2020, május 11 - 08:02 Sajtószemle

Budapesten csökkent az aktív fertőzöttek száma, vidéken 2,6 százalékkal nőtt

A vasárnap kora reggeli adatok szerint eddig összesen 3263-an kapták el Magyarországon a koronavírust (pontosabban ennyi a betegséggel regisztráltak száma). Egy nap alatt alig másfél százalékkal nőtt ez a szám, szombat kora reggelhez képest 50-nel többen kapták el a vírust.

Külön érdekes, hogy a most is betegek, tehát az aktív esetek száma Budapesten és Pest megyében csökkent (1178 volt tegnap reggel, míg most, vasárnap reggel 1172). Ezzel ellentétben vidéken 2,6 százalékos növekedést mutat az aktív esetek, vagyis a most is fertőzöttek száma (726-ról 745-re nőtt vasárnap reggelre).

8 ember meghalt egy nap alatt, mind krónikus betegek a hivatalos kormányzati tájékoztatás szerint. Közülük 6 a fővárosban vagy Pest megyében, 2 áldozat vidéki. Eddig összesen 413-an haltak meg a koronavírus miatt a hivatalos tájékoztatás szerint.

Különösen magasnak tűnik a kórházban ápolt, jelenleg is koronavírusos betegek aránya. Most 812 koronás beteget ápolnak kórházban, közülük 50-en lélegeztetőgépre szorulnak. Vagyis a regisztrált aktív koronás betegek több mint 40 százaléka kórházi ápolásra szorul.

A meggyógyultak száma 933.

https://24.hu/belfold/2020/05/10/koronavirus-budapesten-csokkent-aktiv-fertozok-videken-nott-idosotthon-elhunyt/

Varga Judit szerint „a nők iránti tiszteletét fejezte ki” a nőket számmal emlegető Kövér László

„Személy szerint engem, mint nőt nem sértett meg” – mondta az igazságügyi tárca vezetője.

Bayer Zsolt egy távinterjúban kérdezte Kövér Lászlót arról, hogy az elnöki pulpitustól miként lehet ép lélekkel végigszenvedni egy Szabó Tímeát. Erre válaszolt úgy a házelnök, hogy szánalommal tekint ezekre a képviselőkre, különösen azokra, akiknek a személyi száma 2-vel kezdődik. Nincs annál elszomorítóbb, mint amikor egy gyűlölettől eltorzult női arcot lát az ember férfi létére – tette hozzá.

Varga Judit igazságügyi miniszter a Magyar Nemzetnek adott hosszú interjújában hangsúlyozta: azt tanácsolja, hogy mindenki legyen bátor és hűséges a saját elveihez, és szerinte Nyugat-Európában felszabadítóan hat az őszintén kimondott szó, ugyanakkor a bűnösség vélelmével tekintenek Magyarországra az Európai Unióban. A kormányközeli lap szombati számában azt mondta, a koronavírus-törvény kiállja a jogállamiság próbáját, és az élet bizonyítja, nincs veszélyben a sajtószabadság Magyarországon. A miniszter kitért rá, hogy azért is publikált a Die Welt című német lapban a kormány politikájáról, mert tudja, milyen képet közvetít a sajtó Magyarországról, és úgy érezte, szükség van ellenpontra, hogy az olvasók kiegyensúlyozott tájékoztatás mellett maguk dönthessék el, mi az igazság, és ne legyenek félretájékoztatva.

https://nepszava.hu/3077503_varga-judit-szerint-a-nok-iranti-tiszteletet-fejezte-ki-a-noket-szammal-emlegeto-kover-laszlo

A járványhelyzetre hivatkozva újabb forrásokat tartanak vissza Budapesttől

Elhalasztaná a kormány a főváros számára a kabinet által, buszok vásárlására fordítható 3.2 milliárdos támogatásának kifizetését a koronavírus-járvány elleni védekezésre hivatkozva. Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a Népszavával azt közölte, arra kérték Karácsony Gergelyéket, hogy a járvány miatt ezt csak jövőre kelljen végül odaadni a fővárosnak.

Hozzátette, a javaslatról szerdán fog egyeztetni Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettessel.

