2020, február 29 - 08:21 Sajtószemle

Több tucat egyházi iskola több száz tanára tiltakozik az új NAT ellen

„Mi, egyházi iskolákban dolgozó alulírott pedagógusok a társadalom egészével együtt fájdalmasan érzékeljük a magyar oktatás régóta elhúzódó, súlyos válságát” – írják állásfoglalásukban azoknak az egyházi iskoláknak a tanárai, akik több százan névvel is felvállalva tiltakoznak a jövőre bevezetendő új Nemzeti alaptanterv (NAT) ellen. Az állásfoglalást a fővárosi Piarista Gimnázium honlapján lehet elolvasni.

Bár a kormány szerint hosszas tárgyalás előzte meg a bevezetését, az utóbbi hónapokban egymást érték a különféle pedagógiai szakmai szervezetek részéről a kritikák az anyaggal kapcsolatban.

 

Ezekről a kritikákról az Index is részletesen beszámolt. Kásler Miklós miniszter ugyanakkor azt mondta, a tantervek konszenzus alapján jöttek létre, és figyelembe vették az első változatra érkezett körülbelül ezer észrevételt.

Azt is mondta, hogy az új alaptanterv ellen tiltakozók száma csekély, sőt kormányzati részről ideológiai és politikai okokkal magyarázták a NAT bevezetése elleni tiltakozásokat. 

 

https://index.hu/belfold/2020/02/28/egyhazi_iskola_tanar_tiltakoznak_nat

 

Telefonon kérték számon az egyházi vezetőket a NAT-ot bíráló nyílt levél miatt

Erőteljes nyomással reagált a kormány az egyházi iskolák több mint ezer tanára által aláírt, a NAT-ot kritizáló nyílt levelére, amely a piaristák honlapján jelent meg.

 

Több egyházi vezető ma reggel telefont kapott „fentről”, amelyben elhatárolódó nyilatkozatokra kérték őket kormányzati illetékesek – tudta meg a hvg360.

 

https://hvg.hu/360/20200228_Telefonon_kertek_szamon_az_egyhazi_vezetoket_a_NATot_biralo_nyilt_level_miatt

 

A református egyház szerint politizálnak és lejáratják az egyházi iskolákat a NAT-ot kritizáló tanárok

Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára arra hívta fel a figyelmet, hogy sem az egyházakkal, sem az oktatási intézményeket összefogó szervezetekkel nem egyeztettek, „a budapesti Piarista Gimnázium nevelőtestületének több tagja fogalmazta meg az állásfoglalást, így az nem képviseli a katolikus, illetve az egyházi iskolák egészét, hanem egy magánkezdeményezésnek tekintendő.” A piarista tartományfőnök, Szilvásy László is leszögezte, hogy „a terjesztett levél tanárok egy csoportjának a véleményét tükrözi”, azt „egy véleménynek tekintem, semmi többnek”.

A református egyház oktatási irodájának vezetője ennél jóval tovább ment, és konkrétan felszólította „az intézményeket, hogy ne reagáljanak erre a megtévesztő levélre”

- nyilatkozta az Origo tegnapi cikkében Papp Kornél, aki akkor még nem tudhatta, hogy a figyelmeztetés ellenére több református iskola munkatársai is aláírják a levelet. Igaz, a felsorolásban intézményként megjelenő katolikus, evangélikus, zsidó és baptista intézmények között csak egy református szerepel, a többiek tanárai csak egyesével, sőt mások az iskolájuk megnevezése nélkül szerepelnek. 

https://444.hu/2020/02/28/a-reformatus-egyhaz-szerint-politizalnak-es-lejaratjak-az-egyhazi-iskolakat-a-nat-ot-kritizalo-tanarok

 

Orbán: Arra készülünk, hogy a koronavírus Magyarországon is megjelenik

Bízzanak bennem – kérte a miniszterelnök hallgatóságát.

Szokásos pénteki rádióinterjúját Orbán Viktor a menekültkérdéssel kezdte, megjegyezve, hogy a történelmi kihívás ez, nem a koronavírus, hiába köti most le minden figyelmét a vírus. A Reuters hírügynökség ugyanis török katonai forrásokra azt írta, mostantól a törökök nem tartják fel a menekülteket. Orbán erre azt mondta, ismét felszínre kerülhet a emigránshullám. “Tömeges támadásokra kell számítanunk, meg kell védenünk Magyarországot.” Amíg egységesek a magyarok, nem kell félni – tette hozzá.

A V4 miniszterelnökei találkozót szerveznek Erdogan török elnökkel, hogy személyesen tájékozódjanak a helyzetről.

Csak ezt követően hozta szóba a műsorvezető a koronavírust, a görög megfertőzöttekről kérdezve, ebben a kérdésbe is belekeverve a menekülteket. Orbán kijelentette, minden együttérzése a görögöké, de ők nem tudják megakadályozni a menekültek áttrappolását, így ők a magyar határhoz kerülnek.

https://hvg.hu/itthon/20200228_Orban_Arra_keszulunk_hogy_a_koronavirus_Magyarorszagon_is_megjelenik

 

A kormány a boltokat ellenőrzi, Erdélyben is megjelent a betegség – koronavírus-hírek percről percre

https://hvg.hu/vilag/20200228_koronavirus_jarvany_percrol_percre_februar_28

 

Tóta W.: Dunának, Oltnak egy a hangja

Kocsis Máté és egyéb tekintélyek felhívására szemügyre vettem a Nemzeti Régiók című petíciót, avagy polgári kezdeményezést. Kedvemre való ötlet, alá is írtam, rajtam ne múljon a sokszínű Európa.

