2020, május 16 - 08:07 Sajtószemle

Itt a magyar GDP-adat: megütötte a gazdaságot a koronavírus-válság

Az első negyedévben (szezonálisan és naptárhatással igazítva) 2%-kal teljesített jobban a magyar gazdaság, mint egy évvel ezelőtt. A szám jelentős mérséklődést jelent a tavaly év végi 4,4%-ról, mutatva, hogy a koronavírus-válság - bár csak az időszak legvégét érintette igazán - alaposan visszavetette a magyar gazdaságot. Negyedéves alapon már zsugorodott a gazdaság, 0,4%-kal. Erre utoljára négy éve volt példa. A kiigazítatlan GDP-növekedési adat 2,2%, ami egyébként meghaladja az elemzői várakozásokat, amelyek átlaga 1,7% volt. Vagyis annyi jó hír azért vegyül a jelentős fékezést mutató jelentésbe, hogy a szakértők még ennél is nagyobb lassulást vártak.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200515/itt-a-magyar-gdp-adat-megutotte-a-gazdasagot-a-koronavirus-valsag-432006

Nemcsak az ellenzéki települések, hanem a teljes önkormányzatiság rámehet Semjén javaslatára

Egyelőre értelmezni próbálják a városok vezetői, pontosan mit jelent az a törvényjavaslat, amellyel a gödi Samsung-gyár mintájára elvehetné a kormány egyes nagyberuházások adóbevételét, hogy az eddig szinte láthatatlan megyéknek adja. A szándék azonban világos: jóval kevesebb pénz maradhat egyes helyhatóságok zsebében.

A rendszerváltás idején megalkotott önkormányzati törvény alapvető átrendezéséről van szó, megváltozhat a feladatmegosztás, a forrásmegosztás, tehát annak a rendszernek az alapjai, amit 1990-ben fektettek  le – kommentálta Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke azt a törvényjavaslatot, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be az Országgyűlésnek.

A tervezet értelmében a legalább ötmilliárd forint költségigényű beruházások adóbevételeit a településektől a megyei önkormányzathoz irányíthatják. A recept adott: a Pest megyei Göd esetében korábban kormányrendelettel tették át az ellenzéki vezetésű település adóbevételeinek egy részét a fideszes többségű megyei önkormányzathoz. A Samsung-gyár által megfizetett iparűzési adó elterelésével a város bevételének harmada veszett el, a beruházás bővítése után a város kasszájából kieső összeg 10 milliárd forint is lehet. Míg a gödi vezetés az Alkotmánybíróságtól várja a jogszabály felülvizsgálatát, a kormányoldal törvényerőre emelné a rendeletként csak a veszélyhelyzet idején alkalmazható szabályt, és egy sor további beruházásra kiterjesztené az alkalmazását. Ugyanis amíg az egy hónapja kihirdetett rendelet a viszonylag ritka, 100 milliárdosnál nagyobb projektek esetében tette lehetővé a különleges gazdasági övezet kijelölését és a megyei önkormányzat bevonását, az ötmilliárdos korlát szinte minden komolyan vehető nagyberuházást érint.

Hétfőn egyébként még nem erről volt szó, a TÖOSZ-nak a múlt pénteken megküldött anyagban lényegesen magasabb összeghatár szerepelt, és hétfőn erről is egyeztettek a Miniszterelnökségen. Schmidt Jenő szerint – aki nem mellesleg a Somogy megyei Tab Fidesz-KDNP-s polgármestere – már ekkor jelezték ellenvetéseiket, de hiába.

https://24.hu/belfold/2020/05/15/semjen-onkormanyzatok-gazdasagi-ovezet

Orbán Karácsonyról: Az a fajta, aki disznóvágáson vacsorára érkezik, de nem bánja senki, mert legalább nincs láb alatt

Jövő héten a vidéki vendéglátóhelyek belső részeiben is lehet étkezni, igénybe venni a szolgáltatást. Július 1-jétől pedig 200 fősnél kisebb esküvőt már lehet tartani.

Nagyjából úgy kell elképzelni, hogy Budapest majd két héttel később követi a vidéket – mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádióban elmondott szokásos pénteki interjúban.

Ismerem a kerületi polgármesterek és a főpolgármester véleményét. Vannak születetten elméleti, meg születetten gyakorlati emberek. Hogy egy példán érzékeltessem: előbbi disznóvágáson este, a vacsorára érkezik, de nem bánja senki, mert legalább nincs láb alatt. Vagy ha benősül egy ilyen típusú ember a családba, és vesz egy bútort, akkor azt nem ő szereli össze – szúrt oda ismét a kormányfő Karácsony Gergely főpolgármesternek, előhúzva a Pesti úti idősotthon ügyét, amelyben szerinte nagy felelősség nyomja Karácsony vállát.

Ha Tarlós István lenne a polgármester, akkor ő odamenne és rendet tenne – fogalmazott Orbán.

Ezért arra kéri a főpolgármestert is Orbán, hogy vállaljon gyakorlati felelősséget. Karácsony egyébként tegnap beszélt utoljára arról, hogy csuklóztatja őket a kormányoldal.

https://24.hu/belfold/2020/05/15/orban-karacsonyrol-az-a-fajta-aki-disznovagason-vacsorara-erkezik-de-nem-banja-senki-mert-legalab-nincs-lab-alatt/

Budapest megnyitásáról a kormány dönthet, de ehelyett Karácsony Gergelyhez fordultak, aki olyan típus, hogy még egy bútort sem tud összeszerelni

Látszik némi toporgás a kormány részéről, hogy megnyissák-e Budapestet vagy sem. A kormány szerdai ülésén téma volt ugyan, hogy a vidékhez hasonlóan a fővárosban és a hozzá tapasztott Pest megyében is lazítsanak-e, végül Budapestről nem született döntés. A kormány ehelyett a polgármesterekhez fordult, hogy ők mit szeretnének. Ami érdekes megoldás, mert a polgármesterek hivatalosan nem kapnak részletes adatokat a kerületi járványhelyzetről. 

