2020, február 5 - 08:02 Sajtószemle

Orbán azzal hiszterizált, hogy bármikor megtudhatja a valóságot

Interjú Balog Zoltán miniszterelnöki biztossal

·         A gyöngyöspatai kártérítés szerinte is sérti az emberek igazságérzetét, de ő máshogy, nem ilyen egyoldalúan beszélt volna erről.

·         Örülne, ha más fordulattal zárná a mondatait Tibi atya.

·         Egyetért azzal, hogy kerüljön le a képmutató keresztény propaganda a napirendről.

·         Mészáros gazdagodásáról azt mondja, követendő példa, hogy fideszesek ellen is vannak büntetőeljárások.

·         A migrációs kampányok során nem mindig sikerült tiszteletben tartani a migránsok emberi méltóságát.

·         Orbán azzal hiszterizálja a minisztereit, hogy a valóságot alternatív csatornákon is megtudja, és szembe tudja állítani a minisztériumi jelentésekkel.

·         Nem bírta végignézni a köztévé Karácsony-interjúját.

Másfél éve nem kormánytag, hanem társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos. Mit csinál ebben a feladatkörben?

A nyilvánosság előtt ez ritkán jelenik meg, de én másfél éve főállású református lelkész vagyok, visszatértem az egyházi szolgálatba. A miniszterelnöki biztosság elsősorban háttérmunkát jelent: feljegyzéseket készítek a miniszterelnöknek, társadalmi ügyekkel kapcsolatos vélemény formálásában segítem.

 

https://index.hu/belfold/2020/02/04/balog_zoltan_interju_fidesz_orban_viktor_gyongyospata_meszaros_lorinc_ner_kereszteny_szabadsag/

 

Kulturális kisgömböc: Demeter Szilárd gigabirodalmat álmodott magának

A Petőfi Irodalmi Múzeum Fideszhez rendkívül lojális igazgatója nagyszabású tervvel állt elő. Számos ingatlanért, intézményért, ösztöndíjért és egy portálért jelentkezett be. A tervei szerint a Károlyi-palota helyett a teljesen új épületet kapó Országos Széchényi Könyvtárral egy helyen lenne az irodalmi múzeum, de a csúcsintézmény alá tartozna könyvközpont, anyanyelvi központ, és einstandolná az NKA könnyűzenei pénzeit is. A kormány már tárgyalt is a tervről, és „utóegyeztetést” kért – vagyis vélhetően alku kezdődik arról, miket kaphat meg Demeter a listáján szereplő tételekből.

 

https://index.hu/kultur/2020/02/04/petofi_irodalmi_muzeum_csucsintezmeny_demeter_szilard_karolyi-palota_orszagos_szechenyi_konyvtar/

 

Kerülik a magyarok a kínai negyedet, világszerte fellángolt az előítélet

Csak néhányan lézengenek a józsefvárosi piacon, a manapság kínai negyedként ismert, főleg kínai, vietnami, török és közel-keleti kereskedők boltjaival tarkított területen. Kérdésünkre, hogy mindig ennyire kevesen vannak-e, egy, a piacra hetente kijáró idősebb hölgy csak legyint.

A vírus miatt vannak most ennyire kevesen. Félnek.

Egy GSM-boltos is tört magyarsággal azt magyarázza, hogy hónap végére amúgy is apad a forgalom, de most különösen kihalt a terület. Nincs ez máshogy nem sokkal arrébb, a Mázsa utca fele sem, a kínaiak által benépesített Monori Centerben. A Monori ikonikus kínai éttermében, a HeHe-ben normális esetben szombat ebédidőben már alig találni asztalt, meséli az egyik pincér, most viszont alig akad nem ázsiai arc, a helyre szívesen járnak egész Budapestről, de még a turisták között is kedvelt. 

 

https://index.hu/gazdasag/2020/02/03/kerulik_a_magyarok_a_kinai_negyedet_de_vilagszerte_fellangolt_az_eloitelet/

 

Milliárdok mentek Erdélynek, csak kórházra nem jutott

Miközben az alkoholizmus nagy probléma, a magyar állam egy sörgyárat támogat milliárdokkal. Székelyföldön sokan halnak meg az orvosi ellátás hiányosságai miatt, de hiába készült szakmai javaslat egy modern kórházra, arra nem jutott pénz.

Neves magyarországi egészségügyi szakemberek már 2014 augusztusában – kormánypárti politikusok felkérésére – harminckét oldalas tanulmányt készítettek arról, hol kellene a magyar államnak beavatkoznia a székelyföldi egészségügyi rendszerbe annak érdekében, hogy a határon túli magyarok egészségügyi ellátása és életesélyei drasztikusan javuljanak.

A szakemberek megállapították, hogy a tömbmagyar régióban a legalacsonyabb a nettó átlagjövedelem egész Romániában, ráadásul az ország számára megnyíló EU-források ellenére felzárkózás helyett további leszakadás tapasztalható. A fiatalok külföldre vándoroltak, az elöregedett, szegény és ebből adódóan egészségtelen életmódra kényszerült helyi lakosságot fogyatkozó létszámú, öregedő, fásult és elszegényedő orvosgárda látja el, és a rossz települési és egészségügyi infrastruktúra további akadályokat jelent. A romániai kórházak némelyikében negatív diszkriminációban van részük a magyaroknak pusztán azért, mert nem beszélnek jól románul.

https://magyarhang.org/kulfold/hataron_tul/2020/02/04/milliardok-mentek-erdelynek-csak-korhazra-nem-jutott/

 

A Városmajorban mégis megtarthatják a becsületnapi rendezvényüket a neonácik

Mérce írta meg elsőként szombaton, hogy a rendőrség két alkalommal is megtiltotta a „Becsület Napja” alkalmából, február 8-ra a Budai Várba bejelentett demonstrációt. A rendőrség a határozatokban úgy érvelt, számítani lehet szélsőséges nézeteket valló csoportok részvételére, és a beszédek, zenék, meg általánosságban a rendezvény alkalmas másokban félelemkeltésre, riadalom okozására.

