2020, február 25 - 23:27 Sajtószemle

Mészáros Lőrinc sem akart kimaradni a börtönbizniszből

Privátbankár.hu

Kedvenc témája lett a kormánynak a börtönbiznisz, de az kimarad a kommunikációjukból, hogy nem csak a magyar államot szétperelő rabok, hanem például Mészáros Lőrinc is szép hasznot húz a börtönökből. A volt felcsúti polgármesternek ugyanis magánbörtöne is van, de az új rabkórházat sem akárki építi. Szintén biztos bevételt jelent a kiválasztott beszállítóknak a rabok élelmezése.

https://privatbankar.hu/makro/meszaros-lorinc-sem-akart-kimaradni-a-bortonbizniszbol-331073

Orbán kedvenc egyesülete milliárdokért építhet lovardát a megszűnő gyermekvárosban

Kövér László házelnök személyesen vonta felelősségre a Fidesz fóti politikusait, amiért nem támogatták elég lelkesen a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat terjeszkedési terveit. A legmagasabb szintű politikai kapcsolatokkal rendelkező szervezet 99 évre kapta meg a gyermekváros egyik részét, de a terület már nem volt elég a lovasterápiához és a díjlovas versenyekhez. Miközben az állami gondozott és menekült fiataloknak távozniuk kell Fótról, mert a kormány megszünteti a régi gyermekvárost, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat újabb 11 hektár állami földet kapott, hogy szállót, uszodát és fedett lovardát építhessen.

https://24.hu/belfold/2017/02/21/orbanek-kedvence-tobb-milliardert-epithet-lovardat-a-megszuno-gyermekvarosban

Nagyot harap a reggelinkből és az ebédünkből a gyenge forint

Euróban számolnak a vágóhidak, a húsárakat is hazavágja a gyenge forint, ahogy az import tejtermékek árában is vastagon érezhető a forintgyengülés hatása.

https://24.hu/fn/gazdasag/2020/02/25/gyenge-forint-inflacio-husar-tejar/

Dél-Olaszországban is megjelent a koronavírus – hírek percről percre

Tovább nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma Olaszországban, már Palermoból és Firenzéből is jelentettek eseteket. A betegség terjedéséről minden hírt megtalál percről percre tudósításunkban.

https://hvg.hu/vilag/20200225_koronavirus_percrol_percre_olaszorszag

Volt tisztifőorvos: Lehetetlen meggátolni, hogy Magyarországot is elérje a koronavírus

Lehetetlen meggátolni, hogy Magyarországot is elérje a koronavírus, ez bármikor ideérhet, feltéve egyáltalán, hogy még nincs itt

- mondta a hvg.hu-nak Falus Ferenc, volt országos tiszti főorvos. "Lehetnek már itthon is betegek, vírushordozók, csak még nem került kórházba olyan súlyos beteg, akinél azonosították volna a betegséget." Azt mondja, semmi baj nincs abból, ha regisztrálnak egy beteget Magyarországon, főleg, ha behurcolt esetről van szó.

Baj akkor van, ha már nem lehet követni, hogy ki a fertőzés forrása, és ő másokat is megbetegít, illetve ha egyszerre van beteg Kelet- és Nyugat-Magyarországon

https://hvg.hu/itthon/20200224_Koronavirus_magyarorszag_fertozes

Kásler: Csekély volt a tiltakozás a NAT ellen, szeptembertől bevezetik

Az emberi erőforrások minisztere szerint „szeptemberre minden elkészül”, az új Nemzeti alaptantervet, illetve kerettanterveket a következő tanévben be is vezetik a az iskolákban.

Kásler Miklós erről a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt ígérte, hogy a „tankönyvek készen lesznek, a tankönyvek kiadása és forgalmazása  biztosítható”, és „semmilyen körülményt” nem lát, „ami akadályozná a következő tanévben a NAT és a kerettantervek bevezetését”.

A minisztere szerint a tantervek rendkívül hosszú megbeszélés-sorozat után, konszenzus alapján jöttek létre, figyelembe véve az első változatra érkezett körülbelül ezer észrevételt. Ennek eredményeként olyan alap- és kerettantervek jöttek létre, – állította Kásler – amelyek minden magyar gyermek számára ugyanazt az alapvető ismeretanyagot közvetítik, függetlenül a gyerekek szociális és földrajzi helyzetétől. Az új tanterv „értékorientált, korszerű módszerekre és eszközökre támaszkodik, gyermekközpontú, emellett hazafias szemléletű” – hangoztatta a miniszter.

