2020, május 15 - 07:58 Sajtószemle

Vidéken nyithatnak a vendéglátóhelyek zárt terei, nyáron 200 résztvevővel lehet lagzit rendezni

Megnyithatnak a játszóterek és a szállodák, Pest megye csatlakozik a vidékhez, Budapestről később döntenek. Nincs már szükség az összes felszabadított ágyra, június elejéig nem lesz iskola. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön délelőtt tartott sajtótájékoztatót.

https://24.hu/belfold/2020/05/14/kormany-korlatozasok-videk-kormanyinfo-gulyas-gergely/

Bámulatos drónvideó Mészáros Lőrinc bicskei magántaváról és nyaralójáról

Mészáros Lőrinc egyik cége 2014-ben vette meg a Bicske melletti területet. „A Felcsút melletti kisvárosban Erőmű-tóként ismert vízfelület és környéke korábban hiába volt szintén magántulajdonban, a helyiek közül sokan jártak arra sétálni, biciklizni, és a korábbi tulajdonosok engedélyével hivatalosan működött ott egy horgászegyesület is. Mészáros Lőrinc érkezésével azonban kiszorultak onnan a bicskeiek, ahogy a horgászok is” - írta a Magyar Narancs 2017-ben. (A térség fideszes képviselője szerint ez „természetes”.) A lap újságírója megállapította, hogy az addigra szépen kipofozott birtok környékét térfigyelő kamera pásztázza, és egy autó meg egy motor is feltűnt mellette, amikor megpróbálta körbejárni.

Az Átlátszó most drónfelvételen mutatja be a jól eldugott nyaralóhelyet: rajta a tekintélyt parancsoló kapu, a takaros erdőcske, a csinos házak és több másik épület, a saját tó, amelyen hajózni is lehet és kis szökőkút csobog benne, és az a furcsa torony, amelyet szintén felújítottak az elmúlt években.

https://444.hu/2020/05/13/bamulatos-dronvideo-meszaros-lorinc-bicskei-magantavarol-es-nyaralojarol

Megnéztük közelebbről a Mészáros Lőrinc bicskei rezidenciáján állomásozó harcjárműveket

Két katonai járművet fényképezett le nemrég Hadházy Ákos Mészáros Lőrinc bicskei birtokán, a képeket a Magyar Hang múlt heti száma közölte. A cikk megjelenése után sokan találgatták, kivel készül harcolni, vagy kitől fél a felcsúti nagyúr, és mi is kíváncsiak lettünk a járművekre. Mivel a Bicske határában, mindenkitől távol eső birtokon csak úgy a kerítésen át nem lehet benézni, ezért egy drón segítségével próbáltuk kideríteni, hogy magánhadsereg toborzására készülnek, vagy csak egy újabb drága luxushobbiról van szó a közpénzes munkákon meggazdagodott nagyvállalkozón

https://atlatszo.hu/2020/05/13/megneztuk-kozelebbrol-a-meszaros-lorinc-bicskei-rezidenciajan-allomasozo-harcjarmuveket/

Fideszes politikus szerint Stróman lehet Mészáros

Schöpflin György, Orbán egyik korábbi EP-képviselője elszólta magát Mészáros Lőrinc gazdagodásával kapcsolatban. Valószínűleg nem dicséri meg érte egykori gazdája. 

 

A Válasz Online készített podcast adást Schöpflin Györggyel, a Fidesz–KDNP volt európai parlamenti képviselőjével. Beszélgettek például arról az aláírásgyűjtésről, amely közvetlen uniós támogatást szerezne a nemzeti régióknak. De Orbán Viktor és Donald Tusk megromlott kapcsolata is téma volt. 

A legérdekesebb rész viszont az volt, amikor szóba jött Orbán Viktor pénztárosa, Mészáros Lőrinc. Az egyik riporter felvetésére, miszerint Mészáros gazdagodását Brüsszel finanszírozta, Schöpflin György elmondta: Az OLAF és az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága is nézi a tagállamokat.

El is jöttek Magyarországra és nagyon csóválták a fejüket. Valamikor el kell számolni ezekkel a pénzekkel. 

Mégis Mészáros lett az ország leggazdagabb embere - fűzte hozzá a Heti Válasz riportere. Schöpflin György erre elmondta:

Az, ami Magyarországon kialakult, az egy államközpontú gazdaság, ami frontálisan szembemegy a brüsszeli szabadpiac gondolkodásával.
És akkor látunk ilyen közbülső, közbetett szereplőket, az általatok említett Mészáros Lőrincet, aki valójában úgy szerepel Brüsszel felé, mint egy magánvállalkozó, de igazából ő nem közvetlen alkalmazottja az államnak, de mégis az állam gazdaságpolitikáját bonyolítja le.

Ezt hívják állampártnak, nem? Amikor a pártot és az államot nem lehet különválasztani, meg a strómant sem - kérdezett vissza a riporter.

Schöpflin György: "A strómant... lehetséges. Nem teljesen állampárt, azért vannak ellentétes folyamatok."

https://ezalenyeg.hu/kozugy/fideszes-politikus-szerint-stroman-lehet-meszaros-4539?

EP-vita: Egy fillért se adjanak az Orbán-kormánynak!

Nem kímélték az EP-képviselők a magyar kormányt, de az uniós intézmények is megkapták a magukét a veszélyhelyzeti intézkedésekről tartott parlamenti vitában.

A magyar veszélyhelyzeti kormányzásról rendezett csütörtök reggeli európai parlamenti vitában csaknem annyi bírálatot kapott a “tétlenkedő” Európai Bizottság és a kormányközi EU Tanács, mint Orbán Viktor és a Fidesz. A néppárti és a balliberális EP-képviselők egyaránt számon kérték a két uniós intézményen, hogy miért segédkezett a magyar demokrácia tíz éve tartó leépüléséhez, és miért nem cselekszik most sem, amikor a magyar kormányfő a koronavírus-járvány mögé bújva szilárdítja meg önkényuralmi rendszerét. Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke elmondta, hogy egyelőre nem indítanak kötelezettségszegési eljárásokat, de folyamatosan, napi szinten figyelemmel kísérik a rendkívüli helyzetben hozott magyar kormányzati intézkedéseket. Különösen aggályosnak tartanak bizonyos munkajogi és adatvédelmi korlátozásokat, amelyek szembe mehetnek az uniós joggal.

https://nepszava.hu/3078066_ep-vita-egy-fillert-se-adjanak-az-orban-kormanynak

„Miben segíti a védekezést, ha letartóztatjuk azokat, akik kritizálják a kormányt?

