2020, június 26 - 08:27 Sajtószemle

Egyetlen ellenzéki város sem részesül a milliárdos pénzosztásból

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója korábban azt mondta, egyetlen jó ötlet sem marad támogatás nélkül, és szigorúan szakmai szempontok alapján döntenek. Úgy fest, vagy főként a fideszes önkormányzatoknak vannak jó ötleteik, vagy az ellenzékiek nem értesültek az ad hoc pénzosztásról. Felcsút viszont másfél milliárd forintot kért a záportározó turisztikai fejlesztésére.

https://24.hu/belfold/2020/06/25/egyedi-tamogatas-magyar-turisztikai-ugynokseg-onkormanyzatok/

Berobbanóban a járvány, legalább 70 új fertőzöttet azonosítottak Horvátországban

A nem hivatalos adatok szerint csütörtökön legkevesebb 70 új koronavírus-fertőzött beazonosításáról fog majd beszámolni a horvát kormány az előző napi 22 után, írja az N1 horvát tévécsatorna.

Alemka Markotic járványügyi szakember csütörtök reggeli interjújában arról beszélt, kötelezővé tették a maszkviseletet, mert amíg az csak ajánlott volt, sokan nem takarták el az arcukat. A maszk hordása mostantól kötelező a zárt terekben, kiemelten a tömegközlekedési eszközökön, ahol a tapasztalatok szerint gyorsabban terjed a vírus. Azt is hozzáfűzte, egyszerűbb 5-10 kunáért maszkot venni, mint kifizetni az 500-1000 kunás bírságot.

Közölte, hogy a fertőzöttek főként Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából hurcolják be a betegséget az országukba. Amint érzékelik, hogy más EU-s tagállamokból is jelentős mértékű beteg érkezik Horvátországba, újabb beutazási korlátozásokat vezetnek be.

https://24.hu/kulfold/2020/06/25/koronavirus-jarvany-horvatorszag-uj-fertozottek/

Kásler: olyan Covid-tesztet készítettünk, amely az oltóanyaghoz is jó kiindulópont

Elkészült az első hazai fejlesztésű Covid-teszt prototípusa, amely lényegesen pontosabb az eddig ismert gyorsteszteknél – írja az MTI.

Kásler Miklós közölte, ez a fejlesztési eredmény azt is jelenti, hogy olyan módszer áll rendelkezésre, amely alapja lehet a szintén hazai oltóanyag kifejlesztésének.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy a koronavírus sikeres izolálása és szaporítsa után elkezdődött a vírus genetikai vizsgálata, beazonosítva azokat vírustörzseket, amelyek a magyarországi megbetegedéseket okozták.

A teszthez vénás vérvétel szükséges, az eredmény néhány órán belül megvan, a gyorsteszt gyártását néhány héten belül elkezdik

https://24.hu/belfold/2020/06/25/kasler-koronavirus-teszt/

Egyetlen járásunk se marad honvédelmi sportközpont nélkül

Privátbankár.hu

Erről Simicskó István beszélt Baján, majd hozzátette, cél egy "sportolónemzet" felépítése.

https://privatbankar.hu/cikkek/kozerdeku/egyetlen-jarasunk-se-marad-honvedelmi-sportkozpont-nelkul.html

Koronavírusban meghalt egy 39 éves magyar

Mindössze 9 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4123 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, olvasható a kormányzati honlapon.

Elhunyt egy 39 éves krónikus beteg, ezzel 577 főre emelkedett az elhunytak száma, 2640-an pedig már meggyógyultak.

 

Az aktív fertőzöttek száma 906 fő. Az aktív fertőzöttek 38%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 48 %-a budapesti. 182 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen.

A cikkben megjegyzik, megszűnt a veszélyhelyzet, de életbe lépett a járványügyi készültség. 

https://24.hu/belfold/2020/06/25/koronavirus-39-eves-magyar-meghalt/

Nem elírás, 42 725 új fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában Brazíliában

A legnagyobb emelkedés egy nap alatt 54 771 volt, de ebben visszamenőleg is rögzítették a hiányzó adatokat, ennek tükrében a mostani szám még riasztóbb.

A hatóságok közölték, az elmúlt 24 órában újabb 1185 ember veszítette életét a vírusban, ezzel már 53 830-an hunytak el a fertőzésben.

A lap hozzáteszi, bár az esetszám szinte exponenciálisan növekszik, az áldozatok száma lapos görbét mutat.

Jair Bolsonaro brazil elnök egyébként nem igazán foglalkozik a járvánnyal, szerinte az csak egy kisebb influenza.

https://24.hu/kulfold/2020/06/25/koronavirus-brazilia-42-725-uj-fertozott/

Az Index átalakítását javasoló Gerényi Gábor megírta, hogy mi volt a terve

A terv némi leegyszerűsítéssel az lett volna, hogy az Index rovatait, vagy ezek egy részét kisebb cégekhez szervezzék ki, maga az Index a címlap maradt volna, amely a rovatokat készítő cégektől rendel cikkeket.

Gerényi arról írt, hogy korábban már volt ilyesmire példa az Indexnél, még 2001-ben szervezték ki az autós rovatot a Totalcar Kft.-be, de az ott dolgozók ugyanúgy az Index szerkesztőségébe jártak be. Megpróbálkoztak később a sportrovatnál is ezzel, de a Sport Géza üzletileg nem lett annyira sikeres, ezért ott visszaállították az eredeti állapotot.

Ebben a rendszerben a függetlenség véleményem szerint nem csökkent, hanem nőtt volna – hiszen a tartalomkészítés felelőssége és ellenőrzése teljes egészében kikerült volna a politikailag kitett központi cégből, és dolgozói vezetés alá került volna formailag és jogilag is

https://hvg.hu/kkv/20200625_index_atalakitas_gerenyi_szerkesztoseg_media

Csak az apropót várja a Fidesz, hogy levadássza az Indexet

Az Index szerkesztőségének azonnali átvétele helyett a főoldal kontrolljával próbálná semlegesíteni a hírportált a hatalom. A fokozódó harc első áldozata a kiadó vezérigazgatója. A küzdelem azonban nem ért véget attól, hogy egyelőre mindkét fél rendezte sorait.

