2020, május 1 - 08:18 Sajtószemle

Orbán bejelentette: Budapesten és környékén maradnak a korlátozások, országosan új védelmi intézkedéseket vezetnek be

https://merce.hu/2020/04/29/orban-bejelentette-budapesten-es-kornyeken-maradnak-a-korlatozasok-orszagosan-indul-a-lazitas/

Videóra vette az óceánjáróról hazatért koronás beteg, ahogy letesztelik, mintha börleszket forgattak volna

Minden szempontból megdöbbentő videót tett közzé egy magyar vlogger, aki egy óceánjáró hajón kapta el a koronavírust. Azóta szerencsére meggyógyult. A Beférek a bőröndbe nevű csatornáján számos videó látható hál' Istennek szerencsés kimenetelű kalandjáról, de a legutóbbi, két nappal ezelőtt feltöltött videón 

talán először látható, hogyan is néz ki, amikor egy fertőzésgyanús magyar állampolgárt otthonában tesztelnek. 

A videóból az is kiderül, mi történik azt követően, hogy a végtelenül esetlen mintavétel után elkezdik kezelni a helyzetet a magyar hatóságok. 

Három nappal azután, hogy Magyarországra érkezett, kiment hozzá egy úriember, aki állítása szerint mentőautósofőr. A kétségtelenül kedves, joviális szakember látogatását a vlogger fel is vette, ami tudomásom szerint az első ilyen videó a Magyarországon végzett otthoni tesztelésekről. A minden szempontból zavarbaeejtő videón a mentős láthatóan egy gyorsan kiadott kis útmutatóból tájékozódik arról, mit is jelent a gyorsteszt eredménye. Ez alapvetően nem is lenne megdöbbentő, nem olyan régóta ismerjük a vírust, de gyorsan kiderül, elsőre be is nézi az eredményt, majd magát az érintettet kéri arra, segítsen, szerinte fertőzött-e? A teszt kezelője saját állítása szerint nem látott még pozitív tesztet.

https://444.hu/2020/04/28/videora-vette-az-oceanjarorol-hazatert-koronas-beteg-ahogy-letesztelik-mintha-borleszket-forgattak-volna

Gulyás: Júniusig biztos nem nyitnak ki az iskolák, augusztus közepéig nem lesznek 500 fősnél nagyobb rendezvények

kormányinfó percről-percre

Kérdezték Gulyást arról is, hogy a magyar nemzet része-e az ellenzék, mert Kövér László házelnök szerint nem. Gulyás szerint Kövér rendkívül visszafogottan beszél az ellenzékről, ahhoz képest, ahogy az beszél a kormányról, ráadásul az egész ellenzék az elmúlt hetekben Brüsszelbe járt az országot feljelenteni. Az ellenzék magatartása semmilyen okot nem ad arra, hogy a velük való összefogásról beszélhetnénk – mondta.

https://444.hu/2020/04/30/gulyas-juniusig-biztos-nem-nyitnak-ki-az-iskolak-augusztus-kozepeig-nem-lesznek-500-fosnel-nagyobb-rendezvenyek

Péntektől arcfelismerőt is bevethetnek igazoltatásnál a rendőrök

Május 1-től a rendőrök fényképet készíthetnek azokról, akik nem hajlandók igazolni személyazonosságukat, a felvételt pedig lefuttathatják egy arcképelemző rendszeren, amely összevetheti azt a hivatalos nyilvántartásokban szereplő fotókkal. Az Amnesty International közleménye szerint erre a 2019. december 10-én elfogadott salátatörvény ad felhatalmazást.

https://444.hu/2020/04/30/pentektol-arcfelismerot-is-bevethetnek-igazoltatasnal-a-rendorok

Koronavírus-útlevéllel, turistafolyosókon tennék elérhetővé a tengerpartokat

Vannak optimista és pesszimista előrejelzések is, nem elképzelhetetlen, hogy július-augusztusban akár a tengerpartra is utazhatunk, de ez esetben is kérdés, hogy hányan tennék ezt szívesen. Annál is inkább, mert az utazási korlátozások feloldása csak egy lépés – ez után is előfordulhat, hogy a hazatérőket két hét karanténra kötelezik, ami igencsak megnehezítené azok dolgát, akik nem tudnak otthonról dolgozni, hiszen egy egyhetes nyaralásért senki nem szeretne három hét szabadságot feláldozni.

Hétfőn az Európai Unió néhány tagállamának turisztikai minisztere informális videokonferenciát tartott arról, hogyan lehetne a nemzetközi turizmust a járványgörbe ellaposodását követően feléleszteni. Konkrét döntések nem születtek, de az irányelveket sikerült kijelölni. Az egyik legfontosabb megállapítás az volt, hogy csak közös uniós szabályozással lehet a határon átívelő turizmust élénkíteni, mert ha minden ország a maga útját járja, mint ahogy tették azt a kijárási korlátozások bevezetésekor, akkor az káoszt okozna.

A konferencián résztvevő országok, így például a jelentős részben a turizmusból élő Görögország, Málta és Horvátország szakminisztere egyaránt turisztikai folyosók kialakítását szorgalmazta. Ezzel létrejönne egy Európán átívelő vagy a kontinenst keresztező tranzitútvonal, amelyen bárki el tudná érni kívánt nyári úti célját.

https://24.hu/kulfold/2020/04/30/koronavirus-covid-utlevel-turistafolyosok-tengerpart/

Kovács: hétvégére szigorúbb intézkedéseket vezethetnek be a településvezetők

Továbbra is szükség van arra, hogy a lakosság fegyelmezetten betartsa a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedéseket, mert ez a garanciája annak, hogy a vírus terjedése lassuljon — közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az MTI híre szerint.

https://24.hu/kozelet/2020/04/30/koronavirus-hosszu-hetvege-korlatozasok/

A dolgozók negyede vagy elveszítette munkáját, vagy kényszerszabadságon van

Tízből négy megkérdezett a járvány kezdete óta minden munkanap bejár dolgozni, tízből egy részben otthonról dolgozik, részben bejár dolgozni, tízből kettő „home office” üzemmódban dolgozik,

 

 Minden nyolcadik válaszadó (12 százalék) pedig elveszítette munkahelyét a rendkívüli helyzet következtében.

https://24.hu/fn/gazdasag/2020/04/30/koronavirus-munkanelkuliseg-leepites-elbocsatas-dolgozok-negyede-kenyszerszabadsag/

 

Már 312 magyar halt bele a koronavírusba, 581-en viszont meggyógyultak

Ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért továbbra is arra kérjük az időseket, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat — teszik hozzá.