Nem ez azonban az első elvonás, amelyet a kormány az 1000 milliárdos, a járvány gazdasági hatásait enyhíteni hivatott intézkedéscsomag részeként a fővárostól, a kerületi és vidéki önkormányzatoktól vonna el. A gazdaságvédelmi akcióterv keretében ugyanis már elvonták az önkormányzatoktól a gépjárműadót, szeptemberig befagyasztották az iparűzési adó kötelező befizetését és Orbán a teljes országban ingyenessé tette a parkolást is április folyamán – ez az önkormányzati bevételek túlnyomó többségét elzárja előlük.

https://merce.hu/2020/05/09/a-jarvanyhelyzetre-hivatkozva-ujabb-forrasokat-tartanak-vissza-budapesttol/

Rehabilitálják a kórházakat: a kormány elkezdi visszaengedni a betegeket az intézményekbe

A mentők péntektől a koronavírusos betegek ellátására kijelölt csaknem száz intézmény helyett kettőbe vihetik a kezelésre szorulókat.

Az országos tisztifőorvos minapi utasítása szerint a mentők péntektől a koronavírusos betegek ellátására kijelölt csaknem száz intézmény helyett kettőbe, az egykori hivatalos járványkórházba, a Szent Lászlóba, illetve az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe vihetik a kezelésre szoruló covidos betegeket. Ha ez a két intézmény megtelne, csak meghatározott sorrendben lehet újabb kórházakat bevonni a vírusfertőzöttek ellátásába.

https://nepszava.hu/3077535_rehabilitaljak-a-korhazakat-a-kormany-elkezdi-visszaengedni-a-betegeket-az-intezmenyekbe

Szabad szemmel - Az EB alelnöke cáfolja a magyar kormányt

Nemzetközi sajtószemle, 2020. május 10.

https://nepszava.hu/3077542_szabad-szemmel-az-eb-alelnoke-cafolja-a-magyar-kormanyt

Már 4 millió felett az igazolt koronavírusos betegek száma világszerte

A legtöbb fertőzött az Egyesült Államokban van, 1 309 541, a halottak száma 78 794.

https://nepszava.hu/3077541_mar-4-millio-felett-az-igazolt-koronavirusos-betegek-szama-vilagszerte

Szabad utat adott a járvány a média karanténjához

Nem sok jót ígér a koronavírus-járvány örvén bizonytalan időre elfogadott rendkívüli jogrend a független sajtó számára. Az Orbán-kormány olyan jogszabályokat élesít, amelyek akadályozzák a hozzáférést az információhoz, miközben a „sajtóhibát” szigorúbb szankciókkal, akár szabadságvesztéssel büntetik. Minden jel szerint az illiberalizmus sajátossága az, hogy törvényi keretekkel szélesre tárja a kaput a hatalom terjeszkedésére, és csak annyira húzza meg a prést a jogállamon, hogy a kétharmad meglegyen.

https://nepszava.hu/3077400_szabad-utat-adott-a-jarvany-a-media-karantenjahoz

Lendvai Ildikó Az álláspont világos

Jelenleg egyetlen dolog világos. Az, hogy a kormány álláspontja világos. Hogy az mikor mi, és hogyan változik, az más kérdés. 

Hogy a kormány álláspontja világos, azt legutóbb a miniszterelnökséget vezető miniszter szögezte le. Világosságügyben ő az illetékes. Elvégre ő van a legközelebb minden fények forrásához, a mi Napunkhoz, aki körül forognak a rendszer kisebb és nagyobb bolygói. Ezért rá hárult a feladat, hogy rezzenéstelen arccal, az értetlenség láttán azért kicsit méltatlankodó hangon közölje: a kormány álláspontja világos, a budapestiek és Pest megyeiek elmehetnek a saját víkendházaikba. (Ha már a málék nem szereztek olcsó áron valami régi kastélyt a megfelelő támogatási program segítségével.) Mellette állt, szintén rezzenéstelen arccal a kormányszóvivő, aki viszont ugyanezt megtiltotta, mondván, „a budapestiek és Pest megyeiek esetében ez nem fér bele”, „kiváltképpen nem aludhatnak ott”. Az különösen fertőző lehet. Mit nem értesz, hülyegyerek? – sugallta a tekintetük.

