2020, június 24 - 08:04 Sajtószemle

Falus: A kormány kettős beszédet folytat a koronavírusról

Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos szerint kettős kommunikációt folytat a kormányzat a koronavírusról, egyfelől azt mondják, hogy jön a második hullám, amelyre készülni kell (de nem mutatnak példát, nem nagyon látni a vezetőket maszkban vagy távolságot tartani), másfelől viszont azt is állítják, hogy túl vagyunk a víruson, felejtsünk el mindent, örüljünk.

Rekordot döntött a koronavírus-fertőzések egy nap alatti növekedése, június 19-én 24 óra alatt 183 ezerrel lett több beteg világszerte. Mennyire kell tartani attól, hogy most főleg Dél- és Észak-Amerikában nagy járvány van – kérdeztük Falus Ferenc volt országos tisztifőorvost, aki úgy válaszolt: nagyon. Kína is távolinak tűnt, és mégis rendkívül gyorsan eljutott Európába a vírus. Világjárvány van, és ez még az első hulláma. Szerinte az Egyesült Államokban és Brazíliában is „politikát csináltak a vírusból”, és ennek is van köze ahhoz, hogy nagyon sok az áldozat, ráadásul az oltásellenes propaganda is terjed a világban.

https://www.klubradio.hu/adasok/falus-a-kormany-kettos-beszedet-folytat-a-koronavirusrol-112993

A kormány gazdaságvédelme: milliárdok a Vár felújítására, a vadászati kiállításra és a nemzeti konzultációra

1 milliárd jutott a Kósa Lajoshoz köthető korcsolyázó központra a Gazdaságvédelmi Alapból

mfor.hu

A kormány újabb tízmilliárdokat szabadított fel a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kivédésére létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból.

https://mfor.hu/cikkek/makro/1-milliard-jutott-a-kosa-lajoshoz-kotheto-korcsolyazo-kozpontra-a-gazdasagvedelmi-alapbol.html

Megduplázta nyereségét a Matolcsy-unokatestvérek Pécsi Sörfőzdéje

 Csabai Károly mfor.hu

A Szemerey Tamás és Zoltán tulajdonában lévő, 2019-ben 48 millió forintos adózott nyereséget elért cég a tavalyi évre közel 81,7 milliót számolt el a 2018-ban kapott, csaknem 467 milliós vissza nem térítendő állami támogatásból.

https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/megduplazta-nyereseget-a-matolcsy-unokatestverek-pecsi-sorfozdeje.html

„Leírtam neki, hogy egy pap ilyet nem tehet, pláne fiúval”

Kőhegyi Dániel kamaszkori szerelmét és fidelitasos karrierjét hagyta maga mögött, amikor papnövendéknek állt. A kalocsai érsektől kért segítséget, amikor már nem bírta tovább egyik elöljárója szerinte erőszakos közeledését. De hiába számolt be a szexuális zaklatásról, a megvádolt István atya ma is aktív pap.

2010-BEN A KALOCSA-KECSKEMÉTI FŐEGYHÁZMEGYE EGYIK VEZETŐJE, ISTVÁN ATYA A TŐLE HATALMI FÜGGÉSBEN LÉVŐ 18 ÉVES KISPAPPAL PRÓBÁLT VISZONYT KIALAKÍTANI, SZÁJON CSÓKOLTA, MEGFOGTA A NEMI SZERVÉT, ÉS SZERELMES LEVÉLBEN KÖNYÖRGÖTT NEKI.

Az akkor papképzőbe járó Kőhegyi Dániel néhány hónap elteltével hosszú levélben számolt be az általa zaklatásnak minősített közeledésről Bábel Balázsnak, majd személyesen is találkozott a főpásztorral. Az érsekség kérdésünkre nem vonta kétségbe a levél tartalmát, sőt azt írta, hogy az ügyet kivizsgálták és „személyi következményei” lettek. 

István atya mégis megbecsült katolikus pap a mai napig.

„Tudod, Dani, nekem ez az Achilles-sarkam” 

„Nem tehetjük, hogy ne mondjuk el azt, amit láttunk és hallottunk.” Ezzel a bibliai idézettel kezdte 2010. október 29-én kelt levelét Kőhegyi Dániel papnövendék, amelyet aztán nemrég nyilvánosságra hozott.

https://tldr.444.hu/2020/06/23/leirtam-neki-hogy-egy-pap-ilyet-nem-tehet-plane-fiuval#

Orbán Viktor mindannyiunk édesapja - üzeni apák napján a Fidelitas, és még egy narancssárga szívecskét is küldtek a miniszterelnöknek fotóval

Egy szívből jövő, őszinte gesztus, amire egész biztosan még Orbán Viktor sem számított: a jelek szerint tiszteletbeli apja lett a Fidelitasnak, a Fidesz ifjúsági szervezetének. Apák napjára legalábbis egy félreérthetetlen üzenettel tudatták,

számukra egy valódi édesapa van, az pedig a miniszterelnök.

Orbán Viktor képe alá, mintha mindannyiunk édesapja lenne, azt írták, "apa csak egy van" és még egy narancssárga szívecskét is kapott a kormányfő.