 

https://24.hu/kozelet/2020/04/30/koronavirus-magyar-aldozatok-fertozottek-2/

 

A KORONAVÍRUS ELHOZZA A VILÁGBÉKÉT?

Hogyan reagálnak a hadseregek a koronavírus-járványra? Miért csökkent a világban a fegyveres konfliktusok száma a pandémia kirobbanása óta? Örülhetünk a világbékének, vagy a visszafogottság csak annyit jelent, hogy modern amerikai fegyverek helyett macsétával folytatják a harcot a fejlődő világban? Szakértőket kérdeztünk!

https://azonnali.hu/cikk/20200429_a-koronavirus-elhozza-a-vilagbeket

 

Rajk László özvegye Schmidt Mária benyalós levelének publikálásával reagált a NER-milliárdos útszéli beszólásaira

Visszafogott, de annál hatásosabb választ adott Schmidt Mária fideszes párttörténésznek az ÉS-ben Rajk Judit, Rajk László özvegye, miután a Schmidt egy útszéli modorban megírt facebookos bejegyzésben lekomcsizta az apja miatt, akit 9 hónapos korában végeztek ki a kommunisták. Ezen felül azzal vádolta meg a tavaly ősszel elhunyt építészt, a Kádár-rendszer titkosrendőrségével is dacoló antikommunista demokratikus ellenzék egyik legismertebb arcát, hogy “társaihoz hasonlóan sohasem nézett szembe azzal, amit apáik, anyáik tettek.”

Rajk Judit válaszcikkében nem vette fel a kesztyűt, az elején közölte, hogy

“Rajk László özvegyeként Schmidt Mária aktuális véleményével nem kívánok foglalkozni. Férjem életéhez, emlékéhez méltatlan lenne.”

És utána tényleg nem is foglalkozott vele.

Rajk Judit felidézte, hogy Schmidt

ebben a levélben Rajk Lászlót olyan „közös hőseink” egyikeként említette, „akik kiállásukkal, áldozatvállalásukkal járultak hozzá közös identitásunknak legnemesebb hagyományainak erősítéséhez. Ha úgy tetszik, olyan emberekről van szó, akik nélkül világunkból elvesztek volna a szabadság, az igazságosság és az áldozat fogalmait értelmezhetővé tevő értékek.” A történész-kormánybiztos levelét felkiáltómondattal zárta: „büszkék vagyunk hozzátartozójára!” 

Az özvegy levelét azzal a konklúzióval zárta, hogy

“Blogjának történészként és emberként is méltatlan stílusát és állításait összevetve hat hónappal ezelőtti soraival megerősít abban, hogy helyesen döntöttem, amikor úgy éreztem, Schmidt Mária mind történészként, mind kormánybiztosként álságos, számító és manipulatív, és ezért nem hittem neki.”

Rajk Judit tavaly ugyanis úgy döntött, hogy nem engedélyezi a férje szerepeltetését a Schmidt-féle bélyegsorozaton.

https://444.hu/2020/04/30/rajk-laszlo-ozvegye-schmidt-maria-benyalos-levelenek-publikalasaval-reagalt-a-ner-milliardos-utszeli-beszolasaira

 

Az Európai Néppárt ifjúsági szervezetében a Fidelitas kizárását kezdeményezték

Az indítványozók szerint a Magyarországon kihirdetett veszélyhelyzet újabb lépés a jogállam és a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerének leépítése felé. Elítélik a felhatalmazási törvényt, amit a magyar kormány korlátlan időre szabott.A Fidelitás szerint azonban nem jogszerű a határozat keddi elfogadása, ugyanis a jelenlévőknek csak a fele fogadta el határozatot, ami így nem tette ki az abszolút többséget.

 

A kezdeményezést indító dán tagszervezet elnöke, Anders Storgaard szerint azonban többen nem azért nem szavazták meg a határozatot vagy tartózkodtak, mert az Orbán-rendszer hívei, hanem mert meg akarják várni, hogy a kormány visszaél-e a rendkívüli felhatalmazásával.

https://444.hu/2020/04/30/az-europai-neppart-ifjusagi-szervezeteben-a-fidelitas-kizarasat-kezdemenyeztek

 

Többmilliárdos veszteséget okozhat Pécsnek a járvány - Péterffynek kutya kötelessége ráznia a csengőt

Csak a gépjárműadó-elvonás megközelítőleg 500 millió forint kiesést jelent a városnak – nyilatkozta a polgármester.

 

Eddig meghaladták a 200 millió forintot a Pécs önkormányzatának a járvány elleni védekezéssel kapcsolatos költségei – jelentette ki a Szabad Pécs portálnak adott interjújában Péterffy Attila, a város ellenzéki pártok által támogatott polgármestere. Kiemelte: tisztán a védőfelszerelések és fertőtlenítőszerek beszerzésének költségei április első hetének végéig több a 150 millió forintot tettek ki. A postaládákba eljuttatott minősített tanúsítvánnyal rendelkező maszkok, közbeszerzéssel, terjesztéssel együtt csaknem 60 millió forintba kerültek. – A járvány miatt megkezdtük az idei költségvetés újratervezését. A helyi iparűzési adóból és más közterhekből származó bevételeinknél a tervezetthez képest egyelőre 2 százalékos elmaradás figyelhető meg, az év második felében azonban már komoly visszaesésre számítunk.