„Ha ez a váltás megtörténik, az a magyar médiavilág rendszerváltás utáni történetének legnagyobb botrányához fog vezetni (...) Egy újjáépített, átfazonírozott Index kinek kellene?” – ezt Gerényi Gábor írta négy évvel ezelőtt, azt mérlegelve, mi lesz, ha Simicska Lajos bekebelezi és politikai szolgálatba állítja a lapot. Gerényi jóslata most visszaszállt a saját fejére. Az Index egykori alapítója az elmúlt hónapokban, tanácsadói minőségben, kidolgozott egy olyan tervet, amely múlt csütörtökön a portált üzemeltető zrt igazgatótanácsa elé került, és rövid időn belül felszínre hozta a portál ellenőrzéséért folyó harcot.

A kiszivárgott hírek szerint Gerényi – aki Ungár Péterrel létrehozta az azonnali.hu-t, és korábban a Mandiner ügyvezetője is volt – javaslatára kft-kre darabolták volna a szerkesztőséget. Az Indexből így nem maradt volna több, mint alvállalkozóktól cikket rendelő kisszámú szerkesztő csapata. A portál ezzel gyűjtőoldallá válhatott volna, amely más híroldalak anyagait is befogadja, és ahol a főszerkesztőnek csak korlátozott befolyása van az általa kezelt tartalmak keletkezésére.

Erről szól még a cikk:

Mivel próbálja nyugtatni a kedélyeket a tulajdonos alapítvány elnöke?

Mit lehet tudni az új vezérigazgatóról?

Mi jöhet ezután?

https://hvg.hu/360/202026__indexre_tett_fooldal__betoresi_kiserlet__heti_harommillio_olvaso__meg_all_de_mar_eldolt

A Fidesz szerint nagyon nehéz úgy dolgozni, ha a döntéseknél nem számít az ő véleményük

Láng Zsolt a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország csütörtöki műsorában elmondta, Karácsony Gergely főpolgármester már a koronavírus-járvány alatt “kísérletezni” kezdett a fővárosi közlekedéssel: először ritkította a forgalomban lévő buszok számát, majd újra emelte azok számát. Hozzátette, a főpolgármester akkor sem egyeztetett senkivel, amikor biciklisávokat festetett fel Budapest forgalmas közútjaira, és ezzel óriási dugókat okozott. Szerinte Karácsony Gergely – a választási ígéretével szembemenve – nem az átláthatóságot növelte, és nem is vonta be a budapestieket a döntésekbe.

Láthatóan a fővárosi Fidesz-KDNP-s képviselők véleménye sem számít, és nagyon nehéz így dolgozni a közgyűlésben

https://24.hu/belfold/2020/06/25/fidesz-lang-zsolt-budapest/

Félmilliárdból rendezik meg a Semjén-féle vadászati világkiállítás felvezető eseményeit

Tiszai Balázs mfor.hu

A 2021-es expó alapozását a már bejáratott NER-es cégekre bízták, a biztonsági őröket a Valton-Sec delegálja, a promóciós tevékenységeket pedig Balásy Gyula Lounge Design-ja és New Land Mediája látja el.

A koronavírus-járvány magyarországi elcsendesedésével összhangban a kormány is visszaváltott, és nekiállt a vírus elleni védekezésre átcsoportosított pénzek újraosztásának. Az összegek átirányításának egyik nyertese a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kovács Zoltán, a rendezvényért felelős kormánybiztos-gyámolította 2021-es vadászati világkiállítás, melynek büdzséje néhány hét leforgása alatt 3,77 milliárd forintos beöntést kapott - ebből ráadásul 1,67 milliárd még április végén, a járvány hazai terjedésének csúcsidőszakában érkezett.

Hogy az „Egy a természettel” Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás néven futó projekt költségvetése végül hol áll meg, azt nem tudhatjuk, az viszont a kormányzati közbeszerzés-adatbázisba feltöltött dokumentumokból kiderül, hogy

csak a kísérő rendezvényeire 500 millió forintot biztosít a kormány.

https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/felmilliardbol-rendezik-meg-a-semjen-fele-vadaszati-vilagkiallitas-felvezeto-esemenyeit.html

Az egész NER-nek kínos a Széchenyi Bank-botrány, mert sok benne a "mi-kutyánk-kölyke"

A felügyelet az ismert szabálytalanságok ellenére 2014 végéig hagyta működni a Széchenyi Bankot, sőt közben az állam bevásárolta magát 3 milliárd forinttal. A felügyelet 2015 elején tett feljelentést, öt év kellett, hogy a nyomozás letartóztatásokhoz vezessen. Közben több érintett állami és NER-háttéremberi pozíciókban sürgölődött.

sak Töröcskeinél és Vörösnél maradva: állami cégeknél és fontos NER-háttéremberként. Természetesen a meggyanúsításuk nem jelenti, hogy bűnösek lennének – azt viszont igen, hogy a botrányos, folyamatban lévő, potenciálisan bírósági ítéletekkel végződő ügyek ellenére sem ingott meg bennük a bizalom.

https://hvg.hu/kkv/20200625_Az_egesz_NERnek_kinos_a_Szechenyi_Bankbotrany_mert_sok_benne_a_mikutyankkolyke

Gulyás Gergely: Változnak a kata szabályai

A kormány tervei szerint jövő januártól szigorítanak, mert sok nagyvállalat visszaél az adónemmel. A veszélyhelyzet megszűnése után második alkalommal tartott élőben kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Percről-percre

https://hvg.hu/itthon/20200625_kormanyinfo

Elvetette optimista forgatókönyvét a GKI, súlyos visszaesésre számít idén

A bérek stagnálhatnak, a nyugdíjak reálértéke csökkenhet idén - írja friss prognózisában a gazdaságkutató.

https://hvg.hu/gazdasag/20200625_Elvetette_optmista_forgatokonyvet_a_GKI_sulyos_visszaesesre_szamit_iden

Tarlós az ellenzék korrupciós vizsgálatáról: Tegyenek feljelentést!

Tarlós István megszólalt arról a vizsgálatról, amit az ellenzék kezdeményezett és a főváros korrupciós ügyeit kívánja feltárni. Azt mondta, ha találnának nála korrupciós pénzt, azt örömmel átutalja a Párbeszédnek.

