2020, június 20 - 08:50 Sajtószemle

Több ezren emlékeztek Benedek Tiborra videó

A Magyar Vízilabda Szövetség és az UVSE csütörtökön 21 órától nyilvános, gyertyás, csendes megemlékezést tartott a Margitszigeten, a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda bejárata előtt Benedek Tibor emlékére.

https://24.hu/sport/2020/06/19/benedek-tibor-olimpia-vizilabda/

Te voltál az egyetlen, akire igazán felnéztem – Sapics, a nagy ellenfél Benedek Tiborról

Alekszandar Sapics, szerb olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó érzelmes levélben köszönt el a csütörtök hajnalban elhunyt Benedek Tibortól.

Nem is tudom, hol kezdjem, rettenetesen nehéz nekem, mert sosem fogom megbocsájtani magamnak, hogy neki sosem mondtam el, amit most fogok.

Tiborral csaknem tizenöt éven keresztül játszottunk egymás ellen. Ő balkezes, én jobbos, úgyhogy egymás oldalán szerepeltünk, számtalanszor szemtől szembe, akár a válogatottjainkról, akár a klubcsapatainkról volt szó. Ezt persze mindenki tudja, de azt nem, ami most következik.

Tibor volt az egyetlen vízilabdázó, akire igazán felnéztem, akit imádtam és tiszteltem, aki az egyik legnagyobb motiváló erőm volt, hogy fanatikusan dolgozzak és szinte spártai életet éljek a pólóspályafutásom során.

 

Tibor, sosem tudod meg, mennyit jelentettél nekem, én viszont azt nem fogom elfelejteni, mennyit jelentettél nekünk. Az életmű, amit hátrahagytál, felejthetetlen marad sok-sok generációnak.

Barátom, nyugodj békében! – ez a legkevesebb, amit mondhatok. Éveken át titkoltam mindenki előtt, hogy a vízilabdában, sőt, életemben te voltál az egyetlen, akire igazán felnéztem, és aki miatt az lettem, aki vagyok.

A fénykép az otthoni emlékszobám falán lóg, az egyik legbecsesebb helyen, mert te is ezt a helyet foglalod el a szívemben.

Nyugodj békében, te nagyszerű ember!”

 

http://www.nemzetisport.hu/vizilabda/vizilabda-te-voltal-az-egyetlen-akire-igazan-felneztem-sapics-a-nagy-ellenfel-benedek-tiborrol-2768025

 

„Egy fél ország röhögött a videómon három hónapig, közben az én életemből eltűnt a humor”

Nem szereti, hogy „vasalódeszkás tanárként” híresült el, ha visszamehetne az időben, nem is csinálná meg a „digitális úszásóra” videót, ami miatt az azóta lemondott tankerületvezető meghurcolta. Felsejlik azért az ügy mögött némi politikai leszámolás is, noha erről végképp nem szeretne beszélni. Vezsenyi László nem akar népi hős lenni. Harminc éve a pályán van, szeretik a diákjai, a kollégái, most viszont az sem biztos, hogy pedagógus marad. Meglátogattuk a pedagógust, és kiderítettük a masszív vasalódeszka titkát is.

 

 22 éve az iskolát vezető igazgató, Rója István fura körülmények között – és ebben már szerepe volt a helyi tankerület fura urának, Balázs Józsefnek is – távozott. Hiába ő volt ez egyetlen jelölt, hiába támogatta a tantestület, elkaszálták.

„Én akkor többször is kiálltam nyilvánosan mellette, mint ahogy az oktatáspolitikai anomáliákról sem rejtettem véka alá a véleményem soha. Sem 2010 előtt, sem utána. Ezt most nem nézik jó szemmel. Azt gondolom, hogy nem teljesen független az akkori, Rója István melletti kiállásomtól az, hogy most, a videó ürügyén milyen szankciókat kellett elszenvednem.”

Nem tudja egyelőre, hogyan tovább. Abban sem biztos, hogy marad-e pedagógus, vagy hogy marad-e a József Attila Gimnáziumban, ahol a kollégái támogatják, a diákok szeretik, de az igazgatónő nem állt ki mellette. „Nagyon haragszik rám, holott én nem csináltam semmit. Nem engem vizsgál az ombudsman, nem rólam mondta a KK-elnök, hogy nem helyénvaló, amit tettem, nem rólam állítja az Emmi, hogy túlkapás történt.”

Harminc év nyomtalanul nem tud elmúlni, és nagyon szeret tanítani – szögezi le. „De az is igaz, hogy van egy olyan stádium, amikor már az ember kicsit unja, azt is, amit szeret csinálni.

https://hvg.hu/elet/20200619_Egy_fel_orszag_rohogott_a_videomon_harom_honapig_kozben_az_en_eletembol_eltunt_a_humor

 

Csányi-Garancsi-Hernádi: közösen döntöttek 500 millió forint sorsáról

Vég Márton privabankar.hu

Félmilliárd forint nyereséget hagyott a Csányi-Garancsi-Hernádi trió a közös szállodás cégükben. Budapesti szállodáik júliusban nyitnak, de vidéken készülnek a legnagyobb bizniszre. Állami pénzből.

https://privatbankar.hu/cikkek/makro/csanyi-garancsi-hernadi-kozosen-dontottek-500-millio-forint-sorsarol.html

Orbán a háttérhatalmat sejti az EU Bíróságának ítélete mögött

A miniszterelnök szerint könnyű összefüggést találni a Soros-hálózat és a háttérhatalom között.

 

Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában reagált az EU luxembourgi bíróságának tegnapi ítéletére, amely az uniós joggal ellentétesnek találta a magyar civiltörvényt, azaz a külföldről is támogatást kapó szervezeteket külön regisztrációra kényszerítő 2017-es jogszabályt.

Nyugat-Európából és az amerikai baloldal részéről tapasztalható egy "liberális imperializmus" - mondta a miniszterelnök. Megpróbálják ugyanis a világlátásukat ráerőltetni máshogy gondolkodó országokra, és nemzetközi bíróságok is gyakran részei e hálózatnak, bizonyos bírói ítéletekből kiolvashatók háttérhatalmi szervezkedések. A nemzetközi - különösen emberi jogi - ítélkezésben részt vevő magyarokat látva pedig könnyen megtalálni az összefüggést a "Soros-féle nemzetközi hálózattal, amely a liberális imperializmusnak a nyugat-európai főparancsnoksága" - fejtegette.

