2020, február 27 - 07:27 Sajtószemle

Fű alatt osztja az adófizetői százmilliókat a Magyar Turisztikai Ügynökség

Egyedi döntésekre hivatkozva oszt akár több százmillió forintos támogatásokat a Guller Zoltán vezette Magyar Turisztikai Ügynökség. A vissza nem térítendő támogatások megszerzését célzó kérelmek közös jellemzője, hogy azokat nem nyilvánosan meghirdetett pályázati felhívásra nyújtották be. Ilyen „egyedi pályázat” útján nyert több mint 800 millió forintot Zoób Kati divattervező, míg Balatonboglár fideszes önkormányzata több mint egymilliárd forint támogatást igényelt. A Tiborcz István volt üzlettársához köthető bodajki kastély is az eddig titkolt közpénzcsap révén újulhat meg, bár az MTÜ a másfél milliárd forintos támogatási kérelemből egyelőre csak 31 millió forint odaítéléséről tájékoztatott. Több mint nyolcvan hasonló pályázat létezhet, de a turisztikai ügynökség csak annak a hatnak az adatait tette fel honlapjára, amelyekre konkrétan rákérdeztünk.

https://24.hu/belfold/2020/02/26/magyar-turisztikai-ugynokseg-kisfaludy-program-tamogatas-zoob-kati-balatonboglar/

Rogán-Gaál Cecília teniszbizniszének és a Szijjártó-féle autós üzletnek is jutott a Szerencsejáték Zrt. millióiból

Tavaly novemberben a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. 15 millió forintos szponzorációs szerződést kötött a Bessenyei István érdekeltségével, a Budapest Tenisz Centrum Nonprofit Kft.-vel. A cég tulajdonosa az Excellent Game Mozgásakadémia és Sportcentrum Közhasznú Nonprofit Kft., amelyben Rogán-Gaál Cecília, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal volt felesége a felügyelőbizottság tagja. Bessenyei amellett, hogy a kormány kedvenc őrző-védő cégeként emlegetett Valton Zrt. résztulajdonosa, Sarka Kata bulvárszereplő-üzletasszony férje.

Bessenyei nem először jut nagyobb összeghez az állami Szerencsejáték Zrt. társadalmi felelősségválallása keretében kiosztott támogatásokat kezelő leánycégtől: 2018 végén egy másik cége, a Netrise Hungary Kft. kapott 40 millió forintot.

Szintén tavaly novemberben ítéltek meg 23 millió forintnyi szponzorpénzt annak a Truck Race Promotion Kft.-nek, amelyben 2017 óta tölt be pozíciót Szijjártó Sarolta, a külgazdasági és külügyminiszter Szijjártó Péter testvére. A céget eddig is elhalmozták közpénzzel, az utóbbi két évben a mostani szponzoráción kívül is csaknem 300 millió forint gurult hozzá a közös kasszából.

Hatmillió forintos szponzorációs megbízásnak örülhetett a többek között a Quimby, a Kiscsillag, és a Pál Utcai Fiúk menedzselését végző ETALON Produkció Kft. 30 milliót kapott közérdekű kötelezettségvállalás keretében az a D.C. Magyarországi Alapítvány, amely imareggelire vitte Amerikába Balog Zoltánt, szintén a Szerencsejáték Zrt. pénzéből. Ugyanígy jutott 7,5 millió forint közpénzhez a Lezsák Sándor-féle Lakitelki Népfőiskola területén működő Nimród Footgolf Sportegyesület. Ebben a hónapban a legnagyobb összeg a Mikulásgyár Alapítványhoz került, a civilszervezet Rogán-Gaál Cecília és Sarka Kata tulajdona.

https://24.hu/belfold/2020/02/26/rogan-gaal-cecilia-szerencsejatek/

Félrenyúlt a Fidesz az iparűzési adóval

Egy kormánypárti vezető egyenesen „csak egy kiszivárgott tervezetnek” nevezte a Varga Mihály pénzügyminiszter által bejelentett intézkedéseket, amikről „semmilyen komolyabb egyeztetés nem volt még, a kormány pedig biztosan nem tárgyalta eddig”.

Visszaléphet a kormány a helyi iparűzési adó (hipa) tervezett csökkentésétől – erről beszélt a Népszavának több fideszes parlamenti képviselő is. A három javaslat közül megmarad adófeltöltési kötelezettség eltörlése – ez egyszeri mintegy 80-100 milliárd forintos bevételkiesést jelent az önkormányzatok számára, ami az éves bevételek nyolcada. Egy kormánypárti vezető egyenesen „csak egy kiszivárgott tervezetnek” nevezte a Varga Mihály pénzügyminiszter által bejelentett intézkedéseket, amikről „semmilyen komolyabb egyeztetés nem volt még, a kormány pedig biztosan nem tárgyalta eddig”. Varga Mihály a Nemzeti Versenyképességi Tanács február 4.-i ülését követően állt elő egy gazdaságélénkítési javaslatcsomaggal. Eszerint a helyi iparűzési adó adóalapjából levonható lenne az értékcsökkenési leírás és kutatás-fejlesztésre fordított források ötszöröse is. Egy volt államtitkár azt mondta, hogy várhatóan nem lesz semmi az adócsökkentésből, igaz, egy másik vezető fideszes szerint egyelőre nincs végleges döntés az ügyben, de érzékelik, hogy komoly aggodalmat okozott a településvezetők körében a terv, így elkezdték róla az egyeztetéseket,

https://nepszava.hu/3068444_felrenyult-a-fidesz-az-iparuzesi-adoval

A koronavírus a tű, ami kipukkasztja a lufit? Mi legyen a forintkamatokkal egy régi/új világban?

Ahogy 2008-ban a Lehman-csőd, úgy 2020-ban a koronavírus lehet az a faktor, ami kipukkaszthatja az éveken át fújt tőzsdei lufit. Míg azonban a vírus remélhetőleg gyorsan megfékezhető lesz, a medve piac hosszabb ideig meghatározhatja a globális gazdasági környezetet. Vajon mit lép ebben a helyzetben a magyar jegybank? Maradt-e mozgástere a gazdaság élénkítésére, a forint stabilizálására vihar esetén? Barlai Róbert tőkepiaci szakértő jegyzete.

https://mfor.hu/cikkek/makro/a-koronavirus-a-tu-ami-kipukkasztja-a-lufit-mi-legyen-a-forintkamatokkal-egy-regiuj-vilagban.html

Koronavírus: a bezárkózás nem lesz elég, az együttműködések növelésére is szükség lesz

A korlátozás és a bezárkózás azonban távolról sem elégséges feltétele a koronavírus megfékezésének – és erre épp Irán szolgáltatja a legtalálóbb példát.

Miközben Kína igen látványos adminisztratív erőforrásokat tudott felsorakoztatni a járvány megfékezésére, hermetikusan zárt vesztegzárral és napok alatt felhúzott sokezer férőhelyes kórházakkal, Iránban mindezek a lehetőségek nem állnak fenn.

