2020, május 19 - 08:03 Sajtószemle

Balázs Péter: A COVID-19 VÁLSÁG INTEGRÁCIÓS HATÁSAI

Magyar Közgazdasági Társaság

A COVID-19 járvány kellős közepén vagyunk, semmilyen támpont nincs prognózisok készítéséhez. A fertőzés lassulhat, 2020 nyarára el is oszolhat, közben hatásos vakcinát is találhatnak, de mindennek az ellenkezője is bekövetkezhet. Az a rendkívüli állapot, amelyet a járvány világszerte előidézett, bizonyosan nyomot fog hagyni a nemzetközi viszonyokon. A vírus utáni világrend valószínűleg különbözni fog a megelőzőtől, de nemcsak a közvetlen hatások miatt, hanem azért is, mert az erőviszonyok és hatalmi indítékok mintegy három évtized óta átalakulóban vannak.

http://fejlodesgazdasagtan.hu/

Koronavírus: ez a legnagyobb gond a tesztekkel

Laborszakorvosok, kutatók most világszerte éjjel-nappal a koronavírus-fertőzés kimutatásának legbiztosabb tesztkombinációját keresik, ugyanis a jelenleg rendelkezésre álló vizsgálati módszerek egyike sem elég pontos. Ami ebből a szempontból az egyik legnagyobb problémát jelenti a hazai laborszakmában az fura módon éppen az extrém alacsony magyar fertőzöttségi szint - hangzott el egy szakmai konferencián.

ha negatív a PCR, az nem jelenti azt, hogy az illető nem fertőzött, csak azt jelenti, hogy a teszt nem tudta kimutatni.

https://www.napi.hu/energetika/koronavirus-magyarorszag-fertozes-jarvany-teszteles.706235.html

Meglepő újításokkal készülnek a vendéglők a nyitásra

Különbözőképpen készülnek a vendéglősök a koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozások feloldására: van, amelyikük ki sem nyit, amíg a pincéreknek arcmaszkot kellene hordaniuk, van amelyik paravánokkal választja el az asztalokat egymástól. Egy valamiben egyetértenek: új korszak kezdődik a vendéglátásban.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/vendeglo-vendeglatas-etterem-kocsma-koronavirus-jarvany.706249.html

Müller Cecília: mérsékelt, de egyértelmű a növekedés, résen kell lenni

Az elmúlt 1-2 nap mérsékelt, de egyértelmű emelkedést hozott a járványügyi számadatokban, ezért változatlanul fontos az alapvető szabályok betartása. Résen kell lenni, hogy a fertőződések száma továbbra is kedvező legyen - fogalmazott Müller Cecília, országos tisztifőorvos az operatív törzs mai tájékoztatóján. Elhangzott, hogy a fertőzöttek 14 százaléka egészségügyi dolgozó.

https://www.napi.hu/energetika/koronavirus-magyarorszag-fertozes-jarvany-teszteles.706235.html

Meztelen a király – leleplezte magát Orbán Brüsszel előtt

A GDP 18-20 százalékát elérő hatalmas válságkezelő csomagot jelentett be korábban Orbán Viktor. Mégis, a kormány Brüsszelnek írt számaiból kellett megtudnunk, hogy a munkahely-védelmi támogatásra mindössze a GDP 0,37 százalékát szánták.

A konvergenciaprogramnak már az elnevezése is unalmat kelthet sokakban, pedig abból a szempontból nagyon is izgalmas, hogy gyakran leleplezi az Orbán-kormány politikáját. Nem lehet ugyanis mellébeszélni, ahogy a kormány szokott általában, vagy legalábbis nem annyira, hiszen számokat kell írni Brüsszelnek. Igen, a kormány ezt a dokumentumot „Brüsszelnek” írja, a Soros által vezérelt uniós bürokratáknak, méghozzá minden áldott – vagy éppen áldatlan – évben, mert muszáj neki. Ez alól nem lehet kibújni, mint Orbán Viktornak az európai parlamenti plenáris vita alól.

Minden uniós államnak kötelező beszámolni évente a költségvetési terveiről az elkövetkező három évre. Ahol van már euró, ezt a dokumentumot stabilitási programnak nevezik, ahol nincs – ahogy nálunk – ott konvergenciaprogramnak.

Mit leplez le a program?

https://merce.hu/2020/05/18/meztelen-a-kiraly-leleplezte-magat-orban-brusszel-elott/

Apasztja a járvány az ápolói béreket

Sokan legalább 20-30 százalékkal kevesebb pénzt visznek haza.

Sok egészségügyi dolgozónak okozott jövedelemcsökkenést a járvány elleni védekezés, a veszélyhelyzet idején ugyanis átmenetileg megszűntek a megélhetést biztosító kiegészítő jövedelemszerzési lehetőségeik. A szakszervezet, és az szakdolgozói kamara becslése szerint legalább 20-30 százalékkal visznek haza kevesebbet az érintettek. Az egészségügyi szakdolgozók felének-kétharmadának, az orvosok közül szinte mindenkinek van másod-, harmadállása. Míg az orvosok magánellátóknál vagy saját vállalkozásukban dolgoznak a főállásuk mellett, addig az ápolók, amint befejezik a műszakot, újabba kezdenek egy vagy két kórházzal arrébb, esetleg egy szociális otthonban, vagy a háziápolásban folytatják. A nővérek gyakran vidékről utaznak a fővárosba a szabadnapjaikon, az egyik 12 órás műszakot a másikban „pihenik ki.” A normális heti 40 óra helyett 60-at, sőt, ügyeletekkel együtt még többet is dolgoznak az orvosok, nővérek, szakdolgozók, hogy megéljenek. Így vannak olyanok, akiknek a havi jövedelmük akár harmadát-felét is adhatja a túlmunka.

