2020, január 12 - 13:13 Sajtószemle

Egy borsodi kórház dolgozói azt állítják: jogtalan szülészeti beavatkozásokat végeznek az intézményben

A levélben állítottak alapján egy nő méhét ikerszülés után indokolatlanul távolították el, a beavatkozásnak megváltozatták a szövettani eredményeit, egy fiatal roma nőnek pedig konkrét egészségügyi indok nélkül távolították el a petevezetékeit. A levelet megfogalmazó orvosok fegyelmi vizsgálat indítását is kérvényezték Kásler Miklós minisztertől gazdasági bűncselekmények miatt, illetve számvevőszéki és ügyészségi eljárást is javasolnak, ugyanis állításuk szerint a kórházban nagyjából kétmilliárd forint közpénzt költöttek el szükségtelen, vagy fikítv beruházásokra. Bangóné az írást személyesen vitte be a Markó utcai Legfőbb Ügyészségre.

A kórház ellen egyébként több esetben is folyik nyomozás:

  • emberi test tiltott felhasználása és jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt a Nemzeti Nyomozóiroda,
  • különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága,
  • maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt pedig a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság.

A levél igazságtartalmát illetően az intézmény vezetőségét a Mérce is megkereste emailben, de cikkünk publikálásának idején még nem kaptunk választ.

 https://merce.hu/2020/01/11/egy-borsodi-korhaz-dolgozoi-azt-allitjak-jogtalan-szuleszeti-beavatkozasokat-vegeznek-az-intezmenyben/

Emberrablókat, szexuális erőszaktevőket nyugodtan engedjünk ki hamarabb a börtönből?

Mit tudtunk meg a győri kettős gyermekgyilkossággal kapcsolatban Varga Judit igazságügyi miniszter jelentéséből? És hogy jön ide az Isztambuli Egyezmény, ami láthatóan vörös posztó a kormány szemében. Sándor Zsuzsa elemzése.

https://24.hu/belfold/2020/01/11/gyori-gyilkossag-birosag-felteteles-szabadsag-torvenymodositas-varga-judit-orban-viktor-elemzes

Novák Katalin: Nem minden 22 éves alkalmas államtitkárnak

De szerencsére Rácz Zsófia pont igen. Mondjuk Gyurcsánytól nem fogadott volna el egy ilyen lépést.

Hosszú interjút adott a Magyar Nemzetnek Novák Katalin. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerint a családvédelmi akcióterv a 2019-es év egyik legnagyobb hozadéka volt, rengetegen érdeklődnek iránta, július óta már százezer családnak tudtak segíteni valamilyen támogatással. A legnépszerűbb a babaváró támogatás, hiszen ez egy soha nem látott lehetőség: akik családalapítás előtt állnak, kaphatnak tízmillió forintot és ezt bármire fordíthatják, ők rendelkeznek felette – emlékeztetett az államtitkár.

Még ha a végén esetleg ennek egy részét vissza is kell fizetniük, akkor is megnő a mozgásterük, esélyt kapnak az önálló életkezdésre, a szülőktől való anyagi függetlenedésre. A babaváró támogatás terhet vesz le a fiatalok válláról, nem kell évekig takarékoskodniuk, mielőtt megkezdenék közös életüket

– hangsúlyozta.

Novák Katalin beszélt arról is, hogy nem jártak Magyarországon az Európai Néppárt bölcsei, nem vizsgálódott senki. „Az első perctől mondtuk, hogy itt egy rohanós döntésről volt szó, azért függesztettük fel a néppárti tagságunkat, mert mi sem döntöttünk még arról, melyik politikai közösségben dolgozzunk” – fogalmazott. Mint mondta, szeretnék látni, hogy az új Európai Parlamentben a néppárt képes-e megmaradni a klasszikus kereszténydemokrata értékek mellett vagy véglegesen elhagyja azokat, és a bevándorláspárti irányba tolódik.

Novák Katalin az interjúban kitért arra is, miért ragaszkodott Rácz Zsófia helyettes államtitkári kinevezéséhez.

https://24.hu/belfold/2020/01/11/novak-katalin-allamtitkar-racz-zsofia-csaladvedelmi-akcioterv-gyurcsany-interju/

Hollik: A Fidesz-KDNP egyetért Orbán Viktor Gyöngyöspatáról tett kijelentésével

Nem engedi el a Fidesz-KDNP a gyöngyöspatai kártérítés témáját. Hollik István szombaton tartott sajtótájékoztatót, és bejelentette, hogy

a Fidesz-KDNP teljes mértékben egyetért a miniszterelnökkel abban, hogy Soros-hálózat által indított perben a gyöngyöspatai cigány családok számára megítélt százmillió forintos kártérítés nagyon igazságtalan, a helyzetet nem oldja meg, és csak további feszültségeket szít.

Hollik erejéből még egy sorosozásra futotta:

A kormányfő csütörtöki évkezdő sajtótájékoztatója sokaknak nem tetszett, a miniszterelnök szavai a gyöngyöspatai helyzetről pedig nagyon nem tetszettek a Soros-hálózatnak.

Ezek után már nem is meglepő, hogy Hollik a témát sorosozással zárta:

Soros György által finanszírozott Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleményben tiltakozott a miniszterelnöki mondatokkal szemben.

A TASZ egyébként valóban úgy reagált a miniszterelnök mondataira, hogy „Orbán Viktor a roma gyerekek családjait ingyenélőként bélyegzik meg, ezzel tovább fokozva a romákkal szembeni sértő előítéleteket, ami elfogadhatatlan az ország miniszterelnökétől.”

Orbán Viktor az év első Kormányinfóján nemcsak kritikusan, de etnikai alapon nyilatkozott a gyöngyöspatai iskolai szegregáció miatt a jogellenesen elkülönítve oktatott cigány gyerekeknek megítélt kártérítésről. Azt mondta egész pontosan, hogy „egy etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül”.

https://24.hu/belfold/2020/01/11/hollik-istvan-fidesz-gyongyospata/

Lejárató videót készített az ellenzék a győri időközi választásra – állítja a Fidesz

A videó még nem elérhető, azt a város kormánypárti alpolgármestere nem mutatta be, de közölte, hamarosan feljelentést tesz.

Emberek fenyegetésével és megtévesztésével választási csalást készített elő a január 26-ai időközi választásra a Pollreisz Balázs polgármesterjelöltet támogató DK, Jobbik, LMP, Momentum és MSZP – jelentette be a Fidesz városi szervezetének alelnöke szombaton a megyeszékhelyen.

