2020, július 17 - 08:09 Sajtószemle

Itt a kormány döntése az augusztusi tűzijátékról!

A döntés értelmében

idén elmarad a tűzijáték és a Szent István napi ünnepségek - jelentette be a miniszter. Hozzátette, amennyiben lesz rá lehetőség egy későbbi időpontban bepótolják.

Újságírói kérdésre elárulta, hogy az eseménnyel kapcsolatban először a tisztifőorvos és az operatív törzs fogalmazta meg a véleményét. Úgy látják, hogy az eddigi intézkedések beváltak, hiszen május óta folyamatosan csökken az aktív betegek száma. A gazdaság működését, újraindítását és az emberek hétköznapi életét a korlátozások kismértékben érintik, ezt pedig nem érdemes kockára tenni.

A biztonság érdekében és a járvány kordában tartása érdekében ez a legjobb döntés - mondta Gulyás.

https://privatbankar.hu/cikkek/makro/itt-a-kormany-dontese-az-augusztusi-tuzijatekrol.html

Karácsony arról, hogy elmarad az augusztus 20-i tűzijáték: Örülök

A kormány a főpolgármester szerint kivételesen hallgatott a józan hangokra.

Felelőtlenség lett volna, ha több százezres tömeg gyűlt volna össze a Duna-parton egy olyan időszakban, amikor a járvány bármikor belobbanhat.

https://hvg.hu/itthon/20200716_Karacsony_arrol_hogy_elmarad_az_augusztus_20i_tuzijatek_Orulok

Merkely szerint zárt térben újra maszkot kellene hordani

Ahol sok ember tartózkodik együtt, a vírus fertőzőképes marad.

Vissza kellene térni a zárt térben való maszkhasználatra – mondta a Semmelweis Egyetem rektora csütörtökön a Kossuth rádióban. Merkely Béla felhívta a figyelmet arra, hogy a légúti fertőzésekre – mint amilyet a koronavírus is okoz – jellemző a szezonalitás, így sok előny származhat abból, ha a nyarat a szabadban töltik az emberek.

A zárt, légkondicionált helyiségekben viszont, ahol sok ember tartózkodik együtt, a vírus fertőzőképes marad.

Ezért kellene szerinte visszatérni a maszk használatára például az irodákban.

Ősszel ez a helyzet megváltozik: Merkely arra számít, hogy november környékén ismét megemelkednek az esetszámok. Nem véletlen, hogy mindenhol a világon arra törekednek, hogy a vakcina akkorra elkészüljön – mondta.

https://hvg.hu/elet/20200716_merkely_bela_koronavirus_jarvany_maszk_zart_ter

16 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma itthon

Az elmúlt napon 16 újabb embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4279 főre nőtt az igazoltan fertőzöttek száma Magyarországon – olvasható a koronavírusról tájékoztató kormányzati oldalon.

A járvány nem követelt újabb halálos áldozatot, így az elhunytak száma változatlanul 593. Gyógyultnak 3156 embert nyilvánítottak.

Kórházban 109 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 5-en vannak lélegeztetőgépen.

https://hvg.hu/itthon/20200716_Koronavirus_16_fovel_emelkedett_a_beazonositott_fertozottek_szama_itthon

Elbukta a rezsiharcot Magyarország az Európai Bíróságon

Magyarország uniós jogot sértett azzal, hogy nem biztosította a nemzeti szabályozó hatóság a villamosenergia- és a földgázhálózatokhoz való hozzáférés díjait megállapító rendeleteivel szembeni hatékony jogorvoslathoz való jogot – döntött az Európai Unió Bírósága. A rendeletet csak az Alkotmánybíróságon lehet megtámadni, ami a bíróság szerint „nem tekinthető az irányelvek értelmében vett megfelelő jogorvoslati mechanizmusnak”.

https://hvg.hu/gazdasag/20200716_Elbukta_a_rezsiharcot_Magyarorszag_az_Europai_Birosagon

A kormány nagy bűvészmutatványa: a „gazdaságvédelmi” „alap”

Elfogyott a válságkezelésre viharos gyorsasággal félretett keret, legalábbis az a pénz, amit a kormány eredetileg beletett. Igaz, sose volt igazi alap, inkább csak annak felcímkézett zárolások. És sose volt gazdaságvédelmi, legfeljebb annyira, amennyire bármilyen, bármire elköltött forint védi a gazdaságot.

https://hvg.hu/gazdasag/20200716_A_kormany_nagy_buveszmutatvanya_a_gazdasagvedelmi_alap

Szembemegy a kormány Lázár Jánossal, megmenekül a bezárástól egy rakás dohánybolt

Lázár János az év végén bezáratta volna azokat a kijelöléssel odaítélt dohányboltokat, amelyek olyan városban működnek, ahol van koncessziós pályázat alapján működő trafik is; a kedd éjszakai salátatörvény azonban hatályon kívül helyezte a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos korábbi törvénymódosítását.

https://privatbankar.hu/cikkek/vallalat/szembemegy-a-kormany-lazar-janossal-megmenekul-a-bezarastol-egy-rakas-dohanybolt.html

Csaba László: 9 hónapra kellene emelni az álláskeresési járadékot

Az akadémikus szerint Magyarországon idén 5 százalékos lehet a visszaesés és az államháztartási hiány is. Úgy látja, a munkahelyvédelmi intézkedések mértékéről lehet vitatkozni, az álláskeresési járadékot, pedig ki lehetne tolni 9 hónapra.

https://hvg.hu/gazdasag/20200716_csaba_laszlo_visszaeses_hiany_valsag

A Fidesz úgy tesz, mintha nem rajta múlt volna, mire ítélhetik a pedofil Kaletát

Szimpla píárakciót kanyarítottak Orbán Viktorék abból a felismerésből, hogy a társadalom sokkal súlyosabban ítéli meg a gyermekek bántalmazását, mint ahogy az a kormány tetteiből és az álláspontját tükröző büntetőjogszabályokból következik.

