2020, január 21 - 07:58 Sajtószemle

Volt, aki Fidesznek akarta nevezni a gyerekét

El tudja képzelni, milyen lehet úgy felnőni, ha az ember hivatalos keresztneve az, hogy Hülyegyerek? De problémás lenne bemutatkozni az iskolában Zámbódzsimiként vagy Mágazoliként, és sokat kéne magyarázkodni az Isten, a _@tutiwebshop.hu_ vagy a Mamiprüntyőkéje nevek után is.

A világ legtöbb országában van valami szabályozás arra, hogy bizonyos kereteken belül tartsák a szülői kreativitást a névválasztásnál. A legtöbbször főleg azért, hogy az újszülött akkor se induljon eleve súlyos hátránnyal az életben, ha a szülők jó viccnek vagy értékes üzenetnek tartanák a gyerekük kirívóan különös nevét. A tűréshatár azonban változó.

 

https://index.hu/kultur/2020/01/20/nevlista_mta/

Focista fizetések: 3,3 millió forint az átlag Magyarországon

 Székely Sarolta mfor.hu

Az elmúlt néhány évben olyan ütemben növekedtek a focista fizetések idehaza, hogy azok megfelelnek a régiós szintnek. Sőt, könnyen előfordulhat, hogy 2019-ben már a top20 európai klubok táborát fogja gyarapítani Magyarország a bérkiadások alapján.

Átlagosan egy magyar focicsapat a 2018-as évben 5,3 millió eurót költött el fizetésekre, vagyis az akkori év végi árfolyamon számolva 1,7 milliárd forintot - derül ki az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nemrég kiadott üzleti jelentéséből. A dokumentumból kiderül még, hogy a vizsgált évben a korábbinál kissé lassabb ütemben emelkedtek idehaza a bérjellegű kiadások, amivel mégis több helyet sikerült feljebb lépnünk a ranglistán.

https://mfor.hu/cikkek/makro/focista-fizetesek-33-millio-az-atlag-magyarorszagon.html

A volt tábori református püspök szerint a Helsinki Bizottság gyufásdobozokban csempész csótányokat a magyar börtönökbe

Vasárnap Kismaroson a málenkij robot áldozataira emlékeztek, a helyi templomban tartott ünnepi szentmise után felszólalt a KDNP-s Rétvári Bence államtitkár is, de nem ő tartotta a legemlékezetesebb beszédet, hanem Csuka Tamás  váci református volt református tábori püspök. Azt mondta, személyesen is megtapasztalta „a civilek által kifejtett lejárató tevékenységet”. Példaként a Magyar Helsinki Bizottság egy állítólagos akcióját hozta fel, „amikor gyufásdobozokban csótányokat csempésztek a fogvatartottaknak, hogy ezzel bizonyíthassák a felhergelt rabok a cellák embertelen viszonyait”.

https://444.hu/2020/01/19/a-vaci-reformatus-puspok-szerint-a-helsinki-bizottsag-gyufasdobozokban-csempesz-csotanyokat-a-magyar-bortonokbe

A Helsinki Bizottság bepereli a csótányozós püspököt

A Magyar Helsinki Bizottság jogvédelmet vitt a börtönökbe, nem pedig csótányt, abból import nélkül is van elég. Annak örülünk, hogy a püspök úr szerint nem a jogvédők nyomták össze a zárkák falait, hogy zsúfoltnak tűnjenek.

Egyebekben pedig felháborítónak tartjuk, hogy a kormány tagja a magyar bíróságok által alkotmányellenes működés miatt feloszlatott Magyar Gárdát felavató püspökkel együtt templomban politizál. A jó hírnevet sértő hazugságáért természetesen pert fogunk indítani Csuka Tamás nyugalmazott tábori püspök ellen.

Tegyük hozzá, hogy a Helsinki Bizottság már csak azért sem vihetett csótányokat a börtönökbe, mert évek óta nem engedik be őket a fegyházakba. Nehogy már védjék a foglyok emberi jogait…

http://www.zonaporkolt.com/hirek/a-helsinki-bizottsag-bepereli-a-csotanyozos-puspokot

Csuka Tamás: Nem mondtam olyat, hogy a Helsinki csótányokat vitt a váci börtönbe

Csuka Tamás szerint ő nem mondott olyat, hogy a Helsinki Bizottság gyufásdobozban csótányokat csempészett a váci fegyházba, hogy ezzel lejárassák a börtönt. A nyugalmazott református püspök az Indexnek azt mondta telefonon, hogy az MTI-ben megjelent tudósítás (ennek nyomán a beszédről mi is beszámoltunk) során „teljesen kiforgatták a szavait”.

Állítása szerint vasárnap délelőtt Kismaroson, a málenkij robot áldozataira tartott megemlékezésen azt mondta, hogy „a dörzsölt és minden hájjal megkent elítéltek egymásnak adogatták a dobozba a poloskát meg a csótányt”, amikor tudták, hogy jön a körülmények ellenőrzésére a Helsinki Bizottság, hogy „eljátszhassák nekik, hogy itt milyen rosszak a körülmények”.

Normális ember ilyesmire nem is gondol

– szögezte le kérdésünkre a lelkész, aki szerint a poloskákat zárkáról zárkára adták egymásnak a rabok. „Vannak poloskák a börtönben, ez tény, de sajnos a kórházban is vannak, és még hozzánk a gyülekezeti házba is bejönnek.”

Csuka hozzátette, ő a hétvégén elmondott beszédében éppen a Helsinki Bizottságot vette védelmébe, hogy „őket rázzák át vagy próbálják átrázni az elítéltek”. A lelkész megjegyezte, a rendezvényen jelen lévő gyülekezet tudja igazolni, amit elmondott, és úgy tudja, hogy a helyszínen felvétel is készült.