Az MTI tudósítása szerint Fekete Dávid, aki egyúttal a város alpolgármestere is, a sajtótájékoztatón azt mondta: tavaly novemberben az ellenzéki pártok által megbízott személyek szegény és hátrányos helyzetű embereket kerestek meg azzal, hogy egy videóban azt mondják, „őket régebben arra kényszerítették, hogy vegyenek részt a választásokon és szavazzanak arra, akire egyébként nem is szerettek volna”. Ez a 2013-as bajai akcióhoz hasonló videó – tette hozzá.

https://24.hu/belfold/2020/01/11/lejarato-video-fidesz-ellenzek-borkai-pollreisz-fekete-idokozi-valasztas/

Pollreisz Balázs: A Fidesz-KDNP provokációja a győri választásos videó

Az ellenzék közös győri polgármesterjelöltje, Pollreisz Balázs szombaton a kormánypártok provokációjának minősítette azt a videót, amelyre hivatkozva Fekete Dávid, a Fidesz városi szervezetének alelnöke választási csalás előkészítésével vádolta meg az őt támogató pártokat

 

http://www.atv.hu/belfold/20200111-pollreisz-balazs-a-fidesz-kdnp-provokacioja-a-gyori-valasztasos-video

 

Jelentkezett portálunknál a “Fideszt lejárató” győri videó készítője

“Nem kis meglepetéssel olvastam a 24.hu cikkét

Lejárató videót készíttetett az ellenzék a győri időközi választásra- állítja a Fidesz/. Nos,mivel a filmet én készítettem, bátran állíthatom, hogy Fekete Dávid, egyszerűen nem  mond igazat.

1.  Se ingem, se gatyám sem  a győri ellenzék,

sem a a győri városvezetés. Mivel egyik felet sem ismerem. Pollreisz Balázs feltehetően azt sem tudja, hogy több, mint hatvan éve a világon vagyok, nemhogy filmet rendelt volna tőlem.

Ezt. Fekete Dávid, előre menekülvén, csak elhitetni akarja a győri közvéleménnyel.Ilyenkor választások előtt ez jól hangzik.Ebből egy szó sem igaz.

2.Film van

Ehhez, elsősorban nekem van közöm és azoknak az embereknek, akiket kihasznált a városi önkormányzatban H. Barbaraként fungáló külsős képviselő, akit 800 milliós költségvetési csalással és más bűncselekményekkel gyanúsít a NAV. Ő a korábbi győri roma önkormányzat vezetője, csak akkor még H-né P. Viktóriának hívták, akitől 200 millió forint értékben foglaltak le ingatlanokat. Erről december 5-én cikk jelent meg a fullank.hu-n.Ennek folytatása a film.

3. A film nem a Fideszről szól,

hanem arról, hogy ez a külsős képviselő a város vezetőinek bizalmasaként visszaélt a helyzetével és jóval kevesebb pénzért dolgoztatott romákat, úgy, hogy csak nyolc órára jelentette be őket, de a valóságban tizenkét órát kellett munkával tölteniük. Soha, aláírni semmit sem kellett…vajon miért?

https://varosikurir.hu/jelentkezett-portalunknal-a-fideszt-lejarato-gyori-video-keszitoje/

A média lepattant Orbán Viktorról

A MINISZTERELNÖK NAGY RUTINNAL, ELEGÁNSAN ÉS GOND NÉLKÜL VEZETTE LE A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓT

Apáti Bence Magyar Nemzet

Orbán Viktor csütörtökön – folytatva az általa teremtett hagyományt – elegánsan és profin eljátszadozott, majd kiütötte a vele és kormányával a legkevésbé sem szimpatizáló újságírókat.

A mérkőzés nem volt rövid, több mint három órán keresztül lehetett figyelemmel követni az oktatással is felérő foglalkozást, de ne úgy képzeljék el, mint egy kiöregedett ökölvívó-világbajnok tizenkét meneten át tartó szenvedését egy fiatalabb és éhesebb versenyző ellen, akit csak nagy nehézségek árán, a pontozók hathatós és elfogult segítségével, komoly és tiszta találatok benyelésével, szédelegve és éppen hogy csak meg tudott verni.

Szó sem volt ilyesmiről.

Orbán lazán és könnyedén válaszolgatott a magukat függetlennek, objektívnak, okosnak, tárgyszerűnek és még a jó ég tudja, mi mindennek hazudó balliberális újságírók kérdéseire. Viccelődve, fesztelenül tette mindezt, és ha kellett vagy ha úgy érezte, meglátva a támadói kérdéseiben rejtőzködő hibát, azonnal megkontrázta, keresztbe verte az ellenzéki polgármestereknek kampányoló és az ellenzéki pártok iránt mély és őszinte érzelmeket tápláló sajtómunkásokat.

 

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-media-lepattant-orban-viktorrol-7659305/

Szintet lépnek az ellenzék támadásai

DEUTSCH TAMÁS EP-DELEGÁCIÓVEZETŐ SZERINT A FIDESZ ERŐS EURÓPAI NÉPPÁRTBAN ÉRDEKELT

Judi Tamara (Brüsszel) Magyar Nemzet

– Az ellenzék mesterterve az, hogy még 2020-ban újabb, az általuk kitalált hazugságokra alapozott eljárás induljon Magyarország ellen a 7. cikkely szerint – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjúban Deutsch Tamás. A kormánypártok európai parlamenti delegációjának vezetője szerint a legfontosabb kihívás, amely Európa előtt áll, idén is a bevándorlás. A klímakérdésről szólva a Fidesz alapító tagja elmondta: úgy, ahogyan Brüsszelben, Magyarországon sem folyik a politikai szereplők között vita arról, milyen célokat kell követni a környezetvédelemben. – A baloldali és a zöldszereplők viszont bosszúsak és elégedetlenek: úgy gondolják, kizárólag ők lehetnek klímabajnokok – szögezte le Deutsch Tamás.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/szintet-lepnek-az-ellenzek-tamadasai-7659359/

Fegyőr elvtárs alaposan kivágta a rezet

Fricz Tamás Magyar Nemzet

Pár nappal a karácsonyi ünnepek előtt történt, hogy Fekete-Győr András (Fegyőr elvtárs) levelében arra hívta fel kedvesen párttársai és sors(csapás)társai figyelmét, hogy ha lehet, magas eszmei célok által vezéreltetve a karácsonyi találkozók során vitatkozzanak nagyszüleikkel, szüleikkel és rokonaikkal.

Programozzák át a tévéiket úgy, hogy az ellenzéki csatornák legyenek az első helyeken, az interneten a kezdőoldalukra ellenzéki oldalt tegyenek, sőt az ajándékot csomagolják be balliberális újságba stb., stb. Tehát karácsonykor is politizáljanak, hátha meg­győzik idősebb felmenőiket arról, hogy tévúton járnak, és szakítva nézeteikkel a Momentum meggyőződéses hívévé válnak.

