2020, január 29 - 07:45 Sajtószemle

Vádirat a kormány ellen: az orbáni évtized, amely a múltba lökte Magyarországot

Budapesten és Brüsszelben egyszerre mutatták be a Háttal Európának című tanulmánykötetet, amelyben a hazai és nemzetközi közvéleményt szeretné tájékoztatni az Oktatói Hálózat arról, hogy milyen súlyos károkat okozott Magyarországon a 2010 óta regnáló Orbán-rendszer az oktatás, a tudomány, a kultúra és a média területén.

„Jelentésünkkel szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy az Európai Unió adófizetőinek pénzéből, az EU intézményeinek pénzügyi és politikai támogatásával egy olyan autokratikus rendszer épült ki és szilárdult meg Magyarországon, amely egyfelől aggasztó méretű demokratikus deficitet és súlyos társadalmi problémákat generál, másfelől helyrehozhatatlan károkat okoz a kultúra egész területén” – jegyzik meg rögtön a bevezetőben.

A jobboldali körök nyilván „újabb Soros-bérenc-irománynak” tartják és veszik majd nem tudomásul a leírtakat, a baloldali köröknek pedig fájóan ismerős lesz a kötetből kiolvasható helyzetkép, annyira, hogy sok újat nem is fedeznek fel a leírtakban. Olyan érzés olvasni a jelentést, mintha azt egy ufónak írták volna, akinek semmilyen rálátása nem volt Magyarország utóbbi évtizedére. Az rendben van, hogy deklarálták a szerzők a nemzetközi célcsoportot, de sokszor így is túlzottan tankönyvszerűnek tűnik a szöveg. Olyan szempontból viszont biztosan érdekes, hogy egy kicsit összegzi és dokumentálja azt a helyzetet, amibe 2020 Magyarországa csúszott.

https://hvg.hu/itthon/20200128_oktatoi_halozat_mma_mta_ceu_human_platform

Fekete-mágia: így varázsolt magának milliárdokat a Fidesz kultúrelitje

válszonline Stumpf András

Sikerült kiszűrni egyes, korábban milliárdos tao-visszaélések gyanújába keveredett szervezeteket, az így keletkezett extra pénzből viszont leginkább tűzközeliek valósíthatják meg ötleteiket – derül ki a Válasz Online friss kulturális mélyfúrásából. Megtudtuk továbbá: az Országos Széchényi Könyvtár költözését várhatóan nem kapkodják el, arra öt év is rendelkezésre állhat, az ezt is irányító Demeter Szilárd nem gyengült meg az elmúlt két hónap csatáiban – a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője még a könnyűzene állami istápolását is elvállalhatja a közeljövőben. Mire kapott majd’ félmilliárd pluszpénzt a múzeum év végén, s mire ment félmilliárd Rákosmente önkormányzatának? Megmutatjuk.

https://www.valaszonline.hu/2020/01/28/fekete-peter-emmi-tao-demeter-szilard-pim/

Riporterek Határok Nélkül: Kovács Zoltán gúnyt űz a magyarokból

A magyar kormányszóvivő Soros György által kezdeményezett kampányként állította be az ORF Magyarországról szóló adását.

Gúnyt űz a magyar lakosságból Kovács Zoltán kormányszóvivő azzal, hogy az Orbán Viktorral szemben kritikus osztrák sajtót eszközként használja fel az antiszemitizmusra való fogékonyság megerősítésére – írta közleményében a Riporterek Határok Nélkül ausztriai szervezetének elnöke.

Az osztrák ORF 1 közszolgálati tévécsatorna „Gute Nacht Österreich” (Jó estét, Ausztria) című talkshowja január 23-án este 16 perces összeállítást szentelt Magyarországnak. A műsorban szó esett Ferenc Józsefről Heinrich Pecináról is, de Peter Kelin műsorvezető megemlítette, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök hogyan épített egyszerre saját médiabirodalmat és stadiont.

A teljes adást itt lehet megnézni:

https://hvg.hu/itthon/20200128_Riporterek_Hatarok_Nelkul_Kovacs_Zoltan_ORF

A csörögi roma fiatalok megkapták a kártérítésüket

Az ország ismét Gyöngyöspata nevétől hangos, mivel Orbán Viktor lényegében megtagadta, hogy kifizessék azt a kártérítést, amelyet a helyi roma gyerekek elkülönítése miatt jogerőre emelkedett döntésében megítélt a bíróság. Holott az önkéntes fizetésre van példa: egy kis falu, Csörög egykori cigány diákjai már megkapták a számukra megítélt pénzt. Habár a jobb élet lehetőségét eleve elvették tőlük azzal, hogy nem kaptak rendes oktatást, így írni, olvasni, számolni sem tudnak, megható igyekezettel próbálják a kártérítésből kiteljesíteni azt, ami nekik jutott, ezáltal elősegíteni azt is, hogy az ő gyerekeik sorsa másképp alakulhasson.

Az ügy a 2007–2008-as tanévben vált ismertté, amikor – nem sokkal az évnyitó előtt – harminc roma kisgyerek még nem tudta, hol ül majd iskolapadba. Csörögön ugyanis nem volt iskola, a közeli Sződön pedig – helyhiányra hivatkozva – nem kértek a cigány gyerekekből. E ponton kapcsolódott be a történetbe a CFCF, valamint az Oktatási Hivatal. Kiderült például, hogy a nyitottságáról híres Waldorf iskola helyi intézménye mégsem annyira nyitott; ők sem akarták befogadni a roma gyerekeket. Nem volt könnyű elviselni a hat-nyolc-kilenc éves kisgyerekeknek, hogy ennyire nem kellenek senkinek. Sződ és Csörög korábban egy település volt, de Csörög 2002-ben önállósodott, bár az önállóság feltételei nemigen voltak adottak – részben ez okozta az oktatási szegregációt. Nem volt például iskola, ezért a csörögi önkormányzat a környező településekkel kötött közoktatási megállapodást, így a szomszédos Sződdel és a közeli Váccal. De ezek a megállapodások törékenyek voltak, csak elvben biztosították a csörögi gyerekek beiskolázását, ráadásul a szerződéseket minden évben újra kellett tárgyalni, így Csörög egyre kiszolgáltatottabbá vált az iskolafenntartó önkormányzatokkal szemben, amelyek a regionális hulladéklerakót Csörögön szerették volna megépíteni az oktatási szolgáltatásokért cserében.

https://168ora.hu/itthon/misi-bacsi-naploja-a-csorogi-roma-fiatalok-megkaptak-a-karteritesuket-180838?

