2020, január 15 - 08:10 Sajtószemle

„Nem kérünk kioktatást”, válaszolta Manfred Weber az Orbán-nyilatkozatra

„A Néppárt értékei világosak, annak, aki közénk szeretne tartozni, világossá kell tennie, hogy tiszteletben tartja ezeket. Az én pártom, amelynek tavaly a csúcsjelöltje voltam, a legutóbbi választáson 40 százalékos eredmény felett teljesített: ezért nem kérünk kioktatást sem a politika, sem a választások ügyében. A mi irányvonalunk és az értékeink világosak.”

Ezt válaszolta Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője a Euronews kérdésére, hogy mit gondol Orbán Viktor múlt heti kijelentéséről, vagyis, hogy a Néppártnak változnia kell, és vissza kell térnie a konzervatív értékekhez. Weber azt is mondta, figyelik a következő napok fejleményeit. Hétfőn Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár beszélt arról, hogy „az Európai Néppártnak meg kell erősítenie jobbközép elköteleződését”.

A Euronews idézi a La Republica cikkét is, amely szerint a Fidesz, az olasz Liga és a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság között már ott tartanak a tárgyalások, hogy az új frakció neve is megvan: „Konzervatívok és identitás”. Arról múlt héten írtunk, hogy Orbán Viktor legutóbbi varsói látogatását már a Fidesz átülését készíthette elő.

https://444.hu/2020/01/14/nem-kerunk-kioktatast-valaszolta-manfred-weber-az-orban-nyilatkozatra

 

Orbán Viktor megpróbálta megindokolni, miért vesszük meg Mészárosék erőművét, de nem sikerült

g7

Ezer sebből vérző érvekkel próbálta megindokolni Orbán Viktor, hogy miért kell megvásárolnia az államnak a Mátrai Erőművet barátjától, Mészáros Lőrinctől.

A miniszterelnök a csütörtöki sajtótájékoztatóján a Bloomberg újságírói kérdésére beszélt a témáról viszonylag hosszan. Több részből álló magyarázata azonban, ha szigorúak vagyunk a kormányfővel, akkor szakmai szempontból szinte teljes egészében értelmetlen volt, de ha kicsit megengedőbbek, akkor is csak durván kicsavarva lehetett valami összefüggést találni a miniszterelnök állításaiban. Ráadásul egy ponton úgy tűnt, mintha másfél órával korábbi önmagának is ellent mondott volna.

Kimaradt néhány részlet a sztoriból

Orbán Viktor azzal kezdte, hogy röviden vázolta az erőmű tervezett állami felvásárlásának előzményeit, igaz, összefoglalójából néhány fontos részlet kimaradt, és volt benne egy kisebb ferdítés is. A kormányfő szó szerint azt mondta, hogy a Mátrai Erőmű….

https://g7.hu/kozelet/20200113/orban-viktor-megprobalta-megindokolni-miert-vesszuk-meg-meszarosek-eromuvet-de-nem-sikerult/

Elnevezték a cégüket Mészáros & Felcut Kft.-nek, majd elcsaltak 160 milliónyi adót

Furcsa cégnévre bukkanhatott a jelentős összegű adóhiánnyal érintett adózók tavaly őszi listáján az, akinek valamiért az ilyen dokumentumok böngészése a hobbija. Az adóhivatal által közzétett kimutatás 25. helyén ugyanis egy bizonyos Mészáros & Felcut Kft. szerepelt, amelytől összesen közel 440 millió forintot követelt a NAV. Valószínűleg kevés ember van Magyarországon, akinek a vállalat nevéről – a betűhiány ellenére – nem a miniszterelnök néhány év alatt leggazdagabb magyarrá váló felcsúti barátja jut az eszébe. Pedig úgy tűnik, hogy ehhez a céghez nincs köze Mészáros Lőrincnek, egyszerűen csak valaki jó ötletnek tartotta lényegében róla elnevezni a vállalatát, majd elcsalni némi adót.

Elfelejtettek befizetni 160 milliónyi adót

A Mészáros & Felcut Kft. egyébként kifejezetten fiatal cég, kevesebb mint három éve, 2017 tavaszán alapították. Ráadásul véletlenül sem Felcsúton, hanem onnan nagyjából 80 kilométerre, Gyömrőn, egy vélhetően többlakásos házban.

https://g7.hu/vallalat/20200114/elneveztek-a-ceguket-meszaros-felcut-kft-nek-majd-elcsaltak-160-millionyi-adot/

Dől a magyar adóforint az Igazi Csíki Sörhöz és Mészáros üzlettársához

Lapunk információi szerint legalább kétmilliárd forintnyi magyar közpénzt nyert támogatásként Erdélyben az Igazi Csíki Sör mögött álló cég. A pontos összeg egyelőre titok, de helyette megtudtunk mást: egy anyaországi, közbeszerzéseken és stadionépítéseken hasító cégháló tulajdonosa négy és fél milliárd forintból hozhat létre tejgyárat Székelyföldön úgy, hogy eddigi vállalkozásai az élelmiszeripartól meglehetősen távoli területeken tevékenykedtek.

https://magyarhang.org/kulfold/hataron_tul/2020/01/14/dol-a-magyar-adoforint-az-igazi-csiki-sorhoz-es-meszaros-uzlettarsahoz/

Elkezdődött Simonka György és társainak pere

Simonka György fideszes politikus az ügy harmadrendű vádlottja, de az ügyészség őt tarthatja a főszereplőnek.

"Menjen fel a karzatra, a tárgyalóterem tele lesz a vádlottakkal" - mondta a bíróság sajtósa a Simonka-per kezdete előtt. Simonka Györgyöt és 32 vádlottársát bűnszervezetben elkövetett, bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolja.

Az ügy hátterét ide kattintva olvashatja.