Gratulálunk az újdonsült édesapának.

https://168ora.hu/itthon/apak-napja-orban-viktor-fidelitas-186840

Karácsony: Az előző vezetésnek 9 éve volt a Lánchíd felújítására

A kormánynak valójában egy fillérjébe sem kerül a Lánchíd felújítása

Négy pontban reagált a főpolgármester a Lánchíd felújításáról szóló kormányzati kritikákra. Karácsony Gergely a Facebook-oldalán az alábbi négy tényt osztotta meg:

https://444.hu/2020/06/23/karacsony-az-elozo-vezetesnek-9-eve-volt-a-lanchid-felujitasara

Farkas Örs elismerte: A Lánchíd felújítása nem pénzügyi kérdés

"A Lánchíd felújítása nem egy, vagy nem elsődlegesen egy pénzügyi kérdés," ismerte el a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfő este. Farkas Örs arra a kérdésre, hogy ha a kormányzat szerint nem pénzügyi kérdés, miért nem adnak többet a fővárosnak, úgy válaszolta, hogy 

"eddig el sem tudunk jutni, mert senki sem tudja, hogy egyáltalán mennyibe kerül a felújítás."

Igaz, a felújításra csak most fogja kiírni a tendert a főváros. 

Farkas felmondta a kormányzati szöveget, hogy a fővárosnak 180 milliárd forintnyi államkötvénye van, abból is finanszírozhatná a felújítást. Arra a közbevetésre, hogy ez igaz, de Budapestnek közben 120 milliárd forint adóssága van, kijelentette:

"ez sem így van, mert 110 milliárd forint adósság van. (..) Budapest messze nincs olyan rossz gazdasági helyzetben. Sokkal inkább azt látjuk, hogy megy a szerencsétlenkedés."

https://444.hu/2020/06/23/farkas-ors-elismerte-a-lanchid-felujitasa-nem-penzugyi-kerdes

A kormánylappal leülni volt ideje Rácz Zsófiának, de másnak csak akkor nyilatkozik, „ha van miről”

Hónapok óta kergeti a fiatalokért felelős helyettes államtitkárt a Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozata, Rácz Zsófia már négy hónapja mondja le velük a találkozót. A fiatalok március 16 óta próbálnak beszélni vele a pedagógushiányról és túlterheltségről, az iskolai agresszióról és a lakhatási helyzetről, de hiába.

Most azonban Rácz Zsófiának volt egy kis ideje és leült beszélgetni, de akkor sem velük, hanem a Magyar Nemzettel,

hogy elmondja: azért nem nyilatkozik mindenkinek, mert valójában nincs mit mondania. Az interjú végén szegezik neki a kérdést: „volt olyan újságíró, aki azt állította, hogy menekül előle. Mi alapján dönt arról, hogy kinek ad interjút?”. Erre Rácz Zsófia azt feleli: „Azt az elvet próbálom követni, hogy akkor nyilatkozom, ha van miről. Közvetlenül a kinevezésem után csak azért, hogy beszéljek, nem éreztem szükségét annak, hogy interjút adjak, hiába kerestek meg nagyon sok helyről. Gyorsan kiderült, hogy

a tőlem interjút kérő médiumok nem a szakmai múltamra, a terveimre kíváncsiak, hanem abban az időszakban egy jól kommunikálható politikai termék voltam a szemükben,

https://168ora.hu/itthon/racz-zsofia-fiatalokert-felelos-helyettes-allamtitkar-186888

Lapszemle – Bloomberg: Az Index veszélyben, az 57 éves, konzervatív Orbán Viktor pedig közpénzeket juttat a pártjához hű médiának

https://168ora.hu/kulfold/der-standard-nemzetkozi-sajtointezet-bloomberg-politico-186890

Kitették a lap igazgatóságából az Index főszerkesztőjét

A céget tulajdonló alapítvány kuratóriumának elnöke, Bodolai László itt tájékoztatta az újságírókat az elmúlt napok eseményei nyomán kialakult helyzetről. Bodolain és a szerkesztőség tagjain kívül még Pusztay András vezérigazgató volt jelen. 

Az ülésre azután került sor, hogy a szerkesztőség egységesen tiltakozott a cég igazgatósága elé került javaslat miatt, ami átalakította volna a lap működését, és lényegében külső cégekbe szervezte volna ki a rovatokat. Át is állították az Index függetlenségét jelző mutatót a szabadindex.eu oldalon. 

https://444.hu/2020/06/22/kitettek-a-lap-igazgatosagabol-az-index-foszerkesztojet

Fekete-mágia: így varázsolt magának milliárdokat a Fidesz kultúrelitje

 

Stumpf András·valaszonline.hu

Sikerült kiszűrni egyes, korábban milliárdos tao-visszaélések gyanújába keveredett szervezeteket, az így keletkezett extra pénzből viszont leginkább tűzközeliek valósíthatják meg ötleteiket – derül ki a Válasz Online friss kulturális mélyfúrásából. Megtudtuk továbbá: az Országos Széchényi Könyvtár költözését várhatóan nem kapkodják el, arra öt év is rendelkezésre állhat, az ezt is irányító Demeter Szilárd nem gyengült meg az elmúlt két hónap csatáiban – a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője még a könnyűzene állami istápolását is elvállalhatja a közeljövőben. Mire kapott majd’ félmilliárd pluszpénzt a múzeum év végén, s mire ment félmilliárd Rákosmente önkormányzatának? Megmutatjuk.

https://www.valaszonline.hu/2020/01/28/fekete-peter-emmi-tao-demeter-szilard-pim/

5 országos lap, amit tönkretett a Fidesz

Orbán Viktor 2002-es keserű bukása után elhatározta, hogy ilyen többet nem lesz. Azonnal kampányba kezdett. Már a választások két fordulója között is igazából, a kokárdás akcióval. Ennek részeként 2002 óta építi a saját propagandasajtóját és hazugságmédiáit.

