2020, június 16 - 08:57 Sajtószemle

Kemenesi Gábor virológus: Ne most menjünk Horvátországba nyaralni

Vakcina nélkül gyakorlatilag nulla az esélye, hogy a világból eltűnjön a koronavírus – mondta a hvg.hu-nak adott interjújában Kemenesi Gábor virológus. A Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a Szentágothai János Kutatóközpont munkatársa – aki a Koronavírus Kutató Akciócsoportnak is tagja – a járványügyi védekezésről úgy fogalmazott: most füstöl az avar, de ha lazul a figyelem, leéghet az erdő. Ezért bármilyen nehéz, most nem javasolja a horvátországi nyaralást.

 

https://hvg.hu/itthon/20200615_Kemenesi_Gabor_virologus_interju_koronavirus

 

Koronavírus: újabb meglepetés, lesz oltás, de nem nyújt teljes védelmet

Az első oltások, amelyek elkészülnek a koronavírus ellen, korlátozott hatásúak lesznek, ami szakemberek szerint több mint a semmi, de nagy hiba lenne, ha az emberek úgy gondolnák, hogy aki megkapta az oltást, annak - és a környezetének - már nem kell tartania semmitől.

A vakcina akkor is sikernek lesz tekinthető, ha elhárítja a fertőzést és akkor is, ha a legkomolyabb tüneteket szüntetni meg - mondta egy interjúban Pascal Sriot, az AstraZeneca vezérigazgatója.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/koronavirus-jarvany-vakcina-fejlesztes-oltas-betegseg-fertozes.708094.html

 

Színes bőrű demonstráló mentett véresre vert szélsőjobbost Londonban

A londoni Black Lives Matter demonstráción egy fekete bőrű férfi mentett ki a rendőri kordonon túlra egy szélsőjobbos tüntetőt, akit előtte véresre vertek a Trafalgar tér közelében. 

https://index.hu/kulfold/2020/06/14/szines_boru_demonstralo_mentett_veresre_vert_szelsojobbost_londonban/

Megszólalt a véresre vert szélsőjobbost megmentő fekete tüntető

Azt mondta, hogy azt tették, amit tenniük kell: megakadályozták, hogy megöljenek valakit.

 A BBC-nek a személyi edzőként dolgozó Hutchinson felidézte, mennyire veszélyes volt a helyzet. A barátaival vettek észre egy hangos szóváltást, majd azt, hogy a fehér férfi a földre került, és miután fennállt a veszélye, hogy agyontapossák, a segítségére siettek. Többen egyfajta kordont vontak köré, majd Hutchinson a vállára emelte, miközben a barátai őt és a férfit is védték, amíg kijutottak a tömegből. Hutchinson azt mondta, hogy ez alatt is ütötték a hátán lévő férfit.

https://hvg.hu/elet/20200615_Megszolalt_a_veresre_vert_szelsojobbost_megmento_fekete_tunteto

Ripp Zoltán

A zsarnokság esélyei: jöhet-e gyökeres politikai rendszerváltás?

A kérdésben állítás rejlik: Orbán hatalmi rendszere zsarnokság. Nem politológiailag levezetett hibrid izé, nem autokrácia, nem diktatúra, pláne nem illiberális demokrácia (jesszus!), hanem póriasan szólva: zsarnokság. Nem attól zsarnoki egy rendszer, hogy megtöltötték-e a börtönöket politikai foglyokkal, üvöltenek-e letépett körmű eretnekek a kínzókamrákban, tarkón lövik-e nyílt utcán álarcos martalócok az ellenszegülőt, szétverik-e jámbor demokraták tüntetését, lezárják-e a határokat, elnyomják-e a korlátolt hatókörű kritikát.

A zsarnokság attól zsarnokság, hogy a politika minden lényeges vagy annak ítélt ügyében az történik, és csakis az, amit a szuverén zsarnok kíván vagy engedélyez. A démosz ad hoc és relatív többsége emelte maga fölé a türannoszt egy szerencsétlen vagy elkeseredett pillanatban, hogy aztán képtelen legyen szabadulni a szolgaságból. Egyszer kell győzni, de akkor nagyon – ismerjük a szólást. A további győzelmeket a zsarnok kénye-kedve szerint formált rendszere garantálja.

A zsarnok nem adja át a hatalmát. Nyilvánvaló: el kell venni tőle. Ha ez olyan egyszerű volna! A rendszer éppen arra épült ki, hogy lehetetlenné tegye. Pedig mindent tudunk róla, fel van tárva minden eleme, ezerszeresen le van leplezve. 

https://m.magyarnarancs.hu/publicisztika/a-zsarnoksag-eselyei-129777

Márki-Zay: a kormány kegyétől függ, hogy mely adókat veszik el, vagy adják vissza a településeknek

Hódmezővásárhely polgármestere szerint az önkormányzatoktól való forrásmegvonásnak a két év múlva esedékes parlamenti választásokhoz is köze van. – írja az atv.hu az Egyenes beszéd című műsor péntek esti adása alapján.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában elutasította azokat a vádakat, miszerint a kormány igazságtalan mértékben vonna el forrásokat az önkormányzatoktól, mivel szerinte azok nem leválasztható részei a magyar államnak, így nekik is ki kell venniük a részüket a védekezésből.

