2020, június 27 - 09:04 Sajtószemle

Lélegeztetőgépenként ötmillió forint eltűnik

Totális káosz jellemzi a – rendelkezésre álló, az országba már beérkezett, s a majd beérkező – lélegeztetőgépek számáról és költségéről nyilvánosságra hozott információkat. Orbán Viktor április 10-én azt mondta, hogy „lélegeztetőkészülékből körülbelül 2000 van, ezt kell felfuttatni 8000-re” – ám három nappal korábban, Szijjártó Péter arról beszélt, hogy 14 490 lélegeztetőgépet rendeltek. A különbözettel megegyező, több mint hétezer gép pedig – a többi nyilatkozat alapján biztosan állítható – nincs az országban. Csak nem véletlen a homály? A gyanút erősíti, hogy a rendelkezésre álló kevés információból kiindulva, az látszik, hogy akár 4-6 milliós túlszámlázás sem kizárt gépenként.

Ahogy tegnap már megírtuk: utánaszámolva: a lélegeztetőgépekre, sebészi maszkokra, ruhákra és izolációs köpenyekre, továbbá maszkokra, sapkákra, kesztyűkre és tesztekre fordított kiadások nem haladhatták meg a 140 milliárd forintot. Ha pedig igaznak vesszük Szijjártó Péter állítását, miszerint április 16-áig bezáróan, „az elmúlt csaknem másfél hónapban 500 milliárd forintot költött a magyar állam egészségügyi eszközök beszerzésére, védekezésre” (Hír TV Magyarország élőben, 2020. április 16.), akkor bizony sok százmilliárd forintnyi hiányzik (s azóta eltelt egy újabb hét, ami alatt folyamatosan a beérkező újabb és újabb szállítmányokról szóltak a hírek).

https://hirklikk.hu/kozelet/lelegeztetogepenkent-otmillio-forint-eltunik/362834?

Vizsgálatot ígért a tiszti főorvos a kórházaknak - ha túl sokat tesztelnek

Müller Cecília legújabb iránymutatása Ionesco abszurd drámáira emlékeztet – kommentálta a legújabb utasítást lapunknak Falus Ferenc, egykori tisztifőorvos.

A COVID-szűrések alkalmazásáról kaptak iránymutatást csütörtökön a kórházi vezetők a tisztifőorvostól. És bizony Müller Cecília a PCR-tesztek visszafogására ösztönözni az intézményvezetőket. Például arra emlékezteti őket, hogy a tervezett műtétek és egyéb ellátások előtt csak akkor van szükség az úgynevezett PCR-tesztre, ha a páciensnek vannak koronavírus betegségre utaló tünetei. A szakma által az egészségügyiek megfertőződése szempontjából magas kockázatúnak értékelt beavatkozásoknál a diagnosztikus teszt helyett pedig a védőruha viselése ajánlott. Az országos tiszti főorvos megjegyzi azt is, ha egy intézményből túl sok minta érkezne a laborokba, az „felvetheti a járványgóc gyanúját és a Járványügyi Bevetési Egység bevonásának szükségességét.” Így az esethalmozódások okának kiderítésére vizsgálatot is indít a tisztifőorvosi hivatal, a kutakodásba pedig bevonja a kórházparancsnokokat, valamint a kormányhivatalok népegészségügyi osztályait.

https://nepszava.hu/3082981_vizsgalatot-igert-a-tiszti-foorvos-a-korhazaknak-ha-tul-sokat-tesztelnek

A szakértők legrosszabb rémálmában sincs olyan forgatókönyv, amiben szükség lenne a Kínából 300 milliárdért vásárolt 16 ezer lélegeztetőgépre

Nem igazán áll össze, hogy miért rendelte túl magát brutálisan a Külügyminisztérium kínai lélegeztetőgépekből, elköltve az eszközökre több mint 300 milliárd forintot. Darabját messze a békeidős ár felett, átlagosan 18,7 millió forintért. 

Hetek óta próbáltuk megtudni a Külügyminisztériumtól, hogy összesen hány lélegeztetőgépet vettünk és mennyiért, de kérdéseinkre nem válaszoltak. Végül közérdekű adatigénylést is benyújtottunk, ennek a határideje még ketyeg.

https://444.hu/2020/06/26/a-szakertok-legrosszabb-remalmaban-sincs-olyan-forgatokonyv-amiben-szukseg-lenne-a-kinabol-300-milliardert-vasarolt-16-ezer-lelegeztetogepre

Mutatjuk Magyarország leggazdagabb településeit - ja, Budapest nem fért be az első tíz közé

Kétszeres a különbség az ország leggazdagabb és legszegényebb települései között a nettó jövedelmet tekintve.

Kétszeres a különbség az ország leggazdagabb és legszegényebb települései között a nettó jövedelmet tekintve.

https://nepszava.hu/3082999_mutatjuk-magyarorszag-leggazdagabb-telepuleseit-ja-budapest-nem-fert-be-az-elso-tiz-koze

1,2 milliárd forintot költene külföldi utakra négy év alatt a Matolcsy vezette jegybank

Évente körülbelül 1100 hivatalos útra lehet számítani.

