2020, június 17 - 08:26 Sajtószemle

Az egyik kezével elvette, a másikkal rögtön vissza is adta magának a hatalmat a Fidesz

A parlamenti képviselők kedden szavaztak a veszélyhelyzet megszüntetéséről, majd rögtön utána átment az a törvényjavaslat is, amellyel Orbán Viktor lényegében ismét különleges felhatalmazást kapott.

Az Országgyűlés kedden tizenkét előterjesztésről szavazott, miután megemlékeztek Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének évfordulójáról. A kormány március 11-én hirdette ki a veszélyhelyzetet, majd a hónap végén a Fidesz-kétharmad elfogadta a felhatalmazási törvényt is, amivel lényegében a rendeleti kormányzást vezették be a veszélyhelyzet idejére.

Kedden az országgyűlési képviselők először:

megszavazták a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény visszavonását és felhívták a kormányt a veszélyhelyzet megszüntetésére (ez utóbbi június 20-án történhet meg), majd rögtön utána

igent mondtak a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokra és az egészségügyi készenlétre, tehát arra, mi jön a veszélyhelyzet után.

https://hvg.hu/itthon/20200616_Az_egyik_kezevel_elvette_a_masikkal_rogton_vissza_is_adta_maganak_a_hatalmat_a_Fidesz

Megszavazták a különleges gazdasági övezetek törvényét

Beindult a törvénygyár: amellett, hogy a parlamentben megszavazták a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt és az ezzel összefüggő átmeneti szabályokat, egy sor más fontos törvényt is elfogadtak. Döntöttek például a 2020-as költségvetés átírásáról, a különleges gazdasági övezetekről, de még az Erzsébet-táborok és az illetékek szabályain is változtattak.

https://hvg.hu/gazdasag/20200616_parlament_kulonleges_gazdasagi_ovezetek_koltsegvetes_taborok_illetek_szavazas

Házkutatást tartott a rendőrség az MSZP "mentős videójának" ügyében

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda rémhírterjesztés miatt indított nyomozást, a rendőrség azt nem közölte, ki az ügy gyanúsítottja.

Gyanúsítottként hallgatott ki egy nőt a rendőrség a "mentős videó" miatt – jelentette be Gál Kristóf, az ORFK szóvivője az operatív törzs tájékoztatóján. Annyit tett hozzá, hogy a nőnél házkutatást tartottak, szabadlábon védekezhet.

https://hvg.hu/itthon/20200616_mentos_video

Magyar bankban akarhatott tisztára mosni kétmillió dollárt a zimbabwei kormány

A pénzmozgás a MagNet Banknak lett gyanús, a NAV pedig az Interpolt is értesítette kiszivárgott dokumentumok szerint.

Pénzmosás miatt nyomoznak a magyar hatóságok, miután egy alig két hónapos cégnek a MagNet Bankban nyitott számlájára 2 millió dollárt utalt a zimbabwei kormány – írja a ZimLive.com. A cikk szerint – amivel a G7.hu is foglalkozott – a zimbabwei kormányzat a koronavírus-járványt kihasználva túlárazva szerez be teszteket és védőfelszereléseket olyan cégekkel szerződve, amelyek a zimbabwei elnökhöz, Emmerson Mnangagwához köthetők.

https://hvg.hu/kkv/20200616_zimbabwe_penzmosas_magnet_interpol

Bemutatták a járványügyi bevetési egységet, kijárási tilalmat is elrendelhet a vezetője

A veszélyhelyzet megszűnése után a járványügyi bevetési egység fog részt venni az elsődleges feladatok végrehajtásában. Az egység vezetője egészen széles körben intézkedhet, látogatási tilalmat, kijárási tilalmat, területlezárást, és kijárási korlátozást is rendelhet.

https://hvg.hu/itthon/20200616_jarvanyugyi_bevetesi_egyseg_szabo_eniko

Süddeutsche Zeitung: Minden ütőkártya Orbánnál marad a rendkívüli felhatalmazás visszaadása után is

A német lap elemzése elmagyarázza olvasóinak, hogy a rendeleti kormányzás úgy megy, hogy marad is.

Orbán Viktor azt mondja, hogy szombaton a jogállam jegyében szolgáltatja vissza különleges jogkörét a Parlamentnek, a bírálók szerint viszont szemfényvesztésről van szó, mert a kormányfő meg akarja büntetni mindazokat, akik a szemére hányták, hogy diktatúrát csinál az országból – olvasható a legnépszerűbb német napilapban. A Süddeutsche Zeitung elemzője, Tobias Zick megjegyzi: a kérdésben, ahogy az már csak szokás a demokráciákban, ideértve még az illiberális változatot is, a törvényhozás dönt. Orbánnak nem kell túlzottan félnie, hogy a képviselők többsége elutasítja erre vonatkozó kívánságát. Vagyis a miniszterelnök saját akaratából válik meg rendkívüli felhatalmazásától, ami március végén igen éles kritikát váltott ki Brüsszelben.

Erről szól még a cikk:

Járványról és politikáról

Emberi jogi aggályokról

Soros Györgyről

Fake newsról

https://hvg.hu/360/20200616_orban_suddeutsche_zeitung_felhatalmazasi_torveny

A lengyel közmédia szerint az ellenzéki elnökjelölt a külföldi zsidók érdekeit tartaná szem előtt a lengyel emberek helyett

A lengyel köztelevízión futó politikai műsor vetette fel, hogy a közelgő elnökválasztás legerősebb ellenzéki jelöltje, Rafal Trzaskowski a hazai helyett a külföldi érdekeket tarthatja szem előtt, és ez megjelenik abban is, ahogy a zsidóknak nyújtandó kárpótlás kérdéséhez hozzáállna, írja a Reuters.

https://444.hu/2020/06/16/a-lengyel-kozmedia-szerint-az-ellenzeki-elnokjelolt-a-kulfoldi-zsidok-erdekeit-tartana-szem-elott-a-lengyel-emberek-helyett

