2020, január 27 - 07:37 Sajtószemle

Magyarország 600 millió eurós hitelkeretet ad Szaúd-Arábiának, a világ egyik leggazdagabb országának

Pénteken fogadta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Ádil bin Ahmed al-Dzsubeirt, Szaúd-Arábia külügyi államtitkárát. Tárgyalásaikon a migráció és terrorizmus megfékezéséről és gazdasági együttműködésekről is megállapodtak – az eseményt követő sajtótájékoztatón Szijjártó bejelentette, hogy a magyar-szaúdi gazdasági együttműködés ösztönzésére 600 millió eurós hitelkeretet nyitottak az Eximbanknál.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón elmondta:

„azonosították azokat a pontokat, amelyekben Magyarország és Szaúd-Arábia hasonló álláspontot képvisel. Ilyen a migráció és a terrorellenes küzdelem.”

Szijjártó a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a migráció kiváltó okainak megszüntetéséhez humanitárius akciókra van szükség, „fontos, hogy a segítséget oda vigyék, ahol a baj van”, így a két ország között párbeszéd indult a humanitárius támogatások ügyében is. Ezekben Magyarország a Hungary Helps programmal vesz részt, a HH a későbbiekben néhány közös akciót is indíthat a szaúdi szervezetekkel.

https://merce.hu/2020/01/25/magyarorszag-600-millio-euros-hitelkeretet-ad-szaud-arabianak-a-vilag-egyik-leggazdagabb-orszaganak/

JÖHET A TÁRSELNÖKI RENDSZER AZ MSZP-NÉL?

azonnali

Tisztújítást tartanak 2020 első felében a legtöbb ellenzéki pártban. Lesz-e társelnöke az MSZP-nek? Tör-e babérokra a DK-ban Dobrev Klára? Várható-e verseny a Momentumban? Utánajártunk.

https://azonnali.hu/cikk/20200125_johet-a-tarselnoki-rendszer-az-mszp-nel

A FIDESZNEK MÁR EGY CIGÁNYOZÁSHOZ IS LONDONBÓL KELL HAZAREPTETNI EMBERT

Nem akartad elhinni, hogy a Fidesz körül elfogyott a szellemi tőke? Pedig a szervezőzsenijük szerint nem lesz gond egy jachtozós szexvideóból, és a kampányzsenijük kellett ahhoz, hogy rájöjjenek: van igény a régisulis cigányozásra.

Az senkinek nem lehet újdonság, hogy a Fidesz mögül szép lassan eltűnt a szellemi háttér, ennek pedig két oka van: az egyik az, hogy most már negyedik éve tulajdonképpen semmi másról nincs szó a párt politikájában, mint hogy minél pontosabban felvázolják azt az apokalipszist a szavazóik fejében, ami akkor érkezne, ha bárki más nyerné meg a választásokat; másrészt az évek során előkerült vitás kérdések után

szép lassan lemorzsolódtak az Orbán Viktoron kívüli okos emberek a közvetlen elitből.

Akik megmaradtak, azok is kezdenek elhasználódni.

Nyilván lehet erre azt mondani, hogy vágyvezérelt újságírás, de érdemes elolvasni az Index cikkét Borkai Zsolt ügyéről. Ebben nem is Borkai sztorija volt az érdekes, hanem három szereplő:

https://azonnali.hu/cikk/20200124_a-fidesznek-mar-egy-ciganyozashoz-is-londonbol-kell-hazarepultetni-embert

Indul a kormányzati egyeztetés a gyöngyöspatai roma családokkal

Gyöngyöspatai témában tartott sajtótájékoztatót Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, amit a 444 idéz. Rétvári elmondta, hogy:

·         szerinte olyan helyzetről van szó, ami 2004 környékén keletkezett, a Gyurcsány-kormány alatt,

·         ezt a helyzetet az Orbán-kormány szüntette meg,

·         úgy véli, már nem áll fenn a szegregáció az iskolában, ezt a bíróság is elismerte.

Az államtitkár ismertette a kormány álláspontját, miszerint a megfelelő kárpótlás nem a készpénz, hanem egy oktatási program, amivel az esélyeik az életben jobbá tudnak válni, ha a képzéseket, ha utólag is, de megkapják.

A jövő héttől az érintett roma családokkal közvetlenül kezdenek egyeztetni, hogy mit szeretnének, milyen képzéseket szeretnének.

https://hvg.hu/itthon/20200126_Indul_a_kormanyzati_egyeztetes_a_gyongyospatai_roma_csaladokkal

Kásler indoklás nélkül menesztette a Szent Margit Kórház igazgatóját

Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusa heves Facebook-bejegyzésben támadta Kásler Miklóst, amiért állítása szerint különösebb indoklás nélkül elbocsátotta Dr. Badacsonyi Szabolcs, a Szent Margit Kórház igazgatóját. 

HVG az Emmi közleményére hivatkozik, mely szerint a biztonságos betegellátás, a zavartalan és törvényes működés érdekében, indoklás nélkül felmentette tisztségéből Dr. Badacsonyi Szabolcsot, a Szent Margit Kórház főigazgatóját Kásler Miklós. 

Az ügy hátterében az  a vizsgálat állhat, amit Kásler Miklós azután rendelt el, hogy a Magyar Nemzetben Csókay András idegsebész professzor nyilvánosan tiltakozott Imreh Domonkos sebész főorvos nyugdíjazása ellen, ami szerinte politikai okokból történt. A főorvos mellett további hét másik sebész is beadta a felmondását, majd a kórház dolgozói petícióban álltak ki az igazgató mellett, amit negyed óra alatt a kórház negyede aláírt. 

 

https://index.hu/belfold/2020/01/24/kasler_szent_margit_korhaz_dr_badacsonyi_szabolcs/

Spiegel: Még nem zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból

Egyelőre nem zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból (EPP), mert nincs meg a magyar kormánypárt tagságának megszüntetéséhez szükséges többség a jobbközép erőket összefogó pártcsaládban – jelentette pénteken a Der Spiegel.

A német hírmagazin hírportálján – és nyomtatásban szombaton megjelenő számában – közölt beszámolóban kiemelték, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő pártjának továbbra sem kell tartania attól, hogy kizárják az EPP-ből.