Gondolatrendőrséget verbuválna és a bírói mérlegelést is megszüntetné Kocsis Máté, aki most már felháborodott apát játszik annak a Fidesznek a frakcióvezetőjeként, amely mind ez idáig nem különösebben foglalkozott a bántalmazott gyermekekkel és a gyermekvédelemmel. Mindezt az után, hogy Kaleta Gábor volt perui nagykövet egy év börtönbüntetést kapott, két és fél évre felfüggesztve, valamint 540 ezer forint pénzbüntetést szabtak ki rá, amiért 19 ezernél is több pedofil képet tartott a számítógépén.

Erről szól még a cikk:

Az ügyészség ellentmondásos titkolózásáról

A pedofília jelenlegi szabályozásáról és a büntetési tételekről

A magyar szabályozásról európai összehasonlításban

Az abuzált gyerekeket segítő Fehér Liliom Egyesületről és Kaleta ügyvédjéről

Bánk bánról és Biberachról

https://hvg.hu/360/202029__pedofilia_es_gyermekvedelem__felebredt_akormany__lincshangulat__gyerekes_viselkedes

A kormány nem ad értelmes magyarázatot arra, miért kockázatosabb a szabadtéri koncert, mint a focimeccs

Miután megkérdezték, meccseket miért lehet tartani, rendezvényeket pedig miért nem, Gulyás azt mondta, van egy nagy különbség a focimeccs és a zenés rendezvények között: 

az alkoholfogyasztás, ami miatt kevéssé tartják meg a távolságot az emberek a zenés rendezvényeken.

 

Az Index viszont szólt, hogy a focimeccseken is láthatjuk, hogy viselkednek a szurkolók, de Gulyás azt mondta, stadionokban tilos az alkoholfogyasztás, és a meccsekről egy hónapja világos szabályok vannak, emellett a fertőzések száma csökken. Csakhogy például a kupadöntőn lehetett alkoholt venni, és a távolságtartás sem igazán ment, több bírságot is kiosztott emiatt az MLSZ, és a rendőrség is vizsgálatot indított.

Az Index tudósítója azt is elmondta Gulyásnak, hogy 5 százalékos alkoholtartalom alatti italt, például sört lehet inni a stadionokban is, amire Gulyás azt válaszolta: a kormány majd javasolja, hogy az Index szerkesztőségének javaslatára ezt is szüntessék meg.

https://444.hu/2020/07/16/a-kormany-nem-ad-ertelmes-magyarazatot-arra-miert-kockazatosabb-a-szabadteri-koncert-mint-a-focimeccs

A TIKTOK MINDENT TUD RÓLAD, TEHÁT KÍNA IS MINDENT TUD RÓLAD, ÉS EBBŐL MÉG NAGY BAJ LEHET

India és az USA nemzetbiztonsági kockázatnak tartja Kína első nemzetközileg is népszerű mobilappját, a TikTokot, amit egyre többek szerint csak egy trendi videómegosztónak álcázott adatgyűjtő szolgáltatás. A tizenévesek kedvenc közösségi platformja szándékosan addiktív, és könnyen tömegmanipulációs eszközzé alakítható.

https://qubit.hu/2020/07/16/a-tiktok-mindent-tud-rolad-tehat-kina-is-mindent-tud-rolad-es-ebbol-meg-nagy-baj-lehet

Csoda: Az egyik budapesti kerületben tettek valamit, hogy ne a parkolási vállalkozóknál landoljon az autósok összes pénze

Őrsi Gergely II. kerületi polgármester meglépte azt, ami Horváth Csaba szerint lehetetlen.

https://444.hu/2020/07/15/csoda-az-egyik-budapesti-keruletben-tettek-valamit-hogy-ne-a-parkolasi-vallalkozoknal-landoljon-az-autosok-osszes-penze

Nem Kásler, hanem Pintér minisztériuma rendelte meg a magyar egészségügy átalakításáról szóló tanulmányt

Kásler szerint csupán arról van szó, hogy ő kérte fel Pintért, hogy ossza meg velük a szervezési tapasztalatait, segítve ezzel a munkájukat a magyar egészségügy struktúrájának áttekintésében, az esetleges átalakításban. „Minden több fikció” - mondta Kásler. 

https://444.hu/2020/07/15/nem-kasler-hanem-pinter-miniszteriuma-rendelte-meg-a-magyar-egeszsegugy-atalakitasarol-szolo-tanulmanyt

Magyarország segít a barátainak, ezért ad most Kirgizisztánnak lélegeztetőgépeket, mondjuk van is miből

Magyarország segít azoknak az országoknak, amelyek akkor támogattak bennünket, amikor mi voltunk nehéz helyzetben a koronavírus-járvány miatt, ezért juttat lélegeztetőgépeket most Kirgizisztánnak – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek Kirgizisztánból telefonon nyilatkozva.

