2020, február 4 - 07:36 Sajtószemle

Külön kongresszust rendez a Fidesz miatt a Néppárt

Eldőlt, hogy a magyar kormánypárt felfüggesztését meghosszabbítják, az alapértékeket viszont jobban meghatározzák.

Határozatlan időre marad a Fidesz európai néppárti felfüggesztése, jövőre pedig külön kongresszust tartanak a témáról – döntött az Európai Néppárt választmánya. Aura Salla, a finn Nemzeti Koalíció pártjának elnöke a Twitteren azt írta: a küldöttek többsége a felfüggesztés meghosszabbítása mellett áll. (A finn párt az elsők között kezdeményezte a Fidesz kizárását.)

https://hvg.hu/itthon/20200203_kongresszus_Fidesz_Europai_Neppart

Így építették fel rekordsebesen a vuhani kórházat a koronavírus betegeinek videó

A kínai hatóságok szerint az építkezés január 24-én kezdődött, a kórház a mai napon, február 3-án már nyitva áll - írja a BBC.

https://www.bbc.com/news/av/world-asia-china-51348297/coronavirus10-days-of-hospital-building-in-60-seconds?

A Történelemtanárok Egylete állásfoglalása az új Nemzeti Alaptanterv 2020. január 31-én megjelent szövegéről

https://tte.hu/a-tortenelemtanarok-egylete-allasfoglalasa-az-uj-nemzeti-alaptanterv-2020-januar-31-en-megjelent-szovegerol

Vidnyánszky szerint Soros rendelhette meg a színházi tüntetést

oroshoz fordulni óriási hiba, mert azt hiszem, nem tévedek, ha azt gondolom: Soros úgy ad pénzt, hogy azért kér valamit cserébe. Például azt, hogy tüntetést szervezzenek

– nyilatkozta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a kormánybarát Magyar Teátrumi Társaság alapító-vezetője a Népszavának adott interjújában arra a támogatásra utalva, amelyet a Soros Alapítvány adott az állam által nem támogatott, a túlélésért küzdő színházi társulatoknak és más, nehéz helyzetben lévő kulturális szervezeteknek. Vidnyánszky szerint Soros „a támogatottakat saját politikai játszmájának a szereplőivé tette”, és az így kiosztott pénzek mértékével csökkenteni kellene „az érintett intézmények állami támogatását, és azt a pénzt adjuk oda másoknak”.

 

https://index.hu/kultur/2020/02/03/vidnyanszky_szerint_soros_rendelhette_meg_a_szinhazi_tuntetest/

 

ÉLET ÉS IRODALOM

Varga-Sabján László

A kezdetekről

Pozsgay Imre a Fidesz megalakulása előtt fél évvel, 1987 őszén Lakitelken az MDF létrejötténél bábáskodott. Aczél György pedig, aki az előző évtizedekben a „kádári közép” meghatározó reformpolitikusa volt, szintén nem a történelem fősodrán kívül alakította a politikát.

Ha valaki, Aczél György  tudta, hogy a politikai pluralizmus irányába fejlődnek a dolgok, és ő, aki az előző évtizedben az állami ifjúságpolitika irányítója volt, a pluralizmust – nem véletlenül – az ifjúság körében akarta elkezdeni.

Mivel a KISZ Pozsgay-„párti” volt, Aczél egy alternatív ifjúsági szervezet létrehozásán fáradozott.

Ebben jó segítőre talált Stumpf Istvánban, a Bibó Kollégium igazgatójában, aki egyébként Horváth István belügyminiszternek és korábbi MSZMP KB-titkárnak volt a veje.

Stumpf, akit Orbán Viktor még az elmúlt hetekben is igazgatójaként tisztelt, az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere, az elmúlt kilenc évben pedig alkotmánybíró volt.

Ennyi kitérő után térjünk vissza a történelem hátsó szobájába.

1988. március 30-án, a Fidesz születésének napján este, Aczél György lányának Pozsonyi úti lakásán, Kéri Lászlóval és a házigazdával, Aczél vejével vártuk a híreket a Fidesz alakuló gyűléséről.

https://www.es.hu/cikk/2020-01-31/varga-sabjan-laszlo/a-kezdetekrol.html

A Fidesznek a nagykátai tanártámadásról is Gyöngyöspata jut eszébe – ahol tavaly egy vezető vágott falhoz egy diákot

„Elfogadhatatlannak és felháborítónak tartom a nagykátai iskolában történt tanárbántalmazást, ezért arra kérem a minisztériumot és a kormányt, vizsgálják meg, mit lehet tenni az ilyen jelenségekkel szemben” – nyilatkozta nagy lendülettel Czerván György, a térség fideszes országgyűlési képviselője az MTI-nek tegnap.

De nem állt meg itt: hozzátette azt is, minderre azért kéri az illetékes minisztérium és a kormány vizsgálatát, mert nagyon hasonlóakról számoltak be gyöngyöspatai pedagógusok, akiket – elmondásuk szerint – szóban és fizikailag is bántalmaztak roma diákok.

És akkor itt álljunk is meg egy pillanatra.

Csakhogy a helyzet az, hogy tavaly valóban volt tankerületi vizsgálat egy oktatási intézményben Gyöngyöspatán.

Ami testi bántalmazás miatt indult az egyik vezető ellen, aki olyan erővel nyomott egy 12 éves tanulót a falhoz, hogy zúzódások keletkeztek a testén.

https://merce.hu/2020/02/03/a-fidesznek-a-nagykatai-tanartamadasrol-is-gyongyospata-jut-eszebe-ahol-tavaly-egy-vezeto-vagott-falhoz-egy-diakot/

„Mélyebb és aljasabb szándék húzódik mögötte”: Ujhelyi István kiszúrt egy apró változást az új NAT-ban

Kevesen vették észre, de az újonnan kihirdetett Nemzeti Alaptantervben a fideszes kormányzat szépen fű alatt kivette az állampolgárság- és demokrácia nevelés preambulumából a „kritikai gondolkodás” szükségességét, helyére pedig a „mérlegelő gondolkodást” tette – szúrta ki Ujhelyi István szocialista EP-képviselő.

A megváltoztatott mondat tehát így szól:

„A részvétel a közügyekben megkívánja a kreatív, önálló mérlegelő gondolkodás, az elemzőképesség és a vitakultúra fejlesztését.”

