2020, január 28 - 07:53 Sajtószemle

MEGÁLLÍTOTTÁK SALVINIT, AZ OLASZ BALOLDAL VÉGLEGESEN FELÁLLT A PADLÓRÓL

Nem szerezte meg a mélyvörös Emilia-Romagna tartományt Matteo Salvini Legája. Az eredmény újabb lendületet adhat a római kormánynak és az olasz baloldal újraszerveződésének.

https://azonnali.hu/cikk/20200127_megallitottak-salvinit-a-baloldal-veglegesen-felallt-a-padloro

NINCS VALÓS POLITIKAI AKARAT AZ EU-BAN A 7-ES CIKKES ELJÁRÁS VÉGIGVITELÉRE – JAN-WERNER MÜLLER AZ AZONNALINAK

A populizmusról, majd az illiberalizmus és a kereszténydemokrácia összefüggéseiről is könyvet írt az Orbán elszánt liberális kritikusaként elkönyvelt Jan-Werner Müller. A német politikafilozófus azonban azokat a liberálisokat is bírálja, akik a populistákhoz hasonlóan leegyszerűsítik a világot, elmondja, miben jobb Orbán, mint Trump, és ad egy tippet a magyar ellenzéknek is. Müllerrel a CEU-n tartott előadása után interjúztunk.

https://azonnali.hu/cikk/20200127_nincs-valos-politikai-akarat-az-eu-ban-a-7-es-cikkes-eljaras-vegigvitelere-jan-werner-muller-az-azonnalinak

VOLTAK KONFLIKTUSOK A FIDESZEN BELÜL A GYŐRI KAMPÁNYBAN – DÉZSI CSABA ANDRÁS AZ AZONNALINAK

A győri polgármesterré választott fideszes Dézsi Csaba András nem zárja ki a személyi változásokat a városházán. A bizottsági struktúrát, amelyet Borkaiék nélküle alakítottak ki, át fogja gondolni, és biztosan maga mellé vesz egy harmadik alpolgármestert. Villáminterjú!

https://azonnali.hu/cikk/20200126_nem-zarja-ki-a-szemelyi-valtozasokat-a-gyori-varoshazan-a-megvalasztott-fideszes-polgarmester

Fölényesen nyerte a győri választást a Fidesz jelöltje

DÉZSI CSABA ANDRÁS TÖBB SZAVAZATOT SZERZETT, MINT AZ ÖT RIVÁLISA EGYÜTT

Borsodi Attila Magyar Nemzet

A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje, Dézsi Csaba András nyerte a tegnapi időközi polgármester-választást Győrben, a kormánypárti politikus a voksok több mint 56 százalékát szerezte meg. A második a balliberális pártok színei­ben induló Pollreisz Balázs lett, akire a győriek 39,05 százaléka szavazott. A tegnapi választás az időközi szavazásokhoz képest magas részvételt hozott, fél órával az urnazárás előtt a győriek 41,24 százaléka adta le voksát.

https://magyarnemzet.hu/belfold/folenyesen-nyerte-a-gyori-valasztast-a-fidesz-jeloltje-7712714/

Győrben Orbán Viktor nyerte a választást

Föld S. Péter 

Behúzta a kötelezőt a győri önkormányzati választáson a Fidesz. Jelöltjük, Dézsi Csaba András kardiológus nyert az ellenzéki pártok által támogatott Pollreisz Balázs előtt. Ezzel eldőlt, hogy a győriek – tisztelet a nem kisszámú kivételnek – Orbán Viktorra szavaztak. Nem érintette meg őket a Borkai-botrány, vagy ha igen, az azóta eltelt idő elegendő volt arra, hogy leperegjen róluk. A győriek többsége valójában nem Dézsi Csaba Andrásra szavazott, hanem Orbán Viktorra. A pártpreferencia felülírta a sokszor hangoztatott konzervatív értékeket.

Nem lehetnek büszkék a győriek a mostani választásukra. Egy – a gyanú szerint – korrupt és a videó-felvételek alapján erkölcstelen volt polgármestert támogató párt jelöltjére adták a voksukat. (Tisztelet a már említett kivételnek.)

Ezzel egyúttal azt is bizonyították, hogy mennyit jelentenek számukra a sokszor hangoztatott keresztény és konzervatív értékek. Semmit. A győriek ezen a január végi vasárnapon nem a most polgármesterré választott Dézsi Csaba Andrásra szavaztak, hanem Orbán Viktorra.

https://hirklikk.hu/kozelet/gyrben-orban-viktor-nyerte-a-valasztast/359376?

MIÉRT NEM NYERHETETT AZ ELLENZÉK GYŐRBEN?

Böcskei Balázs

Aki Győrben valaha nyerni akar, annak „az ördög ügyvédjének” kell lenni. Ha az a blog nincs, a mai nap még szomorúbb lenne. Borkai ma búcsúzott, a Balogh-Borkai-éra modelljei maradnak.

Abban a percben, amikor véget ért a győri időközi választás, elkezdődött az Audi ETO-Brest BL-kézimeccs. Nyilván előbbi ma jobban foglalkoztatta a győrieket, de ez csak kizárólag a mai napot megelőző időszakra lesz igaz.

Holnaptól ismét az lesz az igazán fontos, hogy meddig jut az ETO a BL-ben.

A győri politikai hétköznapok visszatérnek a városra jellemző, a NER-re jellemző tér- és időzónába. Másképpen: nincs itt kérem, semmi látnivaló.

https://azonnali.hu/cikk/20200126_miert-nem-nyerhetett-az-ellenzek-gyorben?

Hümér felolvas

Bayer Zsolt Magyar Nemzet

Azt írja az újság, hogy „a néppárti frakció 75-80 százaléka kész kitenni a Fideszt” – mármint ugye a néppártból. Ezt január 21-én írta az újság, sőt nem egyszerűen egy újság, hanem „az újságok újságja”, a HVG.

„A Spiegel szerint nem zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból” – írja ezek szerint a Spiegel, s idézi az „újságok még újságabbika”, a 444, igaz, már január 24-én. S az indoklás is megvan, így szól: „[…] nem zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból (EPP), mert nincs meg a magyar kormánypárt tagságának megszüntetéséhez szükséges többség a jobbközép erőket összefogó pártcsaládban […]”.

Értjük. Három nap alatt valamiért elolvadt a 75-80 százalékos többség, van ilyen. Főleg, ha a „független” lapokat és „újságírókat” nem készítik fel eléggé összehangoltan a függetlenségre.

