2020, június 23 - 07:18 Sajtószemle

"Itthon tartott a magyar kultúra és a termőföld" - utolsó interjúnk Bálint Györggyel

Az utóbbi harminc-negyven évben egyre inkább rájöttem arra, hogy sokkal közelebb kell hozni az embereket egymáshoz – mondta lapunknak tavaly nyáron, nem sokkal századik születésnapja előtt Bálint gazda.

https://nepszava.hu/3082406_itthon-tartott-a-magyar-kultura-es-a-termofold-utolso-interjunk-balint-gyorggyel

Az Index szerkesztősége veszélyben van

Szerettük volna, ha a rengeteg pletyka és konteó között rendet téve egyértelműen jelezni tudjuk az olvasóinknak, hogy mi, a szerkesztőség tagjai mikor érezzük azt, hogy baj van.

MOST BIZONY AZT ÉREZZÜK: AZ INDEX SZERKESZTŐSÉGE VESZÉLYBEN VAN.

Kívülről ugyanis olyan befolyás ért minket, amelynek vége a szerkesztőség megszűnése lehet. Aggódunk, hogy egy csapásra, egy szervezeti váltással elvesznek azok az értékek is, amelyek miatt ma az Index az ország legnagyobb és legolvasottabb lapja lett.

 

Nem vagyunk biztosak abban, hogy sokáig tudunk ilyen lapot csinálni, és mivel hiszünk a nyilvánosságban, úgy gondoljuk, hogy erről önöknek, nektek, olvasóinknak is tudnia kell.

 

Nem vagyunk biztosak abban, hogy sokáig tudunk ilyen lapot csinálni, és mivel hiszünk a nyilvánosságban, úgy gondoljuk, hogy erről önöknek, nektek, olvasóinknak is tudni kell.

A következő napokban eldől az Index sorsa. Beszámolunk a fejleményekről itt, az Indexen és a Facebookon, ameddig tudunk. Ameddig lehet.

AMEDDIG SZABAD.

aláírók:

https://index.hu/szolgalati-kozlemeny/2020/06/21/az_index_szerkesztosege_veszelyben_van/

Ezzel a tervvel szétszedhetnék az Indexet

Az Index vezetésével olyan átalakítási tervet közöltek a héten, amelynek nyomán a szerkesztőség egy részét külsős cégekbe szerveznék ki – tudta meg a 24.hu. Úgy értesültünk, hogy az egyik ötletgazda Gerényi Gábor, az Azonnali résztulajdonosa, aki nemrég tanácsadóként jelent meg a lap életében.

Az elképzelés lényege, hogy a szerkesztőség egy részét, egyes rovatokat külsős cégekbe szerveznének ki, így az újságírókat tömörítő kisebb cégek kvázi beszállítói lennének a lapnak, amelynek vezetése a „megrendelői” feladatokat látná el.

Ha a reform mögött a költségcsökkentés ötlete áll, akkor nem világos, hogyan tudnának hasonló mennyiségű és minőségű cikket venni az újságírókat foglalkoztató cégektől, mint amennyit jelenleg előállít a lap szerkesztősége. Az viszont biztos, hogy a változás átformálná a lap működését, és belső vélemények szerint lényegében szétrobbantaná a jelenlegi szerkesztőséget.

Bodolai László, az Index igazgatóságának elnöke, a lap mögött álló alapítványt létrehozó cég tulajdonosa kérdésünkre azt mondta, a válság nyomán csökkenő reklámbevételek miatt a médiacégek átgondolják a működésüket, üzleti ügyekről azonban nem áll módjában nyilatkozni.

Megérkezik Gerényi Gábor

Úgy tudjuk, a tervet Gerényi Gábor ismertette a lap vezetésével. Gerényi valódi ősindexes, a lap alapítóinak egyike, aki 2012-ben hagyta el a portált. Ugyanakkor a médiától nem szakadt el, volt a Mandinert kiadó vállalkozás ügyvezetője, egyike az Azonnali.hu alapítóinak. Ezt a lapot közösen tulajdonolja Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselővel. Gerényi lapunknak azt mondta, titoktartási kötelezettsége van, csak a menedzsment hozzájárulásával beszélhetne a részletekről, ugyanakkor azt elismerte, hogy valóban felkérték tanácsadónak az Indexnél.

https://24.hu/belfold/2020/06/21/index-media-sajtoszabadsag/

Bodolai László: Félrevezették az Indexet, nincs veszélyben a szerkesztőség

Az Index.hu Zrt.-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) kuratóriumi elnöke a Media1-nek nyilatkozva azt mondta, szerinte a konkurens 24.hu alaptalanul okozott riadalmat az Indexnél, de valójában nincs ok a pánikra.

A Media1 nem sokkal ezelőtt utolérte az Index.hu-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) kuratóriumának elnökét, Bodolai Lászlót, aki telefonon az Index szolgálati közleményére reagálva elmondta, hogy

szerinte félrevezették az Indexet, félreértésről van szó, hiszen Gerényi Gábor ugyan valóban kidolgozott tanácsadóként egy működési koncepciót az Index számára, csakhogy a kidolgozott koncepciót az Index.hu igazgatósága nem fogadta el, Gerényi munkája pedig már véget is ért. Bodolai László szerint az Index szerkesztőségét félrevezették, ezért most rögtön tájékoztatni fog mindenkit a valós helyzetről. Bodolai hozzátette, hogy szerinte a 24.hu úgy szivárogtatott ki üzleti titkokat piactársa igazgatósági üléséről, hogy a leírtakat torzan közölte és a megjelentek nem fedik a valóságot.

Az Indexet tulajdonló alapítvány kuratóriumi elnöke hozzátette, hogy Pusztay András vezérigazgató munkájára számítanak ezután is.

