2020, július 15 - 08:14 Sajtószemle

Falus: Azt várja a kormány, hogy higgyük el, itthon minden rendben

Nagyon távol áll a valódi járványügyi védekezéstől az, amit a kormány csinál, nem az egyébként ellentmondásos beutazási korlátozások elrendelése lenne a legfontosabb. Ennél többet számítana a tömegrendezvények korlátozása, valamint a több teszt és a járványgócok tisztességes feltárása, bemutatása, a megfelelő kontaktuskutatás. Arra megy ki az egész, hogy hinnünk kell. Ez egy politikai üzenet, ami arról szól, hogy itthon minden rendben van, minden baj külföldről érkezik hozzánk – véli Falus Ferenc volt tiszti főorvos.

https://www.klubradio.hu/adasok/falus-azt-varja-a-kormany-hogy-higgyuk-el-itthon-minden-rendben-113235?

Bonyolult és indokolatlannak tűnő utazási szabályok jönnek

Kedden éjfél után lépnek életbe azok a beutazási korlátozások Magyarországon, amelyeket a kormány rendelt el a koronavírus-járvány második hullámának elkerülésére. A megjelent rendeletben furcsa módon olyan országok is piros besorolást kaptak, ahol alig vannak fertőzöttek, miközben például az Egyesült Államok csak a kevésbé súlyos helyzetet jelentő sárga jelzést kapta. Az operatív törzs válasza szerint a besorolás igazodik az uniós helyzetmegítéléshez. Miután a többi uniós ország is korlátozásokat vezetett be, nehéz kerülőúton kijátszani a magyar rendeletet: aki Ausztria vagy Szlovákia felől akarna ide jönni, az mindkét országban könnyen karanténba kerülhet.

https://index.hu/belfold/2020/07/14/koronavirus_beutazas_magyarorszagra_hatarellenorzes_teszt_karanten_piros_sarga_jelzes_kulfoldi/

Hadházy Ákost azért is feljelentette a rendőrség, mert a dudálós tüntetésen egy EU-s zászlót lógatott ki autója ablakából

A dudálós akciót április közepétől hétfőnként délután 5-re szervezett Szél Bernadett, Hadházy Ákos és a Momentum. A Lánchíd budai hídfőjéhez várták azokat, akiket felháborított a kormány több válságintézkedése, elsősorban a kórházi ágyak gyors és radikális kiürítése. A résztvevőket a rendőrség akkor szisztematikusan megbüntette. 

Most viszont elkezdtek olyan határozatokat kézbesíteni, hogy a kijárási korlátozások megszegése miatt indított szabálysértési eljárásokat megszüntetik velük szemben. Ilyet kapott Hadházy Ákos is, akit más szabálysértés miatt még így is összesen 250 ezer forint bírsággal sújtottak. 

A most kézbesített határozatban Hadházyt megbüntették azért is, mert a körforgalomban „a járműve bal hátsó ablakában demonstrációs eszközként egy nagy méretű EU zászlót kilógatva közlekedett”.

https://444.hu/2020/07/13/hadhazy-akost-azert-is-feljelentette-a-rendorseg-mert-a-dudalos-tuntetesen-egy-eu-s-zaszlot-logatott-ki-autoja-ablakabol

A magyar történelem kilenc legjobb nemzeti konzultációja

Most, amikor ismét konzultálunk, érdemes áttekinteni, hogy jutottunk ide. Neked melyik a kedvenced? A sorosos, a brüsszeles vagy a nyugdíjas?

https://444.hu/2020/07/14/a-magyar-tortenelem-kilenc-legjobb-nemzeti-konzultacioja

A WHO szerint a járványhelyzet "rosszabbá, rosszabbá és még rosszabbá" válhat

"Hadd fogalmazzak nyersen: túl sok ország tart most a rossz irányba, pedig továbbra is a vírus az első számú közellenség. Ha nem tartjuk be az alapvető intézkedéseket, ez a járvány csak rosszabb, rosszabb és még rosszabb lesz" - mondta a szervezet főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

A számok mindenképpen őt igazolják. A járványnak világszerte most már 13 millió fertőzöttje és félmillió halottja van, de közben a terjedése nem lassul: csak vasárnap 230 ezer új fertőzöttet regisztráltak, vagyis ebben a tempóban hetente több mint egymillió új fertőzöttet azonosítanak. A járvány amúgy most tíz országban igazán intenzív, ezek adják az új fertőzöttek 80 százalékát.

A helyzet az USA-ban a legrosszabb, itt a WHO szakértői célzott lezárásokat javasolnak, vagyis azoknak a részeknek a vesztegzár alá helyezését, ahol "kontrollálhatatlanul terjed" a járvány. (Via Reuters 12)

https://444.hu/2020/07/14/a-who-szerint-a-jarvanyhelyzet-rosszabba-rosszabba-meg-rosszabba-valhatű

"Megkötötte" Orbán kezét a Fidesz

Megszavazta a kormánytöbbség a hétvégi uniós csúcson a miniszterelnök mozgásterét elvileg korlátozó határozatot.