Magyarországról és a koronavírus elleni védekezésre hozott különleges törvényekről vitáztak Brüsszelben. Orbán Viktor nem vett részt a vitán, de a magyar képviselők közül is csak kevesen voltak kint. Majdnem mindenki támadta a magyar kormányt, a fideszesek és a szélsőjobbos frakció viszont megvédte.

Állásfoglalás vagy szavazás nélküli vitát tartott az Európai Parlament a koronavírus okozta veszélyhelyzetre hozott magyar különleges jogrendről. A vitának valódi tétje nincs, az EP inkább politikai üzenetnek szánta a fellépést a szerinte túlságosan nagy és korlátok nélküli kormányzati felhatalmazás ellen.

Az Európai Bizottság mindenkit támogat a koronavírus elleni harcban, de ezzel együtt a a vírusra adott válaszoknak tiszteletben kell tartaniuk az értékeinket – mondta el a jogállamiságért felelős uniós biztos, a cseh Vera Jourova. Szerinte elengedhetetlen, hogy a kormányok betartsák a jogállamiság szabályait, és a vészhelyzeti rendelkezéseknek arányosnak kell lenniük,

nem tarthatnak örökké.

A vészhelyzeti rendelkezések Jourova szerint nem jelentik azt, hogy ki lehetne kapcsolni az alkotmányt vagy az uniós jogot, éppen ezért figyelnek annyira Magyarországra. Különösen azokra a helyzetekre figyel a bizottság, ahol a rendelkezéseknek nincsen időkorlátja, ahol a fékeket és ellensúlyokat korlátozzák, és ahol a parlamentnek nincsen joga visszavonni a rendelkezéseket (ez utóbbi Magyarországra nem igaz).

Azt is ellenőrizzük, hogy a rendelkezések megfelelnek-e az uniós jogoknak. Von der Leyen elnök asszony közölte, hogy Magyarország ügye speciális kérdéseket vet fel, mert a rendelkezések sokkal tágabbak, mint máshol, ugyanis átfogó felhatalmazást adnak, és nincs egyértelmű lejárati idejük

https://24.hu/kulfold/2020/05/14/ep-vita-koronavirus-magyarorszag/

Több ezer tüdőgyulladásos beteg mintáját tesztelték covidra március első három hetében Budapesten

Egész pontosan 6746 betegnél nem csak influenzára, hanem „Wuhan Koronavírusra” is vizsgálatot kértek a kórházi orvosok a Nemzeti Népegészségügyi Központ Mikrobiológiai Referencia Laboratóriumától. Az adatokat a kormány hozta nyilvánosságra, bár valószínűleg nem szándékosan.

Krimivé kezd válni, ami az Influenza figyelőszolgálat adataival történt a héten. Mint azt a Válasz online kiszúrta, több ezer influenza-gyanús beteg mintavételi adata egyszerűen annullálódott három heti jelentésből. Olyannyira el akarták tüntetni az adatokat, hogy hétvégén, a véletlenül fennmaradt eredeti pdf file-okat is kicserélték. Senki nem értette az okát, hiszen elméletileg a járványt legyőzte az Orbán-kormány, s azt sikertörténetként könyveli el.

Aztán megtaláltuk az NNK honlapján a február 2-án közzétett vizsgálatkérő lapot virológiai vizsgálatokhoz. Az adatlapból két verzió létezik: van a normál influenza és egyéb vírus vizsgálati és van „Wuhan Koronavírus” tesztelését kérő vizsgálati lap, amin, mint légúti kórokozókként az influenza vírusokkal együtt szerepel a az új koronavírus Wuhan koronavírus néven. Vagyis a különös, érthetetlen influenza-szerű kórházi megbetegedéseket influenzára és SARS-CoV-2 vírusra is tesztelték. Ezt egyébként az Origo 2020. március 13-ie cikke is megerősíti. 

http://www.zonaporkolt.com/belpolitika/tobb-ezer-tudogyulladasos-beteg-mintajat-teszteltek-covidra-marcius-elso-harom-heteben-budapesten

500 millió forint közpénzzel segítette ki a csődközelben álló Széchenyi Bankot Budavár előző polgármestere 2014-ben

„Újabb csontváz esett ki a szekrényből” – önkormányzati kasszából származó ötszáz millió forinttal akart a csőd szélén álló Széchenyi Bankon segíteni az I. kerület volt polgármestere, Nagy Gábor Tamás 2014-ben, derítette ki Gelencsér Ferenc jelenlegi alpogármester.

Gelencsér közrendért és zöld ügyekért felelős alpolgármester bevallása szerint megválasztása óta „folyamatosan keresi az előző vezetés gyanús, kerületet megkárosító ügyeit”. Az alpolgármester így figyelt fel a Budavári önkormányzat költségvetéséből hiányzó 500 millió forint esetére

„A mostani vezetésre pedig majd a veszteség elkönyvelése marad, mintha mi okoztuk volna ezt az anyagi kárt”

https://merce.hu/2020/05/13/500-millio-forint-kozpenzzel-segitette-ki-a-csodkozelben-allo-szechenyi-bankot-budavar-elozo-polgarmestere-2014-ben/

Így néz ki a kórházi várólista: szürkehályog-műtétre 222 napot kell várni, térdprotézis műtétre 680 napot….

Azt, hogy mit jelent jó esetben hónapokat, kissé pechesebben éveket várni az enyhet ígérő műtétre, csak az tudja, aki centizte már a napokat ilyen ügyben.

https://varosikurir.hu/igy-nez-ki-a-korhazi-varolista-szurkehalyog-mutetre-222-napot-kell-varni-terdprotezis-mutetre-680-napot/

Amikor kormánykritikus posztokra sütik rá a rémhírterjesztést, az maga a vegytiszta megfélemlítés

Két nap alatt két férfit vitt el a rendőrség rémhírterjesztés miatt. Mindkettejüket elengedték. Nem is ez a lényeg.

