2020, január 19 - 15:17 Sajtószemle

Nem kérnek a Fidesz ajánlatából a gyöngyöspatai romák

Horváth László fideszes parlamenti képviselő csütörtökön jelentette be, hogy a Debreceni Ítélőtábla jogerős, másodfokú ítélete ellenére nem pénzben, hanem természetben, vagyis képzésekkel kárpótolnák azokat a romákat, akiket 2004 és 2017 közt elkülönítve oktattak a helyi általános iskolában. Ez többek közt azt jelentette, hogy külön emeleten és osztályokban kellett tanulniuk, nem vitték el őket osztálykirándulásra, nem vehettek részt az úszásoktatáson, és nem ugyanúgy tartották nekik a tanórákat, mint másoknak. 

Gyöngyöspatán érezhetően bizalmatlanok a sajtóval szemben, sokan annak ellenére is gyanakodva méregettek minket, hogy a sokadik kérdésre is elmondtuk, nem a kormánymédiától jöttünk.

„Orbán Viktornak szívesen üzennék élő adásban” – kiáltotta oda egy férfi, másvalaki pedig, aki nem érintett az ügyben, de kíváncsi volt a fejleményekre, perceken át dohogott az utcán, hogyan történhetnek meg ilyen dolgok „egy demokráciában, az Európai Unióban”. 

https://444.hu/2020/01/18/nem-kernek-a-fidesz-ajanlatabol-a-gyongyospatai-romak

Megszületett a kormányhatározat: felfüggesztik a börtönkártérítések kifizetését

A kormány azonnali hatállyal felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését - mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára szombaton az MTI-nek. Az államtitkár hangsúlyozta, Orbán Viktor miniszterelnök pénteki bejelentésének megfelelően már a hivatalos kormányhatározat is megszületett.

https://index.hu/belfold/2020/01/18/megszuletett_a_kormanyhatarozat_felfuggesztik_a_bortonkarteritesek_kifizeteset/

Tízmilliárdos börtönbizniszt működtetnek ebből élő ügyvédek

ORIGO

A közvélemény óriási felháborodását váltotta ki, hogy az olaszliszkai Szögi Lajos lincselői közül ketten is több millió forintos kártérítést kaptak. H. Dezső elsőrendű vádlott tavaly márciusban 5 millió forintot kapott a rossz tartási körülmények miatt, majd nem sokkal ezután F. György hatodrendű vádlottnak is megítéltek 6 millió forint kártérítést ugyanezen okból. De ez csak két eset, további 12 ezer van folyamatban és már több mint 10 milliárd forint kártérítést fizetett ki a Magyar Állam a pernyertes bűnözőknek. Azaz kijelenthető, hogy pénzhajhász ügyvédeknek és a Soros-hálózat jogvédőinek köszönhetően egész üzleti ágazat épült ki a börtönbizniszből. Nem csoda, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, hogy a továbbiakban egyetlen fillért sem fizet bűnözőknek a Magyar Állam. 

A fenti kiemelt ügyekhez hasonlóan borzolta a kedélyeket a battonyai rém kártalanítása, akit tényleges életfogytiglanig tartó szabadságvesztésre ítéltek, mert kegyetlenül megkínozta és megölte fiatal áldozatát,
mégis 2,5 millió forintot kapott a "rossz fogvatartási körülmények" miatt.

https://www.origo.hu/itthon/20200117-bortonbiznisz-felfuggesztettek-a-kifizeteseket.html

 

Fidesz-KDNP: Mennyit keresett a börtönbizniszen a baloldal ügyvédje, Magyar György?

ORIGO

A Fidesz-KDNP választ vár arra, hogy Karácsony és a baloldal ügyvédje, Magyar György hány tízmillió forintot keresett a börtönbizniszen - mondta a kormánypártok nevében Nacsa Lőrinc kereszténydemokrata országgyűlési képviselő szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az MTI tudósítása szerint a politikus arról is beszélt, hogy Magyar György nagyon titkolózik, amióta kiderült,  "ő is egyike azon ügyvédeknek, akik nyakig benne vannak a börtönbizniszben." Meglátása szerint az évek során a balliberális körök és a Soros-szervezetek ügyvédei már tízmilliárd forintot pereltek ki az államtól az "állítólagos sanyarú börtönkörülményekre hivatkozva". Nacsa aláhúzta, a "balliberálisok kedvenc ügyvédje, Magyar György is futószalagon szállítja az ilyen és ehhez hasonló pereket".  Most nagyon elhallgatott az ügyvéd úr, pedig sokakat érdekelne pár információ 

https://www.origo.hu/itthon/20200118-kormanypartok-mennyit-keresett-a-bortonbizniszen-a-baloldal-ugyvedje.html

 

Magyar György  „Börtönbiznisz”: az állami média kérdez, de a válaszomra már nem kíváncsi

Véget kell vetni az úgynevezett „börtönbiznisznek”, ezért a továbbiakban az állam nem fizet kártalanítást a bűnözőknek a szerintük rossz börtönkörülmények miatt – jelentette ki több kormányzati tényező. Ezzel kapcsolatban az ügyvédi irodámat is hírbe hozták, miközben mindenkinek alkotmányos joga, hogy valós – vagy akár vélt – jogsérelme okán jogi képviseletet vegyen igénybe. Mi a fogva tartottak ügyeiben is csak azt tettük, amit a magyar törvények – illetve nemzetközi egyezmények – alapján meg kell tennünk.