A cikkükben azt is jeleztük, hogy a szintén a náci csapatok és velük tartó magyar katonák 1945-ös várbéli kitörésére emlékező „kitörés túrát” azonban megtarthatják.

Népszava most arról ír, egy harmadik becsületnapi demonstráció is bejelentésre került a Városmajorba, és a bíróság döntése szerint ez az eseményt meg lehet majd tartani.

A lap utánajárt: a rendőrség eredetileg ezt is betiltotta, ám a másik két tiltó határozattal ellentétben a harmadikat bíróságon támadta meg a bejelentő magánszemély. A bíróság pedig hatályon kívül helyezte a rendőrségi tiltást.

https://merce.hu/2020/02/04/a-varosmajorban-megis-megtarthatjak-a-becsuletnapi-rendezvenyuket-a-neonacik/

„Becsület napja”: tiltakozik a Hegyvidéki Önkormányzat

Pokorni Zoltán polgármesternek nincs törvényi lehetősége megakadályozni a szélsőjobboldali rendezvényt. Marad a tiltakozás.

Kérdéseket küldtünk Pokorni Zoltánnak, a kerület fideszes polgármesterének: van-e szándéka, lehetősége rá, hogy törvényi eszközökkel fellépjen a rendezvény megakadályozása érdekében? A jogi mozgástértől függetlenül: politikai értelemben fel kíván-e lépni a szélsőjobboldali rendezvénnyel szemben? A Hegyvidéki Önkormányzattól kapott válasz szerint a „kerület polgármesterének nincs törvényi lehetősége, hogy megakadályozza a rendezvényt”. Ugyanakkor az önkormányzat közleményt jelentetett meg a honlapján: Budapest ostromának 75. évfordulójára ebben az évben is felvonulást szerveznek szélsőséges szervezetek, magánszemélyek. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján félő, hogy ezen a „teljesítménytúrának” álcázott eseményen félelmet keltő egyenruhába öltözött, önkényuralmi jelképeket viselő személyek vonulnak fel, sok ezer ember emlékét meggyalázva ezzel.

https://nepszava.hu/3065958_becsulet-napja-tiltakozik-a-hegyvideki-onkormanyzat

Kitiltottak néhány riportert, majd az összes újságíró kivonult a brit kormány sajtótájékoztatójáról

Az összes újságíró kivonult a brit kormány sajtótájékoztatójáról, miután egyes riportereket ki akartak zárni onnan, írja a Guardian. A Johnson-kormány kommunikációs tanácsadója, Lee Cain többek között

OLYAN LAPOK TUDÓSÍTÓIT AKARTA KIZÁRNI, MINT A BALOLDALI DAILY MIRROR, A LIBERÁLIS I VAGY A HUFFPOST.

Azonban miután kiutasították őket a sajtótájékoztatóról, a többiek is távoztak a teremből – a közszolgálati BBC riporterétől kezdve a balliberális Guardianen át egészen a jobboldali Sun és a Daily Mail újságírójáig.

https://index.hu/kulfold/2020/02/03/boris_johnson_kormany_ujsagiro_sajtotajekoztato_kitiltas_media

 

„Mi lesz itt, ha mindenki számára világossá válik, hogy a rendszer velejéig romlott és menthetetlen?”

Esszérészlet a rendszerváltás óta eltelt harminc évről, Gyurgyák János történésztől, könyvkiadótól. A szöveg teljes terjedelmében eredetileg a Válasz Online-on jelent meg.

Egy világgazdasági krízis előtt állunk, világhatalmi bizonytalanságban és európai politikai patthelyzetben élünk, ráadásul itt van nekünk az Orbán-jelenség is, amivel, szemmel láthatóan, nem tudunk mit kezdeni. Itt az alapproblémát szerintem a következő okozza.Van egy igazi politikai tehetség, s az ilyen – különösen Magyarországon – ritka, mint a fehér holló. Történészként politikai (még egyszer: politikai) tehetségét és érzékét talán csak Deák Ferencéhez vagy Bethlen Istvánéhoz tudom hasonlítani, miközben minden más területen a velük való összevetés (különösen Deákkal!) a blaszfémia határát súrolja.Orbán az elmúlt harminc évben ugyanis túlélt és ledarált mindenkit, aki körülötte volt, támogatót, barátot és ellenséget egyaránt. Politikusokat emelt föl és szorított partvonalon túlra vagy helyezett talonba, pártokat olvasztott be és zilált szét, politikai mozgalmakat hozott létre és tett tönkre, nagy múltú intézményeket formált át és szüntetett meg. Embereket helyezett ide-oda, mintha azok autonómia, tudat és akarat nélküli játékszerek lennének. Nem utolsósorban pedig a saját pártjából, az egykori bátor fideszes ellenállókból és lázadókból engedelmes, pénzért és helyi hatalomért ácsingózó társaságot csinált, akik számára azok az egykori fideszes hívószavak, mint autonómia, saját vélemény, kiállás, ellenállás, felelősség ma már mit sem mondanak, tökéletesen ismeretlen fogalmakká váltak.

Orbán politikai homokozóvá alakította át a magyar demokrácia legfontosabb intézményeit az alkotmánybíróságtól a parlamentig, ahol ma már gyerekes, tét nélküli játék folyik.

https://24.hu/kultura/2020/02/02/gyurgyak-janos-essze-matine/

Pozíciót kaptak azok a nácibarát tagok a Mi Hazánkban, akik nemrég még vállalhatatlanok voltak

Toroczkai László pártja az újnyilas múlt és egy karlendítős fotó miatt szankciókat hirdetett, ám mára csendben rehabilitálta a kínossá vált tagokat, mondván, nem szabad senkit élete végéig büntetni egy hiba miatt.

