2020, január 22 - 07:51 Sajtószemle

Napi 414 forint jutott élelmiszerre egymillió magyarnak

RTL HÍRADÓ • 2020. JAN. 20. 18:25

Napi 414 forint jutott élelmiszerre egymillió magyarnak, a legalacsonyabb jövedelműeknek 2018-ban - a KSH végső adatai szerint. Ebből az összegből egy adag ebédet sem lehet megfőzni az egyik legtöbb ingyen ételt osztó alapítvány szerint. A legkisebb pénzűek főleg kenyeret és krumplit esznek, viszont fele annyit gyümölcsöt sem, mint a legjobban kereső egymillió magyar.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/napi-414-forint-jutott-elelmiszerre-egymillio-magyarnak-gazdasag-2020

A világ dollármilliárdosainak nagyobb a vagyona, mint 4,6 milliárd embernek összesen

euronews

A világ 2153 dollármilliárdosának a vagyona akkora, mint a 4,6 milliárd legszegényebb embernek együttvéve, azaz a Föld lakosságának a legszegényebben élő 60 százalékának - derül ki a brit alapítású Oxfam jelentéséből, amit a davosi Világgazdasági Fórum kezdete előtt hoztak nyilvánosságra.

A dollármilliárdosok száma megduplázódott az elmúlt évtizedben, írja jelentésében a nemzetközi segélyszervezet. Magyarországon egyébként két dollármilliárdos él, Csányi Sándor OTP-vezér és Mészáros Lőrinc volt felcsúti polgármester. Csányi neve 2018-ban, Mészárosé pedig 2019-ben került fel a Forbes dollármilliárdosainak a listájára.

A globális egyenlőtlenség megdöbbentően leküzdhetetlenné vált és hatalmas. "A szakadék a gazdagok és a szegények között nem oldható meg átgondolt egyenlőtlenségi politika nélkül, és túlságosan kevés kormány elkötelezett ebben az irányban" - mondta Amitabh Behar, az Oxfam India igazgatója, aki részt vesz a fórumon a jótékonysági szervezet képviseletében.

A jelentés hét legdöbbenetesebb megállapítása

https://hu.euronews.com/2020/01/20/a-vilag-dollarmilliardosainak-nagyobb-a-vagyona-mint-4-6-milliard-embernek-osszesen

Szabad szemmel: se lenyelni, se kiköpni nem tudja a Fideszt a Néppárt

Nemzetközi sajtószemle, 2020. január 21.

https://nepszava.hu/3064276_szabad-szemmel-se-lenyelni-se-kikopni-nem-tudja-a-fideszt-a-neppart

Megbukott a nagy budapesti metrócsalás

A BKV menedzsmentje gyakorlatilag beismerte az igazgatótanács rendkívüli ülésén, hogy az oroszoktól vett szerelvények többsége valójában új – értesült lapunk.

A kocsik közötti átjárók ajtajai – ezt válaszolta kínjában a BKV egyik vezetőségi tagja a cég legutóbbi igazgatótanácsi ülésén, amikor arról kérdezték, hogy végül is mi maradt meg a hármas metró vonalán korábban közlekedő, Oroszországba felújításra kiszállított metrókocsikból. Vagyis lényegében beismerte azt, amit a kormány és Tarlós István korábbi főpolgármester éveken át tagadott: a szerelvények zömében nem felújítottak, hanem újak. A beismerés valójában véletlen elszólásként hangzott el az Igazgató Tanács (IT) rendkívüli ülésén, amelyet eredetileg a Demokratikus Koalíció (DK) két delegáltjának kezdeményezésére a metrókocsik extrém rozsdásodása miatt hívták össze. A BKV vezetésének képviselői azt próbálták bizonygatni a testület tagjainak, hogy nincs ok az aggodalomra, csupán a prototípusként leszállított első három szerelvény rozsdásodik.

https://nepszava.hu/3064242_megbukott-a-nagy-budapesti-metrocsalas

Áder hivatala 28 millióért vett új protokoll-villanyautót

Ezzel könnyebb lesz klímabarátnak tűnnie, mint a járó motorral olykor órákat várakozó Mercedesével.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) a közbeszerzési adatbázisban fellelhető információk szerint tavaly év végén egy Audi e-tron Advanced 55 quattrót vásárolt - írja a Blikk. Áder János hivatala nettó 22,4 millió forintért vette az új autót, ami áfával együtt nagyjából 28 millió forint közpénz elköltését jelenti. (Ez mindenesetre nem rossz ár, mert a modell legalacsonyabb listaára hivatalos márkakaereskedőnél 29 millió forint. Ebből persze lehet kedvezményt kialkudni.) A KEH egy "új gyártású, felső-közép kategóriás, protokollcélú, tisztán elektromos, összkerékmeghajtású, 5 ajtós, 5 személyes, fokozatmentes automata váltós, fekete metál személygépkocsira" írt ki közbeszerzést, amit a Porsche Hungária nyert meg. A megkötött szerződés szerint az Audit legkésőbb december 18-ig kellett leszállítania a győztes vállalatnak.

Az államfő korábban egy hasonló értékű, S osztályos Mercedest használt.

 

https://nepszava.hu/3064285_ader-hivatala-28-millioert-vett-uj-protokoll-villanyautot 

Napfényben fürdő üvegkalitkát építenek a Mészáros Lőrinc-közeli sportklubnak

Tiszai Balázs mfor.hu

Kiírták a közbeszerzést a Postás Sport Egyesület tornaakadémiájára, a megrendelés alapján pedig egy nagyon modern épület terveit várják a pályázóktól. Az egyesület elnöke Vörös József, a felcsúti mágnás ügyvédje.

418,4 millió forintból kell megvalósítani.

