2020, június 3 - 08:18 Sajtószemle

„Magyarországon kívül megbecsülnek” – Lang György végezte Bécsben a világ első tüdőátültetését aktív vírusfertőzött betegen

A világon először egy magyar sebész végzett tüdőátültetést aktív koronavírus-fertőzött betegen. Az orvosi szenzációról az osztrák média és a CNN is beszámolt, a magyar sajtóban azonban sehol sem említették, hogy Bécsi Orvostudományi Egyetemen a műtétet Lang György végezte. A világsikerhez számunkra egy kínos történet is tartozik: a professzort két éve még a Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki a magyar tüdőátültetési program megteremtéséért, majd távozni kényszerült Budapestről. A Válasz Online olvasói először hallhatják tőle a műtét történetét és távozásának okait is. A beszélgetésnek tehát van egy édes és egy keserű része, és egyik sem tanulságok nélküli.

Magyarország nagy csúszással vezette be a tüdőátültetést, lényegében az ön szakmai tudására alapozva. Két rivális vár fogott össze, az akkor még Kásler Miklós vezette onkológiai intézet és a Semmelweis Egyetem. Milliárdos beruházással, több év felkészüléssel, sok száz ember munkájával sikerült a programot megvalósítani.

– Valóban így volt, ám a feszültség már a kezdetektől ott volt a kulisszák mögött, és a szakításhoz is az vezetett, hogy volt egy alapvető koncepciókülönbség közöttünk. Engem a Semmelweis Egyetem rektora kért fel a tüdőtranszplantációs program elindítására. Számomra ez nagy megtiszteltetés volt. Szívesen vállaltam, hiszen egybevágott a meggyőződésemmel, hogy a transzplantáció egyetemi környezetbe való. A Semmelweis Egyetemen akkor már sikeres vese-, máj-, és szívtranszplantációs programok futottak. Ezért ehhez a végtelenségig ragaszkodtam – az onkológiai intézet vezetőjének más elképzelése lett volna. 

– Végül a magyar tüdőtranszplantáció az ön feltételei szerint egyetemi keretek között, de az onkológiai intézet területén felépített klinikán folyt. Kívülről úgy nézett ki, hogy megtalálták a megoldást.

– Sajnos az egyetemnek akkor nem volt megfelelő infrastruktúrája, így belementem ebbe. Az onkológai intézet munkatársaival nagyon jó volt együtt dolgozni, az intézet menedzsmentje azonban végig ellenséges volt.

– Közben változott a vezetés, a főigazgatóból miniszter lett. A jelek szerint ez sem segített. Mi vezetett a szakításhoz?

– Három évig vitorláztam ellenszélben, a mindennapokban ez működött, határhelyzetekben azonban már nem. Amíg csak kutatási projektek blokkolásáról volt szó, elviseltem, de

amikor először úgy éreztem, hogy betegeket veszélyeztet az, hogy nem tudom érvényesíteni vezetői elképzeléseimet, nem tudok a szaktudásom alapján gyógyítani, azonnal döntöttem: én ehhez nem adom a nevem tovább.

https://www.valaszonline.hu/2020/06/02/lang-gyorgy-koronavirus-interju/

A CÖF szerint Soros György áll az erőszakos amerikai tüntetések mögött

A kormánypárti szervezet azt írta a Facebookon, hogy “Jelenleg Soros tüntetésekkel és rendbontással az Egyesült Államokban Trumpot próbálja megbuktatni, de várhatóan a választások közeledtével Magyarországon is ez lesz”.

A kormánypropagandát kiszolgáló állítást a CÖF egy interjúval próbálja alátámasztani: ebben szóvivőjük, ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász arról beszél a Demokratának, hogy hogy bár 2018-ban a Nyílt Társadalom Alapítványok irodája elköltözött Budapestről, „a hálózat azonban itt maradt”, és külföldi forrásból folyamatosan nyomás alatt kívánják tartani a nemzeti oldalt.

http://www.zonaporkolt.com/hirek/a-cof-szerint-soros-gyorgy-all-az-eroszakos-amerikai-tuntetesek-mogott

WHO: nincs bizonyíték arra, hogy legyengült a vírus

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői és számos más tudós szerint nincs bizonyíték arra, hogy legyengült a koronavírus, amint azt egy tekintélyes olasz orvos vasárnap állította, írja az MTI.

A WHO hétfőn hívta fel a figyelmet arra, hogy Alberto Zangrillo derűlátó megnyilatkozásának nincs tudományos alapja. A milánói San Raffaele Kórház intenzív osztályának vezetője az olasz köztévében jelentette ki, hogy a járvány klinikailag már véget ért Olaszországban, és hogy a vírus veszít erejéből.

A WHO szakértői – és több más kutató – azonban ezt kétli, mondván semmilyen laboratóriumi adat nem igazolja, hogy a vírus lényegesen megváltozott volna.

Zangrillo Olaszországban közismert, mivel ő Silvio Berlusconi volt miniszterelnök orvosa is. Lombardia északi részén dolgozik, amelyet a koronavírus leginkább sújtott Itáliában.

https://24.hu/kulfold/2020/06/02/koronavirus-legyengul-nincs-bizonyitek-who/

2030-ra már 8-10 katonaiskola működhet az országban

A HM tájékoztatása szerint a hódmezővásárhelyi honvéd középiskola és kollégium a Modern Városok Program keretében valósul meg, Székesfehérváron pedig egy már meglévő ingatlan felújításával, átalakításával hoznának létre egy kollégiumot. A Népszava úgy tudja, hogy a székesfehérvári Sörház téri kollégiumépületről indultak meg az egyeztetések, amely jelenleg munkásszállóként üzemel.

A HM-nél elmondták: a korábbi évekhez hasonlóan továbbra sem szerepel a kormány napirendjén a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetése.

https://24.hu/kozelet/2020/06/02/honved-kozepiskolak/

Fischer Ádám: Trianon a történelmi hazugság része

Fischer Ádám a Wiener Zeitungnak adott interjújában úgy látja, hogy a magyarok a mai napig nem néztek szembe azzal, milyen felelősség terheli őket Trianonért, a soknemzetiségű állam felbomlásáért, ugyanakkor az éppen 100 éve aláírt szerződéssel indult a mai, rasszista politika – írja a cikket szemléző Népszava.

