2020, május 20 - 08:18 Sajtószemle

Harmadik napja emelkedik az aktív koronavírusos fertőzöttek száma, az operatív törzs inkább nem tesz említést róla

Május 16-ára az aktív fertőzöttek száma már 1654-re csökkent. Ezután viszont nőni kezdett ismét. Részletek a legutóbbi napi összefoglalóból:

Az aktív fertőzöttek száma 1654 főre csökkent. (május 16.

Az aktív fertőzöttek száma 1662 fő. (május 17.)

Az aktív fertőzöttek száma 1673 fő. (május 18.)

Május 19-én az aktív fertőzöttek számát nem tüntetik fel az összefoglalóban.

https://444.hu/2020/05/19/harmadik-napja-emelkedik-az-aktiv-koronavirusos-fertozottek-szama-az-operativ-torzs-inkabb-nem-tesz-emlitest-rola

Ígéretesen alakul az egyik koronavírus elleni vakcina tesztje

A Moderna biotechnológiai cég hétfőn bejelentette: kísérleti koronavírus-vakcinájuk jól szerepelt egy korai, első fázisú teszten – írja a Live Science. A szakértők 45 alanynak adtak be kis dózist a mRNA-1273 jelű készítményből, 15 napon belül mindegyik résztvevőnél kimutathatóan nőtt az antitestek szintje.

Az alanyokat három csoportba osztották be, az elsőben 25, a másodikban 100, a harmadikban 250 mikrogrammot kaptak, majd nagyjából egy hónappal később egy második dózist is beadtak nekik.

 

A kutatók szerint az első két csoport esetében minél magasabb volt a használt adag, annál több antitest termelődött.

A harmadik csoportnál még nem elérhető az összes adat. A Moderna szerint egyik alanynál sem észleltek komoly mellékhatásokat. Fontos kiemelni, hogy a védőoltás tesztelése még igen korai szakaszban jár, és rengeteg további kísérletezésre lesz még szükség. A következő, már engedélyezett körbe 600 embert fognak bevonni.

https://24.hu/tudomany/2020/05/19/koronavirus-vakcina-vedooltas-covid-19-moderna/

A kormány elajándékozta, Mészárosék 22 milliárdnyi közpénzért újítják fel az Erzsébet-táborokat

Közép-Európa legnagyobb üdülő- és sportközpontja, 210 hektáros parkosított környezettel, hosszú, egybefüggő balatoni partszakasszal, rendezett stranddal.

A szerencsés új tulajdonos a Szeged–Csanádi Egyházmegyéhez közeli Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány lett, amely a Magyar Narancs cikke szerint a 17,5 milliárd forint forgalmi értékű ajándék mellé egy különleges kitételt is kapott. Az alapítvány a megszerzés után 15 évvel azt tesz a táborokkal, amit akar, akár el is adhatja az ingyen kapott, majd közpénz-tízmilliárdokért rendbe tett területeket. Ugyanis nem volt elég a bőkezű állami ajándék,

https://24.hu/belfold/2020/05/19/erzsebet-taborok-meszaros-szabadics/

Varga Judit: Kövér László megengedheti, hogy régimódi úriember legyen

A napirend előtti felszólalások után azonnali kérdésekkel folytatódott a parlament hétfői ülése. Varga-Damm Andrea (Jobbik) arról kérdezte Varga Judit igazságügyi minisztert, hogy ellátja-e megfelelően a családon belüli erőszak áldozatainak védelmét. 

A jobbikos politikus felidézte Kövér László kijelentését, amelyben a házelnök kijelentette, hogy "szánalommal tekintek ezekre a képviselőkre, különösen azokra, akiknek a személyi száma 2-essel kezdődik, amikor olyan helyzetbe keverik magukat, amilyenbe Szabó Tímeának is sikerült legutóbb". 

Varga Judit kijelentette, hogy a valódi cselekvésben hisz, nem a hisztériakeltésben, épp ezért hirdette meg, hogy 2020 legyen az áldozatsegítés éve. Varga szerint a témában civil és szakértői munkacsoporott is létrehozott. 

A miniszternek Potocskáné Körösi Anita válaszolt a Jobbikból, a képviselő elhatárolódást várt Vargától a kormánypárti politikusok korábbi, szexista megjegyzéseire. 

Majd beidézte Varga, Kövér kijelentéséről szóló interjúrészletét, amely szerint "Kövér László szavai tiszteletet mutatnak a nők iránt". Potocskáné szerint ezek a szavak "megbocsáthatatlanok". 

 

Viszontválaszában Varga Judit azt mondta, hogy szerint Kövér László "megengedheti magának, hogy régimódi úriemberként többre tartsa a nőket", és ne akarja őket ilyen helyzetben látni. A miniszter szerint az érem másik oldala, hogy a nőknek jól esik, amikor előzékenyen viselkednek velük szemben. 

https://index.hu/belfold/2020/05/18/azonnali_kerdesek_parlament_koronavirus

Megszavazták: korlátlan rálátást kapnak a nemzetbiztonsági szervek az állampolgárok adataira

Megkapta a felhatalmazást a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat arra, hogy gyakorlatilag mindent megtudhasson egy adott állampolgárról. A rendőrök pedig még az ártatlanul meggyanúsítottak adatait is 20 évig őrizhetik.

https://hvg.hu/itthon/20200519_Megszavaztak_korlatlan_ralatast_kapnak_a_nemzetbiztonsagi_szervek_az_allampolgarok_adataira

Megszavazta a Fidesz, hogy elveszik a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszát

A kultúra területén dolgozó közalkalmazottak tehát így átkerülnek a Munka törvénykönyve alá, és többek között az alábbi előnyöket veszítik el:

  • magasabb felmentési idő,
  • nagyobb végkielégítés,
  • több pótszabadság,
  • nők esetében rosszabb feltételekkel lenne érvényesíthető a 40 éves munkaviszonnyal történő nyugdíjazás;
  • az állásfelajánlás kötelezettségre nem lesz mód, valamint
  • megszűnnek a közalkalmazottakat egyébként védő felmentési korlátozások.

https://merce.hu/2020/05/19/megszavazta-a-fidesz-hogy-elveszik-a-kulturalis-dolgozok-kozalkalmazotti-statuszat/

„Szégyellje magát, képviselő úr!”