„Hasonlóan nagy a baj Hódmezővásárhelyen, mint bármelyik másik önkormányzatnál” – erről beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Márki-Zay Péter. Hódmezővásárhely polgármestere azt mondta: kiegyensúlyozott költségvetésük volt, aminek a járvány és a kormány által elvett adók is rosszat tettek, ez az intézkedés szerinte a világon egyedülálló.

Márki-Zay Péter több polgármesterrel is beszélt, aggályosnak tartják azt, hogy a legtöbb önkormányzatnál a kormány kegyeitől függ, hogy milyen adókat kapnak vissza és vesznek el tőlük. Nagy bajnak nevezte azt is, hogy ezeket az adókat egyik napról a másikra el lehet venni vagy változtatni lehet rajtuk.

https://magyarhang.org/belfold/2020/06/13/marki-zay-a-kormany-kegyetol-fugg-hogy-mely-adokat-veszik-el-vagy-adjak-vissza-a-telepuleseknek/

Egyre nő a feszültség az antirasszista és a jobboldali tüntetőcsoportok között

A rendőrök után a szobrok lettek a Black Lives Matter tüntetők célpontjai. A mozgalom új kérdése, hogy a letűnt korok rasszizmusából és elnyomásából kiknek, milyen értékeket viselő embereknek a szobra maradhat meg a városokban, az új kor szellemében. Nagy-Britanniában már 78 szobrot akarnak eltávolítani a Black Lives Matter mozgalom aktivistái. 

 

https://index.hu/kulfold/2020/06/13/london_parizs_ausztralia_tuntetesek_black_lives_matter/

 

Macron: Franciaország nem töröl neveket a történelemből, és nem dönt le szobrokat

Franciaország kíméletlen a rasszizmussal szemben, de nem fog kitörölni egyetlen nevet sem a történelméből, és nem dönt le szobrokat - mondta vasárnap Emmanuel Macron államfő az MTI összefoglalója szerint a rendőri erőszak és rasszizmus elleni sorozatos tüntetésekre reagálva, amelyek a George Floyd afroamerikai férfi halála miatt a rendőri brutalitás és a rasszizmus elleni amerikai tiltakozások nyomán szerveződtek országszerte.

"Kegyetlenek leszünk a rasszizmussal, az antiszemitizmussal és a diszkriminációkkal szemben, de ez a nemes harc tévútra vezet, amikor szeparatizmussá válik a múlt hamis vagy gyűlölködő átírásával, és elfogadhatatlan küzdelemmé válik, amikor a szeparatizmusok szolgálatába áll" - fogalmazott Macron az eredetileg a koronavírus-járvány miatti korlátozások újabb enyhítéseiről szóló televíziós beszédében.

A köztársaság nem fog szobrokat ledönteni

- hangsúlyozta. "Inkább együtt kell szembenézni a teljes történelmünkkel, és semmi esetre sem megtagadni azt, amik vagyunk".

https://index.hu/kulfold/2020/06/14/macron_franciaorszag_nem_torol_neveket_a_tortenelembol_es_nem_dont_le_szobrokat/

 

A magyar egészségügy a sereghajtók közé került Európában

Csak Albániában és Romániában rosszabb az ellátás.

Újabb kutatás mutat lesújtó képet a magyar egészségügyről. Healt Consumer Powerhouse legfrissebb, Euro Health Consumer Index című összehasonlító tanulmánya alapján Magyarország 35 európai ország között a 33. helyre került, csak Romániát és Albániát előzve meg.

A 2018-as adatokkal dolgozó elemzés során hat tényezőt vettek figyelembe:

https://hvg.hu/elet/20200615_magyar_egeszsegugy_europai_unio

Orbán SMS-ben üzent Salvininek a V4-es vita miatt

Magyarország és a V4 támogatja az EU Olaszország megsegítését célzó terveit – írta Orbán Viktor miniszterelnök Matteo Salvininek, az olasz Liga vezetőjének sajtóinformációk szerint. Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke azóta megerősítette, hogy Orbán telefonon üzent Salvininek a hét végi olasz belpolitikai viták miatt.

SMS-üzenetében Orbán Viktor arra kérte a Liga vezetőjét, hogy továbbítsa ezt a magyar álláspontot Giuseppe Conte miniszterelnöknek, valamint azt a kérését is, hogy az olasz kormányfő is támogassa a visegrádi országok törekvéseit.