Lackner-ügy: furcsán, de felállt a kispesti tényfeltáró bizottság

A képviselőtestület döntése alapján az eredetileg tervezetthez képest fele annyi ideig és zártan fog működni a kispesti tényfeltáró bizottság.

A bizottság felállításának indoklásában szerepel a konkrét korrupcióügyek kivizsgálása mellett az is, hogy szükség van az önkormányzati rendszer működésében jelenlévő korrupciós kockázatok értékelésére, elemzésére is, és akár rendszerszintű javaslatok megfogalmazására az átláthatóság növelése és az esetleges korrupciós kockázatok csökkentése érdekében: "nem szándékunk, hogy nyomozók helyett nyomozzunk és hogy bírák helyett ítéljezzünk, a hatóságok azonban a politikai felelősséget és a szervezeti működést nem hivatottak vizsgálni" - mondta a hétfői ülésen az LMP képviselője. 

https://hvg.hu/itthon/20200127_kispest_lackner_vizsgalobizottsag

29 közbeszerzést nyert az elmúlt években egy cég a XII. kerületben 17 milliárd forint értékben

Az Archibona Kft. hét év alatt huszonkilenc, a XII. kerületi önkormányzat által kiírt közbeszerzést nyert. Az építőcég végezte több iskola, sportlétesítmény és kulturális egység építését vagy felújítását, például a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont kivitelezését, és a normafai, egykori ÁVH-villa renoválását is. 

https://blog.atlatszo.hu/2020/01/29-kozbeszerzest-nyert-az-elmult-evekben-egy-ceg-a-xii-keruletben-17-milliard-forint-ertekben

Orbán magánrepülős útjaira állítólag a Külügyminisztérium vette a jegyeket

Legalábbis a legújabb hivatalos magyarázat szerint, bár ez már a sokadik verzió a témában az elmúlt másfél év alatt. Adatigénylésünket a Miniszterelnökség és a Miniszterelnöki Kabinetiroda is lepasszolta azzal az indoklással, hogy nem ők az adatkezelők, ezért a NAIH-hoz fordultunk. A Hatóságnak a Kabinetiroda azt mondta, hogy a Külügyminisztériumot kell megkérdezni az ügyben.

https://blog.atlatszo.hu/2020/01/orban-maganrepulos-utjaira-allitolag-a-kulugyminiszterium-vette-a-jegyeket/

Fidesz-közeli cégek profitálnak Budafok-Tétény részvételi költségvetési programján

Salt Communications Kft., CreaCity Kft, Passeum Europe Kft., A&J Solutions Kft. – négy olyan cég is felbukkant Budafok-Tétény részvételi költségvetési programjában, amelyek valamilyen szálon kötődnek a Fideszhez. Ők már biztosan nyertek a kezdeményezéssel, hiszen különböző feladatokra összesen nettó 46,4 millió forintot kapnak.

https://blog.atlatszo.hu/2020/01/fidesz-kozeli-cegek-profitalnak-budafok-teteny-reszveteli-koltsegvetesi-programjan/

Visszahívja a Jobbik a Duna-parti cipőkbe beleköpő Kulcsár Gergelyt

Felszólította a Jobbik a korábban a Duna-parti cipőkbe beleköpő Kulcsár Gergelyt, hogy adja vissza megyei közgyűlési mandátumát – Jakab Péter, a párt új elnöke erről beszélt a Magyar Hangnak és elmondta döntésüket az ATV Egyenes Beszéd című műsorában is.

A pártvezető lapunknak felidézte, hogy a most leköszönő elnökség eddig megadta Kulcsár Gergely számára azt a lehetőséget, hogy megyei képviselőként részt vegyen az aktív politikai életben. – Ők ezt tolerálták, az általam vezetett elnökség azonban nem tolerálja – fogalmazott, hozzátéve, hogy az új vezetés már az első ülésén eldöntötte, hogy a mandátuma visszaadására szólítják fel a politikust. Kulcsár Gergely ugyanis jelenleg a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés tagja. Habár korábban úgy volt, hogy Debrecenben a Jobbik, a Momentum és az LMP közös képviselőjelöltjeként indulna a tavalyi önkormányzati választáson, a hír nyilvánosságra kerülése utáni felháborodás hatására bejelentette a visszalépését.

https://magyarhang.org/belfold/2020/01/27/visszahivja-a-jobbik-a-korabban-holokauszttagado-kulcsar-gergelyt/

Németországban is megjelent a koronavírus, itthon a Samsung és a Nokia is karantént vezetett be

Németországban is megerősítettek egy koronavírus okozta megbetegedést – jelentette a bajor egészségügyi minisztérium hétfő éjjel. A beteg férfi Münchentől 30 kilométerre délnyugatra lakik, állapota stabil. Arra nem tért ki a közlemény, hogy járt-e Kínában, azon belül pedig Vuhan városában, a járvány gócpontjában.

https://magyarhang.org/belfold/2020/01/28/nemetorszagban-is-megjelent-a-koronavirus-itthon-a-samsung-es-a-nokia-is-karantent-vezetett-be

Putyin éktelen haragra gerjedt – feltépődött történelmi sebek

Káncz Csaba, 2020. január 28., 09:09

Privátbankár.hu

Újra áll a bál Varsó és Moszkva között, a Kreml szerint a lengyelek kollaboráltak Hitlerrel a Holokauszt során. Varsó nincs könnyű helyzetben, hiszen a jelenlegi kormányzat arrogáns viselkedésével az utóbbi években súlyosan aláásta az ország diplomáciai kapcsolatait számos szövetségessel. Káncz Csaba jegyzete.

https://privatbankar.hu/makro/putyin-ektelen-haragra-gerjedt-feltepodott-tortenelmi-sebek-330671

Néhány roma gyerek kiemelése csak ráerősít a rasszista sztereotípiákra

Lehet-e felnőttoktatással kárpótolni a gyerekként szegregált oktatásban részesített gyöngyöspatai fiatalokat? Vagy bárkit, aki egy szegregátumban nőtt fel, és számos ok miatt nem kapott megfelelő színvonalú oktatást az általános iskolában? Többek között erről kérdeztük L. Ritók Nórát, az Igazgyöngy Alapítvány szakmai vezetőjét, aki szerint az anyagi kártérítés kulcstényező, de állami beavatkozás nélkül képtelenség szembeszállni a szegregációval. Úgy látja, a gyöngyöspatai ügy érezhetően gátolja a hazai integrációs folyamatok működését, ami a közhiedelemmel ellentétben nem csak a romákat érinti.

https://24.hu/belfold/2020/01/28/gyongyospata-l-ritok-nora-serelemdij-orban-viktor-szegregacio-oktatas/

Megpróbálták áttörni a kerítést Röszkénél, a rendőrök figyelmeztető lövést adtak le

Egy nagyobb migránscsoport megpróbált jogellenesen Magyarország területére bejutni, a rendőrök megakadályozták őket; a szolgálatban lévő fegyveres biztonsági őr több figyelmeztető lövést adott le - közölte a rendőrség kedd reggel a honlapján.

https://24.hu/belfold/2020/01/28/roszke-kerites-attorese-figyelmezteto-loves/

A Mammutban lévő franchise szerződést bontott Schobert Norbival

Sem a világszemléletével, sem a kommunikációs stílusával nem értenek egyet.