Egy évvel ezelőtt több tagjától és szimpatizánsától határolódott el a legutóbbi önkormányzati választáson már egy ötszázalékos párt lehetőségét felvillantóToroczkai László vezette Mi Hazánk. A sajtó által is dokumentált 2018-as, illetve 2019 eleji szakítás oka az újnyilas múlt, valamint egy neonáci karlendítéses fotó volt.

Mindez azt mutatta meg, hogy a törvényes kereteket betartó, ugyanakkor romák és melegek elleni gyűlöletbeszédet folytató szélsőjobboldali pártban vannak annyira radikális tagok, akiknek bizonyos megmozdulásai még a politikai korrektség tagadása ellenére sem vállalhatók fel a Mi Hazánkban.

https://24.hu/belfold/2020/02/04/mi-hazank-neonaci-tag-toroczkai-laszlo/

Nincs elég érsebész a Péterfyben, nem tudják ellátni a betegeket

Februártól sem akut, sem krónikus érbetegeket nem lát el a Péterfy Sándor utcai Kórház – értesült a MedicalOnline. Ezzel ismét jelentős túlterhelésre számíthatnak a fővárosi érsebészetek és érsebészek.

A portál azzal folytatja, hogy csak alig néhány hónap telt el azóta, hogy tavaly novemberben a Péterfy Sándor utcai Kórház is visszaállt az érsebészeti ügyeleti rendszerbe, mára viszont kiderült, hogy egyetlen érsebész szakorvossal és a mellette dolgozó rezidenssel nem tudják vállalni a feladatot.

https://24.hu/belfold/2020/02/04/ersebesz-hiany-peterfy-sandor-utca-korhaz/

Schmidt Mária nagyon kiakadt, nyílt levelet írt Káslernek

A Terror Háza Múzeum főigazgatója tűrhetetlennek tartja, hogy életműdíjat adnának Szabó István rendezőnek.

Schmidt Mária Facebook-oldalán tette közzé nyílt levelét, amit Kásler Miklós miniszternek, Fekete Péter államtitkárnak, Káel Csaba kormánybiztosnak és L. Simon László fideszes képviselőnek írt. Megdöbbentette ugyanis, hogy sajtóhírek szerint életműdíjjal tervezik jutalmazni Szabó Istvánt

A Terror Háza Múzeum főigazgatója ezt felháborítónak tartja, mivel a filmes a

Kádár-rendszer besúgója volt,

s bár az Oscar-díjas rendező azt mondta, jelentéseivel senkinek sem ártott, éppen mások megmentésért tette, amit tett, de Schmidt Mária ezt a magyarázatot nem fogadja el.

https://24.hu/belfold/2020/02/04/schmidt-maria-nagyon-kiakadt-nyilt-levelet-irt-kaslernek/

Nemzetbiztonsági kockázat miatt rúghatták ki a Honvédkórház orvosigazgatóját

A pénteki vezetői értekezleten azzal indokolták a döntést, hogy

az orvosigazgatót nemzetbiztonsági kockázatnak minősítették. A főparancsnok erről csütörtöki minisztériumi látogatása során szerezhetett tudomást. 

Jákó korábban a Semmelweis Egyetem orvosszakmai, finanszírozási és minőségbiztosítási igazgatója volt, majd innen nyolc év után, 2014-ben az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatói székében landol, ahonnan 2016-ban távozni kényszerül. Innen kerül 2019 őszén a Honvédkórház orvosigazgatói pozíciójába, ahonnan most a jelek szerint távoznia kell.

A szakblog szerint Jákó Kinga fellelhető önéletrajza meglehetősen sekélyes, hiszen a fent már idézett Állami Egészségügyi Ellátó Központ Alap Működési Nyilvántartója szerint ezen a néven nem is található meg egészségügyi dolgozóként. Azonban férjezett nevén már igen, és az adatlap szerint nincsen semmiféle szakvizsgája, sőt az általános orvosi működési engedélye is már 2008-ban lejárt. Helyét ideiglenes jelleggel ismét a fogorvos végzettségű Muzsay ildikó veheti át, míg nem találnak megfelelő végzettséggel és tudományos fokozattal rendelkező orvosigazgatót.

https://24.hu/belfold/2020/02/04/honvedkorhaz-jako-kinga/

„Szégyellem magam” – üzente a béke nevében fröcsögő keresztények helyett Hodász atya

Némák maradtunk, amikor a szegényeket, menekülteket és melegeket gyalázták, de kikérjük magunknak a „rémisztő képződmény” megnevezést? - kérdezi a katolikus pap.

Kíméletlen szembesítés a hit tükrében – így is lehetne nevezni azt az üzenetet, amit Hodász András, a népszerű katolikus pap tett közzé a Facebookon. Hodász atya egy magánbeszélgetéshez szólt hozzá, de a Népszavának engedélyezte, hogy nyilvánosan is idézzük szavait. 

"Némák maradtunk, amikor a háború elől menekülő emberek ellen hónapokon át zajlott a félelem- és gyűlöletkeltés. Nem szóltunk, amikor azokat, akik saját nemükhöz vonzódnak, egy vezető politikus másodrangú állampolgárnak nevezte. Aztán pedofilnak. (Hodász a témában korábban úgy nyilatkozott hogy a melegség bizonyos esetekben döntés kérdése, és ha valaki akar, lehet heteroszexuális is - a szerk.) Akkor se lehetett hallani a hangunkat, amikor egy egész népcsoportra akasztották rá a “bűnöző/ingyenélő” címkét. Aztán szegény sorsú embereket ültettek a vádlottak padjára elítélve őket azért, mert szegények. És mi cinkosul, némán hallgattunk. Amikor országos lapok listázták - azaz bélyegezték meg - különböző szempontok alapján honfitársaink tucatjait, köztük barátainkat is, alkalmat adva újra a kirekesztésre, gyűlöletre, bűnbakképzésre, ismét csak elfordítottuk arcunkat.”

