2020, január 16 - 08:07 Sajtószemle

NAGY LÁSZLÓ

WASS ALBERT ÉS A HUNGARIZMUS

 A fiatal író aktív sportoló volt, és céllövőként az olimpiára is benevezett. Első helyezést ért el, de mivel magyar színekben indult, Románia óvást nyújtott be ellene, és nem vehette át az érmet. Ekkor lépett közbe a Führer, aki nem akart diplomáciai konfliktust az ügyből, ezért egy saját kezű aláírással ellátott díszes oklevéllel igazolta Wass Albert teljesítményét. Az emléklapot az író később is nagy becsben tartotta, haláláig szobája falán, ágya felett függött.2 

 

 

János Andor az író Elvész a nyom című, emigrációban született regényének bírálatában szemléletes képet ad Wass Albert antiszemitizmusáról: "Zsidó figurái mind gyapjas hajúak, kajla fülűek, hajlott hátúak, behúzott nyakúak, izzadságszagúak, ijedtek, húsos, érzéki ajkakkal, akik csak üzletről és pénzről beszélgetnek." János Andor idézi a regény egyik főszereplőjéről, a zsidó származású, keresztény vallású Gottfriedről a Wass Albert által írt jellemzést is: "Ez a közülünk-valóság és nem-közülünk-valóság volt minden egyéb törvény alapja. […] Gottfried kétféle vallásban nőtt fel. Hivatalosan katolikusnak keresztelték, de a másik, belső világában Júdea sötét titkát bízták rá. Az iskolai vallásórán azt tanították, hogy Isten szerető édesatya, aki egyformán jutalmaz és büntet, odahaza pedig egy félelmetes Jehováról tudott, aki egyedül a zsidóknak az istene, s aki szemet-szemért alapon Júdea népének ajándékozta a földet, minden embereivel és minden kincseivel. […] Mi cionista zsidók számon tartjuk egymást és azokat is, akik nem tartoznak közénk, de azért zsidók. Így azokat, akik idegen hitet vettek fel, hogy azáltal könnyebben boldoguljanak a gojok között."

Ezekből a sorokból világossá válik, hogy Wass Albert a zsidóságról csak a nemzetiszocialista propagandaanyagokból tájékozódott. Gondolatmenetének legfőbb forrásai a Cion bölcseinek jegyzőkönyvei, Hitler, Szálasi és más szélsőjobboldali szerzők művei, illetve a hungarista sajtókiadványok (a kifejezetten antiszemita profillal rendelkező Harc, Összetartás, Magyarság). Wass Albert elvakult zsidógyűlöletén a zsidóság második világháborús tragédiája sem változtatott. 

 

http://www.eszmelet.hu/nagy_laszlo-wass-albert-es-a-hungarizmus

 

Szabad szemmel: már Németországban is látszanak a repedések Orbán sziklaszilárd hatalmi szerkezetén

Nemzetközi sajtószemle, 2020. január 15

https://nepszava.hu/3063577_szabad-szemmel-mar-nemetorszagban-is-latszanak-a-repedesek-orban-sziklaszilard-hatalmi-szerkezeten

Mutatjuk az FKF indonéziai exportstratégiáját, amit fű alatt rendelt az azóta leváltott cégvezető

A főpolgármester által elrendelt szerződéskötési moratórium idején a fővárosi kukacég korábbi vezetése nettó 11 millió forintért rendelt egy tanulmányt az indonéziai exportstratégiájának lehetőségeiről. Az Átlátszó birtokába került dokumentum kevés konkrétumot, nagy általánosságokat, és két jövőbeli projektlehetőséget tartalmaz, de felhívja a figyelmet a korrupciós kockázatokra is.

https://atlatszo.hu/2020/01/15/mutatjuk-az-fkf-indoneziai-exportstrategiajat-amit-fu-alatt-rendelt-az-azota-levaltott-cegvezeto/

A Fidesz házi politológusa utat mutat: meg kell nevelni a fiatalokat

Nem láthatjuk/hallhatjuk túl sűrűn ifj. Lomnici Zoltánt, amióta a köztévé a riportere a szájába adta, hogy mit kell mondania. Úgy tűnik, kezd visszatérni az alkotmányjogász szereplési kedve, ugyanis egy velős nyilatkozatot adott a közelmúltban.

„Nekik meg kell mutatni, hogy csak akkor fognak tudni itthon érvényesülni, ha visszatérnek a gyökereikhez – akik tudnak természetesen. Ebből a szempontból nevesíthetnénk pártokat, de valóban vannak már olyan, egyébként az európai parlamentben is képviselettel rendelkező erők, akik mintha teljesen elszakadtak volna – nem csak racionális értelemben, de emocionálisan – a hazájuktól – mondta ifj. Lomnici a HírTv műsorában, amit a Magyar Nemzet szemlézett.

Nyilván a Momentumra gondolt, és arra, hogy a párt egyre népszerűbb a fiatal választók, és a legnépszerűbb a kamaszok között - akik a következő országgyűlési voksoláson már élhetnek választói jogukkal. Illetve részben reakció arra az interjúra, ami már eddig is elégé felbosszantotta a lakájmédia szereplőit:

https://m.magyarnarancs.hu/feketelyuk/ifj-lomnici-mar-csak-tudja-hogyan-kell-visszacsabitani-a-fideszhez-126047

Mindent mérnek: Rogán kabinetirodája 400 közvélemény-kutatást rendelt két és fél év alatt

Eddig sem volt titok, hogy a kormányzati kommunikáció stratégiai lépéseiről nem egy előre lefektetett kormányprogram alapján döntenek, hanem a rövidtávú érdekek diktálnak. Azt viszont csak a beavatottak tudhatták, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda jóformán 2-3 naponta szondáztatja a közvéleményt különböző felmérésekkel, hogy kitalálják, mivel érdemes előrukkolnia a kormánynak.