De ez most mellékszál. A lényeg a mi szempontunkból az, hogy akkor most örüljünk ennek a hírnek, mármint hogy nem zárják ki a Fideszt az EPP-ből vagy mit kezdjünk vele? A magam részéről kifejezem fölöttébb nagy örömömet és megelégedettségemet, ugyanakkor határozottan szeretném kijelenteni, hogy semmi okunk sincsen a néppártban maradni.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/humer-felolvas-7711253/

Van, aki szerint Borkai Zsolt maradhatott volna

A MEGYESZÉKHELYEN MÉG AZ ELLENZÉKI AKTIVISTÁK IS A KORMÁNYPÁRTI JELÖLT ELSŐSÉGÉRE SZÁMÍTOTTAK

Borsodi Attila Magyar Nemzet

Feszült hangulatban szavaztak a győriek a tegnapi polgármester-választáson, a legtöbben nem akartak beszélni sem az elmúlt hónapok eseményeiről, sem a szavazásról. Érdekes, hogy a baloldali szavazók többsége a Fidesz-KDNP jelöltjének győzelmére számított, míg éppen egy kormánypárti szimpatizáns gondolta úgy, hogy az ellenzéki pártok színeiben induló Pollreisz Balázs is nyerhet.

https://magyarnemzet.hu/belfold/van-aki-szerint-borkai-zsolt-maradhatott-volna-7712429/

Lódított a kormány és megalapozatlan az indok, amivel megvonná a tb-tartozók térítésmentes egészségügyi ellátását

Csaknem háromszorosára nagyította a kormány a tb-hozzájárulást nem fizetők okozta kárt – tudta meg lapunk. Azt viszont nem vizsgálják, miért is ilyen sok a potyautas.

https://nepszava.hu/3064940_loditott-a-kormany-es-megalapozatlan-az-indok-amivel-megvonna-a-tb-tartozok-teritesmentes-egeszsegugyi-ellatasat

Törvényt módosítanak, hogy Győr új fideszes polgármestere kardiológus is maradhasson

Dézsi, aki meggyőző fölénnyel győzött, orvosként dolgozik, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház osztályvezető főorvosa, kardiológus. Amikor Kövér László házelnök videóban kampányolt mellette, kiemelte, hogy Dézsi nem fogja cserbenhagyni a betegeit.

Amikor az ATV rákérdezett, ez azt jelenti-e, hogy Dézsi a jövőben is folytatja orvosi munkáját, a politikus azt mondta:

igen.

A portál szerint Dézsi még a vasárnapi választás előtt ígéretet kapott arra a Fidesztől, hogy polgármestereként is praktizálhat. Ez azonban a hatályos jogszabályok szerint összeférhetetlen a polgármesteri tisztséggel, a törvény a „tiltó listán” nevesíti az orvosokat, egészségügyi dolgozókat is. Így tehát törvénymódosításnak kell következnie, amit már most lex Dézsiként emlegetnek.

https://hvg.hu/itthon/20200127_torvenymodositas_gyor_polgarmester_dezsi_csaba_andras_kardiologus

Kaczynski megvédte a védhetetlent

Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke semmi kivetni valót sem talál a bírói függetlenséget korlátozó törvényben.

Védelmébe vette a „szájkosártörvénynek” is nevezett bírói törvényt Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke. „Ha Lengyelországban jogsértés történik, akkor ezeket elsősorban maguk a bíróságok követik el és erre számos példát mondhatnánk” – jelentette ki a Bild német napilapban. Szerinte akadnak Lengyelországban olyan csoportok, amelyek előjogai „még a kommunista időkre vezethetőek vissza”. A bíróságok pedig „védik ezen csoportok képviselőit, még helyenként botrányos esetekben is” – fogalmazott a pártelnök, példa említése nélkül. Az új jogszabály pénzbüntetést, lefokozást vagy elbocsátást helyez kilátásba azon bírák számára, akik megkérdőjelezik egy másik bíró, kamara vagy bíróság döntési kompetenciáit. Politikai szerepet sem vállalhatnak. A törvény bírálói szerint mindez súlyosan fenyegeti az igazságszolgáltatás függetlenségét és a hatalmi ágak szétválasztását.

https://nepszava.hu/3064915_kaczynski-megvedte-a-vedhetetlent

Félelmetes tempóban terjed a kínai koronavírus, fél nap alatt 24 új halálos áldozata van

Eddig 80 életet követelt a betegség, vasárnap estétől reggelig több mint a duplájára emelkedett az ismert fertőzésgyanús esetek száma.

Mindeközben több mint megkétszereződött, már csaknem hatezerre emelkedett a járvány fertőzésgyanús eseteinek száma a bő fél nappal korábbi 2684-ről. Drasztikusan nőtt a bizonyított megbetegedések száma is – a bizottság adatai szerint 24 óra leforgása alatt  769 új beteget találtak, vagyis most már közel 2800 főt kezelnek a vírus miatt.  

Drasztikusan nőtt a már bizonyított megbetegedések száma is – a bizottság adatai szerint 24 óra leforgása alatt 769 új beteget találtak, vagyis jelenleg közel 2800 főt kezelnek a vírus miatt.

Hogy megfékezzék a járvány terjedését, Kínában hétfőn meghosszabbították három nappal, egészen február 2-áig a holdújévi szünetet.   A kínai kormány hétfői közlése szerint öt koravírusos beteg van Hongkongban, kettő pedig Makaón. Szórványos eseteket jelentettek Thaiföldről, Tajvanról, Vietnamból, Szingapúrból, Malajziából, Nepálból, Franciaországból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából - vagyis, lassan elmondható, hogy világjárványról van szó.

 

https://nepszava.hu/3064971_felelmetes-tempoban-terjed-a-kinai-koronavirus-fel-nap-alatt-24-uj-halalos-aldozata-van

 

Szabad szemmel: ismét egyre nagyobb szükség van az éberségre

Nemzetközi sajtószemle, 2020. január 27.

 

https://nepszava.hu/3064964_szabad-szemmel-ismet-egyre-nagyobb-szukseg-van-az-ebersegre

A mentők a falu szélén vártak: különös haláleset Csenyétén

A biztosításukra kirendelt rendőröket várták, a beteg meghalt.

Az ország egyik legszegényebb falujában, az encsi járásban lévő, szinte kizárólag romák lakta Csenyétén szombat este elhunyt egy negyvenkét éves férfi, halálának körülményei pedig heves vitákat szítottak, és kérdések sokaságát vetették fel.
A férfi rokonai riasztották a mentőket, hogy az illető nem lélegzik és a szívverése sem érzékelhető. A mentők haladéktalanul elindultak, a településre azonban nem hajtottak be: megálltak a község határában, hogy megvárják a biztosításukra kirendelt rendőröket. Kiss István, a falu tavaly ősszel megválasztott roma polgármestere – miként az eseményről elsőként beszámoló 444.hu közreadta – saját Facebook-oldalán videóüzenetben azt mondta: az élettelen testet ő maga rakta a kocsijába, hogy elvigye mentőkhöz, mert azok a felettesük utasítására a falu határában várakoztak.

https://nepszava.hu/3064943_a-mentok-a-falu-szelen-vartak-kulonos-halaleset-csenyeten

Ekkora hiány még nem volt a TB-kasszában az Orbán-kormány alatt

A jelek szerint komoly következményekkel járt a kormány újítása a munkáltatói befizetések költségvetési elosztását illetően.

A napokban tette közzé a Pénzügyminisztérium az államháztartás előzetes mérlegét, mely szerint meglehetősen kedvezőtlen helyzetbe sodródhattak a társadalombiztosítási alapok tavaly. Lapunk 2009-ig visszamenőleg gyűjtötte le az államháztartási tájékoztatókból a társadalombiztosítási alapok éves egyenlegét, mely alapján a 2010-ben hatalomra került Orbán-kormány regnálása alatt még egyszer sem volt példa ilyen mértékű hiányra. Bár az előfordult a korábbi években, hogy az egészségbiztosítási alap a mostaninál rosszabb évet zárjon, a nyugdíjalap tavalyi mínusza az összképet nagyon elrontotta.

A kormany.hu-n elérhető előzetes mérleg szerint a társadalombiztosítási alap 243 milliárd forintos deficittel zárta 2019-et. Ezt a mínuszt legutóbb 2009-ben közelítette meg a TB-alap, akkor a két kassza összesen 157,3 milliárdos deficittel zárt.

https://mfor.hu/cikkek/makro/ekkora-hiany-meg-nem-volt-az-orban-kormany-alatt-a-tb-kasszaban.html

Pénzesőnek örülhettek év végén a minisztériumokban

mfor.hu

Több tucat politikai vezető kapott milliós jutalmat különféle jogcímeken a miniszterétől az év végén.