A veszélyhelyzet kihirdetésekor az egészségügyben azonnal megtiltották a külföldön, vagy itthon végzett plusz munkát.

https://nepszava.hu/3078294_apasztja-a-jarvany-az-apoloi-bereket

Pintér szeme az egészségügyön

Sorra vizitálnak a belügyminiszternél az ágazat meghatározó szereplői, szaktekintélyei, mindez aligha független a készülő átalakításoktól – értesült lapunk.

Megszaporodott az egészségügyi szakemberek látogatása a belügyminiszternél az elmúlt hetekben. Pintér Sándor a közelmúltban fogadta a Magyar Kórházszövetség, valamint a Magyar Orvosi Kamara elnökét és több egészség-gazdaságtanban jártas ágazati szaktekintélyt is. Információink szerint a belügyi tárca vezetőjének fokozott érdeklődését az magyarázhatja, hogy felhatalmazást kapott a miniszterelnöktől az ágazat átvilágítására, az állapotok felmérésére. Arról már korábban is szó volt, hogy az egészségügy járvány utáni újraindítása a korábbiaktól eltérő gyakorlatot, működtetést hozhat a betegellátásban. Forrásaink emlékeztettek: a kórházparancsnokok kinevezésével már március végén Pintér Sándor belügyminiszter, az Operatív Törzs vezetőjének közvetlen irányítása alá került az intézmények készlet-, erőforrás- és információgazdálkodása. Úgy tudjuk, a kórházparancsnoki rendszer bevezetését is maga Pintér Sándor belügyminiszter javasolta a kormányfőnek.

https://nepszava.hu/3078390_pinter-szeme-az-egeszsegugyon

„Európában senki nem ásta alá annyira a fékek és ellensúlyok rendszerét, mint Orbán”

Orbán Viktor a koronavírus-járványt ürügyként használta fel arra, hogy még nagyobb hatalmat ragadjon magához, aminek semmi köze az egészségügyben jelentkező válsághoz. Senki Európában nem tett szert ilyen hatalomra, és senki nem ásta alá ilyen mélyen a fékek és ellensúlyok rendszerét, mint Orbán. Teljesen egyértelmű, hogy autoriter hatalmának bebetonozásához használta fel az emberek életét fenyegető válságot – vélekedik Kenneth Roth, a Human Rights Watch igazgatója.

https://www.klubradio.hu/adasok/europaban-senki-nem-asta-ala-annyira-a-fekek-es-ellensulyok-rendszeret-mint-orban-112327

Veszélyhelyzetet hirdettek Romániában, ismét bírságolhatnak a kijárási korlátozások megszegése miatt

Hatályba lépett hétfőn Romániában a veszélyhelyzet intézkedéseit részletező törvény, amely ismét jogalapot teremt arra, hogy a hatóságok korlátozzák az állampolgári szabadságjogokat, és megbírságolják azokat, akik megszegik a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási és gyülekezési korlátozásokat. Hétfő reggel – az új törvény alapján – immár a bukaresti kormány hirdetett veszélyhelyzetet, miután pénteken a járványügyi operatív törzs tette ugyanezt, egy előző nap elfogadott sürgősségi kormányrendelet alapján. A pénteki intézkedést azonban – bírságok híján – sokan nem tartották be. „Maximális veszélyhelyzetben vagyunk, minden eszközünk megvan a járványügyi intézkedések betartatására” – magyarázta a két veszélyhelyzet közötti különbséget Ludovic Orban kormányfő a hétfői kormányülés elején.

https://nepszava.hu/3078491_veszelyhelyzetet-hirdettek-romaniaban-ismet-birsagolhatnak-a-kijarasi-korlatozasok-megszegese-miatt

Szabad szemmel: Orbán a demokráciát nem a rendeleti kormányzással, hanem a Parlamentben bontotta le

Nemzetközi sajtószemle, 2020. május 18.

https://nepszava.hu/3078447_szabad-szemmel-orban-a-demokraciat-nem-a-rendeleti-kormanyzassal-hanem-a-parlamentben-bontotta-le

Hatszázmillióért pofozza ki a nemzeti dohánycég adatgyűjtő rendszereit a Jászai-Mészáros-féle 4iG

A pályázatot a Digitális Kormányzati Ügynökség írta ki, és nem is jelentkezett rá más, mint a kormányközeli üzletemberek, Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért érdekeltségének számító, az állami tendereken rendszerint jól szereplő 4IG – ami alvállalkozóként a T-Systems Magyarországot jelölte meg. 

A nyertessel május 7-én kötött szerződést a dohánycég. A vállalkozás ugyanakkor már korábban is jól járt az állami vállalattal, hiszen – mint a Forbes emlékeztet rá – egy korábbi tender nyerteseként, ötmilliárd forintért részben ők fejleszthették, üzemeltették a hazai Dohánytermék Azonosító Kibocsátó Informatikai Rendszert, a DAKIR-t is.

https://nepszava.hu/3078478_hatszazmillioert-pofozza-ki-a-nemzeti-dohanyceg-adatgyujto-rendszereit-a-jaszai-meszaros-fele-4ig

Május 26-án nyújthatják be a különleges jogrendet visszavonó javaslatot

Júniusra így újra a fideszes kétharmad veheti át a vezetést a fideszes kormánytól.

https://nepszava.hu/3078458_majus-26-an-nyujthatjak-be-a-kulonleges-jogrendet-visszavono-javaslatot

Ennyi

Dr. Dávid Ferenc       

„Stresszesebb dolog főpolgármesternek lenni, mint a tanszéki demonstrátorok, tanársegédek, és adjunktusok tanszéki értekezletén elmélyülten zöld teát szürcsölgetni. Ennyi.” (Deutsch Tamás)

Írja ezt egy olyan ember,

– akinek 13 év kellett ahhoz, hogy – miniszterelnöki noszogatásra és segítséggel – végre jogi diplomát szerezzen;