Hanem az, hogy mi is volt az, ami miatt bevitték őket. Az első esetben egy konyhafilozófiai eszmefuttatásról volt szó kis diktátorozással, miegyébbel. A másodikban pedig egy zárt csoportban(!) megosztott Hadházy Ákos-bejegyzésről, amihez 1 sort(!) mellékelt a poszt szerzője, amiben egy ténymegállapítást tett. A Hadházy-bejegyzésben a független országgyűlési képviselő a kórházi ágyak kiürítése miatti nyomásgyakorlásról elmélkedik röviden.

https://merce.hu/2020/05/13/amikor-kormanykritikus-posztokra-sutik-ra-a-remhirterjesztest-az-maga-a-vegytiszta-megfelemlites/

Önök szerint mit válaszoltak a Békés-megyei rendőrök, amikor az újabb rémhírterjesztéssel meggyanúsított facebookozó kapcsán kaptak kérdéseket?

Megkérdeztük a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtókapcsolati munkatársaitól, hogyan akadályozta a koronavírus elleni küzdelmet a rémhírterjesztéssel szerdán meggyanúsított ellenzéki érzelmű netező, illetve mely tényállításai voltak voltak valótlanok, de érdeklődtünk arról is, miért nem segítettek a mozgássérült és cukorbeteg embernek hazajutni.

https://media1.hu/2020/05/13/onok-szerint-mit-valaszoltak-a-bekes-megyei-rendorok-amikor-az-ujabb-remhirterjesztessel-meggyanusitott-facebookozo-kapcsan-kaptak-kerdeseket

Karácsony: Kiderült, miért titkolja a kormány a járvánnyal kapcsolatos adatokat

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon a Válasz Online által megszerzett, kiszivárgott táblázat alapján azt írta:

„Kiderült hát végre, miért titkolja a kormány a járvánnyal kapcsolatos részletes adatokat, miért nem válaszol továbbra sem a kérdéseimre. Ebből a kiszivárgott táblázatból napnál világosabban kiderül: a járvány elsősorban a kórházakban és a kórházakból fertőz. Az állami fenntartású kórházakban gyakoribb a fertőzés, mint a szociális intézményekben, idősotthonokban. Minden harmadik fertőzés kórházi.

 

Kiderül az adatokból az is, hogy már jelen volt a fertőzés a kórházakban, amikor azt kértük a kormányhivataltól, hogy ne kerülhessen ki a kórházakból egyetlen beteg sem negatív koronavírus-teszt nélkül. Miután ezt a kormányhivatal »felesleges költségnek« minősítette, megugrott a fertőzés a szociális intézményekben, az idősotthonokban. Ezért a kormányhivatali döntésért valakinek felelnie kell.

A kormánynak pedig arra kell felelnie: miért titkolják a kórházi fertőzések adatait, mit tettek és mit kívánnak tenni a kórházakban jelenlévő fertőzés megállításáért. 

https://444.hu/2020/05/13/karacsony-kiderult-miert-titkolja-a-kormany-a-jarvannyal-kapcsolatos-adatokat

Van, ahol épp a járványidőszakban kezd osztogatni a kormány

A kormány hol százmilliókat vesz el önkormányzatoktól, hol a járványidőszakban is bőkezű. Az utóbbi napokban két ellenzéki vezetésű fővárosi kerület kapott értesítést arról, hogy a korábbi kedvező döntések ellenére mégsem kapják meg több fejlesztés költségvetési támogatását. Az indoklás szerint az épületrekonstrukcióra, bölcsőde-, óvoda- és közterület-fejlesztésre szánt százmilliókat a kormány a járványügyi alapba csoportosította át.

A kormány számos önkormányzat esetében, egységesen hozott döntést a hosszútávú fejlesztési források átütemezéséről, a járvány elleni védekezési alapba történő átcsoportosításáról

 

– üzente akkor a Fidesz az összességében az egymilliárd forintot is meghaladó elvonás miatt lázongó Pikó András józsefvárosi polgármesternek és a ferencvárosi Baranyi Krisztinának.

Kiderült azonban, hogy az elvonás mégsem annyira egységes: vannak önkormányzatok, amelyek sok éves várakozás után éppen most kaptak pénzt a kabinettől az eddig halogatott beruházásokra.

https://24.hu/belfold/2020/05/11/kormany-morichida-bekescsaba/

Fideszes vezetésű szervezet ellenzi Semjén javaslatát, amely elvonná a nagyberuházásokat az önkormányzatoktól

Közleményben reagált a TÖOSZ Semjén Zsolt legújabb törvényjavaslatára, amely elvonná az óriásberuházásokat az önkormányzatoktól, és azokat a megyei közgyűléseknek adná.

Mint írják,

a törvényjavaslat elfogadása esetén az adott településen érvényesülő kettős szabályozás mellett a települési polgármesteri és jegyzői államigazgatási hatásköröknek a megyei közgyűlés elnökéhez, főpolgármesterhez, illetve a megyei jegyzőhöz, fővárosi főjegyzőhöz telepítésével a hazánkban 1990-ben létrejött önkormányzati rendszer jelenlegi struktúrája is megbillen, gyengül az egyes helyi – területi és települési – önkormányzatok közötti mellérendeltségi viszony.

 

https://24.hu/belfold/2020/05/14/semjen-onkormanyzat-nagyberuhazas-kritika/

Bige László szerint már nemcsak őt, hanem a családját is fenyegetik

A börtönnel fenyegetett milliárdos szerint nevetséges és megalapozatlan az ügyészség vádja, a szálakat pedig Csányi Sándor mozgatja a háttérből.

Ahogy szerda reggel elsőként beszámoltunk a vádemelésről, börtönbüntetést és 135 millió forint vesztegetési pénz elkobzását indítványozta az ügyészség Bige Lászlóval, a milliárdos műtrágyakirállyal szemben. A vállalkozó, aki nemrég még az ország ötödik leggazdagabb embere volt (a Forbes szerint vagyona egy év alatt 110-ről 92 milliárd forintra apadt, így a lap rangsorában visszacsúszott a 14. helyre), közleményben reagált lapunknak a hírre.