Irán talán az első olyan nagyobb gócpont, amely viszonylag gyenge közegészségügyi infrastruktúrával rendelkezik. Az országban 1000 emberre nagyjából 1,5 kórházi ágy jut, ami Szaúd-Arábia képességeinek fele, és még látványosabban marad el az egyébként sokszor kárhoztatott magyar egészségügyi rendszertől: nálunk 1000 lakosra 7,1 kórházi ágy jut, az uniós átlag pedig valahol 5,2 ágy/1000 fő körül van.

A gyengébb egészségügyi ellátással és infrastruktúrával rendelkező országok esetében értelemszerűen sokkal nagyobb a járvány kiszélesedésének veszélye és a szomszédos országokra való átterjedésé is.

https://merce.hu/2020/02/26/koronavirus-a-bezarkozas-nem-lesz-eleg-az-egyuttmukodesek-novelesere-is-szukseg-lesz/

Szexuális visszaélés a bicskei gyermekotthonban: kártérítés helyett hárít a fenntartó

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság egyelőre nem fizet azoknak az áldozatoknak, akiket a bicskei gyermekotthon volt igazgatója molesztált.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak (SZGYF) "nem áll módjában" teljesíteni a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban elkövetett szexuális bűncselekmények áldozatainak kártérítési igényét és annak 30 napon belüli megfizetését – derül ki a lapunk birtokába jutott főigazgatói válaszból. A bicskei gyermekotthon volt igazgatója, Vásárhelyi János áldozatai ugyanis kártérítési igényt nyújtottak be azokhoz az intézményekhez, amelyek fenntartói vagy felügyelői voltak az otthonnak. Az SZGYF 2013 óta fenntartója az intézménynek. A sértettek a hivatalok megkeresésével párhuzamosan a bíróságra is benyújtják polgári peres kártérítési igényüket. (Ahhoz nem járultak hozzá, hogy közöljük a kért összeg nagyságát.) Benedek István Zsolt, az SZGYF főigazgatója azt írta, hogy a gyermekotthon fenntartójaként megtettek minden szükséges intézkedést – így azonnali hatállyal leváltották az intézmény igazgatóját – amikor a tudomásukra jutott az ügy.

https://nepszava.hu/3068458_szexualis-visszaeles-a-bicskei-gyermekotthonban-karterites-helyett-harit-a-fenntarto

Európa egyik legdrágább védelme: félmilliárdért védi a TEK Szijjártót

THE POST

52 főnyi TEK-es vigyázza a hét minden napján – írja a Népszava a TEK beszámolójára hivatkozva, melyből az már nem derül ki, hogy mi indokolja a hatalmas zsoldos hadsereget.

Ekkora védelem ugyanis nem olcsó: szintén a tavalyi kormányhatározatból derül ki, hogy 2018 második felére

504 milliót kaptak erre a feladatra a terrorelhárítók.

A félmilliárdból 172 milliót fegyverekre, 224 milliót személyi költségekre költöttek el

http://thepost.hu/reszletek.php?id=22119

Szabad szemmel: a gazdák földjeit elvevő, a vállalatokat szívató Orbánnal példálóznak

Nemzetközi sajtószemle

https://nepszava.hu/3068479_szabad-szemmel-a-gazdak-foldjeit-elvevo-a-vallalatokat-szivato-orbannal-peldaloznak

Karácsony Baranyi Krisztát invitálja, az MSZP és a Párbeszéd frakciója frigyre lép

Horváth Csaba, MSZP frakcióvezetője szerint a közös munka hatékonyabbá tétele érdekében van erre szükség. Molnár Zsolt az MSZP budapesti elnöke a Népszavának szintén úgy fogalmazott, hogy a frakciószövetség a Fővárosi Közgyűlés napi ügyein felül egy 2023-ig szóló közös stratégia kialakítása a cél. A Népszava információ szerint Karácsony Gergely ezen felül egyeztetéseket folytat Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármesterrel a Párbeszéd frakcióhoz csatlakozásáról. Baranyi megerősítette a tárgyalás tényét, de egyelőre ahogy fogalmazott: semmi nem dőlt el. Az bizonyos, hogy semmilyen pártba nem kíván belépni. A fentiek aligha függetlenek attól, hogy Kiss László III. kerületi és Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármesterek a múlt héten pártot cserélt és az MSZP helyett a Demokratikus Koalícióban folytatja a politikai munkáját. Az átlépéssel és Baranyi Krisztina csatlakozásával nyolc fős lenne a szövetség ellentétben a hat fős Demokratikus Koalícióval. 

https://nepszava.hu/3068500_karacsony-baranyi-krisztat-invitalja-az-mszp-es-a-parbeszed-frakcioja-frigyre-lep

 Több mint tízszer annyiba kerültek az elindított sport és kulturális projektek,mint a kórházépítések

2019-ben 25 milliárd forint értékben vették kezdetüket építőipari beruházások az egészségügyben hazánkban, miközben az egyéb magasépítések (kulturális, sport és egyéb közösségi létesítmények) közé tartozó építkezés-indítások minden eddigi rekordot megdöntöttek a tavalyi évben, összesen több mint 288 milliárd forintot tettek ki - derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20200226/tobb-mint-tizszer-annyiba-kerultek-az-elinditott-sport-es-kulturalis-projektek-mint-a-korhazepitesek-417053?

Hargitai Miklós Börtön, biznisz

A sors és a NER kegye folytán szabadlábon tartózkodó (ügyvédi irodájával korábban színlelt földszerződéseket ellenjegyző, a slamasztikából egy 2010 novemberi ügyészi döntéssel kikerült) Budai Gyula úgy kommentálta a tegnap frissen elfogadott ún. börtönbiznisz-törvényt: „a baloldal ismét a bűnözők és Soros oldalán áll”. Doktor Budai a tőle megszokott nagyvonalúsággal olyankor is dicsér, amikor bírál. A Fidesz lelkiismerete, hogy ezzel a politikai oximoronnal éljünk, arra utalt, hogy a független Szél Bernadett és Szabó Szabolcs nemmel szavazott, a jelenlévő LMP-sek tartózkodtak, az MSZP és a DK képviselői pedig nem vettek részt a szavazásban. Az érintettek talán nem érzik méltatásnak, hogy ki lettek prédikálva, de az az igazság, hogy ha arról az erkölcsi magaslatról érkezik, ahol Budai Gyula (Farkas Flórián, Simonka György stb.) tartózkodik, minden dorgálás felér egy szentté avatással. A kérdés, hogy tudniillik van-e jobb börtönbiznisz annál, mint hogy amennyiben a megfelelő párt szekerét tolod, akkor lebukás esetén sem kell börtönbe vonulnod – ha pedig akkora lúzer vagy, hogy mégis, akkor a szintén fideszes Mengyi Rolandhoz hasonlóan egy olyan rekreációs komplexumba kerülsz, amely a magyar társadalom politikailag kevésbé involvált bűnelkövetői számára jelentős életszínvonal-emelkedést hozna-, költői ugyan, de nem indokolatlan.

https://nepszava.hu/3068481_borton-biznisz

Koronavírus: járványveszély miatt bezárták az egri uszodát

Tulajdonosi döntés alapján szerda reggel 6 órától bezárattam a Bitskey Aladár Uszodát, amíg a teljes vízcsere és fertőtlenítés nem történik meg — közölte az Egri Ügyek megkeresésére Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere. A városvezető azután döntött így, miután kiderült: a ZF-Eger férfi vízilabdacsapata az elmúlt hétvégén az észak-olaszországi Brescia városában játszott, amely a koronavírus-járvány miatt karantén alá vont térség közvetlen közelében van.

