2020, június 6 - 09:01 Sajtószemle

Európa utolsó diktátorához látogat Orbán Viktor (frissítve)

Alekszandr Lukasenka belarusz elnök meghívására hivatalos látogatásra Fehéroroszországba utazik Orbán Viktor miniszterelnök pénteken - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. 

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/europa-utolso-diktatorahoz-latogat-orban-viktor.707513.htm

Orbán Viktor minszki útja előtt a magyar kormány egy 165 milliós templomfelújítással lepte meg a belarusz elnököt

Orbán Viktor pénteken utazik Minszkbe, hogy Alekszandr Lukasenko belarusz elnökkel tárgyaljon. De a hangulat megalapozására már csütörtök este megjelent egy kormányrendelet a Magyar Közlönyben, amivel a miniszterelnök 165 millió forint átcsoportosítását rendeli el Mogiljev városában található Uszpenszkij Szűz  Mária és Szent Sztaniszláv Székesegyház rekonstrukciójának támogatására. 

https://444.hu/2020/06/05/orban-viktor-minszki-utja-elott-a-magyar-kormany-egy-165-millios-templomfelujitassal-lepte-meg-a-belarusz-elnokot

Nem elég szorosak a politikai kapcsolatok Fehéroroszországgal

MTI MAGYAR NEMZET

A magyar-fehérorosz politikai és gazdasági kapcsolatok fejlesztését szorgalmazta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Minszkben, az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel folytatott tárgyalása első, sajtónyilvános részében.

A Függetlenségi Palotában

Orbán Viktor megtiszteltetésnek nevezte, hogy ő az első magyar miniszterelnök, aki hivatalos látogatást tesz Fehéroroszországban.

Régóta tartoztunk ezzel a látogatással – jegyezte meg, jelezve azt is, hogy Aljakszandr Lukasenka utoljára 1994-ben járt Magyarországon. Hozzáfűzte, reméli, ez is változik majd.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy

a két ország között nincs semmilyen rendezetlen vitás kérdés, nincs politikai érdekütközés, a tisztelet kölcsönös.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/nem-eleg-szorosak-a-politikai-kapcsolatok-feheroroszorszaggal-8203421/

Wittinghoff Tamás: a rezsim lassan bármit megtehet anélkül, hogy érdemi tiltakozás lenne ellene

Gyalázatos, ami most történik az önkormányzatokkal, az Orbán-kabinet nemhogy támogatná őket, még pénzt von el tőlük, szemben például az osztrák vagy a német kormányokkal, amelyek euró milliárdokat osztottak ki a helyhatóságok között – mondta Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában.

Hangsúlyozta, az önkormányzatoknak az embereket közvetlenül érintő problémák sokaságára kell megoldást találniuk. Többek közt a települések segítik a karanténban egyedül maradt időseket, a munkájuk elvesztése miatt nehéz helyzetbe került lakosokat, és támogatást adnak a rászoruló családok gyermekeinek ellátására is.

Nyilvánvaló tehát, hogy a járványhelyzet miatt, pluszforrásokra van szükség az önkormányzatoknál is. Ehhez képest, a kormány olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amellyel esetükben az elvonások összegét 46 milliárdról 160 milliárdra növelné. Közben meg azt látjuk, hogy a kormány tízmilliárdokat juttat barátoknak, haveroknak, rokonoknak mindenféle egyéb célokra, például szállodaépítésekre. Ezért nehéz elképzelni, hogy a településeket sújtó elvonásokat ne lehetett volna elkerülni, és a központi járványügyi feladatokat más összegből megoldani – mondta a budaörsi polgármester.

Wittinghoff az elmúlt tíz év tapasztalatai alapján, azt jósolja, hogy a kormánypárti polgármesterek nem fognak szót emelni – tisztelet a kivételnek –, vagy ha mégis, akkor egy idő után elhallgatnak, mert a kormány pénzvisszaosztással kárpótolja őket. A problémák pedig maradnak az ellenzéki vezetésű önkormányzatoknál, nekik kell majd megküzdeniük az elvonások miatti pénzhiánnyal. Közben a kormány meg mutogathat rájuk, hogy lám, nem tudják ellátni a feladataikat.

https://hirklikk.hu/kozelet/wittinghoff-tamas-a-rezsim-lassan-barmit-megtehet-anelkul-hogy-erdemi-tiltakozas-lenne-ellene/364571

Orbánnak igaza lett: a turizmusnak kampó

Áprilisban a koronavírus-járvány hatására, a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 98,7 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 95,0 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A szálláshelyek forgalma 97,0 százalékkal csökkent – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

https://hirklikk.hu/kozelet/orbannak-igaza-lett-a-turizmusnak-kampo/364685

Nőttek az eddig is hosszú várólisták

"Van olyan kórház az országban, ahol annyian vannak a csípőprotézis várólistán, hogy a kórház számításai szerint 5 évet kéne várnia annak, aki most kerül fel a listára."