Giuseppe Conte az Európai Unió vezetőivel, valamint az olasz gazdasági és társadalmi élet képviselőivel szombaton kezdett egyhetes találkozó nyitónapján felhívást intézett az olasz ellenzéki pártokhoz, amelyek távol maradtak az egyeztetésről. Segítségnyújtásra szólította fel a találkozóról szerinte igazolatlanul hiányzó, „a visegrádi politikai erőkhöz és kormányokhoz szorosan kötődő” ellenzéki jobboldali pártokat.

https://hvg.hu/itthon/20200615_orban_viktor_sms_matteo_salvini_olaszorszag_v4_ek

Több pénzt adhat a kormány az augusztus 20-i ünnepségre, mint a Lánchíd felújítására

Az augusztus 20-i ünnepségsorozat költségvetése 6,57 milliárd forintig mehet el, úgy, hogy abba a tűzijátékot még bele sem számolták.

https://hvg.hu/gazdasag/20200615_augusztus_20_unnepseg_lanchid_felujitas_kozbeszerzes

Felelet egy mondolatra: a Romsics Ignác elleni nemtelen támadásokról

Kölcsey Ferenc röpiratban állt ki mesteréért, Kazinczy Ferencért, hitet téve egyúttal a szellem játékos szabadsága, a gondolkodás merészsége és a haza szeretete mellett – állásfoglalásuk címével (Felelet egy mondolatra) rá utalnak azok a vezető magyar történészek, akik tanítványaiként most kiállnak a fő kultúrharcos Szakács Árpád által a Magyar Nemzet hasábjain megtámadott Romsics Ignác mellett. A Válasz Online változtatás nélkül közli a nyilatkozatot, szerkesztőségünk pedig maradéktalanul egyetért az abban megfogalmazottakkal.

 

https://www.valaszonline.hu/2020/06/15/romsics-ignac-szabadkomuves-tamadas-felelet/

 

Átrendezte vagyonát Mészáros Lőrinc gyermekeinek üzletfele

Főleg az állami megbízások révén jól megy a Szabadics-cégcsoport szekere.

 

Erről szól még a cikk:

Névváltásról

A tulajdonosi szerkezet változásáról

Árbevételének alakulásáról

https://hvg.hu/360/202024_szabadics_kozmu_vagyonatrendezes

 

A szlovák miniszterelnök megismerkedett Orbán Viktorral, és rájött, hogy hamis képet alkotott róla a média alapján

Válasz Online-nak adott interjújában Matovič azt mondta, akkoriban ellenségesnek tartotta, hogy a Szlovákiában élő magyarok megkapták a kettős állampolgárságot. Állítása szerint ezt azért nem támogatta, mert attól tartott, hogy „drámaian megnövelné a magyargyűlölő Ján Slota támogatottságát. Azzal, hogy vettem ehhez a bátorságot az állampolgárság-osztás megakadályozásához, Slota és Szlovák Nemzeti Pártja (SNS) nem tudta kijátszani a magyar-kártyát, és sikerült kirekeszteni a szlovák politikából azt az idiótát”.

 

Matovič az interjúban megígérte, hogy a kormányprogramnak megfelelően törölni fogják a Robert Fico-féle ellentörvényt, és engedélyezni fogják a kettős állampolgárságot, „amennyiben az illetőnek valós kötődése van ahhoz az országhoz, amelyben él”.

 

https://444.hu/2020/06/15/a-szlovak-miniszterelnok-megismerkedett-orban-viktorral-es-rajott-hogy-hamis-kepet-alkotott-rola-a-media-alapjan

 

Már kinőtt a földből az óriási sportcsarnok, de a látványtervei majd csak valamikor az év második felében készülnek el

Aki járt mostanában a Népligeti buszpályaudvar környékén, azt láthatta, hogy hatalmas építkezés zaljik az állomás mögötti részen. Az építkezésre nem lehet bekukucskálni, mert egy fekete, két méternél is magasabb lemezkerítés fut végig a járda mellett. 

 

Felirat nincs kint, hogy mi épül, de a hírekből tudni lehet, hogy ez az egyik legnagyobb – még magyar mércével is jelentős – sportberuházás. A 12,5 ezres Papp László Arénánál jóval nagyobb, 18 ezres sportcsarnok épül a Népliget mellett. 

Miután nincs kirakva az építkezésen látványterv, kiváncsiak lettünk, hogy fog kinézni a sportcsarnok. A 2017-es vizes világbajnokságra épülő uszoda látványtervéből ugyan végül valami egészen más végeredmény lett, de azért elkértük a Budapest Fejlesztési Központtól az épülő sportcsarnok látványterveit, hogy legalább halvány elképzelésünk legyen arról, hogy kocka lesz, téglalap vagy a mostanában megszokott ufó száll le a buszpályaudvar mellé.

A BFK válaszából az derült ki, hogy látványterv nincs, és csak az év második felében lesz. Mégpedig azért, mert folyamatosan dolgoznak a terveken.

https://444.hu/2020/06/15/mar-kinott-a-foldbol-az-oriasi-sportcsarnok-de-a-latvanytervei-majd-csak-valamikor-az-ev-masodik-feleben-keszulnek-el

 

Itthon és külföldön példátlan támadásokat kapott a kormány

Bácskai Balázs Magyar Nemzet

Az Országgyűlés hétfői ülése Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtti felszólalásával kezdődött, amely után az ellenzéki frakciók öt-öt percben reagálhattak.

A miniszter kiemelte: a jövőben sem fogják spekulánsok kezére adni az országot, megvédik a magyar embereket. Szijjártó kitért arra, hogy 806 vállalat kormányzati segítséggel 377 milliárd forintnyi beruházást hajt végre, amellyel 143 618 munkahelyet védenek meg, a mai napon pedig egy 25 milliárdos alapot hirdettek meg a határon túliaknak. Szijjártó hangsúlyozta, hogy itthon és külföldön példátlan támadásokat kapott a kormány, amelynek álságosságát mutatja, hogy a holnapi napon véget érhet a rendkívüli jogrend, amelyről korábban azt mondták, hogy korlátlan ideig tart. – Kellene, hogy legyen egy határ: a mentőkkel, az emberéletekkel nem szórakoznak – mondta, emlékeztetve az álmentős történetére. – A védekezés első szakasza sikerrel lezárult, köszönjük, Magyarország! – fejezete be felszólalását Szijjártó.