128 igen, 16 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett, a DK, az MSZP és a Párbeszéd képviselőinek tüntető távolmaradásával elfogadta a parlament azt a határozati javaslatot, mely kötött mandátumot adna Orbán Viktornak a hétvégi uniós csúcson. Eszerint a magyar kormányfő csak akkor támogathatja az Európai Unió gazdasági mentőcsomagját, ha véget vetnek a Magyarországgal szemben folyó 7. cikkelyes jogállami eljárásnak, a „politizáló álcivil szervezetek” nem kapnak uniós pénzt és a forrásokat kizárólag gazdaságfejlesztésre lehet majd fordítani. A határozati javaslat elvileg kötött mandátumot jelent a kormányfő számára, de valódi politikai kötőerővel nem rendelkezik, mivel az Európai Unió szabályai szerint az Európai Tanácsban az állam és kormányfők szuverén módon, kormányukat képviselve vesznek részt. A Next Generation nevet viselő mentőcsomag 750 milliárd eurós nagyságrendű lenne, Magyarország 7,5 milliárd eurót hívhatna le hitelként, 8,1 milliárdot vissza nem térítendő támogatásként. Az MSZP, a Párbeszéd és a DK nem vett részt a szavazáson, miután hétfőn még a Törvényalkotási Bizottságban minden módosító javaslatukat elutasították.

https://nepszava.hu/3084941_megkototte-orban-kezet-a-fidesz

Novák Katalin: A liberálisok intoleránsak más eszmékkel és gondolatokkal szemben

Az államtitkár az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) nevű képviselőcsoportot vezető Dacian Ciolos EP-képviselőnek a brüsszeli Euractivon megjelent írásában közölt kijelentéseire reagált.

A korábbi román miniszterelnök a múlt heti, Európa cenzúrázatlanul című online konferenciát és annak előadóit bírálta. Az előadókat, Orbán Viktor magyar, Janez Jansa szlovén miniszterelnököt és Aleksandar Vucic szerb elnököt, illetve a francia Republikánusok EP-képviselőcsoportjának vezetőjét, Francois-Xavier Bellamyt többek között tudatlannak és arrogánsnak nevezte. Szerinte a konferencia olyan politikusok „csapatépítő tréningje” volt, akik „az igazság időszakát követő populista korszakban ki akarják élni nacionalizmusukat”.

https://444.hu/2020/07/13/novak-katalin-a-liberalisok-intoleransak-mas-eszmekkel-es-gondolatokkal-szemben

Kövér: Az EU „egyelőre a legjobb választás”

Éles és személyeskedő vita folyt az Országgyűlésben arról a határozati javaslatról, ami kötött mandátummal küldené Orbán Viktort a hétvégi brüsszeli uniós csúcsra.

Nem lenne szükségünk a hitelre, de a déli államok bajba jutása miatt egyszeri szolidaritási gesztusként hajlandóak vagyunk hozzájárulni, de csak akkor, ha ez az unió gazdaságának erősebbé válását, nem a negyedik szent német római birodalmat szolgálja – mondta Kövér László az Országgyűlésben. A házelnök egyike azoknak a kormánypárti képviselőknek, akik beterjesztették azt a határozati javaslatot, mely kötött mandátumot adna Orbán Viktornak a hétvégi uniós csúcson. Eszerint a magyar kormányfő csak akkor támogathatja az Európai Unió gazdasági mentőcsomagját, ha véget vetnek a Magyarországgal szemben folyó 7. cikkelyes jogállami eljárásnak, a „politizáló álcivil szervezetek” nem kapnak uniós pénzt és a forrásokat kizárólag gazdaságfejlesztésre lehet majd fordítani.

Kövér László szerint 2004-ben azért csatlakozunk az EU-hoz, mert az ország jövője szempontjából ez volt és „egyelőre ez tűnik a legjobb választásnak”. Bár „eddig csak papíron voltunk az EU egyenjogú tagjai, akkor is szolidárisak voltunk a közös döntéseknél, amikor az igazságérzetünk tiltakozott ezek ellen”.

https://nepszava.hu/3084928_kover-az-eu-egyelore-a-legjobb-valasztas

„Lekurváztak, széttépték a szórólapjaimat” – fizikai erőszak is éri Hadházy segítőit

Repült a gyűjtőstand pultja, máskor ívtolvajokkal gyűlt meg a baja az aktivistáknak.

https://nepszava.hu/3084876_lekurvaztak-szetteptek-a-szorolapjaimat--fizikai-eroszak-is-eri-hadhazy-segitoit

Harakiri

Az EU most szorult helyzetben van, a járvány okozta gazdasági sokk gyógyításához sürgősen el kellene fogadni az uniós költségvetést. Mire Orbán gazda megüzente Brüsszelnek: csak akkor nem vétóz, ha a Brüsszel rábólint arra, hogy a jövőben is akadálytalanul ömöljön a pénz az udvarába, és az EU többé egy büdös szóval sem akadékoskodik azon, miféle állatfarmot rendez be a pénzükön. A jelek szerint odakint már vették is a lapot, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke már fel is vizezné a Bizottság jogállamisági javaslatát. És ahhoz sem kell jóstehetség, hogy a magyar betanított munkás-hátországból hasznot húzó német nagyipar befolyása alatt álló német vezetésnek sem lesz különösebben ellenére, ha még évtizedekre belerekedünk ebbe a félgyarmati helyzetbe.  

https://nepszava.hu/3084888_harakiri

„Provokáció” – A Pride is téma volt a parlamentben

Völner Pál a BTK-t emlegette a Pride kapcsán, majd azt mondta, nem büntetőjogi eszközökkel kell válaszolni a „provokációra”.

