2020, május 18 - 07:14 Sajtószemle

HA NEM AKARJUK MEGVÁLTOZTATNI A SZOKÁSAINKAT, FEL KELL KÉSZÜLNÜNK A JÁRVÁNYOKRA – JORDÁN FERENC HÁLÓZATKUTATÓ BIOLÓGUS AZ AZONNALINAK

Még nem is volt koronavírus, amikor Jordán Ferenc már azt hangoztatta: orosz rulettet játszunk a mostani életmódunkkal. Milyen konkrét okok vezettek a mostani helyzethez? Hogyan lehetne hatékonyan védekezni? Miért tűnik a természettudomány állandó vitának, és miért lehet mégis politikasemleges? Interjú.

Az egyelőre csak e-könyvben elérhető könyve borítója azt állítja, ön a tudós, aki megjósolta a koronavírus-járványt. Nem nagy szavak ezek?

De, ezek azért nagy szavak. De erről szól a marketing. Nyár végén valóban beszéltem arról, hogy járványveszély van, de ezt évtizedek óta mondják a kollégák. De ha a médiában jókor mondasz valamit, akkor azt hozzád kötik.

Tényleg ennyire egyértelmű álláspontja volt a tudományos közösségnek, csak épp a politikusok nem hallgatták meg önöket, vagy inkább önök nem kiabáltak elég hangosan?

Hangosan is kiabáltak a kutatók, hiszen elkezdődött több világméretű program is a járványok megelőzésére, amikbe egy csomó pénzt adtak például az amerikaiak és a WHO. Csak szép lassan csökkent a motiváció, és elapadtak a pénzcsapok. A programokat kivéreztették és megszüntették. Ott volt a Predict, ami a világ minden részén figyelte a vírusokat, próbálta megismerni, ellenőrizni, elkaphatja-e ember is, stb. Rengeteg tudományos ismeret gyűlt ösze, leírtak egy új ebolatörzset és kiképeztek járványtani szakembereket Ázsiában és Afrikában. Aztán szép lassan csökkent a pénz, a végén pedig annyira elfogyott, hogy tavaly szeptemberben, két hónappal a mostani járvány előtt beszántották.

Ezek szerint ha megelőzhettük volna, akkor már tudjuk is, konkrétan miért kaptunk egy olyan vírust, ami miatt lassan két hónapja nem mehetünk sehova?

 Szerintem ennek négy oka van. 

https://azonnali.hu/cikk/20200513_ha-nem-akarjuk-megvaltoztatni-a-szokasainkat-fel-kell-keszulnunk-a-jarvanyokra-jordan-ferenc-halozatkutato-biologus-az-azonnalinak

Ausztriában bezzeg meghallgatják a főpolgármester véleményét

Pedig Bécs vezetője is ellenzéki.

 

Miután Magyarországon a kormány folyamatosan negligálja Karácsony Gergely főpolgármester véleményét a budapesti élet újranyitásáról, sőt, Orbán Viktor legutóbbi pénteki rádióinterjújában dehonesztáló kijelentéseket tett róla, a Népszava megkérdezte Bécs vezetését, náluk mi a helyzet (a magyar kormányfő egyébként a mai napra, szombatra ígérte a Budapesttel kapcsolatos intézkedések bejelentését).

„Michael Ludwig főpolgármester rendszeresen egyeztet videokonferencián Sebastian Kurz kancellárral, továbbá Rudolf Anschober szociális és egészségügyi miniszterrel" - közölte a napilappal az osztrák főváros önkormányzata.

A Népszava megjegyzi, politikai értelemben hasonló a felállás, mint nálunk: Kurz néppárti jobboldali kormányt vezet, Ludwig viszont baloldali, a Szociáldemokrata Párt színeiben nyert választást. Sőt, a két párt között rövidesen kiélezett verseny várható Bécs megszerzéséért, ugyanis októberben helyhatósági választásokat tartanak Ausztriában.

https://m.magyarnarancs.hu/kulpol/ausztriaban-bezzeg-meghallgatjak-a-fopolgarmester-velemenyet-129839

Orbán ellen fordították a disznóvágásos hasonlatát, ekkora oltást még nem kapott

Tegnap Orbánnak a közrádióban nemcsak a cigányellenes gyűlöletkeltésre, de arra is jutott ideje, hogy Karácsony Gergelyt mocskolja. Úgy próbálta beállítani a főpolgármestert, mintha csak egy elméleti ember lenne, aki képtelen a cselekvésre. Egészen pontosan azt mondta,

“KARÁCSONY AZ AZ EMBER, AKI DISZNÓVÁGÁSKOR ESTÉRE ÉRKEZIK, DE SENKI NEM BÁNJA, MERT LEGALÁBB NINCS LÁB ALATT.”

Este találtunk egy írást az interneten, ami briliánsan Orbán ellen fordítja ezt a hasonlatot. A szerző Facebook-posztjában azt írta:

“HA KARÁCSONY ESTÉRE ÉRKEZIK, AKKOR ORBÁN MEG OLYAN EMBER, AKI DISZNÓVÁGÁS ELŐTTI ÉJSZAKA ELLOPJA A DISZNÓDAT”.

