2020, február 6 - 22:18 Sajtószemle

Több száz menekült vonult a kelebiai határhoz, hogy átjussanak

"A gyerekeink jobbat érdemelnek" - hirdetik az egyik táblán. Át akarnak jutni a határon, hogy tovább mehessenek Nyugat-Európába.

Nagyjából két-háromszáz menekült érkezett a kelebiai határátkelőhöz csütörtök délután négyre, nagyon sok köztük a gyerek - jelentette a hvg.hu helyszínen lévő tudósítója. Egy anya magával vitte csecsemőjét is. A menekültek békés tüntetést terveznek, szeretnék elérni, ha Magyarország megnyitná előttük a határt, hogy tovább tudjanak menni Nyugat-Európa felé. A csoport tagjai leültek a határ előtt, addig maradnának, míg nem engedik át őket. A rendőrök kommunikálnak velük, a csoport vezetőjét keresték.

https://hvg.hu/itthon/20200206_300_menekult_erkezett_a_tompai_hataratkelohoz#utm_source=hvg.hu&utm_medium=browser_push&utm_campaign=hvgpush

Tizedelésre ítélik a nagyvárosokat: a települések pénzéből osztogatna Varga

Akár tízszázalékos bevételkiesést is jelenthet az iparűzési adó átszabása. Budapest például évente 37-38 milliárdot bukna.

A Nemzeti Versenyképességi Tanács a testület hétfői ülésén állt elő a helyi iparűzési adó (hipa) átalakításának tervével, amelynek részleteit Varga Mihály pénzügyminiszter ismertette. A javaslatok szerint 2021. decembertől eltörölnék a hipa feltöltési kötelezettséget, vagyis a cégeknek nem kellene országos szinten több mint százmilliárd forintot befizetniük az önkormányzatoknak  adóelőlegként, hanem azt elég lenne csak 2022 májusában az adóbevallások benyújtásakor megtéríteni. Ez az intézkedés országos szinten egyszeri 80-100 milliárdos átmeneti kieséssel járna az önkormányzatok számára. A javaslatok között szerepel az is, hogy az értékcsökkenési leírás (amortizáció) levonható legyen az adóalapból, de a tanács tárgyalt arról is, hogy a vállalkozások a kutatásfejlesztésre fordított költségeik ötszörösét vonhassák le az adóalapból. A Pénzügyminisztérium (PM) lapunk kérdésére nem válaszolt arra  kérdésre, hogy a javaslat mekkora bevételkieséssel járna az önkormányzatok számára,

A városháza számaiból kiderül, hogy a nagyvárosok, vagyis több millió ember járna rosszul a Pénzügyminisztérium javaslatával, miközben abból a multik profitálnának – nyilatkozta a Népszavának Karácsony Gergely. Budapest főpolgármestere szerint nehéz a javaslatban nem észrevenni a politikai szándékot, ami káros és igazságtalan. Ilyen javaslatot az önkormányzatokkal való egyeztetés nélkül nem fogadhat el a kormány, erre Orbán Viktor miniszterelnök ígéretet tett – mondta Karácsony. A főpolgármester szerint nehezen magyarázható, hogy a kormánynak rendszerint az önkormányzatok egyetlen érdemi bevételét jelentő iparűzési adóval kapcsolatban vannak ötletei, pedig a magyar adórendszer ennél átfogóbb felülvizsgálata sem lenne indokolatlan. Karácsony Gergely úgy vélte, ideje lenne akár a többkulcsos szja megvitatásának is, és szerinte nem a multikat kell támogatni kedvezményekkel, hanem versenyképes bérekre lenne szükség Magyarországon.

https://nepszava.hu/3066154_tizedelesre-itelik-a-nagyvarosokat-a-telepulesek-penzebol-osztogatna-varga

Kövér: a momentumos gyerekek "semmiben nem különböznek a Lenin-fiúktól"

Karácsonyt pedig PR-huszárnak nevezte a házelnök, aki szívesen felvarrná a kabátjára, hogy melyik sereghez tartozik.

Ismét egy hosszas interjúban fejtette ki a világról alkotott különös elképzeléseit Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Ezúttal Mandiner nemrégiben indult, nyomtatott hetilapja biztosított ehhez felületet, az MTI pedig arról gondoskodott, hogy az interjú lényege azokhoz is eljusson, akik nem adnának ki pénzt a kormánypártokkal bensőséges viszonyt ápoló szerkesztőség termékéért. 

Kövér László az interjúban minden egyéb kérdés előtt leszögezte: fehér, "keresztyén", heteroszexuális férfi, ráadásul magyar. (Az archaizáló keresztyén szó használata egyre gyakrabban fordul elő kormánypárti politikusok esetében. A Nyest.hu ismeretterjesztő portál azt írja, statisztikailag nézve elmondható, hogy az alakot a református egyház, valamint az evangélikusok részesítik előnyben a kereszténnyel szemben. Meglehet, a fideszesek felekezeti hovatartozásukat akarják így kifejezni.)  Kövér így folytatta kirohanását: "a niedermüllerek meg válasszák ki a színt és a megfelelő geometriai formát, és szívesen felvarrom a kabátomra. Csak azért, hogy tudják: melyik sereghez tartozom". A felvarrással vélhetően a holokausztra utalt a házelnök, rájátszva a modern szélsőjobbot egyesítő divatos narratívára az állítólagos üldöztetésükről.

