2020, június 2 - 08:28 Sajtószemle

A NER tényleg bevette a Balatont: mutatjuk a 42 óriásprojektet

A balatoni vitorláskikötők közelgő privatizációja előtt megnéztük, milyen érdekcsoportok mozdulhatnak rá az új tóparti lehetőségekre. Egy biztos: a Fidesz, Tiborcz, Mészáros, Garancsi, Csányi tulajdonnevekkel körülírható felsőelit az elmúlt öt évben „körülölelte” a magyar tengert. Jelenleg 42 projekthelyszínt tudhatnak maguknál – országos összesítésben pedig övék a szálloda- és mólófejlesztésre szánt közpénzek kétharmada. Ez konkrétan 138-ból 90 milliárd forintot jelent; utóbbi összegből 63,5 milliárdot hasznosítanak a NER-potentátok a Balatonnál. A kormány a szponzoráció mértékét illetően is gyémántfokozatba kapcsolt: a turisztikai beruházásaik költségének 50-70 százalékát vállalja át. Kis magyar államkapitalizmus, sokadik fejezet.

https://www.valaszonline.hu/2020/05/29/balaton-szalloda-molo-fejlesztes-tiborcz-garancsi-csanyi/

Lyukat ütöttek Magyarország legerősebb páncélján, és csak most jön a neheze

A szolgáltatások külkereskedelmi forgalma stabilan hozzájárult az exporttöbblethez az elmúlt időszakban. Különösen akkortól vált ez látványossá, amikor a termék-külkereskedelem aktívuma apadni kezdett. A koronavírus-járvánnyal terhelt időszak azonban a szolgáltatásokból származó stabil többletet is rombolni fogja, ami már látszik is az első negyedéves adatokon.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200531/lyukat-utottek-magyarorszag-legerosebb-panceljan-es-csak-most-jon-a-neheze-434786

A magyar kormány levelekben követel bocsánatot a külföldi kutatóktól

Kovács Zoltán személyes levélben szólít fel bocsánatkérésre külföldi kutatókat, amiért kétségbe vonták a magyar demokráciát mostanában. A magyar politikát harminc éve kutató Heino Nyyssönen a magyar nagykövetségtől kapta meg Kovács levelét, melyben a nemzetközi kommunikációs államtitkár a magyar nép nevében kifogásolja, hogy a finn politológus lediktatúrázta Magyarországot.

Több pénteki finn újság (ez itt például a Kaleva cikke) is beszámolt róla, hogy a Turkui Egyetem történész-politológusa, Heino Nyyssönen hivatalos levelet kapott a magyar kormány képviselőjétől, melyben bocsánatkérésre szólítják fel. A kutatónak csütörtökön a helsinki magyar nagykövetség küldte el Kovács Zoltán levelét. A nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár azt kéri számon a kutatón, hogy a járvány miatti különleges jogrend kapcsán kb. lediktatúrázta Magyarországot.

Minthogy az állítása alaptalannak bizonyult, fel szeretném kínálni a lehetőséget, hogy bocsánatot kérjen. A bocsánatkérés nem csak Magyarország megválasztott kormányának jár, de a magyarok nagy többségének is, akik az elmúlt hónapokban párthovatartozástól függetlenül fejezték ki támogatásukat a kormány intézkedései iránt, és példaértékű egységet és elhivatottságot mutattak a betartásukban– áll Kovács levelében, melyet az Index is megszerzett.

https://index.hu/kultur/2020/05/29/finnorszag_kutatok_level_kovacs_zoltan_diktatura_magyarorszaggal_szembeni_kritika/

Hollik szerint a Deák téri késelés miatt Karácsony Gergely a hibás

Elképesztő érzéketlenségről tesz tanúbizonyságot Karácsony Gergely a Deák téri tragédia kapcsán – mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója a Hír TV-nek. Hollik István szerint, a főpolgármester menekül a felelősség elől és ahelyett, hogy odaállt volna az áldozatok mellé, elkezdte a békés tüntetőket lenácizni. 

Hollik István hangsúlyozta: ez olyan pótcselekvés, amivel Karácsony Gergely eltakarja saját tehetetlenségét.

„Az emberek mit várnak el egy olyan főpolgármestertől, akinek a városában egy ilyen szörnyű bűncselekmény, egy ilyen tragédia történik? Azt hiszem, hogy két dolgot. Egyrészt, hogy azonnal fejezze ki a részvétét és együttérzését az elhunytak hozzátartozói és családja iránt, álljon oda az áldozatok mellé, vizsgálja meg az esetet és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy ilyen szörnyű tragédia, ilyen bestiális bűncselekmény még egyszer az ő városában ne fordulhasson elő"– mondta Hollik István.

https://hirklikk.hu/kozelet/hollik-szerint-adeak-teri-keseles-miatt-karacsony-gergely-a-hibas/364416?