A Mammutban jelenleg található Update Low Carb üzlet a Facebook-oldalán bejelentette, hogy a jövőben nem kívánja folytatni az együttműködést Schobert Norbival és így a bevásárlóközpontban egy ideig nem lehet kapni az Update termékeket. Hamarosan profilváltáson esik át az üzlet és továbbra is olyan árul majd más diétás termékeket. Mint írják posztjukban, sem a stílusával, sem a világnézetével nem értenek egyet, és rosszul érinti őket, hogy a boltjuk dolgozóit is ezzel azonosítják. Az oldal hamarosan megszűnik, a Média 2.0 vette észre és készített a posztról képernyőfotót.

https://24.hu/szorakozas/2020/01/27/schobert-norbi-norbert-update-mammut/

Ötmillió forintnál is többet kért volna az Államkincstár a közérdekű adatok kiadásáért – a bíróság szerint jogtalanul

Rekordösszegű – 5,3 millió forintos – költségtérítést akart bevasalni a Magyar Államkincstár két éve a Transparency International Magyarországtól annak fejében, hogy kiadja a 2018-as parlamenti választás kampányköltéseinek dokumentumait. Pontosabban, az állami szervezet ennyi pénzért csak vizsgálni lett volna hajlandó, hogy kiadja-e egyáltalán a dokumentumokat. Az adatvédelmi hatóság után most első fokon a bíróság is nonszensznek nevezte a MÁK követelését.

https://hvg.hu/itthon/20200127_Otmillio_forintnal_is_tobbet_kert_volna_a_MAK_a_kozerdeku_adatok_kiadasaert__a_birosag_szerint_jogtalanul

Áprilisban új polgármester- és képviselő-választást írhatnak ki Mohácson

HÍRTV

Várhatóan április közepén oszlatja fel magát Mohács képviselő-testülete. A Duna-parti városban az őszi önkormányzati választások előtt pár héttel hunyt el a korábbi polgármester Szekó József, aki a Fidesz-KDNP jelöltje lett volna. Mohácsot most kisebbségben egy MSZP-s politikus irányítja.

Mohács Fideszes alpolgármestere, Pávkovics Gábor internetes blogot indított. Itt olyan témákról ír, mik az elképzelései a város jövőjéről. Pávkovics úgy véli, a szocialista polgármester hivatalba lépése óta érdemi munkát nem végez.

Polgármester úr inkább a kampányolással foglalkozik, mint a város építésével. Gyakorlatilag én ezt cukiság-kampánynak szoktam mondani. Tehát ültetünk fát, meg simogatjuk a kutyákat, de én azt gondolom, többet kellene foglalkozni a város jövőjével, fejlesztésével és a továbblépéssel

– fogalmazott Pávkovics Gábor, a Fidesz-KDNP mohácsi alpolgármestere.

https://magyarnemzet.hu/belfold/aprilisban-uj-polgarmestert-es-kepviseloket-valaszthatnak-mohacson-7717778/

 

Az Erdélybe járogató DK-sokhoz

Fábián Tibor Magyar Nemzet

 Több erdélyi, partiumi vendéglátó megjegyezte már a vendéglátások utáni háttérbeszélgetésekben, hogy ezeken a hangulatos, jókedvű találkozásokon olyan anyaországiak is jelen vannak, akik bizony a DK, a Gyurcsány Ferenc alapította Demokratikus Koalíció szimpatizánsai, szavazói vagy éppen tagjai is. Olyan személyről is meséltek, aki a DK listáján indult valamelyik önkormányzati választáson Debrecenben, de közben havonta vendégeskedik és aratja a sikereket a Partiumban.

Akkor most hogy, kedves DK-szimpatizánsok? Mégis hogy gondoljátok ezt az egészet? Mert hogy eljöttök szépen, illedelmesen, még véletlenül sem politizálva, ügyesen beöltözve az adott eseménynek megfelelően, huszár- vagy hajdúegyenruhába. Kedélyesen diskuráltok, a fehér asztal mellett elismerősen szóltok az erdélyi, partiumi vendéglátásról, majd a hangulat tetőfokán ti is nótáztok.

Aztán hazamentek és ott folytatjátok, ahol abbahagytátok. A Gyurcsány Fletóval. Aki hetente öklendezi a jól ismert magyarellenes és határon túliak elleni gyűlöletbeszédeit

https://magyarnemzet.hu/velemeny/az-erdelybe-jarogato-dk-sokhoz-7526822/

Vár állott, most kőhalom

AZ EURÓPAI NÉPPÁRT POLITIKAI PROGRAMJAI AZ ALAPÍTÁSKORI HŐSIDŐKTŐL NAPJAINKIG

Szánthó Miklós Magyar Nemzet

Ez a történet nem a Fideszről szól. Nagyon nem. Ez a történet bizony az Európai Néppártról (EPP) szól: süllyedéséről, bele a nagy liberális semmi kapaszkodást nem engedő mocsarába. Az egykoron szebb napokat megélt keresztyéndemokrata európai pártszövetséget egyszerűen felzabálta a mocsári szörny, a trendszetter Nyugatra olyannyira jellemző politikai korrektség és annak egyik pszichoszomatikus szövődménye, a totális elmebaj. Mondhatják persze, hogy ez megint csak a szokásos mélymagyar nemzeti krákogás, lábszagú-provinciá­lis hőbörgés, az európai standardok semmibevétele és hasonlók – de akkor a túlcsorduló érzelmek helyett játszunk az értelem húrjain! Nézzük meg tudományosan, hogy milyen képet adnak a néppárt kordokumentumai, politikai programjai az alapításkori hősidőktől napjainkig!