Korábban a 444.hu írta meg, hogy miközben egy magyar gimnazistákból álló kirándulócsoportot a napokban karanténba zártak azért, mert Észak-Olaszországban jártak, az egri pólósokat csak rövid orvosi ellenőrzésnek vetették alá a budapesti reptéren, majd szabadon távozhattak Egerbe.

https://24.hu/kozelet/2020/02/26/koronavirus-eger-uszoda/

Ezer beszállítót nem tudnak kifizetni a kórházak

Mintegy ezer kórházi beszállító nem kapta meg kifizetetlen számláinak ellenértékét az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) becslései szerint, azaz hozzávetőleg ennyien hitelezték a múlt év végén a magyar egészségügyet — mondta a Világgazdaságnak Rásky László, az OSZ főtitkára.

Hozzátette: a kormány a 100 millió forint alatti lejárt követeléssel rendelkező cégek kifizetésére csaknem 19 milliárd forintot különített el, a 100 millió feletti tartozások pedig összességében 49 milliárd forintra rúgnak. A szövetség nem reprezentatív felmérése szerint a kifizetések elég nagy szórást mutatnak: van, aki csaknem a teljes követelését megkapta, viszont több olyan cégről is tudnak, amely a követelése 50 százalékához sem jutott hozzá. A fizetési késedelmek okáról egyelőre nincs konkrét információ, de a felmérést március elején meg fogják ismételni.

https://24.hu/belfold/2020/02/26/korhazi-adossag-beszallito/

Gyerekek fertőződtek meg Olaszországban, öt magyar karanténban Tenerifén – koronavírus-hírek percről percre

Olaszországban 300 fölé emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké nem nőtt. Németországban is újabb esetekre bukkantak. San Franciscóban egészségügyi vészhelyzetet hirdettek a vírus terjedése miatt. A járványról minden hírt megtalál percről percre tudósításunkban.

https://hvg.hu/itthon/20200226_koronavirus_jarvany_fertozes_percrol_percre_2026

Balla István: Kásler Miklós nem mond igazat

Az emberminiszter szerint minden rendben van a kiváló, új NAT-tal, azt szeptembertől ezért be is vezetik. Úgy látja, alig van tiltakozás a tanterv ellen. A miniszter hazudik. Tényszerűen. Folytatólagosan.

Legújabb sikerjelentésében Kásler Miklós azt nyilatkozta, hogy „Magyarországon mintegy háromezer középiskola van, és összesen hét iskolából tiltakoztak a NAT bevezetése ellen, illetve néhány egyetemi oktató csatlakozott hozzájuk. Hozzátette azt is, hogy a tantervek 19 tantárgyról szólnak, mégis szinte kizárólag a magyar irodalom, illetve esetenként a történelem kerül a viták és a támadások középpontjába".

Az viszonylag elképzelhetetlen, hogy a minisztert nem tájékoztatja a stábja a tiltakozásokról, már csak azért is, hogy ne kelljen ilyen egyértelmű és könnyen cáfolható hazugságot mondania a televízióban. Így feltételezhetjük, hogy tudatosan hazudik.

Nem biztos, hogy teljes ez a lista, de az biztos, hogy ezen közel 40 iskola tiltakozása található, továbbá egyes pedagógusoké, diákoké, számos szakmai szervezeté, szakszervezeteké, egyetemi oktatóké.

https://hvg.hu/elet/20200225_Kasler_es_a_het_iskola

Gyöngyöspata: a Nemzeti Pedagógus Kar a kormány mellé állt

Az egyének és a társadalom érdeke is, hogy olyan képzettséget kapjanak a gyöngyöspatai iskolaügy érintettjei, amellyel el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon, és így meg tudják teremteni a megélhetéshez szükséges javakat – mondta a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a közévében szerdán.

Horváth Péter a konkrét esetben szakma megszerzését tartaná szükségesnek, amelyhez elképzelhető, hogy közismereti alapokat is pótolni kell. Hozzátette: digitális ismeretekre is szükség van, mivel ez szinte ma már alapfeltétele az elhelyezkedésnek.

Arra a kérdésre, hogyan lehetne mindezt elfogadtatni az érintettekkel, azt mondta: ebben a “felheccelt” helyzetben ez nem lesz könnyű, pedig az egyszeri, pénzbeni kártérítés csak időleges könnyebbséggel járna, hosszú távú, valódi segítséget nem adna.

 

http://huppa.hu/gyongyospata-a-nemzeti-pedagogus-kar-a-kormany-melle-allt

 

Ugocsa non korona

Bayer Zsolt Magyar Nemzet

Egy magyar fertőzött már van. A Japán partjainál vesztegzár alatt lévő luxushajó egyik magyar dolgozójának tesztje lett pozitív. Kíváncsian várjuk, mikor szólal fel majd a Parlamentben az első ellenzéki képviselő, hogy a megfertőződött magyar betegségéért Orbán Viktor a felelős. Ne aggódjanak, a DK (diplomás kommunisták) háttéremberei már dolgoznak ezen a projekten.

Addig is, egyelőre örvendjünk, hogy az országban eleddig nincs fertőzött ember, és amit lehetséges, azt megteszik az illetékesek, hogy ez így is maradjon. A kérdés viszont az, megállítható-e a vírus a magyar határoknál. A válasz pedig az, hogy valószínűleg nem.

Ja! El ne felejtsük! A migránsok szabad átjárását a határokon szintúgy napirenden tartják. A migránsok nyilván eleve immunisak a koronavírusra. Más oka nem lehet ma egy ilyen követelésnek, ugye?

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/ugocsa-non-korona-7817297/

Rajk-kollégium

Pilhál György Magyar Nemzet

Ha tréfa lenne, se tudnék nevetni rajta, hát még így, hogy igaz… A Budapesti Corvinus Egyetem egyik szakkollégiuma még most, harminc évvel a rendszerváltás után is a kommunista belügyminiszter, a Rákosi-diktatúra egyik kiépítője, az ÁVO létrehozója, Rajk László nevét viseli.