Nos, azt kevéssé hiszem, hogy ezekkel az otromba módszerekkel bárkire is hatni lehetne – még akkor sem, ha élemedett idősekről van szó –, de hogy a karácsonyt, a szeretet ünnepét ezzel brutálisan tönkre lehet tenni a családokon belül, az biztos.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/fegyor-elvtars-alaposan-kivagta-a-rezet-7644284/

Biankó csekket kapott Mészáros Lőrinc az adófizetőktől, majd valaki odaír valahány nullát egy jó nagy szám mögé

Valóban megtörtént az a jogi nonszensz, hogy az állam aláírta a szerződést a Mátrai erőmű megvásárlásáról, miközben a vételárat majd később állapítják meg.

https://nepszava.hu/3063183_bianko-csekket-kapott-meszaros-lorinc-az-adofizetoktol-majd-valaki-odair-valahany-nullat-egy-jo-nagy-szam-moge

Lángba borult bolygó - Itt az új földtörténeti kor, a pirocén

Erdő- és bozóttüzek tombolnak a Földön. Ma Ausztrália ég, tegnap az Amazonas őserdei lángoltak, azelőtt Szibéria, Alaszka, a horvát tengerpart. Egy amerikai tudós szerint bolygónk új földtörténeti időszakba lép. Ez a tűz kora: a pirocén.

https://nepszava.hu/3062963_langba-borult-bolygo-itt-az-uj-foldtorteneti-kor-a-pirocen

Lendvai Ildikó Régi focista új szerepben

Hihetetlen, mennyit tanulhat az ember egy Orbán-sajtótájékoztatóból. Kár, hogy olyan ritkán van. Én pl. szorgos guglizás és szakirodalmi betekintés nyomán sokoldalúan kiképeztem magam a futballcsapatok szereposztásából, noha mindeddig totális analfabéta voltam, mi több: az ilyen irányú érdeklődés morzsáját sem fedeztem föl magamban. Ez csak bizonyította a NER ösztönös emberismeretét: mindig is gyanították, hogy kilógok a nemzetből. Netán rá is török. De csütörtöktől a helyzet gyökeresen megváltozott. Muszáj volt tanulmányoznom a „védekező középpályás” feladatkörét és kívánatos tulajdonságait. 

Mert a miniszterelnök fontos bejelentéseket tett. Egyrészt azt, hogy 2022-ben is megpályázza a miniszterelnöki posztot. Ezzel el is oszlatta a csapatán belüli reményeket és spekulációkat arról, hogy egyszer mások is előre könyökölhetik magukat. A miheztartás végett meg is mutatta a falka ifjabb farkasainak: formában van. A produkció nagyja nekik szólt: Akela a mi politikai dzsungelunk könyvéből még nem véti el az ugrást. Pontosabban októberben ugyan elvétette, de most éppen azzal mutatja önbizalmát, hogy ezt el is ismeri. Demonstratívan magabiztos és fölényes, arcizmai megfeszülnek, de juszt is mosolyog, még némi önkritikát és öniróniát is megenged magának.

Marad tehát falkavezér, de új szerepet foglal el a pályán.

 

https://nepszava.hu/3063166_regi-focista-uj-szerepben

TASZ: nyilvánossá kell tenni, hogy ki és hogyan juthat be az "Orbáninfóra"

Elképesztő ködösítéssel igyekszik a kormány összezavarni a közvéleményt azután, hogy több szerkesztőséget nem engedtek be a csütörtöki „Orbáninfóra” - véleményezi a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a héten történteket. Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis olyat tett csütörtökön, amit szinte sosem: kiállt újságírók elé, hogy kérdésekre válaszoljon. Végül mégis jóformán csak a kormánypárti sajtó képviselőivel beszélgetett: a Népszava tudósítója – csakúgy, mint az AP, a BBC, a HVG, a 444 és az Inforádió – nem kapott lehetőséget a sajtótájékoztatón, hogy feltegye kérdéseit,

három magyar internetes lap, a 24.hu, a Direkt36 és az Átlátszó újságíróit pedig be sem engedték a rendezvényre.

A 24.hu-nak azóta három különböző magyarázatot adtak elő a kizárás indokáról. Elsőként arra hivatkoztak, hogy telefonon kellett volna regisztrálni, de ők e-mailt küldtek. Pár órával később Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár a tényeket meghazudtolva azt állította, hogy a stáb nem érkezett meg időben. A harmadik magyarázat már pénteken érkezett, ezúttal Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke nyilatkozott arról, hogy csak azokat a szerkesztőségeket hívták meg, amelyikek visszatérő vendégek a Gulyás Gergely féle Kormányinfókon. A TASZ ezt úgy összegzi:

a kormány előbb megpróbálja áttolni a felelősségét az újságírókra, majd önkényes szabályokra hivatkozik. Ez a külső szemlélőt teljesen összezavarja, és újfent bizonyítja, hogy Magyarországon a hamis hírek egyik fő terjesztője maga a kormány.

https://nepszava.hu/3063097_tasz-nyilvanossa-kell-tenni-hogy-ki-es-hogyan-juthat-be-az-orbaninfora

N. Kósa Judit Keccsölnek

Ha majd egyszer lesz egy olyan sajtótájékoztató, ahol valódi kérdésekre válaszol, akár meg is tudakolhatnánk Orbán Viktortól: hány forintot ér egy emberélet? Vajon szerinte mennyi az, amennyi még nem sérti a többségi társadalom igazságérzetét, ha megkapja valaki, akitől elvették a boldogulás esélyét? Megkérdezhetnénk akár ezt is. De minek.

Ha a választott miniszterelnök láthatóan zavar nélkül, igazságát mélyen átélve vezeti le, hogy a megkülönböztető, rossz minőségű oktatásért megítélt utólagos kárpótlás egyszerű munka nélkül szerzett jövedelem, ami joggal háborítja fel azokat, akik úgymond bezzeg keccsölnek, ott már nincs mit mondani. Adott egy kormányfő, akinek pártja nem mellesleg éppen a mélyszegénységbe nyomorított falvakból hozzá újra és újra a kétharmadot, és nem hogy nem restell rasszista dumát nyomni azon ritka alkalommal, amikor a választók előtt számot ad a tevékenységéről, hanem hiszi is, amit mond: a becsületesen dolgozó emberek érthető mód kifogásolják a cigányoknak kiszórt milliókat.