Gyilkosság Gyulán

Dr. Dávid Ferenc       

A rendőrségen 2020. május 31-én 4 óra előtt néhány perccel tett bejelentést egy gyulai nő arról, hogy a háza udvarán van egy sérült – írja a honlapján a rendőrség. A férfi, akinek az arcát vágták meg, a rendőröknek elmondta, hogy van még egy sérült, akit megszúrtak. Az ő holttestét a közelben, az utcán találták meg. A Gyulai Rendőrkapitányság rendőrei a bejelentéstől számított egy órán belül a 44-es számú főút Gyulát elkerülő szakaszán elfogtak egy férfit. A gyanú szerint ő sebesítette meg az elhunytat. A nyomozók megkezdték az elszámoltatását.  (Népszava)

Kérdéseim:

1. Értesítette-e a helyi rendőrség a tragikus esetről a Mi Hazánk Mozgalom vezérét, Toroczkai Lászlót, az igazságosztás fekete angyalát?

2. Tisztázták-e azonnal, hogy az elkövetéssel gyanúsított személy melyik népcsoporthoz tartozik, rövidebben: cigány-e vagy sem?

3. Ha igen, mikorra szervez Gyulán tüntetést Toroczkai László és bandája?

4. Ha cigányember a gyilkos, felszólal-e a Parlamentben a „magyargyűlölet” ellen Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke? 

5. Tervezik-e a Gyulai Vár elfoglalását, és annak vezérbástyájára a Mi Hazánk Mozgalom zászlójának kitűzését?

6. A sikeres várfoglalás után, bevezetik-e Gyulán a halálbüntetést?

https://hirklikk.hu/kozelet/gyilkossag-gyulan/364449?fbclid=IwAR28RPzLvzDpoKiylGZjNL5AYRKb2fE_dkcupKDyTAFCO4FpKiuzICbecck

Csöbörből vödörbe - A megszüntetve megőrzött veszélyhelyzet (álláspont)

Eötvös Károly Intézet

Álláspont a veszélyhelyzet megszüntetéséről és az azzal összefüggésben fenntartani vagy bevezetni kívánt rendelkezésekről szóló törvényjavaslatokról.

http://ekint.org/alkotmanyossag/2020-05-28/csoborbol-vodorbe-a-megszuntetve-megorzott-veszelyhelyzet-allaspont

„Nem a tárgyalások folytatása, hanem a bérrendezés vált halaszthatatlanná” – Levelet írt Orbánnak a MOK elnöke

„A magyar emberek egészségének védelmét nem lehet tovább – a gyorséttermi dolgozókéval megegyező 900 forintos orvosi és a szakmunkásokétól is elmaradó – 1700 forintos szakorvosi nettó órabérre építeni” – hangsúlyozta Kincses Gyula.

https://nepszava.hu/3079989_nem-a-targyalasok-folytatasa-hanem-a-berrendezes-valt-halaszthatatlanna--levelet-irt-orbannak-a-mok-elnoke

A hónap vicce – Molnár Csaba (DK) válasza Kovács Zoltán szóvivő cikkére

A veszélyhelyzet megszüntetésével kapcsolatban véleménycikket írt az Euronews angol nyelvű véleményoldalára a magyar kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára, Kovács Zoltán. Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük Molnár Csaba európai parlamenti képviselő az Euronews Views oldalán tegnap megjelent válaszát.

http://www.zonaporkolt.com/belpolitika/a-honap-vicce-molnar-csaba-dk-valasza-kovacs-zoltan-szovivo-cikkere

Fideszes politikusok már akkorát lazítottak, hogy maszk nélkül mennek idősekhez mások által felajánlott élelmiszercsomagot átadni

Tiba István fideszes parlamenti képviselő osztotta meg egy saját nagyvonalú odafigyeléséről szóló posztot még pénteken. Ebből az derül ki, hogy két hajdúböszörményi vállalkozó 50 rászoruló családnak ajánlott fel élelmiszercsomagot. 

A csomagokat maga a fideszes képviselő, valamint a szintén fideszes alpolgármester, Fórizs László és a párt helyi önkormányzati képviselője Molnár Imre tartotta fontosnak kivinni, amit le is fotóztak és ment is a poszt Facebookra. 

https://444.hu/2020/05/31/fideszes-politikusok-mar-akkorat-lazitottak-hogy-maszk-nelkul-mennek-idosekhez-masok-altal-felajanlott-elelmiszercsomagot-atadni

ÚJ MŰFAJ SZÜLETETT A DEÁK TÉREN: A HUMANISTA CIGÁNYOZÁS

Nem gondolom, hogy a csütörtöki demonstrálók közül mindenki rasszista barom lenne. De azért lehetett rá számítani, hogy a rasszista barmok felülreprezentáltan lesznek jelen a Deákon.

Péntek reggel érdekes üzenet fogadott a Messengerem rutinszerű csekkolásakor. Egy három emberrel közös chatablakba küldte egy barátom Hamberger Ádám Fradi-kápó Facebook-posztját, amivel ő – bár elmondása szerint ezt soha nem gondolta volna – nagyon egyetért.