 

A Váci Mérték Facebook-oldalára felkerült Csuka vonatkozó gondolatmenete, a lelkész szó szerint a következőt mondta: 

"Felháborodik a lelkem, mert '90 óta én bejárok a váci fegyházba, és amikor a Helsinki Magyar Bizottság látogatóba jött, akkor nevetve mesélték, hogy gyufásskatulyákban kértek be csótányokat, és egymásnak adogatták a zárkában, így bizonyítva, hogy milyen nehéz körülmények között élnek". 

 

https://index.hu/belfold/2020/01/20/csuka_tamas_helsinki_bizottsag_vaci_borton/

Teljesíti a kormány kéréseit a Kúria, felülvizsgálják a kártérítési és szabadlábra helyezési bírói gyakorlatot

A következő hetekben kiemelten vizsgálja meg a Kúria a kártalanítás és a feltételes szabadságra bocsátás feltételeit a büntetés-végrehajtási bírói gyakorlatban. Ezenfelül az emberkereskedelem értelmezésével kapcsolatos bírói gyakorlatot és az építésügyi hatósági eljárásokat is vizsgálják idén a legfelsőbb bírói fórum joggyakorlat-elemző csoportjai, közölték az MTI-vel.

A szakértői grémiumok felállításáról a Kúria elnöke döntött. Darák Péter felkérte a csoportok vezetőit hipotéziseik kidolgozására és az elemzői munkában részt vevők megnevezésére. A kutatásba bírák, a társhivatásrendek és a kapcsolódó tudományterületek képviselői vonhatók be, az egyes bizottságok teljes névsora még nem, csak azok vezetőinek neve ismert.

 

https://index.hu/belfold/2020/01/20/kuria_joggyakorlat_elemzo_csoportok_kartalanitas_felteteles_szabadlab/

 

Orbán a cigányságnak: nincs esély, nincs egyenlőség

„[E]gy etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül”. (Orbán Viktor, 2020. január 9.)

Amikor a miniszterelnök évenkénti egyszeri sajtótájékoztatóján, ahol nem csak a propagandamédia kérdezheti, előhozakodott azzal, hogy az emberek igazságérzetét sérti, hogy egy etnikailag meghatározó népcsoport sok pénzt kap, pedig nem is dolgozott meg érte, már nem volt kérdés, hogy a következő heteket ez a téma uralja majd.

Igaz, a gyöngyöspatai ítélet el nem fogadását korábban is belengették olyan, a miniszterelnöknél jóval csekélyebb súlyú entitások, mint például a gyöngyöspatai polgármester, de a pecsétet erre a gyalázatra a miniszterelnök nyomta rá, hogy aztán már nyugodt szívvel és habzó szájjal álljanak bele a szolgalelkű emberei is, mint mondjuk ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője, aki már teljes komolysággal értekezett arról, hogy „a Kúria jogegységesítő gyakorlatát racionalizálni kellene, mert akkor nem lennének eltérő ítéletek, amelyek alkalmasak arra, hogy az emberek igazságérzetébe ütközzenek.”

Épp csak le nem diktálják ugye a Kúriának, hogy mit is kéne csinálni.

Pedig el lehetett volna ezt intézni egy bocsival, kifizetni azt a 100 milliót (amit Mészáros Lőrinc néhány óra, ha nem éppen néhány perc alatt keres meg „mindenfajta munkavégzés nélkül” ugyebár), és menni tovább.

https://merce.hu/2020/01/20/orban-a-ciganysagnak-nincs-esely-nincs-egyenloseg/

Szabad szemmel: egyre nagyobb bajban a nyugati világ

Nemzetközi sajtószemle, 2020. január 20.

https://nepszava.hu/3064140_szabad-szemmel-egyre-nagyobb-bajban-a-nyugati-vilag

Trükkös kormányígéret: eltérő mérce szerint emelik a béreket a hivatalokban

Elfogadhatatlan a kormányhivatali tisztviselők megyénként eltérő béremelése a területen működő szakszervezetek szerint.

Az év elejéig visszamenően, de más-más mértékben - a szellemi foglalkoztatásúak megyénként eltérő átlagfizetéseihez igazítva - emelik meg a fővárosi és megyei kormányhivatalok, valamint a járási hivatalok tisztviselőinek bérét - közölte a Miniszterelnökség. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) sikernek tartja, hogy teljesül a két évvel ezelőtt megfogalmazott 30 százalékos béremelési követelésük, de nem ezt a megoldást várták. A szervezet elnöke szerint az eltérő mérce hatalmas különbségeket és így ellentéteket is szülhet, hiszen a KSH adatai szerint tavaly a szellemi foglalkozásúak keresete a fővárosban bruttó 542 ezer forint volt, míg Békésben csak 327 ezer forint. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak a közigazgatásban átlagosan bruttó 435 497 forintot kerestek, de nem tudni, pontosan milyen adatot vesz alapul a Miniszterelnökség a béremelési mérték kiszámításánál. Egy biztos: a furcsa kormányzati logika szerint az egyébként is hátrányos megyékben élő tisztviselőknek ennek megfelelően kisebb, 10 százalék körüli emelés jár - úgysincs nekik hova menni -, de a budapesti kormányhivatalokban akár 35 százalékkal is többet kaphatnak, hogy ne álljanak tovább egy jobban fizető piaci munkahelyre.

https://nepszava.hu/3064124_trukkos-kormanyigeret-eltero-merce-szerint-emelik-a-bereket-a-hivatalokban

Boldog István körzetében nyert az ellenzék, a XXII. kerületben a Fidesz

Hét településen tartottak időközi önkormányzati választást az országban vasárnap, valamennyi helyen az októberben kialakult szavazategyenlőség miatt.

https://nepszava.hu/3064143_boldog-istvan-korzeteben-nyert-az-ellenzek-a-xxii-keruletben-a-fidesz

Csaknem 100 milliárdot költhetett Rogán Antal tárcája kormánypropagandára

A 2018-ra vonatkozó végleges számokat tavaly év végén fogadták el, így tehát már a 2015-ös csonka évre, a 2016-os évre, 2017-re és 2018-ra is lehet pontos számokat mondani.