Arra Ujhelyi is felhívja Facebook-posztjában a figyelmet, hogy a változtatás elég aprónak tűnhet, de véleménye szerint „mélyebb és aljasabb szándék húzódik mögötte”.

Ujhelyi úgy fogalmazott:

„Lefordíthatnánk úgy is: ne kritizálj, inkább mérlegelj, hogy megéri-e szembefordulnod a hatalommal. A Fidesz ezzel is üzent a tanároknak, diákoknak, a fiatal magyaroknak.”

A teljes poszt itt olvasható:

https://merce.hu/2020/02/03/melyebb-es-aljasabb-szandek-huzodik-mogotte-ujhelyi-istvan-kiszurt-egy-apro-valtozast-az-uj-nat-ban/

Az új alaptantervben Mussolini csodálója kiütötte Móriczot, Örkényt és Kertészt

A Horthy-kort reprezentáló, az olasz diktátort az egekig magasztaló Herczeg Ferenc lett az egyik legfontosabb író az új nemzeti alaptantervben.

Nyáry Krisztián a Facebookon hívta fel a figyelmet az irodalomtörténet átalakítására az alaptantervben. Mint írja:

Herczeg Ferenc nem volt rossz író – s ahhoz képest, hogy középiskolás korában tanult meg magyarul, kifejezetten jó író volt. Több művét, például a Gyurkovics-lányokat, kedvtelve olvastam. De tegnaptól jogszabályba foglaltan – Jókai és Mikszáth mellett – ő az egyike a három legnagyobb magyar prózaírónak. A középiskolai tanterv szerint fontosabb, mint Móricz Zsigmond, Krúdy Gyula vagy Örkény István. A kedvéért kikerült a középiskolai oktatásból Ottlik Géza, Németh László és Kertész Imre.

http://www.zonaporkolt.com/hirek/az-uj-alaptantervben-mussolini-csodaloja-kiutotte-moriczot-orkenyt-es-kerteszt

Orbán válaszolt Dzurindának: találkozunk az Akropolisznál!

Elfogadta néppárti társának, az egykori szlovák miniszterelnöknek meghívását az EPP tavaszi, athéni konferenciájára.

Visszafogott kritikát fogalmazott meg Mikuláš Dzurinda korábbi szlovák miniszterelnök, a Wilfried Martens Európai Tanulmányok Központja elnöke Orbán Viktornak. Dzurinda a Népszavában pénteken megjelent nyílt levelében többek közt arról írt, Orbán alábecsüli az Európai Néppártban (EPP) folyó érték-vitát. Azt is szóvá tette, hogy a nemzeti konzervativizmus jelszavai nem lesznek elegek Orbánnak, hogy a jövő heti római konferencián megoldásokat találjon olyan kérdésekre, mint a migráció és az éghajlatváltozás. Dzurinda ezért meghívta a magyar miniszterelnököt alapítványának áprilisi konferenciájára, ahol, mint fogalmazott, a kereszténydemokrácia alapkövére és az EPP elveire építő válaszokat keresnek.

Orbán vasárnap ugyancsak nyílt levélben válaszolt, amit Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Twitter-oldalán tett közzé. Alább - Dzurinda leveléhez hasonlóan - a levél teljes fordítását közöljük:

https://nepszava.hu/3065706_orban-valaszolt-dzurindanak-talalkozunk-az-akropolisznal

Akropolisz-meghívás: Fideszesek szerint a Dzurinda-levél néppárti gesztus Orbán felé

Ma Orbán Viktornak fontos brüsszeli megbeszélései lesznek von der Leyennel és Charles Michellel (az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökével). De a miniszterelnök nem lesz ott az Európai Néppárt ma kezdődő brüsszeli kétnapos politikai gyűlésén. A Fidesz felfüggesztése miatt nem is lehet - így nem fogja hallani Donald Tusk beszédét sem, holott a Néppárt elnöke egy Twitter-üzenetében már jelezte, hogy most fogja elmondani a személyes véleményét a Fideszről - a “három bölcs” jelentése alapján. Tusk már korábban posztolta, hogy elkészült az ominózus jelentés. Fideszes politikusok - Novák Katalin Fidesz-alelnök, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és mások - azonban kétségbe vonják, hogy létezik-e egyáltalán az írásos jelentés, illetve szerintük gyanús, hogy azt nem is a “bölcsek” írták.

Azt fideszes és kormányzati forrásaink is állítják: nem húzódhat újabb egy évig a Fidesz felfüggesztésének az ügye. Ezzel kapcsolatban arra hívták fel a figyelmet, hogy március 2-án újabb politikai gyűlése lesz a Néppártnak, ott már napirenden lehet a Fidesz felfüggesztésének a kérdése.

Másrészt, Mikulás Dzurinda, a Néppárt melletti agytröszt, a Wilfried Martens Európai Tanulmányok Központja elnöke, Szlovákia miniszterelnöke nyílt levélben hívta meg Orbán Viktort április 2-ára Athénba, ahol Micotákisz miniszterelnök és Szkínász EU-biztos és sokan mások is ott lesznek. S mint Dzurinda írta, valódi, fajsúlyos válaszokat igyekeznek találni a tömeges bevándorlás kérdésére. Olyan megoldásokat, amely a kereszténydemokrácia alapkövére épít és az igazi EPP elveken alapul.

Orbán Viktor válaszában azt írta: "Ismered a véleményemet, miszerint Európa eszménye három dombról származik: az Akropoliszról, a Capitoliumról és a Golgotáról. Képzelheted hát örömömet, amelyet meghívásod okozott" - fogalmazott a miniszterelnök hozzátéve: "milyen kár, hogy pártunk, a Fidesz a keresztény értékek konzekvens képviselete érdekében arra kényszerült, hogy fölfüggessze a néppárti tagságát. Nem tudom, hogy ilyen körülmények között szabad-e Neked meghívnod engem Athénba. Ha igen, számíthatsz rám. Viszlát az Akropoliszon!"

Áprilisra valószínűleg Orbán Viktor túl lesz már a Tuskkal folytatott megbeszélésen is. Most fideszes forrásaink úgy látják: Dzurinda levele a Fidesz felé tett néppárti gesztus. Szerintük nyárra biztosan eldől, hol lesz a Fidesz jövője.

