2020, január 23 - 07:47 Sajtószemle

 FAZ: Egyelőre nem zárnák ki a Fideszt az Európai Néppártból

A kiszivárgott jelentés szerint a felfüggesztés meghosszabbítását javasolják Donald Tusk pártelnöknek. Az Európai Néppárt vezetése így oldaná meg, hogy Orbán Viktor személyében ne szerezzenek maguknak újabb ellenséget az uniós politikában.

Nem mertek dönteni a Fidesz sorsáról a néppárti bölcsek, ezért azt javasolták, hogy hosszabbítsák meg a magyar kormánypárt felfüggesztését – ez derült ki a kiszivárgott jelentésből, amelyet a német Frankfurter Allgemeine Zeitung hozott nyilvánosságra.

Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke hétfőn jelentette be, hogy találkozott a Fidesz vizsgálatával megbízott három politikussal. Az osztrák Wolfgang Schüssel, a belga Herman von Rompuy és a német Hans-Gert Pöttering feladata az volt, hogy a magyar kormánypárt felfüggesztése után mérjék fel, mennyire megy szembe az EPP alapértékeivel a Fidesz.

https://hvg.hu/itthon/20200122_Fidesz_felfuggesztes_neppart_bolcsek

Még a fideszes Fürjes Balázs szerint is vállalhatatlan volt az M1 interjúja Karácsonnyal videó

 

Ahogy arról kedden mi is beszámoltunk, hivatalba lépése után 100 nap után végre a közmédia hírcsatornája, az M1 is meghívta egy interjúra Budapest főpolgármesterét, Karácsony Gergelyt.

A műsorvezető egy sor lényegtelen, manipulatív és támadó kérdést tett fel Karácsonynak, amikor pedig érdemi válaszok adásába fogott, többször félbeszakította őt.

Mészáros Kata azzal kezdte, hogy számonkérte a főpolgármester, miért nem biciklivel érkezett a közmédia székházához, és az interjú további részében is kérdésekbe burkolva főképp a Fidesz-média fő támadási pontjait ismételgette.

Az interjú minőségén még Fürjes Balázs,  Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár is megütközött. A kormánypárti politikus a Twitteren azt írta, még szerencse, hogy nem az önkormányzati választások előtt ment le ez a műsor, mert akkor még több ellenzéki és kevesebb fideszes polgármester és képviselő lenne ma.

https://merce.hu/2020/01/22/meg-a-fideszes-furjes-balazs-szerint-is-vallalhatatlan-volt-az-m1-interjuja-karacsonnyal/

Az Európai Néppárt és a Fidesz függőjátszmája

Gyévai Zoltán - Brüsszel, 2020. január 22., 09:33

Privátbankár.hu

A szakításra utaló szaporodó jelek ellenére sem lehet biztosra venni a Fidesz közeli kizárását az Európai Néppártból. Egyelőre kétesélyes, hogy a EPP február 3-4-re összehívott politikai gyűlése egyáltalán döntést hoz majd a közel egy éve húzódó ügyben. Az viszont már biztosra vehető, hogy Donald Tusk, az Európai Néppárt új elnökének kezében futnak össze a szálak és az ő ítélete meghatározó lesz a végeredmény szempontjából.

https://privatbankar.hu/makro/az-europai-neppart-es-a-fidesz-fuggojatszmaja-330584

A Néppártban tartaná a Fideszt egy vezető CDU-s politikus

Wéber Balázs, 2020. január 22., 11:25

Privátbankár.hu

Daniel Caspary szerint rossz döntés lenne, ha a magyar kormánypártot kizárnák a konzervatív pártcsaládból.

Azzal nem vagyunk előrébb Európában, ha a szocialisták, liberálisok, Zöldek, konzervatívok és mi mindannyian kidobjuk a fekete bárányokat

idézte a ZDF a német kereszténydemokrata politikus európai parlamenti (EP) megszólalását. Caspary 2004 óta EP-képviselő, 2017 júliusa óta pedig ő vezeti a német CDU/CSU-frakciót az EP-ben.

 

https://privatbankar.hu/makro/a-neppartban-tartana-a-fideszt-egy-vezeto-cdu-s-politikus-330588

 

A kormány utánanézett a Bujákon megvert nő ügyének, és mindent rendben talált

Az államigazgatási szervek és a hatóságok minden törvényben előírt kötelezettségüknek eleget tettek – lényegében ezt közölte az Igazságügyi Minisztérium Orosz Bernadettel, akit novemberben vert meg brutálisan korábbi élettársa, egy volt katona egy bujáki panzióban.

A hatgyermekes anya a Varga Judit igazságügy-miniszternek decemberben elküldött levelében keményen kritizálta a hatóságok hozzáállását az áldozatvédelem ügyéhez. Azt írta: tapasztalata szerint Magyarországon olyan a helyzet, mintha az agressziót díjaznák.