Egy a 24.hu birtokába került dokumentum szerint a Rogán Antal irányítása alatt álló kabinetiroda a megalakulása, vagyis a 2015 novembere utáni két és fél év alatt (tehát a 2018-as kormányalakításig) közel 400 közvélemény-kutatást készíttetett. A mérések többségét a „kormányzati kommunikációs stratégia megalapozására” hivatkozva rendelték meg. Az adatokból az látszik, hogy Rogánék egy havonta ismétlődő rutineljárást alakítottak ki: minden hónapban nyolc telefonos lekérdezést csináltattak 500 fős mintán, de ezeken felül további három-hat 1000 fős kutatásra is igényt tartottak. A legforgalmasabb időszak a kabinetiroda indulása körüli volt: 2015 utolsó két hónapjában (közvetlenül a szeptemberben tetőző menekültválság utáni hetekben, hónapokban) 55 különféle közvélemény-kutatást készíttettek.

A fenti adatokat maga a Miniszterelnöki Kabinetiroda állította össze, persze nem önszántából, a Fővárosi Törvényszék számára. A minisztériumot a Demokratikus Koalíció perelte be egy évvel ezelőtt, miután George Birnbaum egy svájci újságnak adott interjúban azt állította: korábbi üzlettársával, a 2017 nyarán elhunyt politikai tanácsadóval, Arthur Finkelsteinnel közösen ő alkotta meg a széles körben használt tökéletes ellenségképet a Fidesz számára. A lap forrásai szerint telefonos közvélemény-kutatással mérték fel, Soros György megfelelő alany-e ahhoz, hogy fel lehessen építeni ellene egy negatív kampányt. Bár ezt Birnbaum konkrétan nem erősítette meg, azt elmondta, hogy Orbán Viktor feltétlenül megbízott Finkelsteinben, ezért nem volt nehéz meggyőzni arról, hogy Soros legyen az ellenség. Az eredmény közismert.

https://24.hu/belfold/2020/01/15/orban-kormany-kozvelemeny-kutatas-rogan-antal-kabinetiroda-szazadveg/

„A Balaton környékén lényegében az Orbán családra célozzák az uniós forrásokat” – Jávor Benedek közzétette a kormányzati terveket

Az azonban bizonyos, hogy a kidolgozott rendszer tökéletesen alkalmas arra, hogy kiszorítsák az ellenzéki vezetésű nagyvárosokat az uniós fejlesztésekből.

Jávor Benedek saját blogján egy olyan dokumentumot, amelyen jól látható minisztériumi jelzések vannak egy ilyen elképzeléscsomagról. Ennek alapján pedig nem légből kapott a Népszava állítása. Sőt, Jávor Budapesten túl is lát potenciális veszteseket az uniós források kapcsán:

az ellenzéki vezetésű vidéki nagyvárosokat.    

A blogbejegyzésben azt írja Jávor:

kiszámítható és biztos források helyett a kormány jóindulatán múlik majd, hogy végül mennyi pénz érkezik a fővárosba. De a helyzet valójában ennél sokkal súlyosabb.

Ezentúl megállapítja:

·         fejlesztési területek egyáltalán nincsenek átfedésben a leghátrányosabb helyzetű régiókkal. Kiesik belőle Nógrád döntő többsége, Heves, Baranya, a Dél-Alföld szinte egésze, Somogy, amelyek pedig az előterjesztés saját térképe szerint is fejlesztésre szoruló területek.

·         Lefed ugyanakkor néhány igen fejlett régiót, Sopron és a Balaton környékét, belelóg Fejérbe, Komárom-Esztergom megyébe.

Szerinte ez többek közt azért lehetséges, mert például „Tokaj-Hegyalján hagyományos Orbán-érdekeltségek vannak, a Balaton környékét az elmúlt években szisztematikusan felvásárolta a tág család: Tiborcz István és Mészáros Lőrinc. Itt lényegében az Orbán családra célozzák az uniós forrásokat.”

A bejegyzés legérdekesebb része pedig ez:

https://24.hu/belfold/2020/01/15/unios-forras-elvonas-javor-benedek-budapest/

1,5 milliárdért nyújt nyújt informatikai támogatást a falvak orvosi ellátásához Mészáros Lőrinc volt jobbkezének cége

A Jászai Gellérthez és Mészáros Lőrinchez köthető 4iG informatikai vállalkozás ezúttal az Emmi Magyar Falu Programjának keretében megvalósuló, orvosi ellátást segítő informatikai fejlesztésre kiírt közbeszerzési eljáráson nyert.

A 4iG által megvalósítandó fejlesztések tanácsadási, prevenciós, illetve lakossági szűrésekhez kapcsolódó háziorvosi tevékenységek informatikai támogatását szolgálják majd. Az eljárás összértéke 1 555 346 000 forint plusz áfa.

https://168ora.hu/itthon/emmi-megbizas-4ig-jaszai-gellert-informatikai-fejlesztes-egeszsegugy-magyar-falu-program-180323

Miután körözik a volt gazdasági igazgatót, meg is szűnik a vizes vb szervező cége

Közel két és fél évvel a vállalat által szervezett vizes világbajnokság lezárása után megindult a Bp2017 Nonprofit Kft. végelszámolása, aminek végén jogutód nélkül megszűnik a társaság. A céget egyszer már megpróbálták megszüntetni, de akkor az illetékesek visszavonulót fújtak, mert kiderült, hogy a vállalat vagyona jó eséllyel kevés a kötelezettségei kifizetésére. Így pedig könnyen felszámolásba torkolhatott volna az eljárás, ami egy állami cégnél minimum kínos. Ennek a kockázata egyébként – legalábbis a legutóbbi nyilvános pénzügyi adatok szerint – most is fennáll.