Az nem egészen világos, hogy a kormány mikor számít a polgármesterekre járványhelyzetben, és mikor nem. A járvány kezdetén kifejezetten megtiltották, hogy a polgármesterek kijárási korlátozásokat vezethessenek be, ha a településen megjelent a vírus. 

https://444.hu/2020/05/15/budapest-megnyitasarol-a-kormany-donthet-de-ehelyett-karacsony-gergelyhez-fordultak-aki-olyan-tipus-hogy-meg-egy-butort-sem-tud-osszeszerelni

Orbán útja az összeesküvés-elméletektől a valódi összeesküvésekig

A miniszterelnök mostanra eljutott odáig, hogy ez már nem is elmélet, hanem maga a gyakorlat.

Van az úgy, hogy gondolunk valamit egy témáról:

Nem szabad az összeesküvés-elmélet szemüvegén keresztül nézni a világot, mert abból egy bunker, egy kettős fedezék következik, és egy nép nem élhet bunkermentalitással és kettős fedezék mögött. (Orbán Viktor, 2011. december 30.)Aztán eltelik egy is kis idő, és már kicsit másként látjuk ugyanazt, a közszolgálati rádió lelkes asszisztálása mellett:

https://444.hu/2020/05/15/orban-utja-az-osszeeskuves-elmeletektol-a-valodi-osszeeskuvesekig

Müller Cecília: Az otthonmaradás helyett már a távolságtartáson lesz a hangsúly

"Szeretném hangsúlyozni, hogy jelen van a vírus, itt van köztünk. Csökken az új fertőzöttek száma, de a szabályokat továbbra is be kell tartani," mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs péntek délelőtti sajtótájékoztatóján. Müller Cecília hangsúlyozta:

a következő hetekben már az otthonmaradás helyett a távolságtartáson és a maszkviselésen lesz a hangsúly.

A járvány visszahúzódásával az egészségügy is folyamatosan nyit, mondta. 

Május 18-tól elindulnak a szűrővizsgálatok, a fekvőbeteg-ellátásban a tervezhető műtéteket ismét elvégzik.

https://444.hu/2020/05/15/muller-cecilia-az-otthonmaradas-helyett-mar-a-tavolsagtartason-lesz-a-hangsuly

Orbán szerint „az ötödik kerületi” Kúria nem tudja, mi folyik az országban

Az interjú végén a Kúria gyöngyöspatai ítéletéről beszélt. "Az a kérdés, hogy a magyarok otthon érezhetik-e magukat a hazájukban" - mondta, majd azon kezdett merengeni, hogy vajon ez egy olyan ország, "ahol egy kisebbség rendszeresen rá tudja kényszeríteni az akaratát a többségre". "Az nem fordulhat elő, hogy a többségnek idegennek kell éreznie magát a saját hazájában. Ez mégiscsak a bennszülöttek, vagyis a mi országunk" - mondta, majd mindenkit sorosizmussal vádolt, aki ebben az ügyben más véleményen van. 

"Én is jogi végzettségű vagyok" - mondta a Kúria ítéletét értékelve, majd arról kezdett beszélni, hogy "az ötödik kerületben a Kúria" nem látja, hogy mi van Gyöngyöspatán. Végül ígéretet tett rá, hogy törvényt módosítanak, hogy ilyen ne fordulhasson többé elő - utalva itt arra, hogy hátrányosan megkülönböztetettek anyagi kártérítést kaphassanak.

https://444.hu/2020/05/15/orban-szerint-az-otodik-keruleti-kuria-nem-tudja-mi-folyik-az-orszagban

Orbán olyan focihasonlattal mutatta be a harcát Brüsszellel, hogy attól minden magyar szurkoló a szívéhez kap

A miniszterelnök a legújabb rádióinterjújában végre összekapcsolta két kedvenc témáját: a focit és a migrációt. Az apropó az Európai Bíróság csütörtöki döntése volt, amiben kimondták, hogy jogellenesen tartják fogva a menedékkérőket a tranzitzónákban.

A bíró fütyült, döntést hozott, ami elvileg kötelező a játékosokra, de Orbán - mint egy klasszikus magyar edző - a sporiról gyorsan megállapította, hogy ellenünk fúj, sőt az ellenfél csapatának része, amely támad minket. 

Orbán szerint „az Európai Bíróság döntése arról szól, hogy megpróbálják kicselezni a magyar törvényeket, meg a magyar alkotmányt azért, hogy a végén csak be tudják hozni a migránsokat Magyarországra is. Nem fognak tudni bennünket kicselezni, Magyarországon a csapatunk védekező hátvédsora erős lábakon áll, labdaszerzőink is erősek, tehát kizártnak tartom, hogy ki lehessen bennünket cselezni”.

https://444.hu/2020/05/15/orban-olyan-focihasonlattal-mutatta-be-a-harcat-brusszellel-hogy-attol-minden-magyar-szurkolo-a-szivehez-kap

Kovács L. Gábor: "Nekünk nemzeti készletet kell tartanunk, hogy nagyobb biztonságunk legyen"

