2020, június 9 - 08:13 Sajtószemle

Mi történik a Momentumban?

Vásárhelyi Mária | 2020. június 8. 07:40

A Momentum tisztújító közgyűlésén elnökségi taggá választották Körömi Attila, volt fideszes országgyűlési képviselőt, aki 2004-ben kilépett a Fideszből és belépett a Jobbikba.

Aki még emlékszik, az tudja, hogy 2004 a Jobbik echte náci korszaka volt, Körömi viszont ekkor fedezte fel bennük a számára vonzó konzervatív, polgári pártot.

2002-ben és 2012-ben is az olimpia megrendezése mellett gyűjtött aláírásokat, a Momentum pedig éppen az olimpia megrendezéséről szóló (vagyis az olimpia elleni) népszavazás követelésével lépett színre. 2009-ben a pécsi polgármester választáson Szili Katalin mellett kampányolt, és volt Páva Zsolt ex-polgármester kampányfőnöke is.

2018-ban már a Momentum képviselőjelöltje volt, most pedig beválasztották az elnökségbe, miközben a régi elnökségi tagok közül Fekete-Győr Andráson kívül csak Hajnal Miklós került a testületbe. Hát ez így együtt nagyon rosszul hangzik.

https://hirklikk.hu/kozelet/mi-tortenik-a-momentumban/364825

Hoppál Péter: „A Népszabadság is viccelődött, aztán eltűnt. Felkészül: Népszava”

A kormánykritikus Népszava megszűnéséről „poénkodott” Hoppál Péter pécsi illetőségű fideszes országgyűlési képviselő közösségi médiás oldalán. A politikus egy karikatúrát osztott meg, amely Trianon századik évfordulója kapcsán jelent meg a napilapban, és amelyet „nemzetgyalázónak” minősít Hoppál. (Pár hete a kormánykommunikáció egy másik karikatúrát „kereszténygyalázónak” nevezett.)

„A múlt havi kereszténygyalázás után itt a nemzetgyalázás. Mégis diktatúráról mantráznak naponta. Károlyi Mihályék és Kun Béláék szellemi örökösei. 100 éve is ugyanezt tették, most is. Nincs meglepetés” – írta Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében.

https://merce.hu/2020/06/08/hoppal-peter-a-nepszabadsag-is-viccelodott-aztan-eltunt-felkeszul-nepszava/

Petícióban kérik az orvosok a kormányt, hogy vonják vissza a külföldi utazásukra vonatkozó korlátozást

jelenleg, az egészségügyi törvény definíciója alapján, mindenkinek engedélyt kell kérnie Kásler Miklóstól, aki egészségügyi végzettséggel külföldre akar menni, akkor is, ha a magánegészségügyben vagy külföldön dolgozik.

A járvány miatti korlátozások lassan feloldásra kerülnek, a kormány már bejelentette azt is, a veszélyhelyzet végével „az állami foglalkoztatottak, rendőrök, katonák külföldre utazási tilalma megszűnik”. Azonban az, hogy ez vonatkozik-e az egészségügyi végzettséggel rendelkezőkre, illetve orvosokra egyelőre nem tudni.

https://merce.hu/2020/06/07/peticioban-kerik-az-orvosok-a-kormanyt-hogy-vonjak-vissza-a-kulfoldi-utazasukra-vonatkozo-korlatozast/

Kásler: Azért támadnak, mert megvallottan hívő és magyar ember vagyok

Rendkívül fájó sebnek nevezte Trianont az emberi erőforrások minisztere a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Kásler Miklós a járvány elleni védekezés sikeréről és az őt ért támadásokról is beszélt. Kásler Miklós – aki a műsorban elmondta, hogy apai ágon erdélyi, székely származású, így a trianoni döntés családjukat is érintette – Trianont úgy látta, mint a szerencsétlen körülmények egybeesését. Sok oka volt, de “egyik sem volt elegendő ahhoz, hogy a Szent István-i birodalmat hét felé vágják és testidegen törzshöz csatolják az amputált végtagokat” – fogalmazott. Arról is beszélt: a magyar történelemben voltak hasonló pillanatok, de a nemzet minden reménytelen helyzetből “fel tudott tápászkodni”.

Hozzátette: amit szétszaggatott a történelem, az a maga spontán módján összeállhat, ehhez szerinte egyetlenegy dolog kell, hogy minden a Kárpát-medencében élő nemzet felismerje a sorsközösséget.

Lehet, hogy halasztottak rákszűréseket, de ennek nincs következménye

Az ellenzék szerinte azért támadja, mert megvallottan hívő és magyar ember. Úgy fogalmazott: lehet keríteni szakmai támadásokat, kétségbe vonni múltját, onkológiai tevékenységét vagy emberi kvalitásait.

https://24.hu/belfold/2020/06/07/kasler-miklos-egeszsegugy-koronavirus-trianon/

Másképp fertőzhet a koronavírus, mint eddig gondoltuk

Egy előzetes kutatás szerint az úgynevezett „szupervedlők” vagy szuperterjesztők okozhatják a koronavírus-fertőzések jó részét, míg a fertőzöttek 70 százaléka nem adja tovább a vírust másoknak – írja a Science Alert. Hongkongi epidemiológusok jöttek rá, hogy a vizsgált mintában a koronavírusos átadások 80 százalékáért mindössze 20 beteg volt felelős.

A kutatók kimutatták, hogy a megbetegedett emberek 70 százaléka nem adja tovább a vírust, és hogy a szupervedlők beltéri szociális összejöveteleken fertőztek leginkább. Ez azt jelenti, hogy a szupervedlők, vagyis azok, akik egyedül nagyon sok embernek adják át a vírust, gyakoribbak lehetnek, mint eddig gondoltuk.