Most, hogy 400 ezer fölé nőtt a munkanélküliek száma, a kormány 400 ezer katával adózó vállalkozó életét lehetetlenítheti el a 40 százalékos büntetőadó bevezetésével, míg máshol a kormány azon gondolkozik, hogyan segítsen a kisvállalkozókon, a vállalkozói kamara elnöke érdekvédőként tekint magára, náluk Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke maga javasolta a büntetőadót – mondta Burány Sándor, a Párbeszéd képviselője az Országgyűlésben. Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára „válaszában” immár sokadszorra kormánytati szlogeneket pufogtatott arról, hogy a kormány nem segélyt, hanem munkát akar adni az embereknek a gazdasági válság idején is. A pénzügyminisztérium államtitkára legalább azt elismerte, hogy a bajban az Európai Unió is segít többféle módon. A katával kapcsolatban azt mondta, ez sok esetben szabálytalan foglalkoztatáshoz vezetett, alkalmazottakat szerveztek ki ebbe az adózási formába, miközben a cél a kisvállalkozók segítése volt. Szerinte a 400 ezer vállalkozásból mintegy 100 ezer olyan van, amelyik 3 millió forint fölött számláz egyetlen cégnek, nekik a megbízójuk fogja fizetni a 40 százalékos adót, ezzel igazságosabb lesz a rendszer.

https://nepszava.hu/3084911_provokacio--a-pride-is-tema-volt-a-parlamentben

Tizenegy új koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon

Az aktív fertőzöttek 39 százaléka, az elhunytak 60 százaléka és a gyógyultak 45 százaléka budapesti. 131 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 5-en vannak lélegeztetőgépen. Az oldal adatai szerint 2782-en vannak hatósági házi karanténban, és 296 358 mintavétel történt eddig.

https://nepszava.hu/3084905_tizenegy-uj-koronavirus-fertozottet-talaltak-magyarorszagon

Fakivágással civilizálnák a Hajógyári-szigetet

Múlt szerdán élőlánccal és kutyákkal tiltakozott néhány száz fő a Hajógyáriként is ismert Óbudai-szigeten, ahol a kormány a nemrég nyilvánosságra került tervek szerint nagyszabású gátépítésbe kezdhetne. Jelenleg a sziget teljes területe a Duna medrének része, hullámtérnek számít,

AZAZ TELJESEN TERMÉSZETES, HOGY IDŐRŐL IDŐRE ELÖNTI A FOLYÓ VIZE,

ez ugyanakkor akadályozhatja a szigetre évek óta tervezett kajak-kenu központ megvalósulását.

Ahhoz, hogy a terület árvízbiztos legyen,

EGY FRISS HATÁSTANULMÁNY SZERINT 950-1000 FA KIVÁGÁSÁRA IS SZÜKSÉG LEHET,

de például a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint nem csak emiatt problémás a nyilvánosságra került terv. A Miniszterelnökség arról beszél, hogy ezer fa kivágása után szebb, rendezettebb lesz az Óbudai-sziget. A terv ellenzői szerint ugyanakkor a Hajógyári pont jó úgy, ahogy van.

Ha mindezt eddig nehéz volt követni, ne aggódjon, ez itt az Index szájbarágója, amely egyszerű kérdésekkel próbálja meg kibogozni, hogy mit lehet tudni a Sziget Fesztiválnak is otthont adó, az Árpád hídtól északra található Óbudai-szigetről szóló tervekről.

 

https://index.hu/belfold/2020/07/14/obudai_sziget_hajogyari_gat_beepites_tervek_kajak-kenu_kozpont_mi_lesz_szajbarago/

 

Tovább az orbáni úton

Duda győzelmével a lengyel kormány behozhatja eddigi lemaradását a tekintélyelvű rendszer építésében - értékelte lapunknak az elnökválasztás eredményét Zgut Edit politológus, a Varsói Egyetem Európáért Központjának vendégelőadója, a Lengyel Tudományos Akadémia doktorandusz kutatója.

 

https://nepszava.hu/3084866_tovabb-az-orbani-uton

 

Tóta W.: A Fidesz édes könnyei

Nagyon kivannak szegények, hogy hekkelik a konzultációjukat. Tehát ez illő és helyénvaló.

Sorozathüledezésben csodálkozunk rá a kormánysajtó egyre esetlenebb próbálkozásaira, ahogy Hadházy Ákos konzultációjával próbálnak kezdeni valamit. Valószínűleg ennyi is volt a direktíva, találjanak valamit mindenáron, és csináljanak botrányt belőle – aztán erre telt a tehetségből. Örökzöld jeleneteket látunk, de úgy látszik, még mindig van poénértéke annak, amikor a balfácán rendre rálép a gereblyére, és belefejel a habostortába.

De nemcsak a Hír TV meg az Origo veri a seggét a földhöz, felkacsázott a színpadra az adatvédelmi biztos is óbégatni, hogy sérülnek a személyiségi jogok. Attól, hogy Hadházy begyűjti az üres konzultációs kérdőíveket. Na de Péterfalvi Attila eleve habostortával és gereblyével az arcán született, neki még jól is áll.