Ha volt is a két világosság között valami áramszünet, azt bizonyára átaludtuk.

https://nepszava.hu/3077489_az-allaspont-vilagos

1,7 milliárd Ft közpénzt kap a Tiltott Csíki Sört gyártó cég vezetője arra, hogy felhúzzon egy sörkorcsolya-gyárat Székelyföldön

The Times

 A Magyarországról pénzelt székelyföldi gazdaságélénkítési terv forrásait osztó Pro Economica Alapítvány a lapnak azt írta, Lénárd cége, a Pityóka Gyár Srl. egy majdnem 4,5 milliárd forintos beruházást hajt végre Hargita megyében, ennek támogatási értéke 1,7 milliárd forint, és 42 új munkahely létesül a beruházás eredményeképp.

A Magyar Hang cikke szerint a nagyon jó fideszes és magyar kormányzati kapcsolatokkal rendelkező Lénárd ezen kívül egy másik projekttel is pályázott a programban, de annál valószínűleg még nem kötötték meg a támogatási szerződést, ezért a Pro Economica Alapítvány nem árulta el a lapnak, hogy erre a másik beruházásra Lénárd mekkora támogatást kap majd.

http://www.thehungariantimes.hu/hirmegtekintese.php

És akkor a kormány elkezdte számolgatni, milyen év lehet 2021

A kormány 3 százalékos GDP-csökkenést vár 2020-ra, majd jövőre gyors kilábalást, az Európai Bizottság sokkal pesszimistább. A német autóipar összezuhant, a debreceni BMW-gyár építését is elhalasztották. Vidéken lassan újraindul az élet, de a cégek még nagy bajban vannak. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

https://hvg.hu/gazdasag/20200510_Es_akkor_koltsegvetes_konvergenciaprogram_orszagjelentes_jarvany_bmw_autogyar

Matolcsy: Nem lesz recesszió idén sem Magyarországon

A jegybankelnök optimistább mindenki másnál, szerinte annyira gyorsan visszapattan a gazdaságunk, hogy még pluszban is zárjuk ezt az évet.

https://hvg.hu/gazdasag/20200510_Matolcsy_Nem_lesz_recesszio_koronavirus_mnb_novekedes

Kétszáz alatt az olasz áldozatok száma, megteltek sétálókkal az olasz utcák

Lendületesen lefelé ível a járványgörbe Olaszországban, ahol 200 alá csökkent az egy nap alatt meghalt betegek száma a polgári védelem szombat esti adatai szerint. Ezzel egy időben megteltek az utcák sétáló emberekkel, és több tartományban előbbre hozták az üzletek megnyitását is.

https://hvg.hu/vilag/20200509_Ketszaz_alatt_az_olasz_aldozatok_szama_megteltek_setalokkal_az_olasz_utcak

Művészek és tudósok figyelmeztetnek: nem szabad megint mindent úgy csinálnunk, mint korábban

Kétszáz világhíres művész és tudományos szakember - többi között Madonna, Robert de Niro, Isabelle Adjani,Yann Arthus-Bertrand és Tarr Béla - nemet mond "a visszatérésre a normalitásába" a koronavírus-járvány után a Le Monde című francia napilapban szerdán közzétett felhívásukban, amelyben a fogyasztói társadalom radikális átalakítását sürgetik.

https://infostart.hu/eletmod/2020/05/06/muveszek-es-tudosok-figyelmeztetnek-nem-szabad-megint-mindent-ugy-csinalnunk-mint-korabban

KURZ ELISMERTE AUSZTRIA FELELŐSSÉGÉT A NÁCI BŰNÖKÉRT

Az osztrák politikát hosszú ideig meghatározta az a vélemény, hogy az alpesi ország lett volna Hitler első áldozata. Csak az 1980-as évek végén vonták ezt kétségbe. Sebastian Kurz az első néppárti kancellár, aki ettől a véleménytől pénteki beszédében végleg elbúcsúzott.

https://azonnali.hu/cikk/20200508_kurz-elismerte-ausztria-felelosseget-a-naci-bunokert