Pusztay feladata az, hogy kidolgozzon egy másik koncepciót, amivel máshogyan lehet gazdasági racionalizálást végrehajtani, ami a válság miatt ugyanakkor elkerülhetetlen. Azonban Bodolai szerint nincs szó arról, hogy szétdarabolnák az Indexet, ahogyan azt a 24.hu állította.

https://media1.hu/2020/06/21/bodolai-laszlo-felrevezettek-az-indexet-nincs-veszelyben-a-szerkesztoseg/

Vidnyánszkyék szerint az SZFE elavult, a demonstráció csak politikai célú

A Magyar Teátrumi Társaság levélben válaszolt az SZFE-t érintő kérdésekre. A levelet azzal kezdik, hogy 

az MTT-nek semmilyen jogi kompetenciája nincsen a kérdésben: az átalakulás jogszabályaiban hivatalos érintettségünk nincs, az MTT-nek, ahogy a korábbiakban, úgy a jövőben sem lesz semmilyen jogi viszonya az SZFE-hez. Az Egyetem nem tagja a Teátrumi Társaságnak, így az alapszabályunk által a tagjaink számára biztosított és elvárt érdekképviseletet sem tudjuk az SZFE felé ellátni. Véleményünk, meglátásaink azonban természetesen vannak.

Ezután arról írnak, hogy "széleskörűen ismert és vitathatatlan tény" például, hogy

·         az SZFE "infrastrukturális állapota, épületeinek, előadótermeinek állapota siralmas" 

·         Az egyetem oktatási munkájának minőségét "a szakma jelentős többsége régóta alacsony színvonalúnak tartja"

·         az SZFE "tudományos munkáját (...) sem az általános elfogadottság, sem az időállóság nem jellemzi"

 

https://index.hu/kultur/2020/06/21/szfe_mtt_reakcio/

 

„Nem dőlünk be a pénz ígéretének!” – több százan demonstráltak a Színművészetiért

Százak tüntettek a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói, tanárai és szimpatizánsaik Budapesten vasárnap délután. A Ne szavazd meg! – #freeSzFE címmel meghirdetett eseményen három fő követelést fogalmaztak meg az összegyűltek:

1. A rektort továbbra is az Egyetem jelölje ki! Nevezzék ki az Egyetem által demokratikus úton megválasztott jelenlegi rektorjelöltet!

2. Kezdjenek érdemi tárgyalásba az Egyetemmel, ne hozzanak önkényes döntéseket!

3. Az alapítvány vezetőinek, azaz a kuratórium tagjainak kiválasztási jogát engedjék át az Egyetemnek!

Ezek elérése érdekében petíciót is indítottak a szervezők. Az eseményt a Mérce élőben közvetítette, az alábbi videón újranézhető:

https://merce.hu/2020/06/21/nem-dolunk-be-a-penz-igeretenek-tobb-szazan-demonstraltak-a-szinmuveszetiert/

 

“A SZABADSÁG MOZZANATA” – HEGEDŰS D. GÉZA BESZÉDE

Hegedűs D. Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem osztályvezető tanára is felszólalt az egyetemi autonómiáért zajló tüntetésen.

 

A diákok küldöttsége megkeresett, hogy röviden szóljak én is hozzátok.
Megtiszteltetés ez nekem.

Éppen öt éve álltunk itt, az Ódry Színpad előtt és ünnepeltük az egyetem 150. születésnapját, majd átmentünk koccintani az Uránia Moziba, s ott felemlegettük a hajdani Hatvani utcai, a mai Semmelweis utcai bérházat, ahol Egressy Gábor, Gyulai Pál, Paulay Ede, 1865-ben megalapították egyetemünket. Gondoltunk persze az őket követő korszakos Mesterekre is, Hevesi Sándorra, Ódry Árpádra, Nádasdy Kálmánra, Major Tamásra, Várkonyi Zoltánra.

Vajon tudják-e az egyetemünket tulajdonolni akaró ismeretlen idegenek, hogy kik voltak ők? Tudják-e ki volt Balázs Béla, Radványi Géza, Illés György, Máriássy Félix, Fábri Zoltán, Simó Sándor, Makk Károly? Nem valószínű.

De azt valószínűleg tudják, hogy a mi erőnk éppen ebben a másfél évszázados töretlen történetben rejlik. Mert ebbe nem lehet behatolni, ezt a történetet nem lehet tőlünk elvenni, visszamenőleg átírni, meghamisítani. Ez az origója a magyar színház-, film-, és televíziós-történetnek. Egyetemünk története, nemzeti kultúránk kitörölhetetlen része.

https://szinhaz.online/a-nagy-felismeresek-melyen-mindig-ott-rejlik-a-szabadsag-mozzanata-hegedus-d-geza-beszede/

Karácsony: Budapest nem az ország fejőstehene videó

Több százan megjelentek a Karácsony által szervezett megmozduláson, a Lánchíd és a Magyar Tudományos Akadémia között a rakpart megtelt résztvevőkkel.

Az esemény nem lett nyilvánosan meghirdetve, csetüzenetekben hívták meg rá Karácsony szimpatizánsait, hogy közös sétán tiltakozzanak  a Budapest-adó ellen.