Lóhalálában, szinte kapkodva zajlik új vagy inkább újrapozicionált régi gyógyszerek tesztelése, no és a vakcinafejlesztés. Pedig ezek is elkelnek majd, ha jön a második járványhullám - részletek a kutatóorvos-akadémikussal készült interjúnkból.

https://magyarnarancs.hu/tudomany/kovacs-l-gabor-nekunk-nemzeti-keszletet-kell-tartanunk-hogy-nagyobb-biztonsagunk-legyen-129815

Nagyon kevés gyógyult fertőzöttnél mutatnak ki ellenanyagot

Haiman Éva Magyar Nemzet

A magyarországi előrejelzések június elejére teszik a koronavírus-járvány itthoni lecsengésének várható időpontját, ez azonban csak becslés – mondta egy videokonferencián Szlávik János. A Dél-pesti Centrumkórház Infektológiai Osztályának vezetője arról is beszélt, hogy a vírus ezen a nyáron még jelen lesz a mérsékelt égövön.

A Covid-19 helyzete a világban jelenleg azt mutatja, hogy az időjárásnak nincs olyan nagy szerepe a koronavírus terjedésében, mint ahogyan azt például az influenzánál megfigyelhettük. Ez sajnos előrevetítheti, hogy a mérsékelt égövön ezen a nyáron a fertőzéssel számolnunk kell, még ha nem is hatalmas járvány formájában – közölte Szlávik János. A Dél-pesti Centrumkórház Infektológiai Osztályának vezetője a Convention Budapest Kf. videókonferenciáján azt is elárulta, hogy a hazai előrejelzések szerint június elejére lecseng Magyarországon a járvány. De ezt senki sem tudhatja biztosan, miként azt sem, hogy azután mikor jelenik meg esetleg újra a fertőzés járványos méretekben hazánkban. Világszinten pedig még jó néhány hónapnak kell eltelnie ahhoz, hogy ez a járvány megnyugodjon – tette hozzá.

Emlékeztetett: sok kutató jósol egy újabb hullámot azért, mert nagyon kevesen estek át a fertőzésen, és még nincs védőoltás a vírus ellen.

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/nagyon-keves-gyogyult-fertozottnel-mutatnak-ki-ellenanyagot-8120441/

 

Már átéltük

Bayer Zsolt Magyar Nemzet

„Vitázott” az Európai Unió parlamentje. A „vita” a magyar demokrácia és jogállam állásáról folyt.

Felrémlik József Attila is: Alkalmi vers a szocializmus állásáról (Ignotusnak). Ma az Európai Parlamentben már csak a szocializmus állásáról lehet vitázni, magukat konzervatívnak és jobboldalinak becézgető kis nyomorultak egymás sarkára hágva akarnak szocialistábbak lenni a szocialistáknál. Ja, mielőtt elfelejtem: ezt nevezik amúgy demokráciának és jogállamnak.

A „vita” amúgy a „zöldek”, a szocialisták és a kommunisták kezdeményezésére indult – Murphy is megmondta: az emésztőgödörben mindig a legnagyobb darabok úsznak legfelül.

A „vita” mérlege: szinte teljes érdektelenség. A nagy ellenzéki portálok (Murphy!) közül is csak a 444 számolt be részletesen az egész nagy szellentésről, de hát őket ezért tartják és etetik.

 

A mi nemzetünk túlélte Trianont is.

Pont ezeket a szarjankókat ne élnénk túl? Elegendő, ha soha nem felejtjük Apponyi gróf szavait: „Önök most megásták Magyarország sírját, de Magyarország ott lesz a temetésén mindazon országoknak, amelyek most itt megásták Magyarország sírját.”

Erről van szó. Ráadásul ezek most sírt sem tudnak ásni. Csak lelketlenül hazudozni és igazi meggyőződés nélkül verhofstadti szájszagot árasztani

 

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/mar-ateltuk-8121086/

 

A Moszad kövezi ki az izraeli-EU kapcsolatok útját

HÍRSZERZÉSI INFORMÁCIÓKKAL SEGÍTIK A TERRORELLENES HARCOT

Tóth Loretta Magyar Nemzet

Felbecsülhetetlen „árucikké” vált az izraeli hírszerzés, azaz a Moszad információexportja a mai, szinte állandó terrorfenyegetettségben élő nyugati világban, ez pedig már kézzelfogható diplomáciai eredményeket is hozott Izrael és az Európai Unió kapcsolatában.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/a-moszad-kovezi-ki-az-izraeli-eu-kapcsolatok-utjat-8121341/

Soros György sem látta még így saját hálózatát – I. rész

V4NA Magyar Nemzet

Soros György amerikai tőzsdespekuláns évtizedetek óta világszerte eltart különböző szervezeteket, amelyek az úgynevezett nyílt társadalom ideológiáját igyekeznek elterjeszteni a világban. A V4NA cikksorozata első részében az Egyesült Államokban megfigyelhető tevékenységét villantja fel.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/soros-gyorgy-sem-latta-meg-igy-sajat-halozatat-i-resz-8122049/

Mindenkinek adunk egy esélyt, hogy elnézést kérjen az országtól

FACEBOOK.COM/ORBANVIKTOR, MTI, ORIGO Magyar Nemzet

Orbán Viktor miniszterelnök arra számít, hogy

a kormány május végén vissza tudja adni a parlamentnek a koronavírus-járvány miatti különleges felhatalmazást.

A kormányfő erről pénteken Belgrádban beszélt, az Aleksandar Vucics szerb államfővel folytatott megbeszélés utáni közös sajtótájékoztatón.

