2020, május 21 - 08:03 Sajtószemle

Kásler szerint sosem hangzott el olyan utasítás, hogy ki kellene üríteni a kórházi ágyakat, aki mást mond, csúsztat

Interjút közölt Kásler Miklós emberierőforrás-miniszterrel a kormánypárti Demokrata hetilap. Az interjúban Kásler többek közt arról beszél, hogy csúsztatás azt mondani, hogy ki kellett üríteni a kórházi ágyakat.

„Ilyen utasítás soha nem hangzott el. A kezelés és az intenzív ellátás bővítésének a feltételeit kellett biztosítaniuk.”

A miniszter pedig az, hogy az orvosok ezt hogyan érték el, azaz milyen betegeket küldtek haza, az már nem a kormány, hanem az orvosok felelőssége. „Az viszont, hogy kit küld haza és kit nem az orvos, kizárólag a saját szakmai és emberi felelőssége akár van járvány, akár nincs. Nem a minisztérium döntött a betegek kezeléséről, hanem a szakmai kollégium, amelynek 62 tagozata van, mert ennyi orvosi szakmát tartunk nyilván. E grémiumok dolgozták ki azokat az ajánlásokat, amelyek alapján el tudta dönteni az orvostársadalom, melyik betegség kezelését lehet átmenetileg elhalasztani, és melyikét nem. (…) Az orvostársadalom döntő többsége hősiesen helytáll, köszönet érte. de vannak közöttünk olyanok, akik nem szimpatizálnak a kormánnyal, és ha módjuk van rá, annak hangot is adnak, akár anonim módon, az ellenzéki pártokon és a sajtón keresztül” - mondta a miniszter.

https://444.hu/2020/05/20/kasler-szerint-sosem-hangzott-el-olyan-utasitas-hogy-ki-kellene-uriteni-a-korhazi-agyakat-aki-mast-mond-csusztat

Müller Cecília úgy döntött, az intézményekben élő gyerekek újra találkozhatnak a szüleikkel

A határozat értelmében a szakosított ellátást nyújtó szociális intézmények, tehát például

az idősotthonok továbbra is kötelesek átvenni a járványügyi feladatok miatt átadott kórházi betegeket anélkül, hogy koronavírus-tesztet végeztek volna rajtuk.A teszt csak akkor előírás, ha a felvételi zárlat ellenére az intézményvezető külön engedélyével mégis fel akarnak venni valakit. 

https://444.hu/2020/05/19/muller-cecilia-ugy-dontott-az-intezmenyekben-elo-gyerekek-ujra-talalkozhatnak-a-szuleikkel

A koronavírus miatti mentőcsomagból 36 milliárd forint megy határon túli gazdaságfejlesztésre

Amikor beütött a koronavírus-járvány, hetekbe telt, mire a kormány összeállította a gazdaságvédelmi alapnak elnevezett mentőcsomagot, amellyel a kibontakozó válságot kívánták kezelni. Igazából kiderült, hogy hiába mondtak sok ezer milliárd forintot ennek összegére, valójában egy csomó tétel csak átnevezés, és az igazi plusz forrás alig pár száz milliárd forint.

És ebből most jut 36,5 milliárd forint határon túli gazdaságfejlesztési programok támogatására – derül ki a hétfőn este megjelent Magyar Közlönyből.

Ez a legcombosabb tétel a kormányhatározatban a most napvilágra került, összesen 83 milliárdos pénzosztásból.

Nemzeti agrártámogatásokra 25 milliárd fog menni, a közúthálózat felújítására pedig 11 milliárd.

De a külügyminisztérium központi igazgatásának is 390 millió forint plusz.

Nemrég ebből az alapból címkéztek meg 82 milliárd forintot a Budapest-Belgrád vasútvonat fejlesztésére, a megbízás jó részét Mészáros Lőrinc érdekeltsége nyerte el.

https://24.hu/belfold/2020/05/19/koronavirus-mentocsomag-hataron-tuli-gazdasagfejlesztes-kormanyhatarozat/

Ahogy pályázott, még aznap megkapta a tao-százmiliókat a felcsúti csapat

Tavaly év végén módosították a társasági adó felhasználásáról szóló törvényt, amely lehetővé tette, hogy akár 100 százalékig támogatásból valósítsanak meg a sportklubok ingatlanberuházásokat. A Felcsúti Utánpótlás-neveléséért Alapítvány valószínűleg a koronavírus-járvány miatt élt a lehetőséggel: március 9-én pályáztak, még aznap meg is kapták a 200 millió forintos támogatást.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/felcsut-fociakademia-mlsz-tao-tamogatas-adozas-sporolas.706261.html

Fű alatt osztott állami pénzek: Pécs NER-lovagja szállodája árának hatszorosát kaphatja felújításra

936 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelt a Magyar Turisztikai Ügynökségtől szállodája felújítására Czéh-Tóth Márk. A dohánybizniszben is érdekelt pécsi vállalkozó néhány éve vitatott körülmények közt szerezte meg a város szívében fekvő Aranyhajó Fogadót a tatarozására igényelt állami támogatás töredékéért, kevesebb mint 160 millió forintért. Bár a támogatás nagy részét még nem kapta meg, az üzletember magabiztosságát jelzi, hogy nemrég elkezdődött az épület felújítása, amiből négycsillagos szálloda lesz. Közben az egykori fogadó eladása miatt hűtlen kezelés miatt nyomoz a rendőrség.

https://24.hu/fn/gazdasag/2020/05/20/czeh-toth-mark-hamar-endre-pecs-aranyhajo-fogado-egyedi-tamogatas-turisztikai-ugynokseg/

Benkő Tibor: a Magyar Honvédség kiemelkedő szerepet kíván vállalni a munkahelyteremtésben

A speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálat bevezetésével kívánja segíteni a koronavírus-járvány idején a munkahelyteremtést a Magyar Honvédség (MH) - mondta a honvédelmi miniszter az MH Altiszti Akadémián Szentendrén.