„Elfelejtették, hogy nem alkalmazott vagyok, akit meg lehet vesztegetni, hanem én vagyok a tulajdonos, akit a saját pénze ellenében nem lehet megvesztegetni” – közölte, hozzátéve, az ügyészség vádja nevetséges és megalapozatlan, része annak az összefüggő támadásnak, ami folyik ellenük. Bige úgy véli, a támadások már csak részben irányulnak vele szemben, inkább a családja, a gyerekei elleni fenyegetésekről van szó. „Ami nála így teljesen más megítélés alá esik, és ezen jó, ha mindenki elgondolkodik” – tette hozzá.

A közlemény hangsúlyozza, hogy Bige a vád szerint nem vesztegetett meg senkit,

hanem őt vesztegették meg, ami finoman szólva is elég röhejes, figyelemmel arra, hogy Magyarország egyik leggazdagabb emberéről van szó.

 

A hatóságoknak ugyanakkor valamiért nem szúr szemet az, hogy a magyar milliárdosok közül is az elsők között lévőt nem igazán lehet megvesztegetni – különösen nem pár tíz millió forinttal.”

https://24.hu/fn/gazdasag/2020/05/13/bige-laszlo-vademeles-kozlemeny-csanyi-sandor

Zacher Gábor: huszadrangú, volt-e orvos a Pesti úti idősotthonban

Zacher doktort az elmúlt hetekben leginkább az idősotthonokban tapasztaltak rázták meg. Szerinte felesleges átpolitizálni a kérdést. A vírus bárhogy bejuthat az idősotthonokba, amelyek lakóira nagyon veszélyes a fertőzés, ezért sokan nem fogják túlélni a járványt.

 

A Pesti úton most ezen lovagolnak, hogy volt-e orvos, nem volt orvos. Szerintem ez egy huszonhetedrangú kérdés ebben az egész történetben. Ha egyszer bekerül a vírus, akkor nem lehet ezzel a történettel túl sok pozitív dolgot tenni, hanem igenis sajnos végig fog menni az emberek között.

Utalva arra, hogy egyes hírek szerint egészségügyi dolgozók nem nyilatkozhatnak nyilvánosan, azt mondta, szerinte is csak négy-öt egészségügyi szakember szólal meg, noha ennél jóval több az a  tapasztalat, amiről véleményt lehetne mondani, „de hát, egyelőre ez van”. Ő, ha valaki megkérdezi, mi a véleménye, el fogja mondani. Ami –  nagyon reméli –, nem fogja bántani a fülét annak, aki esetleg,  mondjuk,

egy pásztorbottal az ember fejére koppinthat, de hát az elég szégyen lenne itt, a XXI. században egy demokratikus világban.

https://24.hu/belfold/2020/05/14/koronavirus-zachet-gabor-idosotthon/

Az aszfaltozásért felelős miniszteri biztos panziója előtt aszfaltoznak állami pénzből

Igazán szerencsésnek mondhatja magát a Fidesz országgyűlési képviselője, Szatmáry Kristóf. Családi cége két éve 50 millió forintos uniós támogatást kapott egy badacsonytomaji panzió felépítéséhez, a nyitás előtt pedig az állam adott majd' félmilliárdot a településnek, amiből a birtokhoz vezető utat is leaszfaltozzák.

https://24.hu/belfold/2020/05/14/szatmary-kristof-badacsony-utfelujitas/

Varga Judit: Az Európai Unió elárulta hazánkat

Csókás Adrienn Magyar Nemzet

Történelmi árulásnak nevezte az igazságügyi miniszter, hogy Brüsszel megpróbálja aláásni a magyar kormány járványügyi intézkedéseinek legitimitását, ráadásul úgy, a hogy a magyar koronavírus-törvényt érintő európai parlamenti vitában még csak nem is akarják meghallgatni a magyar felet. Varga Judit letiltott, ám a Magyar Nemzet birtokába jutott beszédében kiemelte: a magyar kormány gyors és hatékony lépéseket tett járványügyben, amivel sikerült megakadályozni, hogy a járvány más tagállamokhoz hasonló tragikus méreteket öltsön.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/varga-judit-az-europai-unio-elarulta-hazankata-8116955/

Orbán Viktor: „Így harcol egy magyar amazon”

FACEBOOK.COM/ORBANVIKTOR

Baranyai Gábor Magyar Nemzet

Varga Judit letiltott beszédével kapcsolatos Facebook-bejegyzésére nem sokkal később maga Orbán Viktor miniszterelnök is reagált saját Facebook-oldalán, ahova röviden csak annyit írt: „Így harcol egy magyar amazon”.

https://magyarnemzet.hu/belfold/orban-viktor-igy-harcol-egy-magyar-amazon-8117303/

Véget ért a magyarvita: Jourová búcsúzóul diktatúrázott egyet

Judi Tamara (Brüsszel) Magyar Nemzet

Alig több mint másfél óra elteltével véget ért a magyarvita az EP-ben. A felszólalók sorát a Bizottság és a Tanács zárta. Vera Jourová nem engedett a korábbi kritikus hangvételből, kijelentette, hogy a magyar vírustörvény alapján foganatosított intézkedéseket – például a rémhírterjesztéssel összefüggésben – folyamatosan vizsgálják.

A liberális politikus végül saját anyanyelvén vont párhuzamot a kommunista diktatúra és a koronavírus általi korlátozások között.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/hamarosan-kezdodik-a-magyarvita-az-europai-parlamentben-8116721/

Deutsch: Hajmeresztő és abszurd, amit az EP művel

Magyar Nemzet

Hajmeresztő az Európai Parlament (EP) baloldali elnökének azt gondolni, hogy majd ő oszt szerepet, és ő határozza meg, hogy egy szuverén uniós tagállam kormányát ki képviseli egy európai parlamenti vitában. Ez több mint abszurd – jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője annak kapcsán, hogy David Sassoli nem engedi, hogy hazánkat Varga Judit igazságügyi miniszter képviselje a baloldal és a Soros-hálózat által vezényelt újabb vitában.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-virustorveny-csak-egy-ujabb-urugy-magyarorszag-tamadasara-8114072/

Kilógunk a sorból, de felfelé

Szajlai Csaba Magyar Nemzet

Miközben a válságot Magyarország sem kerülheti el, addig a gazdasági visszaesés a közép-európai átlagnál jóval kisebb lehet nálunk. Erre a következtetésre jutott elemzésében a Raiffeisen Bank. Korábban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jósolt hasonlót. És mindkettő felettébb jó hír. Minden pozitív, ráadásul objektív üzenet ugyanis a magyar gazdaságba vetett hitet erősíti.