Korábban mi is írtunk olyan szuperterjesztőről, aki Amerikában egy templomi kóruspróba során legalább 52 embernek adta át a vírust, de történt hasonló eset Dél-Koreában is,

https://24.hu/tudomany/2020/06/07/szuperfertozok-vedles-koronavirus-covid-19-fertozes/

Kásler elárulta, miért nem kaptak bérkiegészítést az idősotthoni dolgozók és a gyógyszerészek

„A gyógyszerészek valóban szerepeltek a kormány elé kerülő díjazottak listáján, de kérdőjellel, ugyanis az ágazat eleve nagyon magas, huszonöt százalékos haszonnal dolgozik, ráadásul az üzletek vállalkozási formában szolgáltatnak, és a tulajdonosok közel egyharmada külföldi. A gyógyszertárak egyébként is azt tették, amit járvány nélkül is tettek volna” – mondta a Demokrata hetilap online verziójának Kásler Miklós miniszter arról, miért maradtak le a gyógyszerészek az egészségügyi dolgozónak járó bruttó félmilliós bérkiegészítésekről.

Kásler szerint a gyógytornászok és az  idősotthoni dolgozók illetve a házi segítségnyújtók azért maradtak ki, mert a munkáltatójuk, egyben fenntartójuk is az illetékes egyház, a vállalkozó, az egyesület, vagy éppen az önkormányzat. „Sajnos így nem tartoznak bele abba a körbe, amely kifejezetten az egészségügyi dolgozókat öleli fel, noha az ő munkájuk is a járvány idején kifejezetten veszélyes, hála és köszönet illeti őket” – mondta az emberi erőforrások minisztere.

https://index.hu/belfold/2020/06/08/kasler_elarulta_miert_nem_kaptak_berkiegeszitest_az_idosotthoni_dolgozok_es_a_gyogyszereszek/

Lassan nem lesz, aki tanítson? Friss számok a tanárhiányról

Továbbra is komoly probléma a tanárhiány az általános iskolákban és a gimnáziumokban is, de problémát jelent az óvodákban is. Nézzük meg a legfrissebb statisztikákat.

Bár az idei számok nem olyan elkeserítők, mint 10 éve, de a tanárhiány növekedése nem állt meg és ennek hamarosan komoly következményei lehetnek. Az általános iskolákban jelenleg 75 428 tanár dolgozik, ez szám az elmúlt öt évben folyamatosan csökkent, 10 évvel ezelőtti mélyponthoz képest azonban egy kicsivel magasabb az arányuk. Akkor 73 565-en dolgoztak az általános sulikban. A gimnáziumi és szakgimnáziumi oktatók száma is alacsonyabb a tavalyinál, most 35 376-an vannak. Hasonlóan csökkent az óvodapedagógusok száma is, ők idén 31 054-en vannak, míg öt éve 31 484-en voltak. A helyzet úgy néz ki, nem javul

http://m.eduline.hu/kozoktatas/20200605_tanarok_szama

AMI FÁJ, ÉS AMINEK NEM KELLENE FÁJNIA

UNGVÁRY KRISZTIÁN

Trianont sokan gyászolják. Arról azonban, hogy mi is a gyász tárgya pontosan, már egyáltalán nem egységes a nemzeti emlékezet. Megkísérlem, hogy a különböző gyászokat felsoroljam és csoportosítsam. Mindez azért is érdekes és fontos, mert Trianon következményei máig tartanak. Feloldásuk nem képzelhető el külpolitikai támogatás és a szomszédos országokkal történő párbeszéd nélkül. Legegyszerűbb Trianont úgy előadni, hogy az magyar nemzeti gyász és egyúttal román, szlovák, szerb és horvát nemzeti ünnep. Talán mondanunk sem kell, hogy ez az előadás homályban hagyja a gyász tárgyát, és nem is segít senkinek sem abban, hogy csökkentse az ezzel kapcsolatos feszültségeket. A gyásznak azonban létezhet olyan megfogalmazása is, amelyről feltételezhető, hogy a jobb érzésű szomszédok részéről is kiválthat együttérzést, vagy legalább semleges álláspontot. Sajnálatos módon ma Magyarországon nem ez a típusú argumentáció, hanem az önsajnáltató attitűd uralkodik.

https://qubit.hu/2020/06/07/ami-faj-es-aminek-nem-kellene-fajnia

Merkely szerint novemberre elkészülhet a védőoltás

Eddig 51 ezer koronavírus-szűrést végzett a négy hazai orvosképző - mondta el Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője hétfőn a Kossuth Rádión. 

Hozzátette: a maszk hordása zárt térben még mindig fontos, hiszen naponta átlag húsz új esetet regisztrálnak, és minden egyes eset mögött lehetnek olyanok, akik kevés tünettel rendelkeznek, így betegségüket nem bizonyítják. 

A rektor elmondta, van esély arra, hogy novemberre elkészül a védőoltás. A vakcina valószínűleg a 65 felettieknek, a betegségeik miatt rizikócsoportba sorolandóknak, a kórházi dolgozóknak és az idősotthonok személyzetének lesz kötelező - tette hozzá. (MTI)

https://444.hu/2020/06/08/merkely-szerint-novemberre-elkeszulhet-a-vedooltas

„Nehogy félreértse, én örülnék, ha a kommunisták jönnének vissza! videó

Visszaemlékezés a Kádár-rendszer végnapjaira. Kik akartak fegyvert fogni és megvédeni a rendszert 89-ben? Mit tett Németh Miklós, amikor a munkásőrök életüket és vérüket ajánlották Grósznak? Miért nem lépett be soha az MSZP-be? Juszt László beszélgetett a volt pártfőtitkárral 1994-ben.

https://444.hu/2020/06/07/nehogy-felreertse-en-orulnek-ha-a-kommunistak-jonnenek-vissza