 

https://nepszava.hu/3076452_tobbmilliardos-veszteseget-okozhat-pecsnek-a-jarvany-peterffynek-kutya-kotelessege-raznia-a-csengot

 

Nemzetgazdasági érdek lett Tiborcz és Mészáros üzlettársának lakóparkja

Nemzetgazdasági érdekké nyilvánította a kormány a XI. kerületi, 3475/48 helyrajzi számon található ingatlan fejlesztését, ez minden valószínűség szerint a Bikás park mellett épülő Vaba lakópark. 

Stílus és szabadság, lakópark zöld környezetben!

– olvasható a lakópark hirdetésében, a területen dolgozó EA Alfa 4, valamint a Vabatowers Kft. egyébként Balázs Attila cégei, Balázs az Appennin Vagyonkezelő Holding Nyrt. egyik tulajdonosa (a cégben korábban Mészáros és Tiborcz is tulajdonos volt.) Balázs Attila sok kormányzati megbízást kapott az elmúlt években, még a Puskás Aréna építésén is dolgozott.

 

https://index.hu/gazdasag/2020/04/30/nemzetgazdasagi_erdek_lett_tiborcz_es_meszaros_uzlettarsanak_lakoparkja/#

 

Bepanaszolták a Médiatanácsnál a nőket számmal emlegető Kövér Lászlót

A panaszt tévő képviselőnőknél akkor betelt a pohár, amikor a házelnök csak 2-essel kezdődő személyi számú politikusokként emlegette őket.

https://nepszava.hu/3076451_bepanaszoltak-a-mediatanacsnal-a-noket-szammal-emlegeto-kover-laszlot

Gulyás Erika Ráktempó

A héten jelentették be, hogy a hű barát és egyre nagyobb tömegek munkaadója, Mészáros Lőrinc május elseje után elküldi a Hunguest Hotels Zrt. dolgozóinak több mint felét. A közszolgálatban működő SZEF elnöke, Csóti Csaba azt mondta, a szakszervezeti tulajdonban lévő Hotel Benczúr minden dolgozóját megtartják, bár ez az épület is kong az ürességtől. 

Az egyik személytelen, a másik emberközpontú. Az egyik lerabolja az államkasszát, a másiktól épp most rabolja vissza az állam az éves támogatás nagy részét. Mert nem csak az ellenzéki pártokat, önkormányzatokat akarja a járvány ürügyén kisemmizni az orbáni hatalom, maradjanak csendben a szakszervezetek is. Írogassanak csak bátran kiáltványokat meg nyílt leveleket a miniszterelnöknek, az nem kerül sokba, de zavarják el a szakértőiket, akiket eddig alkalmazhattak, semmi szükség rájuk. Úgysem tudnak normális tanácsokat osztogatni, hisz az állam ráült az adatokra, statisztikákra, ne lehessen kitalálni, hányan maradnak munka és mindenféle ellátás nélkül. 

Ne lehessen azt mondani, hogy nem előre, hanem hátrafelé megyünk, bár egy friss hír szerint ez történik még a biztonsági szakmában is, ahonnan elküldték az emberek egyharmadát, minimum huszonötezer dolgozó

 

állítják: amikor újraszerveződhetnek a vagyonőrök, megint feketén foglalkoztatják majd őket, visszajutunk a tíz évvel ezelőtti szintre. Az egyetlen vigasz a (volt) munkavállalóknak, hogy ráérnek naponta negyvenszer megnézni/hallgatni/elolvasni az állami média csatornáin, hogy őket is megmenti majd Orbán Viktor. Ideje ünnepelni. Éljen május elseje, a munka ünnepe!

 

https://nepszava.hu/3076432_raktempo

 

Hitelteleníti a zaklatási ügy kezelése a főváros vezetőségét

DRASKOVICS TIBOR A SAJÁT POLITIKAI CÉLJAIRA HASZNÁLHATTA FEL A VIZSGÁLATOT

Kárpáti András Magyar Nemzet

Árulkodó, hogy a főpolgármester leállította a BKK zaklatási ügyének aggályos kezelése nyomán indult adatvédelmi vizsgálatot – mondta a Magyar Nemzetnek Wintermantel Zsolt. A fideszes politikus úgy véli, nem az ügy teljes körű feltárása és tisztázása volt a városvezetés célja, hanem a mögöttes szándékok elfedése.

https://magyarnemzet.hu/belfold/hitelteleniti-a-zaklatasi-ugy-kezelese-a-fovaros-vezetoseget-8061560/

 

A szemünk előtt, mégis észrevétlenül

MÁIG FELTÁRATLAN A SOROS GYÖRGY NEVÉVEL FÉMJELZETT PÉNZÜGYI ERŐKÖZPONT TEVÉKENYSÉGE

Horváth József Magyar Nemzet

A Soros György nevével fémjelzett pénzügyi erőközpont tevékenysége szinte tankönyvszerű iskolapéldája annak, hogy a gazdasági-politikai befolyás kiépítése, megszerzése és megtartása érdekében miként lehet a klasszikus titkosszolgálati műveletekre kísértetiesen hasonlító módszerekkel eredményesen operálni. A magyar származású amerikai milliárdos évtizedek alatt felépített egy olyan nemzetközi hálózatot, amely humanitárius és jogvédő szervezetek fedését is kihasználva tudja érvényesíttetni a rideg gazdasági, pénzügyi céljait. Ennek érdekében természetesen megteremtették politikai kapcsolataik hálózatát is.