„Egyszer aztán valakinek volt mersze minket rémisztő képződménynek nevezni. És akkor történt valami: felháborodtunk, és kimentünk az utcára, hogy kikérjük magunknak. Most mondjátok meg őszintén: kik vagyunk mi? Minek hívnátok minket? Szégyellem magam.”

https://nepszava.hu/3065831_szegyellem-magam--uzente-a-beke-neveben-frocsogo-keresztenyek-helyett-hodasz-atya

Orbán Viktor: Tisztességes uniós büdzsét akarunk

MARAD A FIDESZ FELFÜGGESZTETT TAGSÁGA AZ EURÓPAI NÉPPÁRTBAN

Judi Tamara (Brüsszel) Magyar Nemzet

Magyarország tisztességes költségvetést akar – hangoztatta Orbán Viktor tegnap Brüsszelben, miután Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével folytatott tárgyalást az unió 2021 és 2027 közötti keretköltségvetéséről. A miniszterelnök Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel is egyeztetett, majd délután már Rómában tárgyalt Giuseppe Conte olasz kormányfővel.

Orbán Viktorral indította tegnap e heti bilaterális tárgyalásait Charles Michel, az Európai Tanács belga elnöke. A politikus több mint egy tucat tagállami vezetővel találkozik a héten, hogy még a február 20-án kezdődő, a 2021 és 2027 közötti uniós keretköltségvetésről szóló rendkívüli EU-csúcs előtt közelítse a nemzeti álláspontokat.

A magyar miniszterelnök a Michellel való találkozó után újságíróknak megismételte a már eddig is hangoztatott érvet, miszerint hazánk egy tisztességes uniós büdzsé kialakításában érdekelt.

– Mi tisztességes költségvetést akarunk. Ha ez megvan, azon belül a magyarok meg fogják találni a számításukat, vagyis a nekik kedvező számkombinációkat is – fogalmazott Brüsszelben a miniszterelnök, arról is szólva: Magyarország ez idáig még nem prezentálta a saját számait a költségvetés ügyében, mert a tárgyalások még nem tartanak itt.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/orban-viktor-tisztesseges-unios-budzset-akarunk-7739921/

Ügyvédjaj

Pilhál György Magyar Nemzet

Közösségi oldalán próbál meg szimpatizánsokat toborozni Fahidi Gergely ügyvéd, amikor elkeseredve belejajdul a nagyvilágba: micsoda dolog, hogy a kormányzat leállítja a pernyertes börtönlakók kártérítéseinek kifizetését?! Persze értem én a doktor úr fájdalmát, nagyon jól kereshetett abból, hogy eddig több mint félmilliárd forintot perelt ki a bűnözőknek (ez a negyedik legmagasabb összeg a területre szakosodott kollégák hatalmas mezőnyében) – csak hát van a dolognak egy másik olvasata is. Vagyunk mi itt néhány millióan, akik meg erős tenyérviszketést érzünk, amikor arról kapunk hírt: a bíróság úgy határozott, ennyi és ennyi millió forint bánatpénz jár a markába röhögő X. Y. darabolós gyilkosnak (és az őt kiokosító ügyvédnek) az államtól – tőlünk –, amiért eddig túl árnyékos cellában volt kénytelen múlatni a kiszabott éveit. Úgy is fogalmazhatnék: a józan magyar lakosság (a hivatásos Orbán-fóbiásokat leszámítva) egységes abban, hogy mielőbb véget kell vetni ennek az ipari méreteket öltő börtönbiznisznek. 

https://magyarnemzet.hu/tollhegyen/ugyvedjaj-7740482/

Fohász Ditróért

Csinta Samu Magyar Nemzet

Fáradhatatlanul dolgoznak a mémgyárak, a világ száján Gyergyóditró, a Hargita megyei nagyközség, amelynek lakói az elmúlt napokban saját kezűleg alapozták meg részben – és azt sem úgy – településük rossz hírét. Nem kellett hozzá más, mint két, a világ másik végéről érkező vendégmunkás, akik tudtukon kívül kavartak fel egy bűzölgő pocsolyát. Megjelenésük jelentette azt a cseppet, amelytől túlcsordult, és mindent elöntött az indulatok szennyvize. Néhány napon át mindenki őrült táncot járva tapicskolt a sárban, telefröcskölve mindent és mindenkit a környéken.

A különböző, de változatlanul egyoldalú megnyilvánulások nyomán az ország ritka kivételként egységfrontba tömörülő román és magyar médianyilvánossága démonizálta a gyergyói falut, mint az idegengyűlölet szégyenteljes fészkét.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/fohasz-ditroert-7738172/

Niedermüller és a kettős beszéd

EGY EGYSÉGES ÉS EGÉSZSÉGES TÁRSADALMI REAKCIÓ MEGAKADÁLYOZHATJA A TOVÁBBI ROMBOLÁST

Pócza István Magyar Nemzet

„A gyűlölet-bűncselekmények és a gyűlöletbeszéd rémisztő méreteket öltött.”
„Semmi nem tesz annyi kárt Európában, mint a félelem- és gyűlöletkeltés.”
„Azt kívánom az ott élő embereknek, hogy képesek legyenek felülemelkedni a megosztottságon, mert a további gyűlöletkeltés és ellenségkeresés nem fogja begyógyítani a keletkezett sebeket.”
„Úgy kell alakítanunk Európát, hogy abban ne legyen helye a gyűlöletnek, a megbélyegzésnek, a diszkriminációnak.”
„Mérhetetlen felelőtlenség, szégyenletes, erkölcstelen és embertelen politika ez, aminek a következményei mindannyiunkat sújtani fogják. Éppen ezért kell felemelnünk a hangunkat – a közös felelősségvállalás mellett – a gyűlölet- és félelemkeltő politika ellen.”