A teljes írás így hangzik

https://pestibulvar.hu/2020/05/16/orban-ellen-forditottak-a-disznovagasos-hasonlatat-ekkora-oltast-meg-nem-kapott/

 

Itt az új kaszinókirály! - Garancsi István a koronavírus-járvány alatt lett Andy Vajna kaszinóinak új tulajdonosa

Vég Márton mfor.hu

Andy Vajna örökösei helyett Garancsi István lett az öt budapesti kaszinó koncessziós jogát birtokló cég új tulajdonosa április végétől. Ehhez kormányzati engedély is kellhetett, nyilvános pályázat nem volt, pedig évi 10 milliárd forint profitról van szó.

https://mfor.hu/cikkek/makro/itt-az-uj-kaszinokiraly--garancsi-istvan-a-koronavirus-jarvany-alatt-lett-andy-vajna-kaszinoinak-uj-tulajdonosa.html

Kína a magyar kormánnyal együtt akadályozza, hogy Tajvan csatlakozzon a WHO-hoz

kínai külügyminisztérium közleményére hivatkozva a South China Morning Post arról ír, hogy Szijjártó Péter csütörtökön a Vang Ji kínai külügyminiszterrel folytatott egyeztetésén biztosította a kínai felet arról, hogy támogatja az „egy Kína” elvet, ami a két ország közötti kapcsolat alapja, és ezért Magyarország nem támogatja Tajvan csatlakozását az Egészségügyi Világszervezethez (WHO). 

A világszervezet hétfőn tartja a közgyűlését, amin Tajvan is részt szeretne venni. A tárgyalásról csütörtökön az MTI és ez alapján a kormány oldala is beszámolt, de a Tajvanról szóló részlet valahogy kimaradt.  

https://444.hu/2020/05/15/kina-a-magyar-kormannyal-egyutt-akadalyozza-hogy-tajvan-csatlakozzon-a-who-hoz

82 milliárdot vesznek el a Gazdaságvédelmi Alapból a Budapest-Belgrád vasútvonal javára

Jelentős költségvetési átcsoportosítást tartalmaz a péntek este megjelent Magyar Közlöny – vette észre az Mfor. Ezek szerint a kormány 82,1 milliárd forintot csoportosít át a Gazdaságvédelmi Alapból a javarészt kínai hitelből megvalósuló Budapest-Belgrád vasútprojektre. Ez szinte a teljes összeg a magyarországi szakasz működési és felhalmozási célú kiadásait fedezi, 10,7 millió forint pedig az Innovációs és Technológiai Minisztérium dologi kiadásaira megy el.

Az Mfor emlékeztet, hogy a kormány a koronavírus-járvány közepette, április 24-én ütötte nyélbe a hitelszerződést. A projekt beruházási értéke 700 milliárd forint, és 80 százalékban kínai hitelből valósul meg, felerészben magyar vállalkozók, vagyis Mészáros Lőrinc és cége, az RM International Kft. közreműködésével.

https://24.hu/belfold/2020/05/15/gazdasagvedelmi-alap-atcsoportositas-budapest-belgrad-vasutvonal/

Egy makói mérnök halálára – díszpolgárság helyett vádak és végtelen nyomozás

Úgy halt meg kedden, Makón a hetvennégy éves, háromdiplomás mérnök, Medgyesi Pál, hogy még megérte: bűncselekmény hiányában megszüntették a négy évig tartó nyomozást, amely Damoklész kardjaként függött a feje fölött.

 

Elnézést nem kértek tőle a feljelentés miatt. Nem tudom, számított-e rá, de talán megérdemelte volna – legalább ezt. Mert díszpolgári címet is ígértek neki a makói városházán, nem sokkal azelőtt, hogy a vizsgálat elindult volna.

Egészen addig, 69 éves koráig példás életút volt az övé. Huszonöt évesen, 1967-ben került Makóra, a helyi vízművállalat élére. Az idő tájt készültek országszerte a vezetékes ivóvízhálózatok, és ez a munka a makói járásban fejeződött be először, 1969-ben. A rendszerváltás után a politika úgy látta jónak, hogy a nagy megyei vízművállalatokat szét kell darabolni.

https://m.magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/egy-makoi-mernok-halalara-diszpolgarsag-helyett-vadak-es-vegtelen-nyomozas-129767?

82 milliárdot elvesznek a Gazdaságvédelmi Alapból, és a Budapest-Belgrád-vasútvonalra fordítják

A projektről számos cikkben írtunk már, ez minden idők legnagyobb vasúti beruházása Magyarországon, összértéke a 700 milliárd forintot is meghaladhatja. A nagy részét kínai hitelből építjük majd, és minden jel arra mutat, hogy a megépítéséhez is elsősorban a kínai félnek fűződik érdeke.

https://index.hu/gazdasag/2020/05/15/82_milliardot_elvesznek_a_gazdasagvedelmi_alapbol_es_a_budapest-belgrad_vasutvonalra_forditjak/

Uniós zászlót lobogtatott a dudálós tüntetésen, 150 ezres bírságot kapott

Súlyos bírságot kapott Szél Bernadett független országgyűlési képviselő munkatársa.

