2020, június 10 - 08:09 Sajtószemle

Nagyot gazdagodott 2019-ben a magyar elit - Széles Gábornak a Videoton hozott milliárdokat

Vég Márton privátbankar.hu

Tavaly még gazdagabbak lettek a leggazdagabb magyarok: nem ér Mészáros Lőrinc nyomába, de azért Széles Gábor is legalább 4 milliárd forintot vett ki a Videoton Holdingból.

Nem lesz egyszerű összeállítani a leggazdagabb magyarok 2019-es listáját, ugyanis például Mészáros Lőrinc 20 milliárd forintos osztalékot vett ki három cégéből, Tiborcz István 2,3 milliárd forint osztalékkal gazdagodott, de az elit állandó tagja, Széles Gábor is legalább 4 milliárd forinttal gyarapodhatott. Utóbbi vállalkozó a Videoton Holding legnagyobb, 47 százalékos tulajdonosaként juthatott hozzá a legújabb milliárdjaihoz.

https://privatbankar.hu/cikkek/makro/nagyot-gazdagodott-2019-ben-a-magyar-elit--szeles-gabornak-a-videoton-hozott-milliardokat.html

Egy új munkahely 813 millió forintba került a villányi borászatok támogatásainál

Nem panaszkodhatnak a villányi borosgazdák az EU-ra: 2014 és 2018 között 2,4 milliárd támogatást kapott hat vállalkozás. Ha a korábbi éveket is figyelembe vesszük, 2,7 milliárdnyi támogatás ütötte a markukat.

https://g7.hu/kozelet/20200608/egy-uj-munkahely-813-millio-forintba-kerult-a-villanyi-boraszatok-tamogatasainal/

Német menedzserek helyett a Fidesz-holdudvar vállalkozói iratják be gyerekekeiket a milliós tandíjú debreceni magániskolába

Az ellenzék azt javasolta, nyissák ki a közpénzből finanszírozott nemzetközi iskola kapuit a szegényebb diákok előtt.

Ötvennégy gyerek fejezi be az első tanévet a tavaly indított Debreceni Nemzetközi Iskolában (ISD): óvodások, valamint első és második osztályosok. Előbbiek éves tandíja közel két és félmillió forint, míg a kisiskolások után majdnem hárommilliót kellett leróniuk a szülőknek. Így a tandíjból körülbelül 130-150 millió forint folyt be az iskolát fenntartó, jelenleg az önkormányzat többségi, valamint a magyar állam és a Debreceni Egyetem kisebbségi tulajdonában lévő oktatási központhoz. Közpénzből azonban ennek több mint dupláját teszi be idén támogatásként az intézmény működésbe a fideszes vezetésű debreceni önkormányzat, amely a körülbelül 300 millió forintot különített el erre a célra – tudtuk meg egy helyi ellenzéki képviselőtől. A városházánál szerettük volna pontosítani az összeget, de az ezzel kapcsolatos kérdésünkre több hete nem válaszolnak.

 

 

http://www.thehungariantimes.hu/hirmegtekintese.php

Részben mégiscsak ember rakhatta össze az új koronavírust

Ez viszont azt jelenti, hogy a vakcinát is sokkal nehezebb lesz legyártani.

Egy norvég virológus azt állítja, olyan szekvenciákat talált a vírus felületén lévő tüskék fehérjeláncában, amik arra utalhatnak, hogy a kórokozót, legalább részben, ember rakta össze, írja az azonnali.hu. Emlékeztetőül: a koronavírus-járvány eredetét magyarázó összeesküvés-elméletek egyik legnépszerűbbike, hogy a vírus valójában nem is egy kínai húspiacon vásárolt denevérből származik, hanem egy laboratóriumból szökött ki.  Ezt az elméletet azonban egyetlen tudományos kutatás sem támasztotta alá - eddig. A most készült tanulmány (a Quarterly Review of Biophysics tudományos folyóirat hozza) szerint viszont a vuhani koronavírust ha nem is ember hozta létre, de mesterségesen belenyúlhattak a struktúrájába. A tanulmány arra is rámutat, hogy a vírus szinte egyáltalán nem mutálódott, amióta elkezdett terjedni az emberek között, ez pedig azt jelentheti, hogy a vírus addigra már „kész volt”, és ez nagyon ritka az olyan vírusoknál, amik átlépik a fajok közötti határokat. Mindenesetre a vírusnak Birger Sørensen virológus szerint vannak olyan tulajdonságai, amik erősen eltérnek a SARS-ért felelős koronavírustól, és korábban sosem voltak jelen a természetben.

https://nepszava.hu/3080918_reszben-megiscsak-ember-rakhatta-ossze-az-uj-koronavirust

Hitelekbe kergetik a településeket, miközben a kormány többletpénzről beszél

A tervezettnél akár 300 milliárd forinttal is kevesebb bevételük lehet az önkormányzatoknak a kormány intézkedései következtében.

A települések helyi adóbevételei (az iparűzési és az idegenforgalmi adó, a gépjárműadó eddig helyben maradó része, az építmény- és telekadó, kommunális adó és egyéb települési adó) idén 260 milliárd forinttal, a díjbevételek (parkolási, területhasználati, reklámfelület használati díjak) pedig 40 milliárddal csökkennek a tervezetthez képest, így az év végéig várt több mint ezer milliárd forint helyett mindössze 770 milliárd forint folyhat be az önkormányzatok számlájára - állítja Pitti Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem kutató professzora.

https://nepszava.hu/3080937_hitelekbe-kergetik-a-telepuleseket-mikozben-a-kormany-tobbletpenzrol-beszel

Júliusban dől el, hogy a tűzijáték-turizmus vagy a járványveszély a fontosabb Orbánéknak

Augusztus közepéig betiltották a tömegrendezvényeket, 20-án viszont több százezer embert várnak a Duna-partra. Nem biztos, hogy ez a legjobb ötlet.

https://nepszava.hu/3080967_juliusban-dol-el-hogy-a-tuzijatek-turizmus-vagy-a-jarvanyveszely-a-fontosabb-orbaneknak

Müller Cecília: Ma döntünk arról, visszatérhet-e az egészségügyi rendszer a járvány előtti állapotába

A tiszti főorvos feloldotta a hajléktalanszállók kijárási korlátozását.