Ezek az idézetek Niedermüller Pétertől származnak. Igen, attól a Niedermüller Pétertől, aki rémisztő képződményeknek nevezte a fehér, heteró, keresztény férfiakat és nőket. 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/niedermuller-es-a-kettos-beszed-7734971/

A magyar kormány családpolitikáját dicsérte az Olasz Testvérek elnöke

ORIGO

Magyarországot nevezte példaképnek Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke a Rómában zajló Nemzeti Konzervativizmus című konferencia hétfő esti megnyitója előtt újságírói kérdésekre válaszolva.

Giorgia Meloni kijelentette, hogy a magyar kormány "családtámogató és születésvédő" politikájáttanulmányozni és utánozni kell.

https://www.origo.hu/itthon/20200203-a-magyar-kormany-csaladugyi-es-adopolitikajat-meltatta-giorgia-meloni-az-olasz-testverek-elnoke.html

A Helsinki Bizottság estjén váratlanul elismerték: létezik a börtönbiznisz

origo

A börtönök túlzsúfoltságának folyamatos bizonygatásával próbálta a Magyar Helsinki Bizottság ellensúlyozni egy hétfő esti rendezvényen a börtönbiznisszel szembeni társadalmi ellenérzéseket. A Soros György által támogatott szervezet beszélgetésén azonban az is elhangzott, hogy a kormány valóban sokat tett az elmúlt években a zsúfoltság csökkentésére. Miután sokáig azt ismételgették, hogy csupán kitaláció a börtönbiznisz, az egyik szakértő váratlan fordulattal bevallotta, hogy valóban szájról-szájra járnak bizonyos ügyvédek nevei a rácsok mögött. Tudósításunk a sok szempontból zavarbaejtő estéről.

https://www.origo.hu/itthon/20200203-helsinki-bizottsag-bortonhelyzet.html

Kultúra, csapatépítés, tanácsadás: a Fidesznél is többet költött a hetedakkora KDNP-frakció

Bár a borra és pálinkára már nem költ (vagy legalábbis nem így, nevesítve) a KDNP parlamenti képviselőcsoportja, a frakció 2018 májusa óta kötött szerződéseinek listáján azért így is akadnak meglepő tételek, ahogy a megbízottak között volt és jelenlegi KDNP-s funkcionáriusok is. Az Országgyűlés Hivatalától az összes parlamenti frakció kiadásainak összesítését kikértük. A feldolgozott adatokból készülő sorozatunkat a kisebbik kormánypárttal kezdjük.

A jelenlegi parlamenti ciklus kezdete óta, vagyis valamivel több mint másfél év alatt 244 millió forintot költött a KDNP frakciója az Országgyűlés Hivatalától kapott működési keretből tanácsadásra, kommunikációra, rendezvényekre és a párt saját megjelenítésére – derült ki a képviselőcsoportok Országgyűlés Hivatalától kikért szerződéseiből. (A hivataltól az összes parlamenti frakció szerződéseit kikértük, ezek tapasztalatait cikksorozatban osztjuk meg a közeljövőben – a szerk.) A visszafogottnak nem mondható kiadásokkal a kisebbik kormánypárt ötvenmillió forinttal túltett a nagyobbikon, a Fideszen is – ami nem kis teljesítmény, ha figyelembe vesszük, hogy utóbbinak 116 képviselője van, a magát a választáson önállóan meg nem mérető kereszténydemokratáknak pedig durván hetedannyi, csak 17.

https://hvg.hu/itthon/20200204_KDNP_frakcio_szerzodesei_kiadasai_201819

Szépírók Társasága: A NAT alkalmatlan a diákok olvasóvá nevelésére

A Szépírók Társasága egyetértését fejezi ki a Magyartanárok Egyesületének a Nemzeti Alaptantervről szóló állásfoglalásával. Kifogásolja az avíttas szemléletet, a kortárs írók és a női alkotók hiányát.

„Mint a kortárs magyar irodalom alkotóit tömörítő szervezet tagjai, megdöbbenéssel olvastuk, hogy a jövő nemzedékek irodalmi ízlését, érzékenységét és műveltségét megalapozó tantervben nem kaptak helyet sem élő, sem a közelmúltban elhunyt, a magyar irodalom hazai és nemzetközi elismertetésében kiemelkedő szerepet játszó írók. Nem kapott benne helyet az egyetlen Nobel-díjas magyar író, Kertész Imre” – írja a Szépírók Társasága közleményében.

https://hvg.hu/kultura/20200204_Szepirok_Tarsasaga_A_NAT_alkalmatlan_a_diakok_olvasova_nevelesere

Dragomán György a NAT-ról: „Kár, hogy 2020-ban itt tartunk, ide jutottunk”

Most Dragomán György író fejtette ki véleményét a Facebookon a dokumentumról. Mint írja, szerinte az iskolának olvasó és gondolkodó és szabad embereket kell és kellene nevelni. „Olyanokat, akik szeretnek, akarnak és tudnak olvasni. Nem irodalomtörténetet és életrajzot és életműveket kellene tanítani, hanem jó és élvezetes szövegeket, elsősorban erőt adó élményt kellene adni és csak másodsorban lexikális tudást. Hagyni kellene a tanárokat és a diákokat olyan szövegeket választani, amelyek élvezhetőek és szerethetőek. Hogy mindenki megtalálhassa az irodalomban azt, ami segít és felemel.”

