2020, január 17 - 07:51 Sajtószemle

Megszavazta az Európai Parlament: romlott a jogállamiság helyzete Magyarországon

hvg

Hatalmas többséggel elfogadták a módosítót is, amivel az uniós pénzek felhasználását a jogállam tiszteletben tartásához kötné. A határozatot az Európai Néppárt képviselői is támogatták.

Az Európai Parlament hatalmas többséggel, 446 igen és 178 nem szavazat ellenében a módosítóval együtt elfogadta az állásfoglalás a Magyarország és Lengyelország ellen a hetes cikk alapján indított eljárás ügyében. Ez azt jelenti, hogy a képviselők kimondták:

a helyzet Magyarországon és Lengyelországban is romlott, valamint felszólították a Tanácsot, hogy hozzon határozott lépéseket a hetes cikk ügyében.

A plenáris szavazáson összesen 665 képviselő vett részt, 41-en tartózkodtak.

Az ötpárti állásfoglalás nemcsak csalódottságának ad hangot, hogy eddig nem sok minden történt a Magyarországgal és Lengyelországgal szemben indított hetes cikkely eljárással (amelyet azért indítottak, mert megállapították, hogy Magyarországban sérülnek a jogállamiság és az Európai Unió alapértékei), de sürgeti is a horvát soros EU-elnökséget, hogy ne hagyják veszni az ügyet. A képviselők arra kérik a horvátokat, hogy rendszeresen szervezzenek meghallgatásokat az ügyben, az EU Tanácsát pedig arra, hogy készítsen konkrét ajánlásokat az országoknak, sőt adjon meg határidőket is, amíg ezeket végre kell hajtani.

A szintén elfogadott módosító indítvány azt is javasolja, hogy a jövőben az uniós pénzek felhasználását kössék a jogállam tiszteletben tartásához.

https://hvg.hu/itthon/20200116_Europai_Parlament_szavazas_jogallamisag_Magyarorszag

 

Boszorkányüldözés Magyarország ellen: jogsértő határozatot szavaztak meg

origo

Megszavazta az Európai Parlament a Magyarország és Lengyelország ellen indított jogállamisági eljárás folytatását. A politikai boszorkányüldözésnek is nevezhető koncepciós eljárás már a józan ész határait súrolja. A baloldali képviselők a Soros-kórus jelszavait ismételgették a szerdai vitában, és most nemcsak a szavazási szabályokat szegték meg - mint a Soros-Sargentini-jelentés vitájában -, hanem az uniós alapszerződést is felrúgták, hogy kiterjeszthessék a hamis vádakat.

Megszavazta az Európai Parlament balliberális többsége a Magyarország és Lengyelország elleni hetes cikk szerinti eljárás folytatását. 446 igen és 178 nem szavazat született. 

Ezért támadják Magyarországot

https://www.origo.hu/itthon/20200116-europai-parlament-hetes-cikk-szavazas-jogsertes.html

A FIDESZ BERÁGOTT A NÉPPÁRT KÉTHARMADÁRA, AMIÉRT „NEM ÁLLTAK KI AZ IGAZSÁGÉRT”

azonnali.hu

Novák Katalin azzal vádolja a néppárti EP-frakció többségét, hogy azért szavazták meg az égvilágon semmilyen jogi kötőerővel nem bíró állásfoglalást a magyar és lengyel kormányok ellen, mert engedtek a liberálisok nyomásának.

A Fidesz alelnöke, az épp az Egyesült Államokban tárgyaló Novák Katalin teljesen berágott arra, hogy az Európai Parlament 446 szavazattal, 178 ellenszavazat és 41 tartózkodás mellett – vagyis számos, a Fideszt is magába foglaló Európai Néppárt-frakcióból érkező vokssal – csütörtökön egy semmiféle jogi kötőerővel nem bíró állásfoglalást fogadott el arról, hogy Lengyelországban és Magyarországon romlott a helyzet a 7-es cikkelyes eljárás megindítása óta.

Novák mindezt a Twitterre írta ki:

https://azonnali.hu/cikk/20200116_a-fidesz-beragott-a-neppart-ketharmadara-amiert-nem-alltak-ki-az-igazsagert-

Novák Katalin: A mai szavazás súlyos érv lesz, hogy új szövetségeseket keressünk

ATV

Amikor arról döntünk majd, hogy maradjon-e a Fidesz a Néppártban, a mai szavazás súlyos érv lesz amellett, hogy új szövetségeseket keressünk - nyilatkozta az atv.hu-nak Novák Katalin az után, hogy az EPP-frakció nagy része is megszavazta, hogy romlik a magyar jogállamiság.

 

“Akik EPP-s létükre ellenünk szavaztak, azok ismét azt bizonyították, hogy számukra a szövetségünk mit sem ér, fontosabb a rájuk nehezedő liberális nyomásnak és elvárásoknak való megfelelés, mint a jog és az igazság”
 

- nyilatkozta az atv.hu-nak a Washingtonban tárgyaló Novák Katalin családügyi államtitkár, a Fidesz alelnöke, azt értékelve, hogy az Európai Parlament hatalmas többséggel, 446 igen szavazattal 178 ellenében elfogadta a határozatot, mely kimondja: romlott a jogállamiság helyzete Magyarországon és Lengyelországban. Emellett az EP felszólította az Európai Tanácsot, hogy hozzon határozott lépéseket az ellenünk folyó 7-es cikkelyes eljárás ügyében.