Körözik azt, aki a pénzügyekért felelt

A végelszámolás megindításáról az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós döntött még december 13-án. A folyamat elvileg két nappal később kezdődött meg, igaz, a cégbíróságon hivatalosan csak az idén jegyezték ezt be. A társaság végelszámolójának azt a Szántó Évát nevezték ki, aki ügyvezetőként eddig is irányította a céget, de akinek a forrásaink és a Bp2017 Kft. szervezeti és működési szabályzata (szmsz) szerint valószínűleg elég sok mindenre nem volt ráhatása. Utóbbi – még a vb alatt közzétett – dokumentum alapján ugyanis a cégnél a pénzügyi, a humánerőforrás és a projekt koordinációs irodát, valamint a belső ellenőrzést is az a Balogh Sándor irányította gazdasági igazgatóként, akinek kétes ügyeiről korábban több cikkben számoltunk be, és aki ellen tavaly év végén több elfogatóparancsot is kiadtak.

https://g7.hu/kozelet/20200114/miutan-korozik-a-volt-gazdasagi-igazgatot-meg-is-szunik-a-vizes-vb-szervezo-cege/

Trianon100 Programjában Wass Albert-bemutatóra készül a Nemzeti Színház

Tizenhárom almafa címmel márciusban tart bemutatót a budapesti Nemzeti Színház, amely a trianoni békeszerződés 100. évfordulójára meghirdetett emlékévre további programokkal is készül.
   

Az idén száz éve írták alá a Magyarország határait jelentősen megváltoztató, népességét szétválasztó trianoni békeszerződést. Az évfordulóra a Nemzeti Színház számos programot tervez.
    

A teátrum Trianon100 Programjában szerepel a Wass Albert szövegei, valamint korabeli dokumentumok alapján készülő Tizenhárom almafa című bemutató. A darab Vidnyánszky Attila rendezésében március 6-tól látható. Mint írják, a mű színrevitelének célja, hogy bemutassa a "nagy világrendben" állhatatosan tovább élő kis nép harcát és életre ítéltségét.
    

A Wass Albert-bemutatóhoz kapcsolódva az emlékévben tizenhárom almafát ültetnek el, a Nemzeti Színháznál - február 27-én - és tizenkét, a trianoni döntés következtében veszteséget szenvedett településen. A program a Tündérkert Projekt támogatásával jön létre.

 

http://kozonseg.hu/magazin-cikk/nezoter/4003/trianon100-programjaban-wass-albert-bemutatora-kesz-l-a-nemzeti-szinhaz

 

Elvesztett emberéletekben mérhető az egészségügy szűkös finanszírozása

Orosz Éva, az ELTE professzora kiszámolta, hogy hányan haltak meg a túl sovány költségvetés miatt, a kamara pedig azt, hogy milyen orvosbérek mellett tartja büntethetőnek a hálapénzt.

 

https://nepszava.hu/3063541_elvesztett-embereletekben-merheto-az-egeszsegugy-szukos-finanszirozasa

 

Elszálltak a sertés- és benzinárak

Tavaly decemberben négy százalékos drágulást mértek, 2020 első felében még ennél is gyorsabb áremelkedés jöhet. Januárban a liszt és a kenyér drágulhat.

 

https://nepszava.hu/3063562_elszalltak-a-sertes-es-benzinarak

 

Nem ad pénzt Budapest a Giro d'Italiára

A kormány és a főváros is egyetért abban, hogy a kerékpárverseny fontos esemény, de a felek egyelőre nem tudtak megállapodni a finanszírozásról.

https://nepszava.hu/3063556_nem-ad-penzt-budapest-a-giro-ditaliara

Így jutott tavaly még messzebb a jogállamiságtól Magyarország a Human Rights Watch szerint

Az Orbán-kormány tavaly is szorgos volt a demokrácia leépítésében a HRW éves jelentése szerint.

Bő másfél oldalon ecsetelte kedden megjelent éves jelentésében a Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet, hogy Magyarország hogyan haladt tovább a jogállamiságtól egyre távolabb vezető útján 2019-ben. Amellett, hogy megemlítik, a 7-es cikk szerinti uniós eljárást, ami Lengyelország és Magyarország ellen folyik, kitérnek például a közigazgatási bíróságok azóta a kormány által elvetett tervére is. De az MTA elleni kormányzati támadás sem kerülte el a figyelmüket, ami esetben már nem habozott megmutatni a kétharmad, hogy nem állhat semmi az útjában.

Tovább nehezítette a menedékkérők sorsát is az Orbán-kormány: hetente már csak egy vagy két család lépheti át törvényesen a határt, hogy aztán a tranzitzónában vesztegelhessen. Az UNHCR szerint szeptemberben 300 embert tartottak fogva a határnál, közülük 170 gyerek - jegyzi meg a HRW. A kormány pedig sokszor az élelmiszer megvonásával bírná rá őket, hogy adják fel: éheztetésre tavaly 27 alkalommal került sor, írják a Magyar Helsinki Bizottság nyomán.

A médiapluralizmus is tovább amortizálódott tavaly – folytatják

 

https://nepszava.hu/3063565_igy-jutott-tavaly-meg-messzebb-a-jogallamisagtol-magyarorszag-a-human-rights-watch-szerint

 

Európa tárgyalóasztalhoz kényszeríti Iránt

Nem csitul a közfelháborodás Iránban, kedden negyedik alkalommal, újra tüntetők vonultak Teherán utcáira, akik az ellen tiltakoznak, hogy az iszlám köztársaság el akarta tussolni, hogy saját légvédelme lőtte le az ukrán utasszállító repülőgépet.