A Blikk szerint a legjobban Rogán Antal államtitkárai jártak, a Miniszterelnöki Kabinetirodánál ugyanis összesen kéthavi illetményüket kapták meg pluszban az államtitkárok: Kovács Zoltán kommunikációs, Nagy János programirodát vezető államtitkár és Dömötör Csaba miniszterhelyettes előbb motivációs elismerésként, majd jutalomként kapott egy-egy havi fizetést ráadásként, vagyis összesen 2,6 millió forintot kaptak.

https://mfor.hu/cikkek/szemelyes_penzugyek/penzesonek-orulhettek-ev-vegen-a-miniszteriumokban.html

Bécsben egy, Zürichben két embert tartanak karanténban koronavírus-gyanúval

Ma fog kiderülni, hogy koronavírustól vagy csak valamelyik szokásos influenzavírustól betegedett meg az a kínai légi utaskísérő, akit szombat óta tartanak izolálva Bécsben, ugyanis hétfőn fejeződik be a tesztelése. A nő vasárnap mindenesetre jobban érezte magát.

Zürichben a Triemli Kórházban vizsgálnak két beteget, akik nemrég Kínában jártak és influenzás tüneteket mutatnak. 

Közben kiderült, hogy a Berlinben szombat óta vizsgált, szintén Kínából érkezett beteg tesztje negatív lett, vagyis nem koronavírus fertőzte meg.

https://444.hu/2020/01/27/becsben-egy-zurichben-ket-embert-tartanak-karantenban-koronavirus-gyanuval

Bűnöző és ügyvédje keres jól az államon

BUDAI GYULA: AZ ÁLDOZAT ARÁNYTALANUL KEVÉS PÉNZT KAP

Magyar Nemzet

Bár a törvény nem köti ki, hogy a fogvatartottnak kötelezően jogi képviseletre lenne szüksége a kártérítés megindításakor, haszonszerzésre irányuló üzletággá fejlődött a kártérítés rendszere, amelyben az ügyvéd és a fogvatartott egymásra talált – jelentette ki Budai Gyula. A fideszes politikus a Szeviép-ügyben a Szegedi Törvényszéken másodfokon született felmentő ítéletről úgy vélte, az egész jelenség Botka László szegedi polgármester korrupciós ügye.

A képviselő a Szeviép-ügyben a Szegedi Törvényszéken másodfokon született felmentő ítéletről úgy vélte, az egész jelenség Botka László szegedi polgármester és a helyi önkormányzat korrupciós ügye. A sajtóhírek alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a másodfokon felmentő ítéletet hozó egyik bíró családi cége egymilliárdos megrendelést kapott a szegedi önkormányzattól, a másik bíró pedig áron alul jutott egy szegedi belvárosi, száz négyzetméteres ingatlanhoz – részletezte. 

https://magyarnemzet.hu/belfold/bunozo-es-ugyvedje-keres-jol-az-allamon-7711202/

Tűzfalcsoport: Soros médiaszakértője nem érzi a mértéket

TŰZFALCSOPORT Magyar Nemzet

Tűzfalcsoport Blogstar oldal legfrissebb cikkének főszereplője dr. Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője.

A cikk megállapítása szerint a „műhely” nem vádolható éppen függetlenséggel, a partnerei között a fő támogató helyén a Nyílt Társadalom Alapítvány szerepel, együttműködő partnereik között pedig megtalálható az Átlátszó (ahol személyi összefonódás is van), a CEU, a TASZ, és az EKINT is.

Utóbbi tény a Tűzfalcsoport szerint nem meglepő, hiszen Polyákot Majtényi embereként emlegették már 10 évvel ezelőtt is.

https://magyarnemzet.hu/belfold/tuzfalcsoport-soros-mediaszakertoje-nem-erzi-a-merteket-7714517/

Befolyásszerzés: Sorosék videóval kommentálják Gyöngyöspatát

BORDÁCS BÁLINT ORIGO

"Most van az az idő, amikor a romák elérhetik, hogy felhasználva politikai és polgári mozgásterüket, harcoljanak saját jogaikért" - üzente Alexander Soros az Open Society Foundations (Nyílt Társadalom Alapítványok) közösségi oldalán közzétett videóban, amelyben maga Soros György is megszólalt. Céljuk nem más: a gyöngyöspatai kártérítési ügy farvizén úszva ismét befolyást gyakoroljanak a magyar politika alakulására.  

"Egyetlen társadalom sem tekintheti magát nyitottnak, amíg roma tagjait háttérbe szorítják."

Ezzel a felütéssel jelent meg múlt hét pénteken egy videó a közösségi oldalán. 

https://www.origo.hu/itthon/20200127-soros-gyorgy-gyongyospata-video.html

Fejlesztések helyett kunyerál Karácsony

Hétértékelő. Az elmúlt száz nap a politikai kinevezettek helyzetbe hozásáról szólt a baloldalon, fővárosi és kerületi szinten egyaránt – hívta fel a figyelmet Boros Bánk Levente

Baranya Róbert Magyar Hírlap

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200126-fejlesztesek-helyett-kunyeral-karacsony

A hibrid értelmiség naiv bája

Időről időre felbukkan egy-egy önmagát „mérsékelt jobboldalinak” tartó, magasan kvalifikált, „hibrid értelmiségi”, aki minduntalan kinyilatkoztatja, hogy szükség van egy „valódi konzervatív” pártra

Nagy Ervin Magyar Hírlap
 

Megjelenése után rögtön csoportba rendeződik a többi hasonszőrű társával, petíciókat írnak alá közéleti kérdésekben, kerekasztal-beszélgetéseken váltják meg a „rossz világot”; majd elmondják, hogy ők képviselik igazán az „antalli örökséget”, és hamarosan pártot fognak alapítani a Fidesz mellé, de inkább ellenében. Ezután új tagokkal bővülnek – ami ismét hírként jelenik meg a médiában –, majd szép lassan azon veszik észre magukat, hogy a balliberálisok közhelyszámba menő kritikáit ismételgetik csupán, így szétszélednek, visszatérnek szakmájukhoz, egész addig, mígnem egy új „mérsékelt konzervatív” „hibrid értelmiségi” kissé sértett hangvételű interjút nem ad az Orbán-kormány ellenében – hogy aztán megint kezdődjön az egész folyamat elölről.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200126-a-hibrid-ertelmiseg-naiv-baja

HVG-plakátok: első fokon nyertünk a Mahir Cityposterrel szemben

Érvénytelenül mondta fel a Mahir Cityposter Kft. a HVG-vel a lap reklámozására kötött szerződést – mondta ki első fokon a Budai Központi Kerületi Bíróság.

A bíróság első fokon érvénytelennek minősítette a Mahir Cityposter Kft. felmondását, amellyel a kormányközeli cég azonnali hatállyal megszüntette a HVG-t népszerűsítő plakátok kihelyezésére létrejött szerződést. A felmondás tavaly áprilisban közvetlenül azelőtt történt, hogy a HVG Rogán Cecíliát ábrázoló címlappal jelent meg, amely az egyes kormánypárti politikusok hozzátartozóinak meggazdagodásáról szóló cikket illusztrálta.