Karácsony Gergely: A budapestieknek jár a magyarázat

A főpolgármester szerint kellenek a fővárosi fertőzöttségi adatok, hogy megtervezhessék Budapest újranyitását.

https://hvg.hu/itthon/20200509_Karacsony_Gergely_A_budapestieknek_jar_a_magyarazat

Orbán futballálma: a NER állatorvosi lova

Orbán Viktor számára két dolog igazán fontos az életben: a futball és a hatalom. Mi mutathatná meg leginkább rendszerének sajátosságait, mint az a terület, ahol ezzel a kettővel egyszerre foglalkozhat: a sportpolitika? – teszi fel a kérdést Pető Péter, ismert baloldali újságíró, a 24.hu főszerkesztője legújabb könyvében, a Lesgólban[1] felütésképpen.

Szerinte tehát, ha meg akarjuk érteni Orbán politikai credóját, akkor a futball háza táján kell körülnéznünk. A miniszerelnök politizálásról való gondolkodását ugyanis a totális térfoglalás, vagy – ahogyan ezt korábban éppen a labdarúgásból vett hasonlattal ő maga nevezte – az „egész pályás letámadás” szükségességébe vetett hit határozza meg. Ha van egy álmunk, ha szeretnénk valami jelentőset létrehozni bármely területen, akkor nincs más dolgunk, mint lefordítani azt a hatalom gyakorlásának és megtartásának nyelvére.

https://merce.hu/2020/05/10/orban-futballalma-a-ner-allatorvosi-lova/

A rendszerváltás is csak annyira volt jó, mint az első dugás

Farkasházy Tivadart rapportra hívják a pártközpontba Kádár „nyugdíjba küldése” után, Nagy Bandó András egy seprűvel megveri a Kacsa magazin főszerkesztőjét, 1990 végén pedig minden idők legkeserűbb szilveszteri fináléját hallhatja a közönség. Ilyen volt a Rádiókabaré a rendszerváltás környékén.  

https://24.hu/belfold/2020/05/10/rendszervaltas-radiokabare/

Sok sikert kívánt Európának Orbán Viktor + videó

FACEBOOK MAGYAR NEMZET  

Tóth Loretta

– Soha nem volt nagyobb szükség az európai országok közti együttműködésre, mint most – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök abban a videóüzenetben, amelyben az Európai Unió állam- és kormányfői közösen kívánnak boldog Európa-napot a tagállamok polgárainak.

https://magyarnemzet.hu/belfold/asok-sikert-kivant-europanak-orban-viktor-8097851/

A marxizmus új, átszínezett változata

AZ UNIÓS BÜROKRATÁK BEBIZONYÍTOTTÁK, HOGY CSUPÁN A POLITIKAI HISZTÉRIAKELTÉSBEN ÉRDEKELTEK

Schanda Tamás MAGYAR NEMZET

Május 9-e van, azaz Európa, az Európai Unió napja. Ünneplésre sajnos semmi nem ad most okot, de a számvetéshez megfelelő alkalom. Békeidőben az ember – főleg, ha bőségében van a javaknak – háborítatlanul kergetheti lázálmait. Meghatározhatja unalmában az uborka görbületének pontos szögét, kitalálhat az élet törvényeivel teljesen ellentétes szabályokat és büntetlenül hisztériázhat, amennyit csak akar.
A bajban azonban elválik az ocsú a búzától. Hirtelen nyilvánvalóvá lesz, mi a szükséges és mi a szükségtelen, mi a jó és mi a rossz, ki a barát és ki az ellenség.

A balliberális elit értéktagadása azért is tölthet el minket szomorúsággal, mert éppen a mostani válságos helyzetben mutatkozik meg a keresztény értéktár időtálló volta. Az egymás iránt érzett felelősség önzetlen tettekre sarkallja az embereket, és megmutatkozik a közösség ereje. A liberálisok által vallott globalizmus pedig mindeközben csődöt mondott.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-marxizmus-uj-atszinezett-valtozata-8096819/

Szijjártó Péter: 338 vállalat 62 ezer munkahelyet mentene meg

origo

Már 338 vállalat jelezte a kormánynak, hogy beruházást hajtana végre a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásának visszaszorítása érdekében, összesen 162 milliárd forintnyi értékben - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

https://www.origo.hu/gazdasag/20200510-koronavirus-szijjarto-162-milliard-forintnyi-beruhazast-hajtana-vegre-338-vallalat.html