A Pénzcentrum azt vizsgálta, a 2019 tavaszán tapasztalható várakozási időhöz képest 2020-ban mennyivel tovább várhatnak a páciensek egy-egy beavatkozásra.

http://medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/nottek_az_eddig_is_hosszu_varolistak

Átszervezik a Századvéget, kiszorítják G. Fodor Gábort a vezetésből

A Századvég-csoport volt az elmúlt tíz évben a kormány elsőszámú politikai háttérintézménye: több, ma ismert kormányzati politikus is itt kezdte közéleti pályáját, itt készülnek a kormányzati kutatások, ez az agytröszt szerződött le annak idején az amerikai Finkelstein-Birnbaum tanácsadópárossal, itt elemezték a kormányzati és választási eredményeket. A most átalakítás előtt álló cégcsoport eddig két nagyobb elemből áll össze: a még a '90-es években, a Fidesz első folyóirata mellett alapított - leginkább politikai istállónak tekintett - alapítványból, és a kutatásokat készítő, gazdasági tevékenységet végző Századvég Gazdaságkutató Zrt.-ből.

G. Fodort az elmúlt hetekben gyakorlatilag kivonták a think-tank irányításából. Formálisan ugyan még elnök, de napi szinten már nem ő irányítja a szervezet munkáját. G. Fodor jelenleg szabadságát tölti, megkeresésünkkor azt mondta, nem változott a szerepe, és a kuratórium változatlan összetételben működik, a 444-nek viszont több egymástól független forrás is bizton állította a változásokat. 

A Századvég-csoport már hosszú évek óta Habony Árpád befolyása alatt áll, aki az elmúlt éveket Londonban töltötte, ahol nemzetközi tanácsadói céget és hírügynökséget építgetett. Az önkormányzati választás után viszont Orbán visszahívta, hogy rakja rendbe a kormányzati kommunikációt, és a Századvéget. 

https://444.hu/2020/06/05/atszervezik-a-szazadveget-kiszoritjak-g-fodor-gabort-a-vezetesbol

Tizenhat újabb fertőzöttet azonosítottak

Újabb 16 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3970 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 3 krónikus beteg. Ezzel 542 főre emelkedett az elhunytak száma, 2245-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1183 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 41%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 48 %-a budapesti.  397 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen - közölte péntek reggel a központi járványoldal

Az oldal adatai szerint jelenleg 9693-an vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma elérte 202 606-ot.

https://444.hu/2020/06/05/tizenhat-ujabb-fertozottet-azonositottak

‘68-as szelek fújnak Amerikában, de Trumpnak keményebb dolga lehet, mint hitte

Trump törvényt és rendet hirdet, ahogy Richard Nixon tette győztes kampánya idején, a hatvanas évek zavargásainak közepén. A helyzet viszont most más: demokrata kihívója, Joe Biden erősödik.

Zavargások rázzák meg az Egyesült Államokat, amelyek központjában a faji alapú elnyomás és a rendőri brutalitás áll. A megmozdulásokon tüntetések keverednek erőszakos összecsapásokkal és fosztogatással, a rendőrség is nagyon durva módszereket alkalmaz. A republikánus elnökjelölt pedig törvényt és rendet ígér kampányában a felfordulástól megriadt szavazóknak.

Mindez nem a napokban, hanem 1968-ban történt. A hatvanas évek második felében zavargások sora tört ki számos amerikai nagyvárosban, Richard Nixon pedig összecsapásokból vett képekkel kampányolt, és meg is nyerte a választást.

https://444.hu/2020/06/04/68-as-szelek-fujnak-amerikaban-de-trumpnak-kemenyebb-dolga-lehet-mint-hitte

McLaren-jelentés: Aján Tamás 10 millió dollárral nem tud elszámolni, 40 doppingügyet eltussolt

A McLaren-jelentés szerint a Nemzetközi Súlyemelő Szövetséget 20 éven át vezető Aján senkinek sem engedett teljes betekintést a szövetség ügyeibe, rajta kívül senki sem tudta, hogyan működik pontosan. A jelentésben azt írják, Aján ellenőrzési mechanizmusa a készpénzre épült. A volt elnök volt az egyetlen pénzbeszedő, csak ő vehetett át készpénzt, csak ő vehetett ki a kasszából, gyakran elszámolás nélkül.

A pénz forrása elsődlegesen a befizetett doppingbüntetések voltak, és a legtöbb pénzt általában a szövetség kongresszusai előtt vették ki. A felhasználása követhetetlen, nem lehet tudni, mennyi kellett valóban az elszámolható költségekre, állítja a 

VIZSGÁLÓBIZOTTSÁG, AMELY MEGÁLLAPÍTJA AZT IS, HOGY AZ AJÁN VEZETTE SZÖVETSÉG 10,4 MILLIÓ DOLLÁRRAL NEM TUDOTT ELSZÁMOLNI.

A magyar sportvezető tevékenységét beárnyékolta a doppingolás is, az elmúlt évtizedben több mint 600 pozitív eset lett a súlyemelők között. A nyomozás szerint a szövetség még legalább 40 pozitív esetet eltitkolt, világversenyek arany- és ezüstérmeseit védték meg, olvashatóaz Insidethegamesen.

 

https://index.hu/sport/2020/06/04/ajan_tamas_mclaren_jelentes_dopping_eltussolas_10_millio_dollar_eltunes_sulyemeles/

 

Halasztja Karácsony a párbeszédet a kormánnyal

A főpolgármester a városvezetés lépését azzal indokolta, hogy

A 2021-ES KÖLTSÉGVETÉS TERVEZETE OLYAN MÉRTÉKŰ ELVONÁSSAL SÚJTANÁ A TELEPÜLÉSI, A KERÜLETI ÖNKORMÁNYZATOKAT ÉS A FŐVÁROST, AMELY BUDAPEST FEJLESZTÉSÉVEL, SŐT, MŰKÖDÉSÉVEL KAPCSOLATBAN IS BIZONYTALAN HELYZETET TEREMT.

