2020, június 13 - 08:15 Sajtószemle

Csinált egy tréfás videót a testnevelő tanár, a tankerület durván megalázta

Komolyan meghurcolta a tankerület a „vasalódeszkás” tanárt.

„Ön a Makói József Attila Gimnázium pedagógus munkakörben foglalkoztatott közalkalmazottjaként /…/ az iskola tanárához méltatlan módon, nem kellő komolysággal és szakmaisággal oktatott.  /…/ A vizsgálat megerősítette, hogy Ön nem az adott helyzetnek megfelelően járt el, és a vizsgálat során Ön elismerte, hogy szerette volna jelen helyzetben „felrázni” a diákokat, és humorosan közelíteni meg a témát, hogy ezzel is aktivizálja őket” – írta írásbeli figyelmeztetésben a helyi tankerület annak a testnevelőtanárnak, aki a tantermen kívüli digitális rend kezdetén egy humoros videóval próbálta felrázni a diákjait.

Íme az inkriminált videó:

https://hvg.hu/elet/20200612_Csinalt_egy_trefas_videot_a_tanar_a_tankerulet_odacsapott

Interjú a tanárral

A VASALÓDESZKÁS TANÁR BÜNTETÉSE

Mindenki ismeri a „vasalódeszkás” testnevelőtanárt. És a videóját, amit azért készített, hogy kicsit felvidítsa a válsághelyzetben ledermedt diákjait. Ma már több százezren látták, alaposan megjárta a médiát is. Kevesen tudják, hogy a nagy sikert nem igazán vette jó néven mindenki. A vasalódeszkás testnevelőtanárt ugyanis komolyan meghurcolták.

Vezsenyi László jó kedélyű ember. Elkötelezett pedagógus, aki a hirtelen jött népszerűséggel nem kívánt kezdeni semmit – a mai napig arról sem nyilatkozott senkinek, hogy milyen súlyos problémái támadtak az – egyébként mindenki által szeretett, népszerű – videó miatt.

László ugyanis ma nem taníthat. A tankerület vezetője és az intézmény igazgatója minden nap elvárják tőle, hogy leadja aznapi tananyagait, amiket ő lelkiismeretesen el is küld – azok azonban nem érik el a diákjait. A csoportjait ugyanis elvették tőle. Annak ellenére is, hogy nívódíjas pedagógus, diákolimpikonok kerültek ki a keze közül. A videó ugyanis megbocsáthatatlan bűn a helyi oktatásirányítás szemében.

„Imádjuk a tornatanárt, aki vasalódeszkán tanítja az úszást – Az online tanórák világában talán a testnevelést oktatók azok, akik a legtöbb kihívással találkozhatnak. A makói gimnázium oktatója zseniálisan oldotta meg a feladatot!” nlc.hu

https://nedolgozzingyen.hu/2020/06/12/a-vasalodeszkas-tanar-buntetese

Kemenesi Gábor: Durván hangzik, de ha az ember nem lát elég hullát, azt hiszi, elmúlt a veszély

Ismeretlen ellenséggel állunk szemben, ilyenkor pedig az óvatosság a legfontosabb – mondta lapunknak adott interjújában Kemenesi Gábor. A kezdetektől a koronavírus elleni harc frontvonalában dolgozó virológussal beszélgettünk a járvány eddigi tanulságairól, arról, mennyire indokoltak a mostani lazítások, illetve arról, hozzá kell-e szoknunk ahhoz, hogy világjárványok nehezítik majd a mindennapjainkat. Szerinte rajtunk múlik, a koronavírus-járvány második hulláma mennyire rúgja ránk az ajtót.

https://24.hu/belfold/2020/06/12/koronavirus-masodik-hullam-jarvany-kemenesi-gabor/

Kásler: helyreáll az egészségügy megszokott eljárásrendje

Hétfőtől megint mindenkit el lehet látni minden panasszal minden alkalmas egészségügyi intézményben.

https://privatbankar.hu/cikkek/kozerdeku/kasler-helyreall-az-egeszsegugy-megszokott-eljarasrendje.html

ÉLET ÉS IRODALOM

Váncsa István

Retyerutyánk

Kormányzó urunk szerint a magyar emberek fejében a „Minszk” szó most a reménnyel azonos. Jó ezt tudni, ha ugyanis valamely családta­gunknak gyanúsan csillog a szeme, akkor eddig azt hihettük, drogot használ, noha szó nincs ilyesmiről. Minszkre gondol és reménykedik, ennyi. Kormányzó urunk ezt a nép­rajzi alapigazságot a múlt hét végén tárta a belarusz publikum elé, találkozván Lukasenka nevű szaktársá­val, akinek szintén gyakran csillog a szeme, ám ő ilyenkor nem vala­mely más diktatúra fővárosára gondol, hanem a vodkára, amelyet ko­ronavírus ellen fo­gyaszt, láthatólag eredményesen.

Hogy mit keresett kormányzó urunk Belaruszban, az elég nyil­vánvaló, rokonszenvet, gyöngédséget, baráti szókat. Az ország és in­vincibilis vezetője ennél többet nem tud nyújtani. Gazdasági élete alig van, erőforrásai a nullával egyenlők, fővárosa a legborzalmasabb hely egész Európában, legalábbis a Mercer 2016-os felmérése szerint. Ebből áll Minszk csábereje, de hát kor­mányzó urunk beéri ennyivel is. 

https://www.es.hu/cikk/2020-06-12/vancsa-istvan/retyerutyank.html

ÉLET ÉS IRODALOM

pá-ti-

DILEMMA

Huszonnégy méter hosszú, mindösszesen negyven centiméter átmérőjű, alagútszerű lyukat fedeztek fel a magyar–szerb határzár alatt Mórahalomnál – egyidejűleg – a rendőrök, egy nemzetközi csillagászcsoport munkatársai és Józsi bácsi.