 

Az elmúlt napokban több kormányzati politikus is kijelentette: véget kell vetni az úgynevezett „börtönbiznisznek”, ezért a továbbiakban a magyar állam nem fog kártalanítást fizetni a bűnözőknek a szerintük rossz börtönkörülmények miatt. A kifizetéseket a kormányhoz közeli médiumokban megjelent információ szerint máris felfüggesztették, és ez Európa Tanácsban, valamint az Európai Parlamentben vitatnák meg, egyáltalán járhat-e kártérítés bármilyen okból is bűnözőknek.

Magyarország a rendszerváltás után csatlakozott önként a Római Egyezményhez, mint nemzetközi szerződéshez, s vállalta annak célkitűzéseit és ismerte el az abban foglalt emberi jogokat és kötelezettséget az abban foglaltak teljesítésére. Magyarország ezzel elismerte, hogy a Római Egyezményben foglalt emberi jogok megilletik saját állampolgárait és egyetemlegesen minden embert.

https://magyarugyved.blog.hu/2020/01/18/_bortonbiznisz_az_allami_media_kerdez_de_a_valaszomra_mar_nem_kivancsi

Szabó Szabolcs: "Masszív cigányellenességbe fordult a Fidesz kommunikációja"

Csepel és Soroksár országgyűlési képviselője, dr. Szabó Szabolcs elemzést és kemény bírálatot írt az orbáni politika, retorika újabb elborzasztó, rengeteg társadalmi veszélyt hordozó eleméről. A következőkben ezt ajánljuk olvasóink figyelmébe:

Úgy látszik nem működik már elég hatékonyan a migránsellenes Fideszes kommunikáció, így keresni kezdték azt a társadalmi csoportot, aki ellene hatékonyabban lehet hergelni az embereket. Nagyon sajnálatosnak tartom, hogy ennyire képesek csak a Fidesz kommunikációs gurui, azt meg különösen veszélyesnek tartom, hogy a cigányok kerültek a fókuszba. Ha ezen a trekken marad Orbán és a Fidesz, akkor sokkal nagyobb és mélyrehatóbb károkat fognak okozni, mint amit az elmúlt években a „migránsellenes” kampány okozott.

https://csepeliek.blog.hu/2020/01/16/szabo_szabolcs_massziv_ciganyellenessegbe_fordult_a_fidesz_kommunikacioja

Kamera előtt árulta el, hogyan nyithat tájvédelmi területen Mészáros Lőrinc két homokbányát

Az RTL Klub Híradójának kamerája előtt vázolta fel a Mészáros és Mészáros Kft. képviseletében eljáró cég vezetője, hogy 

hogyan nyithat tájvédelmi területen két homokbányát Mészáros Lőrinc cége Tiszakóród mellett. 

A felcsúti vállalkozó érdekeltsége még tavaly áprilisban nyerte el a Felső-Tisza országhatárhoz közeli szakaszán épülő árapasztó tározó kivitelezését, a kalkulált árnál 7 milliárd forinttal többért, mintegy 26 milliárd forintért. Mészárosék a gátépítéshez szükséges homokot nem vennék, inkább maguk termelnék ki. Bökkenő, hogy mindkét tervezett helyszín tájvédelmi, Natura 2000 területen fekszik, az egyik érinti a Szatmár-Bereg különleges madárvédelmi területet is, és a jogszabályok tiltják a bányanyitást ezeken a területeken. 

Mivel a hatóság így nem adna engedélyt, az engedélyezési eljárás felfüggesztését kérik hat hónapra, 

mondta a Mészárosékat képviselő cég vezetője. 

https://444.hu/2020/01/17/kamera-elott-arulta-el-hogyan-nyithat-tajvedelmi-teruleten-meszaros-lorinc-ket-homokbanyat

Kamurendezvényen ismerkedett a fiatalokkal a 22 éves helyettes államtitkár

Kamurendezvényen ismerkedett országjáró körútján Rácz Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkár a fiatalok problémáival, Hadházy Ákos szerint. A független országgyűlési képviselő ezúttal annak járt utána, hogy az emberminisztérium frissen kinevezett tisztségviselője milyen rendezvényen folytatott konzultációt a választókkal.

Kiderült, hogy fiatal választók helyett valójában, mások mellett egy miniszterrel és egy országgyűlési képviselővel konzultált csupán Rácz Zsófia, ráadásul mindezt egy olyan egyesület szervezésében, amely – Hadházy Ákos szerint – korábban is visszaélésszerűen használt fel több mint 100 millió forint EU-s forrást.

