2020, július 18 - 08:38 Sajtószemle

Minden negyedik magyar beteg kórházi fertőzésként kapta el a koronavírust

A koronavírus-járvány idején a regisztrált fertőzöttek mintegy negyede kórházi fertőzésként kapta el a koronavírust, és a halálesetek csaknem fele is ilyen intézményi fertőzés nyomán következett be - írja az Index egy olyan levél alapján, amelyet Müller Cecília országos tisztifőorvos küldött a Főpolgármesteri Hivatalnak. Ebben az áll:

„A járvány kezdete óta az egészségügyi intézményekben nozokomiális járványhoz köthetően 1062 személynél igazoltak PCR-vizsgálattal COVID-19 fertőzést, közülük 260 fő ápolt hunyt el.”

A nozokomiális járvány a SOTE definíciója szerint olyan fertőzés legalább két embernél, amely „az egészségügyi ellátás következtében alakul ki”. 

A július 14-én kelt levél megírásakor 4258 volt a regisztrált fertőzöttek száma, ebből tehát 1062-en kapták el kórházban a koronavírust. Közülük hunyt el 260 ember, ami az összes haláleset (595 fő) jelentős része.

Ezekről a mindenkit érintő, nagyon aggasztó adatokról többször is kérdeztük az Operatív Törzset, de nem adtak róla felvilágosítást, egyáltalán nem volt ilyen adatsor a kormányzati honlapon. 

https://444.hu/2020/07/16/minden-negyedik-magyar-beteg-korhazi-fertozeskent-kapta-el-a-koronavirust

A magyar külügyminisztériummal is szerződött lélegeztetőgépekre az a szlovén cég, aminek a beszerzései Szlovéniában korrupciós botrányt robbantottak ki

Geneplanet a neve annak a cégnek, ami komoly politikai válságot okozott Szlovéniában. Ez a vállalat intézte a lélegeztetőgépek beszerzését Szlovéniában, de a vásárlás miatt nyomozás indult korrupció gyanúja miatt. Mint a napi.hu - és a G7 korábbi - cikkéből kiderült, a Geneplanet a magyar Külügyminisztériummal is kötött szerződést lélegeztetőgépek vásárlására. 

Házkutatás a miniszternél

Szlovéniában komoly politikai válságot okozott június legvégén egy rendőrség akció.  A korrupciós ügyek nyomozásában nagy szabadságot élvező nemzeti nyomozó iroda munkatársai lélegeztetőgépek korrupciógyanús vásárlása miatt 11 helyen házkutatást tartottak, megjelentek Zdravko Pocivalsek gazdasági miniszter házában is, akit több órán keresztül ki is hallgattak. Pocivalsek egyelőre a helyén van, a kihallgatás utáni napokban például Budapesten is járt, fogadta őt Szijjártó Péter.

https://444.hu/2020/07/17/a-magyar-kulugyminiszteriummal-is-szerzodott-lelegeztetogepekre-az-a-szloven-ceg-aminek-a-beszerzesei-szloveniaban-korrupcios-botranyt-robbantottak-ki

Két megyében újra megjelent a koronavírus

Hatodik napja nincs új áldozata a járványnak Magyarországon.

Ugyanakkor 14 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki akoronavírus-fertőzést - írja az operatív törzs. Az látszik, hogy nálunk is nőni kezdett az új fertőzöttek száma, még ha egyelőre nem is drámai mértékben. 

Tegnap azt írta az operatív törzs, hogy 4 olyan megye is van (Baranya, Somogy, Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok), ahol nincs aktív fertőzött. Mára lett új fertőzött Baranyában és Jász-Nagykun-Szolnokban, igaz csak 1-1.  5 új fertőzött van Budapesten, 3-3 Borsodban és Pest megyében, 1 Csongrádban, 

Az aktív fertőzöttek száma ezzel együtt a gyógyultaknak köszönhetően 500 alá csökkent, 478 jelenleg.

https://444.hu/2020/07/17/ket-megyeben-ujra-megjelent-a-koronavirus

Június vége óta kevesebbet tesztelnek koronavírusra itthon

Június 17-én Áder János aláírta a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt, és ezzel egy időben elfogadták az egészségügyi készenlétről szóló törvényt. A hivatalos kommunikáció szerint a járványnak – legalábbis az első hullámnak – Magyarországon vége, de a vírusveszély nem múlt el, ezért továbbra is a lakosság fokozott figyelmét kérik. Az operatív törzs és a kórházparancsnoki rendszer pedig továbbra is fennmaradt, a veszélyhelyzet megszűnése után a járványügyi készültség szintén fennáll, hazánk készül a második hullámra. 

 

Azóta nem egészen egy hónap telt el, de alig lélegzett fel kicsit az ország, több környező országban is megemelkedett az aktív esetek száma, július 15-től pedig életbe léptek a beutazási korlátozások, amik három csoportba sorolják a világ országait. A jól átlátható, de az országok besorolásában sok esetben nem feltétlenül logikus rendszer dönti el, hogy a külföldről érkezőknek karanténba kell-e vonulniuk (illetve egyáltalán beengedik-e őket az országba, külföldi állampolgárok esetén). A karanténkötelesség kiváltható a sárga jelzést kapott országok esetében egy, a piros jelzést kapott országok esetében pedig kettő, legalább 48 óra különbséggel készült PCR-teszttel . 

https://index.hu/techtud/2020/07/17/koronavirus_teszteles_magyarorszagon/

Legalább tízféle vakcina lesz, de a nagy kérdés, hogy vajon meddig védenek? – Falus András a HVG Teraszon

Az immunológus professzor bevallja, nem ismerik még eléggé a vírust, azonban mivel a világ 160 helyén foglalkoznak az oltóanyag előállításával, biztos, hogy lesz vakcina, nem is egyféle. Ugyanakkor aggasztó, hogy mostani tudásunk szerint a szervezet ellenanyag-termelése csak ideiglenes – hogy miért van így, s meddig tart ki az védettség, azt magyarok is kutatják.

https://hvg.hu/360/20200717_Covid_koronavirus_jarvany_vedettseg_Falus_Andras_HVG_Terasz

Üzent a Néppárt elnöke: Erkölcsös alkura van szükség

Rendhagyó Facebook-posztban üzent az Európai Néppárt elnöke az uniós csúcs előtt.

