2020, január 30 - 07:32 Sajtószemle

A migránsellenes őrjöngéssel sikerült elüldözni Gyergyóditróból a két Srí Lanka-i péket

Napok óta feszült a hangulat Székelyföldön, a Hargita megyei Gyergyóditróban, először a Facebookon kezdtek el migránsozva őrjöngeni, miután a településen a munkaerőhiány miatt két Srí Lanka-i pékmestert alkalmaztak vendégmunkásként.

A pékség tulajdonosa mondta, hogy a két férfi nem akar letelepedni, de a helyiek egy része egy „Migráns mentes ditrot akarunk.” nevű zárt csoportban szervezkedik, ahol rasszista, közösség elleni uszítás megy. Már népszavazás kiírásáról próbálná meggyőzni a szerdai tanácsülésen a település vezetőit – írja a Maszol.

Puskás Elemér polgármestere  a lapnak azt mondta, számítanak szerdán tiltakozókra, és sajnálatosnak tartja, hogy „vannak olyan emberek, akik uszítanak”.

Az Erdélyi Magyar Televízió is forgatott Gyergyóditróban, és kiderült, hogy a Srí Lanka-i munkavállalók a napokban a közhangulat és az őket ért fenyegetések miatt feladták a Gyergyóditróban bérelt lakásukat, és a közeli Gyergyószárhegyre költöztek.

https://444.hu/2020/01/28/a-migransellenes-orjongessel-sikerult-eluldozni-gyergyoditrorol-a-ket-sri-lanka-i-peket

A hazájából a háború miatt elmenekült Golgol megszerezte első NBI-es gólját a Puskás Akadémiában

Golgol tavaly nyáron érkezett Felcsútra. Nem igazán akadémista korú, már 29 éves. A bemutatásánál a felcsúti csapat a honlapján akkor annyit árult el róla, hogy egy 

AUSZTRÁL CSATÁR CSEHORSZÁGBÓL.

Megemlítették még, hogy egykori U23-as ausztrál válogatott játékos (egyetlen egyszer lépett pályára az ausztrál utánpótlás válogatottban) és felsorolják karrierjének eddigi állomásait.  

Az valahogy kimaradt a bemutatásból, hogy Golgol nem Ausztráliában született, hanem Szudánban. Az érzékenyebb felcsúti szurkolók itt fejezzék be a cikk olvasását, Golgol ugyanis menekült. A szülei eritreaiak, és az Etiópiával vívott hosszú, több évtizedes függetlenségi háború miatt menekültek el a biztonságosabb Szudánba. Miután Eritrea függetlenné vált, a család is visszatért 1995-ben. Amikor viszont kiújultak a harcok Etiópiával 1999-ben, a család Ausztráliába menekült, egy évvel később megkapták a menekültstátuszt.

https://foci.444.hu/2020/01/29/a-hazajabol-a-haboru-miatt-elmenekult-golgol-megszerezte-elso-nbi-es-goljat-a-puskas-akademiaban

Orbánék Brüsszellel fizettetnék ki a családtámogatást

A kormány Brüsszelből érkező támogatásokból finanszírozná családpolitikai programját, a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda a turisztikai területen tartja rajta a szemét – olvasható ki a lapunk birtokába került kormányzati dokumentumból. A decemberi alapverzió az Innovációs és Technológiai Minisztériumban készült, forrásaink szerint az elképzelések folyton változnak, ám a szöveg és az informátorainkkal folytatott beszélgetések kirajzolják, milyen logika alapján költené el a kormány a következő költségvetési ciklusban Magyarországra érkező támogatásokat.

https://24.hu/kozelet/2020/01/29/eu-tamogatas-orban-viktor-2021-2027-budapest/

Bartók Imre nem fogadta el a Térey-ösztöndíjat, másnap a külügyminisztérium visszavonta a részvételét az Irodalom Éjszakáján

Miután bejelentették, ki az a 45 ember, aki Térey-ösztöndíjat kap, az egyik díjazott, Bartók Imre író közölte, hogy nem veszi át a Térey Jánosról elnevezett ösztöndíjat.„Enyhén szólva aggályosnak találom a díj létrejöttének körülményeit, annak átláthatatlanságát, az azt életre hívó Demeter Szilárd személyét, és nem hiszem, hogy itt és most ebben a formában kellene támogatni azt a kultúrát, amelyet egyébként DSZ példaképe és főnöke az egész trollapparátusával tudatosan és szisztematikusan rombol körülöttünk” – írta Bartók, akinek a helyét Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának javaslata alapján Bartis Attila kapta meg.

Bartók Imre most a Facebookra ezt írta ki:

„Január 9-én kaptam az örömhírt, hogy én képviselhetem Magyarországot az Irodalom Éjszakája nevet viselő programon.
Január 21-én érkezett a Térey-ösztöndíj híre, és aznap meghoztam az ezzel kapcsolatos döntésem.
Január 22-én a Minisztérium visszavonta a részvételemet az Irodalom Éjszakáján.

(Az alábbi levelet a feladó Nagy Gabriella engedélyével teszem közzé.)

»Drága Imre!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Külföldi Magyar Intézetek és Évadok Főosztálya január 22-én visszavonta a jelölésed. Mint tudod, három javasolt szerző közül egy általam választott író képviselheti Magyarországot az Irodalom Éjszakáján. Én téged választottalak, megbeszéltük, küldtél anyagokat, aztán egyszer csak jött a levél.
Sem én, sem Orbók Lucie projektvezető nem értünk egyet ezzel a döntéssel, de nem tudunk mit tenni. Az indoklásukban azt írták, megváltozott a koncepciójuk.
Ez van, nem kommentálom.

Sajnálom, Imre!
Szomorú ez.
Ölellek, G.«”

https://444.hu/2020/01/28/bartok-imre-nem-fogadta-el-a-terey-osztondijat-masnap-a-kulugyminiszterium-visszavonta-a-reszvetelet-az-irodalom-ejszakajan

Tanárként még lelkifurdalása volt a fideszes képviselőnek, hogy nem tudtak segíteni a szegény gyerekeknek

Mégis Horváth László lett a gyöngyöspatai ügy arca, akinek Soros és az éhesen agresszív romák jutnak eszébe az elkülönített gyerekekről.

https://444.hu/2020/01/29/tanarkent-meg-lelkifurdalasa-volt-a-fideszes-kepviselonek-hogy-nem-tudtak-segiteni-a-szegeny-gyerekeknek

Meghívták uzsonnázni Orbán Viktort a gyöngyöspatai romák

A Gyöngyöspata Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata szerdát jelentetett meg egy közleményt, amiben február 1-jén 14 órára meghívja a helyi roma közösséget, valamint többek között Orbán Viktor miniszterelnököt és Hevér Lászlóné polgármestert is a roma gasztronómiai hagyományoknak megfelelő szerény vendéglátásra

Az esemény célja, hogy egy nyílt, baráti hangvételű, őszinte beszélgetést folytathassunk a miniszterelnökkel és más, az ügyünkben megszólalókkal. Eddig csak a TV képernyőjén keresztül üzengettek nekünk, most pedig levelezgetni szeretnének velünk” - írja Csemer Géza, a kisebbségi önkormányzat elnöke, aki ezzel szeretné megtenni az első lépést.

https://444.hu/2020/01/29/meghivtak-uzsonnazni-orban-viktort-a-gyongyospatai-romak

Orbán nem megy el a gyöngyöspatai romák ebédjére

A miniszterelnök a gyöngyöspatai ebéd időpontjában Portugáliában lesz a Kohézió Barátai csoport kormányfői szintű tanácskozásán.