Az ellenzék szerint a kormány a munkájukat vesztett embereket, a kormány szerint az ellenzék az egészségügyet nézi le.

 

Mellár Tamás kezdte a napirend előtti felszólalások sorát az Országgyűlésben, a Párbeszéd frakció tagja azt kérte számon a kormánytól, hogy mikor vezetik be a 13. havi nyugdíjat. A Miniszterelnökség államtitkára, Orbán Balázs válaszában a közgazdász egy 2017-es nyilatkozatát idézte, amiben a 13. havi nyugdíj ellen érvel, majd azt mondta Mellár Tamásnak: „Szégyellje magát, képviselő úr!”.

https://nepszava.hu/3078627_szegyellje-magat-kepviselo-ur

 

A póráz már rövid, a kormány most fojtó nyakörvet ad az önkormányzatokra

A járvány ürügyén és leple alatt a kormány komoly megszorításokat vezetett be az amúgy is nehéz helyzetben lévő települési önkormányzatokra. Még nem világos, hogy csak tovább akarják növelni a függőségüket, és politikai okból kellemetlen helyzetbe akarják hozni az ellenzék bástyáit, vagy pedig valami komolyabb átalakítást készítenek elő.

https://hvg.hu/gazdasag/20200519_onkormanyzatok_gazdalkodas_koronavirus_gazdasagi_kovetkezmenyei

Vác polgármestere kiakadt, hogy a pénzük Mészáros Lőrinchez kerülhetett

Vác polgármestere, Matkovich Ilona csalódottan írt a közösségi oldalán arról, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezésben az önkormányzatok mennyire odatették magukat, bezzeg a kormány, hogy lehúzta a településeket. Szerinte az önkormányzatoktól kipréselt, Gazdaságvédelmi Alapba összegyűlt pénz nem a rászorulókhoz, hanem Mészáros Lőrinchez került.

Matkovich Ilona, Vác ellenzéki polgármestere szerint maximálisan együttműködek a kormánnyal a járvány elleni védekezésben, igyekeztek minden rájuk bízott feladatot elvégezni, még a háziorvosok, fogorvosok, védőnők ellátását védőeszközzel is nagyrészt Vác biztosította, holott az állami feladat lett volna.

A polgármester szomorúan ír a közösségi oldalán arról, hiába szóltak, hogy az önkormányzatok március közepe óta szinte bevétel nélkül működnek, elvették a településektől a gépjármű adót, az idegenforgalmi adót, miközben a váci önkormányzatra hagyott többszáz milliós adósságfizetési kötelezettségben nem kaptak segítséget.

https://budapestkornyeke.hu/vac-polgarmestere-kiakadt-hogy-a-penzuk-meszaros-lorinchez-kerulhetett/

Rogán jobbkezének apja a titokzatos férfi, akitől a miniszter a budai luxuslakást bérli

Ő vette meg Rogán Cecíliától azt a balatonlellei nyaralót is, amit a miniszter vitt a házasságba. Nagy András eddig nem lépett a nyilvánosság elé, a fia azonban Rogán Antal munkatársa és legkisebb fiának a keresztapja.

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal legszűkebb bizalmi köréhez kapcsolódik családi szálakon az a férfi, aki az utóbbi hetekben főszereplővé vált a miniszter körüli ingatlanügyeletekben – tudta meg a 24.hu.

444.hu írta meg egy hete, hogy a miniszter a válása után új otthont talált magának a II. kerületi Csalán úton, egy frissen elkészült luxus társasházban. Azt írták, az ingatlan tulajdonosa a Vabeko Kft., amely állami megbízásokon osztozott Mészáros Lőrinc cégével. Az Index aztán egy nappal később arról számolt be, hogy a kivitelező cégtől április 20-án egy N. András nevű férfi vette meg a háromszintes ingatlant, így Rogán már tőle bérli a lakását. A portál a tulajdoni lapok alapján azt is kiderítette, hogy a cikkben a monogramján emlegetett férfi egy másik, Rogánhoz köthető ügyletben is közreműködött: május elején megvásárolt a miniszter volt feleségétől, Rogán-Gaál Cecíliától egy a váláskor a vagyonmegosztás során hozzá került balatonlellei nyaralót.

A férfi kilétét eddig homály fedte. A 24.hu információja alapján azonban nem véletlen, hogy éppen ő jutott ilyen fontos szerephez a Rogán körüli kusza ingatlantranzakciókban.

https://24.hu/belfold/2020/05/19/rogan-antal-ingatlan-luxus-lakas-nagy-andras-balatonlelle-rogan-cecilia/

Ángyán József: Viktor azt mondta, „addig maradsz, ameddig kibírod, nem fogunk mártírt csinálni belőled”

Rendszerváltós Nagyinterjú a professzorral, aki nem kért a mézezett pórázból, és elhagyta a Nemzeti Együttműködés Rendszerét.

Tényleg családi feszültséget okozott egy önnel készült 2014-es interjúnk?