„Erkölcsös alkura van szükség” – hívta fel az Európai Néppárt vezetőinek figyelmét Donald Tusk. A volt lengyel miniszterelnök szerint nem szabad kockáztatni az olyan alapvető értékeket, mint a sajtószabadság vagy a jogállamiság.

Zárt körben egyeztettek a pénteki uniós csúcs előtt az Európai Néppárt vezetői a koronavírus utáni mentőcsomagról, valamint a hétéves EU-s költségvetésről. Tusk ezekről, valamint a jogállami normák betartásához kötött uniós pénzekről írt közösségi oldalán.

„Az uniós újjáépítési tervről és a költségvetésről, illetve a jogállamisági feltételrendszerről szóló vita nagyon komoly teszt lesz a politikai családunk számára. Tudom, mennyire bonyolult összeegyeztetni a különböző érzékeny területeket és érdekeket.” Tusk a pártcsaládtól azt kérte, figyeljenek az erkölcsre és az értékeikre a vita folyamán. „Tudom, hogy nincs egyszerű recept, de bízom a tapasztalatukban és a politikai tisztességükben” – írta posztja zárásaként.

Tusk támogatja a jogállami normákhoz kötött EU-s kifizetések tervezetét, valamint pont ezen normák rombolására hivatkozva támogatja a Fidesz kizárását a Néppártból.

https://hvg.hu/itthon/20200717_Uzent_a_Neppart_elnoke_Erkolcsos_alkura_van_szukseg

Holland miniszterelnök: Nagy probléma, ha Magyarország ragaszkodik a jogállamisági feltételek elvetéséhez

A koronavírus-járvány okozta, soha nem látott gazdasági és társadalmi károkkal járó időszak több szolidaritást és odaadást igényel a tagországok részéről, ezért a következő órák döntő jelentőségűek lesznek a sokakat érintő európai projekt jövője szempontjából, jelentette ki az MTI tájékoztatása szerint Emmanuel Macron francia államfő Brüsszelben, az uniós csúcstalálkozóra érkezve pénteken.  

https://24.hu/kulfold/2020/07/17/holland-miniszterelnok-nagy-problema-ha-magyarorszag-ragaszkodik-a-jogallamisagi-feltetelek-elvetesehez/

Orbán: A helyzet nem könnyű, de az oddsaink egyre javulnak

Péntek reggel Brüsszelből jelentkezett be Facebook-oldalán Orbán Viktor miniszterelnök az EU-csúcs előtt. A kormányfő elmondta, hogy tegnap éjszaka előkészítő megbeszéléseken vett részt, „erősítendő Magyarország pozícióját a most kezdődő tárgyalásokra”.

Most megyek, a V4-es miniszterelnökökkel találkozom. Sikerült tegnap este már közös javaslatokat megfogalmazni, ezeket véglegesítjük és utána megünk tárgyalni. A helyzet persze nem könnyű, de az oddsaink folyamatosan javulnak. Hajrá Magyarország!

https://24.hu/kulfold/2020/07/17/orban-brusszel/

Luxemburgi EP-képviselők sürgetik a kormányfőjüket: ne hagyja veszni a jogállami feltételrendszert

Néppárti, szocialista és liberális politikusok határozott kiállást várnak Xavier Betteltől a ma kezdődő uniós csúcson

https://nepszava.hu/3085263_luxemburgi-ep-kepviselok-surgetik-a-kormanyfojuket-ne-hagyja-veszni-a-jogallami-feltetelrendszert

AZ EP ELNÖKE ORBÁN ZSAROLÁSÁRÓL AZ AZONNALINAK: AZ EU TÖBB EGY BANKAUTOMATÁNÁL!

Az európai értékeknek is tükröződniük kell az EU most tárgyalás alatt álló, 750 milliárdos koronavírus utáni hitelcsomagjában: mondta az Azonnalinak David Sassoli pénteki sajtótájékoztatóján. De mik a kilátások az Európai Tanács pénteki ülésén? Miért fontos, hogy mit mond az EP? És milyen feltételekkel zsarolja Orbán a jogállamiságot követelő tagállamokat?

https://azonnali.hu/cikk/20200717_az-ep-elnoke-az-azonnalinak-az-eu-tobb-egy-bankautomatanalá

Orbán fenyegetései eltörpülhetnek a brüsszeli hangzavarban

Kétséges, hogy az EU vezetőinek péntek reggel kezdődő, brüsszeli csúcstalálkozóján megállapodnak-e az új hétéves költségvetés és a helyreállítási alapfeltételeiről. Ez azonban távolról sem csak Orbán Viktor fenyegetéseinek tudható be.

https://hvg.hu/gazdasag/20200717_mff_eu_csucs_veto_orban

Dobrev Klára és Ujhelyi István és a többi magyar baloldali EP-képviselő közösen üzent Orbánnak és az EU-nak

A DK és az MSZP brüsszeli képviselői nem szavazzák meg a költségvetést és az újjáépítési csomagot, ha azokat nem kötik össze a jogállami normák kötelező érvényesítésével.

https://nepszava.hu/3085278_dobrev-klara-es-ujhelyi-istvan-es-a-tobbi-magyar-baloldali-ep-kepviselo-kozosen-uzent-orbannak-es-az-eu-nak

Tüttő: 9 éve várjuk a Lánchíd felújítását - élő

A Lánchíd felújításáról tart pénteken sajtótájékoztatót Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, Draskovics Tibor, a Budapesti Közlekedési Központ igazgatósági elnöke, Fendrik László, a BKK vezérigazgatója és Szőke Gábor a Budapest Közút vezetője.