Négy évig, nettó 1,2 milliárd forintért szervezheti a Magyar Nemzeti Bank külföldi kiküldetéseit az United 4 Bonafini Bindair Kft.

https://nepszava.hu/3082994_1-2-milliard-forintot-koltene-kulfoldi-utakra-negy-ev-alatt-a-matolcsy-vezette-jegybank

Újabb halálos áldozat, négy embernél igazolták a koronavírust

Magyarországon összesen 4127 esetben diagnosztizálták a fertőzést.

https://nepszava.hu/3082962_ujabb-halalos-aldozat-negy-embernel-igazoltak-a-koronavirust

WHO-főigazgató: globálisan továbbra is súlyosbodik a járványhelyzet

Az utóbbi 24 órában 135 180 új esetet regisztráltak, ebből mintegy 20 ezret Európában.

https://nepszava.hu/3082933_who-foigazgato-globalisan-tovabbra-is-sulyosbodik-a-jarvanyhelyzet

Valós időben követhetők a koronavírus globális hatásai

30 környezeti, 17 gazdasági és 3 mezőgazdasági mutatóval szolgál a jelenleg 17 műhold adataira épülő Earth Observing Dashboard.

Az Európai Űrügynökség (ESA), a Japán Űrügynökség (JAXA) és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) által csütörtökön elindított eodashboard.org oldalon a felhasználók megnézhetik, hogy a járványügyi korlátozások miként befolyásolják egyebek között a levegőminőséget vagy épp a spárga betakarítását.

https://nepszava.hu/3082961_valos-idoben-kovethetok-a-koronavirus-globalis-hatasai

ELKÉPESZTŐ MÉRETEKET ÖLTÖTT A JÁRVÁNY AZ USA LEGNÉPESEBB ÁLLAMAIBAN

Június 24-án, szerdán rekordszámú, 5000 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az USA legnépesebb államában, a 40 milliós Kaliforniában, de nem kellett sokat várni arra, hogy megdőljön a rekord: egy nappal később, csütörtökön már 7000 új fertőzöttet jelentettek a nyugati parti államban. A San Francisco Chronicle elemzése szerint a börtönök, az idősotthonok és a munkahelyek mellett a fertőzés gócpontjainak számítanak a nagy létszámú társas összejövetelek, a családi találkozók, sőt a George Floyd halála miatt kialakult közelmúltbeli zavargások és tüntetések is.

Miközben az Egyesült Államokban fokozatosan újranyitnak az üzletek, a szórakozóhelyek és a mozik, sőt Mike Pence alelnök a múlt héten határozottan kijelentette: „nincs olyan, hogy második hullám", és azzal dicsekedett, hogy az ország nagyot lépett előre a járvány megállításában, nagyon úgy tűnik, hogy a nyugati és a déli államok, köztük az ország legnépesebb területei, még nincsenek túl a nehezén, sőt van, ahol olyan félelmetes ütemben terjed a vírus, mint a járvány kezdeti szakaszában, március-áprilisban a keleti parton, elsősorban New Yorkban.

https://qubit.hu/2020/06/26/elkepeszto-mereteket-oltott-a-jarvany-az-usa-legnepesebb-allamaiban

Mi a Fidesz titka? Miért a legszegényebbek támogatják leginkább a kormányt?

Habár a választók jelentős része a legutóbbi két országgyűlési választáson azért szavazott a Fideszre, mert kedvezőnek ítélte anyagi helyzetének alakulását, éppen a legszegényebb társadalmi csoportban a legnagyobb a kormány népszerűsége, míg a felső 10 százalékhoz tartozók többsége ellenzéki. Miért van ez, és hogyan változtathat rajta a koronavírus-járvány?

Tóka Gábor politológus például a 2018-as parlamenti választás után összefüggést fedezett fel az emberek gazdaságihelyzet-értékelése és a Fidesz támogatottsága között, arra jutva, nem is annyira a sikeres tematizálás, hanem a fogyasztói bizalmi index alakulása magyarázza a kormánypárt sikerét.

Részben hasonló következtetésre jut a 21 Kutatóközpont pénteken bemutatott tanulmánya, amely azt vizsgálta, hogy az anyagi motivációnak milyen szerepe van a Fidesz népszerűségében. Az amúgy is érdekes kérdés különösen fontos most, a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság idején.

Az intézet egy több mint tízezres – még a járvány előtti – közvélemény-kutatási adatbázis alapján kialakított egy indikátort, amely iskolai végzettség, beosztás, lakóhely, etnikai hovatartozás, jövedelem és az internet-hozzáférés alapján rangsorolja a társadalmat. Majd arra jutott:

 

 a magyar társadalom felső tizede döntően ellenzéki, lefelé haladva viszont folyamatosan csökken az ellenzék, és nő a kormány támogatottsága, a legkiszolgáltatottabbak között pedig kiemelkedő a Fidesz népszerűsége. Az alacsony végzettségű és jövedelmű választók, a fizikai munkások, a falvakban élők, a romák, és az internet-hozzáféréssel nem rendelkezők is az átlagnál számottevően nagyobb arányban kormánypártiak.