·         kedden döntenek arról, hogy a kórházak kinyithassanak újra, azaz az egészségügy visszaállhat-e a járvány előtti állapotába – erről pedig szerdán tesz bejelentést az operatív törzs.

·         A tiszti főorvos feloldotta a hajléktalanszállók kijárási korlátozását. Az ilyen szállásokon és menedékhelyen szerinte alig volt pozitív koronavírusos eset, a korlátozás megszüntetésével pedig a lakók újra kimehetnek az utcára munkát keresni.

·         Visszavonják a fertőtlenítőszerek gyártására kiadott ideiglenes engedélyeket, mert már nincs hiány az ilyen szerekből, a napi hazai gyártókapacitás eléri az egymillió litert is. Aki mégis szeretne továbbra is fertőtlenítőszert gyártani, az a hagyományos úton kérjen erre engedélyt a hatóságoktól.

·          

https://nepszava.hu/3080983_muller-cecilia-ma-dontunk-arrol-visszaterhet-e-az-egeszsegugyi-rendszer-a-jarvany-elotti-allapotaba

Új versenypályát építene a kormány

Jövőre már 36 milliárd forintot akar költeni a kormány a magyarországi autómotorsport támogatására – mindezt a gazdaságvédelmi alapból.

https://nepszava.hu/3080933_uj-versenypalyat-epitene-a-kormany

Szegő Péter Sehol egy nagy-ausztriás matrica

A Horvát- és Szlavónországgal együtt értett 325 411 négyzetkilométeres Magyarország – vehetnénk a Horvát- és Szlavónország nélküli, szűken vett Magyarországot is, azonban a nagymagyarországos autómatricákon Horvát- és Szlavónország is szerepel, úgyhogy a továbbiakban is maradjunk ennél – területe az I. világháború után 93 075 négyzetkilométerre csökkent, vagyis Magyarország elveszítette területének 71,4 százalékát. Ausztria – tehát nem a Monarchia, hanem csak Ausztria – területe 1914-ben 300 005 négyzetkilométer volt, ez az első világháború után 83 879 négyzetkilométerre csökkent, vagyis Ausztria elvesztette területének 72,04 százalékát, arányaiban tehát többet mint a Magyar Királyság. (Ausztria igazából még többet vesztett, viszont megkapta a mostanság Burgenland néven futó Nyugat-Magyarországot, úgyhogy fogalmazzunk úgy: az első világháború utáni területe az addiginak a 27,96 százalékára esett vissza.)

https://nepszava.hu/3080948_sehol-egy-nagy-ausztrias-matrica

Az MLSZ nem törli a George Floydra emlékező Fradi-csatár büntetését

A Ferencváros csatára, Tokmac Nguen a Puskás Akadémia elleni bajnoki mérkőzésen szerzett gólja után emlékezett meg a rendőri túlkapás áldozatáról, George Floydról. A norvég játékos a gólöröm közben felhúzta a mezét, hogy látható legyen a pólójára írt "igazságot George Floydnak" felirat.  A Magyar Labdarúgó Szövetség azonban nem értékelte a gesztust, és a Fegyelmi Bizottság a legenyhébb kiszabható büntetésként írásbeli megrovásban részesítette a ruházatán viselt tiltott feliratért. 

A videó végén látszik, hogy mi volt írva Tokmac pólójára

 

https://index.hu/sport/futball/2020/06/09/nb_i._tokmac_nguen_ferencvaros_mlsz_megrovas_george_floyd_jadon_sancho_fifa/

 

A Groupama Arénában kihangosítva tagadta le a Handó Tündének hálálkodó levél aláírását a Fővárosi Törvényszék elnöke

Az emlékezetes stílusú levelet 24 bírósági vezető írta alá, akiket ezért külön felrendeltek Budapestre. Az aláírók között szerepelt az azóta a bírósági honlapról eltüntetett, de más forrásból még mindig fellelhető dokumentumon Tatár-Kis Péter is. Ehhez képest a most támogatást kapott bírósági vezető széles nyilvánosság előtt, kivetítőn kihangosítva – a járványügyi helyzetre tekintettel a fővárosi összbírói értekezletet a Groupama Arénában tartották meg –, egészen bizarr stílusban, önmagáról harmadik személyben szólva közölte:

Ezt a levelet Dr. Tatár-Kis Péter nem írta alá, sem a saját nevében, sem a Fővárosi Törvényszék bíráinak képviseletében. Tatár-Kis Péter ezen levél elkészülésének időpontjában egy európai uniós ülésen vett részt Stockholmban. Ezt a levelet nem látta, nem ismerte tartalmát.

Aprócska bökkenő azonban, hogy Tatár-Kis eddig semmilyen módon nem jelezte, hogy súlyos jogsértést, bűncselekményt észlelt a nagy nyilvánosságot kapott ügyben, magyarán több mint fél éve nem kívánt bejelentést tenni azért, mert állítása értelmében a nevét helyette valaki odahamisította az iratra.