A karmester, akit az újság a világ legfontosabb karnagyai közé sorol, emlékeztet arra, hogy annak idején a magyar vezetők – Kossuthtól kezdve – hallani sem akartak a kisebbségi jogokról. A szlovákokat és a románokat alacsonyabb rendű népnek tekintették. Ám így nem lehet csodálkozni, hogy azok az első adandó alkalommal kiváltak a történelmi Magyarországból.

https://hirklikk.hu/kozelet/fischer-adam-trianon-a-tortenelmi-hazugsag-resze/364457

Reménykedni lehet, de a vakcina egyelőre még messze van

Ahhoz, hogy azt mondhassuk, tényleg van oltóanyag, annak olyannak kell kennie, ami tömegesen hozzáférhető, megbízható, nincs vagy elhanyagolható a mellékhatása” – szögezte le az orosz vakcina-remények kapcsán Falus Ferenc, járványügyi szakértő. Portálunknak világossá tette azt is, hogy csak biztonságos oltóanyagot szabad használni egy olyan betegség esetén, aminek a halálozási aránya a fertőzöttek között nem éri el az öt százalékot”. A hírügynökségek tegnap jelentették az orosz vakcina-reményekről szóló hírt.

https://hirklikk.hu/kozelet/remenykedni-lehet-de-a-vakcina-egyelore-meg-messze-van/364516

Kiborult az amerikai püspök a Bibliával pózoló Trump miatt

Mariann Edgar Budde, a washingtoni episzkopális egyházmegye püspöke bírálta Donald Trump amerikai elnököt, aki a Fehér Ház közelében lévő Szent János-templom előtt fotózkodott a Bibliával, miközben a rendőrök könnygázzal tartották távol a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen tüntetőket a környéktől, számolt be az MTI.

https://24.hu/kulfold/2020/06/02/puspok-trump-biblia/

Hunvald idején indított ingatlanbizniszt fejezett be a Fidesz a VII. kerületben, Czeglédyék feljelentést tettek

·         Hűtlen kezelés gyanújával folytat nyomozást a BRFK gazdasági bűnözés elleni főosztálya egy VII. kerületi ingatlanegyüttes eladása miatt.

·         A bulinegyed közepén lévő épület a Táncművészeti Egyetem oktatóhelye volt, és már Hunvald György polgármestersége idején megindult körülötte a kavarás, de végül csak 2018-ban, a fideszes vezetés idején adta el az önkormányzat 304 millió forintért, nagyjából harmadáron.

·         Az ügyben az új, ellenzéki vezetésű hivatal által megbízott Czeglédy Csaba ügyvédi irodája tett feljelentést.

·         Czeglédy önkormányzati szerződése az ellenzéki oldalon is politikai vitákat gerjesztett, Bajkai István volt fideszes alpolgármester pedig felháborítónak nevezte a veszélyhelyzet idején adott megbízást. Igaz, a feljelentés is főleg Bajkai szerepét firtatja.

 

https://24.hu/belfold/2020/06/02/bulinegyed-feljelentes-hunvald-bajkai-czegledy/

 

Megszólalt az orvos, aki felismerte az első magyarországi koronavírus-esetet

Dr. Palkó Judit szerint okozhat még meglepetéseket a vírus.

Dr. Palkó Judit a Borsnak arról beszélt, hogy számára a maszk viselése azt jelenti, hogy tiszteli a másikat, nem szeretné, hogy akaratlanul is átadja a vírust. Szerinte Magyarország szerencsés helyzetben van, és idejekorán megtörténtek azok a lépések is, amelyek megakadályozták a járvány robbanását. Szerinte ugyanakkor „mivel új vírusról van szó, még okozhat meglepetéseket, de hasonlóan viselkedik a világ minden részén, ezért ezeket az ismereteket is tudjuk használni”.

 

https://hvg.hu/elet/20200602_Megszolalt_az_orvos_aki_felismerte_az_elso_magyarorszagi_koronavirusesetet

 

Bejönnek Soros György jóslatai?

Az üzletember szívesen írja le véleményét. A Business Insider megnézte, az elmúlt években leírt prognózisai valóra váltak, vagy sem.

"Ha figyelembe vesszük, hogy az emberi megismerés nem tökéletes, akkor egyáltalán nem szégyen a tévedés. Az viszont igen, ha azt nem javítjuk ki" – írta a 88-ik évében járó Soros György, akit sokan csodálnak csaknem 40 milliárd dolláros vagyonáért. A Business Insider az magyar–amerikai milliárdos néhány jóslatát vizsgálta meg.

 

https://hvg.hu/gazdasag/20200602_Bejonnek_Soros_Gyorgy_joslatai

A többségnek még mindig fáj Trianon, pedig alig tud róla valamit

Száz évvel a megkötése után mérték fel, hogyan viszonyulnak a magyarok a trianoni békeszerződéshez.

A magyarok többségét érdekli a történelem, a trianoni békeszerződés körüli eseményekre négy ember közül három kíváncsi – derült ki a Trianon 100 MTA-Lendület Kutatócsoport idén májusban készült, reprezentatív felméréséből. Sokak családja közvetlenül is érintett: a válaszadók 28 százalékának van határon túlról átköltözött rokoni ága a múltból. Közel minden ötödik magyarországi magyarnak él rokona az elcsatolt területeken, a minta 2 százaléka maga is határon túl született.

A kutatók három kérdéssel tesztelték, valójában menniyre tájékozottak a magyarok a száz évvel ezelőtt történtekkel kapcsolatban. Azt kérdezték:

https://hvg.hu/itthon/20200602_trianon100_felmeres

Kásler Miklós: A magyarság egészen brutális szellemi választ adott Trianonra

A magyar kormány vállát veregette a Facebookon a Miniszteri Percek című sorozatának legújabb részében Kásler Miklós a koronavírus-járványra adott gyors és határozott válasz miatt. Az emberi erőforrások minisztere szerint Magyarország szinte az egyetlen ország volt, amely rögtön azután komolyan vette a helyzetet, hogy az Egészségügyi Világszervezet január 24-én figyelmeztetést adott ki a koronavírus-veszélyről. Egy nappal később már megkezdődött az eljárási rendek kidolgozása, létrejött az operatív törzs, és szemben más országokkal „megfelelő időben megfelelő intézkedések történtek” – mondta a miniszter, levonva a tanulságot: mindezek eredményeként „a koronavírus-járvány Magyarországon bármilyen összevetésben rendkívül kedvezően alakult”.

https://hvg.hu/itthon/20200602_kasler_miklos_emmi_koronavirus_trianon

Feljelentheti a Mi Hazánkat az Országos Roma Önkormányzat

Minden törvényes eszközzel élni fognak a cigányság ellen irányuló szélsőséges megnyilvánulások visszaszorításáért.