Annyi bűne volt csupán, hogy az autójában ülve részt vett a május 4-ei dudálós tüntetésen a Clark Ádám téren.

Ráadásul még egy

uniós zászlót is kitartott az ablakon, így 150 ezer forintot kell befizetnie, mivel ez szabálysértésnek találta a hatóság.

https://168ora.hu/itthon/dudalos-tuntetes-szel-bernadett-unios-zaszlo-185424

FÉL MILLIÓ FORINTOT NYERT CZEGLÉDY CSABA A HÍR TV ELLEN INDÍTOTT, NYERTES PERÉBEN

Szombathelyi szociálisan rászorultakat fog segíteni ez a pénz.

 

Ezt híresztelték valótlanul:
„A magyar hatóságok tudomására jutott, hogy külföldi pénzintézetekben több széfje van a Gyurcsány-párt EP-listáján szereplő Czeglédy Csabának – értesült a Magyar Nemzet. A politikus tehát jelenleg zavartalanul utazhat külföldre, hozzáférhet féltett irataihoz, esetleges vagyonához, de megsemmisíthet perdöntő bizonyítékokat is.”

Természetesen a perben semmit nem bizonyítottak.
Míg az elsőfokú bíróság nem teljeskörűen adott nekem igazat, és sérelemdíjat sem ítélt meg, a másodfokon eljárt ítélőtábla tudományos igényességgel megírt ítéletében helyre tette a dolgokat.

A HírTV most fizethet fél millió forintot - sajnos közpénzből -, amiből Szombathelyen a szociálisan rászorultakat fogom segíteni.

És ha már ítélet, nem megyek el szó nélkül amellett, hogy a kormánypárti sajtó azon örömködött, hogy Budai Gyula ellen pert vesztettem.
Van számukra egy rossz hírem: Budai Gyulának mostantól papírja van arról, hogy hazug és futóbolond.

https://ugytudjuk.hu/cikk/fel-millio-forintot-nyert-czegledy-csaba-a-pesti-sracok-ellen-inditott-nyertes-pereben

Bencsik János országgyűlési képviselő feljelenteti magát rémhírterjesztés miatt

Bencsik feljelentésének alapja a három nappal ezelőtt Facebookra feltöltött „Kiderült, mit rejtenek a titkos kínai dobozok” című videója. Ebben az országgyűlési képviselő a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházból jelentkezik, és egy ott dolgozót szólaltat meg a hozzájuk eljuttatott kínai védőfelszerelésekről és azok használatáról. Az állásának féltése miatt a videóban való szereplést csak arc nélkül, elváltoztatott hanggal vállaló kórházi dolgozó többek között arról beszélt, hogy egy maszkban 12 órát kell dolgozniuk, illetve a hozzájuk eljuttatott védőfelszerelés használhatatlan.

A videó dr. Ralovich Zsoltot, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház főigazgatóját péntek este cáfolat kiadására késztette, „valótlan állításoknak” nevezve Bencsik kijelentéseit, valamint visszautasítva azt, hogy a kórház dolgozója az a személy, akivel Bencsik a videóban beszélget.

Bencsik videója itt megtekinthető:

Bencsik vasárnap reggel közzétett posztjában arról ír, hogy a riportjában bemutatott tényeket „eddig senki nem tudta vagy akarta megcáfolni”, viszont bármifajta vizsgálat lefolytatása nélkül is a „Fidesz Facebook-trolljai” és Ralovich, „az érintett fideszes kórházigazgató” hazugsággal és manipulációval vádolta meg.

https://merce.hu/2020/05/17/bencsik-janos-orszaggyulesi-kepviselo-feljelenteti-magat-remhirterjesztes-miatt/

Gulyás: Vasárnap éjféltől szűnnek meg a korlátozások Budapesten

A kijárási korlátozások vasárnap éjfélkor megszűnnek Budapesten - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az M1 által közvetített bejelentésében. A miniszter sorolta, pontosan mit is jelentenek ezek a lazítások:

·         a másfél méteres távolságot meg kell tartani egymástól.

·         Az üzletekben, tömegközlekedési eszközökön a maszk viselése kötelező. 

·         A közterületek, parkok és a szabadtéri játszóterek látogathatóak hétfőtől.

·         A 65 év felettiek 9-12 között látogathatják az üzleteket, mindenki más az ezen kívüli időszakban.

·         A piacok nyitvatartásáról és az időseknek fenntartott sávról a kerületi önkormányzatok rendelkezhetnek.

·         Az éttermekben, kávézókban, cukrászdákban a teraszokat megnyithatják, bent viszont nem lehet fogyasztani. A védőtávolsághoz szükséges feltételekről az üzemeltetőknek kell gondolkodniuk.

·         A strandok, a szabadtéri múzeumok, a fürdők és az állatkert nyitva tarthat - bárki által korlátozás nélkül igénybe vehetők. 

·         A vendéglátóhelyeknek 2020. szeptember 1-ig nem kell közterület-használati díjat fizetniük a teraszok után. Ezt azzal indokolta Gulyás, hogy óriási veszteségeket szenvedtek el ezek a helyek.