Először történik olyan, hogy Budapest nettó befizetőjévé válna az államnak, vagyis a fővárosnak járó támogatások összegét meghaladja a budapestieket sújtó elvonás. Ennek a tarthatatlan, a válságkezelést ellehetetlenítő helyzetnek a feloldására a június 10-re szervezett, az önkormányzati szövetségek meghívásával tartandó belügyminiszteri egyeztetés adhat esélyt. Így a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának következő ülésére a kormány szándékainak tisztázása, a költségvetésről szóló egyeztetések után kerülhet majd sor.

Karácsony ezzel többek között az önkormányzatok bevételeinek koronavírusra való hivatkozással rendeleti úton megkurtított költségvetésére utalt: a kormány

·         ingyenessé tette a parkolást, jelentős bevételtől fosztva meg a nagyobb városokat,

·         csökkentették a gépjárműadó helyben hagyható részét,

·         a helyi iparűzési adó beszedésének jogát a települések helyett a megyei önkormányzatokhoz delegálták a veszélyhelyzetben.

 

https://index.hu/belfold/2020/06/05/halasztja_karacsony_a_parbeszedet_a_kormannyal/

 

Megtalálták egy ember hamvait a töki önkormányzat páncélszekrényében, de nem firtatták, hogyan és miért került oda, hanem eltemették

Tök község önkormányzatának egyik Facebook-bejegyzése és az alá írt komment, illetve az arra adott önkormányzati válasz ugyanis olyan, minden túlzás nélkül tökéletes irodalmi alkotást hoztak létre, amit a tények ismerete csak elrontani tudna. Pedig egyébként kevés érdekesebb kérdés van, mint az, hogy ki is az a Kálmán László, hogy hogyan halt meg és a hamvai utána miért éppen egy önkormányzati páncélszekrénybe kerültek. No meg az is, hogy ha már odakerültek, miért feledkeztek meg róluk és egyáltalán mennyi ideig bújkáltak ott azok a hamvak. Na és most, hogy megtalálták az urnát, miért nem akarnak tudni semmit az előzményekről?

Ezernyi kérdés, de bármelyik megválaszolása elrontaná ezt a tökéletesre csiszolt, meghaladhatalanul titkozatos, Örkény István szelleme által írt novellát:

itt a kommentek olvashatók

 

https://444.hu/2020/06/04/megtalaltak-egy-ember-hamvait-a-toki-onkormanyzat-pancelszekrenyeben-de-nem-firtattak-hogyan-es-miert-kerult-oda-hanem-eltemettek

 

Merkely Béla szerint ekkor jöhet a második hullám

Megvannak a magyarországi koronavírussal kapcsolatos keresztmetszeti felmérés eredményei: ez alapján az aktív fertőzöttek száma a vizsgált időszakban kétezer főnél is kevesebb, és néhány tízezer főben becsülhető a lakossági fertőzöttség március elejétől május elejéig, mondta Merkely Béla az InfoRádiónak.

A Semmelweis Egyetem rektora szerint jó esélye van hazánknak arra, hogy a nyáron – ha folyamatosan nyomon kísérik az újabb megbetegedéseket – nem alakul ki újabb járvány.

Merkely úgy látja, hogy érdemes ősz elején megismételni a korábban említett vizsgálatot, hogy az év végi időszakra megfelelő stratégiát lehessen kidolgozni.

A második hullámmal kapcsolatban elmondta,mindez azt jelenti, hogy közösségi térben emelkednek meg jelentősen a megbetegedések, az előzetes becslések szerint ezekre októberben, novemberben lehet számítani, de meglátása szerint nem lehet majd nagyobb, mint az első volt.

 

https://24.hu/belfold/2020/06/05/koronavirus-masodik-hullam-merkely-bela/

 

„Szörnyűek a számok” – komoly bajban Trump újraválasztási kampánya

A közvélemény-kutatási adatok szerint magabiztosan vezet az amerikai elnök előtt a kihívója, Joe Biden.

 

A Monmouth egyetem szerdán nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási adatai szerint Bidenre az amerikai választók 52 százaléka szavazna, ha most tartanák a választásokat, míg Trumpra 41 százalék. Hasonló eredményei lettek az ABC News és a Washington Post vasárnap közzétett közös felmérésének, ami szerint Bidenre 53 százalék, Trumpra pedig 43 százalék voksolna. A Fox News előző heti felmérése szerint Biden 48-40 arányban vezet Trump előtt, míg az Economist és a YouGov kutatása szűkebb, 45-42 arányú Biden vezetést mutat.

 

https://24.hu/kulfold/2020/06/05/trump-ujravalasztasi-kampany-usa-2020-joe-biden/

 

Elolvad a frakció, a távozók leszámolást emlegetnek: mi folyik a Jobbikban?

Májusban három országgyűlési képviselő lépett ki a Jobbikból, így kilencre nőtt a frakciót maguk mögött hagyók száma. A távozók súlyos szavakat vágtak Jakab Péter elnök fejéhez. A párton belüli mozgások mögött ideológiai és hatalmi okok is vannak, a többség ugyanis már a 2022 utáni időkre készül.

https://24.hu/belfold/2020/06/05/jobbik-frakcio-kilepes-jakab-peter-sneider-tamas/

Havi 1,2 millióért ad tanácsokat Káslernek az AH korábbi vezetője

Rekordnak számító, 1,2 millió forintos megbízási díjjal szerződtette a Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az Alkotmányvédelmi Hivatal volt vezetőjét. Balajti László szerződése a Kormany.hu táblázatában, az áprilisi szerződéslistáján látható — írta meg a Hvg.hu. A dokumentáció szerint a megbízás tárgya „Szakértői tevékenység a koronavírus elleni küzdelemmel kapcsolatos biztonsági és adminisztratív kérdésekben“.