 

https://24.hu/kozelet/2020/06/26/fidesz-partvalasztas-szegenyek-kozmunka-gazdasagi-helyzet/

 

„Mr. Oroszország” a paksi bővítés után most Orbán német kapcsolatait egyengeti pár százmillióért

direkt 36

Bár a győri Audi az elmúlt időszakban évi több mint százmilliárdos nyereséget termelt, Orbán Viktor mégis fontosnak érezte, hogy június közepén a gyárba látogatva a koronavírus járvány miatt anyagi segítséget ajánljon az üzemnek. A miniszterelnök ezt többek között azzal magyarázta, hogy a német tulajdonú gyár a magyar ipar fellegvára és büszkesége. 

A kormány mindig is kiemelten figyelt a jellemzően német tulajdonú, magyarországi autógyárakra, ezek termelik ugyanis a magyar GDP 5 százalékát. A kormány számára a német autóipar és a német gazdasági kapcsolatok annyira fontosak, hogy ezek egyengetésére egy külön tanácsadót is alkalmaznak. Ő Klaus Mangold német üzletember, aki korábban a paksi bővítés uniós elfogadtatásában is segítette a magyar kormányt.

https://444.hu/2020/06/26/mr-oroszorszag-a-paksi-bovites-utan-most-orban-nemet-kapcsolatait-egyengeti-par-szazmillioert

Újbuda DK-s polgármestere szerint megérdemelte Hitler, hogy az év emberének választották '38-ban

László Imre, Újbuda DK-s polgármestere egy önkormányzati ülésen Adolf Hitler munkásságát vagy annak egy részét magasztalta. Egészen pontosan úgy fogalmazott a Hír TV birtokába került felvételen, hogy:

'36-ban vagy '37-ben a Time magazin Hitlert az év emberének választotta. Megérdemelte? Meg. Mert az a munkája, amit addig kifejetett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan, a világgazdasági válság után. Aztán ami utána történt, az már nem igazán fér ebbe a képbe bele.

Hitlert egyébként az 1938-as év emberének választotta a Time – a magazin, aminek címlapján szerepelt, 1939. január 2-án jelent meg. Azon túl, hogy akkor már évek óta érvényben voltak a nürnbergi törvényeknek nevezett zsidótörvények, 1938-ban sok egyéb is történt, többek között az anschluss és a kristályéjszaka néven elhíresült zsidóellenes erőszakhullám.

A polgármester közleményt adott ki, amiben azt írta:

Senki nem gondolhatja komolyan, hogy Adolf Hitlert mentegettem. Zsidó családból származom. A nagyszüleim, három nagybátyám és két nagynéném soha nem jöttek haza Auschwitzból, csak édesanyám részesült ebben az isteni szerencsében. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy én Adolf Hitlert mentegettem. Éppen arra hoztam őt példaként egy közterület átnevezésére vonatkozó indítvány kapcsán, hogy minden történelmi személy munkásságát csak egyben, egészben lehet nézni.

https://index.hu/belfold/2020/06/26/ujbuda_dk-s_polgarmestere_szerint_megerdemelte_hitler_hogy_az_ev_emberenek_valasztottak_38-ban/

 

Drámai koronavírus-félreértés okozta a polgármester bukását

Polgármester nélkül maradt Izsák: a független Kutas Tibor kocsiját megrongálták, mire két nappal később lemondott. A helyiek szerint egy betört szélvédőnek még nem kéne elég indoknak lennie egy felálláshoz, de mindezt egy súlyosabb ügy is megelőzte. A szeptemberi választásokon mindenesetre újra visszatérhet az októberben kitúrt, de a várost korábban huszonegy évig vezető fideszes Mondok József, akit fiával együtt költségvetési csalással és közokirat-hamisítással vádolnak, amiért több tízmilliós uniós támogatásból vadászházat húztak fel, amikbe végül ők költöztek be. Van olyan izsáki, aki szerint egy ilyen "csibész gazember" kell erre a posztra.

https://index.hu/belfold/2020/06/26/izsak_polgarmester_kutas_tibor_lemondas_koronavirus_mondok_jozsef/

Állami Számvevőszék: Eredményes volt a szegények felemelése

Eredményes volt a szegénységi küszöb alatt élők felemelése érdekében kidolgozott stratégiák végrehajtása 2010 és 2018 között - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) pénteken, frissen lezárt ellenőrzése alapján.

Az ÁSZ kapcsolódó elemzése arra is rámutat, hogy a szegénység mérséklése terén 2010 óta elért eredmények elsősorban a foglalkoztatás bővítésének köszönhetőek, ezért a koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi hatásainak mérséklése érdekében prioritást kell adni a munkahelyek megőrzésének, illetve a munkahelyteremtés ösztönzésének.

