2020, január 18 - 08:07 Sajtószemle

Pocsolyákba ugrálnak örömükben a tűzoltók Ausztráliában

Már második napja heves esőzések vannak Ausztrália bozóttüzek pusztította keleti részén, írja az MTI. A régóta várt eső nagy segítség a tűzfészkek ellenőrzés alá vonásában: a tavaly szeptember óta tartó tűzvész lángjai Magyarországnál is nagyobb területen pusztították el a növényzetet, valamint több mint kétezer lakóépületet.

https://index.hu/kulfold/2020/01/17/ausztralia_tuzvesz_eso_tuzoltas_bozottuz/

Az ügyészségen belüli vezérelv a feltétel nélküli lojalitás lett

„Az ügyészség szervezete öntörvényű, ellenőrizhetetlen, felelősség nélküli, számonkérhetetlen. Az ügyészség függetlensége teljesen formális. Ott mára az igazodási vezérelv a feltétel nélküli lojalitás lett”– nyilatkozza portálunknak a fővárosi főügyészség korábbi vezetője. Ihász Sándor  szerint, az ügyészségen általában nincs utólagos érdemi vizsgálat, vagy következményekkel járó és a nyilvánosság számára megismerhető felelősségre vonás akkor sem, ha valakit bűncselekmény hiányában, jogerősen felment a bíróság. Mindezt Ihász közvetlenül azelőtt nyilatkozta szerkesztőségünknek, hogy rövidesen megkezdődik a Fenyő-gyilkosság tárgyalása, amelynek vádlottja Gyárfás Tamás, de a tárgyalóteremben gyakran elhangzik majd az egykori ügyész, Ihász Sándor neve is. Ihászt a Központi Nyomozó Főügyészség két éve hivatali kötelessége megszegésével, bűnpártolással vádolja, de a vádat mindeddig nem bizonyította. Ihász Sándor exkluzív interjút adott a Hírklikknek.

https://hirklikk.hu/kozelet/az-ugyeszsegen-beluli-vezerelv-a-feltetel-nelkuli-lojalitas-lett/359040

Orbán: Engem már nyolcszor ölt meg Soros hálózata

Az Európai Néppárt (EPP) sok tagja elárulta Magyarországot, a Fidesz egy centire volt attól, hogy kilépjen a pártszövetségből – közölte Orbán Viktor a Kossuth rádió reggeli műsorában pénteken. A kormányfő szerint csak azért maradt bent a párt, mert a francia, olasz és spanyol tagok kiálltak Magyarország mellett. „Ez némi reményt ad arra, hogy változást lehet elérni. Bár a remény fogyatkozó.” 

Hamarosan eldől, marad-e a Fidesz a pártszövetségben. Orbán szerint fájó volt az EPP-n belüli vita. Az nem volt meglepetés, hogy az Európai Parlament „bevándorlásellenes többsége ellenünk szavaz, mert gyűlölnek bennünket a bevándorlásellenes álláspontunk miatt. Lenéznek minket, szerintük elmaradott állapotában vagyunk az emberiségnek”, mert a Fidesz ellenzi a keresztény és a nem keresztény lakosság keveredésében rejlő lehetőséget.

Én nem is látom a szépségét, inkább félek ettől

– mondta Orbán, aki még a közeljövőben találkozik Angela Merkel német kancellárral, Donald Tuskkal a Néppárt új elnökével; utána kiderülhet, merre vezet a Fidesz útja. 

 

Ha az EPP nem áll ki Magyarország mellett, akkor egy új, kereszténydemokrata jellegű mozgalmat kell indítani.

Lesznek hozzá szövetségeseink” – közölte Orbán, aki szerint a történtek mögött a Soros-hálózat áll.

 

A világ legnagyobb oligarchája

„A Soros-hálózat nagyon aktív az EP-ben és az európai politikában. A Bizottságban is van emberük, a kormányokra is befolyással vannak, így ott vannak az Európai Tanácsban is. Az ilyen akciók mögött egyértelműen a Soros-féle politikai hálózat van” – mondta Orbán. Szerinte világos, hogy 

 

Soros György sok millió ember tönkretételéből szerezte a pénzét, politikai befolyást vásárol. Az ilyet a mi szakmánkban úgy hívják, hogy oligarcha.

Soros „maffiaszerű hálózaton keresztül irányítja politikai tevékenységét, és gyakorol befolyást az európai politikára”.

Erről azért nem beszélnek nyíltan Európában, mert „a szemben álló felet erősnek látjuk, félünk tőle”. 

„Ha meglendülnek a tollak, és nekiesnek egy politikusnak, és azt kibírja, az legény a gáton.

ENGEM NYOLCSZOR ÖLTEK MEG EZEK AZ ÚJSÁGÍRÓK, ÁLCIVILEK, ÉN MÁR NEM FÉLEK ETTŐL, MERT ISMEREM.

De aki még sosem ment ezzel szembe, az csak egy úthengert lát, ezért fél tőle, és inkább hallgat” – mondta Orbán.

 

https://index.hu/belfold/2020/01/17/orban_engem_mar_nyolcszor_olt_meg_soros_halozata/

 

Orbán új európai mozgalom indításáról álmodozik a néppárti "árulás" másnapján

A kormányfő, a Fidesz elnöke azt mondta, csak azért nem léptek ki csütörtökön, mert a franciák, a spanyolok és az olaszok "egyértelműen velük voltak", és a néppárti vitában úgy foglaltak állást, hogy ki kell állni Magyarország mellett. A Fidesz EPP-tagságát tavaly márciusban fel is függesztették; nemsokára kiderül, kirúgják-e a magyar kormánypártot, ugyancsak az európainak mondott, demokratikus értékek semmibe vevéséért. A Fidesz igyekszik ezt is úgy keretezni: "saját döntésük" lesz, ha megszabadulnak tőlük.

 

Orbán - vélhetően már erre készülve - arról is nyilatkozott pénteken, hogy ha nem áll ki az EPP Magyarország mellett, akkor "nekünk egy új európai, kereszténydemokrata jellegű mozgalmat kell indítani", és "lesznek hozzá szövetségeseink". Az EP-választás előtt olyan radikális jobboldali formációk jelentkeztek a Fidesz barátságáért, mint a Salvini-féle olasz Liga. Le Pen Nemzeti Tömörülésének EP-székeivel is számolt Salvini, mikor azt hangoztatta, Európát nemsokára együtt kormányozzák Orbánnal. Ám Orbán szövetségesei közül azóta többen megbuktak, köztük az ibizai videóval lelepleződött osztrák Strache, és maga Salvini is.

https://nepszava.hu/3063873_orban-uj-europai-mozgalom-inditasarol-almodozik-a-nepparti-arulas-masnapjan

 

A konzervatív frakció tárt karokkal várja a Fideszt

Derk Jan Eppink, az Európai Parlament Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakció­jának vezetőhelyettese, a bevándorlásellenes Fórum a Demokráciáért politikusa adott interjút a kormányközeli Magyar Nemzetnek, melyben sok szó esett a Fidesz esetleges csatlakozásáról is.