 

 

http://www.atv.hu/belfold/20200116-novak-katalin-a-mai-szavazas-sulyos-erv-lesz-hogy-uj-szovetsegeseket-keressunk

 

Debrecen polgármestere szerint az a normális, ha a főváros kevesebb uniós pénzt kap

Papp László szerint már megint a balliberálisok élezik ki a főváros-vidék ellentétet.

Debrecen fideszes polgármestere Facebook-oldalán – vélhetően az ellentétek elsimításaként – azt írta,

a főváros új vezetői valójában le akarják húzni a vidéket.

Papp László szerint az Orbán-kormány elmúlt tív évében

egységesen fejlődött az ország: Budapest is és a vidék is. A kormány az EU-irányelvei alapján úgy osztotta szét az erőforrásokat, hogy a kevésbé fejlett régiók, így az Észak-Alföld többet, a fejlettebbek kevesebbet kaptak.

A fideszes politikus ezt tartja normálisnak.

Nem is volt az elmúlt években konfliktus a vidéki nagyvárosok és a főváros között. Ehhez képest az új fővárosi vezetés már azon ügyeskedik, hogyan lehetne az ellentétek szításával lehúzni a vidéket.

Mint írta, Budapest fejlettsége az EU átlag fölött, míg Kelet- és Észak-Magyarországé az alatt van, így természetes, ha a fejlesztési forrásokat a különbségek megszüntetésére költik. Álságosnak tartja, hogy a fővárosi vezetés aggódik a vidéki Magyarországért is, szerinte ez is „csak Budapestről szól”.

https://24.hu/belfold/2020/01/16/unios-penz-elvonas-fidesz-debrecen-papp-laszlo/

Karácsony Gergely: Ebből csattanás lesz

Szűk száz napja Budapest főpolgármestere, ennek alkalmából kérdeztük Karácsony Gergelyt arról, hogy ellenzéki vezetőként mit tudott elérni eddig. Ahogy az első hónapokat, úgy valószínűleg a következő éveit is a kormánnyal vívott csaták és a vele megkötött alkuk határozzák meg. Ennek egyik oka, hogy Karácsony szerint a jelenlegi költségvetés kétszerereséből lehetne ellátni megfelelően a város feladatait. A szuperkórház, a behajtási díj és a Városliget ügye mellett az atlétikai világbajnokság is szóba kerül, Karácsony azt mondja, a rendezésnek az is feltétele, hogy az állami kukaholding fizessen a fővárosnak.

El kell dönteni, hogy a miniszterelnök a legfontosabb, vagy vannak még fontosabb emberek, mondjuk a kukaholding vezetője. Gyorsan el kellene dönteni ezt, mert ha a miniszterelnök atlétikai világbajnokságot szeretne, akkor nekem alá kellene írnom egy levelet a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek. De ezt csak akkor teszem meg, ha a kukaholding fizet, hiszen ez is a megállapodás része.

https://24.hu/belfold/2020/01/16/karacsony-gergely-interju-budapest-fopolgarmester/

Orbán Viktor véleménye sem befolyásolhatja a bírókat

A Kúria elnöke szerint a bíráknak ugyanakkor tekintettel kell lenniük a társadalom védelmére.

Az InfoRádióban a Kúria elnöke reagált az utóbbi idők nagy vihart kavart ügyeire, a győri gyermekgyilkosságra, az Orbán Viktor által is szóvá tette gyöngyöspatai kártalanításra, illetve a kormánypárti sajtóban „börtönbizniszként” emlegetett perekre. Az Infostart által idézett interjúban Darák Péter általánosságban azt mondta, egy büntetés-végrehajtási bírának tekintettel kell lennie a társadalom védelmére, amikor egy elítélt feltételes szabadlábra helyezéséről dönt.

https://24.hu/kozelet/2020/01/16/orban-viktor-gyongyospata-bortonbiznisz-kuria/

Nem csak Mészáros Lőrinc szedte meg magát tavaly - itt a friss privátbanki lista!

A magyarországi privátbankárok által kezelt vagyon több mint 20 százalékkal gyarapodott 2019-ben, az egy évvel korábbinál több, immár közel 45 ezer ügyfélszámlán csaknem 5700 milliárd forint szunnyadt – derül ki az Mfor.hu és a Privátbankár.hu által a szolgáltatók körében félévente elvégzett legfrissebb felméréséből.

https://privatbankar.hu/reszveny/nemcsak-meszaros-lorinc-szedte-meg-magat-tavaly-itt-a-friss-privatbanki-lista-330491

Két ügyben is feljelentést tesz a ferencvárosi polgármester

Az egyiknél egy EU-s forrásokból felújított épületet adott bérbe az önkormányzat szemérmetlenül kevés pénzért, ráadásul üzlethelyiségként, és nem az uniós pályázatban lefektetett célra hasznosítják. A másik esetben egy telekeladásnál lóg ki még a szokásosnál is jobban a lóláb: negyedáron szórtak el egy értékes ferencvárosi ingatlant.

https://24.hu/kozelet/2020/01/16/ferencvaros-feljelentes-baranyi-krisztina/

„Várják már a büdös romák a pénzt

Nem találkoztunk olyan nem roma gyöngyöspatai lakossal, aki szerint igazságos lenne a korábbi iskolai szegregáció miatt közel százmillió forint sérelemdíjat kifizetni a helyi cigányoknak. Az érintett roma fiatalok viszont úgy érzik, ez a legkevesebb, ami jár nekik. Az nem vitás, hogy a település iskolájában hosszú éveken át jogellenesen elkülönítették egymástól a roma és a nem roma gyerekeket. A felek azonban – akik ezúttal tényleg szembenállók – egészen mást gondolnak a szegregáció fogalmáról és káros következményeiről. Hogy mennyire bonyolult dologról van szó, az is jelzi, hogy Orbán Viktor előbb nyilvánosan felkorbácsolta az indulatokat az ügyben, majd pár nappal később titkokban a helyszínre küldte békíteni Vecsei Miklós kormánybiztost.