Megteszi a szükséges jogi lépéseket, és büntetőjogi feljelentést helyez kilátásba a rendezvény szervezői ellen az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) a Mi Hazánk múlt csütörtöki demonstrációja miatt – írja keddi közleményében az ORÖ.

A rendezvény lebonyolítása, így különösen az ott elhangzott beszédek, azoknak tartalma, a résztvevők megjelenése, a rendezvényen viselt öltözékek önmagukban és összességében is alkalmasak voltak a külső szemlélőben félelemkeltésre, riadalom okozására

https://hvg.hu/itthon/20200602_oro_jogi_lepesek_rasszizmus

 

Megrovást kapott a Fradi játékosa, amiért a pólóján megemlékezett George Floydról

Vasárnap a Fradi dél-szudáni származású középpályása, Tokmac Nguen Chol is megemlékezett a minneapolisi rendőrök által megölt George Floydról. Miután a 17. percben gólt lőtt a Felcsútnak, felrántotta a mezét, ami alatt egy felirat állt: Justice for George Floyd.

De a Magyar Labdarúgó Szövetség nem volt oda a gesztusért, a hétfőn megjelent közlemény szerint a Fegyelmi Bizottság a ruházatán viselt tiltott feliratért 

írásbeli megrovásban részesítette a játékost. 

https://444.hu/2020/06/02/megrovast-kapott-a-fradi-jatekosa-amiert-a-polojan-megemlekezett-george-floydrol

Az amerikai igazságügyi miniszter szövetségi karhatalmat vetne be a tüntetők ellen

A jelek szerint Donald Trump végül a keménykedés mellett döntött az elmúlt napokban elfajult amerikai helyzet megoldásában, legalábbis erre utal, hogy a Washington Post értesülései szerint igazságügyminisztere, William Barr arra utasította a szövetségi büntetésvégrehajtást, hogy Miamiba és Washingtonba is küldjenek oszlatóbrigádokat. Vagyis szövetségi hatóságokat vetne be rendfenntartásra, ami, ha nem is példa nélküli, de rendkívül ritka alkalom - hirtelenjéből az jut eszembe, amikor Kennedy elnök 1963-ban a szövetségi parancsnoklás alá rendelte az alabamai nemzeti gárdát, hogy kierőszakolja az egyetemek deszegregálását előíró törvény betartását.

https://444.hu/2020/06/01/az-amerikai-igazsagugyi-miniszter-szovetsegi-karhatalmat-vetne-be-a-tuntetok-ellen

Salvini: Tisztelet a magyar népnek és a kormánynak!

Példaképnek nevezte Magyarországot Matteo Salvini, az olasz ellenzéki Liga párt elnöke. Salvini az MTI-nek nyilatkozott az általa vezetett jobboldali pártkoalíció koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások feloldása utáni első utcai demonstrációján, amelyet kedden Róma belvárosában tartottak.

https://hvg.hu/itthon/20200602_matteo_salvini_magyar_kormany

 

Az ellenzék nem tudja levenni a pártpolitikai szemellenzőt

Bácskai Balázs, Bákonyi Ádám, Csekő Imre Magyar Nemzet

Parlament percről-percre

https://magyarnemzet.hu/belfold/partpolitikai-szemellenzo-8190002/

Kincses kalendáriuma

Niczky Emőke Magyar Nemzet

Miközben az ország a pünkösdöt, a történelmi és jelenkori hősöket készült ünnepelni, kommunikációs aktivitásának friss bizonyítékaként a Magyar Orvosi Kamara elnöke – mint ama tizenharmadik tündér, amelyet nem hívtak meg a keresztelőre – rövid, nyers hangú levelet intézett a miniszterelnökhöz. Ebben Kincses Gyula közli, a magyar egészségügy szerkezeti és financiális megújítása, az orvosok bérrendezése mára halaszthatatlanná vált.

Jó hírünk van a kamara számára: a kormány a közelmúltban nekiállt, hogy elvégezze az átalakítás feladatát, a hazai egészségügyi rendszer számos betegségének kezelését. A változtatás azonban nem képzelhető el az orvosok szándéka, tevőleges együttműködése nélkül. Vajon valóban megszűnne-e cserébe az előre beárazott beavatkozásokért elkért, esetenként akár több százezer forintos, adó- és járulékmentes jövedelem? Vajon elvárható lenne-e a beteg ember méltóságának tiszteletben tartása, a megfelelő hangnem, a pontos és érthető tájékoztatás mindenütt? Vajon elképzelhető-e, hogy a különösen kirívó és nyilvánvaló etikai ügyeket – az eddigi hosszú szöszmötöléssel ellentétben – gyorsan lezárja a kamara, az eset súlyának megfelelő döntést hozva?

Ezekre a kérdésekre a kamarának kell választ találnia.

 

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/kincses-kalendariuma-8188358/

 

Napokon belül lejár a Lánchíd ideje

TARLÓS ISTVÁN: NINCS VÁLASZ ARRA, HOGY MIÉRT NEM ÍRT KI ÚJ TENDERT A FŐVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT

Baranyai Gábor–Csekő Imre Magyar Nemzet

A napokban lejár a Lánchíd felújításának megkezdésére a mérnökök által megjelölt határidő, de a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat az elmúlt fél évben a Fővárosi Közgyűlés döntéseit is figyelmen kívül hagyva, semmit sem tett Budapest egyik jelképének a megmentéséért. Többéves előkészítés után a hídfelújítás engedélyes tervei és magának az átkelőnek a rekonstrukciójához szükséges pénzügyi forrás már tavaly rendelkezésre állt.

https://magyarnemzet.hu/belfold/napokon-belul-lejar-a-lanchid-ideje-8188340/

 

A Jobbik politikusa azzal dicsekszik, hogy Soros szervezetének vezetőjével levelezett

BORDÁCS BÁLINTorigo

 

A legnagyobb közösségi oldalon dicsekedett Varga Zoltán Péter, a dunakeszi körzet jobbikos választókerületi elnöke azzal, hogy levelezést folytat Soros György egyik legfontosabb szervezetének, a Transparency Internationalnek a jogi vezetőjével. 