Sorra vehetnénk.

https://nepszava.hu/3063165_keccsolnek

Már ötszáznál is több kérelem érkezett az Oktatási Hivatalhoz az óvodában maradásra

Kormos Olga mfor.hu

Míg szerdán még csak 15 db, addig péntek délelőtt már 562 kérelem érkezett be az Oktatási Hivatalhoz a szülőktől vagy gyámoktól 6 éves gyermekük óvodában maradásáért. Mivel a kérelmek beadásának időpontját kitolták január 31-ig, ez a szám megtöbbszöröződhet. Három óvodavezető osztotta meg lapunkkal az új helyzettel kapcsolatos gondolatait, míg egyikük nem akart nyilatkozni, a megkeresett vidéki Pedagógiai Szakszolgálat vezetője pedig nem kapott engedélyt a nyilatkozathoz.

https://mfor.hu/cikkek/makro/tizenot-szulotol-erkezett-az-oktatasi-hivatalhoz-kerelem-az-ovodaban-maradasra.html

30 évig titkos, hogy miért jártak a honvédség repülői nyaralóhelyeken és adóparadicsomokban

December közepén hoztuk nyilvánosságra a honvédségi repülők összes eddigi útját, amelyek között népszerű üdülővárosok is vannak. Cikkünk nyomán Harangozó Tamás (MSZP) országgyűlési képviselő megkérdezte a honvédelmi minisztert, hogy hol miért jártak a HM repülőgépei, de Benkő Tibor azt közölte vele, hogy ezek az adatok honvédelmi és nemzetbiztonsági okokból 30 évig nem nyilvánosak. Vajon miért jártak a honvédségi repülők Dubajban, a Kanári-szigeketeken, Las Vegasban és Máltán? Az Átlátszó megkeresésére 1 hónap alatt sem válaszolt a minisztérium.

https://atlatszo.hu/2020/01/10/30-evig-titkos-hogy-miert-jartak-a-honvedseg-repuloi-nyaralohelyeken-es-adoparadicsomokban/

Mészáros Lőrinc idén már 3,6 milliárd forintért épít egy kilométer vasutat

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó V-Híd Zrt. végezheti a Debrecen – Füzesabony vasútvonal korszerűsítésének első ütemét közel 55 milliárd forintért. Ez ugyan jóval több annál, amennyit a kormány előzetesen szánt a beruházásra, és ez lesz az ország történetének legdrágább vasútvonala, de megcsinálják.

https://vastagbor.atlatszo.hu/2020/01/10/meszaros-lorinc-iden-mar-36-milliard-forintert-epit-egy-kilometer-vasutat/

Orbánra figyelt a világsajtó

Magyar Hírlap

A magyar kormányfő pocskondiázásával reagált a baloldali brit média a Johnsonnak szóló dicséretre

Nagy visszhangott kapott a világsajtóban Orbán Viktor csütörtöki nemzetközi sajtótájékoztatója. Az Egyesült Államoktól Kínáig számos sajtóorgánum beszámolt a magyar kormányfő szavairól, a többórás beszédből különböző témákat emelve ki.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200110-orbanra-figyelt-a-vilagsajto

Irán elismerte: lelőtte az ukrán utasszállítót

Elismerte Irán, hogy saját légvédelme semmisítette meg tévedésből a Teheránból Kijevbe tartó ukrán utasszállítót, fedélzetén 176 emberrel – derült ki az iráni fegyveres erők szombati közleményéből a CNN tudósítása szerint. A magyarázat szerint azonban nem egyszerűen rosszul azonosították a gépet: szerintük nem egészen a megszokott útvonalon haladt a repülő, túl közel került egy iráni katonai objektumhoz, ahhoz hasonlóan, ahogyan egy ellenséges gép tette volna. 

AZ IRÁNI FORRADALMI GÁRDA EGYIK MAGAS RANGÚ VEZETŐJE PEDIG SZOMBATON TELJES FELELŐSSÉGET VÁLLALT AZ UKRÁN UTASSZÁLLÍTÓ REPÜLŐGÉP LELÖVÉSÉÉRT. 

Az iráni televízióban sugárzott videofelvételen Amirali Hádzsizadeh, az iráni légtérért felelős parancsnok elmondta, hogy az ukrán utasszállítót pilóta nélküli repülőgépnek vélték, írja az MTI. A rendszert kezelőnek tíz másodperce volt a helyzet értékelésére. A gépet egy rövid hatótávolságú rakétával semmisítették meg. Hozzátette, nem akarták eltitkolni az esetet, de előbb vizsgálatot akart lefolytatni. Mint mondta,

"INKÁBB MEGHALT VOLNA, SEMMINT SZEMTANÚJA LEGYEN EGY ILYEN BALESETNEK".

https://index.hu/kulfold/2020/01/11/iran_elismerte_lelotte_az_ukran_utasszallitot/

Tomboló családot hagyott maga után Meghan és Harry bejelentése

Derült égből villámcsapásként érte a brit királyi családot, amikor szerda este a sussexi hercegi pár azzal állt a nyilvánosság elé, hogy hátralépnek egy nagyot, és új alapokra helyezik az életüket, eltávolodva az udvartól. Van, aki szerint a királynő előzetes értesítésének elmaradása, ami önmagában botrányszámba megy, azt jelenti: lényegében már függetlenedtek is. De egy sor kérdés tisztázásra vár, például hogy ki fizeti ezután a rájuk vigyázó őröket, és hogyan befolyásolja mindez a trónöröklési sorrendet.

Megxit

– a brit Sun elég hamar rátalált a tökéletes Twitter-hasthtagre azután, hogy szerda este Harry herceg és felesége, Meghan Markle az Instagramjukon bejelentették: több hónapnyi mérlegelés után úgy döntöttek, nem élik tovább a brit királyi család magas rangú tagjainak szokásos életét. Ugyan továbbra is a brit királyi család kötelékében maradnak, de „progresszív, új szerepkörben” folytatják, anyagi függetlenséget céloznak meg, és kétlaki életet terveznek, idejüket megosztva az Egyesült Királyság és Észak-Amerika között.

BÁR HARRYÉK SIETTEK LESZÖGEZNI RÖGTÖN A BOMBAKÉNT ROBBANÓ KÖZLEMÉNYÜK MÁSODIK MONDATÁBAN, HOGY TOVÁBBRA IS A KIRÁLYNŐÉ A TELJES TÁMOGATÁSUK, EZ ÉDESKEVÉS VOLT AHHOZ, HOGY A PALOTÁBAN NE ÁLLJON A BÁL.

A brit média egyik legelső és legfontosabb kérdése az volt: mégis mit szól ehhez II. Erzsébet? A tudósítókat is meglepte, milyen könnyen megkapták a választ: nem sok jót.

 

https://index.hu/kulfold/2020/01/11/brit_kiralyi_csalad_kerdesek_meghan_harry_hatra_lepese_utan_kiralyno_vilmos_karoly_kanada/

 

Magyar Nemzet Novák Katalinnak: Ha Gyurcsányék neveztek volna ki valakit diploma nélkül, önök is tiltakoztak volna

Országjárásra indul Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár, jelezte Facebook-oldalán. Az országjárásának első állomása Érpatak lesz, ahol az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség rendezvényén vesz majd részt, és "az agráriumban elő és dolgozó fiatalokkal találkozik majd".