Mindez persze elkeserítő emberi minőségekről mesél, mégsem szomorkodásra ok, hanem örömre.

Úgy tűnik, ez fáj nekik.

A nemzeti konzultációk számaival kényelmesen dobálózhattak eddig: elmondhatták újra meg újra, hogy a többség áll mögöttük, hogy megint megerősítették a magyarok, hogy támogatják a politikájukat. Mindezt tökéletesen átláthatatlan, ellenőrizhetetlen, hasból bemondott számokra alapozták. Éppen Hadházy Ákos kísérelte meg, hogy betekinthessen a konzultációs ívek feldolgozásába – nem engedték meg neki, még azt sem nézhette meg, nem üresek-e a ládák véletlenül. Adatvédelemről nem is beszélve, de valamiért arra Péterfalvy Attila épp nem kíváncsi.

https://hvg.hu/360/20200714_A_Fidesz_edes_konnyei360

Nem Orbánon fog múlni, lesz-e megállapodás az EU-költségvetésről

Nagyon távoliak az álláspontok az EU-s mentőalappal kapcsolatban. Messze nem Orbán Viktoron múlik, lesz-e megállapodás a pénteki, az új uniós költségvetésről szóló EU-csúcson.

"Ha már sok közpénzt költünk valamire, akkor legalább gondoskodjunk arról, hogy az a megfelelő területetekre jusson" – nyilatkozta Sebastian Kurz osztrák kancellár az EU 750 milliárd eurós válságkezelő alapjáról a Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitungnak. Milyen területekre gondol a fiatal osztrák kancellár? Mindenekelőtt az informatikára

https://hvg.hu/gazdasag/20200714_Nem_Orbanon_fog_mulni_lesze_megallapodas_az_EUkoltsegvetesrol

Mindenhol a Fidesz aktivistái várják a rémhírterjesztés miatt rabosított gyulai ellenzékit

A Momentum és a Márki-Zay Péterhez tartozó MMM aktivistái gyűjtik a nemzeti konzultációs íveket. A kitelepüléseiken azonban rendre ott vannak a Fidesz és a Fidelitas aktivistái is.

„Két héttel ezelőtt elmentem a rendőrségre, hogy bejelentsem, az elkövetkezendő időszakban hol és mikor gyűjtjük a nemzeti konzultáció íveit, nincs kampányidőszak, ezért úgy gondoltuk, hivatalosan értesíteni kell a rendfenntartókat” – mondta Magyar Narancsnak Csóka-Szűcs János. Ő az az ellenzéki aktivista, akit korábban egy ötszavas Facebook-poszt miatt vittek el a rendőrök, előállították, miután arról írt, hogy „Gyulán is kiürítettek 1170 ágyat”.

https://hvg.hu/itthon/20200714_A_Fidesz_aktivistai_kovetik_a_remhirterjesztes_miatt_rabositott_gyulai_ellenzeki_aktivistat

Belefáradt a harcba, lemondott a PDSZ elnöke

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének vezetője azonnali hatállyal távozott a kormánykritikus szakszervezet éléről.

Szerinte rengeteget dolgoztak azon, hogy „a társadalom közönyén, fásultságán át tudjunk törni”, de valószínűleg nem eleget, de ez is „hihetetlen áldozatokat kíván fizikailag és szellemileg is.” Azonban Szűcs számára továbbra is csalódás, hogy „az oktatási dolgozók közössége, ugyan talán már érti, hogy nincs keresnivalónk a nap alatt, ha nem fogunk össze, de még mindig nem teszi meg saját magáért a legalapvetőbb lépést, a csatlakozást.”

https://hvg.hu/itthon/20200714_Belefaradt_a_harcba_lemondott_a_PDSZ_elnoke

Meghalt Bogdán László, Cserdi polgármestere

Bogdán László 1974. június 3-án született. 2002-ben független jelöltként lett a zömében romák lakta baranyai falu alpolgármestere, 2006 óta pedig polgármestere. Azóta számos olyan akcióval hívta fel magára és a településre a figyelmet, amelyek a cigányság felemelésére irányultak. Vezetésével mintafalu lett Cserdi: oktatási program indult, ami főként a háztáji gazdálkodáshoz szükséges ismereteket tömörítette, melynek köszönhetően a falu mezőgazdasági termelésbe kezdett, sokat segítve ezzel a rászorulókon.

Bogdán polgármestersége idején a faluban rendkívüli rossz bűnügyi statisztikák után szinte megszűnt a bűnözés.