Észak-Korea felrobbantotta azt az épületet, amit eddig Dél-Koreával közösen használtak

A lépés csak pár órával azután történt, hogy Észak-Korea jelezte, készek katonákat vezényelni a két országot elválasztó demilitarizált zónába. Az irodát 2018-ban nyitották újra, a két Korea közötti kapcsolatok enyhülésének jeleként: mivel a két ország között nincs hivatalos diplomáciai kommunikáció, az épület egy kvázi nagykövetségként is működött. Az épületben valószínűleg nem tartózkodott épp senki, mivel a koronavírus-járvány miatt átmenetileg nem működött. 

https://444.hu/2020/06/16/eszak-korea-felrobbantotta-azt-az-epuletet-amit-eddig-del-koreaval-kozosen-hasznaltak

Egy játékos anyanyelve magyar a nemzetpolitikai okokból milliárdokkal támogatott topolyai focicsapat keretéből

Még akkor is harmadosztályúak voltak,  amikor Orbán Viktor miniszterelnök 2018.szeptember 27-én felavatta Topolyán a durván 3 milliárd forint magyar költségvetési támogatásból épült akadémiát. Ehhez képest nem egészen két évvel később már a szerb első osztályban játszanak, nem is akárhogyan: a te adódból is kipattintott csapat egy fordulóval a vége előtt a harmadik helyen áll, csak a két patinás belgrádi szerb nagycsapat, a Crvena Zvezda és a Partizan előzik meg, és ha sikerül a velük most azonos pontszámmal álló újvidéki Vojvodina előtt maradniuk, Európa Liga-selejtezőt játszhatnak.

A TSC ráadásul nemcsak a fent említett 3 milliárdos állami támogatást kapta Magyarországtól.

Egy 2019. december 27-ei kormányhatározat szerint 2020-ban a TSC 2,5 milliárd forint állami támogatást kap a magyar kormánytól, amivel a második legtámogatottabb határon túli magyar fociklub az idén 2,8 milliárdot kapó Csíkszereda után. 

https://foci.444.hu/2020/06/16/egy-jatekos-anyanyelve-magyar-a-nemzetpolitikai-okokbol-milliardokkal-tamogatott-topolyai-focicsapat-keretebol

„Ha már az 500 ezer forintot nem kapjuk meg, legalább annyit mondhattak volna, hogy köszi”

A szociális szféra dolgozói nem kapnak az egészségügyi alkalmazottaknak járó 500 ezer forintos juttatásból, de még jobban fáj nekik, ha semmibe veszik őket, pedig a járvány idején ők is a frontvonalban harcoltak. A szakszervezetük még csak választ sem kapott megkeresésére a kormánytól.

https://24.hu/belfold/2020/06/16/szocialis-szfera-500-ezer-forint-jutalom/

Deutsch Tamás megmondja, mi a rasszizmus: az, amit az Európai Unió csinál Magyarországgal

Az amerikai antirasszista tiltakozás-hullámból kinövő, Nyugat-Európában elsősorban az Egyesült Királyságban és Belgiumban aktív szobordöntő mozgalomról, és Magyarország európai uniós megítéléséről eregethette az éterbe a gondolatait Deutsch Tamás, fideszes európai parlamenti képviselő az Euronews kérdéseire.

Nem esett nehezére összekötni a két témát.

Deutsch szerint a rabszolgatartó és gyarmati múlthoz kötődő, vagy nyíltan rasszista nézeteket valló történelmi személyiségek köztéri szobrainak ledöntése Magyarországról nézve arra hasonlít, „amit mi ötven hatvan évvel ezelőtt már kénytelenek voltunk megtapasztalni itt Közép-Európában és Kelet-Európában, amikor a kommunisták hatalomra kerültek”, és próbálták „hihetetlenül igazságtalan és szelektív módon újraírni Magyarország, Lengyelország és a cseh nemzet vagy Csehszlovákia történetét.”

Szerinte „a rasszizmust súroló az a gyakorlat”, ahogyan mainstream európai politikai szereplők

a lehető legdurvább előítéletek mentén kollektív bűnösséget hirdettek Magyarországgal szemben

https://444.hu/2020/06/16/deutsch-tamas-megmondja-mi-a-rasszizmus-az-amit-az-europai-unio-csinal-magyarorszaggal

Elfogadta a parlament az örökbefogadást felgyorsító törvénymódosítást

Ellenszavazat nélkül elfogadta kedden az Országgyűlés azt a törvénymódosítást, amely jelentősen lerövidíti az örökbefogadási eljárást, választhatóvá teszi az eddig kötelező felkészítő tanfolyamat, és 6 helyett 3 hónap utána örökbe adhatóvá teszi a családjukból kiemelt gyerekeket, ha a szüleik nem látogatják őket.

A törvényjavaslatot Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár nyújtotta be még május 12-én, főbb elemei a következőek:

https://444.hu/2020/06/16/elfogadta-a-parlament-az-orokbefogadast-felgyorsito-torvenymodositast

Kásler Miklósból lassan nagyobb járványügyi hőst farag Orbán Viktor, mint saját magából

Kásler csetlett-botlott a járvány idején, teljesen felesleges konfliktusokat vállalt a Magyar Orvosi Kamarával, ellentmondásos utasításokat adott ki, Orbán pedig inkább a kipróbált Pintér Sándorban bízott. A kormányfő váratlan dicsérete leginkább annak szól, hogy akit támadnak, ő megvédi, de közben a belügyminiszter világítja át az egészségügyet.

https://444.hu/2020/06/15/kasler-miklosbol-lassan-nagyobb-jarvanyugyi-host-farag-orban-viktor-mint-sajat-magabol

Operettszínházi zaklatás: hangfelvételekkel bizonyítanák igazukat az áldozatok

Nagyon sokáig féltem. És ez a félelem odáig vitt, hogy a végén, hogyha egyedül voltam az irodában, bezártam az ajtót, hogyha esetleg jönne, akkor ne tudjon bejönni

 mondta az RTL Klub Fókusz című műsorában az Operettszínház egyik volt dolgozója, aki pár hete, az Indexnek nyilatkozott először arról, milyen zaklatások és megaláztatások érték a színházban, elsősorban a volt ügyvezető, Kriza Zsigmond részéről. A műsornak a másik korábbi megszólaló is interjút adott, de mindketten kitakart arccal és eltorzított hanggal, továbbra is megőrizve anonimitásukat. A riporter kérdésére, hogy alá tudják-e bizonyítékokkal támasztani állításaikat, egyikük a következőt felelte:

Lehet bizonyítani tanúkkal, akiknek a támogatását magunkénak tudjuk, és lehet bizonyítani hangfelvételekkel is.

