2020, január 31 - 07:57 Sajtószemle

ÍGY LISTÁZZA A FIDESZ A VÁLASZTÓPOLGÁROKAT: EGERBEN KERÜLT ELŐ A BIZONYÍTÉK

Az egri városházán nemcsak a Kubatov-lista frissítésére szolgáló, választópolgárokat profilozó lista került elő, hanem a 2014-es ajánlóívek is, amelyeket rég meg kellett volna semmisíteni.

A helyi lap szerint az egyik alpolgármester irodájának egyik szekrényében volt az a dosszié, amelyben a képek tanúsága alapján a Fidesz helyi ún. Kubatov-listája kapott helyett, illetve feltehetően még a 2014-es választási kampány során gyűjtött ajánlások fénymásolatai, amelyet a helyi fideszes aktivisták Nyitrai Zsoltnak, a Fidesz képviselőjének gyűjtöttek. Az ilyen ajánlásokat már rég meg kellett volna semmisíteni a jogszabályok szerint.

A Fidesz pártigazgatójáról elnevezett Kubatov-lista egy olyan dokumentum, amelyben különféle szempontok alapján tartják számon az állampolgárokat, főleg azt jelezve, hogy az adott személy mennyire mozgósítható a választás napján a Fidesz mellett – az Egerben talált listákon a polgárok aktivitását például egy skálán 1 és 7 között értékelték.

https://azonnali.hu/cikk/20200130_igy-listazza-a-fidesz-a-valasztopolgarokat-egerben-kerult-elo-a-bizonyitek

Közös énekléssel búcsúzott az Európai Parlament Nagy-Britanniától videó

Szerdai plenáris ülésén az Európai Parlament is jóváhagyta a Johnson-kormány brexitmegállapodását, amely rögzíti az Egyesült Királyság EU-ból való távozásának feltételrendszerét.

Ezzel biztossá vált, hogy két nap múlva, pénteken az Egyesült Királyság nem egyoldalúan lép ki az EU-ból, hanem kölcsönös, elvileg rendezett válási folyamat elé nézünk.

A voksolás után az EP-képviselők az Auld Lang Syne című dal közös éneklésével búcsúzttatták a kilépő briteket:

https://merce.hu/2020/01/29/kozos-eneklessel-bucsuzott-az-europai-parlament-nagy-britanniatol/

A dal magyar fordítása, Rab Zsuzsától, itt olvasható

https://www.magyarulbabelben.net/works/en/Auld_Lang_Syne/Old_Long_Syne_%28details%29/hu/31898-Auld_Lang_Syne_%28r%C3%A9szletek%29

 

Járóka Lívia: Nem kellenek olyan hangadók, akik azért utaznak Gyöngyöspatára, hogy ott látványosan elsírják magukat

Interjút adott a Magyar Nemzetnek Járóka Lívia, az Európai Parlament fideszes alelnöke.

Járóka Lívia a gyöngyöspatai kártérítés ügyében először szólalt meg, holott egyébként – ahogy arra korábban már az Azonnali is rámutatott – más esetekben előszeretettel nyilvánul meg roma-ügyben (például javában zajlott már Gyöngyöspatáról a diskurzus, amikor a saját Facebook-oldalán ő egy szépségversenyen való szavazásra buzdított, ahol döntőbe jutott egy cigány lány).

Az EP alelnöke az interjúban kifejtette: szerinte Magyarország sokat tett a romák és a szegények társadalmi integrációjáért. Épp ezért kiemelte azt is:

nem kellenek olyan hangadók, akik azért utaznak Gyöngyöspatára, hogy ott látványosan elsírják magukat, és ugyanezen civil szervezetek a baloldali kormányok idején egy szót sem szóltak.

Járóka Lívia szerint egy civil szervezet csak akkor avatkozzon bele a romák érdekképviseletébe, ha ahhoz érdemben hozzá tud adni valamit.

Járóka, aki egyébként büszke arra, hogy ő az EP első roma származású alelnöke, arról is beszélt, hogy a Fidesz-kormány felismerte, mekkora probléma a szegregáció, és gyakorlatilag 2010 óta eredményesen keresi a válaszokat a kérdésre.

https://merce.hu/2020/01/30/jaroka-livia-nem-kellenek-olyan-hangadok-akik-azert-utaznak-gyongyospatara-hogy-ott-latvanyosan-elsirjak-magukat/

A fideszes delegáltak megakadályozták a Karácsony-interjú kivizsgálását

Összeült a közmédia felügyeletét ellátó Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma, de fideszes delegáltak bátran tartózkodtak.

A kormánypárti többségű, három ellenzéki delegálttal felálló testület nem szavazta meg, hogy az ellenzéki tagok javaslatára fölkerüljön az ülés napirendjére a botrányosan elfogult Karácsony-interjú, illetve az antiszemita megnyilvánulásai miatt számos zsidó szervezet szerint elfogadhatatlan Siklósi Beatrix Kossuth-csatornaigazgatói kinevezése – tájékoztatta lapunkat egybehangzóan Kránitz László és Debreczeni József. Debreczenitől azt is megtudtuk, hogy láthatóan a kormányoldali delegáltak sem érzik problémamentesnek a két említett ügyet, ezért a nemleges szavazat helyett tartózkodtak, de a napirendre vételt ezzel is meg tudták akadályozni. Debreczeni szerint Balogh László elnök arra hivatkozott, hogy a kuratóriumnak nincs joga tartalmi kérdésekről véleményt mondani, de egyrészt Siklósi ügye személyi kérdés, másrészt az elnök nem tudta megmondani, hol szerepel a vonatkozó törvényekben ilyen korlátozás. Arról is vita alakult ki, hogy megkapta-e Balogh a MÚOSZ-nak a Karácsony-interjúval kapcsolatos panaszát – úgy tudjuk, a beadvány végül szerencsésen megkerült.

https://nepszava.hu/3065345_batran-letartozkodtak-a-botranyos-karacsony-interju-kivizsgalasat-a-fideszes-delegaltak

Újabb három szerző nem veszi át a Térey-ösztöndíjat

Zoltán Gábor, Keresztesi József és Szőcs Petra arról tájékoztatta ma szerkesztőségünket, hogy nem kívánják elfogadni a Térey-ösztöndíjat. 