A cserdi polgármester januárban Raoul Wallenberg-díjat kapott, amiért sokat tett a kisebbségi és többségi társadalom békés együttéléséért.

https://24.hu/belfold/2020/07/14/bogdan-laszlo-cserdi-polgarmester-meghalt/

Meghalt Bogdán László, Cserdi polgármestere

romnet

Feltehetően önkezével vetett véget életének a Baranya megyei Cserdi polgármestere, Bogdán László, akinek holttestére kedd reggel a Baranya megyei település volt polgármesteri hivatalában bukkantak rá, ami jelenlgeg feldolgozóüzemként funkcionál. Az ismert roma származású közszereplő 46 éves volt.

http://www.romnet.hu/hirek/2020/07/14/meghalt_bogdan_laszlo_cserdi_polgarmestere

„Lengyelország az ékszer Soros György koronáján”

KIK ÉS HOGYAN AVATKOZTAK BE KÜLFÖLDRŐL A LENGYEL ELNÖKVÁLASZTÁSBA? (I. RÉSZ)

Magyar Nemzet

A korábban jelzettekhez képest feltűnően szoros csatában győzte le ellenzéki ellenfelét Andrzej Duda jobboldali államfő a lengyel elnökválasztás vasárnapi, második fordulójában. A Magyar Nemzet ma induló négyrészes sorozata azt vizsgálja, hogyan jelentek meg Soros György, illetve a német média és az Európai Bizottság érdekei Lengyelországban – következetesen az ellenzéki Rafał Trzaskowskinak kedvezve. – Lengyelország ékszer Soros György koronáján – állítja egy lengyel publicista.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/lengyelorszag-az-ekszer-soros-gyorgy-koronajan-8375103/

A magyar fiatalokat célozzák Soros szervezetei

A SZÁZADVÉG ELEMZÉSE KIMUTATJA, HOGY AZ AMNESTY ÉS A TASZ AZ IFJÚSÁGOT POLITIKAI CÉLOKRA PRÓBÁLJÁK FELHASZNÁLNI

Magyar Nemzet

Kiemelt ügyként kezeli a magyar fiatalok közéleti érzékenyítését a Soros György amerikai milliárdoshoz köthető Nyílt Társadalom Alapítványok által finanszírozott két NGO, az Amnesty International Magyarország és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) – olvasható a Századvég elemzésében. Mindez nem véletlen, hiszen a fiatalabb korosztályba tartozó választók megszólításának módja a közbeszéd egyik legmeghatározóbb kérdése.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-magyar-fiatalokat-celozzak-soros-szervezetei-8376273/

Brüsszel megint jobban akarja tudni, mi a jó megoldás

Magyar Nemzet

Az Országgyűlés nem fog az Európai Unió helyreállítási csomagjához kötött semmilyen politikai feltételt elfogadni. Ha az uniós tagállamok közösen veszik fel a hitelt, a feltételekről is közösen kell dönteniük – jelentette ki Kövér László (Fidesz) expozéjában.

Szolidaritás a déliekkel

Kifejtette, hogy erre a hitelre Magyarországnak nem lenne szüksége, de a déli tagállamok iránti szolidaritásból és az EU működőképességének megőrzése érdekében

egyszeri, a rendkívüli helyzet által kikényszerített kivételes eszközként hajlandó hozzájárulni. Kövér László hangsúlyozta, hogy csak akkor, ha mindez kizárólag az EU bajba jutott gazdaságainak stabilizálását és az egész gazdasági közösség versenyképesebbé tételének megalapozását, nem pedig „a IV. Német–római Szent Birodalom létrehozatalának előmozdítását szolgálja”.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/szolidaritas-a-deli-tagallamokkal-szemben-8376378/

 

A balliberális megmondók csak a pénzügyi trükközőket sajnálják

TŰZFALCSOPORT Magyar Nemzet

A kormány az elmúlt 10 évben folyamatosan azon dolgozott, méghozzá sikeresen, hogy többek között a magyar gazdaságot minél inkább kifehérítse. A kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA) az elmúlt évek egyik legsikeresebb lépése volt, de mostanra vállalkozások százai használja pénzügyi trükközésre, azaz adóelkerülésre. A kormány célja, hogy a bújtatott munkaviszonyt visszaszorítsa és tiszta vizet öntsön a pohárba. Nem kellett sokat várni, számtalan balliberális orgánum mint például a G7 támadásba lendült és rögtön védelme alá vonta a több milliós számlákat kiállító „szegény” vállalkozásokat. Természetesen ahogy várható volt, a cikk több helyen rosszhiszeműen és tényeket elferdítve fogalmaz, korrekt cselekedetként beállítva a „trükkök százait”. A nemzeti kormány előtt ez volt a módi, ugye emlékszünk ki használta büszkén ezt a kifejezést?

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-balliberalis-megmondok-csak-a-penzugyi-trukkozoket-sajnaljak-8376828/

Mutatjuk a baloldal egyik legbefolyásosabb vörös báróját

ORIGO

A Horn-Medgyessy-Gyurcsány és Bajnai-kormányok alatt gazdagodott meg Leisztinger Tamás, a baloldal egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb oligarchája. A nagyvállalkozó - nyugodtan írható: klasszikus vörös báró - vagyona 2002-2010 között 50 milliárd forinttal nőtt, miközben már a 2002-es kormányváltás idején is már több mint 30 milliárdja volt. Leisztinger a '90-es évek zavaros privatizációjából szerezte vagyonának jelentős részét. Az elmúlt években a földbizniszben volt érdekelt, valamint vásárolt magának egy újságot és egy focicsapatot is. Leisztinger egy 2017-es interjúban magát továbbra is baloldaliként határozta meg. 

Leisztinger Tamás 2020-ban Magyarország 14. leggazdagabb és 24. legbefolyásosabb személye volt. Vagyona a becslések szerint 93,5 milliárd forint. Vajon hogyan tudott Leisztinger ekkora befolyásra és pénzre szert tenni?