A holland politikus azt mondta, csodálkozik, hogy a Fidesznek hogy nincs még elege abból, hogy a Európai Néppárt állandóan „bűnbakot csinál” belőlük. „A közép-európai rosszfiú szerep az övék” - mondta. „Ami az ECR-t illeti, mi Lengyelországot és Magyarországot is támogatjuk, és meggyőződésünk, hogy a bevándorlásellenes álláspontjuk miatt vannak állandó ostrom alatt” - tette hozzá.

A kérdésre, hogy tervezik, hogy pótolják valahogy a brexit miatt távozó briteket a frakcióban, és tárgyalnak-e már a Fidesszel, azt felelte, „tárt karokkal várjuk őket, ha tényleg csatlakozni szeretnének”. Mint mondta, ennek megvan a folyamata és jelezni kell a szándékot. „Bár nem voltam ott, amikor Orbán Viktor nemrég Varsóban tárgyalt Jarosław Kaczyńskivel, csodálkoznék, ha nem került volna szóba az ügy” - mondta Eppink. 

https://444.hu/2020/01/17/a-konzervativ-frakcio-tart-karokkal-varja-a-fideszt

Rómában Orbán Viktor már Salvinivel és az ECR-frakcióvezetővel áll majd egy színpadon

Az Európai Konzervatívok Facebook posztja szerint február 3-án Orbán Viktor már Salvinivel, Melonival, és a brüsszeli ECR-frakció elnökével közös színpadon szólal fel az “Isten, becsület, nemzet: Ronald Reagan elnök, II. János Pál pápa és a nemzetek szabadsága” című konferencián.

Az Edmund Burke Alapítvány által szervezett konferencián szólal fel - az Európai konzervatívok Facebook posztja szerint Orbán Viktor február 3-4-én Rómában.  A alapítvány tavaly júliusban Washingtonban rendezett konferenciát, akkor az előadók között szerepelt John Bolton, Trump elnök volt nemzetbiztonsági tanácsadója is.

 

 

http://www.atv.hu/belfold/20200117-romaban-orban-viktor-mar-salvinivel-es-az-ecr-frakciovezetovel-all-majd-egy-szinpadon

Vizet prédikált a Fidesz: Tiborcz-partnerekhez került a Svábhegy maradéka

Bódis András·valaszonline

A 2019-es nyár egyik nagy kérdése volt, hogy ki szerezte meg a Gyurcsány-kormány által bezárt svábhegyi gyermekkórház óriási ingatlanhagyatékát – melynek eltékozlása ellen a régi Fidesz még határozottan tiltakozott. Eddig csak annyit tudhattunk, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő gyanúsan gyors pályázaton találta meg az ismeretlen győzteseket. Nos, jelentjük, nincs több titok. Ha a Válasz Online alattomos bulvárpropagandában utazna, akár így is szólhatna cikkünk címe: „A Fidesz-kormány egy Tiborcz-barát partiarcnak és a miniszterelnöki vővel üzletelő Soros-ügynököknek privatizálta az ország legértékesebb telkeit!” Ám hangulatfokozás helyett maradunk a jelzős szerkezetek nélküli tényeknél; először pontokba szedjük mondandónkat, majd néhány pikáns részletet bővebben is kifejtünk.

https://www.valaszonline.hu/2020/01/17/tiborcz-szivek-szecsenyi-jellinek-svabhegy-korhaz-ingatlan-privatizacio/

Kásler háta mögött készült egy másik NAT

A kormány december 18-án ugyan elfogadta az új Nemzeti alaptanterv (NAT) koncepcióját, de bizonyos fórumokon egy másik változat terjed, ami sok zavart okoz. Ezt az Emmi köznevelési államtitkársága ollózta össze egy 2012-es változatból és az új NAT-ból. Úgy tudjuk, a „másik NAT” létezése Kásler Miklós minisztert is meglepte, az emiatt kialakult feszültség is késlelteti az anyag közzétételét.

https://index.hu/belfold/2020/01/17/nemzeti_alaptanterv_nat_kasler_miklos_emmi_maruzsa_zoltan_csepe_valeria/

Az Index újabb álhírt gyártott, ezúttal a NAT-ról

MTI – OS MAGYAR NEMZET

Az Index mai cikke a baloldali média újabb álhírgyártásának ékes példája. A kormány a Nemzeti Alaptanterv (NAT) átfogó módosításáról döntött, amiről legkésőbb a jövő héten a nyilvánosságot is tájékoztatjuk. Erről az EMMI közleményben, Gulyás Gergely miniszter pedig a december 19-i Kormányinfón is tájékoztatta a sajtót, amikor bejelentette, hogy a kormány nem új NAT-ot, hanem a jelenlegi átfogó módosítását fogja elfogadni. Ez történt meg most.

Emberi Erőforrások Minisztériuma

https://magyarnemzet.hu/belfold/az-index-ujabb-alhirt-gyartott-ezuttal-a-nat-rol-7682687/

 

Simonka György Facebookon reagált a mai tárgyalására

Simonka a csütörtöki tárgyalás napjának estéjén  a Facebookra azt írta, szerinte akik terhelő vallomást tettek rá, azok a korábbi büntetéseik következményei elől menekültek, mert priuszuk van. 

A keddi, első tárgyalási napon Simonka kezdeményezte, hogy küldjék ki a hallgatóság közül az ott ülő Hadházy Ákost és a jelenleg újságíróként dolgozó Bod Tamást, az Együtt Békés megyei szervezetének elnökét – aki 2016-ban feljelentést tett Simonka ellen –, mondván, majd később tanúkénti kihallgatásukat fogják kezdeményezni. Bodék erre úgy reagáltak a Facebookon, hogy „meglepő és mulatságos”. Simonka csütörtöki Facebook-posztjában erre is reagált:

„HOGY MEGLEPŐNEK ÉS MULATSÁGOSNAK TARTJÁK AZ IDÉZÉSÜKET? AZT ELHISZEM, HOGY MEGLEPŐDTEK, DE KÍVÁNCSI VAGYOK RÁ, HOGY A VÉGÉN IS MULATOZNI FOGNAK-E.”

Majd azzal zárja posztját: „Sokan érdeklődnek a vagyonnyilatkozatom és a zár alá vételek felől. Ezzel kapcsolatban azt tudom mondani, hogy a valóságnak megfelelő a vagyonnyilatkozatom, a zár alá vételt törvénytelennek tartjuk, és kérjük azok feloldását.”