A projekt kapcsán érdekesség, hogy a Postás SE elnöke Vörös József, Mészáros Lőrinc ügyvédje, aki 2017-ben érkezett a klubhoz, hogy kirángassa a gödörből a régóta küszködő sportegyesületet. Ez nem sikerült, sőt, érkeztével csak a bajból lett több - erről bővebben itt írtunk. Most azonban fordulhat a kocka, és beérhet Vörös munkájának a gyümölcse, méghozzá elég látványosan, legalábbis, ami a sporttelepet illeti.

https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/napfenyben-furdo-uvegkalitkat-epitenek-a-meszaros-lorinc-kozeli-sportklubnak.html

Megjelent a börtönkártérítések felülvizsgálatáról szóló rendelet: „egyes elítéltek ezt a saját meggazdagodásukra használják fel”

A kormány szerint ez „joggal sérti a társadalom igazságérzetét”. A kártérítések felfüggesztéséről volt szó korábban, de most mégsem ez történt.

Orbán Viktor jegyzi a „börtönzsúfoltság miatti kártalanítási eljárásokkal kapcsolatos visszaélésékkel szembeni azonnali fellépésről” címet viselő kormányhatározatot, amely kedden jelent meg a Magyar Közlönyben. Ebben szó szerint az áll, hogy:

a Kormány álláspontja szerint a börtönzsúfoltságra hivatkozással elindított kártalanítási eljárásokat egyes elítélt bűnözők és segítőik visszaélésszerűen, a saját meggazdagodásukra használják fel, amely joggal sérti a társadalom és különösen a bűncselekmények áldozatai igazságérzetét, ezért ennek megakadályozása azonnali cselekvést követel.”

Ezért a kormány „felhívja az igazságügyi minisztert, hogy az egyes ügyekben a jogszabályok által biztosított legvégső időpontig a börtönzsúfoltság miatti kártalanítások kifizetését haladéktalanul függessze fel”.

Arra is kérte a kormány Varga Juditot, hogy „a hatályos szabályozást haladéktalanul vizsgálja felül, és annak eredményéről tájékoztassa a kormányt”.

Tehát ahogy a jogszabály megszövegezéséből is kitűnik, kommunikációs szinten úgy tűnik, felfüggesztik a kifizetéseket, valójában mégsem. Csak a legvégső határidőben fizetik azt ki.

https://hvg.hu/itthon/20200121_megjelent_a_bortonkarteritesek_felfuggeszteserol_szolo_rendelet

Nagyot blöffölt a kormány a börtönkártérítések felfüggesztésével

Kommunikációs trükknek és egyszerű hisztériakeltésnek tűnik a kormány bejelentése a fogvatartási körülmények miatt megítélt kártérítések kifizetéséről. A kedd reggel megjelent kormányhatározat ugyanis semmiben nem tér el a jelenlegi gyakorlattól. Ám később a kormány akár drasztikusabb eszközökhöz is folyamodhat.

https://hvg.hu/itthon/20200121_bloff_kormany_bortonkarterites_felfuggesztes

„A néppárti frakció 75-80 százaléka kész kitenni a Fideszt”

Már az Európai Néppárt belső egységét veszélyezteti a magyar kormánypárt kizárása körül kialakult vita, éppen ezért egyre több képviselő szabadulna Orbán Viktortól - értesült a hvg.hu. A Fidesz maradása mellett érvelők sem maradéktalanul elégedettek, a francia delegáció szerint a bölcsek tanácsának jelentéséből okulnia kell mindkét félnek, és megoldást kell találni a nézeteltérésekre. Az EPP vezetése azonban még mindig nem döntötte el, szavaznak-e a februári választmányon a Fidesz sorsáról.

https://hvg.hu/itthon/20200121_neppart_fidesz_kizaras

Végrehajtás lehet a kártérítési ügyekből Gyöngyöspatán

Hatvan gyöngyöspatai érintettből negyvennégyen nyilatkoztak az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány felé írásban hétfő délutánig arról, hogy pénzben vagy természetben, esetleg valamilyen arányban mindkettőben kérik a szegregáció miatt nekik jogerősen megítélt kártérítést. A dokumentumban arra is kitértek, hogy részt akarnak-e venni azon az egyeztetésben, amelyet a tankerület és az önkormányzat kezdeményezett a kártérítés természetbeni kifizetéséről - tudtuk meg Farkas Lillától, az alapítvány jogi képviselőjétől. Hozzátette: pertechnikai okokból nem árulhatja el e nyilatkozatok tartalmát.
Farkas Lilla elmondta: hétfőn kapták meg azt a felülvizsgálati kérelmet, amelyet a kártérítés kifizetését ellenezve a Kúriához intéztek az alperesek – felperesként ebbe jogukban van betekinteni –, s ennek elolvasása után reagálnak majd az abban foglaltakra.

https://nepszava.hu/3064265_vegrehajtas-lehet-a-karteritesi-ugyekbol-gyongyospatan

Hadházy: Mélygarázsok épülnek az Orbán-család birtokán

A két mélygarázst alagutak kötik össze az 520 négyzetméteres „cselédszállással”.

„Annyit tudok mondani, hogy majorság épül, minthogy ez mindig az is volt” – mondta a hvg.hu kérdésére évindító sajtótájékoztatóján Orbán Viktor családja hatvanpusztai építkezéséről. Hadházy Ákos régóta próbálja kideríteni, hogy mi épül a birtokon, a független országgyűlési képviselő most arról számolt be a Facebook-oldalán, hogy

a hatósági nyilvántartások – az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszerben rögzített adatok – szerint mélygarázs készül, ráadásul nem is egy, hanem kettő.