A rasszizmus áldozataira emlékeztek a Szabadság téren, három ellentüntető az európai fehéreket féltette

Több száz ember vett részt vasárnap a Szabadság térre szervezett rasszizmusellenes megemlékezésen. Az eseményt G-Ras (Komáromy Gergely) énekes-aktivista és az Animal Rebellion Hungary hirdették meg.

https://444.hu/2020/06/07/a-rasszizmus-aldozataira-emlekeztek-a-szabadsag-teren-harom-ellentunteto-az-europai-fehereket-feltette

Száraz István, az Origo volt tulajdonosa kettő helyett hárommilliárdért láthatja el az MNB kommunikációs feladatait

A Matolcsy-család régi üzleti partnere, a bedarálása után egy ideig az Origót is tulajdonló Száraz István cége, a Frank Digital végezheti a tavaly megítélt 1,95 milliárd forintos keretösszeg helyett immár csaknem hárommilliárd forintért* a Matolcsy György elnökölte Magyar Nemzeti Bank kommunikációs feladatait 2019-20-ban, jelentette a K-Monitor korrupciófigyelő civil szervezet. Mint írják, Száraz cége tavaly valódi verseny nélkül nyerte el a megbízást, a másik ajánlattevő érvénytelen ajánlatot adott. Idén pedig a koronavírusjárványra hivatkozva emelték meg egymilliárddal a megbízás összegét.*

https://444.hu/2020/06/08/szaraz-istvan-az-origo-volt-tulajdonosa-ketmilliardert-lathatja-el-az-mnb-kommunikacios-feladatait

A Lánchídról tárgyal a kormány Karácsonnyal

Magyar Nemzet

Szerdán egyeztet a Lánchíd felújítása ügyében Karácsony Gergely főpolgármester a kormánnyal.

Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár már hetekkel korábban időpontot kért a főváros vezetésétől a híd halaszthatatlan felújítása miatt, de csak ma kapott választ az államtitkárság.

Mint köztudott, a főváros és az ország jelképének is számító, teljeskörűen legutóbb több mint száz éve felújított Lánchíd rekonstrukcióját a Főmterv Zrt. szakvéleménye alapján már meg kellett volna kezdeni, a híd felújítására az előző vezetés mintegy 24 milliárd forintot irányzott elő.

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-lanchidrol-targyal-a-kormany-karacsonnyal-8214698/

 

Életbe lépett a határátlépésről szóló új kormányrendelet

Szilágyi Anna, Csókás Adrienn Magyar Nemzet

A vírus első hullámát magunk mögött hagyhatjuk.

A magyar–szlovák, illetve a magyar–osztrák határátkelőhelyeken június 5-től megszűnt a határellenőrzés – jelentette ki Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs hétfői online tájékoztatóján. Mint mondta, március 12-től

a magyar és osztrák tranzitforgalomban már több mint egymillió fő átléptetését segítették.

https://magyarnemzet.hu/belfold/hamarosan-tudositunk-az-operativ-torzs-tajekoztatojarol-nezze-eloben-28-8213450/

 

George Floyd az Antifa mártírja

Georg Spöttle Magyar Nemzet

Napok óta lángokban áll Amerika több nagyvárosa. Az éjszakák a fosztogatóké és az olyan, őket feltüzelő baloldali anarchista csoportoké, mint az Antifa. Amerikában csak Soros-hadsereg néven emlegetik az eredetileg Németországban létrejött ultrabaloldali, csak a nevében antifasiszta szervezetet. Az Antifa az elmúlt évtizedekben szilárdan megvetette a lábát Amerikában, és a liberális Obama-kormánynak eszébe sem jutott figyeltetni a veszélyes, a Donald Trump által joggal „belső terrorszervezetté” nyilvánított hálózatot.

Az állami rendőrségek és a Homeland Security hamar rájött, hogy a tüntetéseket és megemlékezéseket erőszakra váltó hangadók az Antifa aktivistái. Őket és fizetett rendbontói­kat buszokkal szállították tüntetésről tüntetésre. A módszerük régi, évtizedek óta alkalmazzák például Berlinben május elsején.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/george-floyd-az-antifa-martirja-8212739/

 

Újabb figyelmeztetést és büntetést kapott a Pesti úti idősotthon

MTI Magyar Nemzet

Már félszázan haltak meg a fővárosi önkormányzat által fenntartott idősotthonban

A kormányhivatal komoly hiányosságokra bukkant az intézményben

A tömeges fertőzéshez a rossz higiénés körülmények is hozzájárultak

Pert indítanak a Pesti úti idősotthon ellen az áldozatok rokonai

Ügyvédhez fordult a gyászoló Csüri Krisztián és felesége, mert szeretnék, ha bíróság mondaná ki: ami Julika nénivel, Krisztián édesanyjával történt a Fővárosi Önkormányzat Pesti úti Idősek Otthonában, az tűrhetetlen, és nem ismétlődhet meg másokkal. Dr. Futó Barnabás ügyvéd szerint még a gondatlanságból elkövetett emberölés is felmerül, és valakinek vállalnia kell a felelősséget büntetőjogi és anyagi szempontból is.

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/ujabb-figyelmeztetest-es-buntetest-kapott-a-pesti-uti-idosotthon-8214362/

 

A kormány elítéli a szélsőségesség minden formáját

HA LENNE VILÁGBAJNOKSÁGA A FELELŐSSÉGHÁRÍTÁSNAK, KARÁCSONY GERGELY JÓ ESÉLLYEL INDULNA

Bácskai Balázs–Bákonyi Ádám Magyar Nemzet

Az Országgyűlés napirend előtti felszólalásokkal indult hétfő kora délután. Kövér László házelnök elsőként Tordai Bencének (Párbeszéd) adta meg a szót. Tordai szerint a Fidesz „gyűlöletpolitikát” folytat, amelynek célpontja előbb az IMF és a multik voltak, majd a „független média” – Tordai a Népszabadságot emlegette –, aztán az ellenségképzés átkerült a menekültekre és most a romákra. – A Fidesz politikája összeérik a náci Mi Hazánkkal – mondta a képviselő. Tordai szerint ez jól látszik a költségvetésen is, ezzel szemben a Párbeszéd az alapjövedelemre és a „zöldfordulatra” helyezné a hangsúlyt.