 

A rendőrség szakemberei időről időre előveszik a döglött ügyeket, és számos nyomozást sikerrel tudnak lezárni. Hasonló módon érdemes lehet megvizsgálni a Soros György hazánk ellen folytatott tevékenységét is. Hiszen ahogy egy idegen állam titkosszolgálata sem épülhet be a magyar gazdaságba, nem avatkozhat be a politikába, úgy egy nemzetközi pénzügyi érdekcsoport sem teheti ezt meg.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-szemunk-elott-megis-eszrevetlenul-8061374/

 

Magyarokra rontott

Pataky István Magyar Nemzet

Milyen jelzőt kellene használni egy olyan európai államfőre, aki 2020-ban, egy világjárvány miatti veszélyhelyzet idején élőben közvetített televíziós állásfoglalást szentel annak, hogy magyarok ellen uszítson és a sovinizmust belpolitikai eszközként használja? Szélsőjobboldali? Kirekesztő? Fasiszta? Náci? Érdemes-e egyáltalán minősíteni Klaus Werner Johannist, ezt az elrománosodott szász embert, aki már a második mandátumát tölti Románia elnökeként?

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/magyarokra-rontott-8061323/

 

Sportot űznek a kritizálásból

ROMAN JOCH SZERINT FRANS TIMMERMANS A BIZOTTSÁG IGAZI HAJTÓEREJE

Kottász Zoltán Magyar Nemzet

Mindegy, mit tesz a jelenlegi magyar és lengyel kormány, mindig kritizálni fogják őket a hazai és nyugat-európai balliberálisok, szocialisták és zöldek – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Roman Joch cseh konzervatív politikai elemző. A prágai Polgári Intézet igazgatójával a koronavírus-járvány kezeléséről, a nacio­nalizmusról és a kelet–nyugati törésvonalakról beszélgettünk.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/sportot-uznek-a-kritizalasbol-8061530/

 

Hidvéghi Balázs: Sikerült érvényesíteni a magyar szempontokat az EPP migrációval kapcsolatos álláspontjában

ORIGO

Számos ponton sikerült érvényre juttatni a magyar szempontokat az Európai Parlament néppárti (EPP) frakciójának migrációs és menekültügyi álláspontjában, amely az erős határvédelemre, a harmadik országokkal folytatott szoros együttműködésre és a származási országok megsegítésére szólít fel - közölte Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő.

Az EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett rá: az Európai Néppárt lehetővé tenné a tagállamoknak, hogy nem menedékkérő migránsok kötelező befogadásával, hanem a szolidaritás más formáin keresztül járuljanak hozzá a közös terhek viseléséhez.

https://www.origo.hu/itthon/20200430-ervenyesult-a-magyar-allaspont-a-migracio-kapcsan.html

Mészároséknak meg sem kottyan majd a válság, mert Orbán nem engedi el a kezüket

Több százmilliárd forintnyi közbeszerzéssel és pályázattal vigasztalódhatnak a kormányfőhöz legközelebb álló üzletemberek a következő hónapokban. Orbán Viktor ezúttal is a sajátos elveken nyugvó újraelosztást választotta a rászorulók megsegítése helyett.

Mészáros Lőrinc lapátra tette a szállodaláncában dolgozók felét, a kormányfői vő pedig érzelmes búcsút vett vagyonának egyik legnagyobb elemétől, az irodaházak üzemeltetésével és ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Appeninn Nyrt.-től. A koronavírussal egyik napról a másikra a világra szakadt válság láthatóan nem kíméli azokat a vállalatokat sem, amelyeket Orbán Viktor évtizedes igyekezetének köszönhetően állami pénzből sikeresen feltőkésítettek. Az elmúlt hetek kormányzati döntéseiből azonban az is jól látszik, hogy a kormányhoz közeli üzletemberek végül mégiscsak puhára esnek.

Tiborcz István a minap arra panaszkodott, hogy megint támadások érhetik az Appeninn által a balatoni projektjeire, a Club Aligára és a füredi kikötőre elnyert kétmilliárd forint állami támogatás miatt. Márpedig – emlékeztetett – korábban már megfogadta, hogy nem megy bele olyan üzletbe, amelyik állami vagy önkormányzati pénzektől függ.

Az érvelés azonban erősen sántít, hiszen nem szisszent fel, amikor a kormány alig két éve, apósa aláírásával nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította pesti luxusszállodájának építkezését, az sem zavarta, amikor a Magyar Nemzeti Bank az Appeninn 20 milliárd forintnyi kötvényét jegyezte le részben állami pénzből, vagy amikor állami pénzintézetek egyenként 3–8 milliárd forintos hitellel tolták meg a beruházásait. 

https://hvg.hu/360/202018__oligarchacegek_jarvanyban__penzosztas__orban_dilemmai__immunvalasz

Gergely Márton: A vejem mily nehéz

Tiborcz István kevés kreativitást vagy innovációt igénylő dolgokba fektetett: turizmusba, ingatlanokba. Ezeken a területeken a hatósági szabályozás jelentős előnyöket tud juttatni a kiváltságosoknak. Olcsóbb a placc, elnézőbb a felügyelet, máris ott az extraprofit. A válság azonban felszínre hozza az igazságot: ki az, aki a tudásából építkezik, és ki az, aki másból. Orbán Viktor így került apósságcsapdába, amit Fókuszban rovatunk vázol fel. Olyan helyzetben kell mentenie az övéit, amikor az ország és a világ minden polgárának nehezebb a megélhetés. Kevesebbel kell beérniük a magyar milliárdosoknak, még ha reménykedhetnek is, hogy a válság új lehetőségeket nyit meg előttük.