·         Az istentiszteleteket és miséket meg lehet tartani,

·         ahogy az esküvőket és a temetéseket is. Június 15-étől lehet lagzi is, ha 200 főnél kevesebben vesznek részt rajta.

 

https://index.hu/belfold/2020/05/16/gulyas_gergely_bejelentes_koronavirus_korlatozasok_budapest/

 

Otthonában halt meg a férfi, akit műtéte előtt egy nappal hazaküldtek a kórházból

Polip betegséggel került kórházba egy óbudai nő, Terike férje, akit egy nappal a műtéte előtt hazaküldtek a kórházból a koronavírus miatti ágyfelszabadításokra hivatkozva. A nő a férje történetét Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetőjének Facebook-oldalára feltöltött videóban mesélte el. 

A férfi háromszor járt kórházban, többször hazaküldték, hogy rossz a vérképe, javítsanak rajta otthon; K-vitamint kellett szednie, ezt azonban nem kaptak Magyarországon, Németországból hozatott a család. 

Terike férje március 3-tól volt bent a (videóban meg nem nevezett) kórházban, 17-ére volt kiírva a műtéte. Egy nappal előtte, 16-án reggel telefonáltak, hogy nem lesznek műtétek, délután 1 körül a férfi hazament a bőröndjével, és közölte, hogy mindenkit hazaküldtek az osztályról, kiürítették az egész termet. 

Három héttel később, április 7-én a férfi rosszul lett, fájt a hasa, egész éjjel nem aludt. Felesége hívta az ügyeletet, ahol azt kérték tőle, hogy olvassa fel a zárójelentést, a férfi a hívás közben meghalt. 

Üzenem a túloldalnak, hogy most tapsoljanak

– mondta Terike, valószínűleg a kormánypárti politikusoknak. 

 

https://index.hu/belfold/2020/05/17/otthonaban_halt_meg_egy_ferfi_akit_egy_nappal_mutet_elott_kuldtek_haza/

Hiányzik a főpolgármesterből az ilyen típusú döntéshozatal

HÍR TV MAGYAR NEMZET

Farkas Örs komikusnak nevezte Karácsony Gergely legutóbbi üzenetét amelyben azt írja, hogy a kormány ne vegye félvállról a védekezést. A Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője hozzátette, a polgármesternek most bőven lett volna lehetősége döntéseket hozni és azokért felelősséget vállalni.

– Jött egy éles helyzet, lényegében az ő megbízatásának korai szakaszában, és azonnal kiderült, hogy ez a típusú felelősség és döntéshozatal a főpolgármesterből hiányzik, az, hogy pedig azt kéri számon a kormányzaton, az elmúlt három hónap tükrében, azt mondom inkább komikus.

A teljes beszélgetést ITT tekinthetik meg.

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/hianyzik-a-fopolgarmesterbol-az-ilyen-tipusu-donteshozatal-8127587/

 

Ki irányította a rendszerváltást?

A FELEMÁS ÁTMENETET HÚSZ ÉVVEL KÉSŐBB VALÓSÁGOS CEZÚRÁNAK KELLETT KÖVETNIE

Fricz Tamás MAGYAR NEMZET

Alapkérdés: kik irányították a magyar rendszerváltás folyamatát, kik szorultak háttérbe, kit mostak le a pályáról, illetve mennyire volt tervezett s mennyire spontán a magyar demokratizáció?

Ez ugyanúgy érvényes volt a bukott Szovjetunió romjain újra létrejött Oroszországban (lásd Borisz Jelcin pokoljárását), mint Lengyelországban, a balti államokban, illetve Magyarországon. Nem a romantika vezette tehát sem a nyugati hatalmakat, sem a globális tőkét, nem akartak ők semmit jóvátenni és nem akartak senkitől utólag elnézést kérni. Ellenkezőleg: azokkal a posztkommunista, volt pártállami politikusokkal és pártokkal értették meg magukat a legjobban, akik a hagyományos kommunista reflexek szerint Moszkva után most az új nagyhatalmaknak és az uniónak hódoltak be, s akik eltökélt hívei voltak akkor is és ma is a (már nem annyira proletár) internacionalizmusnak, ami jól összeegyeztethető volt már akkor és most is a liberális globalizmussal és kozmopolitizmussal. Az eleve globalista liberális ellenzéki erőkkel – mint Magyarországon az SZDSZ-szel – pedig csípőből, zsigeri módon megtalálták a közös hangot, s az volt számukra a legcsodálatosabb forgatókönyv, ha a posztkommunisták és a globalista liberálisok szövetkeztek egymással az állami vagyon kiárusítására és a nemzeti szuverenitás megszüntetésére.
Ha most harminc évet ugrunk, akkor, mint jól látjuk, nem változott semmi. Nyugaton a helyzet változatlan – mondhatnánk Remarque-kal együtt, kissé kesernyésen.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/ki-iranyitotta-a-rendszervaltast-8125637/

 

Klinikai összefoglaló Karácsony Gergely főpolgármester úrról

Bayer Zsolt MAGYAR NEMZET

A minap kaptam egy üzenetet, ez állt benne: Ha Karácsony lett volna a Titanic kapitánya, elsőként hagyta volna el vízibiciklivel a süllyedő hajót, majd morzeüzeneteket küldözgetett volna a Carpathia fedélzetéről, hogy nem kap elég információt a Titanicról. Ez egy tökéletes összefoglalás, ám elsősorban Karácsony jelleméről szól. Erről a jellemről most nem beszélünk, ugyanis csúnya, borús idő van, felesleges lenne tovább rontani a hangulatot, továbbá Daedalon sincs idehaza.