Tüttő Kata beszélt elsőként, elmondta, értetlenül állhatnak sokan a felújítás körüli ügyek körül. A felújítást szerinte nem 9 hónapja várják, hanem 9 éve. Már 2012-ben jelezték a városvezetésnek, hogy fel kell újítani. Tüttő szerint a felújítás olyan, amelyiknek 3 lába van.

https://hvg.hu/itthon/20200717_Lanchid_felujitas

Tiborcz Istvánt is érdekli az Airbnb-biznisz, de még nagyobbat kaszálhat a rozsdaövezeteken

A miniszterelnök veje éppen akkor szállna be – nem is kicsiben – a belvárosi lakásbizniszbe, amikor megszigorítják az Airbnb-típusú ingatlankiadást.

Sikeres kommunikációs akciót tudhat maga mögött a kormányfő veje, Tiborcz István, hiszen a média a napokban kritika nélkül vette át üzenetét, miszerint nem szeretne olyan cégben tulajdonos lenni, amely közpénzeket nyer. A Portfóliónak adott interjúban ugyanakkor éppen azokat a területeket jelölte meg befektetési célpontként az ingatlanpiacon, amelyeknek a szabályozásáról a kormány és a kormánypártok ezekben a hetekben döntenek. Ezek közé tartozik az Airbnb piaca és a rozsdaövezetek újraélesztése.

Habár sokan úgy gondolják, a szállodapiacot letaroló Mészáros Lőrinc és az ott ugyancsak aktív Tiborcz a rövid távú lakásbérbeadás esküdt ellensége, a fiatal üzletember erre alaposan rácáfolt, hiszen azt mondta,

„ténylegesen létezik egy olyan turisztikai igény”,

amelyet az Airbnb típusú szállásadók tudnak kielégíteni, és ez egy pozitív szerep – fűzte hozzá –, csupán a megfelelő egyensúlyt kell megtalálnia az államnak és a piacnak közösen.

Erről szól még a cikk:

Miben lát fantáziát Tiborcz a belvárosi ingatlanpiacon?

Miért akkora buli a rozsdaövezeteket fejleszteni?

Ki döntheti el, hogy a rendes vagy a kedvezményes áfával építhet valaki?

Miért lehet Tiborczot egy lapon említeni az állami bérlakásprogrammal?

https://hvg.hu/360/20200715_Tiborcz_airbnb_

Demeter Szilárd: Az is megoldás, ha stadionokban rendezünk koncerteket

Demeter Szilárd az általa benyújtott, közel 25 milliárdos forrásigényű magyar könnyűzenei stratégiáról, regionális kreatívközpontokról és az általa elképzelt úgynevezett társadalmiasításról beszélt egy podcast adásban. Arra is kitért, hogy nem őszinték a fővárosi, elit közönségnek tartott könyvbemutatók, és megmagyarázta, hogy szerinte miért kockázatosabb egy szabadtéri koncert, mint egy focimeccs.

https://hvg.hu/kultura/20200717_Demeter_Szilard_Az_is_megoldas_ha_stadionokban_rendezunk_koncerteket

Fluor Tomi: „Ennél azért jobb hazugságot érdemeltünk volna”

Nem csitulnak az indulatok a koncerttilalom miatt.

„Csalódott vagyok, és tehetetlen düh van bennem. Azt elfogadom, hogy veszélyhelyzet van, mi sem szeretnénk, hogy egy Wellhello-koncert után valaki megbetegedjen, ne adj isten meghaljon, de igazságtalannak tartom, hogy közben focimeccseket lehet rendezni. Azt érzem, hogy borzasztó béna magyarázat ezt az egészet az alkoholfogyasztásra fogni. Ennél azért jobb hazugságot érdemeltünk volna” – fakadt ki a Blikknek Fluor Tomi, miután kiderült, továbbra sem biztos, hogy meg lehet tartani augusztus 15-e után a fesztiválokat, nagyobb koncerteket.

https://hvg.hu/kultura/20200717_Fluor_Tomi_Ennel_azert_jobb_hazugsagot_erdemeltunk_volna

Győztek a szomszédok, betemetik a Bessenyei–Rogán-villa transzformátorgödrét

A jelek szerint meghátrált az Elmű a XII. kerületi Felhő utcában kialakult patthelyzetben.

Mint arról beszámoltunk, a szomszédság összefogott az Elmű új transzformátorállomás-beruházása ellen, amelyet a szolgálató a Bessenyei–Rogán-villa áramellátására kezdett kiépíteni. A környék lakói azt kifogásolták, hogy az ipari kapacitású transzformátorállomást nem a villa tulajdonosának telkén belül állítják fel, hanem a szomszédos házak elé akarják elhelyezni. A beruházó a napokban a rendőrséget is kihívta a helyszínre, mert a lakók a munkagödörbe állva akadályozták a transzformátorház elhelyezését. A rendőrök azonban nem avatkoztak be a vitában.

 

 Csütörtök reggel viszont a beruházást végző cég gépei minden előzetes értesítés nélkül elkezdték betemetni a gödröt, és lezárni a kábeleket.

 

https://24.hu/belfold/2020/07/17/felho-utca-bessenyei-rogan-villa-transzformator/

 

„Ide mi csicskának, cigánynak jövünk” – kelet-európaiak fizetik meg az olcsó német hús árát

Németország hatalmas húsüzemeiben jellemzően kizsákmányolt kelet-európaiak dolgoznak. Hogy pontosan ki a kizsákmányoló, a német tulajdonos vagy a kelet-európai közvetítő cégek, azt nem könnyű eldönteni.

Hosszú évek óta tudható, a német hatóságok előtt is ismert, hogy a vállalkozói szerződéssel, az úgynevezett Werkvertraggal érkező külföldi munkásokat gyakran emberhez méltatlan szállásokon zsúfolják össze, az üzemekben pedig áthágják a munkavédelmi előírásokat és a munkaidőkeretet.

Európa egyik legsúlyosabb járványgóca Észak-Rajna-Vesztfáliában, Németország legnagyobb húsfeldolgzójában, a Tönnies üzemében alakult ki. A hatalmas húsgyárban 6400-an dolgoznak, közülük 1500 fertőzöttről lehet tudni. A gyárnak is otthont adó Gütersloh és a szomszédos Warendorf járásban visszaállították a járványügyi korlátozásokat.