Az akció központi eleme egy járdafestés volt: „Stop Budapest-adó” feliratot fújtak fel az MTA előtti villamossínek mellé. Ezen felül annyi történt, hogy Karácsony Gergely sétálgatott a résztvevők között, akik „hajrá, Gergő, hajrá, Budapest” skandálással biztatták, valamint a megjelent médiának nyilatkozott a főpolgármester.

http://www.zonaporkolt.com/hirek/karacsony-budapest-nem-az-orszag-fejostehene/

 

Bárándy Péter: Ez már teljesen a sztálini szovjet időket idézi

„Ez a szabályozásban az első fecske, amely nem a kormányt, hanem a miniszterelnököt nevezi meg a közbeszerzések mindenható urának... akár az is megtilthatóvá válik, hogy Ön leírja, amit én mondok, de akár még az is, hogy mi kapcsolatba lépjünk egymással... Lezárhatók az ország egyes területei, valamint a Magyarország és más országok közötti személyforgalom... tiltható az ország egyes területei, illetve az ország lakosainak egymással való személyes érintkezése.” – Ilyen és hasonlóan rémisztő részletekkel illusztrálta Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter a Hírklikknek adott interjújában a veszélyhelyzet megszüntetése után ránk szabadított egészségügyi válsághelyzet valódi mibenlétét. „Jön Müller Cecília, aki Kásler Miklóssal megüzeni Orbán Viktornak, hogy azonnal rendelje el az egészségügyi szükséghelyzetet”, ebben – a hosszabbításában és lezárásában – pedig a Parlamentnek nincs szerepe. „De hát hogyan is lenne? Nem fog magának visszautat parancsolni az ezt a politikai hatalmat egy személyben gyakorló ember, aki egyszer már hozzájutott ehhez a típusú hatalomgyakorlási kerethez” ­– mondja Bárándy, hozzátéve, „Hogy őt idézzem: „Már bocsánat”.

https://hirklikk.hu/kozelet/ez-mar-teljesen-a-sztalini-szovjet-idoket-idezi/365438

Mészáros Lőrinc bizalmasát gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozók

Vörös Józsefet a hatmilliárd forint kárt okozó Széchenyi Bank egykori igazgatósági tagjaként gyanúsították meg. Az ügyvéd közvetítésével kerültek Simicska Lajos egykori cégei Mészáros Lőrinchez, akinek megbízásából Vörös földeket is vett, és volt, hogy együtt utaztak magánrepülőn meccset nézni. Bár szabadlábon védekezhet, ilyen magasra még nem csapott a NER-ben az igazságszolgáltatás.

HIRDETÉS

https://24.hu/belfold/2020/06/20/voros-jozsef-gyanusitott-szechenyi-bank-nyomozas-meszaros-lorinc/

 

Még az omladozó Városháza felújítására sem jut pénze Budapestnek

Még nem tudni, pontosan mekkora lyukat üt a járvány a fővárosi költségvetésen, csak a kormányzati elvonás mértéke látszik biztosnak. Karácsony Gergelyék mindenesetre 65 milliárdnyi forrást zároltak: utak, terek, épületek, villamossínek felújítása maradhat el.

 

https://24.hu/fn/gazdasag/2020/06/22/budapest-koltsegvetes-zarolas-varoshaza-fejlesztesek/

 

A fiatalok felé szeretnének nyitni Mészárosék

Magyar Nemzetnek adott interjút Mészáros Beatrix, az Opus Global Nyrt. és a Hunguest Hotels igazgatósági elnöke, Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos lánya. A beszélgetés központi témája az Opus Global tulajdonában lévő Hunguest Hotels szállodalánc 14 egységének megújulása.

Az üzletasszony szerint a Hunguest a kereskedelmi szálláshelyek piacán a legnagyobb belföldi vendégkört fogadó lánc. A 14 szállodát érintő beruházáshoz az állam a Magyar Turisztikai Ügynöksége keresztül 17,7 milliárd forinttal járult hozzá.

Nagyon sok a törzsvendégünk, döntő részük az idősebb generációhoz tartozik, közülük többen vannak, akik évtizedekkel ezelőtt gyermekeikkel töltötték a nyarat valamelyik szállodánkban. A gyerekek mára kirepültek, a szülők viszont még visszajárnak. Ugyanakkor felnőtt egy generáció, akik már más, a megszokottnál rendszerint magasabb igényeket támasztanak egy turisztikai szolgáltatóval szemben. A szállodafejlesztésekkel nyitni szeretnénk a fiatalok felé, hogy akár a szüleikkel, akár az új családjukkal, illetve egyedül vagy a barátaikkal egy minden igényt kielégítő, árban megfizethető szolgáltatást vehessenek igénybe nálunk— nyilatkozta a Magyar Nemzetnek az igazgatósági elnök.

https://24.hu/fn/gazdasag/2020/06/22/meszaros-beatrix-hunguest/

 

Demeter Szilárd miniszteri biztosként "koordinálja a magyar könnyűzene megújítását és társadalmiasítását"

Kibővítette a nemzeti könyvtár, a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős miniszteri biztos feladatkörét Kásler Miklós. A Magyar Közlöny pénteki számában megjelent rendelet szerint az emberi erőforrások minisztere Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjét megbízta, hogy

"koordinálja a magyar könnyűzene, valamint a kortárs magyar popkultúra megújítását és társadalmiasítását."

Bármit is jelentsen ez.

https://444.hu/2020/06/19/demeter-szilard-miniszteri-biztoskent-koordinalja-a-magyar-konnyuzene-megujitasat-es-tarsadalmiasitasat

  

Nem sértett törvényt Pikó András kampánycsapata a választások előtt, az adatvédelmi hatóság is mindent rendben talált

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság hatóságának vizsgálata is megerősítette,

nem követett el a tavalyi kampányban törvénysértést Pikó András és kampánycsapata

– közölte a VIII. kerület polgármestere Facebook oldalán.