Áldozat- és tanúvédelem járna, de semmit nem kapok

– írta.

A miskolci nő arra is felhívta a miniszter figyelmét, hogy az utóbbi hónapok sorozatos tragédiái jelezték, mekkora probléma a családon belüli erőszak az országban.

A levélre Varga helyett a tárca helyettes államtitkára, Gellén Márton válaszolt. Azt írta, az elmúlt hetekben megkereste a büntetőügyben hatáskörrel rendelkező Belügyminisztériumot, valamint a Legfőbb Ügyészséget, ahonnan azt a tájékoztatást kapta, hogy a nyomozás során sem késedelem, sem jogsértés nem történt a hatóságok részéről, ezért

a törvényesség érdekében történő intézkedést nem tartják indokoltnak.

https://24.hu/belfold/2020/01/22/kormany-orosz-bernadett-megvert-no/

Kirúgta a 168 Óra álhírgyártó munkatársát

Kárpáti András Magyar Nemzet

A 168 Óra a mai nappal megszünteti annak az újságírójának a munkaviszonyát, aki a lap vezetésének engedélye nélkül az online felületükön közzétette a Kivették Adrienn petevezetékét a miskolci kórházban, de ezt csak három évvel később, mástól tudta meg című cikket – tájékoztatta lapunkat Rózsa Péter, a portál főszerkesztője. Szavai szerint a lap vezetése sem a cikk január 16-i első, sem pedig a később készült változatát nem tartotta közlésre alkalmasnak, ám ennek ellenére az oldal szerkesztője egy nappal később, a szolgálati utat megkerülve, önkényesen kitette a honlapra. Ezt észlelve Rózsa másnap, január 17-én délelőtt telefonon egyeztetett a helyettesével – mivel éppen külföldön tartózkodott –, és azonnal levetették az írást.

Figyelemre méltó, hogy a múlt csütörtökön közzétett cikket – amely számos hamis információ mellett Nagy Gábort, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház orvos igazgatóját rasszizmussal rágalmazta – már múlt pénteken eltávolították, de a szerző elbocsátásáig négy teljes nap telt el, amely alatt a Magyar Nemzet is megkereste a hírportált. Bár Rózsa Péter hétfőn lapunk kérdésére nem cáfolta, hogy hibáztak, úgy gondolta, hogy nem kell helyesbítést közölniük, és a félretájékoztatásért sem kell elnézést kérniük az olvasóiktól, hiszen szavai szerint a cikk közlésekor még nem állt rendelkezésükre minden információ, s az említett páciens által a lapjuknak adott interjú exkluzivitását akarták érvényesíteni a közléssel. 

https://magyarnemzet.hu/belfold/kirugta-a-168-ora-alhirgyarto-munkatarsata-7695743/

 

Tovább terjed a kínai koronavírus

Négyszáz fölé nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, ahol a járvány már az ország 13 régióját elérte - közölte a Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedd este.

Li Pin, a bizottság igazgató-helyettese a hivatal pekingi sajtótájékoztatóján elmondta: a betegség halálos áldozatainak száma kilencre nőtt a járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban, és csak kedden 149 új fertőzöttet diagnosztizáltak az országban, így az összes beteg száma 440-re emelkedett.

A vírus néhány esetben már Tajvanon, Thaiföldön, Japánban, Dél-Koreában és az Egyesült Államokban is megjelent. (MTI)

 

https://444.hu/2020/01/22/tovabb-terjed-a-kinai-koronavirus

 

Az új davosi jelentés szerint nem túl jó Magyarországon a társadalmi mobilitás

A legújabb davosi társadalmi mobilitási jelentés 82 ország közül a 37. helyre sorolja Magyarországot, ami első ránézésre nem is tűnik olyan rossznak. Másodikra viszont már nem annyira szívderítő a helyzet, a jelentésben szereplő EU-tagállamok közül ugyanis csak Bulgária (40. hely), Románia (42. hely) és a gazdasági válság utáni csődből éledező Görögország (48. hely) teljesített rosszabbul Magyarországnál, ahol annyit legalább mindenképp érvényesül a társadalmi mobilitás, hogy az ország leggazdagabb embere egy falusi gázszerelő.

A lista első 5. helyét egyébként az északi államok töltik be, ebben a sorrendben Dánia, Norvégia, Finnország, Svédország és Izland. Őket Hollandia, Svájc, Ausztria, Belgium, Luxemburg, Németország és Franciaország követi.