A különleges felhatalmazás visszaadása után mindenkinek adunk egy esélyt, hogy elnézést kérjen Magyarországtól az igaztalan vádakért, és hogy elismerje a magyar védekezés sikerességét – tette hozzá Orbán Viktor, kijelentve:

sikeresen védtük meg a hazánkat, bármely országgal összehasonlítható a teljesítményünk, demokratikus keretek között tettük ezt meg, és a felhatalmazás után a szokásos parlamentáris rend kereteihez vissza fogunk térni.

Azt is mondta, hogy az uniós vitákból Magyarország erkölcsileg és lelkileg megerősödve fog kikerülni a következő hetekben.

 

https://magyarnemzet.hu/kulfold/orban-viktor-megerkezett-belgradba-vucsics-elnokhozz-8122604/

 

Gendertrükkök az isztambuli egyezményben

Haraszti Gyula Magyar Nemzet

Egy liberális család tolja a babakocsit a parkban. Odamegy hozzájuk egy nénike, belenéz a babakocsiba, és megkérdezi: – De aranyos gyermek, fiú vagy lány? Mire az apa: – Majd ha felnő, eldönti! Valamikor egy ország kacagott ezen a szakállas viccen, felhőtlenül. Mára viszont csúnya viharfelhők gyülekeznének azok fölött, akik megengednék maguknak az ilyesfajta tréfálkozást. Ez ugyanis ma már nem vicc, hanem az európai rögvalóság.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/gendertrukkok-az-isztambuli-egyezmenyben-8120771/

 

Nem zárult le a rémhírterjesztés miatt előállított momentumos büntetőeljárása

Nem zárult le a büntetőeljárás a Gyulán rémhírterjesztésért őrizetbe vett, mozgássérült aktivista ellen, aki lefoglalt eszközeit sem kapta vissza. Szerinte a gondolataikat nyilvánosan vállalókat úgy akarják megbüntetni, hogy ezzel másokat is elriasszanak a szabad véleménynyilvánítástól.

A rendőrség szerda esti közleménye szerint eddig 87 ember ellen indított eljárást a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos rémhírterjesztés miatt, melyre a gyakran csak felhatalmazási törvényként emlegetett, március végén elfogadott jogszabály ad lehetőséget. Ezekből az esetekből az elmúlt napokban kettő is nagy nyilvánosságot kapott.

http://www.zonaporkolt.com/hirek/nem-zarult-le-a-remhirterjesztes-miatt-eloallitott-momentumos-buntetoeljarasa/

Veszélyzónába küldött idősek: majdnem minden harmadik covidos beteg meghalt a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban, a Pesti útról is kerültek oda fertőzésgyanús esetek

A kórház dolgozóinak szűrését csak március végén kezdték el szúrópróbaszerűen, miután többen megbetegedtek.

Fuldokolnak a koronavírusos betegek és fuldoklunk mi is a maszk és védőruha alatt. Feltéve, hogy van és használható a védőfelszerelés. Bár abban sem vagyunk biztosak, hogy az általunk használtak valóban elég védettséget adnak. Szkafanderünk csak elvétve volt. A kapott maszkok és kesztyűk között volt olyan, amelyik az első pillanatban elszakadt. Az izolációt egy gipszkarton fal és egy ajtó jelenti, csakhogy az nem ér fel a mennyezetig – számolt be a Népszavának egy neve elhallgatását kérő nővér a Bajcsy-Zsilinszky Kórház egyik covidos osztályán uralkodó állapotokról. S ez már a feljavított változat. Az első hetekben sokkal rosszabb volt.

https://nepszava.hu/3078152_veszelyzonaba-kuldott-idosek-majdnem-minden-harmadik-covidos-beteg-meghalt-a-bajcsy-zsilinszky-korhazban-a-pesti-utrol-is-kerultek-oda-fertozesgyanus-esetek

Szabad szemmel: újabb kemény csörte várható Magyarország és az EU között

Nemzetközi sajtószemle, 2020. május 15.

https://nepszava.hu/3078168_szabad-szemmel-ujabb-kemeny-csorte-varhato-magyarorszag-es-az-eu-kozott

Skuló, a derék hivatalnok

Krémer Balázs újnépszabadság
Skultéti József, a Pesti úti Idősek otthona igazgatójának rendőrségi vegzálása kapcsán… elmondanám:
Skulót több, mint 30 éve ismerem, az első szocpolos évfolyam hallgatójaként tanítottam őt az egyetemen. Nem teljesen szokványos, furi srác, a szociális területen csaknem normának számító farmer-pulóver viselése helyett ő öltönyt és nyakkendőt hord, és kétség kívül, barátnak-kollégának kissé merev és szögletes.
Ami másfelől azt jelenti, hogy lényében is hivatalnok, méghozzá a “jó fajta hivatalnok”: kiszámítható, pontos, megbízható – aki a pozícióit nem személyes hatalmaként, hanem szolgálatként élte meg, mindig is: a maga korlátai és szabályai között korrekten és szakszerűen csinálta a dolgát, ami hivatala szerint sz@rban levő emberek segítése.
Most éppen két dolog miatt hozom szóba, nem neki szóló sűrű szitkozódások közepette.
Az egyik, hát az ellene indított rendőrségi vizsgálat. Amelynek hitelessége számomra kb. ahhoz fogható, mintha a rendőrség Ferge Zsuzsa ellen kiskorúak szexuális zaklatása ügyében indítana nyomozást.
Bármennyire is mondható az, hogy emberhalálok esetén van ok a viszgálódásra, de itt két körülmény sem stimmel. Egyrészt, ahogyan Ferge sem olyan, úgy Skultéti sem ilyen. Másrészt, és ez a súlyosabb: a (khmmmm: a készenléti) rendőrség az után indít nyomozást, hogy Skuló meg az otthon több körben átesett mindenféle szakmai ellenőrzésen és vizsgálaton, amelyek semmilyen szakmai mulasztást nem tártak fel. Olybá tűnik, mintha újból meg kellene tanulnunk egy a történelem süllyesztőjében már-már elfeledett fogalmat: a koncepciós per fogalmát.
Amelyben, amint azt a Tanú Virág elvtársának zavarodottságában láttuk: előbb van meg minden ténytől elemelt szürrealitásban az ítélet, és majd ahhoz fabrikálnak tényállást és tanúvallomást. (És, tegyük zárójelbe, itt nem Skultéti a fő célpont, – ő legfeljebb ürügy – hanem Karácsony…)