A Mahir Cityposter Kft. akkor a szerződés lehetetlenülésére hivatkozott. Ez olyan körülményt jelent, aminek következményeként lényegében fizikailag válik lehetetlenné a szerződés teljesítése.

https://hvg.hu/kkv/20200127_HVGplakatok_elso_fokon_nyertunk_a_Mahir_Cityposterrel_szemben

Tavaly is Horvátországban találkozgatott a kormányközeli luxusjacht és magánrepülőgép

Az Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrincék által is előszeretettel használt osztrák magánrepülőgép 2019-ben is járta a világot, és többször feltűnt ugyanott, ahol éppen akkor a szintén Mészároshoz köthető máltai luxusjacht is horgonyzott. Mutatjuk az OE-LEM és a Lady Mrd tavalyi útjait, amelyek 2018-hoz hasonlóan 2019-ben is az Adrián keresztezték egymást.

Több hónapnyi kutatómunka után 2018. szeptember végén mutattuk be egy részletes anyagban az OE-LEM lajstromjelű, osztrák bejegyzésű, 17 milliárd forint értékű magánrepülőgépet, és a Lady Mrd nevet viselő, máltai zászló alatt hajózó, 7 milliárd forint értékű luxusjachtot, melyeket előszeretettel használ a NER elitje.

Lefotóztuk, hogy 2018 júliusában Orbán Viktor miniszterelnök az OE-LEM fedélzetén utazott Bulgáriába a Vidi focimeccsére, majd vissza Budapestre. Drónvideót készítettünk arról, hogy az egyik legerősebb kormányközeli üzletember, Szíjj László, és Homolya Róbert MÁV-elnök a Lady Mrd-dal hajókázott az Adrián – néhány héttel korábban Mészáros Lőrinc pihent ugyanezen a jachton.

https://atlatszo.hu/2020/01/27/tavaly-is-horvatorszagban-talalkozgatott-a-kormanykozeli-luxusjacht-es-maganrepulogep/

Donáth Anna: Orbán Viktor kijelölte az új ellenségképet, a cigányságot

Magyarország miniszterelnöke igen ritkán, évente egyszer tart sajtótájékoztatót. Ott is alig-alig ad valódi válaszokat valódi kérdésekre. A 2020-as évet nyitó Orbán-esemény is inkább szolgálta a kormányfő személyes kampányát, mint a tájékoztatást. Így is megtudhattunk azonban szomorú és megdöbbentő dolgokat Orbán Viktortól.

Például azt, hogy indokot és mentséget keres arra, ha az egyik magyar család gyerekét a másikétól elkülönítve tanítják, sőt, az rosszabb minőségű oktatást kap. Nem az évfolyamának megfelelő tankönyvet használják, informatikát egyáltalán nem oktatnak neki. Csak hetedikben ismerkedik meg a szorzótáblával. Megalázó módon külön vécét kell használnia, külön szinten kell mozognia az iskolában. Nem mehet be a medencébe úszásoktatáson. Nem mehet be a farsangi bálba. Még házi feladatot sem kap, mondván, „úgysem tudja megcsinálni”.

A két család gyermeke között látszólag csak annyi a különbség, hogy az egyiknek sötétebb a bőre. Két hatéves gyerek kerül be az általános iskolába, akiknek papíron ugyanolyan joguk lenne tanulni,  joguk arra, hogy odafigyeljenek rájuk, hogy fejlesszék és felkészítsék őket. Az egyikük azonban a földszintre, a másik az emeletre kerül, és nyolc év elteltével már óriási a különbség köztük. A roma kisgyereket magára hagyták, nem ugyanolyan módon tanították, és naponta megalázták. Jogellenesen elkülönítették. Ez történt a másodfokú bírói ítélet szerint Gyöngyöspatán, és a történtek miatt az igazságszolgáltatás hatvan gyereknek ítélt meg fejenként 1-2 millió forintot kártérítésként.

Most pedig álljunk meg egy pillanatra, és minden szülő tegye fel magának a kérdést: ha választhatna, hogy kapnak egymillió forintot, de cserébe a gyerekével az iskolában így bánnak, bántják, elhanyagolják, elkülönítik, megalázzák, elveszik az esélyét – belemenne? Jóvá tudná tenni egymillió forint ezt?

https://merce.hu/2020/01/27/donath-anna-orban-viktor-kijelolte-az-uj-ellensegkepet-a-ciganysagot/

Uniós pénzből épül kilátó és információs központ a Zengőn

Az építmény 73 millió forintból készülhet el – egy olyan cég által, amelynek a „tulajdonosa” eltiltás hatálya alatt áll, és amely még soha nem épített kilátót.

https://orszagszerte.atlatszo.hu/unios-penzbol-epul-kilato-es-informacios-kozpont-a-zengon/

Adóparadicsommá tették az országot, a cégek helyett a lakosság fizeti a sok adót

Nagyon jó éve volt tavaly a magyar gazdaságnak, a növekedés megközelítette az 5 százalékos ütemet, és több száz milliárd forintnyi terven felüli bevételre tett szert a költségvetés – derül ki a Pénzügyminisztérium (PM) decemberi költségvetési jelentéséből. A számok mögé nézve azonban meglepő folyamatok láthatóak a költségvetési bevételek környékén. Az Orbán-kormány 2010-es hatalomra kerülésekor átalakította az adópolitikát - a gazdaságpolitikát akkor irányító Matolcsy György elképzelései szerint. Az új célkitűzés az lett, hogy a jövedelmekkel szemben a fogyasztást adóztassák. A tavalyi számok ismertében ez a terv részlegesen teljesült: a fogyasztási adóbevételek az egekbe szöktek, ám a jövedelem-típusúak is. Legalábbis, ami a lakosságét illeti.  A cégek jövedelmeit terhelő adók ugyanakkor reálértéken gyakorlatilag szinten maradtak,  egyes befizetéseik, például a társasági adóbevételek pedig még csökkentek is 2010-óta.

https://nepszava.hu/3064927_adoparadicsomma-tettek-az-orszagot-a-cegek-helyett-a-lakossag-fizeti-a-sok-adot

A támadóidő lepörgetésével emlékeztek a csapatok Kobe Bryantre

Megindító pillanatokkal indult a San Antonio Spurs és a Toronto Raptors mérkőzése az NBA-ben. A kezdés után a címvédő kanadai csapat támadhatott először, de lepörgették a 24 másodperces támadóidőt, majd ugyanígy tettek a hazai texasiak is.

A 24-es volt Kobe Bryant mezszáma a Los Angeles Lakersnél, amelynél karrierje mind a 20 szezonját töltötte. Eleinte 8-as volt, idő közben váltott, mind a kettőt visszavonultatta a franchise.

https://24.hu/sport/2020/01/26/kobe-bryant-megemlekezes-nba/

Hiába figyelmeztették Bryant pilótáját, hogy túl alacsonyan száll

A Los Angeles-i rendőrség megerősítette, hogy az időjárási körülmények nem voltak alkalmasak a repülésre vasárnap reggel, amikor helikopter-balesetben elhunyt minden idők egyik legjobb kosárlabdázója, Kobe Bryant.

Mirror szerint a légiforgalmi irányítás audiofelvétele szerint a pilótát figyelmeztették arra, hogy túl alacsonyan száll, de hamarosan megszakadt a géppel a kapcsolat.

https://24.hu/sport/2020/01/27/kobe-bryant-tragedia-tul-alacsonyan-szallt/

Lemondott a szlovén miniszterelnök

Marjan Sarec szlovén miniszterelnök hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatón bejelentette lemondását, és új választások kiírását kezdeményezte – közölte a helyi sajtó.