 

https://nepszava.hu/3066180_kover-a-momentumos-gyerekek-semmiben-nem-kulonboznek-a-lenin-fiuktol

 

Én a leckét elvégeztem! – Kövér László a Mandinernek

„Kétségtelen, az önkormányzati választás után sokféle észrevétel hangzott el a Fidesz táborában mértékadó értelmiségiek részéről, a frakción, de még az elnökségen belül is. A Fidesz egy közösség, a sikereink és a kudarcaink is közösek, függetlenül attól, hogy egy erős karakterű pártelnök-miniszterelnök vezeti a közösséget.” Miben kell változnia a Fidesznek? Képes-e meggyőzni egy fiatalt Kövér László? Lesz-e a klímaügyből migrációügy vagy rezsicsökkentés? A Fidesz választmányi elnökével, az Országgyűlés elnökével a közbeszéd eldurvulásáról és a kormánypárt európai jövőjéről beszélgettünk. Szalai Laura interjúja. A teljes interjú ma megjelent hetilapunkban olvasható.

"Korvin Ottó és Szamuely Tibor... akinek pedig nem tetszett, felakasztották az út menti fára, vagy belelőtték a Dunába. A momentumos gyerekek – kiegészítve a Jakab-félékkel és a tordaibencékkel – pontosan ilyenek" -

https://mandiner.hu/cikk/20200204_en_a_lecket_elvegeztem

Elítélték az oltásellenes szülőket, akiket gyermekük megölésével vádoltak

Több mint két évig húzódott a felkavaró büntetőeljárás. Az alternatív gyógyászatban hívő szülők nem adatták be gyermeküknek a K-vitamint, aki emiatt agyvérzésben meghalt. Csütörtökön megszületett az első fokú ítélet, amely szerint a szülők szabadlábon maradhatnak.

https://24.hu/belfold/2020/02/06/eliteltek-az-oltasellenes-szuloket-akiket-gyermekuk-megolesevel-vadoltak/

Trump triumfál és azt hirdeti: örökké itt lesz

Az impeachment procedúrájának vége, az amerikai elnök azonnal betámadta azt a republikánus szenátort, aki ellene szavazott.

https://nepszava.hu/3066169_trump-triumfal-es-azt-hirdeti-orokke-itt-lesz

Gulyás Erika Szonda

Megszokott dolog, hogy a kormány saját médiafelületein dob be a köztudatba terveket, többnyire fel sem vállalva az ötletet szondázza az érintetteket. Hónapok óta kavarog a minimálbér kérdése a sajtóban, valljuk be, langyos fogadtatás mellett, pláne miután a munkaadók ellenállásán megbukott a kétéves megállapodásban aláírtnál magasabb év eleji emelés ügye. Érezhetően a minimálbérrel foglalkozó ellenzéki próbálkozások sem képesek ingerküszöb fölé lendíteni a kérdést a közvéleményben. Ebbe a szélcsendbe lopakodott be az ötlet a kormány napilapjába, hogy össze kellene vonni a minimálbért és a garantált bérminimumot, a kettő átlagában kellene meghatározni az immár egyetlen kötelező legkisebb bért. Ez már csak az országimázs szempontjából is remek lenne, hiszen most minden összehasonlításban pocsékul állunk, de az átlagolt bér már felrepítene bennünket legalább a V4 országok élére.

https://nepszava.hu/3066181_szonda

A kerület pénzén járt Las Vegasba, 25 milliót utazott el az újbudai cégvezető

László Imre vezette XI. kerületi önkormányzat megvált informatikai cégének igazgatójától, miután kiderült, hogy Las Vegas-i, londoni és szingapúri utakra utalt ki magának milliós összegeket – tudta meg a 24.hu.

Információnk szerint Janurik Lajos az elmúlt négy évben közel 25 millió forintot utazott el az Újbuda Smart 11 Nonprofit Kft. kasszájából, és ügyvezetőként nem kérte ehhez a tulajdonosi jogokat gyakorló önkormányzat gazdasági bizottságának jóváhagyását sem.

Janurik a korábbi fideszes polgármester, Hoffmann Tamás embereként került az önkormányzati vállalkozáshoz: részt vett Hoffmann 2010-es választási kampányában, majd pár hónapra rá vezetői posztot kapott. Kivételezett helyzete akkor sem ingott meg, amikor plagizált informatikai stratégiát adott el a kerületnek. 2012-ben 3 millió forintot fizettek ki egy dokumentumért, amelyről kiderült, hogy egy korábbi székesfehérvári pályázaton leadott városi stratégia szövegének újrafelhasználása, a két dokumentum között több oldalnyi egyezést találtak.

https://24.hu/belfold/2020/02/06/janurik-lajos-ujbuda-utazas-onkormanyzat/

Hiába keres, nem talál a jobboldal igazi írófejedelmet magának

Nagy tiltakozást váltott ki az új Nemzeti Alaptanterv, amelynek irodalomszemléletét egyszerre jellemzi az erőltetett kánonépítési szándék és a dilettantizmus. A kulturális jobboldal Márai és Nyírő után végül Wass Albertben vélte megtalálni nagy írófejedelmét, akinek viszont problémás az életműve ahhoz, hogy betölthesse ezt a szerepet, Herczeg Ferenc kiemelt szerepét pedig konzervatív körökben is megkérdőjelezik. De vajon miért sértődhetett meg a kortárs irodalomra a jobboldal, és tényleg csak a halott szerző volna a jó szerző?

https://24.hu/kultura/2020/02/06/nemzeti-alaptanterv-nat-irodalmi-kanon-wass-albert-herczeg-ferenc-politika/

Ungváry: A kormánymédia Európa hőseinek nevezi az SS katonáit

Ungváry Krisztiánnak nemrég jelent meg új könyve „Hősök?” címmel, amiben a második világháborúban Budapest ostromakor a várost védő német tisztek életrajzát írta meg, köztük azokét, akik a február 11-i kitörésben részt vettek. A HVG kérdésére, hogy óvatoskodás-e a kérdőjel a címben, Ungváry azt mondta:

a „hős” kifejezés nem csak ebben a kontextusban problematikus, ugyanis arra utal, hogy az érintett halálának volt magasabb rendű értelme. Budapest esetében, finoman szólva, ez erősen kétséges.