Az adatokból kiderül: ebben az időszakban a tárca összesen 68,5 milliárd forintot költött el kormányzati kommunikációra és konzultációra, 2015-ben 2,1 milliárd forintot, 2016-ban 12 milliárd forintot, 2017-ben 26,2 milliárd forintot, 2018-ban pedig már 28,2 milliárd forintot.

A kampányok és a konzultációk részletes költségeit, tehát hogy azok keretében mennyi hirdetés jelent meg és hol, valamint hogy a kérdéses felületekhez (rádiókhoz, újságokhoz, plakátcégekhez) mennyi pénz került, a minisztérium nem hozza nyilvánosságra, sőt szereti egyenesen visszatartani az adatokat. Ehhez kapóra jön neki az a törvény, amely alapján pénzt lehet kérni a közérdekű adatok kiadásáért. A hvg.hu jelenleg is vitában áll a tárcával, amely 140 ezer 800 forintért cserébe közölné ezeket az információkat.

Az információk egy részét ugyanakkor az Átlátszónak elküldték, így az tudható, hogy a Rogánék által elköltött közpénz egy része bizonyosan a jobboldali médiabirodalmat és a NER-t gazdagítja. Köztük a TV2 éppen aktuális tulajdonosát, aki jelenleg a Mészáros Lőrinc-közeli Vida József, vagy éppen az ESMA nevű plakátcég részvényesét, Garancsi Istvánt, aki köztudottan Orbán Viktor barátja. A lapok közül pedig a kedvencek közé tartozik egyebek mellett a Lokál, és a Ripost, melyek e "donáció" nélkül a piacról nem, vagy csak igen nehézkesen tudnának fennmaradni.

https://hvg.hu/gazdasag/20200120_miniszterelnoki_kabinetiroda_zarszamadas_kormanyzati_kommunikacio

Fagyhalál: 95-re nőtt az áldozatok száma

A fagyhalál áldozatainak száma 95-re nőtt szeptember közepétől január közepéig. A Magyar Szociális Fórum összesítése szerint tíz nap alatt huszonegyen fagytak meg az országban, hiszen január 5-ig hetvennégyen hűltek ki végzetesen Magyarországon.

Az emberjogi szervezet szerint a tavalyihoz képest az emberéletben keletkezett veszteség növekvő tendenciájú. A legtöbben (az áldozatok 60 százaléka) fűtetlen lakásukban, a többiek a kórházba szállításuk közben, beszállításuk után (mintegy 20 százalék), illetve a szabad ég alatt (kb. 20 százalék) hűltek ki.

A Magyar Szociális Fórum szerint az idén is ismétlődő, szakadatlanná vált tömeges fagyhalál arra utal, hogy hiányzik a politikai akarat egy olyan súlyos társadalmi probléma megoldására, amely a rendszerváltás óta több mint 8500 (nyolcezerötszáz) ember életébe került.

https://24.hu/belfold/2020/01/20/fagyhalal-95-re-nott-az-aldozatok-szama/

Kincses: 500 milliárd hiányzik a magyar egészségügyből

Világgazdaságnak adott interjút Kincses Gyula. A Magyar Orvosi Kamara elnöke többek között arról beszélt, hogy nem elhúzódó, többlépcsős béremelésre van szükségük az orvosoknak, mert annak nincs meg az a társadalmi hatása, amely kiemelt ágazattá tenné az egészségügyet és amelyre hivatkozva ki lehetne mondani, hogy se adni, se elfogadni nem lehet a hálapénzt.

Kincses szerint ugyan lassult a háziorvosi korösszetétel alapján prognosztizált praxismegszűnés, ugyanakkor a letelepedési és praxispályázatokat nem tartja közép- és hosszú távon életképes megoldásnak.

A másik megoldást, a praxisközösségek létrehozását már jobb iránynak tartom. Ez az alapellátás kompetenciáját, minőségét, a szakmai értékét növeli, és emiatt oda fognak menni a fiatal orvosok

— mondta.

Kérdésre arról is beszélt, hogy a MOK-nak nincsenek saját adatai az orvoshiányról, az elektronikus egészségügyi szolgáltató tér (EESZT) nyári bevezetése előtt nem tud pontos számot mondani, az új rendszer bevezetésével viszont reális képük lesz a szakemberhiányról. Biztos adataik egyelőre csak a működési engedéllyel rendelkező orvosokról vannak. Arról sincsenek pontos számok, hogy jelenleg mennyi az orvosok átlagos bruttó bére, hiszen ez olyan paraméterektől is függ, hogy a szakember hány éve van a pályán vagy milyen végzettsége van.

Természetesen szóba került a hálapénz is, amellyel kapcsolatban úgy fogalmazott:

https://24.hu/kozelet/2020/01/20/kincses-gyula-egeszsegugy-hiany/

Orbánék majorságot építenek Hatvanpusztán

Tovább nyomoz Hadházy Ákos annak a hatvanpusztai ingatlannak az ügyében, amelyhez az elmúlt években Mészáros LőrincnekOrbán Viktornak és a miniszterelnök édesapjának is köze volt. A független országgyűlési képviselő hétfőn azt írta a Facebookon, hogy a hivatalos verzió szerint most egy majorság és kiegészítő épületei készülnek – erről tájékoztatta őt a Fejér Megyei Járási Hivatal építési osztálya.

Ezzel az állítással azonban több probléma is van, jegyzi meg Hadházy. Az egyik, hogy egy olyan épületről van szó, amelynek egy része a drónfelvételek szerint mélyen a föld alatt van és egy gazdasági épület (istálló, magtár) ezt nem indokolná. Másrészt egy héttel korábban a járási hivatal természetvédelmi osztálya még azt írta, hogy portaépület készül.