– akit soha nem hívtak meg tanszéki értekezletre, többek között azért, mert vélhetően azt sem tudta, hogy a tanszék az egyetemen hol található;

– aki „klasszikus” munkahelyet (közszféra, versenyszféra) még nem látott, és amikor tévedésből sportminiszter lett, akkor abból sem volt sok köszönet. Emlékezzünk: a 2002-es stadion beléptető-kapuk beszerzését Deutsch T. menedzselte. A 4 milliárd forintért megvásárolt rendszer értékesíthető részén 51 millió forintért sikerült túladni, a maradék pedig a szeméttelepre került, elektronikai hulladékként.;

– aki imád olyan társadalmi tisztségeket betölteni, ahol biztosan nincs meló,

https://hirklikk.hu/kozelet/ennyi/363841?fbclid=IwAR2aPy7Ic3Tw8ZeRnO5X1-dEbFzPV1gFxX2lp355-mfhCaIwfvxKvIR36Rs

Borkai Zsoltot eddig csak tanúként hallgatták ki

Lassan fél év telt el azóta, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda három nyomozást is elindított Borkai Zsolt volt győri polgármester ellen. Ezért Ungár Péter országgyűlési képviselő megkérdezte a Legfőbb Ügyészséget, hogy mi a helyzet.

Lassan fél év telt el azóta, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda három nyomozást is elindított Borkai Zsolt volt győri polgármester ellen, ezért Ungár Péter országgyűlési képviselő megkérdezte a Legfőbb Ügyészséget, hogy mi a helyzet. Az LMP-s politikus a következő kérdéseket tette fel:

https://24.hu/belfold/2020/05/18/borkai-zsolt-nyomozas-tanu-gyanusitott-legfobb-ugyeszseg-ungar-peter/

Farkasházy Tivadar megleckéztette a matekzseni Kovács Zoltánt

Már lassan kezdjük megszokni, hogy a kormányzati kapkodást és felelőtlen, átgondolatlan intézkedések sorát a kormány egy dologgal próbálja leplezni, mindent Karácsony Gergelyre próbál rákenni, főképp a Pesti Úti Idősek Otthonának kapcsán. Ha Kovács Zoltánon múlna, már lehet régen kiállt volna a kamerák elé, és bejelentette volna, hogy Karácsony Gergely szeméyesen és akarattal hozta Magyarországra Vuhanból a koronavírust!

Nos, idáig még nem jutott el Kovács, de azt sikerült kiszámolnia, hogy „Idősotthonokban eddig 93 koronavírus-fertőzött halt meg, közülük 64-en fővárosi idősotthonban. Mivel Budapesten és Pest megyében eddig 320 koronavírus-fertőzött halt meg, így minden ötödik budapesti és Pest megyei elhunyt egy fővárosi fenntartású idősotthonból kerül ki.”

Nos, itt aztán megbukott Karácsony Gergely, gondolhatnánk, hiszen azért húsz százalék azért az tényleg kimagaslóan magas, a fenébe ezzel a hanyagsággal! De a tények és a matematika makacs dolgok, amikkel nehéz vitatkozni. Erre világított rá Farkasházy Tivadar Facebook posztjában, most nem a humorista, hanem eredeti foglalkozása, a matematikus bújt ki belőle.

https://pestibulvar.hu/2020/05/12/farkashazy-tivadar-megleckeztette-a-matekzseni-kovacs-zoltant

Budapest újraindult, de szegényebb lesz

Hajrá, Budapest – így üzent Orbán Viktor a fővárosiaknak az újranyitás bejelentésekor. Utóbb kiderült: újabb bevételektől fosztják meg a kerületeket.

https://nepszava.hu/3078438_feleslegesen-szolnak-bele-mindenbetiltasokkal-nyitjak-a-fovarost

Soros György legújabb félelme: az „Italexit”

TŰZFALCSOPORT MAGYAR NEMZET

Egy német lapnak adott interjúban Soros György kifejezte abbéli aggodalmát, hogy az Egyesült Királyság példáját követve Olaszország is elhagyhatja az uniós blokkot. A koronavírus-járvány ideje alatt Itália nem kapott megfelelő támogatást Brüsszelből, ezért érthető módon nőtt az euroszkepticizmus az országban. A milliárdos spekuláns attól tart, hogy Matteo Salvini vezetésével megvalósulhatna az „Italexit”, azaz az olaszok kilépése az EU-ból – írja a Tűzfalcsoport Blogstar oldal.

A portál szerint az Augsburger Allgemeine újságnak Soros elmondta, az olaszok mindig Európa pártiak voltak, már csak azért is, mert nem bízhattak saját kormányaikban. A német lapban is próbálta népszerűsíteni az ötletét az örökjáradék-kötvényekkel kapcsolatban, fogadkozva, hogy azt nem kell visszafizetni, csak az éves kamatokat. A milliárdos valószínűleg azért támadja Salvinit, mert a Lega párt vezetője múlt hónapban támadta az EU ötletét az Európai Stabilitási Mechanizmus kapcsán, mondván: nem akarja, hogy örökre eladósodjon, és azt sem, ha a gyerekei adósai lennének Pekingnek vagy Berlinnek”.

 

https://magyarnemzet.hu/kulfold/soros-gyorgy-legujabb-felelme-az-italexit-8131727/

A kiakadt kakukkos órák

Franka Tibor MAGYAR NEMZET

A szocialista Korózs Lajos szinte hetente „bezengi”, mint egy kiakadt kakukkos óra, hogy „Kásler mondjon le, távozzon, húzzon el, mert az EMMI megbukott, működésképtelenné vált, mivel az egészségügyben, az oktatásban és a szociális szférában is válság van.” Bármikor vágódik ki az MSZP-s óratokból, azonnal köréje repülnek együtt kakukkolni eszmetársai: Bangóné, Hadházy, Szabó, Gyurcsány. Sőt, a rákövetkező napon, de más helyszínen, Szél viharos erővel már egyenesen Orbán Viktort szeretné elsöpörni és eképpen tombol: „Orbán felelős azért, hogy itt állunk a járvány közepén egy lepusztult egészségüggyel, oktatással, szociális rendszerrel, a jövőtől rettegő emberekkel.”