Ellenben töprenghetünk egy kicsit a főpolgármester egyéb dolgairól.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/klinikai-osszefoglalo-karacsony-gergely-fopolgarmester-urrol-8125430/

 

WHO: Télen érkezik az újabb hullám, legalább olyan súlyos lesz, mint az első

Fel kell rá készülni, ugyanis egyidőben jelentkezhet az influenzajárvánnyal.

 

Európának fel kell készülnia a koronavírus-járvány újabb hullámára, amely télen érkezik, és legalább olyan súlyos lesz, mint az első – írja az Index az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleménye nyomán.

Az Euronews azt írja, WHO regionális igazgatója úgy fogalmazott egy interjúban, hogy a mostani nem az ujjongás, hanem a felkészülés időszaka, ugyanis az év végi helyzetet súlyosbítja majd, hogy az újabb koronavírus-járvány az influenzajárvánnyal egyidőben jelentkezhet.

 

https://m.magyarnarancs.hu/kulpol/who-telen-erkezik-az-ujabb-hullam-legalabb-olyan-sulyos-lesz-mint-az-elso-129863

 

 

 4,6 millióan fertőződtek meg világszerte, 1,6 millió felett a gyógyultak száma

A halálos áldozatok száma 311 781.

 

Országonkénti bontás

 

https://m.magyarnarancs.hu/kulpol/46-millioan-fertozodtek-meg-16-millio-felett-a-gyogyultak-szama-129862

 

Szabad szemmel - Orbán tudatosan kiaknázza az unió gyengeségeit

Nemzetközi sajtószemle, 2020. május 17.

 

https://nepszava.hu/3078365_szabad-szemmel-orban-tudatosan-kiaknazza-az-unio-gyengesegeit

 

Ne tegyék le a fegyvert! - kéri a virológus

Kemenesi Gábor szerint továbbra is az a legfontosabb szabály, hogy ahol csak lehetséges hordjuk a szájmaszkot, mossunk kezet, és ne fogdossuk az arcunkat.

 

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket! - kéri legújabb Prezi-videójában Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa. S egyben arra is felhívja a figyelmet, hogy a korlátozások lazítása mellett továbbra is szükség van ezek alkalmazására.

 

https://nepszava.hu/3078371_ne-tegyek-le-a-fegyvert-keri-a-virologus

 

Lendvai Ildikó Rémhírterjesztés 6-ig

Ha Önök rémhírt kívánnak terjeszteni, szükségük lesz bizonyos módszerességre. Nem ajánlom, hogy csak úgy Hűbele Balázs módjára vágjanak bele. A felkészülés nem merülhet ki a törvény ismeretében. Azt szegény rendőrök is ismerték, mégsem bírták eltalálni, hogyan tegyenek eleget úgy a felső elvárásoknak, hogy azért annyira mégse. 

 

A különböző jogok, az mind csak elmélet, ezzel szemben zöld az élet aranyfája, miként Goethe mondá, valamint Orbán Viktor. Ő kicsit később, most pénteken, de annál érzékletesebben. Karácsony pl. „születetten elméleti ember”. Világos, hogy ez az „alkalmatlan hülye” (még lopni se tud) kampányterminus újrahasznosítása, úgy, hogy – mint elhangzott – „a vidékiek is értsenek”. Helyes cél, hiszen ott laknak többen: már Pest megyét is rehabilitálták, visszasorolván a vidékhez. Csak a tápos pestiek maradtak a sötét sarokban. Kivéve közülük talán az egy Németh Szilárdot. A mafla elméletieskedőknek két ismérve van: egyrészt ők felelnek a Pesti útért, másrészt lekésik a disznóölés legjobb részét. Csak a vacsorára mennek oda, fejtette ki a miniszterelnök, így lemaradnak a disznó halálsikolyának és kivérzésének élményéről, enélkül pedig csak fele élvezet.

 

https://nepszava.hu/3078302_remhirterjesztes-6-ig

 

Szlávik János: A járvány akár egész évben elkísérhet minket

Nyomtalanul eltűnhet, de visszatérő vendég is lehet a koronavírus, csak reménykedni tudunk – üzente a járványügyi szakember, aki még egy kis kitartást kívánt a budapestieknek.