https://24.hu/kozelet/2020/01/16/gyongyospata-birosag-serelemdij-szegregacio-oktatas-orban-viktor-romak-riport/

Orbánék új ajánlata Gyöngyöspatának

Horváth felszólította a csütörtöki tájékoztatóján az alapítványt, hogy „ne okozzanak még több kárt”, tanúsítsanak önmérsékletet, ne tegyenek további lépéseket, ne kérjenek végrehajtást, ha pénteken lejár a határidő. Bejelentette, hogy

PÉNTEKEN EGYEZTETÉST KEZDEMÉNYEZNEK AZ ALAPÍTVÁNNYAL ARRÓL, HOGY A KÁRTÉRÍTÉST NE PÉNZBEN, HANEM OKTATÁSI ÉS KÉPZÉSI LEHETŐSÉGBEN „FIZESSE” AZ ÖNKORMÁNYZAT.

Idegen nyelvi, informatikai képzéseket, szakképesítésről szóló, valamint beilleszkedést segítő, traumát feldolgozó egyéni és kiscsoportos lehetőségeket ajánlott a politikus. Ezek a lehetőségek Gyöngyösön lennének, mondta. 

A sajtótájékoztató után megkerestük Farkas Lillát, a CFCF ügyvédjét, aki azt mondta, nem lepődtek meg a mai bejelentésen, mert a három alperes végig azt kérte a bírósági tárgyalások során, hogy ne pénzben kelljen kifizetni a kártérítést, hanem természetben. Az volt inkább meglepő az alapítvány számára, hogy pár napja Horváth arról beszélt, a kormány segítségét kéri a kifizetéshez. Az alapítvány munkatársai szombaton mennek Gyöngyöspatára egyeztetni a felperesekkel, de Farkas szerint többeknek már konkrét tervük van, hogy mire szeretnék költeni a számukra jogerősen megítélt pénzt, így nem valószínű, hogy elfogadják a kormány ajánlatát. Van aki például házat venne Gyöngyöspata nem roma részén, más pedig autót szeretne vásárolni. 

Orbán kijelentése után elmentünk mi is a Heves megyei településre, ahol reményvesztett roma fiatalokkal találkoztunk és dühös nem romákkal, akik egyetértenek a miniszterelnök kijelentésével.

 

https://index.hu/belfold/2020/01/16/gyongyospata_iskolai_szegregacio_roma_karteritesi_per_idovonal/

 

A raboknak nem adnak kártérítést a börtönkörülményekért, de Mengyi Rolandnak jár a luxusbörtön

2015-ben az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy embertelen vagy megalázó körülmények között tartják Magyarországon a rabokat. Óriási a túlzsúfoltság, az ágyak gyakran tetvesek, a falak penészesek és a zuhanyzók állapota is elfogadhatatlan. A Helsinki Bizottság szerint az elítélteket gyakran évekig olyan körülmények között tartják fogva, „ahogyan kutyát sem lehetne tartani.”

 A Blikk értesülései szerint Mengyi a kecskeméti börtönben tölti le a büntetését, ami „leginkább egy szanatóriumra hasonlít” a 444 értékelése szerint.

A börtönben a rabok „egyágyas szobákban élnek, főzhetnek maguknak vagy többféle ételből választhatnak a börtönkantinban, szabadidejükben biliárdozhatnak, kondizhatnak, kertészkedhetnek, az első év után hétvégente hazamehetnek.”

A kecskeméti börtönt olajszőkítő bűnözők részére hozták létre, akik a politikához több szálon is kötődtek, de itt töltötte büntetését Zuschlag János és Stadler József is.

https://merce.hu/2020/01/16/a-raboknak-nem-jar-karterites-az-embertelen-bortonkorulmenyekert-de-mengyi-rolandnak-azert-jar-a-luxusborton/

Több vádlott beismerte bűnösségét Simonka György büntetőperében

A csütörtöki tárgyaláson kiderült, hogy a büntetőper több vádlottja beismerte bűnösségét és elfogadta az ügyészség által indítványozott büntetést.

Köztük van a tizenkilenced-rendű vádlott, Echmes Attila, aki elismerte, hogy részt vett egy olyan ügyletben, amellyel több mint kétszázmillió forint jogtalan előnyre tett szert az ügyészség által vázolt, Simonka György által irányított bűnszervezet. A vádlott beismerése miatt észrevételt tett Simonka, aki nem fogadta el és nem ismerte el a férfi beismerését.

Horváth Attila, az ügy huszonharmad-rendű vádlottja szintén beismerte a bűnösségét, ügyvédi kérdésre határozottan elmondta,

hogy Simonka György utasításai alapján végzett el feladatokat.

A fideszes politikus ezután a férfi korábbi vallomását idézte, amelyben tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, és felhívta a figyelmet az általa észrevett ellentmondásokra. Szerinte a férfi azért nyilatkozott így, mert fél az ügyészségtől.

Molnár Antal huszonnegyed-rendű vádlott szintén beismerte bűnösségét, aki túlárazott ingatlanvásárlásban vállalt szerepet. Ugyanakkor ő azt nem tudta, hogy a szóban forgó vásárlásához állami, vagy európai uniós támogatási pénzeket vesznek majd igénybe. Továbbá Mezeiné Wagner Erzsébet huszonkilenced-rendű vádlott ugyancsak beismerte bűnösségét.

https://24.hu/kozelet/2020/01/16/simonka-gyorgy-buntetoper-vadlott-beismeres/

Gyurcsány: Apám imádta a nácikról szóló dokumentumfilmeket. És lendítette karját

A volt miniszterelnök szerint az apja „nem egyszerűen nagy hóhányó volt, hanem dörzsember”.