Tavaly a kormánypárti média és politikusok sora támadta be Pikó Andrást, mondván, fotók bizonyítják a törvénytelenségeket. A hatóságok egyébként demonstratív házkutatást is tartottak akkor a kampányközpontban.

https://168ora.hu/itthon/piko-andras-viii-kerulet-jozsefvaros-valasztas-rendorseg-186767

 

A város mégsem mindenkié: Pikó és a Soros-hálózat tovább nyomul

TŰZFALCSOPORT MAGYAR NEMZET

Korábban írt már a Tűzfalcsoport A Város Mindenkié csoportosulásról, akiknek Sebály Bernadetten keresztül Szél Bernadetthez vannak kötődéseik, illetve Udvarhelyi Tesszán keresztül a VIII. kerület polgármesteréhez, Pikó Andráshoz.

A Város Mindenkié rendszeresen szervez tiltakozásokat, „hogy felhívja a figyelmet a Magyarországon is tömegeket érintő lakhatási válságra, rámutasson a kormány és az önkormányzatok felelősségére, és bemutassa a válság megoldását jelentő szakpolitikai válaszokat.” Ez szerepel a honlapjukon szereplő felhívásban a Lakásmenethez történő csatlakozásra. Hivatkoznak benne a megugrott albérletárakra, az üresen álló önkormányzati bérlakásokra és a hajléktalan emberek „üldözésére”. Szerintük az, aki saját lakást szeretne, egy életre eladósodik. Éppen azért született meg a kormány családvédelmi akcióterve és azt megelőzően a családi otthonteremtési kedvezmény, hogy a fiatalok családalapítását megkönnyítsék.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-varos-megsem-mindenkie-piko-es-a-soros-halozat-tovabb-nyomul-8276958/

Az NGO-k oldalára állt az Európai Bíróság

ifj. Lomnici Zoltán MAGYAR NEMZET

A Helsinki Bizottság egyik kampányarca, egy volt bírónő a kormány megbuktatását célként jelölte meg.

 

Az Európai Unió Bírósága helyt adott az Európai Bizottság keresetének, amely a külföldről finanszírozott NGO-k (nem kormányzati szervezetek) átláthatóságáról szóló magyar törvény ellen irányult, és amely szerint a magyar jogszabály uniós jogot sért. Az Európai Bíróság által támadott 2017-es magyar civil átláthatósági törvény deklarált célja, hogy a nyilvánosságot és az átláthatóságot kívánja teljes körűen érvényesíteni a külföldről jelentős (meghatározott) összeggel támogatott civil szervezetek vonatkozásában.

 

A civil átláthatósági törvény hatálya alá kerülő szervezetek átlátható gazdálkodása azért fontos, hogy Magyarország és polgárai tisztában legyenek azzal, mely támogató érdekcsoportok próbálják érdekeiket érvényesíteni hazánkban. Tekintetbe kell vennie mindenkinek azt a kockázatot, amelyet az átláthatatlan eredetű pénzmozgások jelentenek a terrorizmus finanszírozásában és a pénzmosásban. Egy ilyen típusú norma – függetlenül annak uniós joggal való összhangjától – Magyarország nemzetbiztonsági érdekeit, így mindnyájunk érdekét szolgálja.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/az-ngo-k-oldalara-allt-az-europai-birosag-8269332/

 

A szellemi alvilág: Szakács Árpád

MINDENKI KRITIZÁLHATÓ, DE A MÓDSZER, AMIT A CIKKÍRÓ ALKALMAZ, NEM HAGYHATÓ SZÓ NÉLKÜL

Ungváry Krisztián történész Magyar Nemzet

Lehet, hogy egyeseknek a címben szereplő jelzős szerkezet dehonesztálónak tűnik. Én azonban – Engel Páltól kölcsönözve a kifejezést – egyszerű ténymegállapításnak szánom. Szakács Árpád közismert kormánypárti médiaszemélyiség és üzletember, aki emlékezetpolitikai és történettudományi kérdésekben nyilvánít véleményt úgy, hogy a tudományos igényű beszédmód alapelveit minden megszólalásával semmibe veszi, és kizárólag a népszerűség és az anyagi jövedelmezőség szempontjaira tekint. Szemben azokkal, akik állításaikat konkrét források alapján logikus érvekre építik, Szakácsnak egy vezérlő elve van: annak az állításnak a sulykolása, hogy minden rosszról az általa a posztkommunisták és a balliberálisok jelzőkkel ellátott személyek tehetnek – akik közé persze nem érti bele Pozsgay Imre PB-tagot, Raffay Ernő III/III-as besúgót és a „Magyarságkutató Intézet” más kommunistáit stb. Vagyis azokat, akik a fideszesség szenteltvizével lemoshatták korábbi bolsevik énjük szennyét, és üdvözülhettek az új NER-vallásban.

Szakács Árpád Ungváry Krisztiánnak írt válaszát ITT olvashatják!

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-szellemi-alvilag-szakacs-arpad-8269350/

 

A színházcsinálók diszkrét bája

AZ ELLENZÉKI RENDEZŐK KÖZÖNSÉGÜK HELYETT CSAK ELLENSÉGKÉPEKET LÁTNAK MAGUK ELŐTT

Galántai Csaba Magyar Nemzet

Az ellenzéki színháznak eleve ellenségképre van szüksége ahhoz, hogy működni tudjon. Az ellenzéki színházat mindig valami politikai, ideológiai motiváció hajtja. Ez az ellenzéki színházi alapállás rögeszméi miatt eleve terhelt. Egyetlen igazságot ismernek, a maguk igazságát. S mert egyetlen igazságnak vélik, ezért azt megkérdőjelezhetetlennek tüntetik fel. Pintér ezen az alapon nevez hazugnak minden más színházat. S ezért sajátíthatja ki a mindenkori színházat.