Az Operettszínház igazgatója, Kiss-B. Attila múlt héten elismerte, hogy zaklatásgyanú miatt távozott Kriza Zsigmond a színháztól, és azt is állította, hogy egy külső szakemberekkel lefolytatott vizsgálat nem igazolta az állításokat.

https://24.hu/kultura/2020/06/16/operettszinhaz-zaklatas-hangfelvetel-kriza-zsigmond-kiss-b-attila/

1800 milliárd forintot lapátolt ki az Audi az országból, Orbánék újabb segítséget adnának neki

Ha valaminek, hát az Audi-gyárnak bizonyosan kell magyar állami segítség. Orbán Viktor kormányfő tegnap a győri üzemben tartott megtekintést, és olyant mondott, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatása még az olyan, világszínvonalon kiemelkedő gyárakat is rendkívül érzékenyen érinti, mint az Audi, és az is nyilvánvaló, hogy a gazdaság újraindításához, még a saját lábán megálló Audi-gyár újraindításához is kell kormányzati segítség.

Végigpörgetve a multinacionális vállalat győri gyárának elmúlt évekről leadott beszámolóit, kissé más kép rajzolódik ki.

https://24.hu/fn/gazdasag/2020/06/16/audi-profit-osztalek-kivetel-hazavisz-haszon-milliard-1800-orban-viktor-nemet-2000/

Brüsszel a veszélyhelyzet megszüntetésével is tovább vizsgálódik

Judi Tamara (Brüsszel) Magyar Nemzet

Éberek maradunk: nyomon fogjuk követni, hogy a jogállamiságot, alapvető jogokat és a közösségi jog alkalmazását érintő intézkedéseket miképp szüntetik meg – közölte az Európai Bizottság nemrég a Magyar Nemzettel, annak margóján, hogy a magyar Országgyűlés ma elfogadta a rendkívüli jogrend megszüntetéséről szóló törvényt, valamint átmeneti szabályokról döntött. Ahogy a brüsszeli testület jogállamisági ügyekben illetékes szóvivője lapunknak elmondta: ez minden egyes EU-tagállamra igaz, tehát valamennyi uniós országban, egészen az utolsó, a vírus nyomán bevezetett rendkívüli intézkedés megszüntetéséig vizsgálják a helyzetet. – A bizottság már a kezdetektől következetesen állította, hogy minden hasonló intézkedésnek időben meghatározottnak kell lennie, és csak addig tarthat, ameddig a helyzet azt valóban megköveteli. El is várjuk az uniós országoktól, hogy amennyiben a világjárvány elleni küzdelem már nem igényli, szüntessék meg a rendkívüli szabályokat – nyomatékosította kérésünkre a testület.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/brusszel-a-veszelyhelyzet-megszuntetesevel-is-tovabb-vizsgalodik-8249862/

Pusztító vegyület

Gajdics Ottó Magyar Nemzet

Szegény budapestiek! Mit tettetek a fővárosunkkal? Egyre többször fakadnak ki így ismerőseim, amikor a moslékkoalíció rombolásának legújabb híreivel szembesülnek. Minden egyes nap, amit a balliberális politikai kalandorok Budapest élén töltenek, azt bizonyítja, hogy túl sokat képzeltünk róluk, amikor alkalmatlannak neveztük őket. Amellett, hogy semmilyen elképzelésük nincs ma sem a főváros élhetőbbé tételéről, számos eset bizonyítja, hogy megszerzett pozícióikat kizárólag kormányellenes tevékenységük szervezésére és finanszírozására használják. Városvezetői képességeiknek hiánya nagy adag rosszindulattal párosul, és ez a vegyület iszonyatos pusztítást végez az élet minden területén.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/pusztito-vegyulet-vezer-8247684/

Láng Zsolt nagyon kemény üzenetet küldött Karácsonynak

FACEBOOK Magyar Nemzet

Láng Zsolt közösségi oldalán reagált a főpolgármesternek a Lánchíd felújításával, illetve az augusztus 20-ai programsorozat kiadásaival kapcsolatos kijelentéseire.

A Lánchíd a fővárosi önkormányzat tulajdona. A tulajdon nemcsak jogokkal jár, hanem kötelességekkel is. Például a szétmálló, lassan balesetveszélyes műtárgyak felújításának kötelezettségével. Az éves több mint 300 milliárdos költségvetési pénz erre van – írta a Fidesz budapesti elnöke.

Ha van forrás öt főpolgármester-helyettesre, párttanácsadók és anarchista aktivisták milliós megbízásaira, párttársak brüsszeli posztolgatására 112 millióért, 1,7 milliós fizetésű PR-vezetőkre, akkor a nemzet egyik szimbólumának megóvására miért nem jut? – tette hozzá.

https://magyarnemzet.hu/belfold/lang-zsolt-nagyon-kemeny-uzenetet-kuldott-karacsonynaka-8249436/

Ötvenmilliárd forintból épülhetnek oktatási intézmények

MTI Magyar Nemzet

Ötvenmilliárd forintból épülhetnek köznevelési intézmények és iskolai sportlétesítmények Magyarországon a következő években – jelentette be Varga Mihály a közösségi oldalára feltöltött videóban, miután aláírta az erről szóló hitelszerződést az Európa Tanács Fejlesztési Bankjával (CEB).