Május közepén úgy döntött a német szövetségi kormány, hogy 2021 elejétől megtiltják a vállalkozói szerződés alkalmazását azon társaságoknál, amelyek fő üzletága az élőállat-vágás és a húsfeldolgozás.

A tizenöt éve a német húsiparban dolgozó András, a néhány hónap szenvedés után szektort váltó István és a korábban mentőápoló Zsombor mondja el, milyen a német húsipar és a köré szerveződő magyar közvetítőhálózat.

https://24.hu/kulfold/2020/07/17/koronavirus-nemet-husuzem-magyarok/

 

Karácsony: Már nincs az a propagandakampány, ami elfedné a szomorú igazságot

Megdöbbentő, hogy Magyarországon több, mint 1000 ember, akik gyógyulni mentek a kórházba, éppen ott fertőződtek meg a betegséggel. 260-an közülük, majdnem az összes halálos áldozat fele, egészségügyi intézményben elkapott vírus miatt vesztette életét

— írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester arra a hírre reagálva, amely szerint minden második elhunyt kórházi fertőzésként kapta el a koronavírust Magyarországon. Hozzátette:

még nem beszéltünk azokról, akiket a kórházból intézménybe, például idősotthonba visszavitt betegek fertőztek meg önhibájukon kívül egy ostoba és életveszélyes protokoll miatt.

Karácsony úgy látja: világossá vált, hogy a járvány megfékezése Magyarországon nem az egészségügyi rendszer miatt, hanem annak ellenére következett be. Sajnos most visszaüt ennek a kulcsfontosságú ágazatnak az elhanyagolása, az elmúlt évek pusztító tétlensége — tette hozzá.

Már nincs az a kommunikációs trükk, az a propagandakampány, ami elfedné ezt a szomorú igazságot— fogalmazott Karácsony Gergely.

https://24.hu/kozelet/2020/07/17/koronavirus-karacsony-korhaz/

 

Egyetlen nap alatt 77 ezer új fertőzött az Egyesült Államokban

A tekintélyes baltimore-i intézmény rögzítette azt is, hogy csütörtökön legkevesebb 969 amerikai halt bele a koronavírus okozta Covid-19 betegségbe és szövődményeibe, és ezzel a járvány halálos áldozatainak száma több mint 138 ezerre emelkedett.

A legtöbb új fertőzöttet változatlanul Kaliforniában, Arizonában, Texasban és Floridában diagnosztizálták. Floridában ismét rekordot döntött az új fertőzöttek száma: csütörtökön egyetlen nap alatt 13 837 esetet állapítottak meg. Ennek ellenére Ron DeSantis, az állam republikánus kormányzója nem akar további szigorú óvintézkedéseket bevezetni. A szintén a járvány fellángolásával küszködő Georgia kormányzója, a republikánus Brian Kemp sem akar szigorítani, sőt pert indított Atlanta demokrata párti polgármestere, Keisha Lance Bottoms ellen, mert a köztereken is kötelezővé tette az arcmaszk viselését.

Különösen aggasztó a helyzet Texasban, ahol egyes városokban – például San Antonióban – nagy hűtőkocsikat kértek a kórházak mellé, mert megteltek a kórházak halottaskamrái.

Mississippiben több mint 1200 új fertőzöttet diagnosztizáltak csütörtökön, és romlik a járványhelyzet Coloradóban is. Jared Polis, Colorado demokrata párti kormányzója hosszú habozás után csütörtökön kötelezővé tette az arcmaszk viselését.

https://24.hu/kulfold/2020/07/17/koronavirus-korhaz-halottaskamra-megtelt-egyesult-allamok/

Gerő András: Orbán rendszere a liberalizmus minden értékét tükrözi

Mi lenne, ha a magyar miniszterelnök egyszer kiállna, és azt monadná, hogy a mai Magyarország a klasszikus liberalizmus elveire épül? – tette fel a kérdést Gerő András történész. Szerinte az illiberalizmus rossz szó, miután a mai magyar kurzus is a klasszikus liberalizmus elveire épül.

 

A rendszerváltás után Magyarország a klasszikus liberális elvekre épülő állammá vált, és lényegében ma is ezen elvekre épül, többi közt a hatalmi ágak szétválasztására, a sajtószabadságra valamint az egyéni szabadságjogok tiszteletére – mondta Gerő András történész, beszámolva a Mozgásban – Kultúrharc a XXI. században című keddi konferencián tartott előadásának főbb gondolatairól. Hangsúlyozta, emiatt mélyen nem ért egyet azzal az ellenzéki politikai kritikával, amely Magyarországot mutáns fasizmusnak, diktatúrának és más ilyesminek hívja. Ennek a bírálatnak szerinte nincs jogosultsága, csupán aktuálpolitikai szinten.

 

https://www.klubradio.hu/adasok/gero-andras-orban-rendszere-a-liberalizmus-minden-erteket-tukrozi-113271

Tamás Gáspár Miklós: Röhej, amit Gerő András Orbánról állít

Az orbáni propaganda egyik eszköze, hogy a rendszert olyan közismert emberek fényezik, dicsérik, mentegetik, akiknek valamiféle liberális múltja van. A hatalom azt reméli, legalábbis megzavarhat vele néhány ellenzéki szavazót – mondta Tamás Gáspár Miklós filozófus, aki az Orbán-rendszert liberálisnak minősítő Gerő András történész nyilatkozatát értékelte. Szerinte Gerő okos ember, az interjú után nyilván ő is jót nevetett azon, amit Orbánról mondott.

Mások mellett, Gerő András és Fodor Gábor is részét képezik annak a kormány indította propagandamanővernek, amelynek lényege, hogy a látszólag az ellenoldalhoz tartozó emberek olyan fórumokon, ahol egyébként liberálisok és baloldaliak nem szólalhatnak meg, a saját álláspontjukból kiindulva fényezik, dicsérik, mentegetik az Orbán-rendszert – mondta Tamás Gáspár Miklós filozófus. Szerinte ide tartozik Szörényi Levente és Bródy János látogatása is a rendszer egyik leggyalázatosabb képviselőjénél, Demeter Szilárdnál, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójánál, egyben a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztosnál, amely eseményt egy júniusban közzétett fotó is megörökített.