Értesülésük szerint Donald Tusk, az EPP elnöke tagpárti vezetőkkel telefonon folytatott megbeszélésein világossá tette, hogy jelenleg nincs meg a többség a Fidesz tagságának megszüntetéséhez, ami főként a nagyobb tagpártok hozzáállásának tulajdonítható.

Az EPP nagyobb tagjai közé tartozik a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) – írta a Der Spiegel, hozzátéve: a telefonbeszélgetéseken Paul Ziemiak CDU-főtitkár és Markus Söder CSU-elnök, bajor miniszterelnök is

óvott attól, hogy a Fideszt elhamarkodva, véglegesen kitessékeljék az EPP-ből.

https://24.hu/kulfold/2020/01/24/spiegel-nem-zarjak-ki-a-fideszt-a-neppartbol/

Koronavírus: Hongkong vészhelyzetet hirdetett

Miután pénteken elkezdődtek a holdújévi ünnepek, az iskolák egyébként is zárva tartanak hétfőtől, de az oktatási intézmények egészen február 17-éig nem is nyitnak ki újra Hongkonban. Teljesen leáll a légi és a gyorsvasúti közlekedés Hongkong és a Hupej tartománybeli Vuhan város között, amely a járvány “epicentrumaként” ismert, írta az MTI.

Felfüggesztenek minden hivatalos látogatást Hongkong és Kína között a holdújévi ünnepek idejére. Ezenkívül Carrie Lam arra kérte a pekingi államtanácsot, hogy biztosítson a városállamnak   megfelelő számú egészségügyi maszkot. Hongkongban öt betegről tudnak, 122 embert tartanak kórházban fertőzés gyanújával.

A kínai hatóságok bejelentették, hogy vasárnaptól határozatlan időre leállítják minden olyan gépjármű közlekedését a 11 millió lakosú Vuhanban, amely nem létfontosságú. Bejelentették ezenkívül, hogy a már épülő kórházon túl egy másikat is felhúznak a városban a betegek gyógyítására. Korábban azt közölték, hogy várhatóan február elsejére lesz kész előre gyártott elemekből egy ideiglenes kórház, amely 700-1000 beteget tud majd ellátni. A másik kórház is előre gyártott elemekből áll majd, két hét múlva lesz kész és ezerágyas lesz. Ilyen kórházakat Kína épített már a SARS-járvány idején Hsziaotangsan városban.

https://24.hu/kulfold/2020/01/25/koronavirus-jarvany-veszhelyzet-hongkong/

Závecz Research: ismét csökkent a Fidesz-tábor, már félmillióan távoztak ősz óta

A legérdekesebb megállapítások:

·         a Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül a múlt havi 32-ről 29 százalékra szűkült.

·         a Demokratikus Koalíció továbbra is a második legerősebb párt, fél éve 9 százalékos a tábora.

·         a Momentum a múlt év végén 7 százalékos volt, most 6 százaléknyian támogatják.

·         a Jobbik és az MSZP támogatottsága stabil, negyed éve változatlan: 6 illetve 5 százalékon állnak.

·         az LMP és a Mi Hazánk Mozgalom továbbra is 2-2 százalékos, s ezúttal a Kétfarkú Kutyapárt is ekkora táborral rendelkezik, a Párbeszéd most is 1 százalékos.

·         a pártnélküliek aránya 34-ről 37 százalékra emelkedett.

 

https://24.hu/belfold/2020/01/24/zavecz-research-csokkent-fidesz/

 

Politika helyett spirituális wellness

A megkérdezett hívek 14 százaléka szerint az egyházak veszélyt jelentenek az országra. Máté-Tóth András teológus, valláskutató egy eddig nem publikált felmérésről nyilatkozott.

 

Kutatásában azt vizsgálta, hogyan viszonyulnak a katolikus és protestáns hívek a politikához, mit várnak el saját egyházuktól. Az eredmény önt is meglepte.
A kutatás a havonta többször templomba járó és rendszeresen imádkozó egyháztagok, az egyházhoz szorosan kötődő és a vallás iránt érdeklődő értelmiségiek körében készült. Kiderült, hogy egészen mások az elvárásaik, ha az egyházra nemzeti vagy globális intézményként tekintenek, mint akkor, amikor a lokális, helyi vallási közösségük szerepvállalása a kérdés. A meglepő az, hogy míg az intézményes egyháztól országos ügyekben erős közéleti aktivitást vár el az elkötelezett hívek többsége, helyben arra van igény, hogy a közösség tartson távolságot a közügyektől.

Mi következik ebből?
A vizsgálatunk megerősítette azokat a korábbi felméréseket, amelyek szerint jellemzően a hívek is azt szeretnék: az egyház központilag ne politizáljon, amennyiben kormány- és pártpolitikáról van szó, de igenis politizáljon, ha ki kell állni a szegényekért. A válaszolók 84 százaléka elvárja, hogy az egyházak nyilatkozzanak a „növekvő társadalmi különbségekről”. A kormány politikáját csak 39 százalékuk tekinti olyan területnek, ahol az egyházaknak illetékességük lehet. Érdekes módon az már nem elvárás a hívek részéről, hogy a helyi pap vagy lelkész cselekedjen a szegények érdekében, fellépjen az önkormányzat rossz döntéseivel, hiányos szociális intézkedéseivel szemben. A kutatásunknak ez a legfőbb újdonsága és tanulsága. Az adatainkból levonható az a következtetés, hogy egymásnak ellentmondó, hasított egyházkép létezik Magyarországon.

https://nepszava.hu/3064644_politika-helyett-spiritualis-wellness

Kentaurbeszéd – Lengyel László: Pokoli évtized

Ha a tízes évek elején az intézmények vezérelték a vezetőket, mára, a mozgalmak, a választók nyomására, egyre inkább a vezetők, méghozzá válságot teremtő és konfliktust kereső vezetők vezérelnek.

https://nepszava.hu/3064729_kentaurbeszed--lengyel-laszlo-pokoli-evtized

Teljes a kormányzati hallgatás a Mátrai Erőmű ügyében

Matolcsy György szerint Mészáros Lőrinc tőzsdei cége azzal, hogy december 23-án közleményt adott ki a Mátrai Erőmű eladására kötött szerződésről, de elhallgatta, hogy a vételárat csak később állapítja meg egy külsős cég, nem tévesztette meg a piacot.