Válaszában Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára emlékeztetett: a kormány elítéli a szélsőségesség minden formáját, ezért szigorodott a büntető törvénykönyv, és ezért nem masírozhatnak fasiszta gárdák Magyarországon. 

 

A főpolgármesterre kitérve elmondta, hogyha lenne világbajnoksága a felelősséghárításnak, Karácsony Gergely jó eséllyel indulna.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-kormany-eliteli-a-szelsosegesseg-minden-formajat-8214377/

Német miniszter: Európába irányuló migránshullámokhoz vezethet a járvány Afrikában

ORIGO

Az Európai Unió felé tartó menekülthullámok keletkezhetnek Afrikában a koronavírus-járvány miatt, ezért a közösségnek haladéktalanul a kontinens segítségére kell sietnie - mondta Gerd Müller, a nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős német miniszter egy hétfőn ismertetett nyilatkozatában.

https://www.origo.hu/nagyvilag/20200608-europaba-tarto-migranshullamokhoz-vezethet-a-jarvany-afrikaban-mondta-gerd-muller-nemet-miniszter.html

„A Jobbik gyurcsányabb akar lenni Gyurcsánynál”

Volner János: A kerítés megépítésének ötletét azzal utasították el az elnökségen belül, hogy Magyarország a trianoni határra nem építhet vasfüggönyt

Bán Károly Magyar Hírlap

Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere egy vesztes, tönkrement brand alól próbált kimenekülni, nem adja a nevét hozzá, nem szeretné, ha a Jobbik tönkremenetele őt is roncsolná – mondta a lapunknak adott interjúban Volner János független országgyűlési képviselő, korábban Jobbik-alelnök. Ha tippelnie kellene arra, ki lesz a következő kilépő, akkor Budai Lórántra, Jászberény polgármesterére vagy Janiczak Dávidra, Ózd polgármesterére voksolna.

Az MSZP-s videóban szereplő nő nem mentős

Magyar Hírlap

Vasárnap délután jelentkezett közösségi oldalán egy videóval az MSZP, amiben a párt országgyűlési képviselője, Korózs Lajos egy Németh Athina nevű nővel beszélget a kormány által elrendelt kórházkiürítés áldozatairól, de a nő nem szerepel a magyar egészségügyi szakdolgozók nyilvántartásában.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200608-az-mszp-s-videoban-szereplo-no-nem-mentos

Az MSZP reagált a mentős videós botrányukra

Korózs Lajos szerint a megkérdezett nő sose állította, hogy az OMSZ alkalmazásában állna.

Korábban már mi is megírtuk, hogy az OMSZ leszögezte, hogy nem náluk mentőzik az a Németh Athina, akit Korózs Lajos, a párt országgyűlési képviselője kérdezett kormány által elrendelt kórházkiürítés áldozatairól.

Az Index megkérdezte Korózst, és az MSZP-s politikus elmondta, hogy

a riportalany sose mondta, hogy az OMSZ-nél dolgozik.
 

Németh egy mentős magáncégnél van, és a koronavírus-járvány ideje alatt szabadidejében vállalta el, hogy a kórházkiürítéseknél segít.

 

http://www.atv.hu/belfold/20200608-az-mszp-reagalt-a-mentos-videos-botranyukra

 

Cefrétől az ellenzékig

A hungarikumnak minősített pálinka szigorú szabályok betartásával készül

Csizmaidia László Magyar Hírlap

A minőségi pálinka kiindulópontja a hibátlan gyümölcsökből előállított cefre, majd az előírt főzéstechnológia. A cefrébe nem kerülhet rothadó gyümölcs és az előfőzés során keletkező rézeleje sem.

Harminc évvel a rendszerváltás után még mindig azzal küzdünk, hogy elmulasztottuk politikánk cefréjéből kiválogatni azt a pártot, amelynek ma is köszönhetjük a poshadt gyümölcsöket. Tévesen értelmeztük a pártpluralitás szükségességét, így a lejárt, bukott ideológiákat követők azóta is megnehezítik társadalmi életünk békés, optimalizált fejlődését.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200608-cefretol-az-ellenzekig

 

Évszázadok feszültsége borította lángba Amerika városait fotók

 

Több mint tíz napja forrong Amerika, és próbál meg elszámolni a dühével és a lelkiismeretével. George Floyd brutális halála olyan erőket mozgósított az amerikai társadalomban, amelyek régi, évszázados sebeket téptek fel. A rendőri brutalitás és a rasszizmus ellen korábban is voltak megmozdulások, de most mintha az elkeseredés határára értek volna az emberek. Egyszerre küzdenek a történelmükkel, a jelen igazságtalanságaival és a honfitársaik előítéleteivel. Kérdés, hogy ezt megértik-e azok, akiknél a hatalom van.

https://hvg.hu/nagyitas/20200602_George_Floyd_nagyitas

Ezermilliárd forintnál is nagyobb már most az államháztartás 2020-as hiánya

A járvány miatti védekezéssel és a kevés EU-pénzzel magyarázza a Pénzügyminisztérium, hogy egy hónap alatt majdnem másfélszeresére nőtt az államháztartási hiány.

https://hvg.hu/gazdasag/20200608_allamhaztartas_hiany_koltsegvetes

Dobrev: Kásler alkalmatlan, ha onkológusként nincs tisztában a mellrákszűrés fontosságával

Kásler Miklóst az ellenzéki pártok kiosztották hétfőn. Ungár Péter LMP-s képviselő három hazugságot fedezett fel a miniszter egyetlen mondatában.

