2020, június 4 - 08:06 Sajtószemle

Elhunyt Göncz Árpádné

Göncz Árpádné életének 97. évében családja körében halt meg.

Göncz Árpád és Göntér Zsuzsa 69 éven át voltak házasok.

https://24.hu/belfold/2020/06/03/elhunyt-goncz-arpadne/

Kövér László óv a nemzetárulóktól, isteni igazságot emleget

A Magyar Nemzetben mutat utat a magyar nemzetnek a fideszes házelnök. Békülékenyebb az utódállamokkal, mint az EU-val és az ellenzékkel. A gyurcsányozás mellé zárkózik a momentumozás.

A mai balliberális politikusokban sincs elkötelezettség a nemzet iránt, Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezését (hogy az évfordulón Budapest egy percre álljon meg) sem tartja őszintének. Kövér László három csoportra osztja a baloldal politikusait.

·         Szégyelli, nem szívesen hirdeti a nemzettel kapcsolatos álláspontját.

·         Politikai számításból néhány kérdésben próbál nemzetinek tűnni, de a döntő pillanatban mindig kilóg a balliberális lóláb. Karácsony Gergelyt is ebbe sorolja.

·         Megveszekedett nemzetgyűlölők. Ezt Gyurcsány Ferencék és a momentumos élcsapat alkotja. Ők tőről metszett utódai az 1919-es bolsevistáknak.

 

https://24.hu/belfold/2020/06/03/kover-laszlo-interju-trianon-isten-baloldal-koronavirus/

 

Az eredeti cikk

Kövér László: A jövőt illetően hinni kell az egy isteni örök igazságban

NEM EGYMÁSTÓL, HANEM A NEMZETI ÖNAZONOSSÁGOT ELTÖRÖLNI AKARÓ ERŐKTŐL VAN FÉLNIVALÓNK

Baranyai Gábor Magyar Nemzet

A száz éve a Nagy-Trianon-palotában halálra ítélt Magyarország és magyar nemzet nemcsak él, hanem olyan teljesítményt tett le a világ asztalára egy évszázad alatt, amely Kövér László szerint jogos büszkeséggel tölthet el bennünket. Az Országgyűlés elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjúban arról is beszélt, hogy a magyar baloldal immár több mint száz éve újra és újra rátámad a saját nemzetére. Véleménye szerint Trianonban sem így szabták volna meg a határainkat, ha 1918–1919-ben a magyar baloldal nem árulja el a nemzetet.

https://magyarnemzet.hu/belfold/kover-laszlo-a-jovot-illetoen-hinni-kell-az-egy-isteni-orok-igazsagban-2-8192066/

Féltérdre ereszkedve üzeni a sportvilág: Elég volt!

George Floyd halála miatt egyre több sportoló emeli fel a szavát.

Két éve a közbeszédben igen aktív LeBron James mondta el a véleményét Donald Trumpról, ami után az amerikai elnököt támogató Fox News bemondója, Laura Ingraham azt mondta: nem kíváncsi egy olyan ember politikai véleményére, aki évi 100 milliót keres azzal, hogy egy labdát pattogtat.

Fogd be és kosarazz! – üzente akkor Ingraham.

Vagy ott van Colin Kaepernick esete, aki épp a rendőri brutalitás hatására döntött úgy, hogy féltérdre ereszkedik az amerikai himnusz alatt, mondván: addig nem áll fel, amíg az országban megtorlatlanul maradnak a hatósági túlkapások a feketékkel szemben. Sokan csatlakoztak hozzá, mégis kikopott a ligából, a szerződése lejárt, és azóta senki sem akarta bevállalni, hogy leigazolja őt, hiába hozták hírbe több csapattal is.

Pedig letaglózó visszanézni a térdelős képeit pár nappal azután, hogy egy fekete férfi belehalt abba, hogy egy fehér rendőr a torkán térdelt percekig.

 

George Floyd halála kapcsán egyre többen hallatják a hangjukat a sportolók közül. A koronavírus-járvány miatti leállásból még csak most kezd talpra állni a sportvilág, egyelőre kevés versenysorozat indult újra. A Bundesliga mint a legmagasabban jegyzett, jelenleg is zajló labdarúgó-bajnokság kiemelt figyelmet kap, a legutóbbi fordulóban pedig többen is úgy érezték, eljött az ideje, hogy üzenjenek:

·         a schalkés Weston McKennie a csapatkapitányi karszalagjával,

·         a Mönchengladbach játékosa, a világbajnok Liliam Thuram fia, Marcus térdelős gólörömével,

·         a dortmundi Jadon Sancho és Achraf Hakimi a pólójukra írt felirattal.