 

https://nepszava.hu/3078331_szlavik-janos-a-jarvany-akar-egesz-evben-elkiserhet-minket

 

A magyarok szerint hazánkban érvényesül a véleménynyilvánítás szabadsága

Magyar Hírlap

A koronavírus által előidézett rendkívüli helyzetben kiemelt jelentősége van a hiteles és pontos tájékoztatásnak. Tekintettel arra, hogy az elmúlt időszakban több álhír illetve konteó is megjelent különböző médiafelületeken a járvány terjedésével és annak kezelésével összefüggésben, a Századvég megvizsgálta az egyes sajtóorgánumokba, közösségi oldalakba és egyéb információforrásokba vetett lakossági bizalom kérdését, valamint több konkrét álhír megítélését a magyarok körében.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200516-a-magyarok-szerint-hazankban-ervenyesul-a-velemenynyilvanitas-szabadsaga

Karantén (11.)

Lassan kezdünk hozzászokni, hogy a magyar gazdasági növekedés évről évre minden várakozást és előrejelzést felülmúl, és az Európai Unió élmezőnyében van – írtam három hónapja épp e hasábokon

Faggyas Sándor Magyar Hírlap

Azóta drámai ütemben és mértékben megváltozott világunk, a koronavírus-járvány megfékezésére irányuló, rendkívüli védekező-korlátozó intézkedések kilencven éve nem tapasztalt gazdasági válságot idéztek elő világszerte. Az Európai Bizottság múlt héten közzétett előrejelzése szerint az uniós gazdaság példátlan mértékű recesszióra számíthat: átlagosan hét és fél százalékkal zsugorodik 2020-ban, és a hatalmas csapást csak részleges, fokozatos élénkülés követi, így még 2021 végére sem fogja maradéktalanul behozni az idei év veszteségeit.

Hogy mennyire reális a brüsszeli borús prognózis, az is mutatja, hogy bár a szigorú korlátozó intézkedések súlyos gazdasági hatásai csak márciustól jelentkeztek, már az első negyedévben 2,6 százalékkal csökkent az EU28 összesített GDP-je, míg a tizenkilenc tagú euró­övezeté 3,2 százalékkal. Ugyanakkor a KSH által tegnap ismertetett adatok szerint Magyarország bruttó hazai terméke az első negyedévben két százalékkal – nem csökkent, hanem – nőtt!

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200516-karanten-11

"Sokan úgy tesznek, mintha nem is ők lennének a főnökök"

Miután Barack Obama a múlt héten egy kiszivárgott magánbeszélgetésben már "kaotikusként" jellemezte az Egyesült Államok kormányának reakcióját a koronavírusjárványra, szombaton nyilvánosan is bírálta utódját, Donald Trumpot. Ez merőben szokatlan, a visszavonult amerikai elnökök nem szokták nyíltan bírálni utódjuk tevékenységét. 

"Ez a járvány leginkább azt leplezte le, hogy a vezetőink közül sokaknak fogalmuk sincs róla, hogy mit csinálnak. Sokan közülük meg se próbálnak úgy tenni, mintha ők lennének hatalmon" - mondta. Bár nem nevezte meg Trumpot, szavait szinte kivétel nélkül mindenki a regnáló elnök bírálataként értelmezte. Ennek megfelelően reagált a Fehér Ház is, Kayleigh McEnany szóvivő például egyből közölte, hogy "Trump elnök példátlan koronavírus-válasza életeket mentett", amire példaként a beutazási tilalmat, a kisvállalkozásoknak nyújtott hiteleket, illetve azt hozta fel, hogy a magánszektor segítségével "töltötték fel a készleteket, amiket elődje üresen hagyott".

Obama az idén érettségizőknek szánt beszédében azt mondta, hogy "azt tenni, ami jól esik, ami kényelmes, ami könnyű - így a gyerekek gondolkodnak.

https://444.hu/2020/05/17/sokan-ugy-tesznek-mintha-nem-is-ok-lennenek-a-fonokok

Két elnöki videó mutatta meg a hétvégén: a Black Mirror most tényleg nem tud versenyezni a valósággal

A Black Mirror című készítője, Charlie Brooker nemrég bejelentette: egyelőre nem készül új évad, mert a valóság elkezdett túlságosan hasonlítani a disztópikus-kicsavart világképhez, amit a népszerű sorozatban ábrázoltak.

A hétvégén két ország elnöke is olyan videót mutatott be, ami alapján Brooker helyzetértékelése elég reálisnak tűnik.

Az egyik felvétel Szerbiából érkezett, ahol Aleksandar Vučić elnök tartott a gazdaság újraindítására buzdító nagygyűlést. De hogyan lehet most nagygyűlést tartani? Hát így:

Eközben Donald Trump az alábbi videót osztotta meg:

https://444.hu/2020/05/17/ket-elnoki-video-mutatta-meg-a-hetvegen-a-black-mirror-most-tenyleg-nem-tud-versenyezni-a-valosaggal

Magyarország megmenekült: itt a MüllerCecíliaWave

Ugyan alapvető információkat nem kaphatunk meg az operatív törzstől, a Coroinfókon egyvalamiből biztosan nincs hiány: Müller Cecília, a 10 milliós Magyarország országos tiszti főorvosa nem győzi hangsúlyozni „az alapos, langyos vízzel, szappannal történő kézmosást”. Az Orbán előtt tisztelgő Fidelitas előtt tisztelegve tisztelgünk Müller Cecília tisztelete előtt ezzel a lo-fi kislemezzel, hogy mostantól senki ne tanuljon, lazuljon, afterezzen, tisztelegjen veszélyben.

https://fal.444.hu/2020/05/16/magyarorszag-megmenekult-itt-a-mullerceciliawave

Újabb pofon Karácsony Gergelynek: törvényben rögzítik a közterületek ingyenes használatát

Az auguszus 20-i ünnepre vonatkoznak a parlament törvényalkotási bizottságának javaslatai. Az önkormányzatoknak ráadásul az ünnep állami szervezőjétől kell engedélyt kérniük, ha maguk is hasznosítani akarják a területüket.