https://magyarnemzet.hu/velemeny/var-allott-most-kohalom-7714442/

Házkutatást tartottak a kispesti szocialista önkormányzatnál

ORIGO

Hétfőn arról határoztak a kispesti önkormányzati képviselők, hogy felállhat a baloldali Lackner-botrányt vizsgáló bizottság, habár az eredetileg tervezett 6 helyett csak 3 hónapig dolgozhat a testület. Tulajdonképpen semmi értelme így az egésznek. Az ülés után megerősítette a Magyar Nemzet azon értesüléseit a kispesti jegyzőt helyettesítő aljegyző, hogy hivatalát nemrég átkutatta a hatóság.

https://www.origo.hu/itthon/20200128-hazkutatas-volt-akispesti-szoci-onkormanyzatnal.html

A Gyurcsány-párti jobbikosok leszámolhatnak pártbeli riválisaikkal

BORDÁCS BÁLINT origo

Leszámolásra készülhet a Jobbik új vezetése a Gyurcsány-vonal győzelmével végződött tisztújítást követően, Jakab Péter megválasztott pártelnökkel az élen. Több olyan középvezető és irodaházi alkalmazott vesztheti el pozícióját, akik Szávay Istvánnal és körével, vagyis a Gyurcsány-barát Jakabék belső ellenzékével szimpatizálnak - értesült az Origo. Úgy tudjuk, a párt médiájában is átrendezésre lehet számítani: az Alfahír szerkesztőségének helyére mehet a keményvonalas Zsúrpubi. Rákérdeztünk a párt sajtóosztályánál a "fejleményekre", azt válaszolták: szerintük a párt egységes, nincs belső ellenzék, ugyanakkor azt nem tagadták, hogy komoly változások lehetnek majd a párt-közeli médiában. Mindeközben Sneider Tamás korábbi elnök asszisztense arról írt közösségi oldalán, "furcsa közjáték" előzte meg a kongresszusi szavazást. A Gyurcsány-hatás miatt rég nem látott módon megbolydult a Jobbik.

https://www.origo.hu/itthon/20200127-jakab-peter-kontra-szavay-istvan-a-tisztujitas-utan.html

A koronavírus áll nyerésre, a tudósok versenyt futnak az idővel

A kínai Vuhanból kiindult koronavírus okozta járványhelyzet percről percre változik. Ez nemcsak a fertőzöttek, halottak számában, de a virológiai kutatások állapotára nézve is igaz. Talán még nem volt organizmus, amelyről ilyen sokat megtudtunk volna ilyen rövid idő alatt. Ennek ellenére könnyen lehet, hogy valójában egy pillanatig sem volt esélyünk megelőzni a halálos világjárványt.

https://index.hu/techtud/2020/01/27/a_kinai_koronavirus_all_nyeresre_de_a_tudosok_versenyt_futnak_az_idovel_mielott_tul_keso_lenne/

A Fidesz tüntetést szervez Niedermüller Péter nyilatkozata miatt

Csütörtök délután öt órától tüntetésre hív mindenkit a Fidesz erzsébetvárosi szervezete, a KDNP és a Fidelitas, aki úgy érzi, hogy Niedermüller Péter, Erzsébetváros DK-s polgármestere kereszténygyűlölő, rasszista mondatokat fogalmazott meg a múlt héten, az ATV-ben, amikor a Fidesz ellenségkép-kereséséről beszélt.

[...] hogyha megnézzük azt, hogy mi marad, ha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket, ugye fölsoroltuk: a nem magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a nem tudom én, mik, akkor ott marad egy rémisztő képződmény középen: ezek a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak – meg azért nők is vannak közöttük. Ez a családelképzelés. Ez azért borzalmas, mert ha megnézzük, hogy a világon mindenütt az úgynevezett fehér nacionalisták miből állnak össze: ebből – mondom csöndesen nektek

– idézi a politikus szavait a Magyar Hang. A tüntetést az Erzsébetvárosi Polgármesteri Hivatal elé szervezik, Bayer Zsolt lesz az egyik vezérszónok, írja a 444.hu. Felhívtuk a polgármestert, hogy mit szól a tüntetéshez. Niedermüller Péter azt mondta, mindenkinek joga van bármi ellen tüntetni. Azt ugyanakkor említésre méltónak nevezte, hogy az esemény fő szónoka Bayer Zsolt, ami szerinte azért mindent elmond a tüntetés jellegéről.

 

https://index.hu/belfold/2020/01/28/bayer_zsolt_sajtoklub_tuntetes_niedermuller_peter/

 

Meg akarja érteni a brexitet? Hozzuk a macskát!

Új fejezet kezdődik Nagy-Britannia és az EU történetében, miután a britek január 31-én kilépnek. A brexit azonban ezzel nem ér még véget, jön a folyamat következő szakasza: meg kell állapodni a jövőbeli kapcsolatokról.

Három éve húzódik az egész, most néhány percben összefoglaltuk, miről van szó, mik voltak a fordulópontok, és kik a főszereplők. De mi lesz a macskával? Képbehozó.

 

https://index.hu/video/2020/01/27/brexit_kepbehozo_boris_johnson_nagy-britannia_kilepes_eu_theresa_may_david_cameron_macska/

 

Kobe Bryant vagyonával a negyedik lett volna a magyar milliárdosok listáján

A tragikus körülmények között elhunyt Kobe Bryant kosárlabdasztár becsült vagyona alapján Csányi Sándor OTP-vezér, Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó és Gattyán György üzletember után a negyedik leggazdagabb magyar lehetett volna.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/kobe-bryant-kosarlabda-halal-vagyon.699174.html

 

Nyoma veszett a decemberi játékadónak - 2 milliárd hiányzik

A Magyar Államkincstár kimutatása szerint tavaly decemberben mindössze 931 millió forint játékadó folyt be a költségvetésbe, ami minden idők legkisebb összege lehet, pedig tombolt a lottóláz és a kaszinók már eddig is kedvezményesen adóztak.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/jatekado-ado-szerencse-koltsegvetes.699179.html

 

Jogsértően működött Mészárosék két cége - lecsapott az MNB

Az MNB összesen 21 millió forint felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.-re, illetve az Agenta-Consulting Kft.-re, egyebek közt ügyfél-tájékoztatási, panaszkezelési, adatszolgáltatási és az ügynökök regisztrációjára és nyilvántartására vonatkozó szabálytalanságok miatt.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/agenta-hungarikum-mnb-meszaros--buntetes.699226.html

 

Vihar a Jobbikban: még a pártból is kiléptek a békéscsabaiak

Talányos Fb-bejegyzésben jelentette be a Jobbik békéscsabai elnöke, hogy felszámolják a helyi szervezetet.