 

https://index.hu/belfold/2020/06/08/tatar_kis_peter_fovarosi_torvenyszek/

 

Karácsony: Tállai nem értesült a gazdasági válságról, vagy nem tud számolni

Karácsony Gergely Facebook-oldalán reagált arra, hogy a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese azt állította, a számok cáfolják Karácsony szavait, és ő herdálta el a Lánchíd felújításához szükséges pénzt. A főpolgármester szerint Tállai András azt a nehezen vitathatót tagadja, hogy tulajdonképpen Budapest-adót vetnek ki, olyan költségvetést terveznek elfogadni, amelyben

a Fővárosi Önkormányzatnak juttatott működési támogatások és az előírt befizetés egyenlege negatív. Vagyis a Főváros »nettó befizetője« a központi költségvetésnek 2021-ben.

Karácsony úgy vélte: bár az államtitkár az elvonások mértékét megerősítette, a sarcolást beismerte, mégis azt állította, a főváros jobban járhat, mert nőhet az iparűzési adóból a bevétele. A főpolgármester szerint ez alapján három dolog lehetséges.

Vagy Tállai államtitkár nem értesült még a gazdasági válságról.

Vagy nem tud számolni.

Vagy nem olvasta saját minisztériumának, saját kormányának költségvetését.

 

https://index.hu/belfold/2020/06/08/karacsony_gergely_tallai_andras_koltsegvetes_vita/

Azzal persze nem foglalkoznak, hogy most még szereznem kell 12 milliárdot

Sáfrány Tamás egy nappal a pályázat megnyitása előtt megalapította első cégét, az Adventor Hotel Üzemeltető Kft-t, majd nyert 8 milliárd forint állami támogatást nagy kapacitású szállodák fejlesztésére. 

Ahogy korábbi cikkünkben a G7 nyomán beszámoltunk, Sáfrány közeli kapcsolatban áll Mészáros Lőrinc visszatérő üzlettársával, az ország 4. leggazdagabb emberével, Szíjj Lászlóval: a vállalkozó Minerva Pénzügyi Zrt.-jének felügyelőbizottsági tagja, és a cégadatbázis szerint a szintén Szíjj László tulajdonában lévő Hotel Golf Kft. ügyvezetője.

A cikkek megjelenése után próbáltuk elérni Sáfrányt, aki először azt mondta, hogy nem ér rá interjút adni, majd keddi beszélgetésünkön azzal hárította el kérdésünket – például, hogy honnan volt 3 milliárd forint önrésze –, hogy múlt héten adott egy interjút a Bacsmegye.hu nevű oldalnak, és nincs további mondanivalója. 

Folyamatos kapcsolatban Szíjj Lászlóval

A Bacsmegye.hu-nak adott, baráti hangvételű, tegeződős interjúnak már a címe is figyelemre méltó: Igazán hangosan debütált a jövő egyik lehetséges nagy szállodafejlesztője.

 

https://index.hu/gazdasag/2020/06/09/safrany_tamas_szijj_laszlo_szallodafejlesztes_adventor_hotel/

 

Addig nyomultak az oroszok, hogy nekik kedvezően ütemezték át Paks 2-t

direkt 36

Két évig tartó huzavona után, a járvány alatt fogadott el a kormány egy fontos változtatást a paksi bővítésnél. Mostantól az oroszoknak egyszerűbb lesz a dolguk, a magyar állam pedig nagyobb kockázatot vállal.

https://444.hu/2020/06/09/addig-nyomultak-az-oroszok-hogy-nekik-kedvezoen-utemeztek-at-paks-2-t

 

Korózs Lajos nem ellenőrizte a mentősként bemutatkozó nő hátterét videó

Az MSZP képviselője vasárnap jelentetett meg egy videót az oldalán, amiben a magát mentősként bemutató Németh Athina arról beszélt, hogy a kórházak kiürítésénél tíz súlyos beteg ápolását vállalta, akik közül kilencen meghaltak. A videó felvezetőjében Korózs Lajos az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) székháza előtt beszélt, amire hétfő délután az OMSZ hétfőn közölte, hogy ezzel a szocialista képviselő hamis látszatot keltett, mivel a filmben szereplő nőt „egyetlen megkérdezett mentős sem ismeri és nem szerepel sem az Országos Mentőszolgálat, sem a magyar egészségügyi szakdolgozók nyilvántartásában sem”. Nem sokkal később a Samaritanus Mentőszolgálat is igyekezett tisztázni, hogy  Németh Athina nem áll és nem is állt a szolgálatukban. Délután pedig a videó el is tűnt a képviselő oldaláról.  

 

A történet azután sem lett tisztább, hogy Korózs Lajos és Németh Athina hétfő este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszéltek az ügyről. 

https://444.hu/2020/06/09/korozs-lajos-nem-ellenorizte-a-mentoskent-bemutatkozo-no-hatteret

Politikai csatatér lett a Citadella

A főváros leporolná a gellérthegyi sikló terveit, közben a kormány úgy újítaná meg a Citadellát, hogy meg sem kérdezte erről a kerületi önkormányzatot – tudta meg lapunk.