Az AH volt vezetőjének megbízása 2020. április 13-tól érvényes és nem ért véget a járvány lecsengésével: egészen 2020. november 30-áig szól.

https://24.hu/belfold/2020/06/05/emmi-tanacsadas-balajti/

Bedöntötte a magyar ipart a koronavírus-válság, ezt hívják totális összeomlásnak!

portfolio

Elképesztő mértékben, 30,5%-kal zuhant az ipari termelés Magyarországon áprilisban az előző hónaphoz képest. A koronavírus-járvány időszakában akkora zuhanást láthattunk, amekkorára a 2008-2009-es világgazdasági válság legsúlyosabb időszakában sem volt példa.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200605/bedontotte-a-magyar-ipart-a-koronavirus-valsag-ezt-hivjak-totalis-osszeomlasnak-435572

Megalázásra, zaklatásra panaszkodnak az Operettszínház munkatársai

·         z Index több forrása is panaszkodott a Budapesti Operettszínház 2019-ben kinevezett új főigazgatójának (Kiss-B. Atillának) és ügyvezető igazgatójának (Kriza Zsigmondnak) szakmai munkájára és az általuk teremtett munkakörnyezetre.

·         Az ügyvezető igazgató egy évvel kinevezése után, a hivatalos indoklás szerint sikeres munka után, közös megegyezéssel távozott, forrásaink szerint ugyanakkor más van a háttérben.

·         A színház egy volt munkatársa szerint az ügyvezető igazgató megalázó kommunikációja elviselhetetlen munkakörnyezetet teremtett, őt súlyosan megviselték a vele történtek.

·         Egy másik volt munkatárs azt állítja, az ügyvezető igazgató a gyakori megalázásokon kívül a testére, a szexuális életére is elfogadhatatlan megjegyzéseket tett.

·         Mindketten azt állítják, minderről tájékoztatták a főigazgatót, de ő nem tett semmit.

·         Egy szakmai szervezet tájékoztatta az Operettszínházat fenntartó minisztériumot, de választ sem kapott az államtitkártól.

·         A főigazgató szerint kizárólag a rossz munkavégzés miatti retorzióktól tartó munkatársak panaszkodtak, alaptalanul.

·         A volt ügyvezető igazgató szerint is alaptalan rágalmakról van szó.

 

https://index.hu/kultur/2020/06/04/budapesti_operettszinhaz_megalazas_hatalommal_valo_visszaeles_kriza_zsigmond_kiss-b_atilla/

 

Lánchíd-felújítás: egyelőre senki sem fog beesni a Dunába

MTI MAGYAR NEMZET

Tarlós István volt főpolgármester, miniszterelnöki megbízott szerint érthetetlen, miért nem írták ki eddig a Lánchíd felújítására a kivitelezési tendert.

https://magyarnemzet.hu/belfold/lanchid-felujitas-egyelore-senki-sem-fog-beesni-a-dunaba-8203817/

 

Kilencmilliárdos támogatást kaphatnak az önkormányzatok

UTAK, HIDAK, JÁRDÁK ÉS INTÉZMÉNYEK FEJLESZTÉSÉRE LEHET PÁLYÁZNI JÚLIUS 10-IG

Borsodi Attila MAGYAR NEMZET

Kilencmilliárd forintos keretösszeggel pályázatot hirdetett a Belügyminisztérium a településeknek önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására – derült ki a Kormány.hu oldalon közzétett tájékoztatóból. A pályázat célja, hogy a bölcsődébe és óvodába járó gyermekek minél magasabb színvonalú ellátást kapjanak, az egészségügyi alapellátás biztosított legyen, a feltételek javuljanak. Emellett a pályázatban szintén forrást lehet nyerni a közös önkormányzati hivatalok fejlesztésére az igazgatási tevékenység biztosításához. Cél továbbá a rendszeres testmozgás elősegítéséhez szükséges feltételek megteremtése, illetve az önkormányzati tulajdonú belterületi utak, járdák és hidak állapotának javítása.

https://magyarnemzet.hu/belfold/kilencmilliardos-tamogatast-kaphatnak-az-onkormanyzatok-8203460/

 

Objektivitás BBC-módra: Varga Judit állta a sarat

Magyar Nemzet

Állta a sarat a BBC Newsnight című műsorában Varga Judit, aki rövid időn belül sokadik alkalommal kelt a magyar rendkívüli jogrend védelmére a nemzetközi sajtóban.

A brit közszolgálati csatorna csütörtökön késő éjjel élőben kapcsolta adásba a magyar igazságügyi minisztert, akinek nem volt könnyű dolga: a beszélgetés felvezetőjében Szél Bernadett tűnt fel, szokásához híven világgá kürtölve, hogy Magyarországnak radikális és szélsőjobboldali kormánya van.

A politikai vitaműsor hazánkról szóló felvezetőjében az is elhangzott, hogy hiába a jó járványügyi statisztika, a magyarok „máshogy fizetik meg” a vírushelyzet árát.