Simonka a tárgyalás előtt arról beszélt, továbbra is ártatlannak vallja magát. Arra a kérdésünkre nem válaszolt, hogy fenntartja-e vagyonnyilatkozatát (melyben nyoma sincs annak, miből kobozhatnak el 850 milliót, melyet szintén az ügyészség rendelt el). Megkérdeztük, ha ő ártatlan, hogyan tévedhetett ekkorát a Polt Péter vezette ügyészség.

https://hvg.hu/itthon/20200114_Elkezdodott_Simonka_Gyorgy_pere

Lapunk újságíróját és Hadházyt is kizáratná Simonka

Mindkettőjüket tanúként szeretnék később beidézni. A bíróság ennek egyelőre nem adott helyt.

Az előkészítő ülésen azt vetette fel Simonka György a Fővárosi Törvényszéken kedden, hogy Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt és Bod Tamást, a Magyar Narancs munkatársát, rovatvezetőjét zárják ki a tárgyalás további üléseiről, miközben a per nyilvános, hatalmas sajtóérdeklődés közepette zajlik jelenleg is. (Kollégánk hosszú évek óta ír Simonka gazdasági és politikai tevékenységéről, jól ismeri az ügyet - a szerk.)

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/lapunk-ujsagirojat-es-hadhazyt-is-kizaratna-simonka-126034

Simonka világvégi, semmit nem érő dzsungelére 300 milliós végrehajtási jogot jegyeztek be

Egy nappal a Simonka-per kezdete előtt kíváncsiak voltunk, mi lehet az a medgyesegyházi ingatlan, ami 2013 óta a képviselő nevén van, és amelyre közel 300 millió forint végrehajtási jog van bejegyezve. Döbbenetes valósággal szembesültünk.

megkerestük az Árpád utca 1. számot, amely, mint kiderült, a település utolsó utcája, itt kezdődik a szántóföld. A Simonka vagyonbevallásában szereplő „kivett udvar” valójában egy épület- és kerítés nélküli, teljesen elhanyagolt dzsungel, ahol láthatóan sok éve nem történt semmi. Az ingatlan értéke minimális lehet, ennek ellenére a kereskedelmi bankon és az adóhatóság, valamint egyéb hitelezők végrehajtásként ráterheltek összesen közel 300 millió forintot. Talán kitalálják: ez a több százmillió forintos végrehajtási jog sem szerepel a kormánypárti képviselő vagyonnyilatkozatban. Pedig…

Szégyen fideszesnek lenni?

Mindez jól szimbolizálja a Simonka-jelenséget. Merthogy a kormánypárti képviselő mindig is ilyen légvárakra építkezett. És ezt sokáig sokan hagyták neki. 

Dél-Békés polgármesterei pedig még ki is tüntették.

 

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/simonka-vilagvegi-semmit-nem-ero-dzsungelere-300-millios-vegrehajtasi-jogot-jegyeztek-be-126017

 

Éppen azokra sújt le a köznevelési törvény, akiknek segítség járna

Magyarországon majdnem 100 ezer sajátos nevelési igényű gyermek él, közülük eddig sokan szakértői engedéllyel nem egy, hanem két évet halaszthattak az óvodában. A köznevelési törvény módosítása most az SNI-s ovisokat érinti a leghátrányosabban: szüleik hiába rohangálnak pánikban a hivatalok között a halasztásért, sokuknak esélytelen, hogy megkapják. A pedagógiai szakszolgálatoknak eközben több tízezer gyereket kell feleslegesen megvizsgálniuk, így viszont nincs idejük az SNI-sek felméréseire és terápiáira.

 

https://hvg.hu/itthon/20200114_koznevelesi_torveny_iskolaerettseg_SNI

 

Az államtitkár üzeni: Pintér Bélának nem kellett volna olyan beszédet mondania

Nagyjából egy hónappal az úgynevezett színháztörvény elleni tüntetés után megszólalt a Magyar Nemzetnek Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, hogy tisztázza a Nemzeti Kulturális Alap, a tao és a független társulatok, valamint a színházi zaklatások körüli kérdéseket. Az interjúból leginkább az derül ki, hogy az államtitkár nem érti a hangos ellenkezést, mert szerinte szinte semmi sincs úgy, ahogy a tiltakozók gondolják.

Fekete Péter szerint Magyarország maximálisan védelmezi az alkotói szabadságot, a decemberi demonstráción pedig álhírekre, illegális dokumentumokra alapoztak azok, akik tiltakoztak. Ahogy a Magyar Nemzetnek adott interjúban fogalmazott: „A megmozdulásokat szervezők – tudatosan és megfontoltan – azért nem kérdeztek rá az állításaik valóságtartalmára, azért hergelték az embereket, mert a valódi céljuk az volt – ami a tüntetésen világosan kiderült –, hogy a színházi botránynak álcázott üggyel a balliberális politikának ácsolhassanak színpadot.”

 

https://hvg.hu/kultura/20200114_Fekete_Peter_Magyar_Nemzet_interju

 

Pokorni sírva beszélt nyilas nagyapjáról

A XII. kerület fideszes polgármestere a városmajori tömeggyilkosságok helyszínén beszélt, szót ejtett a nyilasok közé állt nagyapjáról, Pokorni Józsefről is.

Rab László pár héttel ezelőtt cikket jelentett meg a Mozgó Világban, aminek summázata az volt, hogy Pokorni József – bár a háború alatt meghalt, így nem ítélhették el – a nyilas múltú háborús bűnösök közé sorolható, ezért nem méltó arra, hogy a XII. kerületi Turul emlékművön szerepeljen a neve. Pokorni Zoltán polgármester akkor úgy fogalmazott, osztja ezt a véleményt. Hozzátette, soha nem kérte, hogy az emlékműre kerüljön a nagyapja neve.