Havasi Bertalan a hvg.hu kérdésére hozzátette:

a kormány áll a gyöngyöspatai romák rendelkezésére, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig folyamatosan tárgyal velük.

 

https://hvg.hu/itthon/20200129_Nem_megy_el_Orban_Viktor_a_gyongyospatai_romak_ebedjere?s=hk

Így marad le a magyar minimálbér a régióban

Szép-szép a magyar minimálbér elmúlt években mutatott emelkedése, de ezzel párhuzamosan a régiós országok érzékelhetően nagyobb fokozatra kapcsoltak. Ennek eredménye pedig az, hogy a hazai bér elkezd leszakadni.

A hatéves bérmegállapodás keretén belül 2020. január elsejétől 8-8 százalékkal emelkedett Magyarországon a minimálbér és a garantált bérminimum. Bár a gazdaság tavalyi teljesítménye ennél nagyobb emelést is lehetővé tett volna, a felek nem tudtak dűlőre jutni a kérdésben. Pedig, ha a környező országok döntéseit nézzük, akkor szükség lett volna arra, hogy kétszámjeggyel emelkedjen a kötelezően adandó legkisebb bér összege.

https://mfor.hu/cikkek/makro/igy-marad-le-a-magyar-minimalber-a-regioban.html

Elszállhatnak a zöldségárak kora tavasszal

Spanyolországban a múlt héten ítéletidő tombolt, amely halálos áldozatokkal is járt. Emellett óriási területen semmisültek meg mezőgazdasági berendezések, ami előrevetíti, hogy a kora tavaszi időszakban nem fogják tudni ellátni Európát zöldséggel. Ez pedig vélhetőleg az árakban is meg fog mutatkozni.

https://mfor.hu/cikkek/makro/elszallhatnak-a-zoldsegarak-koratavasszal.html

Komoly csaták várnak a dolgozókra az idei bértárgyalásokon

Privátbankár.hu

Nehezebben haladnak a bértárgyalások idén, mint az előző években. Míg a munkáltatók óvatosabbak lettek, tartva egy gazdasági visszaeséstől, a szakszervezetek lényegesen nagyobb béremelést tartanak indokoltnak. Emiatt van, ahol elakadt a párbeszéd. Megnéztük az egyes ágazatokban, hol tartanak a béregyeztetések.

https://privatbankar.hu/vallalat/komoly-csatak-varnak-a-dolgozokra-az-idei-bertargyalasokon-330674

Megkondult a lélekharang a brit királyi ház fölött

Privátbankár.hu

A modern világ sokszor brutális eszközökkel számolt le a történelmi uralkodóházakkal, különösen elvesztett háborúk után. Bár az Egyesült Királyság most nem vesztett háborút, a brit királyi ház fölött is megkondult a lélekharang. Káncz Csaba jegyzete.

https://privatbankar.hu/makro/megkondult-a-lelekharang-a-brit-kiralyi-haz-folott-330686

Eléri a Semmelweis Egyetemet is a Corvinus-modell – Interjú Palkovics Lászlóval

Nem tartom valószínűnek, hogy hat készült volna, persze elképzelhető, hogy kialakultak különböző változatok – mondta a nemzeti alaptantervről Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Palkovics: nem a kormány, hanem Brüsszel miatt nem kap majd uniós forrást Budapest

Átfogó, interjút adott Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője a szerdai Népszavának

https://nepszava.hu/3065163_eleri-a-semmelweis-egyetemet-is-a-corvinus-modell--interju-palkovics-laszloval

 

Eltűntek fontos iratok a Városházán, miközben a főváros hatalmasat bukhat a Rác fürdő miatt

Hirtelen nagy lett a tülekedés a Rác fürdő körül. Az állam, a főváros és egy befektető is megvenné az ingatlanegyüttest. A felszámoló azonban kivár.

Az új városvezetés attól tart, hogy különféle háttéralkuk miatt nagyon nyomott áron kel el a tíz éve felújított, de soha meg nem nyitott Rác fürdő és a mellé épült 67 szobás szálloda. A Fővárosi Közgyűlés ma újra napirendre tűzi a hányatott sorsú – az Erzsébet híd budai hídfője közelében lévő – ingatlanegyüttes ügyét, de az előterjesztés szerint nem állt be fordulat a felszámolási eljárásban. A felszámolóbiztostól még csak tájékoztatást sem kaptak az eljárás állásáról, hiába kérték. Ráadásul az igen szövevényes ügy irataiból is eltűnt jónéhány a városházán az önkormányzati választások után. Az új városvezetés viszont lépéskényszerbe került.

 

Tavaly december végén lejárt ugyanis a fürdő megvételével megbízott REK Rác Fürdő Eszközkezelő Kft.-nek adott megbízási szerződés. A Karácsony Gergely vezette új közgyűlésnek így meg kell erősítenie a Tarlós-kabinet korábbi döntését, miszerint legfeljebb 7,4 milliárd forint erejéig szálljon be a licitbe, ha a felszámoló végre meghirdeti a fürdőt és a hotelt értékesítésre. Ha a főváros nem ad utasítást erre, akkor a REK Kft. nem tehet ajánlatot. Ha pedig más veszi meg a fürdőt és a szállodát az árverésen, akkor a fővárosi önkormányzat hiába vásárolta meg a beruházáshoz 7,6 milliárd forintos kölcsönt nyújtó MFB-től 2,2 milliárd forintért a követelést és költött még százmilliókat ügyvédekre, őrzésre, fenntartásra, a cégek üzemeltetésére, a pénz elúszik. Ezt pedig semmiképpen nem akarják megkockáztatni. Attól is félnek, hogy az ingatlanegyüttes végül nagyon olcsón kel el, hiszen akkor a fővárosi követelésállomány egy része elúszik.

 

https://nepszava.hu/3065168_eltuntek-fontos-iratok-a-varoshazan-mikozben-a-fovaros-hatalmasat-bukhat-a-rac-furdo-miatt

 

"Az önkormányzat feladata megvédeni Budapestet a piac mohóságától" - Élesedik a vita a kormány és a főváros között Lánchíd-ügyben

A kormány nem tervezi emelni a felújítás támogatására szánt összeget, pedig az eredetileg tervezettnél sokkal többe fog kerülni a felújítás. Az arcpirítóan drága ajánlatokat kormányközeli vállalkozók adták.