Benkő Tibor a feladatszabó értekezleten kiemelte, hogy a Magyar Honvédség is részt kíván venni a kormány gazdaságvédelmi akciótervében, elsősorban a munkahelyteremtésben, ezért az ország 25 helyszínén várják azokat a 18 és 50 év közötti állampolgárokat, akik elvesztették a munkájukat, és vállalják a 6 hónapos kiképzést.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/benko-tibor-magyar-honvedseg-kiemelkedo-szerepet-kivan-vallalni-munkahelyteremtesben

Csökkentették a koronavírusos betegeket ápolók óradíját a Szent János kórházban

A budapesti Szent János kórházban május 1-jétől 180 százalékról 150 százalékra csökkent a koronavírusos betegekkel foglalkozó dolgozók óradíja, erősítette meg a kórház az Indexnek.

Kedden a Demokratikus Koalíció (DK) egy birtokába került levélre hivatkozva állította ezt. A párt szóvivője egy sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a levélben az intézmény főigazgatója arról tájékoztatja a Covid-ellátással foglalkozó alkalmazottakat, hogy az eddigi 180 százalékos óradíjuk május 1-jétől 150 százalékosra változik.

A levélről megkérdeztük a Szent János kórházat, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a kórház a koronavírus-járvány első napjától biztosította a kiemelt kockázatú ellátóhelyeken dolgozók extra magas, 180 százalékos óradíját.

 

https://index.hu/belfold/2020/05/19/szent_janos_korhaz_budapest_dolgozok_oradij_csokkentes_koronavirus-jarvany/

 

Visszavonta a kormány a saját javaslatát az egyszer használatos műanyagok betiltásáról

Az erről szóló törvényjavaslatot – ahelyett, hogy az Országgyűlés elé került volna – Semjén Zsolt a kormány nevében visszavonta.

 

Az Európai Unió 2021-től betiltja a könnyen és olcsón helyettesíthető egyszer használatos műanyagokat, így a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium május 13-án este nyújtotta be a törvényjavaslatot, amely 2021. január elsejétől tiltotta volna be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat, valamint a könnyű és nagyon könnyű, ezen belül a biológiailag lebomló műanyagból készült zacskók forgalomba hozatalát.

Vagyis a terv az volt, hogy jövő év elejétől betiltják a nejlonzacskót és a műanyag tasakot a zöldségeknek vagy a péksüteményeknek a boltokban.

https://hvg.hu/gazdasag/20200519_Visszavonta_a_kormany_a_sajat_javaslatat_az_egyszer_hasznalatos_muanyagok_betiltasarol

 

A járvány elhozhatja a totális megfigyelés korszakát

Két hónapja új világban élünk. Bár sokan remélik, hogy előbb-utóbb minden visszatér majd a régi kerékvágásba, biztosan nem így lesz. A járvány máris komoly változásokat indított be, és olyan folyamatokat gyorsított fel, amelyeket régóta halogatunk. Rab Árpád trendkutató szerint a jövő sok szempontból veszélyes, de bízik benne, hogy mégsem lesz túl sötét.

https://24.hu/elet-stilus/2020/05/17/jarvany-koronavirus-jovo-megfigyeles-1984/

Önök lopni készülnek! Éles vita a parlamentben az önkormányzatokat megsarcoló javaslatról

A különleges gazdasági övezetről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló kormányzati előterjesztés általános vitáját bonyolították az Országgyűlés szerdai ülésén – írja az MTI. Ez az a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott javaslat, amellyel a gödi Samsung-gyár mintájára elvehetné a kormány egyes nagyberuházások adóbevételét, hogy az eddig szinte láthatatlan megyéknek adja. Sok esetben ellenzékivé vált önkormányzatokat hozna nagyon nehéz helyzetbe azzal, hogy bevételeik jelentős része a fideszes többségű megyei önkormányzatokhoz kerülne. Ezt részletesen alábbi cikkünkben foglaltuk össze:

Jobbik: önök lopni készülnek

Dudás Róbert (Jobbik) elmondta: fontos megtalálni a megyei közgyűlések helyét, de ez nem mehet a települési önkormányzatok önrendelkezésének a kárára. Problémákat okozhat, hogy egy településen belül eltérő szabályozás érvényesülhet – közölte.

Képviselőtársa, Z. Kárpát Dániel szerint arról szól a javaslat, hogy „önök lopni készülnek”, forintokat csatornáznak át oda, ahol a kormány emberei dönthetnek róluk.

 

Az ellenzéki városvezetéseket hozzák nehéz helyzetbe, de a választók nem ezt akarták, nem azt akarták, hogy elvonják tőlük a források elosztásának lehetőségét – fogalmazott.