Az új, fiatalokért felelős helyettes államtitkár Facebook-oldalán azt írta, országjárásra indul, hogy megismerje az ifjúság problémáit. Érpatakra látogatott, hogy az agráriumban dolgozók problémáiról halljon. Hadházy Ákost érdekelte, hogy Rácz Zsófia ezt hogyan oldotta meg, és kis utánajárással arra jutott, a helyettes államtitkárnak olyan "fiatalok" segítettek, mint Nagy István agrárminiszter vagy Simon Miklós országgyűlési képviselő, ugyanis ők tartottak előadást egy Hierotheosz nevű egyesület rendezvényén.

Ez a szervezet is nyert 140 millió forintot európai uniós pályázatokon, és megnézve, hogy ebből mit valósítottak meg, azt látni, hogy néhány ember szedegeti a szemetet, vagy néhány ember ücsörög egy előadáson, amelyet például a helyettes államtitkár tart – mondta Hadházy Ákos a Klubrádiónak.

https://www.klubradio.hu/hirek/kamurendezvenyen-ismerkedett-a-fiatalokkal-a-22-eves-allamtitkar-11072

Jávor Benedek: A kormány klímatervét fizikából bukott diszlexiások fogalmazták

Jávor Benedek, klímaügyekben járatos korábbi EP-képviselő – akit nemrég nevezett ki Karácsony Gergely a főváros brüsszeli képviseletére – Facebookon reagált gyorsan, miutána  kezébe vette a klímastratégiát, és már a tartalomjegyzéknél kiakadt.

A magyar energetika következő 10 évének alfája és omegája egy oldalon belül:

A “joule” mértékegységet következetesen “joul”-nak írja.

A “tera” előtagot (terawattóra, terajoule) “terra”-nak (tehát: terrajoul).

A “tonna kőolaj egyenérték”-ből kihagyja a tonnát, tehát az mtoe-ből (millió tonna kőolaj egyenértékből) millió kőolaj egyenérték lesz (moe?)

A “giga” előtagról lehagyja az “a”-t, tehát gigwattóra lesz.

Mondom, ez még nem a tartalom, ez még csak az alap mértékegységek tisztázása. Jézusom, mi lesz itt még?! Mert a fizika érettségi, az már nem lesz meg, az biztos!

– írta Jávor.

https://24.hu/kozelet/2020/01/16/klimastrategia-javor-benedek/

Szexuális erőszak miatt tartóztatták le a kunágotai lelkészt

Egy hónapra letartóztatta a bíróság H. G.-t, aki ellen szexuális erőszak gyanúja miatt indult eljárás, írja a Beol.hu. A portál úgy értesült, a kunágotai református lelkészről van szó. Az egyház a férfit január 9-én felfüggesztette.

A cikk szerint szilveszterkor erős rendőrségi jelenlétet volt Kunágotán. A rendőrség azt közölte, hogy „december 31-én a nevelése alatt álló, tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett szexuális erőszak bűntett gyanúja miatt kihallgattak és őrizetbe vettek egy 58 éves kunágotai férfit”.

A Békési Egyházmegye Elnöksége az ügy súlyosságára tekintettel H. G. lelkész ellen január 8-án fegyelmi eljárást indított, s ezzel egyidejűleg január 9-ével felfüggesztette a lelkészi szolgálatok végzése alól

https://24.hu/belfold/2020/01/18/kunagotai-lelkesz-szexualis-eroszak/

Válasszon a nép államfőt! De mi van, ha Kasza Tibit szavazzák meg?

Közvetlen elnökválasztásra szükség lenne, de annak már nincs értelme, hogy a legfőbb ügyészre és a médiahatóság elnökére is a nép szavazhasson – erre jutottak a résztvevők péntek este a BanNER rendezvényén. A Vona Gábor által életre hívott, a Magyar Hang társszervezésében megvalósuló beszélgetéseket mindig egy-egy közéleti javaslatot tárgyalnak meg a résztvevők, ezúttal Vona mellett Schiffer András, Donáth Anna és Gulyás Márton.

https://magyarhang.org/belfold/2020/01/18/valasszon-a-nep-allamfot-de-mi-van-ha-kasza-tibit-szavazzak-meg/

A New York Times után az Euronews is utánajárt a termőföldmutyinak Magyarországon

A gazdák közül van, aki belehalt a csalódásba, mások felszámolták a gazdaságukat, sokan legeltetés helyett egész éven át fedett karámban kénytelenek tartani a megmaradt állataikat – ezt tapasztaltuk novemberben, amikor négy évvel a föld nélkül maradt hortobágyi gazdákról szóló riportunk után az Euronews riporterével visszamentünk a helyszínre. A problémákat azóta sem sikerült orvosolni, a helyiek egyértelműen a földárverésekről szóló Ángyán-jelentésekben foglaltakat erősítik meg: nem a helyi gazdálkodók, hanem a jó politikai kapcsolatokkal bíró, sokszor a mezőgazdasággal még csak köszönőviszonyban sem lévő, a földterületektől gyakran távol élő, tehetős emberek jártak jól az állami termőföldek újraosztásával.

https://atlatszo.hu/2020/01/17/a-new-york-times-utan-az-euronews-is-utanajart-a-termofoldmutyinak-magyarorszagon/