Hadházy emlékeztet, hogy az Alcsútdoboz melletti birtokot körülvevő 10 ezer hektár földterület nagyobb részben a Mészáros-családé. Magát a birtokot korábban Mészáros Lőrinc bérelte Orbán Viktor apjának cégétől, de ezt a céget, a CZG Kft.-t tavaly végelszámolással megszüntették azután, hogy az ingatlant kivették belőle. A birtok most Orbán Győző nevén van, de a Mészáros-korszak idején a miniszterelnök itt tartotta a kutyáját.

Hadházy még két további kérdésre várja a választ: mikor adták ki az építési engedélyt, illetve, hogyan lehet az, hogy elbontanak egy műemléki védettségű épületet.

https://24.hu/kulfold/2020/01/20/orban-majorsag-hatvanpuszta-epitkezes/

Harry herceg először beszélt nyilvánosan a döntésükről

Miután Harry herceg és Meghan hercegné néhány hete bejelentették, hogy háttérbe szeretnének vonulni, a királyi család tárgyalásokat folytatott velük. A hétvégén eldőlt, hogy a továbbiakban nem csak, hogy a közpénzből nem részesülhetnek, de a királyi titulusokat sem használhatják és a királynőt sem képviselhetik többé.

Harry herceg a Sentebale jótékonysági alapítvány vasárnap esti londoni rendezvényén beszélt először nyilvánosan a helyzetről. Elmondta, hogy nagyon elszomorítja, hogy a helyzet idáig fajult, és nem könnyű szívvel hozta meg azt a döntést, hogy visszalép hivatalos funkcióitól – írja az MTI.

Hozzátette, a döntés sokévnyi kihívás után, hónapokig tartó tárgyalássorozat eredményeként született meg, miután nem maradt más reális választási lehetőség. Feleségével, Meghannal együtt azt remélték, hogy a továbbiakban is szolgálhatják a királynőt, a Nemzetközösséget és a fegyveres erők azon szervezeteit, amelyekhez ő kötődik, de mindezt közpénzek igénybevétele nélkül szerették volna tenni, ez nem bizonyult lehetségesnek.

https://24.hu/szorakozas/2020/01/20/harry-herceg-beszelt-dontes-kiralyno/

TGM: Szempontok a börtönbizniszhez

Kormányhatározattal felülbírálni bíróságot: ez államcsíny-jellegű alkotmánysértés.

„Mert vajon a rab nem marad-e embertársunk? Nem marad-e polgára azon hazának, melynek törvényei őt sújtják, de csak amennyire vétkezett, midőn azokat megszegi, egyébként az ő, valamint mindenki védelmére létezvén – s nem tartozunk-e a törvények védelmét fenntartani még annak is, ki azokat megbántá?”

Eötvös József: Vélemény a fogházjavítás ügyében, Pesten, 1838.

A magyar miniszterelnök azokat az emberi jogi csoportokat rágalmazza és gyalázza, amelyeknek kulcsszerepük volt a diktatúrák meggyöngülésében és amelyek ma is próbálják őrizni az alkotmányos jogállam kereteit (meg általában a jogszerűséget). Álságos és csalárd „fölmérésekkel” – ahol az állítólagos „többség” a jogvédő NGO-k betiltását „követeli” – kívánja bűncselekménynek, államellenes merényletnek minősíttetni az Európai Unió és az Egyesült Nemzetek Szervezete alapelveiben rögzített, minden tagállamra, így hazánkra is érvényes és hatályos jogrendet.

Orbán úr államát mint kisebbségüldöző és szabadságellenes nem-jogállamot először 2013-ban ítélte el az Európai Parlament a Tavares-jelentés alapján, aztán 2018-ban a Sargentini-jelentés alapján és harmadszorra most, 2020. január 16-án. Több mint kétharmados többséggel. Távol áll tőlem, hogy túlbecsüljem Európát és gyöngécske parlamentjét – ennek a harmadik, szavakban nagyon szigorú elmarasztalásnak még Magyarországon is alig van sajtója (kivéve a kormánysajtó bizarr értelmezését, amely szerint „Soros” [?] leszavazta a magyar kormányt „Brüsszelben”), nem hogy Európában, ahol viszont és ellenben Ursula von der Leyen szolgálati mobiljának (Diensthandy) ügye valóságos drámává emelkedett – , de ez igazán nagy szégyen.

https://hvg.hu/itthon/20200120_TGM_Szempontok_a_bortonbizniszhez

Hogyan boldogul ma a magyar filmgyártás Andy Vajna nélkül?

Az egy éve elhunyt filmügyi biztos, üzletember és producer halála utáni időszakot szervezeti zűrzavar jellemezte, vezetők távoztak, a támogatásokról ítélkező szakmai Döntőbizottság kétszer lecserélődött, a Magyar Nemzeti Filmalap pedig meg is szűnt eddigi formájában. Megnéztük, hogy a Vajna halálát követő egy évben hogyan alakult át a filmgyártás struktúrája.

Megnéztük, hogy szeptember és december vége között milyen döntéseket hozott a teljesen újraszabott filmes bizottság. Ebben a cikkben arra még nem tudunk ugyan választ adni, hogy milyen irányba kormányozta a magyar filmgyártást az új rendszer, hiszen az első filmes terméseket idén és jövőre fogják learatni, az látható, hogy az új gárdának gyorsan sikerült felvennie a ritmust. Nem volt hosszú leállás, egyedül a szeptember maradt pályázati döntések nélkül.  