A Mátrai Erőmű eladása kapcsán nem merült fel piacbefolyásolási gyanú – közölte pénteken tőzsdefelügyelői minőségében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, Matolcsy György az ügyletet firtató Tóth Bertalan szocialista pártelnökkel. Mint emlékezetes, a kormányfő strómanjaként számon tartott Mészáros Lőrinc tőzsdei cége, az Opus december 23-án zavaros közleményekben tudatta a nyilvánossággal, hogy adásvételi szerződést kötött a kezében lévő közel 73 százaléknyi Mátrai Erőmű-részvény eladásáról a fennmaradó hányadot birtokló, állami MVM-mel. Amiként arról – többek között Tóth Bertalan mélyreható kutatásai alapján – lapunk is többször beszámolt, az elsőként megjelentetett közlemény kicsit később közzétett, „javított kiadásából” kihúzták, hogy a felek „kölcsönösen előnyös és racionális üzleti feltételek mellett” állapodtak meg és azt is, hogy az ügylet zárásának „tervezett időpontja 2020. február 15-e, legvégső szerződés szerinti engedélyezett időpontja pedig 2020. március 15-e”. Vételárról a közleményben egy szó sem esett.

https://nepszava.hu/3064854_teljes-a-kormanyzati-hallgatas-a-matrai-eromu-ugyeben

Lendvai Ildikó Bűnbakbiznisz

Börtönbiznisz? Ugyan már! A miniszterelnök csak azért nevezte így, mert nem akarta a valóság minden részletét kibontani. Na persze kíméletből. Hiszen a magyar már a „biznisz” szótól is borzong: üzletelni, fuj, ez a mi egyenes jellemünktől idegen, efféle seftekben csak a spekulánsok, a bankárok, a vasárnap szentségét megtörő áruházláncok utaznak. Na meg Soros, hogy tovább ne is magyarázzuk, kikről van szó. 

A magunkfajta nem bizniszel. Iszonyú önfegyelemre van szüksége a kormányfő környezetében annak a néhány mártírnak, aki valahogy mégis leküzdi az undorát, és orrát befogva összehoz pár százmilliárdot. A miniszterelnöktől személyesen távol áll az ilyesmi, megmondta: üzleti ügyekkel nem foglalkozik. Erzsébet királynő sem nyitna szatócsboltot a sarkon, ugyebár. A „biznisz” szó nálunk eleve rosszul cseng. Zaklatószínház, börtönbiznisz, Soros-bérenc. A jónép már a nyelvhasználatból leveszi: ez valami utálatosság lehet. 

https://nepszava.hu/3064829_bunbakbiznisz

Szabad szemmel: Európa szembekerül Lengyelországgal, sok mindent a Fidesztől koppintott a PiS

Nemzetközi sajtószemle, 2020. január 25.

https://nepszava.hu/3064832_szabad-szemmel-europa-szembekerul-lengyelorszaggal-sok-mindent-a-fidesztol-koppintott-a-pis

Bonta Miklós Szivattyú

Felakasztotta magát egy bankár, aki érintett volt az angolai korrupciós botrányban. A tragikus véget ért férfiú azt követően szánta rá magát tettére, hogy meggyanúsították  az Afrika leggazdagabb nőjeként ismert Isabel dos Santos ügyében. A hölgy családi háttere is joggal számíthat közérdeklődésre, ugyanis apja a fekete kontinens déli részén található országot közel 30 éven át irányította, és 2015-ben, lemondásakor olyan törvényt fogadtatott el, amely mentesíti az elnöksége alatt elkövetett tettei büntetőfelelőssége alól. Az öngyilkosságot elkövető pénzember viszont korántsem lehetett ennyire biztos a dolgában.

Isabel dollármilliárdjainak pontos összegéről nincsenek pontos adatok, de feltételezhető, hogy nem abból gyűjtötte őket, hogy apja jóvoltából az angolai állami energetikai vállalat vezetőjeként is tevékenykedett. A Forbes magazin mindenesetre érdemesnek tartotta arra, hogy a világ legmódosabb embereit soroló listájára felvegye.

Magyarországon ezt némiképp másként csinálják, de a korrupciós hátterű, a Forbes magazinig ívelő meggazdagodás mifelénk sem ismeretlen.

https://nepszava.hu/3064827_szivattyu

Miklós Gábor: Emlékezetpolitikai csaták Auschwitz körül

Auschwitz a legnagyobb magyar temető. A magyar kormány elismerte, a zsidó magyarok kiszolgáltatása, Auschwitzba szállítása nem mehetett volna végbe a magyar közigazgatás szorgos részvétele és a társadalom közönye, vagy egyetértése nélkül. Nem rajtuk múlott, hogy Budapesten sokan megérhették a felszabadulást. Az országot tíz éve uraló jobboldali politika időnként sajnálkozó arccal tesz ilyen kijelentéseket fekete kalapban. Tehát a zsidók megemlékezésein, rendezvényein. (A hírek szerint most Orbán Viktor utazik Auschwitzba, Áder János pedig Jeruzsálembe.) Miközben Horthy és emberei rehabilitálásán, a két háború közötti kor restaurálásán serénykednek. Semmi jele nincs annak, hogy feldolgozni akarnák, mi vezetett a történtekig. A Fidesz holokauszt-politikáját legjobban a Sorsok Háza projekt ábrázolja. Nem az, hogy nem bír megvalósulni, hanem, az, hogy megvalósulásának akadálya, hogy a hatalom nyilvánvalóan azt akarja, hogy ott ne a százezrek elpusztításáról, hanem kevesek megmentéséről legyen szó, és ne firtassák a Horthy-világ (és az akkori magyar társadalom) bűnrészességét. Pedig ez a feltárás, megértés, az elődök bűneinek belátása kell ahhoz, hogy végre ne kelljen mindig Auschwitzról beszélni. Sem itt, sem másutt.

https://nepszava.hu/3063931_miklos-gabor-emlekezetpolitikai-csatak-auschwitz-korul

A fészer ura

Sitkei Levente Magyar Nemzet

Tervezés nélkül nem érdemes semmit elkezdeni. Egy fészert se épít senki anélkül, hogy számba ne venné, van-e elég deszka és szög hozzá, s az a sima terület a kert végében megfelelő helyszín lesz-e az új alkotmány számára. Ehhez nem kell iszonyú befolyásos világmegmentőnek hinni magunkat, egyszerűen így hatékony. Ha azonban valaki nemcsak világmegmentőnek hiszi magát, de a pénze és a gátlástalansága is megvan hozzá, no meg épp elég idős ahhoz, hogy az általa elképzelt emberi viselkedéshez alakítsa a politikát, akkor bizony ott meglesznek a tervek.