 

„Tájékoztatni szeretnélek benneteket, hogy 12 év után a mai napon feloszlattuk a Jobbik Magyarországért Mozgalom békéscsabai alapszervezetét a jelenlévő tagok egyhangú szavazatával, mindannyian kiléptünk a pártból is. Ezt a döntést a tegnapi tisztújítása semmilyen módon nem befolyásolta, mert az elhatározás jóval előtte megszületett, viszont nem szerettük volna, hogy a feloszlatás híre bármilyen módon befolyásolja a tegnapi szavazások kimenetelét” – áll abban a Fb-bejegyzésben, amelyet még vasárnap tett – utalva a Jobbik szombati tisztújító kongresszusára – Kocziha Tünde, immár a Jobbik volt békéscsabai elnöke. A bejegyzést azonban csak ismerősei láthatják.

Ehhez hozzátette, „barátsággal válnak el”, egyben szívesen emlékeznek vissza a 2008 márciusa óta megtett útra. Végül Kocziha reményét fejezte ki, hogy „a párt visszatalál arra az útra, amelyen egykor közösen elindultak”, s ehhez kíván „olyan bölcs vezetőket, akiknek a haza sorsa fontosabb saját karrierjüknél.”

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/lefele-a-lejton-majd-felfele-a-hegyre-megszunt-a-jobbik-bekescsabai-alapszervezete-126370

 

Netanjahu visszavonta mentelmi jogi kérelmét

Az Orbánnal is jó kapcsolatot ápoló izraeli miniszterelnököt hivatali hatalommal történő visszaéléssel, csalással és korrupcióval vádolják

 

A 120 tagú izraeli parlamentben a többség, 65 képviselő a mentelmi jog elutasítását támogatta, és előzetes várakozások szerint kedden megszavazta volna a mentelmi kérelemről döntő bizottság felállítását. Ám miután Benjámin Netanjahu visszavonta ezt a kérelmet, erre nem kerülhetett sor. Következő lépésként a főügyész benyújtja a jeruzsálemi körzeti bírósághoz a vádiratokat, és várhatóan az előrehozott választások után megkezdődik a bírósági eljárás – írja az MTI. Az izraeli törvények szerint a kormányfőnek nem lesz lehetősége mentelmi jogot kérni a következő, a március 2-i parlamenti választások nyomán megalakuló új parlamenttől.

Netanjahu és az őt támogató jobboldali vallásos pártok részrehajlónak és átpolitizáltnak nevezték az eljárást. „Mivel nem kaptam méltányos eljárást, mivel a kneszet tevékenységének minden szabályát durván lábbal taposták, és mivel az eljárás eredményét megfelelő tárgyalások nélkül előre meghatározták, úgy döntöttem, hogy nem hagyom folytatni ezt a piszkos játékot” – indokolta meg Facebookon Netanjahu a lépését.

https://magyarnarancs.hu/kulpol/netanjahu-visszavonta-mentelmi-jogi-kerelmet-126388

Félrevezették a rendőröket

A vártnál kisebb béremelést kapnak és elveszíthetik a bérlettámogatásukat is.

A megyei rendőr főkapitányságok munkatársait a napokban értesültek arról, hogy februártól bérletet kell venniük a Volánbusz járataira, mert a szervezet nem tudott megállapodni a busztársasággal. Korábban a rendőrség „átalánydíjat” fizetett, így munkatársainak csak a szolgálati igazolványt kellett felmutatniuk a felszálláskor. Mostantól viszont, ha nem lesz gyorsan megoldás, akár havi 30-40 ezer forintot is el kell költeniük az ingázóknak – tudta meg a Népszava. Hozzáteszi: a budapesti civil rendőrségi hivatalnokok már ebben a hónapban elveszítették bérlettámogatásukat, hiszen a fővárosi felnőtt bérlet árával csökkent a bérük.

A helyzet a napilap szerint azért különösen kellemetlen, mert a korábbi kormányzati ígéretek alapján a rendőrök egy nagyobbacska béremelésre számítottak. De az alapbéremelés helyett csak 10 százalékos kiegészítő juttatást adott a kormány, és még az sem biztos, hogy azt jövőre is megkapják – idézte a lap Bárdos Juditot, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnökét.

https://magyarnarancs.hu/belpol/felrevezettek-a-rendoroket-126386

A sziklacsont titkos útjai – emberi szerv tiltott felhasználása miatt nyomoz a rendőrség a pécsi egyetemen

Jogilag támadható körülmények között távolítottak el csontokat több száz halottból.

Névtelen levelet kapott szerkesztőségünk a közelmúltban, ami szerint a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Fül- Orr- Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti klinikáján az elmúlt években rendszeresen megvalósult a tiltott szervkereskedelem és az emberi szerv tiltott felhasználása, ezért az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda tavaly nyár óta vizsgálatot folytat. Megkerestük az ORFK-t, ahol írásban megerősítették, hogy valóban folyik vizsgálat a pécsi klinikán emberi test tiltott felhasználása bűncselekmény gyanújával. Szerettük volna megtudni, hol tart a nyomozás, ám az ORFK – a nyomozás érdekeire hivatkozva – ennél többet nem árult el. (Az ügyről egyébként a Szabad Pécs is hosszan írt hétfőn közzétett cikkében.)

https://nepszava.hu/3065129_a-sziklacsont-titkos-utjai--emberi-szerv-tiltott-felhasznalasa-miatt-nyomoz-a-rendorseg-a-pecsi-egyetemen

Rekordköltés: a külügynek 68 milliót is megér egy munkahely

Tavaly rekordösszeg ment el a hazai nagyberuházások támogatására, viszont ebből 2016 óta legkevesebb új állás jött létre.