Az emlőrák szűrését, a mammográfiát lehet, hogy halasztották, de ennek nincs következménye – mondta Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere a közrádióban, a koronavírus-járvány elleni védekezésről értekezve.

Felfoghatatlan, hogy egy olyan ember, aki évtizedeken át vezetett onkológiai intézetet, nincs tisztában azzal, hogy mivel jár, ha egy daganatos megbetegedést nem fedeznek fel időben

– kommentálta a Demokratikus Koalíció a miniszteri eszmefuttatást. A Dobrev Klára, DK-s EP-képviselő által aláírt közlemény szerint Káslernek tudnia kéne, hogy "amit mondott, az nem igaz", elejtett véleménye így a súlyos alkalmatlanságáról árulkodik. Magyarországon komoly pénzeket költöttek korábban olyan kampányokra, amelyek felhívják a figyelmet a szűrések fontosságára, a miniszternek ezzel is tisztában kell lennie, részletezi Dobrev.

Ungár szerint is hazudik Kásler

https://hvg.hu/itthon/20200608_kasler_mellrakszures_dobrev

Tiszeker az Aján-botrány után: „Ízekre szedték a tevékenységünket”

Nem talált kivetnivalót a doppingellenőrzéseket végző Magyar Antidopping Csoport munkájában a Richard McLaren kanadai jogászprofesszor által vezetett nyomozócsoport. E testület jelentése szól arról, hogy Aján Tamás elnök zsarnoki módon irányította a Nemzetközi Súlyemelő-szövetséget.

Megnyugvással fogadta a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője, hogy a McLaren-jelentés rendben találta a munkájukat. Tiszeker Ágnes az M1 csatornának nyilatkozva elmondta, hogy az ARD német közszolgálati televízió vádjai nagyon súlyosan érintették őket, még ha biztosak is voltak abban, hogy semmit sem fognak ellenük találni, mert nem követtek el olyasmit, ami eltért volna a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabályzatától.

https://hvg.hu/itthon/20200608_magyar_antidopping_csoport_tiszeker_agnes_mclaren_jelentes_nemzetkozi_sulyemelo_szovetseg_ajan_tamas

TGM: Göncz Árpádné halálára

A magyar demokrácia antifasiszta és antisztálinista öröksége halott. De élt.

https://hvg.hu/itthon/20200608_TGM_Goncz_Arpadne_halalara

Durva államtitkári vád: Karácsony “elherdálta” a Lánchíd felújítására szánt pénzt

A számok cáfolják Karácsony Gergely főpolgármestert, aki "azért siránkozik, mert elherdálta a hídfelújítás fedezetét" - nyilatkozta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzet hétfői számában.

Szó sincs kormányzati megszorításról, a főváros anyagi ellehetetlenítéséről, Budapest jövőre tízmilliárd forinttal több pénzből gazdálkodhat, mint idén - jelentette ki az államtitkár.

http://www.atv.hu/belfold/20200608-durva-allamtitkari-vad-karacsony-elherdalta-a-lanchid-felujitasara-szant-penzt

Orsós László Jakab: Amerika letérdel

A New York-i Brooklyn Public Library művészeti igazgatójának esszéje az amerikai tüntetésekről, szeretett városáról, kegyetlenségről, forradalomról, rasszizmusról és a hazánkról.

A magára mindig büszke New York feladta.

Nekem tulajdonképpen tetszik ez. Nem ment könnyen, de megtörtént. Súlyos üzenet azoknak, akik hajlandók meglátni. Én mindig erős közösségben éltem ezzel a várossal és azt gyanítom, hogy vagyunk ezzel így pár millióan. Most elcsendesedve, koszosan, elpiszkolódott, vagy éppen bedeszkázott kirakatokkal, a sötét épülettömbökkel és elcsigázott lakóival arra tanít mindannyiunkat, hogy legyünk végre szerényebbek, kevesebbet akarjunk vagy éppen semmit, jobban figyeljünk, hogy többet értsünk, lassabban éljünk, csendesebben és alázatosabban.

Pontosan tudom, hogy hangzik ez az utolsó mondat, de szándékosan írtam ilyen patetikusra, hogy 12 ezer kilométerre otthon is világosan lehessen érteni. New York nem csak nekünk üzen, akik éppen itt lakunk, hanem mindenkinek, aki képes még vagy már megérteni mindezt.

Tulajdonképpen erősebben szól azoknak, akik nincsenek itt. Ennek a városnak mindig ez volt a karmája: előjátszik a világnak sok mindent.

Amikor ideköltöztem, a repülőn ülve meg sem fordult a fejemben, hogy ilyen mély fájdalmakkal és évszázados sérülésekkel kell majd dolgoznom. Arra aztán végképp nem gondoltam, hogy a fekete barátaimtól és a velem dolgozó művészektől pontosan ugyanazokat a mondatokat hallom majd, mint cigány családomban otthon, Zalában. Hazataláltam tulajdonképpen.

https://24.hu/kulfold/2020/06/08/amerikai-tuntetesek-new-york-orsos-laszlo-jakab/

Rogánnak majdnem kilencszer akkora volt a jövedelme, mint Orbánnak

2019-ben csupán Varga Judit igazságügyi miniszternek volt kisebb az éves adóalapja a miniszterelnökénél, pedig néhány napja derült ki, hogy idén még 50 forinttal csökkentik is Orbán Viktor fizetését. A kisebb bérszámfejtési korrekció miatt a miniszterelnöknek bruttó 1 millió 507 ezer 400 forintról 1 millió 507 ezer 350 forintra változott a havi fizetése.

kormany.hu a hétvégén adta közre a miniszterelnök, a miniszterek és az államtitkárok 2019-re vonatkozó főbb adóbevallási adatait.

nyilvánosságra hozott számok szerint a miniszterelnöknek 26,5 millió forint volt az összevont adóalapja.