Elsőként Bartók Imre jelentette be, hogy nem tart igényt az ösztöndíjra, majd Csehy Zoltán döntött hasonlóképp. 

A mostani visszalépésekben nagy valószínűséggel közrejátszhatott a 2020. január 28-ai hír is, mely szerint Bartók Imre nem képviselheti Magyarországot az Irodalom Éjszakáján, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Külföldi Magyar Intézetek és Évadok Főosztálya ugyanis visszavonta döntését koncepcióváltásra hivatkozva. A külügy mai, Azonnali.hu-nak adott interjújában azzal magyarázta döntését, hogy „Bartók Imre Facebook-posztjában egyértelművé tette, hogy nem kíván részese lenni a kormányzat által szervezett és finanszírozott kulturális életnek, ezért, bár korábban az általunk igen tisztelt írói munkásságának egy elemét választottuk ki arra, hogy az Irodalom Éjszakáján a magyar irodalmat képviselje, későbbi üzenetét megértettük, és nem volt más választásunk, mint új koncepcióval nekivágni a KKM társfinanszírozásában és részvételével zajló Irodalom Éjszakája projektnek.”

https://litera.hu/hirek/ujabb-harom-szerzo-nem-veszi-at-a-terey-osztondijat.html?

A Térey-ösztöndíjasok arra kérik a Külügyminisztériumot, hogy mégis szerepeltessék Bartók Imre szövegeit az Irodalom Éjszakája programjában

„Nem tartjuk elfogadhatónak, ha egy magyar írót személyes döntése miatt hátrányos megkülönböztetés ér.”

 

„Nem tartjuk elfogadhatónak, ha egy magyar írót személyes döntése miatt hátrányos megkülönböztetés ér, ezért kérjük, mégis szerepeltesse a Külgazdasági és Külügyminisztérium az Irodalom Éjszakája eredeti koncepciójának megfelelően Bartók Imre szövegeit a programban” – írják közös közleményükben a Térey-ösztöndíjas írók.

Továbbá az aláírók elfogadhatatlannak tartják, hogy egy magyar írót személyes döntése miatt hátrányos megkülönböztetés ér, ezért visszautasítják a Térey János-ösztöndíjasokat ért méltatlan támadásokat és nyilvános megbélyegzésüket.

„Kiállunk a szólásszabadság, a személyes döntés és a szakmai munka autonómiája mellett!” – zárul a közlemény amelyet eddig Bartis Attila, Csender Levente, Fekete Vince, Garaczi László, Győrffy Ákos, Háy János, Hász Róbert, Kemény István, Kollár Árpád, Kürti László, Lackfi János, Lanczkor Gábor, Láng Zsolt, Lövétei Lázár László, Orcsik Roland, Szálinger Balázs, Szilasi László, Solymosi Bálint, Varró Dániel, Vörös István, Zalán Tibor írt alá.

https://magyarnarancs.hu/sorkoz/a-terey-osztondijasok-arra-kerik-a-kulugyminiszteriumot-hogy-megis-szerepeltessek-bartok-imre-szovegeit-az-irodalom-ejszakaja-programjaban-126480

Schmidt Máriaék megvették a Városmajor utcai posta épületét

 602

A Budapesti Tőzsde honlapján közölte a Schmidt Mária és családtagjai többségi tulajdonában lévő Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt., hogy a Városmajor utca 35. szám alatt elhelyezkedő ingatlan megvásárlása lezárult, 

"a tranzakció pénzügyi zárása a mai napon sikeresen megtörtént, a vételár megfizetésre került."

Városmajor 35. a Magyar Posta régóta árult épületét takarja. 

https://444.hu/2020/01/29/schmidt-mariaek-megvettek-a-varosmajor-utcai-posta-epuletet

Uzsorásoktól félti a kormány a kártérítésre jogosult gyöngyöspatai romákat

Az elmúlt hónap kormányzati slágertémáiról, a gyöngyöspatai szegregációs perről és a börtönkártalanítások ügyéről is beszélt a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az éveken át elkülönítve oktatott, ezért jogerős bírósági ítélet alapján pénzbeli kártérítésre jogosult gyöngyöspatai romák ügyével kapcsolatban azt mondta:

„a kormány helytelennek tartja, hogy a bírósági ítélet lehetetlen helyzetet teremtett, a pénzbeli kártérítés ugyanis semmilyen formában nem segíti a szegregációt elszenvedett cigányokat.”

Helyette Gulyás szerint az a „néhány százezer” forint, amit az érintettek „17 évvel a szegregáció kezdete után” most megkapnának,

maximum az uzsorásokat hozhatja az érintett romákra.

Hozzátette: az Emberi Erőforrások Minisztériuma emberei „már a napokban Gyöngyöspatán vannak”, hogy megegyezésre jussanak az érintettekkel a természetbeni (képzéseken és felzárkóztató programokon keresztüli) kártérítést illetően.

https://444.hu/2020/01/30/uzsorasoktol-felti-a-kormany-a-karteritesre-jogosult-gyongyospatai-romakat

Eszenyi Enikő azért nem tüntetett a kulturális törvény ellen, mert nem akart politikai térbe lépni

„Mit nem lehet ezen érteni? Azt, hogy nem akarok politikai térbe belépni. Arról nem is beszélve, hogy aznap 1029 ember volt a Vígszínházban a Padlás jubileumi előadásán, ahol az 1 milliomodik nézőnket köszöntöttük, és együtt énekeltük, hogy »itt van dolgunk és itt vannak álmaink«”- válaszolta. Eszenyi szerint „a szakmai szolidaritásnak nem kell mindig nyilvánosnak lenni. Szerintem én nagyon sokat teszek a szakmámért. Bárki megkeres, annak tehetségemhez, lehetőségemhez képest segítek. Amúgy meg nem is hívtak, de erről már nem is akarok beszélni”.