MSZP: lex einstand a javaslat

https://24.hu/belfold/2020/05/20/lex-einstand-onkormanyzat-orszaggyules-kulonleges-gazdasagi-ovezet/

Lantos Gabriella: Tanárok és orvosok halálközeli élményei pandémia idején

Több százezer ember – tanárok, orvosok, ápolónők – azonnal megértette, hogy a magyar állam nincs többé. A közszolgáltatásokból csak annyi marad meg, amennyit ők személyesen meg tudnak menteni. Hála nekik, hogy legalább a kétharmaduk megmaradt. És ezzel együtt az is kiderült, hogy az elmúlt 10 évben létrehozott összes központosított csodaintézménynek semmi értelme, semmi teljesítménye és egyik sem hiányzik senkinek. Egy cseppet sem.

https://24.hu/belfold/2020/05/20/lantos-gabriella-tanarok-es-orvosok-halalkozeli-elmenyei-pandemia-idejen/

Ismét nőtt az új fertőzöttek száma, három idős halt bele a koronavírusba

Elhunyt újabb 3 idős krónikus beteg., ezzel 470 főre nőtt a koronavírus magyarországi áldozatainak száma — derül ki a koronavirus.gov.hu-n közzétett tájékoztatóból. Az elmúlt 24 órában 42 új fertőzöttet regisztráltak, az elmúlt három nap csökkenő számai ismét újabb kiugrást jelent az új fertőzöttek számában.

Hétfőn 26, kedden 21 új fertőzöttet regisztráltak, vasárnap vasárnap 36, szombaton 56, pénteken 37, csütörtökön 39 embernél azonosították a betegséget.

1454-en már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1674 fő. Az aktív fertőzöttek 45 százaléka, az elhunytak 61 százaléka, a gyógyultak 46 százaléka budapesti. Az aktív fertőzöttek harmada, 539 fő igényel kórházi kezelést, közülük 29-en vannak lélegeztetőgépen.

https://24.hu/belfold/2020/05/20/koronavirus-fertozottek-magyarorszag-3/

Fű alatt osztott állami pénzek: Pécs NER-lovagja szállodája árának hatszorosát kaphatja felújításra

936 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelt a Magyar Turisztikai Ügynökségtől szállodája felújítására Czéh-Tóth Márk. A dohánybizniszben is érdekelt pécsi vállalkozó néhány éve vitatott körülmények közt szerezte meg a város szívében fekvő Aranyhajó Fogadót a tatarozására igényelt állami támogatás töredékéért, kevesebb mint 160 millió forintért. Bár a támogatás nagy részét még nem kapta meg, az üzletember magabiztosságát jelzi, hogy nemrég elkezdődött az épület felújítása, amiből négycsillagos szálloda lesz. Közben az egykori fogadó eladása miatt hűtlen kezelés miatt nyomoz a rendőrség.

https://24.hu/fn/gazdasag/2020/05/20/czeh-toth-mark-hamar-endre-pecs-aranyhajo-fogado-egyedi-tamogatas-turisztikai-ugynokseg/

Tóta W.: Nincs vége, nincs béke

Ha minden a régi, akkor a karantén csak kárt okozott. És a szívek megkeményedését.

A rajzás megindult. Elég volt kimondani a varázsszót, és tömegek robbantak elő a buborékjukból. Vége, vége! Soha többé fasizmust! Tűzszünet, békekötés, nincs többé bombázás, jöhetnek a fényes szelek és az újjáépítés, a feslett nők, a pezsgős vacsorák. Megfogadjuk, hogy levonjuk a tanulságokat, nem követjük el elődeink hibáját.

Csakhogy nincs itt semmiféle béke, nincs tűzszünet.

Hogyan is írhatná alá egy vírus? Ez nem egy sorozat, amit mostanra meguntunk, és átkapcsolunk máshova. Nem egy kormány, amiből elegünk van, és leváltjuk.

Azért kuksoltunk otthon hatvanhat napon át, hogy ne terjedjen a vírus. Logikus, hogy ha ott folytatjuk az életet, ahol abbahagytuk, akkor megint terjedni fog. Nem halt ki ugyanis, csak nem talált elég gazdatestet.

Így nem tettünk mást, mint hatvanhat nappal elodáztuk az elkerülhetetlent, és az most fog bekövetkezni. Valamivel több lélegeztetőgéppel, de ugyanúgy átengedjük az országon a járványt, mint ahogy tehettük volna két hónapja. Ez esetben a karanténnak csak káros hatása volt: munkanélküliek százezreit, csődök tömegét hagyta maga után, a semmiért.

https://hvg.hu/360/20200520_Nincs_vege_nincs_beke

Korrupció, kormányzati túlhatalom – itt a hivatalos brüsszeli értékelés Magyarországról

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta tavaszi gazdasági csomagját, ennek részeként az országspecifikus ajánlásokat. Utóbbi valamennyi tagállamot illetően két részből áll, egyrészt az adott ország gazdasági és társadalmi folyamatait jellemzik, másrészt egyes területekre vonatkozóan javasolnak intézkedéseket. Tudni kell, hogy az ajánlások nem kötelezőek, ugyanakkor a közeljövőben minden tagállamnak, azaz Magyarországnak is jóvá kell hagynia a tartalmát – ez minden évben megtörténik.