 

Az ország kémfőnökének a január 3-i amerikai likvidálása nyomán kialakult nemzetközi feszültséget a teheráni vezetés leginkább a 2015-ös atomalku teljes felmondására próbálja kihasználni, arra hivatkozva, hogy Donald Trump amerikai elnök lehetetlenítette el annak érvénybemaradását azzal, hogy az Egyesült Államokat kiléptette az egyezményből, majd szankciók sorozatával sújtotta Iránt. A héthatalmi egyezmény európai szereplői ragaszkodnak az iráni nukleáris ambíciókat féken tartó megállapodás megmentéséhez.

 

Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság külügyminiszterei kedden közös sajtóközleményben jelentették be, hogy beindítják az atomalku vitarendezési mechanizmusát.Közleményében a három külügyminiszter úgy fogalmazott, Irán január 5-i bejelentése után „nem maradt más választásuk”. Az uniós diplomaták közleménye hangsúlyozza, továbbra is elkötelezettek a 2015-ös megállapodás életben tartása mellett, nem csatlakoznak az USA által követett „maximális nyomásgyakorlás” stratégiájához. Heiko Maas német külügyminiszter a Twitteren hozzáfűzte, céljuk, hogy megtartsák a megállapodást és a mostani vitákra a megállapodás keretein belül találjanak megoldást. Maas felszólította Teheránt, hogy konstruktív módon vegyen részt a tárgyalási folyamatban. 

https://nepszava.hu/3063542_europa-targyaloasztalhoz-kenyszeriti-irant

Az összeesküvés

Bácskai Balázs Magyar Nemzet

A Hír TV és a Magyar Nemzet száz napja robbantotta ki a kispesti korrupciós botrányt. 2019 októberének elején felfokozott hangulat uralkodott az országban, az önkormányzati választások kampányfinisében a Borkai-ügy vetélkedett a Lackner-üggyel a választók figyelméért, és úgy tűnt, hogy az előbbi nagyobb érdeklődést váltott ki a bulváros jellegnek köszönhetően.

Míg a kispesti hangfelvételek „sima korrupciós ügynek” tűntek, addig a győri polgármester sztorijában elsöprőnek bizonyult az adriai hajókirándulás hedonizmusa. Az elmúlt száz napban nyilvánosságra került kép- és hanganyagokban található információk és azok összefüggései miatt azonban érdemes átkeretezni a Lackner-ügyet.

A hanganyagok és az eddig kiderített tények alapján egy évek óta működtetett, összetett, sokszereplős hálózat képe bontakozik ki a XIX. kerületben, amelynek irányítói kispesti baloldali politikusok.

Amennyiben Lackner Csaba szavai a hatóságok munkájának köszönhetően igaznak bizonyulnak, akkor kijelenthető: Kispest szocialista városvezetése egy sokszereplős összeesküvést szőtt a közpénzek rendszerszerű, illegális megcsapolására, amelyben kulcsszerep jutott az önkormányzati tisztségviselőkön kívül egyes üzletembereknek is.

A botrány eddigi egyetlen pozitív fejleménye, hogy a kifosztott és megalázott kispesti polgárok kezdenek felocsúdni évtizedes álmukból. Legyen világos az összeesküvők számára: olyan nincs, hogy ezt szárazon megússzák.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/az-osszeeskuves-7671104/

Hazamenekültek a genderizmus elől

Franka Tibor Magyar Nemzet

Egy felvidéki magyar házaspár még a kilencvenes években, részben az akkori szlovákiai magyarellenes hangulatkeltés miatt és persze a jobb élet reményében a tengerentúli szabad világba, Kanadába költözött. Szakállas Katalinék végül húsz esztendő múltán visszamenekültek a szabad világból Felvidékre, mert nem akarták, hogy az ottani genderszemlélet mind a négy gyermeküket megfertőzze.

https://magyarnemzet.hu/belfold/hazamenekultek-a-genderizmus-elol-7670435/

Felsülnek a radikális feministák

NEMZETKÖZI SZINTRE EMELNÉ A FÉRFIAK TÁMADÁSÁT A CSALÁDELLENES ISZTAMBULI EGYEZMÉNY

ifj. Lomnici Zoltánr Magyar Nemzet

Az isztambuli egyezmény úgy kezeli a férfiakat, mintha ők nem is képeznék igazi részét a családnak mint társadalmi közösségnek vagy mint e közösségek kapcsolatának. Ez pedig azt jelenti, hogy a konvenció alapszemlélete mélyen családellenes, amely eszmei táptalaj lehet a családi viszonyokat gazdasági érdek alapján – jogbizonytalanságot szülve – szétbomlasztó gyakorlatoknak és az esetlegesen meglévő családi és társadalmi ellentétek elmélyítésének.

Ez a megközelítés pedig végső soron a társadalmi együttélés minden hagyományos, keresztény alapú formáját képes széjjelfeszíteni, bomlasztani és felszámolni egy multikulturálissá tenni kívánt Európa társadalmaiban.

A kereszténydemokrata vezetésű Magyarország nagyon is helyesen jár el azzal, hogy minden külső és belső politikai harsogás vagy szirénhang ellenére mégsem emeli be saját jogrendjébe a mizandriát magas nemzetközi szinten deklarálni kívánó, családellenes alapállású isztambuli konvenciót.
Csak ez a felelős politikai alapállás szolgálhatja a mai magyar társadalom és az utánunk következő generációk jogos érdekét és kulturális önvédelmét.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/felsulnek-a-radikalis-feministak-7655264/

 

Ezeket a kérdéseket nem kapta meg Orbán Viktor a Kormányinfón

Baka F. Zoltán mfor.hu

Kapnak-e extraadót a kórházi beszállítók, leállítják-e a budapesti egészségügyi fejlesztéseket, mennyi magyar nem tekinthető polgárnak, mi lett a beígért egymillió új munkahellyel? Ezekre a kérdésekre várjuk a miniszterelnök válaszait.