Orbán Viktor Győrfi Pállal találkozott a Mentők napján - fotó

ORIGO

Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus elleni védekezés 60. napján emlékezett meg a mentők munkájáról a Facebook-oldalán.

https://www.origo.hu/itthon/20200510-orban-viktor-mentok-napja.html

Kovács Zoltán: Karácsony Gergely folyamatosan és kétségbeesetten terel, pedig a járvány leginkább a fővárosi idősotthonokban terjed

ORIGO

ennek az az oka, hogy a főpolgármester későn intézkedett, nem készítette fel a fővárosi idősotthonokat a járványra - írta közösségimédia-oldalán Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Van saját hatásköre és felelőssége – ideje lenne ezzel foglalkoznia - tette hozzá.

https://www.origo.hu/itthon/20200509-karacsony-gergely-folyamatosan-es-ketsegbeesetten-terel.html

Tele voltak a teraszok, bizakodóak a balatoni vendéglátósok

Sokan voltak a cukrászdák teraszain Balatonfüreden – a vendéglátósok azt mondták, többen várták már a nyitást. Szigorú feltételek mellett tartanak nyitva: a munkatársaknak kötelező a gumikesztyű és a maszk használata, minden vendég után fertőtlenítik az asztalokat, a cukortartókat, az itallapot, a székeket, és az asztalok távolabb is vannak egymástól. Van olyan kávézó, ahol már a bejárathoz kitettek kézfertőtlenítőt. Nem kötelezik a vendégeket arra, hogy fertőtlenítsék a kezüket, mielőtt belépnek, de a lehetőség megvan. Az egyik balatonfüredi kávézó már visszavette az összes régi dolgozóját, sőt, új munkatársakat is alkalmaznak.

https://www.origo.hu/itthon/20200509-tele-voltak-a-teraszok-optimistak-a-balatoni-vendeglatosok-video.html

Vera Jourová szerint Brüsszel igenis éberen figyeli a magyar felhatalmazási törvényt

hvg360 idézi az Európai Bizottság alelnökének, Vera Jourovának az interjúját, amit a cseh politikus a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott

Az interjúban Jourová hangsúlyozza, hogy hiába sulykolja ezt a magyar kormány, ő egyszer sem mondott olyat, hogy a magyar felhatalmazási törvény nem ütközik a közösségi jogba, csak egyelőre nincs jogalap a kötelezettségszegési eljárás megindításához.

https://444.hu/2020/05/10/vera-jourova-szerint-brusszel-igenis-eberen-figyeli-a-magyar-felhatalmazasi-torvenyt

Akik hozzám hasonlóan szinte sosem fogyasztanak kormánymédiát, ki fognak térni a hitükből, ha megnézik ezt a közszolgálati tévéműsor-részletet

Akit látunk, az - mint egy remek 444-cikkre kattintva most megtudtam - az egy Bende Balázs nevű ember a közszolgálati tévé Világ című műsorából. 

A dolog rám olyanformán hatott, hogy úgy a tizedik másodperctől kezdve az az érzésem támadt, hogy a laptopom kijelzője helyén űr tátong, amin keresztül beugrott a szobámba egy tomboló kommentelő és ordítás közben több liter nyálat fröcskölt az arcomra. 

https://444.hu/2020/05/09/akik-hozzam-hasonloan-szinte-sosem-fogyasztanak-kormanymediat-ki-fognak-terni-a-hitukbol-ha-megnezik-ezt-a-kozszolgalati-tevemusor-reszletet

A japán köztévé pofonegyszerű, látványos kísérlettel mutatta meg, milyen durva sebességgel terjedhet a vírus egy svédasztalos étteremben

https://444.hu/2020/05/09/a-japan-kozteve-pofonegyszeru-latvanyos-kiserlettel-mutatta-meg-milyen-durva-sebesseggel-terjedhet-a-virus-egy-svedasztalos-etteremben

Milyen Feri?