A jelentésben megállapítják, hogy a korrupció, a nyilvános információkhoz való hozzáférés akadályozása és a média szabadsága már a válság előtt is aggodalmakat okozott. A veszélyhelyzetben ezek a területek még nagyobb fenyegetésnek vannak kitéve, ezért gyengülnek az ellenőrzés mechanizmusok. Egyértelműen leszögezik, hogy hiányzik a magas szintű, szisztematikus fellépés a korrupciós ügyekkel kapcsolatos vádemelésekhez. Az egyébként nyilvános információkhoz való hozzáférés korlátozása pedig akadályozza a polgárokat és a nem kormányzati szervezeteket alkotmányos jogaik gyakorlásában.

https://magyarhang.org/kulfold/eu/2020/05/20/korrupcio-kormanyzati-tulhatalom-itt-a-hivatalos-brusszeli-ertekeles-magyarorszagrol

Hazugságspirálban az ellenzék

EGYMÁSRA LICITÁLVA HAZUDOZTAK A BALOLDALI PÁRTOK A VÉDEKEZÉSRŐL

Csekő Imre–Kincses Krisztina Magyar Nemzet

Elképesztő a baloldal viselkedése a járvány alatt – írta közleményében a Fidesz, hangsúlyozva, hogy a baloldal végig csak akadályozta a védekezést. Az ellenzéki pártok korábbi megnyilvánulásait visszaolvasva megalapozottnak tűnik a kritika. Folyamatosan kritizálták, sőt, sokszor valótlan állításokkal nehezítették a vírus elleni küzdelmet ellenzéki politikusok. A veszélyhelyzet alatt tett – legtöbbször tesztelést követelő – nyilatkozataikból kitűnik, a kormány, és ezáltal a sikeres védekezés ellen szurkoltak. Ezekből válogatunk most.

https://magyarnemzet.hu/belfold/nem-zavarja-a-valosag-az-ellenzeket-8137997/

Kovács Zoltán: Vezető brit lapban védték meg a magyar kormányt

FACEBOOK Magyar Nemzet

Financial Times olvasói levelében Andreas Stefanovszky védelmébe vette a magyar kormány járványügyi intézkedéseit. A szerző úgy érzi, Orbán Viktor miniszterelnök bármit is tesz, sosem érdemel pozitív főcímet a laptól.

·         Stefanovszky szerint nem meglepetés, hogy a miniszterelnök felvetette a veszélyhelyzeti jogok május végi visszaadását, amiről az újság egyik cikkében számolt be, hiszen azok időben és terjedelmükben is limitáltak.

·         Magyarországon a járvány kontroll alatt van, a halálozási ráták alacsonyabbak, mint bárhol Nyugat-Európában.

·         A szerző kérdőre vonta, mi ez a nagy hűhó, hiszen végül az is kiderül, hogy Magyarország mégis egy működő demokrácia.

·         A magyarok többsége szerint a határellenőrzés és a bevándorlás szuverenitásuk fontos része, amit nem adtak át az EU-nak.

·         Saját magunk akarjuk eldönteni, kivel élünk, főleg, ha olyan emberekről van szó, akik gazdasági okokból akarnak belépni, és illegálisan utaztak át egy sor úgynevezett „biztonságos” országon.

https://magyarnemzet.hu/belfold/kovacs-zoltan-neves-ujsagban-vedtek-meg-a-magyar-kormanyt-8139617/

Aki emberiséget mond, csalni akar

A NYÍLT TÁRSADALOM SZABADSÁGA KONTRA A ZÁRT TÁRSADALOM BIZTONSÁGA

Szánthó Miklós

„Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának szexuális orientáció és genderidentitás alapján történő hátrányos megkülönböztetés elleni fellépésért felelős Független Szakértője.” Ízlelgessük csak a pozíció súlyát és elnevezését, így nagy f-fel és nagy sz-szel – merthogy ez nem valami tréfa, tényleg van ilyen. Onnan tudom, hogy az illető, a neves Victor Madrigal-Borloz közleményt adott ki a homofóbia, bifóbia és transzfóbia elleni világnap alkalmából: és mielőtt azt hinnék, hogy legalább ez utóbbi egyféle móka, mint az „albán büszkeség napja” (amikor is a vicc szerint az albánok azt ünneplik, hogy ők nem románok), ki kell ábrándítanom mindenkit. A jeles esemény most volt pár napja, május 17-én.

Ezeket az egészen abszurd, mégis valós dolgokat azért említem, mert megint csak felidézték bennem a posztmodern hívságos elmebaját, azt, hogy korunk életparancsa a korlátlan szabadság, a szabadosság, minden létező (akár szexuális) vágy emberi jogként történő kivetítése, kielégítése és kielégíttetése. 

Most pedig megyek, és megnézem, mit is jelent ez a „bifóbia” meg „transzfóbia” – csak jó lenne tudni, mi ellen ünnepelt az emberiség múlt vasárnap.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/aki-emberiseget-mond-csalni-akar-8138996/

Szijjártó Péter: A kormány kötelességének tekinti a munkahelyek védelmét

origo

A kormány a munkahelyek védelmét ugyanúgy kötelességnek tekinti, mint a járvány leküzdését - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, a versenyképességi program támogatói okiratainak átadóján.