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/itthon-es-kulfoldon-peldatlan-tamadasokat-kapott-a-kormany-8245359/

 

Erősebb fogyasztóvédelem a magyar családokért

A HATÓSÁG 2022-TŐL FELLÉPHET A KETTŐS TERMÉKMINŐSÉG GYAKORLATA ELLEN IS

Thurzó Katalin Magyar Nemzet

Igazodva a vásárlói szokások változásaihoz, illetve a vírusválság idején tapasztaltakhoz, új korszakot nyitó szabályozási lépésekkel erősíti meg a magyar fogyasztók védelmét az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Palkovics László miniszter a Magyar Nemzetnek kifejtette: elsősorban a vásárlók tudatossága késztetheti gördülékenyebb panaszkezelésre a kereskedőket, ezért ennek támogatásával a szaktárca igyekszik gátat szabni a visszaéléseknek és elejét venni a gyakran csak tájékozatlanságból fakadó mulasztásoknak. A tárcavezető nyomatékosította, hogy ideje megszüntetni a magyar fogyasztók hátrányos megkülönböztetését a nyugat-európai gyakorlathoz képest, legyen szó a termékek minőségéről vagy a jótállási idejükről.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/erosebb-fogyasztovedelem-vedi-a-magyar-csaladokat-8243628/

 

Lánchíd: késlekedés és játszmázás

TOVÁBBRA SEM ÍRTÁK KI A TENDERT A FELÚJÍTÁSRA, KARÁCSONY MEGINT CSAK ÁTTOLNÁ A FELELŐSSÉGET

Bácskai Balázs Magyar Nemzet

Egyelőre nem írták ki a Lánchíd felújításáról szóló közbeszerzést, ami ­miatt további hetekkel, hónapokkal csúszhat a felújítás megkezdése. Az építmény állapota pedig tovább romolhat, megnövelve ezzel a költségeket. Karácsony Gergely a szituációt politikai játszmázásra, a kormány elleni harcra használja fel, a felelősséget pedig áttolta ­MSZP-s helyettesére.

https://magyarnemzet.hu/belfold/lanchid-keslekedes-es-jatszmazas-8243919/

 

Valaki más problémája

Sitkei Levente Magyar Nemzet

Az egész világon átsöpört a George Floyd halálát követő tüntetéshullám. A karantén alól kiszabaduló európaiak is követik az ­amerikaiak lépéseit, s kisebb-nagyobb csoportokban gyűlnek össze, hogy tiltakozzanak a rasszizmus ellen. Legalábbis ez a szárazon megfogalmazható hír. De a brüsszeli, berlini, bécsi megmozdulásokon ott a sok transzparens az angol nyelvű idézetekkel, ami ­egyértelműen mutatja, ez a nagy ribillió a sajtónak szól. A tévékamerák ott figyelik a tömeget, és ha valaki németül vagy franciául írja ki velős követelését a táblára, azt nem tudja a sajtó felhasználni, csak vágóképként. Márpedig nem életszerű, hogy két német anyanyelvű bécsi angolul harsogja, hogy igazságot a fekete közösségnek. Követik Amerikát, ahogy mindig is követték.

Mert Amerika ma is roppantul divatos és szexi. 

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/valaki-mas-problemaja-8228343/

 

Vajon megtett-e mindent Karácsony Gergely, hogy ne terítse le Budapestet a vihar?

ORIGO

Napok óta másról se szóltak az időjárás-jelentések, minthogy az ország több része mellett Budapestet is nagy erejű vihar éri majd el, ehhez képest az időjárásnak sikerült Karácsony Gergelyt és az általa vezetett fővárosi önkormányzatot meglepnie: a város gyakorlatilag elesett, árvizek, kidőlt fák, leszakadt vezetékek, vízkárok voltak sokfelé. A baloldali városvezető a klímaváltozásra mutogatott, miközben arról hónapok óta nem hallottunk semmit, hogyan is próbál felkészülni a városvezetés egy ilyen nehéz helyzetre. Nem tudjuk, hogy a csatornarendszer megfelelően volt-e tisztítva, és arról sem hallottunk semmit, hogy egy ilyen rendkívüli helyzetre a főváros kiépített volna egy megfelelő vészhelyzeti előrejelző-rendszert. 

https://www.origo.hu/itthon/20200614-nagy-karokat-okozott-budapesten-is-a-vihar.html

 

Budapest főkertésze: Hiába tudták, hogy veszélyes az Alkotmány utcai fa, politikai okok miatt nem lehetett kivágni

A KERÜLET NEM ADTA MEG A FAKIVÁGÁSI ENGEDÉLYT A FŐKERTNEK.