Dobó Kata rendező és Kálomista Gábor producer például jól járt az új döntőbizottsággal, amely az El a kezekkel a Papámtól...!  című filmjüknek a gyártására 900 millió forintot ítélt meg. Ez kimagaslóan soknak számít. A Saul fia annak idején 205 milliós támogatásban részesült, de még most is inkább a párszáz milliós dotációk a jellemzőek. Ezekhez képest különösen sok pénzt az utóbbi időben csak Enyedi Ildikó produkciója, a Feleségem története kapott gyártásra: Enyedi filmje 2018 végén egymilliárd forintos támogatásban részesült. 

https://hvg.hu/kultura/20200119_Mekkora_ur_maradt_Andy_Vajna_utan

Fülke: Az ellenzék bizalmat épített, ez a legnagyobb politikai tőkéje

Két feladat áll az ellenzék előtt 2022-ig. Megakadályozni a tábor lemorzsolódását és közben új szavazókat is szerezni. Ez a Fülke, a hvg.hu közéleti podcastja.

A Fülke vendége Tóka Gábor, a CEU politikatudományi tanszékének professzora, a Vox Populi – Választási kalauz oldal szerzője.

https://hvg.hu/itthon/20200118_Fulke_Az_ellenzek_bizalmat_epitett_ez_a_legnagyobb_politikai_tokeje

Meglepetés: a Hír TV szerint a nézőik 97 százaléka Orbánnal ért egyet Gyöngyöspata ügyében

Háromszázaléknyi teret adott az ellenvéleményeknek a kormánypárti Hír TV azon a televíziós SMS-szavazáson, amelyen a gyöngyöspatai kártérítés kérdésében a nézők Orbán Viktor igazára voksolhattak a „Soros-szervezetek” ellenében.

Nem túl nagy meglepetésre a miniszterelnök által az év eleji kormányinfón kifejtett álláspont kerekedett felül a versenyben, aki szerint aki szerint „igazságtalan munka nélkül milliókat kifizetni” a szegregáltan oktatott gyöngyöspatai romáknak, akiknek a részére jogerősen kárpótlást ítélt meg a bíróság.

A Hír TV ünnepélyes közlése szerint a pénteken meghirdetett szavazás vasárnap este 19:30-kor zárult le, a végeredmény szerint a szavazók 97 százaléka Orbán Viktorral ért egyet és csupán 3 százalék az, aki „a Soros-szervezetek mellé állt a kérdésben”.

https://merce.hu/2020/01/20/meglepetes-a-hir-tv-szerint-a-nezoik-97-szazaleka-orbannal-ert-egyet-gyongyospata-ugyeben/

Ellenzéki lejárató kampány indult a miskolci kórház ellen

TÉTELESEN CÁFOLJA A MISKOLCI KÓRHÁZ ORVOS IGAZGATÓJA A RASSZIZMUS VÁDJÁT

Szilágyi Anna Magyar Nemzet

Hazugság és egyértelmű lejáratás, hogy a miskolci kórházban kivették egy nő mindkét petevezetékét, méghozzá rasszista indítékkal, hogy ne tudjon gyereket szülni. Az állítások valótlanságának igazolására bizonyítékokkal állt elő a Magyar Nemzetnek nyilatkozó Nagy Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház orvos igazgatója. Nem véletlen, hogy az ellenzéki pártok és médiájuk az elmúlt hetekben lejárató kampányt indítottak az intézmény ellen, lapunk információi szerint ugyanis bizonyos gazdasági érdekcsoportoknak, kiemelten a Medcenter nevű magánszolgáltatónak érdeke lenne leváltatni a jelenlegi kórházvezetőt, hogy újra pénzhez jussanak az intézményből, ahogy az történt a korábbi években.

https://magyarnemzet.hu/belfold/ellenzeki-lejarato-kampany-indult-a-miskolci-korhaz-ellen-7687091/

Megállítani a gazembereket

Bayer Zsolt Magyar Nemzet

Napok óta üvölt bele az ország képébe ez a cím: „Vegyétek ki mindkét petevezetékét ennek a büdös cigánynak, ne szaporodjanak!” Ezzel a címmel jelentkezett a 24.hu, a 444.hu és majdnem az összes többi ellenzéki propagandalap. A kiindulópont pedig a 168 Óra, amelyik ugyanezt a mondatot adta a miskolci kórház orvosának szájába, miután felvezetőjében leírta a következő fontos mondatot: „Lapunk hosszú időn át dolgozott, hogy minden szálat kibogozzon, és megalapozottan írhassunk a történtekről.” Igen, és ebbe a „hosszú munkába” egyetlen ember felkeresése nem fért bele: Nagy Gábor megrágalmazott, megbecstelenített orvos igazgató megkeresése. Aki nyilatkozatot adott lapunknak, amelyből a következők derültek ki:

3. „Nem vették ki a nő mindkét petevezetékét, hanem csak a bal oldalit, amely miatt veszélyben volt a beteg élete.”

4. „Az operált nő, akiről szó van, nem is roma származású.”

Itt az idő, hogy megállítsuk ezeket a gazembereket. A Sorosjugendeket. Mielőtt nagyobb baj lesz. Mielőtt tényleg kitör az, amit 2010 óta akarnak: egy polgárháború.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/megallitani-a-gazembereket-7687571/

A Momentum strasbourgi vallomása

A HAZUG, RÉGI BALLIBERÁLIS LEMEZ ADDIG MARAD, AMÍG A FIDESZ KORMÁNYOZ

Panyi Miklós Magyar Nemzet

Érdemes még egy fontos elemet kiemelni a Momentum-üdvöskék előadásából: az őszinteséget. Donáth Anna főrettegő, aki szerint Magyarországon kell élni ahhoz, hogy az ember érezze, hogy „a szabadság egyre jobban fogy”, végre megmutatta igazi arcát. Beszédében ugyanis két hisztériaroham között bevallotta, hogy bizony nagyon zavarja, hogy a törvényeket (a nép által választott) politikusok alkotják. (Ahogy ezt a demokráciákban mindenhol így teszik, bár tény, hogy ez a protokoll elüt a nagypapa idejétől, amikor is a forradalmi kommunista élcsapat Moszkva utasításait hajtotta végre a nép választott képviselői nélkül. Régen minden jobb volt.)