Kedden, a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján a kollégium Horánszky utcai épülete előtt sajtótájékoztatót tartó Magyar Patrióták Közösségének elnöke, Hetzmann Róbert közölte, egyesülete levélben fordult a kollégiumot fenntartó egyetemhez: váljanak meg Rajk szellemi örökségétől. Már csak azért is, mert 2012 óta Magyarországon törvény mondja ki: nem lehet közterületet, önkormányzati közintézményt olyan személyről elnevezni, aki XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett. Márpedig Rajk László ilyen személy volt, s ezen az sem változtat, hogy – az akkori hagyományok szerint – sajátjai segítették át a túlvilágra.

A sajtótájékoztatót a szakkollégium néhány diákja megpróbálta megzavarni. Leghülyébbjük azzal állt elő, hogy ilyen alapon Horthy Miklós ellen is kikelhetne bárki… 

https://magyarnemzet.hu/tollhegyen/rajk-kollegium-7819256/

Politikai tevékenységre buzdítja a bírókat az EKINT

KORÁBBAN AZ NGO-KAT ÖSZTÖNÖZTÉK TÖRVÉNYSÉRTÉSRE

Kárpáti András Magyar Nemzet

Bár a bírói függetlenség miatt aggódott Soros György egyik magyarországi kulcsszervezete, az Eötvös Károly Intézet minap kiadott közleményében, mégis politikai tevékenységre, köztük a jogállamiság védelmére és az alapvető jogok kikényszerítésére buzdította a bírókat. Mint ismert, a Soros-hálózat szervezetei rendszeresen vesznek részt politikai lobbiakciókban, például kormányellenes megmozdulásokon, és számos, a liberális értékeket népszerűsítő érzékenyítőképzést tartottak a bírók számára.

A bírói függetlenségnek a kormány általi állítólagos korlátozása miatt aggódott Soros György magyarországi zászlóshajója, a milliárdos által tízmilliókkal kistafírozott Eötvös Károly Intézet (EKINT) a minap kiadott közleményé­ben.

https://magyarnemzet.hu/belfold/politikai-tevekenysegre-buzditja-a-birokat-az-ekint-7813553/

Lejtőn az ellenzéki önkormányzatok

SALGÓTARJÁNT AZ ELADÓSODÁS RÉME FENYEGETI, TATABÁNYÁN A HIVATALRA KÖLTENEK

Borsodi Attila Magyar Nemzet

Majálisra, ügyvédekre és kommunikációs tanácsadókra szánnak pénzt az ellenzéki vezetésű településeken, ugyanakkor a fejlesztéseken, beruházásokon spórolni szándékoznak. Miskolcon közben arról döntöttek, hogy 10-11 százalékkal emelik a tömegközlekedés tarifáit, emellett járatokat csökkentenek és vonalakat szüntetnek meg.

https://magyarnemzet.hu/belfold/lejton-az-ellenzeki-onkormanyzatok-7818482/

Farkas Örs: Azért kérdezzük meg az embereket, hogy közösen döntsünk

origo

Kilencedik alkalommal indít nemzeti konzultációt a kormány. Erről és a koronavírusról is kérdeztük a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivőjét, Farkas Örsöt.

https://www.origo.hu/itthon/20200225-farkas-azert-kerdezzuk-meg-az-embereket-hogy-kozosen-dontsunk.html

Fidesz: Luxuséletet élnek a börtönbizniszből baloldali és a Soros-hálózathoz tartozó ügyvédek

Magyar Hírlap

Luxuséletet élnek a „börtönbizniszből” baloldali és a „Soros-hálózathoz” tartozó ügyvédek - mondta Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján

Példaként hozta Magyar György „baloldali ügyvédet és politikust”, akit Karácsony Gergely főpolgármester bizalmasaként és tanácsadójaként említett, és akiről azt közölte: 419 kártérítési pert indított a bűnözők nevében a magyar állam ellen, és mintegy félmilliárd forintot keresett a „börtönbizniszen”. Magyar György ebből „luxuséletet” él, 20 millió forintos luxusautója van, amivel még dicsekszik is - jegyezte meg Budai Gyula.

Ám nemcsak ő, hanem a „Soros-hálózat” ügyvédjei is százmilliókat kerestek a „börtönbizniszen” - tette hozzá a Fidesz képviselője.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200226-fidesz-luxuseletet-elnek-a-bortonbizniszbol-baloldali-es-a-soros-halozathoz-tartozo-ugyvedek

Weberék újra a magyar kormányt támadják

A bevándorláspártiak fenn akarják tartani a nyomást hazánkon, ezt a boszorkányüldözést minél hamarabb be kell fejezni – mondta lapunknak Hidvéghi Balázs

Őry Mariann Magyar Hírlap

Előrelépést és az Európai Parlamenttel való szorosabb együttműködést követelnek öt frakció, köztük az Európai Néppárt vezetői. A fideszes Hidvéghi Balázs lapunknak hangsúlyozta: az első felvetéssel egyetért, a másodikat viszont indokolatlannak tartja.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200225-weberek-ujra-a-magyar-kormanyt-tamadjak

Nemzetgyalázás

Akik leírják, hogy az Alaptörvény preambuluma, a nemzeti hitvallás a magyar történelem egy sajátosan eltorzított narratívája, azok a történelemhamisítás húrjait pengetik

Bencze Izabella Magyar Hírlap

„Az alábbi jelentést független magyar értelmiségiek állították össze, hogy tájékoztassák a hazai és a nemzetközi közvéleményt, valamint az európai intézményeket arról, milyen súlyos károkat okozott Magyarországon a 2010 óta regnáló Orbán-rendszer az oktatás, a tudomány, a kultúra és a média területén. A jelentés megírását az indokolta, hogy az egymást követő Orbán-kormányok nemcsak a jogállamiság és a politikai, szociális jogok tekintetében, hanem az itt tárgyalt kulturális területeken is szisztematikusan szembemennek az Európai Unió alapelveivel, értékeivel és normáival, azokat tudatosan megszegik.”