Később beszámoltunk arról is, Pokorni leveteti nyilas nagyapja nevét az áldozati emlékműről, ahol a budai kerület II. világháborús áldozatainak névsora olvasható. A XII. kerület polgármestere hétfőn a a városmajori tömeggyilkosságok helyszínén mondott beszédet.

https://hvg.hu/itthon/20200114_Pokorni_sirva_beszelt_nyilas_nagyapjarol

2020-01-14 16:04:00 

Vágatlanul mutatjuk Pokorni Zoltán megrendítő vallomását

A nyilasok hetvenöt évvel ezelőtt 328 ártatlan, védtelen embert mészároltak le Budapest tizenkettedik kerületében. Az áldozatok emlékére rendeztek hétfő este megemlékezést a Maros utcai rendelőintézetben, ahol annak idején 84 embert gyilkoltak meg. A rendezvényen részt vett Pokorni Zoltán polgármester, aki megrendítő beszédet mondott, szót ejtve a nyilasok közé állt és gyilkossá lett nagyapjáról, Pokorni Józsefről. A Hegyvidék TV felvételén vágatlanul látható a polgármester hétfő esti beszéde:

 

http://www.atv.hu/belfold/20200114-vagatlanul-mutatjuk-pokorni-zoltan-megrendito-vallomasat

 

L. Simon kommunista alvó ügynököket lát egy minisztériumban

Hétfőn a székesfehérvári városháza dísztermében másodszor is bemutatták a Hóman Bálint és Népbírósági pere című könyvet. A beszélgetésen részt vett Cser-Palkovics András, a város kormánypárti polgármestere, Varga István ügyvéd, korábbi fideszes parlamenti képviselő, a Kesma kuratóriumának váratlanul lemondott elnöke, valamint L. Simon László, a térség országgyűlési képviselője is.

A rendezvényen alapvetően úgy értékelték Hómant, mint akinek történészi munkássága megkérdőjelezhetetlen, politikusi teljesítménye ugyanakkor elítélendő, a kettőt viszont érdemes szétválasztani. Az ezzel kapcsolatos vitával néhány éve részletesen foglalkoztunk ebben a cikkünkben.

 

mi az oka annak, hogy még a mi kormányunk idején is, a mi Igazsági Minisztériumunknál fogalmazók is úgy írják meg az új törvényt, hogy abból kihagyják azt az egyébként szimbolikus erejű törvénymódosítást, ami a köztudatba lex Varga néven vonult be

Varga István volt 2010-ben, aki parlamenti képviselőként törvénymódosítást kezdeményezett, hogy ötven évnél régebben meghaltak esetében ne csak egyenesági, hanem oldalági rokon is kérvényezhessen perújrafelvételt vagy benyújthasson felülvizsgálati kérelmet. Ennek folyományaként rendelt el 2014-ben a Fővárosi Ítélőtábla perújrafelvételt Hóman 1946-os, jogerős, életfogytiglani börtönbüntetése ügyében. 

 

Egyszerűen érthetetlen számomra, és legalábbis fölveti annak a gyanúját, hogy itt vannak olyanok a magyar jogalkotás előkészítő fázisában, akik mint a régi jó kommunista alvó ügynökök működnek, és szépen, minden eszközt kihasználva, gyakorlatilag abba az irányba viszik a dolgokat, hogy ne is lehessen a történészek által föltárt folyamatokat és embertelen, igazságtalan döntéseket valamilyen módon, legalább erkölcsi értelemben rehabilitálni

https://index.hu/belfold/2020/01/14/l._simon_kommunista_alvo_ugynok_igazsagugyi_miniszterium/

 

Több ezer embert rúgnak ki az Opeltől

 már bejelentett elbocsátások felett további létszámcsökkentésre készül az Opel a német Handelsblatt vállalati belső és szakszervezeti forrásokra hivatkozó keddi jelentése alapján - írja az MTI.

Bloomberg hírügynökség által is megerősített értesülések szerint a vállalat vezetése és a szakszervezetek több hónapig tartó egyeztetések után az Opel németországi telephelyeinek megőrzését szem előtt tartva megállapodtak a már korábban bejelentett létszámcsökkentés feletti elbocsátások részleteiben. 

A létszámcsökkentés a Handelsblatt és a Bloomberg jelentése szerint 4100 alkalmazottat érinthet, vagyis a 30 ezer fős globális munkaerejük 14 százalékát. A csökkentést korai nyugdíjazással és közös megegyezéssel tervezik megoldani. A gyárban maradó dolgozók foglalkoztatási garanciáját cserébe 2023-ról 2025-ig hosszabbítják meg. A Wirtschaftswoche értesülései szerint elsősorban a többletkapacitással rendelkező szerszámgép gyártásból és prototípus építő műhelyekből küldenek majd el dolgozókat. űűűűűűűűűűűűűű

 

https://index.hu/gazdasag/2020/01/14/opel_elbocsajtas/

 

Liberális jogvédők állnak harcban a demokráciával

 

VÉGET VETNE A KORMÁNY A SOROS ÁLTAL TÁMOGATOTT CIVILEK ZSAROLÁSÁNAK

Magyar Nemzet

Stratégiai perekkel és a szakmai-társadalmi csoportok módszeres érzékenyítésével gyakoroltak jelentős nyomást az államra a Brüsszel és Soros György által támogatott jogvédő szervezetek az elmúlt évtizedben. Tevékenységüknek olyan eredményei vannak, mint a Gyöngyöspatát lehetetlen helyzetbe hozó ítélet vagy a kényelmetlenségükre hivatkozó bűnözők kártalanítására kifizetett tízmilliárd forint. A Magyar Nemzet elemzéséből kiderül, hogyan használták ki a jogot a demokrácia ellen és próbálták maguk mellé állítani a közvéleményt.

https://magyarnemzet.hu/belfold/liberalis-jogvedok-allnak-harcban-a-demokraciaval-7667852/

 