Az oktatás az alap. A fiatal, képzetlen, de tehetséges nyersanyag meggyúrása a feltöretlen földön. Ezek hosszú távú tervek, évtizedeken át csak viszik a pénzt, és egyáltalán nem biztos a siker. Van, ahol hamarabb alakul ki egy nagyon határozott nemzeti öntudat, és a helyi fiatalság nem kizárólag az amerikai stílusú és hátterű, nagyon egyértelmű politikai irányvonalat követő iskolába megy pallérozódni. De van, ahol a Nyílt Társadalom eszméje teret hódít, vagy csak mint jó lehetőséget kihasználják a nagyratörő fiatalok. Mint a Balkánon, amely méltatlanul elfeledett, háttérbe szorított térség, amelyet az Európai Unió magára hagy, mintha nem létezne.

A ma is teljesen ingatag, nagyhatalmak bábjaiként működő államok némelyike nagyon nyíltan tesz hitet a Soros György-féle eszmék és azok gyakorlati megvalósítása mellett, ugyanis nemcsak a kormány, de az ellenzék is ugyanabból az iskolából került ki, a miniszterek, az államtitkárok, az ellenzéki vezetők, a nagy cégek első emberei, a média urai így, egyben megtalálhatók az egyetemi tablón is.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/a-feszer-ura-7706330/

Bajnai Gordonra teszem a tétjeimet

VALÓSZÍNŰLEG NEM DOBREV KLÁRA, HANEM A HAJDÚ-BÉT BOTRÁNYHŐSE LESZ A KÖZÖS JELÖLT

Fricz Tamás Magyar Nemzet

Kialakult egy általános vélemény a nemzeti oldalon, mely szerint Gyurcsány Ferenc (alias Ferenc testvér, hogy ne szakadjunk el Fábry Sándor találó elnevezésétől) nem önmagát, hanem óriási trükköt alkalmazva kedves nejét, Dobrev Klárát indítja maga helyett az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjeként 2022-ben. Teszi ezt azért, mert ő is tudja, hogy a saját személye nemkívánatos az emberek többségének, viszont a felesége egy dinamikus, csinos fiatal nő, aki még a bizonytalan választók szimpátiáját is elnyeri.

Ez a tézis roppant tetszetős, logikusnak is tűnik, hiszen arról szól, hogy a nagy ravasz Gyurcsány látszólag háttérbe húzódik, előretolja a feleségét, s majd az ő hátán keresztül ismét felkapaszkodik a hatalomba. Mégis azt javaslom, ezt a forgatókönyvet inkább felejtsük el.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/bajnai-gordonra-teszem-a-tetjeimet-7689398/

Varga Judit: Egy vezérlő elvünk van, hogy helyreálljon a normalitás

A FIDESZ NEM A NÉPPÁRT, HANEM A MAGYAR EMBEREK ÉRDEKEI SZERINT POLITIZÁL BRÜSSZELBEN

Kis Ferenc Magyar Nemzet

Sajnos az Európai Néppártban sokan vannak, akik liberálisabbak akarnak lenni a liberálisoknál is, a néppárt eltolódott balliberális és a bevándorláspárti irányba. A Fidesz azonban keresztény-konzervatív párt marad, nekünk nem a fejléc, nem a házszám a fontos, hanem az értékalapú azonosság és a magyar emberek érdeke – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Varga Judit igazságügyi miniszter. A börtönbizniszről úgy fogalmazott: a kormány célja, hogy helyreállítsa a normalitást, a tettesek helyett az áldozatot helyezzék a középpontba, ellentétben bizonyos nemzetközi trendekkel. A tárca kezdeményez egy olyan módosítást is, hogy ha valaki szándékosan a másik életére tört, akkor ne lehessen feltételesen szabadságra bocsátani.

– Sajtóhírek szerint az Európai Néppárt tartósan felfüggesztett tagságot ajánlana a Fidesznek, vagyis a jelenlegi állapotot hosszabbítaná meg. Mi a véleménye erről a látszatmegoldásról?
– A Fidesz fog dönteni a saját sorsáról, hogy hol folytatjuk tovább. Sajnos ez a jellemző a néppárti gondolkodásra, de szerintem az igazi vita arról szól, hogy a néppárt miként viszonyul a saját egykori értékrendjéhez.

https://magyarnemzet.hu/belfold/varga-judit-egy-vezerlo-elvunk-van-hogy-helyrealljon-a-normalitas-7707188/

Egész pályás letámadás

AKI FAJI, VALLÁSI, ETNIKAI ALAPON FESZÜLTSÉGET GERJESZT, AZ ORSZÁG ALKOTMÁNYOS RENDJÉT TÁMADJA

Horváth József Magyar Nemzet

A migráció és hatásainak elutasítása összehozta az embereket, ez jól látszik a választási eredményen. Ezt az egységet kell megbontani belső feszültség felkorbácsolásával.

Ehhez megpróbálják a cigányság széles rétegeit szembefordítani a kormánnyal, mondván, nem tesz meg mindent a felemelkedésükért. Másrészt, egy etnikai alapú konfliktus kirobbantásával további, beláthatatlan következményekkel járó zűrzavart próbálnak kelteni. Az erre radikalizálódó szélsőjobbos csoportok és egyes agresszívabb cigány csoportok összeugrasztása már konkrét belbiztonsági, sőt nemzetbiztonsági veszélyt jelent, jelentene.

Meg kell magyarázni a cigányságnak, hogy ismét ugyanazok akarják őket felhasználni, kihasználni saját hazát romboló céljaik érdekében, mint akik már megtették ezt korábban is. Meg kell értetni velük és minden más felheccelni kívánt társadalmi csoporttal, hogy a sorsunk közös, és csak nekünk fontos, az ármánykodók, heccelők mit sem törődnek velünk.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/egesz-palyas-letamadas-7689980/

 

Fidesz: A balliberális ügyvédek közöljék, mennyit kerestek a börtönbizniszen!