De lássuk a medvét!

https://magyarnemzet.hu/velemeny/kilogunk-a-sorbol-de-felfele-8116142/

Kifoghatják a szelet Gyurcsány és a DK vitorlájából

A MOMENTUM INKÁBB HAJLIK A KÉT ELLENZÉKI LISTA ÁLLÍTÁSÁRA

Bákonyi Ádám Magyar Nemzet

Miközben az MSZP-ben azzal számolnak, hogy a járvány miatt csúszhat az összellenzéki összefogás jövő őszre tervezett kialakítása, a Momentum egyre inkább hajlik két ellenzéki lista állítására, ami a DK vitorlájából foghatja ki a szelet – értesült a Magyar Nemzet. Gyurcsány Ferenc még az év elején intézett ultimátumot az ellenzékhez, mondván: „Egy közös miniszterelnök-jelölt, egy közös lista, mindenhol csak egy egyéni ellenzéki jelölt.”

https://magyarnemzet.hu/belfold/kifoghatjak-a-szelet-gyurcsany-es-a-dk-vitorlajabol-8116439/

Folytassa, Orbán! – üzeni a magyarok hetven százaléka

A 2010-BEN LEFEKTETETT CÉLKITŰZÉSEK SZINTE MINDEGYIKÉT VALÓRA VÁLTOTTA A KORMÁNYZAT

Kárpáti András Magyar Nemzet

Kilencvenöt százalékban teljesítette a 2010-ben meghirdetett célkitűzéseit a pont tíz éve hivatalban lévő Fidesz-KDNP-kormány a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára készített összeállítása szerint. A nemzeti kabinet legfontosabb eredményei között említették, hogy talpra állította a korábbi baloldali vezetés által csődbe vitt gazdaságot, és munkaalapú társadalmat hozott létre. A családok széleskörű támogatása és a rezsicsökkentéshez hasonló jóléti intézkedések is a kormány prioritásai közé tartoztak.

https://magyarnemzet.hu/belfold/folytassa-orban-uzeni-a-magyarok-hetven-szazaleka-8116463/

Merkely Béla: A PCR-teszt adatai nagyon jók, de a járványveszély nem múlt el

Nagyon jó adatokat kaptak az eddig elvégzett koronavírus-szűrésből, s ez már valószínűleg nem fog változni, de a járványveszély továbbra sem múlt el - mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora csütörtökön a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

 

A rektor szerint a járvány egy esetleges második hullámát akkor kezelhetik könnyebben és jobban, ha most elegendő információhoz jutnak az elvégzett PCR-tesztekből. Ezért azt kérte, hogy a tesztre meghívottak közül mindenki próbáljon elmenni. Még néhány ezren vannak olyanok, akik nem jelentek meg - tette hozzá.

https://www.origo.hu/itthon/20200514-a-pcrteszt-adatai-nagyon-jok-de-a-jarvanyveszely-nem-mult-el-mondta-merkely-bela.html

Az Európai Parlament a demokrácia és a parlamentarizmus karikatúrája lett

ORIGO

Az Európai Parlamentben (EP) a mai napon videókonferencia keretében megrendezett plenáris ülésén „Vészhelyzeti kormányzás Magyarországon és annak hatása a jogállamiságra és az alapvető jogokra" címmel tartottak vitát. A Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselői méltatlannak és kiábrándítónak tartják, hogy miközben Európában már 160 ezren haltak meg a koronavírus-járványban, és milliók lettek munkanélküliek, a baloldal és a Soros-hálózat nem az európai polgárok sorsával, hanem továbbra is Magyarország megtámadásával van elfoglalva. Az alábbiakban olvashatja el a teljes közleményt.

https://www.origo.hu/itthon/20200514-az-europai-parlament-a-demokracia-es-a-parlamentarizmus-karikaturaja-lett-a-fidesz-szerint.html

Orbán harca az ELLENZÉK-19 vírus ellen

Kolozsvári Szalonna   

Orbán Viktor valószínűleg már a győzelemként meghirdetett vereség másnapján elhatározta, hogy bosszút áll hűtlen népén. Hiszen tűrhetetlen, hogy míg 2019. október 13-ig csak 938 483 fő csúszott ki a markából (ennyien éltek ellenzék vezette városban), az önkormányzati választások óta viszont 2 333 631 fő. Hát ő majd megmutatja, hogy az ő markából nem lehet csak úgy kicsusszanni!

A koronavírus annyira kapóra jött neki, hogy ha hinnék az összeesküvés elméletekben, azt mondanám, hogy ő rakta össze egy titkos laboratóriumban, és szabadította a világra. De nem hiszek, és tudom, csak arról van szó, hogy rideg számítással fölhasználja a váratlan ajándékot, az emberek nyomorúságát, hatalma növelésére és bebetonozására.

Azt persze az első pillanattól lehetett tudni, hogy az ellenzéki vezetésű településeket úgy lehet a legkönnyebben megfojtani, ha egyre csökkentik a pénzüket. Ez azonban „békeidőben” egy kicsit strapás, mindenféle hihetőnek hangzó, rafinált ürügyet kell kitalálni, és még arra is vigyázni kell, hogy ne lógjon ki a lóláb. 

https://kolozsvaros.com/2020/05/13/orban-harca-az-ellenzek-19-virus-ellen/

Multimilliárdos lett 2010 óta az Orbán-család

Habár a kormányfő saját anyagi helyzete iránt rendkívüli szerénységgel viseltetik, családtagjai több milliárdosra tehető vagyona egyre gyorsabban gyarapszik.