A beruházások ösztönzésével több vonatkozásban is rekordot döntött tavaly a Külgazdasági és Külügyminisztérium: összesen 101 nagyberuházásról állapodott meg a szaktárca a külhoni és hazai (újra)befektetőkkel, és eddig soha nem látott mértékű támogatást, 105,3 milliárd forintot költöttek ezen cégek megnyerésére. A rekordösszeg ellenére tavaly alig 6686 új munkahely megteremtéséhez járultak így hozzá, ami négyéves mélypont. Ennél kevesebb állást 2016-ban hoztak létre a nagyberuházók, akkor mindehhez 64 milliárd forintos támogatás társult. Rekord született abban az értemben is, hogy a külügy, illetve az adófizetők ilyen drágán még nem teremtettek munkahelyet: tavaly az egy új munkavállalóra jutó támogatás 15,7 millió forintra emelkedett az előző évi 9,9 millió forintról. Eddig a rekord egy 2016-os adat volt – akkor az államnak 11 millió forintba került egy új munkahely.

https://nepszava.hu/3065083_rekordkoltes-a-kulugynek-68-milliot-is-meger-egy-munkahely

Milliárdok a baráti cégnek üzemeltetésért Szijjártó tárcájától

Négy év alatt összesen akár 4,8 milliárd forintot is kaphat a Mega-Logistic Beruházási és Üzemeltetési Zrt. tizenöt magyar külképviseleti épület karbantartásáért és műszaki üzemeltetéséért – derült ki egy lapunk birtokába jutott minisztériumi feljegyzésből.

A Magyar András főosztályvezető által jegyzett dokumentum szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) keretszerződést írt alá a céggel, ez alapján kell az érintett követségeknek és konzulátusoknak külön megállapodást kötniük. Mint a feljegyzésből kiderül, a bécsi, a pozsonyi, a zágrábi, a bukaresti, belgrádi, ljubljanai és a brüsszeli magyar nagykövetségekről; valamint a lendvai, ungvári, kassai, szabadkai, beregszászi, csíkszeredai, kolozsvári és eszéki konzulátusokról van szó.
A Mega-Logistic minden egyes épület karbantartására és üzemeltetésére költségajánlást készített, ezt a dokumentum szerint a KKM maximális összegként ajánlotta az érintett misszióvezetők figyelmébe, vagyis ennél nagyobb összegű szerződést nem köthetnek.

https://nepszava.hu/3065095_milliardok-a-barati-cegnek-uzemeltetesert-szijjarto-tarcajatol

Rogán mint Mol-elnök?

Még ha maga Rogán Antal esetleg szívesen el is foglalná Hernádi Zsolt Mol-elnöki székét, ez bizonyosan nem lenne egy fáklyásmenet.

Helykeresés Rogán Antal lehet a Mol elnöke, a posztot jelenleg elfoglaló Hernádi Zsolt pedig megőrizné vezérigazgatói tisztségét - közölte péntek este "kormányzati" információkra hivatkozva a Hírklikk. Az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre sem a Mol, sem a Rogán vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda nem válaszolt. Több forrásból ugyanakkor úgy értesültünk, Hernádi Zsolt nem tervez megválni pozíciójától. Igaz, a horvát igazságszolgáltatás által kiadott nemzetközi körözés, illetve bírósági ítélet miatt még évekig, vagy akár évtizedekig nem hagyhatja el kockázatmentesen - a mozgását nem korlátozó - Magyarországot. Ugyanakkor alapvetően hét éve ez a helyzet, amivel a jelek szerint a tulajdonosok és a piaci szereplők is megbékéltek és ami így nem akadályozza érdemben az olajcsoport külföldi jelenlétét. A közgyűlés Hernádi Zsolt igazgatósági tagságát két éve 2023-ig meghosszabbította. A Mol-vezetőség kifejezett baráti viszonyt ápol úgy a NER-rel, mint Orbán Viktorral. A cég igazgatóságában ül Csányi Sándor, Járai Zsigmond, Martonyi János vagy épp Parragh László, felügyelőbizottsági tag például Lánczi András vagy a nemzeti vagyonkezelő Tiborcz Istvánhoz közel álló exvezére, Szivek Norbert. A bensőséges hangulat ellenére ugyanakkor korábbi értesüléseink szerint a horvát támadások miatt már a Simicska-korszakban felmerült, hogy egy, a hatalomhoz még közelebb álló személy váltsa Hernádit. Az ilyen felvetéseket ugyanakkor eddig - hírek szerint főképp Csányi Sándor közbenjárásával - udvariasan, de rendre kisiklatták. A Mollal kapcsolatos elképzeléseit az Orbán-kormány nem a kilenc éve félezermilliárd forint közpénzből megszerzett negyednyi részesedése jogán, sokkal inkább nem hivatalos csatornákon érvényesíti.

https://nepszava.hu/3065090_rogan-mint-mol-elnok

Nem német tisztek, hanem nyilas suhancok terrorjáról meséltek

Egy csapatnyi középiskolás ült le idős holokauszt-túlélőkkel beszélgetni, hogy megtudják, milyen volt hasonló korú fiatalnak lenni a világháború idején. A személyes történeteket aztán színházi előadássá formálták és kivitték az utcára is, rámutatva arra, amit hajlamosak vagyunk elfelejteni: az igazi megemlékezés nem nagy kinyilatkoztatásokkal, hanem mindig kérdezéssel és odafigyeléssel kezdődik.

A tizennyolc gimnazista a Személyes Történelem produkció keretében ült le kisebb csoportokban beszélgetni nyolc túlélővel, majd az interjúk során megismert sorsokat – vagy sorstalanságokat – színházi előadásban dolgozták fel két színházi szakember, Kallós Viola és Borbás Gergő vezényletével. A Nemzetközi Holokauszt Emléknapra időzített, január 26-án és 27-én bemutatott Kint sincs senki című produkció nagy ereje épp a személyességben rejlik. Sokat ad hozzá a tudat, hogy mindezt valódi, hús-vér emberek mondták el szemtől szembe a fiataloknak, akárcsak az autentikus és mégis nagyon mai környezet, amiben játszódik. Mert az előadás nemcsak lelki, de fizikai értelemben is megmozgatja nézőt: ugyan a Kazinczy utcai Kőleves vendéglőben indul és ér véget, ám a kettő között a fiatalok végigvezetik a közönséget az egykori budapesti gettó több fontos helyszínén, hogy ott elevenítsék meg az idősektől hallott történteket.

https://24.hu/kultura/2020/01/27/holokauszt-emleknap-auschwitz-75-masodik-vilaghaboru-szemelyes-tortenelem-szinhaz-iskola

A pécsi KDNP náci propagandát terjesztett Facebook-oldalán

A kép és a hozzá társított betűtípus egyértelműen meghatározza a stílust. Nem sokat javít a helyzeten, hogy a párt helyi szervezete által továbbosztott poszt a holokauszt emléknapján született.