A lista egyébként aszerint próbálja rangsorba állítani az országokat, hogy melyik gördíti a legkevesebb akadályt azok elé, akik a társadalom alsóbb rétegeiből igyekeznek feltörni.

https://444.hu/2020/01/22/az-uj-davosi-jelentes-szerint-nem-tul-jo-magyarorszagon-a-tarsadalmi-mobilitas

 

Tizenötször több uniós pénz jutott Knézy haknijára, mint a gyerektábor felügyelőinek Makón

Kis híján 500 millió forintos uniós támogatást nyert Makó értékközvetítésre. Az eddig kifizetett számlákból kiderül: a Sportágválasztó Börzén 126 ezer forintot költöttek az MTVA-s Knézy Jenő 4 órás műsorvezetésére, röpködtek a milliók a falunapokra, tanulmánykészítőknek. Éppen csak azokkal volt szűkmarkú a város, akik rászorultak volna a segítségre.

 

https://orszagszerte.atlatszo.hu/tizenotszor-tobb-unios-penz-jutott-knezy-haknijara-mint-a-gyerektabor-felugyeloinek-makon/

 

Szabad szemmel: Orbán nem volt túl együttműködő a néppárti bölcsekkel

Nemzetközi sajtószemle, 2020.január 22.

 

https://nepszava.hu/3064409_szabad-szemmel-orban-nem-volt-tul-egyuttmukodo-a-nepparti-bolcsekkel

 

Orbán válaszra sem méltatta a tanárokat – A szakszervezet sztrájkbizottságot alapított

A tavaly novemberi pedagógustüntetésen átadott petíciókra sem reagáltak a szakminisztériumok. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a kormány ígérgetésekkel húzza az időt.

 

Hiába fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz több mint 150 ezer pedagógus jövőjét érintő kérdésekkel a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) vezetője, a kormányfőtől mind a mai napig nem érkezett válasz – nyilatkozta lapunknak Szabó Zsuzsa PSZ-elnök. Elmondta azt is, a tavaly novemberi pedagógustüntetésen petíciót adtak át az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium képviselőinek, ám ennek sem lett semmilyen következménye. A tüntetésen bejelentették: ha a kormány nem teljesíti a szakszervezet követeléseit, januárban sztrájkra is sor kerülhet. Ám a kormány időhúzó taktikája miatt erre – egyelőre – nem kerül sor. Szabó Zsuzsa felidézte, decemberben Latorcai Csaba, az Emmi közigazgatási államtitkára biztosította őt arról, hogy a PSZ követeléseit napirenden tartja a kormány, december 23-áig pedig döntés is születhet.

 

https://nepszava.hu/3064440_orban-valaszra-sem-meltatta-a-tanarokat--a-szakszervezet-sztrajkbizottsagot-alapitott

Az Orbán-rezsim sérülékeny - interjú Gerőcs Tamás közgazdásszal

Nagyon erősen függ a külső gazdasági, geopolitikai változásoktól, ami a rendszer válságához vezethet - mondta Gerőcs Tamás, a Helyzet Műhely fiatal társadalomtudósokból álló kutatócsapatának tagja, aki jelenleg az USA-ban ösztöndíjas kutató.

https://nepszava.hu/3064344_az-orban-rezsim-serulekeny-interju-gerocs-tamas-kozgazdasszal

 

Charles Gati A főszerepben: Trump

Képtelenség egyszerű állításokkal leírni a mai amerikai valóságot. Trump elnök diktatórikus igényei tagadhatatlanok, már ki is mondta, hogy az elnök azt csinál, amit akar. Ám a valóságban a korlátok még léteznek. 

https://nepszava.hu/3064407_a-foszerepben-trump

Nem akar missziót küldeni hozzánk az Európai Néppárt

HATÁSKÖRÖKET VONNA EL AZ UNIÓS ÁLLAMOKTÓL A LIBERÁLISOK MIGRÁCIÓS TERVEZETE

Judi Tamara (Brüsszel) Magyar Nemzet

Zöld és baloldali nyomásra Magyarországon vizsgálódna az Euró­pai Parlament, de az Európai Néppárt ellenzi az utat. Tegnap Brüsszelben azt is beharangozták, hogy még idén létrejön a 27 EU-tagország részvételével készített, átfogó jogállamisági jelentés.

Az Európai Néppárt (EPP) szakmai koordinátora ellenezte, hogy az Európai Parlament állampolgári jogi szakbizottsága (LIBE) tényfeltáró delegációt küldjön Magyarországra – tudta meg a Magyar Nemzet.

­Információink szerint míg az uniós döntéshozó testület baloldali és zöldpártjai erősen küzdenek érte, hogy mielőbb vizsgálódhassanak hazánkban, a néppárt teljességgel indokolatlannak tartja az utat. Annál is inkább, mert úgynevezett kvótán felüli, azaz extra, eddig be nem tervezett misszióról lenne szó.

Az EP-elnökök értekezlete formációja (a képviselőcsoportok vezetői és a parlament elnöke) hozza majd meg a végső döntést a magyarországi útról. Tegnap délután a Népszava írt arról, hogy a szakbizottság és az új képviselő-testület tagjai megismerkednének a hazai állapotokkal.