A MAI MAGYAROKNAK GENETIKAILAG SZINTE SEMMI KÖZÜK A HONFOGLALÓKHOZ

A rendelkezésre álló régészeti minták és a molekuláris genetika eszköztárának ugrásszerű fejlődése az utóbbi évtizedekben azonban lehetővé tette, hogy a mai magyarság eredetét firtató kérdésekre egzaktabb válaszokat adjunk. És amit ezek az új metodológiák mutatnak, nagyon különbözik attól a víziótól, ami Doros Gábort és korabeli kollégáit vezette a Magyar Nemzetbiológiai Intézetben.

https://qubit.hu/2020/01/17/a-mai-magyaroknak-genetikailag-szinte-semmi-kozuk-a-honfoglalokhoz

Metróhuzat

Pilhál György Magyar Nemzet

Néhány nap múlva Göncz Árpád városközpontra változik az eddigi Árpád híd metrómegálló neve. Abban nem vagyok biztos, hogy a nemzet elsöprő akarata testesül meg a döntésben, sokkal inkább valamiféle liberális, karácsonyi dac: mi vagyunk a volánnál! A pártsemleges Közlekedő Tömeg Egyesület nyilatkozata szerint mindenesetre zavaró, hogy politikai indíttatásból évente többször több közlekedési csomópont neve változik, mert ettől csak bonyolultabb lesz a tájékozódás, kivált a külföldiek számára. Ez a dolog technikai része.

A másik az ideológiai, amit leghelyesebb kérdésként föltenni: kiérdemelte-e ezt a metróállomásba betonozott titulust a néhai államfő, aki a nemzet nagypapájának indult, de aztán rossz társaságba keveredett. Pártja, az SZDSZ erőltette az országra a joviális Árpi bácsit, akinek igazából egyetlen feladatot szántak: tegyen keresztbe az Antall-kormánynak. A megboldogult Népszabadság ezt így fogalmazta meg: „Kezdő demokráciában, ahol a jogrendszer még csonka, különösen fontos, hogy a hatalom korlátozásáról olyan személyiségek gondoskodjanak, akiknek ehhez megvan a demokratikus érzékük, tekintélyük, népszerűségük.” Árpi bácsi valóban korlátozója volt a hatalomnak. Pontosabban kerékkötője. Sosem írta alá a pártjának nem tetsző törvényeket. „Demokratikus érzéke” legjobban akkor mutatkozott meg, amikor közkegyelemben részesítette az SZDSZ által szervezett taxisblokád résztvevőit.

https://magyarnemzet.hu/tollhegyen/metrohuzat-7683656/

Fogni kellene Orbán Viktor jeleit

A MINISZTERELNÖK ÜZENETE: NE FÉLJETEK VÁLTOZTATNI, NE FÉLJETEK ÚJ MEGOLDÁSOKAT KERESNI!

Fricz Tamás Magyar Nemzet

Orbán Viktor miniszterelnök január elejei, immáron hagyománnyá váló évnyitó nemzetközi sajtótájékoztatója jelentőségében messze túlmutat önmagán. Ennek az eseménynek ugyanis két szintje volt: az egyik a tartalmi rész, Orbán Viktornak a kérdésekre adott világos, meggyőző, alapos válaszai, a kormány terveinek, cselekvéseinek, gondolkodásmódjának az átfogó bemutatása nemcsak hazai, hanem nemzetközi összefüggésekben.

Van viszont egy másik szintje ennek a sajtótájékoztatónak, amely túlmutat a számokon, adatokon, információkon: ez az a politikai üzenet, ami a sorok között rejlik, s ami elsősorban a hazai nemzeti és keresztény politikai tábornak szól.

Mindennek az október 13-i önkormányzati választások adják a hátterét, az a tény, hogy a balliberális ellenzék újra feljött a víz felszínére, s 2022-re előretekintve nyitottá tette a választások kimenetelét.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/fogni-kellene-orban-viktor-jeleit-7667108/

Szavazást indított a Hír TV a gyöngyöspatai ügyben

Magyar Nemzet

A gyöngyöspatai cigányok kártérítése ügyében telefonos szavazást indított a Hír TV péntek este 19:30-tól a Magyarország élőben című műsorában.

A szavazás szövege a következő:

„Ön kinek ad igazat? Orbán Viktornak, aki szerint igazságtalan munka nélkül milliókat kifizetni, vagy a Soros-szervezetnek, amely szerint százmilliós összeget kell kifizetni a gyöngyöspatai romáknak szegregáció miatt?

Ha Ön Orbán Viktorral ért egyet, akkor küldje sms-ben az O betűt, ha pedig a Soros-szervezetek véleményét osztja, akkor küldje az S betűt a +36 30 310 4444 -es telefonszámra!”

A szavazás most vasárnap 19:30-ig tart, az SMS alapdíjért küldhető el.

https://magyarnemzet.hu/belfold/szavazast-inditott-a-hir-tv-a-gyongyospatai-ugyben-7684754/

Trianon-ügyben fellángolt a kultúrharc

Bartha Pál Magyar Nemzet

Úgy tűnik, Trianon-ügyben fellángolt a kultúrharc, amit még az elején jó lenne szolid mederbe terelni. Tekintettel arra, hogy az idén lesz a trianoni békediktátum centenáriuma, arra szeretném felhívni a történészeket és a médiában megnyilatkozókat, hogy kétszer is gondolják át, amit e kényes témában leírnak.