Az ítéletről szóló hírekben viszont az is szerepel, hogy az átláthatóság joggal kitűzött cél, csak ezt kevesebb korlátozással kell megvalósítani, "tehát nem lesz nehéz ezt az ítéletet betartani" Orbán szerint.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy sikeres volt a magyar válságkezelés, de például Szlovénia már újra bevezetett bizonyos korlátozásokat, ezért nekünk is "észnél kell lenni."

Dicsérte a nemzeti konzultációt, a Lánchíd felújításáról kibontakozott vitáról pedig azt mondta, a főváros tele van pénzzel, "csak értelmesen fel kellene használni."

https://m.magyarnarancs.hu/belpol/orban-a-hatterhatalmat-sejti-az-eu-birosaganak-itelete-mogott-130818

Gulyás Gergely szerint ellenzék nélkül is van nemzeti egység

És kifejtette: mindenképpen szerencsés lenne egy komoly augusztus 20-i ünnepség.

 

98 nap után véget ért a veszélyhelyzet, a Miniszterelnökséget vezető miniszter  a kormányinfón bejelentette, hogy eltörlik a vásárlási idősávokat.

Gulyás Gergely szerint a védekezés azért lehetett sikeres, mert nemzeti egység alakult ki, és "új fejlemény", hogy ez az ellenzék nélkül is létrejöhetett. Mint mondta, a kormány politikai egyetértést szeretett volna, de tudomásul kellett venni, hogy az ellenzék ehhez nem tudott hozzájárulni.

Hozzátette: a védekezésben részt vevők nemtelen támadása, az ország külföldi lejáratása és "kamuvideók" készítése morálisan is elfogadhatatlan, alantas cselekedet.

Közölte, a mostantól érvényes járványügyi készültséget hat hónapra hirdették ki, és háromhavonta vizsgálják felül.

https://m.magyarnarancs.hu/belpol/gulyas-gergely-szerint-ellenzek-nelkul-is-van-nemzeti-egyseg-130802

Nincs újabb áldozata itthon a koronavírus-járványnak

Az elmúlt napon két újabb fertőzöttet regisztráltak.

 

https://hvg.hu/itthon/20200619_koronavirus_jarvany_fertozes_pandemia

 

Egységes, sávosan emelkedő parkolási díjat vezetne be Karácsony a fővárosban

Egységes szemléletben készült új parkolási rendszerre van szükség a fővárosban, amely az első negyedórában ingyenes, azt követően pedig sávosan növekvő díjakat tartalmaz a belvárosban – mondta a főpolgármester csütörtökön, a budapesti Városháza Facebook-oldalán közvetített, Budapest Restart című beszélgetéssorozat negyedik adásában. 

Karácsony Gergely hangsúlyozta, azért tartja szükségesnek a progresszív díjazási rendszer bevezetését, hogy mindenki csak addig parkoljon, amíg az feltétlenül szükséges, és így gyorsabban váljanak szabaddá a helyek, könnyebben lehessen parkolni a városban. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a parkolás ingyenessé tétele ezzel éppen ellentétes hatást váltott ki, hiszen sokan hetekig egy helyen hagyják az autójukat, emiatt pedig gyakorlatilag lehetetlenné vált a parkolás.

https://hvg.hu/itthon/20200618_parkolasi_rendszer_Karacsony_fovaros

Külön transzformátorállomást épít az Elmű a Bessenyei-Rogán-villa áramellátására

A Felhő utcában tavaly készült el az a többszintes villa, amelyet a Valton-Sec Kft. résztulajdonosa, Bessenyei István és felesége, Sarka Kata építtetett. 2019 szeptemberében Rogán Antal és felesége is beköltözött a több mint ezer négyzetméteres ingatlanba. Bessenyeiék egyébként Luxemburgban is rendelkeznek saját lakással, sőt a bejelentett lakcímük is ott van.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője azonban nem élvezhette sokáig az épület kényelmét: feleségével novemberben bejelentették, hogy elválnak, Rogán elköltözött (a miniszter különös körülmények között, munkatársa apjától bérel egy II. kerületi luxuslakást), így Rogán-Gaál Cecília maradt az egyetlen bejelentett lakó az épületben.

A jelek szerint azonban vagy a tulajdonos, vagy a bérlő nem lehetett elégedett az ingatlan berendezéseinek működtetéséhez szükséges áramellátással. Az E.ON-csoporthoz tartozó Elmű a tulajdonos kérésére egy középfeszültségű transzformátorállomás építésébe kezdett a Felhő utca végén, amit a tervek szerint földkábellel kötnek össze a házzal. Azt, hogy egy 11 kilovoltos, ipari kapacitású transzformátor létesítése zajlik éppen, az ingatlan kerítésére kifüggesztett tájékoztatóból tudták meg a környék lakói.

https://24.hu/belfold/2020/06/19/kulon-transzformatorallomast-epit-az-elmu-a-bessenyei-rogan-villa-aramellatasara/

 

A kormány segíthet a főváros által lenullázott kerületeken

Nagy Orsolya Magyar Nemzet

Nem adják fel, ehelyett megkerülik Karácsony Gergely főpolgármestert azok a kormánypárti polgármesterek, akiknek kerületében egy méter utat sem újít fel a főváros a következő négy évben. Nem nyugszanak bele tehát a méltatlan fővárosi döntésbe, és a kormányhoz fordulnak segítségért. Amennyiben az „elkaszált” útszakaszokra kormányzati forráshoz jutnak, a támogatás felhasználásába nem szólhat bele a főpolgármester, de a munkálatok megkezdéséhez mindenképpen szükség lenne az engedélyére.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-kormany-segithet-a-fovaros-altal-lenullazott-keruleteken-8264964/

 

Állítsuk élükre a kérdéseket!