 

http://www.atv.hu/belfold/20200203-akropolisz-meghivas-fideszesek-szerint-a-dzurinda-level-nepparti-gesztus-orban-fele

 

Orbánnak a Brexit bebizonyította, hogy az EU-n kívül is van élet

Azt is megállapította, hogy Brüsszel elrontotta a gazdaságpolitikát.

Még messze vannak egymástól az álláspontok az Európai Unió következő többéves költségvetését illetően - mondta Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak a Kohézió Barátai csoport kormányfői szintű ülését követően, szombaton a portugáliai Beja városában. A kormányfő kiemelte: az elmúlt években az európai gazdaságpolitikát Brüsszelben "elrontották", és ennek hamarosan látni fogjuk a nyilvánvaló következményeit. Már arra lehet számítani, hogy ebben az évben az eurózóna "biztosan elveszíti a növekedési képességét, vagyis megáll" - vélekedett. Hozzátette: de az övezeten kívül is - Közép-Európát is ideértve - lehetnek hatásai a korábbi rossz gazdaságpolitikának. Közölte: bár Magyarország megtette, a legtöbb ország nem csökkentette az adókat, nem támogatta a versenyt és olyan védelmi intézkedéseket vezetett be, amelyek rosszak voltak a gazdaságnak. Összességében az európai gazdaság versenyképessége "világméretekben csökkent, és ennek meg kell fizetni az árát" - hangsúlyozta.      

 

https://nepszava.hu/3065683_orbannak-a-brexit-bebizonyitotta-hogy-az-eu-n-kivul-is-van-elet

A kiéheztetés kultúrája - interjú Klaniczay Gáborral, a CEU professzorával

A kormánynak el kellene gondolkodnia, hogy ha Magyarország érdekeit kívánja képviselni, akkor miként tud elszámolni az MTA erőszakos átszervezésével, a kultúra autonómiáját szisztematikusan felszámoló törekvésekkel. Ezt mondta lapunknak adott interjújában Klaniczay Gábor történész, a CEU professzora, a Háttal Európának című tanulmánykötet egyik szerzője.

https://nepszava.hu/3065483_a-kieheztetes-kulturaja-interju-klaniczay-gaborral-a-ceu-professzoraval

Márton László Viktor virtuális világa

Ne arra figyeljenek, amit mondok, hanem arra amit csinálok - ajánlotta vagy tíz éve a Budapestre akkreditált diplomatáknak Orbán Viktor. A miniszterelnök bizonyára úgy vélte, keveset kockázat, ha beismeri, hogy szavai és tettei nem mindig állnak összhangban. A külföldiek nem tudhatták, a magyarok pedig nem emlékeztek arra, hogy a vallomással is felérő mondás eredetijével Rodolfo vezette be mutatványait és így hangzott: "Ne a számat nézzék, hanem a kezeimet, mert csalok". A hajdani bűvész cirkuszok porondján, éjjeli mulatókban gyakorolta mesterségét. Nem sejthette, hogy riválisa nagyobb színpadhoz és mérhetetlenül több nézőhöz jut. Rodolfo sikerének titka az volt, hogy az előadás végén, hatalmas tapsot aratva visszaadta az elcsent tárgyakat. Orbán számának még nincs vége, a nézők zsebéből a bűvész zsebébe vándorolt holmi sorsa bizonytalan. Az alábbiakban bemutatom hogyan alakult ki Orbán virtuális (néha alternatívnak is nevezett) világa, mit tartalmaz és alkotója mire használja. 

https://nepszava.hu/3065573_viktor-virtualis-vilaga

A bécsi magyar nagykövet is Orbán védelmére sietett

Der Standard szerint, a kormányszóvivő után a bécsi magyar nagykövet is kifogásolta az osztrák köztévé nemrégiben sugárzott szatirikus műsorát, amely a magyarországi sajtó monopolizálását pellengérezte ki – írja a cikket szemléző Népszava.

Nagy Andor – a hivatalos kormányzati álláspontnak megfelelően – azt bizonygatta az osztrák fővárosban, a Diplomáciai Akadémián tartott előadáson, hogy nálunk nincs veszélyben a média szabadsága. a szigorú migrációs politika pedig a polgárok érdekéből következik. A fórum témája az volt, problémásnak számít-e Magyarország a jogállam szempontjából, vagy netán új állammodellről van szó. A diplomata úgy válaszolt, hogy nálunk stabil a demokrácia. Viszont rákérdezett, hogy mi is az a jogállamiság, és miért csak a magyarok, illetve a lengyelek kapcsán vetődik fel. Majd gyorsan meg is válaszolta, hogy itt egy politikai fegyverről van szó, amelyet célzatosan vetnek be Budapest, illetve Varsó ellen.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-becsi-magyar-nagykovet-is-orban-vedelmere-sietett/359644

Rogán eltűnt a Facebookról

A propagandaminiszter karácsonyi képe nélkül sokáig elképzelhetetlen volt az ünnep. Ilyen képpel utoljára 2016-ban jelentkezett a politikus, azóta nem használta a közösségi médiát. 

Rogán Antal bulvár-szereplései nélkül sokáig elképzelhetetlen volt a magyar nyilvánosság. Szinte a Blikk kamerái előtt kérte feleségül Gaál Ceciliát, valoság-show-ban szerepelt, de még egy szappanoperába is bekukucskált a lassan exfeleségével egy szereplés erejéig.

A 2014-es országgyűlési kampány után már annyira nem ambícionálta a bulváros megjelenéseket, mert ekkor fordult visszájára addig a nyilvánosság előtt élt luxus életmódja.

https://hirklikk.hu/kozelet/rogan-eltnt-a-facebookrol/359688

Bárándy Péter: a mai rendszer a megalkuvást honorálja (1.)