A kormányzat igazi bűne nem az, hogy nem válaszolnak a járvánnyal kapcsolatos kérdéseinkre, hanem az, hogy az operatív törzset éppen azért hozták létre, hogy ne válaszoljon. Ez nem egy jó kormányszerv, ami rosszul működik, hanem egy rossz kormányszerv, ami szinte tökéletesen működik. És hogy miért tesszük fel újra és újra nekik mégis a kérdéseinket? Ez a dolgunk.

https://444.hu/2020/05/09/milyen-feri

Farkas Örs Karácsony hetek óta próbálja másokra tolni a felelősséget

Magyar Hírlap

Karácsony Gergely főpolgármester a Pesti úti idősotthon kapcsán már hetek óta próbálja másokra tolni a felelősséget, de nem egyedi esetről van szó - fogalmazott a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője közösségi oldalán szombaton.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200509-karacsony-hetek-ota-probalja-masokra-tolni-a-felelosseget

Faggyas Sándor Karantén (10.)

A brüsszelita siserehad hazudik „reggel, éjjel meg este”, rágalmazzák, fenyegetik a magyar kormányt

Ha nem volna halálosan komoly a koronavírus-világjárvány – amit a már több mint 270 ezer elhunyt áldozat drámai módon bizonyít –, akár mulatságosnak is tarthatnánk a hazai és külföldi baloldali-ballib „hatalombrókerek” (uniós politikusok, spekuláns befektetők, nyomásgyakorló NGO-k, véleménydiktáló médiumok) szánalmas erőlködését, hogy leszólják, illetve támadják Magyarország erőfeszítéseit és eredményeit a járvány elleni küzdelemben.

A brüsszelita siserehad hazudik „reggel, éjjel meg este”, rágalmazzák, fenyegetik a magyar kormányt; nemrég még az uniós válságkezelésben nem kifejezetten energikus, még kevésbé innovatív EB-elnököt is „különösen aggasztották” a járvány okán hozott rendkí­vüli magyar intézkedések. De remélhetőleg már nincsenek miattunk álmatlan éjszakái Ursula von der Leyennek, miután az EB cseh alelnöke, az európai értékekért és átláthatóságért felelős Věra Jourová többször kijelentette, a március végén elfogadott magyar koronavírus-törvény nem ellenkezik az uniós jogrenddel.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200509-karanten-10

 

Már a járvány második hullámára figyelmeztet az eddigi mintaország

Már a koronavírus-járvány második hulláma fenyeget Dél-Koreában, ahol egyhónapos csúcsra ugrott az új megbetegedések száma. A fertőzések nagy része egy konkrét személyhez köthető, de ez is jelzi, hogy korai lehetett a szórakozóhelyek újranyitása.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200510/mar-a-jarvany-masodik-hullamara-figyelmeztet-az-eddigi-mintaorszag-431002

Már három gyerek meghalt New Yorkban a koronavírushoz kapcsolódó titokzatos betegségben

 Ez újabb bizonyítéka annak, hogy a vírus a legkisebbekre is veszélyes lehet.

Először Nagy-Britanniából, Olaszországból és Spanyolországból jelentettek ritka, gyulladásos megbetegedéseket gyermekeknél, amelyek kapcsolatba hozhatók a koronavírussal, de már az Egyesült Államokból is érkeznek jelentések olyan rendellenességekről, amelyek a gyermekek szerveit támadják meg, károsítják a szívműködést és gyengítik az artériákat.

Cuomo elmondása szerint mindhárom gyermek koronavírus-tesztje pozitív volt, ugyanakkor egyelőre az orvosok sem teljesen értik a kapcsolatot a halálok és a járvány között, vagyis nem egyértelmű, hogy a vírus közvetlenül okozza-e a gyermekek szívét megtámadó betegséget.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200510/mar-harom-gyerek-meghalt-new-yorkban-a-koronavirushoz-kapcsolodo-titokzatos-betegsegben-430996

Annyira bejött a home office a magyar bankoknak, hogy a járvány után is megtartanák

Az otthoni munkavégzést biztonságosan és 1-2 nap alatt megoldották a magyarországi pénzintézetek, az MTI kérdésére válaszoló illetékeseik szerint a távoli munkavégzés lehetőségét tartósan, a járvány utáni időkben is fenn kívánják tartani, a korábbinál nagyobb mértékben fogják alkalmazni.