Azzal kapcsolatban, hogy Rácz Zsófia a diplomájának megszerzése előtt, egy rászabott törvénymódosítással lehetett ifjúságügyi helyettes államtitkár, Novák Katalint a kormánysajtó is rendre felkérdezi. A bejelentés után, de még a kinevezés előtt például a Magyar Hírlap vetette fel a témát, ahol Novák egyébként zseniális választ adott: hiába a bejelentés után kellett törvényt módosítani, mégsem számít utólagos törvénymódosításnak, mert a hivatalos kinevezés akkor még nem történt meg. Január 11-én szombaton, három nappal a hivatalos kinevezés után a Magyar Nemzet vette elő a témát, ráadásul nem is egy kérdésben.

A kérdésre, hogy miért kellett egy egyetemi hallgatót helyettes államtitkárrá megtenni, Novák azt válaszolja, Rácz a maga 22 évével a mindennapokban is a fiatalok életét éli, és egy fiatal képviselheti leginkább a fiatalokat: "évek óta figyelemmel kísérem a munkáját, és bízom benne. A diplomáját pedig meg fogja szerezni, a tanulmányait most levelezőn folytatja" - mondja Novák.

 

https://index.hu/belfold/2020/01/11/magyar_nemzet_novak_katalinnak_ha_gyurcsanyek_neveztek_volna_ki_valakit_diploma_nelkul_onok_is_tiltakoztak_volna/

Naperőművekkel, okosmérőkkel, elektromos buszokkal fogja védeni a klímát Magyarország

A jövő héten jelenik meg az a több ezer oldalnyi anyag, amivel Magyarország 2050-ig tartó klímastratégiáját alapozzák meg, jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Mint megírtuk: Orbán Viktor szerdai évadnyitó sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a kormány külön energia- és klímapolitikai akciótervet is kidolgoz.

A miniszterelnök ambiciózus célként jelölte meg, hogy Magyarországon 2030-ra az áramtermelés 90 százaléka szén-dioxid mentes lesz, 2050-re pedig elérhetjük a teljes karbonsemlegességet, azaz megvalósul az egyensúly a kibocsátott szén-dioxid, illetve a légkörből kivont és szénelnyelőkben (talajban, erdőkben) tárolt szén-dioxid mennyisége között. Orbán egy másik tervet is említett: 2022-től minden városban már csak elektronikus buszokat lehet forgalomba állítani.

A végleges terv az év végére készül el

https://index.hu/gazdasag/2020/01/10/paks2_gaz_biomassza_napelem_energiastrategia_itm_palkovics_laszlo_matrai_eromu_nemzeti_tiszta_fejlodesi_strategia/

Wichmann: "Nem tudnak meggyógyítani"

Óriási trauma volt számára, mikor kiderült, hogy gyógyíthatatlan beteg.

Súlyos betegséggel küzd a kilencszeres világ-, háromszoros Európa-bajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes Wichmann Tamás, aki a Blikknek azt mondta, nem fog meggyógyulni. Wichmannt 2017-ben diagnosztizálták rákkal, a vastagbelén kívül a máját és a tüdejét is megtámadta a betegség.

Csodák léteznek, de nem az esetemben, a gyógyulásom esélye nulla. Bármennyire is szeretném, nem tudnak meggyógyítani, csupán az életminőségemen lehet javítani.

38 kemoterápiát kapott, nagyon sok gyógyszert szed. Óriási trauma volt számára, mikor kiderült, hogy gyógyíthatatlan beteg.

Ezt nem lehet feldolgozni. Lelkileg és fizikailag is nagyon megvisel a betegségem, de igyekszem erős maradni. Most már csak azt szeretném, minél szebb legyen a hátralévő időm.

https://hvg.hu/itthon/20200111_Wichmann_Nem_tudnak_meggyogyitani

Csunderlik Péter: Összeesküvés-elméletek helyett szembenézés Trianonnal

Véleményszerzőnk szerint másról kellene beszélni Trianon kapcsán, mint amiről napjainkban a közbeszéd szól.

Jó eséllyel ez az év Trianonról fog szólni, és mint közismert, az Illyés Gyulának tulajdonított mondás szerint magyar az, akinek fáj Trianon. Ám

ha valóban ezt tennénk meg a legfőbb magyarságkritériumnak, akkor elég sok olimpikonunkról és válogatottunkról kéne lemondanunk

hiszen nehezen hihető, hogy Carlos Pérez vagy akár Janics Natasa az iskolai töriatlaszában igazságosabb térképeket rajzolgatott Magyarországnak. Ám az biztos, hogy a „Trianon-trauma” valóban nemzetegyesítő volt: az 1921-es Vérző Magyarország című kötetben együtt szerepelt Karinthy Frigyes és Tormay Cécile is, miképp riportkönyvet írt róla nemcsak a MIÉP-korszak legveszettebbül zsidózó közírója, Franka Tibor, de foglalkozott a témával a Nap-keltés Forró Tamás is.

A „Vannak-e nálatok nagy hegyek? / Itt is volt régen rengeteg” sorok szerzőjeként is Wass Albertet tippelnék a legtöbben, noha Lovasi András írta azokat. József Attilát is a Nem, nem, soha! című versére ihlette a nemzeti tragédia, amelyben a fiatal költő valósággal kivetkőzött magából a gondolatra, hogy a „kincses Kolozsvár” eztán „Oláhország éke” lesz, és hogy a Bánát majd „a rácnak terem kenyeret” – a Kádár-korban ki is hagyták a József Attila-összesből ezt a verset, amikor tabusították a Trianon-problémát.

https://hvg.hu/360/202002_trianon_es_azoncsonkitas

Orbán hazafiasabb alaptantervet akart, Kásler végre megcsinálta

Sem a szülők, sem a tanárok nem tudhatják még jelenleg sem, hogy mit tanulnak majd szeptembertől a diákok az újraírt Nemzeti alaptanterv szerint.

Továbbra is kísérleti alanyoknak tekinti a diákokat és a tanárokat a fideszes oktatási kormányzat. Alig pár évvel a párton belül is komoly feszültségeket okozó – még Hoffmann Rózsa államtitkár nevével fémjelzett – Nemzeti alaptanterv (NAT) 2013-as bevezetése után a kormány már 2017-ben megrendelést adott egy újabb NAT kidolgozására.