 A tiltakozások után a kormány finomított a törvényen

Schilling Árpád videóban reagált

„Nagyon sajnálatos, hogy ma ott tartunk, hogy az ország legnagyobb színházának igazgatóját fel kell világosítani arról, hogy mit jelent a szolidaritás, és egyáltalán, mit jelent az élet” - mondta Schilling Árpád egy videóban nem sokkal az Eszenyivel készült interjú megjelenése után. 

A rendező szerint egy tüntetésre nem akkor megy el az ember, ha meghívják, hanem akkor, ha támogatja az ügyet. A szolidaritásnak pedig szerinte épp az a lényege, hogy nyilvános, ha nem az, akkor semmi értelme nincs: 

https://444.hu/2020/01/30/eszenyi-eniko-azert-nem-tuntetett-a-kulturalis-torveny-ellen-mert-nem-akart-politikai-terbe-lepni

Egy katolikus segédlelkész a vasárnapi szentmisén heccelte fel a népet a Srí Lanka-i pékek ellen Gyergyóditróban

A tiltakozó helybeliek élére a helyi katolikus segédlelkész, Biró Károly állt, aki – a ditróiak elmondása szerint –

a vasárnapi szentmise végén hívta fel a hívek figyelmét az „idegenek” által hordozott veszélyre.

Arra szólította fel a község lakosságát, hogy szerdán közösen fejezzék ki tiltakozásukat, és kérjék a helyzet megoldását a település polgármesterétől. A tiltakozók a gyergyóditrói katolikus templom előtti téren gyülekeztek szerdán 15 óra után – írja a Maszol.

A pékek ellen lázadók azt mondták: sértette őket a pékség tulajdonosának az a kijelentése, miszerint új kultúrák megismerése csak gazdagíthatja a községet. A tömeg közepén maga Biró Károly segédlelkész is feltűnt, aki kevéssel négy óra előtt a templomba invitálta az összegyűlt embereket. Odabent a pap a közös imát követően

tüzes hangú beszédben hívta fel a jelenlévők figyelmét a székely nép sorsára és az általa elszenvedett igazságtalanságokra.

A portál érdeklődésére Puskás Elemér polgármester elmondta: nem látja egyelőre, hogyan lehetne megoldani a kialakult helyzetet, úgy érzi, nem tud törvényesen lépni az önkormányzat.

https://168ora.hu/kulfold/katolikus-segedlelkesz-gyergyoditro-migranspanik-hecceles-srli-lanka-pekek-181115?

Ármány és hatalom helyett leginkább a pénzről szól Harry és Meghan visszalépése

g7

Bár az utóbbi években divatos lett fanyalogni az insta-influencerek láttán, nem ők az elsők, akik abból élnek meg, hogy híresek (és azért híresek, mert híresek). Teljesen üres funkciót betöltő, szimbolikus hírességnek ott a brit királyi család, aminek tagjai évszázadok óta űzik nagy költségvetést igénylő életmódjukat, részben közpénzből, miközben szimbolikus lépésekkel meggyőzték a közvéleményt arról, hogy őket eltartani közérdek. Nem dolgozhatnak, csak reprezentálhatnak.

Erre az érdekes tényre irányítja a figyelmet Harry sussexi herceg és felesége, Meghan Markle, akik mindenféle hagyományt felrúgva közölték, hogy szeretnének „visszalépni” a királyi család első soraiból. Az egész lépés ugyanis nem az ármányról vagy a hatalomról – és még csak nem is a brit sajtó Markle elleni idegengyűlölő lejáratókampányáról – szól, hanem a pénzről és a vagyon elfogadottságáról.

A brit királyi család tagjai alapvetően háromféle módon tesznek szert jövedelemre. Dolgozniuk, tehát munkajövedelmet szerezniük a szokásjog szerint tilos, és jótékony alapítványaikban betöltött pozíciókból eredően sem juthatnak bevételhez. Kizárólag passzív jövedelmeik vannak.

A befolyó bevételek jelentős része lényegében adófizetői pénz, a királynőhöz befolyó uralkodói járadék (Sovereign Grant). Ez végső soron a 14 milliárd fontra értékelt koronabirtok (Crown Estate) nyereségének egy része (a rendszer 2011-es bevezetése óta 15 százalék, de az utóbbi években a Buckingham palota felújítására szánt kiadások miatt 25 százalék), legutóbb 82 millió font volt.

Közpénz a koronabirtok? 

https://g7.hu/kozelet/20200118/armany-es-hatalom-helyett-leginkabb-a-penzrol-szol-harry-es-meghan-visszalepese/

Magyar György irodájának félmilliárdot fizettek ki

ORIGO.HU

Magyar György egy múlt heti tévés beszélgetésben azt állította, hogy már évek óta nem foglalkoznak börtönkártérítési ügyekkel, és börtönbizniszről pedig nem is tud. Azt nem árulta el semmilyen médiumnak, hogy mennyit keresett eddig ő és az irodája ilyen kártérítési ügyeken. Most viszont az Origo megszerezte a pontos számokat, ezek alapján pedig nagyon jövedelmező üzlet elítélt bűnözőknek kártérítési pert intézni: Magyar György és irodája eddig összesen több mint félmilliárdot perelt vissza az államtól, 544 millió forintot. És összesen 419 ilyen ügyet intézett.

A Magyar Nemzet mostani megkeresésekor Magyar György ügyvédi titoktartásra hivatkozva nem adott választ arra a kérdésre, mennyi bevételük származott a magyar állam ellen indított perekből.

A portál megadja a választ: 419 ügy után 544 millió forintot kellett fizetni a Dr. Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda munkája után. És ami szintén érdekes: az ő ügyvédi irodájuk intézte Magyarországon a második legtöbb börtönkártérítési pert.

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/magyar-gyorgy-irodajanak-felmilliardot-fizettek-ki-7725779/

Le a baloldali rasszizmussal!

Néző László Magyar Nemzet

Az alaptétel az, hogy a mai balliberális politikai oldalnál gyűlölködőbb, kirekesztőbb, antidemokratikusabb képződmény aligha van Európában. Ők ugyanis nem egy-egy specifikus emberfajtát gyűlölnek, hanem mindenkit, aki nem ért velük egyet. Ha úgy hozza a sors, gyűlölik a cigányokat, a zsidókat, a keresztényeket, a fehéreket, a férfiakat, a nőket.