Az Orbán-rendszer közismert kritikusai közzé tartozó TGM szerint a Gerő és Fodor által kifejtett nézetek arról szólnak, hogy nincs itt semmiféle diktatúra, minden rendben van, lényegében csak arról van szó, hogy az emberek folyton újraválasztják Orbánt, mert népszerű a politikája. E közben Gerő András, az egyik legfontosabb orbánista propaganda szervnek, a Schmidt Mária igazgatása alatt működő közalapítványnak a vezető munkatársa, ezért őt mint a rendszer egyik exponensét, képviselőjét kell nézni és hallgatni – tette hozzá.

https://www.klubradio.hu/adasok/tamas-gaspar-miklos-rohej-amit-gero-andras-orbanrol-allit-113275

A nemzeti ünnepet nem, a jubileumi Pride-ot megtarthatják

SAJTÓHÍREK SZERINT TÖBB KISEBB RENDEZVÉNNYEL VÁLTANÁK FEL A MELEGFELVONULÁST

Nagy Orsolya Magyar Nemzet

Egyes információk szerint a törvényeket kijátszva megtartható lesz a Pride, a meleg büszkeséget hirdető programsorozat. A kormány csütörtök délelőtt a koronavírus-járvány terjedésének visszaszorítása érdekében lemondta a Szent István napjához köthető állami programsorozatot és a hagyományos tűzijátékot. A bejelentést Karácsony Gergely, főpolgármester is üdvözölte. Mindezek után kézenfekvő döntés lenne, ha Budapest első embere arra kérné az augusztusra tervezett Pride szervezőit, hogy ők is kövessék a kormány előremutató, biztonságra törekvő példáját és vegyék komolyan a járványügyi kockázatot.

Sajtóhírek szerint a koronavírus-járvány sem szabhat gátat a 25. jubileumi Pride megtartásának. A vadhajtasok.hu azt állítja:

a szervezők próbálják kijátszani a törvényeket, azon az állásponton vannak, hogy mivel ötszáz fős rendezvény engedélyezett, ezért több helyszínen zajlanak majd a programok, és több napon keresztül tarthat a felvonulás.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-nemzeti-unnepet-nem-a-jubileumi-pride-ot-megtarthatjak-8391924/

A baloldal járvány közepette sem képes félretenni a gyűlölködést

MTI Magyar Nemzet

Szégyen és gyalázat, amit a baloldal művel: a koronavírus-járvány közepette sem képesek félretenni a gyűlölködést, a hatalmi érdekeiket, és mindent megtesznek azért, hogy akadályozzák a védekezést – reagált a Fidesz Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselő és Komáromi Zoltán DK-s egészségügyi szakpolitikus pénteki nyilatkozatára.

Bangóné Borbély Ildikó előzőleg egyebek mellett közölte, az MSZP írásbeli kérdésben szólítja fel a kormányt, hogy tisztázza a koronavírus-járvány idején történt egészségügyi eszközbeszerzéseket, különös tekintettel a lélegeztetőgépek vásárlását. Komáromi Zoltán arról beszélt, hogy pártja lemondásra szólítja fel Kásler Miklóst, az emberei erőforrások miniszterét, mert őt teszi felelőssé a koronavírus-fertőzés kórházi terjedéséért.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-baloldal-jarvany-kozepette-sem-kepes-felretenni-a-gyulolkodest-8391798/

Hazárdjátékot folytat a baloldal

DÖMÖTÖR CSABA: A JOBBIK-TAGSÁG FELE KILÉPETT, AZ ANTISZEMITIZMUS MEGMARADT

Baranyai Gábor Magyar Nemzet

A magyar emberek biztonságérzetét több oldalról cincálják, a kormánynak ezért egyszerre kell megoldania az élet, a gazdaság és a kultúra védelmét Dömötör Csaba szerint. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjúban a Gyurcsány klán nyomulásáról, az uniós hitelről, a baloldal abszurditásáról és az NGO-k aknamunkájáról is beszélt.

https://magyarnemzet.hu/belfold/hazardjatekot-folytat-a-baloldal-8390097/

Felfüggesztették Göd momentumos polgármesterét

ORIGO

A gödi önkormányzat képviselő-testülete július 17-i ülésén többségi szavazással fegyelmi eljárást indított Göd momentumos polgármestere ellen. 

A Magyar Nemzet azt írja, hogy Balogh Csabát a fegyelmi eljárás idejére, harminc napra felfüggesztették állásából.

Balogh Csaba korábban a Facebookon közölte, hogy menesztette az alpolgármestereit. Ezt azzal indokolta, hogy szerinte az alpolgármesterek nem a város érdekeit szolgálták a munkájuk során. Fülöp Zoltán (LMP) és Lőrincz László (DK), a két alpolgármester akkor úgy reagált, hogy a momentumos Balogh felrúgta az ellenzéki megállapodást.

https://www.origo.hu/itthon/20200717-god-baloghcsaba-momentum-felfuggesztes.html

Soros szélsőségesek bevetésével forgatná fel a nemzetállamokat

Magyar Hírlap

Az elmúlt időszakban az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában évtizedek óta nem látott – erőszakos cselekményekkel és fosztogatásokkal kísért – zavargáshullám söpört végig, melyben kulcsszerepet játszott a radikális baloldali eszmeiséget képviselő Black Lives Matter (BLM) mozgalom, valamint az Antifa – mutat rá lapunkhoz eljuttatott legfrissebb elemzésében a Századvég Alapítvány. Mint írják, ezen események és a mögöttük húzódó motivációk pontosabb megértéséhez elengedhetetlen az említett szervezetek hátterének feltárása, továbbá az amerikai milliárdos spekuláns, Soros  érdekeltségébe tartozó NGO-hálózathoz kötődő kapcsolataik vizsgálata.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200717-soros-szelsosegesek-bevetesevel-forgatna-fel-a-nemzetallamokat