Jelenleg is zajlik a vita: a csillagászok szerint ún. féreglyukról van szó, amelynek során új univerzum születik, az Origo beszámolója szerint „migránscsempész alagútról”. A helyi Józsi bácsi lakonikusan kijelentette, „hétszentség, hogy rókalyuk”!

https://www.es.hu/cikk/2020-06-12/pa-ti/dilemma.html

Orbán: Egy valaha volt sztyeppei világ utolsó maradványai vagyunk

Orbán Viktor és Igor Matovič pénteki sajtótájékoztatóján előkerült a trianoni évforduló kérdése. Erről  Matovič elmondta, hogy ő a múltat már a történészeknek hagyná. És ideálisnak tartaná, ha a magyar és a szlovák történészek közösen írnának erről tankönyveket, hogy a gyerekek kezébe adhassák a történelmi igazságot. 

Orbán Viktor elmondta, hogy a kettejük közötti tárgyaláson nem ő hozta fel Trianont, mert „lehetetlen, hogy ugyanazt gondoljuk róla. Ha nem tudjuk ugyanazt gondolni róla, akkor arról olyan sokat nem kell beszélni”.  Ezt mindenkinek saját magában kell elrendeznie, lehetőleg úgy, hogy ne legyen akadálya a jövőbeli együttműködésnek, hanem „annak ellenére, ami történt, mégis tudjunk együttműködni”. 

Ugyanakkor azokról a meglátásiról is beszélt a szlovák miniszterelnöknek, hogy „a magyar az egy sajátos teremtmény. Egyedül áll a világban”. Orbán szerint szlávok, germánok, angolszászok, latinok és arabok is mindig lesznek. „De hogy magyar lesz-e, amely nem indoeurópai nép, amelynek a nyelvét nem beszéli senki, amelynek nincs kulturális rokonsága, legfeljebb valahol bent Közép-Ázsiában, hanem itt egyedül áll, és hogy ez megmarad-e, az a nyelvén múlik és a kultúráján, ami erre a nyelvre épül” - fejtegette. 

https://444.hu/2020/06/12/orban-egy-valaha-volt-sztyeppei-vilag-utolso-maradvanyai-vagyunk

Müller Cecília: 11 éves az egyik új koronavírus-fertőzött

Nem ért még véget a koronavírus-járvány, az elmúlt napon 14 magyarnál mutatták ki a fertőzést. A járványügyi készültséget továbbra is fenntartja a kormány, marad az operatív törzs, a kórházparancsnoki rendszer is, valamint megerősítik a tiszti főorvos jogköreit – erősítette meg Orbán Viktor. Az operatív törzs sajtótájékoztatóján kiderült az is, hogy az új fertőzöttek között két gyerek is van.

https://hvg.hu/itthon/20200612_operativ_torzs_koronavirus

Orbán: A koronavírus elleni védekezés elsősorban az embereken múlik, nem az egészségügyön

Nem is a pénz mennyisége, hanem az értelmes elköltése a lényeg – mondta a miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában. A koronavírus mellett a költségvetésről is beszélt.

Mint a legtöbb pénteken, most is a Kossuth rádió vendége volt Orbán Viktor miniszterelnök. Mikorra várhatjuk, hogy megszűnik a veszélyhelyzet? – ezzel a kérdéssel kezdte Nagy Katalin. A kormányfő szerint a veszélyhelyzetet a parlament szünteti majd meg, de ez a vírust nem befolyásolja. „Volt olyan ország, ahol elnöki rendelettel szüntették meg a vírust, de ez nálunk nem járható” – mondta Orbán. Nem mondta ki, de Türkmenisztán volt ez az ország.

A kormányfő szerint járványügyi készültségre azonban a továbbiakban is szükség van, marad az operatív törzs, a kórházparancsnoki rendszer is, valamint megerősítik a tiszti főorvos jogköreit. „Szokták mondani, a pénz nem boldogít, de még életeket sem ment” – mondta Orbán arra, hogy nálunk gazdagabb országoknál is jobban védekezett Magyarország. Majd arról beszélt, óvatosan kell nyitni, nem szabad elfeledkezni az idősekről.

https://hvg.hu/itthon/20200612_Orban_A_koronavirus_elleni_vedekezes_elsosorban_az_embereken_mulik_nem_az_egeszsegugyon

Soós Károly Attila: Orbán Viktor nem tanulta meg a leckét Horn Gyulától

Létezik egy közlekedés-gazdasági alapelv, ami útbaigazíthatná a Budapest–Belgrád vasútvonal-óriásprojekt megálmodóit. A történelem ráadásul ismétli is önmagát. Vélemény.

A hvg360-on május 27-én jelent meg Kovács Gábor cikke (Titokban akár Orbán apja is kereshet a Budapest–Belgrád vasútvonalon – lásd alább) az épülő Budapest–Belgrád gyorsvasútról. A szerző fölveti a megaprojekttel és a kormány hozzáfűzött magyarázataival meg az egész dolog államtitokká magasztosításával kapcsolatos ismert kételyeket, problémákat. Azonban megnyugtató információt is közöl. Nevezetesen, idézi Varga Mihály pénzügyminiszter nyilatkozatát arról, hogy a kínai hitelt, amelyet a költségek 85 százalékára nyújtottak, lehet előtörleszteni olcsóbb hitelből.