„Polt Péter egy jó rendszerben jó ügyész lenne. De mert gyönge ember, ezért aláveti magát a hatalmi követeléseknek, és ennek megfelelően, az ügyészi hivatását, vezető pozícióját arra használja fel, hogy a hatalmat szolgálja, és nem arra, hogy a legfontosabb bűnüldöző szerv funkcionális működését biztosítsa. Ez rendszerhiba” – nyilatkozta Bárándy Péter ügyvéd, volt igazságügy miniszter a Hírklikknek. Azt is elmondta, hogy Orbán Viktort soha nem látta pozitív szerepet játszani, mindig a hatalom megszerzésére, vagy megtartására koncentrált.

https://hirklikk.hu/kozelet/barandy-peter-a-mai-rendszer-a-megalkuvast-honoralja-1/359600

Heteken át titkolták a koronavírust

Kína sok nemzetközi dicséretet kapott a koronavírus-pánik közepette, hogy felhagyva régi szokásával, nem a rezsim tekintélyét és a titkolózást helyezte előtérbe, hanem a közérdeket, és mindenről beszámolt a nemzetközi nyilvánosságnak. A dologgal egyetlen gond van a New York Times tényfeltáró cikke szerint:

 

HOGY NEM IGAZ.

A jelek szerint ugyanis Kína addig tolta a klasszikus eltussolást, amíg csak lehetett, és keményen megdorgálta azokat, akik megpróbálták megkondítani a vészharangot. 

SZAKÉRTŐK SZERINT EZZEL LÉNYEGÉBEN MÁR TAVALY ÉV VÉGÉN, IDÉN ÉV ELEJÉN DUGÁBA DŐLT ANNAK AZ ESÉLYE, HOGY KONTROLL ALATT SIKERÜL TARTANI A VÍRUST.

 

December: az első jelek

Egy kínai orvos, Li Ven-liang december 30-án egy közös csetszobában hívta fel ismerősei figyelmét, akikkel együtt járt az orvosira, hogy hét ember egy rejtélyes vírus tüneteivel karanténban van a kórházában.

 

https://index.hu/techtud/2020/02/02/new_york_times_egy_honapon_at_titkoltak_a_koronavirust/

 

Civil kör: Tartsuk magunkat a saját értékrendszerünkhöz

HÍR TV

Illegális határátlépés Röszkénél, Fideszes győzelem Győrben, tisztújítás a Jobbiknál, és dagadó botrány a Térey-ösztöndíj kapcsán. Többek között ezekről a témákról beszélgetett Szabó Anett vendégeivel Simon János politológussal, Trombitós Kristóf publicistával, Szakács Árpád újságíróval és Hidvégi Áron jogász-közgazdásszal a Hír TV Civil kör című műsorában.

https://magyarnemzet.hu/belfold/civil-kor-tartsuk-magunkat-a-sajat-ertekrendszerunkhoz-7737962/

 

Irigykedve nézek utánuk

Bayer Zsolt Magyar Nemzet

Január 31-e óta ismét van értelme II. Harold király poétikus halálának, ott, a hastingsi csatamezőn, miképpen normann nyíllal átfúrt szemével tovább lovagol, s vezeti harcosait Vilmos ellen. Így lovagolt a jó király sok-sok kamasz képzeletében, és felidéződik Robin of Locksley históriájában is, „mindig célba talál az angol nyíl” – mondja Robin, „akár a hastingsi csatamezőn?” – veti oda gúnyosan a nottinghami főbíró, a többit már tudjuk. Ha az angolok még egy darabig maradnak, ez az egész história végképp átköltözött volna a lelkekből a bayeux-i kárpitra, miképpen a lelkek is átköltöznek mind a Facebookra.

De talán most újra lesz értelme mindennek, talán feléled a sherwoodi erdő.

Nézlek benneteket, angolok, irigykedve bámulom távozó hátatok, és mondom újra: ha sziget lennénk, és nagyhatalom, sőt atomhatalom, a splendid isolation örökösei, a második világháború győztesei, valamint az Egyesült Államok első számú partnerei, akkor mi is távozhatnánk, és nem kellene tovább részt vennünk – Farage szép szavával – ebben az „egész rothadt projektben”.

 

És édes Istenem! Vajon ki lesz a következő?

 

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/irigykedve-nezek-utanuk-7735754/

 

Kásler Miklós: A módosított Nat biztos alapot nyújt az elhelyezkedésre

MTI Magyar Nemzet

A módosított Nemzeti Alaptanterv (Nat) ismeretanyaga mindenki számára elsajátítható és elsajátítandó, biztos alapot nyújt az elhelyezkedésre az élet bármely területén – közölte az emberi erőforrások minisztere hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Kásler Miklós azt mondta, hogy a módosításra azért volt szükség, mert a jelenleg hatályban lévő Nat néhány része elavult.

A módosításnak köszönhetően a jövő generációi értékorientált, európai magyar értékeket felmutató tananyagra támaszkodva léphetnek ki az életbe, az életkoruknak megfelelő tartalommal rendelkező tantárgyakat pedig a legkorszerűbb módszerekkel tanulhatják – hangsúlyozta a miniszter.

https://magyarnemzet.hu/belfold/kasler-miklos-a-modositott-nat-biztos-alapot-nyujt-az-elhelyezkedesre-az-elet-barmely-teruleten-7738130/

 

A szolgálólány meséje: ezt gondolják a magyartanárok az új NAT-ról

Nemzetinek sem nevezhető az új alaptanterv, ami rideg, gyerekellenes, és a politika szolgálólányává teszi az irodalmat – figyelmeztetnek a pedagógusok.

 

https://nepszava.hu/3065793_a-szolgalolany-meseje-ezt-gondoljak-a-magyartanarok-az-uj-nat-rol

 

Tuzson Bence: A déli határon mintegy százezer migráns gyűlt fel

MTI Magyar Nemzet

A déli határ mentén mintegy százezer migráns gyűlt fel, veszélyeztetve a magyar határt – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Tuzson Bence azt mondta, hogy januárban 3400-an próbáltak meg átjönni a magyar határon, a múlt keddi röszkei áttörési kísérlet viszont bebizonyította, hogy a magyar határzár – mind a jogi, mind a fizikai és az élőerős – jól működik.

