2020, január 3 - 08:07 Sajtószemle

Műtéti szövődmény miatt került kórházba 12 beteg a Budaörsi Egészségügyi Központ szürkehályogműtéte után

https://444.hu/2020/01/02/muteti-szovodmeny-miatt-kerult-korhazba-12-beteg-a-budaorsi-egeszsegugyi-kozpont-szurkehalyogmutete-utan

Műtéti szövődmény miatt tizenkét beteg részesült kórházi ellátásban a budaörsi szakrendelő egynapos sebészeti részlegén elvégzett szürkehályogműtéteket követően - írja a Budaörsi Napló. A Budaörsi Egészségügyi Központ elnézést kért a betegektől, azt írták, mindent megtesznek a teljes gyógyulásuk érdekében.

A 12 beteg mindegyikén december 12-én hajtottak végre szürkehályogműtétet a Budaörsi Egészségügyi Központ egynapos sebészeti osztályának II. számú műtőjében, és a másnapi orvosi kontrollon mindannyian tünetmentesek voltak. December 14-én azonban fájni és váladékozni kezdett a betegek műtött szeme, ezért a budaörsi egynapos sebészet kórházi háttérintézményeként működő Szent János Kórházban oprálták újra őket. Négyük tartósan kórházi kezelésre szorult.

December 12-én egyébként 22 embert műtöttek szürkehályoggal a II. műtőben, tehát nem mindegyiküknél jelentkeztek a szövődmények, ugyanígy nem volt gond eddig a többi napon műtöttekkel és az a december 12-én az I. számú műtőben operáltakkal sem. A Budaörsi Egészségügyi Központ jelezte a dolgot a Nemzeti Népegészségügyi Központotnak (NNK), és törölték a kiírt műtéteket.

A Budaörsi Napló szerint a műtőben és betegekről vett minták alapján a szövődmények valószínűsített oka, hogy a műtétek során nem tartották be maradéktalanul a személyi higiénés előírásokat, különösen a kézhigiénés protokollt. Az ügyben jelenleg is folyik a személyi felelősséget is tisztázó vizsgálat. Az NNK a fertőtlenítések végrehajtásán túl kötelezte az intézményt a személyi higiénés szabályok szigorítására és betartásuk fokozott ellenőrzésre.

A műtétek 2020 januárjában újraindulnak Budaörsön, ahol egyébként évi 2500 operációt végeznek, és az utóbbi években (a mostani eset előtt) 10 ezerből 2 beteg kényszerült az itteni műtét után a támogató kórház felkeresésére.

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.