Más szóval elpuskáztuk, mert magas a hitel kamata, de majd fölveszünk az előtörlesztésére egy másikat alacsonyabb kamattal (és azt már nem fogjuk elpuskázni; a miniszter úr nem említ ezzel kapcsolatos díjat, tehát nyilvánvaló, hogy a hitelező kínai bankot kezdők vezetik, akik elfogadják az előtörlesztést külön díj nélkül). Magam is a cikknek ehhez a megnyugtató vonulatához szeretnék csatlakozni.

Erről szól még a cikk:

·         Mi a vasútvonallal kapcsolatos egyik elsődleges probléma?

·         Miért utasított el Magyarország egy hasonló projektet évtizedekkel ezelőtt?

·         Mi volt a szerepe abban a történetben Horn Gyulának?

https://hvg.hu/360/20200612_Soos_Karoly_Attila_Tortenelmi_lecke_a_Budapest_Belgrad_vasutvonalhoz

Titokban akár Orbán apja is kereshet a Budapest–Belgrád vasútvonalon

Tíz évig csak miniszteri engedéllyel lehet megtudni, hogy szállít-e követ a Budapest–Belgrád vasútvonal felújításához például a miniszterelnök apja, és hogy milyen dollárkifizetések történnek a jórészt kínai hitelből épülő beruházás során. A kivitelező konzorcium magyar fele Mészáros Lőrinc érdekeltsége, amely a járvány miatti gazdaságvédelemre hivatkozva is kaphatott pénzt.

https://hvg.hu/360/20200527_Kinai_hitel_keleti_nyitas_belgradi_vasut

Sose felejtsük el, hogy kicsoda valójában Száraz István!

2016. április 25-án  sorban mondtak fel a Vs.hu nevű, mára megszűnt lap újságírói, miután kiderült, hogy a lapot kiadó cég gyanús körülmények között több mint félmilliárd forintot kapott a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank alapítványaitól. 

A lap főnöke, egy 31 éves fiatalember, a szerkesztőség melletti lakásban bújt el kollégáink kérdései elől. Azóta több helyről érkezett vissza olyan információ, hogy a lakásból kétségbeesetten telefonált kommunikációs szakembereknek, hogy segítsenek neki kimászni a szorult helyzetből, mondják meg, mit tegyen. Végül összeszedte bátorságát, lángoló arccal kilépett az ajtón, szívére tette a kezét, és azt mondta: „Ne haragudjatok, de tényleg nem tudok választ adni”, majd eliszkolt.

A mából visszatekintve leginkább pénzügyi tranzakció hangulata van a Vs.hu-történetnek, de nem szabad elfelejteni, hogy közben több tucat becsületes és jó újságíró egzisztenciáját és integritását tépázták meg, és az Origo sorozatos meggyalázásával és kinyírásával a magyar nyilvánosságot is súlyosan megnyomorították. 

A Vs pár nap alatt összeomlott, az Origo mellékleteként, látogatók nélkül agonizált még pár évet. Ebben az időben a magyar médiavilág a feje tetejére állt, így különösebb feltűnés nélkül előlépett a titokzatos ember, aki az egész kavarás mögött állhatott. 

Matolcsy Ádám, Matolcsy György fia, 2017. június 27-én hivatalosan is nevére vette a Vs és az Origo mögött álló vállalatot. 

A fenti történetet más megvilágításba helyezi, és segíthet értelmezni azt a június 8-án a K-monitor által nyilvánosság elé tárt hírt, hogy egy Száraz István érdekeltségébe tartozó cég, a Frank Digital hárommilliárdos kommunikációs megbízást kapott a Nemzeti Banktól.

Nem sok olyan cég van Magyarországon, aminek ilyen brutális méretű a kommunikációs kerete. Tavaly ugyanezt a munkát Szárazék még kis híján két milliárd forintból kihozták. Idén, a válság ellenére, az összeget az MNB megfejelte plusz 1000 millió forinttal.

https://444.hu/2020/06/12/sose-felejtsuk-el-hogy-kicsoda-valojaban-szaraz-istvan

Csányi Sándor és Varga Judit is kuratóriumi elnök lett az egyetemi alapítványoknál

Szijjártó Péternek is szorítottak helyet.

Augusztus 1-jétől az Állatorvostudományi Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Széchenyi István Egyetem és a Soproni Egyetem vált modellt; hozzájuk csatlakozhat hetedikként a Színház- és Filmművészeti Egyetem.

„A létrejövő alapítványok élén kuratórium áll, ezek tagjait pedig az alapján kérték fel, hogy értsenek az adott szakterülethez, a felsőoktatáshoz, illetve a kialakítani kívánt új világhoz, amely felé a felsőoktatási intézményeket kívánjuk vinni. A képzésen, az oktatáson túl tudományos és innovációs elvárás is megfogalmazódik. Az innováció tekintetében a magyar felsőoktatás alulteljesít” – szögezte le Bódis József.

Varga, Csányi, Szijjártó

Összeállt a hat egyetem kuratóriuma.

https://magyarnarancs.hu/belpol/csanyi-sandor-es-varga-judit-is-kuratoriumi-elnok-lett-az-egyetemi-alapitvanyoknal-130658

A hazai ipari termelés 36 százalékos visszaesését hozta a járvány áprilisban

A gyógyszergyártás termelése viszont közel ötödével, 19,4 százalékkal bővült.