Célba ért a mondandójuk, az egész világ odafigyelt rájuk és egyre többen csatlakoznak hozzájuk. Bár a többi topliga egyelőre még csak a visszatérésre készül, a Liverpool és a Chelsea térdelős csapatfotója is erős üzenet az összefogásról és az egyenlőségről.

https://24.hu/sport/2020/06/03/george-floyd-halala-sportvilag-osszefogas-reagalas/

 

Ontja a milliárdokat a dohánybiznisz Lázár holdudvarának

Évente bő négymilliárd forintot termel a dohánymonopólium. A Lázár János holdudvarához sorolt Sánta családnál lassan 40 milliárd forintos vagyon bontakozik ki. A trafikokat ellátó cég felügyelőbizottságában egy nyugdíjas miniszter is feltűnik.

 

https://24.hu/belfold/2020/06/03/milliardokat-hoz-a-dohanybiznisz/

 

Megnyitották a határokat, három hónap után megindultak az olaszok

A forgalmasabb autósztrádákon a kora hajnali óráktól kezdve nőtt a forgalom, és volt, ahol sorok is kialakultak, ami az ország március 11-i lezárása óta most először történt meg. Kisgyerekes családok szálltak fel a vonatokra a milánói központi pályaudvaron, az óvodák, iskolák még nem nyitottak újra, így az utazási korlátozás feloldásával a családok ismét felkereshetik a távolabb élő nagyszülőket, víkendházakat vagy üdülőhelyeket. A szicíliai Messina kikötőjében sorokban álltak a komphajókkal az olasz csizmára átkelő járművek.

Majdnem három hónap után Olaszország régiói között teljesen szabaddá vált a mozgás, semmilyen engedély vagy igazolás nem szükséges.

https://24.hu/kulfold/2020/06/03/olaszorszag-koronavirus-hatar-nyitas/

 

1600 katona áll bevetésre készen Washington körül a szűnni nem akaró tüntetések miatt

Hetedik napja nem látszik csillapodni az a tiltakozás-hullám az Egyesült Államokban, amelyet George Floyd halála indított el május utolsó napjaiban. 

 

Az amerikai sajtó beszámolói szerint több nagyvárosban a zavargások miatt bevezetett kijárási tilalom ellenére mentek utcára ezrek kedden a rendőri erőszak ellen tiltakozni. A legnagyobb megmozdulások New Yorkban, Portlandben, Minneapolisban és Los Angelesben voltak a Guardian beszámolója szerint.

 

https://444.hu/2020/06/03/1600-katona-all-bevetesre-keszen-washington-dc-korul-a-szunni-nem-akaro-tuntetesek-miatt

 

Kisajátított múltidézés: csak a kormánypártok hangja hallatszik majd a parlamenti megemlékezésen

Lett volna esély arra, hogy az Országgyűlés politikai törésvonalaktól mentesen tartsa meg emlékülését június 4-én, a trianoni szerződés századik évfordulóján, de végül csak a kormánypártok hangja hallatszik majd.
A csütörtöki megemlékezés részeként Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Áder János köztársasági elnök mond majd beszédet, míg a képviselők elkezdik megvitatni „A nemzetiségi önazonosság védelméről” szóló politikai nyilatkozatot. A holnapi „vitában” ugyanakkor az ellenzéki frakciók nem kaphatnak szót.

 

https://nepszava.hu/3080267_kisajatitott-multidezes-csak-a-kormanypartok-hangja-hallatszik-majd-a-parlamenti-megemlekezesen

 

Újabb törvénnyel csuklóztatja az önkormányzatokat a kormány

Egy újabb adókivetési lehetőséget vesznek el az önkormányzatoktól, és törvénybe írják, hogy a helyi iparűzési adót tilos lesz a hivatali dolgozók bérére költeni.

 

Elveszik az önkormányzatoktól azt a lehetőséget is, hogy az ingatlanokon elhelyezett reklámhordozókra adót vessenek ki.

Hitelt azonban egy kicsivel könnyebben vehetnek fel az önkormányzatok, mint eddig. Most csak kormányzati engedéllyel adósodhatnak el a települések, ez után viszont 200 milliárd forint értékig köthetnek évente egy rövid lejáratú hitelszerződést. A gyakorlatban ezt azt jelentheti, hogy a decemberi iparűzési adó bevételét a májusi megfizetésig visszapótolhatják a költségvetésükbe. A kormány engedélyére nem lesz szükség az olyan szerződéseknél, amelynek az értéke 1 milliárd forint, vagy az iparűzésiadó-bevétel 10 százaléka alatt marad, ám a miniszter megtilthatja a szerződéskötést.

 

https://hvg.hu/gazdasag/20200603_onkormanyzat_koltsegvetes_megalapozo_ado

 

Nem válogat az eszközökben a munkaadó, ha szabadulni kell a gyereket váró munkavállalótól

A Magyarországon nagyjából a járvány félidejének számító április hónapban a KSH adatai szerint 136 ezerrel kevesebb embernek volt munkája, mint az előző év ugyanezen hónapjában, és az is tudható, hogy a frissen állásukat vesztettek között jóval nagyobb arányban vannak a női munkavállalók.