Gyurcsány Ferenc Pokorni Zoltán megrendítő vallomása után írt bejegyzést saját apjáról.

https://hvg.hu/itthon/20200116_Gyurcsany_Apam_imadta_a_nacikrol_szolo_dokumentumfilmeket_Es_lenditette_karjat

"Majomsikollyal" hergelték a Siófok színes bőrű játékosát

A világbajnok Gnonsiane Niombla még soha nem élt át hasonlót.

Rasszista incidens zavarta meg a DVSC-Siófok női kézilabdamérkőzést, a hazai szurkolók majomhangot utánozva gyalázták a vendégek világ- és Európa-bajnok átlövőjét, Gnonsiane Niomblát. A vendégcsapat edzője a találkozó után nyilatkozott.

Nagyon elkeserített a szurkolói viselkedés és reakció, melyet a mérkőzés folyamán tapasztaltam a játékosaimmal szemben. Szeretném, ha a klub és a szövetség is megtenné a szükséges lépéseket, hogy ez ne fordulhasson elő soha többet – idézte Tor Odvar Moent a klub honlapja.

A francia válogatott játékos az Instagram-oldalán is beszámolt a történtekről.

Ilyen rasszista közönség előtt játszva még sohasem éltem át hasonlót.

https://hvg.hu/sport/20200116_majomsikollyal_hergeltek_a_Siofok_szines_boru_jatekosat

Elutasították Hadházy Ákos feljelentését, amiben kifogásolta, hogy elmaradt Simonka György előzetes letartóztatása

Hadházy azért tett feljelentést, mert szerinte "bűncselekmény gyanúját veti fel", hogy az ügyészség nem indítványozta a büntetőeljárás hatálya alatt álló Simonka György előzetes letartóztatását. Hadházy feljelentése szerint a legsúlyosabb kényszerintézkedést, az előzetest az indokolta volna, hogy Simonka akadályozta a büntetőeljárást.

A Legfőbb Ügyészség munkáját a Fővárosi Nyomozó Ügyészség vizsgálta, a hivatal viszont azt állapította meg, hogy addigra, mire Simonka mentelmi jogát felfüggesztették, és a képviselőt egyáltalán módjukban állt volna letartóztatni, addigra már "a tényállás olyan mértékben felderített volt, hogy a nyomozás és bizonyítás akadályozása már nem volt lehetséges".

"Mindezek alapján megállapítható, hogy a feljelentett cselekmény nem bűncselekmény, az sem a hivatali visszaélés, sem más bűncselekmény törvényi tényállását nem meríti ki" - írta közleményében az ügyészség. Hozzátéve: a döntés ellen Hadházyék panasszal élhetnek.

https://444.hu/2020/01/16/elutasitottak-hadhazy-akos-feljelenteset-amiben-kifogasolta-hogy-elmaradt-simonka-gyorgy-elozetes-letartoztatasa

Tarlós István szerint a Momentum "megszállta" az egyetemeket

Interjút adott a Magyar Nemzetnek Tarlós István korábbi főpolgármester, aki október óta Orbán Viktor tanácsadójaként dolgozik. Kérdezték a felújításra szoruló Lánchídról is, amivel kapcsolatban mostanában megint felmerült, hogy teljesen ki kellene tiltani róla az autós forgalmat.

„(...) Riasztó, hogy a Momentum, amely mögött gyakorlatilag semmilyen teljesítmény nincs, pillanatnyilag a legveszedelmesebb és leggátlástalanabb álláspontot képviseli az említett sorskérdések tekintetében, miközben külhonban is lobbizva, »megszállva« az egyetemeket, és az online térben messze megelőzve a kormánypártokat jelentős és erős hatást gyakorol a velük egyébként nem azonos szellemű fiatalokra is.”

https://444.hu/2020/01/16/tarlos-istvan-szerint-a-momentum-megszallta-az-egyetemeket

Magyar Narancs: Három éve kilőtt egy őzbakot, de nem fizette ki a szexbotrányba belebukott Borkai Zsolt

Három éve a Békés megyei Vésztői Vadásztársaság területén vadászott Borkai Zsolt, a szexbotrányba azóta belebukott győri ex-polgármester. Lőtt is egy gyönyörű őzbakot, a trófea ellenértékét viszont nem fizette meg - állítja több helyi vadász, és a vadásztársasághoz közel álló forrás a Magyar Narancsnak.

Pedig a lap cikke szerint muszáj lett volna, ugyanis a vadgazdálkodási törvény szerint minden vad az állam tulajdonát képezi, így a vadásztársaságok még vendég- vagy reprezentációs vadászatok esetén sem tehetik meg, hogy nem kérnek pénzt érte.

https://444.hu/2020/01/16/magyar-narancs-harom-eve-kilott-egy-ozbakot-de-nem-fizette-ki-a-szexbotranyba-belebukott-borkai-zsolt

Őrizetbe vették Szlovákia volt főügyészét

Őrizetbe vették otthonában az egykori szlovák főügyészt – közölte a Parameter.sk. Dobroslav Trnka ellen a gyanú köztisztviselői jogokkal való visszaélés.