MTI Magyar Nemzet

A Fidesz szerint nagyon fontos lenne, hogy a balliberális körökhöz és a Soros-hálózathoz köthető ügyvédek elárulják, mennyit kaszáltak a börtönbizniszen – mondta Budai Gyula kormánypárti országgyűlési képviselő szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

https://magyarnemzet.hu/belfold/fidesz-a-balliberalis-ugyvedek-kozoljek-mennyit-kerestek-a-bortonbizniszen-7709798/

Lódítanak a miskolci szülészet nyílt levelében, volt már náluk bőrszín miatti megkülönböztetés

A Káslernek írt, január 22-i levelet a kórház 83 dolgozója írta alá, és többek között ez áll benne:

Elzárkózunk Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő azon állításaitól, mely szerint osztályunkon bármely pácienst bőrszín vagy rassz szerinti hovatartozás alapján megkülönböztetett bánásmódban, ellátásban részesítettünk. Visszautasítjuk azt a vádat, miszerint bármely olyan egészségügyi tevékenységet folytatnánk, mely Magyarországon nem jogszerű, nem megengedett.

Csakhogy ez az állítás egy egyszerű netes kereséssel megcáfolható, az elmúlt években ugyanis két olyan jogerős ítéletet is hoztak, amely megállapította, hogy a szülészeti osztályon a származásuk miatt hátrányosan különböztettek meg embereket, írja a 444.

Egy szülő nőt azzal fenyegettek meg a műtőben, hogy elveszik a gyerekét, ha a fájdalom miatt üvölt, az orvos pedig azt mondta, hogy a roma nők csak pénzért szülnek. Ebben az esetben 2016-ban az Egyenlő Bánásmód Hatóság jogsértést állapított meg.

Az másik ügyben pénzt kértek a szülő nők kísérőitől, hogy védőöltözetet húzhassanak és az anya mellett legyenek. Itt a Miskolci Törvényszék 2018-ban ötmillió forintra büntette a szülészetet. 

https://hvg.hu/itthon/20200125_miskolc_borszin_rasszista_szuleszet_nagy_gabor_foorvos

 

Ungár Péter: Nem akarok főbuzi lenni videóval

Hosszú interjút adott a Partizánnak Ungár Péter, az LMP politikusa. Az élőben közvetített beszélgetés egyik témája az volt, hogy Ungár az első magyar országgyűlési képviselő, aki nyíltan beszélt homoszexualitásáról.

Ungár szerint a comingoutjában szerepe volt annak is, hogy nőtt a feszültség körülötte ebben a témában (vagyis, hogy többen feszegették róla, hogy meleg), és kérdésre elmondja, hogy „megrabolták” ezzel a coming outtal, de történt már ennél nagyobb baj is a világon.

Ungár szerint a családvédelmi akciótervben nem az a legrosszabb, hogy a gyerekek után ad pénzt, hanem hogy a házassághoz köti azt. „Igenis vannak alternatív életmódok a házasságon kívül, és most nem a melegekről beszélnek. Két élettársi kapcsolatban lévő heteroszexuális ember, akik gyerekeket nevelnek, ugyanúgy kapják meg!”

Az interjúban természetesen felmerül anyjával, Schmidt Máriával való kapcsolata. Gulyás arról kérdezi, hogy Ungár zöldpolitikusként miért nem szólal meg, amikor Schmidt olyanokat mond, hogy „nem értem, hogy mi az, hogy klímasemlegesség, ez azt jelenti, hogy betiltják az időjárást”. Ungár azt mondja, természetesen nem ért ezzel egyet, de ő annyit kér, hogy ne neki kelljen az anyját nyilvánosan kritizálnia, és szerinte az ellenzék nem veszít semmit azzal, ha ebben az ügyben nem ő szólal meg. 

https://444.hu/2020/01/25/ungar-peter-nem-akarok-fobuzi-lenni

 

Új magyarázattal állt elő a kormány Gyöngyöspata-ügyben az ENSZ gyermekjogi ülésén

A Gyermekjogi Biztosság egyik, a Dél-Afrikai Köztársaságból delegált tagja, az ismert gyermekjogi szakértő Ann Skelton azt kérdezte:

igaz-e, hogy a magyar kormány nem akarja kifizetni a szegregáltan oktatott gyöngyöspatai gyerekeknek azt a kártérítési összeget, amit jogerős bírósági ítélet ítélt meg nekik.

A második ülésnapon a delegáció vezetője, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) család- és ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkára (Novák Katalin közvetlen helyettese), Beneda Attila válaszolt a kérdésre:

„Szeretnék mindenkit teljességgel megnyugtatni abban, hogy a magyar kormány természetesen tiszteletben tartja a független magyar bíróságok döntését”

- kezdte, majd egy eddig még nem hallott magyarázattal állt elő azzal kapcsolatban, miért ragaszkodik a kormány ahhoz, hogy inkább képzésekkel, egyéb esélyteremtő programokkal kárpótolja az évekig szegregáltan oktatott gyöngyöspatai roma gyerekeket.

„Mindenképpen szeretnénk elkerülni [...], hogy a Kúria döntése által keletkezett bármilyen pénzbeli vagy természetbeni kifizetés ne a gyerekekhez jusson”

- mondta, hozzátéve: jelenleg is folynak egyeztetések a kormány és az érintettek között az ügyben.

https://444.hu/2020/01/24/uj-magyarazattal-allt-elo-a-kormany-gyongyospata-ugyben-az-ensz-gyermekjogi-ulesen

 

Már modellezik a felcsúti kisvasút meghosszabbítását Bicskéig, csak éppen nem kisvasút lesz

g7

 

Tizenegymillió forintért rendelte meg a MÁV a Bicske és a Felcsút Puskás Akadémia állomások közötti „vasútvonal forgalmi illetve erősáramú szimulációs modelljének” elkészítését, valamint ennek eredményeiről egy tanulmányterv összeállítását. Ez a vasúttársaság szerződéseit összesítő dokumentumból derül ki, amely szerint a megállapodást december elején írták alá (pdf).