Az Amnesty International friss jelentése szerint a magyarországi munkahelyeken közvetlenül a járvány kitörése előtt is súlyos hátrányokat kellett elszenvednie a gyerekes, vagy az éppen gyermeket váró nőknek.

A jelentést készítő kutatók 2019 szeptembere és 2020 márciusa között 40 olyan nővel készítettek interjút, akiket „nemi alapon, vagy anyaságuk miatt” ért már közvetett vagy közvetlen hátrányos megkülönböztetés a munkaerőpiacon.

https://444.hu/2020/06/03/nem-valogat-az-eszkozokben-a-munkaado-ha-szabadulni-kell-a-gyereket-varo-munkavallalotol

Mesterházy: Az, hogy a Mészáros családnak még így se kelljen adót fizetni az adófizetőktől kapott pénzből, felháborító

A Parlamentben vitáztak arról a törvényjavaslatról, amit két Fidesz-alelnök, Kósa Lajos és Novák Katalin nyújtott be, és ami szerint a jövőben a testvérek is illetékmentesen ajándékozhatnának egymás között, illetve örökölhetnének egymástól.

Az MSZP-s Mesterházy Attila és a DK-s Varju László is azt mondta, nem támogatják a javaslatot, a családtámogatásnak jobb módja is van ennél. Mesterházy azt mondta, bizonyos összeg felett kellene illeték, Varju pedig arról beszélt, hogy megint a Mészáros családnak kedveznek.

Novák Katalin családügyi államtitkár azt mondta, sajnálja, hogy nem támogatja az ellenzék a magyar családok támogatását.

https://444.hu/2020/06/03/mesterhazy-az-hogy-a-meszaros-csaladnak-meg-igy-se-kelljen-adot-fizetni-az-adofizetoktol-kapott-penzbol-felhaborito

Müller Cecília: Az idősotthonokban gondozott 5991 személyből 899-en lettek koronavírusosak

Közülük 468 embert már gyógyultnak minősítettek.

https://nepszava.hu/3080306_muller-cecilia-az-idosotthonokban-gondozott-5991-szemelybol-899-en-lettek-koronavirusosak

A megfelelő magyar kormányzati akarat megszületését próbálja kivárni egy nemzetközi szervezet

Az azért intő jel lehet, hogy évek óta hanyagolja Magyarország az európai korrupcióellenes szakértői szervezet ajánlásainak teljesítéseit.

Magyarország következetesen nem teljesíti az Európa Tanács korrupcióellenes szakértői testületének (GRECO) az ajánlásait. A strasbourgi székhelyű szervezet rendre elégtelennek minősíti a javaslataira adott magyar válaszokat, ami miatt az ország immár 2017 óta úgynevezett meg nem felelési eljárás alatt áll. A GRECO szerdán nyilvánosságra hozott éves jelentéséből kiderül, hogy Magyarország tavaly ugyanott tartott, mint 2018-ban, vagyis ugyanannyi ajánlást nem teljesített, mint egy évvel korábban. Marin Mrčela elnök a beszámolót bemutató videokonferencián ugyanakkor a korábbiaknál jobbnak minősítette a szervezet és a magyar hatóságok kapcsolatát, miután Budapest hosszú szünet után tavaly végre nyilvánosságra hozta az éves jelentést. “Most arra várunk, hogy meglegyen a megfelelő politikai akarat az ajánlásaink végrehajtására” — tette hozzá lapunk kérdésére.

https://nepszava.hu/3080308_a-megfelelo-magyar-kormanyzati-akarat-megszuleteset-probalja-kivarni-egy-nemzetkozi-szervezet

Na, ki az, akihez képest a Spar, az Audi, vagy épp a BKV nincs a kanyarban sem

Mészáros Lőrinc az állam után a legnagyobb munkaadó ebben a hazában.

https://nepszava.hu/3080307_na-ki-az-akihez-kepest-a-spar-az-audi-vagy-epp-a-bkv-nincs-a-kanyarban-sem

A járvány elleni védekezés részeként rengeteget költ a kormány egy fenntarthatósági világtalálkozóra

Az eseményre csekély 10 milliárd forintot emészt fel.

https://nepszava.hu/3080285_a-jarvany-elleni-vedekezes-reszekent-rengeteget-kolt-a-kormany-egy-fenntarthatosagi-vilagtalalkozora

Nem kéne hülyének nézni a választókat!

Bánó András

„Ha ez így megy tovább, az ellenzéknek semmi esélye nem lesz 2022-ben” – így beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Török Gábor politológus. Nem szokott az ember politológusokkal vitatkozni, de most mégis ezt teszem.

Török Gábor azt is kijelentette, hogy a járvány alatt politikai értelemben „a kormány leiskolázta az ellenzéket”. Miben is? Mi volt a leiskolázás?