Ágazati bontásban, az iparon belül a feldolgozóipar termelése 38,2 százalékkal, az energiaipar kibocsátása (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 4,4 százalékkal csökkent.

https://444.hu/2020/06/12/a-hazai-ipari-termeles-36-szazalekos-visszaeseset-hozta-a-jarvany-aprilisban

Kövér: Európa addig marad önmaga, míg a magyar, szerb és más európai nemzetek leányai vállalják a gyermekáldást

Európa addig marad önmaga, míg a magyar, szerb és más európai nemzetek leányai vállalják a gyermekáldást, és a családok a nevelési és oktatási intézményekkel együtt képesek bevonni minden gyermeket az európai keresztény kultúrkörbe megőrizve nemzeti identitásukat– mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke Nagybecskereken, ahol átadta a Boldogasszony Iskolanővérek lánykollégiumának felújított épületét.

„A múltunk nemcsak kötelez, hanem erőt is ad” – mondta a házelnök, aki szerint „1000 éves magyar múlt áll mögöttünk e tájakon is, amely ezer indokot szolgáltat arra, hogy minden megpróbáltatás, minden gyötrelem és aggodalom ellenére, bizakodva tekintsünk a jövőbe”.

https://444.hu/2020/06/11/kover-europa-addig-marad-onmaga-mig-a-magyar-szerb-es-mas-europai-nemzetek-leanyai-vallaljak-a-gyermekaldast

Járóka Lívia megsértődött, és beperli Hadházyt, de továbbra sem mutatja be az elszámolást

Érdekes adatokat talált Hadházy Ákos független parlamenti képviselő, amikor megnézte a Járóka Lívia fideszes EP-képviselő, az EP alelnöke által alapított Járóka Lívia Tehetségmentő Egyesület gazdálkodását, illetve Járóka privát cége, a J.L.R. Consulting Kft. pénzügyeit.

Kiderült, hogy Járóka Lívia fideszes EP-képviselő jótékonysági egyesülete 2016-ban kapott 35 millió forint közpénzt, és bár az ilyen, adományokból működő szervezetek szinte mindig dokumentálják a tevékenységüket (ami bizonyos támogatásoknál kötelező is nekik) Járóka tényleges tevékenységének, vagyis az összeg elköltésének kevés online nyoma akad.

Ezzel szemben egy évvel később, 2017-ben Járóka minimális forgalmú magáncégének egyszer csak pont ekkora bevétele keletkezett. Járókánál hiába érdeklődtek, nem válaszolt sem a közérdekű adatigénylésre, sem a sajtókérdésre. Hadházy azt mondta, ha Járóka nem válaszol egy héten belül a kérdéseire, feljelenti.

Járóka este az MTI-nek küldött közleményében tagadta Hadházy Ákos „rágalmait”. Azt írta: Hadházy állításai minden valóságalapot nélkülöznek.

https://444.hu/2020/06/11/jaroka-livia-megsertodott-es-beperli-hadhazyt-de-tovabbra-sem-mutatja-be-az-elszamolast

Eltűnt Debrecen városfejlesztési stratégiája

A helyi lap szerkesztősége kínjában már jutalmat ígért annak, aki elküldi nekik a fejlesztési tervet, amire a kormány már pénzt is adott.

https://444.hu/2020/06/12/eltunt-debrecen-varosfejlesztesi-strategiaja

Gattyán György már gazdagabb Mészáros Lőrincnél

Tavaly a miniszterelnök veje, Tiborcz István tört be a száz leggazdagabb közé, és mindjárt a lista első harmadába, az idén Vida József, a TV2 tulajdonosa. Csányi Sándor 50 milliárd forintot bukva is a leggazdagabb magyar.

Csak a harmadik helyre elég Mészáros Lőrinc 270 milliárd forintra becsült vagyona a leggazdagabb magyarok százas listáján. A pénteken megjelent, az idén is Szakonyi Péter által szerkesztett kiadvány becslése szerint 26 milliárd forintot bukott a felcsúti milliárdos egy év alatt, miután idegenforgalmi és tőzsdei érdekeltségeit megtépázta a válság előszele (a mérleg készítésekor az április végéig bekövetkezett veszteségeket tudták figyelembe venni). A Hunguest szállodáit március végén átmenetileg bezárták, a dolgozók felét, 800 embert elbocsátottak – igaz, az állami turisztikai ügynökség május végén máris 17,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással szórta meg Mészáros felújításra váró vidéki szállóit.

https://24.hu/belfold/2020/06/12/szaz-leggazdagabb-magyar-csanyi-sandor-meszaros-lorinc-gattyan-gyorgy/

Forintra kiszámoltuk: ennyi pénzt húzott ki a nyugdíjasok zsebéből a koronavírus

Ahogy arról beszámoltunk, májusban sem állt meg az élelmiszerek drágulása, a koronavírus-járvány még mindig érezteti hatását. Bármely alapvető élelmiszer árát is vizsgáljuk, egy évvel korábban még jelentősen kevesebbet kellett értük fizetni. A drágulás egyik nagy vesztesei a nyugdíjasok, hiszen más sok fórumon elhangzott: az öregségi nyugellátás összege nem úgy emelkedik évről évre, ahogy az átlagkeresetek, így főként ezért, de egyéb hatások miatt is, ők jobban ki vannak téve az ilyen hirtelen drágulásoknak. Most a Pénzcentrum ezért annak járt utána, hogy az átlagnyugdíj összege mire volt elég tavaly ilyenkor, és mire volt elég áprilisban és májusban, amikor a leginkább megdrágult az élet a koronavírus járvány miatt.