A módosítók egy része érzékenyen érinti a harmonikusnak amúgy sem nevezhető főváros-kormány viszonyt. Az előterjesztő ugyanis az épített környezet alakításáról szóló törvénybe foglalná, hogy a közelgő augusztus 20-i ünnepre tekintettel az állam mellett a fővárosnak, illetve az érintett kerületi önkormányzatoknak is ingyenesen kell átengedniük augusztus 15 és 25 között a javaslatban meghatározott közterületeket az állami ünnep szervezője számára.

A felsorolásban ezek a közterületek szerepelnek:

  • a világörökségről szóló törvény alapján meghatározott fővárosi világörökségi területek
  • az Árpád híd területe
  • a Petőfi híd területe
  • a Rákóczi híd területe
  • a Margitsziget területe
  • az Óbudai-sziget területe

A dokumentum további, a tulajdonjog korlátozását jelentő szabályt is előkészít, amikor előírnák, hogy a közterület tulajdonosa csak az állami ünnep szervezője felé tett előzetes értesítés alapján - de ami még lényegesebb, előzetes egyetértő nyilatkozatával - engedélyezheti a terület használatát más célokra ebben az időszakban.

https://mfor.hu/cikkek/makro/ujabb-pofon-karacsony-gergelynek-torvenyben-rogzitik-a-kozteruletek-ingyenes-hasznalatat.html

Operatív törzs: Az áprilisi gazdasági adatok letaglózóak lesznek

Három újabb beteg halt meg koronavírusban Magyarországon, hétfőn elkezdődnek a lazítások Budapesten is. Az operatív törzs a járvány legfrissebb fejleményeiről tájékoztatott.

https://hvg.hu/itthon/20200517_operativ_torzs_muller_cecilia

Az embertelenség a rendszer lényege - Ferge Zsuzsa álmodozókról és diktatúráról

A Széchenyi-díjas szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja egész életében a hazai szegénység felszámolásáért küzdött. Társadalomtudósok nemzedékei nőttek fel a tanításain, s mivel baloldali világnézetét mindig is nyíltan vállalta, sokaknak lett a példaképe is. Annak a generációnak a tagja, amelyik még átélte a második világháborút, az ötvenes évek diktatúráját. De vajon mit gondol a jelenlegi világjárványról, s annak hazai következményeiről?

https://168ora.hu/itthon/ferge-zsuzsa-almodozokrol-es-diktaturarol-185425

Merkely Béla: nagyon szolíd járvány zajlott az országban, egy második hullám nem fogja meglepni a magyar egészségügyet

Az országos, reprezentatív koronavírus-teszt, amelyet négy egyetem végez, már a finishez közeledik, két nap van hátra. Még néhány száz mérés, és megvan a reprezentatív mintán végzett vizsgálat végeredménye – mondta a Merkely Béla, az Semmelweis Egyetem (SE) rektora a Klubrádió Reggeli személy című műsorában. Azt kérte, hogy akik meghívást kaptak a tesztre a Központi Statisztikai Hivataltól (KSH), és még nem mentek el, vegyenek részt rajta, így a vizsgált személyek megtudhatják, fertőzöttek-e vagy átestek-e már a víruson. Szerinte, aki már túl van rajta, annak ez néhány évig védettséget adhat.

A továbbiakban is érvényes a becslés, hogy az aktuálisan fertőzöttek száma országosan 200 és 5000, a koronavírus-fertőzésen az elmúlt két és fél hónapban átesettek száma pedig 40 és 88 ezer között lehet. Tehát

minden várakozáshoz képest kisebb a lakosság tesztelés során kimutatott átfertőződése

– fogalmazott.

Merkely szerint nagyon szolid járvány zajlott az országban. Spanyolországban hasonló kutatás alapján 5 százalékos átfertőzöttséget találtak, míg Magyarországon a kutatásuk eddigi adatai szerint nagyjából 0,6  százalék (40-88 ezer ember) lehet ez a szám. Magyarországon az intenzív, illetve a létrehozott koronavírus-osztályokon sehol nem volt tumultus, bőven volt kapacitás az esetek ellátására.

https://168ora.hu/itthon/merkely-bela-jarvany-adatok-siker-185415

Túlélő üzemmódban - Szakadék szélén a magyar sajtó

Visszafogás, leépítés, bezárt kioszkok, viharos bevételcsökkenés – a reklámpiac tetszhalála, a fogyasztás visszafogása, a meglóduló munkanélküliség, a szabad mozgás korlátozása világszerte válságba sodorta az online hírközlést éppúgy, mint a hagyományos sajtópiacot. Míg a 2008-as válság a nyomtatott sajtó visszaesését, az online hírközlés diadalát hozta, a koronavírus-válság az internetes site-ok szerkesztőségeit is veszélybe sodorja. Magyar sajátosság, hogy a sajtó válsága politikai válság is. A kormányközeli médiumok – bár a válság őket is megtépázza – szilárdan védelmezik állásaikat, a nem kormányközeli portálok és printlapok tragikus veszteséggel számolhatnak. Meddig hátrálhatunk?

https://168ora.hu/itthon/tulelo-uzemmodban-szakadek-szelen-a-magyar-sajto-185358

Elnézést fognak kérni?