A bejegyzés szerint mindegyiket föld alatti folyosó köti össze az egyik kúriaépülettel.

https://hvg.hu/itthon/20200121_hadhazy_akos_orban_viktor_hatvanpuszta_majorsag_epitkezes_melygarazs

Jogerős ítélet született egy OLAF-jelentésből indult ügyben

Elméletileg 466 millió forintért vettek orvosi eszközöket, gyakorlatilag 101 milliót költöttek rájuk. A különbség egy offshore cég számláján landolt.

Az ügyészség közleménye szerint a vádlottak egy orvostechnikai eszközöket forgalmazó cég résztulajdonosaiként 2008-ban egy részben uniós fejlesztési kerethez nyújtottak be pályázatot, mert régiós orvosdiagnosztikai központot akartak létrehozni. A pályázatukban az orvostechnikai eszközöket túlárazva szerepeltették, a projekt megvalósításához a magyar költségvetésből 214 millió forintot kaptak. Ezután egy szlovák cégtől papíron 466 millió forintért diagnosztikai eszközöket vásároltak, amelyek értéke azonban a valóságban 101 millió forint volt.

A külföldi cég a vételárból az egyik vádlott Seychelles-szigeteki offshore cégéhez 364 millió forintot utalt át jutalékként, amiből a vádlott a közös cégükhöz 340 millió forintot juttatott.

A vádlottak a beszerzett eszközöket nem helyezték üzembe, illetve nem abban a régióban alkalmazták, ahová a pályázat szerint telepíteniük kellett volna.

https://hvg.hu/gazdasag/20200121_jogeros_itelet_olaf_orvosi_eszkozok_offshore_ceg

Budapest-politika szakmai műhelyt hoz létre a kormány, Vitézy Dávid a vezérigazgató

Gulyás Gergely kiemelte: Budapest jelentősége, szerepe, lakosságszáma és lehetőségei alapján is a legfontosabb magyar város. A kormányzati Budapest-politika szakmai műhelyeként Fürjes Balázs irányításával jön létre és működik a BFK. A névhasználathoz Karácsony Gergely főpolgármester hozzájárulását is megkapták, ezt köszönik neki, korrekt partneri gesztus volt – közölte.

Elmondta, Fürjes Balázs az új Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatójának Vitézy Dávidot kérte föl, aki a felkérést elfogadta.

Meggyőződésünk, hogy Vitézy Dávid személye és munkája komoly hozzáadott értéket jelent a kormányzati Budapest-munkában. Vitézy Dávid a BKK korábbi sikeres vezetőjeként az egyik legtapasztaltabb, legjobb városfejlesztési szakember, remekül fognak együtt dolgozni Fürjes államtitkárral – fogalmazott Gulyás Gergely.

https://hvg.hu/itthon/20200121_Budapestpolitika_szakmai_muhelyt_hoz_letre_a_kormany_Vitezy_David_a_vezerigazgato

Orbán és Trump, a két utcai harcos

Illiberális demokrácia helyett inkább a perszonalizált kormányzás kifejezést ajánlja Ruth Ben-Ghiat amerikai történész. A diktatúrák és a tekintélyelvű rendszerek szakértője különösen fontosnak tartja a békés tömegtiltakozásokat.

Orbán és Trump valóban egypetéjű ikrek volnának? Miből ered a vonzerejük? Orbánt és Trumpot is egyfajta „utcai harcos” aura veszi körül. Érzékük van a politikai időzítéshez és ahhoz, hogyan illeszkedjenek a politikai piachoz, pont azt nyújtva, amire annak szüksége van. Bár Trumpból hiányzik Orbán tapasztalata és kultúráltsága. Orbán Európa jobboldali fordulatának hullámát lovagolta meg, elvetette a demokratikus meggyőződést, ami az új légkörben csak akadályozta volna. Ő olyan, amilyennek minden sikeres autoriter politikusnak szükségszerűen lennie kell: könyörtelen opportunista. Trump ugyanilyen. Évtizedekig fontolgatta, hogy elindul az elnökségért, aztán rájött, hogy Obama nyolc éve után a fehér konzervatívok tele vannak ellenérzéssel és haraggal, amit ki tud használni. Habár korábban a Demokrata Párthoz húzott, felugrott a republikánusok harci szekerére és élesen jobbra kormányozta. Csalinak használja a rasszizmust, mert látja, hogy a piacon arra van igény. Még éppenhogy törvényes és már törvénytelen alkotóelemek keverékére épülő üzleti modellt alkalmaz a poitikában, nyilvánvalóvá téve, hogy a közhatalom révén kívánja magát gazdagítani és nem rejti véka alá a demokratikus normák iránti megvetését. Szeretne magának akkora hatalmat, mint Orbáné, főleg, ami a sajtót illeti. Azt hiszem, Trumpnak az a célja, hogy Amerikát a globális jobboldallal összhangba hozva egyfajta autoriter kormányzást honosítson meg.

https://nepszava.hu/3064194_orban-es-trump-a-ket-utcai-harcos

Párthovatartozásról és roma származásról is gyűjtött adatot a fideszes önkormányzat Baján

Közvélemény-kutatásnak álcázott, 2013-ban készült listákat talált a város momentumos vezetője.

 

Baján 2013-ban közvélemény-kutatásnak álcázva gyűjthettek adatokat az ott élők politikai preferenciáiról, az akkori fideszes polgármester iránti elkötelezettségükről vagy éppen roma származásáról – közölte az RTL Klub Híradója.

A Híradóban Baja momentumos polgármestere, Nyirati Klára számolt be arról, hogy egy 2000 nevet és címet tartalmazó lista került elő a Baja Marketing nevű önkormányzati cég irodájából. A város új momentumos polgármestere az RTL Híradónak azt mondta: nem is tudtak az iroda létezéséről, véletlenül találták meg.