A petíció célja, hogy a nemzetállamokban honos kisebbségek ne csak a kormányukon keresztül kaphassanak a kohéziós támogatásokból, hanem közvetlenül is, a többségi állam basáskodását, esetleges büntetőintézkedéseit, durcáját, hisztijét, seggfejségét megkerülve.

A fenyegetés reális. A környező országokban bármikor hatalomra kerülhet olyan kormány, amely saját támogatóin kívül mindenkit levegőnek néz, és különböző embercsoportok megbélyegzésével tartja össze csaholó falkáját. Az étlapra a melegek, szemüvegesek, liberálisok, civilek és ellenzékiek mellett simán felkerülhetnek az etnikai kisebbségek, errefelé például a magyarok. És mivel ezek a csoportok ettől nem lesznek általában támogatói az illető kormánynak, jogos a félelem, hogy az egyébként az egész ország felvirágoztatására szánt uniós pénzektől is elesnek.

Ennek elkerülésére egyébként van más recept is: érdemes például liberális többségi pártokat támogatni, amelyek köztársaságban gondolkodnak vérnemzet helyett. De a hatalom és az anyagiak megosztása sem rossz ötlet.

https://hvg.hu/itthon/20200228_Dunanak_Oltnak_egy_a_hangja

Tiltakozott a NAT-ellen? Az Emmi szerint rákerült a "Gyurcsány-listára"

Az Emmi szerint adatokhoz akar hozzájutni az ellenzék a NAT-ról szóló aláírásgyűjtéssel.

A szaktárca pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt is károsnak nevezte, hogy a "tiltakozást generálók" tantestületeket osztanak meg, éket verve az "aláírók" és "alá nem írók" közé. Az Emmi megítélése szerint ez választási célú adatgyűjtés, azt írják, hogy a pedagógus biztos lehet abban, hogy már "listázza őket Gyurcsányék gépezete”.

Az Emmi nem kíván belemenni számháborúba, de azért megjegyzi, hogy az aláírók számához képest 170 ezer pedagógus van Magyarországon.

Az állásfoglalásban – a minisztérium reagálása szerint – "hangzatos", a kormány által is támogatott gondolatok és aktuális kritikák keverednek.

https://hvg.hu/itthon/20200228_emmi_nat_oktatas

 

Testvérháború zajlik az MSZP és a DK között Fekete-Győr András szerint, Gyurcsányék cáfolják a konfliktust

Egyelőre nincs itt annak az ideje, hogy az ellenzéki együttműködés formájáról szóljon a diskurzus, hanem az ellenzéki pártoknak mindenekelőtt meg kell állapodniuk egy XXI. századi vízióról, egy közös minimumról – erről beszélt a Momentum elnöke Budapesten. Fekete-Győr András bejelentette: felkérték a V21 nevű, egykori miniszterekből és államtitkárokból álló csoportot ennek koordinálására.

– Türelemre intjük a Demokratikus Koalíciót és az MSZP-t, akik egymással testvérháborút folytatnak – jelentette ki a pártelnök, majd hozzátette, egy „korszakváltó kerekasztalhoz” hívja az ellenzéki pártokat, a cél, hogy lefektessék egy XXI. századi Magyarország alapjait.

Egy kérdésre válaszolva elmondta, hidegen hagyja, hogy Gyurcsány Ferencnek milyen szerep juthat ebben az együttműködésben.

Nincsen szükség az MSZP és a DK kibékítésére, mivel a két párt között nincsen testvérháború - reagált a DK szóvivője Fekete-Győr András szavaira. Barkóczi Balázs közölte, a Momentumnak most épp az MSZP-vel van konfliktusa, hiszen egymás ellen indítanak jelöltet a XIII. kerületi időközi választáson. A közlemény nem tért ki azon feltételezések cáfolatára, miszerint a DK szisztematikusan környékez meg MSZP-s politikusokat.

https://168ora.hu/itthon/momentum-demokratikus-koalicio-fekete-gyor-andras-gyurcsany-ferenc-18235

Légkondicionált HÉV szerelvények jönnek, hatmilliárd jut a Lánchídra

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának csütörtöki ülésén egyezség született a Galvani hídról is, és a kisföldalatti felújításáról is.

A kormány és a főváros megegyezett többek között arról, hogy alacsony padlós, légkondicionált járművekre cserélik a következő EU-s költségvetési ciklusban (2020–2027 között) az elavult HÉV szerelvényeket – nyilatkozta Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, egyben a Közfejlesztések Tanácsának alelnöke.

 

Az ülésen a kormány támogatta a főváros Lánchídra vonatkozó előterjesztését is, mely szerint a kormány hatmilliárdos támogatását az önkormányzat csak a hídfelújításra használhassa fel, a Váralagút és a pesti villamosaluljáró felújításának elhalasztása mellett, ami több pénzt biztosít a híd munkálataira.

 

https://hvg.hu/itthon/20200228_Legkondicionalt_HEV_szerelvenyek_jonnek_hatmilliard_jut_a_Lanchidra

 

EU-büdzsé: egy kevésbé jó, egy rossz és egy nagyon rossz forgatókönyv van

Ha a „Fukarok” és a „Kohézió Barátai” nem tudnak megegyezni a következő hétéves költségvetésről, abból nagy baj lehet, állítja a Bizottság költségvetési igazgatója. Reméli azonban, hogy lehiggadnak a kedélyek, és ahogy eddig mindig, a végén győz a józan ész.