Trnka azzal követte el a hivatali visszaélést, hogy 2007 és 2014 között köztisztviselőként a Gorilla-ügyhöz kapcsolódó hanganyagokat rejtett el, hogy segítse a nyomozással szemben a felvételeken szereplőket, vesztegetési pénzért cserébe. A 2012-ben kirobbant Gorilla-ügy lényege, hogy hangfelvételek sokaságából kiderült, jó tíz éven át a kormányzó – különböző pártállású – politikusok mind Szlovákia egyik legbefolyásosabb cégbirodalmának, a Pentának a befolyása alatt álltak.

https://index.hu/kulfold/2020/01/16/orizetbe_vettek_szlovakia_volt_fougyeszet

Káderhiány a DK-nál: keresik Gréczy utódját

Bákonyi Ádám Magyar Nemzet

Bár hamarosan megkezdi munkáját az Országgyűlés, egyelőre talány, hogy ki lesz a szexbotránya miatt parlamenti mandátumáról lemondani kényszerülő Gréczy Zsolt (képünkön) utódja. A DK sajtóosztályán lapunk érdeklődésére csupán annyit közöltek, hogy a kérdésről várhatóan január végén, február elején dönt a párt elnöksége, ám a lehetséges jelöltről vagy azok köréről nem tudtak tájékoztatást adni. Annyi biztos csupán, hogy Gréczyt csak olyan személy válthatja, aki szerepelt a párt 2018-as országos listáján, ennélfogva a sajtóosztály határozottan cáfolta azokat a találgatásokat is, miszerint Kálmán Olga útját készítenék elő a törvényhozásba. Gyurcsány Ferenc ígéretéről, miszerint a történtek után Gréczy „más körülmények között” segíti majd őket, a DK sajtóosztályán meglehetősen ködösen fogalmaztak: tájékoztatásuk szerint mivel egykori képviselőjük korábban újságíró, illetve szövegíró volt, a párt kommunikációjával kapcsolatos feladatokat láthat el.

https://magyarnemzet.hu/belfold/kaderhiany-a-dk-nal-keresik-greczy-utodjat-7675625/

Budapestinfó újra

FOLYTATJA A KORMÁNY A FŐVÁROS FEJLESZTÉSÉT

Baranyai Gábor Magyar Nemzet

A Miniszterelnökség tarthatja meg a jövőben a Tarlós István főpolgármester által bevezetett, ellenzéki utódja, Karácsony Gergely által megszüntetett Budapestinfót. A régi-új fórumon a Budapest kormányzati program részleteit ismertetik majd.

A Miniszterelnökség a jövőben rendszeresen tart majd Budapestinfókat, amelyen az új, karakteres Budapest kormányzati program részleteit ismertetik majd – jelentette be Fürjes Balázs Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelenlétében tegnap, a Liszt Ferenc repülőtér új, Pier–1 névre keresztelt diszkont-utasmólójának átadásán. A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy az első sajtótájékoztató a közlekedéssel, az új fapados-terminállal foglalkozik.

Több oka is van a kormánynak arra, hogy a fővárost érintő fejlesztések kapcsán sajtótájékoztató-sorozatot indítson. Az elmúlt napokban Karácsony Gergely (Párbeszéd) főpolgármester egy, a Népszavában megjelent – később tételesen cáfolt – cikkre és az állítólag hozzá eljuttatott dokumentumra hivatkozva azt állította, hogy a következő, 2021–2027-es európai uniós költségvetési ciklusban a magyar kormány el akarja vonni Budapesttől az uniós fejlesztési forrásokat.

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/budapestinfo-ujra-7676618/

Kiváltságos bűnözők

Kis Ferenc Magyar Nemzet

A tetteknek következményük van, minden embernek felelősséget kell vállalnia a cselekedeteiért, ha bűnt követ el, akkor azt a súlyának megfelelően bünteti a társadalom. A szabadságvesztés, vagyis a börtönbüntetés az együttélési normák megsértésének következménye, tehát a bűnelkövetők felelősségvállalása cselekményükért, amiből szikrányit sem lehet a társadalom többi részére hárítani.

Az utóbbi években mégis ezt tették bizonyos jogvédőnek nevezett, álcivil szervezetek, amelyek az élet egyéb területein is szisztematikusan lazítják a társadalmi szöveteket, relativizálják az értékeket, rombolnak családot, nemzeti elkötelezettséget és identitást. A globalisták célját, az új világrend eljövetelét szolgálja az is, hogy folyamatosan igyekeznek szétzilálni a nemzetállamok jog- és közbiztonságát, ezért támogatják a devianciát és állnak a bűnözők oldalára.

Ezért indítják évek óta ipari méretekben a kártérítési pereket a magyar állam ellen a strasbourgi emberi jogi bíróságon a rossz börtönviszonyok ürügyén, amelyek következtében már tízmilliárdos nagyságrendű összeget nyertek a bűnözők.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/kivaltsagos-bunozok-7676606/

Nem mindenki elégedett a metrómegálló Göncz Árpádra változtatásával

MH

A Közlekedő Tömeg nevű civil szervezet információi szerint január végén újabb fővárosi közlekedési csomópont veszíti el megszokott nevét: az Árpád híd metróállomás ezentúl a Göncz Árpád városközpont metróállomás nevet viseli majd.

A civil szervezet egy facebook bejegyzésben hívta fel a figyelmet arra, hogy „Budapest csomópontjainak neve az elmúlt időszakban egyfajta sajátos játszótérré alakult”. Ez alatt gondolva arra is, hogy az az Árpád híd metróállomás nevét, most Göncz Árpád városközpont metróállomásra változtatnák. 