Az interjúban szóba kerül a kitörés túra, illetve az, hogy mit tehet a városvezetés, hogy ne masírozhassanak neonácik a városon, vélt hősi tettek emlékére.

Ungváry erre azt feleli, hogy nem lehet és nem is kell mindent betiltani – az önkényuralmi jelképeket tiltani kell szerinte, de azt, hogy más világnézetű emberek adott esetben „egyenruha-idézeteket” hordva, „az én szemléletemtől eltérően emlékezzenek meg, már csak azért sem lehet betiltani, mert közterületen a gyülekezési jog ezt megengedi”.

https://hvg.hu/itthon/20200205_Ungvary_A_kormanymedia_Europa_hoseinek_nevezi_az_SS_katonait

Orbán Viktor hagyja, hogy papíron csak a negyedik leggazdagabb kormánytag legyen

Nem szégyelli megtollasodását sem Rogán Antal, sem Lázár János. Miért is tennék, hiszen csak most nőnek fel a módosabb ellenzéki pártvezérekhez, például Gyurcsány Ferenchez, Ungár Péterhez. Az elsíbolt milliárdok úgysem a nyilatkozatra kötelezettekhez kerülnek, ám a kormánytagok bevallott vagyonából is szép toplista kerekedik.

https://hvg.hu/360/20200206_Porhintes

Demeter Szilárd korántsem mindenható, egyelőre

Demeter Szilárd nem talált ki semmi újat, csak egy még le nem osztott, meg nem szállt területet a magyar kultúrában. Cikkükben bemutatjuk, hogy eddig hol és mit nyert és miben szenvedett vereséget.

https://hvg.hu/kultura/20200206_Demeter_Szilard_tundoklese

Nyolcmillió forinttal dobja meg Kásler miniszter az Edda-koncertet

Pataky Attila szereti a Fideszt és Orbánt, az emberminiszter viszontszereti Pataky Attiláékat. A miniszter az adófizetők pénzéből támogatja az Edda-koncertet.

https://hvg.hu/kultura/20200206_Nyolcmillio_forinttal_dobja_meg_Kasler_miniszter_az_Eddakoncertet

Budai luxusvillába költöztek a kormánypropagandából meggazdagodott Balásy Gyula reklámcégei – drónvideó

A kormányzati propagandakampányokat évi több tízmilliárd forintért lebonyolító New Land Media Kft. és Lounge Design Kft. székhelye 2019 októbere óta egy rózsadombi ingatlan, melyet a cégek tulajdonosa, Balásy Gyula vásárolt meg. A korábban panzióként működő hatalmas villa felújítása jelenleg is tart – drónvideón mutatjuk az épületet.

Balásy Gyula reklámcégeinek mérlegadatai 2014-2018 grafikon

https://blog.atlatszo.hu/2020/02/budai-luxusvillaba-koltoztek-a-kormanypropagandabol-meggazdagodott-balasy-gyula-reklamcegei-dronvideo/

Orbán Viktor: Erős nemzeti identitás nélkül nem lehetünk sikeresek (teljes beszéd – videó)

HÍR TV

Erős nemzeti identitás nélkül nem lehetünk sikeresek a modern világban – jelentette ki Orbán Viktor Rómában, a Nemzeti Konzervativizmus elnevezésű konferencián.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a nemzeti konzervatív, illetve keresztény vezetők túléléséhez elengedhetetlen a gazdasági fejlődés. Hozzátette: Magyarországon a gazdaság folyamatosan bővül, a munkanélküliség az elmúlt években mérséklődött és az államadósság is csökkent.

A kormányfő kitért arra is, hogy Európában új kihívásokra és energiával teli új mozgalmakra van szükség, különben a kontinens nem lesz versenyképes.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/orban-viktor-eros-nemzeti-identitas-nelkul-nem-lehetunk-sikeresek-7750631/

Maruzsa Zoltán: A módosított Nat vállaltan hazafias, gyerekközpontú és 21. századi

MTI Magyar Nemzet

Maruzsa Zoltán közölte: az a cél, hogy a magyar diákok az iskolában megismerjék a nemzeti kultúrájukat, jobban értsék a történelmi és természettudományi összefüggéseket, eredményesebben tanuljanak nyelveket, az iskolában életképes tudást szerezzenek.