Dragomán úgy véli, ez a mostani NAT viszont száraz, unalmas, szinte taníthatatlan, nem személyre szabható, gyanakvó, poros és bizalmatlan. „Olyan mintha az lenne az célja, hogy mindenkit elijesszen az irodalomtól és az olvasástól. Aki írta, az nem tudja, és nem is akarja tudni, hogy mi a tanítás tempója, hogy milyen irdatlan nehezen lehet megszerettetni egy mai átlagos kamasszal az olvasást egyáltalán, és főleg a költészetet, és semmit se tud a mostani digitális és egyre digitálisabbá váló világról.”

https://hvg.hu/kultura/20200204_Dragoman_Gyorgy_a_NATrol_Kar_hogy_ketezerhuszban_itt_tartunk_ide_jutottunk

A Sajtóklubban megtalálták a megoldást: pofán kellett volna vágni, aki szerint Bayer Zsolt gyűlöletet kelt

A műsorban Niedermüller Péter híres fehér heteró-ügyi kijelentéséről és a Fidesz gyűlöletellenes tüntetéséről beszéltek, amikor felmerült, hogy a Helsinki Bizottság szerint a rendezvényen felszólaló „Bayer Zsolt évek óta rendszeresen gyűlöletet szít kisebbségi csoportokkal szemben”.

Ekkor Gajdics Ottó emelkedett szólásra, és azt mondta Bayernak:

„Ezt egyszer rád fogták, és most legyünk nagyon önkritikusak: mi is hibásak vagyunk, hogy nem akkor vágtuk pofán őket viszontválaszképpen, mert most már teljesen úgy kezelik ezt, mintha te valaha is bárki ellen gyűlöletet keltettél volna. Ez egyszerűen elképesztő!”

https://444.hu/2020/02/04/a-sajtoklubban-megtalaltak-a-megoldast-pofan-kellett-volna-vagni-aki-szerint-bayer-zsolt-gyuloletet-kelt?

A vuhani orvos figyelmeztette kollégáit egy új vírusra, aztán kopogtatott hozzá a rendőrség

Li Venliang, a Vuhani Központi Kórház szemésze még decemberben több olyan megbetegedésre lett figyelmes, amik a 2003-as SARS-vírusra emlékeztették. A megbetegedések forrásaként a Hunan halpiacot gyanították, a betegek karanténba kerültek.

December 30-án üzenetet küldött egy chatcsoportban kollégáinak, amiben figyelmeztette őket a vírusra, és azt tanácsolta, hogy viseljenek védőruhát a fertőzés elkerülése érdekében. Akkor még nem tudta, hogy ez egy újfajta koronavírus.

Négy nappal később a helyi Közbiztonsági Hivatal munkatársai keresték fel, és közölték vele, alá kell írnia egy dokumentumot, írja a BBC. Az irat arról szólt, hogy valótlan megjegyzéseket tett, és súlyosan megzavarta a társadalmi rendet.

„Figyelmeztetjük, ha tovább makacskodik, és folytatja az illegális tevékenységet, igazságszolgáltatás elé fogjuk állítani, megértette?” - áll a levélben, alatta pedig Dr. Li aláírása arról, hogy igen, megértette. Nem ő volt az egyetlen érintett, összesen nyolc ember ellen nyomozott a rendőrség rémhírterjesztés miatt.

https://444.hu/2020/02/04/a-vuhani-orvos-figyelmeztette-kollegait-egy-uj-virusra-aztan-kopogtatott-hozza-a-rendorseg

Gyöngyöspata-ügy: Bekameráznák a tantermeket, 12 évtől büntetnék a gyerekeket, jöhet az iskolarendészet

Hétfőn sajtótájékoztatót tartott Gyöngyöspatán Horváth László fideszes parlamenti képvselő és Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár. Előtte abban az általános iskolában jártak, ahol a másodfokú bírósági ítélet szerint éveken át, egészen 2017-ig elkülönítve oktatták a roma tanulókat, és nem biztosították számukra a megfelelő oktatást. Emiatt kártérítést ítéltek meg az érintetteknek

Horváth, akit nemrég miniszterelnöki megbízottnak is kineveztek, ezek után azzal kezdte, hogy „80 tanuló megy ma minden reggel az iskolába, ebből hét tanuló nem roma származású magyar, a többiek már mindannyian cigány tanulók. Ugyanakkor minden reggel 86 tanuló indul el más településre. Az a helyzet, hogy a többségi lakosság kivonult, kihátrált az iskolából.”

Szerinte ez azért történt, „mert a többségi társadalom úgy érezte, hogy nincs biztosítva a nyugodt tanulás és a mindennapok biztonsága”, ezért a cél, hogy visszatérjenek. Horváth szerint ehhez először ki kell vezetni az iskolából az erőszakot, itt utalt a néhány napja nyilvánosságra került nagykátai esetre is. Azt mondta, a többségi társadalom „néhány esetben a rossz és erőltetett integráció” miatt hagyja el az iskolát.

https://444.hu/2020/02/03/gyongyospata-ugy-bekameraznak-a-tantermeket-12-evtol-buntetnek-a-gyerekeket-johet-az-iskolarendeszet

 Szegvári Katalin

 

 

 

 

 

 

 

Összeomlott az informatikai rendszer, még mindig nem tudni, ki nyerte az iowai demokrata előválasztást

Bár a Demokrata Párt elnökjelöltsége szempontjából az iowai jelölőgyűléseken – az állam alacsony lakosságszáma miatt – csupán nagyon kevés, összesen 41 darab pártdelegált sorsa dől el, a majd’ fél éves előválasztási folyamat első állomásaképp mégis nagyobb a jelentősége. A fél USA ugyanis fő műsoridőben nézi az első eredményeket, és ez a további előválasztások eredményeire is kihatással lehet.

Most azonban ez a felhajtó erő elveszhet, az eredmények összesítésére szolgáló telefonos alkalmazás ugyanis nem működik, így még most sem lehet tudni, ki nyerte ezt a meccset.

Közép-európai idő szerint kedd hajnalban, olyan 4 óra körülre már összesíteni kellett volna az eredményeket, ám ez mostanáig nem történt meg.