Nem véletlen, hogy Pintér Béla az ellenzéki színház ellenpárjaként nem a kormánypárti színház kifejezést használja, hiszen azzal a maguk helyét is kijelölné a politikai palettán, s el kellene állnia az örök ellenzéki szerepben tetszelgés gondolatától. Pintér Béla logikáját követve, ha a remény színháza hazug, azért, mert nem ellenzéki, akkor ezzel azt is állítja, hogy nincs remény. Márpedig az a színház, amely az embernek sötét jövőt mutat, az embert folyamatosan sárba döngöli, csakis katarzis nélküli lehet. Létezhet színházi előadás katarzis nélkül?

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-szinhazcsinalok-diszkret-baja-8275941/

 

Így tenné tönkre Soros György második tervével Magyarországot

ORIGO

Rendkívül veszélyes útra lökné az Európai Uniót Soros György amerikai tőzsdespekuláns legújabb tervével. A második Soros-terv szerint az EU-nak lejárat nélküli örökkötvényeket kellene kibocsátania, amelyet az idők végezetéig kellene törleszteni. A magyar emberek Soros legújabb tervéről a Nemzeti Konzultációban is elmondhatják a véleményüket.

A koronavírus-járványt követő gazdasági válság kezelésére Soros György az örökkötvények ötletével állt elő. Éppen ezért az Orbán-kormány a most kezdődő kilencedik Nemzeti Konzultációban azt is megkérdezi, hogy mit szólnak Soros György újabb tervéhez, amivel beláthatatlanul hosszú időre eladósítaná Magyarországot. 

https://www.origo.hu/itthon/20200618-soros-gyorgy-orokkotveny-nemzeti-konzultacio.html

 

ZSÚFOLT PLÁZÁKBAN, ISTENTISZTELETEKEN, HÚSÜZEMEKBEN ÉS KÓRHÁZAKBAN ADJÁK ÁT A VÍRUST A SZUPERTERJESZTŐK

A járvány megfékezése után az egyik legfontosabb feladat, hogy elkerüljük a második hullámot és a vele járó újabb lezárásokat. A járvány letörésével időt is nyertünk, hogy jobban megismerjük a vírus terjedésének jellemzőit és az általa okozott betegségeket. Amikor márciusban Európa jelentős része bezárkózott, még csak távol-keleti adatok álltak rendelkezésre, mára ehhez csatlakoztak az európai, észak-amerikai és ausztrál megfigyelések is.

A megfigyelések közös pontja, hogy a fertőzések jellemzően zárt belső térben történnek, ahol az emberek hosszabb időt töltenek. Ezzel összecseng, hogy a járvány első 50 napjának adatai alapján Kínában azokban a városokban volt kevesebb eset a lokális járvány kitörésének első hetében, amelyek felfüggesztették a városon belüli tömegközlekedést, bezárták a szórakozóhelyeket és betiltották a nagyobb csoportosulásokat.

https://qubit.hu/2020/06/22/zsufolt-plazakban-istentiszteleteken-husuzemekben-es-korhazakban-adjak-at-a-virust-a-szuperterjesztok?_ga=2.211561111.340536190.1592820924-280840560.1447769945

Orbán Viktor miniszterelnök úr levelet írt az érettségizőknek

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő a Facebookon osztotta meg a levelet, amit Orbán Viktor miniszterelnök az érettségizőknek küldetett el a középiskolákkal:

„A magyar miniszterelnök nem tud leállni, amikor az önreklámról van szó. Most arra kötelezte a középiskolákat, hogy az érettségiző (rövidesen új szavazó) fiatalok bizonyítványa mellé tegyék oda a jóságos vezető kedves levelét is. Dübörög a propagandagépezet” – írta Hadházy.

https://444.hu/2020/06/21/orban-viktor-miniszterelnok-ur-levelet-irt-az-erettsegizoknek

NŐK AZ ILLEGALITÁSBAN

“Házkutatástól házkutatásig éltük az életünket” – interjú Hodosán Rózával

Egyre több, közelmúltunk történetét feltáró munka jelenik meg a hazai könyvpiacon. Legutóbb Mitrovits Miklós: Tiltott kapcsolat címmel írt könyvet a hetvenes-nyolcvanas évek magyar-lengyel ellenzéki együttműködéséről. A demokratikus ellenzék soraiban a nők is hangsúlyos szerepet vittek; Hodosán Róza mesél az akkori évekről.

https://eletforma.hu/kul-tour/hazkutatastol-hazkutatasig-eltuk-az-eletunket-interju-hodosan-rozaval/

Majdnem egymilliárdot küld Orbán Viktor egy RMDSZ-közeli alapítvány beruházásaira

Már korábban is milliárdok áramlottak az Iskola Alapítványhoz, ezúttal két ingatlanra kaptak közpénzt.

https://nepszava.hu/3082277_majdnem-egymilliardot-kuld-orban-viktor-egy-rmdsz-kozeli-alapitvany-beruhazasaira

Újabb gigászi szobrokat rendeltek Matolcsyék, jöhet a több ezer aranyrúd és a 11 méteres csodaszarvas is

A MNB-Ingatlan Kft. néhány hete közel 700 millió forintért rendelt két gigantikus szobrot az egykori Magyar Telekom-székház feldíszítésére. Az egyik egy bikával harcoló medvét, a másik pedig felhőből előugró oroszlánokat ábrázol.

Matolcsyék azonban a korábbi Postapalota bejáretát is feldíszítenék két, szintén hatalmas műalkotással, amelyet ugyannnak a szobrásznak a cégénél reneltek meg, amely az előbbi kettőt is szállítja – írja a G7.

Az egyik alkotás 13 méter hosszú lesz és az

Arany dinamikája címet kapta.

https://168ora.hu/itthon/mnb-szobor-arany-csodaszarvas-postapalota-186780?

Bugyiban mutatták meg a gyermekvédelmi szociális intézményekben dolgozók, milyen munkaruhát kaptak a járvány idején

Alsónemű lenne az uniformis, ha azt „vennék fel”, amit az állam vagy a munkahely biztosított nekik.