 

Az FTC-ultrák vezére ebben nehezményezi, ahogy egyes médiumok a csütörtöki Deák téri „megemlékezésükről” beszámoltak, illetve ahogy politikusok megnyilvánultak az eseménnyel kapcsolatban. A szurkolók azért gyülekeztek az egyik legforgalmasabb budapesti téren, mert május 22-én hajnalban két fiatalt megkéseltek ott – egy darabig arról szóltak a hírek, hogy a gyilkosságot cigány származású fiatalok követték el, ezért a Mi Hazánk is rászervezett az eseményre egy demonstrációt, amelyen a „cigánybűnözés ellen” szólaltak fel.

 „…a sajtó egy része, több politikus, köztük Budapest főpolgármestere »náci« felvonulásról, megfélemlítésről, a város feldúlásáról, szélsőjobboldali szurkolókról számol be. Borzasztóan sértőnek és felháborítónak tartom ezt a fajta kommunikációt!”

https://azonnali.hu/cikk/20200530_uj-mufaj-szuletett-a-deakon-a-humanista-ciganyozas

Újabb 15 embernél mutatták ki a koronavírust Magyarországon, meghalt egy beteg

Az aktív fertőzöttek száma 1209. 417 beteget ápolnak kórházban, közülük 25-en vannak lélegeztetőgépen.

https://nepszava.hu/3080051_ujabb-15-embernel-mutattak-ki-a-koronavirust-magyarorszagon-meghalt-egy-beteg

Eddig 576 egészségügyi dolgozó lett koronavírusos Magyarországon

Ez az összes fertőzött 14,8 százalékát jelenti.

https://nepszava.hu/3080036_eddig-576-egeszsegugyi-dolgozo-lett-koronavirusos-magyarorszagon

Olaszország június közepétől az egész világ előtt megnyitja határait

Június 3-tól pedig az olaszok szabadon utazhatnak az országon belül.

https://nepszava.hu/3080025_olaszorszag-junius-kozepetol-az-egesz-vilag-elott-megnyitja-hatarait

Lendvai Ildikó Semjén ezeregy éjszakája

Hogy miniszterelnökhelyettesünk Seherezádé babérjaira tör, az már biztos. Lehet, hogy nem pont ezeregy éjszakát virrasztott át törvényjavaslatai benyújtásával, de nem a mennyiség számít, hanem a minőség. A cél ugyanaz: Semjén Sehrezád épp úgy a szultánjának akar megfelelni, mint egykori elődje. Ő is az életéért küzd. A politikaiért, de az is van olyan fontos. 

Viruló hajadonként azért könnyebb lehetett, Sehrezádot pedig, az igazit, a régi sláger is így mutatta be: „Napkeletnek drága gyöngye, hűvös ajkú lány”. Elegánsabb volna, ha mondjuk Ravel Seherezádé-dalait volnék képes idézni, dehát vagyok én egy kékharisnya? Nem vagyok, így aztán azoknak nem is tudom a szövegét, a sláger viszont ifjúkoromban mély benyomást gyakorolt rám: „Seherezádé, már itt az éj,/ Rád vár a szultán, hát jöjj, mesélj!”

Ilyenkor Seherezádé jön, ahogy Semjén is, ha hívja a szolgálati kötelesség. Lehet, hogy az ajka nem hűvös, és kevéssé mondható Napkelet drágagyöngyének, de úgy bead bármilyen törvényt, mielőtt felkel a nap, valamint a képviselők és az újságírók, mint a pinty. Elvégre, mint szintén a dalból tudjuk: „Nagy úr a szultán,/ kegyetlen, vakmerő”. Erről Seherezádé és Semjén is tudna mesélni.

https://nepszava.hu/3079943_semjen-ezeregy-ejszakaja

Szabad szemmel: Orbán feltépi a régi sebeket Gyöngyöspatán

Nemzetközi sajtószemle, 2020. június 1.

https://nepszava.hu/3080044_szabad-szemmel-orban-feltepi-a-regi-sebeket-gyongyospatan

Harminckét stadion épült tíz év alatt Magyarországon

Háromszázötven milliárdba került magunknak.

https://www.nyugat.hu/cikk/stadiondomping_egy_evtized_alatt?

Orbán: A futball mindig vigasz és elégtétel volt a magyar embernek

"A futball mindig vigasz és elégtétel volt a magyar ember számára" - mondta Orbán Viktor szombaton Felcsúton, ahol bemutatták a Labdarúgás és tudomány című tanulmánykötetet. A könyv a Puskás Akadémia és a Testnevelési Egyetem együttműködésében készült, és egyébként 12 500 forintért vásárolható meg. Másfél év alatt készült el, és az utóbbi tizenhárom év tapasztalata van benne.

Orbán szerint - aki a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia alapítója - talán nem véletlen, hogy Trianon után volt a magyar foci első aranykora, a második világháború után az ötvenes években pedig az Aranycsapat időszaka. "Akkoriban a zöld gyepen a megszálló ország csapatát is le lehetett győzni, tehát a futballt a kultúra és a történelem részeként kell kezelni.