Csak nem az, hogy kétharmadával visszaélve, átvitte a felhatalmazási törvényt, és elérte, hogy dekrétumokkal irányíthassa az országot?

Csak nem az, hogy megnyomorítva anyagilag az ellenzéki pártokat, hatalmi szóval elvette költségvetésük 50 százalékát?

Csak nem az, hogy kivéreztette az önkormányzatokat, egyrészt a  gépjárműadó egy részének elvételével, és a bejelentéssel, hogy jövőre teljes egészében elvonja ezt a pénzt?

Csak nem az, hogy ingyenessé tette a parkolást, és ezzel újabb bevételtől fosztotta meg a nehéz helyzetben lévő önkormányzatokat?

Csak nem az, hogy Karácsony Gergelyt tette mindenért felelőssé, főként a Pesti úti idősotthon kapcsán, a főpolgármester ostorozása pedig most már odáig fajult, hogy Hollik István Fidesz-frakcióvezető a Deák téri késelésért is őt tette felelőssé?

Csak nem az, hogy a bankoknak lehetővé tették, hogy öt éven beül visszakapják a tőlük most „elvont” befizetést?

-.-

https://hirklikk.hu/kozelet/nem-kene-hulyenek-nezni-a-valasztokat/36455

Témakörönként mutatja be a kormány az új nemzeti konzultációt

HÍR TV MAGYAR NEMZET

A kormány az elmúlt napokban véglegesítette az új nemzeti konzultáció kérdőívét, szerdától pedig témakörönként be is fogja mutatni azt – jelentette be Dömötör Csaba a HírTV Magyarország élőben című műsorának keddi adásában.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkárának közlése szerint a témakörök érinteni fogják az egészségügyi védekezést, a gazdasági lépéseket és szó esik a migrációs összefüggésekről is.

Attól, hogy járvány van, az még nem jelenti azt, hogy a migrációs kérdés lekerült volna a napirendről, ezek a folyamatok egymás erősítik, így együttesen kell ezekben az ügyekben helytállni – hívta fel rá a figyelmet Dömötör Csaba.

https://magyarnemzet.hu/belfold/temakoronkent-mutatja-be-a-kormany-az-uj-nemzeti-konzultaciot-8193452/

A Jobbik mára egyenlő a széthullás szinonimájával

Bákonyi Ádám MAGYAR NEMZET

Megkezdte munkáját az Országgyűlés szerdai ülése. Napirend előtt felszólalásában Mellár Tamás (Párbeszéd) Ady Endre Ismeretlen Korvin-kódex margójára című művét idézve arról beszélt, hogy Magyarország 2010 óta a rengeteg uniós pénz segítségével felzárkózhatott volna Európához, megerősíthette volna a demokráciát és polgári osztályt. Szerinte a kormány mégis ennek ellenkezőjét tette, illiberális államot teremtett, kelet felé fordult, és „rázza az öklét” Európa ellen. – Kompország megint elindult kelet felé – mondta.

Tállai András válaszában jelezte, nem igazán érti, Mellár mit akart mondani, azt viszont biztosnak nevezte, hogy

az ellenzék teljesen másként ítéli meg az elmúlt tíz évet, mint a kormány, és nem becsüli meg azt, amit a magyar emberek, a társadalom felmutattak.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-szamok-cafoljak-az-ellenzek-allitasait-8193323/

Donald Tusk szélnek eresztette a néppárti bölcseket

DEUTSCH TAMÁS: AZ EURÓPAI NÉPPÁRT ELNÖKE ORBÁN-FÓBIÁBAN SZENVED

Judi Tamara (Brüsszel) MAGYAR NEMZET

Magáért beszélt Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár nyilatkozata, Donald Tusk valóban szélnek eresztette a néppárti bölcseket – erősítette meg lapunk kérésére Deutsch Tamás. A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője szerint a néppárti trió hiába is mondta, hogy jó úton haladnak a megbeszélések a Fidesszel. – Nem volt még példa arra, hogy az elnök inkább tehertételt jelent a pártcsaládnak, mintsem lendítőerőt – véleményezte Donald Tusk elmúlt időszakra jellemző magyarellenes kirohanásait.