A szeptemberben az 1., 5. és 9. évfolyamon, felmenő rendszerben életbe lépő módosított Nat nem új lesz, hanem átfogóan módosított, amely részben megőrizte a régi bevált elemeit, részben pedig megújult – tudatta.

https://magyarnemzet.hu/belfold/maruzsa-zoltan-a-modositott-nat-vallaltan-hazafias-gyerekkozpontu-es-21-szazadi-7751894/

„Az Orbán-kormány ellopja a gyerekek jövőjét” – ellenzéki pártok reagáltak az új NAT-ra

Pénteken jelent meg az idén ősztől életbe lépő új Nemzeti Alaptanterv, azonban a dokumentum szakmai és társadalmi körökben is nagy ellenállást váltott ki: a pedagógusok közösségi oldalaikon fényképekkel tiltakoznak,  közleményt adott ki a Magyartanárok Egyesülete és a Pedagógusok Szakszervezete, de a tervezetet például Dragomán György író is élesen bírálta. Csütörtökön napközben ellenzéki pártok, a Párbeszéd, a DK és az LMP sorban reagáltak az új alaptanterv problémáira, a dokumentum azonnali visszavonását követelik.

https://merce.hu/2020/02/06/az-orban-kormany-ellopja-a-gyerekek-jovojet-ellenzeki-partok-reagaltak-az-uj-nat-ra/

Ideológiai migráció is létezik

Dr. Molnár Kálmán Magyar Nemzet

Ízlésekről nem vitatkozunk. Eszmékről, felmerült kérdésekről, társadalmi-politikai problémákról természetesen igen. Az évszázadok során kikristályosodott erkölcsi és jogi normákon már nehezebb fogást találni, fejre állításuk abszurd próbálkozás. Párkányi Esztertől és Varga Judittól olvashattuk a napokban ennek a tételnek a megerősítését (Magyar Nemzet, január 23. és 25.). Vannak azonban az erkölcsi és jogi kategóriákon is túlterjeszkedő ideológiák. Ezek már a valóság kőfalába ütköznek, onnan visszapattanva önmaguk objektív cáfolatát adják vita nélkül is.

Ilyen vitapont a genderelmélet azon tétele, hogy a biológiai nem akarattal, neveléssel, átoperálással és hormonkezeléssel átfordítható a másik nembe. Nem kell orvosnak lenni annak belátásához, hogy egy fiút valóságos nővé, egy lányt valóságos férfivá lehetetlenség átalakítani. A fogantatás pillanatától ugyanis adott és megváltoztathatatlan az XX vagy az XY kromoszómapár. Az említett beavatkozásoknak csak egyetlen biztos következménye van: visszafordíthatatlanul megszűnik az egyén nemi identitása, anélkül, hogy a kívánt új ivari azonosság létrejönne. Még egyetlen átoperált nő sem vált apává, egyetlen nővé műtött férfi sem szült. A nemi azonosság elvesztése előbb-utóbb meghasonláshoz, gyakran öngyilkossághoz vezet.

Az átoperálást végző sebész orvosetikai szempontból nem tekinthető valódi doktornak: minősített egészségkárosítást okoz, jóvátehetetlenül. 

Politikailag korrekt nézetek lopakodó jogalkotással új emberi jogokként emelkednek törvényerőre Strasbourgban és válnak kötelezővé a tagállamokban. A bevándorlással egy időben tanúi vagyunk az „ideológiai migrációnak” is, amely a normalitás határát töri át. Már ismerjük a háttérből előállt főrendezőt. Önvallomása szerint fiatalkora óta él benne az elhivatottság, hogy ő lesz korunk soros megváltója. Úgy tűnik, muníciója is van hozzá: a szellemit busás anyagival kiegészítve.

Dr. Molnár Kálmán orvos, nyugalmazott egyetemi docens

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/ideologiai-migracio-is-letezik-7739459/

 

Fidesz-KDNP: Gyurcsány Ferenc tisztázza zavaros vagyonnyilatkozatát!

MTI

A Fidesz-KDNP szerint valami nagyon nem stimmel Gyurcsány Ferenc pénzügyei körül, ezért arra kéri a DK elnökét, hogy segítsen eligazodni „zavaros vagyonnyilatkozatában” – mondta Nacsa Lőrinc kereszténydemokrata országgyűlési képviselő a kormánypártok nevében csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

https://magyarnemzet.hu/belfold/fidesz-kdnp-gyurcsany-ferenc-tisztazza-zavaros-vagyonnyilatkozatat-7751771/

 

Aggályos a külföldről finanszírozott NGO-k közreműködése a közérdekű adatigénylések kapcsán

origo

A Századvég Politikai Iskola Alapítvány, valamint a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elítél a magyar joggal történő bármilyen visszaélést, így a közérdekű adatigényléssel történő visszaélést és a szerzői jogok semmibevételét is - írja a Századvég közleménye.

A Fővárosi Ítélőtábla 2019. szeptember 19-én kelt jogerős ítélete arra kötelezte a Miniszterelnöki Kabinetirodát, hogy Joó Hajnalka, a HVG újságírója számára betekintési lehetőséget biztosítson a Századvég által a minisztérium számára 2015 és 2018 között készített tanulmányokba, kutatási anyagokba. Az újságírót a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű NGO képviselte a perben, amely egy többségében külföldről finanszírozott, a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítványok által is támogatott szervezet.

Aggályosnak tartjuk, hogy a közérdekű adatigénylésekben külföldről finanszírozott NGO-k működnek közre, mivel az adatok megismerésével való visszaélés esetén, a kormányzati kutatási anyagokat jogellenesen sokszorosítva, külföldi finanszírozóik részére adhatják át. 

 

https://www.origo.hu/itthon/20200206-szazadveg-kozlemeny.html

 

Tényleg Sorosék támogatják a nemzetellenes történészeket

Pontról pontra cáfolják a NAT készítői a Történelemtanárok Egyletének kritikai megállapításait, például azt, hogy kimarad a tatárjárás témaköre vagy a vesztes csatáink

Korompay Csilla Magyar Hírlap

A módosított alaptantervet leghevesebben támadó Történelemtanárok Egyletét, illetve Tényleg?! című, „tévhiteket eloszlató”, elsősorban középiskolásoknak szóló honlapjukat a Nyílt Társadalom Alapítvány pénzeli. Az egylet kifogásolja például, hogy a NAT tárgyi tudást is előír történelemből, vagy az állampolgári ismereteknél megjelenik a „normakövető magatartás”.