Ezzel a koalícióval és parlamenti helyzettel nem tudom teljesíteni az emberek elvárásait. A választások után leszek képes várakozásaikat teljesíteni,

jelentette ki az országot parlamenti kisebbségben irányító, balközép szlovén koalíciós kormány miniszterelnöke.

A szlovén kormányfő azután jelentette be lemondási szándékát, hogy Andrej Bertoncelj pénzügyminiszter az egészségbiztosítással kapcsolatos nézeteltérésekre hivatkozva hétfő reggel benyújtotta „visszavonhatatlan” lemondását.

https://24.hu/kulfold/2020/01/27/lemondott-miniszterelnok-szlovenia/

Simonkára újabb büntetőeljárás várhat – derül ki a főügyészségi vádiratból

Minden bizonnyal EU-s támogatások miatt is büntetőeljárás vár rá hűbéreseire. Erről a vádirat is említést tesz.

„A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYFÜ) 2019. augusztus 14-én kelt határozatával a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) és más operatív programok keretében a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány, illetőleg a Dél-békési Többcélú Kistérségi Társulás, mint pályázó, vagy főpályázó, és más cégek részvételével lebonyolított egy projektek kapcsán felmerült bűncselekmények tekintetében folytatott nyomozást az alapügytől elkülönítette.”

Mindez a birtokunkba került vádirat 138. oldalán olvasható abban a folyó büntetőügyben, amelynek kulcsszereplője Simonka György fideszes országgyűlési képviselő. A kormánypárti képviselőt és 32 társát a vádhatóság bűnszervezetben különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekményekkel vádolja a Fővárosi Törvényszék előtt megkezdődött perben. A vádiratot a bűncselekmények elkülönítése után egy héttel, 2019. augusztus 21-én nyújtotta be a Központi Nyomozó Főügyészség a Fővárosi ítéltőtáblához.

A 2020. január 13-án indult per „csak” arról szól, hogy termelési és értékesítési szövetkezeteknek (tész) juttatott európai uniós és hazai forrásokat szabályellenesen használták , s ezzel 1,4 milliárd forintos vagyon hátrányt okoztak.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/simonkara-valoszinuleg-ujabb-buntetoeljaras-var-derul-ki-a-kozponti-nyomozo-fougyeszseg-vadiratbol-126318

„Most már vizet kérek!” - Halálos tragédia egy szociális otthonban

Egy békési szociális otthonban figyelmetlenségből fertőtlenítőszert itattak egy gondozottal, aki emiatt meghalt. Az ügy egyértelműnek tűnik, mégis ellentmondásokkal teli. A vádlottak tagadnak.

Az elsőrendű vádlott, Cs. Ildikó vallomásában elmondta, nem vette észre, hogy nem víz van az éjjeliszekrényen lévő, jelöletlen üdítős­flakonban. Azt nem tudta megmondani, hogyan került oda a szopóka. Ugyanott két nem átlátszó és egy átlátszó műanyag flakon is volt. Csak akkor bizonytalanodott el, amikor a gondozott öt-hat korty lenyelése után azt mondta neki: „Most már vizet kérek!” Ekkor, beleszagolva a flakonba, folyékony szappan szagát érezte. A gondozó az asszonnyal maradt, s elmondása szerint 15–20 percig nem történt semmi, majd a gondozott rosszul lett és hányt. Cs. Ildikó megnyomta a vészcsengőt, de nem reagált senki, ezután szólt a főnővérnek.

A vele párban dolgozó és a mosdatásban segédkező munkatársának, a per másodrendű vádlottjának azt mondta, hogy baj van. Értesítették az intézmény orvosát, majd tejet itattak a 61 éves nővel, és riasztották a mentőket. Cs. Ildikó tagadta, hogy a munkáját nem a legjobb tudása szerint végezte volna, szerinte ezt támasztja alá mindaz, amit ő és munkatársai a szerencsétlen itatás után tettek.

https://magyarnarancs.hu/belpol/most-mar-vizet-kerek-125398

Hadházy szerint az, aki nem érti, a Borkai-botrány után hogyan nyerhetett fölényesen a Fidesz Győrben, az semmit sem ért

A politikus a propaganda hatására figyelmeztet, valamint óva inti az ellenzéket az elkényelmesedéstől.

Hadházy szerint "érdemes inkább egy kicsit elgondolkozni, hogyan lehetséges, hogy Borkai Zsolt dicstelen szereplése és bukása után még mindig megingathatatlan a Fidesz Győrben".

Kínál is néhány gondolatot friss Facebook posztjában.

Úgy érzi, megvalósult az, amitől október 13. óta tartani lehetett. "Az ellenzékben hátradőltünk és azt gondoljuk, 2022 már megvan, pusztán azért, mert Budapesten és pár nagyvárosban nyertünk. A valóság ezzel szemben az, hogy a magyar lakosság 2/3-a továbbra is fideszes városvezetés alatt maradt, és az ellenzéki vezetésű kerületekben, városokban is a kormánynak van nagyobb befolyása a történésekre, hiszen a kormány folyamatosan szűkíti a helyi testületek hatásköreit és mozgásterét. És akkor még nem beszéltünk az olyan intézményekről, mint az ügyészség, az ÁSZ, a NAIH vagy az MTVA – ezek lojális vezetői ugyanúgy a helyükön maradtak."

Hadházy szerint az, aki nem érti, a Borkai-botrány után hogyan nyerhet egy városban a Fidesz 55 százalékkal, az semmit sem ért. Mert addig, "amíg pl. a propagandagépezetet nem állítjuk meg, ez a baleset bármikor megtörténhet." A független politikus gondolatmenetében emlékeztet, hogy "a Fidesz abban a helyzetben van, hogy emberek milliói számára bármit ki tud magyarázni, mert emberek millióinak agyát moshatja a kézivezérelt propagandával".

A jövőre nézve pedig azt tudatosítja, hogy az ellenzéknek az a dolga hogy 2022-ig megtalálja azokat az embereket, akik dolgoznak a majdani kampányban, hogy aztán azt okosan meg is szervezze.

 

https://magyarnarancs.hu/belpol/hadhazy-szerint-az-aki-nem-erti-a-borkai-botrany-utan-hogyan-nyerhetett-folenyesen-a-fidesz-gyorben-az-semmit-sem-ert-126360

 

Rabosították Varju Lászlót – videó

A Demokratikus Koalíció politikusától ujjlenyomatot vettek.

Rabosította a Központi Nyomozó Főügyészség Varju László DK-s országgyűlési képviselőt, aki az ujjlenyomatvétel miatt fekete tenyérrel jött ki az épületből.

Varjút január elején hallgatta meg az ügyészség az MTVA-székházban 2018. december közepén történtek miatt, garázdasággal és súlyos testi sértéssel gyanúsítják. A politikus szerint azért gyanúsították meg, mert a pártállami média működése ellen léptek fel, amikor az ellenzék öt követelését akarták beolvastatni a köztévében.

 

https://hvg.hu/itthon/20200127_rabositas_varju_laszlo

 

Marosán György Az elárvult „túlélőgépek”

1950-ben - 4 éves voltam - apámat előbb halálra, majd életfogytiglani börtönre ítélték, édesanyámat, féléves húgomat, meg engem kitelepítettek. 1952-ban a mama súlyosan megbetegedett és tüdőszanatóriumba került. Minket testvéreinek – Jolánka és Magduska - családja fogadott be. A következő három évet - anyátlan-apátlan árvaként - a Gelber-család teljes jogú tagjaként töltöttem. Unokatestvéreimmel – a két Péterrel – egyenlően osztozkodtam mindenen: egyformán részesültem ajándékból és feladatból, dicséretből és büntetésből. Ebből az időből – bármennyire is hihetetlen - nem őrzök rossz emléket. Az egész korszak számomra a boldog, szinte felhőtlen gyermekkor volt. Amikor tehát a családot „túlélőgépnek” nevezem, akkor ez nem metafora, hanem az általam megélt valóság.