Az egyre gyorsuló asszimiláció legfőbb oka az, hogy e nemzettudatában megalázott népesség lelkileg belefáradni látszik a magyar létért való küzdelembe. Mindezek alapján, a Trianonnal kapcsolatban megnyilatkozók felelőssége igen nagy. Elszakított testvéreink magyar identitásának rombolása helyett azt inkább erősíteni kellene!

https://magyarnemzet.hu/velemeny/trianon-ugyben-fellangolt-a-kulturharc-7674641/

Szabad szemmel - Magyarország megint a hírek élén

Nemzetközi sajtószemle, 2020. január 19.

https://nepszava.hu/3064053_szabad-szemmel-magyarorszag-megint-a-hirek-elen

Lendvai Ildikó Tetőzik az ifjúsági probléma

Már megint tetőzik. Mármint az ifjúsági probléma. Cseh Tamás és Bereményi Géza klasszikusa szerint „a hatvanas években nyár fele tetőzött az ifjúsági probléma”, ezúttal viszont ősszel. A kormánypárt akkor fedezte fel, hogy az önkormányzati választás kudarcairól a fiatalok tehetnek. „Az ellenzéknek a fiatalok nyerték meg a választást” – hangzott el a Hír tévé elemzőitől. Egy pici idő azért kellett a bűnösök azonosításához, először úgy nézett ki, hogy Budapest elvesztését az itt élő külföldiek okozták, ahogy Kósa magyarázta. Ez a kitűnő teória sajnos tarthatatlanná vált, amikor Jászberényben a megismételt választáson tönkreverték a Fideszt. Nehezen hihető, hogy a külföldi diverzánsok tömegei éppen ott telepedtek volna le. Másokat kellett aktuális bűnbaknak kijelölni. Egy egész generációt, harmincon alul. 

https://nepszava.hu/3063994_tetozik-az-ifjusagi-problema

Simon Zoltán Uszítás

„Van egy határ, amit úgy érez a magyar, hogy sosem szabad átlépni: azt, hogy pénzt adunk a semmiért. Ezt a magyar ember sosem fogja elfogadni. Erre építettem fel a kormány politikáját is.” Remélem, pontosan idézem Orbán Viktor tegnap reggeli szavait, és nem értettem félre a miniszterelnököt.
Magyar, de szerintem román, laoszi vagy akár kipcsak emberként is valóban nehéz elfogadni, hogy pénzt adunk a semmiért. Mészáros Lőrinc vagy Tiborcz István mondjuk nem is a semmiért, hanem a két szép szeméért kapja a pénzt. Micsoda óriási teljesítmény kell ahhoz, hogy valaki a gyerekkori barát vagy a kedvenc vő státuszát elérje, az egyéb pártholdudvaroncokról (©Eörsi István) nem is beszélve. Leszögezhetjük, a kormányfő háza népe és egyéb pereputtya nem érdemtelenül gazdagodik, igenis sokat tesznek saját gyarapodásukért, és puritán miniszterelnökünk komplett kormánypolitikát épít rájuk – és csakis rájuk.
Persze, Orbán szavait kiragadtam a kontextusukból, hiszen tudjuk, ő nem foglalkozik gazdasági ügyekkel, s a Kossuth Rádióban sem Lánczi Andrásnak a még Századvég Alapítvány elnökeként tett kijelentését – „amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája” – próbálta eufémizálni.

 

https://nepszava.hu/3063995_uszitas

 

Impeachment: Trump védői is megszólaltak, a vádlók hivatalosan is felszólították a szenátust az elnök leváltására

Alkotmánysértőnek nevezte a kongresszusi vádeljárásban (impeachment) a Donald Trump ellen megfogalmazott vádakat az amerikai elnök védelmét ellátó jogászcsoport, szerintük az eljárás beavatkozás az idei választásba. Az eljárásban részt vevő demokrata párti "ügyészek" ugyanakkor az elnök menesztésére szólították fel a szenátust, mert szerintük az ellene felhozott vádak meggyőzőek.

Az elnök ügyvédjei levelükben a szenátusi idézésre adtak választ az elnök nevében. A Jay Allan Sekulow és Pat A. Cipollone által aláírt, helyi idő szerint szombaton közzétett hatoldalas dokumentum gyakorlatilag az elnök védelmét ellátó ügyvédek első hivatalos reagálása a Donald Trump elleni vádakra. A dokumentum úgy fogalmaz, hogy a képviselőházi demokraták által benyújtott cikkelyek (vádpontok) veszélyes támadást jelentenek az amerikai emberek joga ellen, hogy szabadon megválaszthassák elnöküket.