Csak néhány papírlap takarja a gyermekvédelmi szociális intézményekben dolgozók testét – ezzel a kampányfotóval figyelmeztet a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) a szociális és gyermekvédelmi intézményekben dolgozók munkaruha-ellátásának évek óta húzódó problémájára. „Megkértük a dolgozókat, hogy készítsenek magukról fényképet abban a munkaruhában, amit a munkáltatójuk biztosít számukra és küldjék el nekünk. A képek jól szemléltetik, hogy „Covid előtt” és „Covid alatt” munkaruha nélkül kellett ellátni a fokozottan egészségkárosító feladatokat a gyermekeket és az időseket gondozó személyzet nagy többségének” – írja közleményében a szakszervezet.

https://nepszava.hu/3082448_bugyiban-mutattak-meg-a-gyermekvedelmi-szocialis-intezmenyekben-dolgozok-milyen-munkaruhat-kaptak-a-jarvany-idejen

Járvány: újabb nyolc megbetegedés és két haláleset történt itthon

A vasárnapival azonos ütemben nőtt a fertőzések száma, egy nap alatt csak egy ember gyógyult fel a betegségből.

https://nepszava.hu/3082434_jarvany-ujabb-nyolc-megbetegedes-es-ket-halaleset-tortent-itthon

Alig néhány ezren voltak kíváncsiak Trump mondandójára Tulsában

Az amerikai elnök az egészet azzal magyarázta, hogy az erőszakos baloldali tüntetők és a Covid-19 veszélyét túlhangsúlyozó média ijesztette el az embereket.

https://nepszava.hu/3082342_alig-nehany-ezren-voltak-kivancsiak-trump-mondandojara-tulsaban

Deutsch Tamás szerint az Európai Unió miatt épül kínai hitelből a vasút és orosz kölcsönből Paks

Európa parlamenti képviselőjét küldte a Fidesz az ATV Egyenes beszéd című műsorába az Európai Bíróság civiltörvényről szóló ítéletét megmagyarázni. Deutsch Tamás felmondta a kötelezőt, vagyis amit korábban Varga Judit igazságügyi miniszter mondott, hogy a bíróság megerősítette: a cél helyes, fontos az átláthatóság és annak szándéka. Ha ennyire fontos az átláthatóság, akkor miért titkosította a kormány a Budapest-Belgrád vasút szerződéseit, dobta fel a labdát Krug Emília műsorvezető. 

"Egyetlen egy információ az, érhetően, (..) ami nem teljeskörűen nyilvános: az a hitelfelvétel,"

mondta Deutsch, mire Krug szembesítette, hogy a kormánypárti kétharmaddal elfogadott jogszabály ennél sokkal többet titkol el. 

https://444.hu/2020/06/19/deutsch-tamas-szerint-az-europai-unio-miatt-epul-kinai-hitelbol-a-vasut-es-orosz-kolcsonbol-paks

Ez a cikk 2 éve jelent meg, de én csak most találkoztam vele. Érdemes elolvasni.

Volt náci nyomorított meg több tízezer sportolót

Az államilag vezényelt doppingolás minden sportágra, minden sportolóra káros hatással van. A módszerek egyre kifinomultabbak, a csalás egyre nehezebben követhető. Nem volt ez mindig így. Az egykori NDK-ban is állami szinten, de ennél sokkal nyíltabban zajlott a doppingolás. Az akkori gaztettekért komolyabban senki sem lakolt meg, míg a szteroidokkal emberi életeket tettek tönkre.

https://index.hu/sport/alapvonal/2018/06/17/akik_a_sportot_hasznaltak_az_osztalyharc_eszkozekent/

Orbán levélben gratulált Vucicnak

A magyar kormányfő biztosította a szerb elnököt, hogy Magyarország kormánya továbbra is elkötelezett a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése és a stratégiai partnerség elmélyítése mellett.

https://nepszava.hu/3082464_orban-levelben-gratulalt-vucicnak

Eddig 13 milliárdot kapott az Orbán Viktor irodáját felújító cég, és sorra nyeri el a várbeli megbízásokat

Milliárdos lett Orbán Viktor puritán irodájának felújítója - Családi körben renoválják a budai Várat

Vég Márton mfor.hu

A koronavírus-járvány miatt még hiányoznak a turisták a budai Várból, de a folyamatos építkezéseknek is köszönhetően milliárdos osztalékot vehetett ki cégéből a Miniszterelnökségnek otthont adó Karmelita-kolostort is felújító mérnökiroda tulajdonosa. Sorra kapják az újabb megbízásokat a Várkapitányság Zrt.-től, más cégnek kevés az esélye.

https://mfor.hu/cikkek/makro/milliardos-lett-orban-viktor-munkahelyenek-felujitoja.html

5,6 milliárd forintot adott eddig a székely hokiakadémiára az Orbán-kormány

Karcfalván a magyar kormány támogatásával elkezdődik a székelyföldi jégkorong-akadémia kollégiumának építése. A jelképes alapkőletételt pénteken tartották Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke jelenlétében.