Ahogy előre várható volt, patthelyzet alakult ki az Európai Unió kormányfőinek múlt hétvégi tanácskozásán, amelynek a 2021-ben kezdődő ciklus 7 éves költségvetését kellett volna jóváhagynia. A brüsszeli szlengben MFF-nek nevezett költségvetés (magyarul: Többéves Pénzügyi Keretmegállapodás) egyebek mellett azért is a lehetetlenséggel határos feladat, mert az Egyesült Királyság kiválásával egy 75 milliárd eurós lyuk támadt az EU pénzügyeiben.

Ilyen késlekedés eddig még soha nem fordult elő: hét évvel ezelőtt, február elején már volt megegyezés a következő ciklus költségvetéséről, épp időben ahhoz, hogy legalább a költségvetési időszak kezdete, 2014 januárja előtt a megállapodáshoz szükséges egyetértések, törvények és eljárási módozatok megszülethessenek és elfogadtathassanak az Európa Tanácsban, a Bizottságban és az Európai Parlamentben.

https://hvg.hu/360/20200228_A_kevesbe_jo_a_rossz_es_a_nagyon_rossz_forgatokonyv

 

Erdoğan nem tartóztatja fel tovább a menekülteket

Megindultak menekültek néhány száz fős csoportjai a törökországi menekülttáborokból Európa felé csütörtök éjjel, miután arról érkeztek hírek, hogy a török kormány „megnyitotta a kapukat Európa felé” és felfüggesztette a közúti és határellenőrzéseket – írták pénteki török lapok. Ugyanakkor az Európai Bizottság és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivői is állították: a török kormány nem értesítette őket hivatalosan arról, hogy megváltozott volna a menekültpolitikája.

Az EU Külügyi Szolgálatának szóvivője, Peter Stano kifejette: a török külügyminisztérium még pénteken is határozottan állította, hogy a korábbi menekültpolitikájuk van érvényben. A változás nem is a menekültügyi szabályozásban következett be, hanem a rendőrök és határőrök gyakorlatában. 

 

https://index.hu/kulfold/2020/02/28/torokorszag_menekultek_atengedes_europa_eu_erdogan/

 

A gyógyszerész kamara budapesti elnöke: Én írtam a koronavírus-tájékoztatót (ami megegyezik egy kamu lánclevéllel)

Tegnap számoltunk be arról, hogy a Facebookon egy számos veszélyes valótlanságot állító lánclevél terjed "Egy olasz orvos a koronavírusról" címmel. Cikkünkben bemutattuk, hogy a lánclevél számos hazugságot, sőt, józan ésszel is belátható butaságot állít a koronavírus fertőzésről.

 

Azt reméltük, hogy cikkünkkel megakadályozzuk, hogy kétségbeesett laikusok puszta jóindulatból tovább terjesszék a butaságot. Amint azonban egy olvasónk felhívta rá a figyelmünket, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara (MGYK) budapesti szervezete gyakorlatilag az álhírek tömegét tartalmazó lánclevél szerkesztett változatát küldte ki a budapesti gyógyszerészeknek, koronavírus-tájékoztató hírlevél gyanánt.

 

Hetényi László, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara budapesti elnöke reagált cikkünkre emailben, és telefonon is beszéltünk vele.

AZ ELNÖK AZT ÁLLÍTJA, HOGY A TÁJÉKOZTATÓT, AMIT MELLÉKELTÜNK A NEKI ÍRT LEVELÜNKHÖZ, ÉS AMI GYAKORLATILAG MEGEGYEZIK AZ INTERNETEN TERJEDŐ, "EGY OLASZ ORVOS A KORONAVÍRUSRÓL" CÍMŰ SZÖVEGGEL, Ő ÍRTA, A TAPASZTALATAI ALAPJÁN.

Azt állította, hogy nem tudott a Facebookon terjedő lánclevélről (amelynek 4 napos, olasz nyelvű verziója például itt található), tehát határozottan nem az volt a forrás; a szöveg az ő műve. Kérdésünkre egyetlen állítást sem tudott bizonyítani, egyetlen forrást sem tudott megjelölni. Mint elmondta, egy szintén gyógyszerész kollégája nézte át a szöveget, mielőtt kiküldték volna az összes budapesti patikának.

 

https://index.hu/techtud/2020/02/28/koronavirus_a_gyogyszereszkamara_a_kamu_lanclevelet_kuldte_ki_a_budapesti_gyogyszereszeknek_tajekoztatasul/

 

Orbán Viktor Anthony Muheria kenyai érsekkel tárgyalt

MTI MAGYAR NEMZET

A keresztényüldözésről, az afrikai migrációs helyzetről és Magyarország humanitárius segítségnyújtásáról is szó volt Orbán Viktor miniszterelnök és Anthony Muheria, a kenyai Nyeri egyházmegye érsekének megbeszélésén Budapesten, a Karmelita kolostorban péntek délután – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/orban-viktor-anthony-muheria-kenyai-ersekkel-targyalt-7831736/

 

Gyűlöletük tárgya közös

A BALLIBERÁLIS TÁBOR, AKÁR KORMÁNYON VAN, AKÁR ELLENZÉKBEN, ELLENSÉGKÉNT KEZELI A JOBBOLDALT

Fricz Tamás

Ferenc testvér, alias Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció a minap a következőket írta: „Soha a demokratikus Magyarország történetében nem volt olyan megosztott az ország, mint most.” És ezért a megosztottságért természetesen az Orbán-kormány tíz évét teszik felelőssé. Vérlázító mondat, mégis nézzünk utána: igaz-e, hogy most a leginkább megosztott az ország, s ha igen, akkor ezért ki a felelős?