 

https://magyarnemzet.hu/kulfold/nem-akar-missziot-kuldeni-hozzank-az-europai-neppart-7694873/

 

Új aktiváló erőre van szükség a jobboldalon

Magyar Nemzet

– A polgári oldalnak át kell gondolnia a kommunikációt és a mozgósítást a 2022-es parlamenti választások előtt – mondta kedden Tarlós István a Választások előtt, választások után elnevezésű rendezvényen Budapesten. Az Asszonyok a Nemzeti Egységért Mozgalom szervezésében megtartott eseményen a volt főpolgármester kijelentette: – Látni kell, hogy a Momentum megelőzte a Fideszt az online térben, ahol – tudomásul kell venni – a teljesítménynek és a valóságnak semmi szerepe nincs. A jobboldalnak figyelnie kell rá, hogy a legszélsőségesebb és leggátlástalanabb nézeteket a Momentum képviseli az ellenzékben, akiket semmiképpen sem lehet hazafinak nevezni ­– vélekedett a volt városvezető, aki úgy látja, ez a párt jelenti a legnagyobb veszélyt az ellenzéki oldalon.

https://magyarnemzet.hu/belfold/uj-aktivalo-erore-van-szukseg-a-jobboldalon-7695419/

 

Tényferdítő átoperált valóság

ESZKÖZÜL HASZNÁLTÁK FEL A CIGÁNYSÁGOT AZOK, AKIK A MISKOLCI KÓRHÁZI ESETRŐL HAZUDOZTAK

Novák Miklós Magyar Nemzet

Az ügy pontosan rámutat a baloldali média működésére. A 168 Óra, továbbá az Index és a 444 – amelyek kétely nélkül átvették a „sztorit” és a szalagcímet – most kommentár, magyarázkodás nélkül, sunyin leszedték oldalukról a témával foglalkozó cikket, amely azonban a 24.hu-n – nehéz eldönteni, hogy lustaságból vagy ostobaságból – hétfőn még mindig elérhető volt.

A cáfolatokat, az igazságot persze már nem juttatják el az olvasókhoz. Mert a téma görög tovább a maga módján, kaszál, szedi az áldozatait a közösségi médiában. Romaszervezetek már tüntetést szerveznek a magyarországi kényszersterilizálás ellen, csak idő kérdése, s a nyugati sajtó homályosan tálalva az esetet ismét előveszi Magyarországot a rasszizmus vádjával.

A média, a széles nyilvánosság nem a cáfolat és az igazság, hanem a vád, a hazugság csíráját ülteti el a szívekben és fejekben. Így működik ez a gépezet. S ennek pontosan tudatában vannak azok, akik gerjesztették az egészet. Aljas, undorító játszmát űzve.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/tenyferdito-atoperalt-valosag-7693238/

 

Marad a Gyurcsány-vonal a Jobbikban, vagy változás jön?

BORDÁCS BÁLINT ORIGO

Továbbra is forrnak az indulatok a tisztújítás előtt álló Jobbikban, miután a párt két, erősnek számító embere, Jakab Péter frakcióvezető, és Szávay István volt parlamenti képviselő szembekerült egymással - így értesült az Origo. Úgy tudjuk, a tagság egy része zúgolódik a veszekedés miatt, amelynek legnagyobb nyertese Gyöngyösi Márton lehet. A párt EP-képviselője Jakab elnökké választásával minden eddiginél nagyobb befolyásra tehet szert a párton belül. Mint ismert, a Jakab-Gyöngyösi páros egyértelműen a Gyurcsány Ferenccel való szoros kapcsolat híve. Információink szerint ezzel párhuzamosan az ellentábor jelentősen megerősödött: Varga-Damm Andrea parlamenti képviselő támogatottsága napról napra növekszik. A fő kérdés természetesen az, amit a címben is írtunk: marad-e a Gyurcsány-vonal a Jobbikban (Jakab Péter elnöksége és az általa választott emberek megerősödése ezt jelentené) vagy változás lesz?

https://www.origo.hu/itthon/20200121-jakab-peter-szavay-istvan-vargadamm-andrea-gyongyosi-marton-jobbikos-belviszaly.html

Újabb migránscsempész alagutat találtak a déli határkerítés alatt

ORIGO

A korábban megtalált alagúttól 15 méterre találták meg az újabb alagutat a rendőrök Bács-Kiskun megyében - írta honlapján a rendőrség. Folyamatosan nő a migrációs nyomás a magyar határon. 

Tavaly ősszel Csikériánál a rendőrök egy alagutat találtak az ideiglenes biztonsági határzár alatt. Kedden, a korábbi nyílástól 15 méterre az egyik járőr egy gazzal eltakart, körülbelül 50 centiméter átmérőjű nyílást fedezett fel, amely átvezet a határzár alatt szerb területre. 