Szijjártó Péter szerint a magyar cégek jelentős szerepet vállalhatnak a gazdasági újjáépítésben, ezért számít a kezdeményezéseikre. A kormány - mint fogalmazott - az ő érdekükben döntött úgy, hogy kihasználja az uniós szabályok enyhítését, és költségvetési forrásból minden eddiginél nagyobb mértékben ösztönzi a beruházásaikat.

A szerdai rendezvényen újabb 3 cégvezető vehetett át támogatói okiratot.

https://www.origo.hu/gazdasag/20200520-szijjarto-a-munkahelyek-vedelme.html

Hétszáz lélegeztetőgép érkezett két nap alatt Magyarországra

ORIGO

Hétszáz lélegeztetőgép érkezett Magyarországra kedden és szerdán, az eszközök kórházakba kerülnek majd - nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek.

Szijjártó Péter elmondta, a világ egészségügyi és tudósközösségeiben élénk vita zajlik arról, hogy a koronavírus jövője hogyan néz ki egészen pontosan, ezért - biztos, ami biztos - a hosszú távú védekezésre kell berendezkedni.

https://www.origo.hu/itthon/20200520--hetszaz-lelegeztetogep-erkezett-ket-nap-alatt-magyarorszagra.html

Kásler újabb utasítása szerint már a műtétre váró betegeken sem kell koronavírustesztet végezni

Pedig április közepétől kezdve az igazoltan koronavírusos esetek harmada kórházban fertőződött meg.

https://hvg.hu/itthon/20200520_korhazak_koronavirusteszt

Az Európai Bizottság szerint túl szűkmarkúak a magyar munkahelyvédelmi támogatások

 magyar munkanélküli rendszer még békeidőben sem ad megfelelő védelmet, a koronavírus miatt bevezetett munkahelyvédelmi támogatások pedig jóval szűkmarkúbbak a többi európai ország programjaitól - állapítja meg az Európai Bizottság legfrissebb országjelentése szerdán.

Az európai szemeszter tavaszi csomagjában az Európai Bizottság azon országok számára fogalmazott meg ajánlásokat, amelyek főbb államháztartási mutatói eltérnek az európai referenciaértéktől. Mint azt Paolo Gentiloni gazdaságpolitikáért felelős uniós biztos a csomagot ismertető sajtótájékoztatón kifejtette: 

AZ AJÁNLÁSOK NEM A KÖLTSÉGVETÉSI FEGYELEMRŐL SZÓLNAK EZÚTTAL, HANEM A KORONAVÍRUS OKOZTA GAZDASÁGI-TÁRSADALMI VÁLSÁG KEZELÉSÉRŐL.

https://index.hu/kulfold/eurologus/2020/05/20/europai_szemeszter_koronavirus_magyar_kritika_bizottsag/

Orbán buktatta le Dzsudzsákot, hogy nem tartotta be a 14 napos karantént

A fővárosi lazítás első napján egy galéria került ki Orbán Viktor Facebook-oldalára az újra megnyiló vendéglátós teraszokról.  

A képeken egyebek között felbukkant Dzsudzsák Balázs, a válogatott csapatkapitánya, akit a Külügyminisztérium hozott haza Dubajból egy mentesítő járattal hét másik magyarral együtt. Dzsudzsák ezért nagyon hálás volt a külügynek. 

https://foci.444.hu/2020/05/20/orban-buktatta-le-dzsudzsakot-hogy-nem-tartotta-be-a-14-napos-karantent

Új stadiont ígért Pécsnek Orbán

Fontos és sikeres egyeztetés zajlott kedden a Parlamentben. Hargitai János, Baranya országgyűlési képviselője árulta el a Pécsi Újságnak, hogy megkereste Orbán Viktort, mert Pécsen jelenleg egy mindenre alkalmatlan stadion van csak. 

A város nagymúltú, de szerény jelenű csapata a harmadosztályból jutott fel - a bajnokság félbeszakítása miatt adminisztratív úton - a másodosztályba most tavasszal. 

Hargitai elmondása szerint korábban abban maradtak Orbán Viktorral, hogy ha meglesz az NB II, akkor beszélhetnek új stadionról. Meglett, beszélgettek, a miniszterelnök áldását adta az építkezésre. 

https://foci.444.hu/2020/05/20/uj-stadiont-igert-pecsnek-orban

VOKÓ ZOLTÁN: MEGVAN A KOCKÁZATA, HOGY A LAZÍTÁS MIATT ÚJRA BELOBBAN A JÁRVÁNY

Véget ért a mintavételi fázis a négy orvosi egyetem és a KSH összehangolt, nagyszabású országos tesztsorozatában, május végére várhatók az eredmények. Az országos vírustesztelés módszertanáról és várható hasznáról a Klinikai Járványelemző Munkacsoport egyik csoportvezetője, Vokó Zoltán epidemológus professzor számolt be a Qubitnak.

https://qubit.hu/2020/05/20/voko-zoltan-megvan-a-kockazata-hogy-a-lazitas-miatt-ujra-belobban-a-jarvany?_ga=2.194237293.1137623962.1589805276-280840560.1447769945

Egyetlen kórházból kitett beteg vagy a hozzátartozója sem panaszkodott - állítja az állami jogvédő

Viszont az ágyfelszabadítási gyakorlatot csak ezután ismeri meg Kozma Ákos.