Azonban a Momentum brüsszeli wonder girlje nem érte be ezzel az önvallomással. Az Európai Parlament objektív eljárásának vitatása és az elfogadás előtt álló, Magyarországot elítélő nyilatkozat politikai jellegének vádja kapcsán villámló szemekkel leszögezte: „Amíg kétharmados többséggel fenntartják ezt a rendszert, addig ez igenis politika, addig ez nem tud nem politikai döntés lenni.”

Igen, ez azt jelenti. Tehát amíg Orbán van hatalmon, amíg az ostoba nép kétharmaddal megválasztja, addig a másik oldal politikai alapon fogja támadni és elítélni. Minek ide hát ez a jogállamiság-maszlag? Bocsánat, szakmaiság, objektivitás, jogállamiság, értékek!

Ugyanaz a lemez forog tehát tovább 

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-momentum-strasbourgi-vallomasa-7686581/

 

Botrányba fulladt Márki-Zay Péter díjátadója

origo

Az idei díjak odaítélését és azok körülményeit nem fogadom el. Bessenyei Ferenc özvegyeként, szellemi hagyatékának őrzőjeként soha nem engedhetem meg, hogy a 20. század második felének legnagyobb színészének nevét bármilyen politikai csoportosulás a saját céljaira, reklámozására használja, nevével visszaéljen. Sajnos az elmúlt hónapokban Vásárhely polgárai és önkormányzata úgy döntött, hogy a városban jó ideje dúló ádáz politikai csatározásokat tovább folytatja, és ebből a Bessenyei-díjat sem hagyják ki. Ez nem méltó Bessenyei Ferenc szellemiségéhez, aki soha nem politikai célokért, hanem az egyetemes örökérvényű igazságokért és a magyar nép kulturális felemelkedéséért harcolt 

- indokolta döntését B. Élthes Eszter.

 

https://www.origo.hu/itthon/20200120-botranybafulladt-markizay-peter-dijatadoja.html

 

Újabb szakadás fenyegeti a Jobbikot

SZEMLÁTOMÁST MÉGSEM AKAR MINDENKI A BALOLDALLAL SZÖVETKEZNI AZ EGYKORI RADIKÁLIS PÁRTBAN

Gabay Dorka Magyar Nemzet

Belharcokkal teli elnökválasztás előtt áll a Jobbik, úgy tűnik, többen ellenzik Jakab Péter pártvezetővé választását, mondván, az egyenes út a balliberális pártokkal való teljes összeboruláshoz. Igaz, Jakab látszólag enyhített korábbi, alapszabály-ellenes feltételein, ugyanakkor már elnökké választása előtt vétóval fenyegette meg Bana Tibort, a Jobbik egyik alelnökét, ha újraindulna. Az is a párton belüli ellentétet erősíti, hogy Szabó Gábor 16 év után távozott pártigazgatói posztjáról.

https://magyarnemzet.hu/belfold/ujabb-szakadas-fenyegeti-a-jobbikot-7684244/

 

Mészáros Lőrinc különös üzlete az állammal: a nagy Mátrai-csel

A magyar állam tulajdonában álló MVM-csoport megvásárolja a Mátrai Erőmű és a körülötte működő cégcsoport többségét, amely korábban Mészáros Lőrincék főtulajdonában állt. A tranzakció körül jó nagy ramazúri keletkezett, de vajon mi volt Mészárosék logikája, és mi az államé? Jó-e az nekünk, adófizetőknek, hogy mindenféle befektető rendre elvitt egy kis pénzt az erőműből, de a végső bezárás nehézségei és költségei az államra várnak?

 

Ahhoz nem kell túl nagy üzleti szakértelem, hogy kiszámoljuk, ha Mészáros Lőrinc a semmiből pár év alatt az ország leggazdagabb emberévé vált, gyakran köthetett mostanában jó üzleteket.

Bár biztosan sokan szurkolnak a magyar üzletemberek gyarapodásának, de azért nekünk, magyar adófizetőknek az ilyen vagyonosodás leginkább akkor örömteli, ha az nem a magyar adófizetők rovására történik.

 

A Mátrai Erőmű esete

https://index.hu/gazdasag/2020/01/20/meszaros_lorinc_kulonos_uzlete_a_magyar_allammal_a_nagy_matrai-csel/

 

Két napon belül kiállítja a számlát az FKF, a kukaholding kifizeti a tízmilliárdos tartozását Budapestnek

Nem kaptak számlát, ezért nem fizet a kukaholding a fővárosnak, mondta az ATV Híradójának Fürjes Balázs. A kiemelt kormányzati beruházásokért felelős államtitkár szerint

AMINT MEGTÖRTÉNIK AZ ADATEGYEZTETÉS, KIFIZETIK A 2019-BŐL FENNMARADT 10 MILLIÁRDOS ÖSSZEGET A A FŐVÁROSI KÖZTERÜLET-FENNTARTÓ (FKF) ZRT.-NEK.

Mártha Imre, a cég vezetője szerint az a gond, hogy az elszámolás bonyolultsága miatt az FKF jóval később jut pénzéhez, mint amikor közvetlenül hozzáfolyt be a kukadíj. A cégvezető azt mondta,

ha a kukaholding részéről nyitottak rá, akár 2-3 napon belül ki tudják állítani a számlát a tízmilliárdos összegről.

Mártha ugyanakkor a Népszavának azt is mondta,  a budapestiektől tavaly szemétdíj címén beszedett mintegy 27 milliárd forintból járó legalább 10 milliárd forint visszatartásával az utolsó tartalékaik február elejéig-közepéig tartanak ki. Mindezek alapján Tüttő Kata főpolgármester-helyettes a lapnak azt mondta, 

az FKF kasszája üres, ez súlyosan veszélyezteti a fővárosi hulladékszállítást.