Szijjártó a biskeki látogatásáról azt mondta: a koronavírus-járvány sok kiszámíthatatlan és váratlan fordulatot hozott, nem lehet pontosan tudni, hogyan alakul a jövőben, nem tudni, „ki kerül bajba és mikor”, éppen ezért a nemzetközi együttműködés szerepe rendkívüli mértékben megnő.

https://444.hu/2020/07/15/magyarorszag-segit-a-baratainak-ezert-ad-most-kirgizisztannak-lelegeztetogepeket-mondjuk-van-is-mibol

A történészek és a propagandisták

RAFFAY ERNŐNEK NINCS BIZONYÍTÉKA A SZABADKŐMŰVESEK ÉS A RADIKÁLIS MOZGALMAK KAPCSOLATÁRA

Karsai László Magyar Nemzet

Szakács Árpád indulatos, ám nagyon kevés érvet tartalmazó vitacikkeiben eddig nem tett említést arról, hogy ő Raffay Ernő szabadkőműves-összeesküvés-elméletes könyveinek a kiadója. Ám nem ez a fő probléma írásaival. Amit Szakács szemmel láthatóan nem ért, az a történészszakma (ő céhnek nevezi) és általában a tudományos élet működése, ennek szabályai. Posztmodern vélemény, amit Szakács hangoztat, mely szerint „tudományosan” le lehet írni mindent, illetve mindennek az ellenkezőjét. Ez egyszerűen nem igaz, illetve leírni lehet, de hogy komoly folyóiratban, pláne külföldi szaklapban csak „peer review”, vagyis két független szakértő pozitív írásos véleménye után közölnek bárkitől bármit, azt lehet, hogy Szakács nem tudja, de ha nem tudja, akkor miért ír olyasmiről, amiről nincsenek megbízható információi?

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-torteneszek-es-a-propagandistak-8384490/

Kígyóznak a történelem kígyói

Szakács Árpád
Lovas István-sajtódíjas újságíró Magyar Nemzet

Sokan szándékosan egy torzító lencsén keresztül szemlélnek mindent, ami Magyarországhoz kötődik – összegezhető Csoóri Sándor Nappali Hold című esszéjének egyik gondolata. Rengetegen harminc éve is ezen keresztül értelmezték a világot, múltat, a jelent. A próbálkozás karikatúrába illő jeleneteket generál. Mi pedig udvariasan, kuncogva figyeljük azt az erőlködést, amivel görcsösen ragaszkodnak a régi módszer fenntartásához azok, akik elvesztették az időérzéküket. Mert ma már senkit nem foglalkoztatnak sem a torzító lencsék, sem az a világ, amiben sok mindennek az értelmezési ­kereteit valakik meghatározták. Pont a mindent megkérdőjelező fundamentalista liberalizmus által terjesztett hatás tette őket nevetségessé. Farkába harapott a kígyó – tartja a mondás. Meg a kígyók kígyóznak – jelentette be egyszer az ősi bölcsességet Gyurcsány Ferenc. És milyen igaza van! Először ez jutott eszembe, amikor elolvastam Karsai László sziszegő és tekergőző gondolatait.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/kigyoznak-a-tortenelem-kigyoi-8384820/

 

Dobrev vádjai visszahullanak rá

GYURCSÁNY FERENCNÉ TÉNYKEDÉSE NYOMÁN KIS HÍJÁN UNIÓS FORRÁSOKAT VONTAK EL HAZÁNKTÓL

Bácskai Balázs Magyar Nemzet

Miközben Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc a kormányt kritizálja szerintük visszás gazdasági ügyek miatt, közben a saját házuk táján lenne inkább mit söprögetni. Átvitt értelemben és szó szerint is, mivel egy időben saját cégükön keresztül adták bérbe lakóhelyüket, az Apró-villát, amelyet így leírhattak az adójukból.

https://magyarnemzet.hu/belfold/dobrev-vadjai-visszahullanak-ra-8384586/

 

Bolsevik barbárok

Néző László Magyar Nemzet

a barbárok most a villájukban múlatják az időt, ott ül tehát Klári és Feri a zsidóktól elorzott nappaliban, az asztalon konyak, szivarok, az udvaron, a medencében migránscsaládok élvezik a gondtalan nyarat… Ja nem, őket már elküldték, csak addig kellett a befogadás, amíg a píárfotó el nem készült. A párocska kicsit szomorú, Totó kutyájuk szelleme néha odahajol a lelógó kezükhöz, nyalintana egyet, de minduntalan felrémlik neki egy másik kéz, Putyin keze, a jó illatú simogatása, s ilyenkor fintorogva fordul el. Hétfő este van, neki kellene már kezdeni annak a kib…szott jó könyvnek a baloldalról, de ez az átkozott Orbán most megint kavarja. Mindig kavarja, tisztára, mint Piszkos Fred. Kedden a Parlamentben kellene valamit mondani, valamit, mindegy is, hogy mit, csak az legyen a lényege, hogy orbántolvajgazembergyáva. 

 

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/bolsevik-barbarok-8383599/

 

Andy Dollárpapától Slomó terjeszkedéséig - megélhetési filoszemiták a balliberális sajtóban?

IFJ. LOMNICI ZOLTÁN  origo

Az utóbbi idők különös fejleményeként a politikai antiszemitizmus egy jellegzetes változata nyerhetett teret, sőt legitimitást a baloldali sajtóban. A közéleti médiának annak a szegmensében, amely Soros György-támogató, és hol burkoltabb formában, hol nyíltan pártfogolja az Európába irányuló – főként muszlim – bevándorlást.

Az antiszemita felhang különösen az utóbbi években, a magyarországi baloldali sajtóban is fölerősödni látszik. Jól emlékezhetünk például a HVG elhíresült címlapjára, amely az azóta elhunyt Andy Vajna kormánybiztost „Dollárpapaként" ábrázolja vagy a „Köves Slomó állami milliárdjai" című Magyar Narancs-címlapra, amelyen a vallási vezető egy sófárt fúj meg. A balliberális hetilap támadása utóbbi esetben világos, egyértelmű, mellyel a zsidók gondolkodás- és cselekvésmódjával, üzleti attitűdjével kapcsolatos negatív sztereotípiákat lovagolja meg olcsó politikai célzat érdekében. A zsidóság elképzelt politikai, gazdasági és kulturális pozícióinak antiszemita sajtóábrázolása – 1945 előtt – hasonló alapon öltött testet a nemzetiszocialista és nyilas nézetrendszerben.