Csak a címe: „Ángyán: A feleségem szerint negyvenéves Kádár-korszak jön”. Amikor megláttam, fogtam a fejem, hogy mit szól majd ehhez a párom. Nem akartam én politikai aktort csinálni belőle. Szerencsére megbocsátott, a kommenteken pedig jót nevettünk.

Tényszerű volt az a cím, hiszen a cikkben az Orbán-rendszer tartósságát firtatva ön így fogalmazott: „A feleségem például azt mondja, most ismét egy újabb olyan negyven év következik, mint a Kádár-korszak. De én optimistább vagyok. Nem működtethető a végtelenségig egy ilyen korrupt, velejéig romlott rendszer.” Azóta hat év telt el, s az Orbán-rendszer köszöni, virul.

No, mi a tanulság?

Mi lenne?

Az, hogy a végén általában a feleségemnek lesz igaza.

https://24.hu/belfold/2020/05/19/angyan-jozsef-rendszervaltas30-orban-fidesz-fold-interju/

Sikkasztás és hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozhatnak Kárász Róbert alapítványánál

Rendőrségi nyomozás indult Kárász Róbert alapítványánál az elmúlt hónapokban nyilvánosságra került ügyek miatt.

Előbb márciusban, majd áprilisban számoltunk be róla, hogy az ATV műsorvezetőjének Ezer Lámpás Éjszakája az Eltűnt Gyerekek Felkutatásáért (ELÉ) nevű alapítványához jelentős mennyiségű közpénz érkezett a korábbi években, a Magyar Nemzeti Banktól jövő összegből pedig Kárász magáncége is kapott megbízást az alapítványtól.

Cikkünk nyomán egy hónapja Tényi István tett feljelentést költségvetési csalás vétség gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. A feljelentés szerint – olvasható NAV friss határozatában, amely eljutott a 24.hu-hoz – az alapítvány „a működéséhez erősen megkérdőjelezhető szolgáltatásokat vett igénybe az állami támogatásból, valamint a Kárász Róbert nevéhez fűződő GAP Media Kft.-től is vett igénybe szolgáltatásokat”, ami felveti a költségvetési csalás elkövetésének gyanúját. Az adóhivatal azt írja, hogy a feljelentés alapján felmerült a gyanú, hogy „ismeretlen személy az alapítvány költségvetésből származó, támogatásként kapott pénzeszközeit a jóváhagyott céltól eltérően használta fel”, ezért költségvetési csalás gyanúja miatt elrendelték a nyomozást.

A lefolytatott NAV-vizsgálat ugyanakkor azt állapította meg, hogy a jegybank nem az államháztartás része, ezért az általa juttatott pénzzel kapcsolatban költségvetési csalás nem állapítható meg.

 

 Azt adóhivatal szerint azonban Tényi feljelentése alapján felmerülhet a hűtlen kezelés, illetve sikkasztás bűncselekmények elkövetésének gyanúja.

https://24.hu/belfold/2020/05/19/nav-karasz-robert-atv-nyomozas-sikkasztas/

 

Donald Trump megfenyegette a WHO-t

Donald Trump amerikai elnök hétfőn későn este példátlan támadást indított az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ellen: a politikus közölte, az Egyesült Államok tartósan felfüggeszti a WHO finanszírozását illetve újragondolja országa tagságát abban, ha 30 napon belül nem érnek el érdemi előrelépéseket, írja a CNN.

Az amerikai elnök a WHO igazgatójának, Tedros Adhanom Ghebreyesusnak címzett levelében azt írja,

tisztán látszik, hogy a szervezet által elkövetett sorozatos hibákért drága árat fizetett a világ. Az egyetlen út előre az, ha a WHO tudja bizonyítani Kínától való függetlenségét. Kormányom már egyeztetéseket kezdett arról, hogyan lehetne megreformálni a szervezetet. De gyorsan kell cselekednünk, nincs vesztegetni való időnk.

 

A fenyegetésnél csak az időzítése veszélyesebb. 

https://24.hu/kulfold/2020/05/19/donald-trump-who-fenyegetes/

 

Másfél hete olyan gyógyszert szed Trump a koronavírus ellen, aminek nincs bizonyíték a hatására

Rendszeresen végeznek rajta vírustesztet, ezek eddig mind negatívak voltak, de másfél hete hidroxiklorokint szed - mondta el Donald Trump amerikai elnök hétfőn újságíróknak a Fehér Házban, miután gazdasági vezetőkkel folytatott egyeztetéseket.

 

https://24.hu/kulfold/2020/05/19/donald-trump-hidroxiklorokin-gyogyszer-koronavirus/

 

Müller: Mindenképpen előzetes telefonos bejelentkezés szükséges az egészségügyi szolgáltatásokhoz

Hétfőn több helyen is tumultust tapasztaltak, ezt el kell kerülni, tette hozzá. Bár nem terjesztik a koronavírust, Müller hosszú előadást tartott a kullancsokról és a szúnyogokról. Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy

"éppen itt az ideje, hogy kifejezzük szeretetünk fizikai közelséggel is."

"Természetesen a vidéki nagymamák is feljöhetnek a fővárosi unokákhoz," tette hozzá.

https://444.hu/2020/05/19/muller-mindenkeppen-elozetes-telefonos-bejelentkezes-szukseges-az-egeszsegugyi-szolgaltatasokhoz

 

Áprilisban 860 ezer brit lett munkanélküli

Brutálisan növekedett a brit munkanélküliek száma áprilisban. Bár az első negyedévben még rekordokat döntött a foglalkoztatás - 76,6 százalékos volt a foglalkoztatottsági ráta, 0,6 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban -, áprilisra már beütött a krach.