Tarlós István, Budapest volt főpolgármestere az ATV Egyenes beszéd című műsorában reagált arra, hogy egy momentumos vezetésű bizottság vizsgálja majd az utóbbi évek fővárosi "korrupciós ügyeit".

Tarlós a műsorban azt mondta, erős túlzás, hogy csak a hozzá kapcsolható ügyek kerülnének elő, egyébként ez szerinte csupán porhintés. A volt főpolgármester szerint, ha valóban korruptnak gondolják, "tessék megtenni a feljelentést".

"Én tudom Karácsonyról, hogy nem korrupt, ő is bizonyosan tudja" - mondta.

https://hvg.hu/itthon/20200624_tarlos_istvan_ellenzek_korrupcio_vizsgalat

Több mint 100 milliárd forintból gazdálkodhat 2021-ben a közmédia

Húszmilliárd forinttal megemelik az MTVA támogatását, 11 milliárd jut nemzeti konzultációra.

A Költségvetési Bizottság a csütörtöki ülésén dönt a 2021-es költségvetéshez benyújtott utolsó körös javaslatokról, többek között arról, hogy jelentősen, 20 milliárd forinttal megemeljék a közszolgálati hozzájárulást, vagyis az állami média ennyivel több pénz kapjon

https://hvg.hu/kkv/20200625_100_milliard_kozmedia

Palkovics László: Jobb esélyeket biztosít a színművészetis hallgatóknak a modellváltás

origo

Az innovációs és technológiai miniszter fogadta a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) megbízott rektorát, rektorhelyettesét, a hallgatói önkormányzatának képviselőit, az egyetemen tanuló fiatalokat 2020. június 24-én, Budapesten. Palkovics László a találkozó kapcsán elmondta, hogy az alapítványi fenntartásba kerülő egyetemek a rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezetnek köszönhetően megerősíthetik nemzetközi jelenlétüket.

https://www.origo.hu/itthon/20200625-palkovics-laszlo-jobb-eselyeket-biztosit-a-szinmuveszetis-hallgatoknak-a-modellvaltas.html

Palkovics találkozott a színművészetis hallgatókkal, és megállapította, hogy politizálnak

A találkozóra hívó levelet az SZFE hallgatói önkormányzata elküldte több szakmai szervezetnek, és azon így a minisztériumi képviselők, a hallgatói képviselet kilenctagú delegációja, a megbízott rektor és helyettese mellett részt vett Vidnyánszky Attila és Bakos-Kiss Gábor (Magyar Teátrumi Társaság), illetve Orbán Eszter (Magyar Színházi Társaság).

A hallgatók magukkal vittek egy nyilatkozatot, amelynek öt pontja véleményük szerint biztosítaná az egyetem autonómiáját, de ezt Palkovics nem írta alá. 

A Papageno tudósítása szerint ugyanakkor a tárgyalás után Csernai Mihály, az SZFE HÖK elnöke úgy nyilatkozott: reménykeltő a gesztus, hogy Palkovics László nyitottnak mutatkozott az elindult párbeszédre, csakúgy, mint a szakmai szervezetek képviselői. A hallgatók kinyilvánították, elhatárolódnak a kultúrharcoktól, és bizakodnak abban, hogy a párbeszéd valós lesz.

Palkovics miniszter ugyanakkor az MTI leirata szerint kevésbé békülékeny hangnemben nyilatkozott: szerinte a hallgatók „követelései lényeges visszalépést jelentenének az egyetem jelenlegi helyzetéhez és ahhoz a jövőbeli állapothoz képest is, amit az új fenntartói modell hozna”.

https://444.hu/2020/06/24/palkovics-talalkozott-a-szinmuveszetis-hallgatokkal-es-megallapitotta-hogy-politizalnak

Volt olyan fiatal, végzett színész, akit a pályára sem lehetett volna engedni

ORIGO

Modellváltást tervez az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Palkovics László miniszter azt mondta az átalakítással kapcsolatban: az új működési modell célja az egyetem hazai és külföldi elismertségének növelése, a nemzetközi összevetésben is színvonalas, korszerű képzés feltételeinek biztosítása. Az SZFE esetében az átalakítás elvárt eredményeként az ott tanuló és végző fiatalok színházművészeti, televíziós és filmipari esélyei, lehetőségei jelentősen javulnak. A Színművészeti oktatási színvonalát az utóbbi években sokan kritizálták. Ahogy a Magyar Teátrumi Társaság fogalmazott vasárnapi közleményében: a SZFE oktatási munkájának minőségét a szakma jelentős többsége alacsony színvonalúnak tartja. Azaz, elavult az ott folyó szakmai munka. Ezúttal színházigazgatókat kérdeztünk, hogy milyennek látják a Színművészetiről kikerült hallgatókat, mennyire képzettek, vagyis a lényegét tekintve, milyennek látják az ott folyó munkát. 

Forgács Péter, a győri Nemzeti Színház igazgatója azt mondja, hogy a budapesti Színművészetin végzett színészek nem nagyon akarnak vidékre jönni. És találkozott olyan, Budapesten végzett fiatal színésszel, akit szakmai szempontból jobb lett volna a pályára sem engedni.

Cseke Péter, a kecskeméti Nemzeti Színház igazgatója igazgatása során találkozott hihetetlenül tehetséges és bántóan tehetségtelen, Színművészetit végzett, fiatal színésszel egyaránt. Ugyanakkor alapvetően nem érti, hogy a Színművészeti vezetői miért nem örülnek a modellváltozásnak.

Besenczi Árpád, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatója arról beszélt, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem voltaképpen levegőnek nézi a vidéki színházakat.

https://www.origo.hu/itthon/20200623-szinhaz-es-filmmuveszeti-egyetem.html

PELSŐCZY RÉKA VÁLASZLEVELE CSEKE PÉTER, BESENCZI ÁRPÁD ÉS FORGÁCS PÉTER NYILATKOZATÁRA

“Kezdjük el számolgatni, hogy évente hány diák akar átjönni az SZFE-re a Kaposvári Egyetemről? És hogy ez miért van?”