A MAGYAR FUTBALL ALAPVETŐEN A ZSENIÁLIS MEGSEJTÉSEK ÉS IHLETETTSÉG TÖRTÉNETE", VAGYIS MAGA A MŰVÉSZET, MONDTA ORBÁN.

Majd hozzátette azt is, hogy 

"A FUTBALL MAGA AZ ÉLET",

https://index.hu/sport/futball/2020/05/30/orban_viktor_futball_felcsut_vigasz/

Cser-Palkovics: Jó lett volna, ha mi is ismerjük ezt az adatot

Székesfehérvár polgármestere azt mondta az Indexnek, hogy a járvány alatt jó lett volna, ha tudják, hányan betegedtek meg a településeken, és reméli, hogy a kormány segít majd a gazdaság leállása miatt nehéz helyzetbe kerül önkormányzatokon.

A rendkívüli jogrendben a legnagyobb felhatalmazást a polgármesterek kapták, akik az operatív törzs ajánlásait követve tudtak is élni ezzel a lehetőséggel – mondta az Index kérdésére Cser-Palkovics András, Székesfehérvár kormánypárti polgármestere.

A politikus szerint a járvány első szakaszában a városok vezetői is azokkal az információkkal dolgoztak, amelyek elhangzottak az operatív törzs napi tájékoztatóin, illetve egy idő után megjelentek az állami oldalakon. Ennél szorosabb volt az együttműködés a helyi hatóságokkal és járványügyi szakemberekkel, volt azonban egy adat, amit hasznos lett volna, ha tudnak: hány beteg van az általuk irányított településen. Ezt ugye egyetlen település – Budapest – esetében hozták hivatalosan nyilvánosságra.

 

https://index.hu/belfold/2020/05/29/cser-palkovics_andras_koronavirus_onkormanyzat_koltsegvetes/

 

A rendőrség szerint nem vonatkozott a gyülekezési törvény a Deák téri demonstrációra

Megkérdeztük tőlük, hogy álláspontjuk szerint miben különbözik a gyülekezési jog és a rendőri intézkedések szükségességének szempontjából a Hadházy Ákos-féle dudálós tüntetés és a csütörtök esti belvárosi rendezvény, amire azt válaszolták, 

„a rendőri intézkedések indokoltsága a két történés egyezősége mentén vizsgálható, nevezetesen: egyik eseményt sem jelentették be a rendőrségen”. 

Tehát a rendőrség korábban megtiltotta a járványra hivatkozva a Deák téri késelések miatt a Dohány utcába tervezett megmozdulást, akkor azt mondták, a tervezett rendezvény a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó gyűlésnek minősül, de a szervezők még aznap bejelentették, hogy mégis meg fogják tartani a megmozdulást. A rendőrség mostani válaszából pedig az derült ki, hogy a Deák téri demonstráció viszont nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá. 

 

https://index.hu/belfold/2020/05/29/a_rendorseg_szerint_nem_vonatkozott_a_gyulekezesi_torveny_a_deak_teri_tuntetesre

 

A Magyar Teátrumi Társaság kiáll a Városligeti Színház mellett

MTI

Bognár Ferenc Magyar Nemzet

Karácsony Gergely főpolgármesternek címzett vasárnapi nyílt levelében a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) arra kéri a fővárosi önkormányzatot, hogy a Városligeti építési szabályzat (VÉSZ) módosításával ne lehetetlenítse el a Városligeti Színház visszaépítését az Ötvenhatosok terének végébe.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-magyar-teatrumi-tarsasag-kiall-a-varosligeti-szinhaz-mellett-8184326/

 

A német közszolgálati televíziózás szégyene

Georg Spöttle Magyar Nemzet

A német filmgyártás sosem tartozott a világ élvonalába, kis túlzással a legnagyobb sikerének a Cobra 11-et könyvelheti el. Eddig. Most azonban a német közszolgálati csatorna, az ARD Hollywoodba képzelte magát. Igaz, csupán leporolták a másik köztévé, a ZDF rémálmát, A döntés órái című filmet, amiért szintén nem járt volna csillag a hollywoodi Hírességek sétányán.

A Die Getriebenen, Az űzöttek eredetileg dokumentum-játékfilmnek készült, amely mindent megmagyaráz a migrációról a politikához kevésbé értő német választóknak. A közel kétórás produkciót látva a stuttgarti nyugdíjas, a hamburgi matróz és a berlini háziasszony heurékát kiáltva megvilágosodik. A lényeget azonban egy mondatban össze lehet foglalni: Angela Merkel egy szent, Orbán Viktor a gonosz. Egy kisiskolásoknak készített rajzfilmet is beleszámolva ez már a harmadik német oktatófilm, amely Magyarországot mint borzalmas diktatúrát ábrázolja.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-nemet-kozszolgalati-televiziozas-szegyene-8178575/

 

Elegem van az Európai Unióból

URSULA VON DER LEYEN ELNÖK ASSZONYT JÓL LÁTHATÓAN BEDARÁLTÁK A GLOBALISTA LIBERÁLIS ERŐK

Fricz Tamás Magyar Nemzet

Királyhegyi Pál, az ismert író, újságíró, humorista és forgatókönyvíró munkaszolgálaton vett részt. Az anekdota szerint két év után, ásás közben egy német katona belerúgott, ő pedig belezuhant a gödörbe. Megszólalt: „Na tudja mit? Most lett elegem az egészből.”