2010 óta pedig mindent megtesz, hogy ellehetetlenítse, megsemmisítse vagy megkaparintsa a független vagy ellenzéki sajtó képviselőit. Ennek öt legjellemzőbb példáját mutatjuk most be.

https://ezalenyeg.hu/kozugy/5-orszagos-lap-amit-tonkretett-a-fidesz-6458

Rétvári: négymillióval nőtt azok száma, akiknek van tartaléka egy váratlan kiadásra

Négymillióval nőtt az elmúlt tíz évben azoknak a száma, akiknek van tartalékuk egy váratlan kiadásra – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára hétfőn, Szobon.

Rétvári Bence, egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Pest megyei kirendeltségének szervezésében élelmiszercsomagokat adott át rászoruló embereknek.

Az államtitkár a rászoruló személyeket támogató operatív program finanszírozásával összeállított élelmiszercsomagok átadásán azt mondta: Magyarország sokkal stabilabb helyzetben van, mint tíz évvel ezelőtt, és ez – a többi közt – a kormány családokat támogató intézkedéseinek köszönhető.

https://hirklikk.hu/kozelet/-retvari-negymillioval-nott-azok-szama-akiknek-van-tartaleka-egy-varatlan-kiadasra/365542

Palkovics kész tárgyalni a Színművészeti diákjaival, ha közvetlen megkeresést kap

Ezt az Innovációs és Technológiai Minisztérium közölte az ATV Híradó megkeresésére.

Korábban a diákok nyílt levélben hívták meg egyeztetésre Palkovicsot, hogy az alapítványi modellbe, közvetett állami kontroll felé terelgetett egyetem sorsáról tárgyaljanak. Egyebek mellett azt írták: „értetlenül állunk az egyetemünkre váró drasztikus és hirtelen bekövetkező átalakítás előtt”. „Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a szakmai egyeztetések a hátunk mögött zajlanak. Sem a vezetőség, sem mi nem ismerjük a modellváltásra kiszabott szűk időkeret okát, sem a garanciákat az oktatás és alkotás szabadságát illetően a továbbiakban” – fogalmaztak.

https://nepszava.hu/3082308_palkovics-kesz-targyalni-a-szinmuveszeti-diakjaival-ha-kozvetlen-megkeresest-kap

“AMI SZABÁLYOZHATÓ ÉS AMI NEM” – ENYEDI ILDIKÓ ÜZENETE A #FREESZFE TÜNTETÉSRE

Ne szavazd meg! – #freeSzFE címmel szervezett tüntetésen a hallgatók Enyedi Ildikó filmrendező, tanár üzenetét is felolvasták, amelyet most közlünk.

Ami szabályozható és ami nem.

Vannak érvényes törvények és rendelkezések, melyeket mi, Magyarország polgárai közös megegyezés alapján betartunk. Ugyanezt várjuk  azoktól a tisztségviselőktől, akiket demokratikus választások során azzal bízunk meg, hogy ezeknek szellemében, ezeket betartva közfeladatokat lássanak el. Fizetést, költségtérítést, kedvezményeket és jogi immunitást biztosítunk nekik, hogy a rájuk bízott feladatokat zavartalanul, nyugalomban és létbiztonságban elláthassák.

Aggodalommal tölt el, hogy egyetemünk hivatalos fenntartója, a minisztérium sorozatosan és folyamatosan elmulasztja  kötelezettségeit.

Nem nevezi ki az Egyetem rektorát, ezzel mesterségesen létrehoz egy szervezeti bizonytalanságot, majd épp ennek orvoslását nevezi meg az Egyetem átszervezésének egyik okaként.

https://szinhaz.online/enyedi-ildiko-uzenete-szfe/

A kultúra nélkül nem csak túlélni, de élni sem lehet

MTI MAGYAR NEMZET

A magyar kultúra az a teremtő és megtartó erő, amely nélkül nemcsak túlélni, de élni sem lehet, és talán nem is érdemes – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnökének búcsúztatásán.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-kultura-nelkul-nemcsak-tulelni-de-elni-sem-lehet-8282541/

Rangos elismerést kap Müller Cecília

AZ ORSZÁGOS TISZTI FŐORVOS CSÜTÖRTÖKÖN BUDAPESTEN VESZI ÁT KÉSZ DÍJÁT

Borsodi Attila MAGYAR NEMZET

A Szent Adalbert-díjat adományozza a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Müller Cecília országos tiszti főorvosnak, az elismerést csütörtökön délután a fővárosban adják át. A Szent Adalbertről (az esztergomi egyházmegye védőszentjéről, aki megkeresztelte Szent Istvánt) elnevezett díj odaítéléséről ellenszavazat nélkül döntött a KÉSZ elnöksége. 