 

A vasúthoz kicsit jobban értőknek már maga a megbízás is feltűnő lehet, ugyanis elég egyértelműen villamosított vasútvonal tervezésére és kiépítésére utal. Márpedig a felcsúti akadémiát és az alcsútdobozi arborétumot összekötő kisvasút nem villamosított. Ez az, aminek Bicskéig (illetve Lovasberényig) történő meghosszabbítását Orbán Viktor megígérte (vagy inkább megfenyegette vele a projekt kritikusait).

Ez azt jelenti, hogy nem ugyanaz a vonat jár majd a két szakaszon, és ezt erősíti a MÁV honlapján kissé elrejtett tenderkiírás is (pdf). A dokumentum szerint ugyanis a MÁV Zrt. a „Bicske – Felcsút Puskás Akadémia felhagyott nyomvonalon új, normál nyomtávon járható 25 kilovolt rendszerben villamosított vasútvonal tervezését” kapta feladatául.

Magyarul jelen állás szerint a kisvasút nem kis, hanem nagy (normál) vasútként folytatódna Bicske irányába.

https://g7.hu/kozelet/20200124/mar-modellezik-a-felcsuti-kisvasut-meghosszabbitasat-bicskeig-csak-eppen-nem-kisvasut-lesz/

 

Az iráni külügyminiszter azt mondja, hogy már börtönben van az a katona, aki tévedésből lelőtte az ukrán gépet

örtönben van az az ember, aki felelős az iráni légvédelem által lelőtt ukrán utasszállító január 8-ai katasztrófájáért - közölte szombaton Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter.

„Börtönben van az az ember, akik tévedésből lelőtte az ukrán gépet”

- idézte az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség a minisztert. Zaríf mást nem árult el róla.

A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó gépe január 8-án, röviddel a felszállás után zuhant le, a gépen tartózkodó 176 ember meghalt. Irán a katasztrófa után napokig tagadta, hogy rakétatalált érte a gépet. Miután azonban Kanada és az Egyesült Államok is rakéta becsapódásának tulajdonította a katasztrófát, Teherán beismerte, hogy a Forradalmi Gárda légvédelmi egysége lőtte le a gépet, de nem szándékosan. A katasztrófa után két héttel beismerte azt is, hogy két, rövid hatótávolságú, orosz gyártmányú TOR-M1 légvédelmi rakétával lőtték le a gépet. Arról azonban eddig még nem érkeztek hírek, hogy az iráni hatóságok bárkit is felelősségre vontak volna a történtek miatt.

https://168ora.hu/kulfold/ukran-repulogep-iran-katona-borton-180922

 

4,8 milliárdért csapnak oda a szúnyogoknak a NER kedvenc cégei

Három éves szúnyoggyérítési szerződést kötött a Katasztrófavédelem, a tenderen régi ismerősök futottak be.

 

Nincs nagy meglepetés abban, hogy ki gyérítheti országszerte a szúnyogokat a következő években. A Belügyminisztérium alá tartozó katasztrófavédelem tavaly októberben írt ki pályázatot a 2020-2022 közötti irtásokra, a nyílt eljáráson pedig rutinos cégek– a hasonló tendereken rendszeresen jól szereplő Corax-Bioner Biotechnológiai Zrt., a Szemp Air Légiszolgáltató Kft. és a Rovért Kft. –   futottak be. Az uniós közbeszerzési értesítő alapján a három nyertes 36 hónapos szerződés keretében, 4,55 milliárd forintért vállalta a szúnyogirtást. Összesen 770 ezer hektáron végeznek majd földi kémiai imágógyérítést, 15 ezer hektáron a földön, biológiai módszerrel pusztítanák ki a lárvákat, légi biológiai irtást pedig 15 ezer hektáron vállaltak - a tereptől függően évi egy-hat alkalommal.

Jó hír, hogy a közbeszerzési dokumentum alapján, hogy az állam most már a földi irtást tartja hatékonyabbnak, és a kivitelezőknek is inkább erre kell törekedniük a kémiai légi permetezés helyett.

https://nepszava.hu/3064742_4-8-milliardert-csapnak-oda-a-szunyogoknak-a-ner-kedvenc-cegei

 

Nem százmilliós kártérítések osztogatására van szükség

Kovács András origo

Egyre több fiatal ismeri fel, hogy bizonyos munkahelyeken ma már sokat lehet utazni, és hogy viszonylag jól is lehet keresni, de ezeknek a munkáknak a legtöbbje leginkább bizony magánérdeket szolgál, aki viszont az Nemzeti Közszolgálati Egyetemre jelentkezik, az olyan hasznos munkát végez majd, ami a Magyarországon élőkön segít, ez pedig egy igazán jó perspektíva - mondta Orbán Balázs az Origónak adott interjújában. A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára arról is beszélt, hogy a börtönzsúfoltságot csökkenteni kell, de a társadalom igazságérzetével semmilyen módon nem találkozik az, hogy egy elítélt és az erre szakosodott ügyvédi körök a magyar börtönhelyzeten nyerészkedjenek.

https://www.origo.hu/itthon/20200124-orban-balazs-interju.html

 

Nagyrészt a migránsokra költi az évi 500 milliós bevételét a Helsinki Bizottság

ORIGO

A korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy a magyar Helsinki Bizottság közel 500 millió forintból gazdálkodott a tavalyi évben, amelynek több mint 90 százalékát külföldről adták össze. Mostani cikkünkben megnézzük, hogy milyen ügyekkel is foglalkozik ennyi pénzből a Soros-szervezet. A Századvég Alapítvány NGO-radar néven monitoring rendszerben, folyamatosan elemzi egyébként az ilyen szervezetek magyarországi működését.

https://www.origo.hu/itthon/20200125-helsinki-bizottsag-beszamolo-migransok-erzekenyites.html

 

NGO-radar: Középpontban a Soros-hálózat politikai lobbiszervezetei

ORIGO

Az elmúlt időszakban egyre több jel utal arra, hogy a tevékenységüket jelentős részben külföldi forrásokból fedező NGO-k, (non-governmental organizations; nemkormányzati szervezetek) például korábbi tisztán jogvédő funkciójukat háttérbe szorítva egyre nagyobb befolyást kívánnak szerezni a hazai politikai térben. Az Egyesült Államokban a hasonló entitásokat külföldi ügynökszervezetként kezelik, aktivitásukat kiemelten figyelik, tevékenységüket regisztrációhoz kötik. A Századvég Alapítvány elkötelezett a nemzeti szuverenitás, a jogbiztonság és az átláthatóság mellett, amelynek nyomán NGO-radar néven monitoring rendszerben, folyamatosan elemzi a vonatkozó szervezetek magyarországi működését.

https://www.origo.hu/itthon/20200124-ngoradar-kozeppontban-a-soroshalozat-politikai-lobbiszervezetei.html

 

Megunta Cser Ágneséket a MOK, felélesztik a Magyar Orvosok Szakszervezetét

Újabb stációjához érkezett a Magyar Orvosi Kamara (MOK) és a Cser Ágnes vezette, reprezentatívnak tartott egészségügyi szakszervezet – a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ EDDSZ) – közötti ellentét: a MOK bejelentette, hogy feléleszti “régóta létező, ám eddig nem sok fényt kapó” szakszervzetet, a Magyar Orvosok Szakszervezetét (MOSZ).