 Erről beszél Gazdaság rovatunkban Jellinek Dániel és Nyúl Sándor. Akiknek pedig eddig is a napi túlélés dominálta az életét, azoknak a járvány elsöpörheti a maradék energiájukat is, mutatja be a Világ rovat körképe.

https://hvg.hu/itthon/202018_a_vejem_mily_nehez

Ennyit érnek a korlátozások - itt van három modellszámítás

Nyolc hónapig alkalmazva a strukturált lezárásokat és korlátozásokat fele akkora lehet a Covid-19 okozta gazdasági kár, mintha egyáltalán nem alkalmaznának semmilyen a szociális távolságtartást elősegítő intézkedést.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/koronavirus-korlatozas-jarvany-dolgozo-karanten.705340.html

Óriásit nyert a kormány a gyenge forinton

Több száz milliárd forinttal nőtt ugyan az államadósság, de az az uniós támogatásokon ezer milliárdos nyereséget könyvelhet el az állam.

https://nepszava.hu/3076363_oriasit-nyert-a-kormany-a-gyenge-forinton

A koronavírus nem ölte meg a társasági életünket, csak gyökeresen átalakította

A pandémia sok mindent felülírt, rengeteg régi szokásnak kellett búcsút inteni, megváltozott az, hogyan tanulunk, hogyan dolgozunk, hogyan vásárolunk, hogyan randevúzunk, szinte minden átköltözött a virtuális térbe. Sajnos van egy nagyon sérülékeny réteg, akik számára nem elérhetőek azok a lehetőségek, amiken keresztül a távolból is tartani lehet egy kapcsolatot, róluk nem szabad elfeledkeznünk, a többieknek viszont ez a virtuális kocsmázások, vacsorapartik, szülinapok, esküvők és baráti összejövetelek tavasza volt.

https://index.hu/kultur/eletmod/2020/04/30/koronavirus_jarvany_magany_tarsasag/

 

Megmondtuk előre: újabb pénzgyárat szerzett magának Mészáros cégcsoportja

Tavaly több, mint 2 milliárd forintos árbevétele volt annak a cégnek (Tatai Környezetvédelmi Zrt.,TKV), amely az egykori almásfüzitői vörösiszap-tározókon hulladék-feldolgozót működtet, s melyről februárban megírtuk: megújították a környezethasználati engedélyét, miután Mészáros Lőrinc cégcsoportja kinézte magának. Jóslatunk valóra vált, a Gazdasági Versenyhivatal oldalán március végén közzétett engedélyezési dokumentum szerint a Mészáros Csoporthoz tartozó Status Next Környezetvédelmi Magántőkealap egyedüli irányítást szerez a TKV-t tulajdonló Envirotis Holding Zrt. felett.

 

https://blog.atlatszo.hu/2020/04/megmondtuk-elore-ujabb-penzgyarat-szerzett-maganak-meszaros-cegcsoportja/

 

A KÁSLER-CSALÁD MEGKERÜLHETETLEN VOLT SÁRVÁRON A RENDSZERVÁLTÁS ELŐTTI IDŐKBEN

Az apuka járásbírósági tanácselnök, az anyuka Hazafias Népfront sárvári elnöke volt. A miniszter egyetemistaként előszeretettel írt pályaműveket a Marxizmus, Leninizmus Tanszékre.

 

https://ugytudjuk.hu/cikk/a-kasler-csalad-megkerulhetetlen-volt-sarvaron-a-rendszervaltas-elotti-idokben?

 

Kovács Zoltán beolvasott az Orbán Viktort bádogdiktátornak nevező újságírónak

Magyar Hírlap

 

A magyar kormánnyal szemben használt kettős mércét kifogásolta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Bloomberg médiavállalat honlapján megjelent véleménycikkre írt válaszlevelében.

 

Andreas Kluth, a Bloomberg szerzője szombati, A koronavírus rávilágított az EU növekvő irrelevanciájára című véleménycikkében „bádogdiktátornak” nevezte Orbán Viktort, Magyarország demokratikusan megválasztott miniszterelnökét, aki szerinte „kasztrálta az ellenzék, a bíróságok és a sajtó nagy részét”, és rendeleti kormányzás bevezetésére használta fel a koronavírus-járványt - emlékeztetett Kovács Zoltán.

nincs olyan újságíró, aki a német, svájci vagy spanyol jogállamiság miatt aggódna, és senki sem meri bádogdiktátornak hívni egyik említett ország vezetőjét sem - mutatott rá.

„Kluth egyúttal figyelmen kívül hagyja azt a kényelmetlen tényt, hogy ezek a rendkívüli intézkedések népszerűek a magyarok körében, és csaknem 60 százalékuk véli úgy, hogy meg kellene hosszabbítani őket a világjárvány végéig” - írta levelében az államtitkár.

Kovács Zoltán megjegyezte azt is, hogy a magyar kormány intézkedéseinek eredményességét Ledia Lazeri, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője is elismerte.

 

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200430-kovacs-zoltan-beolvasott-az-orban-viktort-badogdiktatornak-nevezo-ujsagironak

Soros-szervezet segédkezik a csepeli hajléktalanszálló kialakításában

Egyeztetés nélküli döntés

Magyar Hírlap

A csepeliek megkérdezése nélkül és akaratuk ellenére akar egy korábbi szakiskolából hajléktalanszállót kialakítani a fővárosi önkormányzat.

A tervek ellen Borbély Lénárd, Csepel polgármestere (Fidesz–KDNP) nyílt levélben tiltakozott, tegnap pedig Németh Szilárd, Csepel fideszes országgyűlési képviselője (képünkön) szólította fel Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy állítsa le az átalakítás előkészítését, és kezdjen érdemi párbeszédet a XXI. kerület vezetésével, valamint a városrész képviselőivel.

Németh Szilárd megjegyezte: a Pesti úti idősek otthonában történtek után a főváros ott védekezzen, ahol arra szükség van. Felidézte, hogy a többszörösen hátrányos helyzetű fiataloknak szakmát adó Mérei Ferenc Szakiskola épületét 2007-ben éppen az akkori, SZDSZ-es vezetésű főváros záratta be. Az ügyben várja a szocia­lista Bangóné Borbély Ildikó véleményét is, aki állítólag szívén viseli a csepeliek sorsát.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200430-soros-szervezet-segedkezik-a-csepeli-hajlektalanszallo-kialakitasaban

Karácsony etet

Magyar Hírlap

ĀEgészen döbbenetes, hogy Karácsony Gergely, Budapest virtuális főpolgármestere nap mint nap azt ferdíti, hogy most, egy világjárvány idején nem politikai vitákra van szükség, hanem összefogásra

Aztán még ki sem lép a stúdióból, és ő maga vagy ballib társai pofátlanabbnál pofátlanabb módon hazudoznak, rontanak neki a kormánynak és az operatív törzsnek. A tiszti főorvos asszonyt politikai komiszárnak állítják be, mint történt az kedden a parlamenti népjóléti bizottság ülésén.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200430-karacsony-etet

Megugrott a nagy-britanniai halálozási adat, miután a kórházakon kívüli esetek is bekerültek a statisztikába

Az új számítási módszer szerint meghaladja a 26 ezret a járvány áldozatainak száma.

ominic Raab külügyminiszter a kormány szerdai tájékoztatóján elmondta: az új módszertannal összeállított teljes körű statisztika alapján az adatok regisztrálásának március 2-i kezdete óta 26 097-en haltak meg Nagy-Britanniában a koronavírus okozta betegségben.

