2020, január 3 - 08:07 Sajtószemle

Műtéti szövődmény miatt került kórházba 12 beteg a Budaörsi Egészségügyi Központ szürkehályogműtéte után

https://444.hu/2020/01/02/muteti-szovodmeny-miatt-kerult-korhazba-12-beteg-a-budaorsi-egeszsegugyi-kozpont-szurkehalyogmutete-utan

Műtéti szövődmény miatt tizenkét beteg részesült kórházi ellátásban a budaörsi szakrendelő egynapos sebészeti részlegén elvégzett szürkehályogműtéteket követően - írja a Budaörsi Napló. A Budaörsi Egészségügyi Központ elnézést kért a betegektől, azt írták, mindent megtesznek a teljes gyógyulásuk érdekében.

A 12 beteg mindegyikén december 12-én hajtottak végre szürkehályogműtétet a Budaörsi Egészségügyi Központ egynapos sebészeti osztályának II. számú műtőjében, és a másnapi orvosi kontrollon mindannyian tünetmentesek voltak. December 14-én azonban fájni és váladékozni kezdett a betegek műtött szeme, ezért a budaörsi egynapos sebészet kórházi háttérintézményeként működő Szent János Kórházban oprálták újra őket. Négyük tartósan kórházi kezelésre szorult.

December 12-én egyébként 22 embert műtöttek szürkehályoggal a II. műtőben, tehát nem mindegyiküknél jelentkeztek a szövődmények, ugyanígy nem volt gond eddig a többi napon műtöttekkel és az a december 12-én az I. számú műtőben operáltakkal sem. A Budaörsi Egészségügyi Központ jelezte a dolgot a Nemzeti Népegészségügyi Központotnak (NNK), és törölték a kiírt műtéteket.

A Budaörsi Napló szerint a műtőben és betegekről vett minták alapján a szövődmények valószínűsített oka, hogy a műtétek során nem tartották be maradéktalanul a személyi higiénés előírásokat, különösen a kézhigiénés protokollt. Az ügyben jelenleg is folyik a személyi felelősséget is tisztázó vizsgálat. Az NNK a fertőtlenítések végrehajtásán túl kötelezte az intézményt a személyi higiénés szabályok szigorítására és betartásuk fokozott ellenőrzésre.

A műtétek 2020 januárjában újraindulnak Budaörsön, ahol egyébként évi 2500 operációt végeznek, és az utóbbi években (a mostani eset előtt) 10 ezerből 2 beteg kényszerült az itteni műtét után a támogató kórház felkeresésére.

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.