Múlt héten tartotta szokásos év eleji tájékoztatóját Orbán Viktor miniszterelnök. A  Kormányinfóra számos hírportált, újságot meghívtak, de azért így is csak egy szűrt mezőny jöhetett össze, mert például a 24.hu szerkesztőségét csalafinta eszközökkel tartották távol az eseménytől.

https://mfor.hu/cikkek/makro/ezeket-a-kerdeseket-nem-kapta-meg-orban-viktor-a-kormanyinfon.html

Politikai és pénzügyi manipuláció

hírtv

A gyöngyöspatai romák mögött is a soros-hálózat politikai és pénzügyi manipulációja áll - jelentette ki a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

Böröcz László azt mondta, a helyi romákat egy soros által pénzelt szervezet hangolta fel és uszította, és ez a soros-hálózat által finanszírozott, Esélyt a Hátrányos helyzetű Gyermekekért Alapítvány indította el a pert a magyar állam ellen is. Közlése szerint. ez a soros-szervezet perelte ki a magyar államból és az önkormányzatból az iskolai szegregációra hivatkozva azt a 100 millió forintot, amit a helyi rom a családoknak kellene kifizetni.

Valójában ez az ügy nem szól másról, mint a soros-hálózat újabb politikai és pénzügyi manipulációjáról. Hiszen a pénzért és a hatalomért még arra is képesek, hogy egy település életét teljesen felborítsák, iszonyatos feszültségeket keltsenek. Az ügy pikantériája, hogy a gyöngyöspartai gyerekek elkülönítése 2004-ben kezdődött a Gyurcsány-kormányzat alatt és egészen zavartalanul folytatódott a teljes szoc-lib kormányzás idején. A szegregációt az iskolában a Fidesz-KDNP kormányzás alatt szüntették meg. pontosan tudjuk, hogy a soros-hálózat valódi célja a hatalomszerzés és hogy a saját bábjait ültesse Magyarország élére

– közölte Böröcz László.

https://hirtv.hu/hirtvkulfold/politikai-es-penzugyi-manipulacio-2493411

 

Nincs legyőzhetetlen kétharmad, de a Fidesz jobban érti a magyar titkot

Ha a magyar ellenzék túl akarja lendíteni a társadalmat a külső hatások hagyományos elutasításán és a változatlansághoz való ragaszkodáson, akkor nagyon alaposan ki kell fejtenie, hogy mit jelent ez a mai Európa, hogy mi van a nemzetállamokon túl, és hogy ahhoz milyen viszonyt kell kialakítanunk – vélekedett lapunknak adott nyilatkozatában Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója.

 

https://168ora.hu/itthon/csizmadia-ervin-politika-magyarorszag-orban-viktor-orban-kormany-ellenzek-tarsadalom-interju-180385

 

A Fidelitas megszólítja a fiatalokat: Neked van már szelfid Kölcseyvel?

Az októberi önkormányzati választás után többféle magyarázat előkerült a kormányzati nyilvánosságban arra, miért vesztette el a Fidesz Budapestet és sok más vidéki nagyvárost. Az egyik leggyakoribb elmélet szerint nem sikerült megszólítani az állandóan a telefonjukat nyomkodó fiatalokat, akik „felültek a teljesen olcsó és átlátszó, ellenzéki demagógiának”

Bár L. Simon László például csak részben értett ezzel egyet, a Fidelitas beindította fiatalos kampányát - hol máshol? - az interneten. Van benne szelfi, emoji és hahstag is, minden, ami egy 21. századi fiatalt érdekelhet, mindez megspékelve Kölcseyvel:

https://444.hu/2020/01/15/a-fidelitas-megszolitja-a-fiatalokat-neked-van-mar-szelfid-kolcseyvel

Egy új videó alapján két rakétát is kilőttek az ukrán utasszállítóra

Egy iráni felhasználó töltötte fel az internetre azt a videót, amelyen látható, hogy két rakéta is eltalálta a múlt szerdán Iránban lezuhant ukrán utasszállító repülőgépet. A felvétel hitelességét a New York Times is megerősítette

https://444.hu/2020/01/15/egy-uj-video-alapjan-ket-raketat-is-kilottek-az-ukran-utasszallitora

Iránban őrizetbe vettek egy embert, aki megosztotta az ukrán gép lelövéséről szóló videót

Az iráni Forradalmi Gárda őrizetbe vett egy embert, aki kiposztolta az ukrán utasszállító lelövéséről szóló videót - írja az iráni Fars hírügynökség alapján a Reuters.

https://444.hu/2020/01/14/iranban-orizetbe-vettek-egy-embert-aki-megosztotta-az-ukran-gep-leloveserol-szolo-videot

Buzzfeed: Ezek a bulvárlap-címek mutathatják meg, miből lett elege Harry hercegnek és Meghan Markle-nek

A Buzzfeed most egészen látványos összeállításban mutatja most be, mennyire máshogy kezelte a brit bulvár Meghan Markle-t, mint Vilmos herceg feleségét, Kate Middletont.  

Egymás mellé tett szalagcímeken mutatják be, hogy gyakran pontosan ugyanazért dícsérték Kate Middletont, mint amiért gyalázták Markle -t.

https://444.hu/2020/01/14/buzzfeed-ezek-a-bulvarlap-cimek-mutathatjak-meg-mibol-lett-elege-harry-hercegnek-es-meghan-markle-nek

Timmermans: 100 milliárd eurót különít el az Európai Bizottság a zöld átálláshoz

A cél a decemberi megállapodás alapján, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemleges gazdasági térség legyen.