 

 

Ha kell további súly-, illetve forgalmi korlátozásokat vezet be a főváros a Lánchídon, ha az átkelő műszaki állapota ezt indokolttá teszi – mondta el Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakcióvezetője a Népszavának. Zugló polgármestere felháborítónak tartja, hogy a kormány milyen módon vonul ki a Lánchíd rekonstrukciójából, miközben a Lánchíd az ország egyik legfontosabb műemléke. Ráadásul az arcpirítóan drága ajánlatokat kormányközeli vállalkozók adták. Horváth Csaba elismerte, amit a Népszava korábban megírt: a felújításra kiírt tender érvényes, hiszen valamennyi beérkezett ajánlat megfelelt a kiírási feltételeknek, de eredménytelen, mivel a rendelkezésre álló források nemhogy együtt, de még külön-külön sem elegendőek a Lánchíd, illetve a Váralagút rekonstrukciójára. A főváros most újratervezi a rekonstrukciót, megvizsgálják, milyen beruházási elemek hagyhatóak el a programból, illetve felmerült a híd funkciójának átalakítása, gyalogoshíddá alakítása. A fővárosi önkormányzat egyeztetéseket kezdeményez a kormánnyal további források bevonásáról és remélik, hogy az Orbán-kabinet változtat a hozzáállásán.

 

https://nepszava.hu/3065249_az-onkormanyzat-feladata-megvedeni-budapestet-a-piac-mohosagatol-elesedik-a-vita-a-kormany-es-a-fovaros-kozott-lanchid-ugyben

 

Már republikánusok is haragszanak Trumpra

Szóban már egyre több republikánus szenátor támogatja a tanúmeghallgatást az elnök elleni kongresszusi eljárásban, de még mindig nem biztos, hogy legalább négyen hajlandóak a demokrata párti kisebbséggel szavazni az ügyben. Ha igen, akkor beláthatatlanul elhúzódik a folyamat.

 

https://nepszava.hu/3065216_mar-republikanusok-is-haragszanak-trumpra

 

Megváltoznak az európai parlamenti erőviszonyok: erősödik a néppárt és a déli szárny

Az osztozkodással a nagy tagállamok járnak jól: Franciaország és Spanyolország öt-öt képviselővel küldhet többet, Olaszország és Hollandia három-három taggal növelheti a küldöttségét.

 

Szombattól megváltoznak az európai parlamenti erőviszonyok: kissé meggyengülnek a balliberálisok, viszont megnő a déliek befolyása. A Brexit másnapján az Európai Parlament létszáma 751-ről 705 fősre csökken. Távozik 73 brit képviselő, a helyükre pedig csak 27-en érkeznek, hogy feltöltsék az addig aránytalanul alacsony képviselettel rendelkező nemzeti delegációkat. A maradék helyeket a majd ezután csatlakozó országoknak tartják fenn.

 

https://nepszava.hu/3065217_megvaltoznak-az-europai-parlamenti-eroviszonyok-erosodik-a-neppart-es-a-deli-szarny

Nem a profitéhes beszállítók, hanem az elavult finanszírozás okozza a kórházak eladósodottságát

A kórházak évről évre újratermelődő, sőt, egyre növekvő (tavaly év végén már 80 milliárd forintra rúgó) adósságállományáról is beszélt más egészségügyi témák mellett január eleji évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor.

A miniszterelnök az Állami Számvevőszék az egészségügyi intézményrendszer gazdálkodásáról készített tavaly júniusi jelentéséből tájékozódott a problémáról, és rögtön megnevezte a felelősöket is: a kórházak fedezet nélkül túlköltekező vezetőségét, és olyan „külföldi tulajdonú” cégeket, amelyek „extraprofithoz” jutnak a kórházaknak nyújtott „nagy értékű szolgáltatásaik” után. 

Ők nem mások, mint a kórházak működéséhez szükséges felszerelések - a szikéktől az orvostechnikai műszerekig - beszállítói. Kisebb-nagyobb cégek, akik között valóban vannak nemzetközi tulajdonú vállalatok is, vagy ahogy Orbán fogalmazott, „nagy testű halak” is a vízben.

Őket támadta beszédében a miniszterelnök, az Emberi Erőforrások Minisztériuma élén álló Kásler Miklóst megbízva azzal, hogy „kellő bátorsággal” oldja meg a kórházak adósságproblémáját még idén, 2020-ban.

https://444.hu/2020/01/29/nem-a-profitehes-beszallitok-hanem-az-elavult-finanszirozas-okozza-a-korhazak-eladosodottsagat

Tovább nőtt az üresen álló orvosi praxisok száma

Januárban 469 háziorvosi és 256 alapellátó fogorvosi praxis állt üresen, így 725 praxisban helyettesítéssel oldják meg a betegek ellátását, míg tavaly év elején 670 praxis állt üresen, vagyis egy év alatt 55-tel nőtt azoknak praxisoknak a száma, ahol nincs orvos - írta a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai alapján  a Világgazdaság.

A NEAK idén is megnyitotta a háziorvosi praxisjog vásárlásának támogatására a pályázatokat, összesen 1 milliárd 250 millió forint értékben, de a lap úgy tudja, nincs nagy érdeklődés az üres praxisokra.

https://444.hu/2020/01/29/tovabb-nott-az-uresen-allo-orvosi-praxisok-szama

Hazugsággyűjteménnyel kampányolnak Brüsszelben

SOROS-ÖSZTÖNDÍJASOK ÉS CEU-S PROFESSZOROK TÁMADJÁK A KORMÁNYT

Judi Tamara (Brüsszel) Magyar Nemzet

Függetlennek beharangozott, de politikai csúsztatásokkal teli jelentést mutattak be tegnap délelőtt az ellenzéki EP-képviselők Brüsszelben. Az Oktatói Hálózat és a Humán Platform által jegyzett dokumentum a kultúra, oktatás, sport és művészet kérdéseiben is támadja az Orbán-kormányt. Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő szerint az ellenzéki politikusok gyakorlatilag egyetlen brüsszeli tevékenysége, hogy Magyarország-ellenes akciókat indítanak.

Háttal Európának címmel a magyar média- és szólásszabadságról, akadémiai életről, illetve az oktatási rendszerről is sötét képet festő jelentést mutattak be tegnap délelőtt a Momentum, a Demokratikus Koalíció és az MSZP európai parlamenti képviselői.

A közel nyolcvanoldalas dokumentum úgy kezdődik: „A jelentést független magyar értelmiségiek állították össze, hogy tájékoztassák a hazai és a nemzetközi közvéleményt, valamit az európai intézményeket arról, hogy milyen súlyos károkat okozott Magyarországon a 2010 óta regnáló Orbán-rendszer az oktatás, a tudomány, a kultúra és a média területén.”

https://magyarnemzet.hu/belfold/hazugsaggyujtemennyel-kampanyolnak-brusszelben-7718876/

 

Niedermüller nem mondott semmi különöset

Teveli Zoltán Magyar Nemzet

Végigszántotta az internetet Niedermüller Péter mondanivalója a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakról (meg egy kicsit a nőkről), akik szerinte borzalmas képződmények. (Mintha hallottuk volna ezt a képződmény kifejezést mostanában…)

A jóérzésű ember persze felháborodik ezen, tekintet nélkül nemre, szexuális irányultságra és vallási hovatartozásra.