 

 

Már nyíltan Sorossal dicsekszenek

"Ligeti Miklóssal leveleztem két hete. Akkor most mi vagyok?" - így dicsekedett Varga Zoltán Péter egy internetes bejegyzés alatt azzal, hogy kapcsolatban van a Soros-féle Transparency Internationallel. A posztot közzétevő szolnoki Jobbik-elnök, Szotyori-Lázár Zoltán ironikusan úgy reagált erre, hogy párttársa "levelező tagozatos Soros-ügynök" lett.

 

https://www.origo.hu/itthon/20200602-varga-zoltan-peter-jobbik-transparency-international-ozoroa-feloszlott.html

 

Kudarc lett Karácsony biciklisávos ötlete

A szakemberek rámutattak a megoldás hibáira, a lakossági felháborodás egyre nagyobb. Hegedüs Róbert és Purger Tamás képriportja

Magyar Hírlap

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200602-kudarc-lett-karacsony-biciklisavos-otlete

 

Követi az MSZP-t a lejtőn a Jobbik

Hétértékelő. A 2010-es kormányalakítás tizedik évfordulóján is magas a Fidesz–KDNP támogatottsága, míg a baloldal legerősebb pártja is csupán tíz százalékot vonz

Bán Károly Magyar Hírlap

A belső ellentétek a szocialisták után a baloldalivá vált Jobbikot is szétfeszítik – jelentette ki a Magyar Hírlapnak Deák Dániel politikai elemző. Veszélyesnek nevezte az unió válságkezelési terveit, mert az az európai közösség eladósodásához vezethet.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200602-koveti-az-mszp-t-a-lejton-a-jobbik

 

Májusban „nem voltunk egyedül”

Kéri László

- havi krónika az elmúlt hónapról –

Milyen szép, mondhatnánk, felemelő pillanatokkal kezdődött ez a május, már elsején. A kormányfő még előző este elkészítette a maga videoüzenetét, amelyben egy fotómontázs foglalta össze (némafilm módjára) a vírussal addig folytatott küzdelmének ötven napját.

Csaknem mind az ötven képen őt lehetett látni: éppen aláír, fogad, látogat, dönt, intézkedik, beszáll, kiszáll, beszél. Szó nélkül pörögtek fáradhatatlanul munkás hétköznapjainak izgalmas pillanatai. Még szerencse, hogy a 28. napnál – talán valami felfoghatatlan üzemzavarnak köszönhetően – a másodperc tört részéig feltűnik egy idős, feltehetően beteg néni is. Valószínűleg ő volt hivatott az egyébként járvánnyal veszélyeztetett magyar lakosság szimbolikus megjelenítésére. Az utolsó, ötvenedik képen a kormányfő megtöri a dinamikus némaságot és szeretetteljesen a szemünkbe nézve, közli velünk: „egyetlen magyar sincs egyedül”. A nyomaték kedvéért, a záróképen, fekete háttér előtt, fehér betűkkel kiemelve olvasható is ez az eszmei mondanivaló. Üzenet? Biztatás? Fenyegetés? Program? Ki tudja, melyik értelmezés állna legközelebb az igazsághoz, hiszen a hónap következő harminc napja annyiféle fordulattal lett megáldva/megterhelve, hogy bármely magyarázat elfogadható lenne.

https://hirklikk.hu/kozelet/majusban-nem-voltunk-egyedul/364419

Médiaháború

A Soros-féle Project Syndicate írásai 155 országban 459 médiakiadványban jelenhetnek meg

Lóránt Károly Magyar Hírlap

A Trump ellen azóta is folyó médiakampány erősített meg abban a hitemben, hogy itt nincs olyan, hogy szabad, független és netalán igazmondó sajtó, a média harci eszköz az euroatlanti elit kezében hatalmának fenntartása és kiterjesztése érdekében. Az európai és amerikai lapok szindikátust alkotnak, a közösen beszerzett cikkeket közösen értékesítik, mindenki a maga szegmensében, esetleg a célközönségnek megfelelően áthangszerelve. Ezért tapasztalhatjuk például Magyarország esetében azt, hogy a kormány ellen az ellenzék által megfogalmazott vádak pillanatok alatt végigfutnak az egész euroatlanti sajtón a Der Spiegeltől kezdve a The Financial Timeson keresztül egészen a The Washington Postig, és persze megülnek pihenni az Európai Parlamentben.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200602-mediahaboru

George Clooney: Amerika legnagyobb járványa a rasszizmus

Hétfőn George Clooney amerikai filmsztár és rendező egy esszét publikált a Daily Beastben, amiben Amerika legnagyobb járványának a feketék elleni rasszizmust nevezi.

Clooney azzal kezdi a szöveget, hogy mintha a történelem ismételné önmagát, és újra 1992 lenne, amikor Rodney Kinget Los Angeles-i járőrök verték meg, vagy amikor 2014-ben Eric Garnert szintén megfojtották a rendőrök, hiába hangoztatta, hogy nem kap közben levegőt. A sztár szerint afelől nincsen kétség, hogy George Floydot szintén meggyilkolták, és hogy a halála megint olyan reakciókat vált ki, mint azok a szisztematikus kegyetlenségek, amik 1968, 1992, vagy 2014 éveiben történtek. Clooney szerint nem tudni, hogy a tüntetések meddig fognak tartani, reménykedik, hogy nem lesz több áldozat, de azt is tudja, hogy nagyon kevés dolog fog ezek után megváltozni.

https://index.hu/kultur/2020/06/02/george_clooney_george_floyd_rasszizmus/

Szabó Tímea: Mészáros Lőrinc egyedül majdnem annyit kapott, mint amennyi az állásukat vesztőknek támogatásként jutott

Szégyelljék magukat, kormánypárti képviselőtársaim – jelentette ki korábban Szabó Tímea a parlament keddi ülésén, a napirendi felszólalásokat megnyitva. A Párbeszéd társelnök-frakcióvezetője az elmúlt két hónap kormánypárti, illetve kormányzati hatalomgyakorlását tekintette át, felidézve egyes intézkedéseket, a koronavírus-törvényt érintő politikai vitát, a kabinet parlamenti javaslatait, valamint a legújabb terveit.