A Citadella megújításának kormányzati terveivel párhuzamosan a főváros is leporolná a gellérthegyi sikló-projektet. A Népszava információi szerint a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) menedzsmentje már napirendre is tűzte a témát, de a kivitelezés pontos idejét nem határozták meg. Mint emlékezetes, a Rác Fürdő felújításakor merült fel a Gellérthegyre vezető sikló építése, de a fürdő körüli bonyodalmak ezt a projektet is megakasztották. A siklót tervező cégbe a BKK is bevásárolta magát. 2018-ban idei átadással számoltak, az akkori tervek szerint a turistabuszokat is kitiltották volna a Citadella környékéről. De még hozzá se kezdtek a kivitelezéshez. Nem sokat jutott előre a Citadella felújítása sem. A kerületi önkormányzat szerint a jelenlegi méltatlan állapotok rendezésére nagy szükség lenne, az emblematikus műemlékegyüttes felújítása, hasznosítása fontos feladat. Ugyanakkor Újbuda ellenzéki vezetésű önkormányzatánál a Népszava kérdésére elmondták: a kerület számára korántsem közömbös, hogy milyen funkciókat kap a Citadella, mint ahogy az sem, milyen közlekedési, környezeti terhelések fakadnak majd abból. Az önkormányzatot semmilyen formában nem kereste meg a kormány a döntéshozatal előtt – közölték.

https://nepszava.hu/3080812_politikai-csatater-lett-a-citadella

A KÁOSZ VÉGE: ÚJ VILÁGREND, ÚJ IDEOLÓGIA

Az amerikai sheriff által újra összefogott Nyugat és a terjeszkedő Kína konfliktusa új világrendet hoz, amely megváltoztatja Magyarország politikai és pénzügyi mozgásterét is. Régóta nem volt olyan fontos nekünk, hogy mi történik az USA-ban és az Európai Unióban, mint az elkövetkező években lesz.

„Amerikával harmincéves háborúra készüljetek” – állítólag ezt mondta a Kínai Kommunista Párt főtitkára, Hszi Csin-ping a Központi Bizottság tagjainak az év elején. Ez a technológiai, propaganda- és devizaháború a világ összes országának stratégiai szabadságát leszűkíti majd. Különösen látványos lesz a fordulat az olyan országok esetében, amelyek maximálisan kihasználták a 2010-es évek szabados viszonyait. Ezek közé tartozik Magyarország. 

https://qubit.hu/2020/06/08/a-kaosz-vege-uj-vilagrend-uj-ideologia?_ga=2.103344962.358965933.1591620247-280840560.1447769945

Nem tudni, mit képvisel a Jobbik

VARGA-DAMM ANDREA SZERINT AZ EGYSZÁZALÉKOS KÜSZÖB MEGUGRÁSA JAKABÉK CÉLJA

Kárpáti András Magyar Nemzet

A parlamenti küszöb alatt, törpepártként tengődő létre rendezkedik be a Jobbik Jakab Péter-féle vezetése, és ennek megfelelően a félmillió értelmiségi támogatóját elveszítő, értékválságban lévő párt kormányváltásra sem készül Varga-Damm Andrea szerint. A Jobbik frakcióját nemrégiben otthagyó képviselő a Magyar Nemzetnek adott interjúban úgy vélte, Jakab habitusa, személyisége nem is alkalmas a jobboldali szavazók megszólítására. Arra is kitért, a nyár végén körvonalazódhat, hogy alakítanak-e új platformot vagy mozgalmat Sneider Tamással és a három másik kilépővel.

https://magyarnemzet.hu/belfold/nem-tudni-mit-kepvisel-a-jobbik-8217899/

Hírhamisítás! Hiába menekül az MSZP a kínos videója elől

Veres László István Magyar Nemzet

Sem az Országos Mentőszolgálat, sem a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, sem az Állami Egészségügyi Ellátóközpont nyilvántartásában nem szerepel az MSZP videójában mentőtisztként nyilatkozó nő, aki Korózs Lajos szocialista országgyűlési képviselővel beszélget a koronavírus miatt a kormány által elrendelt kórháziágy-előkészítések vélt áldozatairól. Németh Athina azt állítja, hogy az általa hospice-ellátásban részesített tíz beteg közül tíz nap alatt kilenc meghalt. A szocialisták megpróbálták eltüntetni a felvételt, sikertelenül. Korózs Lajost felhívtuk az üggyel kapcsolatban, ám kinyomta a telefonját. Mi azonban most megmutatjuk ezt a videót!

https://magyarnemzet.hu/belfold/rejtelyesno-beszel-allitolagos-aldozatokrol-8215709/

A fantazmagóriában is lehet észszerűség

Hegyi Zoltán Magyar Nemzet

Már a szlovák elnök asszony beiktatási beszéde sem volt kutyafüle annak idején a XXI. századi Szlovákiáról és a benne élő magyarokról, de ez a szöveg, benne Máraival, Grendellel, közös múlttal és jelennel, valamint a jövő víziójával ismét rendkívül figyelemreméltó. Ezért nagy kár az MKP „viszontgesztusáért”, amiért diplomáciaórán már harsanna is a „Leülhetsz, fiam, egyes”!. Ez persze szigorúan vett magánvélemény, az viszont tény, hogy van itt még mit simogatni, gyógyítgatni, különösen a pszichékben.

Karácsony a Lánchíd alatt

Gajdics Ottó Magyar Nemzet

Jól megfigyelhető, hogyan rángatják őt dróton a moslékkoalíció pártjainak háttéremberei.

Karácsony Gergely tétova mozgásán jól megfigyelhető, hogyan rángatják őt dróton a moslékkoalíció pártjainak háttéremberei. Először kigyúrt izomember módjára lemondja az egyeztetést a kormány pénzelvonására hivatkozva. Majd durcáskodik, mint a gyerek, akit rajtakaptak valami disznóságon, de még azt hiszi, ki tudja szövegelni. Végül mégis bejelentkezik az egyeztetésre, mert valami rafináltabb tanácsadó közli vele, hogy a Lánchíd ráomolhat és maga alá temetheti egész politikai pályafutását. Közben nincs egy elejtett megjegyzése sem arra a kérdésre, amit a Fidesz tett fel neki: Hová lett a híd felújítására szánt pénz?