Szóról szóra ez jutott eszembe május 14-én csütörtökön délelőtt, miközben a Vadhajtások.hu-n élőben néztem, ahogyan az Európai Parlamentben immáron kétszázhetvennegyedszer a szörnyűséges magyar állapotokról, a demokrácia és a jogállam haláláról, a Magyarország elleni büntetések azonnali bevezetésének szükségességéről diskuráltak a nagyon-nagyon izgatott és szenvedélyes balliberális képviselők.

Miért lett hirtelen elegem az unióból?

https://magyarnemzet.hu/velemeny/elegem-van-az-europai-uniobol-8178458/

 

Tüntetők tomboltak a Fehér Ház környékén, Trump elnököt óvóhelyre vitték

origo

Gyújtogattak a Fehér Ház környékén, könnygázzal oszlatták a tömeget az amerikai fővárosban hétfő hajnalban. A zavargások alatt az elnök, Donald Trump és a családja is a Fehér Házban volt, az épület óvóhelyébe menekítették egy időre Trumpot a sajtóhírek szerint.Tovább folytatódnak a szélsőségesek erőszakos demonstrációi Amerikában.

 

https://www.origo.hu/nagyvilag/20200601-konnygazzal-kellett-oszlatni-a-tomeget-a-feher-haznal-miutan-gyujtogattak-a-kornyeken.html

 

Orbán Viktor: Dicsőség azoknak, akik életük árán is megvédték a magyar szabadságot - videó

ORIGO

A közösségi oldalára tett ki egy videót Orbán Viktor, amin Dobó István beszéde látható, amit az egri várvédőkhöz intézett a legendás filmben. A miniszterelnök a magyar hősökre emlékezik a videóval. A magyar hősök emlékünnepét ugyanis május utolsó vasárnapján tartják azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták Magyarországért.

 

https://www.origo.hu/itthon/20200531-orban-viktor-a-magyar-hosok-napja.html

 

Méltatlanul támadták a balliberálisok Káslert

Magyar Hírlap

 

Még az ellenzéki oldalról megszokotthoz képest is színvonaltalan támadásokban részesült a koronavírus ellen folytatott harc alatt Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője.

Miközben teljesen nyilvánvaló, hogy Magyarország kormánya sikeres védelmi tervet eszelt ki és hajtott végre a elmúlt hónapok során, a közös harc tervét csak megfúrni próbáló, a logikus és hatásos korlátozásokat akadályozó balliberális szekértábor folyamatosan hangoztatja, hogy ebben semmi sem volt a Fidesz-KDNP érdeme. 

A tényeknek ellentmondó nyilatkozataik között újra és újra elővették Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét, hogy élő céltáblának használják, ezzel prezentálva a koronavírus megfékezéséért folytatott küzdelem (csak általuk látott) bukását.

A támadások annyira feltűnőek és abszurdak voltak, hogy múlt pénteken Orbán Viktor a Kossuth rádióban is kiemelte:

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200531-meltatlanul-tamadtak-a-balliberalisok-kaslert

Arcátlanul

Galsai Dániel Magyar Hírlap

Fricska. Következzen egy többszörösen összetett mondat a magyar ellenzék jelenéről

Tehát: a DK-s életben tartói által kigúnyolt és relativizált trianoni gyász emléknapjára hirtelen egyperces általános néma megemlékezést hirdető főpolgármester egyszerűen lenácizott, lerasszistázott több ezer békésen, gyertyákkal tüntető embert, akik egy bestiális kettős gyilkosság áldozataira emlékeztek. Némi szövegértelmezéssel ebből összeáll Karácsony Gergely arcképe.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200530-arcatlanul

Szijjártó: Azért én foglalkozom az űrrel, mert az űr Magyarország határain kívül van

Felvetődhet a kérdés, hogy lehet, hogy egy külügyminiszter foglalkozik az űrrel kapcsolatos kérdésekkel. Erre az a válaszunk, hogy mivel az űr Magyarország határain kívül található, ezért külügyi kérdés

– mondta a közleménye szerint el Szijjártó Péter külügyminiszter annak kapcsán, hogy részt vett az Európai Unió űrtevékenységért felelős minisztereinek pénteki videokonferenciáján.

A miniszter szerint ebben az évben ünnepeljük a negyvenedik évfordulóját annak, hogy az első magyar űrhajós elindult az űrbe.