Varga Judit az adásban Kirsty Wark kérdésére kifejtette: amennyiben elfogadják a rendkívüli jogrend megszüntetésére vonatkozó törvényjavaslatot, akkor a veszélyhelyzet várhatóan június 20-án megszűnik Magyarországon.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/objektivitas-bbc-modra-varga-judit-allta-a-sarat-8202344/

 

Mának szóló Trianon-tézisek

A MAGYAR PATRIÓTÁK ERŐT MERÍTENEK ABBÓL, HOGY SZÁZ ÉV UTÁN MÉG MINDIG ITT VAGYUNK

Fricz Tamás Magyar Nemzet

Juhász Gyula annak idején azt írta versében, „Nem kell róla beszélni sohasem, de mindig, mindig gondoljunk reá.” Igen, mindig gondoljunk reá – de beszéljünk, írjunk is róla. Jómagam hét tézisben teszem meg ezt, a múltra emlékezve, de a jövő felé fordulva. Mert: mi itt maradunk.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/manak-szolo-trianon-tezisek-8202077/

 

Orbán Viktor Minszkben: Az EU szüntesse meg a Fehéroroszországgal szembeni szankciókat!

ORIGO

Magyarország azt az álláspontot képviseli, hogy az Európai Unió végre szüntesse meg a Fehéroroszországgal szembeni szankciókat - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Minszkben, miután tárgyalt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel.

Fehéroroszország résztvevője az EU keleti partnerség stratégiájának, de partnerség nem építhető szankciókkal- hangoztatta a Függetlenségi Palotában tartott közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor,

 

https://www.origo.hu/itthon/20200605-orban-viktor-minszkben-az-eu-szuntesse-meg-a-feheroroszorszaggal-szembeni-szankciok.html

 

A kormányszóvivő azt kéri, töltsék ki minél többen a nemzeti konzultációt

BORDÁCS BÁLINT origo

A nemzeti konzultációs kérdőívek rövidesen a postaládákba kerülnek, töltsük ki minél többen! - kérte Szentkirályi Alexandra Kossuth Rádiónak adott pénteki reggeli interjújában. A kérdőívek június közepén érkeznek meg a postaládákba, összesen 13 kérdésre lehet válaszolni.

A járvány elleni védekezés első szakasza sikeres volt, a Nyugat-európai államoknál - mint Olasz- vagy Franciaország-, is sikeresebb. A járványügyi készültség azonban még érvényben marad. Azok a jó intézkedések, amelyekkel minél többen egyetértenek, így a kormány újabb nemzeti konzultációt indít, hogy kikérje a magyar emberek véleményét - ezzel indokolta kormányszóvivő, hogy a kormány miért indított újabb konzultációt. 

Szavaiból kiderült, hogy a kérdések kitérnek a járvány második hullámára és az ahhoz kapcsolódó intézkedésekre is. 

https://www.origo.hu/itthon/20200605-szentkiralyi-alexandra-nemzeti-konzultacio.html

 

Balog Zoltán: emelkedik a külhoni lelkészek jövedelemkiegészítése

Két részletben megkétszerezi a határon túli lelkipásztorok jövedelemkiegészítő támogatását a kormány - mondta el az MTI-nek csütörtökön Balog Zoltán református lelkész. Kifejtette, jelképes, hogy éppen most, a trianoni évfordulóhoz kapcsolódva döntött a kormány arról: megduplázza a határon túli településeken tevékenykedő lelkipásztorok jövedelemkiegészítő támogatását. A döntés szerint még az idén 60 százalékkal növelik a kiegészítést, a fennmaradó hányadot pedig a jövő évtől kapják meg a külhoni lelkészek. Balog Zoltán hozzátette: a jövedelemkiegészítést felekezettől függetlenül minden olyan területen megkapják, ahol magyar ajkú hívek között szolgálnak lelkészek. Az idei kiegészítésre 252 millió forintot, a jövő évire pedig további 420 millió forintot fordítanak, így összesen 840 millió forintot tesz ki a külhoni lelkipásztoroknak szánt éves támogatás összege.

https://nepszava.hu/3080536_balog-zoltan-emelkedik-a-kulhoni-lelkeszek-jovedelemkiegeszitese

Világjárvány: már 6,6 millió felett a koronavírus-fertőzöttek száma

Egy nap alatt több mint 127 ezer új beteget, és több mint 5 ezer áldozatot regisztráltak.

https://nepszava.hu/3080570_vilagjarvany-mar-6-6-millio-felett-a-koronavirus-fertozottek-szama

N. Kósa Judit Nemzeti

Fényesre suvickolt tükröt tart a fideszes gerontokráciának a borzalmas Pénzügyminisztérium, amely a Mátyás-templom tőszomszédságában aranyáron készül éppen. Ez megy nekik: visszaépíteni valamit, ami százhúsz éve is ízléstelen és ósdi volt, a lottómilliárdos kivagyiságát erőltetni rá a Világörökségként óvott Várnegyedre, csak mert megtehetik.

Szokás mondani, hogy azért van ez, mert csipkés betonban akarják viszontlátni a megrendíthetetlen hatalmukat. De a helyzet ennél sajnos rosszabb: egyszerűen ennyit gondolnak a világról. Az volt a jó, ami régen volt, ami pompás volt, ami mellesleg akkor sem volt igaz, amikor a jelenidőt látta benne viszont az ország. A királyi palotába alig tette be a lábát az uralkodó, hisz minek bóklászott volna itt, a neki periférián. A minisztériumok fényűző épületekben félgőzzel működtek, a legfontosabb dolgok másutt dőltek el.