https://www.portfolio.hu/bank/20200510/annyira-bejott-a-home-office-a-magyar-bankoknak-hogy-a-jarvany-utan-is-megtartanak-430994

Amerikai Egyesült Népköztársaság? Még ez is megtörténhet

Az USA-ban politológusok és közgazdászok vitatkoznak azon, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokk átalakítja-e az emberek gondolkodását, a szabadpiac dicsérete helyett erősebb gondoskodó államot igényelnek-e majd, látva milyen védtelenek voltak a válság viharával szemben.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/koronavirus-usa-jarvany-fertozes-gazdasag-szocialis-halo.704661.html

Beférkőzött a politika a szerelembe, mint egy vírus

Az Egyesült Államokban a politikai megosztottság a lehető legmélyebbre behatolt az emberek magánéletébe. Két ember szimpátiáját, vonzódását egymáshoz felülírhatja, hogy hová teszik az X-et a választásokon.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/koronavirus-usa-politika-donald-trump-szerelem-virus.705116.html

Merkely Béla a 168 Órának: jó irányt mutatnak a fertőzöttségi adatok, de ősszel a parázsból még lehet láng

A járvány az első hullámának végén tartunk –

mondta el a Semmelweis Egyetem rektora a 168 Órának adott interjújában. Merkely Béla jelezte, hogy az egyetemen több adatot is látnak, hiszen március eleje óta folyamatosan végeznek szűrővizsgálatokat – panaszos betegek, kontaktok és panaszmentes esetek mintáját vizsgálják - ezek eredményei megerősítik ezt a tendenciát.

https://168ora.hu/itthon/koronavirus-jarvany-merkely-bela-185143

Új helyi adók jöhetnek – A túlélésükért küzdenek az önkormányzatok

Előzetes kalkulációk szerint az Orbán-kormány a különböző intézkedéseivel legkevesebb 34 milliárd forintot vehet ki az önkormányzatok zsebéből. A forráselvonás rengeteg települést érint, elsősorban a kis- és közepes méretű városok lesznek az elszenvedői. Schmidt Jenővel, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnökével, a Somogy megyei Tab város fideszes polgármesterével beszélgettünk.

https://168ora.hu/itthon/uj-helyi-adok-johetnek-a-tulelesukert-kuzdenek-az-onkormanyzatok-185161

Publicus: A kormányt tartja felelősnek a többség a Pesti úti idősotthonban történtekért

A megkérdezettek 42 százaléka gondolja úgy, hogy a kormány, illetve szervei felelősek a Pesti úti idősotthonban kialakult helyzetért,

és csak 24 százalék szerint a főváros, illetve szervei – jutott a Publicus Intézet legfrissebb, a Népszava kérésére készített felmérésében az eredményre, amit a Facebookon osztottak meg.

Mint kiderül, kialakult egy pártos törésvonal: a Fidesz szavazók kétharmada – elfogadva a kormányzati narratívát –, vagyis 67 százaléka szerint a főváros felelős, az ellenzékieknek pedig háromnegyede (74 százalék) gondolja a kormányt felelősnek.

A felmérés további részleteiről itt olvashatnak:

https://168ora.hu/itthon/publicus-pesti-uti-idosotthon-185140

Karanténba került Anthony Fauci, az USA járvány elleni harcának legfőbb arca

Ő és még két vezető amerikai személyiség.

https://magyarnarancs.hu/kulpol/karantenba-kerult-anthony-fauci-az-usa-jarvany-elleni-harcanak-legfobb-arca-129632

Megcenzúrázták a kínaiak az uniós nagykövetek véleménycikkét

A kínai cenzorok belenyúltak a 27 pekingi uniós nagykövet levelébe, amelyet a China Dailyben publikálták szerdán az EU és Kína közti diplomáciai kapcsolatok felvételének 45. évfordulója alkalmából. A szövegből egyszerűen kihúztak egy félmondatot, miszerint a koronavírus-járvány Kínából terjedt szét a világban – vette észre a változtatást a Süddeutsche Zeituing német napilap.