A számvevőszék összefoglalója szerint Magyarországon 2010-ben a lakosság egyharmada, megközelítőleg 3 millió ember élt a szegénységi küszöb alatt.

A szervezet ellenőrzése megállapította, hogy a magyar kormány – az Európa 2020 Stratégia szegénység csökkentésére vonatkozó célkitűzéseihez kapcsolódóan – 2011-ben megalkotta a nemzeti szintű stratégiát és az annak megvalósítását szolgáló intézkedési tervet.

https://24.hu/belfold/2020/06/26/allami-szamvevoszek-szegenyseg/

Az egészségügy romokban, de kínai kuruzslásra vannak milliárdok?

Mi köze a gulyáslevesnek az akupunktúrához és a kétmilliárd forintos kínai gyógyászati központnak Isaac Asimovhoz? Nem eszik olyan forrón az állami támogatást, mint ahogy azt a Híradó bemondta, de a Semmelweis Egyetemen épülő Hagyományos Kínai Gyógyászati, Oktató- és Kutatóközponttal mégiscsak olyasvalamire költi az állam az adófizetők pénzét, amiről a tudomány azt mondja, hogy a nagy része humbug.

https://index.hu/tudomany/2017/07/19/az_egeszsegugy_romokban_de_kinai_kuruzslasra_vannak_milliardok/

Két szlovák kisvárosban is bezárják az iskolákat a vírus terjedése miatt

Csaca (Cadca) és Karásznó (Krásno nad Kysucou) vezetése a Covid-19 betegség esetszámának növekedése miatt úgy döntött, hogy péntektől, illetve hétfőtől bezárják a településeken működő általános iskolákat és néhány más létesítményt.

Az érintett – a szlovák-cseh és a szlovák-lengyel határhoz egyaránt közeli – régióban az elmúlt napokban néhány tíz fővel emelkedett a kórral újonnan megfertőzöttek száma, ami a korábbiakhoz képest viszonylag magasnak számít. Sajtóközlések szerint ez a növekedés alighanem a határnyitással és a hazaérkezett importbetegekkel függhet össze.

 

 A helyzetre reagálva Karásznón az általános iskolák és az óvodák, Csacán pedig ezek mellett az uszoda és más sport- és kulturális létesítmények bezárásáról is döntést hoztak. Szlovákiában az általános és középiskolákban a jövő kedden ér véget a tanév.

 

https://24.hu/kulfold/2020/06/26/koronavirus-jarvany-szlovakia-iskolak-bezarasa/

 

Lemondott a vezető a dolgozók érdekében

HELYZETBE HOZTÁK A BVK KURATÓRIUMI ELNÖKÉT

Nagy Kristóf Magyar Nemzet

A baloldali fővárosi városvezetés kényszerítette lemondásra a koronavírus elleni védekezés legnehezebb időszakában a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnökét. Szalai Piroska vezetésével a közalapítvány kimagasló eredményeket ért el nemzetközi összevetésben is. Kerpel-Fronius Gábor, az átláthatóságért felelős főpolgármester-helyettes ennek ellenére kérte fel Szalai Piroskát a távozásra. Kikötötte: ha ezt nem teszi meg, az alapítvány nem jut hozzá a néhány héttel korábban megítélt fővárosi támogatáshoz, így a dolgozók fizetés nélkül maradtak volna.

A Momentum politikusa szűkszavú válaszában kiemelte: úgy látják, a közalapítvány tevékenysége nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, nem segíti hatékonyan a fővárosi vállalkozások fejlődését. Emlékeztetett: már novemberben hivatalos mérőszámokat, kimutatásokat kért be, ezt követően pedig még részletesebb adatokat. Kerpel-Fronius Gábor szerint ugyanakkor nem sikerült bebizonyítani a fővárosi vállalkozásokra gyakorolt hasznosságot.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/lemondott-a-vezeto-a-dolgozok-erdekeben-8295987/

Magyarországot nem a szavak, hanem a tettek igazolják

AZBEJ TRISTAN LEVELE A HUMAN RIGHTS WATCH EURÓPAI ÉS KÖZÉP-ÁZSIAI RÉSZLEGÉNEK IGAZGATÓJÁHOZ

Azbej Tristan államtitkár Magyar Nemzet

Ön arról győzködi az uniós tagállamok kormányait, hogy támogassanak egy olyan politikai kezdeményezést, melynek célja az erős demokratikus felhatalmazással rendelkező nemzeti kormányok háttérbe szorítása, a jogállamisággal kapcsolatos, szubjektív megítélésű problémákra hivatkozva. Ez a Soros György kottájából diktált szándék semmibe veszi ezeréves európai nemzetek jogát arra, hogy az országuk sorsáról maguk döntsenek.

Williamson úr, Ön az emberi jogok tiszteletét és a toleranciát kéri számon Magyarországon, de elhallgatja a tényeket, melyek cáfolják hamis állításait. A magyar kormány nemcsak a magyar emberek, hanem az Európai Unió polgárainak érdekét szolgálva a kontinensre nehezedő migrációs nyomás enyhítésén dolgozik. Szolidaritásunk jegyében hazánk az üldözött keresztény és más vallási kisebbségek megsegítésére jelentős pénzügyi támogatást fordít a Hungary Helps program keretében. 