https://www.penzcentrum.hu/nyugdij/forintra-kiszamoltuk-ennyi-penzt-huzott-ki-a-nyugdijasok-zsebebol-a-koronavirus.1097320.htm

Orbán Viktor: A magyaroknak olyan jó még sosem volt, amilyen a következő másfél évben lesz

A kormányfő szerint „egyetértési pontokat” teremt a nemzeti konzultáció. Lesz közös uniós hitelfelvétel, csak ne nézzenek minket baleknak!

https://nepszava.hu/3081344_orban-viktor-a-magyaroknak-olyan-jo-meg-sosem-volt-amilyen-a-kovetkezo-masfel-evben-lesz

Soros György pénzéből bőségesen jutott a balliberális haveroknak

KARÁCSONY GERGELYÉK SZÁZMILLIÓKAT KÖLTÖTTEK A FŐVÁROSI TESZTBIZNISZRE

Bácskai Balázs-Nagy Orsolya Magyar Nemzet

A baloldali holdudvarnál kötött ki a Soros György által Budapestnek küldött pénz. Gyurcsány és Bajnai egészségügyi miniszterének kft.-je több mint százmillió forintot kapott, de negyedmilliárdért hozhat be sebészi maszkokat egy olyan cég is, amely nem is kereskedhetne gyógyászati termékekkel.

https://magyarnemzet.hu/belfold/soros-gyorgy-penzebol-bosegesen-jutott-a-balliberalis-haveroknak-8233476/

Soros-elvek Soros-pénzből, Soros-célok érdekében

TŰZFALCSOPORT Magyar Nemzet

A milliárdos Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations) a modern történelem egyik legszövevényesebb társaságai, amelyek az élet minden területére behatolnak. Mi több, az elmúlt időszakban társadalmi felhatalmazás nélküli politikai szereplőkké váltak az Egyesült Államoktól Magyarországon keresztül a Balkánig. Nem rejtik véka alá, hogy fő céljukként vibráló és befogadó demokráciákat építsenek ki szerte a világban. Természetesen mindezt a Soros-elvek alapján, Soros-pénzből, a Soros-célok érdekében – írja legfrissebb cikkében a Tűzfalcsoport Blogstar oldal.

A Soros-hálózat mindenhol jelen van

https://magyarnemzet.hu/kulfold/soros-elvek-soros-penzbol-soros-celok-erdekeben-8234685/

Nézzük csak meg jobban az MSZP kamuvideóját!

Zmeskál Z. Tamás Magyar Nemzet

Németh Athina „mentőtiszt” videója bejárta a (világ)sajtót, de hamar lebukott. Aki szakemberként nézte, első pillantásra észrevette a hibákat. Nézzük végig tételesen a hibákat, s kezdjük mindjárt a végzettségével!

https://magyarnemzet.hu/velemeny/nezzuk-csak-meg-jobban-az-mszp-kamuvideojat-8233152/

Hídromboló ember

Megyeri Dávid Magyar Nemzet

Nehéz szabadulni a gondolattól, hogy Karácsony Gergely a kormánnyal szembeni ellenállás fáklyavivőjeként akar bevonulni a történelembe. A jobboldalellenes háborúnak manapság nagy a keletje a nyugati áldemokratikus baloldali elit berkeiben, így szokás szerint csak majmolja a külföldi kliséket, pontosabban maximálisan és szolgaian teljesíti tartótisztjeinek, a globalista keresztapáknak az elvárásait. Ehhez a trendi vonalhoz akar igazodni az SZDSZ-es álértelmiségi lejáratódott imidzsének minden kellékét felvonultató főpolgármester akkor is, amikor az idősotthonok lakóinak cserbenhagyása után most a Lánchidat szemelte ki, mint következő lerohasztandó objektumot.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/hidrombolo-ember-8233245/

Nyolcadannyi pénzt oszt turizmusra a kormány egy teljes megyében, mint amennyit Mészáros Lőrinc kapott a szállodáira

A program keretében 2 milliárd forint értékben, 60 és 300 millió forint közötti támogatások igényelhetők, amelyek a szálláshelyi szolgáltatások színvonalának emelésére, infrastrukturális fejlesztésekre használhatók fel, de fejleszthető a szálláshelyek üzemeltetése és hatékonysága is.

Három hete a  Magyar Turisztikai Ügynökség ennél jóval nagyobb összeget, 83 milliárd forintot osztott ki szállodafejlesztésre. A pályázatra csak a jól értesültek tudtak időben jelentkezni. A turisztikai ügynökség a családok támogatásáról beszélt, holott például Mészáros Lőrinc hoteljei a 17 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatással egy időben több száz embert rúgtak ki.

https://24.hu/belfold/2020/06/12/turizmus-szallodafejlesztes-tamogatas/

Hollik István: A baloldal folyamatosan támadja a konzultációt

ORIGO

A baloldal folyamatosan támadja a nemzeti konzultációt, pedig az egy fontos demokratikus eszköz - mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója egy hangfelvételen, amelyet pénteken küldtek meg az MTI-nek.