A határvédelem alapja az éberség, ezért a határ menti élőerők megduplázása mellett helikopterrel is folyamatosan figyelik a határokat – hangsúlyozta.

https://magyarnemzet.hu/belfold/tuzson-bence-a-deli-hataron-mintegy-szazezer-migrans-gyult-fel-7738583/

 

A börtönbiznisz egyik legnagyobb nyertese a Facebookon dühöng, mert a kormány leállította a bűnözők kártérítéseit

ORIGO

Több mint félmilliárd forinttal részesedett a bűnözőknek ítélt kártérítési pénzekből Fahidi Gergely ügyvéd, ahogy azt megírtuk, ez a negyedik legmagasabb összeg. Fahidi Gergely saját Facebook-oldalának tanúsága szerint Soros egyetemén, a CEU-n végzett, dolgozott a Soros-szervezet Helsinki Bizottságnak, és írt a Soroshoz szintén köthető balliberális hvg-nek. Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy miután a kormány megálljt parancsolt a börtönbiznisznek, Fahidi a Facebookon támadt a kormányra. Nem meglepő, a börtönbiznisz egyik legfőbb haszonélvezőjéről van szó.

Börtönbüntetésre ítélt bűnözőknek megítélt kártérítések címén több mint félmilliárd forintot keresett, és ezzel a börtönbiznisz nyerteseinek rangsorában a negyedik helyet szerezte meg Fahidi Gergely.

Fahidi praxisa mellett amúgy az Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesületében is tevékenykedik.

https://www.origo.hu/itthon/20200202-egy-soroshoz-kotodo-ugyved-tamadja-a-kormanyt-a-bortonbiznisz-leallitasa-miatt.html

 

Orbán Viktor köszönetet mondott a francia segítségért Emmanuel Macronnak

ORIGO

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki köszönetét Emmanuel Macron francia államfőnek azért a segítségért, melynek nyomán a koronavírus által különösen sújtott kínai Vuhan városban tartózkodó magyarok a hétvégén hazatérhettek - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár hétfőn.

"Köszönöm Önnek a kiváló együttműködést, mely elengedhetetlen volt ahhoz, hogy ezt az összetett műveletet a rendkívüli körülmények közepette sikerüljön végrehajtani" - írta Orbán Viktor.

https://www.origo.hu/itthon/20200203-orban-viktor-miniszterelnok-koszonetet-mondott-a-magyarok-hazaszallitasaert.html

 

Ügyvédek a városházán, rokonság a bíróságokon

A szegedi önkormányzatnál, illetve a városi cégeknél, úgy tűnik, jogi munkákra csak olyan embert vesznek fel, akinek az igazságszolgáltatás területén van hozzátartozója

Bán Károly Magyar Hírlap

A Szeviép-per kapcsán felmerült bírósági korrupció ügyében még tart az Országos Bírósági Hivatal elnöke által elrendelt célvizsgálat. Az alábbi családfakutatásunk arra világít rá, hogy a botrányos ügyben kitudódott városházi megbízások és lakáskiutalás mellett vannak és lehetnek még más csontvázak is a szegedi szekrényekben.

 

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200202-ugyvedek-a-varoshazan-rokonsag-a-birosagokon

 

Az értelmező

Az elmúlt néhány napban a szokásosnál több esetben tanulmányozhattuk a balliberális pökhendiség sértő megnyilvánulásait

Dippold Pál Magyar Hírlap

Ezek egyik legfőbb jellemzője az a történelemből jól ismert, elitista küldetéstudat és gátlástalanság, amivel honfitársaik vagy akár a világ egészének nagy részét minden gátlás nélkül ócsárolhatják. Lehülyézhetik. Itt van például a neki kijáró, ötperces országos hírnevet bőven meghaladó időtartamban ez a szerencsétlen Niedermüller Péter. Nem valószínű, hogy rasszista mondatai egy tudatos provokációsorozatba illeszthetők. Esetében a hülye emberekre jellemző gondolkodás-, viselkedés- és beszédmód minden eleme megmutatható. Erzsébetváros polgármestere végül is nem tett mást, mint egész életében addig. Elröfögte az éppen divatos és az ő szűk köreiben haladónak minősített ostobaságok egyikét. Zavaros beszéde, ócska szóképei és semmiféle következménnyel nem számoló gátlástalansága botrányt keltett. Ezt aztán internetes csapataik igyekeztek úgy és annyira feldagasztani, hogy a Magyarországot kormányzó Fidesz–KDNP úgynevezett gyűlöletkeltésére tudják ráragasztani.

Hát, nem sikerült. Ennek oka egyszerű.

 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200202-az-ertelmezo

 

Influenza- és HIV-vírus elleni gyógyszerek kombinációja segíthet a koronavírusos betegeken

A gyógyszerek kombinálásával két nap után jelentős javulást mutatnak a betegek.

 

Thaiföldi orvosok sikeresen kezeltek súlyos új koronavírusos megbetegedéseket influenza- és HIV-vírus elleni gyógyszerek kombinációjával, az első eredmények jelentős javulást mutatnak a betegeknél a kezelés után 48 órával.

A bangkoki Rajavithi Kórház orvosai közölték, hogy új megközelítésük a koronavírus kezelésében javította a gyógyításuk alatt álló több beteg, köztük egy 70 éves kínai nő állapotát, akinél 10 napja diagnosztizálták a koronavírust. A lopinavir és ritonavir HIV-ellenes szerek és nagy dózisban az oszeltamivir influenza elleni szer alkotja a gyógyszeres kezelést.

https://hvg.hu/vilag/20200203_Influenza_es_HIVvirus_elleni_gyogyszerek_kombinacioja_segithet_a_koronavirusos_betegeken

 

Orbán nélkül is stabil a kormánypárti tábor

A lakosság 58 százaléka úgy gondolja, hogy a Fidesz látszólag igyekszik majd együttműködni az ellenzéki önkormányzatokkal, de közben törvénymódosításokkal mindent elkövet, hogy csökkentse ezeknek a településeknek a mozgásterét.

 

A Publicus Intézet január végi - a Népszava megrendelésére készített – felmérésében már visszaköszön a kormányzati megkötés, hogy az iparűzési adóbevételeket közösségi közlekedésre kell fordítani, de az a felismerés is, hogy egy nyíltan ellenséges hozzáállás a kormánypártoknak is ártana. Mindössze a megkérdezettek tizede számít kiéleződő ellentétekre. Saját hívei természetesen nem báránybőrbe bújt farkasnak tartják a Fideszt, a tábor majdnem fele szerint a párt elfogadta a választók akaratát és igyekszik együttműködni az ellenzék vezette kerületekben és kisebb településeken is. A politikai térfél másik oldala azonban annyira bizalmatlan a kormánnyal szemben, hogy például nincs egyetlen Momentum szimpatizáns sem, aki hinne az önzetlen együttműködésben, s a DK hívei között is alig találni ilyet.