Mára indexessé vált társa is volt

https://www.origo.hu/itthon/20200707-leisztinger-tamas-vorosbaro-mszp-oligarcha-milliardos.html

Szűk céges körbe hullanak a nagy székházépítési lehetőségek Budapesten

privatbankar.hu

A formálódó új magyar szuperbank (az összefonódó MKB, Takarékbank, Budapest Bank) lehet a következő székházépítő Budapesten. Racionális döntés lenne egyetlen központba összevonni a telephelyeket. Mások is megtették ezt és újabb székházak épülhettek-épülhetnek. Már ha van hozzá elég forrás. A jelek szerint volt és most is van. Kivitelezőt is lehet találni, nem is kell messzire menni. Ott vannak a körben.

Csinos videóban büszkélkedett június közepén a Market Építő Zrt. azzal, hogy mekkora megtiszteltetés felépíteni az OTP Bank Csoport új központi irodaházát a felkapott XIII. kerületi irodanegyed északi részében. A minőség nem lehet kétséges, rengeteg projekten van már túl a cég, nagyon odafigyelnek erre, számtalan szakmai elismerés bizonyítja. Most is fut egy óriási beruházás, amiben vezető szerephez jutottak: a legnagyobb magyar vállalat, a MOL látványos toronyházát építi fel a Rákóczi híd budai lábánál. És mellette ezernyi lakást és sokszáz ezer négyzetméter irodát és kiskereskedelmi egységet a BudaPartra keresztelt negyedben.

https://privatbankar.hu/cikkek/vallalat/szuk-ceges-korbe-hullanak-a-nagy-szekhazepitesi-lehetosegek-budapesten.html

Kalifornia megint bezárkózott, a tőzsdék pocsék hangulatba süllyedtek

Rosszul kezdődött a nap az európai tőzsdéken, aminek egyik oka a Nagy-Britanniából érkező makroadat lehetett. A másik pedig az, hogy az USA-ban nem javul a járványhelyzet, és Kaliforniát gyakorlatilag ismét lezárták. Ráadásul a kínai-amerikai viszony is romlik. A BUX index egyelőre stagnál, az OTP esését a Richter és a Mol emelkedése nagyjából ellensúlyozni tudja.

https://privatbankar.hu/cikkek/reszveny/kalifornia-megint-bezarkozott-a-tozsdek-pocsek-hangulatba-sullyedtek.html

Kocsis Máté: Gyurcsány és felesége kutyája nyalogatta Putyin kezét

ORIGO

Felháborító, hogy éppen az beszél korrupcióról, akinek a férje és a családja például a kormányzása idején az áramszolgáltatás díját megduplázták a lakosságnak, miközben az ő cégcsoportja olcsóbban jutott áramhoz – minderről Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője beszélt Gyurcsányné felszólalása után. 

Kocsis Máté elmondta, hogy Gyurcsány Ferencné EP-képviselő a felszólalásában vitáról beszélt, miközben felszólalása után távozott az ülésteremből. A Fidesz frakcióvezetője közölte, hogy a moszkoviták brüsszeliták lettek, és továbbra is a nemzetköziséget képviselik. 

https://www.origo.hu/itthon/20200714-kocsis-mate-orszaggyules-unios-vita.html

Jakab pártjából kilépett a Jobbik, de az antiszemiták maradtak

Magyar Hírlap

Újabb antiszemita botrányt okozott a Jobbik az Országgyűlésben.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP-) delegációvezetője a nagyobbik kormánypárt álláspontját ismertetve elmondta, a 750 milliárd eurós uniós hitelfelvételi javaslat jelenlegi formájában elfogadhatatlan a magyar embereknek, mivel az igazságtalanul osztja el a forrásokat.

Kiemelte, álságosak a jogállamisági feltételek, mivel azok valójában a tagállamokkal szembeni önkényes politikai zsarolás eszközei a brüsszeli bürokrácia kezében.

„A jogállamisági mechanizmus pont annyira szolgálja a jogállamiság ügyét, mint a kommunista időszakban a szocialista demokrácia szolgálta a demokrácia ügyét” - fogalmazott.

Deutsch Tamás elmondta, az ellenzék „buzgó mócsing brüsszelitaként viselkedve” minden energiájával azon van, hogy minél több forrást vegyen el a magyar emberektől. „Nem orbántalanítani, hanem magyartalanítani akarják a nekünk járó uniós forrásokat” - mondta.