A KÉSZ úgy tapasztalta, hogy az országos tiszti főorvos egy olyan keresztény ember, aki mindig mosolyog, akkor is, amikor komoly. „A derűs, nevető lelke, a töretlen istenhite akkor is átsüt tekintetén”. „Bármi dőreséget mondtak neki, bármi aljasat kérdeztek tőle, bármily ocsmányságot rajzoltak róla, a szeme sem rebbent, csak tette a dolgát rendületlenül, és beszélt a gyógyulásról a betegnek, a védekezésről az egészségesnek, az unokáról a nagymamának, a szülőkről és a nagyszülőkről a gyerekeknek, a kisbabákról a fiataloknak.

https://magyarnemzet.hu/belfold/rangos-elismerest-kap-muller-cecilia-8281662/

A Raffay-csapda és egyéb cselvetések

A SZABADKŐMŰVES HÁLÓZAT EGY TIPIKUSAN ANTIDEMOKRATIKUS, KOMMUNISTA-ANARCHISTA SEJT

Szentesi Zöldi László MAGYAR NEMZET

Ungváry Krisztián nagy szívességet tesz vélt és valós ellenlábasainak, amikor személyeskedő, indulattól fűtött írásban utalja Szakács Árpádot a szellemi alvilágba (Magyar Nemzet, június 20.). Nyilvánvalóan nem ártott volna a történésznek, ha szellemi gyermekszobájában a papától megörökölt Molotov-koktélok mellett az illedelmes viselkedés apró patronjainak elsütögetésében is némi gyakorlatra tesz szert – fájdalom, ez nemigen sikerült. Ungváry kicsit bunkó, sokkal inkább fellengzős és nagyon ideges kirohanása önmagát minősíti. Az érvelés, a vita technikája ugyanis elégtelen, ha magunkat és a barátain­kat a világosság hívei közé soroljuk, a másként gondolkodókat pedig lehülyézzük, csak azért, mert másként gondolkodnak. Persze láttunk már erre példát. 1948-ban és 1956-ban dívott ez a tónus a magyar tudományosságban

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-raffay-csapda-es-egyeb-cselvetesek-8281689/

Rabosítva

Bayer Zsolt MAGYAR NEMZET

Rabosítottak két mentőt. Ujjlenyomat, fénykép szemből és profilból, DNS-minta. Deprimáló lehet az ilyesmi, és akkor finoman fogalmaztunk.

Azért rabosítottak két mentőt, mert idén január 24-én, 19 óra 11 perckor Csenyétéről kapott hívást az illetékes mentőállomás, hogy egy eszméletlen férfihoz vonuljanak ki. Az első hívást követő 15 percben további négy (!) alkalommal hívták a mentőket, és több alkalommal is agresszívan szidalmazták, illetve megfenyegették őket. A mentők a központból telefonon adtak utasításokat a családtagoknak a lélegeztetéshez és újraélesztéshez, amit meg is kezdtek.

Ismerem, amikor a kórházban fekvő cigány beteget egyszerre látogatja meg a húszfős rokonság, körbeülik az ágyat, rágyújtanak (!) a kórteremben, és az őket rendreutasító nővért életveszélyesen megfenyegetik.

Nem kell lincselni, nem kell agyonszurkálni a bajnok kézilabdázót és a fiatal srácokat a Deákon, nem kell iskolát kerülni, tanárt verni, aztán markot tartani „kártérítésért”. Úgy általában, meg kell tanulni normálisan viselkedni. Rengeteg nagyszerű cigány embernek, a túlnyomó többségnek már sikerült, ideje nekilátni a többinek is, mert csak úgy lesz win-win szituáció. Minden más: tragédia.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/rabositva-8269224/

Gulyás Gergely: Úgy tűnik, mintha Budapest vezetése nem akarná felújítani a Lánchidat

origo

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a fontosabb kormányzati döntésekről, a Lánchídról és a gazdaság újraépítéséről. A minisztert az Origo munkatársa is kérdezte.

https://www.origo.hu/itthon/20200623-gulyas-gergely-heti-tv.html

Romlott hússal etette a józsefvárosiakat a baloldali Pikó András önkormányzata

ORIGO

Romlott élelmiszert talált a baloldali Pikó András vezette Józsefváros új közétkeztetési szolgáltatójának főzőkonyhájában a Nébih – számolt be róla a Hír TV. A Momentum-közeli polgármester a veszélyhelyzet utolsó napjait kihasználva egy személyben, közbeszerzés nélkül bízott meg a kerületi közétkeztetés biztosításával egy új céget. Indoklása szerint azért, mert az önkormányzat számára fontos, hogy a közétkeztetésben részt vevők jobb minőségű és kedvezőbb árú szolgáltatásban részesüljenek. Mi lesz a következő botrány, amit agyonhallgatnak? - tette fel a kérdést Kocsis Máté, Józsefváros fideszes parlamenti képviselője a közösségi oldalán.

https://www.origo.hu/itthon/20200623-piko-andras.html

Még a nyári szünetben megérkezik a tanárok emelt fizetése

ORIGO

Augusztusban kapják meg a pedagógusok a korábban bejelentett 10 százalékos emelést. Ez egy pályakezdőknek körülbelül 21 ezer forintot jelent majd, egy több mint 20 éve a pályán lévő pedagógusnak pedig körülbelül 32 ezer forintot.