Frissítés 7:20 – Az iowai demokrata párt hivatalnokai a CNN-nek arról beszéltek, eredményekre már csak helyi idő szerint „valamikor kedden” számíthat a nagyközönség. Ez azt jelenti, hogy közép-európai idő szerint legkorábban kedd délután tudhatjuk meg, hogyan teljesítettek a demokrata jelöltek ebben az államban.

https://merce.hu/2020/02/04/osszeomlott-az-informatikai-rendszer-meg-mindig-nem-tudni-ki-nyerte-az-iowai-demokrata-elovalasztast/

Orbán lengyel hívei

Milyen háttere van Varsóban a kormányzó jobboldalnak, miért támadhat Jaroslaw Kaczynski a bíróságokra, s miért nem eredményes eléggé a baloldal – erről kérdeztük Slawomir Sierakowski baloldali elemzőt, a varsói Krytyka Polityczna főszerkesztőjét.

https://nepszava.hu/3065814_orban-lengyel-hivei

Kiderült, Orbán hogyan tartja számon a roma egyetemistákat

A miniszterelnök egy interjúban beszélt a tíz év alatt duplájára növekvő cigány hallgatói létszámban. Felmerült a kérdés: egyáltalán honnan tudhat ilyen adatokról.

 “A romák száma a felsőoktatásban 2010 óta megkétszereződött” - mondta Orbán Viktor még egy január 17-i rádióinterjúban. A hír magában biztatónak tűnik, Szél Bernadettnek azonban eszébe jutott, hogy a miniszterelnök honnan, milyen statisztikai adatok alapján tartja számon a cigány hallgatók nemzetiségét – tekintve, hogy ilyen érzékeny adatot egyetlen egyetem, főiskola sem gyűjthet.

A képviselőnő írásbeli kérdést intézett a miniszterelnökhöz, amire – hogy, hogy nem – Pintér Sándor belügyminiszter válaszolt. Pintér szerint a bővülés főként a roma szakkollégiumoknak köszönhető, amik hátrányos helyzetű, elsősorban cigány hallgatóknak nyújtanak támogatást tanulmányaikhoz. A szakkollégiumok négy nagyvárosban, 53 fő támogatásával indultak el a 2011/2012-es tanévben, a kollégiumok száma pedig tavaly már 11-re nőtt. Így már évente 100 hallgatót segíthetnek, idén pedig 327 hallgató tanul ilyen háttértámogatással - sorolta a belügyminiszter, aki szerint ez is jó példa az állam, az egyházak és az egyetemek harmonikus közös munkájára.

https://nepszava.hu/3065926_kiderult-orban-hogyan-tartja-szamon-a-roma-egyetemistakat

A spanyol tengerparton vett ingatlant a kispesti vagyonkezelő igazgatója

A spanyolországi Playa Flamencán vásárolt egy 75 nm-es apartmant a hozzá tartozó 53 nm-es kerttel Kránitz Krisztián, a kispesti önkormányzat vagyonkezelő cégének igazgatója. Az igazgató 2018 októberében vásárolta az ingatlant, a Momentum pedig megtalálta a házat és a tulajdoni lapot is, rajta "Don Krisztián Kránitz" nevével. Minderről az RTL Klub híradója számolt be hétfő este.

A lakás nem szerepel Kránitz utolsó, 2018-as vagyonnyilatkozatában. Arról, hogy az előző ciklusban az MSZP önkormányzati képviselőjeként aktív Kránitz spanyolországi ingatlant vett, elsőként a Magyar Nemzet számolt be 2019 őszén.

Kránitz neve korrupciós üzelmekkel kapcsolatban többször is elhangzik a hangfelvételeken, melyeket az őszi önkormányzati választási kampány során a Hír TV és a Magyar Nemzet publikált. A felvételeken a lapok szerint az MSZP-ből azóta kizárt Lackner Csaba beszél a kerületi korrupciós ügyekről, és arról, hogy Kránitznak jelentős összegeket osztottak vissza a kerületi közberuházásokból. Lackner tagadta, hogy ő szerepelne a hangfelvételen, Kránitz pedig rágalomnak minősítette a korrupcióvádat.

 

https://index.hu/belfold/2020/02/03/spanyol_ingatlan_kranitz_krisztian_korrupcio/

 

“Nem tanítok fasiszta írót” – tiltakoznak a tanárok

Akciót indított a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a Facebookon a péntek éjjel a Magyar Közlönyben sunyiban megjelent Nemzeti Alaptanterv ellen.
Csak egy fotót kérnek egy rövid üzenettel, fél nap alatt már elárasztották a a képekkel a pedagógusok a szakszervezet Facebook-falát.

Tiltakozz a NAT ellen, és küldj róla fotót, írd hozzá #nonat

A képre kattitnva lehet megtaláni a tilatkozó képeket:

http://muon.hu/nem-tanitok-fasiszta-irot-tiltakoznak-a-tanarok

 

Czeglédy-ügy: „Nekem a fizetésemért az volt a dolgom, hogy aláírjak”

Hatályon kívül helyezték a makói perben Czeglédy Csaba ellen valló vádlott börtönbüntetését – a Szegedi Ítélőtábla azért döntött az ítélet hatályon kívül helyezése és az új eljárás mellett, hogy egységesíteni lehessen a vádlott büntetőügyét a Czeglédy-perrel.

 

https://hvg.hu/gazdasag/20200204_Hatalyon_kivul_helyeztek_a_makoi_perben_Czegledy_Csaba_ellen_vallo_vadlott_bortonbunteteset

 

WHO: A koronavírus-járványt kontroll alatt lehet tartani

A kórokozóról közben annyi ál- és rémhír jelenik meg, mint másról eddig soha.