Az Origo színházigazgatókat kérdezett, milyennek látják a Színművészetiről kikerült hallgatókat. Forgács Péter (Győri Nemzeti Színház), Cseke Péter (Kecskeméti Nemzeti Színház) és Besenczi Árpád (Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház) nyilatkozatára reagál Pelsőczy Réka színész-rendező, az SZFE osztályvezető tanára.

Szeretném megkérdezni Forgács Pétertől, a Győri Nemzeti Színház igazgatójától és Besenczi Árpádtól, a zalaegerszegi Hevesi Sándor színház igazgatójától, mikor és kit keresett meg utoljára az egyetemről szerződtetés céljából? Mire alapozza, hogy jobb tapasztalatai vannak a kaposvári diákokkal? Második öt évemet töltöm osztályvezetőkent az egyetemen. Mi soha nem beszéltünk, és tanítványaim sem szóltak, hogy keresték volna őket.

Most csak azokról beszélek, akik azokba az osztályokba jártak, ahol tanítottam.

Zalaegerszegről, se Pécsről, se Szolnokról, se Békéscsabáról, se Debrecenből, se Szegedről nem kerestek se minket, sem senkit az osztályból. Vizsgákat sem néznek, soha egyetlen alkalommal sem.

Nem értem mi ez az ellenségeskedés, és miért gondoljátok, hogy a pálya két oldalán játszunk. Ez nem foci. Nincsenek térfelek. A pálya mindannyiunké.

És inkább össze kéne fogni, mint részt venni ebben. Színészek vagyunk, ha találkoznánk egy forgatáson vagy egy színdarabban, tudnánk dolgozni és beszélni is egymással. Miért csináltok úgy, mintha ez nem így lenne? Miért csináltok úgy, mintha a hétköznapjaink a színházi mindennapjaink, az olvasópróbák, próbák, előadások, premierek, küzdelmes körforgása nem ugyanolyan lenne mindannyiunknak?

Mintha fiatalokkal foglalkozni, rajtuk és velük gondolkodni, nem ugyanolyan nehéz és felemelő lenne?

https://szinhaz.online/pelsoczy-reka-valaszlevele-cseke-peter-besenczi-arpad-es-forgacs-peter-nyilatkozatara/

Megszereztük! Itt van Demeter Szilárd popzenei „ötéves terve”

valaszonline

25 milliárd forintot költene a könnyűzenére Demeter Szilárd a Válasz Online által megszerzett stratégia szerint. Az összeg öt (és fél) év alatt menne az ágazatba, s lenne belőle új rádió, újság, megyei, járási központok, intézet, oktatás… A magyar popzene várva várt stratégiájában elképesztő dolgokra leltünk: Platon Karataev és Belau van nevesítve az anyagban. Kovács Ákos pedig nincs.

a nemzeti kultúra szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy milyen minőségű könnyűzenét hallgathatnak a fiatalok,

mennyire értik azt, amit hallanak – szól az érv. A közízlés formálása és a zenei kultúra elmélyítése tehát a stratégia célja, merthogy a rock „identitáserősítő erővel is bír”.

https://www.valaszonline.hu/2020/06/24/demeter-szilard-popzene-terv-exkluziv/

Újabb korrupciógyanús ügyek kerültek elő a momentumos Gödön, szétrobbanhat a baloldali szövetség

BORDÁCS BÁLINTorigo

Robbanás közeli állapotba került a hatalomra jutott gödi baloldal: Balogh Csaba momentumos polgármester korrupciós ügyeik miatt DK-s és LMP-s alpolgármestereinek leváltását kezdeményezte a képviselő-testületnél. Ezzel szétszakadhat a szedett-vedett baloldali városvezetés, akár időközi választás is lehet a Pest megyei településen. 

 A történet előzménye röviden:

·          előkerült egy hangfelvétel, amelyen Balogh korrupcióval és hatalmi visszaéléssel vádolta meg alpolgármestereit. Mint fogalmazott, megingott a bizalma bennük, és szeretne nekik valami más pozíciót találni.

Az előzmények ismeretében csak az volt a kérdés, mikor robban a kényszerszövetség.

https://www.origo.hu/itthon/20200625-balogh-csaba-kirakna-az-alpolgarmestereit.html

Nem alaptörvény-ellenes a KESMA bővítésének nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítése

ELUTASÍTOTTA AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG AZ ELLENZÉKI KÉPVISELŐK UTÓLAGOS NORMAKONTROLL-INDÍTVÁNYÁT

Haraszti Gyula Magyar Nemzet

Az Alkotmánybíróság ma közzétett határozatában megállapította, hogy nem alaptörvény-ellenes a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) által az Echo Hungária TV Televíziózási, Kommunikációs és Szolgáltató Zártkörű Részvénytársaság, a Magyar Idők Kiadó Korlátolt Felelősségű Társaság, a New Wave Media Group Kommunikációs és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság, valamint az Opus Press Zártkörűen Működő Részvénytársaság megszerzésének nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítéséről szóló kormányrendelet.

https://magyarnemzet.hu/belfold/nem-alaptorveny-ellenes-a-kesma-nemzetstrategiai-jelentoseguve-minositese-8291856/

Újabb uniós kritika a magyar menekültpolitikának

AZ EURÓPAI UNIÓ BÍRÓSÁGA A MÁR MEGSZŰNT TRANZITZÓNÁKRÓL IS ÚJBÓL VÉLEMÉNYT ALKOTOTT

Judi Tamara (Brüsszel) Magyar Nemzet

Az Európai Unió Bírósága ezúttal egy főtanácsnoki véleményben fogalmazott meg kritikát a magyar menekültügyi szabályokkal összefüggésben. Rövid időn belül ez a sokadik, hazánkat elmarasztaló vélemény Luxemburgból.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/ujabb-unios-kritika-a-magyar-menekultpolitikanak-8291679/

Balliberálisabb a balliberálisoknál

Rosonczy-Kovács Mihály Magyar Nemzet

2019 februárjában Grzegorz Schetyna, a Polgári Platform (PO) korábbi elnöke büszkén jelentette be, hogy sikerült tető alá hoznia az általa hőn áhított szivárványkoalíciót, amely az európai parlamenti választáson méretheti meg magát először a kormányzó Jog és Igazságossággal (PiS) szemben. Jarosław Kaczyńskiék ellen szinte minden párt összefogott, az akkor vitorlát bontó szélsőségesen liberális Tavasz (Wiosna) és a szélsőjobboldali Konföderáció (Konfederacja) kivételével. Párt héttel később Schetyna megnevezte az Európai Koalícióra keresztelt formáció területi listavezetőit is. A PO gáláns volt szövetségeseivel, biztos befutó helyet adva többek között a szocialisták (Demokratikus Baloldal Szövetsége, SLD) két korábbi miniszterelnökének, Włodzimierz Cimoszewicznek és Leszek Millernek is.