A VILÁGJÁRVÁNY ÖNMAGÁBAN NEM OLD MEG SEMMIT, INKÁBB ELMÉLYÍTI A TÖRÉSVONALAKAT

Fricz Tamás Magyar Nemzet

Nagy vita zajlik mostanában a nyilvánosság fórumain arról, hogy vajon a koronavírus-világjárvány mennyiben változtatja meg az életünket. Nos, én a minden megváltozik, illetve a nem változik semmi gondolatmenetével, vagy ha tetszik, jóslatával sem értek egyet.

Magyarul: csak akkor lesz értelme a mostani nagy ívű gondolatainknak, ha a válság elmúltával nem feledjük el azokat, és olcsó megbékélés, rossz kompromisszumok helyett mi magunk élezzük ki a kérdéseket, mi magunk vállaljuk a globalista hálózatok elleni, ha kell, kőkemény küzdelmet szellemi, politikai, kulturális és minden egyéb téren. Erre kell felkészülni, s ennek a kihívásnak kell megfelelnünk a világjárvány utáni időkben.

Jézus a maga idejében a legfontosabb kérdéseket állította az élükre, úgy is mondhatnánk, radikális volt a kérdések feltevésében és a válaszokban is. Most is őt kell követnünk.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/allitsuk-elukre-a-kerdeseket-8264601/

 

Fókuszban a népfelség elve

A VÁLASZTÓPOLGÁROK MEGKÉRDEZÉSÉVEL KEZDŐDIK A KILENCEDIK NEMZETI KONZULTÁCIÓ

 Simon János Magyar Nemzet

Nem kerülhetjük meg a kérdésre a választ, hogy mire is szolgál a konzultáció! Tekintsünk rá úgy, mint egyfajta kommunikációs eljárásra a demokratikus rendszerben. Hasonlít a referendumhoz, mert lényegében egy politikai tartalmú véleménynyilvánító népszavazás.

Nevezhetjük olyan nem reprezentatív közvélemény-kutatásnak is, amely önkéntes és önkitöltős kérdőívet használ. Bármelyik ellenzéki párt is csinálhatna ilyet. 

 

De van az éremnek egy másik oldala is, az állampolgári dimenzió, amire eddig elemzők kevés figyelmet szenteltek. A nemzeti konzultáció az emberek számára véleménynyilvánítási lehetőség, vagyis teret kínál a demokratikus részvételre. Alternatívák között választhatnak, tehát ugyanúgy mondhatnak igent vagy nemet a kérdőív kérdéseire.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/fokuszban-a-nepfelseg-elve-8259102/

 

Egy trükk

Apáti Bence Magyar Nemzet

Aggodalomra semmi ok, ellenzékünk külföldi szövetségesi segítő kezet nyújtottak a balliberális pártocskáknak.

 

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/egy-trukk-8264289/

 

Orbán Viktor a Lánchíd felújításáról: Szerencsétlenkedést látok

ORIGO

Általában nem rossz szándékot látok, hanem szerencsétlenkedést - fogalmazott a Lánchíd felújítása kapcsán Orbán Viktor kormányfő pénteken reggel a Kossuth Rádióban. Azt is mondta, 9 hónapja toporognak az ügy körül a fővárosban. Azt szánalmasnak tartom, hogy rendre pénzhiányra hivatkoznak - tette hozzá a miniszterelnök.

Nem baj, ha sok elméleti ember ül egy városházán, de akkor meg kell találniuk a gyakorlati szakembereket, akik kézbe veszik a dolgokat - mondta Orbán Viktor a Lánchíd kapcsán. "Általában nem rossz szándékot látok, hanem szerencsétlenkedést", fogalmazott a kormányfő, aki szerint 9 hónapja toporognak az ügy körül a fővárosban. 

https://www.origo.hu/itthon/20200619-orbanviktor-a-lanchid-felujitasarol-szanalmasnak-tartom-hogy-rendre-penzhianyra-hivatkoznak.html

 

Szijjártó Péter: Lehet, hogy lesz megoldás a magyar vállalkozások további támogatására

ORIGO

Az Európai Bizottság alelnökével, Margarethe Vestager versenyjogi biztossal egyeztetett Szijjártó Péter csütörtök este telefonon a magyar vállalatoknak nyújtandó kormánytámogatással kapcsolatban. A külgazdasági és külügyminiszter szerint lesz megoldás az ügyben.

https://www.origo.hu/nagyvilag/20200619-szijjarto-peter-lehet-hogy-lesz-megoldas-a-magyar-vallalkozasok-tamogatasaban.html

 

Csendben elhal a támogatott nyaralás

Ha az állam nem segít, nincs miből kedvezményt adni a nyaralni vágyó időseknek. A program állami folytatásának terve nem olvasható ki a jövő évi költségvetés tervezetéből.

 

https://nepszava.hu/3082077_csendben-elhal-a-tamogatott-nyaralas

 

Nagy pénzen civakodnak az EU vezetői

A Brüsszelből vezényelt csúcstalálkozón a takarékosak és a költekezők, a szigor és a lazítás, a hagyományos és az innovatív büdzsé hívei között próbál majd hidat verni Charles Michel.

https://nepszava.hu/3082088_nagy-penzen-civakodnak-az-eu-vezetoi

 

Hargitai Miklós Megfigyelők

Az ombudsman, vagy hivatalos nevén az alapvető jogok biztosa egyszerre személy és intézmény – nemcsak Magyarországon, hanem mindenütt, ahol ombudsmani hivatal létezik. Magyar sajátosság viszont, hogy miután a Fidesz a maximumon túl is kihasználta a kétharmados többségből adódó lehetőségeket, és addig ütötte az alkotmányos rendszert, amíg az el nem kezdett a saját (pontosabban Orbán Viktor) képére emlékeztetni, a mi biztosunkra páratlanul fontos garanciális szerep hárul. 