A feladat persze nem egyszerű. Egyszerre kellene harcos kormányellenességet mutatnia a DK-tól a Jobbikig terjedő szélsőségesek igényei­nek megfelelően és együttműködést imitálnia a kormányzati források megszerzésének reményében.

 

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/karacsony-a-lanchid-alatt-8216495/

 

140 milliárdos kedvezményes hitelprogram indul a kisvállalkozásoknak

MTI ORIGO

Június 9-től újabb gazdaságvédelmi intézkedés lép életbe, a magyar kisvállalkozások nulla százalékos kamat mellett igényelhetnek hitelt az MFB Pontokon - jelentette be Varga Mihály a Pénzügyminisztérium (PM) keddi közleménye szerint.

A pénzügyminiszter kiemelte: ez a jelenlegi legkedvezőbb és legolcsóbb finanszírozási lehetőség a válság alatti működéshez és a gazdaság újraindítását követő versenyre való felkészüléshez is.
Hangsúlyozzák, a kormány célja, hogy minden életképes vállalkozás segítséget kapjon a válság leküzdésében és részt vegyen a gazdaság újraindításában.

A kormány májusban döntött arról, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program éves keretének módosításával összesen 420 milliárd forint fejlesztési forrást biztosít a gazdaságvédelmi intézkedésekhez - emlékeztetett Varga Mihály.

https://www.origo.hu/gazdasag/20200609-140-milliardos-hitelprogram-indul-a-kisvallalkozasoknak.html

 

Átírták a Wikipédiát, hogy ne derüljön ki, Soros áll az agresszív tüntetések egyik fő szervezete mögött

BORDÁCS BÁLINT ORIGO

Míg 2020. május 31-én a Soros György által finanszírozott szervezetekről szóló szócikkben még szerepelt a Black Lives Matter a Wikipédián, másnapra, 2020. június 1-jére már levették a felsorolásból. Valakik nagyon nem akarják, hogy kiderüljön, a spekuláns áll az agresszív tüntetések mögött. 

Mint ismert, az egyesült államokbeli erőszakos tüntetéshullámot egy fekete férfi halála váltotta ki, aki rendőri intézkedés közben vesztette életét. Korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy a radikális baloldali tiltakozásoknak két fő szervezője van, a Black Lives Matter és az Antifa.

Eltüntették a Soros-szervezetek közül

https://www.origo.hu/nagyvilag/20200609-black-lives-matter-wikipedia.html

 

Miért kezelte jobban a koronavírust Kelet-Európa, és mire lesz ez elég a második hullámban?

Lassan véget ér a koronavírus-járvány első hulláma, de az adatok továbbra is azt mutatják, hogy a kelet-európai országok több szempontból is sikeresebben kezelték az egészségügyi válságot, mint Nyugat-Európa. A feltételezett okok között az időben bevezetett korlátozó intézkedések mellett az is szerepel: Európa keleti felén az emberek pontosan tisztában vannak vele, milyen borzalmas állapotban van az egészségügy, így mindent hajlandók megtenni, hogy elkerüljék a katasztrófát. A legfontosabb kérdés mégis az, hogy a viszonylagos siker miatt a térségben komolyan veszik-e az októberre várt második hullámot.

 

https://hvg.hu/itthon/20200609_koronavirust_Kelet_Europa_jarvanykezeles

 

Túlteljesítették Orbán Viktor kívánságát a hazai bankok

Mármint azt, hogy legalább a felük nemzeti tulajdonban legyen. Ez az arány ugyanis a gombhoz kabátot kereső metódusnak köszönhetően már közel 90 százalék.

 

https://privatbankar.hu/cikkek/penzugyi_szektor/tulteljesitettek-orban-viktor-kivansagat-a-hazai-bankok.html

 

Szabad szemmel: Macron terve nem sok jót ígér Közép-Európában

Nemzetközi sajtószemle, 2020. június 9.

 

https://nepszava.hu/3080954_szabad-szemmel-macron-terve-nem-sok-jot-iger-kozep-europaban

 

Kásler: A diákok és a szülők is élvezték az online tanítást

Az emberi erőforrások minisztere szerint a kormány kiemelt figyelmet fordít a pedagógusbérek folyamatos emelésére.

 

A tárcavezető szerint a diákok, a pedagógusok és a szülők is élvezték a online tanítás előnyeit, elmondása szerint „ az a tömeges igény, hogy a későbbiek során nagyobb jelentősége legyen az ilyen oktatásnak”.

 

https://hvg.hu/itthon/20200609_Kasler_kormany_pedagogusber_NAT

 

Nyúl Sándor: "Demján bizalmas barátom volt, ismertem mindkét arcát"

Több mint négy évtizeden át dolgozott a 2018-ban elhunyt Demján Sándor állandó üzlettársaként, és közben ő is bekerült a leggazdagabb magyarok közé. A Gránit Pólus elnöke a HVG-nek elmondta véleményét a mostani kormányközeli vállalkozókról és arról is, hogy szerinte mikor lesz esélye az ellenzéknek Orbán Viktorral szemben. Portréinterjú Nyúl Sándorral.

https://hvg.hu/360/202023_nyul_sandor

 

Palkovics László mondhatja meg, ki vásárolhat céget Magyarországon

Miközben a kormány büszke a sikeres járványkezelésre, a külföldi befektetőkkel szemben olyan vehemenciával védekezik, mint a legnagyobb krízissel küzdő uniós tagállam.