A kommunistáknak az a természetes állapot, ha ők vannak hatalmon. Nekik a jobboldal, vagyis a konzervatív-keresztény szemléletmód olyan, mint ördögnek a szenteltvíz, félnek tőle, nem értik a nyelvét, a gondolkodásmódját, a habitusát. Éppen ebből következik, hogy nekik minden, ami jobboldali, konzervatív, nemzeti és keresztény, nem lehet más, csak fasiszta, náci és rasszista. Ha pedig így gondolkodnak a politikai ellenfelükről – márpedig így gondolkodnak –, akkor nem lehet más céljuk, mint az ellenfél ellenséggé változtatása, s mindenáron való megsemmisítése, ha nem is fizikai, hanem politikai értelemben (legalábbis reméljük).

Ebbéli „nemes” célkitűzésükben pedig szoros szövetségesre lelhettek a globalista-kozmopolita liberálisokban

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/gyuloletuk-targya-kozos-7813376/

 

Üzentek a színházi szakmának: párttámogatás nélkül ne is pályázzanak

Még nem dőlt el, hogy Karácsony Gergely megoldja-e a klasszikus költői macskaproblémát és képes lesz-e kívül s belül egeret fogni. Jelenleg ő került az egérfogóba: kívülről a Fidesz, belülről a DK szorongatja erőfitogtatva a Szabad Tér színházi pályázat apropóján. Csáki Judit színikritikus szerint, mindeközben egyetlen dologról nem esik szó – a színházi szakmáról.

 jobb híján is, meg amúgy is – maradjon Bán Teodóra. Rossz kör volt a pályázat újbóli kiírása, azzal az ürüggyel, hogy más lesz a struktúra, aztán az nagyjából ugyanaz lett, ráadásul visszamenőleg Gy. Németh Erzsébet kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes lazán kimondja, hogy a valódi ok az volt, hogy Bán Teodórát nem akarták kinevezni. Akkoriban ezt tagadták, és biztatták, hogy pályázzon csak újra. Most akkor mi van...????

– Mint írtad a közösségi oldaladon: „ATV – kultúráért felelős főpolgármester-helyettes. Szégyenteljes produkció, az indoklás ócska, a szövegelés ostoba. A DK zsarol, a költségvetést sem akarja megszavazni, a kultúra pedig mit sem számít nekik. Karácsony csapdában.”

– Ez ugyan az én Facebook-stílusom, újságban nem használom, de ez a nyilatkozat tényleg nagyon gáz volt. Egyik oldalról a felháborodás, hogy „Fidesz-kultúrharcosok” ültek a bizottságban (nem is teljesen igaz, teszem hozzá), a másik oldalról mély hallgatás arról, hogy ők is polgármestereket küldtek oda. És mély hallgatás arról is, hogy Benkő Nórát ők ásták elő valahonnan, ők biztatták fel, hogy pályázzon. Aztán még a közgyűlés előtt bejelenti, hogy nem szavazzák meg Bán Teodórát. Okulniuk kéne abból, hogy a Fideszből is mindig kibeszélnek, itt sem nagyon lehet titokban tartani semmit.

https://hirklikk.hu/kozelet/uzentek-a-szinhazi-szakmanak-parttamogatas-nelkul-ne-is-palyazzanak/360610?

Schmidt Mária az Európai Uniónak: legyetek olyanok, mint mi!

Miután nemrégiben Orbán Viktor memorandumban üzente meg az Európai Néppártnak, hogy milyennek kellene lennie ahhoz, hogy a Fidesz méltónak találja arra, hogy továbbra is a tagja maradjon, a miniszterelnök bizalmas embere, Schmidt Mária az Európai Uniónak üzent. A Terror Háza Múzeum főigazgatója spanyol internetes lapnak nyilatkozva, azt mondta az EU-ról, hogy fontos intézmény lehetne, ha meg tudna változni.

https://hirklikk.hu/kozelet/schmidt-maria-az-europai-unionak-legyetek-olyanok-mint-mi/360585

Amíg liberális keresztény fiú voltam, addig engem is pátyolgattak

ORIGO

Olimpiai bajnok akart lenni, majd egy sérülés miatt a színészi pálya felé fordult. Legfontosabb filmjének a Hídembert tartja, amit akkor is fognak nézni, amikor ő már nem lesz az élők sorában. Az Életműdíjjal jutalmazott Eperjes Károly szerint régen a szovjet jelenlét miatt jobbára mindenki ellenzéki volt, mára a színésztársadalom polarizálódott. Sokan hittek a nemzeti liberalizmusban, aminek az igazi arcát csak most látják. Amíg liberális keresztény fiú volt, pátyolgatták, de amióta ebből kiszállt, érez némi mellőzést, lesajnálást. A színész bevallja, vannak olyan művészbarátai, akikkel a különböző nézetek miatt megszakadt a kapcsolata.

https://www.origo.hu/itthon/20200227-eperjeskaroly-eletmudij-kulturharc.htm

 

Szarvas fideszes polgármestere: Nem rakom a számba, az nőnek jobban áll!!