S nemcsak gyűlölik mindezeket, hanem, ha tehetnék, a Föld színéről is eltüntetnék őket. Nézzük meg azokat az eltorzult, elembertelenedett arcokat, ahogyan acsarkodnak mindenkire, aki más, mint ők az Európai Parlamentben, a magyar országgyűlésben vagy a hazai médiumok egynémelyikében. Azt hiszem, sokan sóvárgó-irigyen gondolnak ideo­lógiai és jogelődjeikre, a kommunista pártokra, akik Kelet-Európában egykor oly könnyedén elintézhették mindazokat, akik másképpen gondolkodtak. A magyarkérdés vagonkérdés…

láthatólag a DK-s polgármester, egykori EP-képviselő maga sem egy fekete, transzvesztita muzulmán (elnézést is kérek az említett csoporttól, ha vannak ilyenek, hogy a fent említett politikust hozzájuk hasonlítom, nem akartam őket ezzel megbántani), bár, hazánkban szabad identitásválasztás van. Úgyhogy nem tudhatjuk, mit vagy kit lát Niedermüller, amikor reggel a tükörbe néz.

Mi viszont tudjuk, kiket látunk. S akiket látunk, csak abban erősít meg bennünket, hogy minden erőnkkel azon legyünk, hogy ez a szánalmas, dögunalmas, rasszista, kirekesztő társaság soha többé ne kormányozza Magyarországot.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/le-a-baloldali-rasszizmussal-7724168/

Tiltakozik a Magyar Református Presbiteri Szövetség Niedermüller Péter kijelentése ellen

MTI Magyar Nemzet

A Magyar Református Presbiteri Szövetség mintegy 15 ezer magyarországi – és 30 ezer Kárpát-medencei – presbiter férfi és nő nevében tiltakozik Niedermüller Péter (DK) VII. kerületi polgármester ATV-ben elhangzott „megbélyegző, kirekesztő, gyűlöletkeltő, keresztyéneket gyalázó” kijelentése ellen.

https://magyarnemzet.hu/belfold/tiltakozik-a-magyar-reformatus-presbiteri-szovetseg-niedermuller-peter-kijelentese-ellen-7726196/

Papp Dániel bevédte Siklósi Beatrixot

Papp Dániel akinek papírja van arról, hogy  maga is hírhamisító

kiemelte: amíg ő irányítja az MTVA-t, garantálja, hogy a közmédia műsorai továbbra is nemre, fajra és felekezethez való tartozásra tekintet nélkül szolgálják minden ember érdekét.
Siklósi Beatrix kinevezése ellen több zsidó szervezet, köztük a NÜB is tiltakozott nyílt levélben, kifogásolva, hogy nem elég elfogulatlan és antiszemita tartalmakat terjeszt.

Papp Dániel a szervezetnek írt levelében közölte: mélyen egyetért a szervezettel abban, hogy az antiszemitizmusnak még csak megtűrt helye sem lehet a közéletben; a közszolgálati médiában és a kereskedelmi csatornákon is a leghatározottabban fel kell lépni ellene.

 

https://varosikurir.hu/papp-daniel-bevedte-siklosi-beatrixot-kezeket-a-magasba-akit-meglepett-a-hir/

 

Donald Tusk szerint nem létezik a „bölcsek” jelentése

TOVÁBBRA IS MARAD A FIDESZ FELFÜGGESZTETT TAGSÁGA A NÉPPÁRTBAN

Judi Tamara (Brüsszel) Magyar Nemzet

Marad a Fidesz felfüggesztett tagsága az Európai Néppártban, illetve hamarosan konzultáció kezdődik a pártcsalád politikai irányvonalának jövőjéről – ezt sajtóinformációk szerint Donald Tusk néppárti elnök jelentett be tegnap Brüsszelben, a néppárti frakció ülésén. A Magyar Nemzet információi szerint a lengyel politikus felfedte azt is: a „bölcsek” jelentése valójában egy szóbeli értékelés, amit Tusk a néppárti vizsgálóbizottság tagjaival folytatott.

https://magyarnemzet.hu/belfold/donald-tusk-szerint-nem-letezik-a-bolcsek-jelentese-7724219/

A kormány elrendelte a déli határ megerősített védelmét a migránsok betörési kísérlete miatt

ORIGO

A déli határon a migrációs nyomás a korábbiakhoz képest lényegesen nagyobb - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a Kormányinfón. Arról is beszélt, hogy a magyar egészségügyi rendszer felkészült az esetleges járványra, de egyelőre egyetlen koronavírusos megbetegedés sem történt az országban

A kormány meghallgatta az országos tisztifőorvost a koronavírusról - mondta Gulyás Gergely. A tájékoztatójából kiderült, hogy az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a legtöbb megbetegedés továbbra is Kínában van, világszerte 170 haláleset történt, és több mint 7000 megbetegedés. Európában lényegesen jobb a helyzet.

https://www.origo.hu/itthon/20200130-gulyas-gergely-kormanyinfo.html

Bíróság elé állítják a röszkei átkelőnél elfogott négy migránst

ORIGO

Gyorsított eljárással állítja bíróság elé az ügyészség azt a négy férfit, aki egy nagyobb csoport tagjaként Röszkénél, a közúti határátkelőhely kerítésén át, illegálisan jutott Magyarország területére kedden - tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t. Szanka Ferenc közölte: a szír és palesztin férfiakat határzár tiltott - tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett - átlépésével vádolják.

https://www.origo.hu/itthon/20200130-roszkei-kerites-migrans-attores.html

Gulyás: Pár napon belül leállíthatják a magyar-kínai repülőjáratokat

Rekord hosszúságú ülést tartott a kormány tegnap, miután nagyon sok jelentést meg kellett hallgatniuk. Gulyás azt mondta, a koronavírus miatt megállítottak egy Prágából érkezett turistabuszt, a rajta ülő kínaiak lázát megmérték a határon. A Kínában lévő hét magyar egészséges. Gyöngyöspata ügyben nincs elmozdulás.