 

Egymásba „skatulyázott” emberi közösségek

Az evolúció a lényeket a túlélésre „programozza”: ellátja olyan eszközökkel, amelyek segítenek fennmaradni, utódaikat felnevelni, vagyis génjeiket tovább adni. Ám már kezdetektől fogva két – részben eltérő – módon lehetett biztosítani a túlélést: felruházni az egyedet mindenféle eszközzel, hogy megvédje magát, vagy társakból építeni „túlélőgépet” a veszélyek ellen. Az evolúció mindkét megoldást alkalmazza, függően attól, milyen környezetben kell az egyednek fennmaradnia. Folyamatosan szembesülve a körülmények kihívásaival indul el a faj az egyik, vagy a másik úton, és formálódnak ki az élővilágban általánosan elterjedt, társakból alkotott, fennmaradást segítő társulások. Ilyen – a szó szoros értelmében vett - túlélőgépek: a hangyaboly, a méhkas, a farkasfalka, a majomcsapat.

https://nepszava.hu/3064730_az-elarvult-tulelogepek

Demeter Szilárd: nem kell több pénz kultúrára - már szervezik az OSZK elköltöztetését

A kultúrára szánt pénzek eddigi elosztásán változtatni kell, ha minőségi ugrást szeretnénk - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a miniszteri biztos, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, aki arról is beszélt, hogy már előkészületi fázisban van az OSZK kiköltöztetése a Várból.

A csődközeli állapotba került Országos Széchényi Könyvtár megmentése volt az elmúlt két év sikerrel végrehajtott feladata – mondta Demeter Szilárd, akit januártól újabb két esztendőre kineveztek miniszteri biztossá "a nemzeti könyvtár, a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért". A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, most a fő feladat, hogy nemzeti könyvtárrá szervezzék újra a Széchényit.

https://infostart.hu/kultura/2020/01/24/demeter-szilard-nem-kell-tobb-penz-kulturara-mar-szervezik-az-oszk-elkoltozteteset

A MAGYAR KÖZÉPFOKÚ OKTATÁS BEBETONOZZA A GYEREKEK KÖZÖTTI KÜLÖNBSÉGEKET

Nemzetközi összehasonlításban jól teljesít a magyar munkaerőpiac, akár a teljes népességet, akár a fiatal munkavállalókat nézzük – akik a fejlett országokban hagyományosan és jól körülírható okokból nagyobb arányban munkanélküliek, mint az idősebb korosztályok. A válság óta eltelt időszakban, 2012 és 2018 között a 30–34 éves magyar férfiak foglalkoztatási rátája 85 százalékról 92 százaléka nőtt, eközben a 15–29 éveseké 38-ról 53-ra. 

A Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK) szakértői mégis arra figyelmeztettek a Munkaerő-piaci tükör 2018 című, 264 oldalas kiadvány pénteki bemutatóján, hogy a fiatal korosztály iskolázottsági mutatói viszont romlottak az elmúlt években, ami középtávon már nagyobb bukást kódol magában. Ahogy Scharle Ágota, a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet munkatársa, a kötet egyik szerzője és szerkesztője fogalmazott, a nagyon hiányos kompetenciájú fiatalokat (akik szerencsére kevesen vannak), ma a közmunka szívja fel, az alacsony kompetenciájúakat pedig a munkaerőhiány és az állami bértámogatások rendszere. De mindkét csoport bajban lesz abban az eléggé valószínű esetben, ha beüt egy válság, hosszú távon pedig azért, mert a technológiai változások miatt elveszíthetik munkájukat, hiányos készségeik pedig nem lesznek elegendők ahhoz, hogy alkalmazkodjanak a kötet egyik tanulmányában is felvázolt munkaerő-piaci változásokhoz.

https://qubit.hu/2020/01/27/a-magyar-kozepfoku-oktatas-bebetonozza-a-gyerekek-kozotti-kulonbsegeket?

Niedermüller: A fehér, hetero keresztények „rémisztő képződmények”

A DK alelnöke nem finomkodott.

Niedermüller Péter az ATV egyik csütörtöki műsorában kijelentette:

Hogyha megnézzük azt, hogy mi marad, ha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket, ugye fölsoroltuk: a nem-magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a nem tudom én mik, akkor ott marad egy rémisztő képződmény középen, ezek a fehér, keresztény, heretoszexuális férfiak – meg azért nők is vannak közöttük. Ez a családelképzelés. Ez azért borzalmas, mert ha megnézzük, hogy a világon mindenütt az úgynevezett fehér nacionalisták miből állnak össze: ebből, mondom csöndesen nektek.

https://mandiner.hu/cikk/20200126_niedermuller_a_feher_hetero_keresztenyek_remiszto_kepzodmenyek

Nagy-Britannia: letelepedésnél elsőbbséget kapnak a képzett szakemberek

Az új programra február 20-tól lehet jelentkezni.

 A Global Talent nevű terv „csúcsképzettségű tudósokat, kutatókat, matematikusokat” említ azok között, akik a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után e kedvezményes elbírálásban részesülhetnek. A londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint a programra február 20-tól lehet jelentkezni.

A brit kormány 300 millió fontos (csaknem 120 milliárd forintos), öt évre szóló alapot is létrehozott elsősorban magas szintű matematikai kutatási programok támogatására. A konzervatív párti brit kormány az ausztráliai pontozásos elbíráláshoz hasonló, egységes - vagyis az Európai Unióból és az unión kívüli országokból érkezőkre egyformán érvényes - bevándorlási szabályozást kíván életbe léptetni a brit EU-tagság pénteki megszűnése után kezdődő 11 havi átmeneti időszak lejártával, várhatóan 2021 januárjától.

A tervezett új szabályozás értelmében a bevándorlási kérelmek elbírálása során előnyben részesülnek azok, akik tudnak annyira angolul, hogy nyelvtudásukat munkájukban és mindennapi életvitelükben hasznosítani tudják. Ugyancsak előnyös elbírálásra számíthatnak, akik a brit üzleti szektor számára elsődleges fontosságú munkát tudnak végezni, és azok is, akik maguk létesítenek olyan üzleti vállalkozásokat, amelyek brit munkavállalókat alkalmaznak és Nagy-Britanniában adóznak.

https://mandiner.hu/cikk/20200127_nagy_britannia_letelepedesel_elsobbseget_kapnak_a_kepzett_szakemberek

Sas István: Tovább a horthy-miklósi úton!

A Zóna értesülése szerint a kormány nemrég stikában belerúgott egy újabb társadalmi csoportba, a munkaszolgálatosok leszármazottaiba. Persze, hiszen pártunk és kormányunk tovább akar haladni – no nem a rég lezárt lenini, hanem – a horthy-miklósi úton.

Mint megtudtuk, az ügyben illetékes kormányhivatalok pár hónapja csendben, titokban kaptak egy parancsot, hogy utasítsanak el minden kárpótlási, támogatási kérelmet, amit az egykori munkaszolgálatosok leszármazottai nyújtanak be. Akkor is, ha a beadott kérelmek és az azokat igazoló iratok tökéletesek és megfelelnek a jogszabályoknak. A döntés (egyelőre?) nem visszamenőleges hatályú, tehát akinek már korábban odaítélték, az továbbra is kaphatja.