Mészáros Lőrinc 186 milliárd forintot kapott, és mintegy ugyanennyi, 200 milliárd körül jutott az állásukat vesztő emberek támogatására

– hívta fel a figyelmet többször is elismételve Szabó Tímea, aki szerint nem követelhető bocsánatkérés azokatól, akik a koronavírus-törvény elfogadásakor aggodalmukat fejezték ki a kormány túlhatalma miatt, hiszen a kabinet most nem visszaadja a veszélyhelyzeti felhatalmazását az Országgyűlésnek, hanem éppenséggel újabb, szinte korlátlan, időkorlát nélküli felhatalmazáshoz jut a rendeleti kormányzáshoz a legújabb törvényjavaslatai elfogadásával. Szabó szerint a kormány rendőröket küldött ártatlan emberek lakására, lebetonozza a Városliget, einstandolja az önkormányzatokat, és Mészáros Lőrinc is tovább gazdagodott ebben az időszakban.

SZABÓ TÍMEA SZERINT ORBÁN VIKTORNAK KELL BOCSÁNATOT KÉRNIE, NEM AZ ELLENZÉKNEK.

https://index.hu/belfold/2020/06/02/orszaggyules_nepirend_elotti_felszolalasok_kedd_veszelyhelyzet/

Most úgy kelek fel, hogy túl kell élni ezt a napot

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt sokan kerültek egyik napról a másikra kilátástalan helyzetbe. Mindenki egyszerre zuhan, csak eltérő sebességgel. Sikeres vállalkozó állt be sittet pakolni, népszerű színésznő kezdett gyermeknevelőként dolgozni, ismert és kevésbé ismert énekesek mentek el futárnak, hogy valahogy túléljék ezt az időszakot. Ők mesélik el munkájuk megszűnésének történetét.

https://index.hu/belfold/2020/06/02/allastalanok_valsag_koronavirus_most_ugy_kelek_fel_hogy_tul_kell_elni_ezt_a_napot/

A vírus még köztünk van, a veszély nem múlt el, csupán időt nyertünk - Interjú Kemenesi Gábor virológussal

A nyár el is csendesítheti, de fel is lobbanthatja a koronavírus-járványt – mondta a Népszavának Kemenesi Gábor virológus a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, aki szerint a lazítás vírus-szempontból egyértelműen veszélyes.

https://nepszava.hu/3080103_a-virus-meg-koztunk-van-a-veszely-nem-mult-el-csupan-idot-nyertunk-interju-kemenesi-gabor-virologussal

Müller: A járvány egyértelműen lecsengőben van Magyarországon

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján elismételte a  keddi hazai fertőzöttségi adatokat. Keddre újabb 29 magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3921-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma az országban. Meghalt 5 idős, krónikus beteg, ezzel 532-re emelkedett a halottak száma, 2160-an pedig már meggyógyultak. 427 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen. 1229 aktív fertőzött van ma Magyarországon.

Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, a halottak 59 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti. Majd Müller hozzátette:

A MAGYARORSZÁGI HALOTTAK NÉGY SZÁZALÉKÁNAK NEM VOLT ALAPBETEGSÉGE, HANEM A KORONAVÍRUS OKOZTA HALÁLUKAT.

 

https://index.hu/belfold/2020/06/02/koronavirus_operativ_torzs_sajtotajekoztato_junius_2./

 

Trianon-leckét ajánlottak a Fidesznek a parlamentben

Az ellenzék össztűz alá vette a Mészáros Lőrincnek juttatott milliárdos turisztikai támogatásokat az Országgyűlés keddi nyitányán.

 

https://nepszava.hu/3080201_trianon-lecket-ajanlottak-a-fidesznek-a-parlamentben

 

Mindjárt kiderül, elintézi-e a fideszes többség, hogy az ellenzéknek csak némán fájhasson Trianon

Pedig a csütörtökre időzített politikai nyilatkozattal lényegében minden frakció egyetért.

 

Megpróbálja a rábírni Kövér Lászlót (és az Országgyűlés fideszes képviselőit) Harangozó Tamás, hogy ne a hatalom kapjon kizárólag szót a Trianonra emlékező díszülésen. Emlékeztetőül:  a Kövér László által jegyzett tervezett szerint "A nemzeti önazonosság védelméről” szóló politikai nyilatkozat összevont vitájának megkezdésekor csak a beterjesztő kaphatna szót. Az MSZP-s honatya most azt proponálja: a képviselőcsoportok vezérszónokai is kapjanak lehetőséget - frakciónként legfeljebb 15 perc erejéig.

Ugyanis, indokolt Harangozó Tamás, a politikai nyilatkozat tervezetének a szövege azon Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma által megalkotott nyilatkozat szövegével egyezik meg, melyet az Országgyűlésben képviselettel rendelkező pártok képviselő-csoportjainak többsége is támogatott.

https://nepszava.hu/3080172_mindjart-kiderul-elintezi-e-a-fideszes-tobbseg-hogy-az-ellenzeknek-csak-neman-fajhasson-trianon

Tíz évig nem rendezte a fizetéseket a kormány, cserébe most megkönnyíti a kirúgást és jogokat csonkol

A szervezet szerint az új helyzetben könnyebben lehet majd további leépítéseket, szűkítéseket végrehajtani, állítja az Oktatói Hálózat.

Az Oktatói Hálózat tiltakozik a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszának elvonása és az egyetemek alapítványi rendszerbe szervezése miatt

 

https://nepszava.hu/3080169_tiz-evig-nem-rendezte-a-fizeteseket-a-kormany-cserebe-most-megkonnyiti-a-kirugast-es-jogokat-csonkol

 

Szabad szemmel: az emlékezésből húz politikai hasznot Orbán

Persze nincs ebben semmi különös, Trump például egy ember halálából próbál éppen profitálni.

 

nemzetközi sajtószemle

 

https://nepszava.hu/3080148_szabad-szemmel-az-emlekezesbol-huz-politikai-hasznot-orban

 

Szemet vetett a NER a fővárosi rozsdaövezetekre

Óriási lehetőség a rozsdaövezeteknek az 5 százalékos lakásáfa. De első körben a NER lovagjai nyerhetnek vele.

 

Az új kormányzati lakásprogram hármas céllal indul. A kormány az elhanyagolt iparterületek revitalizációja és az elérhető árú otthonok mellett ezzel is segítené a gazdaság koronavírus járvány utáni újraindítását. Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára már januárban – tehát jóval a járvány előtt - beharangozta az új programot a Népszavában. A terveknek akkor hangsúlyos része volt a bérlakásépítés. Azóta ez hátrébb szorult. Fürjes egy múlt heti szakmai beszélgetésen elismerte, hogy első körben eladásra épülnek lakások, mondván, a bérlakáspiac szabályozása bonyolultabb kérdés. 