Potápi elmondta: a nemzetpolitika keretében a közös történelem, nyelv, kultúra és gazdaságfejlesztés mellett a közös sportról is lehet beszélni.

https://168ora.hu/kulfold/tamogatas-kormany-akademia-szekelyek-jegkorong-186793

Hallgatott, mert nem volt értelme beszélni

„Orbánnak van egy víziója, mégpedig az, hogy növelni kell az állam szerepét, mindenben kommunikálni, olyan módszerekkel, amelyeket most nem akarok minősíteni, és kiépíteni saját klientúráját, amit ő nemzeti középosztálynak nevez. A kormányzása lényegében teljesen ebben merül ki. Megismétlem: kommunikáció, a Hitler-féle nemzeti konzultáció, a Mussolini-féle munkaalapú társadalom… Orbán tehát már messze nem az a liberális politikus, aki annak idején volt. És: kimerül szinte minden a kommunikációban. Újra mondom: háromszor nyert kétharmadot így” – ezt nyilatkozta a Hírklikknek Zdeborsky György közgazdász, a CIB, majd az MFB volt vezérigazgatója. Zdeborsky hat év hallgatást tört meg most ezzel az interjúval.

https://hirklikk.hu/kozelet/hallgatott-mert-nem-volt-ertelme-beszelni/365406

Szabad szemmel: Szerbia az Orbán-féle tekintélyelvűség irányába halad

Nemzetközi sajtószemle, 2020. június 22.

https://nepszava.hu/3082417_szabad-szemmel-szerbia-az-orban-fele-tekintelyelvuseg-iranyaba-halad

7 milliárd forinttal tolta meg a kormány a Lipóti sütőüzemét Hatvanban

A beruházás mintegy felét állta a kormány.

 

Hétmilliárd forintos kormánytámogatással együtt 15 milliárd forintból építi fel Magyarország legnagyobb sütőipari üzemét a Lipóti Pékséget működtető Lipóti Tóth és Társai Zrt. Hatvanban. Az üzem alapkövét pénteken tették le Varga Mihály pénzügyminiszter jelenlétében aki a cég és a kabinet "közös vállalkozásának" nevezte a beruházást.

Az új üzem - bár robottechnikára épül - 260 új munkahelyet teremt, és lehetővé teszi, hogy a vállalat termékei az észak-magyarországi térségben is elérhetővé váljanak - mondta Varga.

Tóth Péter, a cég alapító tulajdonosa elmondta: a várhatóan 2021 augusztusára elkészülő új üzem közel 20 ezer négyzetméterén napi 1,3 millió darab - 30-35 féle - termék előállítását és évi 70 ezer tonna sütőipari termék értékesítését tervezik.

A kormányzati támogatásra kitérve megjegyezte: tisztában vannak vele, hogy az nem ajándék, hanem befektetés a kabinet részéről, amely azt mutatja "ők is bíznak bennünk".

https://m.magyarnarancs.hu/gazdasag/7-milliard-forinttal-tolta-meg-a-kormany-a-lipoti-sutouzemet-hatvanban-130833

ORFK-szóvivő: Müller Cecília kisugárzásán látszik, hogy keresztény

Gál Kristóf hónapokon keresztül köszöntötte a televízió és a számítógép képernyője előtt ülőket az Operatív Törzs sajtótájékoztatóin, hogy Müller Cecília országos tiszti főorvossal, illetve kollégáival tájékoztassák a közvéleményt a járványhelyzetről. Az Országos Rendőr-főkapitányság egri színészből lett szóvivőjével a 777blog.hu készített interjút, amelyet a heol.hu szemlézett.

https://hirklikk.hu/kozelet/orfk-szovivo-muller-cecilia-kisugarzasan-latszik-hogy-kereszteny/365494?

Már Gyurcsánnyal vetekszik Karácsony

Hétértékelő. Kiszelly: Tíz éve diktatúráznak, látszik, hogy B kategóriás politikusok, nincs semmi innováció a baloldalon, s most emiatt visszatértek a régi, recsegő lemezhez

Kacsoh Dániel Magyar Hírlap

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200622-mar-gyurcsannyal-vetekszik-karacsony

Soros-féle javaslat: Büntessék meg Magyarországot

Az uniós források felfüggesztéséért lobbizik a Human Rights Watch

Kacsoh Dániel Magyar Hírlap

Levélben fordult az uniós tagállamok vezetőihez a Soros-hálózathoz köthető Human Rights Watch (HRW) nevű nemzetközi nem kormányzati szervezet (NGO) a formálódó új EU-költségvetés kapcsán.

Javaslatuk, követelésük lényege, hogy a büdzsében rögzítsék az uniós források jogállamisági kritériumokhoz történő kötését. Vagyis elővették a régi elképzelést: az a tagállam, amelyik mércéjük szerint megsérti a közös alapelveket, ne kaphasson támogatást. Erről még az előző Európai Bizottság fogalmazott meg konkrét indítványt, amire most a HRW felhívta a figyelmet.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200622-soros-fele-javaslat-buntessek-meg-magyarorszagot

Szottyadt fővárosvezető

ĀKarácsony Gergely, az álbiciklista zsúrpubi már kilenc hónap óta szerencsétlenkedik a Lánchíd felújításának ügyében

Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen a főváros bevétele – ezt a végtelenül öntelt baloldal szereti így mondani –, azaz az önkormányzati választások óta sem a főpolgármester, sem pedig a kerületvezetők nem tettek mást, mint kistafírozták eszmetársaik egyre népesebb csapatát. Tanácsadóknak, helyetteseknek csúsztattak át milliárdokat, közben folyamatosan arról siránkoztak, hogy a gonosz kormány nem ad pénzt, Budapest kivéreztetésén munkálkodik. Ez pedig a haladó szellem elpusztításának kísérletével egyenlő.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200622-szottyadt-fovarosvezeto

WHO: rekordmértékben nőtt a fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában

Az új esetek nagy részét Észak- és Dél-Amerikában regisztrálták.

https://hvg.hu/vilag/20200622_WHO_rekordmertekben_nott_a_fertozottek_szama_az_elmult_24_oraban

"Az ellenzéki önkormányzatok kivéreztetéséről szól ez a játszma" - Pikó András a HVG Terasz vendége

Mint mikor egy földön fekvő embert zsebelnek ki - Pikó András ehhez hasonlítja a kormány intézkedéseit, amelyek több száz milliós kiesést jelentenek az amúgy is nehéz helyzetben lévő önkormányzatoknak. Józsefváros polgármestere a HVG Teraszon arról beszélt: nem sok esélyt lát arra, hogy a hatalom visszakozzon, pedig szerinte nem lenne Orbán Viktornak rosszabb, ha nem bántaná az önkormányzatokat.

https://hvg.hu/360/20200622_Piko_Andras_a_HVG_Terasz_vendege

Donáth Anna: Fideszmentesíthetők az uniós források

Az oligarcha nem hozzáadott, hanem elvett érték az uniós források felhasználása során. Új költségvetés, új modell: számon lehet kérni a jogállamiságot, és közvetlenül annak adjuk az EU-s pénzt, aki országot épít!