Zárt körű rendezvények

Pilhál György Magyar Nemzet

Orbán Viktor miniszterelnöknek az évkezdő sajtótájékoztatóján tett kijelentése – nem pénzjutalom, hanem büntetés jár a bűnözőknek – zene füleinknek. Az ügyeskedő latroknak a finálé.

https://magyarnemzet.hu/tollhegyen/zart-koru-rendezvenyek-7667690/

 

Ellopott gyermekkorok balladája

„NAGYAPÁM, APÁM S MOST MÁR A MAGAM LÁBNYOMÁBA LÉPVE, MÉG TUDOM, HOL JÁROK”

Bayer Zsolt Magyar Nemzet

Az apám a Petőfi gimnáziumba járt, ott lóg tablója a falon ma is. Én a Szilágyiba jártam, a Horváth-kert másik oldalára. A Horváth-kert két vége között feszül a kulturális önazonoss

https://magyarnemzet.hu/velemeny/ellopott-gyermekkorok-balladaja-4-7663607/

Gyurcsányné gyomra összeszorult

Franka Tibor Magyar Nemzet

Csütörtök este az ATV stúdiójában Gyurcsánynénak először összeszorult a gyomra, később megállt az esze (csütörtököt mondott), miután tudomására jutott, hogy Magyarország miniszterelnöke a gyöngyöspatai cigány gyerekeket ért szegregáció okán született bírósági ítéletről a következőket merészelte mondani: „Az ügy sérti az emberek igazságérzetét, ez nem maradhat így, az bizonyos. A gyöngyöspataiaknak igazságot kell szolgáltatnunk, hiszen az ott élő meghatározó népcsoport tagjai jelentős összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül.” Ettől szorult össze a gyomra és állt meg az esze Gyurcsánynénak, mert szerinte micsoda dolog az, hogy bárki, főként Orbán Viktor „kétségbe meri vonni” a független bíróság ítéletét. Átmeneti rosszullétével egyidőben – micsoda véletlen – a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) szintén megjelentette kommünikéjét: „Orbán Viktor mondatai a roma gyerekek családjait ingyenélőként bélyegzik meg, ami elfogadhatatlan az ország miniszterelnökétől.”

Nagyon is elfogadható, mert mélységesen igaz, ezért felettébb illő, hogy az ország miniszterelnöke az igazságot képviseli a Pestről koreografált és külföldről finanszírozott esélyegyenlőségi bozótharcosok álságos valóságsójával (esetleg valóságshaw-jával) szemben.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/gyurcsanyne-gyomra-osszeszorult-7659962/

Gyöngyöspata: C-osztályból a zsákutcába, hátrány egy életen át

Törékeny a nyugalom a mátrai településen, ahol ismét célkeresztbe kerültek a cigányok. Ők azt szeretnék: a jogkövető magatartást ne csak rajtuk kérjék számon.

A huszonéves Bangó István saját sorsán látja, mennyit ért a szegregált iskolai oktatás. Az ő idejében a roma osztályokban összevontan tanították az alsó- és felsőtagozatosokat Gyöngyöspatán, vagyis együtt ült, s együtt tanult az elsőstől a negyedikesig, az ötödikestől a nyolcadikosig mindenki. - Házi feladatot alig adtak, volt, hogy beszélgethettünk egész órán. Akadtak nem cigány barátaim a faluban, egyszer megnéztük egymást tankönyveit, füzeteit: hetedikes voltam, de a negyedikes „magyar” haverom teljesen más könyvből tanult, mint én, és azokat a feladatokat, amiket ő simán megoldott, én még csak meg sem értettem – mondta. 

 

https://nepszava.hu/3063413_gyongyospata-c-osztalybol-a-zsakutcaba-hatrany-egy-eleten-at

 

Szűkülő Balaton: Mészáros és Tiborcz csak egy kis szelet partot hagyna a világosiaknak

A volt pártüdülő területének csak 5 százalékára engedné be a helyieket a Mészáros-Tiborcz páros, pedig az ingatlan 20 százaléka állami tulajdonban van – tudta meg lapunk. Ha átverik akaratukat, akkor túlzsúfolt strand marad csak a helyieknek.

https://nepszava.hu/3063405_szukulo-balaton-meszaros-es-tiborcz-csak-egy-kis-szelet-partot-hagyna-a-vilagosiaknak

Hatalmi harc Berlinben

Egyre nagyobb mozgolódás várható a német belpolitikában: mind képzelhetik el magukat Angela Merkel kancellár esetleges utódaként.

https://nepszava.hu/3063332_hatalmi-harc-berlinben

Szabad szemmel: Orbán nem is leplezi, hogy Putyin kezére próbál játszani

Nemzetközi sajtószemle, 2020. január 14.

https://nepszava.hu/3063422_szabad-szemmel-orban-nem-is-leplezi-hogy-putyin-kezere-probal-jatszani

AZ ORBÁNI CSALÁDPOLITIKA PONTOSAN AZÉRT NEM MŰKÖDIK, AMIÉRT A FOCI SEM

azonnali.hu

Érdekes, de az Orbán-kormány egy ideje kiemelt helyen kezelt családpoltikája meglepően emlékeztet a szintén évek óta kiemelt helyen kezelt sportpolitikájára:

vágjunk hozzá az ágazat fontos szereplőihez (fiatal párokhoz itt, csapatokhoz/akadémiákhoz ott) egy csomó pénzt… és ennyi, a terv itt többnyire véget ér.