A módosított Nemzeti alaptanterv egyik legádázabb bírálója a Történelemtanárok Egylete (TTE). Vádjaikra reagálva a NAT összeállítói részletes válaszcsokrot juttattak el lapunknak.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200206-tenyleg-sorosek-tamogatjak-a-nemzetellenes-torteneszeket

 

Orbán legfőbb szövetségese nyíltan tesz az uniós jogra

Jogi káosz fenyeget, Varsó csúnyán pórul járhat

 

https://nepszava.hu/3066168_orban-legfobb-szovetsegese-nyiltan-tesz-az-unios-jogra

Az ügyészség csak azért is meg akarja büntetni az Index újságíróját

Új eljárás indul az Index újságírója ellen, csak mert megírta a közmédiában panaszkodó "svéd nőről", hogy milyen priusza van.

Az ügyészség eredményesen fellebbezett a különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatti eljárás megszüntetése ellen - számolt be az ügyészség csütörtöki közleményében. Dezső András, az Index újságírója jelezte a Facebookon, hogy az ő ügyéről van szó.

Az eljárást azért indították, mert Dezső András az Indexen megírta, hogy a közmédiában a svédországi menekülthelyzetre panaszkodó, és állítása szerint ezért hazamenekülő magyar nőt Svédországban hétrendbeli rágalmazásért, közbizalom elleni bűncselekményért és zaklatásért elítélték.

https://hvg.hu/itthon/20200206_Uj_eljaras_indulhat_az_Index_ujsagiroja_ellen_a_kozmediaban_panaszkodo_sved_no_ugyeben

Már a közgazdászok is azt mérik, hogy Orbánék oktatáspolitikája komoly károkat okozott

A szakképzési reformról és a tankötelezettségi korhatár csökkentéséről is komoly szakmai vita folyik a bevezetésük óta. Végre konkrét adatokkal jelentkeztek a közgazdászok is: kemény számsorokkal igazolták, milyen károkat okozott a fideszes kormányzat ezen két intézkedése. Hiába jók a fiatalok foglalkoztatottsági adatai, az oktatási mutatók aggasztóak: ez pedig a gazdasági fellendülés után hatalmas pofon lehet az országnak. A kormány lépései miatt pedig azok szenvednek a legtöbbet, akik amúgy is a legrosszabb helyzetben vannak.

https://24.hu/belfold/2020/02/06/oktatas-tankotelezettseg-korhatar-szakkepzes-reform-roma-fiatal-munkanelkuliseg/

Az Igazságügyi Minisztérium pénzéből harcol egy ügyvédi iroda a Trócsányi Lászlót leantiszemitázó belga szervezet ellen

Szerdán jelentek meg az Igazságügyi Minisztérium 2019-es és 2020-as szerződései a Kormany.hu-n. A szerződések között szerepel egy olyan tétel is, amelyben a jelenlegi Igazságügyi Minisztérium költségvetéséből fizetnek egy olyan pert, ami még az előző igazságügyi miniszter ellen indult.

Trócsányi Lászlót eredetileg uniós biztosnak szánták, de elbukott ez EP jogi bizottságában, így a Fidesz EP-képviselője maradt. A minisztérium szerződései szerint egy luxemburgi ügyvédi irodát, a Luxjuris Association D’Avocats-t bízták meg a volt miniszter jogi képviseletével, 2500 euróért.

A leírásban az az ágrajzért kiáltó mondat szerepel, hogy

Tájékoztatás nyújtása a Centre communautaire laïc juif David Susskind nevű szervezet honlapján 2018. április 30-án megjelent közleményben Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter személyére tett rágalmazó kifejezések kapcsán a jogsértő magatartással szemben igénybe vehető jogvédelmi lehetőségekről a szerződés aláírását követő 15 napon belül, valamint Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter jogi képviseletének ellátása a jogvédelem keretében induló peres eljárásban annak jogerős befejezéséig tárgyban kötött szerződés módosítása az ellenérték, továbbá költségtérítés vonatkozásában.

https://24.hu/kulfold/2020/02/06/az-igazsagugyi-miniszterium-penzebol-harcol-egy-ugyvedi-iroda-a-trocsanyi-laszlot-leantiszemitazo-francia-szervezet-ellen/

Meghalt a kínai orvos, aki elsőként próbált figyelmeztetni a koronavírusra

Meghalt a kínai orvos, aki már a járvány kirobbanása előtt figyelmeztetni próbálta kollégáit a koronavírusra, írja a Global Times. Az orvos csütörtökön halt bele a fertőzésbe Vuhanban.

A Vuhani Központi Kórház szemészorvosa, Li Wenliang ajtaján korábban rendőrök kopogtattak, miután a helyi közösségi média egyik csoportjában az új vírus veszélyeire figyelmeztette kollégáit.

Wenliang tavaly decemberben hét, a SARS-hoz hasonló megbetegedésre lett figyelmes a vuhani kórházban. A betegségeket a vuhani halpiaccal kötötték össze, a betegeket karanténba helyezték. December 30-án a szakorvos a kínai közösségi média, a Weibo egyik csoportjában figyelmeztette az új fertőzésre kollégáit és arra kérte őket, hogy viseljenek védőruházatot a fertőzés elkerülése érdekében. Wenliang doktor még nem tudta, hogy az új fertőzés a koronavírus.