A legfontosabbak:

·         A koronavírus miatt bárki belépését megtagadhatják az országba. Hamarosan leállíthathatják a repülőjáratokat Magyarország és Kína között

·         140 milliárdba kerül a kórházak festése

·         Gulyás Gergely megígérte, pénteken bemutatják az átalakított NAT-ot

·         Elismerte, hogy tervben van a felsőtagozatok összevonása a szegregáció megakadályozása érdekében

·         A gyöngyöspatai romákat az uzsorásoktól félti. Ha nem sikerül megállapodni a szegregáció miatti kártérítésről - a kormány okatatással kompenzálna, nem pénzt adna -, akkor megvárják a Kúria döntését és azt végrehajták

·         Orbán drága családvédelmi akciótervet jelent be, "a jövő évi költségvetést terhelnék jelentősen az összegek", így a részleteket csak később fogadják el.

1

továbbiak a cikkben

https://hvg.hu/itthon/20200130_Gulyas_kormanyinfo

A Puskás Stadionban tartottak születésnapi bulit Mészárosék

Zárt körű, zenés-táncos mulatságot tartottak a Puskás Stadionban egy Mészáros Lőrinchez köthető építőipari cég születésnapja alkalmából. Néptáncosok mellett fellépett Horváth Charlie, dübörgött az AC/DC.

Egy hazai sztár, Horváth Charlie élőben, az ausztrál rockbanda, az ausztrál AC/DC örök érvényű Thunderstruck című száma a lejátszóból dübörgött a nemzeti stadionban, ahol nagyszabású ünnepséget rendeztek.

A nagyszerű élményt meg is örökítette a buli egyik résztvevője, aki történetesen nem más, mint Schmidt Zoltán, a Mészáros Lőrinc gyermekeinek érdekeltségébe tartozó Fejér-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója, illetve az egyik leghallgatottabb magyar rádiós csatorna, a Rádió 1 újdonsült tulajdonosa.

https://magyarhang.org/belfold/2020/01/30/a-puskas-stadionban-tartottak-szuletesnapi-bulit-meszarosek/

Ellenőrzést kapott a hortobágyi juhász, miután a földügyekről nyilatkozott a sajtónak

Idén már kétszer is ellenőrizte a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őre azt a juhászt, aki nemrég az Euronews csatornának elmondta a véleményét a földbérleti szerződéseknél tapasztalt visszásságokról. Mavranyi Zsigmondot most a saját részére tartott 25 liba és három disznó miatt büntethetik meg.

„A fideszes jóbarátok, azok kapták, sajnos. Meg a műgazdák, mert a valós gazdáknak nem jutott.”

Ezt nyilatkozta Mavranyi Zsigmond, amikor négy évvel a föld nélkül maradt hortobágyi gazdákról szóló riportunk után az Euronews riporterével visszamentünk a helyszínre. A helyiek egyértelműen a földárverésekről szóló Ángyán-jelentésekben foglaltakat erősítették meg: nem a helyi gazdálkodók, hanem a jó politikai kapcsolatokkal bíró, sokszor a mezőgazdasággal még csak köszönőviszonyban sem lévő, a földterületektől gyakran távol élő, tehetős emberek jártak jól az állami termőföldek újraosztásával.

https://blog.atlatszo.hu/2020/01/ellenorzest-kapott-a-hortobagyi-juhasz-miutan-a-foldugyekrol-nyilatkozott-a-sajtonak

Orbán jól taktikázott: elvek helyett a kompromisszumot választotta a Néppárt

Nem volt más választása az Európai Néppártnak, mint hogy meghosszabbítja a Fidesz felfüggesztését, máskülönben a szakítást kockáztatja. A hvg.hu által megkérdezett néppárti képviselők megosztottak a kérdésben: van, aki szerint itt az ideje végleg kirúgni a magyar kormánypártot, mások szerint belülről könnyebb őket kontrollálni. Egy dologban azonban mindenki egyetértett: minél előbb megoldást kell találni arra a problémára, amit úgy hívnak: Orbán Viktor.

https://hvg.hu/itthon/20200130_orban_fidesz_neppart_tusk_eu_ep

Hivatalosan is Göncz Árpád városközpontnak hívnak egy metrómegállót

Az Árpád híd metróállomás neve szombattól Göncz Árpád városközpont lesz – írta közleményében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A közlemény szerint „Göncz Árpádról, Magyarország rendszerváltás utáni első köztársasági elnökéről és műfordítóról 2016-ban nevezték el a XIII. kerületi, Árpád híd pesti hídfőjénél fekvő területet, ahová szobrot is állítottak az emlékére. A terület részét képező Árpád híd metróállomás január 31-től a Göncz Árpád városközpont nevet viseli.”

Az érintett városrész nevének megváltoztatása korábban a XIII. kerületi önkormányzat kérése volt, amit 2016 márciusában a Fővárosi Önkormányzat elfogadott. Az átnevezés január végén valósul meg, az utastájékoztatók, a térképek és a menetrendek frissítését a BKK munkatársai elkezdték és folyamatosan végzik.

https://hvg.hu/itthon/20200130_Hivatalosan_is_Goncz_Arpad_varoskozpontnak_hivnak_egy_metromegallot

Gyerekek teájába keverik az opiátot, hogy ne érezzék az éhséget

Bár nyugaton mintha csökkennének a legális opioid gyógyszerek túladagolása miatti halálesetek, a harmadik világban javában dühöng a második opiátjárvány. A krízis középpontjában egy nevetségesen olcsó, de annál veszélyesebb gyógyszer, a Tramadol áll, ami konkrétan olcsóbb, mint az élelmiszer.

https://index.hu/techtud/2020/01/24/afrikaban_a_gyerekek_teajaba_keverik_az_opiatot_hogy_ne_erezzek_az_ehseget

Eljárás indult a Viking Sigyn mögött haladó hajó kapitánya ellen

MH/MTI

A közleményben felidézték, hogy a segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt indult ügyben a Viking Idun kapitányának bűnügyi felügyeletét indítványozta a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség.