Sarkítva, de a valóságtól nem elrugaszkodva úgy is fogalmazhatunk: addig lehet európai sztenderdek szerinti magyar jogállamról beszélni, amíg az ombudsman a helyén van, és ellátja a feladatát. (Pontosabban utána is lehet róla beszélni, de már csak nosztalgiával, múlt időben.) És nem azért, mert ombudsmannak mindenképpen lennie kell, hanem azért, mert a magyar szisztémából több féket-ellensúlyt-kontrollt már nem lehet kiiktatni az egész építmény összedőlése nélkül. 

A helyzetet bonyolítja, hogy a jelenlegi hatalom a rendszer átkalapálása keretében számos ombudsmani posztot megszüntetett – eltávolítva a regnáló biztosokat –, a megmaradót pedig átpozicionálta, vagyis sem az intézményi, sem a személyi aspektust nem hagyta érintetlenül. Ugyanakkor más területeken is elvégzett bizonyos jogszűkítéseket, amelyek indirekt módon mégiscsak megemelték az alapjogi biztost: szinte monopolhelyzetbe került az alkotmánybírósághoz fordulás tárgykörében. 

https://nepszava.hu/3082114_megfigyelok

 

Szabad szemmel: csattanós dorgálás Orbán Viktor számára az Európai Bíróság döntése

Nemzetközi sajtószemle, 2020. június 19.

 

https://nepszava.hu/3082121_szabad-szemmel-csattanos-dorgalas-orban-viktor-szamara-az-europai-birosag-dontese

 

Németh Zsolt: A "nemzetellenes" is a nemzet része

Bár vezető fideszes politikus előszeretettel magyarázzák, néha meghökkenő módon a történelem folyását, Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke úgy véli, nem a politika dolga igazságot szolgáltatni történelmi kérdésekben.

 

Orbán Viktor, Semjén Zsolt és Kövér László is arról beszélt Trianon kapcsán, hogy ez a magyar baloldal árulása miatt következett be. Bár a történelem ennél azért összetettebb, arra kétségtelenül alkalmasak voltak a nyilatkozatok, hogy a száz éves évfordulón se lehessen együtt emlékezni. Nem így látom. A trianoni politikai nyilatkozatot például egyhangúan fogadta el a parlament – a DK kivételével, de ők előre jelezték, hogy nem vesznek részt a szavazáson. A többi ellenzéki párt részéről olyan törekvést tapasztalok, hogy Trianont, a határon túli magyarok ügyét tegyék egy nemzeti konszenzus részévé, amit üdvözlök.  

 

https://nepszava.hu/3082078_nemeth-zsolt-a-nemzetellenes-is-a-nemzet-resze

 

Pompeo: Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója egy hazug áruló

Az amerikai külügyminiszter közölte: Bolton meghurcolja Amerikát, és megsérti azt a „szent bizalmat, amely a néppel köti össze”.

 

John Bolton volt nemzetbiztonsági főtanácsadó hazugságokat terjeszt, és egyszerre szomorú és veszélyes is, hogy mostanra áruló lett belőle – írja helyi idő szerint csütörtökön kiadott közleményében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Bolton emlékirataiból megjelent részletekre reagálva. A külügyminiszter szerint a volt főtanácsadó meghurcolja Amerikát, és megsérti azt a „szent bizalmat, amely a néppel köti össze”. Közleményében Pompeo ugyan nem cáfolja konkrétan azt a Bolton könyvében megjelenő állítást, miszerint ő maga mondta 2018-ban Boltonnak, hogy Donald Trump elnök „csupa marhaságot beszél”, de azt írja, hogy a volt főtanácsadó

„számos hazugságot terjeszt, jól becsomagolt féligazságoktól kezdve egészen a nyílt valótlanságokig”.

https://nepszava.hu/3082118_pompeo-trump-volt-nemzetbiztonsagi-tanacsadoja-egy-hazug-arulo

 

Államtitkár: nem igaz, hogy a kormány kivérezteti az önkormányzatokat

Ha a tényszámokat megnézzük, megcáfolható az állítás, hogy a kormány kivérezteti az önkormányzatokat - mondta Banai Péter Benő pénzügyminisztériumi államtitkár az ATV Start című műsorában.

http://www.atv.hu/belfold/20200619-allamtitkar-nem-igaz-hogy-a-kormany-kiverezteti-az-onkormanyzatokat

 

Veszélyben a jogállam?

Az Egyenes Beszéd vendége Magyar Bálint.

http://www.atv.hu/videok/video-20200618-veszelyben-a-jogallam

Terített betli: káosz és kavarás az ellenzékben

Hont András

 

Sokkal inkább egymással és magukkal vannak elfoglalva az ellenzéki pártok, mintsem a Fidesszel.

A koronavírus megjelenése óta eltelt heteknek egyértelműen a kormány volt a nyertese. A rendkívüli időszak végén az ellenzék megpróbálta rendezni sorait – ebből egyelőre annyi látszik, hogy még inkább összekuszálta őket. A Momentum tisztújítása általános megrökönyödést okozott, a Jobbiknál folytatódtak a kilépések, az MSZP pedig rém kínos videós botrányba keveredett.

Sokan fölkapták a fejüket, amikor kiderült, hogy a Momentum napokban megválasztott új elnökségébe nem került be a párt két ismert politikusa, Donáth Anna európai parlamenti képviselő és Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes.Bekerült viszont egy volt fideszes országgyűlési képviselő, Körömi Attila. Nem is a Fidesz-múltja váltotta ki a legnagyobb megütközést, hanem az, hogy képviselőként egykor nem szavazta meg az uniós csatlakozást, támogatta viszont a budapesti olimpiarendezést, és 2004-ben a szélsőjobboldali Jobbikhoz csatlakozott.

Erről szól még a cikk:

Körömi Attila politikai múltjáról

Minden idők legszórakoztatóbb pártelhagyásáról

Ungár Péter és a Jobbik "összecsattanásáról"

Aknákra szaladt MSZP-ről

https://hvg.hu/360/202025__szeteso_ellenzek__fideszes_leigazolas__kiserto_mult__teritett_betli

 

Nagy-Britannia megkezdi a koronavírus elleni oltóanyag gyártását

Még zajlik a tesztelés, de annyira bíznak az Oxfordi Egyetem tudósaiban, hogy előre gyártásba kezdenek.