A járványkezelés egyik legtöbbet vitatott intézkedéséről Kozma Ákos azt mondta: a kórházi ágykapacitás felszabadításával összefüggésben eddig egyetlen egyedi, konkrét jogsérelmen alapuló panaszbeadványt sem kapott.  Tehát egyetlen beteg, vagy annak hozzátartozója sem fordult a hivatalhoz azzal, hogy bár állapota ezt nem indokolta volna, mégis hazaküldték. Az ombudsman már korábban, hivatalból vizsgálatot indított, aminek első lépéseként megkereste a szaktárcát a kiadott utasítások pontos megismerése érdekében. Ezt követően tud majd kérdéseket megfogalmazni véletlenszerűen kiválasztott egészségügyi szolgáltatók felé, hogy megismerje az utasítások nyomán kialakult gyakorlatot.

https://nepszava.hu/3078732_egyetlen-korhazbol-kitett-beteg-vagy-a-hozzatartozoja-sem-panaszkodott-allitja-az-allami-jogvedo

Bajcsy-Zsilinszky Kórház: megakadályozta a Fidesz a meghallgatást

Jövő hétre újra összehívta a népjóléti bizottság ülését Korózs Lajos elnök.

A fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórházban kialakult, lapunk által elsőként megírt tarthatatlan állapotokról kérdezte volna a parlament népjóléti bizottsága Kásler Miklós EMMI minisztert és Müller Cecília országos tisztifőorvost is szerette volna meghallgatni, de sem ők, sem a testület kormánypárti képviselői nem jelentek meg, így elmaradt az ülés határozatképtelenség miatt. (A meghívottak közül egyedül Lakatos Tibor rendőr ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője jelent meg. ) Korózs Lajos bizottsági elnöknek így csak arra volt lehetősége, hogy az általa megfogalmazott kérdéseket felolvassa.

https://nepszava.hu/3078769_bajcsy-zsilinszky-korhaz-megakadalyozta-a-fidesz-a-meghallgatast

Alkotmánybíróságtól kérik az ellenzéki frakciók a „munkavállalók jogfosztását eredményező” rendeletek megsemmisítését

Álláspontjuk szerint a nagyvállalatok érdekeinek védelmében az Orbán-kormány jobbágysorba taszítja a magyar munkavállalókat.

„Egyetértünk a szakszervezetekkel abban, hogy a munkavállalók jogainak csorbítása elfogadhatatlan. A kormány a koronavírus-járvány kezelése érdekében úgy akarja megvédeni a nagyvállalatok gazdasági érdekeit, hogy jobbágysorba taszítja a magyar munkavállalókat, majd ezt munkahelyvédelemnek állítja be. Teszi ezt a kormány azáltal, hogy teljes eltérést enged a Munka Törvénykönyvének minden rendelkezésétől”

- állapították meg.

Az ellenzéki frakciók álláspontja szerint ez az alábbi következményekkel jár.

https://nepszava.hu/3078775_alkotmanybirosagtol-kerik-az-ellenzeki-frakciok-a-munkavallalok-jogfosztasat-eredmenyezo-rendeletek-megsemmisiteset

Alaposan kigyúrta magát a Fidesz legkedvesebb őrző-védője

A cég milliárdos nagyságrendben növelte bevételeit.

https://nepszava.hu/3078755_alaposan-kigyurta-magat-a-fidesz-legkedvesebb-orzo-vedoje

Szabad szemmel: Trump a legnevesebb, Orbán a legsikeresebb - ha az egyik bohóc, mi a másik?

nemzetközi lapszemle

https://nepszava.hu/3078723_szabad-szemmel-trump-a-legnevesebb-orban-a-legsikeresebb-ha-az-egyik-bohoc-mi-a-masik

Kulka János és Alföldi Róbert kincseire csaphatunk le egy árverésen

A Könyvhajlék elnevezésű aukción híres művészek, alkotók ajánlják fel a számukra értékes tárgyaikat. A befolyó pénzből hajléktalan embereken fognak segíteni.

https://hvg.hu/kultura/20200519_Hajlektalanokat_segito_arveresen_csaphatunk_le_Kulka_Janos_vagy_Alfoldi_Robert_kincseire

Orbán Viktor a Kereszténydemokrata Internacionálé vezetőivel tárgyalt

Magyar Hírlap

Videokonferenciát tartott a világ kereszténydemokrata erőit tömörítő CDI pártszövetség, melynek egyik alelnöke Orbán Viktor; a megbeszélés kiemelt témája a koronavírus-világjárvány kezelése volt, különös tekintettel a munka nélkül maradók újbóli elhelyezkedésének biztosítására - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerdán.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200520-orban-viktor-a-keresztenydemokrata-internacionale-vezetoivel-targyalt

Egy magyar professzor szerint nem fog soha visszatérni a járvány – ezért gondolja ezt

„Bár egy vírus sok mindenre képes, és biztosat kijelenteni nem lehet, de az a jelenség, hogy a korábbi koronavírus-járványok (SARS, MERS) nem tértek vissza, bizakodásra adhat okot. Magam arra tippelek, hogy nem fog”.

Mint mondta, a korábbi halálos koronavírusok, így a MERS és a SARS esetében is kiderült, a vírus jellegzetességét okozó tüskékben levő fehérje hasonlít a kanyaróvírushoz. Márpedig – így a professzor – ebből arra lehet következtetni, hogy ott, ahol a kanyaró elleni átoltottság jelentős, a mostani koronavírus-járvány is jóval alacsonyabb szinten zajlott, mint azokban az országokban, ahol az átoltottság mértéke alacsony.