Túl azon, hogy intelligens képviselők nem szoktak útszéli módon viselkedni a parlamentben, amit mondanak, az egyszerűen nem igaz, felelőtlen rémhírterjesztés. Szomorú, de mi mást várhatnánk a lépcsőházi korlát-akrobatától, a földhöz ragadt, vagy stúdió ajtón koppant képviselőnőktől, az Erdélyt levedlett halál angyalától, a kettőskereszt helyett szivárvány zászlót magasra tartó (Buga) Jakabtól, vagy a hétfőnkénti Szél-dudától

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-kiakadt-kakukkos-orak-8131157/

Az európai vitakultúra halott

ifj. Lomnici Zoltán MAGYAR NEMZET

Magyarország igazságügyért és európai uniós ügyekért felelős minisztere, Varga Judit május 14-én nem kapott lehetőséget arra, hogy hozzászóljon a magyar koronavírus-törvényt érintő vitához, a jogállamiság, a tisztességes eljárás és a demokrácia EU-intézményrendszeren belül érvényes alapelveinek megfelelően.

Erre már csak annyit mondhatunk a harmadik pillér, a keresztény szellem jegyében: bocsáss meg nekik, Uram, mert nem tudják, mit cselekszenek.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/az-europai-vitakultura-halott-8130269/

Soros-birodalom: mindent bekebelező állam az államok felett

SOROS ŐRKUTYÁI MINDENT BEHÁLÓZNAK, A PÉNZVILÁGOT, A POLITIKÁT, A MÉDIÁT, AZ OKTATÁST, A CIVILEKET

Magyar Nemzet

A Magyar Nemzet sorozatban mutatta be, hogy miként vette át Soros György hálózata a Facebook tartalma feletti ellenőrzést. A közösségi oldal napokkal ezelőtt létrehozott, legfelső bíróságának titulált – valójában cenzúrabíróság – testületébe négy olyan igazgató és tizenhat olyan tag került, akik mindannyian köthetők közvetlenül a spekulánshoz vagy az általa finanszírozott szervezetekhez. Élen jár ebben Soros régi harcostársa, Sajó András, a CEU alapító dékánja. A sorozat záró részében felvázoljuk, hogy a Facebook bekebelezése miként koronázza meg Soros eddigi szervezkedéseit.

https://magyarnemzet.hu/belfold/soros-birodalom-mindent-bekebelezo-allam-az-allamok-felett-8129282/

Varga Judit: Emlékezni fogunk az ellenzék hazugságaira

BORDÁCS BÁLINTorigo

 

Varga Judit Petőfi Sándor soraival üzent az ellenzéknek a koronavírus-törvény körül kibontakozott vita kapcsán. Az igazságügyi miniszter szerint érdemes visszaemlékezni arra, hogy a világjárvány elleni védekezés legnehezebb napjaiban a nyugat-európai politikai vezetőkkel, a liberális fősodratú médiával és a hozzájuk köthető civil szervezetekkel együtt koordinált politikai támadást intéztek Magyarország ellen. Mint kiderült, ezúttal is mondvacsinált okokkal: Gulyás Gergely tegnap bejelentette, május 26-án visszaadhatja a kormány a különleges felhatalmazást. 

 

"Ahogy Petőfi Sándor írta "Az idő igaz, s eldönti, ami nem az."

 

https://www.origo.hu/itthon/20200518-varga-judit-a-koronavirustorvenyrol.html

 

Megtudtuk: a fideszes polgármester jelentette fel rémhírterjesztésért a gyulai ellenzékit

Még április 20-án tett feljelentést Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) gyulai polgármester Csóka-Szűcs János helyi ellenzéki aktivista ellen, akit szerda hajnalban rendőri akció keretében állítottak elő, utóbb azonban a Gyulai Járási Ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/gyula-fideszes-polgarmestere-jelentette-fel-remhirterjesztes-miatt-csoka-szucs-janost-12989

A halmozottan hátrányos helyzetű roma tanulók harmada nem tudott bekapcsolódni a digitális oktatásba

A Rosa Parks Alapítvány, a Motiváció Egyesület és a Partners Hungary Alapítvány 425 pedagógus részvételével végzett felméréséből derült ki, hogy "a halmozottan hátrányos helyzetű roma tanulók harmada nem tudott bekapcsolódni a digitális oktatásba" - írja a 24.hu.

A cikk szerint nagy a különbség a digitális oktatáshoz való hozzáférésben: Budapesten a pedagógusok becslése szerint a diákok négyötöde részt vesz a digitális oktatásban, addig ez az arány a nagyközségekben mindössze 65 százalék.