 

https://nepszava.hu/3080129_szemet-vetett-a-ner-a-fovarosi-rozsdaovezetekre

Karácsony: Nincs is annál fontosabb, hogy valaki szabadon önmaga lehessen

Az országgyűlés által elfogadott 33-as törvény mindannyiunk számára vereség – hangsúlyozta a főpolgármester.

 

Minden évben június elsején kezdődik a Pride hónap. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere ebből az alkalommal egy köszöntőt írt a Humen magazinba. A főpolgármester kiemelte: az országgyűlés által elfogadott 33-as törvény mindannyiunk számára vereség. „Nincs is annál fontosabb, hogy valaki szabadon önmaga lehessen. Ha ebben akadályozva van, az az emberi jogok teljes eltiprása. Ezért most még fontosabb, hogy a főváros támogassa az LMBTQ közösség munkáját, hiszen szükség van rá, hogy mindenki képviselve és képviseltetve legyen. Budapest ereje sokszínűségében rejlik. Nem csak összetartó közösség, amely bármilyen bajban segíti egymást, de elfogadó, nyitott is. Mi azt valljuk, nem az számít, hogy kit szeretsz, hanem hogy felvállalhasd azt, aki vagy” – fogalmazott Karácsony.

 

https://nepszava.hu/3080061_karacsony-nincs-is-annal-fontosabb-hogy-valaki-szabadon-onmaga-lehessen

 

A becsült ár négyszereséért újítja fel a Nyugati pályaudvar tetőszerkezetét a Magyar Építő Zrt.

Eredetileg mindössze 2,5 milliárd forintot szántak a beruházásra, a Magyar Építő Zrt. azonban 8,9 milliárdért vállalta el a munkát. A NER-cégek oldalán gyakran felbukkanó vállalkozásnak nem ez az első állami tendere, évek óta a piac meghatározó szereplője: ők építették például a ZÁÉV-vel a Puskás Arénát. 

 

https://blog.atlatszo.hu/2020/06/a-becsult-ar-negyszereseert-ujitja-fel-a-nyugati-palyaudvar-tetoszerkezetet-a-magyar-epito-zrt/

 

Átpolitizált vírusok támadtak – Tóth József, Angyalföld polgármestere szerint saját utat követtek a járvány elleni harcban

Az utóbbi időben megtanulhattuk, hogy van NB I-es és NB II-es vírus, de még jobboldali és baloldali, valamint vidéki és budapesti is. A XIII. kerület polgármestere szerint kár, hogy a járvány elleni küzdelemben gyakran előtérbe került a politika. Tóth József elmondta, ők a leghumánusabban próbáltak hozzájárulni ahhoz, hogy a lakosság átvészelhesse ezt az időszakot. Úgy fogalmazott, ilyenkor a cselekvésnek van ideje, nem a meditációnak.

A miniszterelnök szerint a járvány idején azok a polgármesterek teljesítettek jól, akik nem pártpolitikai utasításokat követtek. Ön mit szól ehhez?

Úgy gondolom, hogy a hazai települések háromezer-kétszáz vezetője közül egy sem pártpolitikai alapon közelített a problémákhoz, hanem a választói érdekében. Egy ilyen pandémiás időszakban a cselekvésnek van ideje, nem a meditációnak. Ilyenkor a ránk bízott területtel és lakossággal kell foglalkozni, nem pedig mással. Ami engem illet, én nem kaptam utasítást sem a Fidesztől, sem pedig azoktól a pártoktól, amelyeknek a támogatásával tavaly októberben ismét megválasztottak a XIII. kerület polgármesterévé.

Azt azonban nem tagadhatja, hogy baloldali ember és politikus. Márpedig Orbán Viktor azt is mondta, hogy a nehézségek közepette mindenki összefogott, leszámítva a baloldalt.

Az én felfogásom szerint ez az egész ügy elsősorban egészségügyi, aztán társadalmi, majd gazdasági, végül politikai. Csakhogy amint haladtunk előre az időben, úgy került mindinkább előtérbe a politika. Ez pedig nem jó. Megtanulhattuk mindannyian, hogy van NB I-es és NB II-es vírus, de a jelek szerint van jobboldali és a baloldali, valamint vidéki és a budapesti is. Az utóbbi következtében éleződhetett ki a főváros és a vidék ellentéte is.

https://168ora.hu/itthon/atpolitizalt-virusok-tamadtak-a-xiii-keruletben-nem-latvanyterveket-keszitettek-hanem-intezkedtek-186012

 

Lapszemlénk a világból – Los Angeles Times: Az amerikaiak egyre kevésbé hisznek a szabad választásokban

A múlt héten a Twitter vette magának a bátorságot, és egybevetette a valósággal Trump néhány állítását a kaliforniai választási rendszerrel kapcsolatban. A lépés felbőszítette az elnököt, aki a közösségi médiaplatform megbüntetésére irányuló, jogi szempontból felettébb kétes értékű utasítással reagált.

Trump olyanokat állít, hogy Kaliforniában „aki csak lélegzik”, szavazólapot kap, és hogy fiatal bűnözők a szavazástól távol maradók tömegeinek a szavazatát lophatják el, hamisított aláírással. A Los Angeles Times szerint azonban az államban olyan biztonsági intézkedések érvényesülnek, beleértve különleges aláírásazonosító rendszerek alkalmazását és a szavazólapok vonalkóddal ellátását, amelyek miatt Kaliforniában legendásan hosszú időbe telik a voksok összeszámlálása és a hiteles eredmény közzététele.

 https://168ora.hu/kulfold/egyesult-allamok-donald-trump-valasztasok-szlovakia-koronavirus-186037

„A PestiSrácok hátba szúrta a HírTV-t”

Szó szerint ezekkel a szavakkal értékelték a HírTV-nél, hogy legalább 10-12 főt, vagyis a Hír Televízió egyik legismertebb műsora, az Informátor teljes csapata mellett a fideszes médiagólem hírcsatornájánál dolgozó más szerkesztőket és műsorvezetőket is megkeresett a Pesti TV-t hamarosan elindító PestiSrácok vezetősége annak érdekében, hogy igazoljanak át hozzájuk. A PestiSrácok főszerkesztője szerint ez nem igaz.