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/otvenmilliard-forintbol-epulhetnek-oktatasi-intezmenyek-8249196/

Orbán Viktor üzent a nemzetközi és hazai diktatúrázóknak - videó

origo

"Szavazás a rendkívüli jogrend megszüntetéséről. Fantasztikus, vissza nem térő lehetőség! A nemzetközi és hazai diktatúrázók olcsón megúszhatják!" - írta a miniszterelnök. 

https://www.origo.hu/itthon/20200616-orban-viktor-rendkivuli-jodrend-facebook.html

Farkas Örs: A különleges jogrend visszavonása a baloldal hiteltelenségét bizonyítja

BORDÁCS BÁLINT, origo

Az Országgyűlés kedden visszavonhatja a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet, ami "ékes példája" a baloldal hiteltelenségének - mondta Farkas Örs, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője felelevenítette: a különleges jogrend bevezetésekor a baloldali pártok azzal hitegették a hazai és a nemzetközi közvéleményt, hogy egy diktatórikus eszközről van szó, az ellenzéki képviselőket be fogják börtönözni, az ellenzéki sajtónak pedig "befellegzett".

https://www.origo.hu/itthon/20200616-farkas-ors-a-kulonleges-jogrend-visszavonasa-a-baloldal-hiteltelenseget-bizonyitja.html

Szép summát vont el a költségvetésből Mészáros Lőrinc, hogy Orbán szenvedélyét finanszírozhassa

Egyes, jól körülhatárolható cégek többet fizetnek a látvány-csapatsportok támogatására, mint amennyit a költségvetésbe betolnak.

A most nyilvánosságra került TAO esetében is alapos feltételezéssel élhetünk, hogy az marad a felcsúti polgármester közelében. Konkrétan a miniszterelnök által alapított és Mészáros Lőrinc elnöklése alatt működő A Felcsúti Utánpótlás-Neveléséért Alapítvány kasszájába vándoroltak a forintok a költségvetés helyett. Egyelőre nem minden Mészáros-érdekeltség tette közzé az éves beszámolóját mostanáig, sőt, amelyek igen, azok se minden esetben tüntették fel a látvány-csapapsport támogatásra szánt összeget. A fenti négy társaság példáján keresztül azonban jól látszik, hogy az állami közbeszerzéseken és nagy beruházásokon felhízlalt NER-cégek gyakran jobban dotálnak sportcélokat a közpénz jellegét elvesztett adóforintjaikkal, mint amennyit az államkasszába csorgatnak vissza. A négy társaság - melyek között kisebbek is vannak - összesen 854 millió forintot pumpált a TAO-támogatások rendszerébe, ezzel párhuzamosan a költségvetésbe ennél kevesebbet, 839 millió forintot fizettek be a sokmilliárdos árbevételük után.

https://nepszava.hu/3081736_szep-summat-vont-el-a-koltsegvetesbol-meszaros-lorinc-hogy-orban-szenvedelyet-finanszirozhassa

Jókor címmel új kormányzati propaganda-magazin indul nyugdíjasoknak

A több mint 2 milliós példányszámú új lappal az Orbán-kormány a nyugdíjasokat igyekszik közvetlenül megszólítani. A 16 oldalas magazin első számában rögtön Orbán Viktor köszönti az idősebbeket.

Az MTI erről szóló tudósítása szerint a Jókorban az idősek egyebek mellett egészségügyi kérdésekről, a nagyszülői gyedről, vagy a Nők 40 programról is olvashatnak. Nyitrai Zsolt elmondta, hogy a lapot az Idősek Tanácsa kezdeményezésére indították el. Nyitrai Zsolt szavai szerint a szervezet egy olyan hiteles tájékoztatókiadvány megjelentetését szorgalmazta, amely a legfontosabb közérdekű információkat tartalmazza a nyugdíjasoknak.

https://media1.hu/2020/06/16/jokor-cimmel-uj-kormanyzati-propaganda-magazin-indul-nyugdijasoknak/

Radnóti Zsuzsa: Szabadság felsőfokon

A szerző Kossuth- és Jászai Mari-díjas dramaturg.

A Színház-és Filmművészeti Egyetem elleni bújtatott kormányzati támadásról.

A Színművészeti Egyetem átalakítási határideje: 2020. szeptember 1.

Ez az elképesztően korai dátum riasztó hozzá nem értést takar, vagy egyszerűen egy hivatalos diktátum, amely semmilyen józan ellenérvet nem vesz figyelembe. Egy ilyen bonyolult, hálózatszerűen felépített, sokfunkciós intézmény esetében a rapid átalakítás következményei beláthatatlanok. (Vagy talán létezik egy másik, még nem is körvonalazott szándék: a lassú kivéreztetés, amikor hosszabb idő alatt cserélik le az egész vezetést, leváltják, elküldik, nyugdíjba küldik vagy maguktól elmennek az alapemberek.) Minden intézmény életében az időmúlással és a változásokkal párhuzamosan reformokat, konkrét változásokat szoktak végrehajtani, ami azonban mindig belső, szerves előkészítés, tervezés eredménye kell, hogy legyen.