Nagyon elhúzott viszont főnöke mellett a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője. Rogán Antalnak 232,4 millió forint bevétel után kellett személyi jövedelemadót fizetnie

https://24.hu/belfold/2020/06/08/jovedelem-adobevallas-rogan-antal-orban-viktor/

Pártfordulás: a szegedi mihazánkos ifjú politikus a Fidelitasban folytatja, mert fél az eljobbikosodástól

A kormánypárt ifjúsági szervezetében lelt menedékre a Toroczkai-párt puhulását nehezményező politikus.

Váratlanul átigazolt a kormányoldal ifjúsági  szervezetébe a Mi Hazánk Ifjainak szegedi vezetője. Kovács György  azután döntött így, miután látványos "Jobbik-féle" lazulást tapasztalt Toroczkai pártjában. Az Index szúrta ki a Magyar Hang nyomán az SZTE tévéjének egyik politikai műsorát, ahol a Fidelitas szegedi (és egyben Csongrád-Csanád megyei elnöke) Kopornyai Ernő beszélt a volt "mihazánkos" átlépéséről.

"A Mi Hazánk Ifjainak az alapvető politikai nézetei megegyeznek a Fidelitas nézeteivel"

- fejtette ki a szervezetváltás okát Kopornyai a Metszéspont műsorvezetőjének.

 

https://nepszava.hu/3080900_partfordulas-a-szegedi-mihazankos-ifju-politikus-a-fidelitasban-folytatja-mert-fel-az-eljobbikosodastol

 

Meghaladta a hétmilliót a koronavírus-fertőzöttek száma a világon

Világszerte 7 015 078 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 402 852, a gyógyultaké pedig 3 142 453 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli összesítése szerint. Egy nappal korábban a fertőzöttek száma 6 896 179 volt, a halálos áldozatoké 399 785, a gyógyultaké pedig 3 087 315. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.

 

https://nepszava.hu/3080843_meghaladta-a-hetmilliot-a-koronavirus-fertozottek-szama-a-vilagon

 

Gulyás Erika Idősáv

Állítólag az a nagy kérdés, hogy június 20-a után is maradjon-e meg a 65 év felettiek reggel 9 és dél közötti vásárlási idősávja, vagy sem, netán legyen egy órával rövidebb. Állítólag ez foglalkoztatja leginkább az időseket, akiknek valahogy el kell költeniük a hallatlanul magas nyugdíjukat, ám bennem egyre erősödik a gyanú, hogy a játék az idősávval megint csak egy ügyes kommunikációs trükk. 

Mert ha már a központi járványgócnak tekintett idősotthonok is látogathatók, ha a nyugdíjasok is beülhetnek egy cukrászdába, felszállhatnak a 6-os villamosra, járniuk kell misére, akkor miért is kell meghagyni a vásárláskor érvényes elkülönítést? Nehéz más magyarázatot találni, mint hogy a vita arról szól, mennyire szeressük Orbán Viktort. A megmentőt, aki kész szembemenni a korhatár alattiak tömegével és a kereskedőkkel is, akik állítják, hogy 11 és dél között csak véletlenül téved be az üzletekbe valaki. Ez nem számít, csak az, hogy az idősek majd emlékeznek a különleges bánásmódra 2022-ben.

https://nepszava.hu/3080830_idosav

Szabad szemmel – FAZ: A Bizottság elnökének sikerült megosztania a Visegrádi csoportot a gazdasági mentőcsomag ügyében

nemzetközi lapszemle

A lap brüsszeli forrásokból úgy tudja, hogy a Bizottság elnökének sikerült megosztania a Visegrádi csoportot a gazdasági mentőcsomag ügyében, mert megígérte, hogy megnöveli a szerkezeti támogatásokat. A keleti tagok azért fanyalogtak a 750 milliárdos terv láttán, mert észlelték, hogy a pénz nagy része a déli országoknak menne. Uniós diplomáciai körökből most kiszivárgott, hogy a két kedvezményezett, Lengyelország és Szlovákia teljesen odavan a lehetőség miatt, a magyarok és a csehek viszont nem annyira örülnek, mert csak kevesebbet kapnának, és kilátásba helyezték, hogy akkor inkább a takarékos négyek oldalára állnak. Utóbbiak sokallják a keretösszeget és amellett kardoskodnak, hogy a mentőöv kétharmadát ne vissza nem térítendő juttatások alkossák. (Gulyás Gergely a múlt héten arról beszélt a Die Weltben, hogy Angela Merkel megígérte: nem csökken a strukturális transzferek összege – a szerk. megj.)

https://nepszava.hu/3080834_szabad-szemmel--faz-a-bizottsag-elnokenek-sikerult-megosztania-a-visegradi-csoportot-a-gazdasagi-mentocsomag-ugyeben

Katona civil ruhában: hátrébb lépett a CÖF-ös Csizmadia László

Csendben visszavonult a Nemzeti Együttműködési Alapot (NEA) irányító Tanács elnöki posztjáról a 73 éves, a civil szektorba 12 éve bekapcsolódó, de ebből 10 évet döntéshozói pozícióban és reflektorfényben töltő Csizmadia László. Az ő nevéhez fűződik a civil források pártszempontok szerinti elosztásának levezénylése.

Bármennyire visszatetsző politikai szerepet vállalt, és bármennyire tipikus figurája is a pártközpontokból és közforrásokból pénzelt, kormányzati centrumokból vezérelt álcivil (governmental NGO, GONGO) szervezeti vezetőnek, a civilek nem emiatt fognak a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítójára és a Békemenet szervezőjére rossz szájízzel emlékezni.