https://ujnepszabadsag.wordpress.com/2020/05/14/skulo-a-derek-hivatalnok/

A „rémhírterjesztők” üzenik: Amíg van szólásszabadság, addig éljünk vele videó

Egyszerre állt nyilvánosság elé az a két férfi, akiket rémhírterjesztés miatt állított elő a rendőrség az elmúlt két napban. A gyulai Csóka-Szűcs János és a Szegin élő Kusinszki András (aki névvel most szerepelt először az ügyben) a Partizán műsorában mondták el történetüket.

Kusinszki elmondta, amikor megjelent nála 6-7 rendőr tegnap hajnalban azzal, hogy „rémhírterjesztés címszóval kiemelt bűncselekmény miatt nyomoznak ellene”, az első pillanatban el sem tudta képzelni, miről lehet szó, majd gyorsan leesett neki, hogy kormánykritikus Facebook-posztja lehet a dolog mögött (amiben többek között arról ír, a kormány szándékosan időzítette a koronavírus tetőzésének idejére a kijárási korlátozás megszüntetését).

https://444.hu/2020/05/13/a-remhirterjesztok-uzenik-amig-van-szolasszabadsag-addig-eljunk-vele

Rákapcsolt a rendőrség: 87 eljárást indított rémhírterjesztés miatt

A rendőrség a veszélyhelyzettel összefüggésben, 87 eljárást indított rémhírterjesztés és 27-et közveszéllyel fenyegetés miatt – olvasható a rendőrség közleményében

Ezek közül jelenleg 38 eljárás van folyamatban, hat ügy már ügyészi szakaszban tart. A nyomozások során, összesen 16 gyanúsítottat hallgattak ki. Hangsúlyozzák: az eljárások során, a nyomozó szervek a büntetőeljárási törvény szabályai szerint járnak el.

https://hirklikk.hu/kozelet/rakapcsolt-a-rendorseg-87-eljarast-inditott-remhirterjesztes-miatt/363675

Az Orbán-család ügyvédje szerint, mi vagyunk Európa legüldözöttebb nemzete

Föld S. Péter 

Bajkai István, aki nemcsak a Fidesz országgyűlési képviselője, de korábban nevével fémjelzett tojásokat, valamint ingyen tejet és kutyaszaros zacskókat is osztogatott választás idején, nos, ez a Bajkai István, aki az Orbán-család ügyvédjeként is ismert, azt mondta a minap, hogy a magyar Európa legüldözöttebb nemzete. Félreértések elkerülése végett: nem a Ki Tud Nagyobb Marhaságot mondani? című vetélkedőben hangzott el ez az állítás, hanem a Heti TV Pirkadat című műsorában.

https://hirklikk.hu/kozelet/az-orban-csalad-ugyvedje-szerint-mi-vagyunk-europa-leguldozottebb-nemzete/363752

Négy balatoni önkormányzat is kivásárolná az államtól a saját kikötőjét

A BAHART közforgalmú kikötő-eladási tervei miatt, az érintett Balatonakali, Balatonkenese, Balatonudvari és Csopak polgármesteri delegációja kereste fel szerda délután Kollár Józsefet, a hajózási cég vezetőjét, hogy a magánosítási tervekkel ellentétben, önkormányzati kézbe vehessék a kikötőjüket – és annak bevételét. Bíznak a magyar állam méltányos döntésében.

A hirbalaton.hu-nak úgy nyilatkoztak, hogy kezdeményezésüket támogatja a Balaton Fejlesztési Tanács és az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség is.

„A BAHART közgyűlése által május 6-án elfogadott reorganizációs terv – több nagy értékű ingatlan eladása mellett – arról is döntött, hogy négy balatoni közforgalmi kikötőt értékesít a társaság, hivatkozva a vírushelyzet miatt kialakult veszteségre. Mivel a Balaton parti kikötővel rendelkező települések önkormányzatai mára már csak összesen a társaság részvényeinek kevesebb mint 25 százaléka felett rendelkeznek, így a számos ’nem’ szavazat ellenére sem tudták a döntést érdemben befolyásolni” – áll a közösen megfogalmazott kérésükben.

https://hirklikk.hu/kozelet/negy-balatoni-onkormanyzat-is-kivasarolna-az-allamtol-a-sajat-kikotojet/363724

Több mint kétszázmillióért ad tanácsokat Mr. Oroszország cége az Innovációs Minisztériumnak

Mintegy 212 millió forint értékben kötött tanácsadói szerződést az Innovációs és Technológiai MInisztérium a német Mangold Consulting nevű céggel, derül ki a közzétett szerződéslistából. A vállalkozás annak a Klaus Mangoldnak a cége, akit a német sajtóban előszeretettel neveznek Mr. Oroszországnak. A magyar kormánnyal a paksi bővítés miatt került kapcsolatba, a beruházás megtérülési tanulmányát az általa társelnökölt Rotschild bankház készítette. Most négy szerződést kötöttek cégével az végéig:

https://444.hu/2020/05/14/tobb-mint-ketszazmillioert-ad-tanacsokat-mr-oroszorszag-cege-az-innovacios-miniszteriumnak