Tarlós István fakivágási moratóriumot hirdetett meg augusztusban. Ezt számos kerületben követték. Az ok politikai. Ezért fontos mindenkiben tudatosítani, hogy nem minden fakivágás az ördög műve. Vannak egészségi okokból, veszélyhelyzet megelőzése miatti fakivágások. Ezek rendben vannak. És vannak olyanok, amit építési szándék generál, na ott van helye a politikai vitának. Nincs 3 hete, hogy a Főkert munkatársait vizes zacskókkal dobálták meg néhány hasonló állapotú fa kivágása miatt a lakók a Gyulai Pál utcában, miközben arról lehetett olvasni Kocsis Máté okleveles favizsgáló közösségi médiafelületein, hogy Pikó András polgármester “egészséges fákat” vágott ki a Rókus kórháznál. A közvélemény hiszterizált ezekben a kérdésekben, ezért gondoltam fontosnak megmutatni az érem másik oldalát.

A fát egyébként a Járókelő.hu-n keresztül is jelentették már korábban.

 

https://index.hu/belfold/2020/06/14/kidolt_fa_alkotmany_utca_bardoczi_sandor_vita/

 

Íme, az új turulszobor Sátoraljaújhelyen!

A békediktátum 100. évfordulója alkalmából tartott avatón Orbán Viktor mondott beszédet.

Centenáriumi turulszobrot avattak Sátoraljaújhelyen, a Trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából. Az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet.

A szobor szimbolikusan 896 centiméter magas, a honfoglalás emlékére. A helyszín nagyon hasonlít Vereckéhez, a hegyről kiválóan látszik a város és a Felvidék.

https://mandiner.hu/cikk/20200606_ime_az_uj_turulszobor_satoraljaujhelyen

 

A médiaháborúktól a szinte teljes hegemóniáig

Illúzió volt azt gondolni, hogy a magyar média valóban szabadon, politikai befolyástól mentesen működhet majd a rendszerváltás után – ez derül ki kutatókkal és a médiában dolgozókkal folytatott beszélgetésekből. Az egypártrendszer alatt tapasztalt politikai kontroll minőségében ugyan megváltozott, de nem szűnt meg teljesen. 1989-1990 optimizmusa után a média gyorsan kétpólusúvá vált, a kormány és az ellenzéki pártok egyaránt megpróbálták befolyásolni a különböző sajtótermékeket. A médiát, de különösen a közmédiát, a politikusok többsége egyszerűen politikai zsákmánynak tekintette, nem pedig a politikai-közéleti viták nyilvános terének. Már az 1990-es évek médiaháborújában sikerült megásni azokat az árkokat, amelyek eredményeképp kialakult a jobb és baloldali média. Köztük szigetszerűen, egyértelmű kisebbségben próbált túlélni egyfajta objektív eszközökkel dolgozó, pártsemleges oknyomozó újságírás is.

A 2010-es évek újabb, minőségi változást hoztak a média terén is. „2010-től már a médiahegemónia korszakáról beszélhetünk” – írja Polyák Gábor médiaszakértő, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője Irányított nyilvánosság című tanulmányában. Így fogalmaz:

Több mint húsz évvel a rendszerváltás után a nyugati felzárkózás helyett utolértük a tőlünk keletre és délre fekvő országokat. Nálunk is létrejött az oligarcha-uralom, a politikai és a gazdasági érdekek legszorosabb összefonódásával irányított nyilvánosság.

https://24.hu/belfold/2020/06/13/media-rendszervaltas-mediahaboru/

 

Vágó Istvánnál betelt a pohár: bojkottálja az ATV-t

„Na, most lett elegem” – ezzel a felütéssel írt Facebook-bejegyzésben jelentette be Vágó István, hogy nem kíván tovább szerepelni az ATV műsoraiban.

A Demokratikus Koalíció elnökségi tagja a Heti Napló vasárnapi adásán háborodott fel, amelyben az egyik riport a Németh Athina-ügyről szólt. Vágó szerint az „álmentős” történet eltakarja a valóban megtörtént tragikus eseteket, amelyek a kórházi ágyak erőszakolt és hirtelen „felszabadítása” miatt álltak elő.

A Heti Napló Sváby Andrással legütősebb anyaga végig az MSZP videóján szörnyülködött, ide keverve a 2013-as bajai álvideót (mely valóban álvideó volt, amennyiben ott előre megírt szerepet játszott az összes résztvevő, míg Korózs Lajos azt mutatta be, amit a magát mentősnek mondó elmesélt, ilyen értelemben tehát nem volt álvideó), de szerepelt benne Demeter Márta szerencsétlen esete a ciprusi honvédségi géppel, valamint Szabó Tímea parlamenti felszólalása is, melyben – többek között! – ugyancsak hivatkozott Németh Athina adataira, melyeket azt megelőzően hazai és külföldi orgánumok egyaránt átvettek. Svábyék egész anyaga arra futott ki, hogy ez az ellenzék alkalmatlan az ország vezetésére

 

– írta Vágó István. Majd hozzátette, hogy szerinte „a propagandamédia meg is nyalná mind a tíz ujját, ha ők csinálták volna” a naplós összeállítást. A DK-s politikus azt nehezményezte, hogy az ellenzéket „ütötte” az ATV, ahelyett, hogy a kórházkiürítés tényével foglalkoztak volna. Ezért úgy döntött, „egy ideig” nem kíván szerepelni a csatorna műsoraiban.