Hollik István közölte, a Fidesz-KDNP büszke a nemzeti konzultáció intézményére, hiszen annak segítségével a magyar emberek újra és újra elmondhatják véleményüket az "őket és a nemzetet érintő sorskérdésekről".

https://www.origo.hu/itthon/20200612-hollik-istvan-a-baloldal-folyamatosan-tamadja-a-konzultaciot.html

 

Magyarország számára kiemelt jelentőségűek az Oroszországgal kialakított kapcsolatok

Magyar Hírlap

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki jókívánságait az Oroszországi Föderáció nemzeti ünnepe, Oroszország napja alkalmából Vlagyimir Putyin államfőnek és Mihail Misusztyin miniszterelnöknek - tudatta Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke pénteken.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200612-magyarorszag-szamara-kiemelt-jelentoseguek-az-oroszorszaggal-kialakitott-kapcsolatok

Soros szervezetei BvOP-adatokkal pörgetnék fel a börtönbizniszt

Magyar Hírlap

A Magyar Helsinki Bizottság nevű külföldről finanszírozott szervezet honlapján közölte, hogy jogerősen pert nyert a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságával (BvOP) szemben a közfeladatot ellátó hatóság belső szakutasításainak nyilvánosságra hozatalának ügyében. A szervezet állítása szerint ezek 2018-ig mindenki számára hozzáférhetők voltak a BvOP honlapján, ugyanakkor – a pereskedő NGO (non-governmental organizations; nemkormányzati szervezetek) állításával ellentétben – az Európai Unió-szerte 2018 tavaszától kötelező, és jelentős mértékben szigorított adatvédelem közösségi szintű elvárásait is figyelembe véve, a BvOP tudott megfelelő szakmai magyarázatot adni arra, hogy miért nem tudják nyilvánosságra hozni az érintett belső dokumentumokat – áll a Századvég Alapítvány legfrissebb, lapunkhoz eljuttatott elemzésében.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200612-soros-szervezetei-a-buntetes-vegrehajtas-adataival-porgetnek-fel-a-bortonbizniszt

A Parlament elé vitetné a szemetet a főpolgármester-helyettes, ha nem kap az FKF pénzt az állami kukaholdingtól

Indulatos Facebook-posztban fakadt ki a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes. Tüttő Kata szerint az idén január óta befizetett szemétdíjból egy forint nem jutott a szolgáltatást végző FKF-hez az állami kukaholdingtól.

„Ott tartunk, hogy hétfőn 0 Ft lesz a cég számláján, miközben bért kellene fizetni, üzemanyagot venni...

ha mi budapestiek fizetünk, márpedig fizetünk a szemétszállításért a kukaholdingnak, akkor miért nem kapja meg a pénzt az, aki a munkát elvégzi? Hol van a pénzünk?” – fogalmaz bejegyzésében a politikus.

https://168ora.hu/itthon/szemetszallitas-fkf-tutto-kata-budapest-186459

Orbán kötélbarátjához köthető cég építene ötemeletes házat a siófoki obszervatórium mellé, akár gajra is mehet a balatoni viharjelzés

A siófoki obszervatórium közvetlen közelébe tervezett ötszintes társas lakóház megépítésének megakadályozását kéri a Belügyminisztériumhoz tartozó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól a Balatoni Szövetség.

A beruházás veszélyeztetné a mérések, így a balatoni viharjelzés pontosságát is, amin emberéletek múlhatnak

- nyilatkozta Lombár Gábor, a szövetség elnöke a hírbalaton.hu-nak.

 

https://168ora.hu/itthon/orban-kotelbaratjahoz-kotheto-ceg-epitene-otemeletes-hazat-a-siofoki-obszervatorium-melle-igy-akar-gallyra-is-mehet-a-balatoni-viharjelzes-186464

 

Lapszemle - Reuters: A négy visegrádi ország súlyos recesszióval néz szembe a vírus elleni védekezés során a lezárások miatt

https://168ora.hu/kulfold/lapszemle-186441

 

Nem csak Balassagyarmaton, az Alföldön is örkényi abszurdba hajlott a vasúti járatritkítás, már a MÁV-vezér is puhul

Egyre nagyobb hullámokat vet a MÁV járatritkítása, vagy ahogy másképpen lehet nevezni, vonalbezárásai.

 

A Közlekedő Tömeg egyesület az Alföldön az alábbi, általuk csak fantomvonatokra nevezett járatokra lett figyelmes

 

https://168ora.hu/itthon/jaratritkitas-szarnyvonalak-mav-vasut-186462

 

Szocialista mesegyár

Aki azt gondolja, hogy egy szociális piacgazdaságban a szélhámos nem képes felismerni az idők szavát, nem tud idomulni a megrendelő szükségletéhez, az téved

Magyar Hírlap Bán Károly

 

Járvány idején például egy slágfertig szélhámos felismeri, hogy a szűkös kórházi kapacitások időszakában megnő az igény a betegápolók iránt. Az MSZP üdvöskéje, Korózs Lajos a parlament népjóléti bizottsága elnökeként ezt ismerte fel, botcsinálta hírhamisítóként pedig azt próbálja beadni a nagyközönségnek, hogy Németh Athina szélhámos félrevezette a nyilvánosságot, ezzel kárt okozott a közéletnek és az MSZP-nek is.

Igazán ügyes. A szélhámos asszonyság amúgy volt már „főorvos” és „gyógytornász” is. Most mentőtisztként kapta mikrofonvégre Korózs riporter, akit a szélhámosnő „behálózott”. A női szeszély mindenre képes! Ez a történet azonban harmatosan zsenge mese.