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/magyarorszagot-nem-a-szavak-hanem-a-tettek-igazoljak-8294268/

 

Centrális bajok: Marakodás folyik a koncon

Magyar Nemzet

 

Bajban van a Centrál Médiacsoporthoz tartozó jó pár kiadvány. Nagyon nagy bajban. Akkorában, hogy a lapok dolgozói, most, a hó elején, a szokásos időpontban, mikor a fizetésük utalásáról szóló SMS megérkezett a telefonjaikra, azzal szembesültek, hogy jóval karcsúbb összegből kénytelenek a függetlenobjektiv újságírást gyakorolni. (Értsd: a kormányt támadni, és az ellenzéknek kampányolni.)

Ez praktikusan azt jelentette, hogy a portfolióba tartozó 24.hu, a Story, a Nők Lapja, a Best, a Startlap, a Meglepetés, a Színes RTV, az NLC, a Marie Claire, a Vezess.hu és több más, internetes és nyomtatott sajtótermék minden dolgozójának március 23-án Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonos-vezérigazgatója e-mailben jelentette be a működési költségek csökkentését, két nappal később pedig minden munkatársra kiterjedő átmeneti munkaidő-csökkentést rendeltek el, amihez kapcsolódóan a béreket is csökkentették.

Szóval hatalmas bajban van a Central Médiacsoport. Akkorában, amekkorában még talán sosem volt.

– A független újságírás egyik utolsó bástyája készül épp eldőlni.

– Orbán a Népszabadság, és az Index után a 24.hu-t is be akarja szántani, a földdel teszi egyenlővé, hogy a végén a szokásához híven jó alaposan be is sózza a kicsinált lapok még ki sem hűlt helyeit. Mert már csak ilyenek ezek a diktátorok, nem szeretik ha mindenféle újságok megírják, hogy diktátorok.

Az utóbbi napokban ilyen és ehhez hasonló hangokat lehet hallani, ilyen kommenteket lehet olvasni.

Csakhogy.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/central-media-liberalis-ujsagiras-helyett-marakodas-folyik-a-koncon-8298042/

 

Politikai Frankenstein

Néző László Magyar Nemzet

Ha összeáll egy DK–MSZP–Jobbik–LMP–Momentum-koalíció, abból aligha a demokrácia csúcsteljesítménye születik.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/

Gyurcsányéknak elege lett a momentumos gödi polgármesterből, előrehozott választás lehet a gödi baloldali belháborúból

origo

Miután Balogh Csaba alpolgármestereinek visszahívását kezdeményezte, az érintettek korrupciós ügyeinek nyilvánosságra hozásával fenyegették meg a momentumos polgármestert. Ezzel borítékolható: az alpolgármesterek eltávolítását tárgyaló, hétfői testületi ülésen robbanni fog a gödi baloldal kényszerházassága.

 

Elfajult baloldali belháború

"Eddig tudtuk csendben tűrni a hazug rágalmakat, ideje, hogy tájékoztassuk a nyilvánosságot a valóságról" - írta közös közleményében a DK-s Lőrincz László, és az LMP-s Fülöp Zoltán, akiket korrupciógyanús ügyekkel hozott összefüggésbe Balogh tegnapi bejegyzésében. "Balogh Csaba saját alkalmatlanságát és tehetségtelenségét igyekszik kétségbeesetten elfedni. A fejünkre olvasott vádak vagy teljesen hamisak, vagy pont fordítva igazak" - támadták a gödi városvezetőt, hozzátéve, hogy "a kétségbeesett és elkeseredett kapkodás a polgármesterként elkövetett mulasztásokat hivatott elfedni". 

https://www.origo.hu/itthon/20200625-lorincz-laszlo-balogh-csaba-god.html

Szigorít Erzsébetváros, elfogadták a bulinegyedbeli csendrendeletet

60 napos türelmi idő után éjfél és reggel 6 óra között a legtöbb üzlet nem tarthat majd nyitva.

https://hvg.hu/kkv/20200626_bulinegyed_csendrendelet

A bojkott, amit meg fog érezni a Facebook: a Verizon sem hirdet, amíg Trump szabadon garázdálkodhat

Az Egyesült Államok egyik legnagyobb telekommunikációs vállalata a Verizon is csatlakozott azon vállalatok köréhez, akik ultimátumot adtak a Facebooknak: határozatlan időre leállítják a Facebookon és az Instagramon futó hirdetési kampányaikat, amíg Zuckerberg vállalata kivételezik Donald Trumppal, és olyan bejegyzéseit hagyja az oldalon, amilyenekért mással már rég elbántak volna.

https://hvg.hu/tudomany/20200626_facebook_hirdetes_bojkott_verizon_instagram_reklam

Krekó Péter ellen bukott pert a Figyelő, az Origo és a 888

A Political Capital igazgatójáról állította három kormányközeli portál, hogy brit titkosszolgálati pszichológiai hadviselési akcióban vesz részt. A bíróság szerint ez nem igaz.

https://hvg.hu/itthon/20200626_per_figyelo_origo

Orbán Putyin módszerével vásárolja fel az ellenzéki médiát

Egy megállás nélkül zajló folyamat, aminek a mostani állomása az Index bekebelezése – mondta a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában Haraszti Miklós, aki az EBESZ sajtószabadsággal foglalkozó tisztségviselője is volt.