Augusztusban esedékes fizetésükkel kapják kézhez a pedagógusok a korábban bejelentett tízszázalékos emelést - írja keddi számában a Magyar Nemzet.

https://www.origo.hu/itthon/20200623-augusztusban-megkapjak-a-pedagogusok-a-10-szazalekos-emelest.html

Szijjártó Péterék végre elárulták, miért kapott diplomata-útlevelet Dzsudzsák Balázs

„Dzsudzsák Balázs a magyar nemzeti labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, és igen, ezáltal méltó és érdemes a diplomata útlevélre”

– írta a parlamenti államtitkár.

Vadai Ágnes egyébként arra is rákérdezett, hogy Mészáros Lőrinc, illetve Tiborcz István rendelkezik-e diplomata-útlevéllel. A szűkszavú válasz ezúttal is Magyar Leventétől érkezett.

„1. Nem. 2. Nem.”

– válaszolta az államtitkár.

 

https://nepszava.hu/3082555_szijjarto-peterek-vegre-elarultak-miert-kapott-diplomata-utlevelet-dzsudzsak-balazs

 

Komoly bizonytalanság a Kaposvári Egyetemen

A Kaposvári Egyetem jól jár, hogy önállóságát elveszítve összeolvad a Szent István Egyetemmel, állította Gyuricza Csaba, az új, nagy agráregyetem majdani rektora, aki szerint minden kar megmarad a somogyi megyeszékhelyen.

Komoly megdöbbenést váltott ki Kaposváron április elsején egy, a parlamenthez az éjszaka során benyújtott – erről a Kaposvári Egyetem vezetése is csak utólag értesült –, a felsőoktatás átalakításáról szóló törvényjavaslat, amely szerint augusztus elsejével megszűnik a somogyi megyeszékhely egyetemének önállósága, s az intézmény összeolvad a gödöllői székhelyű Szent István Egyetemmel. Hasonlóképpen a SZIE-hez csatlakoztatják a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Karát, az Eszterházy Egyetem gyöngyösi Károly Róbert campusát, valamint a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 11 intézetét. Az így létrejött universitas aztán jövő év januárjától alapítványi fenntartásba kerül, hasonlóan a budapesti Corvinushoz, valamint hat, augusztustól szintén vagyonkezelői alapítványok működtette egyetemhez.

 

https://nepszava.hu/3082596_komoly-bizonytalansag-a-kaposvari-egyetemen

 

Kicsúszott a határidőből az állam, egymilliárd forint közpénz veszett oda Simonkáék cégében

 az állam valóban több mint egymilliárd forint jogosulatlanul igénybe vett támogatás visszafizetését rendelte el a Magyar Termés TÉSZ Kft.-vel szemben, és a követelését a felszámolónak is bejelentette.

Csakhogy a hitelezői nyilvántartásba „határidőn túli” besorolással került az állam követelése. Magyarán az állam kicsúszott a határidőből.

 

A Transparency International szerint mindez azt jelenti, hogy ha volt is remény arra, hogy valamennyi pénz megtérüljön a követeléséből, ezzel a hibával vélhetően elúszott.

https://24.hu/fn/gazdasag/2020/06/23/simonka-gyorgy-kozpenz-tamogatas-mvh-allamkincstar-magyar-termes-tesz/

 

Hargitai Miklós Vészjelzés

Amikor egy szerkesztőségnek – átvitt értelemben, de vérfagyasztóan valósághűen – a nyakára teszik a kést, kétféleképpen reagálhat. Nagy különbség általában nincs, mármint a végkifejletet tekintve, inkább csak ugyanannak a problémának a kétféle megközelítéséről van szó. Az egyik opció, hogy megpróbál harcban elesni, mint a végvári vitézek a kirohanásnál, olyan kemény csapásokat osztva, amilyen csak telik tőle. A másik, hogy megy tovább előre, mintha mi sem történt volna, csak éppen sokkal körültekintőbben, sokkal kimértebben, ahogyan a kötéltáncos egyensúlyoz, ha tudja, hogy szakadozik alatta a sodrony. 

Aki figyeli a magyar médiaszínteret, mindkettőre láthatott példát az elmúlt években. Történt itt már többlépcsős annektálás az Origónál, Budavár elfoglalására emlékeztető belopózásos csel a Népszabadságnál, demonstratív hatalomátvétel a Figyelőnél meg a jobboldali sajtó időlegesen Orbán-mentes övezetté tett orgánumainak visszavétele idején. Olyan azonban sosem volt, hogy az a pillanat, amikor a hideg penge hozzáért a bőrhöz, valamilyen módon ne gyakorolt volna hatást a tartalomra. Talán csak azoknak tűnik föl, akik hivatásszerűen foglalkoznak a médiával – de az bizonyos, hogy legalább nekik mindig feltűnik. 