Egyesületünk ellenzi az átnevezést, és kéri az érintetteket, hogy még a bevezetés előtt álljanak el tőle - írták. 

Joggal merül fel a kérdés: milyen városközpont az, amelyik négy kilométerre van a város tényleges központjától? Milyen félreértésekhez vezethet ez angolul? - teszi fel a kérdést a szervezet. 

 

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200116-nem-mindenki-elegedett-a-metromegallo-goncz-arpadra-valtoztatasaval

Magyarország megbüntetését követelte a horvát soros elnökségtől a momentumos Cseh Katalin

MH

Cseh Katalin keddi másfél perces felszólalása alatt nem volt másra képes azon kívül, hogy saját hazája ellen uszítson. Ezúttal a horvát soros elnökséget biztatta Magyarország megbüntetésére. 

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200115-magyarorszag-megbunteteset-kovetelte-a-horvat-soros-elnoksegtol-a-momentumos-cseh-katalin

 

A mérleg két serpenyője

Újabban a balliberális politikusok azt hangoztatják, és az őket követő, szigorúan „független” média is azzal van tele, hogy gazdasági értelemben már Románia is elhagyott minket, és képletesen szólva nézegethetjük a románok hátát

Boros Imre Magyar Hírlap

Ezzel szemben egyrészt az az igazság, hogy „dicsőséges” kormányzásuk alatt 2002 és 2010 között valójában Csehország és Szlovénia nagyban növelte velünk szemben az előnyét, ami hajszálnyi volt korábban, a korábban mögöttünk lévő Lengyelország és Szlovákia pedig nagy ívben került el bennünket.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200115-a-merleg-ket-serpenyoje

Félsiker a tűzszünet a kereskedelmi háborúban

Pozitívan, de halkan fanyalogva reagáltak a piacok arra, hogy Kína és az Egyesült Államok megkötötték a kereskedelmi háború lezárásának szánt első fázisú megállapodást. Ahogy emésztik a tényeket a befektetők, egyre jobban az látszik, hogy egy sikeres politikai megállapodást kötöttek a felek, ami viszont egyáltalán nem oldja meg a gazdasági kihívásokat.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/kereskedelmi-haboru-donald-trump-kina-egyezseg-megallapodas.698543.html

Meglepő, kiknek hoz hasznot a Puskás stadion

Fenntarthatósági tanulmány, catering, hostess és notebook - tucatnyi szerződést kötött a Nemzeti Sportközpontok a Puskás Aréna tavalyi nyitómeccse előtti utolsó pillanatokban, főleg kormányközeli vállalkozások jártak jól.

Nem sajnálta a pénzt a Nemzeti Sportközpontok (NSK), ha a Puskás Arénáról volt szó: tavaly 13 darab, nettó ötmillió forintot meghaladó mértékű szerződést kötött az új nemzeti stadionnal kapcsolatban, ezek összértéke pedig mintegy 263 millió forint volt. A szerencsés cégek között felbukkan például a kormányzat egyik legnagyobb informatikai beszállítója és a Fidesz kedvenc örző-védő cégtulajdonosának érdekeltsége is - derül ki az NSK üvegzseb szerződéseiből.

A legnagyobb tétel azonban egy fenntartható üzemeltetési tanulmány elkészítése volt. Az NSK, amely a magyar sportélet egyik legfontosabb szervezete, 68 millió forintot fizetett a tanulmányért a Főnix MMK Nonprofit és Közhasznú Kft.-nek tavaly október 14-én, a szerződés pedig lejárt november 14-én. Emlékezetes: a magyar-uruguayi nyitómeccs november 16-án volt. "2014-től fő profilunk a rehabilitációs foglalkoztatás. Jelenleg több mint 480 fő megváltozott munkaképességű munkavállalót alkalmazunk" - olvasható a Főnix bemutatkozása. Referenciái között nem szerepel a stadionok fenntartható üzemeltetése, tulajdonosa viszont Csereklyei Dániel és a HGY Invest Kft.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/puskas-sport-szerzodes-tanulmany.698500.html

Így vitázott az EP-ben Hidvéghi Balázs és Cseh Katalin

Az Európai Parlament szerdai ülésén került sor a pengeváltásra a két magyar politikus között.

https://mandiner.hu/cikk/20200115_igy_vitazott_az_ep_ben_hidveghi_balazs_es_cseh_katalin

Futóbolonddal interjúzott a Hír TV: egy "hazamenekült" magyar nő szerint ezrével viszik a kanadai óvodásokat nemváltó műtétekre

ettenetes lehet az élet Kanadában, ha hihetünk a HírTV Credo című műsorának. A rettenetes Svédországból hazamenekült grófnő köztévés kamuriportja után újabb remekművel állt elő a kormánypárti média. A tévécsatornának ugyanis a Kanadából hazaköltözött Cúth Szakállas Katalin azt állította, hogy ott futószalagon, óvodások ezreit viszik nemváltó hormonkezelésre, a szülők tudta nélkül. A műalkotást a 444 szúrta ki.

A műsor felvezetőjében elhangzott, hogy az asszony családjával a genderpropaganda miatt költözött haza 20 év után Kanadából. Könyvet is írt történetükről, Anyának lenni Kanadában címmel.

Elmondása szerint azért döntöttek a hazaköltözés mellett, mert a gyermekeiket szerették volna megtartani magyarnak, átadni nekik a számukra fontos értékrendet. A négygyermekes családanya a műsorban ecsetelte a kanadai iskolarendszer káros hatásait.