– Orbán-fóbiában szenved, és a Kaczyński ellen folytatott politikai dzsihádjában minden erejével a magyar miniszterelnököt támadja. Sajnos a néppárt működését is ennek, a lengyel belpolitikai csatározásnak rendeli alá – húzta alá. Az EP-képviselő elárulta azt is, hogy még Manfred Weber, a néppárt parlamenti frakciójának vezetője is az uniós joggal összeférőnek ítélte meg a magyar rendkívüli jogrendet.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/donald-tusk-megszuntette-a-nepparti-bolcsek-munkajat-8192951/

Donald Trump szerint Soros György pénze áll a gyújtogatások és fosztogatások mögött

ORIGO

Donald Trump, amerikai elnök megosztotta a Fox News tegnapi adását, amelyben Soros György szerepéről beszélgettek a napokban kirobbant, erőszakos megmozdulások kapcsán. Ezzel az amerikai elnök arra utalt, hogy a milliárdos spekuláns állhat a háttérben. Az Origo ennek kapcsán összeszedte, milyen kapcsolódási pontok vannak Soros és a tüntetéssorozat radikális baloldali főszereplői között.

https://www.origo.hu/nagyvilag/20200603-black-lives-matter-antifa-egyesult-allamok-zavargasok-soros-gyorgy.html

Miközben a radikális baloldal feldúlja Amerikát, George Clooney Trump elleni választási kampányba kezdett

ORIGO

A demokratáknak akar szavazókat szerezni. Korábbi feketék elleni rendőri erőszakokat sorol fel,de majdnem mindegyik Obama elnöksége alatt történt. A mostani fosztogatásokat pedig elhallgatja.

https://www.origo.hu/nagyvilag/20200602-george-clooney-daily-beast.html

Trump addig kiáltott fake newst, hogy már rendőrök támadnak újságírókra az utcán

Szemen lőtt fotósok, könnygázzal lefújt operatőrök, letartóztatott tévéstábok – az elmúlt egy hét amerikai tüntetéshullámaiban soha nem látott atrocitások érték a munkájukat végző riportereket. A felvételek és a beszámolók alapján ráadásul sok esetben nehéz a véletlennel magyarázni a támadásokat. Szakértők arra figyelmeztetnek: Donald Trump média ellen folytatott hadjárata veszélyes hullámokat indíthat el nemcsak az Egyesült Államokban, hanem az egész világon.

https://hvg.hu/vilag/20200603_fake_newst_ujsagiro_atrocitas_Trump_Egyesult_Allamok

Több százmilliárdos játszótere lesz Orbánéknak az álcázott járványalapokkal

Jövőre visszaáll a gazdaság a gyors, egyensúlyi növekedési pályára – vagy legalábbis ennek jegyében készült a 2021-es költségvetés tervezete, amely feltűnően sok propagandisztikus célt és a lényeget elkendőző trükköt tartalmaz.

A dokumentum szisztematikusan úgy csoportosítja az egyes kiadási tételeket, mintha a kormány az erejét megfeszítve küzdene a járvány és a válság elhárításáért, miközben a kényelmetlen, kritikára alkalmat adó kiadásokat sokszor tíz- és százmilliárdos összegző sorokban rejti el. Varga Mihály szerint a tömörítés megkönnyíti az áttekinthetőséget, pedig valójában megnehezíti, egyes területeken pedig egyenesen lehetetlenné teszi.

https://hvg.hu/360/20200603_Alcazott_alapok_megugro_allamadossag

Már nem tartunk a járványtól, és nem hiszünk a kormány számaiban

A jelek szerint a megkönnyebbüléssel párhuzamosan egyfajta sérthetetlenségi hit is épül.

https://nepszava.hu/3080069_mar-nem-tartunk-a-jarvanytol-es-nem-hiszunk-a-kormany-szamaiban

Repülőgépek húzták az égen George Floyd utolsó szavait szerte Amerikában

 

Az emberáldozatot követelő brutális rendőri fellépés ellen szervezett május 30-i tüntetések során öt amerikai város egén voltak láthatók a megrázó szavak.

Az akció célja az volt, hogy mindenki figyelmét felhívják az amerikai állampolgárok elleni embertelen bánásmódra. A zászlókon a következő mondatokat lehetett olvasni (zárójelben a város, mely fölött a repülő elrepült):

·         Kérem, nem kapok levegőt. (Detorit)

·         Fáj a gyomrom. (Miami)

·         Fáj a nyakam. (Dallas)

·         Mindenem fáj. (Los Angeles)

·         Meg fognak ölni. (New York)

A repülőkről és az általuk húzott zászlókról azok készítője, Jammie Holmes tett közzé fotósorozatot az Instagram-oldalán:

https://pestihirlap.hu/2020/06/03/repulogepek-huztak-az-egen-george-floyd-utolso-szavait-szerte-amerikaban/

Matolcsy György: Három válság Magyarországon

Miért is ne tanulhatnánk az elmúlt fél évszázad magyar válságaiból a mostani járvány hatásainak kezelésénél?

https://novekedes.hu/mag/matolcsy-gyorgy-harom-valsag-magyarorszagon

Kőszeg Ferenc: Galsworthy − Kérjen bocsánatot!