Egy nyomtatott vagy online közéleti újságnál nem akkor kezd „baj lenni”, amikor a kormány embere kitűzi a romokon a győzelmi lobogót.

https://nepszava.hu/3082542_veszjelzes

 

Nemcsak a járvány - így magyarázta Mészáros Lőrinc lánya sok-sok ember kirúgását

Több tízmilliárdos szállodafelújítás, jelentős állami forrásokkal. Később várják a minőségi munkaerőt.

Eredetileg is terveztek tömeges elbocsátást, de más-más időpontokban, és kevesebb dolgozót érintően – magyarázkodott Mészáros Lőrinc lánya a Magyar Nemzetnek,  hogy miért is bocsátanak el 800-850 embert a Hunguest Hotels Zrt.-nél. A kormánypárti lapnak adott interjúban Mészáros Beatrix kiemelte, hogy a szállodaláncnál tervezett felújításokat korábban decemberi kezdéssel, szakaszosan, tehát időben elhúzva kezdték volna meg. A pandémiás helyzetben azonban a menedzsment gazdasági szempontból racionális és elengedhetetlen döntést hozott, amikor előre ütemezte az egyébként is zárva tartó szállodák felújítását.

„A csoportos létszámleépítés tehát a járványhelyzet miatti bezárások és az előre hozott felújítási munkálatok együttes következménye”

– mondta Mészáros Beatrix.

 

https://nepszava.hu/3082511_nemcsak-a-jarvany-igy-magyarazta-meszaros-lorinc-lanya-sok-sok-ember-kirugasat

 

Átlagosan 51 ezer forintot költöttek saját zsebből a pedagógusok, hogy tudjanak dolgozni a koronavírus alatt

Bár a kormány sikertörténetként kommunikál a digitális oktatásra való átállásról, ha beszélhetünk is sikerről, az semmiképp nem a kormány érdeme, az elmúlt három hónapban megvalósult oktatás pedig nem igazán nevezhető digitálisnak. Hogy kiderüljön, hogyan élték meg a néhány óra alatt lezajló teljes átszervezést az érintettek, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos felmérést készített. A kielemzett adatok első részét most közölték.

 

https://merce.hu/2020/06/23/atlagosan-51-ezer-forintot-koltottek-sajat-zsebbol-a-pedagogusok-hogy-tudjanak-dolgozni-a-koronavirus-alatt/

 

Soros-szervezetek fake news-áradata

Deutsch: Magyarország ellen dolgoznak a magukat jogvédőnek nevezők az uniós büdzséről szóló viták során

Kacsoh Dániel Magyar Hírlap

Lehet ironizálni összeesküvés-elméletekről, ám ténykérdés, hogy egy összehangolt, kőkemény akciósorozatnak vagyunk az áldozatai, amely olyan dolgokhoz vezetett, mint a Tavares- vagy a Sargentini-jelentés, a hetes cikkely szerint eljárás, illetve legutóbb a jóérzésű liberálisokból is visszatetszést kiváltó hazug diktatúrázás a koronavírus-törvény miatt – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője.

 

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200623-soros-szervezetek-fake-news-aradata

 

Mindenképpen meg kell találni a betegeket és a szuperfertőzőket

El kell érnünk, hogy az orvostudomány magasabb szintjén elért eredményeket közérthetően fogalmazzuk meg – jelentette ki Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora

Lázin Miklós András Magyar Hírlap

Ha jönne a járvány második hulláma, akkor a most szerzett tapasztalatok birtokában már nem védtelenül kell elé állnunk – fejtette ki a lapunknak adott interjúban Merkely Béla kardiológus, a Semmelweis Egyetem rektora. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója kifejtette, személyes véleménye, hogy az influenzával szemben egy idő után a Covid-19 el fog tűnni. Beszélt arról is, nem tart attól, hogy a világ bármelyik állama vagy gyógyszergyára zsarolásra használja föl az általa meglelt ellenszert.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200623-mindenkeppen-meg-kell-talalni-a-betegeket-es-a-szuperfertozoket

 

A mi normalitásunk

ĀAz új normalitás harcosainak rossz hír, hogy Közép-Európa, benne a visegrádi négyek megkerülhetetlen tényezők, a nyugatiak számára is vonzó, biztonságos országok lettek

„Erőszakhullám söpör végig, szobrokat döntögetnek, áldatlan állapotok vannak, bandaháborúk zajlanak civilizált nyugat-európai országok gyönyörű szép kisvárosainak az utcáin. Ránézek azoknak az országaira, akik ide üzengetnek nekünk, hogy hogyan kell helyesen élni, meg jól kormányozni, meg jól működtetni a demokráciát, és nem tudom, hogy sírjak, vagy nevessek” – így fogalmazott legutóbb a Kossuth rádióban Orbán Viktor miniszterelnök.

Másnap az angliai Readingben terrortámadás történt, Stuttgart belvárosában pedig egy droggal kapcsolatos rendőrségi igazoltatás után zavargások törtek ki, bandákba verődve verték szét az üzleteket, rátámadtak a rendőrökre, fosztogattak, köveket dobáltak.

 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200623-a-mi-normalitasunk

 

Teljesen természetesnek tűnt alsósként, hogy az ölében ülök, és simogat

·         Az óbudai Dr. Béres József Általános Iskolában 11 évig foci- és zsonglőredzéseket tartott a most 62 éves L. Tibor, az iskola portás-karbantartója.