A kamara ma megjelent közleményében azt írja: 2019 novemberében megválasztott új vezetés célkitűzése, hogy a MOK olyan szervezetté váljon, ami aktívan tesz is valamit az ágazat rendbetételéért. 

Az orvosi kamara és Cser Ágnesék között a hónap közepi, az Emmi-ben folytatott sztrájktárgyalást követően éleződtek ki az ellentétek. A MOK már ezen egyeztetés előtt közzétette bérjavaslatát: a rendszerbe belépő, kezdő rezidensnek 687 837 forint, egy öt éve rezidensként dolgozónak 875 906 forint, egy kezdő szakorvosoknak 1,15 millió forint, egy 37 éves szakorvosi tapasztalattal rendelkező orvosnak kétmillió forint felett lenne a bruttó alapbére. Javaslatuk szerint az egylépcsős béremelést jövő év elejétől kellene alkalmazni és ezzel egy időben büntethetővé kellene tenni a paraszolvenciát. Becsléseik szerint nagyjából tízezer orvos belépése esetén érhetik el az ágazati reprezentativitást, és ezáltal jogszerű és mellőzhetetlen tárgyalófelekké válhatnak az orvosi bértárgyalásokon. 

https://magyarhang.org/belfold/2020/01/25/megunta-cser-agneseket-a-mok-felelesztik-az-orvosok-szakszervezetet/

 

Bukarest elütötte Orbán Viktor kezét: így biztosan nem lesz új Közép-Európa

valaszonline

Orbán Viktor nyitott a románok felé. A románok meg nem nyitottak Orbán Viktor felé. Akár ennyivel is el lehetne intézni a nemrég Temesváron meghirdetett, majd Bukarestben eltemetett „új Közép-Európa-víziót”. A Válasz Online viszont úgy gondolta, mélyfúrást végez a román identitásban, hogy megértse, miért nem vonzó Bukarestnek, amit a magyar kormányfő ajánl. Vállalkozásunkat történész, volt külügyminiszter és román politológus segítette.

https://www.valaszonline.hu/2020/01/20/romania-magyarorszag-orban-kozep-europa/

 

Veszélyben a természettudományi múzeum évszázados gyűjteménye! MTA-s biológus a költöztetés „alkotmányellenes” tervéről

„A kormány mostani döntése nemcsak a praktikus szempontokat, de a történeti hagyományokat, múltunk nagyjainak szorgalmas munkáját is semmibe veszi” – állítja a Válasz Online-nak küldött írásában Podani János biológus.

 

„A kormány mostani döntése nemcsak a praktikus szempontokat, de a történeti hagyományokat, múltunk nagyjainak szorgalmas munkáját is semmibe veszi” – állítja a Válasz Online-nak küldött írásában Podani János biológus, miután felidézi a Magyar Természettudományi Múzeum Széchényiekig visszanyúló történetét. Az akadémikus szerint a dilettantizmus útján a kormánynak már eddig sem lett volna szabad eljutnia, most mindenesetre nem marad más, mint hogy minél többen követeljék a múzeum költözéséről hozott, a minap nyilvánosságra került kormányhatározat visszavonását.

https://www.valaszonline.hu/2020/01/24/podani-janos-termeszettudomanyi-muzeum-koltozes/

 

Lovasi András kiállt a győri fideszes jelölt mellett

A videó rövid (sokkal rövidebb, mint egy Kispál szám), hat másodperc, ebben a Kiscsillag frontembere azt mondja, hogy:

Szóval, hogy ha a Fidesz minden jelöltje olyan lenne, mint Dézsi Csaba András, akkor én Fidesz-szavazó lennék.

 

Lovasi később ezt posztolta:

Úgy látszik, szűkszavú voltam a győri videóban, akkor bővebben is: Dézsi Csaba Andrást kb. 15 éve ismerem, mint rockzenét kedvelő ember sokszor megfordult a győri koncertjeinken, személyében egy rendkívül segítőkész, okos, toleráns embert ismertem meg, egy igazi nagybetűs Orvos. Ha minden politikusunk ilyen lenne, egy sokkal jobb világban élnénk, függetlenül attól, milyen színű a zászló, ezért amikor megkért erre a kiállásra, egyből igent mondtam, hiszen minden igaz, amit állítottam. Nem vagyok Fidesz-szavazó, sőt, kifejezetten utálom ezt a rendszert, amiben élünk, de frontharcos sem vagyok, aki mindenre lő, ami a túloldalon mozog. Ott is vannak jóravaló, jóakaratú emberek, persze nekem is úgy tűnik, hogy egyre kevesebben (lsd. Fidesz-árvák), de vannak. Csaba ilyen, ráadásul biztos vagyok abban is, hogy nem fogok csalódni benne. És olyanok is kevesen vannak. Ezen az oldalon is.

 

https://hvg.hu/itthon/20200126_Lovasi_Andras_kiallt_a_gyori_fideszes_jelolt_mellett

 

Jakab Péter a Jobbik új elnöke

Az új elnökség 2022. június 30-ig kapott megbízást, amely értelmében a két év múlva esedékes országgyűlési választáson már Jakab vezetésével indul majd a Jobbik.

Jakab Péter 2019 augusztusában jelentette be, hogy elindul az elnöki tisztségért, miután a Jobbik vezetése lemondott az Európai Parlamenti választás eredménye miatt – emlékeztettek a cikkben.