Négy nap múlva a helyi Közbiztonsági Hivatal munkatársai kopogtattak ajtaján azt arra kérték, hogy írjon alá egy dokumentumot, amelyben elismeri, hogy rémhíreket terjesztett, amivel súlyosan megzavarta a társadalmi rendet.

https://24.hu/kulfold/2020/02/06/meghalt-kinai-orvos-figyelmeztet-koronavirus/

Frank Liu, a leggazdagabb magyar különös története Kövér Lászlóval

Egy felfoghatatlanul gazdag tajvani milliárdos szeretett bele Magyarországba. Frank Liu remek kapcsolatokat ápol Kövér László házelnökkel, korábban már megmentette a Pápai Húst, most pedig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pallas Athéné alapítványától vett egy méretes ingatlanprojektet. Fordulatokban gazdag történet egy immár magyar állampolgársággal bíró üzletember hazai szárnypróbálgatásairól.

https://index.hu/gazdasag/2020/02/06/frank_liu_kover_laszlo_tajvan_magyar_nemzeti_bank_templeton_leggazdagabb_magyar/

A MAGYAR NEMZET ÚJ FŐSZERKESZTŐJE: EGY JOBBOLDALI KORMÁNY MINDIG SZÁMÍTHAT AZ ELVI TÁMOGATÁSUNKRA

Új főszerkesztőt kapott a kormánypárti Magyar Nemzet Toót-Holló Tamás személyében, ennek apropóján pedig az Azonnali megkérdezte őt, mennyire marad kormánypárti a napilap. Kisinterjú!

https://azonnali.hu/cikk/20200206_a-magyar-nemzet-uj-foszerkesztoje-egy-jobboldali-kormany-szamithat-a-tamogatasunkra

A MAGYAR ÁLLAM MENTHETETLENÜL ELADÓSODOTT, CSAK ÉPP A SAJÁT ÁLLAMPOLGÁRAIVAL SZEMBEN

Magánorvoshoz járunk, magántanárhoz járatjuk a gyereket, veszünk még egy autót, mert nem lehet busszal-vonattal eljutni iskolába és dolgozni. Albérletbe megy a gyerek, mert nincs kollégiumi hely. Egyre nagyobb összeget költünk tehát arra, hogy azokat a szolgáltatásokat, amelyeket elvileg az adójából megvásároltunk, ténylegesen megkapjuk.

https://azonnali.hu/cikk/20200206_a-magyar-allam-menthetetlenul-eladosodott-csak-epp-a-sajat-allampolgaraival-szemben

KAZAH MINTÁRA FORMÁLNÁ ÁT PUTYIN AZ OROSZ POLITIKAI RENDSZERT

Putyin felkavarta az orosz politikai állóvizet, mikor január közepén komoly alkotmányos reformtervekkel állt elő, ezt követően pedig lemondott a Medvegyev-kormány is: sokak számára tűnt úgy, hogy Putyin saját utódlását egyengeti, de milyen változást is hozhatnak majd a reformok? Ezúttal Ackermann Sándor, a Külgazdasági és Külügyi intézet elemzője és Oroszország-szakértője válaszol.

https://azonnali.hu/cikk/20200206_kazah-mintara-formalna-at-putyin-az-orosz-politikai-rendszert

Várhelyi mini-Schengenről is tárgyalt Szerbiával

Az Európai Bizottság a nyugat-balkáni bővítést tartja az egyik legfontosabb feladatának - jelentette ki Várhelyi Olivér európai uniós bővítés- és szomszédságpolitikai biztos csütörtökön Belgrádban, hozzátéve, azt szeretné, hogy legalább egy térségbeli ország csatlakozzon a közösséghez még az új összetételű brüsszeli testület mandátumának 2024 végi lejárta előtt.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/varhelyi-mini-schengen-eu-csatlakozas-bovites-szerbia.699848.html

A rendőrség mindenütt, az igazság sehol – Rég nem látott állami erőszak a nyugdíjreform-ellenes tüntetéseken Franciaországban

„Police partout, justice nulle part” – sokáig a baloldali aktivisták egyik sokat hangoztatott jelszava volt a fenti kijelentés, amely mára a francia társadalom alapigazsága lett. A nyugdíjreform ellen kirobbant tüntetések nyomán fellépő rendőri erőszak a demokratikus országokban ritkán látott szintjét érte el Emmanuel Macron Franciaországában. Túl az emberi tragédiákon az igazán aggasztó Macron és kormánya reakciója, illetve éppenséggel a reakció hiánya.

https://168ora.hu/kulfold/a-rendorseg-mindenutt-az-igazsag-sehol-reg-nem-latott-allami-eroszak-a-nyugdijreform-ellenes-tunteteseken-franciaorszagban-181352

Maradt volna Budapesten a Természettudományi Múzeum, de a kormány nem hallgatta meg a javaslatait

A múzeum több budapesti helyszínjavaslattal is előállt az elmúlt években, de végül mégis Debrecenbe kell költöznie. Matskási Istvánt, az intézmény volt főigazgatóját a döntés körülményeiről és szomorú következményeiről kérdeztük.

 

Évek óta tisztázatlan a Magyar Természettudományi Múzeum helyzete, miután a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovikára költöztetésével fokozatosan ellehetetlenült a múzeum működése - erről Matskási István volt főigazgató beszélt a Magyar Narancsnak adott interjújában.