Egy hónapon belül 860 ezer új munkanélkülit regisztráltak, ezzel csaknem megduplázódott, 2,1 milliósra gyarapodott a brit munkanélküliek száma. Ez 5,8 százalékos munkanélküliséget jelent, miközben az első negyedévben még csak 3,9 százalék volt a munkanélküli ráta.

A kimutatás szerint a februártól áprilisig tartó három hónapban a betölthető munkahelyek száma átlagosan 637 ezer volt, 210 ezerrel kevesebb, mint a tavalyi azonos időszakban és 170 ezerrel, 21 százalékkal kevesebb, mint a januárban zárult előző mozgó háromhavi időszakban. Ez példátlan zuhanás az adatok mérésének kezdete óta. (Via MTI)

https://444.hu/2020/05/19/aprilisban-860-ezer-brit-lett-munkanelkuli

Kásler: Nincs a kormányon támadási felület videó

Izgalmasnak ígérkező sorozat indult el az Emberi Erőforrás Minisztériumának Facebook-oldalán „miniszteri percek” címmel. Az ajánló alapján itt Kásler Miklós fogja időről időre útba igazítani a közönséget a minisztériumot érintő kérdésekkel kapcsolatban. 

Egy háromperces videóinterjú készült, a miniszterelnöknél már egyszer látott akciófilmhez hasonlatos felvezetéssel. Az nem derült ki, hogy ki készíti az interjút kinek a megbízásából, de egy gyors keresés alapján a Pesti Srácok egyik szerzőjét sikerült megnyerni a feladathoz. 

Kásler fő állítása az interjúban az volt, hogy nincs a kormányon támadási felület. Mivel összesen két, meglehetősen baráti kérdést kapott a miniszter, itt valóban nem is volt.

https://444.hu/2020/05/19/kasler-nincs-a-kormanyon-tamadasi-felulet

Merkel a V4-eknek prezentálta a francia-német javaslatot – Videó

Judi Tamara (Brüsszel) Magyar Nemzet

Nemrég ért véget a visegrádi országok vezetőinek és Angela Merkel német kancellárnak a közös videokonferenciája. Az eseményről Orbán Viktor miniszterelnök is beszámolt a közösségi oldalán. Mint azt írta, a visegrádiak (Orbán Viktor mellett Andrej Babiš cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Igor Matovič szlovák miniszterelnök – a szerk.) és a kancellár a gazdasági újranyitásról egyeztettek. Hétfőn a cseh sajtó is arról írt, hogy Merkel a koronavírus elleni küzdelemről tárgyal majd a V4-kel.

Az online találkozóra kevesebb mint egy nappal azután került sor, hogy Angela Merkel és Emmanuel Macron meghirdettek egy német-francia javaslatot az EU gazdasági mentőcsomagjára vonatkozóan. A kezdeményezésről a Magyar Nemzet is beszámolt, eszerint

Berlin és Párizs egy ötszázmilliárd eurós, az unió 2021–2027 közötti költségvetésébe illeszkedő alapot vizionál, amelyhez az Európai Bizottság a piacról vesz majd fel hitelt.

A terv részeként uniós szintű egészségügyi stratégiát szorgalmaznak, illetve nem engednének az EU iránymutató programjaiból, a zöld és digitális politikákból.

 

https://magyarnemzet.hu/kulfold/merkel-a-v4-eknek-prezentalta-a-francia-nemet-javaslatot-8135747/

 

A valóságban uzsora típusú hitel Soros György kötvénye

AZ EU RAGASZKODIK A LEJÁRAT NÉLKÜLI KONSTRUKCIÓHOZ, PEDIG MÁS MEGOLDÁS IS LENNE

Magyar Nemzet

Nem kérdés, hogy a koronavírus-járvány miatti veszteségáradat ellensúlyozására az Európai Unió számára grandiózus pénzügyi mentőövre van szükség. A kínálkozó megoldásokról azonban már megoszlanak a szakértői vélemények, de egy kérdésben mindenki egyetért: a Soros-féle örökkötvény több sebből is vérzik.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/a-valosagban-uzsora-tipusu-hitel-soros-gyorgy-kotvenye-8134850/

 

A valóság cáfolja az ellenzéki pártok alaptalan támadásait

MÉG MAGÁNAK IS ELLENTMOND A BALOLDAL, CSAK HOGY A KORMÁNYT TÁMADJA

Csekő Imre Magyar Nemzet

A kormány hamarosan visszaadhatja a különleges jogköröket, miután sikerült megfékezni a járványt. Az ellenzék viszont folyamatosan támadta a végül hatékonynak bizonyult intézkedéseket. Az elmúlt hónapokban semmi sem volt elég jó a baloldalnak abból, amit a kabinet tett. Az ellenzéki politikusok szemrebbenés nélkül állítottak valótlanságokat az egészségügyi védekezés, a gazdaságélénkítés vagy éppen az érettségi kapcsán.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-valosag-cafolja-az-ellenzeki-partok-alaptalan-tamadasait-8134814/

 

Csak nézők lehettünk

MÉLYSZÁNTÁS

Pilhál György Magyar Nemzet

– Ki irányította valójában a rendszerváltást? – kérdezte lapunkban megjelent írásában nemrég Fricz Tamás politológus. Harminc éve merengünk ezen – Mélyszántásomban most én is ezt teszem.