A legnagyobb gondolt általánosságban a technikai eszközök hiánya jelenti - ez volt a vezető ok a digitális oktatásban való kimaradásra, a válaszadók szerint. A felmérésből kiderült, hogy sok esetben a tanárok ilyenkor telefonon, vagy fénymásolatokkal igyekeznek segíteni a gyerekeknek. A válaszolók 70%-a szerint ez utóbbi a jellemző a kis falvakban.

https://magyarnarancs.hu/belpol/a-halmozottan-hatranyos-helyzetu-roma-tanulok-harmada-nem-tudott-bekapcsolodni-a-digitalis-oktatasba-129896

80 milliárdos munkahelyteremtő támogatást jelentett be az ITM

A támogatott 6 hónap alatt legfeljebb havi 200 ezer forintot térítenek meg a munkáltatónak.

https://magyarnarancs.hu/belpol/80-milliardos-munkahelyteremto-tamogatast-jelentett-be-az-itm-129895

11 áldozata van a koronavírusnak, második napja ismét nő az aktív esetek száma

Váratlanul megugorott a koronavírus áldozatainak a száma az elmúlt 24 órában. Az operatív törzs jelentése szerint 11 újabb áldozata van a koronavírusnak, az új fertőzöttek száma 26.

https://444.hu/2020/05/18/11-aldozata-van-a-koronavirusnak-masodik-napja-ismet-no-az-aktiv-esetek-szama

A Kínából beszerzett lélegeztetőgépeket otthoni használatra fejlesztették, állítja a szegedi aneszteziológus

Korábban a Magyar Hang írt róla több független forrásra hivatkozva, de most Lovas András szegedi aneszteziológus és intenzív terápiás orvos névvel is vállalta szakvéleményét, miszerint a koronavírus elleni védekezéshez központilag, Kínából beszerzett lélegeztetőgépek nem ilyen betegségek kezelésére szolgálnak.

A használati utasításra is nagyban támaszkodó, hosszú és részben orvosi szaknyelven írott bejegyzéséből csak néhány kulcsmondatot idézünk, a többi a cikk alján a posztban.

https://444.hu/2020/05/17/a-kinabol-beszerzett-lelegeztetogepeket-otthoni-hasznalatra-fejlesztettek-allitja-a-szegedi-aneszteziologus

Hogy állunk a demokratikus szocializmus ügyével száz év után?

Marosán Bence Filozófus, esztéta, a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója.

Száz éve, 1920 február-márciusában, az alapvetően polgári demokratikus beállítottságú Max Weber, nem sokkal a halála előtt, a következőket írta barátjának, a bolsevizmus mellett magát nem olyan rég elkötelező Lukács Györgynek: „Kedves Barátom! … Abszolút módon meg vagyok róla győződve, hogy ezek a kísérletek [a bolsevizmus kísérletei] szükségképpen ahhoz kell, hogy vezessenek, hogy a szocializmus ügye legalább 100 évre elveszti hitelét”. Mint a szövegkörnyezetből világossá válik, Webernél a demokratikus szocializmusról van szó. A levélben elhangzó jóslat szinte provokálja a kérdést: hogy állunk a demokratikus szocializmus ügyével száz év után?

https://merce.hu/2020/05/16/hogy-allunk-a-demokratikus-szocializmus-ugyevel-szaz-ev-utan/

Egy teljesen másik munkahelyre kellene visszatérnünk a járvány után

Nagyon úgy néz ki, hogy a közeljövőben meg kell tanulnunk együtt élni a koronavírussal. Ez például azt jelenti, hogy az irodaházak nagy részét át kellene strukturálni, új anyagokat kellene beépíteni, és valószínűleg a műszakokat is újra kéne tervezni ahhoz, hogy minél kisebb valószínűséggel kapjuk el a fertőzést a kollégáktól. Az irodai munka pandémia utáni jövőjét kutattuk.

https://hvg.hu/gazdasag/20200518_Egy_teljesen_masik_munkahelyre_kellene_visszaternunk_a_jarvany_utan

Oroszlányban 250 főt küld el a Wescast autóipari vállalat

Eddig 73 saját és 55 kölcsönzött dolgozótól vált meg a kínai tulajdonú cég.

A Szakszervezeti Szövetség szerint a járvány miatti termeléskiesés a vállalkozás üzleti kockázatába tartozik, ennek terhét nem lehet az alkalmazottakra hárítani.

László Zoltán hozzátette, a cég jogértelmezése szerint a közös megegyezéssel való, nagy létszámú felmondás nem számít csoportos létszámleépítésnek, ezért nem is jelentették be a munkaügyi hatóságoknak.

https://hvg.hu/kkv/20200518_oroszlany_wescast_elbocsatas

Sikerült megvédeni Magyarországot az ellenzék nélkül is

Hétértékelő. Deák Dániel: Csak most jön a neheze, de az első negyedéves adatok azt mutatják, hogy hazánk lesz az egyik legjobb a gazdasági válság hatásainak kivédésében

Magyar Hírlap

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200518-sikerult-megvedeni-magyarorszagot-az-ellenzek-nelkul-is

A KDNP tiltakozik Kuncze Gábor kereszténygyalázó posztja ellen fotóval

Magyar Hírlap

A Népszava vallásgyalázó karikatúrája után, sajnos, nem kellett sokat várni az újabb provokatív, kereszténységet gyalázó ábrázolásra. Visszautasítjuk és tűrhetetlennek tartjuk, hogy jogsértő módon hitünkben gyaláznak! - írta Kuncze Gábor Facebook-bejegyzésére reagálva a KDNP hétfőn.

Kuncze május 16-án osztott meg közösségi oldalán egy képet, amelyen Müller Cecília országos tisztifőorvos Jézusként ábrázolva látható. A gúnyolódó grafikához a következő megjegyzést fűzte: „Vegyük komolyan az Operatív Törzset! Ehhez szeretnék hozzájárulni az alábbiakkal:”

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200518-a-kdnp-tiltakozik-kuncze-gabor-keresztenygyalazo-posztja-ellen

Kényszerítenék Magyarországot, hogy lebontsa a határkerítést és a tranzitzónát

Magyarországon a Fidesz-KDNP többsége és a kormány mindent megtesz azért, hogy a továbbiakban is megmaradjon a kerítés, az élőerős katonai-rendőri őrizet és továbbra is működjenek a tranzitzónák - jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára vasárnap a közmédiának a röszkei tranzitzónánál.