Elmondása szerint az intézmény az elmúlt években több budapesti helyszínjavaslattal is előállt, némelyikre látványtervek is készültek, ám végül egyik sem kapott kormányzati támogatást.

múzeum Debrecenbe költöztetése azonban Matskási István szerint több problémát is felvet

https://magyarnarancs.hu/belpol/matskasi-istvan-termeszettudomanyi-muzeum-126627

 

Takaró Mihály az új tankönyvek fejlesztésében is részt vesz, és főtanácsadó úrnak szólítják az Emmiben

Mindezt valószínűleg véletlenül hozta nyilvánosságra az irodalomtörténész.

A heves tiltakozásokat kiváltó új Nemzeti Alaptanterv kidolgozásában kulcsszerepet játszó Takaró Mihály irodalomtörténész személyes honlapján nem várt információkra bukkanhat az érdeklődő.

Az „aktuális programok" menüpont Takaró irodalmi előadásairól és koncertjeiről lenne hivatott tájékoztatni, de a szélsőjobboldali nézeteiről ismert irodalomtörténész - valószínűleg véletlenül - nyilvánossá tette azon programjait is, amelyekre az Emberi Erőforrások Minisztériumában hivatalos.

A Google-calendar formátumú listából kiderül, hogy Takaró január 30-tól meghívottként van feltüntetve a  „tankönyvfejlesztés aktuális kérdéseiről" tartott találkozóknál. Vélhetően azoknak az új állami tankönyveknek a fejlesztéséről van itt szó, amelyek a szeptembertől – felmenő rendszerben – bevezetendő tantervhez készülnek.

https://magyarnarancs.hu/belpol/takaro-mihaly-az-uj-tankonyvek-fejleszteseben-is-reszt-vesz-es-fotanacsado-urnak-szolitjak-az-emmiben-126656

 

A NER barbarizálódására figyelmeztet az Eötvös Károly Intézet

Példaként említik a "miniszterelnök ajkait elhagyó, a romák elleni leplezetlen etnikai uszítást"

 

Az Eötvös Károly Intézet a hatalom barbarizálódásáról tett közzé állásfoglalást. Részlet az írásból:

"A 2019 végén elkezdődő és 2020 januárjában kulmináló, a társadalmi békétlenséget is felelőtlenül szító, sokakat fenyítő és fenyegető új kormányzati politikai kampányról nem annyira tartalmi újdonságai, mint kiterjedtsége miatt mondhatjuk el, hogy az a NER eddigi történetében példa nélküli. Mindez feltehetően a NER rendszerszintű válságának is jele. Ilyen a miniszterelnök ajkait elhagyó, a romák elleni leplezetlen etnikai uszítás (repül a nehéz kő, akadnak, akik úgy vélik, hogyha a legmagasabb helyről szabad cigányozni, akkor a kultúrára szánt közpénzen működtetett fórumon ugyancsak szabad a németek kívánatos kiirtásáról is büntetlenül viccelődni!) A miniszterelnöki megnyilvánulás további új vonása az autoriter állam intézményrendszere elleni támadásban, a tekintély rombolásában, majd a következményektől visszariadó részleges megfutamodásban is megnyilvánul. Mindezt a zűrzavart tetézi a kultúra elleni általános NER-lázadás.

 

https://magyarnarancs.hu/belpol/a-ner-barbarizalodasara-figyelmeztet-az-eotvos-karoly-intezet-126650

 

 

Az MLSZ feladta a harcot, hogy korlátozza a külföldi játékosok számát az NBI-ben

Hiába nyilatkozik rendszeresen a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, Csányi Sándor arról, hogy túl sok a külföldi játékos az NBI-ben, és készülnek tervek arra, hogy több magyar kapjon lehetőséget, a jelek szerint letette a fegyvert a légiósok korlátozására készülő MLSZ. 

„A játékospolitikáját minden klub saját maga határozza meg, beleértve az idegenlégiósok alkalmazását is. A klubok felelőssége, hogy milyen arányban foglalkoztatnak saját nevelésű vagy más hazai játékosokat.”

 

. https://foci.444.hu/2020/02/06/az-mlsz-feladta-a-harcot-hogy-korlatozza-a-kulfoldi-jatekosok-szamat-az-nbi-ben

 

Merkel szerint megbocsáthatatlan, hogy a szélsőjobb támogatásával választottak tartományi miniszterelnököt

Angela Merkel német kancellár szerint szörnyű nap volt a demokrácia számára, amikor szerdán a szélsőjobboldali AfD támogatásával választották tartományi miniszterelnöknek Türingiában a liberális FDP politikusát, Thomas Kemmerichet. 

Merkel Dél-Afrikában azt mondta, megbocsáthatatlan, ami történt, és muszáj visszafordítani ezt a folyamatot. A választáson az AfD az FDP és a CDU koalícióját támogatta kívülről az eddigi tartományi miniszterelnök, Bodo Ramelow, illetve a szociáldemokrata SPD, a Zöldek és a Balpárt koalíciójával szemben. (Reuters)

https://444.hu/2020/02/06/merkel-szerint-megbocsathatatlan-hogy-a-szelsojobb-tamogatasaval-valasztottak-tartomanyi-miniszterelnokot

 

JANKOVICS ISTVÁN VIROLÓGUS: AZ ÚJ KORONAVÍRUS ALIG FERTŐZŐBB, MINT EGY ÁTLAGOS INFLUENZA

Miközben a fél világ a kínai tüdőgyulladásjárvány miatt pánikol, az új koronavírusról egyelőre meglehetősen keveset lehet tudni. Sem a járvány kiindulópontját, sem az eredeti vírusgazdát nem sikerült azonosítani, az emberek közt is terjedő vírusnak ráadásul nincs semmilyen ellenszere. De vajon tényleg olyan sokan betegedtek és haltak meg a kórokozó felbukkanása óta eltelt két hónapban? A Qubit kérdéseire Jankovics István virológus-mikrobiológus, korábban a WHO nemzeti influenzalaboratóriumának vezető főorvosa válaszolt.