 

https://www.origo.hu/itthon/20200715-ifj-lomnici-zoltan-andy-dollarpapatol-slomo-terjeszkedeseig-megelhetesi-filoszemitak-a.html

 

Kéretlen iskolaőrök – Sok iskolát meglepett, hogy bekerült a programba

Intézmények sokasága akaratán kívül került be a programba – tudta meg a Népszava. A jelek szerint a vártnál kisebb volt a valódi érdeklődés.

 

– Mi ezt nem kértük, valószínűleg a szakképzési centrum dönthetett erről – mondta Schnider György, a békéscsabai Vásárhelyi Pál Szakgimnázium és Kollégium igazgatója, mikor lapunktól megtudta, hogy náluk is iskolaőrséget állítanának fel ősztől. Hozzátette: nem tartják indokoltnak az őrök jelenlétet, a Vásárhelyi ráadásul az országos iskolai rangsorokon rendre előkelő helyen szerepel, egyáltalán nem jellemzők náluk az erőszakos esetek. Egy másik – a listára szintén „meglepetésre” felkerült – békéscsabai iskola tantestületének egyik tagja azt mondta, volt egyeztetés a fenntartóval, az Innovációs és Technológiai Minisztérium alá tartozó Békéscsabai Szakképzési Centrummal, de ekkor semmilyen végleges döntés nem született. A főváros egyik jó hírű oktatási intézményében, az Erzsébetvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában és Szakgimnáziumban is meglepetést keltett, hogy őröket kapnak. Nem kértek ezt, a vezetés szerint nincs is szükség őrökre.

 

https://nepszava.hu/3085099_keretlen-iskolaorok--sok-iskolat-meglepett-hogy-bekerult-a-programba

 

Globális ébresztő

António Guterres, az Egyesült Nemzetek Szervezete főtitkára

 

Akármilyen borzalmas is a járvány, annak megértésére kell ösztönöznie minden politikai vezetőt, hogy az előfeltevéseinknek és a hozzáállásunknak változnia kell, valamint hogy a megosztottság mindenki számára veszélyes. Ez a megértés elvezetné az embereket annak felismeréséhez, hogy a globális gyengeségek megoldásának egyetlen módja van: egy erősebb globális kormányzás, jobb nemzetközi együttműködéssel.

 

Legyen a multilateralizmus befogadóbb. A kormányok ma távol állnak attól, hogy egyedüli politikai és hatalmi szereplők legyenek. A civil társadalom, az üzleti világ, a helyi hatóságok, a városok, a regionális irányítótestületek egyre inkább vezető szerepet töltenek be a mai világban. Mindez elvezetne a hatékony multilateralizmushoz, amely mechanizmusai révén lehetővé tenné, hogy a globális kormányzás működőképes legyen ott, ahol szükség van rá. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Alapokmányában foglalt, tartós értékeken alapuló új, együttműködőbb, befogadóbb és hatékonyabb multilateralizmus képes lenne kimozdítani bennünket az alvajárásunkból, és megakadályozná, hogy még nagyobb veszély felé sodródjunk. A világ politikai vezetőinek figyelembe kell venniük ezt az ébresztőt, és közösen kell foglalkozniuk a világ gyengeségeivel, megerősítve globális kormányzási képességünket, erősebbé téve a multilaterális intézményeket, valamint erőt merítve az egységből és a szolidaritásból ahhoz, hogy megbirkózzunk korunk legnagyobb próbatételével.

 

https://nepszava.hu/3085122_globalis-ebreszto

 

Szabad szemmel: Orbán emelte a tétet, hosszú és göröngyös egyezkedésre kell készülni Brüsszelben

Nemzetközi sajtószemle, 2020. július 16.

 

https://nepszava.hu/3085140_szabad-szemmel-orban-emelte-a-tetet-hosszu-es-gorongyos-egyezkedesre-kell-keszulni-brusszelben

 

Letolt gatya

Áll az állam letolt gatyával – igen, ez a magyar itt, amelyik naponta nyer csatát Soros Györggyel, az Európai Unióval, a „liberális hálózatokkal”, a „nemzetközi baloldallal” és a „mindent átható véleményterrorral” szemben szemben. (Plusz mostanában koronavírus.) Csak éppen akkor válik tehetetlenné, ha a saját állampolgárainak kellene jogbiztonságot teremtenie. Ha egy varroda tulajdonosa a legelemibb munkavállalói jogokat és a hatályos magyar munkaügyi szabályokat (az érintettek emberi méltóságáról ne is beszéljünk) semmibe véve 530 eleve gyalázatosan keveset kereső dolgozóját végképp ellehetetleníti, akkor az állam széttárja a kezét. Persze mondhatjuk, hogy az ilyen különösen súlyos esetek nem olyan gyakoriak. De nem kell ahhoz Dubajból ideüzengető brit gyártulajdonosnak lenni, hogy hülyét csináljon valaki a magyar államból. Ki ne ismerne olyan történetet, amikor egy pofátlan vállalkozó fittyet hány valamilyen előírásra – a magyar államigazgatás és az illetékes hatóságok készséges asszisztenciája mellett. Családi eset: egy társasházban az egyik lakástulajdonos bármiféle engedély, lakóközösségi jóváhagyás nélkül egyszer csak letarolta a közös udvar felét, hogy dupla garázst építsen az autóinak. Több mint tíz éve. Azóta megszámlálhatatlan jegyzői, önkormányzati határozat, bontási utasítás, bírósági döntés született. A garázs pedig köszöni szépen, áll azóta is.