Szexista beszólással oktatta ki a jegyzőt Szarvas fideszes polgármestere a múlt heti képviselőtestületi-ülésen. Az Ellenvélemény Szarvas nevű Facebook-oldalon közölt videórészlet szerint a mikrofonhasználat, és a hangerő témáján húzta fel magát Babák Mihály.

"Maga engem nem hall?! Hát, ne haragudjon meg, de nem rakom a számba. Ez nőnek jobban áll, mint nekem, úgyhogy nem csinálom,"

 

Saját frappánsnak hitt poénja annyira bejött a polgármesternek, hogy elsütötte még egyszer:

"azt maga csinálja, az nem az én asztalom."

Aztán még adott egy jó tanácsot a nőnek, aki nem hallja őt jól: „Erzsike, akkor lehet fülorvoshoz kell menni, nem tudom.” Ezen is jót mulatott több képviselővel együtt.

https://444.hu/2020/02/28/szarvas-fideszes-polgarmestere-nem-rakom-a-szamba-az-nonek-jobban-all4

 

Kiderült, miért állt a baloldal a börtönbiznisz oldalára

ORIGO

A nyerészkedő ügyvédek közül többen a baloldali pártok emberei is egyben, ezért álltak a baloldali pártok a börtönbiznisz oldalára - minderről Hollik István beszélt legújabb Facebook-videójában.

Mára egyértelművé vált, hogy a baloldal azért állt a börtönbiznisz oldalára, mert a nyerészkedő ügyvédek közül többen a baloldali pártok emberei is egyben – közölte legújabb Facebook-videójában Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Állítsuk meg együtt a börtönbizniszt! Márciusban töltsük ki minél többen a Nemzeti Konzultációt! – tette hozzá.

https://www.origo.hu/itthon/20200228-hollik-kiderult-miert-allt-a-baloldal-a-bortonbiznisz-oldalara.html

 

Demeter Márta: Nem vezérelt, hogy bárkit lejárassak

Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője – az ellene hivatali visszaélés miatt indult eljárásban – a Pesti Központi Kerületi Bíróságon pénteken azt állította: megalapozatlannak tartja az ellene felhozott vádakat, és sem a konkrét ügy kapcsán, sem korábban, sem pedig azóta nem vezérelte, hogy bárkit is lejárasson.

A Központi Nyomozó Főügyészség tavaly novemberben emelt vádat a képviselő ellen, amelyet az eljáró ügyész ismertetett az előkészítő ülésen. A vádirat szerint Demeter Márta 2018 szeptemberében országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a megjegyzéssel, miszerint a Magyar Honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította.

A vádirat rögzíti: amellett, hogy ez a közlés valótlan volt, Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, nem nyilvános adatokat adott ki. Miután az országgyűlési képviselő mentelmi jogát a legfőbb ügyész indítványára az Országgyűlés felfüggesztette, az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki a politikust, amely során Demeter Márta nem tett vallomást.

https://24.hu/belfold/2020/02/28/demeter-marta-eljaras-hivatali-visszaeles/

A testületi ülés elején kiosztották a helyi lapot, amiben kész tényként, kinyomtatva szerepelt, amiről csak azon az ülésen szavaztak

Budakeszin nem szeretnek tökölni a demokrácia apró kellemetlenségeivel, például azzal, hogy egy előterjesztés akkor lép életbe, ha a többség meg is szavazta azt. 

Szemző Áronnak, a fideszes többségű testület momentumos tagjának a csütörtök reggel kezdődő testületi ülés elején a többiekhez hasonlóak kiosztották a helyi önkormányzati lap, a Budakeszi Hírmondó friss, márciusi számát. Mivel épp kezdődött az ülés, Szemző eltette az újságot és csak este, otthon lapozott bele. Ekkor vett észre valami kormeghaladót. 

https://444.hu/2020/02/28/a-testuleti-ules-elejen-kiosztottak-a-helyi-lapot-amiben-kesz-tenykent-kinyomtatva-szerepelt-amirol-csak-azon-az-ulesen-szavaztak

A kormányhivatal szerint pártpolitikai akció, hogy az erzsébetvárosi polgármester külön tájékoztatni akarta a járványról a kerület lakosait

Csak a kormány tájékoztathat a járványról, központilag megtiltják, hogy az illetékes orvosok információt nyújtsanak.

 

https://444.hu/2020/02/28/a-kormanyhivatal-szerint-partpolitikai-akcio-hogy-az-erzsebetvarosi-polgarmester-kulon-tajekoztatni-akarta-a-jarvanyrol-a-kerulet-lakosait

Lánczi Tamás és Nagy Feró is az MTVA fizetési listáján

Csak úgy repkednek a százmilliók az MTVA 5 millió forintot meghaladó szerződéseit tartalmazó listán, amit a Hírklikk közérdekű adatigénylése nyomán tett közzé az MTVA szerda este 10 óra körül.