Először beépültek a HírTV-be, most meg elviszik az egyik legfontosabb műsor stábját, sőt akár 10-12 főt is

A PestiSrácok és a HírTv között eddig jó együttműködés volt. A PS csapata eddig vendégként rendszeresen szerepelt a HírTV-nél, sőt idén év elejétől egy ideig még Budapesti srácok néven saját műsoruk is volt. A viszony azonban azzal, hogy elvisznek a HírTv munkatársai közül többeket, megromlani látszik.

https://media1.hu/2020/06/02/a-pestisracok-hatba-szurta-a-hirtv-t/

 

Miközben tombol a koronavírus Afrikában, újra bekopogtatott az ebola: járványgócot azonosítottak Kongóban

Új ebolajárványgóc alakult ki a Kongói Demokratikus Köztársaságban a nyugati Mbandaka városában, amely több mint ezer kilométerre található az ország keleti felében lévő góctól - jelentette be hétfőn Eteni Longondo egészségügyi miniszter Kinshasában.

A tárcavezető szerint Mbandakában eddig négy halott szervezetében mutatták ki a halálos vírust.

"Megerősíthetem, hogy van egy új ebolajárványgócunk Mbandakában" - közölte Longondo újságírókkal. "Nagyon gyorsan küldjük oda az oltóanyagot és gyógyszert" - tette hozzá.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója Twitter-üzenetben szintén megerősítette az új ebolajárványt.

Az afrikai ország 2018 augusztusától küszködik az immáron tizedik ebolajárvánnyal, amely azóta 2200 ember halálát okozta a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

Az ebola április közepén ismét megjelent, néhány nappal azelőtt, hogy a kinshasai vezetés hivatalosan kihirdette volna a járvány végét. Ugyanakkor az utóbbi 30 napban nem jelentettek új fertőzöttet az ország keleti feléből.

https://168ora.hu/kulfold/ebola-koronavirus-afrika-jarvany-186034

Csengőfrász

Nem könnyű, majdhogynem lehetetlen a kijárási korlátozás és a szükségszerű távolságtartás idején tüntetést szervezni. De Szél Bernadett, Hadházy Ákos és a Momentum mégis megoldotta a feladatot: gépkocsis demonstrációt gründoltak Magyarország miniszterelnökének a királyi várhoz ügyesen odabiggyesztett erkélye alá, a Clark Ádám térre.

 

 

 

Nem szegtek törvényt, nem rúgták fel a kijárási korlátozást, csak úgy intézték a dolgaikat, hogy egy időben többen (nem százezren, nem tízezren, tényleg csak páran) arra jártak, s amikor odaértek, dudáltak egy nagyot, engedjük meg, dudáltak, mint a veszett fene. Megcsinálták ezt a múlt hétfőn, meg ezen a hétfőn is. Most azért, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a honi járványkezelés csapnivaló és hazug volta fölött. Nem egy világmegváltó gesztus, de a maga módján és e végtelenül szűk lehetőségek között látványos, szellemes megmozdulás.

Múlt hétfőn le is zajlott simán, most azonban lecsapott a tüntetőkre a magyar állam rendőrsége. A maga teljes szigorával. A hé még azt is megbüntette, aki a biciklicsengőjét használta a Clark Ádám téren. A bicikli-kibaszott-csengőjét

 

https://magyarnarancs.hu/aszerk/csengofrasz-129285

 

Obama is megszólalt az amerikai zavargásokról

Békés cselekvésre és választási részvételre buzdított.

 

Az egykori elnök, aki az elmúlt hetekben azt ígérte, hogy aktívan részt vesz az elnökválasztási kampányban a demokraták oldalán, a közleményben arra buzdította a tüntetőket: alakítsák "a mi igazolható haragunkat békés, fenntartható és hatékony cselekvéssé".

Obama kifejtette, hogy szerinte az embereknek muszáj még erőteljesebben tudatosítaniuk az igazságtalanságokat, ezt tüntetések révén kell megtenniük, ám aztán ezt a tudatosságot nagyobb választási részvételben kell megjeleníteniük és olyan kormányzatot kell választaniuk, amelynek "tisztségviselői válaszolnak a követeléseinkre".

A volt elnök elutasította a tüntetéseken tapasztalható erőszakot és fosztogatásokat. Ugyanakkor elismerte, hogy a tüntetések olyan régóta fennálló problémákra válaszolnak, amelyekkel a korábbi választott tisztségviselők sem foglalkoztak. Nem tért ki azonban saját kormányzatának ezzel kapcsolatos tevékenységére, döntéseire.

https://magyarnarancs.hu/kulpol/obama-is-megszolalt-az-amerikai-zavargasokrol-130337

 

Nagyot futott Merkel és a CDU

A járvány sikeres kezelésének köszönhetően csökkent a kancellárra nehezedő belpolitikai nyomás

A koronavírus-járvány első hulláma igazi stresszteszt volt az európai politikai elitnek. A társadalmakat sokkoló kihívás elsősorban a kormányzó erőket hozta helyzetbe, ám korántsem tudott élni ezzel a lehetőséggel mindenki. A leginkább sikeresek azok a pártok voltak, amelyek a legjobban éreztek rá a társadalom hangulatára.

https://magyarhang.org/kulfold/2020/06/02/nagyot-futott-merkel-es-a-cdu/

Népszava: Orbán Viktor nem Rogán-Gaál Cecíliát, hanem Lázár Jánost akarja a teniszszövetség élére

A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) már több mint két és fél éve komoly gondokkal küzd, 3,8 milliárd forintnyi tartozást halmozott fel, ennek köszönhetően már a kormánypártok számára is kellemetlen a sportszövetséget irányító fideszes országgyűlési képviselő, Szűcs Lajos.