 

https://index.hu/belfold/2020/01/20/fkf_kukaholding_adok_kapok/

 

Így trükköznek, gazdagodnak Orbán oligarchái

HÍRÜNK A NAGYVILÁGBAN - SAJTÓSZEMLE

 

https://infovilag.hu/igy-trukkoznek-gazdagodnak-orban-oligarchai

 

Elárasztották a bevándorlók Csehországot

A cseh gazdaság egyre jobban függ a vendégmunkások munkájától: tíz év alatt több mint kétszeresére nőtt a külföldiek aránya a teljes munkaerőn belül. A rekordalacsony munkanélküliség erősíti a változást.

https://www.napi.hu/energetika/elarasztottak-a-bevandorlok-csehorszagot.698640.html

Súlyos pusztítás a magyar vizekben, veszélyben az élővilág

Olyan betegségek tizedelik a magyar halállományt, amelyek tíz évvel ezelőtt nem voltak jelen. Azokat az állatokat pedig, amiket nem a kórságok, a horgászok vagy a kárókatonák tüntetnek el, azokat az inváziós fajok pusztítják ki. Egyre gyakoribb, hogy laikusok kezdenek önkéntes haltelepítésbe, mondván saját kezükbe veszik a haldemográfiai kérdést, épp ezzel okozva a lehető legnagyobb kárt.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/halgazdalkodas-horgaszat-haltelepites-pusztulas-koi-herpesz-nebih-birsag.698635.html

Furcsa döntés Pakson, milliós fizetéssel felturbózva

Paks önkormányzata évek óta készül arra, hogy az atomerőmű bővítése után ki tudják szolgálni a növekvő városi forgalmat. Hamarosan elektromos buszok érkeznek, 2021-től pedig saját kézbe veszik a közösségi közlekedést és külön céget hoznak erre létre. Mindezt úgy, hogy egy általuk rendelt tanulmány szerint ez nem gazdaságos. A cég vezetője mindenesetre már az előkészítés időszaka alatt több mint bruttó 1 millió forintot kereshet.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/furcsa-dontes-pakson-millios-fizetessel-felturbozva.698639.html

Radikális váltást követelnek a nyugdíjakban

Személyes találkozót kezdeményezett a miniszterelnöknél és két miniszternél is a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas tagozata. Alapvető változásokat követelnek.

Nem lehet tovább konzerválni azt a végtelenül igazságtalan és felháborító nyugdíjrendszert, amelyben csaknem 1 millió idős ember nyomorog, mert százezer forintnál kevesebb jövedelemből kell megélnie - áll a Magyar Szakszervezeti Szövetség közleményében.

A MASZSZ-nál megelégelték az idős embereket sújtó áldatlan állapotokat, s a szervezet a szövetségi tanácsa jóváhagyásával támogatja, sőt erősíti nyugdíjas tagozatának a követelését: sürgősen változtasson a kormány a nyugdíjrendszeren.

A követeléscsomagban a szervezet egyebek között leszögezi: a kormánynak be kell vezetnie az alapnyugdíjat, a gazdasági növekedéshez, valamint a béremeléshez kell igazítania az éves nyugdíjemelést, s a nyugdíjak összegének öt éven belül el kell érnie a mindenkori átlagbér 70 százalékát.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nyugdij-targyalasok.698733.html

TIZENKÉT MAGYAR TÁRSADALOMTUDÓS MAGYARÁZZA EL, HOGYAN PUSZTÍTJA AZ „ILLIBERÁLIS INTERNACIONÁLÉ” AZ EURÓPAI EGYSÉGET

„A populista szereplő hangsúlyosan egy homogén nemzet egyetlen hiteles képviselőjének tekinti magát (...). A nép egyetlen igazi képviselőjeként ráadásul nem kötik oly mértékben a szabályok, mint aki csupán a választók egy részétől kap felhatalmazást, hisz a nép akaratán nem lehet sem külső, sem belső korlát. Ennek alapján a populista politikus hatalomra kerülve a fékek és ellensúlyok lebontásáért is küzd” – írja Győrffy Dóra politológus-közgazdász az európai pénzügyi válság tanulságairól szóló tanulmányában, amely a tavaly november 28-án megjelent Közel Európa távol című, Kovács Lajos Péter szerkesztette tanulmánygyűjteményben olvasható. 

A tanulmánykötetben tucatnyi társadalomtudós ír több mint 350 oldalon arról, mennyire nevezhető sikeresnek az Európai Unió, gazdasági értelemben van-e alternatívája az európai közösségnek – különösen Magyarország számára –, illetve milyen erők igyekeznek szétfeszíteni a ma még 28 európai országot tömörítő szövetséget. 

https://qubit.hu/2020/01/20/tizenket-magyar-tarsadalomtudos-magyarazza-el-hogyan-pusztitja-az-illiberalis-internacionale-az-europai-egyseget

Rossz irányba tart az Európai Néppárt

Hétértékelő. Folyamatos demokráciamonitoringozás terve sejlik fel a hazánk elleni eljárásban

Kacsoh Dániel Magyar Hírlap

„Ez a Néppárt már nem az a Néppárt” – fogalmazott lapunknak Kiszelly Zoltán politológus az uniós konfliktusok kapcsán, kitérve a gazdasági eredményeinkre, valamint a kormány és a főváros közötti vitákra.

Ahogy Gorbacsov mondta még 1989-ben, aki késlekedik, azt megbünteti az élet. Valahogy így van ez az Európai Néppárttal is. Az EPP mesterséges képződmény, túl nagy, és bár a hatalmi pozíciók sokáig elfedték a belső konfliktusokat, most, amikor a szuverenitás és az uniós integráció alapvető kérdéseiről van szó, ezek ismét felszínre törnek – magyarázta lapunknak Kiszelly Zoltán politológus. Kifejtette: a britek először innen léptek ki, és csak ezt követően az unióból. Berlin és Brüsszel ugyanis föderális Európát akar, mindent egységesen, a központból akarnak szabályozni, ám ez nem jó ajánlat, ami látszik a migráció kezelése és a gazdasági pangás kapcsán.