Kövér László és társai nem tehettek nagyobb szívességet az ellenzéknek annál, mint hogy megvonták tőlük a részvétel lehetőségét. A nagyképű semmitmondás, a veretes hazudozás így megmaradt az ő térfelükön. Más kérdés, hogy az állampolgár ennek az egésznek a láttán csak megvonja a vállát. Azt viszont rémülten hallja, hogy a járvány elleni védekezés kívánatos módjáról fognak vele nemzeti konzultálni. Jézus ereje, és hol vannak a hozzáértők?

https://nepszava.hu/3080548_nemzeti

„Igazságot akarunk, és meg is fogja kapni” – Washingtoni tömegmenetre szólítottak George Floyd gyászszertartásán

„George Floydnak ma nem a halottak között kellene lennie. Nem betegségben, hanem az amerikai igazságügyi rendszer működésképtelensége miatt halt meg” – mondta Al Sharpton tiszteletes.

https://nepszava.hu/3080560_igazsagot-akarunk-es-meg-is-fogja-kapni--washingtoni-tomegmenetre-szolitottak-george-floyd-gyaszszertartasan

Szabad szemmel: feladnák a leckét Budapestnek és Varsónak

New York Times/Reuters A lap azt írja: Németország az unió soron következő elnökeként azon van, hogy csak olyan tagállamok kaphassanak a 750 milliárd eurós gazdasági újjáépítési alapból, amelyek nem szegik meg a jogállami előírásokat. Ezt tartalmazza a Berlinben keltezett bizalmas politikai nyilatkozat, amelyhez Szlovénia és Portugália is csatlakozott, mivel a két kormány jövőre tölti be a soros elnöki teendőket. A hírügynökség szerint az állásfoglalás nyilvánvaló oldalvágás a populista, euroszkeptikus magyar és a lengyel vezetésnek, amely már eddig is kézzel-lábbal ellenzett minden megkötést.

https://nepszava.hu/3080554_szabad-szemmel-feladnak-a-lecket-budapestnek-es-varsonak

Az önkormányzatok negyedét sújtja a legújabb kormányzati intézkedés

A hozzájárulás fizetésére kötelezettek köre két és félszeresére nő, miután az iparűzési adó fizetési küszöbét tízezer forinttal szállítja le a kormány. A 3200 önkormányzatból nyolcszáznak nem marad szinte semmije, a többinek meg eddig sem volt szabad mozgástere.

https://hvg.hu/gazdasag/20200605_Szolidaritasi_hozzajarulas_Az_onkormanyzatok_negyede_lehet_befizeto

Ceglédi Zoltán: Vírusvallás reformációja

A koronavírust nem győzte le az emberiség, és a karantén sem volt közös áldozattétel - állapítja meg a HVG-nek írt publicisztikájában Ceglédi Zoltán politikai elemző, aki szerint a jelenlegi járványhelyzet nem különbözik érdemben a márciusitól, csak közben a többségnek elege lett a bezártságból.

Teljesen érthető, hogy márciusban valaki megijedt a járványtól. Én is. Szörnyű képek jöttek Bergamóból; mint később kiderült, azért, mert a többi olasz kórház nem vette át a betegeket. Nem „az” olasz egészségügy telítődött, hanem csak a lombard.

Nápolyból már nem a koronavírusosok, hanem a földhöz csapott gazdaság miatt éhezők képei érkeztek. Na ja, a #maradjonotthon a tehetősek sportja: villalakó gazdagok vetik oda gőgösen a számukra ismeretlen népnek, hogy érezzék már jól magukat otthon, a puha fészekben.

Erről szól még a cikk:

Hogyan lett a vírus mitológiai lény és a karantén áldozattétel?

Miért nincs rá ok, hogy most eltöröljenek minden korlátozást?

Milyen ember az, aki feljelenti a parkokban tartózkodó fiatalokat?

https://hvg.hu/360/202023_virusvallas_reformacioja

A Moszkvának kiadott fegyverkereskedő ügyvédjének irodája orosz megbízást kapott

A Fridman Róbert Ügyvédi Iroda kézbesítési megbízottja lett a Paks II.-t építő Roszatom egyik cégének.

Erről szól még a cikk:

Az orosz fegyverkereskedő elfogásáról

A kiadatása körüli bonyodalmakról

https://hvg.hu/360/202023_ganz_eeg_ugyvedi_megbizas

Hidvéghi: A baloldalra nem számíthatunk a második Soros-terv elleni küzdelemben

Magyar Hírlap

A baloldalra nem lehet számítani sem a második Soros-terv, sem a bevándorlás elleni védekezésben - mondta a Fidesz EP-képviselője pénteken sajtótájékoztatón, amelyen a nemzeti konzultációban való részvételre buzdított.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200605-hidveghi-a-baloldalra-nem-szamithatunk-a-masodik-soros-terv-elleni-kuzdelemben

Cenzúrát alkalmazhatnak George Soros emberei

A Facebook új felügyelőbizottságában a tagok több mint fele kötődik a milliárdoshoz – figyelmeztetett a Judicial Watch konzervatív jogvédő szervezet

Őry Mariann Magyar Hírlap

A Judicial Watch amerikai jogvédő szervezet górcső alá vette a Facebook új felügyelőbizottságát. A konzervatív testület figyelmeztetett, a George Soroshoz sok szálon kötődő testület cenzúrát alkalmazhat.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200605-cenzurat-alkalmazhatnak-george-soros-emberei

Fidesz: A gyöngyöspatai iskolaperben a jog nem találkozott az igazsággal

MH/ MTI

A gyöngyöspatai iskolaperben született bírósági ítéletekben a jog nem találkozott az igazsággal - jelentette ki Horváth László miniszterelnöki megbízott, a térség fideszes képviselője pénteken sajtótájékoztatón.