„Tizenegy éves volt a fiam, és nem engedtük el egy ottalvós esti buliba, és akkor fiam hirtelen mindent elmondott, amire őt beprogramozták az iskolában: nekem jogom van arra, hogy elmenjek, ha nem engedtek el, kihívom rátok a rendőröket. (..). Teljesen le voltunk döbbenve, hogy te ezt honnan veszed, ki mondott neked ilyet?”

– mesélte. 

https://168ora.hu/itthon/gender-propaganda-kanada-kezeles-hir-tv-hormon-nemvaltoztato-mutet-nemvaltas-180473

MIÉRT JÓ, HOGY NEM MŰKÖDIK AZ ORBÁNI „CSALÁDPOLITIKA”?

azonnali.hu

Lekenyerezik a középosztályt, növelik a társadalmi egyenlőtlenségeket. Ha ez mégsem működik, annak örülnünk kell. Főleg, hogy nem attól sikeresek, ha sokan vagyunk.

Előzetes megjegyzés: szinte nyolc éven át Magyarországon éltem, és igénybe vettem a kormányzati „családpolitika” egyik lehetőségét, az adókedvezményt. De miután végleg elegem lett abból, hogy a legkülönfélébb jogi, közigazgatási és gazdaságpolitikai eszközökkel megvalósított emberkísérletek alanya legyek (és abból is, hogy csupán szenvedő alanynak tekintsenek), és legfőképpen, nem akartam az oktatásban is megvalósított kísérleteknek kitenni a gyermekeimet, inkább visszaköltöztem Erdélybe/Romániába.

https://azonnali.hu/cikk/20200116_miert-jo-hogy-nem-mukodik-az-orbani-csaladpolitika

Upor László a Színművészetit érő támadásokról és a Gothár-ügyről

Az egyetem rektorhelyettesével a Gothár-ügy kezeléséről és a politikai támadásokról beszélgettünk.

Magyar Narancs: December elején az ATV műsorában úgy nyilatkozott, hogy nem lát hátsó politikai szándékot az egyetemet ért támadások mögött. Ezzel szemben Janisch Attila, az SZFE tanára narancs.hu-n megjelent publicisztikájában azt írta, hogy ami az egyetem ellen zajlik, szokványosnak mondható eljárás. Most épp’ az SZFE a kilövésre és bekebelezésre kiszemelt intézmény.

Upor László: Nekem személy szerint lehetnek indulataim, félelmeim, de egy egyetem nem lehet indulatos, nem félhet. Továbbra is próbálom azt gondolni, hogy nincs szó szervezett, tervszerű rombolási szándékról, ellenben vannak felelőtlenül, ostobán működő emberek, talán ostobán működő intézmények is, és mindenképpen létezik egy olyan propagandagépezet, amely valamiért nem az igazság kiderítésében, illetve az objektív tájékoztatásban érdekelt, hanem abban, hogy forrjanak az indulatok. Ott a konkrét hamisítás, a nettó hazugság, a tények folyamatos és rendszerszerű kiforgatása a divat. Az a legnagyobb baj az ilyen típusú média működésével és a vele együtt járó politikai haszonszerzéssel, hogy ha tisztességtelen módon és eszközökkel a tisztességedet próbálják kikezdeni, akkor a tisztességbe vetett hitet rombolják, ami mindenkire visszaüt. A hitelesség hitelét veszik el. (...)

https://magyarnarancs.hu/szinhaz2/upor-laszlo-a-szinmuveszetit-ero-tamadasokrol-es-a-gothar-ugyrol-126065

A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint Gyöngyöspatát is behálózta Soros

"Ez az ügy nem szól másról, mint a Soros-hálózat újabb politikai és pénzügyi manipulációjáról." Ezt a mondatot Böröcz Lászlónak, a Fidesz frakcióvezető-helyettesének sikerült kimondania szerdán egy sajtótájékoztatón, ahol a gyöngyöspatai kártérítési perről beszélt, írja a 444.

A lap felidézi Böröcz további kitűnő mondatait, miszerint:

·         "a pénzért és a hatalomért még arra is képesek, hogy egy település életét teljesen felborítsák, és iszonyatos feszültséget keltsenek";

·         "pontosan tudjuk, hogy a Soros-hálózat valódi célja a hatalomszerzés, és hogy a saját bábjait ültethesse Magyarország élére is";

·         "másrészt ez az egész a pénzről is szól, ez egy újabb pénzzsaroló akció. A Soros-szervezetek futószalagon indítják a pereket a magyar állam ellen, milliárdokat perelnek ki és tesznek zsebre".

Böröcz elmondta azt is, amit Hollik István már kedden: miután 2013-tól az állam átvette az önkormányzattól az iskola üzemeltetését, a szegregációt azonnal megszüntették.

A bíróság azonban nem így látta, a jogerős ítélet szerint ugyanis a "fizikai elkülönítés egészen 2017. február 20-ig tartott a gyöngyöspatai iskola roma és magyar tanulói közt."

https://magyarnarancs.hu/feketelyuk/a-fidesz-frakciovezeto-helyettese-szerint-gyongyospatat-is-behalozta-soros-126106

Kiképeztek több száz tanárt, most megszüntetik a tárgyukat

A Magyar Nemzetben szivárogtatták ki múlt csütörtökön, hogy a magyar közoktatásból kivezetik a mozgókép- és médiaismeret tantárgyat. Az elmúlt években több száz pedagógus szerzett ilyen szakos másoddiplomát, most azonban, hogy végre vannak tanárok, nem lesz tárgyuk. A végzés előtt álló hallgatók dühösek és kétségbeesettek, a magyar tinédzserek pedig a jövőben nem tanulnak majd külön arról, hogy mi a hír és álhír, hogy hogyan lehet szelektálni a hírtengerben, és hogyan fogyasszák tudatosan és kritikusan a médiát.