Pesti Hírlap

„Samy (duzzogva): Engem megsértettek ebbe a darabba!… Kérjen bocsánatot a szerző!…
Galsworthy (bekopog, bedugja a fejét): Pardon – nem lakik itt bizonyos Lendvay-Lehner?
Onke: Nem, kérem, egy emelettel feljebb.
Galsworthy: Akkor bocsánatot kérek. (El)”

(Karinthy – Galsworthy: Behovete Gentlemen)

Van ilyen politikus

Az élet megint egyszer Karinthyhoz kezd hasonlítani. Orbán Viktor 2019 márciusában hasznos – a baloldal számára hasznos – idiótáknak nevezte azokat az Európai Néppárt azon képviselőit, akik a Fidesz kizárását követelték a mérsékelt jobboldali pártcsaládból. Orbán elnézést kért a sértő kifejezésért. A kínos helyzetből Orbán megint kivágta magát. De a bírálói véleménye nem változott meg

https://pestihirlap.hu/2020/06/03/koszeg-ferenc-galsworthy-%e2%88%92-kerjen-bocsanatot/

Gigantikus szobrokat rendelt a Magyar Nemzeti Bank

Magyarországon is lesz egy monumentális harcoló medve-bika szobor, miután a Magyar Nemzeti Bank úgy ítélte meg, hogy a tőzsdénél elhelyezett „alig észrevehető” hasonló tematikájú bronz plasztika nem elegendő. A több városból ismert tőzsdei motívum mellé pedig – ha már úgy is szobrot szereznek be – egy harmincméteres felhőt is rendelnek, amiből kilenc oroszlán ugrik majd ki. Ennél is érdekesebb azonban, hogy mindezzel a Magyar Telekom korábbi székházát díszítik fel, ami időközben minden jel szerint közvetve a jegybank, illetve annak egy alapítványa tulajdonába került.

https://index.hu/kultur/2020/06/02/gigantikus_szobrokat_rendelt_a_magyar_nemzeti_bank/

Csányi Sándor egyre többet keres a céggel, amit elhappolt Bige László elől

4,4 milliárd forint nyereséget hozott Csányi Sándor OTP-vezér legnagyobb agrárérdekeltsége, a KITE Mezőgazdasági Zrt. tavaly. Ez 200 millióval több az előző évinél, és a cég forgalma is bő 10 milliárddal, 301 milliárd forintra nőtt egy év alatt. De a nyereségnél jóval több pénzt vehet ki a főbankár a mezőgazdasági integrátorból, ugyanis a közgyűlés (lényegében Csányi három cége) úgy döntött, hogy az eredménytartalékból „részvényenként 84 830 forint, azaz összesen 12 579 440 700 forint osztalék kerül kifizetésre”.

Ez a 12 milliárd majdnem háromszor több a tavaly megtermelt nyereségnél, de van honnan kivenni, mert az eredménytartalékban a múlt év végéig több, mint 42 milliárd forintot halmoztak fel.

A KITE az a cég, amelyet egy másik milliárdos, Bige László műtrágyakirály orra elől szerzett meg Csányi néhány éve, egy nem túl elegáns trükkel. Bige lemaradt az üzletről, az ország legnagyobb mezőgazdasági integrátora az ellenlábasa érdekeltségébe került, és ez azt is jelenti, hogy Bige műtrágyagyárainak a felvevőpiaca is ennyivel szűkült. A két viszálykodó milliárdos közül mostanában egyértelműen Csányi áll jobban, sőt Bigének a válság mellett a hatóságokkal is hadakoznia kell. Mint nemrég beszámoltunk róla, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolja, és börtönbüntetést kér az ország egyik leggazdagabb emberére.

https://24.hu/belfold/2020/06/02/csanyi-sandor-ebige-laszlo-kite-12-milliard-osztalek/

Mirkóczki Ádám is kilép a Jobbikból

A párt és Mirkóczki Ádám egri polgármester közös közleményt adott ki, melyben hangsúlyozzák, a politikus nem valamilyen nézeteltérés miatt hagyja ott a Jobbikot, döntésének nincs köze az utóbbi időben a párt körül zajló eseményekhez.

„Kiemeljük, hogy nem politikai döntés született sem a Jobbik, sem pedig Mirkóczki Ádám részéről: a polgármester csak és kizárólag az Eger városáért érzett felelősségtudata miatt hagy fel a pártpolitikával. Mirkóczki Ádámnak semmilyen konfliktusa nincs és nem is volt a párt mostani elnökségével, és egyetért a Jobbik irányvonalával is” – bizonygatja a közlemény.