 

https://index.hu/belfold/2020/01/16/simonka_gyorgy_facebookon_reagalt_a_mai_targyalasara/

 

Eggyé olvadtak a Pallas Athéné-alapítványok

Csabai Károly mfor.hu

2014-es létrejöttükkor még hatan voltak, azóta azonban már több egyesülésen is átestek, az azokat követően megmaradt három alapítvány egyesítette most az erőit.

Az egyesülések révén létrejött alapítvány ötfős kuratóriumában immár nincs MNB-alkalmazott. Elnöke Csizmadia Norbert, aki 2016 júniusában távozott a jegybank stratégiai igazgatói székéből, helyettese Prof. Lentner Csaba, további tagjai: Bogár László, Réfy Imre és Salamin Géza.

A Pallas Athéné Alapítványok összvagyona 2019. szeptember végén 274,3 milliárd forintot tett ki, miután az a harmadik negyedévben 770 millió forinttal gyarapodott. A vagyonnövekedés mellett az alapítványok több mint 9,1 milliárd forint értékben közel 1500 oktatási, tudományos pályázatot támogattak.

A 274,3 milliárdos vagyonból az alapítványok és az általuk alapított gazdasági társaságok 151,2 milliárdot befektetési jegybe, 79,6 milliárdot ingatlanba, 20,1 milliárdot bankbetétbe, 23,4 milliárdot pedig vállalati kötvényekbe fektettek. 

https://mfor.hu/cikkek/makro/eggye-olvadtak-a-pallas-athene-alapitvanyok.html

Nézzen be velünk Mengyi Roland börtönébe: akinek ülnie kell, mint neki is, az mind ide akar menni – fotók

Mint a Blikk megírta, szombaton, teljes titokban bevonult a börtönbe Mengyi Roland volt fideszes parlamenti képviselő. Büntetését a Bács-Kiskun Megyei bv-intézetben tölti, amit nem valami lelakott, ijesztő helyként kell elképzelni, épp ellenkezőleg: az ország egyik legjobb börtöne, sőt, az enyhébb fokozatú végrehajtásra ítéletek részlegén a rabok még a lakóhelyiségeik ajtaját is maguk nyitják, zárják.

https://www.blikk.hu/galeria/ime-mengyi-roland-bortone-kecskemeten/8gc827k

 

Harrach szerint bejutna a parlamentbe a KDNP, ha önállóan indulna a választáson

Hozzátette: ezt nem tervezik, mert nem lenne értelme.

Ha önállóan indulna a választáson, biztosan bejutna a parlamentbe a KDNP – ezt Harrach Péter mondta az RTL Híradó kérdésére. Ilyen utoljára 1998-ban fordult elő. A KDNP frakcióvezetője hozzátette, ezt nem tervezik, mert szerinte nem lenne értelme. A csatorna azért kérdezte erről a politikust, mert a választói akarat fontosságára hivatkozva a KDNP is támogatta a parlamenti házszabály módosítását, ami szerint a jövőben csak a választáson saját pártjuk színeiben induló képviselők alakíthassanak frakciót.

„Nem lenne értelme külön indulni, bár hozzáteszem azt, hogy van a KDNP-nek akkora támogatottsága, hogy ha ez valamilyen ok miatt megtörténne, akkor megugornánk az 5 százalékos küszöböt”

– fogalmazott.

 

https://nepszava.hu/3063858_harrach-szerint-bejutna-a-parlamentbe-a-kdnp-ha-onalloan-indulna-a-valasztason

Tízmilliókkal tartoznak a baranyai tanároknak

Nem kapták meg díjazásukat a hátrányos helyzetű gyerekek fejlesztését segítő pedagógusok a Szigetvári Tankerület több iskolájában. Vannak, akiknek félmillió forinttal tartoznak.

https://nepszava.hu/3063831_tizmilliokkal-tartoznak-a-baranyai-tanaroknak

Szabad szemmel: egyértelmű üzenetet kapott a Fidesz a Néppárttól

Nemzetközi sajtószemle, 2020. január 17.

https://nepszava.hu/3063867_szabad-szemmel-egyertelmu-uzenetet-kapott-a-fidesz-a-nepparttol

Ma is hat a migránspropaganda, azzal tarolja le a Fidesz a falvakat

Bár sok városban győzött az ellenzék ősszel, a falvakban változatlanul működik a menekültekkel riogató kormányzati kommunikáció, emiatt ott töretlen a Fidesz népszerűsége.

https://nepszava.hu/3063778_ma-is-hat-a-migranspropaganda-azzal-tarolja-le-a-fidesz-a-falvakat

Húsz támogatóhoz 100 feneket kellett fényesre nyalnom

A december végi pályázati határidő lejárta előtt elfogyott a kézilabda, a vízilabda és a kosárlabda sportágak éves taokerete, az egyesületek nem tudtak új kérelmet beadni a szövetségekhez. A problémát az okozhatta, hogy a kormány 2019 elején maximalizálta a sportáganként lehívható támogatások összegét. A több milliárdos taokeretek kimerülése a kisebb vidéki egyesületeket érinthette érzékenyen, mivel jórészt ebből a forrásból fizetik az edzőket és a különböző infrastrukturális fejlesztéseket. A pórul járt csapatoknak hónapokat kell várniuk, hogy újra támogatáshoz juthassanak.

https://index.hu/sport/2020/01/17/tao_kosarlabda_vizilabda_kezilabda/

Gulyás Erika Kampány

Megnyitom a 2020. évi ellenségkereső kommunikációs értekezletünket! Javaslom, nézzük meg, kibe lehet úgy belekötni, hogy azt a nép könnyen elfogadja, és ne okozzon nagy kárt, ha kiderül a svindli. Tessék, Orbán úr, megadom a szót, sőt előre egyetértek önnel, hogy a civilek jó célpont, csak ne úgy általában szidjuk őket, kell valami konkrét ügyet kell találni. Hogy a rettenetes börtönviszonyok miatti kártérítések? Mekkora ötlet!  Valami emberi jogok miatt nem tarthatjuk a rabokat a várbörtönök szalmazsákján, vagy fizetnünk kell nekik. Elkenhetjük az egészet, ha kezdeményezünk egy jó lassú uniós vitát a kártérítésekről, ha két év múlva vége lesz, már csak mi emlékszünk, hogy nem akartuk betartani az elvárásokat. Az meg, hogy elküldjük melegebb éghajlatra a bűnözőket, na az zseniális ötlet: őket Lacitól Miciig mindenki rühelli, félnek is tőlük, meg kiakadnak, hogy milliókat kapnak az emeletes vaságyért. Remek! Hát a civilekkel van egy kis baj. Ötéves történet, hogy Strasbourgban kártérítési pereket nyertek, mi meg törvényt hozhattunk magunknak a háborgó rabok kifizetésére. Csak hát ebbe beleírtuk, hogy be se léphetnek a börtönökbe. Hogy ezt a fene se tudja és nyugodtan szidjuk őket? Úgy lesz!

https://nepszava.hu/3063865_kampany

David Attenborough: A válság pillanata eljött, és többé nem késlekedhetünk

„A világ a válsággal szembesül a klímaváltozás miatt, és nem halogathatjuk tovább a cselekvést” - hangsúlyozta David Attenborough brit természettudós, televíziós személyiség egy csütörtökön sugárzott interjújában.