Deutsch: Politikai viták helyett a gazdaság újraindítására kell fókuszálni

Magyar Hírlap

Az Európai Parlament (EP) pénteken szavazott az átdolgozott többéves pénzügyi kerettervhez (MFF) és helyreállítási alaphoz kapcsolódó állásfoglalásról. Az EP szerint a következő pénzügyi keretterv kulcsfontosságú szerepet játszik majd az európai nemzetgazdaságok válság utáni fellendítésében - áll a Fidesz EP-képviselőcsoportja által péntek délután kiadott közleményben.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200515-deutsch-politikai-vitak-helyett-a-gazdasag-ujrainditasara-kell-fokuszalni

Európa Sor(o)stalansága

A Soros által felvázolt stratégia valóban mindent megoldana, csak nem úgy, ahogy azt a spekuláns sugallja

Bogár László Magyar Hírlap

Két olyan esemény is történt mostanában, ami drámai módon mutathatja meg, hogy Európa képes lesz-e visszatalálni történelmi sorsának ívéhez, vagy végleg sorstalanságba hullik.

Az egyik a német alkotmánybíróság döntése, amelyben alkotmányellenesnek minősítette mindazt, amit a globális pénzhatalmat képviselő Európai Központi Bank 2015 óta művel, s ebben az ügyben illetéktelennek nyilvánította a globális fegyelmező hatalomként működő Európai Bíróságot. A másik pedig Soros György elképzelése arról, hogy az Európai Uniónak örök kötvényt kellene kibocsátania, hogy uralni tudja a kibontakozó válságot.

Érdemes eltöprengenünk azon, hogy e két kérdés miként kapcsolódik össze, s vajon milyen esélye van Európának arra, hogy ezt felismerje. Az európai integráció a kezdetektől fogva hamis lételméleti talapzaton nyugodott, de ez hosszú ideig nem tudott láthatóvá válni. Az ontológiai hamisság két bevallhatatlan alappillérre épült.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200515-europa-sorostalansaga

Nem ülhetnek tétlenül – Nyílt levélben fordultak Von der Leyenhez és Charles Michelhez a magyar kormány lépései miatt

A vírus nem szolgálhat álcául a demokrácia, a civil társadalom visszaszorítására, ami csak tovább súlyosbíthatja a korrupciót – hangsúlyozzák civil szervezetek és EP-képviselők.

Több mint 80 civil szervezet és EP-képviselő nyílt levélben szólította fel Ursula von der Leyent, illetve Charles Michelt, hogy sürgősen cselekedjenek, mert az Orbán-kormány elfojtja az ellenzéki hangokat, a szólásszabadságot – írja az FT. Az üzenet kiemeli: a Bizottság és az Európai Tanács nem ülhet tétlenül, miközben az egyik tagállamban veszélyben van a demokrácia. A vírus nem szolgálhat álcául a demokrácia, a civil társadalom visszaszorítására, ami csak tovább súlyosbíthatja a korrupciót.

A rendkívüli intézkedésekkel szemben még válság idején is követelmény, hogy azok legyenek a szükséghelyzettel arányosak, és csak meghatározott időre szóljanak. Nem szabad megengedni, hogy gátlástalan politikusok meglovagolják a mostani légkört és azt ürügyként használják a jogállam lebontására.

 

https://nepszava.hu/3078181_nem-ulhetnek-tetlenul--nyilt-levelben-fordultak-von-der-leyenhez-es-charles-michelhez-a-magyar-kormany-lepesei-miatt

 

4,5 milliónál a koronavírus-fertőzöttek száma a világban

Már több mint 300 ezer ember halt meg a járvány következtében.

 

https://nepszava.hu/3078174_4-5-millional-a-koronavirus-fertozottek-szama-a-vilagban

 

Orbánnak nincs zseniális stratégiája, de nemigen hagyja majd levegőhöz jutni az ellenzéket

Orbán Viktor válságkezelő intézkedései már a következő választásról is szólnak, miközben az ellenzék mozgástere egyre szűkül a rendeleti kormányzás alatt - véli Lakner Zoltán politikai elemző és Bíró-Nagy András, a Policy Solutions igazgatója, akik a HVG-nek elmondták azt is, szerintük veszélyben van-e a kormányfő hatalma.

 

https://hvg.hu/360/202020_politologusszemmel

 

Rendőrség: Nem terjesztett rémhírt ifj. Lomnici, az MTI adott hatásvadász címet

A Századvég jogi szakértőjének szavait a rendőrség véleménynyilvánításnak tartja.

Ifj. Lomnici még április elején beszélt a magyar fizetőeszköz gyengélkedésének lehetséges okairól a köztévében, ami után Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője írásbeli kérdést tett fel Polt Péter legfőbb ügyésznek afelől érdeklődve, hogy a Századvég munkatársának kijelentése megalapozott volt-e vagy rémhírterjesztés. Polt a válaszában azt írta, hogy Vadai választ igénylő kérdése feljelentésként értékelhető, ezért azt a Legfőbb Ügyészség a Budapesti III. Kerületi Redőkapitánysághoz továbbította.

A BRFK a 444.hu cikke szerint a feljelentést elutasító beszámolójában kifejtette:

ifj. Lomnici Zoltán csak véleményt nyilvánított, mondandóját az MTI adta ki „túlzó, hatásvadász címmel”.