„Soha nem tudjuk elérni, hogy mindenki elégedett legyen, de ez a tanterv a jelenlegi adottságok alapján készült, és lényeges továbblépést jelent az előző tantervhez képest”.

https://24.hu/belfold/2020/02/25/kasler-csekely-volt-a-tiltakozas-a-nat-ellen-szeptembertol-bevezetik/

Bayer Zsolt európai uniós támogatásból szidhatja az Európai Uniót

Bayer Zsolt, kormánypárti újságíró kedden egy vidéki város színpadán fejtheti ki az Európai Unióval kapcsolatos, egyértelműen negatív véleményét, a fellépést azonban ezúttal az Európai Unió finanszírozza.

Bayer bonyhádi szereplésének a Magyarország és az EU – a jövő lehetőségei címet adták. A helyi művelődési ház plakátja szerint a szervező egy helyi alapítvány, a támogatóként pedig az Európai Unió Európa Szociális Alap (ESZA) lett feltüntetve.

Bonyhád honlapja szerint 2017-ben „Bonyhád járási foglalkoztatási paktum” című pályázattal 100 százalékos uniós finanszírozásban nyertek a ESZÁ-tól 250 millió forintot. A pályázat hivatalos célja az országos átlagnál is magasabb munkanélküliségi rátával küzdő térség számára fórumok, egyeztetések szervezése, új együttműködések kialakítása volt. Az önkormányzat és a kormányhivatal részvételével zajló projekt most, február végén zárul.

Bayer az utóbbi időben az ország uniós kilépését kezdte propagálni. Decemberben állt elő azzal az elgondolással, hogy Olaszország és a visegrádi négyek államai élükön Magyarországgal kilépnek az Európai Unióból, és létrehozhatnának egy önálló belső piacot. Bayer ott „ótvar rohadványnak” nevezte az EU-t, és az oroszokkal való együttműködés előnyeit fejtegette.

https://24.hu/belfold/2020/02/25/bayer-zsolt-europai-unios-tamogatasbol-szidhatja-az-europai-uniot/

A Rogán-tárca fotópályázatán jobban járt a zsűri, mint a győztesek

Magyarország 365 nevű, tavaly év végi kormányzati fotópályázat meglehetősen gáláns volt az öt zsűritaggal, akik közül négyen neves fotósok-fotótörténészek, egyikük pedig a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója. A zsűrielnök 2 706 360 forintot, a négy további tag fejenként 1 353 181 forintot kapott a három és fél hónapos megbízásért. Ez összesen 8 millió 119 084 forint, ami fotós kollégáink szerint nem nevezhető általános nagyságrendnek egy fotópályázatnál.

Ez az összeg egyébként nagyságrendileg összemérhető az összdíjazással is, ugyanis három kategóriában hirdettek győzteseket, az első helyezett egymilliót, a második félmilliót, a harmadik 300 ezret kapott, plusz egy egymilliós közönségdíj is volt kategóriánként. Ez összesen 3-szor 2,8 millió forint, ami 8,4 millió.

A dokumentumból kiderül az is, hogy az összes győztestől térítés nélkül, azaz ingyen megszerezték a képek felhasználási jogait 2024 decemberéig.

 

https://index.hu/belfold/2020/02/25/rogan_magyarorszag_365_fotopalyazat_zsuri_dijazas_miniszterelnoki_kabinetiroda

 

Megsemmisítő kritika látott napvilágot Eszenyi Enikő színházáról

A Vígszínház vezetője hitelességi válsággal küzdött a saját társulatán belül, több alkalommal felmerült a bizalmi szavazás is – állítja Csányi János rendező, aki Eszenyi Enikő riválisa a színház vezetéséért.

A „MeToo” mozgalom korában megkerülhetetlen a kérdés, hol a határa és pontosan mi számít a hatalommal való visszaélésnek? Beletartozik a mentális erőszak is?

Eszenyi Enikő, hiába kerestük, nem reagált vezetési stílusát ért bírálatra. 