Ám hiába készült el ez is immár másfél éve, a Csépe Valéria és csapata által jegyzett dokumentum eltűnt a kormányzati süllyesztőben. A tanárok és a diákok pedig kiszolgáltatottan figyelik, mi történik a fejük felett, hogyan csatázik egyik kormányzati lobbi a másikkal, hogy a  politikai elvárásoknak megfelelően még „nemzetibbre és hazafiasabbra” faragják a NAT szövegét.

https://hvg.hu/360/202002__nemzeti_alaptanterv__felveteli__kiszolgaltatottsag__mozgo_celpontok

Ki az ablakon

ÉLET ÉS IRODALOM

Kovács kormányszóvivő a Twitteren lelkesen újságolta a kormányhírt, hogy „Magyarország megelőzte Lengyelországot az egy főre jutó GDP‑ben, ha az EU átlagához viszonyított százalékot nézzük, elérve az EU‑átlag 71 százalékát”. (A beírás angol nyelvű; a fordítás az enyém.) A rövid szöveg a felszínen két információt tartalmaz: hazánk megelőzte Lengyelországot az egy főre jutó GDP tekintetében, és ez az összeg most már az uniós átlag 71 százaléka.

Ha egy kicsit elemezni kezdjük, rögtön felötlik a kérdés, miért kell hangsúlyozni, hogy az EU‑átlag a viszonyítási alap. Megelőztük, hurrá, akármennyi az átlag. Fölösleges a mondat egyharmada. Továbblépve az is eszünkbe jut, hogy előtte viszont éveken át Lengyelország előzött meg minket, csak azzal Kovács szóvivő nem büszkélkedett. Kimaradt tehát a megfogalmazásból, hogy e mutatót nézve újra megelőzzük a sokkal mélyebbről induló Lengyelországot. Hogy mennyivel? Négy teljes ezrelékkel. Magyarországon a GDP/fő az uniós átlag 70,7 százaléka (ezt már lehet felfelé kerekíteni), Lengyelországban 70,3 százalék.

Honnan a különbség? Könnyen adódnék a válasz, hogy ez az a pár billió forint, amit a kormányzó réteg zsebre vág, de nem ilyen egyszerű. Sokáig, 2017‑ig az volt a helyzet, hogy az országba több uniós pénz érkezett, mint amennyi a GDP‑növekedés volt, ezzel egyedül álltunk a térségben. Másképp nézve: éppen az alacsony GDP‑vel „kiérdemeltük”, hogy Brüsszel sokat költsön az ország felzárkóztatására. A beáramló pénz – közvetítésekkel – meglátszott a tetszetős statisztikákban, de csak egy része ment felzárkóztatásra, a többi az ország jövője szempontjából elveszett, míg máshol jobb hatásfokkal hasznosították.

https://www.es.hu/cikk/2020-01-10/szeky-janos/ki-az-ablakon.html

Gyorshír: Nagyváradon is fociakadémiát épít Orbán – Egy vagyonba fog kerülni

Sosincs vége.

Épp megszűnőben a felnőtt labdarúgás a romániai Nagyváradon, de a magyar kormány 8 millió eurót, vagyis

2,7 milliárd forintot ad akadémiára

– legalábbis ez derül ki az ötvenöt esztendős egykori NB1-es román labdarúgó, Sorin Cigan interjújából.

A sportoló a Gsp.ro román sportportálnak azzal dicsekszik, hogy a magyar kormánytól 8 millió eurót kap, hogy Nagyváradon egy labdarúgó akadémiát hozzon létre – vette észre a Magyar Hang.

http://nyugatifeny.hu/2020/01/10/most-derult-ki-nagyvaradon-is-fociakademiat-epit-orban-egy-vagyonba-fog-kerulni

Több ezren vonultak utcára Varsóban a bírói függetlenségért

A kormánypárt, a konzervatív Jog és Igazságosság (Pis) által kidolgozott és a parlament alsóházában, a szejmben december 20-án elfogadott jogszabálytervezet egyebek mellett arról is rendelkezik, hogy az igazságszolgáltatás akadályoztatása címén fegyelmi eljárást lehetne indítani az igazságügyi reformokkal szembeszálló bírák ellen. A törvénytervezet az AFP francia hírügynökség szerint válasz az Európai Unió Bírósága és a lengyel legfelsőbb bíróság döntéseire, amelyek megkérdőjelezik a vitatott igazságügyi reformok egy részét.

A kormány szerint az igazságügyi reformok a korrupcióellenes harcot szolgálják. Az ellenzék azzal vádolja a PiS-t, hogy el akarja némítani a tiltakozó bírákat.

A helyzet súlyosságára utal, hogy csütörtökön az Európai Unió Bíróságának elnöke, Koen Leanarts küldött burkolt figyelmeztetést a lengyel kormánynak.

 

https://index.hu/kulfold/2020/01/12/tobb_ezren_vonultak_utcara_varsoban_a_biroi_fuggetlensegert/

 

A Nagy Házmester kilenc éve – Kövér László és a szimpla bosszú

A meglepetésszerűen elvesztett önkormányzati választás után Kövér László hatalmára gondosan ügyelő politikusként azonnal lépett. A képviselői magatartást szabályozó szigorítás szimpla bosszú. A csomagról maga Kövér mondta: a vezérelv az volt, hogy „legalább fájjon”. A dolog furcsasága, hogy a közelmúltban történt illemsértések közelébe sem jöhetnek annak, ami az előző években folyt.

Lehet közelgő válságot érzi. De abban biztosak lehetünk, nem adja olcsón. Nem tréfadolog, amit a kilencvenes években az egykori frakciótársnak címzett: „a Fidesz életem ügye, aki tönkreteszi, azzal nem viccelek”. Talán keményebben is mondta. Talán csak megjegyezte. De akik hallották, nem felejtik el.

https://168ora.hu/itthon/kover-laszlo-parlament-elnok-fidesz-politika-reszlet-180058

 

Mátyás Győző: A törvény szava

Ahogy az várható volt. A miniszterelnök úr minap tartott nemzetközi évnyitó sajtótájékoztatója után jócskán fodrozódni kezdtek az indulatok. Persze az ellentétes politikai oldalak képviselői és szimpatizánsai a szokásos leosztásban reagáltak arra, amit a kormányfő mondott. Egyfelől megtudhattuk, hogy a miniszterelnök úr bölcsessége és főként bátorsága minden képzeletet felülmúl, hiszen ő megtörve a tabukat és a pc zsarnokságát ki merte mondani az igazságot. Szinte a néplélek avatott búváraként érzett rá arra, hogy mit gondolnak a zemberek, és ő tulajdonképpen hangot adott a nép kozmetikázatlan véleményének. Az ellenoldal szerint a miniszterelnök kijelentéseivel – nem először – megingatta a jogrendet, a törvények fölé helyezte magát, és valójában jogellenes magatartásra biztatott, a mondandója meg nettó uszítás.