Ma már a külügyminisztériumnak dolgozik különleges tanácsadóként, az űrkérdések tehát közel állnak a szívünkhöz

https://24.hu/kulfold/2020/05/29/szijjarto-azert-en-foglalkozom-az-urrel-mert-az-ur-magyarorszag-hatarain-kivul-van/

SPIRÓ GYÖRGY: SEMMI NEM ÚGY VOLT, AHOGY HAZUDNI SZOKTAK RÓLA

„A konkrétumokon meg szoktam lepődni, a trendeken nem” – válaszolja Spiró György, amikor aktuálpolitikai eseményekről kérdezem. A Kossuth- és József Attila-díjas írót inkább a múltat illetően érik meglepetések: amikor archívumokban kutakodik, és történészek cikkeit olvasgatja, csodálatos összefüggésekre bukkan. Mire jött rá legutóbb, amikor az idei Margó fesztiválon debütáló könyve, a Malaccal teljes éveink című esszékötet szövegein dolgozott? A szerzővel a ’60-as évekbeli Eötvös Kollégium pezsgő világáról beszélgettünk, amelynek gyakran elfeledett-elferdített története jelenünkről is sok mindent elmond.

https://divany.hu/vilagom/2020/05/28/interju-spiro-gyorgy/

ÉLET ÉS IRODALOM

Kovács Zoltán

Tiszta udvar

Ez a kormány elismerést vár mindenkitől, mondja a kormányfő, hiszen gyorsan reagáltak. Ugyan mire? Maszkviselés ügyében homlokegyenest az ellenkezőjét mondták annak, amit az egészségügyi világszervezet, az orvosi kamara meg a józan ész diktált, tesztek kérdésében szintén. Ma már kiderült, bár az idevágó kérdésekre az illetékesek nem hajlandók válaszolni, hogy egy csomó használhatatlan, rossz minőségű, szükséges alkalmazási utasítások vagy fordítások nélküli cuccot hurcoltak be a kormányzati diadallal fogadott, Kínából érkező gépek. A miniszterelnök áprilisban saját kezűleg paskolta meg a papírládákat, amelyek némelyikére Kína hivatalos nyelvén írták: egészségügyi használatra alkalmatlan. Az ezt firtató kérdésekre válasz nincsen. Március közepén a miniszterelnök kopogó magabiztossággal jelentette be, hogy a védekezéshez szükséges összes anyagi és technikai eszköz, szakmai felkészültség rendelkezésre áll. Ebből a szakmai felkészültség alighanem az egyetlen, ami rendelkezésre állt, már legalábbis orvosi szinten. Ezeket az orvosokat azonban még valamikor a korábbi évtizedekben oktatták, ami pedig a legfelső, miniszteriális szintet illeti, lásd mint fent. Aztán azt is mondta, nem segít az unió, a türk tanácshoz fordul. Tény, hogy az uniótól jön támogatás, a türk tanácsról nem sokat tudni.

De ha valóban rendelkezésre álltak anyagi erőforrások, akkor vajon miért nem kapták meg a kórházi ápolók mind a mai napig a beígért ötszázezer forintot? A legújabb verzió szerint majd a Semmelweis-napon. Ugyan miért, ha egyszer rendelkezésre áll? 

https://www.es.hu/cikk/2020-05-29/kovacs-zoltan/tiszta-udvar.html

Asztaloscég és klímagyártó is tízmilliókat kapott Szijjártóéktól

Ezúttal három cég képviselői vehették át a támogatói okiratot Szijjártó Pétertől.

"A válság bizonytalanná tette a világpiaci kilátásokat, ezért belföldön a lehető legjobb feltételeket kell biztosítani az újrakezdésre készülő cégek számára" – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, majd újabb három cég képviselőinek adott át a versenyképesség-növelő program támogatását biztosító okiratot. Ilyet kapott legutóbb Matolcsy György fiának cége is.

https://hvg.hu/kkv/20200528_versenykepesseg_novelo_program_kormanytamogatas_szijjarto_peter

Az induló Pesti TV-hez igazoltak a távozó HírTV-sek

Néhány hét és hivatalosan is elindulhat a PestiSrácok tévéje.

https://hvg.hu/itthon/20200531_pesti_tv_hir_tv

Szlávik: A koronavírussal foglalkozó egészségügyi dolgozókat újraoltják BCG-vakcinával

Azokban az országokban, ahol a BCG-oltást már évtizedekkel ezelőtt kötelezővé tették, enyhébbnek tűnik a koronavírus-járvány lefolyása – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Szlávik János kiemelte: több helyen, például Ausztráliában is vizsgálják az összefüggést a tuberkulózis ellen védő BCG-oltás és a járvány enyhébb lefolyása között. Magyarországon is van egy olyan vizsgálat, amelyben a koronavírussal foglalkozó egészségügyi dolgozókat újraoltják BCG-vakcinával, és megnézik, megvédi-e őket a koronavírus súlyos lefolyása ellen – közölte.