Így kezdődik egy, a szoclib barátaink által ismét kitenyésztett, 82 oldalas gyöngyszem, amely a Háttal Európának – a kultúra, az oktatás, a tudomány és a média leépítése Magyarországon 2010–2019 címmel mostanában juthatott el az euró­pai intézményekbe, felvázolva azt az iszonyatot, amelyet Orbán Viktor zúdított hazánkra. 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200225-nemzetgyalazas

Gulyás: Kicsi az esélye, hogy el tudjuk kerülni, de pillanatnyilag koronavírusos magyarországi betegről nem tudunk

Két külföldön élő magyar fertőzöttről tud a kormányzat.

https://444.hu/2020/02/26/gulyas-kicsi-az-eselye-hogy-el-tudjuk-kerulni-de-pillanatnyilag-koronavirusos-magyarorszagi-betegrol-nem-tudunk

Amikor az ellenzékiek elhiszik, hogy az ő oldalukon is a kormány ügynökei a hangadók, akkor győzött az önkény

Budapesten járt kedden Peter Pomerantsev, az orosz állami propaganda legismertebb szakértője. A Political Capital és a brit nagykövetség közös rendezvényén kétórás előadást tartott politológusoknak, diplomatáknak és újságíróknak, és aztán repült is tovább egy kijevi rendezvényre, ahol többek között az ukrán elnökkel cserélt eszmét.  

https://444.hu/2020/02/26/amikor-az-ellenzekiek-elhiszik-hogy-az-o-oldalukon-is-a-kormany-ugynokei-a-hangadok-akkor-gyozott-az-onkeny

EZÉRT IGAZSÁGTALAN AZ OKTATÁSI RENDSZER MAGYARORSZÁGON

2017-ben indult útjára az ETHOS nevű H2020-as európai kutatási projekt, amelyet egy hat egyetemből álló konzorcium gondoz. A kutatási projekt célja volt, hogy megpróbálja definiálni, mit is jelent a társadalmi igazságosság Európában a 2010-es évek végén. Az ETHOS nem egy időtlen, utópikus világ leírására törekedett, hanem az igazságosság fogalmának az európai emberek mai problémáira reflektáló értelmezésére. A kutatás fő megközelítéseit, módszertanát, valamint az állampolgárság körüli igazságtalanságokat ebben a cikkünkben részleteztük, a szakmai érdekképviselet zavarait ebben a fejezetben jártuk körbe, a munkaerő-piac igazságtalanságait pedig ez a cikk mutatja be. Az alábbi írás, a sorozat utolsó darabja az oktatási igazságtalanságokat és a média helyzetét mutatja be a vizsgált országokban.

https://qubit.hu/2020/02/26/ezert-igazsagtalan-az-oktatasi-rendszer-magyarorszagon

Nem nyomoz az ügyészség Orbán Viktor ellen a Gyöngyöspatáról szóló megjegyzései miatt

A Központi Nyomozó Főügyészség elutasította Horváth Aladár Orbán Viktor elleni feljelentését. A roma polgárjogi aktivista azért fordult az ügyészséghez, mert szerinte megalapozta a hivatali visszaélés és a becsületsértés gyanúját, amikor a miniszterelnök az iskolai szegregáció miatti kártérítésekkel kapcsolatban arról beszélt az év eleji sajtótájékoztatóján, hogy Gyöngyöspatán az „etnikailag meghatározó népcsoport tagjai” nagy összeghez jutnak „mindenfajta munkavégzés nélkül”, ami „mélyen igazságtalan”.

Az ügyészség azt vizsgálta, hogy a közösség elleni uszítás tényállása megvalósult-e. Végül arra jutott, hogy nem, mert nem alkalmas arra, hogy az emberek nagyobb tömegében a szenvedélyeket olyan mértékben tüzelje fel, hogy az gyűlölet kiváltására, ezzel pedig a társadalmi rend és béke megzavarásához vezessen.

https://444.hu/2020/02/26/nem-nyomoz-az-ugyeszseg-orban-viktor-ellen-a-gyongyospatarol-szolo-megjegyzesei-miatt

Török–orosz konfliktus fenyeget Szíriában

Harmadszor fordul át Erdogan és Putyin viszonya ebben a háborúban. Ellenségekként kezdték, aztán szövetségesek lettek, és most megint ellenségek. Százezrek menekülnek közben a kiújuló harcok elől.

https://444.hu/2020/02/25/torokorosz-konfliktus-fenyeget-sziriaban

BEÉRETT A FIDESZ-PROJEKT SZLOVÉNIÁBAN: KORMÁNYT ALAKÍTHAT ORBÁN LIEBLINGJE

A balliberális szlovén kormánykoalíció januári összeomlása után még az előrehozott választások kiírása tűnt a legvalószínűbbnek. Egészen eddig: Orbán legközelebbi szlovén szövetségesével, Janez Janšával nemcsak a helyi nyugdíjaspárt, de a szlovén Bajnai is lepaktált. Mutatjuk, mi történik Ljubljanában!

https://azonnali.hu/cikk/20200226_beerett-a-fidesz-projekt-szloveniaban-kormanyt-alakithat-a-orban-lieblingje

SZÁVAY ISTVÁN IS KILÉP A JOBBIKBÓL

Jakab Péter pártelnökké választása óta ő a hatodik jobbikos, aki otthagyja a pártot. Szávay ráadásul a párt egyik alapítója.

„Döntésemet a nyilvánosság előtt indokolni nem kívánom, más párthoz nem csatlakozom, sajtómegkeresésekre nem válaszolok, lakájmédiában futtatott Jobbik-szakértő nem leszek.

Egykori barátaimnak, tagtársaimnak jó munkát kívánok” – írta a Facebookon a politikus, aki ennek megfelelően az Azonnali telefonos megkeresését is azzal hárította, hogy leírta: nem nyilatkozik.

https://azonnali.hu/cikk/20200225_szavay-istvan-is-kilep-a-jobbikbol

Ekkora pusztítást végzett két nap alatt a koronavírus a tőzsdéken

Évek óta nem látott esés zajlott az elmúlt két napban a világ tőzsdéin, a befektetők elkezdték beárazni a globális járványt okozó koronavírus negatív hatásait. Összegyűjtöttük, mi történt a tőkepiacokon az elmúlt két napban.

https://www.portfolio.hu/uzlet/20200226/ekkora-pusztitast-vegzett-ket-nap-alatt-a-koronavirus-a-tozsdeken-417187

Kádár villája marad, Aczélét már elbontották - Tiborczék már „darálják” az egykori pártüdülőt

Elkezdték Aliga II. bontását. Ezt a nevet a hajdani balatonaligai pártüdülő azon része kapta, amelyet kerítéssel zártak el Aliga I.-től, hogy ott nyugodtan nyaralhasson. Az épületekből egyelőre csak téglahegyek maradtak. Ahogyan a balatonvilágosi polgármester fogalmazott: „Darálják a Club Aligát”.

„De a Kádár- és a Castro-villához nem nyúlhatunk ám!” – szól ki a Narancs.hu munkatársának a markoló vezetőfülkéjéből a munkás, épp a Kádár-villa szomszédságában, amikor elmentünk megnézni, hogyan haladnak a munkálatokkal ott, ahol már Mészáros Lőrinc és Tiborcz István az új tulaj.

A legtöbb hajdani „elvtársi villára” már valóban csak egy-egy tégla- és törmelékhegy emlékeztet, itt-ott félredobott fotel, asztal. Aczél György elvtárs nyaralójából is csak ennyi maradt. A korszak „kultúrpápája” Kádár közvetlen szomszédságát szerette Aligán is, a főtitkár mellett szeretett nyaralni.