Az országgyűlési képviselőknek csütörtök éjfélig kellett leadniuk vagyonnyilatkozatukat. Az aktuális bevallásokat csak ez után hozták nyilvánosságra, ám a lényeg sokszor amúgy sem a sokat bírált nyilatkozatokban van. Orbán Viktor kormányfő például rendre jelképes megtakarításról számolt be eddig, miközben körülötte szinte mindenki őrült tempóban gazdagodik. Lapunk összesítése szerint például csak a kormányfő testvéréhez, édesapjához kötődő, nagy állami beruházások beszállítójaként rendszeresen felbukkanó bányászati cégekből mintegy 6 milliárd forint profit került a családhoz 2010 és 2017 vége között. Az Orbán-vállalkozások nyeresége 2014 után megugrott – ekkor romlott meg, 2015 elején pedig megszakadt a kapcsolat a kormányfő és a nagy állami megrendelések piacát addig uraló Simicska Lajos között.
A kormányfő veje, Tiborcz István központi cége, a BDPST Zrt. eszközértéke a legutóbbi nyilvános adatok szerint 5 milliárd forint, ám a társaság áttételesen számos, önmagában is milliárdos értékű kastélyt, palotát és irodaházat birtokol, fejleszt. Az üzleti sikereket főként házassága után elérő Tiborcz cége tavalyelőtt négymilliárdos nyereségre tett szert.
 

Az Orbán-család vállalkozásai alaposan kiveszik részüket az állami vagy kurzusközeli megbízásokból.

 

https://nepszava.hu/3023844_multimilliardos-lett-2010-ota-az-orban-csalad

 

Karácsony Gergely: A kormány vagy töketlen, vagy politikai alapon bünteti a budapestieket

A főpolgármester Budapest újraindítását sürgeti.

 

A főpolgármester bejegyzésében a csütörtöki Kormányinfón elhangzottakra reagált, miután Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetője bejelentette, hogy Pest megyében a vidéki településekhez hasonlóan enyhítenek a korlátozásokon, de a fővárosról még nem döntöttek. Budapestet illetően csütörtök délutánig várják a főpolgármester és a kerületi vezetők véleményét. Gulyás Gergely közölte azt is, hogy Karácsony Gergelynek szerinte nincs határozott véleménye, és úgy látja, hogy a főpolgármester Budapest Restart programja nem egyértelmű.

„Budapesten el kell kezdeni a nyitást”- szögezte le bejegyzésében Karácsony Gergely.

A főpolgármester azt írta, nem érti, melyik szavát nem értik a programjának

 

https://nepszava.hu/3078086_karacsony-gergely-a-kormany-vagy-toketlen-vagy-politikai-alapon-bunteti-a-budapestieket

 

Az Európai Bíróság ítélete szerint őrizetben vannak a menedékkérők a röszkei tranzitzónában

A luxembourgi határozat alapján el kell rendelni az ok nélkül őrizetbe vettek szabadon bocsátását.

 

https://nepszava.hu/3078058_az-europai-birosag-itelete-szerint-orizetben-vannak-a-menedekkerok-a-roszkei-tranzitzonaban

 

Kácsor Zsolt Dudaszó Kolhoz-Magyarországon

Mérlegeltem, hogy kimenjek-e Hadházy Ákos dudálós tüntetésére a Clark Ádám térre, vagy ne menjek ki. Mellette szólt, hogy Orbán Viktor diktatúrájában egy rendszerellenes tüntetéssel az ember alapjáraton egyetért, de az meg a részvétel ellen szólt, hogy Orbán Viktor a tüntetéseken röhög, én meg nem szeretem, ha egy diktátornak jókedve van. Legyen neki eltitkolt magánvagyona, legyen stadionja a háza tövében, legyen pifi-pöfi kisvasútja, legyen a kisvasútjának Magyar Nemzeti Menetrendje, és legyen annak a rendnek ő maga az örökös nagymestere – de jókedve azért ne legyen. Ott még nem tartunk, hogy a strómanja nevére íratott ország mellé örömöt is mi szerezzünk neki. Én magyar vagyok, nekem egy diktátor legyen szigorú, mint a gyomorrák. 

 

a részvétel mellett szólt, hogy minden ellene szólt. Semmi értelme nem volt, hogy odamenjek, úgyhogy odamentem. És a sejtéseim beigazolódtak. Tényleg kevesen voltunk, a tüntetés tényleg nem tartott sokáig, és Orbán Viktornak – miután átolvasta a szig. biz. titkosszolgálati jelentéseket – alkalmasint tényleg szereztünk pár kellemes percet a töketlenkedéssel. 

 

https://nepszava.hu/3078027_dudaszo-kolhoz-magyarorszagon

 

Deli Andor: A koncepciós pereket idézi a Magyarországról szóló EP-vita

Magyar Hirlap

A régi koncepciós pereket idézni mostani Magyarországról szóló EP-vita, mivel a bizottság semmilyen jogsértést nem állapított meg - mondta Deli Andor, a Fidesz EP-képviselője az Európai Parlamentben.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200514-deli-andor-a-koncepcios-pereket-idezi-a-magyarorszagrol-szolo-ep-vita

 

Gulyás: Az EU arra akarja kényszeríteni Magyarországot, hogy engedje be a migránsokat

MH/MTI

A menedékkérőknek vagy kiutasítási határozat hatálya alatt álló harmadik országbeli állampolgároknak a röszkei tranzitzónában való elhelyezése őrizetnek minősül - hozta meg döntését csütörtökön az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága. Gulyás Gergely a csütörtök délutáni Kormányinfón közölte: a döntés elkeserítő, az ítélet arra akarja kényszeríteni Magyarországot, hogy ne védje kerítéssel a magyar határt és engedje be a bevándorlókat.

 

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200514-orizetnek-minosul-a-menedekkerok-elhelyezese-a-roszkei-tranzitzonaban

Bencze Izabella

 Magyar Hírlap

Hülyeségeket beszél az antikrisztus

Komolyan, nem akartam sorosozni, de meg kell tennem. Meg kell tennem, mert Soros már ott tart, hogy nem csupán felforgató hazugságokat, hanem egyszerűen hülyeségeket beszél

 

Mit gondolnánk arról az emberről, aki azt állítja, hogy egy gyalogos a zebrán, tízezer méter magasságban összeütközött egy repülővel? Úgy vélnénk, hogy az illető demens, vagy hogy szimplán hülye.

Nos, pont ilyen képtelenséget állított a minap Gyuri bácsi. Adott ugyanis egy, a koronavírus hatásairól elmélkedő interjút a Project Syndicate-en. Ebben a kinyilatkoztatásban nemes egyszerűséggel azt állította a magyar miniszterelnökről, hogy a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzetet kihasználva kinevezte magát diktátorrá. Ekkora baromságot még Gyuri bácsi is ritkán mond, de most sikerült. De ezt hagyjuk is, elcsépelt, ócska propaganda.