Kétségkívül igaz, hogy a miniszterelnök úr elég lendületesen megsorozta az igazságszolgáltatást, bevitt egy-két lengőt nemzetközi szinten is. 

Azt tegyük mindjárt hozzá, van olyan, a sajtótájékoztatón szóba került ügy, a győri gyerekgyilkosé, amelyben a kormányfő gondolatait és megoldási javaslatát csak osztani lehet. 

Más eset a börtönben fogva tartottak ügye, amelyben az Európai Bíróság hozott ítéletet. Minek kapcsán hangzott el a kijelentés: „Millió forintokat vesznek le elítélt bűnözők a magyar adófizetők pénzéből, mert a fogva tartás nem volt megfelelő. Hát hova jutunk itt? Egy fillért se fizessünk, fel kell vállalni a vitát.”

Ha a kérdésben van vita, persze, miért ne vállalnánk fel. De itt nem vita van, hanem ítélet.

Azt pedig a jogbiztonság érdekében tanácsos végrehajtani. 

https://168ora.hu/velemeny/matyas-gyozo-a-torveny-szava-180237

 

Dömötör Csaba: Vitákkal teli időszak következik az európai politikában

MTI

Vitákkal teli időszakra számít a kormány az európai politikában, mert még mindig fennállnak az identitásválság okai, amelyeket az újra erősödő migráció hoz felszínre – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Az államtitkár elmondta,

azt szeretnék elérni, hogy Európa képes legyen megvédeni magát a migrációs válságban és megerősíteni a gazdaságát.

Jó lenne, ha az európai jobboldal is magáénak vallaná ezeket a célokat, és megújulna. Az Európai Néppártnak magának kell eldöntenie, hogy mit választ, és ettől függ, hogy a Fidesz merre megy tovább – tette hozzá.

Az európai gazdaság a lassulás jeleit mutatja, ami önmagában is vitákat vetít előre.

„Bármit is hozzon a mostani év, állunk a viták elébe, de a magyar gazdaság ma már stabilabban áll a lábán: nagyobb a növekedés, alacsonyabb az adósság és nagyobb a magyar tulajdon aránya. Ez sokat számíthat majd a rázósabb időszakokban”

– fogalmazott az államtitkár.

https://magyarnemzet.hu/belfold/domotor-csaba-vitakkal-teli-idoszak-kovetkezik-az-europai-politikaban-7663394/

 

És akkor Orbán mindenkit elküldött kórházat festeni

Újabb családtámogatási ötleteket lengetett be Orbán Viktor; bosszúakciót hirdetett Irán az Egyesült Államok ellen és egyelőre gyorsan be is fejezte; súlyos vádakat fogalmaztak meg a Magyar Antidopping Csoporttal és a Nemzetközi Súlyemelő Szövetséggel szemben. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

https://hvg.hu/gazdasag/20200112_Es_akkor_csaladtamogatas_orban_dopping_korhazak_iran_torok_aramlat_ausztalia_tuz_ghosn

1920-2020: Sokan lettünk a Földön, de vagyonunk jórészt pár szupergazdagé

A múltat ugyanolyan nehéz megérteni, mint a jövőt megmondani. A HVG jóslata: a következő évtized a 100 évvel ezelőtti régi történeteket fogalmazza újra, de minden gyorsabb, veszélyesebb és még inkább felhasználóbarát lesz. Sorozatunk második része, az első a cikk alatt található.

Erről szól még a cikk:

A világ első drive-in étterméről

A világ lakosságának növekedéséről

A globális vagyoni egyenlőtlenségről

https://hvg.hu/360/20200112_1920_2020_tarsadalom

Fekete-Győr: "A következő választás több pártnak is a véget fogja jelenteni"

A csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban nagyinterjút olvashatnak Fekete-Győr Andrással, a Momentum elnökével. Az interjúban szóba kerül, hogyan terjeszkedik a Momentum a középiskolákban, mire figyelnek az ellenzéki vezetésű önkormányzatoknál, és az is, miért mentek bele végül a budapesti atlétikai centrum megépítésébe.

Néhány részlet a beszélgetésből:

Magyar Narancs: Az MSZP és a DK máris előállt a közös lista, közös miniszterelnök-jelölt tervével 2022-re. Mi a Momentum álláspontja?

Fekete-Győr András: Ez egy fontos formai kérdés, de mégiscsak formai. A célunk a 2022-es kormányváltás, ehhez kell megtalálni a legcélravezetőbb együttműködést. Két és fél év múlva lesz választás, az ellenzéknek 2021 nyaráig meg kell állapodnia a választási együttműködés hogyanjában. A magunk részéről sok mindenre nyitottak vagyunk, de konkrétumokba még nem bocsátkoznék, mert tartalmilag sokkal fontosabb sorskérdések megoldása előtt állunk, ilyen a klímakatasztrófa elkerülése vagy a mesterséges intelligencia szabályozása. Soha nem állt még ekkora téttel bíró évszázad az emberiség, és így a magyarság előtt. (...)

MN: Annyiban belement a 2022-ről szóló játékba, hogy kijelentette: túl sok párt van az ellenzéki oldalon.

FGYA: Kevesen vitatkoznának velem, a választók egyértelmű képet szeretnének látni, ennyire sok pártra nincs kereslet. 2019 két választása arról szólt, hogy az ellenzéki választók kiemeltek két pártot: a DK-t a múltból, a Momentumot a jövőből. Elsősorban ez a két párt fogja meghatározni az ellenzék 2022 utáni politikáját. A választók döntöttek, ők maguk tisztítják meg az ellenzéki palettát. Idő, amíg ez be is érik, de a ’22-es választás több pártnak is a véget fogja jelenteni.

https://m.magyarnarancs.hu/belpol/fekete-gyor-a-kovetkezo-valasztas-tobb-partnak-is-a-veget-fogja-jelenteni-125887

Ha magáról van szó, nincs szégyenérzete a gyalázkodó fideszes politikusnak

A durván gyalázkodó fideszes politikus most éppen egy zsíros megbízást húzott be.

December végén kisebb botrányt keltett, hogy Sümeg város fideszes képviselője minősíthetetlen stílusban gyalázta a Facebookon Jakab Pétert, a Jobbik parlamenti frakcióvezetőjét. Remete József nemes egyszerűséggel "f*aszszopónak" és idiótának nevezte az ellenzéki politikust annak bejegyzése alatt egy kommentben. Hozzászólását még párttársai is elítélték, végül maga is törölte azt.

Remete József gyalázkodó szavaira elsőként a sümegi Élhetőbb Városért Egyesület elnöke, Kovács Mihály hívta fel a figyelmet.