https://nepszava.hu/3085127_letolt-gatya

 

XXI. Század Intézet: Orbán több kérdésben is meghátrálásra késztette Merkelt

Magyar Hírlap

 

A magyar-német gazdasági kapcsolatok elképesztően erősek, ráadásul az elmúlt időszakban a politikai helyzet is enyhült a két ország között, hiszen Angela Merkel belátta, Orbán Viktor politikai stabilitást jelent Közép-Európa számára, ami a németeknek gazdasági és politikai szempontból egyaránt rendkívül fontos – hangzott el a XXI. Század Intézet Mozgásban című online műsorában.

 

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200716-orban-viktor-tobb-kerdesben-is-meghatralasra-kesztette-angela-merkelt

Nagy Ervin Magyar Hírlap

Széteső szivárványkoalíciók

Amit a rombolás vágya szült világra, az szükségszerűen odavész, így hagy maga után káoszt az Orbán-fóbia mentén összefogott ellenzék

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200716-szeteso-szivarvanykoaliciok

Hogy jöhet ki jól Orbán a nyílt zsarolásból?

Ugyan az elmúlt néhány év alapján úgy tűnhet, hogy az Európai Unió szinte folyamatos harcok színtere, valójában ez csak Magyarországra és Lengyelországra igaz. Mivel Orbán Viktor számára az önkormányzati választások előtt nem jelentett veszélyt a hazai ellenzék, a miniszterelnök alapvetően külső „ellenzékekkel” harcolt. Ezek közé a külső politikai aktorok közé tartozott saját pártcsaládja is, amelyet nehéz lenne ellenzéknek nevezni ugyan, de vannak olyan ügyek, amelyeket elleneztek. Hasonló a helyzet az Európai Bizottsággal is, amelyet a kormány csak Brüsszelként azonosít. Ritka az, hogy egy ellenzéki erő ennyi ingyenpénzt ad a politikai ellenfelének, és ebből a logikából egyenesen következik, hogy az Európai Bizottság nem volt ellenzéke a magyar kormánynak, csak utóbbi szerette volna ezt láttatni.

A legvalószínűbb, hogy a jogállamiság feltétele bukik el. Itt a magyar parlament által elfogadott nyilatkozat azt írja,

a források politikai és ideológiai feltételekhez kötése – „jogállamiság” címszó alatt – elfogadhatatlan.

Ez eleve homályos szöveg, és maga az ötlet is sokat gyengült a megszületése óta. Az eredeti javaslatban még az szerepelt, hogy a jogállamiságot a gazdasági állapotot vizsgáló rendszer szerint mérnék, és automatikusan indulna el a források megvonása. Ebben az esetben arról kellett volna szavazni, hogy leállítsák a megvonást. Ez mostanra arra módosult, hogy arról kell majd szavazni, hogy leállítsák a forrásokat. Ugyan a döntéshez csak minősített többség kell, de kényes ügyekben ezt is problémás lehet majd megszerezni.

Nem látták előre

Ráadásul a hírek szerint a déli tagállamok egy része, különösen Portugália, annyira szeretné minél hamarabb elfogadtatni a mentőcsomatot (amelyről egyben szavaz a költségvetéssel a Tanács és a parlament), hogy inkább elengednék a jogállamiság kérdését. A déli országok ugyanis bajban vannak, és még az északi országoknak is érdeke elkerülni azt, hogy még nagyobb bajba kerüljenek, ez ugyanis már az euró stabilitásának is ártana.

Ez Orbán Viktor számára egyértelmű győzelem lenne, különösen akkor, ha még a forrásokból is sikerül némi pluszt kiharcolni. Ebben az esetben tényleg senkit nem érdekelne, hogy a többi feltétel nem teljesült pontról pontra.

https://24.hu/belfold/2020/07/16/orban-viktor-eu-koltsegvetes-jogallamisag-zsarolas/

Tankönyvi strómanfigurával rendezkedtek be új éttermükbe a kormány kedvenc jordán mágnásai

A Párisi Udvar befektetői feltűnően olcsón értékesített belvárosi ingatlant szereztek meg.

A korábbi helyszíntől, a Ferenciek terétől mindössze pár száz méterre nyithat újra a Baalbek nevű étterem – erről a Belgrád rakpart 22. szám előtt győződtünk meg, ahol a gasztrokörökben jól ismert név már hetek óta virít. Jóllehet, ottjártunkkor az étterem még nem fogadott vendégeket, ám az utcáról nézve indulásra késznek látszott.