Kádár hajdani villája, habár védett épület, szinte rommá lett, ami nem is csoda, hiszen majdnem annyi idő telt el, amióta sem Rákosi, sem Kádár nem nyaral benne, mint a negyvenes évek végi felépülése és a végleges megüresedése között.

Mészáros- és Tiborcé-érdekeltség

„A korszerűsítés első fókusza a központi fekvésű strand és a kikötő parti környezete. Itt már idén nyáron megújult környezettel találkozhatnak a vendégek” – tájékoztatott közleményében a napokban a Club Aligát tulajdonló Pro-Mot Hungária Kft., amelyet néhány éve szerzett meg a Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Appeninn Nyrt.

Közleményükben kikőtő- és szállodafejlesztési terveikről is írtak - mint ismeretes, a Kisfaludy fejlesztési program állami támogatásait is megszerezték ehhez. De arról is, hogy az Aliga II.-es területen, ahol most a hajdani villákat bontják, építési telkeket alakítanak ki, s a teljes beruházással 2023 végére készülnek el.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/mar-daraljak-az-egykori-partudulot-kadar-villaja-marad-aczelet-mar-elbontottak-127142

Nem hisszük, hogy Lovász László ma már a kormány meghosszabbított keze

De akkor miért történt, ami történt?

A vereségbe való beletörődés, szolgalelkűség vagy szimpla gyávaság vezérelte-e a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökét akkor, amikor február 10-én arra kérte a Magyar Tudomány főszerkesztőjét, hogy a szerkesztőbizottság korábbi döntése ellenére se közölje Somogyi Péter neurobiológusnak (aki a magyaron kívül német és angol akadémiák tagja) a december 2-i rendkívüli MTA-közgyűlésen elmondott beszédét?

A szerkesztőség többségi szavazással határozott arról, hogy a lap márciusi száma hozza Somogyi felszólalásának szerkesztett változatát, ám Falus András főszerkesztőt (maga is nemzetközileg elismert immunológus, akadémiai tag) meggyőzték Lovász László érvei.

A hírt és a történet hátterét megíró qubit.hu beszámolója szerint Lovász László, aki a megjelentetni kívánt szöveget magától a szerzőtől kapta meg, „aggályosnak tartja a felszólalás változatlan formában való közzétételét.

·         Lovász a Magyar Tudomány általános gyakorlatától eltérőnek tartotta például, hogy Somogyi a szöveg angol nyelvű változatának a közléséhez is ragaszkodott.

·         Azt is kifogásolta, hogy felszólalása leiratát az agykutató már a folyóiratban való megjelenés előtt sok közgyűlési tagnak elküldte.

·         Emellett kiemelte, hogy a felszólalás egyes részeit, különösen azokat, amelyekben a kormány elleni tüntetésekről és Orbán Viktor miniszterelnök tudományhoz való hozzáállásáról esik szó, az akadémia jelenlegi helyzetében túlságosan konfrontatívnak találja.”

Félreértés?

 

https://magyarnarancs.hu/narancsblog/nem-hisszuk-hogy-lovasz-laszlo-ma-mar-a-kormany-meghosszabbitott-keze-127172

 

A Márki-Zayt gyalázó újabb plakátoktól már politikai ellenfele is elhatárolódik

Úgy tűnik, hogy az októberi pofonból sem tanultak semmit – írta friss Fb-bejegyzésében Grezsa István volt polgármesterjelölt.

Grezsa István a tavaly októberi önkormányzati választáson indult a polgármesteri székért: ugyan függetlenként határozta meg magát, de a városban mindenki tudta, hogy a Fidesz támogatottja. A voksolást meggyőző fölénnyel, közös ellenzéki jelöltként Márki-Zay nyerte, ráadásul a megyei jogú város közgyűlésében is többséget szereztek a kormánypárttal szemben indulók.

A tavalyi helyhatósági választás előtt Márki-Zay Pétert óriásplakátokon, szórólapokon próbálta lejáratni a Fidesz és a kormánypárttól nem független Polgári Együttműködés Hódmezővásárhelyért Egyesület. A 2019-es őszi kampányban Grezsa azt kezdeményezte, hogy távolítsák el a Márki-Zayt gyalázó plakátokat, ez utóbb meg is történt. Igaz, előtte másfél évig mindez nem zavarta Grezsa Istvánt.

Ennek fényében érdemes értékelni mostani Fb-bejegyzését, amelyben írja, hogy „szomorúan látja a plakátokat”.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/a-marki-zay-petert-gyalazo-ujabb-plakatoktol-mar-politikai-ellenfele-is-elhatarolodik-127170

Két MSZP-s budapesti polgármester átlépett a DK-ba

Az ATV Start vendége Horváth Csaba fővárosi frakcióvezető, MSZP.

http://www.atv.hu/musorok/atv_start

Elkerülhetetlen, hogy Magyarországot is elérje a koronavírus

Az Egyenes Beszéd vendége Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos.

http://www.atv.hu/videok/video-20200225-elkerulhetetlen-hogy-magyarorszagot-is-elerje-a-koronavirus

L. Simon Lászlót kérdezzük az új NAT-ról

Az Egyenes Beszéd vendége L. Simon László országgyűlési képviselő, Fidesz.

http://www.atv.hu/videok/video-20200224-l-simon-laszlot-kerdezzuk-az-uj-nat-rol

Derdák András: odajött Orbán, és azt mondta, sajnálom, rosszul szavaztál

19 éves fideszesként a legfiatalabb fővárosi önkormányzati képviselő volt, aki miatt Demszky Gábor csak késve tudta letenni az esküjét. Előbb kultúrházat csinált Csillaghegyen, majd a Millenárist vezette. Egy ideig úgy tűnt, ő lehet Tarlós István kijelölt utódja a III. kerületben. Most mégis inkább francia bulizókat szervez a Szigetre. Derdák András és a rendszerváltás. Interjú.

https://24.hu/belfold/2020/02/26/derdak-andras-orban-rendszervaltas30-fidesz-banan-kultura-interju/

Kövér László bevallotta: kényszerből lett jobboldali a Fidesz 1994

Interjú a házelnökkel, a Fidesz akkori frakcióvezetőjével 1994-ből, amikor rájött, hogy ő volt a világ legostobább, legnaivabb embere.