 

A jövőt firtató kérdésnél kiderült, hogy a Fidesz-tábor nem meglepő módon Orbán Viktor nélkül is fideszes lenne, 42 százalékuk biztosan, 25 százalék valószínűleg voksolna ekkor is a jelenlegi kormánypártra. Azonban az ellenzéki táborban születtek érdekes eredmények. Az MSZP-t preferálók 10 százaléka biztosan a Fideszre szavazna, ha nem Orbán Viktor vezetné a jobboldali csoportosulást, 29 százalék valószínűleg átszavazna. A DK-sok 82 százaléka azonban még így is biztosan elutasítaná a Fideszt, a momentumosok 82 százaléka pedig valószínűleg nem voksolna az Orbán-mentes Fideszre.

 

https://nepszava.hu/3065737_orban-nelkul-is-stabil-a-kormanyparti-tabor

 

Hont: Megroppant-e az Orbán-rendszer?

Széles körben elterjedt nézet szerint a múlt év végén repedések kezdtek mutatkozni a lassan tízéves Nemzeti Együttműködés Rendszerén. Valóban történt-e változás, és ha igen, úgy a rendszerváltoztatók erősödtek-e meg, avagy a rendszer változik? Egyebek közt ezekre a kérdésekre keresi a választ az a négyrészes cikksorozat, amelynek ez az első darabja.

 

https://hvg.hu/360/20200203_hont_megroppante_az_orbanrendszer_ellenzek_onkormanyzati_valasztas_ner

 

Kezd köhögni a magyar gazdaság

A magyar gazdaság tavaly 5 százalék körül, az EU-ban az egyik leggyorsabb ütemben bővült. Az október-novemberi adatok összességében még nem utalnak lassulására, főleg az ipari várakozások romlása azonban figyelmeztető jel. A GKI 3-3,5 százalék körüli idei GDP-növekedésre számít.

https://hvg.hu/gazdasag/20200203_Kezd_kohogni_a_magyar_gazdasag

Trump elkövette, amivel vádolják, úgyhogy nem lehet elítélni

A Donald Trump elleni alkotmányos vádeljárás, vagyis az impeachment érdemi része gyakorlatilag véget ért. 

Bár a végső szavazás csak szerdára várható, péntek óta az amerikai sajtóban egyetértés van arról, hogy ez már szinte csak formaság. Pénteken, az eljárás tizedik napján szavazta le ugyanis a szenátusi többség azt, hogy új bizonyítékokat és dokumentumokat vizsgáljanak meg, és hogy tanúkat hallgassanak meg. Ennek híján hétfőn és kedden maradnak a záróbeszédek, majd szerdán a végszavazás, ami a republikánus többség alapján lényegében biztosan az elnök felmentésével zárul majd - tárgyalás nélkül.

Valójában ez volt a legvalószínűbb forgatókönyv az Ukrajna-botrány kirobbanásának első pillanatától kezdve, vagyis, hogy egy impeachment-eljárás a demokrata többségű képviselőházon át tud menni (ez meg is történt decemberben, amikor a vádakat megfogalmazták), de egy republikánus többségű szenátuson nem - így egyfelől csak a papírforma jött be. Ami viszont a szenátusban történt, az mégiscsak tanulságos.

Nem az a kérdés, megtette-e

Néhány republikánus nyilatkozat az elmúlt napokból:

„Nem az a kérdés, hogy az elnök megtette-e, hanem az, hogy a Szenátusnak, vagy az amerikai embereknek kell-e döntenie arról, amit tett. Az alkotmány alapján azt gondolom, az embereknek kell dönteniük a választáson” - mondta Lamar Alexander.

https://444.hu/2020/02/03/trump-elkovette-amivel-vadoljak-ugyhogy-nem-lehet-elitelni

Orvosok helyett politikusok kapták a védőmaszkokat Vuhanban

Komoly felháborodást és haragot váltottak ki a kínai közösségi oldalakon azok a felvételek, melyeken kormányzati tisztségviselők és politikusok voltak láthatóak olyan arcmaszkban Vuhanban, melyet eredetileg az egészségügyi dolgozóknak szántak, írja a Guardian kínai beszámolók alapján.

https://444.hu/2020/02/03/orvosok-helyett-politikusok-kaptak-a-vedomaszkokat-vuhanban

Egészségesnek érzik magukat a Vuhanból hazatért magyarok

Egészségesnek érzik magukat a kínai Vuhanból hazatért magyarok, de a biztonság kedvéért fenntartják a rájuk vonatkozó kéthetes karantént - közölte az országos tisztifőorvos hétfőn az M1 aktuális csatornán.

https://444.hu/2020/02/03/egeszsegesnek-erzik-magukat-a-kinai-vuhanbol-hazatert-magyarok

Évi 5,4 millió forintot költött a Szent Margit Kórház a fideszes gazdasági igazgató luxusautóira

Farkas Anna, az óbudai Szent Margit Kórház gazdasági igazgatója a 2019-es önkormányzati választáson a Fidesz egyik képviselőjelöltje volt Gyöngyösön. A momentumos Derda Ádám által kikért adatok szerint Farkasnak 2017-ben a kórház 4 luxusautót bérelt, és bruttó 5,4 millió forintot költött rájuk közpénzből.

Derda Ádám (Momentum) III. kerületi képviselő és átláthatósági tanácsnok ugyanis közadatigénylésben kérte ki a Szent Margit Kórház által bérelt gépjárművek adatait, és meglepően nagy számokat kapott válaszul.

„Tavaly nyáron óbudai lakosok jelezték nekem, hogy korábban többször is luxusautókat láttak a kórház parkolójában és bizonyára a vezetőségből használhatja őket valaki. A helybeliek felháborítónak tartották ezt úgy, hogy nem is olyan régen a kórház dolgozói önkéntes munka keretében festették ki az intézmény egyik osztályát, mert nem volt pénz festékre. Ez indított arra, hogy kikérjem a vonatkozó adatokat és lássam a valós képet. Az adatokból egyértelműen látszik, hogy feltűnően sokat költöttek a nyilvánosan a Fidesszel szimpatizáló gazdasági igazgató gépjárműbérlésére.” – mondta Derda az Átlátszónak.