Az évi 100 milliárd forintból működő közmédia gazdálkodása igencsak átláthatatlan. A cég honlapján meglehetősen rendszertelenül ömlesztve teszik közzé az információkat. A Hírklikk közérdekű adatigénylésének benyújtása előtt, tavaly márciusig volt fellelhető a szerződéseik listája. Az jól látszik, hogy nem járnak rosszul a Fidesz-közeli ügyvédi irodák. A Rogán Antal propagandaminiszter ügyvédjeként elhíresült Kovátsics Ügyvédi Irodával olyan keretszerződést kötöttek, amelynek értelmében, havi legfeljebb 2,5 millió forintot számlázhatnak. A Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda viszont egy négy éves keretszerződést tudhat magáénak, 96 millió forint értékben, ugyanekkora összegért szerződtek a Darázs és Társai Ügyvédi Irodával, ugyancsak négy évre. 

Ugyanazok a Fidesz-közeli cégek gyárthatják a legdrágább műsorokat a közmédiának. Közülük is kiemelkedik az Apropó Média Kft, amely sokáig Halkó Gabriella, a TV korábbi gazdasági vezetőjének érdekeltségébe tartozott, akit Habony Árpád köreihez szokás sorolni. Halkó, amikor a TV2-höz került, eladta cégének részesedését Blázy András gyártási producernek.

https://hirklikk.hu/kozelet/-lanczi-tamas-es-nagy-fero-is-az-mtva-fizetesi-listajan/360580?

„Görögország nem fogja tűrni az illegális határátlépéseket”

MH/MTI

Görögország nem fogja tűrni a migránsok illegális határátlépéseit, ezért megerősíti határvédelmét - közölte Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök pénteken Twitter-üzenetében.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200228-gorogorszag-nem-fogja-turni-az-illegalis-hataratlepeseket

Sztrájkra készülnek a vasutas szakszervezetek, a kormány nem érti, mi itt a gond

400 ezer forintos pulykapénzt, a szolgálati idő bérének megduplázását kéri a VDSZSZ Szolidaritás. Tessék továbbra is együttműködni - üzente nekik a tárca nélküli miniszter.

https://nepszava.hu/3068873_sztrajkra-keszulnek-a-vasutas-szakszervezetek-a-kormany-nem-erti-mi-itt-a-gond

Dávid Ferenc Eső után köpönyeg

Konferenciasorozatot kezdeményezett a Nemzeti Pedagógus Kar az új tantervi szabályozásról. Ennek részeként március végéig minden megyében lehetőséget kapnak a tanárok, hogy személyesen konzultáljanak a módosított Nemzeti alaptanterv készítőivel. (…) A következő hetekben a tanítók és tanárok személyesen találkozhatnak a Nemzeti alaptanterv (NAT) készítőivel, és feltehetik nekik a kérdéseiket – írta február 24-én a Magyar Nemzet.

A kormányzati háttérintézményként működő Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) most úgy tesz, mintha a gyermekek, a közoktatás és a pedagógus társadalom jelene, illetve jövője fontos lenne számára. Akkor szervez Nemzeti Oktatási Konzultációt (elnevezés tőlem), amikor a végrehajtó hatalom már kihirdette az új Nemzeti alaptantervre és az új Nemzeti kerettantervre vonatkozó joganyagot. Megyénként tartják majd a színlelt egyeztetéseket, ahol talán a bátrabb tanárok még kérdezhetnek is. Arra természetesen utólag nincs lehetőség, hogy a bevezetésre kerülő tanítási diktátumot korrigálják. Ezt a Nemzet Osztályfőnöke már korábban közölte. 

Visszavonhatatlan ukázról diskurálni viszont értelmetlen és álságos tevékenység. Számomra nem elfogadható, hogy a pedagógusok köztestülete ilyen komolytalan és dicstelen szerepre vállalkozik, ennél még az is tisztességesebb lenne, ha szégyenkezve hallgatnának a köztestület vezetői.

https://nepszava.hu/3068767_eso-utan-koponyeg

A Fidesz szavazói az EU-t tartják legveszélyesebb szövetségesnek, és jobban félnek Izraeltől, mint Moszkvától

A Fidesz-KDNP szavazók véleménye radikálisan eltér az ország lakosságának nagy többségétől a Magyarországra nézve fontosnak vagy veszélyesnek tartott szövetségeseket illetően. Ez derült ki abból a február első két hetében 2500 ember megkérdezésével készült reprezentatív felmérésből, melyet az Euronews megbízásából az IDEA Intézet készített Magyarország szövetségi rendszeréről.

Ahogy arra számítani lehetett, az adatokból jól látszik, hogy a különböző pártállású emberek teljesen eltérően ítélik meg Magyarország érdekeit a szövetségeseket illetően.

A kutatás szerint a fideszesek harmada tartja csak első számú szövetségesnek az Európai Uniót, míg Oroszországot minden negyedik fideszes választotta. A teljes lakosságnak viszont a kétharmada tekint az unióra, mint elsődleges partnerre. A szövetségesek között a második helyezett Oroszország volt 12 százalékkal, a harmadik helyen pedig az USA áll 8 százalékkal.

https://m.magyarnarancs.hu/belpol/a-fidesz-kdnp-szavazoi-az-eu-t-tartjak-legveszelyesebb-szovetsegesnek-jobban-tartanak-izraeltol-mint-moszkvatol-127242

Orbánék egymilliárdot folyattak a Balkánra exportált putyinista propagandába

Mint arról lapunk közel két éve beszámolt, a macedón médiában is terjeszkedett, komoly érdekeltségre tett szert a magyar Ripost tulajdonosa, aki emellett Szlovéniában is bevásárolt.