 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200514-hulyesegeket-beszel-az-antikrisztus

 

A rendőr szakszervezetek szerint a veszélyhelyzet megszüntetése után tömegesen szerelhetnek le az állományból

A sok munka és a kevés pénz miatt a veszélyhelyzet megszűnését követően tömeges leszerelés indulhat meg a rendőrség állományában, figyelmeztetett a Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának vezetője. Powell Pál a Népszavának elmondta, hogy a rendőrök április eleje óta, a különleges jogrend alatt, nem mondhatnak fel. A Független Rendőr Szakszervezet főtitkára, Pongó Géza szerint a veszélyhelyzet kihirdetése óta nehezebb is lett a munkájuk, és 

akár 60 órát is dolgozhatnak anélkül, hogy azt túlmunkának tekintenék, vagyis pénzt vagy szabadnapot kapnának érte.

Több érdekvédelmi szervezet is levélben fordult az elmúlt hetekben a belügyminiszterhez és a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkárához, hogy legalább a koronavírusnak leginkább kitett rendőrök kapjanak a veszélyességi pótlékot, vagy 14 nap szabadságot, de Felkai László államtitkár visszautasította a kéréseket. A Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának vezetője szerint

"a védőfelszerelés egyenetlen elosztása mellett szinte a csodával határos, hogy csak néhány rendőr és egy városi kapitány kapta el a fertőzést az elmúlt hetekben."

 

https://444.hu/2020/05/14/a-rendor-szakszervezetek-szerint-a-veszelyhelyzet-megszuntetese-utan-tomegesen-szerelhetnek-le-az-allomanybol

 

Karácsony: A feloldás ütemét meghatározni annak a felelőssége, akinél a részletes járványadatok vannak

Miközben Karácsony szerint a kormány már szerdán megismerhette a főpolgármester budapesti korlátozások enyhítésére tett javaslatait

„a Kormány változatlanul eltitkolja a közvélemény és az önkormányzatok előtt a járvánnyal kapcsolatos részletes, területi bontást és a fertőzöttség jellegét is magában foglaló adatokat”

- állítja a főpolgármester, „nevetségesnek és méltatlannak” nevezve azokat a kifogásokat, amikkel a kormányzat eddig elhárította a részletes járványadatokra vonatkozó kéréseit.

https://444.hu/2020/05/14/karacsony-a-feloldas-utemet-meghatarozni-annak-a-felelossege-akinel-a-reszletes-jarvanyadatok-vannak

 

Tóta W.: A K alakú válság

A K-válság lényege, hogy nem az összesített és absztrakt statisztikát rajzoljuk le, hanem megfigyeljük, hogyan érinti a Gebasz az embereket. Mikor lesz jobb nekik utána, és mennyire? És mindjárt azt látjuk, hogy ahány ház, annyi szopás, némelyiknél viszont most kezdődnek a legnagyobb mulatságok. A görbe kettéválik, valahogy így:

A K alakú válság a lehető legrosszabb mind közül, mert garantálja a kezelhetetlen szociális feszültségeket. Nem béke követi, legfeljebb fegyverszünet, ami véges.

Egyetlen erő állhat ellen neki: a válság alsó lábán utazók képviselete. A baloldal. Harcos, bátran vádat emelő politika, amely napról napra tartja köztudatban, hogy állnak még a paloták. Illetve hogy már megint. Toleráns, befogadó baloldal, amely képviseli a maradék falattól megfosztott közmunkást, és a csődbe zuhanó kisvállalkozót, az igazságtalanul kifosztott tőkét is. Nemcsak több szólamban beszél, de képes szimfonikus, koherens programmá formálni, hogy nekik mind jobb lenne másik kormányzás alatt. Ahogy azoknak is, akik szabadságukat féltik a járvány ürügyén terjeszkedő hatalomtól – tévedés ne essék, őket liberálisoknak nevezzük, és őket is reprezentálni kell.

Velük, sőt általuk, ha nekik tetszik – nélkülük és ellenük, ha kell. Így intette a közérdekre Széchenyi az arisztokráciát – hiába.

https://hvg.hu/gazdasag/20200514_A_K_alaku_valsag

Gyanúsítottként hallgatta ki a főügyészség Boldog István fideszes parlamenti képviselőt, házkutatást is tartottak nála

Hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények gyanúsítottjaként hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség Boldog István fideszes országgyűlési képviselőt. A héten házkutatást is tartottak a politikus otthonában, és bizonyítékokat foglaltak le. Boldog nem tett vallomást, tagadta a bűncselekmény elkövetését és panasszal élt a gyanúsítás ellen – tudatta az Ügyészség. 

https://168ora.hu/itthon/boldog-istvan-kihallgatas-ugyeszseg-gyanusitott-korrupcio-185334

A fiatalok 27 százaléka vesztette el a munkáját, a bölcsészek vannak a legnagyobb veszélyben, az informatikusok a legjobb helyzetben

A fiatalok munkaerő-piaci preferenciáit vizsgálta a Zyntern.com állásportál, idén második alkalommal. A 16-26 éves korosztályt érintő kutatást több, mint 3000 fiatal töltötte ki az elmúlt 1 hónapban. A kutatás kérdései többek között kitértek a fiatalok munkahely választási tényezőire, pályakezdő fizetési igényükre, a legvonzóbb munkaadókra és a koronavírus munkaerő piaci hatásaira.

Az eredmények feldolgozása folyamatban van és egy átfogó elemzés hamarosan elérhető lesz az állásportál honlapján. Addig is összegyűjtötte a koronavírus munkaerő piaci hatásait vizsgáló kérdésekre adott válaszok eredményeit.

https://168ora.hu/penz/kutatas-felmeres-fiatalok-elbocsatasok-bercsokkentes-185276

Az Orbán-kormány önzetlen támogatásával már a nyáron megújulhat a székelyudvarhelyi iskola sportpályája

Megújul a székelyudvarhelyi Móra Ferenc Általános Iskola sportpályája: a tanintézet hátsó udvarán folyamatosan zajlottak a munkálatok az elmúlt hetekben, a fejlesztés június végére be is fejeződik – írta a Székelyhon.