Az ugyanis mindenki „civil” joga, hogy ordas eszmékre tekintsen rajongással, hogy a politikusok kiszolgálója legyen, vagy hogy a másokat az orgoványi erdőbe elásni kívánókkal kvaterkázzon. Az azonban nem, hogy egyszerre ossza a pénzt a civileknek és legyen civil források kedvezményezettje.

https://magyarnarancs.hu/belpol/katona-civil-ruhaban-129510

A gyógyszerészi kamara elnöke visszaszólt Káslernek

Most vált egyértelművé, hogy gondolokodik Kásler a gyógyszerészekről.

Hankó kifejti, hogy közleménye nem ellenzéki támadás, az általa képviselt szervezet 2010 óta stratégiai partnere a kormánynak,és továbbra is elkötelezett a stratégiai együttműködés folytatása mellet, de Kásler indoklását nem tudja szó nélkül hagyni.

Először is felhívja Kásler figyelmét arra, hogy "a gyógyszertárak szakemberei az egészségügyi törvény és a gyógyszer-gazdaságossági törvény értelmében egészségügyi dolgozók, akik ráadásul egészségügyi intézményben dolgoznak, így joggal várták, hogy a „minden egészségügyi dolgozó” fogalomba ők is beletartoznak." Ráadásul idézi a miniszter márc. 20-i levelét is, amelyben külön kéri és köszöni a "gyógyszertárakban dolgozó kollégák" helytállását.

Hankó szerint Kásler azon okfejtése, hogy „az ágazat eleve nagyon magas, huszonöt százalékos haszonnal dolgozik”, egyszerűen nem igaz, dem a kkor ha profitként, sem akkor, ha haszonkulcsként kell érteni a mondandóját.

https://magyarnarancs.hu/belpol/a-gyogyszereszi-kamara-elnoke-visszaszolt-kaslernek-130519

Betámadta az ELTE oktatóját a kormánymédia, hallgatói petícióban álltak ki mellette

Ténybeli tévedésekre épül a Pestisrácok anyaga, ami politikai propagandistaként próbálja ábrázolni Polyák Gábor docenst, az ELTE médiajogi oktatóját — állítják Polyák hallgatói. A Pestisrácok-cikket cáfoló közleményt egyelőre aláírható petícióként köröztetik. Az oktatók örülnek a diákok kiállásának.

Aláírható petícióként köröztetik az ELTE egyes hallgatói az interneten azt a dokumentumot, amelyben cáfolják az egyetem egyik oktatóját durván betámadó, a Pestisrácokon a napokban megjelent cikk összüzenetét és bizonyos konkrét tényállításait is. A narancsos revolverportál azzal ment neki Polyák Gábornak, hogy az egyetemen voltaképpen politikai természetű (“liberális”) propagandát erőltet a diákjaira.

https://blog.atlatszo.hu/2020/06/betamadta-az-elte-oktatojat-a-kormanymedia-hallgatoi-peticioban-alltak-ki-mellette/

Négy pontban az első Orbán-Lukasenko találkozóról

Orbán Viktor első kétoldalú találkozója Alekszandr Lukasenkoval az autokratikus keleti rezsimekkel való politikai és gazdasági kapcsolatépítés újabb lépcsőfoka. Az európai uniós szomszédságpolitikának megfelelően a kapcsolatépítésnek van létjogosultsága, ugyanakkor a minszki látogatás valójában nem a Keleti Partnerségről szólt. ISTRATE DOMINIK elemzése.

https://pcblog.atlatszo.hu/2020/06/08/negy-pontban-az-elso-orban-lukasenko-talalkozorol/

Újabb nyomozás indult az Érdi Sport Kft-nél: most egy százmilliós csalás gyanúja kerül terítékre

“A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályán csalás bűntettének gyanúja miatt van folyamatban eljárás jelenleg ismeretlen tettes ellen” – közölte a Pest megyei rendőrség sajtóosztálya az Átlátszó megkeresésére, amikor arról érdeklődtünk, indult-e büntetőeljárás, és ha igen, milyen tényállás alapján azzal az esettel összefüggésben, amelyről Érd polgármestere május 30-án egy Facebook bejegyzésben beszélt.

Csőzik László a következőket írta ki közösségi oldalára:

“feljelentést [tettem] egy másik fontos ügyben, a Sport Kft.-t és a kézilabdasport-menedzsmentet érintő elképesztő visszaélésben, ahol egy közel 100 milliós hűtlen kezelés és költségvetési csalás történhetett a gyanú szerint, melyet a NAV megállapítása is igazolni látszik.”

https://orszagszerte.atlatszo.hu/ujabb-nyomozas-indult-az-erdi-sport-kft-nel-most-egy-szazmillios-csalas-gyanuja-kerul-teritekre/

Végleg kivégezheti az olimpiát a világjárvány

Nem biztos, hogy jövőre megrendezik a tokiói olimpiát, mivel a koronavírus-pandémia olyan helyzetet teremthet, amelyben még egy év múlva sem lesznek meg az ehhez szükséges feltételek. A versenyek megtartásának minimális követelménye a költségek jelentős csökkentése.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/tokio-kormanyzoja-szerint-a-2021-es-olimpia-sem-biztos-uj-szabalyokra-van-szukseg.707681.html

Radikális átalakítást ígér Palkovics hulladékfronton

A Klíma- és természetvédelmi akcióterv vállalásai közé tartozik az egyszer használatos műanyagtermékek kivezetése is, amely a múlt héten benyújtott törvényjavaslat alapján 2021 nyarán kezdődik - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy budapesti eseményen.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/palkovics-laszlo-itm-uj-lepesek-hulladek-szemet-muanyag.707700.html