A kórház által Derdának elküldött adatok (amikben mi egy hibát találtunk) szerint a 4 autó abban az évben összesen nettó 4,2 millió, vagyis bruttó 5,4 millió forintba került, és Farkas Anna összesen 50 533 kilométert tett meg velük.

Ez azt jelenti, hogy 351 nap alatt naponta átlagosan 144 kilométert tett meg a bérelt gépjárművekkel. Ha csak a munkanapokat számoljuk az évben, akkor 210 kilométert naponta.

https://blog.atlatszo.hu/2020/02/evi-54-millio-forintot-koltott-a-szent-margit-korhaz-a-fideszes-gazdasagi-igazgato-luxusautoira/

Orbán magánrepülős útjaira állítólag a Külügyminisztérium vette a jegyeket

Legalábbis a legújabb hivatalos magyarázat szerint, bár ez már a sokadik verzió a témában az elmúlt másfél év alatt. Adatigénylésünket a Miniszterelnökség és a Miniszterelnöki Kabinetiroda is lepasszolta azzal az indoklással, hogy nem ők az adatkezelők, ezért a NAIH-hoz fordultunk. A Hatóságnak a Kabinetiroda azt mondta, hogy a Külügyminisztériumot kell megkérdezni az ügyben.

https://blog.atlatszo.hu/2020/01/orban-maganrepulos-utjaira-allitolag-a-kulugyminiszterium-vette-a-jegyeket/

ÉLET ÉS IRODALOM

Fóti Tamás

A kormány nem akart megoldást

Beszélgetés Michael Ignatieff rektorral

A volt kanadai politikus, a Harvard egykori történészprofesszora 2016 óta a CEU elnök-rektora. Budapesti tevékenysége lényegében az egyetem és a kormány vitájának levezénylésére szorítkozott, és bár a Bécsbe költözést véglegesnek tekinti, a budapesti redukált jelenlét megőrzése is fontos számára. A rektor szerint a távozás nem a CEU-ról, nem Soros Györgyről szól, sokkal inkább arról, miben hisz az ország, amely kiebrudalja legjobb egyetemét, hogy ugyanazzal a lendülettel otthont nyújtson a kínai egypártrendszer egyetemének... Egy nap lelepleződik majd, hogy a szabadság korlátozása érdekében élnek vissza a demokráciával.

https://www.es.hu/cikk/2020-01-31/foti-tamas/a-kormany-nem-akart-megoldast.html

Orbán: Nem sportszerű az uniós költségvetés

A miniszterelnök újabb csatára készül.

 

Tisztességes alapokra kell helyezni az uniós költségvetést, alapkoncepciója ugyanis nem sportszerű, és olyan módosítások vannak benne, amelyek a szegényebb országoktól a gazdagok irányába kívánnak pénzeket átcsoportosítani - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő Brüsszelben, miután megbeszéléseket folytatott Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével hétfőn.

Orbán magyar újságíróknak nyilatkozva azt mondta, Magyarország még nem mutatta be a költségvetésre vonatkozó nemzeti számait, a tárgyalások ugyanis még nem tartanak abban a szakaszban, de szerinte az uniós költségvetés eddig bemutatott tervezete nem változtat az előző hét év rossz gyakorlatán.

Szerinte olyan igazságtalanságok vannak benne, mint az, hogy a Brüsszelben elosztott pénzügyi alapok esetében a szegényebb országok részesedése 5 százalék, miközben a népesedésük 20 százalékát teszi ki Európának. Az igazságtalanság orvoslásában semmiféle javulás nem mutatkozik - tette hozzá.

https://magyarnarancs.hu/gazdasag/orban-nem-sportszeru-az-unios-koltsegvetes-126558

Vitray Tamás: Életem első 25 éve életre-halálra ment

Aki csak keveset látott 60 évnyi pályafutásából, az is pontosan tudja, hogy ikonikus alakja a magyar televíziózásnak. Az elvarratlan szálakról, a kéretlenül megkapott zsidó sorsról, az Orbánnal soha el nem készült beszélgetéssorozatról és az Arany Pöcs Klubról is mesél.

https://magyarnarancs.hu/interaktiv/vitray-tamas-eletem-elso-25-eve-eletre-halalra-ment-126501

Frans Timmermans Európa zöld forradalmáról: „Ez mindenkit érinteni fog”

Az atomenergia és a földgáz ugyan hasznos lehet a szén kiváltásában, de nem fenntartható, ráadásul pénzügyileg is egyre kevésbé éri meg belefektetni – vélekedik Frans Timmermans, az Európai Bizottság európai zöld megállapodás végrehajtásáért felelős ügyvezető alelnöke, aki brüsszeli irodájában nyilatkozott lapunk és több más európai lap tudósítójának. Az alelnök az interjúban arról is beszélt, hogyan juthatna Budapest több forráshoz a város élhetőbbé és zöldebbé tételében. 

https://mfor.hu/cikkek/makro/frans-timmermans-europa-zold-forradalmarol-ez-mindenkit-erinteni-fog-.html

Merkel felteszi a koronát élete művére

A hidrogén lehet a karbonmentesítésre adható legjobb válasz - derül ki abból a német kancelláriáról kiszivárgott stratégiai tervezetből, aminek részleteit a Bloomberg és a Spiegel is megszellőztette. A hidrogén termelésben és felhasználásában rejlő energetikai lehetőségek kiaknázásáról szól a terv, meg a világelsőségről.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/merkel-hidrogen-megujulo-energia-klimavedelem.699456.html

Udvardy Csaba Orbán esete a jogállamisággal

A jogerős bírói ítéletek negligálása nem új jelenség Magyarországon. Iványi Gábor egyháza évek óta hiába várja a neki járó és megítélt pénzt: mivel Orbán haragszik rá, egy fillért sem kap. A börtönviszonyok embertelen színvonala miatt megítélt jogerős kártérítéseket is nehezményezi az embertelen körülményeket előidéző és fenntartó kormány, miközben a Fidesz saját bűnözőjének szinte luxusbörtön jut. 