Németh Szilárd elmondta: az Európai Unió luxemburgi székhelyű bíróságának döntése arra akarja kényszeríteni Magyarországot, hogy a határkerítést és a tranzitzónát bontsák le.

Kiemelte: különösen veszélyes ez a koronavírus-helyzet kapcsán. Most újra meg fogják nyitni a határokat Európában. Márpedig a határok megnyitásával meg fog erősödni a migrációs nyomás - tette hozzá.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200517-nemeth-szilard-a-kormany-mindent-megtesz-hogy-mukodjenek-a-tranzitzonak

Balkán-szerte terítik a Habony-művekben kikevert valóságot, mégis kudarc a V4NA-projekt

konrét példákkal

A hazai kormányhaveri médiában már nem a Russia Today, hanem a Habony Árpád érdekeltségébe tartozó V4NA hírügynökség meséli a nemzetközi híreket, a balkáni ügyfelek pedig regionális dezinformációs tényezővé tehetik Orbán Viktor spindoktorát. A V4NA viszont egyelőre inkább sufniszájt, mintsem egy új Reuters.

A koronavírus-járvány közepette újfent ráerősítő orosz dezinformációs nyomás már nem találja olyan védtelen állapotban Magyarországot, mint korábban. A magyar médiavilágot uraló Fidesz-barát médiumok ugyanis orosz állami pénzből működő médiumok helyett már közelebbi forrásból, a Habony Árpád érdekeltségébe tartozó V4NA hírügynökségtől veszik át a nemzetközi híreik java részét.

Hiába változott azonban a forrás, az egyszeri hírolvasó félretájékoztatása ugyanakkor megmaradt. A hírügynökség anyagainak összképe ugyanabba a sorosozós-migránsozós-brüsszelezős narratívába illeszkedik, amit 2013-al kezdődően az orosz propaganda (például az orosz állami érdekeltségű Russia Today vagy a Sputnik News) terjesztett Európában, és amit a magyar kormány bűvkörébe került médiumok is előszeretettel visszhangoztak.

Hazai vonalon éppen az adhat okot a V4NA létezésére, hogy az Orbán-kormány számára túl kellemetlenné vált, hogy a baráti média kritikátlanul terítette az orosz üzeneteket.

A témát feldolgozó több tanulmányból egyaránt azt lehet kiolvasni, hogy a Fidesz-holdudvar lefeküdt az orosz dezinformációnak, a köztulajdonban lévő állami médiumok balfogásainak felelőssége alól pedig különösen nehezen lehetett kibúvót találni a kormányzatnak, ha azokat — teszem azt — diplomáciai találkozókon az európai, amerikai szövetségesek felemlegették.

https://atlatszo.hu/2020/05/18/balkan-szerte-teritik-a-habony-muvekben-kikevert-valosagot-megis-kudarc-a-v4na-projekt/

Pető Péter: Amikor a felszínes nyugati kritika épít játszóteret Orbánnak a Kártyavárhoz

Eljátszottunk a lehetőséggel, mi történne, ha Orbán Viktor játszadozna kicsit.

A politika tényleg a legizgalmasabb dolgok egyike a világon, és most előttünk van egy szuper példa, amely megmutatja, miként alakulhatnak a hatalomtechnikai gondolkodások, születhetnek új politikai megoldások. Miként azt is, hogyan teremt a nyugati kritika felszínessége és az ellenzéki bírálatok inkonzisztenciája hatalmi játszóteret Orbán Viktornak és a Fidesznek, ahol a Kártyavár című sorozatban látott módon manőverezhetnek.

Most tehát nem politikai realitásokról írok, csupán elméleti lehetőséget vetek fel, hogy érthetőbbé váljanak a napi politikai küzdelmek.

Gulyás Gergely elmondta, hogy május 26-án benyújthatják a javaslatot, amelynek alapján megszűnhet a különleges jogrend Magyarországon. Ehhez éppen csak az Országgyűlésnek kell elfogadnia a jogszabályt.

Ellenzéki rohanás a semmibe

A vita során az ellenzék csöppet sem törődött azzal, hogy a semmibe fut, amikor a vitát az Országgyűlés szerepére koncentrálja. Az ellenzéki pártok sorra érveltek azzal, hogy a parlamentet megfosztják jogaitól, és ezzel – korábbi állításaikkal szemben – azt üzenték, jelenleg ez a fórum az orbáni hatalom korlátja. Eközben világos volt, hogy a politikai vita csakis a bizalomról szól. Egyszerűen nincs oka az ellenzéknek bízni a tíz éve uralkodó Orbánban, akinek minden korábbi lépése ellenfelei lehetőségeinek korlátozása, saját hatalmának kiterjesztése érdekében történt.

https://24.hu/belfold/2020/05/18/orban-viktor-felhatalmazasi-torveny-ellenzek-peto-peter/

Reprezentatív lett az országos koronavírus szűrővizsgálat eredménye

Mintegy 10 600 fő vett részt két hét alatt a négy hazai orvosképző egyetem és a KSH közreműködésével indított országos koronavírus-szűrővizsgálaton, melynek eredménye így reprezentatív lett. A legmagasabb, 75 százalék feletti részvétel Veszprém, Nógrád és Pest megyében volt, míg a legjobban teljesítő megyeközpontban, Salgótarjánban a meghívottak 77 százaléka jelent meg.

https://24.hu/tudomany/2020/05/18/h-uncover-koronavirus-szurovizsgalat-reprezentativ-eredmeny/

A SZÉKELYEK NEM ÁLLNAK KÉSZEN AZ AUTONÓMIÁRA – SALAT LEVENTE AZ AZONNALINAK

Hiába önti az Orbán-kormány a pénzt Erdélybe, a támogatási gyakorlat csak felgyorsítja a magyarok fogyását Romániában – állítja Salat Levente politológus. A kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem oktatója az Azonnalinak elmondta, miért valószínűtlen a székelyföldi autonómia megvalósulása addig, amíg az ott élőket is a magyar, és nem elsősorban a román média fogyasztására ösztönzik Magyarországról. Interjú.