A munkaszolgálatosokat a második világháború alatt nagyrészt meggyilkolták, akik túlélték egész életükre ható traumákat próbáltak feldolgozni. Érthető, hogy ez a gyermekeikre is hatott.

Nem kell hatalmas összegekre gondolni, egy munkaszolgálatos utódja havi 10 ezer forintos támogatást kaphatott eddig. Éppen ezért azt gondolom, a stikában hozott döntés célja nem a spórolás, nem is annak megoldása, hogy Orbán haverja vagy veje több pénzhez juthasson, ennyiért valószínűleg le sem hajolnak. Egyébként maguk az egykori munkaszolgálatosok sem kaptak óriási segélyeket, édesapám például, mivel munkaszolgálatos volt és ezt annak köszönhetően élte túl, hogy a Don-kanyarban szovjet fogságba esett, havi 1000 forintot kapott a magyar államtól. Nem elírás, egy ezer forintot.

Az Orbán-rendszer szerintem nem véletlenül fényezi a Horthy-rendszert, nem véletlenül indult el a horthy-miklósi úton, mivel lényegében egy ugyanolyan rendszert épít. A fasizmus és a feudalizmus módszereit keverik, miközben feltartják a parlamentarizmus látszatát. Mint Horthyék a múlt század 20-as, 30-as éveiben.

http://www.zonaporkolt.com/jegyzet/sas-istvan-tovabb-a-horthy-miklosi-uton/

Az MTVA fideszes irányítója szerezte meg a Hollóházi Porcelángyárat

Dolgozói állománygyűlést tartottak hétfőn Hollóházán, amelyen megjelent az új tulajdonos is. Mint kiderült, a Hollóházi Porcelángyárat működtető volt állami társaságot egy közismert, befolyásos fideszes háttérember, Szolnok egykori polgármestere, Várhegyi Attila vásárolta meg – írja a Szabad Pécs.

A lap úgy értesült, hogy az eredendően baranyai, Siklóson született, és korábban hűtlen kezelésért elítélt volt kulturális államtitkár és szolnoki expolgármester személyesen jelent meg az állománygyűlésen, és mondta el elképzeléseit a jövőt illetően.

A Szabad Pécs több forrása is megerősítette, hogy Várhegyi Attila volt a titokzatos vevő, aki az MNV Zrt. licitjén végül megszerezte a hollóházi manufaktúrát működtető, volt állami társaságot.

A lap úgy tudja, egyedüli konkrét ajánlattevő lehetett a liciten Várhegyi (vagy egy cége), így a kikiáltási áron, 175 millió forintért tudta megszerezni a patinás üzemet működtető céget.

A Szabad Pécs információi szerint már folyik is egyfajta kísérletezés az épületkerámia gyártás területén, azon belül is tetőcserép gyártásra vonatkozóan, ezzel akár jelentős piaci szegmens is fókuszba kerülhet a jövőben Hollóházán.

https://m.magyarnarancs.hu/belpol/az-mtva-fideszes-iranyitoja-szerezte-meg-a-hollohazi-porcelangyarat-126369

Karácsony Gergely: A tisztánlátás végett, a tények a következők….

Számonkérhetőség….

Ennek szellemében készült el a szervezési és működési szabályzat módosítása, amely számonkérhetővé teszi Budapest mai vezetését, és szélesíti a jelenlegi ellenzék mozgásterét.

Természetesen a kormányhoz hűséges média ezúttal is tele van csúsztatásokkal és tévedésekkel a módosítással kapcsolatban.

A tisztánlátás végett, a tények a következők:

§ Az új SZMSZ bevezeti a napirend előtti felszólalás jogintézményét

§ Interpellálható lesz a főpolgármester és a helyettesek, amit a Fidesz szüntetett meg korábban

§ Ismét lesznek képviselőcsoportok, amelyek számára emberi erőforrásokat, megfelelő elhelyezést és szakértői keretet is biztosít a városvezetés

§ Kibővül a bizottságok ellenőrző jogköre: a feladatkörükben bármely kérdést megtárgyalhatnak, véleményezhetnek és ellenőrizhetik mind a városvezetést, mind az intézményeket

§ Lehetővé teszi, hogy a városvezetés érdemi kérdésekben tudjon konzultálni Budapest jövőjével kapcsolatban a városlakókkal.

Aki szándékosan terjeszt hazugságokat a témában, és félrevezeti Budapest lakóit, az számítson jogkövetkezményekre.

https://varosikurir.hu/karacsony-gergely-a-tisztanlatas-vegett-a-tenyek-a-kovetkezok/

Egyre rejtélyesebb az afganisztáni repülőszerencsétlenség

Afganisztán középső-keleti részén, Gazni tartományban szerencsétlenség ért egy repülőt, de egyelőre sok az ellentmondás a beszámolók között. Áldozatokról csak részleges hírek érkeztek, a CBS szerint megtalálták a két pilóta a holttestét. A gép teljesen szétrocsolódott. Felmerült, hogy az amerikai légierőhöz tartozott a repülő, az iráni állami hírügynökség szerint egy Bombardier E-11A zuhant le. Ez egy nagy hatótávolságú, de a Boeingeknél kisebb méretű gép. A hírt amerikai részről még nem erősítették meg, vizsgálódnak – jelenti a BBC.

https://magyarhang.org/kulfold/2020/01/27/lezuhant-egy-afgan-repulogep/

A koronavírus miatt elmarad a budapesti "Kínai Tavaszünnep" Fesztivál

„Tekintettel a Kínában jelen lévő járványügyi helyzetre, az összes kínai holdújévi fesztiválra szervezett ünnepséget törölték. Sok európai városban a helyi kínai közösségek ugyanígy döntöttek - olvasható a kulturális és gasztrofesztivál Facebook-oldalán. Az eseményt szervező Chinatown Budapest és a Magyar-Kínai Kulturális Egyesület hasonlóképp határozott, és a 2020 február 1-jére és 2-ára, a Monori Center - Budapesti kínai negyed helyszínére szervezett, a 2020-as Negyedik Magyar „Kínai Tavaszünnep” Kulturális Fesztivált is elhalasztják, és egy későbbi, egyelőre nem megadott időpontban rendezik majd meg. 

https://444.hu/2020/01/27/a-koronavirus-miatt-lefujtak-a-budapesti-kinai-tavaszunnep-fesztivalt

21 zsidó szervezet csatlakozott a nyílt levélhez, ami az antiszemita botrányokat halmozó Siklósi Beatrix felmentését kéri

A Zsidó Közösségi Fórum tagjaként többek között a Holokauszt Emlékközpont, a Lauder Javne Iskola, a Haver Alapítvány, a Bálint Ház és Az Élet Menete Alapítvány is csatlakozott ahhoz a nyílt levélhez, ami Siklósi Beatrix felmentését kéri az MTVA vezérigazgatójától, Papp Dánieltől.

Siklósit, a Kossuth Rádió új igazgatóját 2014-ben még a történelmi egyházak nyomására kellett visszahívni az állami tévé vallási műsorainak éléről, miután rendszeresen antiszemita posztokat, rasszista vicceket, kurucinfós írásokat osztott meg a Facebookon.

https://444.hu/2020/01/27/21-zsido-szervezet-csatlakozott-a-nyilt-levelhez-ami-az-antiszemita-botranyokat-halmozo-siklosi-beatrix-felmenteset-keri

Öt embert hallgattak ki a Borkai-videók miatt

Szakács László MSZP-s országgyűlési képviselő írásban kérdezte Polt Pétert arról, hogy hogyan állnak a Borkai Zsolttal kapcsolatos folyamatban lévő nyomozások.