 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200612-szocialista-mesegyar

 

L. Simon: A színházaknak azért nem jut a támogatásból, mert nem is voltak nyitva

L. Simon László az ATV Egyenes beszéd című műsorában magyarázta el mi alapján osztják szét az ötmilliárdos kulturális támogatást.

A múlt héten megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, ami szabályozza, hogy a kormányzat több mint ötmilliárd forintos kulturális támogatásából mely szervezetek vagy csoportok milyen mértékben részesülnek. L. Simon László aFidesz országgyűlési képviselője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta: ezt az ötmilliárd forintot részben állami szervezetek között osztják szét, amelyek ezután tovább osztják azt. Az összeg egy viszonylag jelentős részét – mintegy 1,5 milliárd forintot – öt állami szervezet, az Operaház, a Szépművészeti Múzeum, a Hagyományok Háza, a Nemzeti Múzeum és a Zeneakadémia kapja.

Kérdésre válaszolva L. Simon kifejtette, hogy a színházaknak ugyan kiestek az elmaradt előadásokból befolyó bevételei, de épp ezért jelentő kiadásaik sem voltak, a színészek közalkalmazottként ugyanúgy megkapták a bérüket ez alatt az időszak alatt is, a szabadúszók pedig vállalkozóként kaphattak adókedvezményt.

https://pestihirlap.hu/2020/06/11/l-simon-a-szinhazaknak-azert-nem-jut-a-tamogatasbol-mert-nem-is-voltak-nyitva/

Garnitúraváltás: 20 milliárd forintért rendelt bútorokat a kormány

A kartámla nélküli széktől a bőrbevonatos, faberakásos főnöki fotelig mindenféle típusból vásárolna a kormányzati beszerző központ.

https://nepszava.hu/3081405_garnituravaltas-20-milliard-forintert-rendelt-butorokat-a-kormany

Nem látszik a kiút a Jobbik számára

Nem látszik az új célközönség. Jakab Péter a rendszerváltás veszteseire – a rossz anyagi helyzetben lévő, ideológiailag heterogén összetételű választói tömegre – próbál fókuszálni. Ebből egyenesen következik, hogy a Jobbik főként szociális kérdésekkel igyekszik foglalkozni. A baj csak az, hogy az ellenzéki térfélen ezzel egyáltalán nincs egyedül – jegyezte meg Hunyadi Bulcsú. Nincs kitalálva, hogy a Jobbik kikhez és mivel akar szólni. Jakab Péter kemény, odamondós stílussal akar kitűnni, de ebben is erős a verseny. Hasonlóan látja Virág Andrea is. A leginkább a Jobbik lógott ki az ellenzéki pártok sorából, de ma nem látni azt a stratégiát, amely megkülönböztetné a többiektől. Nehéz lenne a közelmúltból felidézni olyan, a választókat megmozgató témát, amely kifejezetten a Jobbikhoz kötődik.

https://nepszava.hu/3081289_nem-latszik-a-kiut-a-jobbik-szamara

HELYES VOLT-E FELOLDANI A KARANTÉNT MAGYARORSZÁGON ÚGY, HOGY TÖBB FERTŐZÖTT VOLT, MINT AMIKOR ELRENDELTÉK?

Május elején és közepén, a vidéki, illetve a budapesti kijárási korlátozások feloldásakor sokaknak feltűnt, hogy a lazítás elrendelésekor sokkal több volt Magyarországon az aktív fertőzött és a napi halálozási szám, mint március közepén, amikor bevezették a korlátozásokat (lásd táblázatunkat). 

Kifejezetten irracionálisnak tűnhet, hogy a járványnak egy látszólag súlyosabb szakaszában feloldjuk azokat a korlátozásokat, amiket a járvány sokkal enyhébb szakaszában vezettünk be.

https://qubit.hu/2020/06/10/helyes-volt-e-feloldani-a-karantent-magyarorszagon-ugy-hogy-tobb-fertozott-volt-mint-amikor-elrendeltek

NEM A ZAVARGÁSOK ZILÁLJÁK SZÉT AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKAT

 

Az amerikaiak többsége szerint az Egyesült Államok politikai megosztottsága olyan mély és áthidalhatatlannak tűnő szakadékká vált, hogy az ország szétesőben van és polgárháború felé tartanak. A sokkoló diagnózist nem valami kattintásvadász blogger írta le a hetek óta tartó, George Floyd halála nyomán kipattant zavargások nyomán, hanem egy tavaly októberi közvélemény-kutatás eredménye.

A két, egymásra acsarkodó pártpolitikai tábor, a republikánusok és a demokraták már szinte semmi másban nem értenek egyet, csak abban, hogy az alkotmányban megfogalmazott közös értékrend, amire az egész Egyesült Államok eredendően épült ma már felbomlóban van, mint társadalmi szerződés.

https://azonnali.hu/cikk/20200611_nem-a-zavargasok-zilaljak-szet-az-egyesult-allamokat

A rabszolgaság haszonélvezői, felfedezők, gyarmatosítók: az ő szobraikat döntik most le Nyugaton

A George Floyd brutális meggyilkolása miatt elindult tiltakozási hullám nemcsak tömegtüntetésekhez vezetett Párizstól Washingtonig a rendőri erőszak és a faji egyenlőtlenségek ellen, hanem Európába is elhozott egy olyan kultúrharcot, ami az Egyesült Államokban már a 2010-es évek közepe óta tombol: a Black Lives Matter mozgalom aktivistái ledöntik és megrongálják azokat a köztéri szobrokat, amelyek szerintük az elnyomást jelképezik. De nemcsak erőszakos szobordöntések zajlanak: Nagy-Britanniában a munkáspárti vezetésű önkormányzatok, Amerikában pedig a demokrata irányítású városok és államok is sorra bontják le a problematikussá vált alkotásokat.