Hozzátették: a Viking Idun ukrán kapitányát a Budapesti Rendőr-főkapitányság gyanúsítottként hallgatta ki harmincöt rendbeli segítségnyújtás elmulasztása vétségének megalapozott gyanúja miatt. A férfi idézésére önként jelent meg a rendőrségen, amely őrizetbe vette és kezdeményezte a letartóztatását. A kerületi ügyészség - figyelemmel a gyanúsított önkéntes megjelenésére is - a kapitány bűnügyi felügyeletének elrendelésére tett indítványt, az eljárásban való jelenlétének biztosítása érdekében.

 https://www.magyarhirlap.hu/kronika/20200130-eljaras-indult-a-viking-sigyn-mogott-halado-hajo-kapitanya-ellen

Korrupció árnyéka a bíróságokon

Összeférhetetlenségek garmadájára derült fény a csődbűncselekménnyel vádolt, másodfokon felmentett Szeviép-vezérek büntetőperében

Magyar Hírlap

A vádlottak felmentésével járó Szeviép-per kapcsán korábban elképzelhetetlennek tűnő korrupciósbotrány bontakozott ki, amely jelentősen ronthatja a bíróságokba vetett közbizalmat. A Szegedi Törvényszék bírái és a város balol­dali vezetésű önkormányzata között egyre több összefonódásra derül fény, és a történetnek a jelek szerint még mindig nincs vége.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200130-korrupcio-arnyeka-a-birosagokon

 

A Jobbik és a Momentum lila dzsekis násza

Ha a harmatos elnököt, Jakab Pétert hallgatjuk, akkor óhatatlanul felmerül az, hogy miképp is fog a Momentum és a Jobbik együttműködni, ha Európa új politikai törésvonala éppen e két párt között válik a legmélyebbé

Nagy Ervin Magyar Nemzet

Mert mondjuk ki: a Jobbik mint (elméletileg) lokálpatrióta és papíron szuverenista értékrendet követő közösség, minden színeváltozása, balra tolódása ellenére sem tud kompatibilissé válni a momentumosok kozmopolitizmusával. Igaz ugyan, hogy mindkét mozgalomra áll, hogy generációs pártként indult (ma már ez megváltozott), hogy egyik sem volt még kormányon (vagy kormánykoalícióban) és mindkettő az „elmúlt harminc évvel” szemben határozza meg önmagát. Ahogy az is – az utóbbi faktum ellenére –, hogy mégis minden fintorgás nélkül csaptak bele a bukott miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc tenyerébe, és együtt feszültek vállvetve (és vélhetően feszülnek majd a jövőben is) a szocialista párttal, azaz a volt kommunisták örököseivel együtt a kormánypártoknak.

 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200130-a-jobbik-es-a-momentum-lila-dzsekis-nasza

Hargitai Miklós Értékőrzés

Megújulnak – úgymond – a nemzeti parkok, ezt maga Nagy István agrárminiszter jelentette be. Nagy úr tárcájához tartozik az élelmiszerlánc-felügyelet (beleértve, mi sem természetesebb, az ebtenyésztést is), a mezőgazdaság, az erdő- és földügy (ez azt jelenti vajon, hogy az állami erdők is úgy fognak járni, mint az állami földek?), valamint a környezet- és természetvédelem. Az elmúlt tíz év folytonos átszervezései nyomán a zöld portfólió erősen viharvert állapotban van, a nemzeti parkoktól például a hatósági jogosítványaik többsége mellett az állami támogatás nagy részét is elvették: ebben a kontextusban értelmezendő a „megújulnak” szó.

https://nepszava.hu/3065381_ertekorzes

Szabad szemmel: kapóra jön Orbánnak, hogy nem változik a helyzet a Néppártban

Nemzetközi sajtószemle, 2020. január 30.

https://nepszava.hu/3065384_szabad-szemmel-kapora-jon-orbannak-hogy-nem-valtozik-a-helyzet-a-neppartban

 

Mit képzeltek magatokról? Szégyelljétek magatokat! - Kemény magyar szópárbaj Brüsszelben

Komoly szópárbajt vívott a hazaszeretetről és a magyarságról Hidvéghi Balázs fideszes és Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő a közösségi médiában az Oktatói Hálózat jelentése kapcsán, amely erős kritikát fogalmazott meg az Orbán-kormány oktatás- és kultúrpolitikájával kapcsolatban.

A szakértők által készített dokumentumot egy olyan konferencián mutatták be az Európai Parlamentben, amelynek ellenzéki EP-képviselők voltak a házigazdái. Hidvéghi az esemény után tartott sajtótájékoztatóján Soros Györggyel hozta összefüggésbe a kultúra, a tudomány, az oktatás és a média leépítéséről szóló jelentést, és a magyar ellenzéki politikusokról pedig azt mondta: 

 

Ők gyűlölik a saját hazájukat, azért, mert Magyarországon többen támogatják a kormánypártokat, többen támogatják a Fideszt, mint őket. És gyűlölik a hazájukat és a magyar kormányt azért, mert mi nemet mondtunk a bevándorlásra és kitartunk ezen álláspontunk mellett.

A nyilatkozatra Ujhelyi indulatos Facebook-posztban reagált:

 

Mondd, mit képzeltek ti magatokról? Hogy van képetek ellopni, tönkre tenni, kétségbe vonni azt, ami a legszemélyesebb kincsünk: a magyarságunk, az otthonunk, a családunk, a gyökereink szeretete? Mire ez az eszement, hazug és undorító gyűlölködés? Szégyelljétek magatokat!

https://index.hu/kulfold/eurologus/2020/01/30/ujhelyi_hidveghi_csorte_magyar_oktatoi_halozat_jelentese/

Súlyos aggályát fejezte ki a Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Magyar Természettudományi Múzeum tervezett elköltöztetésével kapcsolatban

Egyhangúlag foglalt állást a Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége: a Magyar Természettudományi Múzeumnak Budapesten kellene maradnia. Az Elnökség ugyanakkor támogatta korszerű vidéki tudományos kiállítások létrehozásának szándékát.

https://mta.hu/mta_hirei/sulyos-aggalyat-fejezte-ki-a-magyar-tudomanyos-akademia-elnoksege-a-magyar-termeszettudomanyi-muzeum-tervezett-elkoltoztetesevel-kapcsolatban-110301

Összeomlás szélén a szelektív papírgyűjtés, ingyen sem vesznek át hulladékpapírt

Mivel a szállítás és a csomagolás meghatározó alapanyaga a papír, az iparban és a kereskedelemben hatalmas mennyiségű hulladékpapír halmozódik fel. Ennek mértékét jól mutatja, hogy Magyarországon a lakossági szelektív gyűjtésből származó papírhulladék mintegy tízszerese képződik vállalkozásoknál.