A cenzúráról a nemzeti diplomáták és az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) is tudott, mégis hozzájárultak a véleménycikk közzétételéhez. Mint azt az uniós diplomáciai szolgálat szóvivője a Politico hírportálnak elmondta: az eredeti formájában a kínai külügy nem engedélyezte volna, hogy az írás megjelenjen a pártlapban.

Az eset különösen kínos annak a fényében, hogy a múlt héten hatalmas felháborodást keltett a New York Times amerikai lap tényfeltáró cikke, miszerint az EKSZ kínai nyomásra finomított a koronavírussal kapcsolatos álhírekről szóló jelentésén. A lapnak több uniós tisztviselő és diplomata is arról beszélt, hogy a kínaiak hatására cenzúrázták a jelentést.

https://index.hu/kulfold/eurologus/2020/05/07/kina_unios_nagykovetek_cenzura_korovirus_befolyasolas/

 Faludy György: Tanuld meg ezt a versemet

Tanuld meg ezt a versemet,
mert meddig lesz e könyv veled?
Ha a tied, kölcsönveszik,
a közkönyvtárban elveszik,
s ha nem: papírja oly vacak,
hogy sárgul, törik, elszakad,
kiszárad, foszlik, megdagad,
vagy önmagától lángra kap,
kétszáznegyven fok már elég —
és mit gondolsz, milyen meleg
egy nagyváros, mikor leég?
Tanuld meg ezt a versemet.

Tanuld meg ezt a versemet,
mert nemsokára könyv se lesz,
költő se lesz, és rím se lesz,
és autódhoz benzin se lesz,
és rum se, hogy leidd magad,
mivel a boltos ki se nyit,
s kivághatod a pénzedet,
mert közeleg a pillanat,
mikor képernyőd kép helyett
halálsugaratközvetít,                                                                    
s mert nem lesz, aki megsegít,
ráébredsz, hogy csak az maradt
tiéd, mit homlokod megett
viselsz. Ott adj nekem helyet.
Tanuld meg ezt a versemet.

Tanuld meg ezt a versemet,
s mondd el, mikor kiöntenek
a lúgtól poshadt tengerek,
s az ipar hányadéka már
beborít minden talpalat
földet, akár a csiganyál,
ha megölték a tavakat,
s mankóval jön a pusztulás,
ha fáján rohad a levél,
a forrás dögvészt gurguláz,
s ciánt hoz rád az esti szél:
ha a maszkodat felteszed,
elmondhatod e versemet.

Tanuld meg ezt a versemet,
hogy elkísérjelek. Lehet,
s túléled még az ezredet,
s pár kurta évre kiderül,
mert a vírusok dühödt
revánsa mégse sikerül,
s a technológia mohó
hadosztályai több erőt
mozgatnak, mint a földgolyó —
memóriádból szedd elő,
s dúdold el még egyszer velem
e sorokat: mert hova lett
a szépség és a szerelem?

Tanuld meg ezt a versemet,
hadd kísérlek, ha nem leszek,
mikor nyűgödre van a ház,
hol laksz, mert nincs se víz, se gáz,
s elindulsz, hogy odút keress,
rügyet, magot, barkát ehess,
vizet találj, bunkót szerezz,
s ha nincs szabad föld, elvegyed,
az embert leöld s megegyed —
hadd bandukoljak ott veled,
romok alatt, romok felett,
és súgjam néked: tetszhalott,
hova mégy? Lelked elfagyott,
mihelyst a várost elhagyod.
Tanuld meg ezt a versemet.

Az is lehet, hogy odafenn
már nincs világ, s te odalenn,
a bunker mélyén kérdezed:
hány nap még, míg a mérgezett
levegő az ólomlapon
meg a betonon áthatol?

S mire való volt és mit ért
az ember, ha ily véget ért?
Hogyan küldjek néked vigaszt,
ha nincs vigasz, amely igaz?
Valljam meg, hogy mindig reád
gondoltam sok-sok éven át,
napfényen át és éjen át,
s bár rég meghaltam, most is rád
néz két szomorú, vén szemem?
Mi mást üzenhetek neked?
Felejtsd el ezt a versemet.

(Toronto, 1980) 

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.