A szobordöntési és eltávolítási hullám léptékét mutatja, hogy a "Topple The Racist" – vagyis "döntsd le a rasszistákat" kampány már 78 köztéri szobor eltávolítását követeli, ezek között régi uralkodók (II. Károly és II. Jakab), Oliver Cromwell, a spanyol Armadát legyőző reneszánsz hadvezér és kalandor, Sir Francis Drake, az Ausztráliát felfedező Cook kapitány, Robert Peel egykori tory miniszterelnök, valamint számtalan más régi politikus, üzletember és hadvezér is szerepel. És rajta van a listán az ország egyik leghíresebb szimbóluma, a Trafalgar téri Nelson-oszlop is. 

https://index.hu/kultur/2020/06/12/szobordontesek_blacklivesmatter_colston_kolumbusz_rabszolgatartas_sadiq_khan/

 

Minden ingatlant megvenne az Orbán-kormány Közép-Európában, aminek magyar kötődése van

Külön alapítványt hoz létre a kormány arra, hogy bármilyen magyar vonatkozással rendelkező ingatlant megszerezhessen Közép-Európában. 

https://privatbankar.hu/cikkek/ingatlan/minden-ingatlant-megvenne-az-orban-kormany-kozep-europaban-aminek-magyar-kotodese-van.html

 

Új módszer a válságkezelésre: nem kezelik a válságot

Az Egyesült Államok szövetségi kormánya élén Donald Trump államfővel úgy döntött, befejezi a koronavírus-járvány elleni küzdelmet, amivel van egy kis gond: úgy hagyják el a csatateret, hogy a háborúnak még nincs vége.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/koronavirus-jarvany-usa-donald-trump-valsagkezeles.707924.html

Augusztustól államosíthatják a csődbe ment stratégiailag kiemelt jelentőségű cégeket

Augusztustól változhat a csődtörvény. Elektronikussá válhat számos eljárás, a stratégiailag kiemelt jelentőségű csődbe ment vállalkozásokat pedig az állam megvásárolhatja.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/valtozik-a-csodtorveny-felszamolas-semjen-zsolt-allamositas-kormany.707989.html

A kormányszóvivő férje vette meg a Dunakeszi Járműjavító felét, milliárdokért gyártanak vonatokat

A kormányszóvivő férjének résztulajdonába került Dunakeszi Járműjavítóban készülnek jelenleg a KISS emeletes vonatok, hamarosan pedig Egyiptom szinte teljes vasútikocsi parkja és várhatóan sok más magyar szerelvény is.

https://budapestkornyeke.hu/a-kormanyszovivo-ferje-vette-meg-a-dunakeszi-jarmujavito-felet-milliardokert-gyartanak-vonatokat/

 

Deutsch Tamás: Cseh Katalin össze-vissza hazudik

Deutsch Cseh Katalin az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának ülése kapcsán elhangzott egyik mondatát vizsgálta meg Facebook-bejegyzésében.

„Nézzük, hogy a Momentum politikusa mennyi hazugságot is tudott belezsúfolni ebbe a nem túl hosszú mondatba” – írta Deutsch közösségi oldalán.

http://www.atv.hu/belfold/20200612-deutsch-tamas-cseh-katalin-ossze-vissza-hazudik

“A demokrácia nem élet-halál harc; nem lehet sorskérdés a hatalom elvesztése”

Alaposan nekiment pár napja a jobboldali média egyik zászlóshajója a PTE és az ELTE oktatójának. Ennek apropóján kérdeztük meg Polyák Gábort, hogy mit gondol médiáról, politikáról, tanításról és hogy van-e még remény a magyar média - és ezen keresztül a társadalom - számára? Interjú!

https://pecsaktual.hu/arc/a-demokracia-nem-elet-halal-harc-nem-lehet-sorskerdes-a-hatalom-elvesztese/

Az ellenzékieknek nem egymásra kell licitálniuk – Donáth Anna a Mandinernek

Merre tart a Momentum, és vannak-e olyan fontosak a külhoni magyarok, mint a transzneműek? Lehet-e Gyurcsány az ellenzék vezetője? Donáth Annát, a Momentum EP-képviselőjét kérdeztük a párt helyzetéről, a tisztújításról és az amerikai zavargásokról is.

https://mandiner.hu/cikk/20200612_donath_anna_interju

„Soha ne a csőcselék döntsön” – fekete belga politikus megy neki a radikális zavargóknak

„Fekete nőként engem soha nem olyan fogalmak határoztak meg, mint a diverzitás, az inklúzió és a kvóták. Én a saját magam kemény munkájának és ambíciójának, valamint a szüleim hitének a terméke vagyok, miszerint a határunk a csillagos ég” – írja Assita Kanko, a jobboldali Új Flamand Szövetség politikusa.

https://mandiner.hu/cikk/20200612_soha_ne_a_csocselek_dontson_fekete_belga_politikus_megy_neki_a_radikalis_zavargoknak

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.