 

Nagy-Britanniában megkezdődik az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni oltóanyag gyártása - közölte csütörtökön a brit egészségügyi miniszter.

Matt Hancock, aki a brit kormány szokásos napi sajtótájékoztatóját tartotta csütörtök este a Downing Streeten, felidézte, hogy az Oxfordi Egyetem tudósai kifejlesztettek egy oltóanyagot, és az egyetem már megállapodott az AstraZeneca gyógyszeripari céggel a tesztelés alatt álló koronavírus-vakcina gyártásáról és globális forgalmazásáról arra az esetre, ha az beválik.

Hancock azonban hozzátette: az AstraZeneca "már most", vagyis még az oltóanyag engedélyezése előtt hozzákezd a gyártáshoz annak érdekében, hogy a vakcina klinikai jóváhagyásának esetére megfelelő mennyiséget lehessen készletezni, és az egészségügyi hatóságok készen állhassanak az alkalmazásra.

https://m.magyarnarancs.hu/tudomany/nagy-britannia-megkezdi-a-koronavirus-elleni-oltoanyag-gyartasat-130813

 

Évekig félrenéztek, most mégis elindult a megtorlás Töröcskei István ellen

Simicska Lajos embereként jegyezték, mindvégig veszteséges bankja mellett rábízták az Államadósság Kezelő Központ vezetését is. Most bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel és hatmilliárdos károkozással gyanúsítják, noha még mindig az igazgatóság elnöke egy állami cégben.

Az elérhető cégnyilvántartások szerint a mai napig pénzeli az állam Töröcskei Istvánt: ő az állami tulajdonban levő, az állami áramrendszert irányító Mavir Zrt. igazgatóságának elnöke, és tisztségéért három éve havi 300 ezer forintot kapott, a juttatás jelenlegi összegéről nincs adat a cég weboldalán.

Töröcskeit azzal gyanúsítja az ügyészség, hogy ő és felesége vezető szerepet töltött be egy bűnszervezetben, amely hatmilliárd forint vagyoni kárt okozott. A Széchenyi Bank köré épült bűnszervezetről van szó, és (a tizenkilencből) kilenc gyanúsítottat őrizetbe is vettek, Töröcskeit és a feleségét pedig letartóztatták.

A jegybank anyaga több esetről is beszámol, amikor a Széchenyi Bankban olyan cégeknek ítéltek meg hiteleket, amelyeknél maga Töröcskei István vezető volt, vagy üzleti érdeke fűződött hozzájuk, a bank részéről pedig ő, vagy a felesége részt vett a hitel jóváhagyásában. Az ilyen összeférhetetlenségeket szigorúan tiltja a törvény: egy bank vezetője, de még alkalmazottja vagy megbízott szakértője sem vehet részt olyan döntésben a bank részéről, amelyhez neki, közeli hozzátartozójának vagy a tulajdonában álló cégnek üzleti érdeke fűződik, vagy vezető állást tölt be a társaságnál

https://24.hu/belfold/2020/06/19/torocskei-istvan-megtorlas-szechenyi-bank/

A járvány második hulláma már enyhébb lehet

SZLÁVIK JÁNOS INFEKTOLÓGUS SZERINT NEM FOGJÁK KÖTELEZŐVÉ TENNI A KORONAVÍRUS ELLENI OLTÁST

Szilágyi Anna Magyar Nemzet

A tünetek gyorsabb felismerésének, az azonnali tesztelésnek és a járványügyi szakemberek felkészültségének köszönhetően a koronavírus második hulláma már enyhébb lefolyású lehet, mint az első – mondta a Magyar Nemzetnek Szlávik János infektológus főorvos. A vakcina még kísérleti fázisban van, de nincs kizárva, hogy télen vagy kora tavasszal már több tízezres nagyságrendben tudják oltani az embereket itthon.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-jarvany-masodik-hullama-mar-enyhebb-lehet-8262663/

Magyar állampolgársága is van az egyik, Kínában kémkedés miatt letartóztatott kanadainak

Kémkedés miatt vádat emeltek két kanadai állampolgár ellen Kínában, derült ki a kínai legfelsőbb ügyészség hivatalos Weibo mikroblogján pénteken megjelent közleményekből.

https://24.hu/kulfold/2020/06/19/kina-kemkedes-kanada/

VISZONTLÁTÁSRA! NINCS ÉRTELME MAGUKKAL BESZÉLGETNI! TARLÓS ISTVÁN-NAGYINTERJÚ AZ AZONNALIN

Mi történt nyolc hónap alatt a fővárosban, azon kívül, hogy a Nagykörútra és az Üllői útra festettek két hosszú, sárga vonalat? – kérdezett vissza Tarlós István, mikor felvetettük: hogyhogy nincs elég pénz a Lánchíd felújítására? A MÁV igazgatótanácsába beült volt főpolgármestert kérdeztük a vasúti mellékvonalak megnyirbálásáról is: majdnem otthagyta az interjút, mert szerinte idétlen kérdés, hogy mikor utazott utoljára vonattal.

https://azonnali.hu/cikk/20200617_viszontlatasra-nincs-ertelme-magukkal-beszelgetni-tarlos-istvan-nagyinterju-az-azonnalin

ÉLET ÉS IRODALOM

Huszár Ágnes

MADARAT TOLLÁRÓL

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke június első hetében látogatást tett Fehéroroszországban. A tárgyaláson kijelentette, latba veti befolyását, hogy az Európai Unió végre megszüntesse a fehérorosz állam elleni szankciókat. Nem lesz könnyű dolga, hiszen a fehérorosz elnöknek, Aljakszandr Rihoravics Lukasenkának nincs jó híre a nyugati világban. A németek rossz néven vették tőle, hogy lebuzizta az egyik miniszterüket, s az sem fokozta a rokonszenvet, mikor a Führer-bajszos elnök bejelentette, olyan naggyá kívánja tenni országát, mint politikai példaképe Németországot.