 

https://qubit.hu/2020/02/06/jankovics-istvan-virologus-az-uj-koronavirus-alig-fertozobb-mint-egy-atlagos-influenza

 

Elmaradhat az Újpest-Fradi, mert a rendőrség nem tudja vállalni a meccs biztosítását

Későn szóltak, nem tudnák biztosítani a szombat esti helyszínt.

HIRDETÉS

Mint ismert, néhány nappal az ütközet előtt kiderült, a játékosok épsége miatt nem használható az Újpest pályája, így új helyszínt kellett keresni a szombati, Ferencváros elleni találkozónak.

Felvetődött, hogy az NB I huszadik fordulójának rangadóját a Vasas stadionjában rendezik meg, úgy tudjuk, az érintett felek rábólintottak az ötletre. A rendőrség ugyanakkor nem. Értesüléseink szerint az eseményt biztosító hatóság az idő rövidsége miatt nem engedélyezi, hogy az Újpest az Illovszky Rudolf Stadionban fogadja a Fradit.

https://rangado.24.hu/magyar_foci/2020/02/06/ugy-tunik-a-rendorseg-lefujja-az-ujpest-fradi-meccset/

 

Ha nem lesz nád, végül Balaton sem lesz - duplájára nőtt a kiirtott terület a tavon

A nádasának a vízminőség és a partvédelem mellett jelentős a szerepe a vízi élővilág megőrzésében is.

Négy év alatt több mint a duplájára nőtt az a terület a Balaton partján, ahonnan kiirtották a nádat az ingatlanok tulajdonosai; az üdülőrégióban a téli nádaratásra engedélyt kérők mintegy fele pedig tavaly is irtást végzett az aratás helyett.

Az új légi fotók elemzései alapján Pomogyi Piroska, a balatoni nádas-felméréseket több évtizede végző hidrobiológus a Balatoni Szövetség (BSz) szerdai balatonfenyvesi elnökségi ülésén felhívta a balatoni önkormányzatokat tömörítő szervezet vezetőinek a figyelmét arra, hogy

a megbontott, megrongált nádas minősége romlik, erodálódik, és "ha nem lesz nád, végül Balaton sem lesz". A tó mintegy 1200 hektárnyi nádasának a vízminőség és a partvédelem mellett jelentős a szerepe a vízi élővilág megőrzése miatt is- hangsúlyozta.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/ha-nem-lesz-nad-vegul-balaton-sem-lesz-duplajara-nott-a-kiirtott-terulet-a-tavon

 

Juszt László: ki az a Schmidt Mária? Csak nem ez az a nő…..

Azt tudom, pontosan tudom, hogy ki az az Oscar díjas Szabó István, tudom, hogy mit tett le az asztalra, és tudom – mások mellett Jancsó Miklóstól, – hogy hogyan élték át együtt az akkori helyzetet. De ki az a Schmidt Mária?

 

Csak nem ez az a nő,

aki az érettségin puskázás miatt megbukott, (forrás: Gerő Ernő) majd az egyik első egyetemi szigorlatáról, mert a csalás hagyományát folytatta az ELTE-n rögtön ókortörténetből Komoróczy Géza megint csak puskázás miatt megbuktatta szigorlaton?

Csak nem az, aki azt írta,

hogy “a Horthy-rendszerben (…) az országban többpártrendszeren alapuló parlamentáris demokrácia, vagyon- és jogbiztonság volt egészen a harmincas évek végéig, és sajtó-, szólás- és gyülekezési szabadság”?

Csak nem az a magát történésznek hazudó milliárdos,

aki így fogalmazott: ”Ha a fiatalabb generációk a második világháborúról a holokausztra aszszociálnak, akkor világosan kell látnunk, hogy ennek a történelmi hűséghez természetesen semmi köze sincs… Bármennyire is sajnálatos: a holokauszt, a zsidóság kiirtása, vagy megmentése mellékes, mondhatni marginális szempont volt”? Ajánlhatom esetleg figyelmébe Hitler 1923-ban írt Mein Kampfját:

“…a zsidók egy világméretű összeesküvés révén térdre akarják kényszeríteni Németországot és az egész világot.”?

Csak nem ez az a nőszemély,

aki férjével az SZDSZ-ből indulva az ingatlanbizniszből “érdekesen” lett milliárdos?

Csak nem ez az a “forradalmár”,

aki 2007-ben milliárdjai és nagytőkés barátainak segítségével akarta eltávolítani Orbán Viktort a Fidesz éléről, majd miután ez nem sikerült nem győzte magát vissszanyalni a vezér kegyeibe?

Szóval megkérdezem még egyszer: ki az a Schmidt Mária?

https://varosikurir.hu/juszt-laszlo-ki-az-a-schmidt-maria-csak-nem-ez-az-a-no/

Emmi: a magyarok maguk is tehetnek arról, hogy annyi köztük a rákbeteg

Talán nem kellene annyit dohányozni, és kihagyni a szűréseket – üzeni Kásler minisztériuma, ami félrevezetőnek tartja az Eurostat e témában közölt adatait.

https://nepszava.hu/3066132_emmi-a-magyarok-maguk-is-tehetnek-arrol-hogy-annyi-koztuk-a-rakbeteg

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.