·         Az edzései, főleg a zsonglőredzések különösen népszerűek voltak a kislányok körében, és komoly sikereket szereztek fellépéseikkel az iskolának, pedig L. Tibornak nem volt semmilyen edzői vagy pedagógusi képesítése.

·         A férfit tavaly szeptemberben letartóztatták, azóta előzetes letartóztatásban van.

·         A nyomozás még folyik, a megalapozott gyanú szerint szexuális erőszakot követett el, legalább tíz sértett van az ügyben.

·         Az esetet nagyon közelről ismerők simogatásokról, érintésekről, puszikról számolnak be. A kislányoknak ajándékokat, olykor pedig pénzt adott.

·         Az iskola a részletek ismertetése nélkül tájékoztatta az épp odajáró gyerekek szüleit, hogy a férfi ellen büntetőeljárás zajlik, a tankerület ki is rúgta. 

·         Azokat a diákokat, akik már nem járnak az iskolába, de korábban jártak L. Tibor edzéseire, hivatalosan soha senki nem értesítette az esetről. Szüleiket sem.

 

https://index.hu/belfold/2020/06/23/gondnok_zsonglor_lanyfoci_szexualis_eroszak_beres_jozsef_altalanos_iskola/

 

Négy év után újra csökkent az alapkamat

0,75 százalékos mostantól a jegybanki alapkamat.

A korábbi 0,9-ről 0,75 százalékra csökkentette a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az alapkamatot. Ez rekordalacsony szintet jelent.

A legutolsó kamatcsökkentés még 2016 májusában történt, azóta több mint négy éven át 0,9 százalékos volt az alapkamat.

Az MNB a kamatdöntés részletes indoklását hagyományosan egy órával a számok közzététele után, délután 3-kor adja ki. Ugyanekkor sajtótájékoztatót is tartanak a jegybank vezetői.

https://hvg.hu/gazdasag/20200623_alapkamat_mnb_kamat

Tóta W.: Index jobbra

Hogy kerül egy sokmilliárdos médiavállalkozás egy névtelen kádéenpés, illetve egy kellemes modorú, de nem éppen nélkülözhetetlen indexes marketing-osztályvezető nevére? Kinek a nevében parkoltatják, és meddig? Hogyan lesz emellett a szerkesztőség vezetője a kedves bohém Bodolai László, akinek emlékezetesek ugyan horgásztörténetei és Zugügyvéd című blogja, de hát kérem szépen, ez mégse bábszínház. És milyen alkuk köttetnek, ha ez az egész rongyos kompánia Vaszily Miklós kegyétől függ, mivel övé a sales meg a teljes infrastruktúra? Kik ezek a tanácsadók, akiknek engedelmeskedni kell, honnan a felhatalmazásuk? Melyik fél hívta őket?

Mindezek ellenére a szerkesztőség tette a dolgát, mintha minden rendben lenne, mintha az lenne a normális, hogy ők újságot szerkeszthetnek, ahonnan az ember nagyjából minden fontosat megtudhat, ma is tanul valamit, és nem kell attól tartania, hogy lényeges ügyekről lemarad, mert Őszentsége számára kellemetlen.

Sohasem vetemednénk

Csakhogy Őszentsége amolyan vetemedős fajta. Arra bizony. Hogy elhallgattassa azokat, akiknek más a véleménye. De nemcsak a vélemény sérti a finnyás orrát. Hanem hogy ezek az újságok lehozzák azt is, amit ő mond, de azt is, amit Karácsony Gergely vagy épp Donald Tusk. A nagyjából megismerhető valóság, az zavarja. Látszik ez abból, ahogy a neki tetsző médiumok működnek – és amelyeket csak az olvas, aki arra kíváncsi, mit hazudnak ma.

Nem tudjuk jelenleg, elesik-e az Index, vagy megmarad újságnak. Ez azon is múlik, mennyire kockázatos megvonni ennyi embertől a napi olvasmányát, ami évtizedek alatt az élete részévé vált. Ahogy az égnek emelt vasalódeszka mutatja, mindig van remény, ha van közös akarat. Ezért is születik ez a cikk.

https://hvg.hu/itthon/20200623_Tota_W_Index_jobbra

Már számokban is jól látszik a válság magyarországi hatása

Az egy évvel korábbi 288,9 milliárd forintról, 85,7 milliárdra csökkent az állam áfabevétele májusban.

A koronavírus-járvány természetesen az állami adóbevételekre is hatással van, igaz, nem mindegyikre ugyanúgy – szúrta ki az mfor.hu, amikor utánanézett az állam májusi bevételeinek.