A legtöbb ország teljes fordulatot hajtott végre

Magyar Hírlap

Merryn Somerset Webbnek, a Financial Times újságírójának teljesen igaza van: megfigyelhetjük a V-alakú kilábalás korai jeleit a legtöbb országban, amelyet érintett a koronavírus-járvány – írta pénteken Matolcsy György jegybankelnök a novekedes.hu gazdasági portálon.

https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20200717-a-legtobb-orszag-teljes-fordulatot-hajtott-vegre

Rendóhajtás

Egy évtizede talán még nem szabadult el ennyire a gyűlölet, amely mára szinte tapinthatóvá vált. Világjelenség, méghozzá jól irányított világjelenség lett belőle

Kondor Katalin Magyar Hírlap

Szinte napra pontosan nyolc éve történt, hogy közérdekű munkára ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság a Demszky Gábor főpolgármestert 2009-ben tojással megdobáló két fiatalt. Tehát három esztendő kellett a T. Bíróságnak ahhoz, hogy döntsön. Nem kapkodták el, az biztos. Sajnos arra már nem emlékszem, hol kellett közmunkát végezniük a bűnösöknek, pedig jó lett volna megtudni. Most itt van nekünk egy újabb dobálózó illető, aki piros festékkel találta telibe, természetesen szándékosan, a magánterületen álló Horthy Miklós-mellszobrot, ki tudja, milyen löttyös indulatból?

Dobálni bármivel – írtam akkoriban egy rég megszűnt lapba – legyen az tojás, kő vagy éppen piros festék, nem úri dolog. Nem illik.

A kenyér ez alól kivétel lehet, ha a fiatalok kissé szellemesebbek és műveltebbek lettek volna, talán kenyérrel dobálták volna meg a fent említett urat. Kíváncsi lettem volna, ehhez mit szól a tekintélyes bíróság. Valamint a megdobált úr, Demszky Gábor, hiszen ő szinte csak kővel dobálgatott minket, legalábbis képletesen szólva, így a kenyérrel való „visszadobálás” nemes cselekedetnek minősült volna. Bár ez idő tájt, amikor az Európai Unió s annak álliberális tagjai lényegében fittyet hánynak a földrész keresztény gyökereire, meglehet, nem is értették volna a célzást, s a két fiatalt éppúgy közmunkára ítélik, mint a tojásdobálás miatt.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200717-rendohajtas

Szijjártó Péter olyan államokban portyázik két napja maszk nélkül, ahonnan egy lélek sem léphet be Magyarországra

Üzbegisztán rendkívüli gazdasági lehetőségeket tartogat a magyar vállalatok számára, amelyek piacra lépését a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) 95 millió dolláros (mintegy 29,5 milliárd forintos) hitelkerettel támogatja - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter taskenti látogatásán csütörtökön.

https://168ora.hu/kulfold/uzbegisztan-kirgizisztan-sziijarto-peter-koronavirus-jarvany-piros-187785?

Freund Tamás: Én apait-anyait bele fogok adni

Freund Tamást választotta meg a Magyar Tudományos Akadémia új elnökének múlt héten. Az agykutató saját kudarcának is tartja, hogy nem sikerült megakadályoznia az akadémiai kutatóhálózat leválasztását. A 168 Órának adott interjúban arról is beszélt, hogy plusz források és kutatóintézetek híján mire van lehetősége az MTA-nak, és miért tartja lehetségesnek a hálózat visszacsatolását.

Tavaly kiszivárgott egy levél, amelyet Orbán Viktor miniszterelnöknek küldött, és gyengén teljesítő társadalomtudósokról írt benne, akik „külföldön a kutyának sem kellenek”. Idén júliusban egy újabb interjúja miatt 66 tudós nyílt levélben tiltakozott. Miért tett ilyen kijelentéseket?

Rengeteg interjúban beszéltem már a levél valós szándékáról, objektív körülményeiről, és többször bocsánatot kértem a magánlevelem félreérthető fogalmazásáért. Engedje meg, hogy most pár kérdés erejéig szubjektív legyek. Ellensége lehet-e a humán tudományoknak az, akinek lánya szobrászművész, költő, a fia filmrendező, gyermekeinek anyja festőművész, ő maga pedig aktívan zenél ma is, kórustagként az Ars Nova Sacra Énekegyüttesben, és klarinéton közreműködik egy Kossuth Díjas zongoraművész triójában operaénekes párjával együtt. Akit a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia elsőként kért fel a Széchenyi Emlékbeszéd megtartására a Serlegbeszédek sorozatának megújításakor. Ellensége lehet-e a kormánykritikának az, aki maga is a kormány tudománypolitikáját kritizálja immár 2 éve? Híve-e a kiválóságnak a középszerrel szemben, aki a világ élvonalába kalauzolta az általa igazgatott kutatóintézetet?

https://168ora.hu/itthon/magyar-tudomanyos-akademia-mta-freund-tamas-187807

Politico: Orbán minél több pénzt akar, de a jogállamisági eljárás alól szabadulni szeretne

Ha most nem, akkor soha nem fogjuk érvényesíteni a jogállamiság elvét az uniós pénzek folyósítását illetően – idézi a bécsi Der Standard Vera Jourovát, az Európai Bizottság cseh alelnökét, akinek a nyilatkozata eredetileg a Handelsblatt című német üzleti napilapban volt olvasható, de aztán a nemzetközi hírügynökségek révén futótűzként terjedt a kijelentés azokban a médiumokban, amelyek előzetes esélylatolgató cikkeket közölnek arról, vajon lesz-e megállapodás a ma kezdődő brüsszeli EU-csúcson. Az uniós tagországok első számú vezetői - személyes találkozó keretében a világjárvány kitörése óta most első ízben – az EU 2021 és 2027 közötti költségvetési keretéről, valamint arról a helyreállítási csomagról próbálnak megegyezni, amely a járvány nyomán előállt gazdasági válság leküzdését célozza.