Ekkor látták, hogy egy 2013-as kutatáshoz kikért címlistát nem semmisítettek meg és szembesültek azzal is, hogy kérdezőbiztosok nemcsak arra voltak kíváncsiak, hogy az illető kire szavazott az előző alkalommal, elégedett volt-e vele, mennyire szimpatikus neki Zsigó Róbert akkori fideszes polgármester. Azt is meg kellett figyelniük és feljegyezniük, hogy a válaszadók milyen jellegű épületben laknak,  milyen a lakás állaga vagy roma származásúak-e.

https://m.magyarnarancs.hu/belpol/parthovatartozasrol-es-roma-szarmazasrol-is-gyujtott-adatot-a-fideszes-onkormanyzat-bajan-126205

Van-e még értelme az Európai Néppártban maradni?

Fricz Tamás Magyar Nemzet

Szerintem – ha csak valami rendkívül kedvező fordulat nem történik – már nincs.

Azzal, hogy az Európai Néppárt frakciójának többsége úgy döntött, hogy meg kell szavazni az Európai Parlamentben a Magyarországot és Lengyelországot a jogállamiságuk állítólagos romlása miatt elítélő határozatot, egyértelmű döntést hozott. A pártcsalád az egyik családtagját lényegében véve elítélte és megbélyegezte.

Súlyosbító körülmény ráadásul, hogy ennek az EP-határozatnak – pontosabban állásfoglalási indítványnak – semmi érdemi, mármint jogi következménye nincs, csak és kizárólag azt szolgálta a baloldali, liberális és zöldpártok részéről, hogy tovább szítsa a hangulatot Magyarország és Lengyelország ellen. A hetes cikkely szerinti eljárás már régóta zajlik, s a parlamentnek ebbe a folyamatba az unió jelenlegi szabályai szerint már nincs beleszólása.

Vagyis a néppárt valóban megtehette volna, hogy legalább ebből a politikai cirkuszból kimarad. Nem tette. 

https://magyarnemzet.hu/kulfold/van-e-meg-ertelme-az-europai-neppartban-maradni-7689488/

Könnyfakasztó érveléssel rukkolt elő a főtanácsnok

Ádám Attila Magyar Nemzet

Az EU bizottsága még 2018-ban támadta meg az uniós bíróság előtt a külföldről támogatott civil szervezetek átláthatóságáról szóló magyar törvényt. A napokban sajtóközleményben tudatták a nyilvánossággal, hogy elkészült a perben a bíróság döntésére vonatkozó előzetes főtanácsnoki indítvány. Ebben könn­y­fakasztó érveléssel rukkolt elő az azt készítő Campos Sánchez-Bordona úr.

A főtanácsnok a külföldről származó adományok juttatását az egyik legfontosabb uniós alapszabadság, a tőkemozgás szabadsága körébe vonta. Szerinte a szabad tőkeáramlást az akadályozza, hogy bizonyos összeghatár felett a hazai fogadó szervezetek a külföldről támogatott státusukat kötelesek a nyilvántartó bíróságnak közzététel végett bejelenteni, illetve nyilatkozniuk kell a bíróság nyilvános adatbázisa részére a nagy összegű adományozók adatairól. Ennyi. Mint látható, ez a bejelentési és adatszolgáltatási kötelezettség nem köti semmilyen előzetes engedélyhez, igazoláshoz, feltételhez az adomány juttatását, szabadon lehet a tőkét mozgatni. Kizárólag a már lebonyolított tranzakciót illetően ír elő azt követő, utólagos adminisztratív kötelezettséget. Ettől tehát a támogató ugyanúgy akadálytalanul küldheti adományát a magyarországi szervezetnek, mintha ilyen szabályozás nem is lenne.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/konnyfakaszto-ervelessel-rukkolt-elo-a-fotanacsnok-7686635/

Száz kínos nap

Megyeri Dávid Magyar Nemzet

Kissé meglepően dicsérte Medgyessy Péter egykori MSZP-SZDSZ-es miniszterelnök pár hete Karácsony Gergelyt. Olyasmit mondott, hogy a főpolgármester a várakozásoknál jobban teljesít. Meglehetősen kétes értékű elismerés ez, miután nem mondott kevesebbet a volt szocialista politikus, mint hogy még ennél is gyengébb teljesítményt nézett ki a Párbeszéd nevű heccpártocska társelnökéből. Igaza is van a valaha az SZDSZ által kigolyózott politikusnak, mert Karigeri zuglói városvezetési botladozásai, tartalmukat tekintve agresszív, a politikai ellenfelek s a vele egyet nem értők elsöprését célzó megnyilatkozásai alapján sokakat meglephet, hogy a megválasztása óta eltelt száz nap alatt még csak ennyi kárt okozott és nem többet.

A száznapos bizonyítvány tehát semmiképpen sem pozitív. De hát téved az, aki azt hiszi, hogy Karácsony a rá szavazó megtévesztett fővárosiaknak akar megfelelni. Ha így volna, nem fenyegette volna meg a főpolgármesteri hivatal dolgozóit, hogy fél év türelmi időt kapnak, utána akár repülhetnek, és nem fenyegetné Budapest lakosait hol azzal, hogy kitiltják a dízelautókat, hol azzal, hogy nem parkolhatnak ingyen a lakhelyükhöz közel. 

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/szaz-kinos-nap-7690472/

A milliárdos elnökjelölt, aki Trump rémálma lehet

Michael Bloomberg kész akár kétmilliárd dollárt, azaz 600 milliárd forintot költeni saját pénzéből Trump legyőzésére.