A nap végén bejelentették a hírügynökségek, milyen tárgyban írtak alá a felek szerződéseket. A jövőben együtt fognak működni a magyar és a fehérorosz diplomáciai akadémiák, a fehérorosz baromfi-feldolgozó ágazat modernizálásáért pedig Bábolna lesz a felelős. A legnagyobb jelentőségű a nukleáris együttműködési megállapodás. Ezt az indokolta Lukasenka elnök szerint, hogy mindkét ország ezen a téren eddig „szemtelen próbálkozásokba botlott”, ezeket bátran kivédték ugyan, de együtt nyilván könnyebben boldogulnak. A jövőben magyar szakemberek látogatnak el tapasztalatcsere céljából a Paks 2-höz hasonló fehérorosz erőműbe.

Az ortodox fohász szavaival:

„Goszpogyi pomiluj!”

https://www.es.hu/cikk/2020-06-19/huszar-agnes/madarat-tollarol-.html?

ÉLET ÉS IRODALOM

Várhegyi Éva

Válságkezelés vagy haszonlesés?

A koronavírus okozta járvány megfékezésére világszerte hozott intézkedések súlyos gazdasági válságokat idéztek elő, amelyek kezelése további kormányzati beavatkozásokat igényel. A járvány terjedésének hiányos ismerete, illetve a hatások kiszámíthatatlansága eleve kérdésessé teszi e beavatkozások eredményességét. A magát NER-nek nevező rendszer eddigi működése alapján azonban azt is jó okunk van feltételezni, hogy a járvány örvén nálunk olyan intézkedéseket is meghoztak, amelyek elsősorban nem a gazdasági károk mérséklését, hanem a kormányfőhöz kötődő üzleti kör gyarapodását szolgálják.

https://www.es.hu/cikk/2020-06-19/varhegyi-eva/valsagkezeles-vagy-haszonleses.html

Lánya szerint megrögzött hazudozó a baloldali kamuvideó főszereplője

Magyar Hírlap

Megrögzött hazudozó és sosem járt Németországban egészségügyi képzésre -  mondta a Hír TV-nek adott exkluzív interjújában a baloldali kamuvideóban szereplő nő lánya.

A most először megszólaló, de neve elhallgatását kérő asszony a Hír TV-nek elmondta: édesanyja igazi neve Németh Gertrúd Aténé és mindössze általános iskolai bizonyítványa van. Hozzátette: édesanyja azért vállalt több alkalommal betegápolást, mert gyógyszerfüggő és így akart nyugtatókhoz jutni. 

Arról is beszélt, hogy a kamuvideó főszereplőjét a kilencvenes években sikkasztásért, 2008-ban pedig kuruzslásért elítélték.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200618-lanya-szerint-megrogzott-hazudozo-a-baloldali-kamuvideo-foszereploje

Baloldali módszerek

Bán Károly Magyar Hírlap

Botka jégtömbjei tovább nőnek, a bíróságokba vetett közbizalom meg olvadozik. Kétségtelen, a baloldal módszereit ettől függetlenül ismerjük

Szolid, tapintatos, diszkrét közlemény tudatta szerdán, hogy befejeződött a célvizsgálat a Szegedi Törvényszéken, ami még az év elején indult, azt követően, hogy kiderült, nevezett bíróság másodfokon felmentette a Szeviép építőipari cégóriás egykori vezetőit a csődbűncselekmény vádja alól. Első fokon amúgy a három vádlott egyenként öt-hat év börtönbüntetést kapott. A másodfokú bíróság szerint azonban a vádhatóság nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot a terheltekkel szemben, így a bíróság mást nem tehetett.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200619-baloldali-modszerek

Az orvosi kamara arra kéri az orvosokat, mondjanak nemet a szabadidejük terhére végzett többletmunkára

"Az orvosok bérének rendezését és az egészségügyi rendszer struktúraváltását sürgeti a közel 48 000 magyar orvos érdekképviseletét ellátó Magyar Orvosi Kamara. A szervezet a tagság döntése alapján elindította az önként vállalt többletmunka és külső ügyeleti vállalások felmondásának ügyvédi letétbe helyezését, és arra kérik az orvosokat, hogy mondjanak nemet a kötelező munkaóráikon felüli, szabadidejük terhére végzett többletmunkára" - írja közleményében a MOK.

Hozzáteszik, hogy céljuk ezzel az, hogy

"A MOSTANI, ÖNKIZSÁKMÁNYOLÁSRA ÉPÜLŐ RENDSZERT EGY BETEGBIZTONSÁGOT GARANTÁLÓ, FENNTARTHATÓ, ÁTLÁTHATÓ ÉS HÁLAPÉNZMENTES EGÉSZSÉGÜGY VÁLTSA FEL."

https://index.hu/belfold/2020/06/19/az_orvosi_kamara_arra_keri_az_orvosokat_mondjanak_nemet_a_szabadidejuk_terhere_vegzett_tobbletmunkara/

Felvásárlási dömping fenyegeti az európai cégeket

Az egységes piacon belüli külföldi támogatások torzító hatásaival foglalkozó fehér könyvet fogadott el az Európai Bizottság szerdán, amelyről még aznap rövid vitát is tartott az Európai Parlament plenáris ülése. A hangzatos elnevezés mögött az áll, hogy az EU szeretne minél hatékonyabban fellépni az államilag támogatott külföldi cégek – és itt elsősorban mindig a kínai vállalatokat kell említeni – felvásárlási törekvéseivel szemben. Ez most különösen aktuális, a válságban meggyengült, likviditási gondokkal küszködő cégeknél egyre nagyobb számban jelennek meg kínai vásárlók, akiknek nincsenek anyagi gondjaik, tekintettel arra, hogy a kínai állam bőkezűen támogatja a felvásárlásokat.

https://index.hu/kulfold/eurologus/2020/06/19/kina_felvasarlas_befektetes_feher_konyv_europai_bizottsag_margrethe_vestager_koronavirus/