Csányi szerint ugyanakkor súlyos gondok vannak a Vígszínházban, véleményét számokkal is alátámasztja: súlyos társulatépítési problémákról, belső feszültségekről ír, melyet a jelenlegi vezetés nem tud kezelni, sőt Csányi azt sugallja, maga gerjeszti azokat, ezért lehet az szerinte, hogy „az elmúlt évtizedben 47 színész távozott a társulatból, ami a teljes színtársulattal megegyező létszám”.

https://hvg.hu/kultura/20200224_Megsemmisito_kritika_Eszenyi_Eniko_szinhazarol

 

Demeter Szilárd: Sok kis lukácsgyörgy osztja az észt, akik ha hatalmuk lenne, lövetnének

Demeter Szilárd ismét kifejtette, hogy kiket tart magyar írónak. A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója és a nemzeti könyvtár, a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős miniszteri biztos korábban a Pesti Hírlapnak és a Demokrata című hetilapnak adott interjúiban elmélkedett arról, hogy mely szerzők tartoznak véleménye szerint a magyar írók csoportjába. Most a Mandineren közölt publicisztikájában foglalkozott ismét a témával.

Demeter megismételte korábban adott definícióját:

magyar író az, aki magyarul ír magyar olvasónak, és azt akarja, hogy száz év múlva is magyarok olvassák.

Ugyanakkor írásában új elem, hogy azt is meghatározta, hogy kiket és miért érdemes támogatni. Véleménye szerint azokat az írókat érdemes támogatni, akik

magyarhírűek akarnak lenni – és amennyiben világhírűekké válnak, akkor is büszke magyarok maradnak.

Azonban az általa identitásváltó magyarokként definiált írókat szerinte nem érdemes közös adóforintjainkból támogatni.

Őrájuk kár közpénzt költeni. Nem megtérülő befektetések.

Demeter szerint az identitásváltó szerzők közé tartoznak az "újmarxista futóbolondok" is, akikre szerinte nem is érdemes szót vesztegetni. 

Sok kis lukácsgyörgy osztja az észt. Csak hatalom közelébe ne kerüljenek – mert akkor ők mindenféle lelkiismeretfurdalás nélkül újból lövetni fognak.

Hát engedtessék meg nekem, hogy ne akarjak velük szóba állni.

Demeter Szilárd a PIM főigazgatójaként és miniszteri biztosként gyakorlatilag az egész magyar irodalmi intézményrendszer átalakításáért felel.

 

https://index.hu/kultur/2020/02/24/demeter_szilard_azokat_az_irokat_erdemes_tamogatni_akik_magyarhiruek_akarnak_lenni

 

Az amerikai titkosszolgálatok új vezetőjének cége nagyrészt Orbánnak dolgozott

A Washington Post szerint a titkosszolgálatok új vezetőjének tanácsadó cége a Magyar Alapítványtól kapott megbízatásokat, amelyeket szinte teljes egészében Orbán Viktor kormánya finanszírozott.

Washington Post szerint az amerikai titkosszolgálatok új, ideiglenes vezetőjének tanácsadó és PR-cége pár éve javarészt Magyarországnak dolgozott.

A cikkben kiemelik: normális körülmények között ennek a munkának fel kellett volna keltenie az igazságügyi tárca figyelmét, mivel az felelős azért, hogy bejelentkezzenek a vonatozó törvény hatálya azok, akik idegen hatalmaknak dolgoznak ügynökként. Ám nincs jele annak, hogy indult volna ilyen vizsgálat. Ugyanakkor az biztos, hogy a politikus nem tett eleget az előírásnak. Ügyvédje szerint azért nem, mert a megbízó nonprofit alapon működött.

http://www.zonaporkolt.com/hirek/az-amerikai-titkosszolgalatok-uj-vezetojenek-cege-nagyreszt-orbannak-dolgozott

Megnéztük a szerződéseket – tavaly is haveri zsebeket tömött ki a Rogán-tárca

Nyilvánosak a Rogán-tárca legújabb szerződései, amelyek 2019 végéig listázzák a kifizetéseket. Tavaly ismét sok pénz ment el propagandára, költöttek emellett Szőcs Géza albérletére, a 2018-ban elhunyt Kerényi Imre által életre hívott Magyar Krónikára, és a szintén fideszes Kommentár Alapítványra, illetve kiemelten támogatták emellett az Aktív Magyarország programot is.

https://hvg.hu/kkv/20200225_miniszterelnoki_kabinetiroda_szerzodes_2019

A külügyminisztérium három év alatt 450 millió forintot adott a zongorista Havasi Balázs cégének

A nagyon gyorsan zongorázó zongorista a magyar KULTÚRÁT és az idétlen hajviseletet népszerűsítette külföldön. Kiderült az is, mennyiért vesznek ajándékokat és nyakkendőket Zoób Kati cégétől, és mennyiért rendez rendezvényt a miniszter testvére.