A Habony Árpádhoz közel álló befektető, Schatz Péter és volt munkatársa, Adamik Ágnes jó néhány, a Gruevszki-médiához tartozó cégben is többségi tulajdonrészt szerzett. Így ezek a médiumok évek óta a nacionalista jobboldalt támogatják, a háttérben pedig még maga az orosz elnök, Vlagyimir Putyin alakja is felsejlik.

https://m.magyarnarancs.hu/belpol/orban-emberei-egymilliardot-tuntettek-el-a-macedoniaba-is-exportalt-putyinista-propagandaban-gruevszki-ellenfelei-vizsgaljak-a-gyanus-penzmozgast-127260

Újabb fordulat a csengeri "örökség" ügyében: a gyanúsított hozzáment az egyik tanúhoz

A friss Magyar Narancsban részletes tényfeltáró cikket olvashat arról, hol tart az az 1300 milliárdos állítólagos örökségről elhíresült csengeri ügy, amiben Kósa Lajos is képbe kerül

 

A kutakodás során ellátogattunk Csengerre is, hogy a helyeiktől érdeklődjünk, miként áll a fordulatos ügy.  A riport készítése során beszélgettünk a nő ügyvédjével, Helmeczy Lászlóval is, aki elárulta, hogy a Szabó Gábornéként ismerté vált "örökös" időközben nevet váltott. Ennek oka, hogy újra férjhez ment, és nem akárkihez.

Ahhoz a Pólus Péterhez, aki egyébként a nő ellen indított büntetőügy egyik tanúja is, akit a nyomozó hatóság már két alkalommal is kihallgatott. Azzal viszont, hogy házastársakká váltak, a törvény értelmében ezentúl megtagadhatja a büntetőeljárás során, hogy feleségéről tanúvallomást tegyen.

Pólusné egyébként megyeelhagyási tilalomra enyhített bűnügyi felügyelet alatt áll, az ügyvéd elmondta, hogy ügyfele jelenleg Fehérgyarmaton él.

https://m.magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/csengeri-no-orokseg-hazassag-127250

WHO-főigazgató: döntő ponthoz érkeztünk, a vírus világjárvánnyá is válhat

"Döntő ponthoz" érkezett a COVID-19 koronavírus-járvány, és ezért a kórokozó terjedésének feltartóztatására irányuló erőfeszítések megkettőzésére lenne szükség - jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója csütörtökön.

http://www.atv.hu/kulfold/20200227-who-foigazgato-donto-ponthoz-erkeztunk-a-virus-vilagjarvannya-is-valhat

Koronavírus: újabb nemzetközi sportesemény esett áldozatul

A globálissá nőtt koronavírus-járvány miatt a FINA bejelentette, hogy elhalasztja a női vízilabda olimpiai kvalifikációs tornát.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/koronavirus-ujabb-nemzetkozi-sportesemeny-esett-aldozatul.701169.html

A koronavírus már mutálódott, az a nagy baj, ha újra megteszi

Ahogy egyre jobban elterjed a járvány, egyre több a halálos áldozat és a gyógyult, úgy tudnak többet a kutatók a Covid-19 (köznyelven koronavírus) mechanizmusairól. Már van hatásosnak tűnő, de aspecifikus gyógyszer, amitől sokat várnak. Viszont ez mind semmit sem érhet, ha mutálódik a vírustörzs.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/koronavirus-magyarorszag-kina-mutacio-vilag-olaszorszag-aldozatok-halalozas.700997.html

DK-s szál a Voldemort-aktákban – Szárazkolbász, csirkemell, milliós alibiszámlák szúrtak szemet

Szőkéné Kopping Rita, a Demokratikus Koalíció kecskeméti elnöke, a város önkormányzati képviselője és tanácsnoka nem jelezte, hogy 2015-ben a bíróság öt évre eltiltotta a cégvezetéstől. Az ügyészség most azt is vizsgálja, az elmúlt években jogosan vette-e fel az önkormányzati cégekben felügyelő-bizottsági tagsági tevékenységéért a juttatásait, mert a jogszabály szerint az eltiltás hatálya alatt ezt a pozíciót sem tölthette volna be. Szőkéné szociális szövetkezeti szálai a fideszes Mengyi Rolandig érnek.

https://168ora.hu/itthon/dk-s-szal-a-voldemort-aktakban-szarazkolbasz-csirkemell-millios-alibiszamlak-szurtak-szemet-182317

A háború küszöbén? 33 török katonát öltek meg egy orosz légitámadás során Szíriában, Törökország a NATO-val egyeztet

Súlyos veszteség érte a török haderőt Szíria Idlíb tartományában egy légicsapásban csütörtökön: 33 katona halt meg - jelentette be pénteken Rahmi Dogan, a Szíriával határos törökországi Hatay tartomány kormányzója.