A megvalósításhoz szükséges európai zöld beruházási terv lehetővé teszi az átállást a tiszta energiaforrásokra. Az átállást segítő, úgynevezett méltányos átállási alap a nehezebben teljesítő országokkal való szolidaritásra épít - mondta Timmermans.

Elmondta azt is, hogy az uniós bizottság különleges kölcsönöket biztosít az Európai Beruházási Bank segítségével a helyi hatóságoknak és önkormányzatoknak a szigetelési munkálatok elvégzéséhez, valamint ahhoz, hogy modernizálni tudják a szénfűtéstől függő háztartások fűtési rendszereit.

A levegő szennyezettségének csökkenése miatt kevesebb lesz a légúti megbetegedések miatt bekövetkező megbetegedések és halálesetek száma - tette hozzá Timmermans. Az EP-képviselők szerdán szavaznak az európai zöld megállapodásról szóló parlamenti álláspontról. (MTI)

https://444.hu/2020/01/14/timmermans-100-milliard-eurot-kulonit-el-az-europai-bizottsag-a-zold-atallashoz

Mit veszíthet Orbán a Néppárt nélkül?

https://24.hu/kulfold/2020/01/15/fidesz-neppart-ecr-kilepes/

Felfüggesztette az állam a rabok kártérítésének kifizetését

Felfüggesztette a börtönben ülő bűnözőknek megítélt kártérítések kifizetését a magyar állam – közölte kedden este a Hír Tv-ben Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. Tuzson azt állítja, jelenleg 12 ezer eljárás van folyamatban és erre egy üzlet épült, amelynek a lényege, hogy „ezek az emberek ott vannak a börtönben és, amint belép a börtönbe rögtön feltűnik valaki, valamilyen civil szervezet, valamilyen ügyvéddel az oldalán, hogy ebből bizony üzletet lehet csinálni”. Az államtitkár szerint „futószalagon lehetett pereket nyerni”.

Hozzátette azt is, hogy a kormány az Európai Parlamentben és az Európa Tanácsban vitatná meg, jár-e egyáltalán kártérítés az elítélteknek a rossz börtönkörülmények miatt, addig pedig senkinek nem utalnának.

Kérdés, hogy az állam hogyan függeszthette fel a kifizetést. A jelenleg hatályos magyar jogszabály ugyanis, amelynek módosítását már bőven a Fidesz-kormányok alatt, 2016-ban fogadta el a parlament, kötelezi az államot a kártalanítás kifizetésére:

https://24.hu/kozelet/2020/01/15/borton-karterites-kifizetes-felfuggesztes/

Helsinki: ahol a kormány felfüggeszti a rabok kártérítését, ott nem törvény uralkodik, hanem a politikus önkénye

A Helsinki Bizottság közleményben reagált a kifizetések felfüggesztésére, szerintük ahol törvények alapján meghozott, jogerős ítéleteket semmibe lehet venni, ott nem törvény uralkodik, hanem a politikus önkénye.

Hozzáteszik, tudomásuk szerint egyik civil szervezet sem kapott pénzt a 12 ezer ügyben ellátott képviseletükért. Azt pedig nyilvánvaló hazugságnak tartják, hogy a szervezetek ügyvéddel járnak be a börtönökbe, hiszen épp a kormány tiltotta ki onnan őket 3 éve.

„Kártalanításra 2017 óta van lehetőség. Erre azért tarthatnak igényt az elítéltek, mert gyakran évekig olyan körülmények között tartják őket fogva, ahogyan kutyát sem lehetne tartani. A kártalanítás rendszerét ugyanaz a kormány hozta létre, amelyik most elfogadhatatlannak tekinti” – írják.

https://merce.hu/2020/01/15/helsinki-ahol-a-kormany-felfuggeszti-a-rabok-karteriteset-ott-nem-torveny-uralkodik-hanem-a-politikus-onkenye/

Bakson is tarolt a Szeviép-ügyben felmentő ítéletet hozó bírónő cége

origo

Több százmillió forintos építőipari megbízásokat kapott a baksi önkormányzattól a Szegedi Törvényszék Szeviép-vezéreket felmentő bírójának, Nóvé Ágnesnek a családi cége azok után, hogy a bírónő egy másik büntetőügyben két és fél éves börtönbüntetésre ítélte Baks egyik önkormányzati képviselőjét, az építési vállalkozó Kovács Gábort – derítette ki a PestiSrácok.hu. Nóvé Ágnes családi vállalkozása, az Éptárker Kft. a baksi önkormányzat állandó kivitelező cégévé vált, a vállalkozó és képviselő elítélése után a faluház és a könyvtár felújítását is elnyerték, összességében pedig több mint félmilliárd forint értékben végezhettek építőipari munkákat Bakson. Kovács Gábor elítélése előtt Nóvé Ágnesék vállalkozása nem kapott munkát Bakson.

https://www.origo.hu/itthon/20200115-nove-agnes-szeviep-ugy-kozbeszerzes-epitoipar.html

A Fidesz feljelentést tesz Baranyi Krisztina parkolási szerződései miatt

Feljelentést tesz a helyi Fidesz Ferencváros balliberális vezetése ellen, miután a képviselő-testület nem írt ki közbeszerzést az új parkolási szerződésekre, pedig azok összege a jogszabályok által meghatározott értékhatár felett van. Folytatódik a parkolási káosz a kerületben.

https://www.origo.hu/itthon/20200115-fidesz-feljelentest-tesz-a-ferencvarosi-szerzodesek-miatt.html