Az eredeti képet – amiről eltávolították az SS jelzést – az interneten fellelhető legtöbb forrás Harald Damsleth-nek tulajdonítja. A német származású, de norvég illusztrátor leginkább a náci propagandaplakátjairól ismert és norvég, angol és magyar nyelvű wikipédia oldala is van. A képen – aminek a jobb alsó sarkában valószínűleg az alkotó kézjegye látható – általában szélsőjobboldali fórumokon, webshopokban használják, de az elmúlt években az ún. alt-right-nak kedves és az identitárius mozgalomhoz köthető oldalakon és közösségi médiás felületeken bukkant fel. A családját védelmező, fehér férfi a náci szimbolika egyik archetípusa, amire magvas üzeneteiket a gót ábécére emlékeztető betűtípussal szokták rátenni a szélsőjobbos influenszerek.

https://szabadpecs.hu/2020/01/naci-propagandat-terjeszt-a-pecs-baranyai-kdnp

Polt Péterrel tárgyalhat a héten az OLAF vezetője

Az OLAF igazgatója, Ville Itälä tavaly az Euronewsnak adott interjújában közölte, szeretne leülni a magyar legfőbb ügyésszel, hogy személyesen tisztázza, mi áll a nagyszámú magyarországi vizsgálat hátterében.

Az igazgató akkor hozzátette, szeretne javítani a magyarországi helyzeten, ami az OLAF javaslatainak a betartását illeti.

Az OLAF tavalyi jelentésében Magyarország szerepelt a legrosszabb helyen. Magyarországon indult a legtöbb vizsgálat az uniós pénzek ügyében.

Az ügynökség a magyarországi kohéziós pénzek 2014 és 2018 közötti kifizetéseinek közel négy százalékát problémásnak tartja. Emiatt valószínűleg uniós pénzeket kell majd visszafizetni.

Az OLAF igazgatója, Ville Itälä csütörtökön és pénteken lesz Budapesten, ahol információnk szerint Varga Judit igazságügyi miniszter is fogadja.

Pénteken előadást tart majd a Transparency International Magyarország nevű szervezet "Az Uniós források felhasználásának ellenőrzése és a civil kontroll lehetőségei" című konferenciáján.

A Transparency International múlt heti jelentésében az áll, Magyarországon központosítottá vált a korrupció. A Transparency korrupció-érzékelési listáján csak Bulgária szerepelt rosszabbul Magyarországnál az EU-tagállamok közül.

https://hu.euronews.com/2020/01/28/polt-peterrel-targyalhat-a-heten-az-olaf-vezetoje

Hidvéghi Balázs kezdeményezésére a néppárt tiltakozni fog a LIBE-bizottság ülésvezetése ellen

MH/MTI

A Fidesz politikusa elképesztőnek nevezte, hogy milyen helyzetek alakulnak ki a LIBE-bizottságban.

Nem elég - írta -, hogy a tisztességesen beszélő horvát belügyminiszterrel gyakorlatilag üvöltöztek a bevándorláspárti balos képviselők, számon kérve, hogy miért védik a határőrök a horvát határt az illegális bevándorlókkal szemben, egy másik közölte, hogy neki fogalma sincs, mi a különbség a menekült és a gazdasági migráns között.

A fideszes EP-képviselő közölte: a jelen nem lévő bizottsági elnök helyett egy német szocialista képviselőt kértek fel az ülésvezetésre, aki „a legalapvetőbb normákat is felrúgva” állandóan belebeszélt a vitába, kioktatta a neki nem tetsző véleményt mondó képviselőket és a mellette ülő minisztert.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200128-hidveghi-balazs-kezdemenyezesere-a-neppart-tiltakozni-fog-a-libe-bizottsag-ulesvezetese-ellen

 

„A Soros-videó bizonyítja, hogy Gyöngyöspata a Soros-hálózat politikai és pénzszerző akciója”

MH/MTI

A kormánypárti politikus elmondta, Soros György és fia személyesen üzent a romáknak egy videóval, egyenesen harcba hívva a romákat.

A Soros-videó időzítése nyilván nem véletlen, most, hogy az egész magyar társadalmat felbolygatta a gyöngyöspatai romák ügye - tette hozzá Halász János.

Felidézte: kezdettől mondják, hogy e mögött a Soros-hálózat politikai és pénzügyi manipulációja áll.

A helyi romákat egy Soros György által pénzelt szervezet kereste meg, és ez a Soros-hálózathoz tartozó alapítvány indította el a pert is a magyar állam ellen - emelte ki a Fidesz frakcióvezető-helyettese, hozzátéve: most ugyanez az alapítvány próbálja megakadályozni a megegyezést a roma családokkal.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200128-halasz-janos-a-soros-video-bizonyitja-hogy-gyongyospata-a-soros-halozat-politikai-es-penzszerzo-akcioja

 

Migránsok bent, britek kint

Elkötelezett európaiként méltatta elődjét Ursula von der Leyen, amikor tavaly év végén átvette az Európai Bizottság vezetését. Az udvariassági minimumon túl azonban valójában kevés oka van rá, hogy hálatelt szívvel gondoljon Jean-Claude Junckerre

Őry Mariann Magyar Hírlap

A volt luxemburgi kormányfő, aki stílusában, mondjuk, valóban szórakoztatóbb utódjánál, magáénak tudhatja azt a nem túl dicsőséges eredményt, hogy elnöksége alatt kevesebb tagja lett az Európai Uniónak.

A kiválás persze formálisan már az új ciklusban történik, de az odáig vezető folyamat az elmúlt öt év, a leköszönt biztottság sara.

Noha egyelőre komoly kilépési szándék nem merült fel más tagállamokban, a Brexit riasztó példa arra, hová vezethet a túlzott központosítás és a válságok félrekezelése.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200128-migransok-bent-britek-kint

 „Addig nem mentek ki, amíg a papa nem éled fel” – így látják a fenyegetéseket a mentősök

A mentőszolgálat hivatalos közleményén túl maguk a mentősök értelemszerűen nem kommentálhatták a Csenyétén történt tragikus esetet, az ATV Start című műsorában viszont kedden reggel megszólalt a dolgozók érdekvédelmi szervezetének vezetője. Több hasonló helyzetet is említve védelmébe vette az ügyben utasítást adó irányítót, így például azt mondta, ha egy égő ház lett volna, oda sem mehetnek be a kollégái, meg kell várniuk a tűzoltókat.

https://hvg.hu/itthon/20200128_Addig_nem_mentek_ki_amig_a_papa_nem_eled_fel__a_mentosok_fenyegetve_nem_tudnak_eletet_menteni

 

Zuhant egy nagyot a forint, miután Matolcsyék kiadták a kamatdöntés indoklását

Nem győzte meg az MNB a piacot, hogy jó az irány.

https://hvg.hu/gazdasag/20200128_Zuhant_egy_nagyot_a_forint_miutan_Matolcsyek_kiadtak_a_kamatdontes_indoklasat

Egy tanulságos ábra a „nem létező” tanárhiányról

Nahalka István oktatáskutató az Országos Kompetenciamérés 8. évfolyamos iskolai kérdőíveinek adataiból számolta ki az oktatási intézményeket egyre jobban sújtó tanárhiányt. Ez némileg ellentmond Kásler Miklós emberminiszter októberi nyilatkozatának, hogy nincs itt semmilyen pedagógushiány (igaz, azt is mondta, hogy őszre megjelenik a Nemzeti alaptanterv, amelyet ugyan még nem látott senki, de a héten már valószínűleg erre is sor kerül).