Ha a magyar focit nézzük, az egyelőre nem csak nem produkálja azokat az eredményeket, amelyek indokolnák a komoly állami forrásbevonást, de még csak jelét sem mutatja annak, hogy bármi értelme volt erre az egészre ennyi pénzt elkölteni. 

https://azonnali.hu/cikk/20200114_az-orbani-csaladpolitika-pontosan-azert-nem-mukodik-amiert-a-foci-sem

MIT VÁRHATUNK A FIDESZEN BELÜLI TÖRÉSVONALAKTÓL? A TAPASZTALATOK ALAPJÁN EGY ÚJABB KÉTHARMADOT

azonnali.hu

Annyira komolyan vesszük a kormánypárton belüli válságot, hogy szinte el is felejtjük, hogy az előző két ciklusban is szinte pontosan ilyenkor történt hasonló. Eddig mindig valami nagy változással kapaszkodtak vissza a kétharmadhoz.

https://azonnali.hu/cikk/20200113_mit-varhatunk-a-fideszen-beluli-toresvonalaktol

Lázárt és Rogánt is a szőnyeg szélére kellene állítania Orbánnak

A héten kezdődik a nagy beszélgetés Orbán Viktor és a Fidesz helyi erős emberei között. A párt maga jelentette be vasárnap, hogy Orbán magához rendelte a Fidesz választókerületi elnökeit. Hivatalosan az eddig elért eredményekről és a következő időszak kormányzati feladatairól lesz szó. Aligha úgy kell elképzelni, hogy Orbán ötleteket vár a 106 választókerületi elnöktől a kormányzáshoz, a tavaszi EP-választás és az őszi önkormányzati választás miatt viszont többen kínos beszélgetésre számíthatnak. A mostani beszélgetésekben dőlhet el nagyrészt, hogy kiket indít a Fidesz egyéni mandátumért a 2022-es választásokon. 

A fideszes választókerületi elnökök hálózata lényegében az országgyűlési választások földrajzát fedi le. 

https://444.hu/2020/01/14/lazart-es-rogant-is-a-szonyeg-szelere-kellene-allitania-orbannak

Törökbálinton nyíltan összeállt a Fidesz és az MSZP, lebénul a testület

 Tóth Bertalan, az MSZP elnöke cikkünk megjelenése után nem sokkal Facebook-oldalán számolt be róla, hogy kezdeményezte Szentmiklósi-Tóth Tamás kizárását a pártból.

Törökbálinton az önkormányzati választások után speciális helyzet állt elő. A polgármesteri címet ugyan a fideszes Elek Sándor nyerte el, de a testületben az ellenzéki pártok kerültek többségbe. Képviselői helyet szerzett négy civil, egy momentumos, egy LMP-s és egy szocialista képviselő, velük szemben pedig a polgármesterrel együtt öt Fidesz-KDNP-s ül. Tehát elvileg a 12 fős testületben két fős többsége van az ellenzéknek. Ebben a helyzetben a polgármesternek és az ellenzéknek kompromisszumra kellene jutnia, ha működtetni szeretnék a várost, ami azt is jelenti, hogy az ellenzék és a civilek egy fideszes városvezető mellett is átvihetnének számos számukra fontos ügyet. 

Kivéve, ha egy ellenzéki képviselő a szavazataival a Fideszt támogatja

https://444.hu/2020/01/14/torokbalinton-nyiltan-osszeallt-a-fidesz-es-az-mszp-lebenul-a-testulet

Kizárják az MSZP-ből az önkormányzati képviselőt, aki javasolta, hogy a fideszes polgármester háromszoros jutalmat kapjon

„A törökbálinti képviselő-testület működésével kapcsolatban a mai napon megjelent hírek és a részemre elküldött bizonyítékok alapján ezúton kívánom megerősíteni: az MSZP-ben zéró tolerancia van érvényben a Fidesszel történő együttműködéssel szemben minden szinten. Éppen ezért a mai napon kezdeményeztem Dr. Szentmiklósi-Tóth Tamás törökbálinti MSZP-s önkormányzati képviselő párttagságának felfüggesztését és az MSZP-ből történő kizárását” - olvasható Tóth Bertalan, az MSZP elnökének Facebook-oldalán.

A posztban Tóth arról ír, hogy a mai napon megismert bizonyítékok alapján biztosra vehető, hogy „Dr. Szentmiklósi-Tóth Tamás magatartása ellentétes az MSZP politikai céljaival, törekvéseivel - amelyek a települések fideszes uralom alól történő kiszabadítására irányulnak -, és szöges ellentétben áll az MSZP és az ellenzéki pártok kommunikációjával, politikájával és céljaival. Dr. Szentmiklósi-Tóth Tamás a magatartásával óriási károkat okoz a Fidesszel szemben álló erőknek, ami elfogadhatatlan”.

https://444.hu/2020/01/14/kizarjak-az-mszp-bol-az-onkormanyzati-kepviselot-aki-javasolta-hogy-a-fideszes-polgarmester-haromszoros-jutalmat-kapjon

Most megszüntetni a médiaismeret tantárgyat olyan, mint monszun idején megszabadulni az esőkabátoktól

Csütörtökön hozott nyilvánosságra a Magyar Nemzet egy hamarosan a kormány elé kerülő előterjesztést a Nemzeti Alaptanterv módosításáról, ami szerint

eltűnhet a mozgókép- és médiaismeret tantárgy a középiskolákból.Az előterjesztésből az derül ki, hogy elosztanák az anyagot több tantárgy között. A lépést azzal indokolják hogy jobb, ha „a tudatos médiahasználattal kapcsolatos kompetenciák fejlesztése” megjelenik minden tantárgyban.

A mozgókép- és médiaismeret tantárgyat 1997 óta tanítják iskolákban, a Nemzeti Alaptantervnek 2000 óta része, és csak szaktanári képesítéssel rendelkező tanárok taníthatják. A tantárgy bevezetését így indokolta az akkori oktatási kormányzat: „Napjainkban értesüléseink túlnyomó részét nem személyesen hozzánk intézett »üzenetekből« merítjük, hanem mesterséges közvetítő rendszerek útján. A tömeges, passzív információfogyasztás az életvitel és a gondolkodás torzulásához vezethet. Ezért az iskolának az új audiovizuális környezetet értő, szelektíven használó fiatalokat kell nevelnie.” 