A jelenlegi adatok szerint a járatnál sikeres átjutás nem történt, mivel a rendőrök az alagutat annak befejezését követően rövid időn belül felfedezték, és a betemetéséig őrzik is.

https://www.origo.hu/itthon/20200122-ujabb-alagutat-talaltak-a-hatarzar-alatt.html

Tóta W.: Mivan? Mivan? Mivan? – Karácsony-interjú köztévé módra

Hőst csináltál belőle, te hülye csipa.

Hőst csináltál belőle, te hülye csipa.
Hőst csináltál belőle. Azok előtt, akik eddig utálták, bohócnak tartották, haragudtak rá, mert csak a propagandából ismerték. Képtelen vádakra válaszolt őszintén és ügyesen, és te lettél közben az egyre idegesebb, egyre vesztesebb, egyre ostobább kormány arca. Százezreknek ingott meg a hite és a gyűlölete – és akkor mi marad? Érvek, bazmeg? Vita? És mi leszel te abban a játékban? Hosztesz?

https://hvg.hu/itthon/20200122_Mivan_Mivan_Mivan__Karacsonyinterju_kozteve_modra

A jegybank is tehet arról, hogy a kormány lakáspolitikája megbukott

Az MNB volt az, amely alacsonyan tartotta a kamatokat, és rászorította a bankokat az olcsó, fogyasztóbarát jelzálogkölcsönzésre - írja a HVG hetilap.

https://hvg.hu/ingatlan/20200122_A_jegybank_is_tehet_arrol_hogy_a_kormany_lakaspolitikaja_megbukott

A problémás körzeteket hagyta Orbán a választókerületi értékelések végére

Köszönöm a bizalmat! – ezt írta keddi, a miniszterelnökkel folytatott megbeszélésén készült fotója alá a fideszes Boldog István, akinek neve egy, a választókörzetében történt korrupciógyanús ügyben vetődött fel, legközelebbi munkatársát pedig már őrizetbe is vették emiatt. Bár a kiírás alapján úgy tűnhet, hogy a politikus 2022-es képviselő-jelöltségét nem befolyásolja a büntetőügy, miután beszéltünk vele, kiderült, ez nincs feltétlenül így. A posztok felülvizsgálatának nagyjából a harmadánál tart most Orbán Viktor, és még csak most jönnek a zűrösebb helyek.

https://hvg.hu/itthon/20200122_Orban_Vikor_Fidesz_valasztokeruleti_elnokok_felidos_ertekeles

Lezárult a vizsgálat, Mészáros Lőrinc erőműve vízszennyezési bírságot kapott

A bírságot megállapító határozat az erőmű üzemeltetésében lévő Őzse-völgyi ipari víztározóból kibocsátott szennyezett víz által a befogadó felszíni vizekben okozott rendkívüli vízszennyezés miatt indított eljárásban született.

Július végén napokon át bűzös, habos víz folyt a Bene-patakban Detknél, nem messze a Mátrai Erőműtől – számolt be a HEOL.hu hírportál. A víznek először zöld színe volt, majd szürkés és fekete iszapos lett, mint a mocsár – ecsetelte egy helyi asszony a lapnak. Az ügyben érintett hatóságok – vízügy, kormányhivatal, katasztrófavédelem – bejelentés alapján vizsgálatokat indítottak. A katasztrófavédelem mint vízügyi hatóság később arra jutott, hogy az Őzse-völgyi ipari víztározóból leeresztett, magas szervesanyag-tartalmú víz okozta több patak szennyeződését. A hatóság ezt követően indított vízszennyezési bírság kiszabására irányuló eljárást. Az erőmű tározójába vezeti ipari szennyvizét, továbbá a telephelyén összegyűlt csapadékvizét a Viresol Kft., amelynél szabálytalan hulladéktárolást állapítottak meg – a Heves Megyei Kormányhivatal a hulladékok haladéktalan elszállítására kötelezte a Viresolt.

Pintér Sándor belügyminiszter Kocsis-Cake Olivio országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában az „ügyben szintén érintett” Viresol Kft-ről beszélt. Nem világos, a vízszennyezési eljárás érintette-e a céget, a katasztrófavédelem ezt a hvg.hu ismételt kérdésére sem árulta el.

https://hvg.hu/gazdasag/20200122_Meszaros_Lorinc_eromuve_vizszennyezesi_birsagot_kapott

Módosításokkal hagyta jóvá a brit parlament felsőháza a Brexit-törvényt, az egyik a kint élő magyarokat is érinti

ivel a Lordok Háza több olyan módosítást csatolt a Brexit-törvénytervezethez, amely ellenkezik a Boris Johnson miniszterelnök vezette konzervatív párti kormány szándékaival, az alsóház a héten ismét napirendre veszi a tervezetet, és nagy valószínűséggel kiszavazza belőle a felsőházi módosításokat.