Ez szolgálhat magyarázatul például arra is, hogy a gyerekek és fiatalok esetében jóval enyhébbek a vírus okozta tünetek, a szervezet ugyanis a frissen beadott kanyaró elleni vakcina miatt jelentős ellenanyagot termel, ami részben védelmet nyújthat a Covid-19 leküzdésében is. Dr. Ternák Gábor szerint elképzelhető, hogy az oltóanyagra várás helyett elegendő lenne az 50 feletti korosztály kanyaróvakcinával való újraoltása is.

 

http://propeller.hu/itthon/3536495-egy-magyar-professzor-szerint-nem-fog-soha-visszatern

 

Újabb Jobbik-lépés a baloldal felé

Jakab Péter pártelnök kései bosszúja és a Gyurcsányékkal való együttműködés utolsó akadályának lebontása lehet Sneider Tamás háttérbe szorítása

Magyar Hírlap

 

Lehet, az utolsó szögeket veri be a Jobbik koporsójába Jakab Péter elnök. A Gyurcsány-párt alapszervezetévé zsugorodott mozgalom Sneider „Roy” Tamás egykori pártvezér megszégyenítéssel felérő eltávolításával, új logóval és új pártszlogennel végérvényesen szakított a korábban képviselt értékekkel.

 

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200520-ujabb-jobbik-lepes-a-baloldal-fele

 

Semjén: Azé legyen a tulajdon, aki a feladatot ellátja

Magyar Hírlap

 

Az állami intézmények működtetését átvállaló egyházak azért kapják meg az ingatlan tulajdonjogát, mert az a helyes, hogy azé legyen a tulajdon, aki a feladatot ellátja - mondta a miniszterelnök-helyettes szerdán Esztergomban, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat idősotthonában tartott sajtótájékoztatón.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200520-semjen-aze-legyen-a-tulajdon-aki-a-feladatot-ellatja

Gyurcsány és a járványmatek

Bánb Károly Magyar Hírlap

Bevallom, amikor Gyurcsány Ferenc lárifárizik, lakossági fórumokon szenvedélyesen anekdotázik, akkor a bukott miniszterelnök kifejezetten szórakoztató egyéniségnek tűnik. Ripacskodásban tényleg jó

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200520-gyurcsany-es-a-jarvanymatek

 MIÉRT ÉRDEKELJEN, HOGY A FIDESZES POLGÁRMESTER LEBONTANÁ A SZÍNHÁZ ÉPÜLETÉT?

Nem tűnik túl boldognak a Fidesz, hogy az egész szép eredményt hozó fideszes polgármester jóval több önálló gondolatot dédelget, mint bármelyik vidéki fideszes politikus.

Győrben április közepe óta már nem annyira a koronavírus uralja a közbeszédet, hanem az, hogy a fideszes polgármester, Dézsi Csaba András – akinél normálisabb fideszes polgármestert egyébként kívánni sem lehetne – a fejébe vette, hogy felújítás helyett le kéne bontani a Győri Nemzeti Színház idén 42 éves épületét.

A színház épülete egy modern épület a belváros közepén, a hatvanas-hetvenes években nagyott küzdött azért a város, hogy megépülhessen. Erről a küzdelemről itt, az épület építészeti jellemzőiről, jelentőségéről és városképben elfoglalt helyéről pedig itt írt a győri modern építészet szakértője, Hartmann Gergely.

https://azonnali.hu/cikk/20200520_miert-erdekeljen-hogy-a-fideszes-polgarmester-lebontana-a-szinhaz-epuletet

Járványkórház, kérdőjelekkel – A kiskunhalasi bravúr egyelőre öncélúnak tűnik

Nagyon titkolózik a kormány a két hét alatt felépült kiskunhalasi mobil kórházzal kapcsolatban. Az azonban biztos, hogy valóban egy remek létesítményt sikerült rekordidő alatt felhúzni, ahol világszínvonalon tudják a betegeket ápolni. Ha szükség lesz rá. Ám ez éppúgy kérdéses, mint az, hogy mi lesz a komplexum további sorsa.

Sokszor lehet vitatkozni azokkal a kijelentésekkel, amelyeket a nemzetközi kapcsolatokért és kommunikációért felelős államtitkár tesz, de volt köztük egy üdítő kivétel is. Kovács Zoltán ugyanis mérnöki és kivitelezési bravúrnak nevezte a két és fél hét alatt elkészülő kiskunhalasi járványügyi mobil kórházat. Bizonyára nem csak a saját véleményét osztotta meg a közvéleménnyel, hiszen tíz nappal előtte személyesen Orbán Viktor is „ellenőrizte” a létesítményt:

https://168ora.hu/itthon/jarvanykorhaz-kerdojelekkel-kiskunhalas-185545

„A természet soha nem bocsát meg” - Orbán irodájának falán üzent a Greenpeace a kormánynak

„A természet soha nem bocsát meg” feliratot vetítette ki a Greenpeace a Karmelita kolostor falára kedd este a környezetvédelmi szervezet. Azt írták, Ferenc pápa szavaival üzenték a döntéshozóknak: a kormány tétlenségével, a klímát és az élővilágot pusztító gazdasági rendszer támogatásával a magyar emberek jövőjét ássa alá.