Attenborough szerint a klímaváltozással kapcsolatos kérdéseket évről évre félresöpörtük, és azzal hitegettük magunkat, hogy a következő húsz évben majd megoldjuk azokat. „A válság pillanata eljött, és többé nem késlekedhetünk” - fűzte hozzá a BBC-nek adott interjúban.

Az ENSZ a napokban tette közzé jelentését, miszerint az elmúlt évtized volt a legmelegebb a méréseink kezdete óta. A nemzetközi szervezet egyúttal figyelmeztetett rá, hogy a felmelegedés miatt várhatóan szaporodik a szélsőséges időjárási jelenségek száma.

https://444.hu/2020/01/16/david-attenborough-a-valsag-pillanata-eljott-es-tobbe-nem-keslekedhetunk

A győri bíróság egy 50 évvel ezelőtti, ferde hajlamúakat emlegető ítélet alapján enyhítette egy gyilkos büntetését

A „meleg pánik védekezés” szerint méltányolható, ha valaki azért üt, mert szexuálisan közelít hozzá egy meleg ember.

https://444.hu/2020/01/17/a-gyori-birosag-egy-50-evvel-ezelotti-ferde-hajlamuakat-emlegeto-itelet-alapjan-enyhitette-egy-gyilkos-bunteteset

Putyin nem szólt előre a tervéről a kormánytagoknak

Csak Putyin legbelsőbb köreiben tudtak az elnök terveiről, a kormánytagokat is meglepetésként érte a kormány lemondása - írja a Guardian. A lap szerint a minisztereket egy váratlanul összehívott értekezleten értesítették arról, hogy mindannyiuknak le kell mondaniuk. 

https://444.hu/2020/01/17/putyin-nem-szolt-elore-a-terverol-a-kormanytagoknak

A rezsicsökkentést, a Mátrai Erőművet és Paksot semmiképp nem áldozza be a kormány az új klímastratégia vállalásai szerint

Csütörtökön késő délután egy rakás dokumentum kerül föl a kormany.hu-ra. A fájlokat csomagban, tömörítve lehet letölteni, ez a kormány 2030-ig számoló klíma- és energiastratégiája, valamint az ezt megalapozó dokumentumok. A csomagban van egy jelentés az éghajlatváltozás várható hatásairól a Kárpát-medencére vonatkozóan, és ezt áttekintve úgy tűnik, a dokumentum készítői alapvetően tisztában vannak a legfőbb veszélyforrásokkal.

Az energiastratégia azonban nem feltétlenül illeszkedik ebbe a képbe, kiderült belőle például, hogy a kormány nem számol a Mátrai Erőmű bezárásával, ami jelenleg az egyik legnagyobb szennyező Magyarországon. Emellett a kormány ragaszkodik a rezsicsökkentéshez is, szerintük az energia ára nem emelkedhet, még akkor sem, ha ez az ára annak, hogy átálljunk a megújulókra. A kormány Paks 2-höz is ragaszkodik, még annak ellenére is, hogy világosan látják, a várhatóan egyre gyakoribb és hosszabb nyári aszályos időszakok miatt az erőmű hűtésére használt Duna vízszintje csökkenni, hőmérséklete pedig emelkedni fog.

A kormány a környezetbarát technológiákra való átálláshoz számít az EU forrásaira is, és úgy számoltak, hogy a teljes átállás 50 ezer milliárd forintba kerülne.

https://444.hu/2020/01/16/a-rezsicsokkentest-a-matrai-eromuvet-es-paksot-semmikepp-nem-aldozza-be-a-kormany-az-uj-klimastrategia-vallalasai-szerint

Egy új újság próbaszáma

http://pestihirlap.hu/data/Nyomtatott/PestiHirlap.pdf

Szánthó Miklós: A néppárt mostanra sokkal inkább egy hatalomtechnikai gócpont, mint értékközösség

MTI MAGYAR NEMZET

Az Európai Néppárt mostanra sokkal inkább egy érdekérvényesítő platform, egy hatalomtechnikai gócpont, mint értékközösség – mondta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója péntek reggel az M1 aktuális csatornán.

Az igazgató szerint az Európai Néppárt fősodra – mint az olasz, a spanyol és a francia tagpártja – a Fidesszel együtt próbálja tartani a valódi konzervatív, kereszténydemokrata irányvonalat, ugyanakkor a „hivatalos” néppárt besodródott a liberális oldalra.

Kifejtette, már a néppárt megalakításakor voltak ennek előjelei, méghozzá történelmi okok miatt. A második világháború eseményei miatt a néppárt folyamatosan nyomás alatt érezte magát, s attól félt, hogy ha valódi jobboldali pártként viselkedik, azonnal rásütik a náci bélyeget.

Mára annyira felhígult a néppárt politikai irányvonala, hogy ugyan kijelentik, hogy a kereszténység alapérték, de hozzáteszik, az iszlám is az európai sokszínűség része. Míg korábban hevesen kritizálták a marxizmust és a neoliberalizmust, mára viszont alapértéknek tekintik a liberális demokráciát – fejtette ki az igazgató.

 

https://magyarnemzet.hu/kulfold/szantho-miklos-a-neppart-mostanra-sokkal-inkabb-egy-hatalomtechnikai-gocpont-mint-ertekkozosseg-7682567/

Wittinghoff nevelt fia is felelős lehet a botrányos budaörsi kórházi mulasztásért

origo

 a rendelő üzemeltetését a társaság 2016 novemberében vette át, amikor az önkormányzat visszaélések gyanúja miatt szakított a korábbi üzemeltetővel, az Europ-Med Kft.-vel. Ám az ügy ennél sokkal kacifántosabb. A Pesti Srácok 2017-ben oknyomozó cikkben hozta nyilvánosságra, hogy a cég egyik alapítója az a Spányik András, akiről a volt SZDSZ-es Wittinghoff Tamás egy nyilatkozatában elismerte, nevelt fiaként tekint rá. A Fidesz helyi szervezete az idő tájt ki is fejezte tiltakozását. Nagy Sándor András, a budaörsi Fidesz akkori vezetője sajtótájékoztatón elmondta: Wittinghoff Tamás polgármester pályázat nélkül nevezte ki nevelt fia cégét.