A Magyar Narancs 30 éves születésnapja alkalmából újraközölt, Fidesz történetével foglalkozó cikkeinkben már bemutattuk:

·         milyen mozgalom is volt a Fidesz a rendszerváltáskor, amikor Kövér László még a sajtószabadságért küzdött

·         egy rövid, de annál beszédesebb 1994-es Orbán-interjúból kiderült, már akkor sem viselte, ha legyőzik, és hiába kapott nagy pofont, nem akart és nem tudott korrigálni

·         1998-as interjúnkból pedig az derült ki, hogy Orbán sokat változott, amióta hátrahagyta radikális liberális nézeteit, de a "polgári kormányzásra" készülő pártelnök elkötelezett demokratának vallotta magát, aki harcot hirdetett a korrupció ellen

·         hogyan szorította partvonalra a 2002-es újabb veresége után a pártban a belső ellenzékét, majd alakította át úgy 2004-ig a Fideszt, hogy az Orbán-párttá alakult, ahol senki nem meri megkérdőjelezni a Főnöknek nevezett elnök elsőségét

·         pár évvel később pedig még azok is elhallgattak, akik 2006-ban egy rövid ideig még lázongtak Orbán ellen. 2010-ben a hatalom kapujában hívei már valóságos prófétaként tisztelték a pártelnököt, senki nem mert ellentmondani neki

következzék egy interjú Kövér Lászlóval, amely a Horn-kormány megalakulása előtti napokban készült 1994-ben. A napjainkban a beszédeivel a szélsőjobboldali pártokat lepipáló házelnök 25 évvel ezelőtt még igen őszinte volt. Az interjúból az is kiderül, hogy számos kérdésben 180 fokot változott az álláspontja azóta:

https://magyarnarancs.hu/narancs30/volt-ido-amikor-kover-laszlo-meg-a-liberalis-kozep-gyengulesen-sirankozott-es-az-szdsz-t-vadolta-a-fidesz-jobbra-szoritasaval-125525

Oroszlántársaság

MATOLCSY GYÖRGY
Növekedés.hu

Miért is ne mondhatnánk ki, hogy igazságtalan, ezért az EU jövője szempontjából hibás a mostani uniós költségvetési alkudozásban mutatott nyugati álláspont?

Az uniós forrásokat duplán visszakapták a fejlett EU országok.

„A mostani alkudozás egyaránt hibás a múlt, a jelen és a jövő szempontjából.

Nézzük a nyugati álláspont buktatóit, sőt drámai tévedéseit:

https://novekedes.hu/mag/matolcsy-gyorgy-oroszlantarsasag

Lapszemlénk a világból – Rendőrfőnökből lett Burgenland tartományfőnöke Doskozil, aki migránsügyben olyan konok, mint Orbán

https://168ora.hu/kulfold/lapszemle-hans-peter-doskozil-182232

A székelyek 92 százaléka valósággal rajong Orbán Viktorért, de Semjén Zsoltot és Kövér Lászlót is erősen szeretik

A háromszéki magyarok nagyon nagy többsége Orbán Viktorban és a magyar kormányban bízik leginkább.

Orbán Viktor bizalmi indexe a háromszéki magyarok körében 92 százalékos,

ez gyakorlatilag konszenzuális – derült ki a háromszéki RMDSZ által rendelt felmérésből, amely szerint a magyar kormányban a háromszéki magyarok 82 százalék bízik, írta meg a Maszol. A Transylvania Inquiry által elvégzett kutatásában

összesen 2929 háromszékit kérdeztek meg, akik közül 2568-an magyarok.

Orbán Viktort népszerűségben a sepsiszentgyörgyi polgármester, Antal Árpád követi 78 százalékkos bizalmi indexszel, utána jön a háromszéki tanácselnök, Tamás Sándor (74 százalék), majd

Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes (67,5 százalék) és Kövér László, a magyar országgyűlés elnöke (62,5 százalék).

Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor 62 százalékon áll Kovászna megyében. 

https://168ora.hu/kulfold/haromszek-magyarokorban-viktor-felmeres-bizalom-romania-182238

Niedermüller Péter elnézést kért a taxisoktól, de azért vannak köztük drogfutárok

„A tegnapi 444-nek adott interjúmban, elhangzott egy félreérthető mondat, ezért elnézést kérek, sajnálom, ha ezzel bárkit megbántottam! Ugyanakkor szembe kell néznünk a korábban elhallgatott tényekkel, miszerint számos erzsébetvárosi lakó tudja igazolni, hogy vannak olyan taxisok, akik igenis részt vesznek a drogterjesztésben. Mindannyiunk érdeke, hogy ezeket az embereket kiszűrjük a tisztességes taxisok közül” - írta Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere a Facebookon.

https://168ora.hu/itthon/niedermuller-peter-taxisok-bocsanatkeres-182224

a Tescót már lerohanták a karanténra készülők

Az egyik központi fővárosi hipermarketben feltűnően üres polcokkal, sőt egész csupasz polcrendszerekkel találkoztunk, amiből arra következtetünk, hogy mindez az ajtón kopogtató koronavírussal lehet összefüggésben.

Az nlc munkatársa ugyan pánikhangulatot nem tapasztalt szerda délelőtt a Bécsi úti Tesco hipermarketben a koronavírus miatt, mindenki ugyanolyan nyugodtan vásárolt az óbudai áruházban, mint általában. Ennek ellenére feltűnően üresek voltak mára a polcok a korábban tapasztaltakhoz képest.

https://nlc.hu/ezvan/20200226/koronavirus-tartos-elelmiszer/

Megoldódott a szlovén kormányválság, Orbán barátja az újonnan kinevezett miniszterelnök

Rövid kormányválság után ma, a délutáni órákban végül kormányalakítási megbízást adott Borut Pahor szlovén elnök Janez Janša volt miniszterelnöknek. Janša pártja, az SDS (Szlovén Demokrata Párt) most, több átlépés és külső támogatás után már a legnagyobb parlamenti párt Ljubljanában, így, amennyiben arra a nemzetgyűlési is áldását adja, Jansa miniszterelnökként térhet vissza Szlovéniában.

A kinevezés közel egy hónapos kormányválságot zár le, amely azután indult, hogy Marjan Šarec, a legutóbbi, 2018-as választásokon kormányt alakítani tudó volt újságíró januárban lemondott. Az Orbán Viktor köre által többek között saját médiabirodalommal is megtámogatott, menekültellenes jobboldali SDS tegnap kötött koalíciós megállapodást több, kisebb jobboldali parlamenti párttal (A Modern Centrum Pártja – SMC, Új Szlovénia – NSi), valamint a DeSUS nevű nyugdíjaspárttal is, és várhatóan velük együtt alakítják majd ki az új szlovén kabinetet.

https://merce.hu/2020/02/26/megoldodott-a-szloven-kormanyvalsag-orban-baratja-az-ujonnan-kinevezett-miniszterelnok/

A fővárosi színházügyben összekapott a városvezetés és a DK

Komoly háború alakult ki a a fővárosi színházügyben az elmúlt 24 órában, tudtuk meg a szerdai közgyűlés szünetében. 