Dogan csütörtökön először csak kilenc halottról számolt be, később 22-ről. A kiterjedt helyi aktivistahálózattal rendelkező Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontja (OSDH) ugyanakkor már első jelentésében 34 katona halálát tudatta, továbbá, hogy a szíriai kormányerők és orosz harci repülőgépek bombázták a Bara és Bilion települések közötti térséget.

https://168ora.hu/kulfold/sziria-oroszorszag-torokorszag-bombazas-legitamadas-polgarhaboru-erdogan-putyin-182329

Hiába gyanusítják súlyos bűncselekményekkel, házi őrizetre cserélték a fideszes képviselő jobbkezének előzetes letartóztatását

Házi őrizetbe került az előzetes letartóztatásból Boldog István fideszes országgyűlési képviselő közvetlen munkatársa, Fehér Petra - értesült az Index. Az ügy előzménye, hogy komoly visszaélésekre derült fény korábban Jász-Nagykun-Szolnok megyében a településfejlesztési pályázatok körül. Ennek lényege az volt, hogy előre leegyeztették, melyik pályázó fog nyerni.

https://168ora.hu/itthon/hazi-orizet-fideszes-kepviselo-jobbkeze-elozetes-182348

Kemény hete van a Jobbiknak: alapítót és alapszervezetet is vesztettek már a nagy kilépési hullámban

„Hosszas vívódás után úgy döntöttem, hogy közel 16 év után kilépek a Jobbik Magyarországért Mozgalomból. Képviselői munkámat az eskümhöz hűen és a Jobbik alapítóinak a szellemiségében folytatni fogom. A maradék debreceni szervezetből velem tart öt tagtársam, akik szintén hosszú évek óta szolgálták a Jobbikot. A szervezet tagsága ezzel tíz fő alá csökkent, így a Jobbik alapszabályának értelmében a mai nappal megszűnt az ország második legnagyobb, 2004 óta működő jobbikos alapszervezete.”

Így szól az immár tehát ex-jobbikos Kőszeghy Csanád Ábel önkormányzati képviselő, választókerületi elnök, Hajdú-Bihar megyei alelnök február 28-i közleménye.

Vagyis a mai napon újabb hat fővel csökkent a Jobbik létszáma, ami tekintve, hogy ezen a héten jócskán nem ők az első kilépők, minimum érdekes képet fest a párt jelenlegi állapotáról.

https://merce.hu/2020/02/28/kemeny-hete-van-a-jobbiknak-alapitot-es-alapszervezetet-is-vesztettek-mar-a-nagy-kilepesi-hullamban/

Az ellenzéki javaslatokat is befogadta a győri polgármester a költségvetés elfogadása előtt

Elfogadták Győr 2020-as költségvetését: Dézsi Csaba András az ellenzéki javaslatokat is pozitívnak találta, és egy kicsit módosított formában megvalósíthatónak tartja őket – tudta meg az Úgytudjuk.hu.

A lap információi szerint a polgármester emellett jelezte azt is, hogy amennyiben a kormány döntései miatt jelentősen csökkennének a város bevételei,”azt nem hagyná szó nélkül”.

https://merce.hu/2020/02/28/az-ellenzeki-javaslatokat-is-befogadta-a-gyori-polgarmester-a-koltsegvetes-elfogadasa-elott/

NEM KERÜLTÜNK EGY PLATFORMRA ORBÁNNAL, MI MÉG TÖBB PÉNZT AKARUNK!

Az uniós büdzsére vonatkozóan mondta ezt a Momentum-elnök, akit az ellenzéki kerekasztalt hirdető sajtótájékoztatóján arról is kérdeztünk: magyar pártnak drukkol-e a szombati szlovákiai választáson.

https://azonnali.hu/cikk/20200228_nem-kerultunk-egy-platformra-orbannal-mi-meg-tobb-penzt-akarunk

 Szabad szemmel: Kelet-Európa mágnesként vonzza a bevándorlókat az unión kívülről

Nemzetközi sajtószemle, 2020. február 28

https://nepszava.hu/3068772_szabad-szemmel-kelet-europa-magneskent-vonzza-a-bevandorlokat-az-union-kivulrol

ÉLET ÉS IRODALOM

Váncsa István

Jövőre több, aztán még több

Tíz éve regnáló kormányzatunk egyetlen értelmes oktatásügyi gondolata, hogy a pálinkafőzést az iskolában kell tanítani. Szó se róla, kissé avantgárd ötlet, de hát ami új, az szükségképpen meghökkentő. A  7–8. osztályosok számára a kémiaórán ősztől javasolt tevékenysé­gek között fordul elő, imigyen: „A pálinkafőzés tanulmányozása video­film segítségével, a folyamat értelmezése.” Nem sok, de több a sem­minél. Talán kissé korán kezdődik, és nincs benne a legfontosabb sza­bály, miszerint válogatni, mosni, kimagozni, de hát annak kell örül­nünk, ami van. Legjobbjainknak több épeszű gondolatuk aligha lesz. Elkészült a „21. századi, gyermekközpontú és hazafias szemléletű” (© Kásler Mik­lós) nemzeti alaptanterv, a következő évtizedekben azt kell még to­vább tökéletesíteni annak érdekében, hogy az iskolások szellemi ha­nyatlásának szokásos ütemét tartani lehessen.

Sikerülni fog, pláne most, amikor az igaz magyar emberek egyre növekvő létszámú tömege sorakozik fel a NAT mögött, ha tudják, mi áll a dokumentumban, ha nem. „Mutassuk meg, hogy többen támogatjuk, mint ahány magyarellenes liberális és baloldali ellenzi! Legyen ez egy otthoni Békemenet a hazáért, a keresztény értékekért, nemzeti önazo­nosságunkért!” – áll egy, az új alaptantervet támogató petícióban, melynek szövegezői meg akarnak maradni magyarnak, és kiállnak a ha­zaszeretet mellett oly módon, hogy békemenetelnek az otthonukban a háló–konyha–spájz–nappali–erkély útvonalon. 

 

https://www.es.hu/cikk/2020-02-28/vancsa-istvan/jovore-tobb-aztan-meg-tobb.html

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.