Nem ez az egyetlen „érdekesség", ami a gyanús céggel kapcsolatban felmerül.

https://www.origo.hu/itthon/20200117-wittinghoff-nevelt-fia-is-felelos-lehet-a-budaorsi-korhazi-mulasztasert.html

Századvég: A magyarok többsége károsnak tartja a bevándorláspárti jogvédő szervezetek tevékenységét

ORIGO

Tekintettel arra, hogy hónapok óta erős a migrációs nyomás hazánk déli határán, a Századvég megvizsgálta a bevándorlást támogató, külföldről finanszírozott jogvédő szervezetek tevékenységével kapcsolatos lakossági attitűdöket. A kutatás kitért az embercsempészettel szembeni kormányzati fellépés és a tranzitzónák létjogosultságának megítélésére is.

Ahogy a Századvég decemberi elemzése rámutatott, az illegális migráció több milliárdos üzletté vált: az embercsempész szervezetek az anyagi haszonszerzés reményében aktívan részt vesznek az illegális bevándorlás fizikai lebonyolításában, tevékenységüket pedig különböző NGO-k – politikai meggyőződésből – változatos eszközökkel támogatják (fizikai segítségnyújtás, finanszírozás, tájékoztatás).

https://www.origo.hu/itthon/20200117-a-magyarok-tobbsege-karosnak-tartja-a-bevandorlasparti-jogvedo-szervezetek-tevekenyseget-szazadveg.html

A balliberális holdudvar gazdagodik a börtönbizniszen

MH/MTI
 

Balliberális körök és „Soros-szervezetek ügyvédei” gazdagodnak a „börtönbizniszen” - mondta a kormánypártok nevében Nacsa Lőrinc kereszténydemokrata országgyűlési képviselő pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kifejtette, a börtönben ülő bűnözők és „dörzsölt ügyvédeik” már 12 ezer pert indítottak a magyar állam ellen, a „börtönbiznisz” pedig összesen már 10 milliárd forintossá vált, ennyit perelnek ki a kormánytól a rossz börtönkörülményekre hivatkozva.

„A kiperelt kártérítésekből jelentős sikerdíjat tesznek zsebre az olyan ügyvédek, mint például Magyar György, aki a balliberális ellenzék ismert alakja, az országgyűlési választáson az MSZP-Párbeszéd képviselőjelöltje is volt”

- mondta Nacsa Lőrinc.

Kiemelte, Magyar György nem mellesleg Karácsony Gergely bizalmasa és a Fővárosi Vízművek Zrt. igazgatósági tagja is lett. „Ahogy látjuk, az ügyvéd úr nem hajlandó elárulni, mennyit keres a börtönbizniszen” - tette hozzá.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200117-a-balliberalis-holdudvar-gazdagodik-a-bortonbizniszen

A sötétség bajnoka

Fricska. Jó ideje zajlik már a viadal, hogy kiderüljön, ki a legalantasabb hazaáruló a magyar „európai” ellenzékben. Bár erős a konkurencia, de szerintem Molnár Csaba joggal pályázhat a nemtelen dicsőségre

Galsai Dániel Magyar Hírlap

Nevezett az Európai Parlament plénuma előtt szólalt fel, és aljasságait büszkén meg is osztotta saját internetes oldalán. „… pártembereket nevez ki elvileg független intézmények élére… Budapesttől és az ellenzéki vezetésű önkormányzatoktól el szeretné venni az uniós támogatásokat… Orbánt meg kell büntetni, mert csak így lehet megvédeni a magyar embereket.” A DK-s főember természetesen hazudik. Ugyanis éppen kebelbéli pártja tömi tele a fővárost levitézlett SZDSZ-esekkel, a város pedig megkap minden forrást, amit Tarlós István is megkapott volna. A „független” sajtó azt fogja mondani: ő nem az országot, hanem a miniszterelnököt támadta. Pedig az országról szól a mocskos nóta, amely sokszorosan, döntő fölénnyel választotta újra Orbán Viktort! M. Cs. nem pusztán alávaló, de ostoba is.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200117-a-sotetseg-bajnoka

Nem tud fizetni Gyöngyöspata

Törvénytelenséget követne el a szegregáció miatt elmarasztalt önkormányzat, ha kiutalná a roma családoknak járó, a Soros-hálózat által kiharcolt összeget

Kacsoh Dániel Magyar Hírlap

A Debreceni Ítélőtábla a gyöngyöspatai szegregációs perben hozott jogerős elmarasztaló ítéletében százmillió forintos kártérítésre kötelezte a helyi iskola előző és jelenlegi fenntartóját, ebből az önkormányzatra mintegy nyolcvankét millió jut – erősítette meg tegnap Horváth László, a térség fideszes parlamenti képviselője.

Az alperesek hiába kérték a Kúriától a végrehajtás felfüggesztését, a legfőbb bírói fórum, amely érdemben csak később foglal állást, azt indoklás nélkül elutasította. Ezek szerint a Soros-féle Esélyt a Hatrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítványnak (CFCF), illetve az általuk képviselt roma családoknak legkésőbb ma folyósítani kell a megítélt kártérítést.

Csakhogy ez csőd közeli helyzetbe hozná az önkormányzatot.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200117-nem-tud-fizetni-gyongyospata

Politikai hátszelük lehet a kaposvári műszakivizsga-neppereknek

Kaposvári autós, főleg autókereskedő körökben évek óta beszédtéma volt, hogy a Kaposvári Műszaki Vizsgáló Állomáson néhány eljárás nem feltétlenül törvényes keretek közt zajlik. Az eddig csak pletykaszinten terjedő, olykor egészen bizarr történeteket most az Átlátszó kérdésére a Központi Nyomozó Főügyészség akként erősítette meg, hogy „az ügyben a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntette és más bűncselekmény gyanúja miatt rendelt el nyomozást”.

 

https://atlatszo.hu/2020/01/17/politikai-hatszeluk-lehet-a-kaposvari-muszakivizsga-neppereknek/

Remek üzlet polgármesternek lenni Érden – megválasztottnak és elbukottnak egyaránt

Érd előző polgármesterének közel egymillió forinttal csappant meg a havi jövedelme. A megyei jogú városok polgármesterei közül októberig egyik leggazdagabbnak számító T. Mészáros András négymillió forinttal hízlalta a bankszámláját, és végkielégítésként, valamint szabadság-megváltásként összesen nettó 6,9 millió forint felvételére vált jogosulttá. Az ellenzéki szövetség frissen megválasztott polgármestere jómódú ügyvéd, aki a sajátjával együtt nyilvánosságra hozta az időközben a Liberális Párt elnökévé választott élettársa, Bősz Anett vagyonnyilatkozatát is.

https://orszagszerte.atlatszo.hu/remek-uzlet-polgarmesternek-lenni-erden-megvalasztottnak-es-elbukottnak-egyarant/

Titokzatos vevőnek adta el a hollóházi porcelángyártót az állam

Sikerült privatizálnia a magyar államnak a hollóházi porcelángyártót: az árverésen egyetlen licitáló volt, aki 175 millió forintért jutott hozzá a céghez.