A közrádió megszerzésével kezdődött, amit Orbán Viktor az első kormányzása óta nem enged ki a kezéből, ha kormányon van, ha ellenzékben. Folytatódott a médiatörvénnyel, aztán olyan kísérletekkel, mint a Klubrádió ellehetetlenítése, amit csak a maradék független bíróság tudott valamennyire megakadályozni.

Orbán olyan módszereket is használt, mint Putyin, amikor oligarchákkal vásároltatta fel a média jelentős részét. A külföldi sajtótőke elmenekült, jött a „mészárosítás”. A KESMA nevű képződmény, hivatalos nevén a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány, ami félezer médiumot tömörít, hogy a propagandaállamot szolgálja. Haraszti Miklós szerint, érdemes lenne megnézni, hogy itt ki és hogyan adózik. A maradék ellenzéki sajtóban nincs szolidaritás, és ez nem csupán Orbánék bűne. Ugyancsak a putyini modell szerint, mutatóba meghagytak néhány orgánumot, amelyeknek persze alig van szavuk.

https://hirklikk.hu/kozelet/orban-putyin-modszerevel-vasarolja-fel-az-ellenzeki-mediat/365709

A magyaroknak a legkevésbé fontosak az emberi jogok

Az EU minden tíz polgárából csaknem kilenc úgy gondolja, hogy az emberi jogok tiszteletben tartása a tisztességes és méltányos társadalom egyik fontos alkotó eleme – derül ki az Unió Alapjogi Ügynökségének szerdán közzétett kutatásából.

A felmérésben részt vett országok közül Magyarországon a legkisebb, 76 százalék azok aránya, akiknek ugyanez a véleményük. A másik véglet Málta, ahol a polgárok 96 százaléka vélekedik hasonlóan.

https://nepszava.hu/3082779_a-magyaroknak-a-legkevesbe-fontosak-az-emberi-jogok

Minden harmadik koronavírusos kórházi fertőzött volt Budapesten

Szerdán kérdéseket küldtünk a Főpolgármesteri Hivatalnak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, amelyekre hivatal válaszolt. 

Szerettük volna megtudni, hogy pontosan milyen arányban voltak kórházi fertőzöttek. A Főpolgármesteri Hivatal válaszában csatolta a Müller Cecília tisztifőorvos május 28-án kelt válaszát, amiből az derül ki, hogy addig 1818 főnél igazoltak PCR-vizsgálattal Covid-19-fertőzést. A budapesti egészségügyi intézményekben 639 főnél mutatták ki a fertőzést, amiből az következik, hogy minden harmadik fertőzött kórházi fertőzött volt. Ez alátámasztja azt a gyanút, hogy az idősotthonokba is a kórházi ellátásban részesülő gondozottakkal került be a koronavírus.

6 ESETBEN OTTHONLAKÓ NEGATÍV TESZTTEL KERÜLT KÓRHÁZBA, MAJD OTT KAPTA EL A FERTŐZÉST. KÖZÜLÜK NÉGYEN HALTAK MEG. 

https://index.hu/belfold/2020/06/24/minden_harmadik_koronavirusos_korhazi_fertozott_volt/

A szobrász, aki egy halom lécből épített magának NER-karriert

Szőke Gábor Miklós pillanatok alatt vált a magyar művészvilág egyik legtöbbet foglalkoztatott alakjává, aki falécekből, majd fémlapokból készített munkáival tűnik fel úton-útfélen. De mi a titka?

Néhány hete meglepő hír futott végig a magyar művészeti világon: a Magyar Nemzeti Bank 667 millió forintnyi közpénzért rendelt két szoborcsoportot: az elmúlt évek egyik legfelkapottabb szobrásza, a falécek egymáshoz rögzítéséből főleg állatalakokat készítő Szőke Gábor Miklós 197 millió forintért egy – tőzsdei elemzésekben használt gyertyadiagramokból felépülő – harcoló medve–bika szobrot, egy harmincméteres ezüst színű felhőből kiugró kilenc óriási aranyszínű oroszlánt ábrázoló alkotást pedig 470 millióért készíthet el.