Boris Johnson sokszor hangoztatott célja, hogy az Egyesült Királyság a Brexit jelenleg érvényes határnapján, vagyis jövő pénteken kilépjen az Európai Unióból (EU), így a ratifikációs folyamatot addig végig kell vinni. Nem fér sok kétség ahhoz, hogy ez a kilépésig megtörténik, tekintettel arra, hogy a december 12-én tartott, előre hozott brit parlamenti választások óta a Konzervatív Pártnak - amely addig kisebbségben kormányzott - immár kényelmes, 80 fős többsége van az alsóházban.

A felsőház által a Brexit-törvényjavaslathoz fűzött egyik legnagyobb horderejű módosítás azt mondja ki, hogy az Egyesült Királyságban élő és a Brexit után is maradni kívánó külföldi EU-állampolgároknak automatikusan biztosítani kell a további tartózkodási jogot, és erről a brit kormánynak fizikai formában létező dokumentumban kell tájékoztatnia őket.

https://168ora.hu/kulfold/egyesult-kiralysag-brexit-torveny-megallapodas-parlament-modositas-kilepes-boris-johnson-180755

Csöndben megszabadult két rejtélyes pénzgyárától az egyik legtehetősebb fideszes képviselő

Baka F. Zoltán

Bánki Erik érdekeltségeit megrostálta az idő, néhány elhullott, de nem maradt vállalkozás nélkül.

z elmúlt években több cikk is foglalkozott Bánki Erik vagyoni helyzetével, arra keresve a választ, hogy milyen összefüggés áll fenn a vagyonnyilatkozataiban szereplő adatok és a céges nyilvántartásokban fellelhető pénzáramok között (itt olvashatja a 444, valamint a Magyar Nemzet cikkét, utóbbi még a Simicska-korszakban született).

A lényeg: két olyan vállalkozás is köthető volt Bánki Erikhez, amelyekben látszólag semmilyen érdemi tevékenység nem folyt, mérlegadatok sem szerepeltek a nyilvántartásokban, mégis volt olyan év - 2015 - amikor összesen 28 millió forintot tudott kivenni ezekből a cégekből a parlamentnek leadott vagyonnyilatkozata szerint. (Ez - mármint a cégekből származó bevétel feltüntetése - a későbbi vagyonnyilatkozatokból már hiányzik, ami alapértelmezésben azt jelenti, hogy a képviselő nem vett ki pénzt ezekből az érdekeltségeiből.)

https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/csondben-megszabadult-ket-rejtelyes-penzgyaratol-az-egyik-legtehetosebb-fideszes-kepviselo.html

A kormány titokban döntötte el, még az idén elköltöztetik a Természettudományi Múzeumot

Forrásaink arról számoltak be, hogy a kérdésről úgynevezett 2-es típusú (vagyis 2000-es sorszámú) határozatot hozott a kormány. Az ilyet nem kell megjelentetni a Magyar Közlönyben, így nem kap nagyobb nyilvánosságot.

Információink szerint Bernert Zsolt főigazgató egy múlt pénteki értekezleten közölte az alkalmazottakkal, hogy a kormány meghozta a végleges döntést az ügyben, tehát a korábbi, előzetes tervekkel ellentétben a költöztetés már eldöntött ténynek tekinthető. A kormánydöntésről a múzeumban semelyik érintett nem látott írott dokumentumot. A főigazgató elmondása szerint (amelyet több olyan személy közvetített felénk, akik hallották őt erről beszélni) ő sem látta a kormányhatározat szövegét, csak a tartalmát ismertették vele szóban.

https://index.hu/techtud/2020/01/22/a_kormany_titokban_eldontotte_hogy_a_termeszettudomanyi_muzeumnak_iden_ki_kell_koltoznie_a_ludovikarol

Vitézy: Tíz éven belül utazhatunk az ötös metróval

A következő hét év legfontosabb közlekedési beruházása az 5-ös metró, ami egy metrószerű vasút lesz, mondta Vitézy Dávid, a most létrehozott Budapest Fejlesztési Központ frissen kinevezett vezetője, aki szerint 7-10 év telik el az átadásig egy ekkora projektnél. Mint közölte, nem kormányzati alternatív városházát építenek, hanem együttműködésre törekszenek a fővárossal. Interjúnkban beszélt még új hidakról, M0-nyugati szakaszról, kerékpárutakról és a rollerfóbia ellenszeréről. Az is kiderült, hogy a jövő budapesti fejlesztéseit végrehajtó cég vezetője egyben múzeumigazgató is marad.

https://index.hu/belfold/2020/01/22/vitezy_bfk_bkk_mav_kozlekedes/

Trump 25 százalékos büntetővámmal fenyegeti az EU-t, ha nem törlik el a techcégek adóját

Súlyos vámok kivetésével fenyegette meg az Európai Uniót Donald Trump amerikai elnök arra az esetre, ha nem sikerül átfogó kereskedelmi megállapodást kötni, és az európai országok nem hagynak fel a leginkább az amerikai óriásvállalatokat érintő digitális adó bevezetésével – írja az MTI.