Napi.hu írt először a cég privatizációjáról. Annyi tudható, hogy az ismeretlen befektetőnek fenn kell tartania a háztartási kerámia gyártását is. Az elmúlt csaknem tíz évben több száz millió forintot költöttek a gyártó talpra állítására, de nem sikerült tartós növekedési pályára állítani. A Hollóházi honlapján továbbra sem árulkodik semmi a privatizációról, az viszont kiderült, hogy az év végén készletkisöprést tartottak, a raktáron lévő készletekre akár 40 százalékos kedvezményt adtak.

A vevőnek kötelezettséget kellett vállalnia a hollóházi porcelángyártás hungarikumként történő megőrzésére, továbbá arra, hogy a társaság a jelenlegi főtevékenységét - a háztartási kerámia gyártását - fenntartja mindaddig, amíg az állam kizárólagossággal biztosítja részére díjfizetés ellenében a Hollóháza védjegy használatát az üzleti, piaci tevékenysége végzéséhez - olvasható az árverési portálra feltöltött dokumentumban. A pályázónak vállalnia kellett azt is, hogy a részesedését 15 éven belül kizárólag az eladó hozzájárulásával adja el.

Vélhetően a nem a háztartási, hanem az ipari és az épületkerámia gyártása jelenti majd az igazi üzletet a nyertes pályázónak.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/hollohazi-porcelan-privatizacio-arveres-mnv.698610.html

Nem gondolná, mibe rokkanhatunk bele 2020-ban!

Számos negatív trend keresztezi egymást 2020-ban, amire generációk óta nem volt példa, s ami jó eséllyel globális válsághoz vezet - jósolja a davosi Világgazdasági Fórumra készült egyik előrejelzés. A legnagyobb veszély onnan ered, ahonnan a legkevésbé várhatnánk.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/davos-vilaggazdasagi-forum-2020-elnokvalasztas-greta-thunberg.698574.html

Google Earth fotókon látható, hogyan alakul át a Városliget

A Ligetvédők összehasonlítottak régi és friss Google Earth felvételeket, hogy láthatóvá tegyék, mi változott a Városligetben a Liget-projekt indulása óta. A legsúlyosabb előtte/utána kép a Biodómról készült. 

Az összes kép ide kattintva látható.

https://444.hu/2020/01/17/google-earth-fotokon-lathato-hogyan-alakul-at-a-varosliget

117 kép készült a tarpai Nemzeti Összetartozás Napjáról, összesen 1 nő fért fel rájuk

Tizedik alkalommal találkoztak Tarpán az Összetartozás Napján a Kárpát-medence magyarságának képviselői. Az eseményről beszámolt a Szatmár.ro és Tilki Attila fideszes parlamenti képviselő is. Utóbbi fel is töltött rengeteg, szám szerint 117 képet a találkáról, ezeket én becsülettel végignéztem, így meg tudom erősíteni, hogy az eseményen összesen egy nő vett részt, akiről sajnos nem tudom, kicsoda, de csak a nagyteremben készült képek közül látható néhányon.

A tarpai Nemzeti Összetartozás Napján a felvidéki, szatmári, székelyföldi, kárpátaljai és a magyarországi régió képviselői találkoznak - ezek szerint mind férfiak.  A rendezvény ötletgazdája és fővédnöke Papcsák Ferenc volt fideszes polgármester, egykori elszámoltatási biztos, az MNB felügyelőbizottságának elnöke. A Szatmár.ro cikke szerint úgy kell elképelni ezt az eseményt, hogy a képviselők, akik ugye a Kárpát-medencében élő magyar nőket és férfiakat képviselik, összegyűlnek, diskurálnak, aztán elhelyezik az emlékezés koszorúit; az egyiket Rákóczi Ferenc fejedelem, egy másikat Esze Tamás szobránál, egy harmadikat pedig  a Bajcsy-Zsilinszky emlékműnél. 

Szerintem érdemes az egész albumot végiglapozgatni, alább meg egy kis ízelítő.

https://444.hu/2020/01/17/117-kep-keszult-a-tarpai-nemzeti-osszetartozas-napjarol-osszesen-egy-no-fert-fel-rajuk

MIÉRT ÉRI MEG PUTYINNAK A MAGA KÁRÁRA MEGERŐSÍTENIE AZ OROSZ PARLAMENTET?

Mit akar Putyin a héten bejelentett alkotmányreformmal? Rácz András, a Német Külügyi Tanács kutatója elmagyarázza az Azonnalinak.

https://azonnali.hu/cikk/20200117_miert-eri-meg-putyinnak-a-maga-karara-megerositenie-az-orosz-parlamentet

MIÉRT NEM TUDTA MEGVENNI A GELLÉRT FÜRDŐT MÉSZÁROS LŐRINC?

Melyik nagy budapesti fürdőket akarták még privatizálni? Mi lesz a Ráczcal? Hogyan lehet pénzt keresni a budapesti fürdőkön, és meg tudják-e ezt fizetni a magyarok? Mekkora bakitól lesz kétes egy közbeszerzés? Ezt is elmondja az Azonnalinak Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója, aki újrapályázik a pozíciójára, de nem biztos, hogy megkapja. Interjú.

https://azonnali.hu/cikk/20200116_miert-nem-tudta-megvenni-a-gellert-furdot-meszaros-lorinc

ÉLET ÉS IRODALOM

Váncsa István

Áttűnés

ár éve hallottam egy volt iskolatársamtól, hogy szülőfalumban tíz megszülető gyerek közül kilenc cigány. Jómagam évtizedek óta nem jártam arrafelé, így a közlés kissé meglepett, noha egyébként nincs benne semmi furcsa. A többségi populáció születésszáma folyamatosan csökken, a cigányságé gyorsuló ütemben növekszik, a következmény nyilvánvaló. Kivált az áldott magyar vidék falvaiban, ahonnan a cigá­nyokon kívül minden mozogni tudó ember elmenekült, csak a legidő­sebbek maradtak, tőlük azonban a magyar családpolitika fennkölt cél­jait illetően a haza már nem sokat követelhet. Hitelesnek tűnő számí­tások szerint tizennégy év múlva országos szinten is több cigány cse­csemő fog gőgicsélni, mint nem cigány, szüleik pedig azok a mostani gye­rekek lesznek, akik jelenleg épp a szegregált oktatás előnyeit él­vezhetik, például a hírekben megint gyakran szereplő Gyöngyös­p­atán.