Felháborodik, de nem lepődik meg.

Niedermüller csak önnön valóját adta, na meg persze pártja, a DK eszmeiségét követte.

Nincs új a nap alatt. De megszokni nem lehet.

Elviselhetetlen, amit ezek az alakok megengednek maguknak.

Akinek van gyomra hozzá, ide kattintva olvashatja, vagy meghallgathatja a magasröptű gondolatokat.

Niedermüller Péter: nincs miért bocsánatot kérnem

atv videó

A Demokratikus Koalíció alelnöke szerint félremagyarázták a mondatait. Niedermüller Péter szerint nem emberekről, nem is választói csoportokról, hanem politikai ideológiáról beszélt.

Az egész beszélgetés arról szólt, hogy a kormány a különböző megkülönböztetéseken, diszkriminációkon keresztül, hogyan hoz létre egy politikai csoportot. Ez a fehér, keresztény, heteroszexuális – az elmúlt néhány hónap ideológiai terméke. Ezzel kampányol a miniszterelnök” – fogalmazott Rónai Egonnak a polgármester. Mint mondta, soha, sehol egy fél mondattal nem beszélt társadalmi csoportokról, hanem ideológiáról volt szó.

„A miniszterelnök néhány héttel ezelőtt egy politikailag kezelhetetlen és gusztustalan mondatot mondott. Senki fel sem kapta a fejét”

– folytatta Niedermüller. A politikus azzal folytatta, eddig senki nem merte megtámadni Orbán Viktor szavait, miközben az utóbbi időben a kormányzati politikai nyelvben a fehér, keresztény Európa uralkodó elemmé vált, erről pedig eddig senki nem mert beszélni. „Ez a lehető legrémisztőbb ideológia, és nem szeretném látni, hogy ez hova viszi a magyar társadalmat” – fogalmazott.

 

http://www.atv.hu/belfold/20200128-niedermuller-peter-nincs-miert-bocsanatot-kernem

 

NIEDERMÜLLER-ÜGY: A DK ÉS A FIDESZ UGYANAZOKKAL A MÓDSZEREKKEL DOLGOZIK

azonnali.hu

A fehér keresztény heteróktól megrémülő DK-s nem kér bocsánatot, sőt, belerúg azokba, akik számon kérik. A Fidesznek ez jól jön, a DK-nak a lényeg egyedül az, hogy ők jól járjanak.

A DK működése világos: minden körülmények között összezárni a sajátjaink mögött és legfőképp: erőt mutatni, mert a politikában legtöbbször nem az igazság vonzza be a nagy tömegeket, hanem a nyers erő. 

Az sem számít, hogy a DK most óriási muníciót adott a Fidesznek a tábor egybetartására és a bizonytalanok meggyőzésére, hogy az ellenzék tényleg gyűlöli a magyarságot. A lényeg egyedül az, hogy ők jól járjanak.

https://azonnali.hu/cikk/20200129_niedermuller-ugy-a-dk-es-a-fidesz-ugyanazokkal-a-modszerekkel-dolgozik

Karácsony Bayer Zsoltéknak: Tüntessenek a naplemente ellen is, az is zavaró tényező

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése után a Magyar Nemzet azt kérdezte Karácsony Gergelytől, elhatárolódik-e Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester mondataitól. Ahogy korábban írtuk, a Fidesz tüntetést szervez a DK-s politikus ellen, mert „rémisztő képződmény” fehér keresztény heteroszexuálisokról beszélt. 

Karácsony azt mondta, ő is fehér, keresztény, heteroszexuális férfi, mégsem érzi magát megbántva, persze, „ha valaki nagyon félre akarja érteni” Niedermüller mondatait, „akkor úgy könnyebb lesz”.„Örülök annak, hogy a Fidesz úgy érzi, hogy a demokratikus jogaival élni kell, és tüntetni fog ez ellen. Javaslom, hogy tüntessenek a naplemente ellen is, az is zavaró tényező. És az, hogy polgármester úr egészen pontosan mit akart mondani, azzal kapcsolatosan az ő véleménye engem jobban érdekel, mint mondjuk Bayer Zsolté.”

 

A csütörtöki tüntetést hivatalosan az erzsébetvárosi Fidesz szervezi a KDNP-vel és a Fidelitasszal közösen. Beszélni fog Bayer Zsolt, Hollik István, Illés Boglárka és Bajkai István is. 

https://444.hu/2020/01/29/karacsony-bayer-zsolteknak-tuntessenek-a-naplemente-ellen-is-az-is-zavaro-tenyezo

Ellopott gyermekkorok balladája (5.)

SEMMIT SEM TUDOTT MEGFOGNI BENNÜNK A RENDSZER, EGYSZERŰEN NEM FÉRT HOZZÁNK

Bayer Zsolt Magyar Nemzet

A nagyszüleink már nem élnek. Sokunknak a szülei sem. Vagyis felnőttünk. Már vissza tudunk nézni az életünkre. Utolsóként olyanok, kiknek megadatott a kulturális önazonosság. Még minden a miénk. Mondtam az előbb: nagyapám, apám s most már a magam lábnyomába lépve még tudom, hol járok.

Ez a minden. Hogy tudom, kik voltak ők, kik ők, emlékeim, tudásom róluk biztos kapaszkodót nyújt, s elhelyeznek az időben. Az időben elhelyezkedni pedig egyet jelent csupán: tudással bírni a múltról, s viszonyulni hozzá. Elnézem olykor az osztályunkat, mikor együtt vagyunk. Húsz ember, akiket egykoron összeterelt a véletlen. Ha ez a húsz élet egymás őse lenne, s csak ötven évet vennék átlagéletkornak, ezerévnyi múltat jelentenénk. Egyosztálynyi, félosztálynyi élet, s máris parolázhatnék Szent Istvánnal. Hátborzongató.

Nem tudom, érted-e, a lényeget értik-e? Semmit, az égvilágon semmit sem tudott megfogni bennünk a rendszer. Nem fért hozzánk. Olyan szabadok voltunk, mint még soha, senki. Mi éltük át a maga teljességé­ben és tökéletességében a foglár háta mögötti szabadságot…

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/ellopott-gyermekkorok-balladaja-5-7714298/

 

Klímaügy ideológiák fogságában

A BRÜSSZELI GREEN DEAL ÁRNYÉKÁBAN AZ INTERNACIONALISTA BIRODALOMSZEMLÉLET KAP LENDÜLETET

Schanda Tamás Magyar Nemzet

A XXI. század új kihívásokat hozott környezeti, technológiai és társadalmi szempontból egyaránt, amelyekre nem az előző évszázad eszköztárából kell megoldási javaslatokat keresnünk, ideológiát pedig végképp nem.