Ami viszont a napokban kiderült a fideszes politikusról, még érdekesebb – hívta fel a Narancs.hu figyelmét egy újabb fejleményre Kovács Mihály. Ugyanis Remete József fideszes helyhatósági képviselőként és gazdasági bizottság elnökeként annak a Remete Kft.-nek az ügyvezetője, amelyre Sümeg Város Önkormányzata a 2020-as évre a Sümegen működő iskolák, óvoda, és szociális intézményeinek a közétkeztetését szerződéses kereteken belül rábízta. Ez egy évben közel 50 millió forint közpénz bevételt jelenet a Remete Kft-nek.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/alairasgyujtes-a-gyalazkodo-es-onmagaval-szerzodest-koto-sumegi-fideszes-onkormanyzati-kepviselo-ellen-125880

Kötelező lesz nemzeti zászlót tűzni a disznóhúsba a szuper- és hipermarketekben

Bár egy időben az EU-t volt divat kifigurázni egyes, igencsak bizarr, bürokratikus hatósági előírásai miatt, január 15-étől Magyarország is felkerülhet a vicces toplistákra. Ettől a naptól kezdve ugyanis minden 200 négyzetméternél nagyobb, húspulttal rendelkező hazai boltban kis zászlócskával kell jelezni a nem előrecsomagolt disznóhús származási helyét. De csak a disznóét, a többi állatét nem. 200 négyzetméter alatt csak szövegesen kell kiírni a származási helyet.

A rendelkezés nemcsak emiatt különös. A célja feltehetőleg a hazai sertéshús fogyasztásának felpörgetése. Csakhogy mint a Sparnál a témában érdekes cikket író G7-nek elmondták, más jogszabályok miatt eleve az a helyzet hogy egy adott bolt pultjában egyfajta tőkehúsból egyidőben csak egyfélét szabad árulni. Vagyis törvényileg kizárt, hogy egyáltalán létrejöhessen olyan versenyhelyzet, amiben a vevő eldöntheti, hogy a magyar vagy az ukrán karajt választja-e. Maximum abban az értelemben képzelhető el versenyhelyzet, hogy ha valaki körömpörköltet főzne, de ragaszkodik a magyar körömhöz és látja, hogy csak román köröm kapható, inkább átvált magyar fejhúsra.

A másik furcsaság abból ered, hogy tőkehús esetében előfordul, hogy az állatokat X országban tenyésztették, Y országban vágták, majd egy magyar cég segítségével nálunk értékesítik.

https://444.hu/2020/01/12/kotelezo-lesz-nemzeti-zaszlot-tuzni-a-disznohusba-a-szuper-es-hipermarketekben

Völner szerint Orbán jogszabályváltozást kért, nem pedig azt, hogy ne fizessék ki a megítélt kártérítést a raboknak

"Elítélt bűnözőknek fizetünk azért, mert a fogva tartás nem volt megfelelő?" - tette fel magának túlhangsúlyozott gesztikulációval a költői kérdést csütörtöki, valamiért évkezdőnek nevezett, lényegében évi egyetlen sajtótájékoztatóján Orbán Viktor, hogy aztán válaszul közölje magával:

"tegnap konzultáltam is az igazságügyi miniszter asszonnyal, mondtam egy fillért ne fizessünk".Az RTL szombaton megkereste az igazságügyi minisztérium államtitkárát, Völner Pált, aki szerint

 

"a miniszterelnök úr úgy értette, hogy az Európában kialakult keretrendszert kell felülvizsgálnunk, és ezek alapján ne fizessünk, hanem alkossunk új keretrendszert".

 

A "keretrendszert", amiről Völner beszél, valójában a Fidesz-kormány alkotta és a kétharmados kormánytöbbség szavazta meg, mondta el az RTL-nek Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bíróság társelnöke. A kártérítést megítélő jogerős ítéleteket is magyar bíróságok hozták.

https://444.hu/2020/01/11/volner-szerint-orban-jogszabalyvaltozast-kert-nem-pedig-azt-hogy-ne-fizessek-ki-a-megitelt-karteritest-a-raboknak

Elnéptelenedik a magyar egészségügy: 25 ezer dolgozó hiányzik a rendszerből

Elnéptelenedik a magyar egészségügy - jelentette ki híradónknak a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. Soós Adrianna szerint úgy lehetne megállítani az elvándorlást, ha az ápolók előbb egyszeri jelentős béremelést kapnának, ezután pedig évente emelnék a fizetésüket. Jelenleg nagyjából 25 ezer dolgozó hiányzik a rendszerből, a legnagyobb ápolóhiány Budapesten van.

 

http://www.atv.hu/belfold/elneptelenedik-a-magyar-egeszsegugy-25-ezer-dolgozo-hianyzik-a-rendszerbol

Szabad szemmel - Orbán a „nagy lakosságcsere” összeesküvés elmélet megszállottja

Nemzetközi sajtószemle, 2020. január 12.

 

https://nepszava.hu/3063212_szabad-szemmel-orban-a-nagy-lakossagcsere-osszeeskuves-elmelet-megszallottja

 

Kentaurbeszéd - Végel László: Pirruszi győzelmek

Pattanásig feszült légkörben készül Szerbia a tavaszi parlamenti választásokra. Több mint egy éve tartanak a belgrádi szombat esti kormányellenes utcai tüntetések, a parlamentben szabályos verekedésre került sor, az ellenzéki pártok többsége bojkottálni szándékozik a választásokat. A szerbiai társadalom végzetesen megosztott, az árkok sokkal mélyebbek, mint Magyarországon, elsősorban a tisztázatlan múlt, a volt Jugoszláviában folyó háborúk okainak és következményeinek tisztázatlansága miatt. A közelmúlt sebhelyei újabbnál újabb fertőzést idéznek elő.
Ebben az életveszélyesen megosztott szerbiai társadalomban készülnek a vajdasági magyarok a választásokra.

 

https://nepszava.hu/3063083_kentaurbeszed-vegel-laszlo-pirruszi-gyozelmek

Választás

A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.
Több forrásból megerősített információnk szerint Karácsony Gergely azt tervezi, hogy egy esetleges előválasztási, majd választási győzelem esetén ciklust felezne Márki-Zay Péterrel – vagyis két évig Márki-Zay, két évig Karácsony irányítaná a kormányt. Ez lehet visszalépésének (egyik) feltétele, de arról nem tudunk, hogy Márki-Zay Péternek mi az álláspontja az ötletről.
2021.október 8.
A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjét megkérdezte az ATV Híradója az OEVB döntése kapcsán, miszerint nem szerepelhet a szavazólapon az ő és Karácsony Gergely neve egy sorban az előválasztás második fordulójában.
2021.október 6.
Ha nem is mindegyikük, a megkérdezett politikai elemzők jellemzően Karácsony Gergelyt tartják a legesélyesebb jelöltnek. Az előválasztási verseny azonban nincs előre lefutva.
2021.október 4.