Raab elmondta, hogy az angliai közegészségügyi szolgálat visszamenőleges adatsora erre az időszakra vetítve 3811 olyan halálesetet is tartalmaz, amelyeket a kórházakon kívül, például az idősotthonokban vagy a betegek saját otthonaiban regisztráltak.

Raab hangsúlyozta: ez nem jelenti a halálesetek számának hirtelen megugrását, hiszen a pótlólagos adatok csaknem két hónapra oszlanak el.

https://magyarnarancs.hu/katasztrofa/megugrott-a-nagy-britanniai-halalozasi-adat-miutan-a-korhazakon-kivuli-esetek-is-bekerultek-a-statisztikaba-129324

Gulyás: Tusk kérjen bocsánatot Magyarországtól!

Donald Tusknak, az Európai Néppárt (EPP) elnökének bocsánatkérését várja Magyarország, miután az Európai Bizottság az uniós szabályokkal összhangban állónak találta a magyar pandémiás intézkedéseket - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy Vera Jourová uniós biztos szerdán ismét egyértelművé tette a pandémiás helyzettel kapcsolatos magyar intézkedések összhangban állnak az EU jogszabályaival, kötelező előírásaival és szerződéseivel.

 

http://www.atv.hu/belfold/20200430-gulyas-tusk-kerjen-bocsanatot-magyarorszagtol

Lakner Zoltán: Nem sikerült eltalálni a tesztelés és a döntéshozás sorrendjét

Jövő héttől a kormány enyhít a kijárási korlátozásokon. Amit sokan várnak, várunk, hiszen nem élhetünk bezárva mindaddig, amíg a Covid-19 elleni gyógyszert, pláne vakcinát felfedezik, és tömeges használatúvá fejlesztik.

Habár a miniszterelnök egy hete még úgy vélte, a számunkra mintaként szolgáló ausztriai enyhítések talán túlságosan is gyorsak, ehhez képest a kilátásba helyezett, Budapesten és környékén kívül érvényes enyhítések tempós visszaállásnak tűnnek. Eszerint a vendéglátóhelyek, nyitott teraszok, újranyithatnának, lehet strandra és virágboltba menni. Mindez – helyesen – távolságtartás előírásával, az üzletekben és a tömegközlekedésben maszkviseléssel egyidejűleg valósulhat meg.

Nyilván ünneprontás feszegetni, de mit tegyek, ha mégis foglalkoztat: ha május második felében lesznek meg a teszteken alapuló eredmények az átfertőzöttségről, akkor minek alapján vezetnek be enyhítéseket május elején?

Nem tréfadolog ez.

https://szeged.hu/hirek/34470/lakner-zoltan-nem-sikerult-eltalalni-a-teszteles-es-a-donteshozas-sorrendjet

Román külügy: Szijjártó félremagyarázza Iohannis nyilatkozatát

„Provokatívnak és helytelennek” tartják a magyar külügyminiszter kijelentéseit, aki több tiszteletet kért a román államfőtől a magyaroknak.

A román külügy szerda esti közleményében azt állítja, a magyar külügyminiszter „sajnálatos módon” félremagyarázza Románia elnökének nyilatkozatát, ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy „a román alkotmány előírásaival szembemenő törvénykezdeményezés” témája az ország kizárólagos belügye, a magyar félnek nem kell állást foglalnia ennek kapcsán – írja a Székelyhon. 

Ennélfogva a külügyminisztérium provokatívnak és helytelennek tartja a magyar hivatalosság nyilatkozatát, amelyben gyűlöletkeltőnek minősítette az elnök beszédét, ugyanakkor szükségesnek véli, hogy a magyar fél vizsgálja felül hozzáállását és tetteit, amelyek a Romániával és az ország magas rangú képviselőivel szembeni tisztelet hiányáról árulkodnak” – fogalmaz a közlemény, amelyet az Agerpres ismertet.

Ebben felhívják a figyelmet, hogy Románia eleget tesz alkotmányos kötelezettségeinek valamennyi állampolgárával szemben, nemzetiségi hovatartozástól függetlenül. Ugyanakkor leszögezik, a Románia és Magyarország közötti kapcsolat nagy fontosságára való tekintettel, az ez iránti felelősségérzetből a román külügy tartózkodott az elmúlt időszakban attól, hogy reagáljon a magyar fél „egy sor provokatív megnyilvánulására”, elkerülendő a kétoldalú kapcsolatok „indokolatlan romlását” – írják. A külügyminisztérium ugyanakkor „visszafogottságra és tisztánlátásra” int a jószomszédi és stratégiai partnerségi viszony megerősítése érdekében.

https://mandiner.hu/cikk/20200430_roman_kulugy_szijjarto_felremagyarazza_iohannis_nyilatkozatat

Halálos tévhitek Magyarországon

HADHÁZY ÁKOS
Facebook

A világon sehol nem lazítanak a járvány tetőzésekor, csak amikor már biztosak abban, hogy stabilan csökken a fertőzöttek száma.

„Figyeljünk a lényegre a miniszterelnök mondandójából: azért oldja fel – Budapestet kivéve – a korlátozásokat, mert a kórházak már felkészültek a koronavírus-fertőzött betegek tömeges fogadására!