Az előbbi, a hét évet átfogó keret több mint egybillió – vagyis ezer milliárd - euróról szól, az utóbbi pedig, amit a vírus tett szükségessé, mintegy ráadásképpen további 750 milliárdról.

https://168ora.hu/kulfold/orban-viktor-jogallamisag-187796

Széky János Útravaló Brüsszelbe

ÉLET ÉS IRODALOM

A kezdeményezést formálisan benyújtó Kocsis Máté fideszes frakcióvezető homályosan fogalmazott: „A kérelem indoka a koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatos európai uniós gazdasági intézkedésekről szóló határozati javaslat mielőbbi megtárgyalásához és elfogadásához fűződő társadalmi érdek.” Miért is kell a parlamentnek határozatot hoznia, mielőtt Orbán elutazik az uniós csúcsra? A kép nemsokára kitisztult: a miniszterelnöknek nem tetszik, hogy a pénzek kifizetését többen jogállami kritériumokhoz kötnék. Kell valami extra legitimáció, hogy azt mondhassa: de hiszen a magyar nép, illetve a fölényes többséggel demokratikusan megválasztott népképviselet sem akarja, ő nem tehet mást, mint hogy kifejezi a népakaratot.

Az ellenzék és egyáltalán, a szabadság magyar barátai számára semmi sem lehet riasztóbb és erkölcstelenebb, hiszen a legfőbb remény az uniós pénzek családi, haveri, kliensi zsebekbe való átírányításának megakadályozására pontosan az, hogy az uniós pénzek folyósítását jogállami feltételekhez kötnék. Amiket a mai magyarországi rendszer – a vele szembenállók konszenzusa szerint – nem teljesít. A rendszert a források elzárásával lehet változásra bírni, és Orbán egy álnok manőverrel ezt próbálná hosszú évekre megelőzni.

A száraz valóság azonban mindmáig nem igazolta az ellenzék ilyen tárgyú bizakodását. Az uniós jog önmagában sem teszi lehetővé az erőteljesebb szankciókat. Ha egyszer egy tagjelöltből tagállam lett, nincs igazából olyan fenyegetés, amivel rendre lehetne utasítani. 

Ha netán egy kormány arra ébred, hogy célkeresztbe került, a vétójogával egyszerűen megbéníthatja a tanácsot, a minősített többséget követelő döntések blokkolásához pedig könnyen talál szövetségeseket.

https://www.es.hu/cikk/2020-07-17/szeky-janos/utravalo-brusszelbe.html

Kovács ZoltánA politikai cuccos

ÉLET ÉS IRODALOM

Van egy párt a magyar parlamentben, amelyiknek kétharmados többsége van. (Hogy egyik képviselőjük múlt heti sajnálatos halála miként változtatja az arányokat, arra nem térek ki, mert a lényeget nem befolyásolja, és kegyeleti meggondolások miatt sem.) Ez párt egy vele szövetséges, csatolt fájlként funkcionáló másik párttal arra kapott a legutóbbi választáson felhatalmazást, hogy kormányozzon. Ez a politikai formáció – Fidesz–KDNP – kormányoz is, tevékenységének tartalma legfőképpen egy olyan erős és megbízható vazallusi réteg kiépítése, amelyiknek morális megfontolásai nincsenek, egyetlen céljuk, hogy a közös pénzből – legyen az állami vagy uniós eredetű – minél nagyobbat hasítsanak, és minél nagyobb bukszával távozzanak a hűbérúr pénztárától. A vazallusi rendszer lényegéből adódóan ezt a pénzt a továbbiakban ő osztja majd szét saját alárendeltjeinek, mondjuk úgy, saját vazallusainak. És ez a folyamat megy a társadalom egyre mélyebb rétegeibe, ilyenformán a struktúra egyes eleme egyszerre lesz hűbérúr és vazallus is, mígnem az utolsó körben az alamizsna már nem osztható tovább, ezen a szinten a vazallus már csak vazallus.

Ez a magyar pályázati rendszer lényege. Aki ebből kimarad, aki nem áll be ebbe a környezetbe, mert kifordul a gyomra, vagy mert nem is hívták, azok a társadalom azon tagjai, akik a spártai helótákéhoz hasonló életet éltek, amennyiben nem voltak rabszolgák, de kimaradtak a minden szabad embert megillető jogok egy részéből. Belátom, ez kicsit sarkos, de talán jól érzékelteti a magyar valóságot.

https://www.es.hu/cikk/2020-07-17/kovacs-zoltan/a-politikai-cuccos.html?

Családbarát pénzosztás egy fideszes politikus egyesületeinek

Megnyíltak a pénzcsapok egy fideszes politikus 2015-ben alapított egyesületei számára. A Mindennapok Női Szemmel Egyesület 66 millió forintnyi támogatást kapott a Miniszterelnöki Kabinetirodától informatikai fejlesztésre és rendezvényszervezésre. E szervezet a Fiatal Családosok Klubjának Egyesületéhez hasonlóan több száz millió forintos uniós támogatású projektek lebonyolításában is részt vesz.

Az elmúlt években több száz millió forint uniós és állami támogatást kaptak Király Nóra fideszes politikus fémjelezte női szervezetek, a 2015-ben alapított Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete (Ficsak) és a Mindennapok Női Szemmel Egyesület (NőiSzem). Király 2014 és 2019 között Budapest XI. kerületének egyik alpolgármestere volt; az életrajza szerint 2002-tól Fidelitas, majd Fidesz-tag, 2006-tól újbudai önkormányzati képviselő, 2014-től alpolgármester volt 2019-ig.

Király visszatérő vendég a kormánybarát médiában, ahol rendszeresen beszámolnak a két egyesület rendezvényeiről és akcióiról, Király pedig "civilként" dicséri a kormányzat családpolitikáját, alkalomadtán szót emel a bevándorlás ellen is. A Ficsak a közelmúltban a születési nem anyakönyvi rögzítése mellett sem mehetett el szó nélkül: az egyesület örömét és támogatását fejezte ki a miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvénymódosítás kapcsán, ugyanakkor szomorúságának adott hangot, hogy "bizonyos érdekvédő szervezetek ezt meg akarják támadni". 