Kormányzó urunk természetesen nem emiatt tűzte most napi­rendre a gyöngyöspatai ügyet, neki erre jóval fontosabb, alapvetőbb, sőt, ha lehet így mondani, nemzetstratégiaibb oka van. Jelesül az, hogy a Soros-narratíva kezd kifulladni, az effajta szövegekre a célkö­zönség immunissá vált, a neki szánt üzeneteket meg se hallja, ergo ez az egész dolog ma már kontraproduktív. Ha viszont a népesség le­válik a fideszpropaganda emlőjéről, akkor szellemileg megroggyan, összeza­varodik, és az ellenséges agitátorok szabad prédája lesz.

Mondhatnám úgy is, hogy kormányzó urunk most a cigányok há­tán evickélne ki a katyvaszból, amibe belemászott, ám evvel a problémát túlzottan leegyszerűsíteném. 

https://www.es.hu/cikk/2020-01-17/vancsa-istvan/attunes.html

Cser Ágnes nekiment az orvoskamarának

Az orvosokra nézve etikátlannak és igazságtalannak tartja az orvoskamara tegnapi, hálapénzre vonatkozó javaslatát Cser Ágnes, ami korrupciónak tekintené és büntetné a hálapénz adását és elfogadását.

A Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ EDDSZ) elnöke csütörtökön – Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkárral közösen tartott – budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, „elkapkodott”, „zavart keltő” a Magyar Orvosi Kamara hálapénz kapcsán tett nyilatkozata.

Cser Ágnes szerint méltatlan egy köztestülettől a beteg-orvos kapcsolatnak ilyen módon való, büntetőjogi megközelítése.

https://hirklikk.hu/kozelet/cser-agnes-nekiment-az-orvoskamaranak/359023

Tűzszünetet kötött Amerika és Kína, de a háború nem ért véget

·         Donald Trump amerikai elnök az elmúlt két évben védővámokat vezetett be Kínával szemben, arra hivatkozva, hogy Kína “csaló” gazdaságpolitikájával ellopja az amerikai munkahelyeket.

·         Kína erre szintén vámemeléssel vágott vissza; az elfajuló viszály az egész világgazdaságot visszavetette.

·         Sokáig egyik fél sem engedett, ám Kínának a növekedési üteme lassulása, Trumpnak a 2020-as elnökválasztás közeledése miatt fontossá vált a “kereskedelmi háború” lecsillapítása 

·         Emiatt megállapodtak a védővámok részleges eltörléséről és néhány régi amerikai sérelem kezeléséről.

·         Ez az “első fázisú” megállapodás azonban szakértők szerint nem oldja meg a kereskedelmi háború mögött álló mélyebb feszültségeket, és annak betartásában sem nagyon bíznak.

·         Egyesek attól tartanak, a kínai tűzszünet után Trump másik célpontját, az Európai Uniót kezdheti el csuklóztatni, ami természetesen Magyarországnak is rosszul jönne.

 

https://index.hu/gazdasag/2020/01/17/donald_trump_kina_kereskedelmi_haboru_megallapodas_szerzodes_tuzszunet/

A lengyel felsőház elvetette a bíróságokról szóló szájkosártörvényt

A politikai tevékenységet folytató, illetve kollégáik legitimitását megkérdőjelező bírák elleni fegyelmi intézkedésekről szóló tervezet elvetése mellett a százfős szenátusban 99 jelen lévő közül 51-en szavaztak. Az elvetés ellen a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) tagjai mellett egy független szenátor is szavazott.

https://index.hu/kulfold/2020/01/17/a_lengyel_felsohaz_elvetette_a_birosagokrol_szolo_szajkosartorvenyt/

Karácsony: Tíz napon belül a fővárosi daganatgyanús betegek kezében lesz a CT- és MR-lelet

Karácsony Gergely szerint a várólisták megszüntetésére éves szinten kétmilliárd forintot kell fordítani.

Daganatos megbetegedés gyanúja esetén minden budapesti lakcímmel rendelkező beteg hét napon belül hozzájuthat a szükséges CT- és MR-vizsgálatokhoz, és újabb három munkanapon belül a lelethez – erre költi a kormánnyal kötött megállapodásból járó egészségügyi forrás egy részét a főváros.

Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatóján elmondta: bár a kórházak fenntartói szerepét Budapest elveszítette, a járóbetegellátásban lehet javítani a helyzetet. A december 30-án megjelent kormányhatározatban szereplő 50 milliárdos forrást ezért erre fogják költeni, ennek érdekében már elkezdték a szakmai egyeztetéseket is.

Karácsony a legfontosabb feladatnak azt nevezte, hogy megszüntessék a várólistákat, ezt a CT- és MR-vizsgálatok finanszírozásának bővítésével kívánják megoldani. Ehhez évi kétmilliárd forintra van szükség, az eddigi tárgyalások alapján reális esélyt lát rá, hogy az ügyről meg is tudnak egyezni a kormánnyal.

https://hvg.hu/itthon/20200117_egeszsegugy_daganatgyanu_diagnosztika_fovaros_Karacsony

Fordulat a Czeglédy-perben: Újabb bíró szállt ki elfogultság miatt

Megint indulhat a bíró-casting a Czeglédy Csaba és társai ellen folyó büntetőügyben: egyszer már le kellett cserélni a bírói tanács két tagját, de most az egyik később beszálló bíró is elfogultságot jelentett be önmagával szemben – tudta meg a hvg.hu. A Szegedi Törvényszéknek ezért megint egy újabb, támadhatatlan büntetőbírót kell hadrendbe állítania, hogy folytatódhasson a költségvetési csalás miatt régóta húzódó eljárás.

https://hvg.hu/itthon/20200117_Fordulat_a_Czegledyperben_Ujabb_biro_szallt_ki_elfogultsag_miatt

Lószolárium félmillióért: kontárkodva zárták le a fideszes képviselőnek kínos nyomozást

Hiába lett botrány, majd költségvetési csalás miatt nyomozás annak a lovas központnak az ügyében, amely iskolásoknak és szakembereknek épült, de végül Czerván György fideszes képviselő veje használta. Az eljárást ugyanis simán megszüntették azzal, hogy nem találtak elég bizonyítékot visszaélésre. Csakhogy a birtokunkba került határozat alapján hihetetlenül dilettáns nyomozás zajlott: a közcélra létrehozott ingatlan egy részére be sem engedték a hatóság embereit, mire azok bemondásra elhitték, hogy ott minden rendben van. Olyan tanút is találtunk, aki várta az idézést, de végül meg sem hallgatták.

https://hvg.hu/itthon/20200117_Loszolarium_felmillioert_siman_lezartak_a_fideszes_kepviselonek_kinos_ugyet

„Vegyétek ki mindkét petevezetékét ennek a büdös cigánynak, ne szaporodjanak!”.