"Ez arcátlan és törvénytelen kísérlet a 2016-os választás eredményeinek felülírására, és beavatkozás az alig néhány hónap múlva esedékes 2020-as választásba"

https://nepszava.hu/3064043_impeachment-trump-vedoi-is-megszolaltak-a-vadlok-hivatalosan-is-felszolitottak-a-szenatust-az-elnok-levaltasara

 

Matolcsy szerint teljesen rendben van, hogy az MNB több mint tízmilliárdért kétszer is megvette ugyanazt az épületet

Összesen 10,6 milliárd forintot költött a Magyar Nemzeti Bank arra, hogy néhány éven belül kétszer is megvegye ugyanazt az Úri utca 21. szám alatti ingatlant – írtuk meg tavaly decemberben a 24.hu részletes tényfeltáró cikke nyomán; ennek apropóján tett fel most két kézenfekvő kérdést a Párbeszéd képviselőcsoportjának MSZP-s tagja, Burány Sándor Matolcsy György jegybank-elnöknek.

1, 9 milliárdért, majd 8,7 milliárdért is kellett a jegybanknak

Az ügy részletei már ismertek, ám így is egészen megdöbbentőek: a hírportál szerint az MNB 2014-ben először a Magyar Tudományos Akadémiától, 1, 9 milliárdért vásárolta meg az épületet, amit néhány hónap után ingyen átadott a jegybank által alapított Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítványnak, vagyis a PADS-nak (ez egyike azoknak a jegybanki alapítványoknak, amelyeknél egyik pillanatról a másikra 250 milliárd forint veszítette el közpénz-jellegét). 

https://nepszava.hu/3064027_matolcsy-szerint-teljesen-rendben-van-hogy-az-mnb-tobb-mint-tizmilliardert-ketszer-is-megvette-ugyanazt-az-epuletet

 

ÉLET ÉS IRODALOM

Gervai András

Don Quijote a Don-kanyarban

Töredékek

Magyarország 1928. augusztus 14‑i címoldalán egész oldalas tudósításban számol be néhány, az amszterdami olimpiáról hazatérő sportoló fogadtatásáról. Az ünnepeltek: Pet­schauer Attila, aki csapatban összes ellenfelét – öt ország húsz vívóját – legyőzte, egyéniben pedig ezüstérmet szerzett, Garai János, a kardcsapat másik tagja, Kocsis Antal bokszvilágbajnok és négy úszó. A Keleti pályaudvaron hatalmas a tömeg, „[...] az üvegcsarnok alatt, az eget ostromolja a huj, huj, hajrá! [...] éljenzés, hatalmas virágcsokrokat emelgetnek a magasba [...]” Petschauert „barátok, ismerősök ölelgetik, csókolják, szorongatják a kezét”. Az előcsarnokban Demény Károly államtitkár üdvözli a sportolókat: „Megmutattátok a világnak, hogy a magyar él, hogy a magyar erős, hogy a magyart nem lehet eltemetni.”

Petschauer kis beszédet rögtönöz: „[...] Nyolcmilliós nyomorult kis ország küldött ki bennünket, [...] mindenki szövetkezett ellenünk, de mi megmutattuk, [...] hogy a magyar kard erős. Eljön az idő, amikor éles kardokat adnak majd a kezünkbe. Erre az időre gondoltunk, amikor a versenyek tompa kardjaival verekedtünk a világ ellen, ezért verekedtünk olyan erővel, hogy megmutassuk azoknak, akik figyelik a magyar kard minden villanását, hogy itt erős, harcos magyarok élnek, akik őrzik az ősök minden harcos erényét, és ha kard van a kezükben, Magyarország integritásáért szembeszállnak az egész világgal.”

Petschauer a világháború és Trianon traumájából még alig eszmélő ország felstilizált és kicsit militáns szellemű panasznyelvén beszél. Átéli szerepét. Asszimilálódott, vallását nem tartó zsidóként 100 százalékig magyar hazafinak érzi magát, s magyarságát akarja bizonyítani.

A vívóművész – akár Don Quijote – alulmaradt a szélmalommal folytatott küzdelemben. Hiába küzdött a hazájáért, a magyar állam megfosztotta jogaitól, kitaszította magyarságából.

39 éves volt. Sírhelye ismeretlen.

https://www.es.hu/cikk/2020-01-17/gervai-andras/don-quijote-a-don-kanyarban.htm

ÉLET ÉS IRODALOM

Marosán György

Rálátás a halálra

A Maslow-lépcsők tetejéről

„Szinte elviselhetetlen arra gondolni, milyen siralmas módon pazarolod el itt a tehetségedet, fiatalságodat és a lehetőségeidet” – vonja felelősségre barátja Edward Barnardot, szembesülve, hogy az letért az „amerikai álom” kötelező követésének útjáról (S. Maugham: Edward Barnard bukása). Legnagyobb meglepetésére barátja még csak nem is védekezik. Büszke arra, hogy az életről másként gondolkodik, mint kortársai: „Elég dolgom lesz, hogy ne legyek tétlen, és nem lesz annyi, hogy elhülyítsen. Ott lesznek a könyveim, Éva, remélem, a gyerekek, s mindenekfölött a tenger és az ég végtelen változatossága, a hajnal üdesége, a napnyugta szépsége, az éjszaka gazdag fensége. Kertet teremtek ott, ahol tegnap még vadon volt. Valamit alkotok tehát…”