Hogyan jutott el az egykori jobbközép párt oda, hogy összefogjon a lengyel kommunista utódpárttal?

https://magyarnemzet.hu/velemeny/balliberalisabb-a-balliberalisoknal-8291616/

Nyerésre áll az ország

Kiss Gergely Magyar Nemzet

Nem is olyan régen egymás után jelentek meg a hírek arról, hogy sorra jelentik be kényszerű leállásaikat a gyárak. Iparágak húzták le a rolót, megálltak a gépsorok, bezártak a szállodák. A politikában is magasra csaptak a hullámok, a miniszterelnököt naponta sorozta meg a baloldal ilyen és hasonló mondatokkal: Orbán Viktor szociális válságot idéz elő a tehetetlenségével; félrekezeli a kormány a válságot; csak az oligarchákat segítik meg; a bejelentett gazdasági mentőcsomag használhatatlan; csak az álproblémákkal tud megküzdeni a kabinet; az intézkedések nem megvédik, hanem megszüntetik a munkahelyeket… Hosszan lehetne folytatni, hogy mi mindent hordtak össze a baloldali politikusok az Országgyűlésben és azon kívül. Egyszerre túlzottan is lelkesek lettek, mert a válságban meglátták a lehetőséget: tíz évig hiába mondták, hogy romba dönti az országot az Orbán-kormány gazdaságpolitikája, most azonban hátha eljött az idő! Nem jött el.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/nyeresre-all-az-orszag-8289729/

300 milliárd forintért vett duplaannyi lélegeztetőgépet a kormány, mint amennyire a lehető legrosszabb esetben szükség lett volna

A sokat látott köztévés riporter sem tud hirtelen mit kérdezni Menczer Tamás külügyi államtitkártól, amikor elhangzott, hogy 

háromszáz milliárdot költött a kormány lélegeztetőgépekre.

Az már tegnap kiderült, hogy bár a lehető legrosszabb forgatókönyvre készülve Orbán Viktor 8000 darabos lélegeztetőgép kapacitást tartott szükségesnek, ehhez képest 

a Külügyminisztérium több, mint 16 ezer darabot rendelt azért, hogy 10 ezer biztosan megérkezzen.

A járvány első hullámának a csúcsán egy időben egyébként 80-an voltak lélegeztetőn Magyarországon, az átlag inkább 60 volt. Vagyis a kormány most 200-szorosan biztosította be magát kizárólag új eszközökkel, miközben 1500-2000 lélegeztetőgép már volt az országban. 

https://444.hu/2020/06/25/300-milliard-forintert-vett-duplaannyi-lelegeztetogepet-a-kormany-mint-amennyire-a-leheto-legrosszabb-esetben-szukseg-lett-volna

17 milliárdról indult, 23 milliárdra drágult a Magyar Zene Háza kivitelezése

Annyival nőtt a végösszeg, mint amennyivel a kormány hozzájárul a Lánchíd felújításához. És ki tudja, hogy hol a vége?!

 A milliárdos drágulást mindössze annyivel indokolták, hogy

olyan körülmények adódtak, amelyeket a kellő gondossággal eljáró ajánlatkérő nem láthatott előre.

https://444.hu/2020/06/25/17-milliardrol-indult-23-milliardra-dragult-a-magyar-zene-haza-kivitelezese

Gulyás: Az állam kifizeti a gyöngyöspatai romák kártérítését

Bár nem ért vele egyet, teljesíti a kormány a bíróság ítéletét, és kifizeti a szegregáltan oktatott gyöngyöspatai romáknak megítélt 99 millió forintos kártérítést - közölte sajtókérdésre Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Gulyás elmondta, a Kúria ítélete egyetemlegesen kötelezte az alpereseket: a Klebelsberg Intézményfenntartót és Gyöngyöspata önkormányzatát a kár megtérítésére, ami azt jelenti, hogy a károsultak bármelyiküktől követelhetik a megítélt összeg kifizetését.

https://444.hu/2020/06/25/gulyas-az-allam-kifizeti-a-gyongyospatai-romak-karteriteset

Varga Judit: Az Európai Uniót közelebb kell hozni az állampolgárokhoz

Magyar Hírlap

Az Európai Bizottság által kezdeményezett, Európa jövőjéről szóló konferencia kivételes lehetőség arra, hogy közelebb hozzák az állampolgárokhoz az Európai Uniót, áthidalva a szakadékot köztük és az európai intézmények között - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter egy csütörtöki videokonferencián.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200625-varga-judit-az-europai-uniot-kozelebb-kell-hozni-az-allampolgarokhoz

Fidesz: A kommunizmus legsötétebb éveit idézi a hódmezővásárhelyi „spiclitörvény”

Magyar Hírlap

Elfogadta csütörtöki ülésén Hódmezővásárhely megyei jogú város közgyűlése azt a rendeletet, amely szerint legfeljebb százezer forintos díjat lehet adni annak, aki korrupcióról, törvényszegésről, bűncselekményről bizonyítékot tud szolgáltatni. A helyi Fidesz szerint a törvény az '50-es évek világát, a kommunizmus legsötétebb éveit idézi.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200625-fidesz-a-kommunizmus-legsotetebb-eveit-idezi-a-hodmezovasarhelyi-spiclitorveny

Kérem, ne legyen hazafiatlan, Miklósi úr!