https://nepszava.hu/3065766_orban-esete-a-jogallamisaggal

Lenullázott haderő – Eszközbeszerzések civil kontroll nélkül

BARÁT JÓZSEF

Magyarország a 2017-ben bejelentett Zrínyi 2026 program keretében tíz év alatt várhatóan 3500 milliárd forintot fordít új fegyverek hadrendbe állítására. A programnak csak egy szépséghibája van: senki sem látta, senki sem olvasta. Erről írtunk lapunk december 5-i számában, hiányolva a háttérdokumentumokat, hiszen a kormány honlapján Magyarország Nemzeti Katonai Stratégiája címen egy 2012-es irat olvasható. Kifogásoltuk azt is, hogy a billiós nagyságrendű beszerzések fölött érdemi kontrollt az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága sem gyakorolhat. Németh Szilárd honvédelmi államtitkár a Magyar Nemzet december 12-i számában megjelentetett cikkében hazugságnak nyilvánította állításainkat, levitézlett és bukott embereknek nevezve interjúalanyainkat. Január 9-én érveink tisztázása érdekében interjút kértünk az államtitkártól, erre azonban a minisztérium nem is reagált. Kérdéseinkre most Kovács Gyula nyugalmazott alezredes, katonai szekértő válaszol.

https://168ora.hu/itthon/lenullazott-hadero-eszkozbeszerzesek-civil-kontroll-nelkul-181255

Könyvtáros lett a börtönben a Fidesz volt parlamenti képviselője

Forrásaink szerint Mengyi részlegében eddig egy 500-600 kötetes szabadpolcos könyvgyűjtemény darabjait olvasgathatták az elítéltek. A könyveket eddig egy szekrényben tárolták, kölcsönző rendszer nem volt, mindenki maga választhatta ki, mit szeretne magával vinni. A másik részlegben ennél jóval nagyobb, főként világirodalmi műveket tartalmazó gyűjtemény halmozódott fel, de könyvtáros ott sem volt.

A munkavállalásért fizetés jár az elítélteknek. A fogvatartottak 260 forintos órabért kapnak, amivel 23-25 ezer forintot tudnak megkeresni havonta.

https://24.hu/belfold/2020/02/03/mengyi-roland-borton-fidesz-konyvtaros/

Titkolják, kik készítették az új Nemzeti Alaptantervet

https://24.hu/belfold/2020/02/03/uj-nat-titkos-ki-keszitette-tortenelemtanarok-nemzeti-alaptanterv/

3,47 milliárdos közbeszerzést nyert a Mészáros-közeli 4iG

A projekt keretében a Magyar Államkincstár lecseréli a számlavezető rendszerét, és multidevizás, korszerű technológiai alapon működő banki rendszert vezet be. A Mészáros Lőrinc egykori jobbkezének, Jászai Gellértnek érdekeltségébe tartozó 4iG Nyrt. feladata az ügyfél és ügyintéző közötti kapcsolatot támogató alkalmazás, továbbá a számlavezető rendszer, valamint a belső szakrendszeri, és a külső pénzforgalmi kapcsolatokat támogató alkalmazás kifejlesztése.

A Magyar Államkincstár arra számít, hogy a fejlesztéssel hatékonyan reagálhat a pénzforgalmi szolgáltatásokkal szemben támasztott követelményekre, és az ügyfelek igényeire.

https://24.hu/belfold/2020/02/03/4ig-kozbeszerzes-magyar-allamkincstar/

EGYENESEN FERENC PÁPÁNÁL REKLAMÁL A CÖF NIEDERMÜLLER NYILATKOZATA MIATT

Bayer Zsolt szavait idézve „derék liberális, genderben hívő marhától” vár segítséget a leglelkesebb kormánybarát civil szervezet.

https://azonnali.hu/cikk/20200203_mar-egyenesen-ferenc-papanal-kilincsel-a-cof-niedermuller-nyilatkozata-miatt

Német szegénység: így néznek ki a rászorulók számára készült szociális lakások

Németország szép és tiszta hely. De ugyanúgy, mint bárhol máshol a világon, itt is vannak szegény emberek, és vannak hajléktalanok is, akik kénytelenek az utcán élni, emberek, akik valamilyen okból elvesztették a megélhetésüket, és nincs miből otthont teremteniük.

https://filantropikum.com/nemet-szegenyseg-igy-neznek-ki-a-raszorulok-szamara-keszult-szocialis-lakasok

Bazmeg, ha ez kiderül, bukik a kormány

·         A rendőrségen belül szándékosan kormányozhatták félre a kétezres évek egyik milliárdos alvilági svindlijének nyomozását.

·         Eltűnt iratok, egy rejtélyes betörés, rendőrségről kiszivárgó információk mind-mind segíthették a háttérből irányított szervezett bűnözői kört.

·         Végül egy kivétellel csak strómanok kerültek bíróság elé, köztük a Miss Universe Hungary szépségverseny egykori második helyezettje.

·         A milliárdos csalás irányítói és tényleges haszonélvezői megúszták. 

 

https://index.hu/belfold/2020/02/03/szabina_vertical_klivinyi_szervezett_bunozes/

 

Egy remek üzlet miatt gyengül rohamosan a forint

A forint árfolyama tavaly az év egészében kilenc forintot veszített az euróval szemben, idén már egyetlen hónap alatt nyolcat. Nem csoda, hiszen a forint most a világ legkisebb reálkamatú devizája. Ezért európai, de még amerikai befektetők is „rászálltak”, különböző ügyletekben shortolják, miközben megveszik a cseh koronát, a mexikói pesót vagy éppen a norvég koronát. Mi az a carry trade? És hová vezet ez a folyamat?

 

https://index.hu/gazdasag/2020/02/03/egy_remek_uzlet_miatt_gyorsult_fel_ennyire_a_forint_gyengulese/

 

Már ki is derült, min fog összeveszni London és Brüsszel legközelebb

A britek nem fogadnák el az uniós jogszabályokat, az EU ezt várja el a szabadkereskedelmi viszony fejében. Elindult a Brexit második menete.

 

https://hvg.hu/gazdasag/20200203_brexit_szabadkereskedelem_boris_johnson_michel_barnier

Mészáros Lőrinc köre vette meg Rogán Antal lakását

2,5 milliós négyzetméteráron kelhetett el a Pasa Parkban található ingatlan. A NAV-adatbázis szerint néhány éve az átlagár azon a környéken 737 ezer forint volt.

https://hvg.hu/itthon/20200203_Meszaros_Lorinc_kore_vette_meg_Rogan_Antal_lakasat

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.