https://24.hu/belfold/2020/06/15/vago-istvan-atv-bojkott-nemeth-athina/

 

A kormány újabb ütést visz be az önkormányzatoknak

A cégeknek nem idén, hanem csak jövőre, jövő májusban kell befizetniük az idei évre esedékes, amúgy az önkormányzatokat megillető iparűzési adót – ez van beépítve a 2021-es költségvetési törvényjavaslatba és az azt megalapozó törvénycsomagba. Azok a nagyobb városoktól távol eső városok és falvak járhatnak a legrosszabbul a kormányzati elvonások miatt, amelyek óvodát, bölcsődét vagy más intézményt tartanak fent –  mondta a Népszavának a Károli Gáspár Egyetem önkormányzatokkal foglalkozó kutatója, Kovács Róbert. Ma már az 1500 főnél nagyobb települések gazdálkodása is veszélybe kerülhet, ha év közben váratlanul elvonják tőlük a tervezett bevételeik egy részét, hiszen a működési kiadásaik nem csökkennek ezzel párhuzamosan.

Szombathelyen az idei költségvetésében 19,2 milliárd forintos működési bevétellel számoltak, ebből pedig – a tervek szerint – 9,9 milliárd forintot tett volna ki a iparűzési adó. A kormányzati intézkedések már eddig is éreztették hatásukat, ezek miatt eddig 450 millió forint esett ki.

 

https://24.hu/fn/gazdasag/2020/06/15/a-kormany-ujabb-utest-visz-be-az-onkormanyzatoknak/

Több száz milliós lopás a Wallisnál: két tucat drága kocsit vittek el a cég telephelyéről

Súlyos visszaélés történt az egyik legnagyobb hazai autókereskedőnél. A cég egyik alkalmazottját letartóztatták, de egyelőre rejtély, pontosan mi történt, mert a házon belül terjedő történet és a lapunknak nyilatkozó egyik károsult verziója jelentősen eltér. Érthetetlen, hogyan tűnhetett el 25 nagy értékű kocsi anélkül, hogy bárkinek feltűnt volna.

https://24.hu/belfold/2020/06/15/wallis-lopas-bmw-karosult/

Észak-Erdélyben 800 millióból építenek egy kilométer autópályát, nálunk 1,5 milliárdból

A román Orban-kormány az A3-as sztrádán feleannyiból hoz ki egy kilométert, mint amibe az M4-es került Magyarországon.

https://szeged.hu/hirek/35327/eszak-erdelyben-800-milliobol-epitenek-egy-kilometer-autopalyat-nalunk-15-milliardbol?

Mészáros Lőrinc öccse százmilliókat ránt ki cégeiből

A siker már-már családi örökség – állapítja meg az mfor.hu arra utalva, hogy Mészáros Lőrinc után öccse is szépen gyarapszik, igaz, pár nagyságrend azért van a két Mészáros-fivér vagyona között. Noha Mészáros János héttagú cégbirodalmából még csak három társaság éves beszámolója lett nyilvános pénteken, azok alapján szinte biztos, hogy kiváló év volt 2019 az öcs cégbirodalmában is – fogalmaz a portál.

Az egyik legnagyobb cége az Agro-Felcsút Kft. az árbevételét egy év alatt 14 százalékkal tudta növelni: 2,8 milliárd forint után 3,2 milliárd forint folyt be a kasszába. Ehhez bő 220 milliós adózott profit társul. Ebből 150 millió forintot ki is vesz, ez a cég életében rekordosztalék.

Aztán ott van a Herceghalom Interat Zrt. Ebben 3,1 milliárdos árbevétel és bő 160 milliós haszon, ebből kiránt 100 millió forintot osztalékként.

Az Adept Enviro Kft. szintén friss szerzemény, a többihez képest egész kicsinek számít, hiszen mindössze 341 milliós árbevételre tett szert tavaly. Ebből maradt 95,9 millió forint adózott nyereség, amit az utolsó fillérig kivett osztalékként Mészáros Lőrinc öccse.

https://24.hu/fn/gazdasag/2020/06/15/meszaros-lorinc-occse-meszaros-janos-nyereseg-profit-szazmilliokat-rant-ki-cegeibol/

Új frontot nyitott Karácsony Gergely

Karácsony Gergely kijelentette, hogy nem szeretné, ha az átkelő környezetében bárki pirotechnikai eszközt használna, az ugyanis hozzájárul az állagromláshoz.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/budapest-karacsony-gergely-lanchid-felujitas.708118.html

Agyhalottnak nevezte a rasszizmus elleni tüntetőket a 888

Föld S. Péter | 

Gulyás Gergely kiváló megszólalása óta tudjuk, hogy a morális fölény a jobboldali újságoknál van. Ezt a megállapítást a lakájmédia számos alkalommal igyekezett bizonyítani. Most például a majdnem mindenhonnan menesztett G. Fodor Gábor portálja, a 888 mutatta meg, hogy mit kell értenünk a morális fölényen. Hát azt, hogy úgy próbálnak fiatalosnak és korszerűnek látszani, hogy közben messze nem azok, viszont mérhetetlenül mocskos a lelkük és ebből kifolyólag büdös a szájuk.

https://hirklikk.hu/kozelet/agyhalottnak-nevezte-a-rasszizmus-elleni-tuntetoket-a-888/365166

Kocsis Máté: Több közvetlen állami támogatás jut az önkormányzatoknak

Magyar Hírlap

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője közösségi oldalán üzent a baloldalnak és Karácsony Gergelynek.