A kormány hajlandó ugyan a konszolidációra kért 3,5 milliárd forintot biztosítani, ennek feltétele azonban Szűcs Lajos távozása. Nagy változást mégsem szeretnének, jobbnak tartanák, ha továbbra is fideszes politikus vezetné a szövetséget, a személye azonban még nem dőlt el. Korábban a 24.hu-ra hivatkozva megírtuk, hogy Rogán-Gaál Cecília, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal volt felesége is lehet a befutó. A Népszava most azt írja, Lázár János, a Miniszterelnökséget korábban vezető miniszter válthatja Szűcs Lajost.

https://magyarhang.org/belfold/2020/06/02/nepszava-orban-viktor-nem-rogan-gaal-ceciliat-hanem-lazar-janost-akarja-a-teniszszovetseg-elere/

Orbán népének Kádár kell

Sokakat talán meglepett annak, a Hírklikk által is ismertetett felmérésnek az eredménye, amelyet a Policy Solutions és a Friedrich-Ebert Stiftung közvélemény-kutatók közösen készítettek a rendszerváltozás 30. évfordulója alkalmából. Arról kérdezték az embereket, hogy a Kádár rendszerben, vagy most élnek jobban. A Fidesz szavazóinak mintegy fele is arra voksolt, hogy Kádár idején jobb volt, mert kiszámíthatóbb volt az élet, és kisebbek a társadalmi egyenlőtlenségek.

Akik ma ismerik Orbán Viktort és csak a mostani, a személye körül kultuszt építő diktátort látják benne, valószínűleg már nem emlékeznek arra, mi történt, miután Orbánt másodszor is miniszterelnöknek választottak. A frissen megválasztott miniszterelnök 2010-ben, nyár végén, azzal ment Brüsszelbe, hogy majd idehaza szépen elengedi a hiányt. Azt gondolta, ebből oszt majd az embereknek, mert jó akart lenni (majdnem) mindenkihez.

De Brüsszelben nem örültek az ötletének. Az a csúnya portugál, a Barroso, akinek a nevére már alig emlékszik valaki, azt mondta a mi miniszterelnökünknek, hogy NEM. Nem engedheti el a hiányt. Innen számítódik minden. Például az, hogy 72 óra alatt kellett a gazdasági programot összerakni. Kapkodni volt muszáj, rögtönözni. Hazudni – ha úgy tetszik.

https://hirklikk.hu/kozelet/orban-nepenek-kadar-kell/364503

HIÁBA TÖREKSZIK RÁ JAKAB PÉTER, NEM LESZ GYURCSÁNYABB GYURCSÁNY FERENCNÉL

azonnali

Jakab Péter akárhány csomag száraztésztát tesz a miniszterelnök elé, akárhányszor szólítja fel Orbán Viktort arra, hogy álljon be közmunkásnak, ennél sokkal-sokkal több kellene ahhoz, hogy a Jobbik elmozdulhasson a holtpontról.

https://azonnali.hu/cikk/20200602_hiaba-torekszik-ra-jakab-peter-nem-lesz-gyurcsanyabb-gyurcsany-ferencnel

A KÖRNYEZETE SOKSZOR JOBBAN HISZ ORBÁNBAN, MINT ORBÁN MAGA

Miért ír egy francia újságíró könyvet Orbán Viktorról? Mennyire érdekes onnan nézve Magyarország miniszterelnöke? Mennyire hiszi el Orbán Viktor környezete, amit Orbán Viktor mond? És persze a legfőbb kérdés: akkor most diktátor-e Orbán? Interjú az Orbán Viktor fejében című könyv szerzőjével, Amélie Poinssot-val!

https://azonnali.hu/cikk/20200602_a-kornyezete-sokszor-jobban-hisz-orbanban-mint-orban-a-miniszterelnokrol-konyvet-irt-amelie-poinssot-az-azonnalinak

A végső amerikai fegyvertől félnek Kínában

A kínai vezetés állítólag azt találgatja, hogy az amerikaiak hajlandók lennének-e Hongkong ügyében bevetni a "nukleáris opciót", azaz elvágni Kínát a dollárfinanszírozástól. Egy ilyen lépés szerintük visszaütne Washingtonra is.

https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/usa-hongkong-kina-amerikai-fegyve-dollar-trump.707333.html

Nagyot kaszálhat Magyarország, ha a kormány elég szemfüles

Kelet-Közép-Európa rettegve és reménykedve figyeli, mi történik a német gazdaságban, mert az elmúlt harminc évben kialakult szoros beszállítói kapcsolatok miatt a régió fellendülése is a német helyzet alakulásától függ. Megjelent viszont a láthatáron egy nagy lehetőség.

Az FT cikke szerint Kelet-Közép-Európa akár a nyertese is lehet a mostani nagy összeomlásnak, a német vállalatok ugyanis úgy gondolhatják, hogy lerövidítik beszállítási láncaikat, igyekeznek függetleníteni magukat a kínai alkatrészbeszerzésektől. Grievenson szerint ezzel azzal járhat, hogy a régióba telepítenek át bizonyos tevékenységeket. A közelség fontosabb szemponttá válhat, mint korábban, amit a régiós országok az előnyükre fordíthatnak, ha kormányaik kellően szemfülesen viselkednek. A szakértő szerint ez mindenképpen megtörténik, a kérdés az, mekkora gazdasági aktivitás települhet át a Távol-Keletről Kelet-Közép-Európába.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/magyarorszag-elott-nagy-lehetoseg-nyilhat.707312.html

Mióta van jelen a koronavírus Magyarországon? Fontos bejelentést tett az operatív törzs

A tájékoztatón kiderült: a január-februárban influenzára tesztelt betegek mintáiból több mint ezer mintán a koronavírus-tesztet is el tudták végezni, ezek nem mutatták a koronavírus nyomait, az első ilyen pozitív teszt csak március 12-éről származik. Elhangzott: a budapesti szennyvízből már kimutatták a koronavírust.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200602/miota-van-jelen-a-koronavirus-magyarorszagon-fontos-bejelentest-tett-az-operativ-torzs-434936

Szijjártó megszólalt Trianonról és Karácsony javaslatáról is

“Gesztus” - így értékeli Szijjártó Péter, hogy a szlovák miniszterelnök ma estére, a trianoni évforduló hetében baráti összejövetelre hívta a felvidéki magyarokat a pozsonyi Várba. A mülügyminiszter az ATV kérdésére Karácsony Gergely június 4-ei javaslatáról is megszólalt. A szlovák külügyminiszter “erős jelzésnek” nevezte a budapesti meghívását, reméli: a budapesti hangvétel” is empatikus lesz június 4-én.

http://www.atv.hu/belfold/20200602-szijjarto-megszolalt-trianonrol-es-karacsony-javaslatarol-is

Hibázott a rendőrség a Deák téri megmozdulásokon?

Az Egyenes Beszéd vendége Lattmann Tamás nemzetközi jogász és Setét Jenő elnök, Egymásért Egyesület.

http://www.atv.hu/musorok/egyenes_beszed

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.