Amikor Michael Bloomberg, New York egykori milliárdos polgármestere tavaly novemberben bejelentette, hogy beszáll a demokrata elnökjelöltségért folyó versenybe, baloldali riválisai azonnal támadásba lendültek. A kampányát a Wall Street-i pénzintézetek és a milliárdosok elleni küzdelemre kiélező Bernie Sanders és Elizabeth Warren is kijelentette, hogy egy elnökválasztást nem lehet pénzzel megvásárolni, az elnökség nem eladó.

A Wall Streeten meggazdagodott Bloomberg, az Egyesült Államok 8. leggazdagabb embere, akinek a Forbes legfrissebb adatai szerint 60 milliárd dolláros, azaz nagyjából 18 ezer milliárd forintos vagyona van, azonban pont arra készül, hogy bebizonyítsa: Sanders, Warren és a balra húzó baloldali demokraták tévednek. És erre kész több milliárd dollárt is rászánni a saját vagyonából.

Bloomberg kijelentette, hogy egymilliárd dollárt fordítani az elnökválasztási kampányra, a Fox Business gazdasági hírtelevízió információi szerint pedig akár kétmilliárd dollárt (600 milliárd forint) is elkölthet.

https://24.hu/kulfold/2020/01/21/michael-bloomberg-elnokvalasztas-2020-donald-trump/

Ungár Péter megerősítette: gondolkoznak az LMP és a Párbeszéd egyesítésén

Karácsony Gergely (Párbeszéd) főpolgármester korábbi, Mozgó Világban tett nyilatkozatára reagált az LMP-s Ungár Péter tegnap az ATV-n, amikor kijelentette:

Az LMP-ben nyitottak a tárgyalásra és akár az egyesülésre a Párbeszéddel.

Ungár Péter megerősítette: komoly felvetésnek tartja Karácsony Gergely ötletét, az országnak erős zöld képviseletre van szüksége, ezért nem elképzelhetetlen, hogy az LMP és a Párbeszéd a jövőben egyesülni fog.

https://24.hu/kozelet/2020/01/21/ungar-peter-lmp-parbeszed-egyesules/

Ő az Iszlám állam új vezére

Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbinak hívják az ISIS új vezetőjét – írja a Guardian több hírszerzői forrásra hivatkozva.  Az Iszlám Állam korábbi vezetőjét, Abu Bakr al-Bagdadit tavaly októberben likvidálta az amerikai hadsereg Donald Trump parancsára.

https://24.hu/kulfold/2020/01/20/al-salbi-iszlam-allam-vezeto/

Óriási változás a bankoknál - itt vannak a részletek

A magyar bankok is beszálltak a digitális versenybe. Egyre többüknél lehet online számlát nyitni, személyi hitel, áruhitel, autóhitel, sőt babaváró támogatás is elérhető már otthonról a fotelból.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/online-bankolas-digitalis-bank-bankszamla-hitel-babavaro-autohitel.698773.html

Ki nem találná, ki építheti a debreceni BMW-gyárat!

Érdekes építőipari pletykáról számolt be a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet információi szerint szakmai körökben erősödik az a feltételezés, hogy az utóbbi évek egyik legnagyobb magyarországi építési beruházásánál, a német BMW autógyártó debreceni gyárépítésénél a fővállalkozó jó eséllyel egy török nagyvállalat lehet. Ha ez így történik, az komoly felzúdulást váltana ki a hazai építésgazdaság főbb szereplőinél - fogalmaz a lap.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/auto-bmw-gyar-epitoipar-torok.698735.html

Salvini megnyerte az első fordulót migránsügyben

MH/MTI

A volt olasz belügyminiszter, Matteo Salvini saját maga szorgalmazza, hogy a parlament fossza meg mentelmi jogától, és állítsa bíróság elé egy migránsügyben, a jobbközép vezetőjével szembeni jogi eljárás azonban hosszúnak ígérkezik a keddi olasz sajtó szerint, amely azt is kétségbe vonja, hogy Salvinit egyáltalán elítélhetik.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200121-salvini-megnyerte-az-elso-fordulot-az-olasz-politikat-felkavaro-ujabb-migransugyben

LMP-Párbeszéd összeolvadás: „Huszadrangú hír, nincs jelentősége”

MH

Ismét felmerült annak a lehetősége, hogy összeolvad az LMP és a korábban éppen belőle kiszakadt Párbeszéd. A zöldpárt két korábbi társelnöke, Schiffer András és Hadházy Ákos szerint azonban ennek az égvilágon semmi jelentősége nincs, csak egy „huszadrangú hír".

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200121-lmp-parbeszed-osszeolvadas-huszadrangu-hir-nincs-jelentosege

Csinálják csak

Mi történt múlt héten az Európai Parlamentben? Mit jelent a Magyarországról és Lengyelországról szóló állásfoglalás?

Őry Mariann Magyar Hírlap

Ha teljes bizonyossággal meg akarjuk tudni, mi NEM történt, forduljunk a brüsszeli és stras­bourgi eseményeket mindig sajátosan értelmező magyar ellenzékhez. Egy semmilyen kötelezettséggel nem járó, a hazánkat és a lengyeleket érintő eljárásokat semmilyen irányban sem meghatározó dokumentum elfogadása egészen biztosan nem akkora drámai csapás, mint amekkorának ők beállítják.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200121-csinaljak-csak

Futballtámogatás másként: 150 millióért kísérték a szurkolókat

Törött csontok és ablakok maradtak a tavalyi év emlékezetes meccsei után, amiket a rendőrség alkalmanként több tízmillió forintért biztosított.

https://nepszava.hu/3064227_futballtamogatas-maskent-150-millioert-kisertek-a-szurkolokat