A legfőbb ügyész válasza szerint az adriai felvételekkel kapcsolatban zsarolás ügyében az okiratok és tanúvallomások eddig 5 emberrel szemben bűncselekmény megalapozott gyanúját támasztották alá, őket november 18-án ki is hallgatták.

Borkai Zsoltot érintően a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt két további eljárás folyik, ezekben eddig nem hallgattak ki gyanúsítottat.

https://444.hu/2020/01/27/ot-embert-hallgattak-ki-a-borkai-videok-miatt

Orbán kedvenc török oligarchájának is csurran havi pár millió a Türk Tanács miatt

Adnan Polat cégét bízta meg a külügyminisztérium alatt működő exportfejlesztési ügynökség a Türk Tanáccsal való kapcsolattartással. A vállalat 2016 óta kereskedőházakat üzemeltet Törökországban, és bár egyet a szíriai háború miatt bezár, mégis havonta tíz százalékkal magasabb díjat kap.

https://hvg.hu/kkv/20200127_Orban_kedvenc_torok_oligarchajanak_is_csurran_havi_par_millio_a_Turk_Tanacs_miatt

TGM: Európai Néppárt és egyéb járási legendák

Az is világosan mutathatja olvasóinknak az Európai Parlament jelentéktelenségét, hogy már három (!), egyre nagyobb többséggel elfogadott határozatban ítélte el Orbán Viktor pártját és kormányát, aminek nem volt semmi foganatja, ott végezte mind a három, ahová szánták: a papírkosárban.

De ez még számtalan dologgal van így. Az Európai Parlament kádertemető, azok a politikusok csinálnak ott karriert, akiknek semmi esélyük a sikerre ott, ahol a komoly hirig folyik: a tagállamok belpolitikájában. (Ursula von der Leyen is kínosan lejárt lúzer volt a németországi politikában, azért lett az Európai Bizottság elnöke, mert Angela Merkel simán meg akart tőle szabadulni. És azért szegény Jean-Claude Juncker se volt éppen történelmi súlyú államférfi.) Van néhány kelet-európai persze, aki tájékozatlan hazájának a járási sajtójában villoghat vele, de ezek is minél hamarabb haza akarnak menni, hogy a komolyabb hatalmi osztozkodásban részt vehessenek. A többi javarészt kiégett senki.

Nem csoda, hiszen az Európai Parlament nem más, mint az európai integráció kudarcának költséges jelképe, nem több. (Természetesen ezek csak tünetek, az európai projekt kudarcának mélyebb okait – már amennyi érteni vélem őket – itt nem érinthetem.)

https://hvg.hu/itthon/20200127_tgm_europai_neppart_es_egyeb_jarasi_legendak

Czeglédy-per: Az összes büntetőügyes bíró elfogultságot jelentett be a Szegedi Törvényszéken

Nem csak a Czeglédy Csaba és néhány vádlott kifogásolta bíró, hanem lényegében a Szegedi Törvényszék összes számításba kerülő bírája elfogultságot jelentett be - derült ki a bíróság közleményéből.

Alig tíz napja írt a hvg.hu arról, hogy a régóta húzódó Czeglédy-ügyben újabb casting indulhat, mivel két hete az éppen a büntetőügyben eljáró bírói tanács újabb tagja jelentett be elfogultságot. Most a Szegedi Törvényszék kiadott egy közleményt, mely szerint a bíróság összes büntető ügyszakos bírója elfogultságot jelentett be, ezért a Szegedi Ítélőtábla jelöli ki azt a bíróságot, ahol Czeglédy Csaba és társai költségvetési csalási ügye folytatódhat.

 

https://hvg.hu/itthon/20200127_Czegledyper_Az_osszes_buntetougyes_biro_elfogultsagot_jelentett_be_a_Szegedi_Torvenyszeken

 

Tényleg hazudott Maróth a kartellügyéről

Még 2015-ben az EU óriási összeget, több tízmilliárd forintot adott arra, hogy a magyar egészségügyi intézmények jobb CT-kkel, MRI-kel, röntgenkészülékekkel dolgozhassanak. Csakhogy egy kartell azonnal ráugrott a lehetőségre, és megszervezte, hogy csak túlárazva, előre leosztott lapok szerint vehessenek ilyesféle eszközöket a kórházak. Itt olvashat erről alaposabban.

Az egyik ilyen érintett főszereplő, Maróth Gáspár most egészen furcsa interjút adott az ügyről a 24.hu-nak, amiben rengeteg meglepő állítást tesz:

https://index.hu/gazdasag/2020/01/27/kartell_maroth_gvh/

Kuncze Gábor: Kedves nézőink! Önök Karácsony Gergelyt nem látták!

Közszolgálati interjú Karácsony Gergellyel: Riporter: Mai vendégünk Karácsony Gergely főpolgármester, akit köszöntök stúdiónkban abból az alkalomból, hogy ötéves ciklusában utoljára látogatott hozzánk.

 

https://varosikurir.hu/kuncze-gabor-kedves-nezoink-onok-karacsony-gergelyt-nem-lattak/

 

Matolcsy: A magyar gazdaság nemzeti államkapitalizmus

Miért is ne ismerhetnénk fel a rokonságot a Rubik-kocka és a magyar gazdaságpolitika között: elvégre mindkettő magyar, leleményes és sikeres – teszi fel a kérdést legújabb írásában a jegybank elnöke.

Matolcsy György egy hétfői írásában azt fejtegeti: a Rubik-kocka meghódította a világot, mert tükrözi a modern élet, technológia, politika, pénz és sport működését. Minden ellentét igaz rá: egyszerre játék és tanulás, egyszerű és bonyolult, egyéni és közösségi, mint a magyar gazdaságpolitika, mint a magyar modell, mint mi magyaro – írta a Növekedés.hu-n.

Hat alapszín, több mint 43 trillió változat és 20 tekerésből mindig ki lehet rakni az eredeti állapotot. Gazdaságpolitikánk szintén hat alapszínből áll össze, ezeket keverjük, arányuk pillanatról pillanatra változik, rugalmasan változtatható, szinte végtelen a régi és új ötletek kombinációja

– fogalmazott, majd ismerteti és kifejti a gazdaságpolitika jellemzőit. Ezek:

https://24.hu/belfold/2020/01/27/matolcsy-gyorgy-allamkapitalizmus/

Lemondott a Momentum győri elnöke

Párton belüli kibékíthetetlen ellentétek miatt lemondott elnöki posztjáról és kilépett a pártból a Momentum győri alapszervezetének elnöke – értesült a 24.huHegyi Szabolcs hangsúlyozta, nem a választás eredménye miatt távozik posztjáról, ugyanis már három héttel korábban bejelentette döntését a pártnak. Ám abban állapodtak meg, hogy nem hozzák nyilvánosságra lépését, mert nem akarták befolyásolni a választás eredményét.

A Momentum távozó politikusa elmondta, megdöbbentette, mekkora fölénnyel nyert a Fidesz jelöltje, ugyanakkor szerinte az ellenzék kampánya nem értékelhető gyengének a rendelkezésre álló lehetőségek tekintetében.

Mint mondta, nehéz most mit mondani, Győr egy fideszes város, egy fideszes bástya. 

 

Hozzátette, várhatóan nem vonul ki a politikából, több pártból is megkeresték már.

https://24.hu/kozelet/2020/01/27/momentum-gyor-elnok-lemondas-borkai/

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.