https://azonnali.hu/cikk/20200518_a-szekelyek-nem-allnak-keszen-az-autonomiara-salat-levente-az-azonnalinak

Nem az eszköz a hibás, ha visszaélnek vele - Sajó András szerint a politika mindig is emocionális és manipulatív volt, a Facebook előtt is

Az elektromosság nagyszerű dolog, de aki ellenzi a halálbüntetést, nem örül annak, hogy villamosszékek működtetésekor kivégzésekre használják. Ezzel a példával világította meg Sajó András, a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság volt alelnöke, milyen problémákkal néz szembe a Facebook most létrehozott felügyelőtanácsa. Még hozzátette: a politika mindig is emocionális, és mindig is manipulatív volt.

https://168ora.hu/itthon/nem-az-eszkoz-a-hibas-ha-visszaelnek-vele-sajo-andras-szerint-a-politika-mindig-is-emocionalis-es-manipulativ-volt-a-facebook-elott-is-185488

Újraírnák a történelmet a káoszban – Forgács Imre volt miniszter: Nemzeti alapon nem lesz vakcina a koronavírus ellen

Miután a populista politikusok a kormányzáshoz általában nem, csak a gyűlöletkeltéshez értenek, úgy gondolják, hogy a jelenkor történelmét is át kell írniuk. Többek között ezzel magyarázza Forgács Imre politikai elemző, a Bajnai-kormány egykori minisztere, hogy a Fidesz politikusai szerint 1990-ről ma már bármilyen ostobaságot lehet állítani. Beszélgetésünkből kiderül, az sem lepi meg, hogy a populisták törzsszavazói szinte vallásos hittel rajonganak kedvenceikért.

https://168ora.hu/itthon/ujrairnak-a-tortenelmet-a-kaoszban-forgacs-imre-volt-miniszter-nemzeti-alapon-nem-lesz-vakcina-a-koronavirus-ellen-185438

MTA: Legalább 120 ezren vesztették el a munkájukat a járvány miatt, már 400 ezer lehet a regisztrált munkanélküliek száma

Kónya István és Köllő János kutatók munkamódszere az volt, hogy a „munkanélküli segélyre” vonatkozó Google keresések alapján megpróbálták megbecsülni a munkanélküliség növekedését a járvány időszakában. De kitérnek arra is, hogyan alakulhatott az aktívan állást keresők (a MEF munkanélküliek) száma.

Március végén és április elején a „munkanélküli segélyen” kívül számos más, a munkanélküliséggel kapcsolatos keresőszó esetében is nagy, legtöbbször (állásidő, munkanélküli járadék, álláskeresési, segély, munkanélküli regisztráció) a 2008-2010-es válságban mértnél is sokkal nagyobb növekedés figyelhető meg a Google Trends idősoraiban, írják tanulmányukban, noha megjegyzik, a pontos adatok nem ismertek.

A nyilvántartott munkanélküliek és a Google keresések kapcsolatát figyelembe véve úgy becsülik, 

a regisztrált munkanélküliek száma 2020 áprilisában meghaladta a 400 ezer főt,

és ez 120 ezres növekedés a járvány előtti állapothoz képest.

https://168ora.hu/penz/120-ezren-vesztettek-el-a-munkajukat-185482

Három nappal a határnyitás után szigorított Szlovénia

Eddig az Európai Unió állampolgárai sok átkelőnél újra beléphettek az országba, és nem kellett betartaniuk a belépés utáni hétnapos karantént.

Szlovénia a pénteki határnyitást követően vasárnap este szigorított a beutazás szabályain – írta a helyi sajtó hétfőn. A korábbi kormányrendelet szerint az Európai Unió állampolgárai nem minden, de sok átkelőnél újra beléphettek az országba, és nem kellett betartaniuk az addigi előírást, a belépés utáni hétnapos karantént. A kormány vasárnap este telefonos ülésén módosította ezt a rendeletet. Csak azon schengeni övezethez tartozó országok és az Európai Unió állampolgárai léphetik át korlátozások nélkül a szlovén határt, amelyekkel kétoldalú technikai megállapodást kötött Ljubljana vagy EU-szinten általános megállapodás született róla. Ezen országok listáját folyamatos frissíti és hétfőtől közlik a külügyminisztérium, valamint a közegészségügyi intézet honlapján.

Az unión kívüli országokból érkezőknek ezután is két hétre karanténba kell vonulniuk, ez alól csak kevés kivétel van. Nem kell például karanténba vonulnia azoknak a nem uniós állampolgárnak, akik egy nap alatt átutaznak Szlovénián. A válságkabinet hétfői közlése szerint a szlovén állampolgárok – Horvátország kivitelével – továbbra is csak üzleti, egészségügyi vagy családi okok miatt utazhatnak más országokba.

https://mandiner.hu/cikk/20200518_harom_nappal_a_hatarnyitas_utan_szigoritott_szlovenia

GVH: Nem csökkent a verseny Garancsi István térhódításával

Vég Márton mfor.hu

A Gazdasági Versenyhivatal szerint nem csökkent a verseny azzal, hogy Garancsi István már a 11 hazai kaszinó közül hatban tulajdonosként kezelheti a zsetonokat.