Elbukott terv – Így lehet hazaárulózva elárulni a hazát

Mai szemmel különös, hogy a rendszerváltás idején az értelmiség mennyire uralta a médiát. A legnézettebb időben ültek a kamera előtt közgazdászok, szociológusok, történészek, és amiről beszéltek, azt a nézők egy az egyben „fogták”. A Klubrádió Szabadság, elvtársak! című műsorában Petschnig Mária Zita közgazdászt kérdeztük a harminc évvel ezelőtti rendkívüli állapotokról.

https://168ora.hu/itthon/petschnig-maria-zita-rendszervaltas-1990-interju-reszlet-180566

Szellemi összeomlás – Folyóiratpiac: egyenlők és még egyenlőbbek

Az elmúlt év végének kultúrharcos turbulenciái miatt még nem jelentek meg a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) idei pályázatai, így számos nagy hagyományú folyóirat és a körülöttük kiépült szellemi műhely is összeomolhat. Miközben nemzedékek mentori tapasztalatait összegző szerkesztőségek, regionális irodalmi központok, egy-egy szakma meghatározó kiadványai sodródtak a lét és nemlét határára, közpénzekből átláthatatlan módon jutnak milliárdokhoz a kultúrharc kormányhű csapatai. Olyan helyzet alakult ki, amikor néhány százas példányszámban megjelenő lapokat hiába várhatnak évtizedek óta hűséges előfizetői, ám háromszázezret meghaladó számban nyomják ki az Előretolt Helyőrség elnevezésű mellékletet (milyen beszédes a cím!), amelyet nem az olvasói igény, hanem az állami akarat hívott életre.

https://168ora.hu/kultura/irodalom-folyoirat-tamogatas-sajto-magyarorszag-180567

Raoul Wallenberg emléke – Hosszú időn át hallgattak róla, de Gobbi Hildának nem mertek nemet mondani

A budapesti zsidók tízezreinek életét megmentő Raoul Wallenbergről egészen a rendszerváltásig nem nagyon lehetett nyilvánosan megemlékezni Magyarországon. Bár utcája nevét sose vették el, egyik szobrát ledöntötték, a másikat sokáig felavatni sem engedték. Nevét, hősiességét felidézni a köz előtt nem szabadott. Persze kivételek mindig akadtak. Az egyik legérdekesebb Gobbi Hildáé, aki a jól ellenőrzött Magyar Rádióban idézte fel alakját a hetvenes években.

Hallgassuk tovább Gobbi Hildát: „Jó néhány pályatársam Raoul Wallenbergnek köszönheti a megmenekülését. Valamikor 1944-ben az Üllői úton jártam (ott volt egy ideig Wallenberg irodája – A szerk.) néhány barátom ügyében néhány papírral, kéréssel felszerelve, de sajnos nem jutottam fel az emeletre, ahol ezeket az embereket megmenthettem volna, s ahol olyan papírt szerezhettem volna, amely ebben a pillanatban a kezemben van. Schutzpasst.”

És itt felolvassa a Schutzpass szövegét, amely szerint a dokumentum tulajdonosa svéd védőútlevelet kapott, s elutazásáig a budapesti Svéd Királyi Követség oltalmában áll. Majd így folytatja a színésznő: „George Schiller, azaz Schiller György barátom Sczhutzpassa, amelyet Wallenbergtől kapott. Wallenberg megérdemli, hogy elhangozzék a neve ebben a visszaemlékező műsorban.”

https://168ora.hu/kultura/raoul-wallenberg-emlek-holokauszt-szocializmus-radio-magyarorszag-180609

Ha megválasztják, a Fidesz győri polgármesterjelöltje nem fog a Borkai Zsolt elleni nyomozás útjába állni

Győrben vasárnap, január 26-án tartják Borkai Zsolt lemondása miatt az időközi polgármester-választást, a hvg.hu-nak pedig sikerült elkapnia néhány mondatra a Fidesz jelöltjét, Dézsi Csaba Andrást. A politikus úgy nyilatkozott, hogy ha megválasztják, nem fog a nyomozás útjába állni, saját hatáskörben azonban nem indít vizsgálatot a fideszes előd, a szexbotrányban megbukó Borkai Zsolt állítólagos korrupciós ügyei miatt. Neki – fűzte hozzá – önkormányzati képviselőként semmi sem volt gyanút, az ügyekről sem tudott többet, mint ami a sajtóban megjelent.

https://168ora.hu/itthon/dezsi-csaba-andras-gyor-polgarmester-valasztas-borkai-zsolt-180702

Az Orbán-kormány is európai börtönöket akart, aztán mégsem építették meg őket

Először a strasbourgi bíróság kötelezte az államot a börtönzsúfoltság enyhítésére 2015-ben, majd több körben ítéltek pénzt olyan embereknek, akik kártérítési igényt nyújtottak be emiatt. Válaszul csupa jelentős változást ígértek. „Meglévő büntetés-végrehajtási intézetek bővítésével, újak építésével és alternatív végrehajtási módszer alkalmazásával kívánja enyhíteni a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) a börtönök zsúfoltságát. Az európai ajánlásoknak megfelelő elhelyezést 2019-től lehet biztosítani minden fogvatartott számára”– fogadkozott a BVOP a strasbourgi ítélet után, és még abban a hónapban új körletet adtak át a Budapesti Fegyház és Börtönben, ahol Tasnádi László államtitkár azt mondta, „a kormány célja a börtönök – Európai Unió által is szóvá tett – zsúfoltságának csökkentése”.