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/ficsak-noiszem-emmi-eu-tamogatas-efop-csaladbarat.709796.html

Lezárják a Kós Károly sétányt, autómentes lesz a Városliget

A csütörtök esti Magyar Közlönyben megjelent a kormány határozata, amelyben a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa korábbi döntésére támaszkodva az áll: 

·         lezárják a Városligetet átszelő Kós Károly sétányt az autóforgalom elől, és a ligetet teljes egészében a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak adják át.

·         Lezárják az autóforgalom elől – csúcsidőn kívül – az Állatkerti körutat is (a korlátozás nem vonatkozik a trolibuszokra);

·         Teljesen autómentes lesz a Hősök tere mind a Műcsarnok, mind a Szépművészeti Múzeum előtt.

·         Megszűnik a felszíni parkolás a Városligetben (az Állatkerti körút egy rövid szakaszát kivéve), a célforgalmi parkolási igényeket az új Dózsa György úti mélygarázs látja el.

 

https://index.hu/belfold/2020/07/17/lezarjak_a_kos_karoly_setanyt_automentes_lesz_a_varosliget/

 

Sokszor megszólalási, válaszadási lehetőséget sem kap a helyi médiában az ellenzék

Tipikus történet a „színes” helyi „nyilvánosságról”, a nem egyenlő pályákról és a nem egyenlő esélyekről, a megszólalási lehetőségek különbségéről. Keszthelyen egyfajta listázásra készülnek az ellenzéki lappal szemben. A Balaton-parti történet nem egyedi, lényegében hasonlóan zajlik a „tájékoztatás” a legtöbb fideszes vezetésű magyar településen.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/sokszor-megszolalasi-valaszadasi-lehetoseget-sem-kap-a-helyi-mediumokban-az-ellenzek-131482

Minden második orvostanhallgató külföldön helyezkedne el

Mert nem tudnak megélni a kezdő orvosi fizetésből.

Minden ötödik medikus külföldön szeretne elhelyezkedni az egyetem elvégzését követően, 29,7 százalékuk pedig hosszabb távú munka miatt gondolkodik a külföldre költözésben, azaz majdnem minden második leendő orvos tervezi, hogy valamikor elhagyja az országot - ismerteti az orvostanhallgatók körében végzett felmérésének eredményeit a Magyar Orvosi Kamara.

A MOK kérdőívét a négy nagy orvosképző egyetem több mint 3700 hallgatója töltötte ki.

Az elvándorlás okait is vizsgálták: a kitöltők több mint fele azért menne külföldre, mert saját bevallása szerint nem tudna megélni az itthoni bérből, 57,9 százalékukat pedig külföldi munkakörülmények és a tanulási lehetőségek motiválják.

A nettó 187 000 Ft-os kezdő orvosi alapbérből a hallgatók 89,4 százaléka érzi úgy, hogy nem tudna megélni.

A kutatásban résztvevő magyar orvostanhallgatók közel fele elutasítja a hálapénz rendszerét, és mindössze 6,2 százalék ért egyet teljes mértékben, 8,9 százalék pedig csak nagyrészt azzal a kijelentéssel, hogy a hálapénz jó kereset kiegészítés, ezért elfogadná. A leendő orvosok háromnegyede szerint a hálapénz megmérgezi az orvos-beteg kapcsolatot, és 67,3 százalékuk korrupciónak tartja azt.

https://magyarnarancs.hu/belpol/minden-masodik-orvostanhallgato-kulfoldon-helyezkedne-el-131565

Csak a győzelem a biztos

Megint csatába indul a miniszterelnök, persze hova ne indulna, ő naponta vív csatákat, még a magyar kultúra napján is az jut eszébe, hogy az egy „harci terep”. Miért ne lenne ez így most, amikor valóban nagyon fontos ügyről kellene dönteniük az Európai Unió állam- és kormányfőinek Brüsszelben? Arról a 750 milliárd eurós gazdasági mentőcsomagról, amelyik a koronavírus okozta gazdasági krízis kátyújából hivatott kizökkenteni az EU-t, pontosabban annak néhány déli tagállamát. Orbán Viktor előzetesen szigorú és magabiztos: felemelt mutatóujjal feddi meg a spanyol, az olasz vagy a portugál kormányt, amiért „nem gazdálkodtak felelősen”. (Vajon ebbe beleérti nagy barátját, az olasz politikában sokáig királycsináló Silvio Berlusconit is? Vagy beolvasott kedden a Karmelita kolostorban a feltűnő titkolózással fogadott António Costa portugál kormányfőnek? Megnéztem volna a reakciókat…)

https://nepszava.hu/3085251_csak-a-gyozelem-a-biztos

Unokahúga Trumpról: minden nap négerezett és zsidózott mielőtt elnökké emelkedett

Mary Trump szerint az amerikai elnök nyilvánvalóan rasszista. Botránykönyve az eladási listák élére került.

Mary úgy fogalmazott, az elnök nyilvánvalóan rasszista, családjuk pedig egyébként is előítéletes volt. – A négerezés és az antiszemita megnyilvánulások mindennaposak voltak Trumpnál – állítja a rokon. Az 55 éves Mary hosszabb ideje nem tartja már a kapcsolatot családjával, többek között egy örökösödési vita következményeként. 

Fehér Ház: Nem használt és nem hallott szavak

A Fehér Ház szóvivője tagadta a vádakat, azt állítva, hogy „az elnök nem használ ilyen szavakat”. Az viszont biztos, hogy Trumptól a rasszista kiszólások nem állnak távol: megválasztása előtt többek között azzal kampányolt, hogy a mexikóiak bűnözők és erőszaktevők, ezért is kell falat építeni a határra. Mary Trump könyvének kiadását Trump testvére próbálta megakadályozni, sikertelenül. A kötet kedden jelent meg, és azonnal az eladási listák élére került. 

https://nepszava.hu/3085264_unokahuga-trumprol-minden-nap-negerezett-es-zsidozott-mielott-elnokke-emelkedett

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.