A kijárási korlátozások megszűnésével a Las Vegas Casino Zrt. öt budapesti kaszinója is kinyitott hétfő reggel. Ma még csak délután 15 óráig lesznek lesznek nyitva, de terveik szerint keddtől újra 0-24 órában működnek. Az öt budapesti kaszinó még március 28-án zárt be, tehát több, mint ötven napra álltak le. Mostantól viszont már nem a tavaly januárban elhunyt Andy Vajna örököseinek termelik a pénzt, hanem Garancsi Istvánnak, a székesfehérvári MOL Fehérvár FC nevű focicsapatot is birtokló milliárdos üzletember ugyanis a Garinvest Zrt. nevű cégén keresztül április 30-tól a főtulajdonosa lett az öt budapesti kaszinó koncessziós jogát 2024. végéig birtokló LVC Diamond Kft.-nek.

https://mfor.hu/cikkek/makro/gvh-nem-csokkent-a-verseny-garancsi-istvan-terhoditasaval.html

Ki következik Göd után? - A paksi bővítés vagy a MOL gigaberuházása is felkerülhet a kormány listájára

Vég Márton mfor.hu

Csak találgatni lehet, hogy Göd után hol lesznek még különleges gazdasági övezetek az országban: Paks, Tiszaújváros vagy Komárom? Esetleg a mindössze kétezer fős Litér falu? Megpróbáltuk feltérképezni a lehetőségeket.

https://mfor.hu/cikkek/makro/ki-kovetkezik-god-utan--a-paksi-bovites-vagy-a-mol-gigaberuhazasa-is-felkerulhet-a-kormany-listajara.html

Putyin visszaemeli Sztálint – rejtélyek a terrort kutató történészek körül

privátbankár

Putyin Oroszországában pedofil vádakkal jutnak rács mögé a sztálini terrort kutató történészek. Az iskolák tananyagából mára nagyrészt kikerültek a rémtettek és a napokban a védelmi miniszterhelyettes kérdezte meg teátrálisan: „Miért is kellene szégyenkeznünk Sztálin miatt?” Káncz Csaba jegyzete.

https://privatbankar.hu/cikkek/makro/putyin-visszaemeli-sztalint--rejtelyek-a-terrort-kutato-torteneszek-korul.html

Kásler: 24 dolgozó fertőződött meg a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban

Kásler Miklós miniszter válaszolt egy azonnali kérdésre hétfőn a Parlamentben.

https://hvg.hu/itthon/20200518_azonnali_kasler_bajcsy_korhaz_pesti_ut

Szijjártó: Nem érdekel, ki fideszes, ki MSZP-s

A kormány nevében Szijjártó Péter felszólalásával kezdődött a parlament négynapos ülése hétfőn. A külügyminiszter ismét elmondta, milyen egészségügyi védőfelszerelésből mennyi érkezett Magyarországra, majd többek között ismertette, hány cég jelentkezett versenyképesség-növelő támogatásra (erről itt írtunk bővebben).

Szijjártó kiemelte, hogy több mint tízezer magyar embert hozott haza a külügy, a különgépeken mindig voltak más uniós országok állampolgárai is, ehhez képest az EU-tól semmilyen támogatást nem kapott a kormány, de még választ sem. Segítettek ugyanakkor Magyarországnak a védekezésben a Türk Tanács tagjai, valamint Kína is. 

Ha valóban minden rendben van a „felhatalmazási törvénnyel”, akkor Orbán Viktor kormányfő miért nem ment el az Európai Parlamentbe a koronavírus-törvényről szóló vitára? – kérdezte Arató Gergely. A DK képviselője szerint a kormány arra használta a rendkívüli felhatalmazást, hogy a nyilvánosság megkerülésével „a haveroknak osztogasson”.

 

Arató szerint a járvány miatt már több százezer munkanélküli van, de ezt megpróbálják letagadni, miközben a Fidesz magára hagyta a munkavállalókat és a kisvállalkozókat.

A politikus arról is beszélt, hogy az egészségügyi intézményekben terjedt a járvány, a fertőzöttek 13 százalékát veszítjük el, miközben a környező országokban 6-7 százalék a halálozási arány.

 

Kórházakban alakultak ki gócpontok

Keresztes László Lóránt azt tette szóvá, hogy az egészségügyi dolgozók még mindig nem kapták meg a járvány miatt beígért egyszeri bérkiegészítést. Az LMP frakcióvezetője botrányosnak nevezte, hogy múlt pénteken a kormány 82 milliárd forintot csoportosított át a gazdaságvédelmi alapból a Budapest–Belgrád-vasútvonal fejlesztésének megvalósítására.

Keresztes szerint a Fidesz éppen azzal ismerte el a projekt „értelmetlenségét”, hogy kedden tíz évre titkosítani fogják a beruházás szerződéseit.

 

https://index.hu/belfold/2020/05/18/szijjarto_a_palyazati_tamogatasoknal_nem_erdekel_ki_fideszes_ki_mszp-s/

ENSZ-főtitkár: a világ nagy árat fog fizetni az összefogás hiányáért

Az ENSZ főtitkára, António Guterres szerint nagy árat fog a világ azért fizetni, amiért nem fogadták meg a Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait, és mindenki önkényesen talált ki startégiát a koronavírus kezelésére.

„Hallottuk a szolidaritás többszöri kifejezését, de mindeddig gyenge volt az összefogás a Covid-19 elleni küzdelemben. Az egyes országok különböző, sőt, helyenként egymásnak ellentmondó stratégiákat követtek, és ezért most mindannyian nagy árat fizetünk. A járvány most már a déli féltekén terjed, ahol hatása még pusztítóbb lehet” - mondta Guterres a kétnapos WHO-konferencia nyitóbeszédében hétfőn.

Guterres elítélte, hogy az amerikai elnök felfüggesztette a WHO-nak nyújtott támogatást, ugyanis szerinte a szervezet pótolhatatlan a fejlődő országok megsegítésében. Az afrikai országok védelme közérdek, mert az északi országok se tudnak végleg leszámolni a járvánnyal, ha Afrikában továbbra is jelen van.  

https://444.hu/2020/05/18/ensz-fotitkar-a-vilag-nagy-arat-fog-fizetni-az-osszefogas-hianyaert

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.