Pataki Tamás Magyar Nemzet

Bejelentették, hogy elkészültek az új Nemzeti alaptanterv (Nat) szerinti történelemtankönyvek. Remek hír. Viszont Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének főmuftija újra szakmai köntösbe bújtatott, nemzetellenes nyilatkozatával hívta fel magára az olvasók figyelmét. A nevezett úr véleményét az Index idézi. Vigyázzanak, mert már a cikk címe is félelmet, megbotránkozást kelthet:

„Őstörténeti legendákat tettek a történelemtankönyvekbe”

Uram, istenem! Míg a fejlett Nyugaton szobrokat döntögetnek, nálunk legendák kerülnek a történelemkönyvekbe. A Miklósi László által vezetett egylet bírálata szerint „a történelmi dicsőségekbe kapaszkodó identitásépítésnek tűnik, hogy a tankönyv magát a honfoglalást is egy tudatos, előre tervezett akciónak láttatja, lényegében hiányzik a leírásból a besenyők előli menekülés”.

Történelmi dicsőség!? Egyáltalán tudatosság? Hát micsoda retrográd, avítt, ódon, feudális dolog ez? Szerintem nem a besenyőktől menekültek a magyarok, hanem Miklósi Lászlóéktól, a rohamtempót ez bizonyára megmagyarázná, de hogy ezzel a véleményével a posztmodern történelemtanár úr egy egyébként elavult történelemszemlélet szentenciáját idézi, az nekik belefér. Nekik bármi belefér. De tovább:

https://magyarnemzet.hu/belfold/kerem-ne-legyen-hazafiatlan-miklosi-ur-a-8291169/

Szabad szemmel: Varga Judit szerint okulhatnak a tagállamok Magyarország példájából, a német kormány kifarolhat az alkotmánybírósági döntés mögül

Nemzetközi sajtószemle, 2020. június 25.

https://nepszava.hu/3082826_szabad-szemmel-varga-judit-szerint-okulhatnak-a-tagallamok-magyarorszag-peldajabol-a-nemet-kormany-kifarolhat-az-alkotmanybirosagi-dontes-mogul

Kácsor Zsolt Szegény Friderikusz

A hetedik kerületi Damjanich utcában a soromra várok egy üzlet előtt, amikor a mellettem virágokat kínálgató néni egyszerre csak megszólal:

– Elmegy Friderikusz! – Hallottam. Azt mondják, Amerikába költözik. Végleg elhagyja Magyarországot.

Kedves nénik, mit keresne itt Friderikusz Sándor? 

Ezt éppenséggel meg is kérdeztem tőlük, mert volt rá időm várakozás közben. Az egyikük komolyan vette a kérdésemet, a másik viszont nem értette. Az előbbi azt mondta, hogy Magyarországról mindenki elmegy, akinek esze van. Az utóbbi meg azt, hogy Friderikusz pénzt keres, ő úgy tudja, hogy 300 millió forintért árulta a budai villáját, de már lejjebb vitte az árat, és odaadná 299 millióért. Ezt mondjuk elsőre nem értettem, de amikor a nénin jobban végignéztem, megértettem, hogy neki az 1 milliós különbözet is eléggé sok lehet. Mert hiszen nekem is az: az albérletemet jó pár hónapig tudnám belőle fizetni. 

Milyen szerencse, hogy Magyarországon van újságíró, akitől az ember nem sajnálja és nem irigyli a pénzt. Pontosabban volt. Hiszen éppen most készül elmenni.

https://nepszava.hu/3082819_szegeny-friderikusz

Szerény 4,2 milliárdért épül a kínai orvoslás tanszéke a Semmelweis Egyetemen

Autófelvonó, mélygarázs, két nagy előadóterem is tartozik a VIII. kerületbe tervezett komplexumhoz.

https://nepszava.hu/3082799_szereny-4-2-milliardert-epul-a-kinai-orvoslas-tanszeke-a-semmelweis-egyetemen

Bernard Guetta: Üzenet a Kremlből

Vlagyimir Putyin lemerült a történelem mély kútjába, és egy üzenettel tért vissza a világ demokráciái számára.

A háború előtti korszak, maga a háború, és a háború után a győztesek által kialakított nemzetközi rend azt bizonyítja, hogy az akkori szövetségeseknek újra össze kell állni, mert közös uralmuk nélkülözhetetlen ahhoz a nemzetközi stabilitáshoz, amelyet kötelességük megvédeni – írta a nácik legyőzésének hetvenötödik évfordulóján National Interestben megjelent cikkében Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Félszavakból, a sorok közül olvasható ki ez az üzenet az 55 ezer leütésből álló, 25 oldalas szövegben, de ahogy egyre többet olvassuk, egyre nyilvánvalóbb az értelme, és fölmerül egy kérdés.

Miért van az, hogy az ember, aki minden erejével azon volt, hogy visszafordítsa a peresztrojka összes demokratikus vívmányát, aki elcsatolta egy szuverén államtól a Krím-félszigetet és háborút indított Kelet-Ukrajnában, aki olyan kegyetlenül bombázta Aleppót, most pedig arra készül, hogy az alkotmány megváltoztatásával bebetonozza az uralmát – miért van az, hogy ez az autokrata, aki elrendelte a politikai liberalizmus halálát, most nyomást gyakorol azokra a demokráciákra, amelyeket megvet, és amelyeket gyengíteni akar, hogy álljanak bele valamiféle „felelősségvállalásba a jövőért”? Ráadásul Oroszországgal közösen.

A válasz sokak számára világos.

Egy délibáb dereng föl a cikkben, amelynek az egyetlen célja a megtévesztés és a megosztás.

https://magyarnarancs.hu/publicisztika/bernard-guetta-uzenet-a-kremlbol-130928

A koszovói elnök lemondta washingtoni látogatását, mert háborús bűnök miatt vádat emeltek ellene

A hágai különleges ügyészség az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején elkövetett háborús bűnök, továbbá emberiesség elleni bűncselekmények gyanújával szerdán vádat emelt Hashim Thaci koszovói elnök és a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) további több egykori tagja, köztük Kadri Veseli, a koszovói parlament korábbi elnöke ellen.

Az ügyészség az Európa Tanács 2011-es jelentése alapján a  konfliktus idején  elkövetett háborús és az emberiesség elleni bűncselekmények, illetve szervkereskedelem miatt indított vizsgálatot az UCK tagjai ellen. Szerdán első alkalommal emelt vádat "megalapozott gyanú alapján, feltételezett elkövetők ellen".