Az elmúlt hónapokban azonban drasztikus változás érte a rendszer fő motiváló erejét, a pénzt, pontosabban a papír árát, így az egész papírhulladék-gazdálkodás összeomlóban van. A papírválság egész Európát érinti: a lakosság által gyűjtött vegyes papír ára látványos zuhanásba kezdett 2017 őszén. Ezt követően stabilizálódott az ára 2018 végén, az elmúlt hónapokban azonban folytatódott az esés, tavaly ősszel már negatív értéket vett fel a vegyes papír ára, és azóta is tovább zuhan.

https://g7.hu/elet/20200130/osszeomlas-szelen-a-szelektiv-papirgyujtes-ingyen-sem-vesznek-at-hulladekpapirt/

Nem biztos, hogy a vuhani halpiacról indult a koronavírus

Bár mindenki készpénznek veszi, hogy a decemberben a kínai Vuhan városából indult koronavírus-járvány kiindulópontja a város halpiaca volt - a hol a tengeri herkentyűkön kívül mindenféle állatot árulnak a kígyóktól a denevéreken keresztül a disznókig - ezt a legújabb vizsgálatok eredményi már cáfolni látszanak. 

https://index.hu/techtud/2020/01/30/nem_biztos_hogy_a_vuhani_halpiacrol_indult_a_koronavirus/

Itt tart a koronavírus

·         Csütörtök reggelre az új típusú kínai koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma majdnem elérte a 8000-et, eddig összesen 170-en haltak meg a fertőzésben.

·         Ezzel a koronavírus a kínai fertőzöttek számában jelentősen lehagyta a 2002–2003-as SARS (súlyos akut légzőrendszeri szindróma) járványt, és a halálos áldozatok számában is hamarosan beéri – bár a SARS halálozási aránya sokkal nagyobb volt, mint a koronavírus jelenlegi 2,2 százalékos mortalitása.

 

https://index.hu/kulfold/2020/01/30/kina_koronavirus_terjedes/

 

A Hatvannégy Vármegye döglött patkányt vitt Niedermüllernek

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom megdöbbentőnek tartja, hogy a balliberális, modern erők már olyan nyíltan harcolnak a magyarság és hagyományaink ellen, hogy arról beszélnek országos tévécsatornákban, hogy a “fehér, keresztény, heteroszexuális” családmodell rémisztő. A bocsánatkérés és lemondás helyett pedig meg is erősítik az álláspontjukat, miszerint elfogadhatatlannak tartják azt, hogy vannak még a normalitást követő törvények és intézkedések. Számukra elfogadhatatlan és mindenképpen meghaladott, hogy egy férfi és egy nő köthet csak házasságot. Niedermüller Péter és az őt mentegetők leleplezték magukat, hogy az ő társadalmi képük családellenes, magyarellenes és keresztényellenes. Nem gondoltuk volna, hogy a patkány évében, már januárban ellepik a médiát a patkányszerű, rémisztő képződmények.

https://24.hu/belfold/2020/01/30/a-hatvannegy-varmegye-doglott-patkanyt-vitt-niedermullernek/

Inzultálták a HVG publicistáját a Niedermüller elleni tüntetésen

Hont Andrást lökdöste a Vadhajtások szélsőjobboldali portál munkatársa.

A tüntetésen való részvételre korábban két miniszter is buzdított, Varga Judit és Gulyás Gergely is. Újságíróként jelen volt a demonstráción a HVG publicistája, Hont András (amúgy kerületi lakos) is, akit a Vadhajtások szélsőjobboldali-rasszista portál munkatársa, Bede Zsolt inzultált, lökdösött, azt kiabálta neki:

Takarodj innen!

A tüntetésen inzultálták a 444 egyik munkatársát is, videósuk kezéből megpróbálták kicsavarni a kamerát.

A színpad mögötti kivetítőn egyébként az a mondat volt olvasható: Állítsuk meg a gyűlöletet.

https://hvg.hu/itthon/20200130_Inzultaltak_a_HVG_publicistajat_a_Niedermuller_elleni_tuntetesen

Élő közvetítés a Fidesz Niedermüller Péter elleni tüntetéséről

A rendezvényen beszédet mond Bayer Zsolt,  Illés Boglárka a Fidelitas elnöke, Hollik István, a Fidesz szóvivője, Bajkai István országgyűlési képviselő, a Fidesz választókerületi elnöke, az esemény szervezője. A Huth Gergely, a PestiSrácok.hu főszerkesztője.

https://444.hu/2020/01/30/elo-kozvetites-a-fidesz-tunteteserol

DK: A Fidesz azonnal nyilatkozzon a döglött patkányról és kérjenek bocsánatot Niedermüllertől

Ma reggel plátok jelentek meg Budapesten a mai fideszes tüntetés felhívásával, amelyen patkányként ábrázolják Niedermüller Pétert, Erzsébetváros nagy többséggel megválasztott polgármesterét. Ez a hergelés olyan sikeresnek bizonyult, hogy a szélsőjobboldali Hatvannégy Vármegye Mozgalom egy döglött patkányt küldött “ajándékba” Niedermüller Péternek. A jobboldal ezzel elképzelhetetlen mélységekbe süllyedt, ezek a tettek a legrémisztőbb és legszomorúbb történelmi időket idézik.