A Móra Ferenc Általános Iskola hátsó udvarán jelentősebb felújítás nem történt az elmúlt években, a sportpálya teljes felújítása túl költséges lett volna.

https://168ora.hu/kulfold/tamogatas-kormany-sportpalya-iskola-sport-szekelyudvarhely-felujitas-185286

A BERUHÁZÁSOK TERHEIT TOVÁBBRA IS MI VISELJÜK, A HASZNOKAT MEG ELVISZI A MEGYE – A PÉCSI POLGÁRMESTER AZ AZONNALINAK

Egy friss törvényjavaslat szerint az ötmilliárd forintnál nagyobb értékű beruházásokat a sok helyen immár ellenzéki vezetésű önkormányzatoktól a fideszes megyei közgyűlések vehetnék át. Hogyan érintené ez a javaslat Pécset? Elesne-e valamilyen beruházástól a város, és a beruházók szempontjából miért lesz nehéz az új helyzet? Pécs ellenzéki polgármesterét, Péterffy Attilát kérdeztük.

https://azonnali.hu/cikk/20200513_a-beruhazasok-terheit-tovabbra-is-mi-viseljuk-a-hasznokat-meg-elviszi-a-megye-a-pecsi-polgarmester-az-azonnalinak

Koronavírus: rossz hírt közölt az EU-s hatóság az oltásról

Még az optimista forgatókönyvek alapján is csak legkorábban jövő év elejére lehet alkalmazható védőoltást a SARS-CoV-2 vírus ellen.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/koronavirus_rossz_hirt_kozolt_az_eu-s_hatosag_az_oltasrol.706210.html

Az alacsony keresetűeket támogatja a lengyel kormány

Lengyelországban a belföldi idegenforgalmat segítő támogatást vezet be a kormány az átlagbérnél kevesebbet keresőknek. Egy utazási utalványról van szó, amit családtagok is használhatnak.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/valsag-turizmus-tamogatas-lengyelorszag.706119.html

Merkely Béla: A fél világ Magyarországra irigykedik

Az országos tesztelés részadatai alapján is enyhítene a budapesti korlátozásokon a Semmelweis Egyetem rektora, aki a 24.hu-nak beszélt arról, hogy Magyarországon a járványnak miért nem volt tetőzése. Merkely Béla már április elején azt látta, hogy itthon nem lángol be az olaszországihoz hasonló mértékben a koronavírus-járvány. Novemberre szeretne vakcinát, amit nem tenne kötelezővé, és első körben a fiataloknak sem adatná be. A járvány után azt várja, hogy átrendeződik az egészségügy struktúrája, ő maga pedig visszavonul az intenzív szerepléstől. Azt mondja, nem egyéni ambíció, hanem az élet sodorta a mostani vezetőszerepbe, és hangsúlyozza: ő nem politikus, hanem orvos.

https://24.hu/belfold/2020/05/14/merkely-bela-interju-jarvany-teszteles-koronavirus/

Magyar konvergencia program: meghökkentő előrejelzés, elégtelen költségvetési reagálás

portfolio

Nem kétséges, hogy koronavírusos időkben nehéz előrejelezni a makrogazdasági és költségvetési folyamatokat. Ránézésre is látszik azonban, hogy a magyar kormány konvergencia programja európai összehasonlításban meghökkentően optimista a 2020. évi GDP, különösen a háztartási fogyasztás alakulását tekintve (3%-os GDP csökkenés és 0,9%-os vásárolt fogyasztás-emelkedés), miközben a kormány a GDP-arányos államháztartási hiányt 3,8%-on kívánja tartani. A derűlátó reálgazdasági prognózis és a deficit mindössze 1,8 százalékpontnyi emelkedése azonban ellentmond egymásnak. Az EU-bizottság Magyarországra vonatkozó előrejelzései a kormányénál lényegesen valószerűbbek (GDP: -7%, fogyasztás: -6%, deficit: 5,2%), de az előrejelzések, valamit 21 EU-tagország konvergencia programjának egybevetése alapján is csak az tűnik ki, hogy európai összehasonlításban a magyar kormány kíván a legkevésbé támaszkodni a költségvetés egyenleg változásának – válságok esetén nélkülözhetetlen – gazdaságstabilizáló hatására.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200514/magyar-konvergencia-program-meghokkento-elorejelzes-elegtelen-koltsegvetesi-reagalas-431782

Tételesen cáfolja Pikó Kocsis állításait a fejlesztési forrásokról

Éppen egy héttel ezelőtt a Belügyminisztérium levélben értesítette Józsefváros vezetőségét, hogy a kormány 1 milliárd 125 millió forint korábban már megítélt fejlesztési támogatást vesz el a kerülettől a járvány elleni védekezésre hivatkozva. Ennek kapcsán Pikó András nyolcadik kerületi polgármester szinte azonnal lemondásra szólította fel Kocsis Mátét, a kerület országgyűlési képviselőjét, illetve Kocsis állításait azóta több Facebook-posztjában cáfolja:

ma délután „Kocsis Máté három hazugsága” címmel tett közzé posztot Pikó, melyben dokumentumokkal cáfolja Kocsis kijelentéseit.

Kocsis Máté szerinte az ügy kirobbanása óta eltelt egy hétben nem volt képes magyarázatot adni arra, mi volt az ő felelőssége a több mint egymilliárd forint támogatás elvonásában – különösen, hogy korábban azt ígérte, mindent megtesz a józsefvárosiakért.

Kocsis tegnap este az atv Egyenes Beszéd műsorában arról beszélt, hogy Pikó február-márciusban lehívhatta volna a kérdéses forrásokat, azonban ez nem történt meg, sőt, a veszélyhelyzet miatt levont 1 milliárd 125 millió forintot „az idei költségvetésbe bele se írta az önkormányzat”. A fideszes frakcióvezető arról is beszélt, hogy ez a pénz tavaly még nem volt elérhető, a felhasználásához Pikónak kellett volna előkészítést csinálni ütemterv szerint.

https://merce.hu/2020/05/14/jozsefvaros-idoben-lehivta-a-mult-heten-elvont-tobb-mint-egymilliard-forintot/

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.