Feltehetően rasszista alapon távolíttatta el egy főorvos egy 26 éves nő petevezetékeit a Borsod-Abaúj–Zemplén Megyei Kórházban - írja a 168 óra a nő beszámolója és a birtokukba került szövettani dokumentumok alapján. A főorvos állítólag teljesen indokolatlanul adta ki a rezidens orvosnak, hogy távolítsák el a nő petevezetékeit azzal a felkiállítással, hogy:

„vegyétek ki mindkét petevezetékét ennek a büdös cigánynak, ne szaporodjanak!"

Pedig a nő nem is roma és három éven keresztül nem is tudott arról, hogy már egyik petevezetéke sincs meg. A főorvosról több kollégája is állította, hogy nyíltan romagyűlölő, de egyelőre még nem bizonyított, hogy valóban rasszizmusból követte-e el tettét. Az eset három évvel ezelőtt történt, de valaki még csak most tett feljelentést, ezért indult el a nyomozás. 

https://444.hu/2020/01/17/vegyetek-ki-mindket-petevezeteket-ennek-a-budos-ciganynak-ne-szaporodjanak

Nem nyugszik bele az ügyészség, súlyosabb büntetést kér Gulyás Mártonékra

Az ügyészség tárgyalás megtartását kéri az Állami Számvevőszék épületét megrongálók ügyében, mert megítélése szerint a bíróság büntetővégzésében tíz vádlottal szemben túl enyhe büntetést alkalmazott – közölte a fővárosi főügyész az MTI-vel.

Ez az az eset, amelyben Gulyás Mártonon kívül még tíz vádlott – 31 és 59 év közötti férfiak – három társukkal az Állami Számvevőszék tevékenységét kifogásolták, és ennek kifejezésére 2018. január 17-én a kora délutáni órákban a számvevőszék V. kerületi, Apáczai Csere János utcai székházához mentek. A műemléki védettség alatt álló, állami tulajdonú épület falára narancssárga festéket öntöttek, majd azt ecsetekkel szétkenték. A székház falán mintegy 2 méteres magasságig, illetve a járdán festékfoltok képződtek, amelyek eltávolítása az épületen állagsérelemmel járt.

A főügyész közlése szerint a bíróság büntetővégzésében – a bűncselekmény váddal egyező megállapítása mellett – egy férfival szemben 240 óra közérdekű munkát és 120 ezer forint pénzbüntetést, egy másik férfival szemben 240 ezer forint pénzbüntetést szabott ki, a többi vádlottat 3 évre próbára bocsátotta.

 

 Az ügyészség mostani közlése szerint azonban a bíróság tíz vádlottal szemben enyhe büntetést és intézkedést alkalmazott, ezért – a 240 ezer forint pénzbüntetéssel sújtott terhelt kivételével – tárgyalás tartását kéri súlyosításért, a vádirat szerinti büntetésekre ítélés érdekében.

 

https://24.hu/belfold/2020/01/17/gulyas-marton-ugyeszseg-targyalas-felfuggesztett-borton-buntetes-allami-szamvevoszek-festek/

Máris itt az új MOK-vezetés első próbája: az Emmi lesöpörné a béremelési javaslatot

Az orvosi kamara béremelést követel és a hálapénz kriminalizálását, amire az Emmi azt mondja, nem lehet.

A kormányzati válasz négy napot váratott magára. És nem is akármilyenre sikeredett: a Cser Ágnessel közös államtitkári sajtóértekezlet provokáció, sőt hadüzenet. Hogy miért?

Mert azt állítják, hogy csak lépcsőzetes emelésekre van mód. Ez, ha le akarjuk fordítani, azt jelenti, hogy bele akarják fullasztani a kamarát egy olyan vég nélküli alkudozásba, amilyenbe Éger István belebukott.

A Kincses Gyula vezette MOK-nak igaza van, egy nagy ugrás, legkésőbb 2021 elején elkerülhetetlen. Különben végleg visszafordíthatatlanná válik az orvosok pályaelhagyása, és kritikus helyzetbe jut a betegbiztonság.

Van-e erre fedezet?

A válaszom az, hogy igen. 

https://magyarnarancs.hu/publicisztika/maris-itt-az-uj-mok-vezetes-elso-probaja-az-emmi-lesoporne-a-beremelesi-javaslatot-126131

Az olasz Semmítőszék megszüntette a menekülteket mentő német hajóskapitány ellen indított eljárást

Matteo Salvini szégyennek nevezte a döntést.

A 31 éves Carola Rackete, a Sea-Watch 3 kapitánya tavaly június 29-én - majdnem tizenhét nap tengeri várakozás után - megszegve Matteo Salvini akkori belügyminiszter migrációs-biztonsági törvényeit, amelyek tiltották a migránsokat szállító hajók automatikus belépését az  olaszországi felségvizekre, a hajóval elindult a partok felé, és kikötött Lampedusa szigetén. A kikötési manőverezés közben majdnem nekihajtott az olasz pénzügyőrség hajójának.

Többek között illegális bevándorlás pártolása, hatósági tilalom megszegése, valamint katonai hajóval szembeni ellenállás miatt Carola Racketét őrizetbe vették. Az ügyészség a nő letartóztatását kérte, de ezt a vizsgálóbíró elvetette, és szabadon engedte Racketét.  A német civil szervezet Sea-Watch hajóját lefoglalták, majd decemberben szintén szabadon engedték.

https://magyarnarancs.hu/kulpol/az-olasz-semmitoszek-megszuntette-a-menekulteket-mento-nemet-hajoskapitany-ellen-inditott-eljarast-126144

Gomperz: A nép börtönében

Van új ellenség, végre. Első pillantásra a bűnözők, másodikra maga a jogállam.

A kormányfő döntött, nem fizet az állam azoknak a fogvatartottaknak, akiknek az embertelen körülmények miatt ítélt meg kártérítést a magyar bíróság a hatályos magyar törvények alapján lefolytatott eljárás után jogerősen. Ismétlem: j o g e r ő s e n.

Még szép – bólint a kedves olvasó, vagy legalábbis a kedves olvasóknak az a része, akik a többségi véleménnyel összhangban a börtönt a sajnálatos módon nem alkalmazható kivégzések pótlására létrehozott intézménynek tartják, amely egyedül akkor működik megfelelően, ha annyi szenvedést okoz a raboknak, hogy ők maguk is inkább a kivégzést választanák.

Emberhez méltó körülmények? Hagyjuk a keresztény libsi nyafogást!

Annyit azért érdemes röviden megjegyezni, hogy hiába helyeselné az összes fogvatartott kivégzését a kedves olvasó vagy annak fent körülírt része, mivel erre nem fog sor kerülni, hasznosabb abból kiindulni, hogy – a kisszámú kivételtől eltekintve – az elítéltek egyszer szabadlábra kerülnek, és minden létező tapasztalat szerint a társadalom jobban jár, ha odabent humánusan bántak velük.

https://hvg.hu/itthon/20200117_A_nep_bortoneben

Választás

Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.
A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.