A médiatanárok és a tanagyagot kialakító film- és médiatudománnyal foglalkozó kutatók felháborodtak a kivezetésről szóló hír hallatán. Hartai László, az ELTE Filmtudomány tanszékének alapító oktatója szerint

„retorikai fogás csak, hogy a megszűnő tantárgy tartalma más tárgyakba kerül”,

https://444.hu/2020/01/13/most-megszuntetni-a-mediaismeret-tantargyat-olyan-mint-monszun-idejen-megszabadulni-az-esokabatoktol

Karácsony klímahisztije

A fővárosi klímastratégiát tájépítészek, mérnökök, közgazdászok, meteorológusok, valamint geográfusok állították össze, és 2018. április 25-én hagyta jóvá a Tarlós vezette közgyűlés

Jobbágyi Zsófia Magyar Hírlap

Miután a kormány elfogadta azt a dokumentumot, amely 2030-ig határozza meg Magyarország energia- és klímapolitikai prioritásait, Karácsony Gergely bejelentette csodafegyverét, a klímakonzultációt. Összehasonlítottuk, mit tett eddig a „zöld” főpolgármester a környezetért, és mit tett annak idején Tarlós István és a regnáló kormány.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200114-karacsony-klimahisztije

„Teljes kudarc a migránsok integrációja”

Hidvéghi: A jogállamisági probléma ott kezdődik, ha egy ország nem képes megvédeni állampolgárait

Harle Szilvia Magyar Hírlap

Egekbe szökött a svédországi erőszakos bűncselekmények száma a migrációs válság tetőzése óta Hidvéghi Balázs szerint.
A fideszes EP-képviselő tegnap Brüsszelben közölte, a migránsok beilleszkedése teljes kudarc,
de ezt a baloldal el akarja hallgatni.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200114-teljes-kudarc-a-migransok-integracioja

A brit belügyminiszter szerint indokolt a radikális klímaaktivisták terrorszervezetté nyilvánítása

Magyar Hírlap

Priti Patel brit belügyminiszter kiállt a rendőrség terrorellenes parancsnokságának azon döntése mellett, amellyel az Extinction Rebellion (röviden XR) környezetvédő csoportot szélsőséges szervezetté nyilvánították. Azt mondta, normális, hogy odafigyelünk a biztonságunkat fenyegető tényezőkre.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200114-a-brit-belugyminiszter-szerint-indokolt-a-radikalis-klimaaktivistak-terrorszervezette-nyilvanitasa

Magyarvita kifulladásig

Elégedetlen az Európai Parlament a Magyarországgal és Lengyelországgal szembeni jogállamisági eljárásokkal. Ne legyünk naivak, természetesen nem azzal van bajuk, hogy az eljárások elindultak

Őry Mariann Magyar Hírlap

Nem is azzal, hogy boszorkányüldözésre vagy koncepciós perre hasonlítanak. Az rendben van. Az Európai Parlament azért elégedetlen, mert a két ország még mindig nem szenvedett el súlyos szankciókat, no meg azért, mert jobban bele akarnak szólni a folyamatba – hiszen ha rajtuk múlna, büntetnének. Mindennek az aktualitását az adja, hogy holnap a két említett eljárás alakulását vitatják majd meg az EP strasbourgi plenáris ülésén, másnap pedig egy határozatot is el akarnak fogadni. Ez utóbbinak a tervezete már olvasható is a testület honlapján, nincs benne semmi váratlan.

Magyarország az elmúlt hónapokban többször napirendre került, a balliberális képviselők kedvenc klubjában, a LIBE bizottságban egymásra licitálva követelték a képviselők, hogy tessék őket jobban bevonni az eljárásba, és egyáltalán, mi lesz már.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200114-magyarvita-kifulladasig

Teperjen csak a Néppárt, ha kell neki a Fidesz

Az Európai Néppártnak meg kell erősítenie jobbközép elköteleződését – nyilatkozta a Fidesz alelnöke a közmédiának.

 

„Sokan próbálják azt a benyomást kelteni, hogy a Fideszt csak úgy ki lehet tenni“ az Európai Néppártból (EPP), Orbán Viktor pártja pedig tétlenül várja, hogy döntsenek róla, de „szó sincs erről” – magyarázta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Berlinben, ahol vezető német politikusokkal tárgyalt, majd a magyar közmédiának nyilatkozott. A Fidesz alelnöki posztját is viselő politikus szerint a párt aktívan keresi azt az együttműködési formát, amely „a lehető legjobb a magyar és az európai embereknek.”

„Reméljük, hogy az EPP alkalmas lesz a klasszikus jobbközép és keresztény értékek védelmére és képviseletére a jövőben,” – adott hangot aggodalmának Novák Katalin, hozzátéve, hogy reményei szerint a pártcsalád „nem tolódik tovább balra." Kiemelte azt is, hogy a Fidesz nagyon számít a német szövetségeseire (bár azt nem részletezte, pontosan kik azok az), „hiszen Németországban is szükség van egy józan hangra és egy jobbközép politikai erőtérre", amelyben nemcsak beszélnek, hanem tesznek is a hazáért, a családért, a biztonságért.

https://magyarnarancs.hu/belpol/teperjen-csak-a-neppart-ha-kell-neki-a-fidesz-126027

 

Csodákból élünk – Iványi Gábor: Tévedés, hogy Orbán Viktor bármit megtehet ellenem

Rózsa Péter interjúja

Hasonlóan az előző oldalon röviden ismertetett Adventi nyilatkozathoz – amelynek egyik aláírója Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnöke –, magának az 1981-ben alapított, egyházi státusszal elismert szervezetnek a kálváriáját sem követi már különösebb sajtófigyelem. Pedig az egyházi jogaitól 2011-ben megfosztott közösség mellett három alkotmánybírósági döntés, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának a magyar államot elmarasztaló ítélete és nemkülönben az Egyesült Államok kormányának figyelmeztetése áll. A kormány mindezek ellenére sem hajlandó visszaadni Iványiék jogait és a jogfosztásból eredő, immár több milliárdos elmaradt támogatását sem. Akkor hogyan tudja fenntartani kiterjedt intézményrendszerét a hozzá köthető alapítványokkal, iskolákkal, szociális szolgáltatásokkal együtt? Többtételes válasz következik Iványi Gáborral készített interjúnkban.