Európa boldogabb felén az aktuális, központi kormányzatok rendszerint szellemi, de jóval inkább költségvetési, pénzügyi támogatásokkal biztosítják egy-egy nemzetileg, nemzetközileg kiemelt kulturális intézmény fennmaradását, zavartalan, folyamatos működését, önállóságát, döntési szabadságát. És ha ezt az autonómiát, ezt a független létezést bárhol, bárki részéről, bármilyen szférából (állami vagy civil szférából) politikai vagy egyéb támadás érné, akkor inkább megvédik, mint sorsára hagyják.

https://hvg.hu/kultura/20200615_Radnoti_Zsuzsa_Szabadsag_felsofokon

Müller Cecília: Egészséges nagyik vigyázhatnak az egészséges unokáikra, és legyen tisztaságcsomag-batyu

Gyakorlatilag lezajlott a koronavírus-járvány első hulláma – jelentette ki az operatív törzs keddi tájékoztatóján Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos a reggel ismertté vált járványügyi adatokkal kapcsolatban megjegyezte: 

„Jó hír, hogy csak egy új fertőzött van, valamint változatlanul két és félszer többen gyógyultak fel, mint ahányan aktív fertőzöttnek számítanak. Az ő számuk ugyanis már ezer alá csökkent.”

  – Életünk egyre inkább a régi kerékvágásba tér vissza, és bár a pandémia a világban még zajlik, és az „éberséget” fenn kell tartanunk, már senkinek nem mondom, hogy maradjunk otthon – fogalmazott Müller Cecília, aki szerint a veszélyhelyzet megszüntetésével „mindannyian fellélegzünk, rendeződhetnek emberi kapcsolataink”.

https://nepszava.hu/3081762_muller-cecilia-egeszseges-nagyik-vigyazhatnak-az-egeszseges-unokaikra-es-legyen-tisztasagcsomag-batyu

Csődök sorozata jöhet

A koronavírus-járvány negatív hatásai miatt világszerte fokozódnak a hitelkockázatok, emiatt a tavalyinál sokkal több cég válhat fizetésképtelenné. Az USA-ban például 43, Németországban 12 százalékos növekedés várható e téren.

https://nepszava.hu/3081772_csodok-sorozata-johet

Marnitz István Pénz a kukában

A jelek szerint a Fidesz sehogy sem tud zöld ágra vergődni a világ ama kis szegleteivel, amelyek nem anyagukban kereszténydemokraták, pontosabban fideszesek. Minthogy azonban még mindig viszonylag sok ilyen kis szeglet zavarja az idilli képet, sőt egyre több, ezek egyre több törődést igényelnek. Bár kormányunk küzd, intézkedik és kezel, valljuk be, ezek az engedetlen bagázsok inkább csak elcseszik a többre hivatott államférfi napját.

Itt van például a szemét. A kosz egyre csak gyűlik, gyűlik. Valahogy össze kéne szedni. Bár a modern társadalmak e kihívással pár száz éve eséllyel küzdenek, Orbán Viktor világában kevéssé kiemelt téma. Így az alapmegoldást alkalmazta: amit a liberálbolsevikok csináltak, az biztos rossz. Csináljunk hát mindent másképp, mert az csak jó lehet. Mit tettek a komcsik? Hagyták az önkormányzatokat emelni a kukadíjat. Igaz, a házak elől így elkerült a szemét. 

Orbánék hát lefújták az - akkor szinte csak fideszes - polgármesteri hivatalokban zajló, belterjes bulit. Központosították az ármegállapítást, megtiltották a magáncégek részvételét és a profitot, illetve befagyasztották, majd tíz százalékkal csökkentették a díjakat.

Vagyis a problémákat mindeddig a szőnyeg alá söpörték. Csak az a gond, hogy mára már nem látszik a szőnyeg. Miközben a fővárosiak szemetét elszállító FKF kasszája üres, egy titkos minisztériumi anyag kerek-perec kijelenti, hogy az újítások nem váltak be.

https://nepszava.hu/3081732_penz-a-kukaban

És ha tévedtek a tudósok?

Huss, elvitte egy nyári denevér: laikusként könnyen úgy tűnhet, hogy a járvány és az egész koronavírus-para ugyanolyan gyorsan eltűnt az életünkből, ahogy jött. Lehet persze, hogy sokkal durvább lesz a második hullám, de az apokalipszis négy lovasa egyelőre csendben elporoszkált, a hírfolyamokban a járvány helyett George Floydot és leomló szobrokat látunk, és a vírus, ami totálisan felforgatta a hétköznapjainkat, recesszióba taszította a világgazdaságot és háborús pszichózist okozott, szinte felszívódott. Anélkül hogy vakcina vagy gyógymód készült volna.

HOGY FOG KIJÖNNI EBBŐL A TUDOMÁNY?

Az, hogy alul- vagy túlkezeltük-e a Covid-19-et, valószínűleg csak évek múlva fog kikristályosodni. A szakértők, például a berlini fővirológus Christian Drosten, előre figyelmeztettek, hogy ha eléggé sikeresek leszünk a védekezésben, az emberek utólag feleslegesnek ítélik majd az erőfeszítéseket: a jósoltnál kevesebb a fertőzés és a haláleset, az egészségügyi rendszer mégsem omlott össze, hát akkor biztosan túlreagáltuk az ügyet. Ez a prevenciós paradoxon, a „túl jó” megelőzésből fakadó ellentmondásosság, az öncáfoló jóslat. Ha a próféciák meggyőzőek, de az ítéletnap elmarad, a népharag a bajt megelőző prófétákat találhatja meg.

https://index.hu/techtud/2020/06/15/a_tudomany_megdicsoulese_vagy_nevetsegesse_valasa_a_koronavirus-jarvany/

A Helsinki Bizottság azt várja, hogy Strasbourg mondja ki Kásler és az EMMI felelősségét

Április közepén Kásler Miklós miniszter utasítására néhány nap alatt a kórházi ágyak 50, majd 60 százalékát kellett szabaddá tenni. Rengetegen maradhattak szakszerű ellátás nélkül, köztük egy idős nagybeteg, aki hat napig szenvedett otthonában, majd miután visszavitték a kórházba, meghalt. Az elhunyt lánya a Magyar Helsinki Bizottság segítségével az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult jogorvoslatért.