 

https://hvg.hu/itthon/20200515_ifj_lomniczi_zoltan_brfk_remhirterjesztes_forint_gyengulese_kulso_tamadas

 

Orbán Belgrádban tárgyal, miközben az EU-ra nem volt ideje

Szijjártó Péter is elkísérte Alexander Vucic szerb elnökhöz.

A regionális együttműködésről és a járvány elleni védekezésről egyeztet Orbán Viktor Alexander Vucic szerb elnökkel.

A tárgyalások rendszeresek, éppen két hónapja volt utoljára Belgrádban találkozó, majd hamarosan Budapesten.

https://hvg.hu/itthon/20200515_Orban_Belgradban_targyal_csak_az_EUra_nem_volt_ideje

Ő lenne a csodafegyver Trump ellen, mégse lép politikai pályára Michelle Obama

Joe Biden, aki azt ígérte, nőt választ alelnökjelöltjének, habozás nélkül döntene Michelle Obama mellett. És sokan biztosra veszik, hogy ha a jelenleg éppen egy negyedszázaddal ezelőtti szexuális zaklatás vádja ellen küzdő volt alelnök egykori főnökének, Barack Obamának a feleségét választaná társának, november első keddjén könnyedén legyőznék az újrázásra pályázó republikánus Donald Trump és Mike Pence kettősét.

 

https://hvg.hu/360/202020__michelle_obama__first_ladyk__politikai_aknamezo__feher_hazi_asszonyok

 

A miniszterelnök továbbra is kormánygépnek használja a honvédség luxusrepülőit

A honvédség 2018-ban vásárolt két Airbus A319 és két Dassault Falcon 7X típusú repülőgépe a koronavírus-járvány idején sem pihen: jártak Washingtonban, Moldovában, Oroszországban és Kanadában is az elmúlt öt hónapban, Valentin-napon pedig az egyik luxusgép kiruccant Rómába. Több út nyilvános fényképekkel is alátámasztható egyezést mutat a miniszterelnök külföldi látogatásaival. Mutatjuk a legfrissebb útvonalakat.

 

https://atlatszo.hu/2020/05/12/a-miniszterelnok-tovabbra-is-kormanygepnek-hasznalja-a-honvedseg-luxusrepuloit/

 

A CIGÁNYOKKAL AZ ÉVTIZEDES STRUCCPOLITIKA MIATT VAN ENNYI BAJ

Hatévesen, iskolakezdéskor A, B és C-kategóriába sorolják a gyerekeket. Ők ekkor még nem tudják, de itt el is dőlt, milyen lesz az életük: ezt a struccpolitikát legalább tíz évnyi kemény munkával lehetne megváltoztatni.

 

https://azonnali.hu/cikk/20200515_a-ciganyokkal-az-evtizedes-struccpolitika-miatt-van-ennyi-baj

 

A NÉMET LIBERÁLISOK RÁFIZETNEK ARRA, HOGY NEKIMENTEK A SZIGORÚ JÁRVÁNYKEZELÉSNEK?

Noha a német liberálisokat Christian Lindner vitte vissza a berlini parlamentbe, azóta nem tudott további sikereket felmutatni. Jobbra kikacsingató politikájával, a járvány miatti korlátozások éles elutasításával nem mindenki elégedett a párton belül, bár éppen a párt alelnöke még a virológusok politikai elfogulatlanságát is kétségbe vonja. Látlelet a német liberálisokról.

 

https://azonnali.hu/cikk/20200514_palotaforradalom-keszulodik-a-nemet-liberalisoknal

 

1,9 milliárdot ad a kormány a Nemzeti Atlétikai Központ munkálataira

És még: 1,3 milliárd a Magyar Kézilabda Szövetségnek. És 300 millió a határon túli magyar kézilabdának.

 

https://magyarnarancs.hu/sport/19-milliardot-ad-a-kormany-a-nemzeti-atletikai-kozpont-munkalatairant-129818

 

Koronavírus: így óvhatja meg a pénzét

Ha oldják is a korlátozásokat, a pénzpiacok és az ottani befektetések hatalmas károkat szenvedtek el, és a java még jó eséllyel hátravan. A lakossági megtakarításokat több tanáccsal próbálják megvédeni a szolgáltatási platformok, amikből összeszedtünk néhányat. Magyarországon a piacfelügyelet is lépett a spekulatív befektetési termékek szabályozásában.

https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/koronavirus-tozsde-jarvan-befektets-vedelem.706269.html

 

Magyar gazdaság: a legrosszabb még csak most jön

A koronavírus okozta első sokk már nyomot hagyott az idei első negyedévi GDP-növekedésben is. Bár az előző negyedévhez képest a bruttó hazai termék 0,4 százalékkal zsugorodott, a tavalyi év kedvező növekedése miatt az év/év index továbbra is a pozitív tartományban maradt.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/koronavirus-jarvany-valsag-gdp-elemzo-ksh.706284.html

Lapszemlénk a világból - Politico: gondold meg, mit írsz, különben bekopoghat a rendőrség

Orbán bírálói nekiestek az ellentmondásos koronatörvénynek – ezzel a címmel számol be a Politico elnevezésű amerikai portál brüsszeli kiadása a magyarországi helyzetről, az Európai Parlamentben tegnap lefolytatott vita kapcsán. A tudósítás alcíme azt emeli ki, hogy a rendőrség a közösségi médiában közzétett posztokért vitt el embereket.