Ha megteszik a megfelelő erőfeszítéseket az új koronavírus gócpontja környékén Kínában, akkor a fertőzés terjedése más térségekben minimális mértékű és lassú lesz – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szerint a járványt ellenőrzés alatt lehet tartani.

https://hvg.hu/tudomany/20200204_who_egeszsegugyi_vilagszervezet_koronavirus_terjedese_2019_ncov

 

Soros-ügyvédek a börtönbizniszben

Több roma férfi azt állítja, átverték, a megítélt kártérítésnek végül csak a töredékét kapták meg

Magyar Hírlap

Leginkább a Soros-hálózathoz is köthető ügyvédek kaszáltak a börtönbizniszen, amelynek véget akar vetni a kormány – ez derül ki az Origo.hu által megszerzett adatokból. Az egyik nagy nyertes, a CEU volt diákja a Facebookon háborog a kifizetések leállítása miatt.

 

Eközben a Hír TV-nek több roma férfi is azt mondta, a nekik megítélt kártérítésnek csak töredékéhez jutottak hozzá, szerintük az ügyvédek átverték őket. Egyikük azt állítja, szabadulása után hárommillió forintot kapott volna kártérítésként, ügyvédjével húsz százalék sikerdíjban állapodtak meg, ennek ellenére a 2,4 millió forint helyett mindössze 1,8 milliót kapott kézhez.

 

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200204-soros-ugyvedek-a-bortonbizniszben

 

Minőségi és érdemi javulást nyújthat a módosított Nemzeti alaptanterv

Magyar Hírlap

Egyetért a Kárpát-medencei Magyartanárok Kulturális Egyesülete (KMKE) a módosított Nemzeti alaptantervvel (Nat), mert az szerintük minőségi és érdemi javulást hozhat a magyar nyelv és irodalom tanításában.

 

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200204-minosegi-es-erdemi-javulast-nyujthat-a-modositott-nemzeti-alaptanterv

Róma és Brüsszel

A Fidesz tagságának ügye valójában szimbolikus kérdés, a Néppártban pont úgy nem tudnak határozni vele kapcsolatban, ahogy saját útjukat sem képesek meghatározni

Őry Mariann Magyar Hírlap

Az erős Európa, a szubszidiaritás, a decentralizáció és a verseny ösztönzése, a katolikus szociális doktrína, a liberális ideológia terjesztésével szembeni fellépés mind zene a magyarok füleinek – írta a minap Orbán Viktor kormányfő, válaszul volt szlovák kollégájának, Mikulás Dzurindának, aki jelenleg az Európai Néppárt agytrösztjét, a Wilfried Martens Központot vezeti. A szlovák politikus múlt heti nyílt levelének lényege, hogy szerinte a Néppárt nem annyira reménytelen a fenti értékeket követő pártok számára, igenis élénk vita folyik, amiben jobb a családon belül részt venni, mintsem kívülről szemlélni. Dzurinda üzenete is világos: nem szeretné, hogy Orbán Viktor és a Fidesz a Néppárttól jobbra álló erőkkel folytassa az útját.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200204-roma-es-brusszel

Az ügyvédeket támadja a Kormányzat

Az Egyenes Beszéd vendége Visontai Csongor ügyvéd.

http://www.atv.hu/videok/video-20200203-az-ugyvedeket-tamadja-a-kormanyzat

Így lett Mészáros Lőrinc közvetítésével ingatlanmogul Tiborcz István

2019-ben még inkább a saját lábára állt a miniszterelnök veje: az üzletember útját állami segítség, állami hitel és Mészáros Lőrinc egyengette.

Hatalmas ingatlanvagyon vándorolt a miniszterelnök barátjától, Mészáros Lőrinctől a miniszterelnök vejéig, Tiborcz Istvánig. Ezen a piacon először 2017-ben került a fókuszba Orbán Ráhel férje: akkor vállalta fel, hogy ő áll az először a turai Schossberger-kastély megvásárlása miatt reflektorfénybe került BDPST Zrt. mögött, amelyben mára minősített többséget szerzett. Bár kevesebb mint három év telt el a BDPST repülőrajtja óta, a cég mára sokmilliárdos ingatlanportfólióval rendelkezik, a Forbes pedig a legértékesebb magyar vállalatok között jegyzi.

Tiborcz nem elégszik meg ezzel, nagy erőkkel duzzasztja ingatlanfejlesztő-érdekeltségeit. Útját hatalmas állami hitelek és egy olyan üzletember egyengeti, aki vagyona jelentős részét az államtól kapott munkákkal szerezte. Az egyik legnagyobb lökést az Appeninn Nyrt. kisebbségi tulajdonrészének megszerzése jelentette, ami nagyon leegyszerűsítve úgy foglalható össze, hogy Mészáros Lőrinctől vagyonelemek kerültek Tiborcz Istvánhoz.

https://24.hu/fn/gazdasag/2020/02/04/tiborcz-istvan-appeninn/

„Nem a Fidesznek tettem szívességet” – Lovasi András kormányról és ellenzékről

„Ehhez az ellenzékhez én nem vagyok lojális” – mondja Lovasi András a Válasz Online-nak nem sokkal azután, hogy szerepelt a győri fideszes polgármester, Dézsi Csaba András kampányvideójában. A Kiscsillag frontembere elárulja, hogy került oda, s azt is, mi baja a be- és lejáratott ellenzékkel. Lovasi továbbra sem fideszes, de elmagyarázza, szerinte miért vannak csöndben a kormányt a hátuk közepére kívánó popzenészek. Igen, „a pénz miatt ”. Nagy, közéleti interjú. Bónusz: részlet Lovasiék új lemezéről!

Lovasi: Hogy Bayer Zsolt szónokol a gyűlölet ellen, az már tényleg az utolsó időket idéző apokaliptikus kép, amelyben minden összekeveredik és semminek sincsen értelme

https://www.valaszonline.hu/2020/02/04/lovasi-andras-kiscsillag-interju-ellenzek-gyor

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.