Hozzátette: mivel azonban a járvány Magyarországon lecsengőben van, nem tudni, lesz-e eredménye a kutatásnak. Ám egy esetleges második hullám esetén feltehetően kiderül, hogy a beoltott egészségügyi dolgozók megfertőződnek-e vagy sem.

https://24.hu/belfold/2020/05/31/koronavirus-bcg-oltas-tuberkulozis-tbc-egeszsegugyi-dolgozok/

ELKÉPZELHETŐ, HOGY A KORONAVÍRUS IDŐVEL ALKALMAZKODIK AZ EMBERHEZ, DE EZ NEM FELTÉTLENÜL BAJ

Nem várhatjuk, hogy nyáron magától eltűnjön az új koronavírus, tényleg lehet jobban terjedő változata, és ne tekintsünk csodaszerként az antivirális gyógyszerekre – mondta a Qubitnek Müller Viktor, az ELTE TTK Elméleti Biológiai és Ökológiai tanszékének tudományos munkatársa, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy továbbra is fontos a járványtani intézkedések betartása és a társadalmi távolságtartás, mert ezek lényegesen lassíthatják a járvány újbóli felfutását.

Müller, aki a HIV vírusfertőzés és HIV-járványok számítógépes modellezésével, valamint az adaptív immunitás és kórokozók evolúciójának kérdéseivel foglalkozik, legutóbb február elején nyilatkozott a Qubitnek. Akkor részben arról kérdeztük, hogy befolyásolhatja-e az új koronavírus terjedését a nyár közeledte, így a mostani beszélgetést is innen indítottuk.

https://qubit.hu/2020/06/01/elkepzelheto-hogy-a-koronavirus-idovel-alkalmazkodik-az-emberhez-de-ez-nem-feltetlenul-baj

Szabadlábon védekezhet a bosnyák-horvát miniszterelnök, akit használhatatlan kínai lélegeztetőgépek miatt vettek őrizetbe

Elutasította vasárnap a boszniai-hercegovinai bíróság az ügyészség letartóztatási kérését, mert nem tartja indokoltnak Fadil Novalic, a Bosnyák-Horvát Föderáció miniszterelnöke őrizetben tartását a koronavírus-járvánnyal összefüggő korrupciós ügyben. 

A bíróság elrendelte Novalic és két társa szabadlábra helyezését, mert megítélése szerint az ellenük indított eljárás lefolytatásához nem indokolt fogva tartani őket. Az ügyészség fellebbez a döntés ellen. 

https://444.hu/2020/05/31/szabadlabon-vedekezhet-a-bosnyak-horvat-miniszterelnok-akit-hasznalhatatlan-kinai-lelegeztetogepek-miatt-vettek-orizetbe

Mint egy kis Napóleon. Sötét és magányos – így látták három évtizeddel ezelőtt Orbánt

1992-ben tizenegy fiatalember utazott az Egyesült Államokba egy hat hetes tanulmányútra, köztük egy fiatal demokrácia fiatal politikusa: Orbán Viktor. A tanulmányi úton részt vett Marcel Haenen, az NRC holland lap újságírója is, aki felidézte három évtized távlatából, hogy milyen is volt a fiatal Orbán. Bár visszatérő elem, hogy emberek összehasonlítják a fiatal Orbánt napjaink politikusával, de Haenen riportját az egészen intim személyesség teszi érdekessé, ahogy a többi visszaemlékezővel, köztük a Németh Zsolt fideszes parlamenti képviselővel, felidézik a 29 éves Orbán Viktor amerikai kalandját.

1992-ben a German Marshall Fund of the United States kiválasztott 11 fiatal európai vezetőt, hogy egy hathetes tanulmányi úton vegyenek részt az Egyesült Államokban, a téma a jog és demokrácia fontossága volt. Az úton két lengyel, két francia, három német, két holland és két magyar vett részt, Németh és Orbán.

„Viktor rendszerint hatkor kelt, és angol szavakat gyakorolt”

– mesélte Németh, akit videóchaten ért el Haenen.

A nyugat nagy várakozásokkal tekintett Orbánra, aki az oroszok kivonulását követelő, valamint a Nagy Imre temetésén mondott beszédével tüntette ki magát a nemzetközi nyilvánosság előtt.

A TANULMÁNYI ÚTON ORBÁNT FŐLEG AZ AMERIKAI KÜLPOLITIKA FEJLŐDÉSE, VALAMINT AZ ALKOTMÁNYOS JOG ÉS A HATALMI ÁGAK SZÉTVÁLASZTÁSA ÉRDEKELTÉK.

Azonban már ekkor sem rejtette véka alá az ambícióit. Az első nap, amikor mindenki bemutatkozott, azt mondta:

"ORBÁN VIKTORNAK HÍVNAK, A FIDESZ VEZETŐJE VAGYOK, ÉS ÉN LESZEK MAGYARORSZÁG KÖVETKEZŐ MINISZTERELNÖKE."

https://index.hu/belfold/2020/05/30/mint_egy_kis_napoleon._sotet_es_maganyos._igy_lattak_harom_evtizeddel_ezelott_orbant/

Éhezés vár a jövedelem nélkül maradtakra

A kormány közömbösen nézi, ahogy családok jövedelem nélkül maradnak. Nem érdekli az éhezők, a rosszul tápláltak sokasága – mondta Herczog László, volt szociális és munkaügyi miniszter, aki szerint egy politikai vallomás, hogy ma már nincs ilyen minisztérium. Számára ez azt jelenti, hogy a kormányt kevésbé, vagy egyáltalán nem izgatja a szociális kérdéskör.