 

https://index.hu/techtud/2020/01/16/mozgokep-_es_medismeret_megszuntetik_nat_nemzeti_alaptanterv/

Matolcsy elbukta hadjáratát Bárándy ellen

A Kúria szerint is jogosan mondta az egykori képviselő, hogy lop.

Bárándy Gergely Facebook-oldalán tudatta, Matolcsy György képtelen volt elfogadni, hogy elvesztette a pert ellene, de a Kúria sem értett egyet vele.

Az egykori szocialista képviselő jelezte, már három bírósági döntés van arról, hogy jogosan mondta, az MNB elnöke lop. Mindezt védője, Schiffer András is megerősette.

https://24.hu/kozelet/2020/01/16/matolcsy-elbukta-hadjaratat-barandy-ellen/

Az NMHH felszólította az M1-et, hogy a jövőben ne fűzzenek politikai hírekhez hírolvasói kommentárt

A hatóság csütörtökön közölte: az említett összeállításban Hadházy Ákos ellenzéki képviselő a miniszterelnök parlamenti beszédét előre nyomtatott szövegezésű táblák felmutatásával zavarta meg, és ezt minősítette a hírolvasó.

https://24.hu/belfold/2020/01/16/nmhh-m1-hirado-nemeth-balazs-hadhazy-akos/

A luxuspapagájokkal együtt törölte Facebook-oldalát a győri Fidesz-jelölt

Dézsi, aki a győri kórház kardiológus főorvosa, néhány napja még friss „imázsvideót” tett ki a most eltüntetett oldalra. A felvételen arról beszélt, hogy be kell mennie a kórházba, hogy életet mentsen.

A bejegyzést sokan kedvelték, és sokan biztosították Dézsit a támogatásukról, de aztán elszabadultak a negatív hozzászólások, amikor a Népszava észrevételezte, hogy úgy készíthette el a videót, hogy közben egy infarktusos beteg várt rá a sürgősségin. Dézsi legalábbis ezt mondta:

Szombat reggel hat óra van, és éppen most parkoltam le ide a saját parkolómba, mert jött egy szívinfarktus. (…) Jövök, és megint csak megmentjük egy ember életét.

24.hu megkereste a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházat azzal, hogy a kérdéses időpontban valóban volt-e infarktusos beteg a sürgősségin, és ha igen, mi lett a sorsa, az intézmény azonban nem reagált.

Az évek óta működtetett Facebook-oldalon számos kép bizonyította, hogy Dézsi szenvedélyes zenerajongó, sok közös fotót készített híres rockzenészekkel. Emellett a magánéletéről is elárult olyan részleteket, amelyek a polgármesteri posztra pályázó orvosnak talán nem jöttek jól az egyre durvuló kampányban. Több nyilvános fotóján látszottak például luxusautói, Porsche terepjárója és a veterán Jaguár limuzin, valamint a Harley-Davidson motorja, de ezeknél is nagyobb teret szentelt több milliót érő papagájgyűjteményének, és volt kép a ritka madarak számára épített hatalmas üvegházról is.

https://24.hu/belfold/2020/01/16/dezsi-csaba-andras-gyor-facebook/

Rudy Giuliani ukrán haverja borította a bilit

Bizonyítékokat adott át a képviselőházi demokratáknak arról, hogy Giuliani ténylegesen Trump tudtával és nevében próbált nyomást gyakorolni Ukrajnára. A demokraták pedig elérték, hogy ezeket a bizonyítékokat elő is terjeszthessék a szenátusi perben.

https://444.hu/2020/01/16/rudy-giuliani-ukran-haverja-boritotta-a-bilit

 Ha nem teljesülnek az orvosok kérései, akkor összeomlik a rendszer

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) javaslatot dolgozott ki az orvosbérek felzárkóztatására, ezzel párhuzamosan szeretnék a hálapénzt is kiiktatni a rendszerből, elérni, hogy a külföldre ment orvosok hazajöjjenek, megálljon az elvándorlás, és csökkenjen a jelenlegi túlterheltség. A javasolt bértábla jelentős emelést tartalmaz, a rezidensek kezdő fizetésére bruttó 687 837 forintot javasolnak, egy szakorvos tíz év után 1 398 358 forintot kaphatna, a csúcs 37 év után kicsivel több mint kétmillió forint lenne. A javaslat kidolgozóját, a kamara alelnökét, Álmos Pétert kérdeztük a részletekről.

https://24.hu/belfold/2020/01/15/orvosi-kamara-beremeles-almos-peter/

Választás

A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.
Több forrásból megerősített információnk szerint Karácsony Gergely azt tervezi, hogy egy esetleges előválasztási, majd választási győzelem esetén ciklust felezne Márki-Zay Péterrel – vagyis két évig Márki-Zay, két évig Karácsony irányítaná a kormányt. Ez lehet visszalépésének (egyik) feltétele, de arról nem tudunk, hogy Márki-Zay Péternek mi az álláspontja az ötletről.
2021.október 8.
A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjét megkérdezte az ATV Híradója az OEVB döntése kapcsán, miszerint nem szerepelhet a szavazólapon az ő és Karácsony Gergely neve egy sorban az előválasztás második fordulójában.
2021.október 6.
Ha nem is mindegyikük, a megkérdezett politikai elemzők jellemzően Karácsony Gergelyt tartják a legesélyesebb jelöltnek. Az előválasztási verseny azonban nincs előre lefutva.
2021.október 4.