 

A kórházi ágyak kiürítése kapcsán az elhunyt lánya, Szeleczki Lilla az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondta, hogy magatehetetlen édesanyja hazahozata előtt kapott egy telefonhívást - ennyi volt a tájékoztatás. A mentősök, akik hazaszállították, szintén nem tudtak semmi tanácsot adni az ápoláshoz. Elmondta, hogy az édesanyja nagyon rossz állapotban volt, súlyos mélyvénás trombózisa volt, nem lehetett volna mozgatni sem. 

A család és a rokonok fogtak össze, hogy az idős asszonyt otthon lehessen ápolni. A nő lánya most gyűjtést indított, hogy fedezni lehessen a temetés költségeit.

A Helsinki Bizottság elvállalta a nő ügyét - Kádár András Kristóf, a civil szervezet elnöke szerint az erkölcsi igazság fontos ilyen ügyekben. A strasbourgi bíróság szerinte azt tudja kimondani, hogy az állam alapvető kötelezettségeit, az emberhez méltó bánásmódot nem tudta biztosítani.

 

http://www.atv.hu/belfold/20200615-a-helsinki-bizottsag-azt-varja-hogy-strasbourg-mondja-ki-kasler-es-az-emmi-felelosseget

Nem a tudomány, az érdek győzi le a vírust

Európa nyit, de a kockázat velünk marad. A korlátozásokat feloldó országokban megugrott a fertőzésszám. Néhol a politika, néhol a turizmus diktál.

https://nepszava.hu/3081713_nem-a-tudomany-az-erdek-gyozi-le-a-virust

Szabad szemmel: Orbán úgy megy, hogy jön

Magyarország immár a látszatra sem ügyel, amikor fékekről, ellensúlyokról esik szó.

nemzetközi lapszemle

https://nepszava.hu/3081733_szabad-szemmel-orban-ugy-megy-hogy-jon

Dódity: Nincs szándék Kispesten a korrupciós ügyek feltárására

Megszüntetett vizsgálóbizottság

Magyar Hírlap

A baloldal ismét bebizonyította, náluk nincs szándék a tisztázásra, nincs következmény, nincs felelősségrevonás.

Rezzenéstelen arccal megy tovább az élet a Kispesti „szociknál”, mintha semmi nem történt volna – írta közösségi oldalán Dódity Gabriella, a Fidesz–KDNP kispesti frakcióvezetője annak kapcsán, hogy Gajda Péter szocialista polgármester saját jogkörében döntött az ideiglenes vizsgálóbizottság munkájának befejezéséről. A kispesti korrupciós botrányban – amelynek főszereplője Lackner Csaba volt MSZP-s képviselő – a testület január végén döntött arról, hogy ideiglenes bizottság vizsgálja ki a Hír TV-ben közzétett videóban elhangzott állítások valóságtartalmát. A vizsgálóbizottság működését a koronavírus-járvány miatt felfüggesztették. Az eredetileg meghatározott határidő április 30-án lejárt, s a rendkívüli jogrend végóráiban Gajda Péter polgármester úgy döntött, vége a működésnek. Gajda közölte, a XIX. kerületi önkormányzatnál belső vizsgálat folyik az ügyben, ennek eredményét a jövő héten nyilvánosságra hozzák.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200616-dodity-nincs-szandek-kispesten-a-korrupcios-ugyek-feltarasara

Feladhatja antigyurcsányista elveit a Momentum Mozgalom

Alázatos békekötés

Magyar Hírlap

Ha a politikai helyzet megkívánja, akár Gyurcsány Ferenccel is összefoghat Fekete-Győr András – ez derül ki abból a Facebook-bejegyzésből, amelyet a Momentum Mozgalom tett közzé alig egy héttel a párt tisztújítása után, ahol bár Fekete-Győr megtarthatta elnöki tisztségét, a vezetőség igencsak átalakult.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200616-feladhatja-antigyurcsanyista-elveit-a-momentum-mozgalom

Őry Mariann Ébredés

Magyar Hírlap

Ismét sarokba akarják szorítani a világban a konzervatív erőket. A rendőri erőszak és rasszizmus elleni tüntetők vállán felkapaszkodva újult erőre kapott a kultúrharc, Európába is kezd átterjedni a „woke” erőszakosság

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny

„Régóta ki akart nyírni a tankerületi igazgató” – mondta a Narancs.hu-nak a vasalódeszkás tanár

Korábban virágtartónak használta a ma már kultikusnak számító vasalódeszkát Vezsenyi László,, aki ironikus oktató videójával kivívta a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ vezetője haragját. A kollégái megelégedéssel fogadták Balázs József tankerületi vezető lemondását.

„Régóta ki akart nyírni a tankerületi igazgató, és a márciusban készített vicces úszásoktató videómat találta megfelelő indoknak arra, hogy ellehetetlenítse a munkámat” – mondta a Narancs.hu-nak a vasalódeszkás tornatanárként elhíresült Vezsenyi László. A Makói József Attila Gimnázium 53 éves tanára nem tagadja, részben fricskának szánta a karantén miatt a négy fal között készített videót, amivel a magyar köznevelésnek mutatott görbe tükröt.

Ám elsődleges célja az volt a különleges úszásoktatással, hogy motiválja, esetleg felvidítsa az digitális oktatástól és az otthonüléstől kicsit ellustult tanítványait.

Az eset rávilágít a háttérben régóta gyülemlő feszültségekre, hiszen Balázs József tankerületi igazgató sokszor hozta megalázó helyzetbe a hozzá tartozó intézmények tanárait. Vezsenyi elmondta, a tankerületi vezető többször üzent neki is az igazgatóján keresztül, és nem hagyott kétséget, hogy örülne, ha a testnevelő tanár elhagyná a pályát.

Pedig Vezsenyi közel 30 éve tanít, népszerű oktatója a gimnáziumnak, ugyanakkor nem igazán rejtette véka alá a véleményét, ami a főnökeinek sokszor nem tetszett.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/regota-ki-akart-nyirni-a-tankeruleti-igazgato-mondta-a-narancshu-nak-a-vasalodeszkas-tanar-130719

New Yorkban feloszlatják a civilruhás bűnügyi csoportot, Atlantában reformot vezetnek be

Trump szerint a rendőrök nagy része nagyszerű ember.