Mirkóczki 2010-től a Jobbik szóvivője volt, 2019 januárjától viszont már semmilyen pozíciót nem töltött már be a pártban, októberben pedig Eger polgármesterévé választották.

https://24.hu/belfold/2020/06/02/mirkoczki-adam-jobbik-kilepes/

Duda Ernő: Egészen addig úgy kell viselkednünk, mintha fertőzőek lennénk, míg teljesen el nem múlik a járvány

A dohányzás és az alkohol szinte naponta öl meg annyi magyart, mint amennyit a koronavírus három hónap alatt. Nemzetközi összehasonlításban is sikerült eddig nagyon kevés áldozattal átvészelni a járványt. A valóságban a lakosság győzte le a kórt azzal, hogy fegyelmezetten betartott minden óvintézkedést. Interjú Duda Ernő szegedi virológus professzorral.

https://szeged.hu/hirek/35123/duda-erno-egeszen-addig-ugy-kell-viselkednunk-mintha-fertozoek-lennenk-mig-teljesen-el-nem-mulik-a-jarvany

Szabad szemmel: Orbán "osztályfőnöki levelén" gúnyolódik a német sajtó

A finnek pedig gusztustalannak és lehangolónak minősítették a kormányzati bocsánatkérő kampányt.

nemzetközi lapszemle

https://nepszava.hu/3080278_szabad-szemmel-orban-osztalyfonoki-levelen-gunyolodik-a-nemet-sajto

Adócsökkentésről döntött az Országgyűlés

Magyar Hírlap

Adócsökkentésekről, a honvédséghez való könnyebb csatlakozásról, a kiskereskedelmi adóról és többek között klímavédelmi törvényekről is döntött szerdán az Országgyűlés. 

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200603-adocsokkentesrol-dontott-az-orszaggyules

Soros szerepéről vitáztak az amerikai gyújtogatások és fosztogatások kapcsán

Magyar Hírlap

Donald Trump amerikai elnök megosztotta a Fox News tegnapi adását, amelyben George Soros szerepéről beszélgettek a napokban kirobbant, erőszakos megmozdulások kapcsán. Az Origo összegyűjtötte a Soros és a tüntetéssorozat radikális baloldali főszereplői közötti kapcsolatot.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200603-soros-szereperol-vitaztak-az-amerikai-gyujtogatasok-es-fosztogatasok-kapcsan

Arc nélküli Ballik

A tavalyi európai parlamenti és az önkormányzati választásra már csupán a baloldali pártokkal együtt megszerezhető közös zsákmány maradt az arcát veszítő, Jobbikból Ballikká lett politikai közösségnek

Magyar Hírlap

ová tűnt a Jobbik lelke?

Vona Gábor korábbi pártelnök 2016 augusztusában közösségi bejegyzését indította ezzel a kérdéssel, kínzóan őszinte írásban, majd később maga ismerte be: „A Jobbik lelkét, amelyet 2006 után az én vezetésemmel adtunk ennek a közösségnek, most az én vezetésemmel vettük el. Igen. Ez történt. És ezt én nagyon jól tudom. Sőt, előre tudtam, hogy ez fog történni, mert ennek kellett történnie.”

A pártelnök önvallomása vezetett el később a Spinoza-házba történő meghívásig, Heller Ágnes filozófus „megbocsátásáig” a holokauszt áldozatainak emléket állító Duna-parti cipőket leköpködő párt képviselőinek. Ám 2018-ban Vona Gábor még kitartott, a Jobbik önállóan indult el a parlamenti választáson, s maradt továbbra is a magyar Országgyűlés második legnagyobb pártja. Vona távozása után azonban megindult az erózió

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200603-arc-nelkuli-ballik

Lapszemle - New York Times: Az elnök komor arccal mutatja fel a Szentírást, mint egy harci diadal jelképét a washingtoni Szent János templom előtt

Az elnök a képen pontosan azt teszi, amiről az iménti mondatok szólnak: komor arccal mutatja fel a Szentírást, mint egy harci diadal jelképét a washingtoni Szent János templom előtt. „Ha ezt egy másik országban látnánk, akkor mélységesen aggódnánk, és arról beszélnénk, hogy ennek külpolitikai következményekkel kell járnia az ilyen eljárást tanúsító államokkal szemben” – idézi a lap Kori Schake-et, a Pentagon volt tisztségviselőjét, aki egyébként republikánus politikai tanácsadó.

https://168ora.hu/kulfold/lapszemle-186078

Rongyosra kalapálta az ellenzéket Török Gábor: 2022-ben esélyük sem lesz nyerni, most az sem segítene rajtuk, ha nekik lejtene a pálya

Politikai szempontból a kormány leiskolázta az ellenzéki pártokat a járvány alatt, azok ugyanis semmi értékelhetőt nem tudtak felmutatni – jelentette ki Török Gábor az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A politológus keményen nekiment az ellenzéknek, szerinte ugyan a Fidesznek nem fog nőni a támogatottsága a következő időszakban, a kérdés viszont mégsem az, hogy az ellenzék tudja-e növelni a táborát, inkább az, tud-e annyit veszíteni a Fidesz, ami az ellenzéknek kedvez.

A politológus abban sem biztos, hogy az ellenzék élni tudna a helyzettel, ha nekik lejtene a pálya.