A Magyar Telekom korábbi, sok áttéten keresztül a jegybank egyik alapítványához került, kalandos történelmű irodaépülete elé, illetve annak aulájába tervezett, témaválasztását tekintve nem egyedülálló – a világ számos tőzsdei épülete előtt állnak támadó vagy harcoló állatok szobrai – alkotásoknak 2021 májusig kell elkészülniük, így jövő nyáron minden bizonnyal felavatják azokat.

https://24.hu/kultura/2020/06/25/szoke-gabor-miklos-szobrasz-ner-market-zrt-magyar-nemzeti-bank-szobrasz/

Karácsonyék jogsértésekkel kacérkodnak

A Lánchíd augusztus 20-i lezárása és a városházi hajléktalanszálló is problémás lehet, akárcsak az Alaptörvénnyel ellentétes új működési szabályzat a szakértő szerint

Kacsoh Dániel Magyar Hírlap

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200626-karacsonyek-jogsertesekkel-kacerkodnak

Léphet-e újabbat az állam az NGO-k politikai és lobbitevékenységének szabályozásában?

Magyar Hírlap

Az elmúlt években Európában szakmai és politikai vita zajlik a nemkormányzati szervezetekkel (NGO-kkal) összefüggésben például a politikai legitimáció, az elszámoltathatóság és a működésükhöz szükséges anyagi források kérdéséről. Ezzel kapcsolatosan különböző nemzeti szabályozási megoldások születtek a külföldi hátterű (finanszírozású) NGO-k tevékenységének jellegéről, valamint az állami ellenőrzés lehetőségeiről.

A Századvég elemzése.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200626-lephet-e-ujabbat-az-allam-az-ngo-k-politikai-es-lobbitevekenysegenek-szabalyozasaban

Pislog a bal első index

Bán Károly Magyar Hírlap

Az Index hírportál belső válsága kapcsán a hazai és a nemzetközi balliberális körök ismét azt kezdték el szajkózni, hogy Magyarországon végveszélyben van a sajtószabadság

A fals lemez egyébként sem új keletű, megjárta már gyakran Brüsszelt, cincálta Judith Sargentini európai parlamenti vizsgálóbiztos, és az ő Soros-civiljei is hadba álltak és állnak. Újra és újra felteszik itthon is a lemezt, azt sugallva, szajkózva, hogy Magyarországon 2010-ben, a második Orbán-kormány megalakulása óta megkezdődött a sajtószabadság lebontása. A hazai balliberális megmondóemberek szerint halálos sebet ejtett a szabad sajtón az is, amikor a kommunista Szabad Nép jogutódját, a Népszabadságot „szántották be”. A valóságra, a tényekre akkor is fittyet hányva.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200626-pislog-a-bal-elso-index

A kalocsai érsekség kiadott egy közleményt arról, milyen undorító dolgokat művelt a saját papja

Tegnap jelent meg a cikkem, amelynek kiindulópontja az a példátlan lépés volt, hogy a kalocsai érsekség egyik papja kemény hangú nyilvános Facebook-posztban vádolta meg elöljáróját, Bábel Balázs érseket és több másik egyházi személyt, hogy tudtak az általa elszenvedett szexuális zaklatásról, mégsem tettek megfelelő lépéseket az állítólagos elkövető, egy másik pap ellen.

Az akkor 18 éves papnövendék, Kőhegyi Dániel 2010-ben részletes levélben számolt be róla Bábelnek, hogy az érsek helyettese, a papnövendékkel szemben hatalmi pozícióban lévő általános helynök hogyan zaklatta hónapokon keresztül. Kőhegyi idén januárban a Facebookon nyilvánosságra hozta ezt a levelet, illetve István atya levelét is, amelyet állítása szerint annak idején titokban lefotózott, és amelyben a megvádolt pap szerelmet vallott neki.

A főegyházmegye közleménye, amelyet mindjárt bemásolok teljes terjedelmében, nem vádolható azzal, hogy figyelembe venné Kőhegyi Dániel személyiségi jogait, hosszan és érzékletesen listázza az érsekség papjának megvetendő cselekedeteit, kiteregeti egészségügyi állapota részleteit. 

A 2010-es zaklatási ügyről viszont, amiről a cikk szólt, ez a hosszabb közlemény se mond semmit.

Az érsekség sorai után szintén teljes terjedelemben közlöm Kőhegyi Dániel válaszát. A két nyilatkozatban foglaltak valóságtartalmáról nem állt módomban meggyőződni, de úgy tekintem ezeket, mint közszereplők közti vitát, amely a maga módján szintén tanulságos - és hát nem is akármilyen olvasmány. 

https://444.hu/2020/06/24/a-kalocsai-ersekseg-kiadott-egy-kozlemenyt-arrol-milyen-undorito-dolgokat-muvelt-a-sajat-papja?