Az idén a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett jordán üzletemberek, Sameer Hamdan és Zuhair Awad tulajdonában álló, tucatnyi szállodát működtető Mellow Mood-csoporthoz tartozó Baalbek 2019. január elején zárt be a Buddha Bar Hotel tulajdonosváltása miatt. A libanoni konyhát vivő étterem helyszínváltását előidéző üzletről 2018 végén a 24.hu számolt be: miután az éttermet és szállodát is üzemeltető jordánok nem újították meg bérleti szerződésüket az olasz tulajdonosokkal, utóbbiak értékesítették a Klotild-palotát, amely így egy katari üzletemberhez került. A Buddha Bar egyébként Orbán Viktor jelenlétében nyitott meg 2012-ben. Az eseményen a kormányfő hangsúlyozta: örömteli, hogy a befektetők a magyar hagyományokat és a helyieket tisztelő emberek. Akiknek kalandos élettörténetéről már írtunk:

Arról, hogy a két jordán üzletember ténylegesen tulajdonos lett a Belgrád rakpart 22. szám alatti étteremprojektet egyengető Most Mint Kft.-ben, hetekkel ezelőtt a HVG cégrovata számolt be egy rövid hírben. Érdemes azonban bővebben felidézni, hogy jöttek ki a fényre az arab befektetők, akiknek feltehető érdekeltségéről még tavaly számolt be a Magyar Narancs.

https://24.hu/belfold/2020/07/16/stroman-mellow-mood-etterem-jordan-szalloda/

Závecz Research: az ellenzéki szavazók túlnyomó többsége egyetlen közös listát akar 2022-ben

Friss közvélemény-kutatásában a Závecz Research arról számol be, hogy a nyár közepén a Fidesz 35 százalékos – 2,8 millió fős – szavazótáborral rendelkezik. A kormánypárt előnye tetemes, a második-harmadik helyen, lényegében holtversenyben lévő pártok támogatottsága egyszámjegyű: a DK 9 százalékos (700 ezer támogató), a Momentum 8 százalékos (650 ezer szimpatizáns).

Tőlük lemaradt a Jobbik, 5 százalékon állnak, 400 ezren állnak mögöttük. Az MSZP-hez a választópolgárok 4 százaléka, nagyjából 300 ezer fő sorakozik fel. Utánuk szorosan a Kétfarkú Kutyapárt következik 3, az LMP és a Mi Hazánk 2-2 százalékkal (250 ezer illetve 150-150 ezer fővel). A Párbeszéd 1 százalékos, 50 és 100 ezer fő között van a táboruk nagysága. A pártnélküli választópolgárok csoportja 30 százalékos, kétmillió négyszázezren tartoznak oda.

https://24.hu/belfold/2020/07/16/zavech-reseach-fidesz-ellenzek-lista-felmeres/

Csoportos pert indítanának a Rogán-villa szomszédai a transzformátorház miatt

Annak érdekében, hogy megakadályozzák az utcába tervezett transzformátorház felépítését, a Rogán-Bessenyei villa szomszédai csoportos pert indítanának – írja a csütörtöki Népszava. A helyiek úgy vélik, a szerkezet kizárólag egy épület áramosítását szolgálná, méghozzá azt, amelyikben korábban Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője élt családjával.

Az esetről a 24.hu számolt be először. Az utcában tavaly készült el egy többszintes villa, amelyet a Valton-Sec Kft. résztulajdonosa, Bessenyei István és felesége, Sarka Kata építtetett, majd 2019 szeptemberében Rogán Antal és felesége is beköltözött. A több mint ezer négyzetméteres ingatlant a hírek szerint az utóbbi időben már csupán Rogán-Gaál Cecília lakja, miután tavaly elvált a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető minisztertől, a Bessenyei-Sarka házaspár pedig máshol él (a bejelentett lakcímük is Luxemburgban van).

A transzformátorház építése kezdetén szórólapokon azt közölték a környék lakóival, hogy a beruházást a villa tulajdonosának kérésére indították. A környék lakói ezért azt kifogásolják, hogy a luxusvilla áramellátását biztosító transzformátorállomást nem a telken belül, hanem a szomszédos házak elé akarják elhelyezni.

https://24.hu/belfold/2020/07/16/per-rogan-villa-transzformatorhaz/

Karácsony  a V4-es főpolgármesterekkel írt levelet Merkelnek

A tájékoztatás szerint a levél fő pontjai:

·         A városokat és városlakókat rendkívül súlyosan érinti a klímakrízis, de egyben határozott klímavédelmi intézkedésekkel nagyban hozzá is tudnak járulni Európa fenntarthatósági fordulatához.

·         Például a közösségi közlekedés zöldítésével, vagy az elavult lakásállomány energiahatékonysági célú szigetelésével a városok jelentsen tudják csökkenteni egész Európa károsanyag-kibocsátását.

·         A V4-főpolgármesterek által készített májusi „pozíciós papír” számba veszi azokat a csekély mértékű jogszabály-módosításokat, amelyek megteremthetik a jogi alapját az ilyen közvetlen, zöld városi támogatásoknak. Ezt a pozíciós papírt mára az európai népesség közel 10  százalékát kitevő 29 város támogatja.

A főpolgármesterek arra kérik a német EU-elnökséget, hogy karolja fel ezeket a javaslatokat, és támogassa a városok fokozottabb bevonását az EU stratégiai céljainak végrehajtásába.

https://24.hu/belfold/2020/07/16/karacsony-level-merkel/

Rabosították a kispesti momentumos képviselőt a helyi korrupciós ügyek feltárása miatt

Közleményben tudatta a Momentum, hogy kispesti képviselőjüket, Paróczai Anikót rabosították.

Paróczai egyébként Kispest átláthatósági tanácsnoka is. Így kezdett bele Facebook-oldalán még februárban „Kispest, Nagy Lopás” című videósorozatába is, amelynek első részében Kránitz Krisztiánnak, a kispesti vagyonkezelő vezetőjének vagyonnyilatkozatában fel nem tüntetett spanyolországi nyaraló ingatlanjáról számolt be (erről itt írtunk korábban)

A momentumos képviselő akkor úgy nyilatkozott: „A korrupciónak nincs színe, a kispesti közélet megtisztulásához pedig felelősségrevonásra van szükség. Lackner Csabának le kell mondania, Kránitz Krisztiánnak pedig távoznia kell a kispesti vagyonkezelő éléről.”