CNBC amerikai hírtelevíziónak szerdán, a davosi Világgazdasági Konferencián adott interjújában az amerikai elnök úgy fogalmazott, hogy "nagyon, nagyon nehéz tárgyalni" Európával, amely "évek óta kizsigereli" az Egyesült Államokat. Ha nem sikerül dűlőre jutni, "nagyon magas vámokat" vet ki az Egyesült Államok az Európából importált autókra és más egyéb termékekre.

 

https://index.hu/gazdasag/2020/01/22/trump_eu_kereskedelem_vam_autoipar_digitalis_tech_ado_davos_kizsigerel_usa_amerika_europa/#

 

Több legyet is ütött egy csapásra Putyin, amikor lemondatta az orosz kormányt

A január 15-i váratlan moszkvai kormány-átalakítással Vlagyimir Putyin megszabadult az egyre népszerűtlenebbé váló Dmitrij Medvegyev miniszterelnöktől, egyúttal hangzatos reformokat is hirdetett, de valójában mindez már annak a jele, hogy az Oroszországot 20 éve irányító nagy kombinátor megkezdte a felkészülést arra, hogy 2024-ben lejár az utolsó államfői mandátuma.

https://hvg.hu/360/202004__lemondott_orosz_kormany__beindult_helyezkedes__putyin_kavar__a_nagy_kombinator

 

Kínaiaknak adta el az MNB-alapítvány Budapest egyik legdrágább telkét

Másfél éves tárgyalást követően a napokban zárul le a Reno Udvar és környéke eladása (Váci út 160-168.) - tudta meg a Napi.hu. A Váci úti "irodafolyosó" legfrekventáltabb helyén, a Csavargyár utcánál levő 7,5 hektáros területet az MNB Pallas Athéné alapítványainak vagyonkezelője, az Optima Befektetési Zrt. a három telket még 2016-ban 17,2 milliárd forintért (55,2 millió euró) vette meg. A most 22,8 milliárd forintot érő ingatlannak a 60,4 százalékát adták tovább egy kínai befektetőnek. Lapunk értesülései szerint a vevő a Chi Fu Csoport, amelynek vezetője a magyar állampolgársággal is rendelkező Frank Liu.

https://www.napi.hu/ingatlan/reno-udvar-pallas-athene-alapitvany-optima-befektetesi-zrt-chi-fu-csoport.698890.html

Komoly halálkereszt jelent meg - jöhet a gyengülés

Az elmúlt évek viszonylagos nyugalma után akár komolyabban gyengülni is kezdhet a dollár a többi devizával szemben. A határidős piaci pozíciók szerint as befektetők mindenesetre ezt gondolják, s technikai jelei is vannak ennek.

https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/dollar-halalkereszt-tozsde-dollar-befektetes.698900.html

 

Megkapta a tízmilliárdos budapesti a számlát a kukaholding

Megérkezett a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-hez az az FKF Zrt. által kiállított számla, amely a 2019-es fővárosi szemétszállításért még hátralévő közel tízmilliárd forintos hátralék kifizetését késleltette. Mostanáig.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/szemet-kuka-holding-szamla-budapest.698911.html

 

ISMÉT TELJES POMPÁJÁBAN MUTATTA MEG A KÖZMÉDIA, HOGY MILYEN SZOMORÚ FIDESZES PROPAGANDISTÁNAK LENNI

azonnali.hu

 

Még a rég fideszesített köztelevízió történetében is unikális pillanat volt a kedd esti interjú Karácsony Gergellyel. Ezután azt is meg tudnám bocsátani, ha Hadházy Ákos harminckettedszerre is odaláncolná magát a Kunigunda utcai kabarészínház épületéhez.

 

https://azonnali.hu/cikk/20200122_ismet-teljes-pompajaban-mutatta-meg-a-kozmedia-hogy-milyen-szomoru-fideszes-propagandistanak-lenni

 

LEHET MÁS A PÁRBESZÉD?

azonnali.hu

Az LMP-Párbeszéd szakadás mögötti tényleges ok mára elmúlt: az LMP része az ellenzéki együttműködésnek. Akkor mi értelme a további különutasságnak?