Magyarország csatlakozása óta nettó kedvezményezettje az Európai Uniónak. A közösséget megteremtő békevágy, az együttműködés által elérhető jólét, és kiemelten az európai emberek szabadsága megér annyit a kontinens gazdagabb országainak, hogy támogassák a hátránnyal indulókat. Végignézve az előző költségvetéseken, azt tapasztaljuk, hogy 2007 és 2013 között 63 ezer fejlesztés valósult meg Magyarországon 8200 milliárd forint uniós támogatásból, 2020-ig pedig további 8300 milliárdos támogatást irányoztak elő hazánk számára. Utóbbi összeget a járványhelyzet tovább növeli, hiszen az EU mindig a nehezebb helyzetben lévő tagállamokhoz csoportosítja át a forrásait.

Jelenleg azonban két fontos okból is változhat Magyarország státusza a támogatáspolitikában – és erre az eddigieknél is aggasztóbb reakciót ad a kormány. 

https://hvg.hu/velemeny/20200622_Donath_Anna_Fideszmentesithetok_az_unios_forrasok

Reuters Intézet: A HVG a legmegbízhatóbb magyarországi hírforrás

Az Oxfordi Egyetemen működő Reuters Intézet immár ötödik éves jelentését adta ki, amelyben átfogó képet nyújt a világ 40 országának médiapiacáról. 2020-as kutatásuk alapján a magyar hírfogyasztók szerint a legmegbízhatóbb hírforrás a HVG, amely a korábbi években is első vagy második helyen szerepelt a kutatásban.

A kutatók szerint a magyar médiapiac állandó jellemzőjévé vált az alacsony bizalmi index, miközben gyakorta fogalmazódik meg a torzítás, illetve a dezinformáció vádja. A kormány egyenesen „fake-news”-nak bélyegzi meg a vele szemben kritikus orgánumokat, mégis: az olvasók, nézők sokkal inkább bíznak az olyan forrásokban, mint a HVG, az RTL Klub vagy az Index, mint a kormánypárti sajtótermékekben.

A bizalomindex alapján összeállított 2020-as rangsor tehát így néz ki:

https://hvg.hu/itthon/20200619_Reuters_Intezet_A_HVG_a_legmegbizhatobbnak_tartott_magyarorszagi_hirforras

Trónfosztás történt a boltokban - mit köszönhet a magyaroknak az Aldi, a Lidl és a Penny?

A teljes árbevétel alapján készült rangsorhoz képest más kép rajzolódik ki a boltláncok egy üzletre jutó átlagos bevételek alapján. A legfrissebb adatok szerint fordulat történt a piacon.

A hipermarketekkel is rendelkező boltláncok, az Auchan, a Spar és a Tesco alkotta trió tavaly elvesztette a korábbi fölényét, ha minimálisan is, de a diszkontok kerültek fölénybe az egy üzletre vetített forgalom alapján.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/buksza-bolt-forgalom-aldi-auchan-lidl-penny-market-spar-tesco.708068.html

“Bizonyos fékek és ellensúlyok jobban működtek 1944-ig, mint manapság” – Ungváry Krisztián a Horthy-korszakról

Horthy Miklós államfővé választásának századik évfordulójára jelent meg a történész kötete, amely azt vizsgálja, hogy a kormányzónak milyen felelőssége volt az 1919-20-as politikai gyilkosságokban és az 1944-es deportálásokban. A könyv apropóján egyebek közt arról beszélgettünk Ungváry Krisztiánnal, miért próbálja a Fidesz-kormány és a hozzá közel álló történészi kör tisztára mosni, mentegetni Horthyt. Az is szóba került, hogy milyen párhuzamok, illetve különbségek vannak a Horthy-korszak és a NER működése, valamint a két világháborús időszak és a kádári évtizedek megítélése között.

https://atlatszo.hu/2020/06/22/bizonyos-fekek-es-ellensulyok-jobban-mukodtek-1944-ig-mint-manapsag-ungvary-krisztian-a-horthy-korszakrol/

ASSZISZTÁLNIA KELL A SZERB ELLENZÉKNEK VUČIĆ SZÍNHÁZÁHOZ, HOGY KÉSŐBB MEGBUKTASSA

Bár semmi esélye a szerb ellenzéknek legyőznie a korántsem tiszta választásokon Aleksandar Vučić Haladó Pártját Szerbiában, Pressburger Csaba vajdasági újságíró szerint most éppen legitimálni kell a hatalmát, hogy aztán a Koszovó elismerése jelentette banánhéjon elcsúszhasson az elnök. Ezért a választási bojkottot hirdető pártok szerinte hibáztak. Erről és a VMSZ Vučićhoz fűződő se veled, se nélküled kapcsolatáról is kérdeztük az újságírót.

https://azonnali.hu/cikk/20200621_asszisztalnia-kell-a-szerb-ellenzeknek-vucuc-szinhazahoz-hogy-kesobb-megbuktassa

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.