Kínai kavarásokból húzhat hasznot Magyarország

Magyarország, Kína és Törökország látszólag harcban állnak egymással, hogy melyikük építsen meg egy világkereskedelmi szempontból marginálisnak tűnő kereskedelmi kikötőhöz vezető vasúti vonalat Szlovéniában. A projektben a magyar vezetés intenzíven részt akart venni, ami részben két szlovén kormányválsághoz is vezetett. Az Orbán-kormány azóta Triesztben valósítja meg tengerre vágyó céljait, de lehet, hogy a ljubljanai vezetésnél surranó pályán is befuthat győztesként. Kína lábnyomaiban járunk.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/szlovenia-koper-trieszt-kikoto-vasut-magyar-kormany-kkm.708536.html

ORBÁN VIKTOR, A STRÓMAN

azonnali.hu

Igen, ez egy újabb vitairat az orbáni rezsim lényegéről. Aki ma Magyarországon ilyesmit olvas, az túlnyomó részben nem akar változást. Inkább önigazolást akar, hogy elmondhassa, nem ő tehet róla. Ezt most nem kapja meg.

Először is szögezzük le a nyilvánvalót: Mészáros Lőrinc egy stróman. Csupán papíron birtokolja és irányítja azt a hatalmas céghalmazt, ami a neve alatt fut. Márpedig ha így van, akkor rögtön felvetődik egy kérdés ellenzéki szemszögből: miért támadunk szűnni nem akaró hévvel egy olyan figurát, aki kizárólag azért lett odaállítva, hogy őt támadjuk? Sokkal inkább azt kellene végre elővenni, aki mögötte áll, aki odaállította! Erre az a menetrend szerinti válasz, hogy Mészáros Lőrinc Orbán Viktor strómanja, és az ő ügyes-bajos dolgainak a tárgyalásával valójában a rezsim lényegét boncolgatjuk. Mert az a lopás, ugye.

Szerintem pedig valami nem stimmel itt. 

Strómant alkalmazni definíció szerint csak akkor van értelme, ha az illető magára vonja a támadásokat, amelyek egyébként a bábmestert érnék. Lölő egyértelműen köthető Viktorhoz, a kapcsolatot nem is titkolják. Ő nem kíméli meg Viktort semmilyen támadástól, sőt, a maga tragikomikus karakterével inkább csak felhergeli ezeket. (Ezzel az erővel Orbán családtagjai is harácsolhatnának hasonló módon. Ja, hogy meg is teszik?)

Le kell szögeznünk tehát a második nyilvánvaló állítást: Mészáros nem lehet Orbán strómanja. Tehát még egyszer: Mészáros Lőrinc stróman, de nem Orbán Viktor strómanja.

Akkor kié? 

https://azonnali.hu/cikk/20200626_orban-viktor-a-stroman

ÖLHETI EGYMÁST AZ ELLENZÉK, DE ANNAK NEGYEDIK KÉTHARMAD LESZ A VÉGE – OROSZ ANNA AZ AZONNALINAK

Miért megy el valaki civil munkát végezni, hogy aztán pár hónappal később alelnök legyen ugyanott? Mi a legrosszabb abban, ha valaki Fekete-Győr Andrással dolgozik? Ha az exfideszes és exjobbikos Körömi Attila elnökségi tag lehet, Orbán Viktor is beléphet-e a Momentumba 15 év múlva? Balra kellene-e tolni a Momentumot? Fogadna-e arra, hogy megverik a Fideszt? Interjú Orosz Annával, a Momentum új alelnökével!

https://azonnali.hu/cikk/20200626_olheti-egymast-az-ellenzek-de-annak-negyedik-ketharmad-lesz-a-vege-orosz-anna-az-azonnalinak

ÉLET ÉS IRODALOM

Széky János

Most zökken ki

Tévedtem, sajnálom. Három hete, amikor az volt a rossz hír, hogy Atlantában a csőcselék Molotov-koktélokat dobált, és betörte a CNN székházának földszinti üvegfalát, bíztam benne, hogy a viharvert, de bevált amerikai liberális képviseleti demokrácia ezt az őrjöngést is átvészeli. Vannak benne olyan korrekciós eszközök, amik Magyarországon hiányoznak, mint a megbízhatóan és ellenőrizhetően működő büntető igazságszolgáltatás vagy a helyi polgárok adóira támaszkodó, decentralizált hatalom, ami nincs alárendelve a központi kormányzat szeszélyeinek.

Utóbbira példának hoztam fel azt a jelenetet, ahol egy színpadon állt Killer Mike rapper, aki ragyogó szónoklatban intette a publikumot, hogy ne gyújtogasson és romboljon, hanem menjen haza, és úgy kezdjen szervezkedni a rendőrségben uralkodó „rendszerszerű rasszizmus” ellen; Keisha Lance Bottoms atlantai polgármester (fekete, nő, a rassz és gender szerinti diszkrimináció  eleven cáfolata) és a fehér, vállaltan leszbikus rendőrfőnök, Erica Shields, aki bocsánatot kért, amiért a helyi rendőrök sokkolóval bántalmaztak egy fekete diáklányt (a rendőröket pedig őrizetbe vették).

Akár létezik rendszerszerű rasszizmus, akár nem, az összhang azt bizonyította volna, hogy a világ legrégebben folyamatosan fennálló demokráciája egyszerre képes az igazságtalanságok helyretételére és önmaga megvédésére.

https://www.es.hu/cikk/2020-06-26/szeky-janos/most-zokken-ki.html

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.