A klímaváltozás az emberiség jövőjét legjelentősebben befolyásoló folyamatok egyike. Élhető bolygó, tiszta levegő, jó környezet, kedvező éghajlat – ezek megőrzése mindannyiunknak egyaránt fontos. A teremtett környezeti örökségünk megóvásához szükséges lépések technológiai természetűek; kormányzati és gazdasági intézkedések, innovatív megoldások vezetnek eredményre. Mit keres akkor a klímaügy a politikai ideológia térfelén? És kik is szorították oda?

https://magyarnemzet.hu/velemeny/klimaugy-ideologiak-fogsagaban-7717973/

 

Vizsgálóbizottság tárhatja fel a fideszes zughotel ügyét Terézvárosban

Eszerint a 24.hu által feltárt, engedély nélkül működő, akkor még a fideszes országgyűlési képviselő, Becsó Zsolt tulajdonában álló szállót a VI. kerületi önkormányzat három DK-s képviselője (Szász Károly, Kecskés Balázs és Miyazaki Jun) akarja kivizsgálni alaposabban. A bizottságban egyébként lenne képviselője az MSZP-nek, a Momentumnak, az LMP-nek és elvileg a Fidesznek is.

 

https://24.hu/kozelet/2020/01/29/vizsgalobizottsag-fidesz-zughotel-becso-zsolt/

 

Államellenes és erőszakra hajló szubkultúra rajzolódik ki a gyereküket nem anyakönyvező házaspár körül

Egy alternatív valóságban élő közösség tagja lehet az a dusnoki házaspár, akiktől nemrég vette el a gyámügy a négy hónapos csecsemőjüket, mivel a szülők ellenálltak az állami szerveknek, és nem anyakönyvezték, de nem is oltatták be gyermeküket – derül ki az Index friss cikkéből.

 

A szülők mögötti szektás, de a paramilitáris elemeket sem nélkülöző háttérből az derül ki, hogy a szülők egy olyan radikálisabb szubkultúra tagjai, mely a magyar intézmények semmilyen joghatóságát nem ismeri el, a magyar államot illegitimnek tekinti. Mint nyilatkozataikból kiderül, azt hiszik, hogy az anyakönyvezés lényegében egy „rabszolgalevélnek” felel meg, amivel szerintük a gyermeket az állam tulajdonába adjuk, ami aztán a gyerek élete végéig azt tesz vele, amit csak akar.

És ez még nem minden. 

https://24.hu/kozelet/2020/01/29/dusnok-szulo-allam-csecsemo-antiszemita-szubkultura/

 

Koronavírus: Budapest megszenvedi a kínaiak hiányát

Már most kimutatható hatással van a koronavírus a magyarországi turizmusra: hétfő óta nem indulnak el a szervezett turistacsoportok európai körutazásaikra Kínából, a következő napokban több száz kínai vendég már biztosan nem érkezik meg lefoglalt budapesti szállására, számolt be aVilággazdaság cikkéről az MTI.

https://24.hu/kozelet/2020/01/29/budapest-turizmus-koronavirus/

 

Már világszerte körözik a budapesti vizes vb gazdasági igazgatóját

Január elején már hat találatot adott a vizes vb-t szervező cég gazdasági igazgatójának nevére a rendőrség körözött személyeket összesítő adatbázisa. Balogh Sándor ellen a tavaly november végén és december elején kiadott, Magyarországon érvényes elfogatóparancsok mellett december közepén előbb két európai, majd pár napra rá két nemzetközi elfogatóparancsot is közzétettek. Utóbbiak azonban 2020 első napjaiban egyik pillanatról a másikra lekerültek a police.hu-ról.

A körözések eltűnése egy laikus számára arra utalhat, hogy a költségvetési csalással és befolyás vásárlásával gyanúsított vállalkozót vagy elkapták, vagy visszavonták az ellene kiadott elfogatóparancsokat. Ám mint kiderült, nem erről van szó.

Várható volt, hogy nem marad Magyarországon

Balogh Sándorral már azt megelőzően is több cikkben foglalkoztunk, hogy körözni kezdték volna. Még 2018 májusában írtuk meg, hogy az államot százmilliókkal megkárosító céghálót működtetett egykori felesége, az akkor kinevezett nemzeti vagyonért felelős miniszter, Bártfai-Mager Andrea lakásán. Ezt követően több cikkben írtunk egy nagyon hasonló Borsod megyei szervezetről, ami Balogh Sándor testvéréhez kötődött, és ami miatt a NAV már tavaly ősszel nyomozott, valamint feldolgoztuk a testvérek, illetve Bártfai-Mager Andrea kapcsolatát, és bemutattuk maga Balogh Sándor pályáját is.

https://g7.hu/kozelet/20200129/vilagszerte-korozik-a-budapesti-vizes-vb-gazdasagi-igazgatojat/

EMMI: Nincs koronavírus-fertőzésre utaló jel a kínai pilótánál

origo

Közleményt adott ki az EMMI arról a kínai pilótáról, akit tegnap este a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről szállítottak be a László Kórházba, mert lázas volt. 

Ahogy az Origo kedd este elsőként megírta, lázasan érkezett meg Budapestre, a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre a kedd esti sanghaji járat elsőtisztje. A Szent László Kórházba vitték, a gépet fertőtlenítették, az utasok elhagyhatták a repülőgépet. 

Ezt követően megvizsgálták, hogy a pilóta fertőzött-e koronavírussal. 

https://www.origo.hu/itthon/20200129-koronavirus-kinai-pilota.html

 

Az új Jobbik-elnök egyik pártbeli ellenfele nyilvánosságra hozta saját kongresszusi beszédét, az új vezetés akarata ellenére

ORIGO

Újabb nagyon komoly botrány van kibontakozóban a Jobbikban: Varga-Damm Andrea úgy rakta ki közösségi oldalára a kongresszusi beszédét, hogy a pártvezetés nem volt hajlandó kiadni azt. Az egyik jobbikos küldött által, titokban rögzített felvételen a veszprémi képviselő szenvedélyes és önkritikus beszédben ostorozta a pártvezetést az elmúlt másfél éves politikájáért. 

Kedd este Varga-Damm Andrea váratlanul kirakta a pártvezetést szokatlanul keményen bíráló kongresszusi beszédét, annak ellenére, hogy állítása szerint a pártvezetés letiltotta erről. 

Mint ismert, a párt szombati tisztújításán az ideológiamentességet hirdető, Gyurcsány Ferenchez közeledő Jakab Péter és köre totális győzelmet aratott 

A háromperces felvétel tanúsága szerint Varga-Damm szenvedélyes hangvételű beszédet mondott a jobbikos küldöttek előtt, ahol rámutatott, romokban van a párt. A Jobbik őszödi beszédének is beillő felszólásban a politikus sorsdöntőnek nevezte a tisztújítást.

 

https://www.origo.hu/itthon/20200128-varga-damm-andrea-kongresszusi-beszed.html

 

Hidvéghi: Ez most nem volt erős, Pista!

Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő alaposan kiosztotta a szocialista Ujhelyi Istvánt, miután a politikus Mussolini Olaszországához hasonlította Magyarországot az európai nyilvánosság előtt.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200129-hidveghi-ez-most-nem-volt-eros-pista

 

Varga Mihály: Történelmi szintre javult Magyarország megítélése

MH/MTI

Eredményesen zárta Magyarország a magas kamatozású dollárkötvények visszavásárlását, a tranzakcióval a következő években több mint 42 milliárd forint kamatmegtakarítást ér el az állam - nyilatkozta Varga Mihály az MTI-nek.

https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20200129-varga-mihaly-tortenelmi-szintre-javult-magyarorszag-megitelese

 

Botka jégtömbjei

A rendszerváltozás óta a Szeviép-ügy a legsúlyosabb botrány, ami a bírói szervezetet érinti – ezt mondta Schiffer András ügyvéd, az LMP egykori társelnöke a Szeviép-per kapcsán mindarról, amit eddig tudhatunk az ottani történésekről

Bán Károly Magyar Hírlap

Arról, hogy a hazai igazságszolgáltatás ítészei szerint mennyit ér nagyjából félezer, hat–tízmilliárd forinttal kifosztott vállalkozás durván ötezer érintettje. Budai Gyula fideszes képviselő pedig arról beszélt a következmény nélküli per kapcsán, hogy Botkáék behálózták a szegedi városházát és a bíróságot.

Mit tudunk eddig? 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200129-botka-jegtombjei

 

Faix Csaba, volt tévériporter lett a budapesti városarculati cég vezetője

Új cégvezetők kinevezésével kezdődött szerdán a fővárosi közgyűlés ülése:

·         a Budapest Film Zrt. új igazgatója Liszka Tamás lesz, havi bruttó 800 ezer forintért,

·         a Rác Fürdő Eszközkezelő Kft. ügyvezetője Borbélyné Balogh Zsuzsanna (külön díjazás nélkül),

·         a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. vezetője Faix Csaba (volt TV2-s riporter, majd kommunikációs szakember, a Prezi nemzetközi kommunikációs vezetője), bruttó havi 700 ezer forintért,

·         a Budapest Sportszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője pedig Józsa Aliz bruttó havi 650 ezer forintért.  

 

https://index.hu/belfold/2020/01/29/volt_tv2-es_riporter_lett_a_budapesti_varosarculati_ceg_vezetoje/

Elfogadták a fővárosi forrásmegosztást

Egyhangú szavazással elfogadta a fővárosi közgyűlés a forrásmegosztásról szóló rendeletet a szerdai ülésen. 

A forrásmegosztás lényege, hogy a fővárosi önkormányzatnak, valamint a 23 kerületi önkormányzatnak az idegenforgalmiadó-, és az iparűzésiadó-bevétel adja bevételeinek túlnyomó részét – amin meg kell osztozniuk. 

2020-ban a kerületi önkormányzatokat összesen 145,5 milliárd Ft, míg a fővárosi önkormányzatot 171,1 milliárd Ft illeti meg. A tavalyi bevételekhez képest tíz százalékkal több pénzt lehet elosztani.

 

https://index.hu/belfold/2020/01/29/elfogadtak_a_fovarosi_forrasmegosztast/

 

Nagy bejelentésre készül Orbán Viktor - erre számíthatunk

A kormányközeli Magyar Nemzet azt írja szerdai lapszámában, hogy Orbán Viktor február 16-án vasárnap tartja szokásos, huszonkettedik évértékelőjét, a most már szintén szokásosnak mondható Várkert Bazárban.

újabb gazdaságvédelmi akcióterv és a családok megerősítését szolgáló intézkedések ismertetés várható.

Szintén szokásos, év eleji, kihelyezett frakcióülését a Fidesz február 12-13-án tartja, annak a helyszíne Balatonfüred. Azon a tanácskozáson szó lesz arról, hogy "minden olyan törvényt felül lehetne vizsgálni, amely az emberek jogos igazságérzetét sérti". A frakció mindenképpen kiemelten foglalkozik majd a börtönkártérítések megszüntetésével és a feltételes szabadságra bocsátás feltételeinek szigorításával.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nagy-bejelentesre-keszul-orban-viktor.699295.html

Egyre forróbb a helyzet a Közel-Keleten

A polgárháborús helyzet elburjánzása fenyeget a Közel-Keleten. A régió egyik meghatározó hatalma, Szaúd-Arábia épp világi államként igyekszik felépíteni magát, miközben aktív szereplője a környező országok válságának. A lényeg, hogy mindenért Irán a hibás.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/kozel-kelet-iran-szaud-arabia.699230.html

Lapszemlénk a világból – Die Presse: Magyarországon az egyetlen független sajtó a szállodai reggelinél található

https://168ora.hu/kulfold/nemzetkozi-lapszemle-roszke-orf-europai-bizottsag-soros-gyorgy-181074

 A bíróság szerint jogsértően hozták létre a KESMA-t

Szabad Pécs nevű független pécsi hírportál a TASZ-szal közösen megtámadta a 476 kormánypárti médiumot tömörítő KESMA-t, azaz a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt.

A  TASZ most arról számolt be, hogy a Fővárosi Törvényszék szerint a Gazdasági Versenyhivatal jogsértően engedte meg KESMA létrejöttét, így megsemmisítette azt a hatósági bizonyítványt, amely jóváhagyta, hogy az alapítvány megkapja a kormányközeli üzletemeberek által felajánlott médiumokat.

A TASZ hangsúlyozza, ez azt jelenti, így most hiányzik az összevonás egyik jogi feltétele, ezért a GVH-nak le kell folytatnia az összefonódás bejelentésével kapcsolatos eljárást, ki kell alakítania a jogi álláspontját, és az annak megfelelő formában és tartalommal, kellő indokolással ellátva kell lezárnia a vizsgálatot.

A Gazdasági Versenyhivatal ugyanis az alapítvány létrejötte előtt semmi ilyesmit nem tett meg, csak simán engedélyezte a KESMA médiumokban való tulajdonszerzését, miután Orbán Viktor egy rendeletben nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette az üzletet – ami ugyebár kizárja a versenyjogi vizsgálatot.

https://merce.hu/2020/01/29/a-birosag-szerint-jogsertoen-hoztak-letre-a-kesma-t/

A GVH nyomban visszautasította a KESMA-ügy új vizsgálatát

Röviden és leegyszerűsítve az a helyzet, hogy ha túl nagyra nő egy tulajdonosi körhöz tartozó médiabirodalom, az torzítja a médiapiacot, árt a média sokszínűségének, és ellehetetleníti a tisztességes versenyt. A tisztességes versenyszabályok pedig nemcsak az érthetetlen közgazdászok mániájának számítanak, hanem papíron még a kormánynak is, hiszen bele is írták az Alaptörvénybe. 