Pillanatkép a magyar oktatásról: van miért aggódni

Aggasztóan öregedő pedagógustársadalom, romló szakos ellátottság, egyre nagyobb arányban megjelenő sajátos nevelési igényű és pszichés zavarokkal küzdő diák. Látszólag jó hír, hogy a szegény családokból származó gyerekek aránya csökken – de felsejlenek itt is statisztikai trükkök. Megjelent A közoktatás indikátorrendszere.

https://hvg.hu/elet/20200115_Pillanatkep_a_magyar_oktatasrol_van_min_aggodni

Fideszes túlárazás és hasztalan kiadások: így áll össze a klímaharc 50 ezer milliárdos számlája

A miniszterelnök előszeretettel hivatkozik arra, hogy Magyarország karbonsemlegessé válásának költsége 2050-ig 50 ezer milliárd forintba kerülne. A hvg.hu birtokába került egy anyag, amelyből kiderül, mire is gondol Orbán Viktor. Utánajártunk, valós adatok alapján kalkulálta ki az őrületes összeget.

https://hvg.hu/gazdasag/20200115_klimavedelem_klimastrategia_szamitas_koltsegek

Putyint ki kell csalogatni – Trump ördögi terve Eurázsiára

Káncz Csaba, 2020. január 15., 12:08

Privátbankár.hu

Idén a Trump adminisztráció külügyi stratégiája így írható le: konfrontáció Iránnal, verseny Kínával és kinyújtott kéz Oroszország felé. Moszkvát és Pekinget Közép-Ázsiában lehet összeugrasztani, hamarosan új régiós stratégiát jelent be Washington. Káncz Csaba jegyzete.

https://privatbankar.hu/makro/putyint-ki-kell-csalogatni-trump-ordogi-terve-eurazsiara-330487

Elmentek a falig a pékek - muszáj egy nagyot emelni a kenyér árán

Gáspár András, 2020. január 15., 10:55

Privátbankár.hu

A Pékszövetség szerint nincs több lehetőség a kenyér áremelésének halogatására - a költségek nőnek, a jövedelmezőség a padlón van, így pedig fejleszteni sem tudnak. A hipermarketekben már most is csúcson van a kenyér ára, heteken belül további kétszámjegyű emelkedés jön.

https://privatbankar.hu/vasarlo/elmentek-a-falig-a-pekek-muszaj-egy-nagyot-emelni-a-kenyer-aran-330494

Orbán Viktor hangján szólalt meg az osztrák kancellár

Wéber Balázs, 2020. január 13., 13:05

Privátbankár.hu

A régi-új osztrák kancellár egy lapinterjúban arról beszélt, hogy az illegális bevándorlók ugyanakkora fenyegetést jelentenek Ausztria számára, mint a klímaváltozás. Sebastian Kurz szerint joguk van eldönteni, ki él az országukban, és ha nem kontrollálják az illegális migrációt, akkor elveszítik az identitásukat. A jelek szerint a néppárti-zöld osztrák kormány bevándorláspolitika tekintetében ugyanott folytatja, ahol a néppárti-szabadságpárti kormány abbahagyta.

https://privatbankar.hu/makro/orban-viktor-hangjan-szolalt-meg-az-osztrak-kancellar-330455

Beindult a nagy hatalmi játszma – ezért mondhatott le az orosz kormány

Váratlanul lemondott szerdán az orosz kormány, s Vlagyimir Putyin államfő azonnal elfogadta Dmitrij Medvegyev távozását. A Putyin hű szövetségesének számító politikus ügyvezetőként hivatalban marad a következő miniszterelnök hivatalba lépéséig. A lemondást nem sokkal azután jelentették be, hogy évértékelő beszédében Putyin alkotmánymódosításokat javasolt, s ezek értelmében nőne a kormányfő és a parlament jogköre, s szűkülne az államfőé. A kormány lemondásáról reggel még a miniszterek sem tudtak.

https://hvg.hu/vilag/20200115_oroszorszag_putyin_medvegyev_kormany_lemondas

Donáth Anna keményen bírálta a magyar kormány ellen zajló 7-es cikkely szerinti eljárást

Strasbourgban vitatkoznak ma az Európai Parlament képviselői a Magyarország ellen folytatott, 7-es cikkelyes eljárásról.

Az utóbbi hónapokban nem javult, hanem egyenesen romlott Magyarországon a jogállamiság helyzete – az Euronews szerint ez áll abban a jelentéstervezetben, amiről a mai vita után csütörtökön már szavaz is a parlament.

Járóka Lívia: boszorkányüldözés zajlik

Járóka Lívia a vita során úgy nyilatkozott:

„Őszintén sajnálom, hogy a Magyarországról szóló vita egy állandó napirendi ponttá vált a parlamentben, mert nem valós tényekről, hanem egy politikai boszorkányüldözésről szól.”

Hozzátette, vádak hangazank el, de a tényekre senki nem kíváncsi. Nem érdekli a vádaskodókat, hogy a Magyar Alaptörvény biztosítja a bírói függetlenséget, hogy a kormány zéró toleranciát hirdetett a korrupció ellen, és hogy ők adták a roma stratégiát az Uniónak, miközben „az itt ülők a baloldali médiából tájékozódnak, amit állítólag ellehetetlenített a kormány”.

Donáth Anna: nem a büntetés szigora, hanem az elkerülhetetlensége lenne a visszatartó erő

Donáth Anna felszólalásában keményen elmarasztalta a 7-es cikkely szerinti eljárást hatékonytalansága miatt.

„A magyar kormány rombolja az EU egységét, 10 éve lopja az uniós pénzeket és építi le a jogállamiságot. Az EU eddig nem tett valós lépéseket, hogy lebontsa azt, hogy iskolák, kórházak és munkahelyek helyett a forrásokat a saját hatalmuk kiépítésére használják.