Van két halálos tévhit Magyarországon, amit a kormány ámokfutása még veszélyesebbé tesz. Az egyik hazugságot a propaganda nyíltan veri az emberek fejébe: nálunk különösen jók a járvány számai. Részben ennek a hazugságnak köszönhető a másik tévhit: ez a járvány »túl van spirázva«, hiszen »alig van halott«. Egyelőre csak néhány megjegyzés a fentiekhez:

https://mandiner.hu/cikk/20200430_halalos_tevhitek_magyarorszagon

Müller Cecília: Nem kizárt, hogy az enyhítés után felerősödik a járvány

A tiszti főorvos hosszan beszélt az ünnepről, és a szülők felköszöntésére buzdított. Eközben anyák napján is él még az országos kijárási korlátozás.

https://nepszava.hu/3076465_muller-cecilia-nem-kizart-hogy-az-enyhites-utan-felerosodik-a-jarvany

107 érettségiző, 107 darab gumikesztyű – 5 napra

újnépszabadság

Fábry Béla

Egy pedagógus csoportban olvasom a bejegyzést.
“Ma voltam benn a suliban, bizonyítványt írni. Megjöttek a “védekezési eszközök”. Forr a vérem!!!! A 107 érettségizőre 107 db orvosi maszk és 107 DARAB (!!!!!, NEM PÁR!!!!) gumikesztyű. Öt vizsganapra. Nincs mit hozzáfűznöm!!!”
(bejegyzés az érettségire való felkészülés helyzetéről)
Megosztottam egy másik helyen, megosztom itt is.
Mert szerintem az érettségi május 4-vel kezdődő, kormány által elrendelt szervezése kimeríti a “szándékos emberölés kísérlete” de legalább a “gondatlanságból elkövetett emberölés kísérlete” tényállást.
Erős? Az. Szándékosan. Ha csak egy ember is áldozatául esik annak, ami egyébként elkerülhető lenne, …
Sorry.

https://ujnepszabadsag.wordpress.com/2020/04/29/107-erettsegizo-107-darab-gumikesztyu-5-napra/

Átképzésekkel, bővített közmunkaprogrammal lesz munkája mindenkinek három hónap múlva a kormány szerint

Miután szerdán este Orbán Viktor bejelentette a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozás szabályainak lazítását, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón további részletek árult el a védekezés további menetréről és a korlátok  fokozatos feloldásáról.

https://merce.hu/2020/04/30/hetfotol-kulon-is-a-megbetegedesek-szamat-budapestre-es-videkre/

Ők Magyarország legszegényebbjei: döbbenetes, mekkora nélkülözésben élnek

Döbbenetesen sok, csaknem 850 ezer magyar él súlyos anyagi nélkülözésben egy friss, Európai jelentés szerint. Ez a 6. legrosszabb adat lakosságarányosan az Európai Unióban. Öröm az ürömben, hogy egy év alatt azért némileg sikerült faragni a súlyos szegénységben élők számában hazánkban is.

https://www.penzcentrum.hu/otthon/ok-magyarorszag-legszegenyebbjei-dobbenetes-mekkora-nelkulozesben-elnek.1094328.html

A magánszorgalmú kutyák című verset küldi Schmidt Máriának Rajk harcostársa

Az Orbán-kormány milliárdos udvari történetíró nagyasszonya vasárnap – érthetetlen indíttatásból és ráadásul értelmezhetetlenül – zagyva mocsokban gyalázta a tavaly ősszel elhunyt ifj. Rajk László személyét és közéleti múltját. Hajdani harcostársának és barátjának véleményét kértük ki az esetről: Haraszti Miklós rendhagyóan bölcs tömörséggel intézte el Schmidt Máriát.

mindössze újraolvasásra javasolja Illyés Gyula – vele kapcsolatban talán még nincs kommunisztikus vádirata Schmidtnek – A magánszorgalmú kutyák című versét. Ebben a népi írók mozgalmának egyik apostola többek között arról ír, hogy „Legtöbbet mégis ők gyötörtek./A magánszorgalmú kutyák!/Ámuldozva utáltuk őket./Ez volt mégis a legcsúnyább.;Sem a házat és sem urát/nem védték. Miért is dühöngtek?/Úgy hörögtek, fölhömpölyödtek,/hangjukba fúltak, a buták.;Aki csak utcájukba ért,/szaggatták volna cafatokra,/csontját mindet megropogtatva,/külön-külön leszopogatva/egy köhejért, egy zörejért.;A magánszorgalmú ebek./Ahogy végigfutva a láncot/két lábra állva azt a táncot/járták: vért, vért, vagy megveszek./.../”

https://hirklikk.hu/kozelet/a-maganszorgalmu-kutyak-cimu-verset-kuldi-schmidt-marianak-rajk-harcostarsa/363109

Két kínai koronavírus-gyorsteszt teljesen használhatatlan

A Semmelweis Egyetem kutatói bevizsgáltak két koronavírus-gyorstesztet. Eredményeik alapján az ezekkel kapott eredmények jelentős része köszönő viszonyban sincs a valósággal. A ténylegesen fertőzötteknek csupán harmadát mutatják pozitívnak, a ténylegesen negatívok közül pedig 7-13 százalékot fals pozitívnak mutatnak. A eredmények szerint az antitesteket kimutató vizsgált gyorstesztek egyszerűen nem alkalmasak jelenleg a koronavírus-fertőzés szűrésére. A SOTE a gyorsteszteket egy olyan kínai hátterű magyar cégtől szerezhette be, amelyik korábban ismeretlen volt az egészségügyi piacon, de a veszélyhelyzet óta sorra kapja a megbízásokat.