„Gondold meg, mit írsz, különben bekopoghat a rendőrség”

– a Politico szerint ez az üzenete annak, hogy több tucat ember ellen indítottak vizsgálatot azért, mert támadták a koronavírus-válság nyomán március végén hozott jogszabályt. A cikk ismerteti a rendeleti kormányzást időkorlát nélkül lehetővé tevő,

 

https://168ora.hu/kulfold/nemzetkozi-lapszemle-sajto-media-185353

 

Sokakat kivéreztet, közben néhány Fidesz-barát település között 1,2 milliárdot szór szét a kormány

A kormány segít a bajban, főleg, ha a szövetségeikről van. szó. Ez derül ki abból a parlamenti levelezésből, amit Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa folytatott Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkárral – írja a Népszava.

Tordai egy április 14-i kormányhatározatra kérdezett rá: mi indokolta, hogy azonnali hatállyal 1,2 milliárdos támogatást ítéltek meg öt településnek is a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében. A legnagyobb összeget, 438 millió forintot ebből Kisvárda,  régi barát kapta kötelező feladatainak ellátására -, de 371 millióval turbózták fel a szikszói iparterület fejlesztését és 291 milliós mentőövet kapott Ács városa, hogy rendezni tudja tartozásait.

 

https://168ora.hu/itthon/onkormanyzatok-fidesz-sarc-jutalmazas-tallai-andras-tordai-bence-185362

 

Európa legnagyobb tűzijátékának megrendezésére készül augusztus 20-án a Magyar Turisztikai Ügynökség

Európa legnagyobb fény- és tűzijátékát fogja megszervezni augusztus 20-án Magyr Turisztikai Ügynökség – íírja intézményt vezető Guller Zoltán podcastjában elhangzottak nyomán a turizmus.com. 

Az attrakció a dunai rakpartok több mint négy kilométeres szakaszán lesz látható.

https://168ora.hu/itthon/tuzijatek-budapest-legnagyobb-szent-istvan-nap-augusztus-20-mtu-guler-zoltan-185366

 

Operatív törzs: A felületeken esetlegesen meglévő víruspartikulákat elpusztíthatja az UV-sugárzás és a meleg is

Ma újabb védőeszköz-szállítmány érkezik 29 kórházba és az idősotthonokba - mondta el Kiss Róbert rendőralezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa.

Két mobilapplikáció is jön, amellyel követni lehet a karanténba küldött betegekkel, illetve jön egy vírusradar is - ez utóbbi a kontaktuskutatást segíti.

 

https://168ora.hu/itthon/koronavirus-operativ-torzs-muller-cecilia-185329

 

Müller Cecília: Hétfőtől a felszabadított kórházi ágyak egyharmadát visszaadják

„Azzal, hogy a korlátozások enyhülnek a vírus még itt van köztünk, ezért fontos, hogy a járványügyi higiénés szabályokat továbbra is betartsuk“ – hangsúlyozta Müller. Lehetővé válik viszont az egészségügyi ellátások bővítése, így hétfőtől újabb ellátásokat vezetnek vissza, amelyekről Kásler Miklós miniszter ma videókonferencián tájékoztatta a kórházak vezetőit:

·         május 18-tól indíthatók a nem népegészségügyi szűrővizsgálatok;

·         hétfőtől a fekvőbeteg-ellátásban a tervezett beavatkozások is elvégezhetők;

·         a koronavírus miatt kiürített kórházi ágyak egyharmada felszabadítható;

·         továbbra is be kell jelentkezni az orvoshoz,

·         az intenzív ágyak fenntartására továbbra is szükség van, hiszen a járvány még jelen van, ezért a járványügyi készültséget továbbra is fenn kell tartani;

·         a kúraszerű ellátások is visszavezethetők.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy prioritásként kell kezelni a szív- és érrendszeri megbetegedettek ellátását, melyet az Országos Kardiológiai Intézet koordinál.

 

https://index.hu/belfold/2020/05/15/operativ_torzs_tajekoztatojanak_osszefoglaloja_majus_15-en/

 

Vége a zacskózásnak, betiltjuk a felesleges bolti nejlont

Ha a parlament is elfogadja (és erre minden esély megvan), környezetvédelmi szempontból kifejezetten előremutató jogszabály születik Magyarországon: az egyszer használatos műanyagokhoz hasonlóan nálunk is betiltják az üzletekben idáig rutinszerűen adott kisebb és közepes méretű nejlonzacskókat. A szigorításban a kormány az uniós szabályozásra hivatkozik, pedig a magyar fellépés erősebb a brüsszeli előírásnál.

a jövő évtől nem lehetnek forgalomban a „hagyományos”, műanyagból készült

·         evőeszközök (villák, kések, kanalak, evőpálcikák);

·         műanyag tányérok;

·         melegen tartó, elviteles ételhordók;

·         italtárolók és poharak, beleértve a kupakjukat és a fedelüket is;

·         szívószálak;

·         italkeverő pálcikák;

·         lufipálcák

·         és fültisztító pálcikák.

 

https://index.hu/techtud/2020/05/15/magyarorszag_betiltja_a_bolti_nejlonzacskokat/

 

Szűrik a lakosságot Vuhanban, mindennap találnak tünetmentes fertőzötteket

Az új típusú koronavírus epicentrumának tartott kínai Vuhan városában 11 új, tünetmentes fertőzöttről számoltak be pénteken, közölte a városi egészségügyi bizottság. Az új fertőzöttekre a városi szűrőprogramban akadtak rá, amit azután indítottak, hogy az utóbbi időben ismét regisztráltak betegeket. A tervek szerint tíz nap alatt tesztelik le a város teljes, 11 milliós lakosságát annak érdekében, hogy megelőzzék a járvány esetleges második hullámát.

https://index.hu/kulfold/2020/05/15/vuhan_aszimptomatikus_kinai_koronavirus/

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.