A volt miniszter hangsúlyozta, hogy a szociális válságot nem a mostani kormány okozta, viszont ennek kezelése igenis kormányzati felelősség. A közmunkások számának százezerrel való emelése csak akkor lehetne jó lépés, ha értelmes, érdemi munkával tudnák ellátni a munka nélkül maradtakat. De még a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat is háromszázezer fölötti munkanélküliséget jelentett legutóbb, így tehát legalább kétszázezer ember esetében vált kérdésessé, mi kerül az asztalra. Rájuk éhezés és rosszul tápláltság vár – fejezte ki aggodalmát Herczog László.

https://hirklikk.hu/klikktv/ehezes-var-a-jovedelem-nelkul-maradtakra/120

Kentaurbeszéd – Milyen ebben a világban?

Lengyel László Balla Zsófia

„Egy ilyen kiszólás nem véletlen, hanem politikai közlemény a mi megrendült demokráciánkban. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy az Országgyűlés elutasította az isztambuli egyezmény ratifikálását.”

Lengyel László (L. L.): Milyen ebben a világban élni és meghalni? „javíthatatlanul / gyógyíthatatlanul” – írtad Hazádnak című versedben. A karantén rendületlenül bezárja az embert a hazájában. És a mi magyar karanténunk „javíthatatlanul és gyógyíthatatlanul” zárt falai közé. Hol a hazád? Ismerős és otthonos neked ez a világ?

 Balla Zsófia (B. Zs.): Azt kérdezed, mi történt velünk a világjárvány idején. Bármilyen furcsa: kezdettől fogva ismerős érzés fogott el. Ismerősség vagy otthonosság? Arra emlékeztetett, amit korábban a sztálinizmus, majd – 24 éven át – a Ceauşescu-diktatúra alatt egyszer már átéltem. Kisebbségiként, mindig.

 

https://nepszava.hu/3079833_kentaurbeszed--milyen-ebben-a-vilagban

 

Felfelé megejtően kedves, lefelé kíméletlenül tapos – Portré Kásler Miklósról, akinek sorsát már eldöntötte Orbán Viktor

SZERZŐ: BUJÁK ATTILA

Sebész és onkológus, egészségügyi csúcsmenedzser, nevéhez és 26 éven át igazgatott intézményéhez (Országos Onkológiai Intézet, OOI) fűződik a rákgyógyítás centralizálása, a Magyarországon érvényes gyógyítási protokoll kidolgozása. Ugyanakkor, mint mondják, a hazai rákgyógyítás kétes helyzetében, területi egyenetlenségében, a rosszabbul ellátott régiók egészségügyi leszakadásában, a tényben, hogy a rák Magyarországon „kettes számú halálok”. A lakosság önpusztító életmódja mellett részes a doktor beszűkült szelleme, önfényező nárcizmusa, akarnoksága is. Újabban maga a miniszterelnök hirdette ki: Kásler történelmi szerepet játszott. Pillanatnyilag úgy tartják, minisztersége már csak jelkép. Marad, de politikai értelemben megbukott. Ám ha zeng az ég, ha valakit ennyire bírálnak, azt a miniszterelnök makacsul tartja.

https://168ora.hu/itthon/felfele-megejtoen-kedves-lefele-kimeletlenul-tapos-portre-kasler-miklosrol-akinek-sorsat-mar-eldontotte-orban-viktor-185991

 

A Mészáros-érdekeltségű Viresol szennyezte a vizet, mégis a Mátrai Erőmű fizette az ötmilliós bírságot

Bár bizonyítottan Mészáros Lőrinc búzafeldolgozója, a Viresol Kft. szennyezi az Őzse-völgyi víztározót, illetve a környék vizeit, mégsem a cég, hanem a Mátrai Erőmű kapott ötmillió forintos büntetést – olvasható Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő Facebook-bejegyzésében.

A politikus mindezt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól tudta meg. A Szél Bernadett kérdésére érkezett hivatalos válaszban a következő olvasható. „A vonatkozó ágazati jogszabályok alapján az Igazgatóság a vízszennyezés közvetlen okozójával, az Őzse-völgyi tározó üzemeltetőjével szemben lefolytatta a hatósági eljárásokat. Az Igazgatóság az üzemeltetőt a 2019.07.22. és 2019.08.28. között okozott rendkívüli vízszennyezés miatt 2.104.302,- Ft bírság, majd a 2019.11.14. és 2019.12.05. között okozott rendkívüli vízszennyezés miatt 2.923.258,-Ft bírság megfizetésére kötelezte, aki a fizetési kötelezettségeit teljesítette. A kiadott kötelezések ellen fellebbezés nem érkezett.”

https://magyarhang.org/belfold/2020/05/28/a-meszaros-erdekeltsegu-viresol-szennyezte-a-vizet-megis-a-matrai-eromu-fizette-az-otmillios-birsagot/

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.