A suta ellenzék, miközben belebonyolódott a bukottakkal való alkudozásokba, elveszítette kapcsolatát igazi támogatóival. Túl közel engedte magához a pártállam kaméleonjait, ráadásul – szemben a többi volt szocialista országgal – hagyta, hogy a diktatúra volt vezetői a későbbiekben is felelős tisztségeket viselhessenek. Azok meg éltek az alkalommal, naná, markukba nevetve mentették át magukat az első szabad választásokig, sőt nemzetközi támogatással, ahogy csak lehetett, akadályozták az igazi rendszerváltást. Rövidesen pedig az is kiderült, hogy az „ellenzéki” SZDSZ antikommunizmusa orbitális hazugság – a liberális párt négy évvel később, 1994-ben összebútorozott a kormányzó posztkommunistákkal. Ismerős a történet.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/csak-nezok-lehettunk-8134550/

 

Álszent politikai kommunikáció Baranyitól

Magyar Hírlap

 

Miután Baranyi Krisztina a napokban azzal támadta a kormányt, hogy „elvett 400 millió forintot” Ferencvárostól, a parlament hétfői ülésén kiderült, ez teljes hazugság.

 

Csakhogy a Juhász Péter-féle Együtt volt képviselője nem bontotta ki az igazság minden részletét: a városrészt ért veszteség miatt ugyanis egy valaki okolható igazán, saját maga.

 

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200519-alszent-politikai-kommunikacio-baranyitol

 

Brüsszeli rutin

Tanulságos volt a múlt heti magyarvita az Európai Parlamentben. Először is unalmas volt. Volt időnk ráunni, hiszen 2010 óta ez volt a tizenkettedik ilyen nagyszerű rendezvény Brüsszelben vagy Strasbourgban

Őry Mariann Magyar Hírlap

 

Aki ezt a vitát kihagyta, mert volt jobb dolga, ne izguljon – egészen biztosan lesz még egy csomó, annak ellenére is, hogy Orbán Viktor azóta kijelentette, a kormány május végén visszaadhatja a parlamentnek a különleges felhatalmazást. Tisztességes önsanyargatással ér fel ilyen vitákat nézni, de semmiképpen sem haszontalan elfoglaltság. Ilyenkor ugyanis elég sokan ki is állnak hazánk mellett. Érdemes tehát odafigyelni, kik a valódi barátaink.

 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200519-brusszeli-rutin

 

„Semmiből semmibe” – Elfogadták a Belgrád-Budapest vasútról szóló törvényt

Az ellenzék szerint a kormány maga vallotta be korábban, hogy nincs szükség a beruházásra.

 

Önellentmondásba keverték magukat a kormánypárti képviselők a Belgrád-Budapest vasútvonalról szóló törvény vitájában. Mint ismert, a törvény legneuralgikusabb pontja, hogy a mintegy ezer milliárd forint nagyságrendű, kínai hitelből megvalósuló beruházás részleteit tíz évre titkosítani fogják.

 

https://nepszava.hu/3078647_semmibol-semmibe--elfogadtak-a-belgrad-budapest-vasutrol-szolo-torvenyt

 

Megtört Macron lendülete, már nincs abszolút többségük a francia nemzetgyűlésben

A Lendületben baloldaláról leváló csoport miatt megszűnt a kormánypárt hegemóniája, többségük azonban megmaradt.

 

https://nepszava.hu/3078663_megtort-macron-lendulete-mar-nincs-abszolut-tobbseguk-a-francia-nemzetgyulesben

 

dr. Bíró Endre A nép elfogadja a zsarnokságot?

Közeli jó barátom fakadt ki így legutóbb: a nép elfogadja a zsarnokságot. Szerintem pedig ez nem így van! A nép nem fogadná el a szolgasorsot, amibe a köznevelési és szakképzési rendszer tereli a gyermekeit; nem fogadná el az egyre általánosabb szegénységet és nyomort, amibe az állami szociálpolitika forrás-blokkolása taszította; és nem fogadná el a kiszolgáltatottságot, amit az állami egészségügyi ellátás minimumon vegetáltatása hozott az életükbe. Meg a politikai – állami – társadalmi önkényt sem fogadná el a szabadság és a demokrácia helyett. 

A nép ugyanannyira fogadja el ezt a mocskot, mint amennyire rabszolgák a rabszolgaságot, jobbágyok a jobbágyságot, proletárok a kizsákmányolást, polgárok a diktatúrát, elnyomottak az elnyomást… Egyáltalán nem fogadják el! Jön persze a kérdés: és akkor mi van? Mit várnánk az emberektől annak kifejezésére, hogy nem fogadják el ezt a diktált, igazságtalan sorsot? Miközben a rögvalóságban nem nagyon lehet mást tenni, mint meghúzni magukat; és nem tetézni a bajt sem munkahelyen, sem lakóhelyen, sem szakmában, sem vállalkozásban, sem a nyilvánosságban veszélyes politikai ellenállással ebben a hatalom által végletekig átpolitizált világban.  

 

https://nepszava.hu/3078598_a-nep-elfogadja-a-zsarnoksagot

 

Szabad szemmel: Orbán a „rossz zsaru, még rosszabb zsaru” stratégiáját alkalmazza

Nemzetközi sajtószemle, 2020. május 19.