 

Ha az Európai Unió Bírósága elé kerülne az ügy, az új magyar jogszabály feltételezhetően nem állná meg a helyét

– jelentette ki a HVG érdeklődésére Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group jogi partnere. Arról a minapi kormányrendeletről van szó, amely a koronavírus ürügyén az eddigieknél sokkal szigorúbban korlátozza a külföldiek magyarországi befektetéseit – köztük az uniós tagállamok cégeiét is. A jogszabály része lett annak a salátatörvénynek is, amellyel Orbán Viktor elvben visszaadja a veszélyhelyzeti rendeleti kormányzásra kapott felhatalmazását. Ám mivel – jelen állás szerint – a befektetéseket nehezítő rendelkezések csak december végéig érvényesek, mire az uniós szervek megvizsgálnák őket, már hatályukat is veszíthetik.

https://hvg.hu/360/202023__befektetokontroll__jarvanyurugy__jogi_aggaly__olasz_virtus

 

A gyógyszerész nem tejfölárus, hanem egészségügyi szakember – interjú a kamara elnökével az elmaradt 500 ezer forintról

Kásler Miklós a jelentős haszonnal és a külföldi tulajdonnal magyarázta, hogy a gyógyszerészek kimaradtak az egészségügyi dolgozóknak szánt jutalomból. Lapunknak erre is reagált Hankó Zoltán, a kamara elnöke.

https://24.hu/belfold/2020/06/09/kasler-gyogyszereszek-kamara-kulfoldi-erdekekek/

Tarlós tudta, keveset kér a Lánchídra

Teljesen lezárhatják a Lánchidat a forgalom elől, ha a műszeres felülvizsgálat eredménye ezt indokolja – mondta a Népszavának Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, akit múlt héten bízott meg Karácsony Gergely a felújítás levezénylésével. Jelenleg súlykorlátozás érvényes, de a híd állapota miatt újabb szigorítás sem kizárt.

Fürjes Balázs államtitkár korábban azt mondta a Népszavának, addig nincs értelme pénzről tárgyalni, amíg nincs lezárt tender, a kormány nem látja a főváros erőfeszítéseit az árak leszorítására. Tüttő Kata szerint van lezárt tender, abból látszanak az árak, azok a járvány után sem lettek alacsonyabbak.

A minap Tarlós István a kormányközeli TV2-ben maga is érthetetlennek nevezte, miért nincs új tender, amikor megvan a fedezet. A volt főpolgármester arról szemérmesen hallgatott a kormányközeli tévében, hogy ő már az előző tender kiírása előtt tudta: az a pénz nem lesz elég.

Erre a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) hívta fel a figyelmet, a Népszava pedig arra, hogy az egyesület elnöke, Dorner Lajos korábban Tarlós közlekedési tanácsadója volt.

A VEKE szerint az interjúban Tarlós nagyjából korrekt módon vitte végig a Lánchíd felújításának ügyét, de nem véletlenül nem firtatta, a kormány miért 6 milliárdot szán a felújításra, ami  töredéke a költségeknek.

A kormány szerint Budapest ennyit kért. Az egyesület szerint azonban azért, mert a felújítást tervező BKK által meghatározott 14,4 milliárd forinttal Tarlós elő sem mert állni Orbán Viktornál

https://24.hu/belfold/2020/06/09/tarlos-tudta-keveset-ker-a-lanchidra/

Egyre közelebb a Momentum Gyurcsányékhoz

Alapelveikkel ellentétben áll mindaz, amit Fekete-Győrék pozícióik birtokában tesznek

Nagy Gábor Magyar Hírlap

A Momentum minden tekintetben összegyurcsányozta magát – mondta lapunknak Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője. A szakértőt arról kérdeztünk, hétvégi tisztújításuk után merre is tartanak Fekete-Győr Andrásék.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200609-egyre-kozelebb-a-momentum-gyurcsanyekhoz

Menczer: Több tiszteletet várunk a horvát politikusoktól

Magyar Hírlap

Több tiszteletet várunk el azoktól a horvát politikusoktól, akik az elmúlt napokban alaptalanul kritizálták Magyarországot és álhíreket terjesztettek Orbán Viktor miniszterelnökkel kapcsolatban - írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára közösségi oldalán kedden.

Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár bejegyzésében azt írta: a horvát gazdaság sikerében jelentős a magyar hozzájárulás. Ezt alátámasztandó felidézte: 2019-ben 644 ezer magyar turista 3,2 millió vendégéjszakát töltött Horvátországban, a Mol „éppen a legnagyobb horvátországi beruházását hajtja végre” és a Magyar Villamos Művek (MVM) „6,75 milliárd köbméter gázt fog vásárolni a Krk szigetén lévő LNG-terminálból”.

„Mindezt figyelembe véve több tiszteletet várunk el a Magyarországot alaptalanul kritizáló, és álhíreket terjesztő horvát politikusoktól!” - írta Menczer Tamás.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200609-menczer-tobb-tiszteletet-varunk-a-horvat-politikusoktol

Galsai Dániel Magyar Hírlap

A regényes Körömi

Fricska. Körömi Attila élete kész regény. A jeles honpolgár ugyanis tegnap óta a magát integrációpártiként meghatározó Momentum elnökségi tagja

Ebből egy Micimackóhoz hasonlatos „csekély értelmű medvebocs” is rögtön tudja, hogy egy igaz eurokratáról van szó, a jövő egyik liberális zálogáról, az unió egyik honi talpkövéről. De nem addig van ám! Hol van itt a nagy műben a csavar? Ott, hogy ez a remek férfiú, akit a párt tisztújító közgyűlésén elnökségi taggá választottak, egykoron fideszes országgyűlési képviselő volt. Aztán 2004-ben kilépett a Fideszből és független képviselőként csatlakozott a Jobbikhoz, hogy így keresse az ezzel a státusszal járó semmittevés keserű kenyerét. Mindebben, lássuk be, azért már van némi jókais attitűd.

 https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200609-a-regenyes-koromi

Szép gesztus Belgrádból az Orbán-látogatás után: töröltek egy Petőfi-verset a szerb tantervből

Törölték a szerbiai középiskolai tantervből Petőfi Sándor Egy gondolat bánt engemet című versét – írja az Euronews.