Ehhez képest mint most kiderült, végül Paróczai volt az, akit feljelentettek, méghozzá becsületsértés és különleges adatokkal való visszaélés miatt. Azt nem tudni pontosan, hogy ki tette a feljelentéseket, de becsületsértés miatt kizárólag Kránitz kezdeményezhette az eljárás indítását – írja a Momentum közleményében.

https://merce.hu/2020/07/15/rabositottak-a-kispesti-momentumos-kepviselot-a-helyi-korrupcios-ugyek-feltarasa-miatt/

Gladiátor voltam egy magyar kórházban, így éltem túl

Még sosem feküdtem kórházban, ezért sokkolt, hogy miken megy keresztül, aki véletlenül beteg lesz. Személyes kórházi beszámoló balesetező kollégánktól.

Egy raktárban feküdtem, teljes csend volt, csak a hordágy nyikorgott, ha megmoccantam, de ez nem túl gyakran történt, mert vélhetően el volt törve egy csigolyám, és minimalizálni akartam az esélyét annak, hogy lebénulok. De valamit tennem kellett, mert már negyedórája feküdtem egyedül a neonfényes, csepegő mosogatóval és száradó rongyokkal teli helyiségben, és fogalmam sem volt, hogy jutok ki.

NÉHÁNY ÓRÁJA ZUHANTAM LE EGY SZIKLAFALRÓL,

behoztak a kórházba, azóta vizsgálatról vizsgálatra toltak, de a röntgenezés és a CT közt éreztem, hogy pisilnem kell. „Itt nincs vécé!” – rivallt rám egy fehér köpenyes, a betegtologató és az orvos közti mezsgyében bárhol elhelyezhető férfi, miközben elrohant. A következőnek a köpenyébe akaszkodva sikerült elmondanom, hogy ha nem tolnak el a vécébe, a helyszínen kell elvégeznem a dolgom. A fejét ingatva betolt ebbe a raktárba, kezembe nyomott egy kacsát, és eltűnt.

 

https://index.hu/velemeny/2020/07/16/egeszsegugy_korhaz_halapenz_operacio_riport/

 

Az Operettszínház munkatársai: Figyeltünk, hogy ne maradjunk kettesben az ügyvezető igazgatóval

Még börtönnel is fenyegették az Operettszínház három munkatársát, akik fél évig bírták az intézményben. Állítják: leveleik válasz és aláírás nélkül jöttek vissza a főigazgatótól, akinek tudnia kellett a színházban uralkodó légkörről.

 

https://index.hu/kultur/2020/07/16/budapesti_operettszinhaz_felmondasok_kriza_zsigmond_kiss-b._atilla_munkatarsak/

 

Ijesztő hatalom került a Twittert feltörő hekker kezébe

Szerdán, magyar idő szerint késő esete valaki feltörte egy csomó híres ember Twitter-fiókját, és legalább 30 millió forintnyi bitcoin kriptovalutát csalt ki gyanútlan felhasználókból. A támadás áldozatai (először bitcoinnal foglalkozó oldalalak, majd sokmilliós követőjű hírességek, mint például Bill Gates, Barack Obama, Elon Musk, Joe Biden, Kanye West, Michael Bloomberg és nagyvállalatok, például az Apple és az Uber hivatalos csatornái) azt posztolták, hogy a koronavírus-járvány nehézségei miatt szeretnének segíteni a közösségnek, és aki megadott időn belül bitcoint küld nekik egy megadott számlára, annak visszaküldik az összeg dupláját. Valószínűleg senki számára nem meglepetés, hogy a valóságban visszautalásról szó sem volt, és a kriptovaluták jellegéből adódóan a csalira elküldött pénzek elúsztak, lekövethetetlen módon.

 

https://index.hu/techtud/2020/07/16/twitter_hekkeles_kiberbiztonsag_bill_gates_elon_musk_joe_biden_bitcoin/

 

Olimpiai bajnok lép pástra a fideszes politikussal szemben a vívószövetség elnöki posztjáért

“Abba kellene hagyni a felesleges méltatlankodást és vitákat, élvezzétek végre, amit kaptatok!” – üzenték a Magyar Vívó Szövetségből egy megyei jogú város vívóklub vezetőjének, amikor szóvá tette, hogy a városra zúdított felújítási és fejlesztési pénzeket szerinte aggályosan használták fel. Kiéleződött a kampány a Magyar Vívó Szövetség elnöki posztjáért folytatott küzdelemben, mert Csampa Zsolt jelenlegi elnökkel, kormánypárti politikussal szemben jelölteti magát a kétszeres olimpiai bajnok és FIE (Nemzetközi Vívószövetség) végrehajtó bizottsági tag, a sportdiplomata Szabó Bence.

 

Kovács Tamás, olimpiai bronzérmes kardvívó, aki negyedszázadon keresztül volt a Magyar Vívó Szövetség elnökségének tagja és vezető tisztviselője, éles szavakkal bírálja Facebook bejegyzéseiben a 2020. július 18-án, szombaton esedékes szövetségi tisztújító közgyűlés előzményeit és szerinte káros folyamatait. Nyílt levelében feltette a teoretikus kérdést Orbán Viktornak, hogy legyőzhet-e egy politikus egy olimpiai és világbajnok vívót a vívószövetség elnökválasztásán?