A politikus néhány hónapja interjút adott a Magyar Narancsnak, úgy fogalmazott, a "rezsim meg akarta őket gyilkolni".

Megválasztása után Jakab úgy fogalmazott, hogy az új pártvezetéssel a Jobbik új lendületet vesz. "Érdemelvű pártként" kívánnak működni, amely lehetőséget kínál az előrelépésre minden szorgalmas, tehetséges embernek.

https://hvg.hu/itthon/20200125_jakab_peter_jobbik_elnok

Spiegel: Orbán ügyei rosszul állnak, ezért új ellenségképet épít fel

Orbán új ellenségei címmel közölt elemzést a német Der Spiegel, a cikk szerzője a magyar politikával gyakran foglalkozó Keno Verseck.

Jelenleg rosszul állnak Orbán Viktor ügyei. Az európai választásokon nem jött össze az áttörés, olasz és osztrák szövetségeseinek pedig el kellett hagyniuk a kormányzást. Orbán saját pártja, a Fidesz visszaesett az október önkormányzati választáson. Sok magyar ráunt a fideszes politikusok autokratikus stílusára és korrupciós ügyeire

— fogalmaz az újságíró, aki emlékeztet: öt évvel ezelőtt, egy hasonló politikai helyzetből egy ellenségkép húzta ki Orbánt, méghozzá az a „migránsválság”, amely „megingathatja Magyarország nemzeti jellegét”. Hozzáteszi: azóta Magyarország szinte teljesen lezárta érintett határait, a migránkérdés pedig poltikai értelemben elhasználódik, hiszen Magyarországon alig vannak menekültek.

Új ellenség után kutatva Orbán megtalálta, amit keresett: a jogászokat, ügyvédeket és bírókat, akik pénzt húznak ki az állam és a polgárok tárcájából és az elítélteket, akik állítólag túl sok joggal rendelkeznek, valamint a «munkakerülő» romákat

https://24.hu/kulfold/2020/01/26/orban-ellenseg-konzultacio/

 

Novák Katalin a Néppártról: durva házasságtörés, megcsalás, heteken belül dönteni kell, hogy közösen vagy külön

ATV

Már nem egy centire, hanem kilométerekre vagyunk a Néppárt egyes részeitől. Heteken belül döntést kell hozni arról, hogy közösen kell-e folytatni, vagy külön-külön. Ha kilépne sem csatlakozna a Fidesz Salviniék frakciójához. Február 3-án a néppárti gyűlésen nincs napirenden a döntés a Fideszről - mondta Novák Katalin az atv.hu-nak adott interjúban. A Fidesz külügyekért is felelős alelnöke szerint a Néppárt durva házasságtörést követett el a Sargentini-jelentés elfogadásakor, „a megcsalás az megcsalás

 

http://www.atv.hu/belfold/20200124-novak-katalin-a-neppartrol-durva-hazassagtores-megcsalas-heteken-belul-donteni-kell-hogy-kozosen-vagy-kulon?

 

Gyökértelen faként élt, amíg nem látta ezt a katartikus kiállítást

Pápán van egy tárlat, amit minél több embernek látnia kéne. Csakhogy a kiállítást valamiért úgy tálalták, hogy arról alig lehet tudomást szerezni. Olyan, mintha el akarnák dugni azt, amire büszkének kéne lenni. Alig érthető történet zsidó múltról, egy rohadó zsinagógáról és egy méltatlan perről.

 

https://24.hu/belfold/2020/01/26/papa-onkormanyzat-zsido-kiallitas-zsinagoga-tarlat-gyekiczki-andras/

 

Itt van minden, amit a kínai koronavírusról tudnia kell

A vírus a kínai Vuhanban jelent meg, és Kínában már több mint 400 fölé nőtt a fertőzöttek száma, néhány esetet pedig már Tajvanon, Thaiföldön, Japánban, Dél-Koreában és az Egyesült Államokban is diagnosztizáltak. Videóban mutatjuk, mit érdemes tudni a koronavírusról:

http://www.atv.hu/kulfold/20200126-itt-van-minden-amit-a-kinai-koronavirusrol-tudnia-kell

Iráni illetékes: Teherán képes bármilyen dúsítottságú uránt előállítani

Irán képes bármilyen dúsítottságú urán előállítására, ha az illetékes hatóságok így döntenek - közölte szombaton az ország atomügynökségének helyettes vezetője a hivatal honlapján.

http://www.atv.hu/kulfold/20200125-irani-illetekes-teheran-kepes-barmilyen-dusitottsagu-urant-eloallitani

Soros György mai napig legnagyobb hibája Orbán Viktor felemelése. Már csak abban bízhatunk, hogy ilyen hibát többé nem követ el

Lázár Gergő    |  kolzsvari szalonna

Azt eddig is tudtuk, hogy Soros György a Fidesz és egyben Orbán Viktor legnagyobb mumusa. Az oktatásához és felelmelkedéséhez is elengedhetetlen támogatásokat a fiatal Orbán nem utasította vissza, azonban azt akarja elérni, hogy más ilyen segítséget ne vehessen igénybe. Soros egyik legnagyobb baklövése az volt, hogy hitt a rendszerváltás utáni Fideszben és hitt abban, hogy Orbán képes lehet a demokrácia irányába terelni az országot. Tévedett, ma 2020-ban, a modern kori diktatúrák egyikében élve ezzel nap mint nap szembesülhetünk. Orbán hatalmával visszaélve tette meg magát az ország uralkodójává, magyarok millióinak életét tönkretéve. Létrehozott egy talpnyaló réteget, akik a támogatásokért cserébe szinte bármire hajlandóak, párhuzamosan azokkal az emberekkel, akik némán tűrik a folyamatos megaláztatásokat és szabadságjogaik elvételét.

Azon nincs értelme vitatkozni, hogy van-e már diktatúra, vagy még nincs. Aki Orbán Magyarországán él, pontosan tisztában lehet azzal, hogy mi a valóság. Az, hogy ide eljuthattunk, Soros korábbi támogatásának is köszönhető, azonban a legnagyobb felelősség minket, magyarokat terhel.

 

https://kolozsvaros.com/2020/01/26/soros-gyorgy-mai-napig-legnagyobb-hibaja-orban-viktor-felemelese-mar-csak-abban-bizhatunk-hogy-ilyen-hibat-tobbet-nem-kovet-el/

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.