2016-ban azt ígérték, Békésen, Csengeren, Hevesen, Kemecsén, Komádiban, Komlón, Kunmadarason és Ózdon húznak fel új börtönt, és hogy mindez könnyebb legyen, egy kormányrendeletben nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánították az összeset

De hiába, a közbeszerzéseket többször eredménytelennek minősítették, mert a kivitelezésre jelentkező cégek túl magas árajánlatot tettek. 

https://444.hu/2020/01/21/az-orban-kormany-is-europai-bortonoket-akart-aztan-megsem-epitettek-meg-oket

Simonka: Mi nem csináltunk semmit másképp, mint mindenki más ebben az országban

Közel húsz perces, exkluzív interjút adott a költségvetési csalással vádolt Simonka György az Oroscafénak. A fideszes országgyűlési képviselő azután ült kamerák elé, hogy a múlt héten lezajlott ügyében az előkészítő tárgyalás. 

Még sosem ült a vádlottak padján, félelmetes volt, kezdte Simonka. Főleg az, hogy "ott voltak a barátaim, ott voltak a rokonaim, mindazok, akik mellettem tanúskodhattak volna, a vádlottak padján ültek. Igen rosszul éreztük magunkat," tette hozzá. Szerinte az ellenzéki média már elkönyvelte, hogy bűnös, emiatt

"soha senki nem gondol bele abba, hogy mi ezt nem követtük el, nem vettünk el másoktól pénzt. Mi nem csináltunk semmit másképp, mint mindenki más ebben az országban."

https://444.hu/2020/01/21/simonka-mi-nem-csinaltunk-semmit-maskepp-mint-mindenki-mas-ebben-az-orszagban

A hálapénz és az orvosbárók védőszentje

Rég nem látott vehemenciával rontott neki a Magyar Orvosi Kamarának Cser Ágnes a napokban. Történt ugyanis, hogy Éger István novemberi megsemmisítő veresége után a Magyar Orvosi Kamara (MOK) teljes vezetése tagról tagra megújult és végre tizenhat év után elkezdett dolgozni is. 

Elkészítettek egy meglehetősen alapos és tisztességes béremelési javaslatot az orvosok anyagi helyzetének rendezése és a hálapénz kivezetése érdekében.

a tervbe némi hiba csúszott, ugyanis senki nem tudta azt elképzelni, hogy mind maga az EMMI, mind Cser Ágnes ennyire nyíltan ki fog állni a hálapénz fenntartása, és az ennek következményeként rothadó jelenlegi egészségügyi rendszer mellett.Azonban ha a benézünk a függöny mögé, akkor sok minden azonnal nyilvánvalóvá válik, ahogyan a MOK javaslatára adott reakció is.

Az EMMI-t vezető Kásler Miklós ugyanis az egyik legnagyobb hatalmú orvosbáróból lett miniszter.Így tényleg semmi csodálkoznivaló nincs abban, hogy Kásler a szintén professzor államtitkárát a frontvonalba tolva, az orvosbárók érdekeit szem előtt tartva visszadobta a MOK ajánlatát. Sőt kifejezetten a hálapénz krimianalizálása ellen foglalt állást az EMMI, fenntartva a jelenlegi rendszert, amely az orvosbárókon kívül senkinek sem szolgálja az érdekeit.

https://rontgen.444.hu/2020/01/21/a-halapenz-es-az-orvosbarok-vedoszentje

Végre tudjuk, pontosan hogy foszt ki egy család egy országot

Angola volt elnökének lánya, Afrika leggazdagabb nője családi kapcsolatait kihasználva, hazáját kifosztva, nyugati cégek és tanácsadók segítségével szerezte a vagyonát. Ezt bizonyították be az Angola fővárosáról „Luanda Leaks”-nek elnevezett kiszivárgott dokumentumok, amiket az ICIJ (Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma) hozott nyilvánosságra, és amelyek feldolgozásán több tucat nyugati sajtótermék dolgozott, a BBC-től a New York Times-on át a Guardianig. Isabel dos Santos 2.8 milliárd dolláros (850 milliárd forintos) vagyonának, eredettörténete azért keltette fel ilyen sokak figyelmét, mert azon keresztül tökéletesen lehet szemléltetni, hogy működik egy olyan kleptokrácia, ahol a teljes államgépezet szinte csak azon dolgozik, hogy egy szűk kör minél jobban meggazdagodjon.

https://444.hu/2020/01/20/vegre-tudjuk-pontosan-hogy-foszt-ki-egy-csalad-egy-orszagot

Az Echo TV-ből kitiltott szereplőkkel indít kulturális műsort a PIM

A Hajónapló szerkesztői és szerzői elmerülnek a magyar kulturális életben, megmutatják, ők hogyan látják azt.

A magyar nyelvterület egyik legszabadabb szerkesztősége, amely se nem objektív, se nem független, viszont szabad"” – így jellemzi a Hajónapló című online műsorfolyamot Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) igazgatója.

„A Hajónapló a Petőfi Irodalmi Ügynökség gyűjtőportálja, szerkesztői és szerzői elmerülnek a magyar kulturális életben, megmutatják, ők hogyan látják. Vállaltan önfejűek, elvetik azt a felfogást, hogy vagy a múltba révedsz és maradi vagy, vagy progresszív, aki az ismeretlen, távoli jövőről jósol” – olvasható a csatorna névjegyében.

A lapigazgatói posztot Megadja Gábor, a Századvég kutatója, a 888.hu szerkesztője tölti be. A bemutatkozó videóban saját szerepéről azt nyilatkozza, azért kérte fel Demeter őt erre a posztra, mert semmiféle kultruális elithez semmi köze. Megadja az igazgatói titulustól is elhatárolódik, mint mondja "ő nem igazgat az ég világon semmit", célja, hogy a "kreatív-káoszt szabadon engedje és van egy anarchikus elképzelése arról is, hogyan működik ma egy szerkesztőség.