Kovács Tamás Csampa Zsolthoz, a szövetség jelenlegi elnökéhez is levelet írt, amelyben kifogásolta, hogy kívülállóként, mintegy politikai ejtőernyősként érkezett a vívósport élére és nem ismeri a vívótársadalmat. Véleményét konkrét példával támasztotta alá:

egy vívó sporttársa temetésén az elnök nem ismerte fel az olimpiai bajnok vívókat, kizárólag a volt köztársasági elnökhöz, Schmitt Pálhoz fordult oda kézfogásra, de a mellette ülő, szintén olimpiai bajnok vívókkal már nem parolázott.   

https://orszagszerte.atlatszo.hu/olimpiai-bajnok-lep-pastra-a-fideszes-politikussal-szemben-a-vivoszovetseg-elnoki-posztjaert/

 

Százszor annyi pénz megy a turizmusba, mint az iparba

A járvány okozta válság, a kereslet csökkenése nehéz helyzetbe hozott számos termelő vállaltot, sokat a csőd szélére is sodort. A kormány nagylelkűen segítséget nyújtott a túléléshez, a kilábaláshoz uniós forrásból. Átlagosan 25 millió forintot. Megjegyzendő, hogy a versenyképességi programban közepes és nagyvállalatokról is szó van – emlékeztetett Várhegyi Éva, a Pénzügykutató ZRt. tudományos tanácsadója. Szijjártó Péter a programot értékelve külön megemlítette, hogy a cégek zöme magyar. Az ilyen megkülönböztetés egyébként nem fér bele az európai értékrendbe. Mint ahogy az a törvény sem, amely a válságra hivatkozva gyakorlatilag korlátozza a külföldiek tulajdonszerzését Magyarországon, miközben a kormány pénzt is ad magyar vállalatoknak arra, hogy külföldön vásároljanak. Júliustól pedig megszüntette azokat az adó- és egyéb kedvezményeket, amelyek segítették a vállalkozásokat a munkaerő megtartásában, a túlélésben.

 

A turizmusban más a helyzet. Ebben az ágazatban Orbán Viktor családja, baráti köre vastagon érdekelt – jegyezte meg Várhegyi Éva.

 

https://www.klubradio.hu/adasok/szazszor-annyi-penz-megy-a-turizmusba-mint-az-iparba-113267

 

Nem az utcáról lett Rogánnak közpénzből angoltanára

A Facebook tanúsága szerint, a szinte csak Rogánéknak dolgozó cég ügyvezetője Sarka Kata barátnője. 

Nemrég számoltunk be arról, hogy lényegében saját nyelviskolája van a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodának. A Riverside Nyelvstúdió Kft. ugyanis az utóbbi három évben szinte csak a Miniszterelnöki Kabinetirodának dolgozott: a csaknem 28 milliós árbevételből összesen 1,2 millió volt olyan pénz, amit nem Rogánék tanításán kerestek. Próbáltuk megtalálni a honlap nélküli, a cégadatokban szereplő e-mail címen nem elérhető céget, de csak a cégvezető, Rada Réka Facebook-oldalát sikerült megtalálnunk. De ez sem volt hiába, hiszen kiderült, hogy nagyon sok, Rogán Antal korábbi, belvárosi polgármesterségéhez köthető fideszes, vagy fidelitasos lájkolója az oldal egyetlen nyilvánosan elérhető fényképének. 

Köztük van Böröcz László korábbi Fidelitas-elnök sokszoros trafiknyertes felesége, Erdélyi Margit, de szívekkel kommentálta a képet Sarka Kata is, aki ezer szálon kötődik a Rogán-családhoz: a kabinetminiszter volt feleségével közös sikercéget tulajdonol, amely nem meglepő módon, közpénzekből, például a Rogán-tárca alá tartozó állami cégektől is kapott megrendeléseket. De egy ideig Sarka volt a Rogán-család szállásadója is, hiszen egy óriási hegyvidéki telken állt az a villarész, amit válásukig Rogánnal közösen használt a szépségiparba betört exfeleség, az épületegyüttes másik felét pedig Besenyei István, a Valton résztulajdonosa és felesége, Sarka Kata lakták, vagyis szomszédok is voltak egy ideig.

https://hirklikk.hu/kozelet/nem-az-utcarol-lett-rogannak-kozpenzbol-angoltanara/366702

 

Révész Sándor: Épül a kommunista kapitalizmus, közös a sorsunk Hongkonggal

Hongkong legújabb kori története, a Kínához visszacsatolásáról szóló megállapodás és az azzal kapcsolatos konfliktusok, a városállamban zajló jelenidejű politikai események számunkra is tanulságosak. Kialakulóban a kommunista kapitalizmus rendszere, és Magyarország is efelé sodródik. Pontosabban: efelé rángatja az országot a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Vélemény.

Hongkong napjainkban kibontakozó tragédiája a szabad világ, elsősorban Nagy-Britannia lelkiismeretén szárad. Hongkong sokkal sikeresebb és gazdasági, valamint stratégiai szempontból sokkal fontosabb része a világnak, mint Magyarország. Akit minálunk hidegen hagy a sorsa, ne várja el a nagyvilágban senkitől, hogy érdeklődést mutasson a magyar szabadság hogyléte iránt.

https://hvg.hu/360/202028_szemetek_hongkongra

Tamás Gáspár Miklós: Az értelmiség mint történelmi probléma I.

...az ember rendeltetésének és az írástudó (aki ezt leírja) hivatásának az érvényes elmélete minden erkölcsi tökéletesedés és politikai változtatás szükséges és elégséges föltétele. – Tamás Gáspár Miklós írása az értelmiség XXI. századi dilemmáiról szóló, A dolgok állása című sorozatunkban. Az első részt olvashatják.

https://litera.hu/irodalom/publicisztika/tamas-gaspar-miklos-az-ertelmiseg-mint-tortenelmi-problema-i.html

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.