Pedig térségünk most végre felzárkózásban van, a Gyurcsányék által elpazarolt nyolc év után. Amíg polgári kormányzás van, óvatos optimizmussal tekinthetünk előre – ahogy azt Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Hírlapnak adott szombati interjújában is megfogalmazta. Immár visszaelőztük Szlovákiát. Erősödik az ország, csökken a szegénység és az adósság.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200119-rossz-iranyba-tart-az-europai-neppart

Visszaélnek a törvénnyel az ügyeskedő jogvédők

Még reménykedünk, hogy lehet fordítani az Európai Néppárt hajóján, s addig maradunk, amíg erre a legkisebb esély is mutatkozik – mondta Hollik István

Kacsoh Dániel Magyar Hírlap

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200119-visszaelnek-a-torvennyel-az-ugyeskedo-jogvedok

Börtönbiznisz

Ismét összeállt a balliberális sikoltókórus embervédelmi tagozata

Dippold Pál Magyar Hírlap

A liberális embervédők tehát nálunk is, mint szerte Európában, a bűnök és a bűnözés fáklyavivői. Nem holnapra, már mára felforgatják az egész világot. A szabadság–testvériség–egyenlőség idióta jelszavát skandálva akarják szétverni Európát. Szavaik éppen azokat a gondolatokat közvetítik, mint a határainkon feltorlódott derék illegális migránsoké. A bevándorlójelöltek Európába mennének, dokumentumok nélkül, hátuk mögött, ki tudja, hány áldozattal, másznának át a kerítésen, robbantanának, erőszakolnának, lopnának a gazdag országokban, mert ez jár nekik. Aki ezt nem így látja, az rasszista, kirekesztő, diktátor, populista.

A tisztességes és nem a bűnöző magyarok mellett kiálló Orbán Viktorra azonnal lecsapott a balliberális sikoltókórus. 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200119-bortonbiznisz

 

Tusk: Elkészült a néppárti bölcsek jelentése

Az Európai Néppárt elnöke hamarosan találkozik Orbán Viktorral, és a februári választmányon bemutatja saját értékelését.

https://hvg.hu/itthon/20200120_Tusk_Elkeszult_a_nepparti_bolcsek_jelentese_a_Fideszrol

Elhalaszthatják a Fidesz kizárásáról szóló döntést a Néppártban

Nincs egyetértés a magyar jogállamiság vizsgálatára kijelölt „három bölcs” között, ezért nem nyújtották még be a vizsgálatukról szóló jelentést a párt elnökségének, így várhatóan nem is kerül sor a Fidesz néppárti tagságáról szóló döntésre a február eleji kongresszuson – adta hírül a portfolio.hu a Bloomberg értesüléseire hivatkozva.

Ez pedig a hírügynökség szerint jól mutatja azt, hogy az Európai Néppárton belül is megosztó kérdés a jogállamiság megítélése, és közben tartanak is a néppárti vezetők attól, hogy egy elítélő vizsgálatra és kizárási javaslatra mi lenne Orbán Viktor magyar kormánypárti elnök és miniszterelnök válaszlépése.

https://magyarnarancs.hu/kulpol/halasztas-fidesz-neppart-126195

Tiltakozik a kamara Orbán Viktor ügyvédek ellen tett hangulatkeltő kijelentései miatt

A Magyar Ügyvédi Kamara elnöksége közleményben reagált Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján tett kijelentésére, miszeint a kormány felfüggeszti a bíróságok által megítélt börtönkártérítések kifizetését, és közben  a "nyerészkedő", "börtönbizniszben" utazó ügyvédekre mutogat.

"Az ügyvédi kamara elnöksége aggodalommal tekint a bíróságok és az ügyvédi tevékenység elleni összehangolt hangulatkeltésre. Mindez rombolja az igazságszolgáltatás tekintélyét és az állampolgárokat arra sarkallhatja, hogy jogerős hatósági, bírósági döntések végrehajtását megtagadják. A hivatásunkat érő támadások figyelmen kívül hagyják, hogy az ügyvéd joga és kötelessége az ügyfelei érdekeinek elsődlegessége alapján a jogi képviselet ellátása, adott esetben akár az állammal szemben is."

Mint írják: munkájuk során az ügyvédek természetesen kötelesek a törvényeket és a hivatás etikai szabályait betartani, amelynek megsértéséért fegyelmi felelősséggel tartoznak.

https://magyarnarancs.hu/belpol/a-kamara-visszautasitja-orban-viktor-ugyvedek-ellen-tett-hangulatkelto-tamadasat-126199

Választás

A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.
Több forrásból megerősített információnk szerint Karácsony Gergely azt tervezi, hogy egy esetleges előválasztási, majd választási győzelem esetén ciklust felezne Márki-Zay Péterrel – vagyis két évig Márki-Zay, két évig Karácsony irányítaná a kormányt. Ez lehet visszalépésének (egyik) feltétele, de arról nem tudunk, hogy Márki-Zay Péternek mi az álláspontja az ötletről.
2021.október 8.
A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjét megkérdezte az ATV Híradója az OEVB döntése kapcsán, miszerint nem szerepelhet a szavazólapon az ő és Karácsony Gergely neve egy sorban az előválasztás második fordulójában.
2021.október 6.
Ha nem is mindegyikük, a megkérdezett politikai elemzők jellemzően Karácsony Gergelyt tartják a legesélyesebb jelöltnek. Az előválasztási verseny azonban nincs előre lefutva.
2021.október 4.