Ennek része a kormány döntése, amellyel visszavonta az egyszer használatos műanyagok tilalmáról szóló saját törvényjavaslatát, írták.

https://168ora.hu/itthon/orban-viktor-greene-muanyag-zacskok-klimavedelem-185556

Göd polgármestere: „A szándék nyilvánvalóan az ellenzéki városvezetések ellehetetlenítése”

Balogh Csaba szerint Göd volt a próbaverzió, a különleges gazdasági övezetről szóló kormányrendelet politikai bosszúnak tekinthető.

Egy kormányrendelet különleges gazdasági övezetté nyilvánította a gödi Samsung-gyárat, s ezzel a település elvesztette területeinek 20 százalékát és a gyár által fizetett iparűzési adót. A momentumos polgármestert kérdeztük a friss Magyar Narancsban, ebből közlünk most egy rövid részletet.

Magyar Narancs: A kormányrendeletről azt mondta, ez egy halálos ítélet a városnak, hiszen elveszíti területeinek 20 százalékát és a gyár által fizetett iparűzési adót. Mennyit fizet a városnak egy évben a Samsung?

Balogh Csaba: Tavaly az elcsatolt területekről bő egymilliárd forint folyt be. Azon becslései alapján, hogy mekkora növekedést szeretne elérni, a Samsungnak 2022-re 10 milliárdos adót kellene fizetnie a városnak. De nem is csak a tervezett bevételről van szó. A városnak egyre több a feladata és a kiadása, így jó volna, ha jutna mindenre pénz a közterület-felügyelőktől az orvosi ellátásig. Az előző városvezetés mindent a Samsungra tett fel, ezért nekünk most arra kell megoldást találni, hogy egy 20 ezres város olyan terhelés mellett, mint amit az ipar jelent, a szolgáltatások minőségét ne csökkentse. Ez idén különösen nehéz feladat lesz, mert amiből növekedést várnék, az az idegenforgalmi adó, azt viszont majd csak jövőre lehet behajtani. Át kell gondolni a beruházásokat, illetve történnek olyan bérbeadások, amelyeket most profitábilisabbá kell tennünk.

 

https://magyarnarancs.hu/belpol/god-polgarmestere-a-szandek-nyilvanvaloan-az-ellenzeki-varosvezetesek-ellehetetlenitese-129973

 

Friss kutatás: a letesztelt magyar élsportolók 10 százaléka átesett a koronavírus-fertőzésen

Veszélyeztetett csoportnak számítanak, bár viszonylag tünetmentesen megy át rajtuk a vírus.

 

Öt sportág 290 élsportolójánál 29 pozitív mintát talált a Lacza Zsombor vezette kutatócsoport a Testnevelési Egyetemen. Az öt sikersportág válogatottjain elvégzett kutatás kimutatta: az élsportolók az egészségügyi dolgozók után a legveszélyeztetettebb társadalmi csoport Magyarországon, és vélhetően világszerte is.

 

https://magyarnarancs.hu/tudomany/uj-kutatas-a-letesztelt-magyar-elsportolok-10-szazaleka-atesett-a-koronavirus-fertozesen-129980

Mi a közös Robert de Niróban és Geszti Péterben? Mutatjuk!

Ők is ahhoz a több mint 200 színészhez és filmkészítőhöz tartoznak, akik aláírásukkal csatlakoztak ahhoz a nemzetközi kezdeményezéshez, melyet Juliette Binoche és Aurelien Barrau asztrofizikus a párizsi Le Monde-ban fogalmazott meg.

A felhívás lényege, hogy a világ ne térjen vissza a világjárvány előtti „normális” állapothoz.

A kezdeményezés hangsúlyozza, hogy a Föld már a világjárvány előtt is ökológiai katasztrófa küszöbén állt, ezért „fölösleges bárkinek is abba a hitbe ringatnia magát, hogy a világjárvány után, minden ugyanúgy folytatható, ahogyan korábban, s a totális összeomlás majd magától elkerül bennünket”.

A felhívás ezért szorgalmazza a világgazdaság, a közös és egyéni célok, valamint az ezeket megalapozó értékrendszerek felülvizsgálatát és alapos átalakítását.

A teljes dokumentum az alábbi a linken elérhető.

 

http://www.atv.hu/kulfold/20200519-mi-a-kozos-robert-de-niroban-es-geszti-peterben-mutatjuk

 

Két hét alatt 336 millió forintot kommunikált el a kormány

 Az igénylésre adott válaszában a Miniszterelnöki Kabinetiroda közölte, hogy 2020. május 1-16-ig tartó kivitelezési időszakban 4260 darab óriásplakátot rendeltek, ennek költsége bruttó 335 923 033 forint. Ez még csak részköltség, mint a kabinetiroda írta, a kampány jelenleg is zajlik, így a pontos végösszegről csak a zárás után tudnak tájékoztatást adni. 

Az állami megrendeléseket összefogó Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) tavaly év végén

50 MILLIÁRD FORINT ÉRTÉKBEN SZERZŐDÖTT KOMMUNIKÁCIÓRA, DE A SZERZŐDÉS  KÉTSZER MEGÚJÍTHATÓ, AZAZ A TÉNYLEGES KERET NETTÓ 150 MILLIÁRD FORINT.

 

https://index.hu/gazdasag/2020/05/20/ket_het_alatt_336_milli_forintot_kommunikalt_el_a_kormany/

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.