Mindenekelőtt azt fontos tudni, hogy ezeknek az antitestgyorsteszteknek semmi közük a Semmelweis Egyetem vezetésével, és a négy magyar orvosképző egyetem közreműködésével kezdődő tömeges tesztelő kampányhoz. Abban a vizsgálatban ugyanis PCR-tesztet használnak, ami a jelenlegi tudásunk szerint a legpontosabb képet adja az illető fertőzőképességéről, és aktív fertőzöttségéről.

https://index.hu/techtud/2020/04/30/a_semmelweis_egyetem_vizsgalata_szerint_ket_kinai_koronavirus-gyorsteszt_teljesen_hasznalhatatlan

Karácsony: Heteken belül elkezdődhet az óvatos nyitás Budapesten

Elfogadta azt a javaslatot, ami az átfogó közlekedésbiztonsági-forgalomcsökkentési terv december végéig történő kidolgozásáról szól, jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester. Közölte azt is, hogy Budapest jelenleg még a közterületek lezárásának taktikáját követi a járvány miatt, de heteken belül megkezdődhet az óvatos nyitás.

Karácsony Gergely online sajtótájékoztatón jelentette be, hogy elfogadta az elmúlt napokban sok vitát kiváltó közlekedésbiztonsági-forgalomcsillapítási javaslatot. Az előterjesztésbe belegyúrták a Fidesz-frakció módosító javaslatait, ami átfogó, széleskörű társadalmi párbeszédet szorgalmaz a konkrét döntések előtt. A főpolgármester közölte: december 31-ig utcáról utcára haladva kidolgozzák, hol és milyen forgalomcsillapítás szükséges, nem fűnyíró-elven akarják mindenhol csökkenteni a sebességet - döntés a jövő év elején várható erről.

https://index.hu/belfold/2020/04/30/karacsony_heteken_belul_elkezdodhet_az_ovatos_nyitas_budapesten/

Németországban négy nap után újra növekszik a fertőzöttszám

Az utóbbi 24 órában 1627-en fertőződtek meg koronavírussal Németországban, így jelenleg 161 539-en áll az összes fertőzött száma, a halálozási arány pedig 153 új áldozattal 3,9 százalékról 4 százalékra nőtt a regisztrált fertőzöttek körében. Viszont több mint 120 ezren már felgyógyultak a Covid-19 betegségből.

Angela Merkel kancellár csütörtökön konzultál tartományi vezetőkkel arról, folytatódjon-e a korlátozások fokozatos enyhítése. Úgy tudni, nem mindenki lelkesedik az ötletért, Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália tartományi miniszterelnöke szerint például még korai a lazítás. 

 

https://index.hu/kulfold/2020/04/30/nemetorszagban_4_nap_utan_ujra_novekszik_a_fertozottszam/

 

Öt embermentő javaslatból ötöt szavazott le a Fidesz

Online petíciót indít az MSZP.

Hiába támogatja ötből négy ember a munkahelyek megvédését, az álláskeresési járadék megemelését, a nyugdíjasok azonnali megsegítését, az energiaárak csökkentését, illetve az egészségügyben és a szociális ágazatban dolgozók béremelését, a Fidesz minderre nemet mondott, konstatálta Tóth Bertalan. (A kormánypárt formálisan az Országgyűlés Népjóléti Bizottság keddi ülésén söpörte le az MSZP ötpontos csomagját, így azt meg sem tárgyalhatta a Tisztelt Ház.) Így az MSZP elnöke szerint pártjának egy lehetősége marad: közvetlenül az emberekhez fordul.

 

https://nepszava.hu/3076467_ot-embermento-javaslatbol-otot-szavazott-le-a-fidesz

 

Tóta W.: Tetőzés május 35-én

Folyamatosan nemzeti összefogásról beszél, de Orbán Viktor miniszterelnök valójában sohasem keresett hitelességet és bizalmat a feltétlen hívőinek táborán túl. A járvány miatt most viszont olyanokkal is szót kellene értenie, akik számára ő nem házi szent vagy apafigura - írja a HVG publicistája. Vélemény.

 

Erről szól még a cikk:

Miért gyengekezű és erőtlen vezető Orbán?

Kik hiszik még el a kormányfő bemondásait?

Lehetséges-e így valódi nemzeti összefogás?

https://hvg.hu/360/202018_tetozes_majus_35en

Egy koronavírusos tájékoztató videóból derült ki, hogy a turisztikai ügynökség továbbra is titokban osztja a közpénzt

Kisvonatot szerzett be egy balatonboglári vállalkozó, és megújult a város kalandparkja is. Egy birtokunkba került dokumentum szerint a vállalkozó a két projektre 100 millió forintot egyedi támogatást kért a Magyar Turisztikai Ügynökségtől. Úgy tűnik, hogy meg is kapta, de ennek az ügynökség oldalán ennek azóta sincs nyoma.

https://24.hu/belfold/2020/04/30/mtu-egyedi-tamogatas-kisvonat-balatonboglar/

Bővíti Rogán régi ismerősének parkolási rendszerét a Belváros

Az V. kerület Országházhoz közel eső részein az elmúlt napokban a veszélyhelyzet idejére ingyenessé tett parkolás ellenére több utcát lezártak a várakozóhelyet kereső autók elől. A lezárt területen munkások érzékelőket telepítettek az útburkolatba. A beruházással a tavaly elindított elektronikus parkolássegítő rendszer újabb fázisa kezdődött meg.

Az önkormányzat 2019-ben írt ki tendert az úgynevezett okos parkolók kialakítására. 2019 májusában kihirdették, hogy a pályázaton egyedül induló Smart Lynx Kft. nyerte el a megrendelést. A cég a tender közel 130 millió forintos alapcsomagjában azt vállalta, hogy az 5300 fizetős parkolóhellyel rendelkező Belvárosban 1050 várakozóhelyen helyez el szenzorokat, és öt évig felügyeli működésüket. A szerződés értelmében a kerület opcionálisan további 450 szenzor telepítésére is igényt tarthatott, és ez az egyéb kiegészítő szolgáltatásokkal akár 40 százalékkal is megemelhette a beruházás költségét.

https://24.hu/belfold/2020/04/30/belvaros-parkolas-rogan-antal/

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.