Miközben például a személyi jövedelemadóból a 2019-es 229,4 milliárd helyett idén közel 2 milliárd forinttal több, 231,3 milliárdnyi bevétele volt a költségvetésnek, addig az általános forgalmi adó visszaesése szembeötlő: az egy évvel korábbi 288,9 milliárd forintról, 85,7 milliárdra csökkent az egyhavi bevétel.

https://hvg.hu/kkv/20200623_Mar_szamokban_is_jol_latszik_a_valsag_magyarorszagi_pusztitasa

 

Pokorni megoldotta: ők zárták le a 15 éve tartó turulbotrányt

A politika önkorrekciója, átlépés az ideológiai árkokon, széles szakmai együttműködés – a mai magyar állapotok között fehérholló-ritkaságú jelenségek sokasodnak az úgynevezett turulügy legújabb fordulatában. Tizenöt év emlékezetpolitikai csatározása ér ugyanis véget azzal, ha a friss előterjesztés alapján tényleg másodikból első világháborús mementóvá alakítják a budai turulszobrot. A Pokorni Zoltán vezette önkormányzat által felkért történészbizottság tagjai, Cseh Gergő Bendegúz, Ungváry Krisztián és Kovács Tamás a Válasz Online-nak azt mondják: kutatásuk alapján a mostani formájában tényleg nem tartható a turulos koncepció, a hasonló emlékezetpolitikai botrányok pedig elkerülhetők lennének. Teljes háttér és hármas interjú.

 

https://www.valaszonline.hu/2020/06/22/pokorni-turul-ungvary-cseh-kovacs-hatter-interju/

 

11 európai ország virológusai szövetkeztek a járvány ellen

Az I-Move-Covid-19 az egyik vezető európai uniós projekt, célja, hogy körüljárja a vírus elleni, jövőbeni védőoltás működési lehetséges működési mechanizmusát.

Hogy minél több információt gyűjtsön össze a projektben részt vevő országokban folyó kutatások aktuális állásáról, és a fertőzöttek tüneteinek alakulásáról.

"A megtisztulás szakaszában járunk, ezért is próbáljuk olyan hamar diagnosztizálni az új fertőzéseket, és elkülöníteni ezeket az embereket, amilyen hamar csak lehetséges. A vakcinától azt várjuk, hogy egyszer és mindenkorra megállítsa a vírus terjedését. Amint meglesz az oltóanyag, minden sokkal könnyebb lesz" - magyarázta Doctor Combes lyoni orvos.

Az Európai Kohéziós Alap által 2.8 millió euróval támogatott projekt 22 partnert tudhat magáénak, többségükben közegészségügyi intézményeket, egyebek mellett Franciaországban és Spanyolországban is. De Albánia, Belgium, Írország, Litvánia, Hollandia, Portugália, az Egyesült Királyság, Románia, Svédország is benne van.

https://hu.euronews.com/2020/06/22/11-europai-orszag-virologusai-szovetkeztek-a-jarvany-ellen

A kormány büntethetné a jó hír elmulasztását is

Lendvai Ildikó 

Végre minden a helyére került. A KDNP – mint az abszolút igazság birtokosa – értékelte a járvány kezelését. Harrach Péter frakcióvezető csalhatatlan biztonsággal ítélt jók és rosszak fölött, szétválasztván a búzát az ocsútól:

A kormányra mindenben számítani lehetett, viszont „a baloldal passzív, ellenálló magatartása veszélyeztette a védekezést." (Szegény jobbikosok kimaradtak a felosztásból, ők továbbra is tétován kereshetik a helyüket.)

Itt az ideje a töredelmes vallomásnak a passzív ellenállás bűnéről. Én például legalább kétszer csúnyán néztem Müller Cecíiliára, és egy operatív törzs-paródián is vihorásztam. Ez akár komoly lelki törést is idézhetett volna elő bennük, ha nem ilyen sziklaszilárdak.

Pirulva vallom be, hogy az egész időszakban alig gondoltam a frontvonalban hősiesen harcoló KDNP-re, Harrach Péterre konkrétan egyszer sem. Mit sem törődtem azzal, emiatt milyen fájó hiányát érezhették honleányi biztatásaimnak. Legfeljebb Semjén Zsoltra mondtam néha magamban ezt-azt, de inkább nem idézném a szövegkörnyezetet.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-kormany-buntethetne-a-johir-elmulasztasat-is/365342

Orbánnak nincs egyszerű dolga

„Vétózni mindig lehet, azt bármely ország megteheti, s ezt zsarolásra is ki lehet használni, de a célok eléréséhez vezető igazi eszköz a kritikus tömeget elérő koalíciók felépítése, amelyek át tudják billenteni egy-egy témának a megoldását” – mutatott rá Balázs Péter, akitől azt kérdeztük: elképzelhetőnek tartja-e, hogy Orbán Viktor kész lesz komoly engedményekre a hét éves költségvetés, illetve az uniós válságkezelő-helyreállítási csomag ügyében, ha a támogatásokat számonkérhetőséghez, esetleg jogállamiság kritériumokhoz kötik. A visegrádi együttműködés jó, de nem elegendő koalíció egy-két nagy tagállam támogatása nélkül – véli a volt uniós biztos, külügyminiszter. Ő egyébként optimista, szerinte lesz megállapodás mind a kettőben, a maga részéről nagyon bízik a német elnökségben, s a mögöttes német diplomáciában.

https://hirklikk.hu/kozelet/orbannak-nincs-egyszeru-dolga/365569

Koronavírus: le kellett zárni egy egész német járást

Visszaállítják a járványügyi korlátozásokat Németországban az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Gütersloh járásban egy húsüzemben történt tömeges koronavírus-fertőzés miatt - jelentette be Armin Laschet kedden a tartomány miniszterelnöke az MTI szerint.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/koronavirus-le-kellett-zarni-egy-egesz-nemet-jarast.708612.html

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.