Az UCK egykori parancsnokai a különleges ügyészség vádirata alapján legalább 100 gyilkosságért felelhetnek. Az áldozatok között mások mellett koszovói albánok, szerbek, romák és más nemzetiségű emberek, valamint politikai ellenfeleik is vannak.

https://magyarnarancs.hu/kulpol/a-koszovoi-elnok-lemondta-washingtoni-latogatasat-mert-haborus-bunok-miatt-vadat-emeltek-ellene-131003

Karácsony Gergely: Tarlós István 9 éve alatt csak addig jutottak, hogy kiírtak egy közbeszerzést a Lánchídra

Kilenc évig, amíg Tarlós István volt a főpolgármester, csak odáig jutottak, hogy kiírtak egy közbeszerzést a Lánchídra, amit azonban nagyon drágának talált – erről beszélt Karácsony Gergely az ATV Start című műsorában. A kiírás februárban lejárt, újat kell kiírni.

csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely már egyértelművé tette, nem fog a kormány több pénzt adni a 6+1 milliárd forintnál, amit korábban ígértek. De Karácsony tudja ezt, csütörtök reggel azt mondta, 

a már megkapott 6 milliárddal és a fővárosi 20 milliárdból fel fogják újítani a hidat.

https://168ora.hu/itthon/karacsony-gergely-tarlos-istvan-lanchid-186980

Távozik az EU-fejlesztésekért felelős államtitkár

Távozik az ITM európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára, Perényi Zsigmond saját kezdeményezésére, egészségi okokból válik meg posztjától, amelyet tavaly ősz óta tölt be - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön az MTI-vel.

Az államtitkári megbízatás megszűnésének időpontját a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök határozza meg.

https://168ora.hu/itthon/allamtitkar-tavozas-itm-eu-fejlesztesek-186968

Sebes György: Gondolkodom, tehát…

Ha nagynéha vissza is küld egy-egy jogszabályt, másodjára biztosan aláírja, de a többségüket inkább elsőre. Semmiképpen sem gátolja régi harcostársa, Orbán Viktor bármilyen elképzelését vagy tervét.

Érdekes lenne tudni, mire gondolt Áder János, amikor néhány napja egy gyászmisén vett részt az újlaki plébániatemplomban. Ahol megemlékeztek Göncz Árpád néhány hete elhunyt özvegyéről. Tételezzük fel, hogy nem az államfői protokoll, hanem valóban az emberi tisztesség vitte oda a már nem létező köztársaság jelenlegi elnökét az eseményre. Tételezzük fel, hogy hasonló okból említette elődje nevét, és mondott köszönetet neki – Antall Józseffel és Szabad Györggyel együtt –, amikor május elején a rendszerváltás után megválasztott parlament megalakulására emlékeztek. De még akkor is ott a kérdés, hogy legbelül miképpen értékeli Göncz Árpádot? Vajon eszébe jut-e, hogy ő olyan államfő volt, akinek csak a lelkiismerete parancsolt? Aki mindig úgy viselkedett, mint egy közülünk, és aki valóban ellensúlyt jelentett a szabad választás után létrejött kormánnyal szemben. Ha voltak is hibái vagy tévedései, az nem kétséges, hogy mindig tükörbe tudott nézni. És ha Áder – legalább bizonyos mértékig – a példaképének tekinti az egykori elnököt (az írót, a politikust, de legfőképpen az embert), akkor hogyan számol el azzal, amit egyik utódaként évek óta tesz?

https://168ora.hu/velemeny/ader-janos-koztarsasagi-elnok-fidesz-186958

Kondor Katalin

Vicc, ami nem vicc

Valamikor, amikor még az úgynevezett szocializmus napjait morzsolgattuk, volt egy vicc, amit sokan emlegettek baráti összejöveteleken. „Mi a szocializmus? – Szívós harc a nehézségek ellen, amelyek különben nem lennének”

Aztán elköszöntünk a szocializmusnak nevezett valamitől, de a vicc pár év múltán új életre kelt, s némi változtatással velünk maradt: „Mi az uniós csatlakozás? – Szívós harc a nehézségek ellen, amelyek különben nem lennének.”

Nos, a vicc igazságtartalmáról gondoljon mindenki, amit akar, én is ezt teszem. Már csak azért is, mert a világ eseményeit befolyásoló erők és azok cselekedetei mindmáig azt bizonyítják számunkra, hogy az emlegetett vicc fején találta a szöget, azaz szembetaláltuk, mi több, minden áldott nap szembetaláljuk magunkat olyan nehézségekkel, amelyek nagy valószínűséggel nem lennének, ha az úgynevezett globális erők ősidők óta tartó erőszakossága nem nyilvánulna meg ma is elemi erővel.

 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200625-vicc-ami-nem-vicc

ÉLET ÉS IRODALOM

Kovács Zoltán

Elautózhatnának

Megint napirenden a kis forgalmú vasútvonalak ügye. Ez az alapjában véve közlekedési kérdés lassan két évtizede a politikai alkudozás fontos terepe. Egyfelől a jobboldal hazugságainak, másfelől a korábbi szocialista–szabad demokrata kormány elgyávulásának a története. A Fidesz útja a kis forgalmú vasútvonalak megvédésétől ezek leállításáig. Az MSZP–SZDSZ útja a reformtervektől a szétesésig.

https://www.es.hu/cikk/2020-06-19/kovacs-zoltan/elautozhatnanak.html

Magyarországon kiiktatták a környezetvédelmet, hogy ne akadályozza a gazdasági fejlődést