Mint látszik, gyakorlatilag minden szak esetében folyamatosan nő a hiány.

Képességfejlesztő pedagógusok és természettudományi tárgyakat tanító tanárok az iskolák (az ábrán a FEH feladatellátó helyet jelöl) harmadában hiányzik, de átlag minden negyedik iskolában nincs matematika-, nyelv-, informatikaszakos szaktanár és gyógypedagógus sem.

https://hvg.hu/elet/20200128_Egy_tanulsagos_abra_a_nem_letezo_tanarhianyrol

Ferencváros három iskolának ajánlott fel támogatást okos tanterem kialakítására, de a tankerületi igazgató kivette a programból azt a sulit, ahová a kerületi romák járnak

A IX. kerületi önkormányzat testülete 2019. június 27-én úgy döntött, hogy célzottan három kerületi iskola számára 39 millió forintot ajánl fel. A kerületi szinten soknak számító pénzt arra adták, hogy egy-egy úgynevezett okostantermet alakítsanak ki a Szent-Györgyi Albert, a Kosztolányi és a József Attila Általános Iskolákban. A kivitelező, a UPC iskolakezdésre el is készült, szeptember 12-én levelet küldött az alpolgármesternek, hogy a Szent-Györgyiben, a Kosztolányiban és Leövey Klára iskolában a digitális tantermek időre elkészültek.

Várjunk! Leövey Klára? Nem József Attiláról volt szó?

Az előterjesztésben, amiről a képviselők szavaztak, illetve a helyi tankerülettel kötött szerződésben is a József Attila suli szerepelt, de valami útközben félresiklott, és végül egy másik iskolába jutott el a támogatás.

Tehát egyszerűen valakik valahol nem vették figyelembe a választott képviselők döntését, és csöndben lecserélték az egyik intézményt.

https://444.hu/2020/01/28/ferencvaros-harom-iskolanak-ajanlott-fel-tamogatast-okos-tanterem-kialakitasara-de-a-tankeruleti-igazgato-kivette-a-programbol-azt-a-sulit-ahova-a-keruleti-romak-jarnak

15 DRÁMAI FOTÓN A KÍNAI KORONAVÍRUS-PÁNIK

https://qubit.hu/2020/01/28/15-dramai-foton-a-kinai-koronavirus-panik

 EZ AZ AZ INTERJÚ, AMIBEN A BENCSIK-TESTVÉREK ELMONDJÁK, MIÉRT NEM EGYKORI KOMMUNISTÁK ŐK

Hol lennének most, ha nem lett volna rendszerváltás? Van-e olyasmi, amiben nem értenek egyet a kormánnyal? Miért nincs benne a Demokrata a KESMA-ban? Miért nem a rendszerváltás hőse Orbán Viktor? Ezt is elmondja Bencsik András és Bencsik Gábor, akik beperelték az Azonnalit a rájuk egy cikkben használt egykori kommunista jelző miatt. Ez az interjú egyedülálló módon a perbeli egyezség terméke.

Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője és Bencsik Gábor, a Magyar Krónika főszerkesztője még tavaly márciusban indított pert az Azonnali ellen, mert Techet Péter egy véleménycikkben egykori kommunistaként hivatkozott rájuk. Előzőleg egy sajtóhelyreigazítási pert is indítottak: ezt az Azonnali megnyerte, ezt követően jött a polgári per, amelyben a cikk eltávolítását és sérelemdíjat kértek. A legutóbbi tárgyaláson azonban abban egyeztünk meg: közösen kérjük az eljárás szünetelését – aminek folytán három hónap elteltével megszűnik a per –, és csinálunk egy interjút a Bencsik-testvérekkel, amiben azt is elmondhatják: miért nem egykori kommunisták ők. Íme tehát az interjú.

https://azonnali.hu/cikk/20200128_ez-az-az-interju-amiben-a-bencsik-testverek-elmondjak-miert-nem-egykori-kommunistak-ok?

BEPERELTÜK KÖVÉRT, EGY NAP MÚLVA BEADTAK EGY MÓDOSÍTÁST, HOGY ILYET NE LEHESSEN CSINÁLNI

Előhoztuk a Fidesz legrosszabb énjét: azt a pitiánerséget, amikor rögtön törvényt módosítanak, ha valami nem tetszik. Miután bepereltük Kövért és az Országgyűlés hivatalát a sajtó munkájának ellehetetlenítése miatt, úgy módosítanák a közigazgatási perrendtartást, hogy ilyen pert a jövőben ne lehessen indítani. Elmagyarázzuk, mi lesz most a perünkkel.

https://azonnali.hu/cikk/20191120_bepereltuk-kovert-egy-nap-mulva-beadtak-egy-modositast-hogy-ilyet-ne-lehessen-csinalni

Megint az EU asztalára került a házi pálinka, de nem biztos, hogy lesz okunk örömre

Gyévai Zoltán - Brüsszel, 2020. január 28., 06:03

Privátbankár.hu

A házi pálinkafőzés annak ellenére virágkorát éri Magyarországon, hogy a kormánynak az Európai Bíróság 2014-es ítéletének folyományaként fel kellett adnia a jövedékiadó-mentességet. Egy négy évvel később előterjesztett európai bizottsági javaslat újra felcsillantotta a szeszfőzők előtt a reményt, ám ezúttal a tagállamok szintjén blokkolják hosszabb ideje a dossziét.

https://privatbankar.hu/makro/megint-az-eu-asztalara-kerult-a-hazi-palinka-de-nem-biztos-hogy-lesz-okunk-oromre-330663

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.