Erre a sorsra jutott a Direktno című szerb lap szerint a világirodalom több remek alkotása, nem lesz kötelező olvasmány mások mellett Tolsztoj Háború és békéje, Gogol Revizora, Hemingway Az öreg halász és a tenger című regénye, Solohov Csendes Donja, Maupassant és Verlaine egy-egy műve sem.

https://168ora.hu/kulfold/petofi-sandor-torles-vers-szerbia-tanterv-186325

Lapszemle - New York Times: A nemzeti konzultációt politikai szempontok itatják át, a lehetséges adandó válaszok köre korlátozott

New York Times és a Washington Post is átvette az AP amerikai hírügynökség arról szóló beszámolóját, hogy tegnap a magyar kormány közzétette a világjárvánnyal kapcsolatos újabb „nemzeti konzultáció” 13 kérdését, amelyeket az elkövetkező hetekben eljuttatnak a polgárokhoz.

A lap kitér arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, hatalomra történt 2010-es visszakerülése óta számos hasonló propagandakampányt folytatott.

Ezeket az úgynevezett nemzeti konzultációkat azért szokták bírálni, mert a kérdéseket politikai szempontok itatják át, és a lehetséges adandó válaszok köre korlátozott

– teszi hozzá. Az AP ismertetése egyebek közt kiemeli, hogy a kérdőív a migrációt, valamint Soros Györgyöt – Orbán elmúlt évekbeli két kedvenc célpontját – is érinti. Az egyik kérdés a kormány bevándorlásellenes politikájának a támogatását kéri, akár a Brüsszellel való nyílt konfliktus árán is, egy másik pedig a Soros által javasolt, örök időkre szóló kötvény ellenzésére apellál, mondván, az indítvány beláthatatlanul eladósítaná Magyarországot.

https://168ora.hu/itthon/lapszemle-new-york-times-konzultacio-186300

Szentpéteri Nagy Richard: A kormányzás és a kormányfő

Hazánkban a miniszterelnök és csapata nem csupán a kormányzatot tartja uralma alatt – hiszen ez többé-kevésbé természetes –, és nemcsak az egész államot teszi a szolgájává – amivel messze túlmegy az alkotmányos kereteken –, hanem a társadalom naturális rendjét is a maga hatalmi céljainak rendeli alá.

A kormányzás és a kormányzat fogalmán minden bizonnyal jól el lehet studírozni, de a parlamentarizmus definíciója aligha lehet vitatott. Nem is a fogalom tartalma, hanem inkább az elnevezés ítélhető meg kritikusan, mert – hasonlóan a többi kormányforma elnevezéséhez – ez a név sem különösebben pontos. A parlamentáris kormányzati rendszerben ugyanis – bár a szisztéma a parlamentről kapta a nevét – nem is annyira a parlament a központi szereplő, hanem inkább a kormány, azaz mindenekelőtt annak feje, a kormányfő. A parlamentarizmus kifejezés ezért valójában elfedi a valóságot: a miniszterelnök lényegi, rendszerképző, centrális szerepét.

https://168ora.hu/velemeny/szentpeteri-nagy-richard-a-kormanyzas-es-a-kormanyfo-186312

Bár a kormány vont el pénzeket, mégis az önkormányzat ütötte meg a bokáját a kirúgások miatt

Csoportos létszámcsökkentés zajlott az algyői önkormányzati cégnél, de erről nem értesítették a járási hivatalt – vette észre egy helyi portál. Algyőn arra készülnek, hogy amint újranyithat a fürdő, az elbocsátott harmincból tizenöt embert visszavesznek.

A törvény szerint csoportos létszámcsökkentésnek számított, hogy az algyői önkormányzat cégétől, a Borbála Fürdőt és a Levendula Hotelt működtető Gyevitur Nkft.-től május közepén elküldtek 30 embert. Ezt a lépést előbb be kellett volna jelenteni a kormányhivatal járási hivatalánál, továbbá vannak előírt lépések és határidők is egy ilyen eljárásban.

Ezeket a szabályokat Algyőn nem tartották be – írja a Vásárhely24.hu. A hódmezővásárhelyi hírportál által idézett szakértő szerint ez azzal jár, hogy a felmondások jogellenesnek minősülhetnek, és az érintettek akár tizenkét havi távolléti díjnak megfelelő elmaradt jövedelem megtérítésére tarthatnak igényt. A helyi portál a kormányhivataltól azt az információt kapta, hogy Algyőről tényleg nem küldtek értesítést a leépítésről, tehát hiába kényszer szülte a lépést, szabálytalannak minősül.

Jövőre még több szolidaritási adó

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/jogszabalyserto-volt-a-gyors-elbocsatas-algyon-de-kulonben-tonkre-ment-volna-az-onkormanyzati-ceg-130528

Tavaly májushoz képest több mint 8 százalékkal nőtt az élelmiszerek ára

A sertéshús ára majdnem 21 százalékkal drágább az egy évvel ezelőttihez képest.