MENCZER TAMÁS Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.
Facebook

Mit fognak mondani, amikor a kormány kérni fogja a vészhelyzeti felhatalmazás megszüntetését a Parlamenttől?

„Vajon a magyar demokráciáért »aggódó«, Magyarországot folyamatosan támadó Soros-szervezetek, liberális politikusok, újságok és hazai hivatásos rettegők mit fognak mondani, amikor a kormány kérni fogja a vészhelyzeti felhatalmazás megszüntetését a Parlamenttől?

Mit fognak mondani, látva, hogy a kormány a magyar emberekkel szövetségben sikerrel zárta a védekezés első szakaszát, elindultak – szigorú menetrend szerint – az enyhítések, és elindultak a munkahelyeket megőrző illetve létrehozó programok: már 463 pályázat érkezett a Befektetési Ügynökségünkhöz, több mint 82 ezer munkahely megőrzéséről van szó.

Vajon elnézést fognak kérni?”

https://mandiner.hu/cikk/20200517_elnezest_fognak_kerni

Szilágyi György Ez most tényleg veszélyes!

Hogy mikor kezdődött pontosan? Lehet erre egyáltalán emlékezni? Talán az volt az első lépés, amikor elkezdték elvonni az önkormányzatok jogait. Talán az, amikor egy hétköznapi gázszerelő megszerezte az első millióit, kormányzati segédlettel. Esetleg az, amikor egy focilabda értéke megelőzte egy jól képzett, tapasztalt orvosét. Vagy amikor évtizedekre, titokban eladósították Magyarországot az oroszok felé. Esetleg az, amikor üldözötté vált a tudás megszerzése és továbbadása. Netán az, amikor elkezdték kivéreztetni a vállalkozásokat és a magyar dolgozókat? Még így, hosszú évek távlatába visszatekintve is nehéz megmondani azt, hogy mi volt Orbán Viktor első lépése a köztársaság, a demokrácia kinyírása, az egyeduralom, a diktatúra újjáépítése felé. Egy biztos: sosem volt még ilyen közel ahhoz, hogy elérje a célját.

https://nepszava.hu/3078367_ez-most-tenyleg-veszelyes

Hatalmas győzelmet arattak Európa legjobbjai, az ellenfél nem állt ki

A mérkőzés első félidejét lefújta szombat délután a központi játékvezető.

 

Az SK (Sima Korona) Járvány SC kontra MSZK SC (Magyar Szent Korona Sport Club) futball mérkőzés első félidejét lefújta szombat délután a központi játékvezető, aki civilben az ország törzsfőnöke is. Valószínűleg beállt egy mérsékelt fokú szerep, illetve személyiségzavar ennél a példás igazságérzetű, egészen éles jogérzékű állami férfiúnál.

Ugyanis, túl azon, hogy elfogulatlanságra kötelezett bíróként ő értékelte az első félidőt, és kizárólag a saját csapatot dicsérte, (amelynek mellesleg ő az edzője is), szóval ezeken az apróságokon túl, picikét eltekintett a valóságtól is. Történetesen

elfelejtett szólni, hogy a mérkőzésre az ellenfél – az SK Járvány SC csapata – nem állt ki.

Csak nyugdíjas gyúrójuk jelent meg, ő is civilben, és csak azért, hogy elnézést kérjen a sok nagyhangú ijesztgetésért, és azért, hogy a koronások más fontosabb meghívásoknak voltak kénytelenek eleget tenni. Az viszont szigorúan megfelel a valóságnak, hogy a hazai csapat minden várakozáson felül teljesített. Főleg a cselek sikerültek jól. Legjobban a középcsatárnő driblizett, labda nélkül. Nem véletlen, hogy ő volt kiszemelve a nagyérdemű tájékoztatására is. Ötpercenként kiszaladt az oldalvonalhoz, akkor mellészaladt Ezredes ezredes, az egyik taccsbíró, megragadták a központi mikrofont és osztották az észt. (Nem túl nagy sikerrel, mert kevés volt az osztanivaló.)

Hogy nemzetünk bölcs vezetőjének kedvében járjunk, (porszemek vagyunk mi az ő kedvenc gumicsizmájának a talpa alatt), a focis után katonai hasonlattal is jellemezzük a helyzetet:

háború helyett díszszemle adatott elő.

https://m.magyarnarancs.hu/publicisztika/hatalmas-gyozelmet-arattak-europa-legjobbjai-az-ellenfel-nem-allt-ki-129866

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.