SOK SZÜLŐ ÚGY ÉRZI, HOGY A JÁRVÁNY IDEJÉN AZ ISKOLA CSERBENHAGYTA A GYEREKEKET

Véget ért a COVID-járvány miatt meglehetősen rendhagyóra sikeredett iskolai tanév: a magyar kormány nevében Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár sikeresnek és eredményesnek ítélte a járvány miatt az iskolákban március 16-tól bevezetett távoktatást. Az iskolás korú gyermekeket nevelő szülők egy része azonban ebből a sikertörténetből semmit nem érzékelt. Arról már a karantén első heteiben is részletesen lehetett olvasni, hogy is néz ki a magyar iskolák jó részében az úgynevezett digitális átállás. Sok helyen még a fővárosi intézményekben is annyi történt, hogy a pedagógusok különböző digitális platformokon néhány sorban, vagy emailhez csatolt word- vagy pdf- fájlok formájában kiküldték a feladatokat. Ezeket pedig, tanári bejelentkezés hiányában, az otthon amúgy nem a szabadságukat töltő, hanem a legkülönfélébb munkakörökben home office-ban dolgozó – és többnyire semmiféle pedagógiai szakképesítéssel nem rendelkező – szülőknek kellett nagyon is analóg formában a megtanítaniuk a gyerekeikkel. 

https://qubit.hu/2020/06/19/sok-szulo-ugy-erzi-hogy-a-jarvany-idejen-az-iskola-cserbenhagyta-a-gyerekeket

Kozákokkal foglalta el Oroszország leghíresebb kolostorát Szergej atya, a rendőrből lett, gyilkosságért 13 évet ült sztárpap, az orosz elit gyóntatója

Fegyveres kozákok segítségével az uralma alá hajtott egy híres szibériai kolostorkomplexumot egy sok tekintetben Rasztputyinra hajazó, ördögűzéseiről híres, az utolsó cárt az Új Jézusként tisztelő, zűrös múltú orosz ortodox pap, akit az egyháza idén áprilisban, a koronavírus-járvány nyilvános tagadása miatt eltiltott a papi tevékenységtől. Szergej atya emberei egyelőre nem engedik be a kolostor területére sem az újságírókat, sem az egyház által küldött követeket.

Ez igen színes - közben az utolsó szóig igaz - felvezetés, de színességben sehol sincs az egész sztorihoz és annak főszereplőjéhez képest.

Az ember, akit mintha Rejtő Jenő írt volna

https://444.hu/2020/06/19/kozakokkal-foglalta-el-oroszorszag-leghiresebb-kolostorat-szergej-atya-a-rendorbol-lett-gyilkossagert-13-evet-ult-sztarpap-az-orosz-elit-gyontatoja

Az MCC alapítványa megkapta a Mol és a Richter részvényeit

Még szorosabbra fűzhetik az együttműködést a kormánnyal.

Az MCC a honlapján saját magát tehetséggondozó intézményként határozza meg, aminek alapítója és kurátora az a Tombor András, aki leginkább Habony Árpád hitelezőjeként vált ismertté, de a Mészáros Lőrinccel közös cége, az Atmedia értékesítheti a közmédia, a TV2 és az ATV reklámidejét is. Pár éve a kormánynak bedolgozó Századvég az MCC-vel közösen alapította meg a Migrációkutató Intézetet, aminek Orbán Balázs volt a főigazgatója. Orbán Balázs egyébként tagja a Tihanyi Alapítvány kuratóriumának is. 

https://444.hu/2020/06/18/az-mcc-alapitvanya-megkapta-a-mol-es-a-richter-reszvenyeit

 

ENSZ, WHO, WWF: A világjárványok a természet szétverésének a következményei

A Guardian beszélt a szervezetek illetékes vezetőivel, akik elmondták, hogy a vadon élő állatok illegális, fenntarthatatlan kereskedelme és az erdők meg más vad területek pusztítása továbbra is a hajtóereje annak, hogy egyre növekvő számban ugrálnak át betegségek állatokról emberekre. Azt mondták, a Covid-19-világjárványból való zöld és egészséges gyógyuláshoz mindenekelőtt a pusztító gazdálkodás leállítására és a fenntarthatatlan étrend reformjára lenne szükség.

https://444.hu/2020/06/19/ensz-who-wwf-a-vilagjarvanyok-a-termeszet-szetveresenek-a-kovetkezmenyei

Az ingatlanmágnás cége elbontotta a hegyoldalt a XII. kerületben, hogy luxuslakásokat építsen

Magyarország 21. leggazdagabb emberének, Nagy Eleknek a cége letarolta az erdő egy részét, és elbontotta a hegy oldalát Budapest 12. kerületében, hogy luxuslakásoknak csináljon helyet. A telek korábban az önkormányzaté volt, de azt még nem árulták el, hogy mennyiért adtak túl rajta.

https://atlatszo.hu/2020/06/19/az-ingatlanmagnas-cege-elbontotta-a-hegyoldalt-a-xii-keruletben-hogy-luxuslakasokat-epitsen/

“Azért nem volt mindenki hős” – egy kórházi dolgozó szubjektív járványnaplója

Az egyik fővárosi egészségügyi intézmény szakdolgozója vállalta, hogy megosztja az Átlátszóval a koronavírus-járvány során szerzett tapasztalatait. Névtelenül, hisz papíron az ágazat összes munkavállalójának megtiltották, hogy szóba álljanak a médiával. A beszélgetésből kiderül: keveset teszteltek az egészségügyi dolgozók körében, sokan pánikba estek, és olyanok is akadtak, akik inkább táppénzre mentek. Anyagilag viszont szinte mindenki rosszul járt. Szubjektív járványnapló, rózsaszín szemüveg nélkül.

https://atlatszo.hu/2020/06/18/azert-nem-volt-mindenki-hos-egy-korhazi-dolgozo-szubjektiv-jarvanynaploja/

Lapszemlénk a világból - New York Times: Magyarországon a kormánnyal való szembeszállásra csak kevés lehetőség marad

https://168ora.hu/kulfold/nemzetkozi-lapszemle-sajto-magyarorszag-186759

Veronai busztragédia: Nem követett el foglalkozási szabályszegést a sofőr háziorvosa a most elkészült szakvélemény szerint

Folytatódik és akár ítélettel is zárulhat ma Veronában a 17 ember életét követelő busztragédia pere, a magyar sofőr tizenkét évet is kaphat. Ám hiába zárul le az eljárás őt érintő része, évekig tartó procedúra kezdődik, amiben úgy tudjuk, az olasz autópályamérnökök arra készülnek, hogy a saját védelmükben az engedély nélkül átépített magyar busz műszaki állapotával érveljenek. Itthon is fontos fejlemény történt, megszületett ugyanis az igazságügyi orvosi szakvélemény a meggyanúsított háziorvos ügyében, ami pedig egyértelműen arra jutott, hogy az orvos nem hogy nem követett el szabályszegést, de az elvárható gondossággal járt el. Már csak azt nem tudni, meddig tart még így a magyar nyomozás.

https://168ora.hu/itthon/veronai-busztragedia-orvosszakertoi-velemeny-186733

Az ombudsman még gondolkodik

Szél Bernadett

Most épp a transznemű és interszex embereket pécézték ki és fosztották meg nemük hivatalos elismertetésének jogától.