Deutsch Tamás felszólalását követően Soltész Miklós (KDNP) kért szót ügyrendben és azt közölte, amikor a Fidesz politikusa arról beszélt, hogy korábban zsidó származású képviselők listázását kérte a Jobbik, akkor az ellenzéki frakció tagja, Nunkovics Tibor „teljesen egyértelmű szólást, illetve jelet tett”, majd felmutatott az emelvényen szónokló Deutsch Tamásra.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200714-jakab-partjabol-kilepett-a-jobbik-de-az-antiszemitak-maradtak

Adatvédelmi szempontból aggályos Hadházyék akciója

Magyar Hírlap

Fennáll a veszélye, hogy a nemzeti konzultációs kérdőíveken szereplő adatokat az adatvédelmi követelmények érvényesülése nélkül szimpatizánsi adatbázis építésére használják fel azok, akik az interneten arra szólítják fel az embereket, hogy ne a kormánynak, hanem nekik küldjék el a kérdőíveket - közölte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) kedden.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200714-serulhetnek-az-altalanos-adatvedelmi-rendelkezesek-a-nemzeti-konzultacios-kerdoivek-begyujtesevel

Müller Cecília elmagyarázta, mi alapján sorolják zöld, sárga és piros színbe az országokat

Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint hetente értékeli újra az országok koronavírus-járvány szerinti besorolását az operatív törzs, ám ha olyan esemény adódik, ami hirtelen megnöveli a fertőzések számát egy adott országban, soron kívül is reagálnak - írja keddi számában a Magyar Nemzet.

https://24.hu/belfold/2020/07/14/beutazasi-szigoritas-zold-sarga-voros-besorolas-muller-cecilia/

Az állami kórházellátó feleannyiért vett közel 2500 lélegeztetőgépet, mint a külügy

A kórházellátó a legnagyobb piaci szereplőktől vásárolt normális áron, a külügy jórészt ismeretlen hátterű cégektől sokkal drágábban. A G7 cikkéből kiderül, hogy a pénz nem számított.

https://g7.hu/kozelet/20200714/az-allami-korhazellato-feleannyiert-vett-kozel-2500-lelegeztetogepet-mint-a-kulugy/

Erős lenne újraindulásnak nevezni, ami a magyar autóiparban történt májusban

Még májusban is voltak olyan iparágak, amelyek termelése az évezred elejére jellemző szintet sem érte el. Bár az autóipar már nem volt ezek között, ennek ellenére nem véletlenül panaszkodtak a hazai beszállítók, hiszen a szektor még a „nagy újraindulás” hónapjában is csak félgőzzel ment. Közben az új megrendelések továbbra is elég lassan jönnek.

Évtizedes mélypontok

https://g7.hu/adat/20200714/eros-lenne-ujraindulasnak-nevezni-ami-a-magyar-autoiparban-tortent-majusban/

„Liberális elhajlással is vádolnak” – Demeter Szilárd vs. Válasz Online [HetiVálasz 1×30]

Létezik-e független sajtó? Erdélyi szocializációja motiválja-e a lépéseit? Hogyan képzeli el a magyar könnyűzene jövőjét? Tud-e nemet mondani Orbán Viktornak? Csúfos lesz-e a saját bukása, milyen kritikákat kap a saját táborán belül? A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója ezekre is válaszol a Válasz Online hetente jelentkező podcastadásában, a HetiVálaszban. Akik kérdezik: Stumpf András és Vörös Szabolcs.

https://www.valaszonline.hu/2020/07/09/demeter-szilard-pim-kultura-podcast-hetivalasz30/

A második hullám a partot is eléri – az üres Horvátországból jelentjük

Bár a miniszterelnök szerint most a Balatonra kell menni az Adria helyett, mi azért megnéztük utóbbit is. És a helyzet az, hogy soha nem volt ilyen kellemes Horvátországban nyaralni, legalábbis, ha az embert a tömeg amúgy inkább zavarja, mint vonzza. Maguknak éneklő szuvenírárusok, tanácstalan kempingesek, más országoknál is jobban fenyegető gazdasági válság. Jelentés Porećből.

https://www.valaszonline.hu/2020/07/14/horvatorszag-koronavirus-turizmus-riport/

A VÁROS, AHOL MINDENKI „FASISZTA” VAGY „KOMMUNISTA” A MÁSIK SZEMÉBEN, MOST MEGBÉKÉLNI KÉSZÜL

Száz évvel ezelőtt olasz fasiszták felgyújtották a trieszti szlovénok központját, a Narodni Domot. Most hétfőn, rá száz évre a szlovén és az olasz államfő jelenlétében kapta vissza a megfogyatkozott szlovén közösség az épületet. Sérelmek mindkét oldalon vannak, Trieszt az ellenségeskedés folytatásához és a megbékéléshez egyaránt ideális város. Melyik utat választja?

https://azonnali.hu/cikk/20200714_a-varos-ahol-mindenki-fasiszta-vagy-kommunista-a-masik-szemeben-most-megbekelni-keszul

Trump kontra internet

Vírus és választás

Nemcsak a koronavírussal kapcsolatos dezinformáció, de Donald Trump magánakciói is komoly kihívások elé állították az olyan platformcégeket, mint a Facebook, a Google vagy a Twitter.

Régóta eldöntendő kérdése a technológiának, hogy a platformcégek minek is számítanak pontosan. Olyanok-e, mint egy újságosbódé, amely nem felelős az ott árusított újságok tartalmáért, vagy olyanok, mint az újság, amelynek szerzői, szerkesztői és kiadója felelősséggel tartoznak a megjelenő szövegekért? A technológiai cégek eddig csiki-csukit játszottak. Mindig azt választották, amelyik a kényelmesebb volt nekik.

Többször felmerült az elmúlt évek során, hogy a platformokat a szabályozó hatóságoknak kell egyik vagy másik irányba terelniük. Az Európai Unióban vannak is kísérletek egyfajta netszabályozás létrehozására, ilyen például a felejtéshez fűződő jog betartatása (az EU-s állampolgárok azon jogáé, amely szerint kérhetik a keresőktől, hogy töröljék a róluk szóló írásokat a találatok közül), de egyelőre még nem értek el odáig, hogy a platformcégeknek érdemben lépniük kellene.