A műsor főszerkesztője Szepesfalvy Anna, Budafok-Tétény fideszes alpolgármestere - ahogy az a beharangozó videóból kiderül, az ő feladata lesz, hogy a "kreatív káoszból valamifée rendszert alakítson ki. Nagyon mély a merítés, nagyon sok alkotó vár bemutatásra" – ez lesz a dolga a műsornak.

Kreatív beletekintett az első adásba, melyből megtudhattuk, hogy:

·         "a brit hadsereg abban jó, hogy az ananásszal felszerelkezett bennszülötteket ki tudják nyírni."

·         A Golden Globe díjátadóról Ambrózy azt mondta: Felmerült bennem, hogy a szélsőséges bolygómentést túltoló amerikai színészelit hány százalékának van germán eredetű neve. Szerintem ijesztően magas az arány.

 

https://magyarnarancs.hu/interaktiv/uj-musort-indit-a-pim-az-echo-tv-rol-kitiltott-szereplokkel-126203

Karácsony első száz napja: 23-ból 6

Ha az önkormányzati választás utáni első napot vesszük kiindulópontnak, ma ketyeg le Karácsony Gergely főpolgármester századik napja. Végigvettük, mit csinált ebben a három hónapban, és milyen eredménnyel.

https://index.hu/belfold/2020/01/21/karacsony_elso_szaz_napja/

Kedd van, ma két nagy zenei rádió került Mészáros Lőrinc közelébe

Tulajdonost váltott a korábban Andy Vajna kormánybiztos érdekeltségében lévő Rádió 1 és a Best FM. Változás volt a kesmás Retro Rádió műsorgyártójaként is ismert RadioFactory nevű műsorgyártó cégnél is. A rádiós vállalkozások Orbán Viktor miniszterelnök felcsúti cimborájának (a gázszerelőből lett nemzetközi hírű milliárdos) embereihez kerültek.

https://media1.hu/2020/01/21/meszaros-lorinc-embereihez-kerult-a-radio-1-es-a-best-fm/

Karácsony: Örülök Vitézy kinevezésének

Örülök, hogy létrejön a Budapesti Fejlesztési Központ, mert ezek szerint – szemben egyes kormányzati munkaanyagokkal – mégiscsak Budapest fejlesztése a cél. És örülök Vitézy Dávid kinevezésének is, akiről nem egyszer mondtam el: nagyra becsülöm szaktudását

írta ki Facebookra Karácsony Gergely főpolgármester, miután Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár bejelentették hivatalosan, hogy megalapították a Budapest Fejlesztési Központot (BFK), a kormányzati Budapest-politika szakmai műhelyét, amelynek Vitézy Dávid volt BKK-vezér lesz a vezérigazgatója.

 

https://index.hu/belfold/2020/01/21/karacsony_orulok_vitezy_kinevezesenek/

 

Teljesítik Orbán kérését: jönnek az EP tényfeltárói Magyarországra

A nyár végére készülhet el az Európai Bizottság éves jelentése a jogállam helyzetéről a 27 uniós tagállamban.

Az Európai Parlament állampolgári jogi bizottsága (LIBE) többpárti tényfeltáró delegációt küld Magyarországra a jogállam helyzetének feltárására — döntött a szakbizottság vezető testülete kedden. A vizitnek még nincs időpontja. A cél, hogy az új képviselőtestület tagjai megismerkedjenek a magyarországi állapotokkal. A misszió kiküldését az EP zöldpárti frakciója kezdeményezte, amelynek egyik alelnöke, a francia Gwendoline Delbos-Corfield a holland Judith Sargentinitől vette át a magyar dossziét. Emlékezetes, hogy a Sargentini-jelentés összeállításakor a LIBE nem tudott tényfeltáró delegációt küldeni Magyarországra, elsősorban azért, mert az Európai Néppártot (EPP) a vezetőségében képviselő fideszes Gál Kinga hevesen ellenezte azt.

https://nepszava.hu/3064343_teljesitik-orban-kereset-jonnek-az-ep-tenyfeltaroi-magyarorszagra

A betegek elől lezárt kórtermek a dél-pesti kórházban

Üresen állt heteken keresztül a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház kardiológiai osztályán több kórterem is – értesült a Magyar Hang. Információnk szerint a háttérben ápoló- és orvoshiány állt. Az ügyet igyekeztek „házon belül” tartani, miután azonban elküldtük kérdéseinket az intézménynek, újra irányítottak betegeket az addig nem használt ágyakba. Pedig a szakemberhiány érdemben nem javult.

https://magyarhang.org/belfold/2020/01/20/a-betegek-elol-lezart-kortermek-a-del-pesti-korhazban/

<p class="MsoNormal" style="line-height:normal;margin:0cm 0cm 10pt;font-size:11pt;font-family:Calibri,san

Választás

A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.
Több forrásból megerősített információnk szerint Karácsony Gergely azt tervezi, hogy egy esetleges előválasztási, majd választási győzelem esetén ciklust felezne Márki-Zay Péterrel – vagyis két évig Márki-Zay, két évig Karácsony irányítaná a kormányt. Ez lehet visszalépésének (egyik) feltétele, de arról nem tudunk, hogy Márki-Zay Péternek mi az álláspontja az ötletről.
2021.október 8.
A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjét megkérdezte az ATV Híradója az OEVB döntése kapcsán, miszerint nem szerepelhet a szavazólapon az ő és Karácsony Gergely neve egy sorban az előválasztás második fordulójában.
2021.október 6.
Ha nem is mindegyikük, a megkérdezett politikai elemzők jellemzően Karácsony Gergelyt tartják a legesélyesebb jelöltnek. Az előválasztási verseny azonban nincs előre lefutva.
2021.október 4.