A társadalmi fejlődés jól kivehetően az ún. logisztikus görbét követi. Ez a sok tudományág által használt – „életgörbének” is nevezett – tapasztalati modell egy élőlény, egy termék vagy egy iparág növekedését rajzolja fel. 

https://www.es.hu/cikk/2020-01-17/marosan-gyorgy/ralatas-a-halalra.html

Fájdalmas anyagi veszteség magyarázhatja Bangónéék borsodi kórház elleni harcát

A hatalmas egészségügyi intézmény számára rendkívül előnytelen és szinte felbonthatatlan szerződések miatt 2007 és 2017 közötthuszonhétmilliárd forint áramlott ki Miskolcon a magánszektorba

Magyar Hírlap

Több tucat, a Borsod Megyei Központi Kórház számára rendkívül hátrányos szerződés bizonyítja, hogy 2007 és 2017 között bizonyos cégek nagyon jól kerestek a borsodi betegeken. Az egészségügyi szolgáltatások gyors ütemű kiszervezése az MSZP–SZDSZ-kormányzást jellemezte, s az akkoriban megkötött szerződések aztán hosszú időre bebetonozták ezeket a vállalkozásokat. Így történt ez Miskolcon is.

A szocialista Bangóné Borbély Ildikó újabb és újabb sajtótájékoztatókat tart, már felvetette Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter felelősségét, és azonnali beavatkozást sürget „a kórházban történtek miatt”. Offenzíváját egy névtelen levélcsomagra alapozza, amelyet állítólag a szülészeti–nőgyógyászati osztályok dolgozói írtak, s amelyre hivatkozva Bangóné komoly törvénysértésekkel vádolja az intézményt. A leghangzatosabban kommunikálható ügy – nyilván nem véletlen, hogy Bangóné erről beszél a legtöbbet –, hogy állítólag egy fiatal roma nőnek orvosi indok nélkül távolították el a petevezetékeit.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200118-fajdalmas-anyagi-veszteseg-magyarazhatja-bangoneek-borsodi-korhaz-elleni-harcat

A magyarok többsége igazságtalannak tartja a gyöngyöspatai kártérítést

MH/MTI

A megkérdezettek több mint kétharmada (69 százaléka) igazságtalannak, eltúlzottnak véli a gyöngyöspatai roma családok kártérítésének mértékét, és mindössze a 20 százalékuk helyezkedett eltérő álláspontra - olvasható a Századvég alapítvány legfrissebb felmérésében, amely részleteit szombaton közölték az MTI-vel.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200118-a-magyarok-tobbsege-igazsagtalannak-tartja-a-gyongyospatai-karteritest

Egy minden elemében tökéletes történet a magyar foci és a tao tragikus románcáról

A Nagykőrösi Kinizsi FC negyedosztályú, a Pest megyei bajnokságban játszott ősszel. Tavasszal valószínűleg már nem fog, mert csődbe ment a klub. De ennél sokkal kuszább az ügy. 

A negyedosztályú egyesület ugyanis a kellős közepén van egy székházépítésének,  parkolóval, „járdarendszerrel”. A 380 millió forintos beruházást a tervek szerint fele részbe az ide irányított társasági adóból (tao), fele részben Nagykőrös város támogatásából finanszírozzák. 

Ahhoz képest, hogy negyedosztályú csapatról van szó, nem kispályáztak az új székházzal. Sohajda Márk, a sportegyesület elnöke (fideszes önkormányzati képviselő) a nyáron a baon-nak mesélte el, hogy „az új, 620 négyzetméter alapterületű székházban hat öltöző és négy vizesblokk áll majd a sportolók rendelkezésére. Ezeken túl sportbüfét, konferenciatermet, nézőtérként is funkcionáló tetőteraszt, masszázshelyiséget, orvosi szobát, szertárat és irodákat is kialakítanak a létesítményben”. Sohajda szerint a 24 ezer fős Nagykőrösön nagyon szeretik a labdarúgást. 

Sohajda akkor egy szót sem ejtett arról, amiről viszont most kedden egy szurkolói ankéton már igen. Hogy korábban (akkor még másik klubvezetéssel) is kaptak már tao-támogatást villanyvilágítás kiépítésére, a pénzt felvették, de a világítás nem készült el. A hetihirek beszámolója szerint Czira Szabolcs, fideszes polgármester erről a fórumon azt mondta, hogy 

„a kapott pénzekkel megfelelően kellett volna bánni, de az történt, hogy nem épült meg a világítás és közben a pénz is eltűnt”.

https://foci.444.hu/2020/01/17/egy-minden-elemeben-tokeletes-tortenet-a-magyar-foci-es-a-tao-tragikus-romancarol

7 milliárdos többlet helyett 23 milliárd forint adósággal adta át a fideszes vezetés Pécs önkormányzatát

"A Péterffy Attila polgármester úr és az általam aláírt átadás-átvételi dokumentáció tanúsága szerint ez év végéig az Önkormányzat kasszájában mintegy 7 milliárd forint áll a város rendelkezésére, mely részben kötelezettségvállalással terhelt," közölte október végén a város leváltott fideszes polgármestere, Páva Zsolt. Az új városvezető szerint ezzel szemben azt állítja, hogy