A koronavírus-járvány kapcsán minden platformcég fontosnak érezte, hogy gyorsan valami megoldást találjon az álhírek szűrésére.

https://magyarnarancs.hu/kulpol/virus-es-valasztas-130585

Lukasenka legfőbb riválisa lett volna az elnökválasztáson, nem regisztrálták jelöltnek

Az ellenzéki vezetőt egy hónapja vették őrizetbe, a vád: pénzmosás, adócsalás.

A fehérorosz választási bizottság elutasította, hogy elnökjelöltnek regisztrálja Viktar Babarika ellenzéki vezetőt, aki Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő államfő legfőbb riválisa lett volna a elnökválasztáson.

A keddi indoklás szerint a választási bizottság olyan levelet kapott az illetékes hatóságoktól, amelyben pénzmosással foglalkozó bűncsoport vezetőjeként nevezték meg Babarikát.

Az ellenzéki vezetőt és bankárt, Viktar Babarikát egy hónappal ezelőtt vették őrizetbe, miután a többi között pénzmosással, vesztegetéssel és adócsalással vádolták meg.

Fehéroroszországban augusztus 9-én tartanak elnökválasztást. Az országot 1994 óta irányító, 65 éves Aljakszandr Lukasenka újra, immár hatodszor indul a tisztségért.

https://magyarnarancs.hu/kulpol/lukasenka-legfobb-rivalisa-lett-volna-az-elnokvalasztason-nem-regisztraltak-elnokjeloltnek-131470

Ősszel helyi szinten születhetnek döntések arról, hogy távoktatás vagy "normál" működés legyen az iskolákban

De az Emmi úgy készül, hogy szeptemberben normál munkarendben kezdődik el a tanév.

https://magyarnarancs.hu/belpol/helyi-szinten-szulethetnek-dontesek-osszel-hogy-tavoktatas-vagy-normal-mukodes-legyen-az-iskolakban-131463

Marosán György A MOORE-TÖRVÉNY HALÁLÁTÓL A TECH-NOOSZFÉRA SZÜLETÉSÉIG

Gordon Moore, az Intel egyik alapítója 1965-ban az amerikai Electronics magazinban megjelent cikkében a következő szabályban foglalta össze tapasztalatait: az integrált áramkörök aktív alkatrészeinek száma kétévente nagyjából megduplázódik. Moore azt is megjósolta, hogy a trend rövid távon biztosan folytatódik, és bár a hosszú távú fejleményeket illetően bizonytalan volt, 10 évre előre biztosnak tartotta az állandó növekedést. Igaza lett, de mostanában egyre inkább úgy tűnik, hogy a Moore-törvény lassan érvényét veszti, és új korszak kezdődik. 

Az elmúlt években azonban egyre több a jel utalt arra, hogy a növekedés a vége felé közelít. A Science júniusi cikke félreérthetetlenül fogalmazott: „Úgy tűnik, hogy a félvezető eszközök elemszám-növekedésének eddig dinamikus folyamata lassan kifogy a lendületéből. Ezzel a számítógépek teljesítménynövekedésének megszokott módja véget ér.” Mivel pedig a gazdasági fejlődést döntően befolyásoló termelékenység-növekedés legalább harmada a Moore-törvényre vezethető vissza, így a lassulás az egész emberiség számára komoly kihívást jelent. Csakhogy az intelligencianövekedés megtorpanásának veszélyével egyszer már szembesültünk: éppen akkor, amikor az emberré válás rögös útjára léptünk. 

Egyszer csak nem nőtt tovább az agyunk

https://qubit.hu/2020/07/13/a-moore-torveny-halalatol-a-tech-nooszfera-szuleteseig

Zsidai Roy: a budapesti éttermi piac 30-60 százaléka el fog tűnni

Erről a Spirit FM-ben beszélt Zsidai Roy. Az étteremtulajdonos szerint jelenleg tízszeres a túlkínálat a magyar fővárosban.

Az üzletemben az Üzleti negyed című műsorban a koronavírus okozta gazdasági válsággal kapcsolatban elmondta: mindenkinek az az érdeke, hogy életben tartsa a cégét, hogy később újra termelni tudjanak. A gasztronómiai szakember szerint legkorábban jövő tavasszal láthatjuk, hogy ki kezelte helyesen a válságot.

http://www.atv.hu/belfold/20200714-zsiday-roy-a-budapesti-ettermi-piac-30-60-szazaleka-el-fog-tunni

 

Irányváltás a Színművészetin?

Az Egyenes Beszéd vendége Szabó-Kimmel Tamás színész.

http://www.atv.hu/videok/video-20200713-iranyvaltas-a-szinmuveszetin

Szabad szemmel: Duda győzelme csak még jobban elmélyíti a kelet-nyugati ellentétet Európában

Nemzetközi sajtószemle, 2020. július 14.

https://nepszava.hu/3084892_szabad-szemmel-duda-gyozelme-csak-meg-jobban-elmelyiti-a-kelet-nyugati-ellente

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.