 

https://nepszava.hu/3078604_szabad-szemmel-orban-a-rossz-zsaru-meg-rosszabb-zsaru-strategiajat-alkalmazza

 

Máris köldökön szúrták magukat a britek

A brit kormányban feszültséget okoz, hogy a kereskedelmi tárca engedményeket adna az amerikai agrártermékek importjára a brit-USA kereskedelmi megállapodás minél gyorsabb megkötése érdekében, miközben az agrártárca szerint ezzel kiütnék a hazai farmereket, megtetézve a járvány okozta gondjaikat. Boris Johnson nem így képzelte a brexitet.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/feszultsegek-a-brit-kormanyban-az-amerikai-agrartermekek-miatt-boris-jophnson-nem-erre-szamitott.706194.html

További 150 milliárdot tol turisztikai beruházásokba a kormány

A magyarországi szálláshelyek teljes körű felújítását célzó program utolsó szakaszára, valamint további turisztikai fejlesztésekre újabb 150 milliárd forintot biztosít a kormány - közölte az MTI szerint Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója. Még ezen a héten nagy és luxus szállodák 85 milliárdos állami támogatást kapnak.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/otcsillagos-szalloda-allami-tamogatas-turizmus-150-milliard-forint.706505.html

Magyarországot is elsodró autóipari válság bontakozik ki

Németországban lepattant a kormányról az autóipari lobbi, amikor a koronavírus-válságra tekintettel külön támogatást igyekezett kivasalni a berlini vezetésből. Még meglepőbb azonban talán, hogy a közvélemény sem támogatja a nagy hírű német autógyártók kivételezett támogatását. Magyarországnak rossz hír, hogy az ipari termelés nagy részét épp ezek a cégek adják.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/autoipar-nemetorszag-valsag-bmw-daimler-mercedes-audi-volkswagen.706431.html

108 millió kínait ismét karantén alá vesznek

108 millió ember ismét karantén alá kerül Kínában a koronavírus miatt. Ezúttal nem a járvány kiindulópontjában, Hupej tartományban, hanem az ország Oroszországgal határos északkeleti részén jelent meg a vírus – írta a Bloomberg.

A járványt komoly lezárásokkal visszaszorító Kínába minden valószínűség szerint Oroszországból jött vissza a vírus, ahová Kínából Nyugat-Európán keresztül jutott be. Az orosz fél ugyanis a kínai határt korán lezárta, így közvetlenül nem jutott át a fertőzés, az EU-val szemben azonban jóval lassabban léptek az orosz hatóságok.

 

https://index.hu/kulfold/2020/05/19/108_millio_kinait_ismet_karanten_ala_vesznek

 

Jakab Péter: A csalhatatlanság a császárok betegsége

Sem a járványok, sem a populista diktatúrák kora nem múlt el.

Noha az új generációk tagjai már azt gondolták, hogy a pandémiák kora a nyugati világban lejárt, a járványok az emberiség múltját jelentik, néhány hónapja mindannyiunkat arcul csapta a globális valóság, hogy ez koránt sincs így. Szimbolikus ez, hiszen sokan épp így vagy legalábbis hasonlóan gondolkodtak a populista diktatúrákról, miszerint az a felvilágosodott, a második világháborút és annak előzményeit átélő európai országokban már csak történelem; a gondolkodó ember tudja és látja, hogy sajnos ez sincs így. De mi van, amikor egy populista vezető és a járvány találkoznak egymással? Természetesen a populista vezető a hatalma szolgálatába próbálja állítani a járványt. Hogy hogyan? Jóval cselesebben, ahogyan sokan gondolják. Erről szól az alábbi írás.

https://hvg.hu/itthon/20200519_Jakab_Peter_A_csalhatatlansag_a_csaszarok_betegsege

Egyetlen új fertőzöttet sem találtak Szlovákiában hétfőn

Hétfőn nem nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Szlovákiában, több mint kétezer tesztből egy sem lett pozitív, írja a Parameter. 

A lap azt írja, a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint 2041 koronavírustesztet végeztek el hétfőn az országban, ebből pedig egyetlen esetben sem mutatták ki a fertőzést.

Szlovákiában eddig 1495-en kapták el a betegséget, 1192-en meggyógyultak és 28-an hunytak el. Az aktív esetek száma 275.

Jelenleg 18 koronavírus-fertőzöttet kezelnek kórházban, közülük hárman vannak intenzívosztályon, lélegeztetőgépen viszont egy páciens sincs.

https://24.hu/kulfold/2020/05/19/koronavirus-szlovakia-nincs-uj-fertozott

 

Trump kedvenc tévéadója figyelmezteti az embereket: ne kövessék az elnök útmutatását

"Meg fogja ölni önöket, ha szedik" - így fakadt ki a csatorna műsorvezetője.

 

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke újabb, a szakértők szerint őrült és veszélyes ötlettel állt elő hétfőn. Egy háttérbeszélgetésen ugyanis azt mondta, a koronavírus megelőzése gyanánt egy maláriaellenes gyógyszert, hidroxi-klorokint szed, amivel szerinte nincs egyedül és kifejezetten hatásos. Ezt a bejelentést úgy tette, hogy korábban az USA Élelmezési és Gyógyszerészeti Hivatala már figyelmeztetett: a szer szívritmus problémákat okozhat, káros és az sem bizonyított még, hogy hatásos a vírus ellen.

A tegnapi bejelentés miatt már a jobboldali Fox News műsorvezetőjénél is elszakadt a cérna (Trump többször hangsúlyozta, a CNN-nel szemben ő a Fox News-t szereti, rendszeresen nyilatkozik nekik, a tévétársaság már-már nyíltan az újraválasztása mellett kampányol).

https://magyarnarancs.hu/kulpol/trump-kedvenc-teveadoja-figyelmezteti-az-embereket-ne-kovessek-az-elnok-utmutatasait-129924

 

Karácsony egy 8 pontos lista végrehajtását követeli a kormánytól

A főpolgármester szerint Orbán nem tartotta be az egyik legfőbb ígéretét.