„A jövő évi költségvetést úgy fogjuk nemsokára elfogadni a parlamentben, hogy az önkormányzatoknak 118 milliárd forinttal több közvetlen állami támogatás jut majd, emellett Budapest és a kerületek 25 milliárddal többre számíthatnak az iparűzési adóból is. Aki ezzel sem tud majd élni, jobb lenne, ha inkább távozna a székéből, és elmenne mondjuk hírolvasónak a Klubrádióba” – írta a Facebook-bejegyzésében a Fidesz frakcióvezetője.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200615-118-milliard-forinttal-tobb-kozvetlen-allami-tamogatas-jut-az-onkormanyzatoknak

Áldozati szerepben tetszeleg az ellenzék

Hétértékelő. Az önkormányzatoknak jövőre 122 milliárddal több jut az idei költségvetési összegnél

Bán Károly Magyar Hírlap

A szocialisták álhírgyártásáról és az ellenzéki sajtó sokat hangoztatott függetlenségéről is lehullott a lepel Korózs Lajos álmentős videója kapcsán – jelentette ki lapunknak Deák Dániel politológus.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200615-aldozati-szerepben-tetszeleg-az-ellenzek

Bátran mondják ki: Magyarországon minden hatalom a Fideszé!

Mostanra végképp eldurvult az önkormányzati rendszer finanszírozásának évtizedek óta folyó áldatlan helyzete azután, hogy a koronavírus-járványra hivatkozva – vagy különösebb indokolás nélkül – százmilliárdos nagyságrendű összeget vesznek el a helyhatóságoktól. Pedig a Fidesz saját „alkotmánya”, az Alaptörvény, valamint az önkormányzati törvény kimondja, „A helyi önkormányzat kötelező feladat- és hatásköreinek ellátásához azokkal arányban álló költségvetési, illetve más vagyoni támogatásra jogosult” – szögezi le legfrissebb blogbejegyzésében Magyar György ügyvéd.

https://hirklikk.hu/kozelet/batran-mondjak-ki-magyarorszagon-minden-hatalom-a-fidesze/365154

FONTOSNAK ÉREZZÜK A DEMOKRÁCIÁT, DE CSAK ALIG TÖBB, MINT HARMADUNK GONDOLJA, HOGY DEMOKRATIKUS AZ ORSZÁG

Ezzel együtt viszont az Orbán-kormány koronavírus-válságkezelésével elégedettek voltak a magyarok, és az ellenzék demokráciaféltő vádjai sem ültek a közvéleményben, az Egyesült Államok globális befolyása pedig egyre csökken a nemzetközi közvéleményben: ez derül ki egy hétfőn publikált, 53 országban, köztük Magyarországon is lefolytatott nemzetközi közvélemény-kutatásból. Mutatjuk az eredményeket!

https://azonnali.hu/cikk/20200615_a-magyarok-negyotode-szerint-fontos-a-demokracia-de-csak-alig-tobb-mint-harmaduk-gondolja-hogy-demokratikus-az-orszag

KUSAI SÁNDOR

EZUTÁN IS KÍNÁÉ MARAD
A 21. SZÁZAD?

Kína aktív, stabil államként éli túl a válságot, amelyet már nem lehet elhelyezni az eddigi világrendben. Ez Peking célja, Washington pedig kezdi is belátni. Ebben pedig kódolva van az új hidegháború lehetősége.

https://azonnali.hu/cikk/20200615_kinae-marad-a-21-szazad-ezutan-is

Mire megy ki a játék? – Kényszerhelyzetben az alapítványi átalakításra szánt Színház- és Filmművészeti Egyetem

Van ármány vagy netán nincs ármány, sorakoznak a hátsó szándékok, vagy paranoiás, aki ilyesmire gondol? Netán a kultúrharc része, területfoglalás, ami a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel történik, vagy csak jó szándékúan javítani akarják a körülményeket, emiatt kell meglepő gyorsasággal alapítványi működési formára átállniuk szeptember 1-jén? Ember legyen a talpán, aki kiismeri magát.

https://168ora.hu/kultura/mire-megy-ki-a-jatek-kenyszerhelyzetben-az-alapitvanyi-atalakitasra-szant-szinhaz-es-filmmuveszeti-egyetem-186571

A korlátlan megfigyelés korát hozhatja el Semjén törvénye – Gumiszabályok alapján térképezhetik fel a kapcsolati hálónkat

Kik, honnan, mikor és mennyi ideig álltak egymással telefonos vagy internetes kapcsolatban? Ez az, amit a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat a saját döntése alapján július elsejétől ellenőrizhet majd egy friss törvénymódosítás alapján. Igaz, a szolgálat a kommunikáció tartalmát nem ismerheti meg, de a technikai adatok rögzítése is lehetővé teszi, hogy feltérképezzék bárki, például egy újságíró vagy ellenzéki politikus kapcsolati hálóját. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint a törvényhez fűzött indoklás kivédi ezt a veszélyt. Jogvédők szerint azonban a törvény veszélyezteti az állampolgárok jogait.