Újabb szervezeti intézkedéseket hoztak hétfőn amerikai rendőri testületeknél:

https://magyarnarancs.hu/kulpol/new-yorkban-feloszlatjak-a-civilruhas-bunugyi-csoportot-atlantaban-reformot-vezetnek-be-130721

MIÉRT TÜNTETNÉNEK ELŐSZÖR A KÉPVISELŐK A VESZÉLYHELYZET VÉGÉN?

Mennének-e tüntetni a politikusok a veszélyhelyzet végével? Miért tüntetnének először? Kéne-e az amerikai antirasszista tüntetésekhez hasonló Magyarországon? Kormánypárti és ellenzéki képviselők válaszolnak!

https://azonnali.hu/cikk/20200615_miert-tuntetnenek-eloszor-a-kepviselok-a-veszelyhelyzet-vegen-video

Portyázók és fürkészek: több évtizedes félállami nyomulás ágyazott meg a kínai beszerzéseknek

Az olajügyek viharában edződött egykori finánc, idősebb Kovácsics Iván évtizedek óta állami hátszéllel mozgolódik a legfontosabb magyar-kínai közös ügyek környékén. Jelenlegi munkaadója a magyar kormány legfontosabb koronavírus-védelmi beszállítója lett: a CECZ koronavírus-védőeszközök beszerzésére kiírt, négy darab, 5,8 milliárd forintos összértékű közbeszerzési pályázatokon nyert március hónapban, ez a cég nyerte a legtöbb ilyen közbeszerzést Magyarországon. A korábban Pekingben tanult ifjabbik Kovácsics Iván előmenetele nehezen függetleníthető apja karriertörténetétől, ő az Innovációs és Technológiai Minisztériumban kezeli a kínai portfóliót.

A magyar kormány sem fogta vissza magát a felszerelésekért folyó harcban. A hazai vezetés nem töri magát azért, hogy minél több részletet osszon meg az egyes árubeszerzésekről, de annyit lehet tudni, hogy néhol egészen érdekes kapcsolati hálókat mozgósítottak.

A Chaozhou városából, a Hybribio Biotech nevű ottani cégtől beszerzett harmincezer COVID-19-teszt útnak indítását helyben például egy harmincéves, semmi ismert honi kormánykötődésű háttérsztorival nem rendelkező, Kínában dolgozó magyar férfi felügyelte. Kovács Dávid amúgy földrajzi szempontból távol, egy chengdui helyi önkormányzati cégnél dolgozik; a két város között repülővel is három órába kerül az út, amit ezért megtett.

Kínai források úgy tartják, még ennél is többet mozgott hasonló ügyekben Wang Deqing harcművész. Az egykori shaolini kung-fus Deqing emigrálása után Magyarországon rakott össze új életet: a civil harcművészeti oktatás mellett 2003-tól kezdve a magyar rendőrség speciális egységeinek önvédelmi és mentális felkészítésében kapott szerepet.

https://atlatszo.hu/2020/06/16/portyazok-es-furkeszek-tobb-evtizedes-felallami-nyomulas-agyazott-meg-a-kinai-beszerzeseknek/

Öldöklő elnökválasztási harc kezdődött Lengyelországban

A korábban lefutottnak látszott lengyel elnökválasztáson öldöklő küzdelem alakult ki a kormánypárt jelöltje és legerősebb ellenzéki kihívója között. Biztosnak látszik, hogy kér forduló lesz, mert az előbbi nem tudja megszerezni az elsőben a kellő többséget.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/olldoklo-elnokvalasztasi-harc-kezdodott-lengyelorszagban.708114.html

Az autóvásárlók hiánya máshol is összeomlást hozhat

Hiába hatalmas a kereslet az arcmaszkok és egyéb egyszer használatos műanyag termékek iránt a koronavírus-járvány miatt, kevesebb autó és háztartási eszköz fogy, így bizonyos műanyagok iránti kereslet a 2008-as válságban tapasztalt szintek alá zuhant.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/buksza-muanyaggyartas-kornyezetszennyezes-muanyag-problema-koronavirus.708141.html

A rendszerváltás társadalmi megítélése 30 év után

A rendszerváltás 30. évfordulója kapcsán születő visszaemlékezések, interpretációk sokszínűsége is mutatja, hogy máig meghatározó jelentőségű és éles vitákat kiváltó eseménysorozatról van szó, amely nemcsak a politikai szereplőket, hanem a tágabb közvéleményt is foglalkoztatja.

Az első demokratikus választások megtartásával és a szabadon választott Országgyűlés alakuló ülésével 1990 tavaszán szimbolikus csúcspontjára ért a rendszerváltás politikai folyamata. A harminc évvel ezelőtti politikai viták, ideológiai törésvonalak a rendszerváltást követő évtizedekben is végigkísérték a magyar közéletet, ahogy az akkori átmenet súlyos gazdasági és szociális következményei is. Az elmúlt harminc évről született átfogó tudományos munkákról az Új Egyenlőségen is születtek már beszámolókScheiring Gábor és Sebők Miklós könyveit mindenképpen érdemes annak megismernie, aki meg szeretné érteni az utóbbi három évtized fontos folyamatait.

https://merce.hu/2020/06/16/a-rendszervaltas-tarsadalmi-megitelese-30-ev-utan/

Tüttő Kata: a fővárosiak szemetét továbbra is elszállítják, hitelből finanszírozzák az FKF működését

Valóban nulla forint van az FKF-számláján

– közölte a 168 Órával a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes. Tüttő Katát azután kérdeztük, miután az MSZP-s politikus arról írt pénteken, a közterület-fenntartónak nem lesz pénze hétfőre, sőt, egészen pontosan 0 forintjuk lesz június 15-re.