A tisztességes verseny felett mások mellett leginkább a GVH őrködik elvileg nálunk. KESMA-összefonódás viszont hiába eredményezett korábban teljesen elképzelhetetlen méretű médiacsoportot itthon, a GVH mégse vizsgálta ezt, csak engedélyezte (azaz kiadta a hatósági bizonyítványt). Ezt azért tehette meg, mert létezik egy olyan intézmény hazánkban, hogy ha a kormány valamit bármilyen okból „nemzetstratégia jelentőségűnek” gondol, akkor azt az ügyet a GVH-nak nem is szabad vizsgálnia. 

Rogánék szerint a kormány biztosan nem hibás, a GVH elszúrta, de most már minden oké

Kormányzati Tájékoztatási Központ is gyorsan kiadott egy közleményt az elbukott perről, szó szerint ezt: 

„A Közép-Európai Sajtó- és Médiaalapítvány ügyében hozott versenyhivatali határozatnál a bíróság részéről a kormány döntésével kapcsolatban semmilyen kifogás nem merült fel. A bíróság azt állapította meg, hogy a GVH által kiállított hatósági bizonyítvány volt formailag hibás. A GVH a Fővárosi Törvényszék döntése nyomán orvosolta a formai hibát, és új határozatot hozott. A bírósági döntésnek megfelelő új határozatot a GVH már kiadta, így az ügy jogilag rendezett.”

 

https://index.hu/gazdasag/2020/01/29/kesma_fuzio_gvh_jogsertes/

 

Tanult tehetetlenség és tanult telhetetlenség

kolozsvaros.com

Tanult Tehetetlenség

„Furcsa, lassan kialakuló állapot, viszonyulás ez. Amikor az rögzül az emberekben, hogy ők tehetetlenek egy probléma megoldásában, és azt várják, elvárják, hogy oldják meg mások, segítsenek rajtuk. Ha ezt megkapják kívülről, egyre inkább csökken a motiváció arra, hogy maguk tegyenek önmagukért bármit. Közben pedig, ha nem jön segítség, olyan krízishelyzetek alakulnak ki náluk, amelyeknek a megoldására tényleg nem lesznek képesek. A szociális munka egyik legnehezebb feladata ennek a viszonyulásnak a megváltoztatása.” (L. Ritók Nóra)

Ehhez nem nagyon lehet mit hozzátenni, így kerek. De talán közelítsük meg a segítő emberek oldaláról. Mekkora lelki teher és felelősség megtalálni azt az egészséges határt, hogy úgy segíts, hogy ne éljen vissza vele, de érezze, hogy mellette vagy. Hogy fejlődjön, hogy tanuljon meg küzdeni magáért, hogy ne másoktól várja a megoldást. Mert nem lehet arra hivatkozni egy életen át, hogy beteg, sérült vagy roma, hogy szegény, esetleg állami gondozott. Akár gyerekről, akkor felnőttről legyen szó. Szóval következetesen segítve úgy, hogy közben folyton moralizál az ember, hogy én vajon több lennék a helyükben? Belőlem vajon mi lett volna, ha ott rak le a gólya? Az biztos, hogy nem itt tartanék, ahol most.

https://kolozsvaros.com/2020/01/29/tanult-tehetetlenseg-es-tanult-telhetetlenseg

1 falu, 11 kilátó, 4 év alatt, 264 millióból 

https://www.youtube.com/watch?v=rY2RPfkoVGg&fbclid=IwAR2ZzSLJ9CSwCYQNqZKx6Io7MtX_I-X5NvAzq1srVZHhmrLV6zcmv74EnBE

Drága blöff: Paks2 és a magyar klímapolitika

Paks 2 építése késik. Ez nem újdonság, előre tudható volt, hogy itt is úgy lesz, ahogy általában az atomerőmű-építkezéseknél és az előkészítetlen állami gigaprojekteknél. A manapság előtérbe került cinikus klímapolitikai érvelést és az eddigi csúszások miatt elvesztett idő behozására tett kísérleteket azonban érdemes alaposabban megvizsgálni.

https://magyarnarancs.hu/publicisztika/draga-bloff-125292

Ingyen nézhető Kobe Bryant Oscar-díjas animációs rövidfilmje

A film a sztár kosárlabda iránti rajongásáról szól – versben.

https://dearbasketball.com/

Trump-bejelentés, történelmi meglepetéssel

Kockázatos az új közel-keleti béketerv. A palesztinoknak túl kevés, az izraelieknek túl sok lehet.

Rácáfolva minden előzetes kiszivárogtatásra és spekulációra, egy palesztin állam létrehozását is tartalmazza Donald Trump béketerve. A tervezett határokat pedig első alkalommal egy térkép is megerősíti. Mindez eléggé egyedi módon valósulna meg. Jeruzsálem Izrael egységes és feloszthatatlan fővárosa lenne, a ciszjordániai zsidó telepek túlnyomó része pedig izraeli fennhatóság alatt maradna. A Jordán völgyének biztonsági ellenőrzése ugyancsak Izraelnél maradna, még a palesztin állam létrehozása esetén is. Legalábbis egy ideig, addig, míg az új palesztin állam teljesíti a kormányzás „nemzetközi” feltételeit. A telepépítésre négyéves moratóriumot ír elő a tervezet, addig közvetlenül tárgyalnának a felek.

https://nepszava.hu/3065228_trump-bejelentes-tortenelmi-meglepetessel

Pikó Andrást lejárató nyilatkozatot írattak alá óvónőkkel a saját kerületében

Ki kellett jelenteniük a józsefvárosi óvodákban dolgozó óvónőknek és minden más alkalmazottnak, hogy nem tagjai semmilyen civil szervezetnek – tudta meg a hvg.hu. Ez nemcsak törvénytelen, de a civil támogatással megválasztott, új kerületi polgármester, Pikó András miatt teljesen érthetetlennek is tűnt, ám mivel az önkormányzat utasítására hivatkozva íratták velük alá, az állásukat féltve sorra nyilatkoztak. A csavar ezután jött: Pikó András elmondása szerint tudomása nélkül zajlott az egész akció, csak lapunktól értesültek arról, mi folyik a saját fenntartású intézményekben. Szándékos, belső szabotázs vagy emberi hiba? Józsefváros vizsgálatot indít, hogy kiderítsék.

Pikó András polgármester és Czukkerné Pintér Erzsébet jegyző erre közös közleményben reagált, amelyben azt írták, hogy tőlünk értesültek a nyilatkozatról, de ahhoz semmi közük nincsen.

„Józsefváros jegyzője és polgármestere ilyen nyilatkozatot nem kért sem az óvodavezetőktől, sem az óvodai dolgozóktól”

– jelentették ki.

Ezért „az önkormányzat haladéktalanul vizsgálatot indít, és amennyiben szükséges felelősségre vonást kezdeményez a hamis tartalmú adatszolgáltatásra felkérővel szemben”.

https://hvg.hu/itthon/20200129_Piko_Andrast_lejarato_nyilatkozatot_irattak_ala_ovonokkel_a_sajat_keruleteben

A Fidesz felfüggesztésének meghosszabbítását javasolja a Néppárt elnöke

Az EPP hétfőn kezdődő választmányán még nem is veszik napirendre a magyar kormánypárt ügyét.