 

A megyei jogú városoknak és "a főpolgármesternek is azt ígérték a kormány ülésén, hogy egy hónapon belül egyeztetést kezdeményeznek az önkormányzati szövetségekkel. Az egy hónap rég eltelt, az egyeztetésre még időpontot sem jelöltek ki" - figyelmeztet a Főpolgármesteri Hivatal abban a közleményben, amit az MTI-hez juttatott el kedden délelőtt.

A "Felhívás Magyarország kormányához" című írás határozottal kéri a kabinettől, hogy ne fogadják el a kormánypártok azt a Semjén Zsolt beterjesztette törvényjavaslatot, amely elvonja az iparűzési adó jelentős részét számos önkormányzattól és a fideszes megyei önkormányzatokhoz csoportosítja át. "Ez az elveiben elfogadhatatlan, gyakorlatában pedig káros javaslat alkalmas a választói akarat megcsúfolására" - fogalmaz a közlemény.

A fővárost, és a megyei jogú városokat is magában foglaló "szabad önkormányzatok" a járvány elleni védekezés második szakaszának és a gazdasági-szociális válságkezelés sikere érdekében a következő elvárásokat fogalmazzák meg és ajánlásokat teszik a kormány felé a közlemény szerint:

https://magyarnarancs.hu/belpol/karacsony-felhivas-kormany-129920

 

JAKAB PÉTER FELVÁLLALTA, HOGY KINYÍRTA A JOBBIKOT

 

Hosszú utat járt meg a Jobbik tizenhét év alatt: fasisztoid szittyapártból néppárttá válni akaró jobbközép erő lett, és most, a NER tizedik évében nyerte el végleges formáját, a nemzeti trikolórt és mindenféle tartalmat levetkőzött, színtelen, szagtalan, de nagyon szexi semmit.

 

A Mi Hazánk kiválásában még semmi meglepő nem volt, inkább az volt az érdekes, hogy a nettó fasiszta Toroczkai László és Novák Előd egyáltalán mit keresett a Vona-féle Jobbikban.

 

A „durva arcok” leléptek, Jakab Péter a bőrdzsekijével meg úgy esett be az Országgyűlésbe, mintha egyenesen a soltvadkerti BMW-s találkozóról jött volna.

Jakabbal kapcsolatban mindig is az volt az érzésem, hogy Szabó Tímea felszólalásaiból és Hadházy Ákos performanszaival készül a beszédeire. Ő is ahhoz a közönséghez akar szólni, akihez példaképei: azokhoz, akiknek a jó ellenzéki politizálás a véget nem érő diktatúrázásban, mészároslőrincezésben, a heves gesztikulálásban és a roppant kreatív gegekben merül ki.

 https://azonnali.hu/cikk/20200519_kettos-keresztbol-hashtag-jakab-peter-felvallalta-hogy-kinyirta-a-jobbikot

 

VISSZAHÍVHATJA GÖD MOMENTUMOS POLGÁRMESTERE A DK-S ÉS AZ LMP-S ALPOLGÁRMESTEREIT, MERT SZERINTE TÚL SOKBA KERÜLNEK

Göd momentumos polgármestere szerint hiába kerülnek sokba a városnak az alpolgármesterei, ehhez képest munkájuk nem vált elengedhetetlenné. Az alpolgármesterek viszont már korábban jelezték: szerintük Balogh Csaba emberileg és politikailag is alkalmatlan arra, hogy városvezető legyen.

https://azonnali.hu/cikk/20200519_visszahivhatja-god-momentumos-polgarmestere-a-dk-s-es-az-lmp-s-alpolgarmesteret

Kunhalmi: Az állami kórházak voltak a járvány gócpontjai

A kormány hezitált a döntésekkel, minden intézkedést hetekkel korábban kért az ellenzék vagy Karácsony Gergely főpolgármester – véli az MSZP országgyűlési képviselője.

Az állami kórházakat tartja a koronavírus-járvány gócpontjainak az MSZP országgyűlési képviselője. Kunhalmi Ágnes kedden, az MSZP Facebook-oldalán követhető online sajtótájékoztatóján azon véleményét hangoztatta, hogy nem a kormányzati intézkedéseknek, hanem az emberek fegyelmezettségének és józan eszének köszönhető a járványgörbe ellaposítása.

Március közepén lassult le a járvány terjedése, amikor az első megbetegedésekkor az emberek elkezdtek otthon maradni és maszkot varrtak maguknak, valamint kikényszerítették az iskolák bezárását – jelentette ki.

Ha a Fideszen múlt volna, akkor talán még mindig nyitva lennének az iskolák,

a maszkviselés ma sem lenne kötelező, sőt a kórházakból még mindig tesztelés nélkül küldenék vissza a betegeket az idősotthonokba – hangoztatta.

https://mandiner.hu/cikk/20200519_kunhalmi_az_allami_korhazak_voltak_a_jarvany_gocpontjai

Nem világvége, de politikai fordulópont: a német alkotmánybíróság ítéletéről

Jávor Benedek

 

„Gigantikus harc”, „Hatalmas lavinát indíthat el”, „Odacsapott a német alkotmánybíróság”, „Válságülés lesz”. Nem fukarkodott a magyar és a nemzetközi sajtó sem a nagy szavakkal azután, hogy a német alkotmánybíróság megkérdőjelezte az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programjának jogszerűségét. A karlsruhei döntés még a koronavírus árnyékában is erős figyelmet és szélsőséges véleményeket váltott ki.