VÁROSHÁZI FORRÁSUNK AZT ÁLLÍTOTTA, GYURCSÁNY FERENC, A DK ELNÖKE AZZAL FENYEGETTE MEG KEDDEN KARÁCSONY GERGELYT EGY ZÁRT EGYEZTETÉSEN, HA NEM BENKŐ NÓRÁT NEVEZIK KI A SZABAD-TÉR SZÍNHÁZ ÉLÉRE, A DK NEM SZAVAZZA MEG A FŐVÁROS IDEI KÖLTSÉGVETÉSÉT.

https://index.hu/kultur/2020/02/26/budapest_szinhaz_dk_szabad-ter_szinhaz_ban_theodora_benko_nora_koltsegvetes/

Karácsony meglepő javaslattal oldaná a Szabad Tér Színház körüli vitás helyzetet

Bár az igazgató személyéről zárt ülésen dönt majd a közgyűlés, a városvezető a nyílt ülésen bejelentette, hogy meg kívánják osztani a Szabad Tér Színház cég vezetését.

Az inkább koncert helyszínként működő, sok turistát vonzó Margitszigeti Szabadtéri Színpad vezetését Bán Teodórára bíznák, míg a hazai színjátszáshoz szervesebben kapcsolódó Városmajori Színpad vezetését Benkő Nórára bíznák.

Láng Zsolt fideszes frakcióvezető szerint ez a Demokratikus Koalíció diktátuma, amely a főváros saját szakmai grémiumának döntésével is szembe megy, hiszen a grémium szerint Benkő Nóra adta be a leggyengébb pályázatot. Karácsony Gergely szerint ugyan volt olyan tárgyalási forduló, amikor úgy tűnt, hogy meg tudnak állapodni a kormánnyal, de egyelőre nem sikerült közös nevezőre jutni. A Szabad Tér Színház körüli vita sokat árt annak, hogy érdemi egyeztetést folytathassanak. A főpolgármester kiemelte: nem értenek egyet azzal a törvénymódosítással, amely ezt a helyzetet előidézte

MEGSZAVAZTÁK

https://nepszava.hu/3068562_karacsony-meglepo-javaslattal-oldana-a-szabad-ter-szinhaz-koruli-vitas-helyzetet

Döntöttek a változtatási tilalomról a Városligetben – A kormány és a főváros továbbra is merőben másként tekint a beruházásra

A Fidesz fővárosi frakciója szerint állóháborúba kezd a városvezetés a városligeti változtatási tilalom elrendelésével. A Karácsony-kabinet szerint ez biztosíték.

áng Zsolt, a Fidesz frakció vezetője már a napirendi vitában jelezte, azt kéri, hogy a Fővárosi Közgyűlés ne is tárgyalja a Városliget nagy részére kiterjedő változtatási tilalomról szóló előterjesztést. Ezt később a napirendi vita tárgyalásakor is megismételte, mondván a közgyűlés ezzel felrúgja a kormány-főváros közötti megállapodást. A volt II. kerületi polgármester szerint ez ellentétes a park érdekeivel és Budapest érdekeivel is, hiszen ezzel állóháborúba kezd a kormánnyal. Úgy vélte, előbb a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén kellene erről tárgyalni és kompromisszumos döntést hozni. Kovács Péter XVI. kerületi polgármester abban volt bizonytalan, hogy az előterjesztés mindenben megfelel a jogszabályi követelményeknek. A főjegyző megnyugtatta, hogy megfelel a törvényi előírásoknak. Horváth Csaba zuglói polgármester meglepőnek találta azt a kijelentést, miszerint a kormány nem tesz semmit, ami a főváros szuverenitását sérti. Majd hozzátette, hogy bizalmatlanságnak komoly alapja van, hiszen a Városliget beépítésével kapcsolatban számos kérdésre nem tudják a választ. A választások után úgy tűnt, hogy a kormány elfogadta a városvezetés álláspontját és ígéretet tettek, hogy nem emelnek új épületet a Városligetben. Ehhez képest Baán László a Liget-projekt miniszteri biztosa most kijelentette, hogy nincs B-terv a beépítésre. 

https://nepszava.hu/3068547_dontottek-a-valtoztatasi-tilalomrol-a-varosligetben--a-kormany-es-a-fovaros-tovabbra-is-meroben-maskent-tekint-a-beruhazasra

EB: teljesítőképessége határán a magyar gazdaság

Felemás képet fest a magyar gazdaság és társadalom állapotáról az Európai Bizottság jelentése, amelyet az éves gazdaságpolitikai koordináció keretében szerdán tett közzé.

Az uniós testület elismeri, hogy a magyar bruttó hazai termék (GDP) az egyik legmagasabb, a munkanélküliségi ráta pedig az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban. Megítélése szerint ebben a kedvező gazdasági környezetben lehetőség nyílik a legfontosabb kihívások kezelésére. Brüsszel ezek közé sorolja a munkaképes lakosság zsugorodását, az alacsony termelékenységet, a növekvő társadalmi egyenlőtlenségeket és a természeti kincsek alacsony hatékonyságú felhasználását. Az Európai Bizottság véleménye szerint a gazdaság várhatóan eléri teljesítőképessége határát, mivel a képzett munkaerő hiánya akadályt gördít a termelékenységet ösztönző beruházások és innováció elé.

https://nepszava.hu/3068563_eb-teljesitokepessege-hataran-a-magyar-gazdasag

Szabó István nem veszi át az életműdíjat a Magyar Filmakadémia Egyesülettől

Döntéséről Szabó István szóban tájékoztatta a Magyar Filmakadémia Egyesületet, amely tiszteletben tartja és tudomásul veszi a filmrendező döntését.

Szabó István kitüntetését egyébként a közelmúltban többen kritizálták az Oscar- és Kossuth-díjas rendező ügynökmúltja miatt.

A Magyar Filmakadémia január végén hozta nyilvánosságra, hogy Béres Ilona, Cserhalmi György, Eperjes Károly, Pécsi Ildikó színészek és Szabó István rendező pályáját életműdíjjal jutalmazza; az ünnepélyes díjátadó a Magyar Filmdíj 2020 – Magyar Mozgókép Szemlén pénteken lesz a Pesti Vigadóban.

https://hvg.hu/kultura/20200226_Szabo_Istvan_nem_veszi_at_az_eletmudijat_a_Magyar_Filmakademia_Egyesulettol

Nagyon rossz hírt kaptak a lakáshitelesek: nem hiába kongatta az MNB a vészharangot

Márciustól emelkednek a törlesztőrészletek a változó kamatozású lakáshiteleknél. Aki két éve vett fel 10 millió forintot 20 évre, már havonta 3 ezer forinttal fizethet többet, mint 2018-ban, a futamidő végéig pedig 663 ezer forinttal nőhetnek a terhei.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nonek-valtozo-kamatozasu-lakashitelek-torlesztoi-bank-kamat-mnb.701019.html

Megszavazták a 2020-as fővárosi költségvetést

Gyarapodó, gondoskodó költségvetést ígért a városvezetés, de a pénzügyi mozgástere szűkös. A napi szintű működésre lehet elég a főváros pénze, a nagyobb terveket meg kell próbálni olcsón kigazdálkodni.

https://hvg.hu/gazdasag/20200226_Megszavaztak_a_2020as_fovarosi_koltsegvetest

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.