A Lehet Más a Politika (LMP) bő tíz éve sikeresen hozta be a zöldpolitikát a magyar közéletbe, ráadásul – összehasonlítva a régió többi ökopártjával – sikeresnek is mondható: 2010-ben indult el először országgyűlési választáson, és azóta mindegyiken megugrotta az öt százalékot. A környező országokban – leszámítva Ausztriát – a horvátoknál, szlovénoknál és cseheknél jelentek meg a zöldek rövidebb ideig, de sehol sem tudtak tartósan megkapaszkodni. Ennyiben – a maga által támasztott célok el nem érése ellenére is – az LMP büszkén is tekinthetne vissza a múltjára.

 

Azonban az LMP 2010-es sikere egybeesett a „rendszerváltás rendszerének” végével, amikor Orbán Viktor a kétharmados parlamenti többségével elkezdett kiépíteni egy egyre autoriterebb rendszert. Ilyen körülmények között az LMP újszerűsége egyre kevésbé tudott látszani, mert egyre inkább a rezsimhez kapcsolódóan alakult ki a fő frontvonal. Az LMP, amiben a párt addig is legtehetségesebb politikusa, Schiffer András egyre meghatározóbb lett,

https://azonnali.hu/cikk/20200122_lehet-mas-a-parbeszed

 

„Szultáni fogadtatást” kapott Orbán az indonéziai Yogyakartában

Megérkezett az indonéziai Yogyakartába Orbán Viktor miniszterelnök, a repülőtéren X. Hamengkubuwono szultán, a Yogyakartai Különleges Terület kormányzója fogadta, akivel kétoldalú tárgyalást is folytatott – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

„Szultáni fogadtatás” – írták Orbán Facebook-oldalára a videóhoz, amin látszik, hogy Orbán az érkezése után egy katonának is tisztelgett. 

https://444.hu/2020/01/22/szulatni-fogadtatast-kapott-orban-az-indoneziai-yogyakartaban

Orbán Csányi Sándor magángépével repült Indonéziába

Az OTP-elnök 13 milliárd forintot érő Dassault Falcon repülőjével utazott Yogyakartába Orbán Viktor – értesült a 24.huCsányi Sándor magángépe a Flightradar adatai szerint szerdán kora délután érkezett meg az indonéziai városba.

24.hu kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke elismerte, hogy a kormányfő a „korábbi gyakorlatnak megfelelően bérelt repülőgéppel” utazott. A Miniszterelnöki Kabinet a „járatra személyenként vásárolta meg repülőjegyeket”.

Havasi magyarázata szerint az Európán kívüli utazásra azért választották a magángép kibérlését, mert az új honvédségi gépek esetében, amelyeket Orbán Viktor már több külföldi útjához igénybe vett, a katonai hasznosítás elsőbbséget élvez. Márpedig – közölte a sajtófőnök – jelenleg Irakban instabil a helyzet, és az ott szolgáló magyar katonák hazahozatala az iraki kormány döntésétől függően bármikor szükségessé válhat. Ezért a gépek készenlétben vannak

 

https://24.hu/kulfold/2020/01/22/orban-viktor-csanyi-sandor-magangepevel-repult-indoneziaba/

Idén bő 110 milliárdot fizetünk a letelepedési kötvények után

Csabai Károly

Ezúttal egy ellenzéki képviselő faggatta írásban a pénzügyminisztert arról, mennyit kell visszafizetnie az államnak a letelepedési kötvényes off-shore cégeknek az öt év után lejáró kötvénycsomagok után 2020-ban.

Az ugyancsak írásban kapott választól az LMP-s Demeter Márta nem lett okosabb. A Varga Mihály nevében és megbízásából reagáló parlamenti államtitkár, Tállai András ugyanis ahelyett, hogy megmondta volna a pontos adatot, kutatómunkára kárhoztatta a honanyát. Azt írván, hogy az „LMÁK sorozatainak adatai – így a 2020-ban lejáróé is – mindenki számára elérhetőek az ÁKK honlapján...A 2020. évi finanszírozás szerkezetéről szintén nyilvánosan, mindenki számára elérhető információkat tesz közzé az ÁKK honlapján, az Éves Finanszírozási Kiadvány 2020 című dokumentum részletesen bemutatja a lejáró adósság finanszírozási forrásait”.

https://mfor.hu/cikkek/makro/megint-teriteken-a-letelepedesi-kotvenyek.html

 A kormány szerint az atomenergia a nyerő, csak Paks II árát hagyták ki az egyenletből

Az új energiastratégia hat villamoserőművi forgatókönyvet vesz számításba, ezek közül csak egy van, amelyikben nem szerepel Paks II. A felépítendő atomerőmű árát egyik szcenárió sem veszi figyelembe, azzal együtt messze a Paks-mentes verzió lenne a legolcsóbb, bár több áramot kellene importálni, és más megoldásra lenne szükség a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez.

https://hvg.hu/gazdasag/20200122_energiastrategia_klima_paks_atomenergia

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.