 

– Mi ez a csend, miért nem szólnak a dobok ennyi jog- és törvénysértés okán, amit a magyar kormány követ el a vallási életbe való beavatkozással?

– Akiket nem érintett hátrányosan a 2011-es egyházügyi törvény, és élvezik a kormány elismerését, támogatását, lapítanak. Egyébként pedig a szolidaritás nulla. Akik pedig – hozzánk hasonlóan – érintettek, inkább meghúzódnak, abban reménykednek, ha kegyesen tekint le rájuk a hatalom, jobbra fordul a sorsuk. Egyébként a kormány számított arra, hogy a tiltakozások elhalványulnak, a demonstrálók kifáradnak, már az uniós intézmények sem veszik elő újra ezt az ügyet. Mi azonban nem fáradunk el. Az említett Adventi nyilatkozatot is azért adtuk ki, hogy jelezzük, nem nyugszunk bele abba, hogy ez a kormány jogokat ad-vesz, központosít, mindent az ellenőrzése alá akar vonni és súlyosan sérti a felvilágosodás óta sérthetetlennek tartott vallás- és szólásszabadságot. Orbán Viktor azért haragudott meg rám, mert korábban le mertem írni, hogy abban a hatalmi arroganciában, amit ő gyakorol, én a fasizmus jeleit vélem fölfedezni. Tévedés viszont, hogy ha én bármit is gondolok, mondok a miniszterelnökről, akkor ő bármit megtehet ellenem. Nem, a jogainkat akkor sem veheti el, ha nem tetszik neki, amit én mondok, gondolok.

https://168ora.hu/itthon/ivanyi-gabor-orban-kormany-egyhaz-emberi-jogok-europai-birosaga-magyarorszagi-evangeliumi-testverkozosseg-180281

 

Varga Judit szerint az Országgyűlés azért nem ratifikálja a nők védelmét szolgáló Isztambuli Egyezményt, mert ellentétben áll az Orbán-kormány migrációs politikájával

Varga Judit igazságügyi miniszter az M1 vendége volt hétfő este, és a feltételes szabadlábra bocsátás feltételeinek a szigorítása mellett arról is beszélt, hogy a nők védelmére hivatott Isztambuli Egyezmény ratifikálásának a követelése „túlmisztifikált” (sic!), aki pedig „dezinformációt” folytat ezzel kapcsolatban, az nem a nőket védi, hanem saját politikai tőkéjét kovácsolja.

https://168ora.hu/itthon/varga-judit-isztambuli-egyezmeny-magyarorszag-ratifikalas-politika-180352

Kupa Mihály: Ha Orbán felhergeli a budapestieket, megnézheti magát

Az Antall-kormány egykori pénzügyminiszterét politikáról és gazdaságról is kérdeztük. Kupa Mihály beszél arról is, hogy a politikai vezetés miért nem akar eurót, hogy miért haragszik rá a mai napig Orbán Viktor, és hogy a rendszerváltás idején az akkori kormánypropagandával szemben épp az önkormányzatiság volt az ellenszer, ezért az őszi ellenzéki győzelem ezt a szemléletet idézi fel a számára.

https://24.hu/kozelet/2020/01/14/rendszervaltas30-kupa-mihaly-interju/

Tiborczék lakását használta az állami megrendelésekkel kitömött cég tulajdonosa

A szépen gyarapodó Symmetria Magyarország Zrt. társtulajdonosa, Griecs-Farkas Emese kapcsolatban is áll Tiborcz Péterrel, a miniszterelnök vejének testvérével.

Bár az utóbbi időben a NER informatikai üstököseként a Mészáros Lőrinctől a korábbi jobbkezéhez, Jászai Gellérthez vándorolt 4iG Nyrt.-t szoktuk emlegetni, néhány éve még egy másik cégről suttogták azt, hogy a legmagasabb körökhöz van bekötve. Ez a vállalat a Symmetria Magyarország Zrt., amely ugyancsak szépen gyarapszik, és az iparági pletykák szerint a Tiborcz család, közelebbről Tiborcz István bátyja, Tiborcz Péter befolyása alatt áll.

A szóbeszédet a cégadatok alapján nem lehetett igazolni, Tiborcz Péter neve ugyanis nem fordul elő a bejegyzések között, és ránézésre nem sokat mond a Symmetria jelenlegi többségi tulajdonosa, Griecs-Farkas Emese, illetve az ügyvezető, Teasdale Harold neve sem. Annyit lehetett megállapítani, hogy a Symmetria körül rendre olyan emberek bukkannak fel, akik családi vagy üzleti vonalon kötődnek Tiborczékhoz, és egyre-másra esnek be a céghez a közpénzes megrendelések, például a Zala Megyei Kormányhivataltól, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságtól, a Lechner Nonprofit Kft.-től, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től vagy éppen a Magyar Fejlesztési Banktól és a Belügyminisztériumtól.

Tiborcz-nyomok a Symmetria körül

https://24.hu/kozelet/2020/01/14/tiborcz-peter-symmetria/

Kocsis Máté kéziszövetsége a választások előtt támogatást ígért Ferencvárosnak, most hirtelen kimerült a kassza

Tavaly márciusban értesítette a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) Ferencváros önkormányzatát, hogy 22,75 millió forint támogatást ítélt meg a Haller Park felújítása során megvalósuló kézilabdapályára. Nemrégiben az MKSZ azonban tájékoztatta a kerületvezetést, hogy a támogatási keret kimerült, így mégsem kaphatják meg a pénzt.