Az egész világon összesen csak négy olyan ország van, amelynek nincs önálló környezetvédelmi minisztériuma: Szaúd-Arábia, Szomália, Tanzánia, Magyarország. A Párbeszéd Magyarországért parlamenti frakcióvezetője, Szabó Tímea a klímavészhelyzet kihirdetéséről szóló törvényjavaslat parlamenti vitájában így foglalta össze, milyen prioritással szerepel a kormány programjában a környezetvédelem. Magyarországon ma már nincs országos környezetvédelmi hatóság sem, sőt, 2012-ben a helyettes biztossá lefokozott zöld ombudsman hatásköreit és intézményi hátterét is jelentősen megnyirbálták. Az ilyen ügyekkel a kormányhivatalok, a belügyminisztérium, a katasztrófavédelem és az agrártárca foglalkoznak, és gyakran nem világos a helyi lakosok vagy akár egy önkormányzat számára sem, hogy hova fordulhatnak egy-egy sürgős ügyben.  Pedig a környezeti káresemények, védett terület beépítése vagy fakivágások esetében gyors intézkedésre lenne szükség, de az Átlátszó által feldolgozott esetek is azt bizonyítják, hogy ez hivatali ügyetlenkedés, káosz vagy korrupció miatt sokszor késik, vagy teljesen el is marad egyes, a környezetet is károsító ügyekben.

https://atlatszo.hu/2020/06/25/magyarorszagon-kiiktattak-a-kornyezetvedelmet-hogy-ne-akadalyozza-a-gazdasagi-fejlodest/

Iratokat foglalt le a NAV a Fővárosi Állat- és Növénykertben, feljelentéseket kapott a rendőrség

Az Átlátszó értesülése szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói 2019-es iratokat foglaltak le a számviteli rend megsértésének gyanúja miatt hétfőn a Fővárosi Állat- és Növénykertben (FÁNK). Nemrég lapunkhoz több feljelentés is eljutott, amelyekben az intézményen belüli állítólagos szabálytalanságokról írnak. A FÁNK megkeresésünkre elismerte, hogy több ügyben is vizsgálat folyik. Felmerült például annak a gyanúja, hogy eltűnt 500 raklap térkő, nem a közbeszerzést elnyerő cégektől vásároltak takarmányokat, ezenkívül veszélyes állat simogatásával hirdették a gyerektábort, és csalásra biztatták a 65 év feletti önkénteseket a koronavírus-járvány alatt. 

https://atlatszo.hu/2020/06/24/iratokat-foglalt-le-a-nav-a-fovarosi-allat-es-novenykertben-feljelenteseket-kapott-a-rendorseg/

Gulyás Gergely: jövőre életbe lép a 3 milliós limit

Jövőre változik a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. A 13. nyugdíj első szeletére van pénz a bübdzsében, a csecsemőgondozás díj pedig magasabb lesz az adószabályok változás miatt.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/gulyas-gergely-kancellariaminiszter-kata-uj-szabaly-szigorubb.708739.html

A kata átalakításával lábon lövi magát a kormány?

A kormány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatát vette át, amely szerint 40 százalék adót kell fizetni az ugyanazon felek közötti évi 3 millió forintot meghaladó számlák után. Ez tényleg elég a visszaélések kiszűrésére? Szakértők kommentálták a mai kormányzati bejelentést.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/a_kata_atalakitasaval_labon_lovi_magat_a_kormany.708749.html

Figyelmeztették Európát: ez így nem mehet tovább!

A nyugati országoknak észre kell venniük, hogy az USA-ból indult Black Lives Matters kampány többről szól, mint pusztán a feketék jogairól azokban az országokban, amelyekben fehér többség mellett élnek. Változtatniuk kell viselkedésükön a globális politika színpadán.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/europai-unio-afrika-fekete-jog-bankszamla-offshore.708682.html

Nobel-díjasok figyelmeztetnek, hogy a korlátozások veszélyeztetik a demokráciát

Fenyegetést jelentenek az emberi és politikai jogok érvényesülésére a koronavírus-járvány terjedésének feltartóztatása érdekében elrendelt korlátozások – figyelmeztetett többek között tucatnyi Nobel-díjas személyiség egy csütörtökön közzétett nyílt levélben.

 A levelet több mint ötszázan írták alá, köztük a Nobel-díjas Lech Walesa egykori lengyel államfő és Szvetlana Alekszijevics belorusz író, illetve Carl Bildt volt svéd külügyminiszter, valamint a korábbi lett és mozambiki elnök, Vaira Vike-Freiberga és Joaquim Chissano.

„Még egyes demokratikusan megválasztott kormányok is olyan rendkívüli jogkörökkel küzdenek a világjárvány ellen, amelyek korlátozzák az emberi jogokat és erősítik az állami ellenőrzést, tekintet nélkül a jogi kötöttségekre, a parlamenti felügyeletre vagy az alkotmányos rend visszaállítására vonatkozó időkeretekre" – mutattak rá.

https://hirklikk.hu/kozelet/-nobel-dijasok-arra-figyelmeztetnek-hogy-a-korlatozasok-veszelyeztetik-a-demokraciat/365686

Putyin pénzelte a Brexitet?

A brit kémelhárítás egyik ásza, aki jelentést állított össze a kormány számára, Oroszország angliai és amerikai akcióiról, kínos igazságokról számolt be – közli exkluzív anyagában a londoni Guardian.

Christopher Steele az MI 6 egykori tisztje elmondta a parlament egyik bizottságában, hogy az általa összeállított Oroszország jelentést a konzervatív kormányzatok tudatosan figyelmen kívül hagyták. Sem Theresa May sem pedig Boris Johnson nem vette figyelembe a jelentés kínos állításait és nem tájékoztatta arról sem a parlamenti képviselőket sem pedig a közvéleményt pedig két nagyon súlyos állítás is szerepelt az Oroszország nyugati akcióinak dossziéban.

Trumpot fogják az oroszok

Christopher Steele erre már felhívta elöljárói figyelmét 2016-ban vagyis röviddel Trump megválasztása után. A brit titkosszolgálat vezetői komolyan is vették a Trumppal kapcsolatos vádakat, de magasabb szinten egyáltalán nem fordítottak erre figyelmet! 2018-ban Christopher Steele jelentést készített Oroszország nyugati titkos akcióiról, és erről tájékoztatta a parlament hírszerzési bizottságát. “Theresa May kormánya szerintem súlyos hibát követett el azzal, hogy nem indított vizsgálatot az ügyben!” – mondja most a nyugdíjas kém. Miért nem indult vizsgálat? A Brexit miatt.

Putyin pénzelte a Brexitet

https://fuhu.hu/putyin-penzelte-a-brexitet/

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.