"az átadás-átvétel pillanatában a 23 milliárdos működési hiány igen pontos szám volt, ezt ma is meg tudom erősíteni. Azóta több megerősítést is kaptam a tekintetben, hogy ez a szám az igaz, és nem a plusz hétmilliárd."

https://444.hu/2020/01/17/7-milliardos-tobblet-helyett-23-milliard-forint-adosaggal-adta-at-a-fideszes-vezetes-pecs-onkormanyzatat

Elveszítette a királyi státuszt Harry herceg és Meghan Markle

A hercegi pár lényegében nem vesz többé részt a királyi család munkájában és a királynőt sem képviselhetik.

https://hvg.hu/elet/20200118_Elveszitette_a_kiralyi_statuszt_Harry_herceg_es_Meghan_Markle

Karácsonnyal együtt küzd a populizmus ellen Varsó liberális polgármestere

Nem kér a kötelező kvótákból, de úgy véli, hogy Lengyelországnak be kell fogadnia menekülteket, különben nem számíthat Brüsszel segítségére. Varsó liberális polgármesterét, Rafal Trzaskowskit generációja egyik legígéretesebb politikusaként tartják számon.

Erről szól még a cikk:

Miért kampányolt egy mutáns szörnyvadász mellette?

Mit gondol a melegjogokról?

Mivel foglalkozott az Európai Parlamentben?

https://hvg.hu/360/202003_rafal_trzaskowski_liberalis_varsoi_polgarmester

Orbán Viktort sem vacsorázni hívták meg, amikor kártérítést kapott

Ha Orbán Viktornak lehetősége lenne rá, biztosan ellopná ezt a pénzt

– ez volt az a mondat, ami miatt 2010-ben a Népszava és Veres János korábbi pénzügyminiszter félmillió forintot fizethetett az ellenzék akkori vezetőjének, Orbán Viktornak, mivel megsértették személyiségi jogait.

Noha azt nem tudjuk, Orbán mit kezdett a "munka nélkül" szerzett pénzzel, azt biztosan mondhatjuk, hogy a Népszava illetve Veres János nem tehetett mást, mint fizetett. "Nem mondhatták, hogy inkább meghívjuk Orbánt vacsorázni" – mondja a párhuzamot felhozó Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Kádár András Kristóf.

Ugyanúgy nonszensz szerinte, amit Orbán illetve a Fidesz kommunikál a szegregáció miatt kártérítésre jogosult gyöngyöspatai romák ügyében.

Az elmúlt 10 év legcinikusabb mondata volt Orbántól az, hogy a semmiért nem adunk pénzt, hiszen itt arról van szó, hogy az elkülönített diákok olyan oktatást kaptak, amivel semmi esélyük nincs boldogulni az életben.

https://hvg.hu/itthon/20200118_Orban_gyongyospata_karterites_roma_szegregacio_per

Itt válasz Putyin rafinált cseleinek és trükkjeinek titkára

Oroszország alkotmánya valójában Vlagyimir Putyin államfő fejében van, ezért alkotmánymódosítási javaslatainak homályban maradt részletei is onnan fognak majd egyszer csak előkerülni. Egy biztos: világos üzenetet küldött az orosz elitnek.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/oroszorszag-vlagyimir-putyin-elnok-allam-burokracia-hatalom.698527.html

Tízezreket büntetett a Kínai Kommunista Párt hedonizmusért és extravagáns viselkedésért

A Kínai Kommunista Párt (KKP) 194 200 tagját büntették meg 2019-ben a párt viselkedési normáinak megsértése miatt - közölte vasárnap Pekingben a KKP Fegyelmi Központi Bizottsága és a Nemzeti Ellenőrző Bizottság.

Száznyolcezer embert a hivatalos előírások öncélú alkalmazásáért, illetve bürokratikus eljárásért büntettek meg. Ez a kategória első ízben szerepel a jelentések között.

A hatóságok 61 400 hedonista, illetve extravagáns viselkedés ügyében is eljárást folytattak, és 86 200 párttagot sújtottak bírsággal, írja az MTI.

 

https://index.hu/kulfold/2020/01/19/tizezreket_buntetett_a_kinai_kommunista_part_hedonizmusert_es_extravagans_viselkedesert/

Választás

A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.
Több forrásból megerősített információnk szerint Karácsony Gergely azt tervezi, hogy egy esetleges előválasztási, majd választási győzelem esetén ciklust felezne Márki-Zay Péterrel – vagyis két évig Márki-Zay, két évig Karácsony irányítaná a kormányt. Ez lehet visszalépésének (egyik) feltétele, de arról nem tudunk, hogy Márki-Zay Péternek mi az álláspontja az ötletről.
2021.október 8.
A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjét megkérdezte az ATV Híradója az OEVB döntése kapcsán, miszerint nem szerepelhet a szavazólapon az ő és Karácsony Gergely neve egy sorban az előválasztás második fordulójában.
2021.október 6.
Ha nem is mindegyikük, a megkérdezett politikai elemzők jellemzően Karácsony Gergelyt tartják a legesélyesebb jelöltnek. Az előválasztási verseny azonban nincs előre lefutva.
2021.október 4.