A politikus úgy fogalmazott: az igazsággal nem lehet vitába szállni, de a jogon lehet és kell is változtatni, ha az szembe megy az igazsággal. Az, ami Gyöngyöspatán megtörtént, nem történhet meg a jövőben az ország más vidékein - szögezte le. Nem történhet meg, hogy Soros-szervezetek szegregáció ürügyén, cigány embereket felhasználva, pénzszerző akciókat indítanak, felrúgják a társadalmi békét és településeket sodornak a csőd szélére - hangsúlyozta Horváth László.

A képviselő kifejezte azon szándékát, hogy ne részesülhessenek pénzjutalomban azok sem, akik több száz vagy akár több ezer órát hiányoztak az iskolából, erőszakosan félelemben tartották és bántalmazták a környezetükben élőket.

 

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200605-fidesz-a-gyongyospatai-iskolaperben-a-jog-nem-talalkozott-az-igazsaggal

ÉLET ÉS IRODALOM

Széky János

Angyalok híján

Ahogy márciustól májusig az epidemiológiához értettek meglepően sokan hazánkban, az utóbbi héten az amerikai belpolitikának támadt sok szakértője. Vélekedéseik nagyon tanulságosak, bár inkább a magyar belpolitika szempontjából. Két véglet van (nem számítva ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász nézetét, aki a földi élet minden jelensége mögött képes Soros György ártó kezét fölfedezni, most is sikerült). Az egyik jellemző helyzetértékelés szerint a fosztogatást, gyújtogatást, autószétveréseket, tévészékház elleni attakot a fősodorbeli baloldal is támogatja, mert a bal- (vagy amerikai szóhasználattal liberális) oldal már csak ilyen. Az ellenkező végponton arról vannak meggyőződve, hogy a fosztogatás és gyújtogatás érthető válasz arra, hogy Derek Chauvin fehér rendőr az afrikai amerikai George Floyd halálát okozta, és a végső felelős Donald Trump. Mint látható, a két értelmezésben közös, hogy folytonosságot lát a rendőr bűncselekménye miatti tiltakozás és a közrend elleni bűncselekmények között. Miközben nincs.

A Trump-utálók az elnök gyors, megszégyenítő bukását, sőt lemondását várják. Akik mindent megbocsátanak Trumpnak, azok sötét összeesküvést látnak az események mögött, amit a karizmatikus képességekkel bíró elnök úgyis legyőz.

Ami kimarad: az a demokrácia maga. Nem véletlenül marad ki, mert a hazai közönségnek kevés tapasztalata van a hatalommegosztáson alapuló, liberális képviseleti demokráciáról, ami nem azt jelenti, hogy a többségnek van igaza, és azt sem, hogy mindig a jók győznek. Vagy legalábbis efelé halad az emberiség.

https://www.es.hu/cikk/2020-06-05/szeky-janos/angyalok-hijan.html

 

ÉLET ÉS IRODALOM

Huszár Ágnes

A FOCI TUDOMÁNYA

Pünkösd előestéjén nagy eseménynek adott otthont a felcsúti Puskás Akadémia. Schmitt Pál, Mészáros Lőrinc, Csányi Sándor és más illusztris személyek jelenlétében bemutatták a Labdarúgás és tudomány című könyvet.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke történelmi összefüggésbe helyezve az eseményt rámutatott arra, hogy a magyar futball első aranykora Trianon után következett be, majd az ötvenes években a második. Ekkor többször előfordult, hogy a magyar tizenegy a zöld gyepen megverte a megszálló hatalmak csapatait. Ez is mutatja, hogy a labdarúgás a magyar történelem és kultúra része, sőt, „a futball maga az élet”.

A miniszterelnök szerint „a magyar futball alapvetően a zseniális megsejtések és ihletettség története”. Ehhez a gondolathoz csatlakozott Mocsai professzor, a Testnevelési Egyetem rektora, aki leszögezte, a sport, azon belül a futball is a művészeti ágak közé tartozik.

https://www.es.hu/cikk/2020-06-05/huszar-agnes/a-foci-tudomanya.htm

Alkotmányossági óvást emelt a Trianon-törvény ellen a román államfő

A bukaresti képviselőház május 13-án nagy többséggel – 235 vokssal 21 ellenében és 25 tartózkodás mellett – szavazta meg a törvénytervezetet, amely a "trianoni szerződés napjává" nyilvánítja június 4-ét Romániában.

Az államfő óvásában rámutatott, hogy a Trianon-törvény sérti az államhatalmi ágak szétválasztásának alkotmányos elvét, és inkább egy politikai nyilatkozat, mintsem egy jogokat és kötelezettségeket meghatározó jogszabály.

A törvénytervezetet kidolgozó Titus Corlatean szociáldemokrata szenátor szerint a törvény kihirdetésének megtagadása nemzetellenes gesztus Iohannis részéről, amelynek "meg fogja fizetni a politikai árát".

https://magyarnarancs.hu/kulpol/alkotmanyossagi-ovast-emelt-a-trianon-torveny-ellen-a-roman-allamfo-130459

 

Karácsony Gergely keményen beolvasott a kormánynak: minden budapestitől el akarnak venni 20 ezer forintot

Elege lett Karácsony Gergelynek, lemondta részvételét a jövő hétre tervezett főváros-kormány egyeztetésen. A főpolgármester a Budapestet is érintő újabb elvonások miatt sokallt be, indulatos Facebook-posztban olvasva be a kormánynak, amely most szerinte a sarcolással gyakorlatilag

Budapest-adót vezetne be.