Bár Török Gábor március végén még a kormányt bírálta, amiért az megpróbálta a Pesti úti idősotthonban történteket a főpolgármester nyakába varrni – kijelentette, minden, amit a kormány tesz, kármentés, hiszen „nem lehetnek olyan hülyék, hogy azt gondolják, a vírus egyetlen más idősotthonban sem fog megjelenni” –, és akár egy előrehozott választás is jól jött volna az ellenzéknek, az egészből mégis a Fidesz jött ki profin.

https://168ora.hu/itthon/torok-gabor-ellenzek-2022-186084

Kincses Gyula: „Lehet, hogy eljön az idő, amikor a második ígéretet is be kell váltanunk

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) részt vesz az egészségügyi ellátórendszer átalakításáról szóló gondolkodásban, közben pedig az egészségügyi dolgozók bérrendezéséért is küzd.

Kincses Gyulával, a szervezet elnökével Kásler Miklósról, Pintér Sándorról, a járvány elleni védekezésről és arról is beszélgettünk, hogy nem kell-e tartanunk az egészségügy militarizálásától. A teljes interjút a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatják, most közlünk belőle egy rövid részletet.

https://magyarnarancs.hu/belpol/kincses-gyula-lehet-hogy-eljon-az-ido-amikor-a-masodik-igeretet-is-be-kell-valtanunk-130383

„A válság mutatja meg, hogy egy politikai erő mit gondol valójában a világról”

Cseh Katalin többet keresett joghurtkóstoltatással 2014-ben, mint egy orvos fog 2021-ben, a béremelés után. Többek között ez is kiderült azon a beszélgetésen, ahol végre egy fideszes képviselő is leült ellenzékiekkel vitázni.

 

 

Újratervezés címmel szervezett online konferenciát a Republikon Intézet, amelynek legfőbb érdekessége az volt, hogy ezúttal egy fideszes képviselő is leült beszélni ellenzéki politikusokkal. Bánki Erik, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke Cseh Katalinnal a Momentum EP-képviselőjével, Dorosz Dávid, a Párbeszéd főpolgármester-helyettesével és a DK-s Varju Lászlóval, a parlament költségvetési bizottságának elnökével vitázott. A téma első sorban az volt, mennyire segítik a kormány intézkedései a koronavírus-járvány okozta válságból való kilábalást.

 

https://magyarnarancs.hu/belpol/a-valsag-mutatja-meg-hogy-egy-politikai-ero-mit-gondol-valojaban-a-vilagrol-130357

 

10 ezer néző lesz a Magyar Kupa döntőjén

Szijjártó Péter adja majd át a trófeát a győztesnek.

Ma rendezik a labdarúgó Magyar Kupa döntőjét a Puskás Arénában. Az MLSZ Twitter oldalán arról számolt be, hogy mind a 10 ezer jegy elkelt a mérkőzésre.

A stadionban 65 ezer ülőhely van ugyan, de több szektor zárva marad, és ahová beengednek szurkolókat, ott is csak minden negyedik székre lehet leülni, írja a 24.

Kedden Szijjártó Péter külügyminiszter a Parlamentben jelentette be, hogy ő adja át a trófeát a győztes csapatnak.

 

https://magyarnarancs.hu/sport/10-ezer-nezo-lesz-a-magyar-kupa-dontojen-130384

 

Miért most borult lángba Amerika?

George Floyd nem az első, aki a feketék elleni rendőri erőszak miatt vesztette az életét, halála még csak nem is az első olyan eset, amit a világ végignézett. Mi változott most, hogy ekkora tüntetéseket láthatunk Amerikában?

 a bizalmi deficit nem tesz jót az állampolgárok és a rendőrök kapcsolatának. Mivel a rendőrség okkal feltételezheti, hogy az állampolgárok nagy részénél fegyver lehet, keményen reagál minden – akár csak potenciális – fenyegetésre. Ezért láthatjuk azokat a jeleneteket, amikor az autós igazoltatásnál a sofőr le sem veheti a kezét a kormányról, amíg a rendőr az ablaka mellé nem ér.

Mára az amerikai rendőrök jobban felszereltek, mint bármikor. Ez a mostani tüntetéssorozatot megelőző legnagyobb hasonló (a brutális rendőri fellépés által kiváltott) konfliktussorozat, a baltimore-i tüntetések során is látszott. A rendőrök katonának vannak öltözve, és ha valaki katonának öltözik, akkor feltehető, hogy katonaként is fog viselkedni.

https://24.hu/kulfold/2020/06/02/usa-george-floyd-tuntetes-okok/

Brüsszel visszaverné Kínát

Az Európai Bizottság keresi annak a módját, hogy meggátolja az EU-ban az olyan felvásárlásokat, ahol a befolyást szerezni kívánó cég tiszetességtelen állami támogatásban részesült. A kedzeményezés egyértelműen a kínai befolyásszerzés ellen irányul

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/eu-euopi-bizottsag-kina-cegfelvasarlasok.707407.html

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.