Tavaly májushoz képest:

·         az élelmiszerek ára 8,4 százalékkal nőtt,

·         ezen belül a sertéshús 20,7 százalékkal,

·         az idényáras élelmiszerek 19,1 százalékkal drágultak,

·         a járműüzemanyagok ára 22,0 százalékkal csökkent,

·         a dohányáruk ára 11,1 százalékkal emelkedett,

·         a szolgáltatásokért az előző havi 3,0 százalékkal szemben  2,6 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy éve.

Áprilishoz viszonyítva:

·         az élelmiszerek ára 0,7 százalékkal nőtt,

·         a tartós fogyasztási cikkek 0,7 százalékkal drágultak,

·         ezen belül az új személygépkocsik 1,9 százalékkal,

·         a szolgáltatásokért 0,1 százalékkal többet, a ruházkodási cikkekért 0,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni,

·         a járműüzemanyagok az olajárak emelkedésének hatására 3,9 százalékkal drágábbak lettek.

https://magyarnarancs.hu/gazdasag/tavaly-majushoz-kepest-tobb-mint-8-szazalekkal-nott-az-elelmiszerek-ara-130540

Hiába a hivatalos statisztika, nagy pofont kaptak a magyarok

Bár látszólag tovább csökkent a hivatalos infláció májusban, a kényszerű karaténhetekben leginkább szükséges termékek és szolgáltatások jelentős része tovább drágult, így a szubjektív infláció aligha csökkent.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ksh-dragulas-karanten-vaslsg-koronavirus-elelmiszer.707756.html

A MAGYAROKAT GEORGE FLOYD ÉRDEKLI, A CIGÁNY KISEBBSÉG MEG NEM

A sokezer kilométerrel arrébb megölt George Floydra tudunk közösen emlékezni az interneten, hiszen úgysincs semmi tétje, de a környezetünkben tapasztalt problémákkal már nem foglalkozunk ilyen lelkesen.

https://azonnali.hu/cikk/20200609_a-magyarokat-george-floyd-erdekli-a-cigany-kisebbseg-meg-nem

Kétharmadmilliárd forint közpénzt fizet ki a Nemzeti Bank két hatalmas, giccses szoborért

Összesen 667 millió forintot fizet azért a két szoborcsoportért a Magyar Nemzeti Bank, amelyek megrendeléséről múlt héten számoltunk be – derül ki a közbeszerzési dokumentumokból. A tőzsdei elemzésekben használt gyertyadiagramokból felépülő harcoló medve-bika szobor 197 millió forintba kerül, a 30 méteres ezüstszínű felhőből kiugró kilenc óriási aranyszínű oroszlán pedig 470 millió forintból készülhet el.

https://444.hu/2020/06/09/haromnegyedmilliard-forint-kozpenzt-fizet-ki-a-nemzeti-bank-ket-hatalmas-giccses-szoborert

A PÁRT ESZKÖZ – A MOMENTUM ÚJ ELNÖKSÉGI TAGJA AZ AZONNALINAK

Körömi Attila 1998 és 2004 között volt fideszes országgyűlési képviselő, majd kis időre átlépett a frissen alakult Jobbikba, hogy aztán 2017-ben a Momentumban kezdje újra: az újrakezdés olyan sikeres volt, hogy a pártnak most ő lett az egyik új elnökségi tagja. De álomgyilkosnak tartja-e a Momentumot az olimpiaellenes aláírásgyűjtés miatt, és miért szavazott a parlamentben az EU-tagság ellen? Interjú.

Körömi Attila, aki korábban nemcsak a Fideszt, de még a Jobbikot is megjárta, és 2004-ben még úgy látta:

„A Jobbikhoz való csatlakozás pillanatában egy dolgot azonnal megéreztem, az ember maximum egyszer válthat pártot. Ennek még lehet oka. De ez többször elképzelhetetlen, még saját oldalon belül is.”

https://azonnali.hu/cikk/20200608_a-momentum-uj-elnoksegi-tagja-az-azonnalinak-a-part-eszkoz

László Imre feljelentette a kormányhivatalt

Feljelentette a Fővárosi Kormányhivatalt László Imre újbudai polgármester. Erről ő maga számolt be az ATV Start című műsorában.

László Imre elmondta: 100 milliót költött a XI. kerület a védekezésre a koronavírus-járvány idején, és az 1997 egészségügyi törvény alapján született 19/1998-as egészségügyi miniszteri rendelet azt írja elő, hogy járvány esetén a kormányhivatal feladata a gyógyításhoz szükséges eszközök biztosítása. ennek szerinte nem tett eleget.

 

http://www.atv.hu/belfold/20200609-laszlo-imre-feljelentette-a-kormanyhivatalt

Háborús logika szerint készíti fel az amerikai rendőröket a “gyilkológia professzora”

A „Ne ölj” parancsolat nem általános érvényű, lőfegyvert fegyvertelen gyanúsított ellen is lehet használni, és egy bűnöző lelövése után a szex is jobb – ilyen és ehhez hasonló állítások is elhangzottak azokon a képzéseken, amelyen több ezer amerikai rendőr, köztük Minneapolis rendőrei is részt vettek. Ez az a város, ahonnan George Floyd halála miatt országos tiltakozáshullám indult. Bár nem lehet minden rendőri túlkapást a kiképzés számlájára írni, a vitatott tréningek illusztrálják az ide vezető mentalitást és a rendőrség militarizálódását.

https://vilagterkep.atlatszo.hu/2020/06/09/haborus-logika-szerint-kesziti-fel-az-amerikai-rendoroket-a-gyilkologia-professzora/

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.