A Fidesz felfüggesztésének meghosszabbítását fogja javasolni az Európai Néppárt elnöke – írta Twitteren az EPP portugál alelnöke, Paulo Rangel. A politikus ezt azután posztolta, hogy Donald Tusk részt vett a néppárti frakció szerdai ülésén, és a következő év prioritásairól beszélt.

https://hvg.hu/itthon/20200129_A_Fidesz_felfuggesztesenek_a_meghosszabbitasat_javasolja_a_Neppart_elnoke

Fordulat a Lánchíd Palota ügyében: 3 milliárdot fizethet az Eximbank Nobilis Kristófnak

Sokat bukhatnak az adófizetők azon, hogy az állami Eximbank fél évtizede nem képes megegyezni Nobilis Kristóf nagyvállalkozóval a pénzintézet által bérelt Lánchíd Palota ügyében. A végsőkig elvitt jogi huzavonában a Kúria szerdán úgy döntött: a bérleti szerződés érvényes, azaz a banknak fizetnie kell.

https://hvg.hu/gazdasag/20200129_Fordulat_a_Lanchid_Palota_ugyeben_3_milliardot_fizethet_az_Eximbank_Nobilis_Kristofnak

A kormány vagy Debrecenbe költözik, vagy megtagadja Széchényi Ferencet

A kormány pár het egy titkos határozattal úgy döntött, hogy a Természettudományi Múzeumot Debrecenbe telepíti át. A határozat szövegét még a múzeum igazgatójának sem mutatták meg, de úgy tudni, az áll benne, hogy az intézménynek 2020 végéig el kell hagynia a Ludovika téri épületet, és tíz éven belül Debrecenbe kell költöznie.

A Természettudományi Múzeum 1949-ben vált ki a Magyar Nemzeti Múzeumból. A múzeumot (a kor fogalma szerint a magyar nemzeti könyvtárat) 1802-ben gróf Széchényi Ferenc (Széchenyi István édesapja) alapította, amikor gigantikus könyv- és iratgyűjteményét a magyar nemzetnek adományozta, hogy nyilvános gyűjteményként az bárki számára hozzáférhető legyen. A természettudományi részleget egyébként Festetics Julianna (Széchényi felesége) ásványkollekciója alapozta meg.

A felajánlást az ország nevében I. Ferenc király fogadta el (ezután kerülhetett csak sor az új intézmény felállításával, elhelyezésével, személyzetével kapcsolatos döntések meghozatalára). Az uralkodó által kiadott 1802-es alapító oklevélben tételesen fel vannak sorolva a gróf feltételei. És ezek között van egy, ami most hirtelen nagyon izgalmasnak tűnik.

Széchényi ugyanis egyebek mellett kikötötte, hogy

ez az országos múzeum mindig ugyanazon a helyen maradjon, ahol az irányító országos kormányszerv székhelyét tartja.

https://index.hu/techtud/2020/01/29/termeszettudomanyi_muzeum_koltozes_szechenyi_ferenc_feltetel/

A koronavírusnál csak az összeesküvés-elméletek terjednek gyorsabban

Január eleje óta tartja lázban az egész világot az új kínai koronavírus, nem is ok nélkül. Egyes becslések szerint akár 40 ezer is lehet a lappangó fertőzöttek száma, Kínában több tízmillió ember került karantén alá, a tudósok pedig versenyt futnak az idővel, hogy megfékezzék a világjárványt. A vírus jelenleg is rohamtempóban terjed, de a virológusok munkájának hála talán még nem volt organizmus, amelyről ilyen sokat megtudtunk volna ilyen rövid idő alatt.

Hasonlóan gyorsan ütik fel a fejüket a koronavírust körülvevő álhírek és összeesküvés-elméletek is, pedig a felesleges pánikkeltés valószínűleg az utolsó dolog, amire szükség van a jelenlegi helyzetben. Összeszedtük, mit ne higgyen el kapásból a vírussal kapcsolatban.

 

https://index.hu/tech/hoax/2020/01/29/vuhan-kinai-koronavirus-alhir-hoax/

Az influenza átlépte a járványküszöböt

 Január 20. és 26. között 17 464-en, az előző hetinél 41,2 százalékkal többen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, így a lakosságszámra vetített ráta 0,1786 százalék, ami magasabb, mint a járványküszöb (amit 0,1435 százalékban határoztak meg).

https://index.hu/belfold/2020/01/29/influenzajarvany_nemzeti_nepegeszsegugyi_kozpont/

Koronavírus: Budapest elégtelennek tartja a kormány eddigi lépéseit, ezért saját intézkedési tervet készít

Miközben a világon mindenütt vezető hír a koronavírus elleni védekezés, a magyar kormány kommunikációja két szűkszavú, eldugott közleményben merül ki egy vadászati és egy migránshír között a kormány.hu-n, pedig ha valaha szükség volt komolyan vett, szakszerű tájékoztató kampányra, az most van, írja szerdai közleményében a Momentum.

https://24.hu/belfold/2020/01/29/koronavirus-budapest-sajat-intezkedesi-terv/

 Még senkit nem hallgatott ki a Microsoft-botrányban az ügyészség

Még senkit nem hallgatott ki az ügyészség a Microsoft-botrány ügyében – közölte Kocsis-Cake Olivio országgyűlési képviselő kérdésére Polt Péter. A legfőbb ügyész emlékeztetett: a Központi Nyomozó Főügyészség tavaly augusztus 8-án feljelentéskiegészítést, majd augusztus 23-án nyomozást rendelt el csalás bűntette és más bűncselekmények miatt.

A nyomozás még folyamatban van, gyanúsítotti kihallgatás nem történt – írta a Párbeszéd politikusának Polt, a nyomozás érdekeire való tekintettel pedig nem árult el több részletet.

A Belügyminisztérium korábban azt közölte, hogy ők nem indítottak vizsgálatot a Microsoft szoftverlicenc-beszerzések miatt.

A Microsoft-ügy 2019 nyarán dagadt botránnyá – miután az amerikai igazságügyi minisztérium (DoJ) és a tőzsdefelügyelet (SEC) nyilvánosságra hozták jelentéseiket és egy Microsofttal kötött peren kívüli megállapodás szövegét. A SEC jelentésében konkrétan a rendőrség egyik beszerzését írta le a korrupciós séma példájaként. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) nyolc beszerzést rögzített a közbeszerzési rendszerben a jelentésekben szereplő két év alatt, együtt kevés híján kétmilliárd forint értékben – derült ki a hvg.hu által kikért adatokból. A DoJ nem nevezte meg az ORFK-t a saját beszámolójában, de dátumokat és összegeket írt, azokat a licencbeszerzések adataival összevetve szinte biztosra vehető, hogy ugyanazzal az esettel példálóztak, mint a SEC.

https://hvg.hu/gazdasag/20200128_Microsoft_botrany_ugyeszseg

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.