Az eljárás, amiről beszélünk, egyáltalán nem pacifikálta a magyar kormányt, sőt az EU minden, következmények nélküli lépését bátorításnak tekinti” – mondta a képviselő.

Hozzátette, amióta az eljárásról szóló viták elindultak, annyi minden történt az országban, hogy azzal még egy Sargentini-jelentést meg lehetne tölteni.

Donáth szerint nem a büntetés szigora, hanem az elkerülhetetlensége lenne a visszatartó erő.

https://merce.hu/2020/01/15/donath-anna-kemenyen-biralta-a-magyar-kormany-elleni-7-es-cikkelyes-eljarast-hatekonytalansaga-miatt/  

Újabb győri videó Az ördög ügyvédjén, felkerestük az érintett cégeket

A videót nem a blog készítője/készítői csinálták, hanem a Fullánk nevű internetes oldalt üzemeltető bulvárújságíró, Menyhért Mészáros László, aki ezt az Indexnek eljuttatott levelében megerősítette. „Se ingem, se gatyám sem a győri ellenzék, sem a győri városvezetés. Mivel egyik felet sem ismerem” – írta Menyhért, hangsúlyozva, hogy nem igaz a győri fideszes vezetés állítása, miszerint a „lejárató videó” mögött az ellenzék állna. Menyhért szerint az általa készített teljes film az engedélye és a tudomása nélkül „Toni Rogan” feltöltővel, „Győrben választási csalás 2018" címen került fel a Youtube-ra.

A videó szerint a  NAV „lecsapott a győri roma önkormányzatra”, amelynek elnökét, H.-né P. Viktóriát 800 millió forintos költségvetési csalással gyanúsítják. Erről egyébként tavaly év végén a Privátkopó nevű bűnügyi lap számolt be, de Menyhért Mészáros László állítja, az ő anyaga alapján dolgozott a lap is. A lényeg, hogy a Privátkopó azt írta: a NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága „szinte családi vállalkozásban működtetett” győri Roma Kisebbségi Önkormányzatot irányító H. család tagjaira hat feljelentés után kezdett el vizsgálódni, a nyomozók üzletszerűen elkövetett költségvetési csalásra, és más gazdasági bűncselekményekre gyanakodnak. 

 

A videó szerint H.-ék cégei nemcsak szerződést kötöttek a győri önkormányzati városüzemeltővel, a Győr-Szollal, de segítettek is abban, hogy a velük kapcsolatban álló romák a Fideszre adják le a szavazataikat 2019 őszén. A filmben olyan, kitakart arcú embereket kérdez az eltorzított hangú riporter, akik állításuk szerint H.-ék cégeinél dolgoznak. Az interjúalanyok arról beszélnek, hogy a fizetésüket borítékban kapják meg, semmit nem írattak velük alá. Kevesebb órára voltak bejelentve, mint amennyit valójában dolgoztak. Egy Mónika nevű nő azt mondja, hogy a cég vezetői (vélhetően H.-ék) kötelezték őket arra, hogy menjenek el szavazni, és a Fideszre szavazzanak. Aki nem így tett, az elveszíthette az állását. Busszal vitték őket, tízen voltak, és volt, amikor többet fordultak – mondta az egyik megszólaló, megemlítve, hogy a buszutat Viktória szervezte. Más interjúalany is Viktória nevét említi, amikor megkérdezik tőle, ki szervezte ezeket a szavazásos utazásokat. 

 

https://index.hu/belfold/2020/01/15/felszivodtak_az_ujabb_gyori_videoban_hirbe_hozott_romak_egyesuletei/

 

Hányszor hívták eddig Karácsony Gergelyt a 90 milliárdos közmédiába?

Ne tessenek sokáig tűnődni a kérdésen, megadjuk rá a tömör választ: egyszer sem. Orbán médiája nem volt kíváncsi rá jelöltként sem, és azután sem, hogy ő lett Budapest új főpolgármestere. Már nyomdában van a Budapest-blokkal szerkesztett januári számunk, élén a Karácsony Gergellyel készült beszélgetéssel, amelyet Kardos Ernő készített.

Két részlet a 20-a után megjelenő Mozgóból.

Sem a választási győzelme után, sem a kormánnyal való tárgyalása után nem hívták meg a közszolgálati magyar televízió és rádió műsoraiba. Ezekben két és fél hónap után megszólalhatott már?
Nem.

Komolyan mondja?
Persze, szóba sem került.

Pedig az országban közvetlenül önre szavaznak a legtöbben, tehát ön Magyarország legnagyobb legitimitású politikusa.
Akkor sem.

http://mozgovilag.hu/2020/01/15/kerdes-hanyszor-hivtak-eddig-karacsony-gergelyt-a-90-milliardos-kozmediaba

Választás

A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.
Több forrásból megerősített információnk szerint Karácsony Gergely azt tervezi, hogy egy esetleges előválasztási, majd választási győzelem esetén ciklust felezne Márki-Zay Péterrel – vagyis két évig Márki-Zay, két évig Karácsony irányítaná a kormányt. Ez lehet visszalépésének (egyik) feltétele, de arról nem tudunk, hogy Márki-Zay Péternek mi az álláspontja az ötletről.
2021.október 8.
A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjét megkérdezte az ATV Híradója az OEVB döntése kapcsán, miszerint nem szerepelhet a szavazólapon az ő és Karácsony Gergely neve egy sorban az előválasztás második fordulójában.
2021.október 6.
Ha nem is mindegyikük, a megkérdezett politikai elemzők jellemzően Karácsony Gergelyt tartják a legesélyesebb jelöltnek. Az előválasztási verseny azonban nincs előre lefutva.
2021.október 4.