2020, január 2 - 08:18 Sajtószemle

Ilyen lesz a 2019/2020 tanév második féléve: ez az aktuális menetrend

http://eduline.hu/kozoktatas/20191230_masodik_felev_menetrend

Hamarosan kezdődik a 2019/2020-as tanév második féléve, mutatjuk az elkövetkezendő időszak eseményeit egészen a nyári szünetig bezárólag.

Az első (jelenlegi) félév 2020. január 24-ig tart, az iskolák január 31-ig fogják értesíteni a diákokat és a szülőket a félévi eredményekről.

Középiskolai felvételi

2020. január 18-án tíz órától írják majd a központi írásbeli felvételi vizsgát a leendő középiskolás diákok az érintett gimnáziumokban és szakgimnáziumokban - ennek eredményéről február 6-ig kapnak tájékoztatást a tanulók. A kiválasztott középiskolákba február 19-ig kell jelentkezniük a diákoknak. A középiskolai felvételiről itt olvashattok még többet.

Egyetemi felvételi

A végleges felvételi jelentkezéseket legkésőbb 2020. február 15-én éjfélig kell rögzíteni, vagyis eddig az időpontig kell eldöntenie minden végzős középiskolásnak, hogy hol szeretne továbbtanulni. A 2020-as felvételiről itt találtok még több cikket.

Tavaszi szünet

A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2020. április 8. (szerda), a szünet utáni első iskolai nap pedig 2020. április 15. (szerda) lesz.

Érettségi

Január 20-án indulnak a 2020-as felvételin kötelező emelt szintű érettségire felkészítő ingyenes tanfolyamok, amelyekre tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal nem rendelkezők jelentkezhetnek. A májusi-júniusi vizsgákra 2020. február 15-ig kell jelentkezni, amelyek 2020. május 4-én kezdődnek majd az írásbeli magyarérettségivel. A 2020-as érettségiről bővebben itt olvashattok.

Országos kompetenciamérés

A 2020-as kompetenciamérést 2020. május 27-én tartják majd az iskolák a hatodik, nyolcadik és tizedik évfolyamon. A többi felmérésről itt olvashattok.

Nyári szünet

A végzős középiskolások számára az utolsó tanítási nap 2020. április 30-án, csütörtökön lesz, egyébként a nyári szünet 2020. június 16-án kezdődik majd.

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.