„Válasz jött az ombudsmantól. Azt kérdeztem Kozma Ákostól, hogy tervezi-e, hogy a transznemű emberek jogfosztása kapcsán az Alkotmánybírósághoz fordul. Ő ugyanis közvetlenül is az AB-hoz fordulhat, ha szerinte egy törvény alapjogokba ütközik.

Az ombudsman válasza alapján még várnunk kell, mert eddig még nem alakította ki alapjogi álláspontját. Azt is írja, hogy az alapjogi álláspont kialakításához támaszkodni fog az Alkotmánybíróság döntéseire, illetve az Emberi Jogok Európai Bíróságának esetjogára is, hozátéve, hogy »Az alkotmánybírósági és EJEB döntések ugyanakkor egyes konkrét kérdések elbírálása során születtek, végső álláspontomat ezért a Módtv. által beiktatott új anyakönyvezési szabályok autonóm alapjogi szempontú értékelése alapján fogom kialakítani.«”

https://mandiner.hu/cikk/20200619_az_ombudsman_meg_gondolkodik

Mit tanultunk magunkról, milyen hibákat követtünk el? - interjú Csányi Vilmossal

A Covid-19 első hulláma Magyarországon viszonylag enyhe volt, mégis teljesen felforgatta az éltünket. Hogyan változtunk a bezártság alatt és mi vár ránk, ha esetleg újra terjedni kezd a vírus? Milyen hatással volt ránk, hogy az egész világ adatokkal próbált meg alátamásztani egymásnak teljesen ellentmondó teóriákat. Többek között ezekről a kérdésekről beszélgetünk Csányi Vilmos etológussal 18 órától, az Out of the Box keretében.

https://www.napi.hu/tech/out-of-the-box-csanyi-vilmos-etologia-jarvany-magatartas-eletmod.708326.html

A csomagküldők nyertek, a taxik és a futárok buktak egy nagyot

Míg a csomagküldéssel és a házhozszállítással foglalkozó cégek egyértelmű nyertesei voltak a magyarországi karanténidőszaknak, addig a futárok és a taxisok nagyot veszítettek. A személyszállítók több mint fele eltűnt a piacról, kérdés, egyáltalán visszatérnek-e. Pedig mentőövként még házhozszállítást is vállaltak a veszélyhelyzet alatt, de a héten már ezt a tevékenységet is elhagyták.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/csomagkuldes-futarok-taxi-szallitas-magyarorszag.708394.html

Újra napirendre kerül az Orbán-kormány az EU-ban

Ez Európai Parlamentnek nem szabad hagynia, hogy a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló magyarországi parlamenti döntés félrevezesse, miután ezzel egyidejűleg bevezetnek egy olyan szabályt, amelynek alapján bármikor újra felhatalmazást kaphat a kormány a rendeleti kormányzásra - véli a parlament rapportőre.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/orban-viktor-eu-rendeleti-kormanyzas-veszelyhelyzet.708395.html

Szakács Árpád szabadkőműves meséi

Stumpf András

Egy román állatorvos szava  ez volt az aduász, amelyre hivatkozva a hétvégén Szakács Árpád újságíró-kultúrharcos megtámadta Romsics Ignác történészt. Bizonyítandó, hogy igenis a szabadkőművesek okozták Trianont. A Válasz Online most bemutatja: még a román szabadkőművesek sem feltétlenül gondolják így. És különben is: mit mond mindez a magyar szabadkőművesekről? Nos, amit Szakács próbál sugallni, azt még hőse, Raffay Ernő sem állítja. Múltmegfejtés 7 pontban, a páholyok mélyéről.

https://www.valaszonline.hu/2020/06/17/szakacs-arpad-raffay-erno-romsics-ignac-szabadkomuves/

Megrongálták Churchill budapesti szobrát

Azt írták Winston Churchill volt brit miniszterelnök városligeti szobrára, hogy nazi.

Churchill mellszobrának talapzatára azt is ráírták, hogy BLM, ami a Black Lives Matter mozgalom nevének a rövidítése.

A George Floyd brutális meggyilkolása miatt elindult amerikai tiltakozási hullám nemcsak tömegtüntetésekhez vezetett a rendőri erőszak és a faji egyenlőtlenségek ellen, hanem Európába is elhozott egy olyan kultúrharcot, amely az Egyesült Államokban már a 2010-es évek közepe óta tombol: a Black Lives Matter mozgalom aktivistái  ledöntik és megrongálják azokat a köztéri szobrokat , amelyek szerintük az elnyomást jelképezik.

Pár napja Londonban Winston Churchill szobrát is megrongálták: festékszóróval azt írták a londoni parlamenttel szemben emelt szobor talapzatára, hogy az egykori brit miniszterelnök is rasszista volt.

A “Topple The Racist” – vagyis “döntsd le a rasszistákat” – kampány már több tucat történelmi személyiség szobrának az eltávolítását követeli. Köztük van Oliver Cromwell, Sir Francis Drake, az Ausztráliát felfedező Cook kapitány szobra is, de a Trafalgar téri Nelson-oszlopot is nemkívánatosnak tartják

http://www.zonaporkolt.com/hirek/megrongaltak-churchill-budapesti-szobrat/

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.