A Fidesz mindeközben buszokkal utaztatja vidékről a tüntetőket Budapestre, mert félnek. Félnek attól, hogy elveszítik a hatalmukat, és ezért a fenyegetéstől, sőt, az állatkínzástól sem riadnak vissza. A DK követeli, hogy a Fidesz azonnal nyilatkozzon az undorító akcióról, az elkövetők és a tüntetés szervezői pedig kérjenek bocsánatot Niedermüller Pétertől és Erzsébetváros lakóitól.

https://24.hu/belfold/2020/01/30/dk-a-fidesz-azonnal-nyilatkozzon-a-doglott-patkanyrol-es-kerjenek-bocsanatot-niedermullertol/

 

A lebukott békéscsabai őrző-védő cég és városvezetés különös kapcsolata

Csak a békéscsabai városháza 2014 vége és 2019 eleje között bruttó 120 millió forintos megbízást adott a tavaly nyáron lebukott viharsarki őrző-védő cégnek, amely központi szereplője volt egy országos adócsaló biztonságiőr-hálózatnak.

 legalább 1 milliárd forint kárt okozott a költségvetésnek az a személy- és vagyonvédelemmel foglalkozó, adócsaló céghálózat, amelynek vezetőire és irányítóira tavaly augusztusban csaptak le a NAV nyomozói, és amely hálózatnak fontos szereplője volt az ENZÉVÉ. Az ENZÉVÉ tulajdonos-ügyvezetője egyúttal alapítója annak a Hajrá Békéscsaba Egyesületnek is, amelynek a jelöltjeként Szarvas Péter polgármester is indult (és nagy fölénnyel nyert) az októberi helyhatósági választáson.

A békéscsabai jegyző elsőre részletesnek tűnő válaszát tüzetesebben megvizsgálva arra jutunk, hogy az összesen kilenc szerződésről, amely 2014 novembere és 2019. február 28-a között létrejött a megrendelő polgármesteri hivatal és az ENZÉVÉ Kft. között, túl sokat nem tudunk meg.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/titokzatos-tarsberlet-2-a-lebukott-bekescsabai-orzo-vedo-ceg-es-varosvezetes-kulonos-kapcsolata-126473

Elvehetik az óvodákat is az önkormányzatoktól

Úgy értesültünk, a kormány nem tett le arról, hogy tovább szalámizza a pedagógustársadalmat.

Az 2019-es helyhatósági választások előtt már felmerült, hogy a kormány elvenné az ökormányzatoktól az óvodákat, de később elült az ügy. A Narancs.hu viszont úgy értesült, hogy a kabinet tovább sem tett le erről a tervéről.

„Ehhez csak a jogalkotói akarat kell, minden további nélkül megvalósítható” – mondta érdeklődésünkre Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke megkeresésünkre.

Felmerül a kérdés, hogy milyen intézményes rendszerben működhetnének tovább az óvodák? A szakember szerint meglenne a helyük, ugyanis értesülései szerint a Belügyminisztérium oktatási osztályát kibővítették. „Egyszer már fordultunk az Emberi Erőforrások Minisztériumához, akkor cáfolták, hogy ilyen terveik lennének” – tette hozzá.

Totyik Tamás elmondta: jelenleg a pedagógustársadalom nagyjából 150 ezer főállású munkavállalóból áll. A közelmúltban leválasztották a szakképzést, így „benne van a pakliban, hogy tovább szalámizzák” a területet, hiszen könnyebben lehetne a pedagógusokat kezelni, illetve egymással szembeállítani őket.

„Ügyes taktika. A bölcsődés SNI-s (sajátos nevelési igényű – a szerk.) gyerekek után jár pótlék, viszont az SNI-s óvodások után nem. Próbálják megosztani az egyes társadalmi és szakmai csoportokat” – mondta az alelnök.

Szerinte az is elképzelhető, hogy idővel a bölcsődéket is elveszik, hiszen a kormány ki akarja üríteni az önkormányzatokat. „Intenzív tárgyalások folynak arról, hogy a vidéki kisiskolákat megszüntessék, de legalább a felső tagozatokat, mert nem tudják ellátni a feladatokat” – tette hozzá.

https://magyarnarancs.hu/belpol/elvehetik-az-onkormanyzatoktol-az-ovodakat-126393

Lebontaná-e a hegyvidéki turult a Kétfarkú Kutyapárt?

A 24.hu hosszú interjút készített a Magyar Kétfarkú Kutya Párt emblematikus arcaival, a magánéletben is összetartozó  Döme Zsuzsával és Kovács Gergellyel. Döme Ferencváros alpolgármestere, Kovács pedig a hegyvidéki önkormányzat képviselője. Az interjúban előkerül a Hegyvidék hírhedt turul-szobra és a Pokorni Zoltánnal való közös munka is:

Van már egy elég terhelt szobor a Hegyvidéken, a turul, sztori is alakul körülötte. Mit kéne ott csinálni?

Kovács Gergely: A turullal?

Azzal. Lebontaná?

 

Kovács Gergely: Persze. Teljesen szürreális, hogy egy turulszobron vannak a világháborús elesettek, köztük a zsidó áldozatok neve. Az egy szélsőjobbos szimbólum. Semmi értelme a szobornak, szerintem erre már Pokorni Zoltán is rájött. Ha jól tudom, anno engedély se volt rá.

Döme Zsuzsa: A tatabányai turulnak amúgy is keresünk párt. Be kéne rakni a másik mögé, lehet, szaporodnának.

Kovács Gergely: Vagy legyen nagyon kicsi. Mondjuk egy egycentis turulszobor még jöhetne.

Pokorni milyen?

Kovács Gergely: Jó lenne egy olyan önkormányzatban dolgozni, ahol ott egy gonosz Fidesz, ahol jól láthatóan lopnak. Viszont úgy látom, hogy Pokorni kivétel a Fideszben, viszonylag normálisan irányítja a kerületet. Amit eddig akartam, tetszettek nekik. Megszavazták az Ez a minimum nevű átláthatósági programot is. Hány fideszes kerület tette meg ugyanezt?

https://magyarnarancs.hu/lokal/lebantana-e-a-pokorni-fel-turult-a-ketfarku-kutyapart-126477  

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.