Miről van szó,  és milyen politikai következményei lehetnek? Az Európai Unió egész jogrendjének megtorpedózása? Vagy csak a szokásos kakaskodás a német és az európai igazságszolgáltatás között? Merre mozdulhat az európai integráció a vitatott döntés nyomán?

https://merce.hu/2020/05/18/nem-vilagvege-de-politikai-fordulopont-a-nemet-alkotmanybirosag-iteleterol/

 

Járványügyi készültség lesz évekig a magyar egészségügyben?

atv

Rétvári Bence ma a parlamentben azt mondta: ”járványügyi készültség lesz hosszú időn keresztül” a következő években a magyar egészségügyben. Az EMMI államtitkára szerint már “a koronavírus utáni védekezés“ második fázisának a második lépcsőjénél van az egészségügy, és az elkülönített kórházi ágyak egyharmadán már lehet újra tervezett műtéteket végezni.

http://www.atv.hu/belfold/20200519-jarvanyugyi-keszultseg-lesz-evekig-a-magyar-egeszsegugyben

 

Karácsony: a Lánchíd felújítása csúszik, de a 3-as metróé nem

A járvány miatt a főváros 63 milliárdot zárolt el szeptember 30-ig. A főpolgármester szerint az is kérdés, hogyan fertőződhetnek meg emberek a kórházakban.

Az üzletek többsége kinyitott hétfőn, de sokan inkább a felkészülésre szánják ezt a hetet. A fővárosi strandok várhatóan csak a pünkösdi hétvégén fogadnak először látogatókat. Az állatkert már szerdán kinyit, de elővigyázatosságból a beltéri bemutatóhelyek még nem lesznek látogathatók.

http://www.atv.hu/belfold/20200519-karacsony-a-lanchid-felujitasa-csuszik-de-a-3-as-metroe-nem

 

Karácsony: a Lánchíd felújítása csúszik, de a 3-as metróé nem

atv start

A járvány miatt a főváros 63 milliárdot zárolt el szeptember 30-ig. A főpolgármester szerint az is kérdés, hogyan fertőződhetnek meg emberek a kórházakban.

http://www.atv.hu/belfold/20200519-karacsony-a-lanchid-felujitasa-csuszik-de-a-3-as-metroe-nem

 

Bakondi: A kormány nem fogadja el az EU-bíróság ítéletét arról, hogy biztosítani kell a menekültek belépését az országba

A kormány nem fogadja el az Európai Unió luxemburgi székhelyű bíróságának tranzitzónákról hozott ítéletét, és vizsgálja, hogy azok működtetése ütközik-e a magyar alkotmánnyal - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kedden az M1 aktuális csatornán.

Bakondi György szerint a tranzitzóna jól működő, bevált határőrizeti elem, amelynek lebontása csökkentené a határkerítés visszatartó erejét, és akár a 2015-ös migrációs válsághoz hasonló helyzetet okozna - írta az MTI. 

A belbiztonsági főtanácsadó úgy látja, hogy

a kijárási korlátozások feloldásával jelentős aktivizálódás tapasztalható a fő migrációs útvonalakon.

Ha pedig Törökország ismét megnyitja határait a migránsok előtt, tovább nőhet a balkáni útvonalon tartózkodók száma, és a görög-török határon is súlyos konfrontációkra lehet számítani - mondta.

https://168ora.hu/itthon/bakondi-gyorgy-kormany-eu-birosag-itelet-185518

 

Perverz lengyel papok bújócskája

Az áldozatok szenvedéséről, megalázásáról és az egyház közönyéről is szóló történet társadalmi üggyé vált.

Nem siette el Wojciech Polak gnieznói érsek, Lengyelország prímása a Vatikán tájékoztatását. Csak a hét végén jelentette, hogy a lengyel katolikus egyház legfelsőbb hierarchiájában megsértik a pedofilokkal szembeni fellépést előírói pápai rendelkezéseket. A kényszerű lépést megelőzte egy internetes bemutató: szombaton lett hozzáférhető a Sekielski-fivérek újabb filmje, a Bújócska. A testvérpár korábban már előállt ebben a témában Csak ne mondd el senkinek! címmel egy másik filmmel. Az ahhoz gyűjtött anyagok egy részéből készült a most angol felirattal bemutatott, megrázó alkotás, amelyet rövid időn belül egymillióan néztek meg

https://nepszava.hu/3078556_perverz-lengyel-papok-bujocskaja

Újabb sorozathiba az orosz metrókon - és a szerelvény kisiklásához vezethet

Bármikor leszakadhat a hűtőszekrény méretű alkatrész a felújított orosz metrókocsik aljáról, és ez tragédiát is okozhat.

A nagy mértékű rozsdásodás után újabb botrányos részlet derült ki a felújított orosz metrókocsikról. A Metróért Egyesület és a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület egyszerre hívta fel a figyelmet egy konstrukciós sorozathibára. A kocsik aljára felszerelt hűtőszekrény méretű, mázsás úgynevezett segédüzemi áramátalakító szerkezeteket vékonyka konzolos tartókra szerelték fel, ám ez eddig nem tűnt fel a vastagon ráfújt alvázvédő miatt. Ráadásul ahol megbontották az alvázvédőt, ott az is látszik, hogy nem csak a konzol alulméretezett, de a hegesztések is rosszul kivitelezettek. A 37 szerelvényből 18-nál már látszanak a tartófüleken a repedés jelei, mondani sem kell mekkora balesetet tudna okozni, ha egy ilyen szekrény leszakadna egy kocsi aljáról menet közben – hívja fel a figyelmet a VEKE. A Metróért Egyesület szerint ez akár a szerelvény kisiklását okozhatja.

 

https://nepszava.hu/3078538_ujabb-sorozathiba-az-orosz-metrokon-es-a-szerelveny-kisiklasahoz-vezethet

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.