Mint megírtuk, a jövő évi költségvetés elvenné az önkormányzatoktól azt a lehetőséget, hogy a helyi iparűzési adó bevételeit (hipa) magukra költsék, viszont cserébe kedvezményesen vehetnének fel hitelt.

https://168ora.hu/itthon/karacsony-vs-kormany-186181

 

Lapszemle - Der Spiegel: A legtöbb országrész újra egyesült az Unióban, de Orbán továbbra is fenntartja a nemzeti gyászkultuszt

https://168ora.hu/kulfold/lapszemle-186164

 

A szlovák kormányfő bocsánatot kért a magyarokat az anyanyelvhasználatuk miatt ért igazságtalanságokért

Igor Matovic: „nem vagyunk ellenségek, közeli testvérek vagyunk, bár anyáink más nyelven tanítottak minket beszélni”.

https://mandiner.hu/cikk/20200605_a_szlovak_kormanyfo_bocsanatot_kert_a_magyarokat_az_anyanyelvhasznalatuk_miatt_ert_igazsagtalansagokert

Készülhetnek a művészek a helyzet normalizálódására – Fekete Péter a Mandinernek

„Egyetlen magyar ember sem marad egyedül, s ez talán még inkább elmondható a kulturális élet szereplőiről” – mondja Fekete Péter. A kulturális államtitkárt a járvány miatt leállt kulturális élet megsegítéséről, a kultúra szférájában dolgozók munkaviszony-változásairól és az elmúlt hónapok újabb kultúrharcairól kérdeztük.

https://mandiner.hu/cikk/20200605_fekete_peter_interju

Elvennék az önkormányzatoktól a szemetet, jöhetnek a nemzeti hulladékgazdák

Az Átlátszó birtokába került miniszteri előterjesztés szerint a hulladékgazdálkodás kizárólagos állami tevékenységgé válhat, amit koncesszió útján, azaz magánvállalkozások bevonásával szerveznének meg. A feladatot teljesen elvennék az önkormányzatoktól, a 15 éves koncessziós szerződéseket a „megbízható hulladékgazdálkodó” magánvállalkozások nyilvános pályázatok mellőzésével is elnyerhetnék. Az előkészítő anyag több helyen elismeri, hogy teljes kudarc volt felforgatni ezt az ágazatot, súlyos problémák vannak, és rengeteg pénzünkbe fog kerülni a rendcsinálás.

Kormányközeli vállalkozások kerülhetnek helyzetbe

A koncessziót nyilvános pályázat útján, „megbízható hulladékgazdálkodó esetében” nyilvános pályázat mellőzésével is el lehetne nyerni.

https://atlatszo.hu/2020/06/05/elvennek-az-onkormanyzatoktol-a-szemetet-johetnek-a-nemzeti-hulladekgazdak/

Meglepő adatok jöttek az ingyenes parkolásról

Bár a kormány - indoklása szerint - azért tette ingyenessé a parkolást országosan a veszélyhelyzet ideje alatt, hogy az embereknek ne kelljen tömegközlekedniük, ez az intézkedés a magyarok kevesebb mint 10 százalékánál ért célt - derül ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatásból.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/pulzus-ingyenes-parkolas-autos-kormany-onkormanyzat.707527.html

Megvan, ki lesz Nagy Márton utóda az MNB alelnöki posztján

Orbán Viktor kormányfő Virág Barnabást javasolja az MNB új alelnökének.

Orbán Viktor miniszterelnök Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatójának kinevezését fogja javasolni az MNB alelnökévé Áder János köztársasági elnöknek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/mnb-alelnok-virag-barnabas-nagy-marton.707557.html

 

„Valójában ő volt az apám” – megszólal Horthy Miklós unokája

A kormányzó Horthy Miklós unokája kizárólag a Mandinernek mesél páratlanul érdekes életéről és spirituális útjáról, amely a Szubud mozgalmon át az iszlámra való áttérésig vezetett. Igen: Horthy Miklós unokája napi ötször imádkozik szőnyegen Allahhoz, Mekka felé fordulva. Nagyapját, aki mint kiderül, inkább apja volt, megvédi a támadásoktól; és kijelenti: mind a szélsőjobb, mind a balliberálisok félreértik a kormányzót. Orbán pedig nem épít új Horthy-kort. Horthy István Sharif kisgyerekként kis híján magyar király lett, de nem bánja, hogy nagyapja lesöpörte az ötletet az asztalról: mérnökként is megtalálta a számítását, évtizedeket élt Indonéziában, aztán az Egyesült Államokban. Ma Londonban él, meglepetésünkre mégis saját, budai hegyoldalon lévő villalakásában fogadta a Mandinert. Döbbenetünket csak fokozta a kiváló magyarság, amelyen az országból három és fél évesen elhurcolt Horthy megnyilvánult, ahogy a hasonlóság is: mintha csak a kormányzóval ültünk volna szemközt. Portréinterjúnk.

https://mandiner.hu/cikk/20151014_horthy_istvan_sharif_interju_valojaban_o_volt_az_apam

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.