Össztűz zúdult a polgármesterre - Megszólalt Pikó András

Kapott hideget-meleget a sajtóban Pikó András, Budapest VIII. kerületének polgármester azért a döntéséért, hogy egyik napról a másikra szolgáltatót váltott a kerületi közétkeztetésben. Döntését gyakorlatilag minden lehetséges fórumon támadja a kiebrudalt szolgáltató. A Klassz Menza Kft. vezetése Budapest Főváros Kormányhivatalához és a Közbeszerzési Hatósághoz fordult, de keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszéken is, igazát keresve. A tét nem csekély: szolid számítások szerint is a VIII. kerületi közétkeztetés 700 millió és egymilliárd forint közötti forgalmat generál évente. A Napi.hu szembesítette Pikó Andrást a vádakkal.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ossztuz_zudult_a_polgarmesterre_megszolalt_piko_andras.707617.htm

Spiró György: Az EU döntéshozói nem érdekeltek abban, hogy itt, a periférián gazdaságilag fejlett államok legyenek

A napokban jelent meg a Kossuth-díjas író új esszékötete, a Malaccal teljes éveink. Az írások 1969, 1989 és napjaink eseményeire is fölfűzhetők. Megtudhatjuk, milyen volt a hazai hatvankilences nemzedék, erkölcsösebbek voltunk-e a hatvanas években, mint ma, a rendszerváltásból miért lett belső gyarmatosítás, és vajon mitől retteg a társadalmi közép. E vékonyka kötet az elmúlt hatvan év átgondolására késztet minden olvasót.

https://168ora.hu/kultura/spiro-gyorgy-az-eu-donteshozoi-nem-erdekeltek-abban-hogy-itt-a-periferian-gazdasagilag-fejlett-allamok-legyenek-186265

Elrabolt gyerekkor – Sanyarú körülmények között, éhbérért robotolnak 5-17 évesek ültetvényeken, gyártósorok mellett

Az ENSZ kötelékébe tartozó Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) friss adatai szerint világszerte százötvenkétmillió öt és tizenhét év közötti gyerek kényszerül munkára. Nagy részük sanyarú körülmények között, éhbérért robotol ültetvényeken, gyártósorok mellett vagy éppen cselédként.

https://168ora.hu/kulfold/elrabolt-gyerekkor-sanyaru-korulmenyek-kozott-ehberert-robotolnak-5-17-evesek-ultetvenyeken-gyartosorok-mellett-186279

 

Ez fájhat Orbán Viktornak: jogellenesen és méregdrágán üzemeltek a tranzitzónák

Vég Márton mfor.hu

Még nincs és valószínűleg soha nem is lesz pontos mérleg arról, hogy mennyibe kerültek az adófizetőknek a május végén kiürített tranzitzónák. Bőven 20 milliárd forint lehet a költségvetési kiadás.

Még nem tudni, hogy mi lesz a sorsa a röszkei és a tompai tranzitzónáknak, amelyeket a luxemburgi székhelyű Európai Unió Bírósága május 14-i ítélete miatt kiürített a magyar kormány. A bíróság kimondta, hogy jogellenes őrizetnek minősül a menedékkérők elhelyezése a tranzitzónában, és az őrizet nem haladhatja meg a négy hetet. Hogy mennyire fáj a tranzitzónák bezárása az Orbán-kormánynak, azt jól mutatja, hogy még a legújabb nemzeti konzultációban is feltesznek majd róla egy kérdést a népnek.

https://mfor.hu/cikkek/makro/ez-fajhat-orban-viktornak-jogellenesen-es-meregdragan-uzemeltek-a-tranzitzonak.html

A DK törvényjavaslatot nyújt be, hogy minden balatoni településen legyen ingyenesen használható szabadstrand!

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese szombati sajtótájékoztatóján emlékeztetett: tavaly a sajtó számításai szerint egy négytagú családnak szállással együtt, de mindenfajta luxus nélkül akár a 300 ezer forintba is kerülhetett az egyhetes balatoni nyaralás. 

“Ez idén ennél is drágább lesz és nem csak a hazai turizmus járvány miatti erősödése miatt. Évek óta egyre kevesebb a Balatonon a szabadstrand, idén is több ilyen válik fizetőssé, a fizetős strandok pedig évről évre drágulnak. Rohamosan nő azoknak a magyar családoknak a száma, akik már a Balatonra is elérhetetlen luxusként tekintenek. Márpedig ez megengedhetetlen, a Balaton nem lehet luxus, a Balaton mindannyiunké.” - közölte a frakcióvezető-helyettes. 
Arató Gergely bejelentette, a Demokratikus Koalíció törvényjavaslatot nyújt be, hogy minden Balaton-parti településen kötelező legyen legalább egy ingyenesen használható szabadstrandot üzemeltetni. 

https://dkp.hu/hirek/5051/a-dk-torvenyjavaslatot-nyujt-be--hogy-minden-balatoni-telepulesen-legyen-ingyenesen-hasznalhato-szabadstrand-

GLOBÁLIS, SZÍNES KÖZÖSSÉG

Interjú Fodor Évával a CEU és a rendszerváltás kapcsolatáról

A Central European University létrehozásának gondolata 1989-ben merült fel, és igen gyorsan, 1991-ben már meg is alapították. Alapvető eszméje az volt, hogy miként segítheti egy oktatási intézmény a szovjet típusú diktatúrákból az átmenetet a demokratikus nyílt társadalomba. Fodor Évával, a CEU rektorhelyettesével arról beszélgetünk, mennyiben volt a CEU maga is a rendszerváltozás „terméke”, és mennyire hatott a társadalmi folyamatokra. MERÉNYI ÁGNES INTERJÚJA.

https://revizoronline.com/hu/cikk/8555/interju-fodor-evaval-a-ceu-es-a-rendszervaltas-kapcsolatarol/

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.