https://168ora.hu/itthon/a-korlatlan-megfigyeles-korat-hozhatja-el-semjen-torvenye-gumiszabalyok-alapjan-terkepezhetik-fel-a-kapcsolati-halonkat-186551

„Orbán tizenkét évet elvett az alkotó életemből” – Juszt László a Fidesz ellene folytatott hosszú hadjáratáról

„Én újságírónak születtem, és szerintem újságíró az, akinek véleménye van.” Ez tekinthető Juszt László ars poeticájának. A riporter a TV Híradónál lett ismert, de utána még sok műsort készített. Ma már csak áttételesen van jelen a sajtóban. De érdemes figyelni rá.

„Az ember végigéli az életét nagy rohanásban, egy csomó mindent összegyűjt, majd el is felejti őket. Elrakja, hogy majd jó lesz még valamikor, de az esetek többségében soha nem kerülnek elő. A járvány most bezárt, kénytelen voltam nekiállni rendet rakni.”

Így magyarázta Juszt László, miképpen bukkant rá arra az interjúra, amelyet lapunk múlt heti számában ismertettünk. Grósz Károllyal beszélgetett még 1994 augusztusában, és most három részben látható a riporter honlapján. Az egykori miniszterelnök és a régi MSZMP utolsó főtitkára sok érdekességet mondott el a rendszerváltás előtti időkről, sőt olyan részleteket is, amelyek magyarázatot adnak akkori eseményekre, mi több, eddig nem is lehetett róluk hallani. Ez elég ok volt arra, hogy hosszabban is beszélgessek Juszt Lászlóval, akivel egyébként évekig együtt is dolgoztam a TV Híradóban, de elég régen nem találkoztunk.

https://168ora.hu/itthon/juszt-laszlo-interju-riporter-orban-viktor-186525

MOK-alelnök: Több száz orvos nem fog most visszaállni az egészségügyi ellátásba

Az orvosok jó része 65 év feletti, egy részüket elbocsátották, más részükkel nem is tudnak szerződést kötni, mert minden ilyen miniszteri engedélyhez kötött – mondta Álmos Péter.

Bár az egészségügy a mai nappal – papíron – visszatér a régi kerékvágásba, nagy kérdés, hogy ez a valóságban is megtörténik-e – mondta az ATV Startban Álmos Péter.

https://nepszava.hu/3081608_mok-alelnok-tobb-szaz-orvos-nem-fog-most-visszaallni-az-egeszsegugyi-ellatasba

A NER drámai viharában: Erdélyből nézve is visszás a Színművészeti letámadása

Egyre több tiltakozást vált ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem alapítványi modellváltásának ügye, amely a határon túl is felkeltette a figyelmet. A valójában az egyetemi autonómiáról szóló vitában ezúttal is kiemelt szerepet kap egy jelző: a balliberális.

Ugyan a fenntartó minisztérium kiállt az egyetemi autonómia mellett, az SZFE vezetősége mégsem látja biztosítottnak azt. Az egyetem kivéreztetése ellen tiltakozott a hallgatói önkormányzat; több mint hétszáz volt hallgató –  Alföldi Róberttől Deák Kristófig, Jordán Adéltól Pálfi Györgyig, Enyedi Ildikótól Mácsai Pálig, Kováts Adéltól Ónodi Eszterig –; visszautasították a kimondott és csak érzékeltetett vádakat jelenlegi doktoranduszok – köztük a Népszava munkatársa, Csákvári Géza – és szolidaritásáról biztosította őket a Magyar Filmművészek Szövetsége is. 

Gáspárik Attila, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem volt rektora is nyílt levélben üzent a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel kapcsolatban, mégpedig Huszti Péternek, az Egyetemi doktori tanács elnökének. Huszti hosszú ideig tanított is a színművészetin, sőt rektor is volt. „Kedves Péter, mint a marosvásárhelyi művészeti egyetem díszdoktora, mint az egyik legszebb színházi karrier birtokosa, kérlek, vesd latba ismertségedet, kapcsolataidat, hogy elinduljon a párbeszéd a politikai hatalom és az egyetem között, a demokratikusan választott vezetés és a hallgatói önkormányzat tudása, tapasztalata, víziója láthatóvá váljon” – írja többek között Gáspárik Attila. A marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója lapunk kérdésére úgy fogalmazott: „Jelet akartam adni, hogy aggódunk egy páran a határon túlról is. Igaz, amikor kértem a kollégákat, hogy tiltakozzunk, egyedül maradtam.”

https://nepszava.hu/3081583_a-ner-dramai-viharaban-erdelybol-nezve-is-visszas-a-szinmuveszeti-letamadasa

Szabad szemmel: nem túl rózsásak Orbán és Kaczynski kilátásai

Nemzetközi sajtószemle, 2020. június 15.

https://nepszava.hu/3081594_szabad-szemmel-nem-tul-rozsasak-orban-es-kaczynski-kilatasai

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.