A működés még egy ideig ennek ellenére megoldott, mivel folyószámlahitelből finanszírozzák a következő időszak működését. Ez azt jelenti, hogy a

szemétszállítás, valamint a cég dolgozóinak bére biztosított a likviditási problémák ellenére is.

Tüttő Kata emlékeztetett: az FKF a hulladékszállítás mellett köztisztasági teendőket is ellát és ezzel együtt nincs pénz a számlán „annak ellenére, hogy a főváros ezekért a feladatokért mindig időben fizetett.”

A problémát abban látja, hogy a nemzeti kukaholding – amelyik beszedi a szemétdíjat Budapesten – még

egy forintot sem utalt vissza az FKF-nek az idén elvégzett szolgáltatásért,

miközben folyamatosan végzi a hulladékszállítást Budapesten. Jelezte, remény még mindig van a pénz folyósítására, ugyanis a számla bent van a nemzeti kukaholdingnál.

https://168ora.hu/itthon/fopolgarmester-helyettes-a-fovarosiak-szemetet-tovabbra-is-elszallitjakfolyoszamlahitelbol-finanszirozzak-tovabb-az-fkf-mukodeset-186600

Lapszemlénk a világból - Politico: A magyaroknak csak a 36 százaléka tartja demokratikusnak a hazáját

A legtöbb lengyel, illetve magyar úgy gondolja, hogy országa nem eléggé demokratikus

– összegzi a Politico című amerikai portál európai kiadása annak az 53 országra kiterjedő felmérésnek az eredményét, amelyet április és június között végeztek, és amelynek nyomán tegnap közzétették az úgynevezett Demokráciaérzékelési Indexet. Az áttekintés szerint a megkérdezett lengyeleknek csak 38 százaléka, a magyaroknak pedig 36 százaléka tartja demokratikusnak saját hazáját. Az ilyen felméréseknél mindig van egy olyan szegmense a megkérdezetteknek, akik nem tudnak határozottan állást foglalni, így érdemes megvizsgálni azt is, hányan vannak, akik nem csupán nem sorolhatók az elégedettek közé, hanem kifejezetten kritikusak a fennálló viszonyokkal. Ebből a másik szemszögből nézve,

azok aránya, akik hiányosnak mondták a demokráciát, Lengyelországban 48, Magyarországon pedig 42 százalék volt.

Összehasonlításul – és ez már nem a Politico, hanem a Guardian című londoni lap cikkéből derül ki – a demokráciával határozottan elégedetlenek aránya Ukrajnában 39, Thaiföldön 35 százalék volt. Elégedetlenségben a lengyeleket 50 százalékos eredménnyel – vagyis mindössze két százalékponttal – csak Venezuela előzte meg. 

https://168ora.hu/kulfold/nemzetkozi-lapszemle-sajto-media-186602

„Ez a szörnyeteg Linder Béla reinkarnációja” – írta Szabó Tímeáról Bayer Zsolt, majd a temetéséről elmélkedett

Blogján Bayer a következőket írja: 

„Ez a szörnyeteg Linder Béla reinkarnációja.”

(Linder Béla a Károlyi-kormány hadügyminisztere volt, 1918 novemberében kilenc napig. Szokás országvesztőként hivatkozni rá pacifista beszéde – „nem akarok többé katonát látni!” – és magatartása miatt, ami hozzájárulhatott a trianoni diktátumhoz - a szerk.)

Majd ezt követően a politikus temetéséről fantáziál Bayer: „Vajon hol fogják ágyutalpakon, díszsortűzzel temetni? Akkor legalább az utókor megtudja, kiknek az ügynöke volt...” Bejegyzésének címe nemes egyszerűséggel így hangzik: „A fúria”. 

A Fidesz ötös számú párttagkönyvének tulajdonosa egy másik bejegyzésében az amerikai események és a 2006-os budapesti történések között vont párhuzamot. Megosztotta azt a korábbi képet, amelyen a rendőrök éppen legyűrik Budaházy Györgyöt. Kommentjében a következőket írja:

„Ne felejtsük el:a most Floyd halálán szörnyűlködő

“liberális” és “szocialista” gecik

2006 őszén hangosan tapsoltak ennek a rendőrségnek, hangosan ünnepelték a “rend helyreállítását”, a rendőrség vezetőit utóbb kitüntették.”

Itt olvashatja el, miket gondolt fontosnak közölni a világról a publicista: 

https://168ora.hu/itthon/bayer-zsolt-szabo-timea-186619

Orbán államtitkárának levele az afrikai diktátorok emlékét idézi

Az MTI tudósítója kicsit előreszaladt a főnöke előtti hajbókolással, amikor a tekintélyes amerikai lapban megjelentetett véleménycikként definiálta Kovács Zoltán államtitkár „írását”. Avar Jánost kérdeztük, mennyire általános gyakorlat az ilyen megszólalások publikálása – a jeles külpolitikai szakértő helyretette az eseményt, mondván: minden stimmel, csak nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.

https://hirklikk.hu/kozelet/orban-allamtitkaranak-levele-az-afrikai-diktatorok-emleket-idezi/365205

Nagy Imre dolgozószobájából üzent az MSZP: nem mondanak le egy új magyar köztársaság megteremtéséről

A magyar baloldal nem mond le egy új magyar köztársaság megteremtéséről – jelentette ki kedden az Országgyűlés szocialista alelnöke, aki közölte azt is, nem hagyják és tiltakoznak az ellen, hogy Nagy Imre mártír miniszterelnök szerepét relativizálni akarja a hatalom.

Hiller István a volt kormányfő 1958-as kivégzésének és 1989-es újratemetésének évfordulóján közölte, a magyar baloldal 1956, Nagy Imre és politikájának szellemi örököse, más korban és más módon védi a magyar szabadságot.

https://hirklikk.hu/kozelet/nagy-imre-dolgozoszobajabol-uzent-az-mszp-nem-mondanak-le-egy-uj-magyar-koztarsasag-megteremteserol/365206

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.