És hogy mi változott időközben? Az október 13-i önkormányzati választáson a ferencvárosiak kisöpörték a mutyigyanús ügyekről elhíresült fideszes Bácskai Jánost és helyette Baranyi Krisztinát választották polgármesternek.

A fejleményekről közösségi médiaoldalán beszámoló Baranyi így kommentálta az MKSZ bejelentését:

„Kocsis Máté megbüntette Ferencvárost :(„

https://merce.hu/2020/01/14/a-kocsis-mate-vezette-keziszovetseg-a-valasztasok-elott-tamogatast-igert-ferencvarosnak-most-hirtelen-kimerult-a-kassza/

 Orbán elkezdte a bírók ellen hangolni a közvéleményt

A miniszterelnök bírósági ítéleteket, vagy éppen folyamatban lévő bírósági eljárásokat érintő kijelentései talán a közvélemény formálására alkalmasak, a tervezett konkrét intézkedések ugyanakkor jóval mérsékeltebbek lehetnek, mint a belengetett büntetőpolitikai szigor. Ha azonban a kormány mégis tovább lépne, netán az egyes bírókat vegzáló lengyel példát követné, azért jóval nagyobb árat kellene fizetnie, mint amit a Fidesz jelenleg bevállalhat Európában.

https://index.hu/belfold/2020/01/14/orban_birosagok_btk_modositas_karteritesek_bv_gyor_gyongyospata/

A Fidesz-kormány 22 ezer forinttal csökkentette az átlag magyar szociális ellátásait

2010 óta, az inflációt is figyelembe véve ötödével csökkent az átlag magyar szociális jövedelme. A munkajövedelmek nőttek, a nyugdíjak stagnáltak, összességében az egy főre eső átlagjövedelem 50 százalékkal emelkedett – a legszegényebbek azonban egyre jobban szakadnak le.

https://hvg.hu/gazdasag/20200114_szocialis_ellatasok_nyugdij_haztartasok_jovedelem_ksh

Bukásra áll a magyar civiltörvény az Európai Bíróságon

Közzétette indítványát a magyar civiltörvényről az Európai Bíróság főtanácsnoka. Manuel Campos Sánchez-Bordona ebben azt írta:

a jogszabály ellentétes az uniós joggal.    

A főtanácsnok azt javasolja a Bíróságnak, hogy az állapítsa meg, hogy a vitatott magyar szabályozás indokolatlanul korlátozza a tőke szabad mozgását, mivel olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek a Charta által védett alapvető jogokba történő igazolatlan beavatkozással járnak a magánélet, a személyes adatok védelme és az egyesülési szabadság tekintetében.

https://hvg.hu/itthon/20200114_civiltorveny_Europai_Birosag_fotanacsnoki_inditvany

Szél Bernadett: Itt a bizonyíték, hogy a kormány sunyi módon üríti ki a fóti gyermekotthont

Míg más intézményekben hosszú várólista van, a fóti speciális otthon megüresedett helyeire nem vesznek fel gyerekeket.

Pontos adatokkal állt elő Szél Bernadett független országgyűlési képviselő a speciális szükségletű fiú gyermekek számára fenntartott gyermekotthonok várólistáival kapcsolatban. Az országban jelenleg három, fiúkat fogadó, súlyos pszichés beteg gyerekeket ellátni képes központi gyermekotthon működik: egy Kalocsán, egy Zalaegerszegen és egy Fóton. Utóbbit a kormány arra hivatkozva akarja megszüntetni, hogy az egy zárt, korszerűtlen és túlzsúfolt „tömegintézmény”. Csakhogy mindennek épp az ellenkezője igaz, amit korábban a Pest Megyei Főügyészség vizsgálati jelentése is alátámasztott. Szél Bernadett Facebook-posztjában most azt mutatta be, hogy míg a kalocsai és zalaegerszegi speciális gyermekotthonokban hosszú várólisták vannak, addig Fóton a férőhelyek ötöde van feltöltve és már lassan egy éve nem vesznek fel új gyerekeket. „A most megszerzett adatok szerint a másik két fiú központi speciben jelenleg is 9 fős a várólista!

https://nepszava.hu/3063475_szel-bernadett-itt-a-bizonyitek-hogy-a-kormany-sunyi-modon-uriti-ki-a-foti-gyermekotthont

Nem igényli a kormány az MTA támogatását az új Nemzeti alaptanterv kidolgozásában, bevezetésében

Több mint száz tudós fogalmazta meg szakmai véleményét – válaszra sem méltatták őket.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 2018-ban alaposan elemezte és véleményezte a Nemzeti alaptanterv akkori változatát, 2019-ben felajánlotta további együttműködését, és a visszajelzések hiánya ellenére jelenleg is készen áll arra, hogy részt vegyen az ország jövője szempontjából meghatározó fontosságú NAT társadalmi vitájában, szakmai támogatásában – olvasható az MTA közleményében. Felidézték: az Akadémia Közoktatási Elnöki Bizottsága korábban az MTA teljesebb köztestületét bevonta a 2018. augusztus 31-én nyilvánosságra hozott, Csépe Valéria kutatóprofesszor, az MTA rendes tagja, korábbi miniszteri biztos vezetésével összeállított NAT-tervezet véleményezési folyamatába, az elkészült vélemény összességében több mint száz, a köznevelés ügyében elkötelezett tudós erőfeszítéseit tükrözi. Az anyagot 2018. október 29-én elküldték a NAT-tervezet készítőinek (az akkor az Eszterházy Károly Egyetemen működő Oktatás 2030 Tanulástudományi Kutatócsoportnak), de visszajelzést azóta sem kaptak.

https://nepszava.hu/3063458_nem-igenyli-a-kormany-az-mta-tamogatasat-az-uj-nemzeti-alaptanterv-kidolgozasaban-bevezeteseben

Választás

Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.
A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.