A szerződésekben meg is található a háromszor 150 millió. A komplett 450 millió forint a Symphonic Concert Management Kft.-nél landolt. Ez Havasi Balázs cége. Röviden ennyi szerepel a szerződés leírásában: Havasi Landmark World Tour – A magyar kultúra estje a modernitás és az innováció jegyében. 2018-ból három koncertet említenek meg: Miami, Ljubljana, Gdańsk.

Átfogó helyzetképek

https://444.hu/2020/02/25/a-kulugyminiszterium-harom-ev-alatt-450-millio-forintot-adott-a-zongorista-havasi-balazs-cegenek

Fürjes -az ügyeletes jó-zsaru- “melegen ajánlja” Karácsonynak….

Fürjes Balázs -átvéve a nagy elődök szokását- a Twitteren és levélben is üzent Karácson Gergelynek, amiben “tisztelettel javasolja”, hogy csak a kormánnyal való egyeztetés után döntsön a Közgyűlés a Városligetről, mert különben….

 

Karácsony Gergelyék szerdán dönteni akarnak ….

Karácsony Gergelyék szerdán dönteni akarnak a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) módosításáról a Fővárosi Közgyűlésben. Fürjes Balázs szerint ezzel a Főváros elmulasztja a Fővárosi Közfejlesztesek Tanácsának szabályai szerint szükséges előzetes egyeztetést. Az államtitkár azt kéri, csütörtökön, az FKT-ülésen közösen vitassák meg a VÉSZ-t, és csak az egyeztetés után döntsön a Fővaros – tudta meg az atv.hu kormányzati forrásból.

https://varosikurir.hu/furjes-melegen-ajanlja-karacsonynak/

 

Tarlóséknak tudniuk kellett, hogy elszállt a biodóm ára

Két-három évtized múlva le kell cserélni a nagyjából 60 milliárdból felépülő biodóm teljes tetejét. Ha az időjárás extrémmé válik vagy a karbantartás hibádzik, akkor előbb.

 

Persányi kétségtelenül maga irányította a projektet és az állatkert bonyolította le a közbeszerzéseket is. De az az állítás, miszerint a költségek elszállásáról a városvezetés mit sem tudott, Tarlós István kedvenc szófordulatával élve „tűri a vitát”. A Fővárosi Közgyűlés többször is tárgyalta a projektet, legutóbb tavaly májusban.

Az előterjesztés része volt egy levélváltás a főváros és az Emberi Erőforrások Minisztériuma között. A városvezetés 2019 januárjában azzal a kérelemmel fordult a tárcához, hogy hagyja jóvá a támogatási szerződésben rögzített költségterv rovatain való túllépést. A minisztérium március közepén megküldött válaszában belegyezett a módosított költségtervben szereplő összegek legfeljebb 20 százalékkal történő túllépésébe. Az elfogadott költségterv 56 milliárd forint volt, amelyből 11,8 milliárd forint áfa, 1,2 milliárd pedig önkormányzati támogatás.

 

https://nepszava.hu/3068312_tudtak-a-biodom-elszallo-koltsegeirol

 

Felfüggesztették a börtönzsúfoltsági kártalanítások kifizetését

Június 15-ig nem fizethető ki börtönzsúfoltság miatt megítélt kártalanítás – döntött kedden az Országgyűlés.

A parlament 139 igen, két nem szavazattal és négy tartózkodás mellett fogadta el a Varga Judit igazságügyi miniszter által beterjesztett, a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetése érdekében szükséges haladéktalan intézkedésekről szóló törvényt.

A jogszabály rögzíti azt is, hogy a kormánynak – a hamarosan induló nemzeti konzultáció eredménye alapján – a bűncselekményekből származó károk enyhítéséről szóló és a bűncselekmények áldozatainak érdekeit érvényre juttató új szabályozást kell kidolgoznia május 15-éig.

Egy harmadik határidő a törvényben szeptember 30.: eddig kell a kormánynak biztosítania, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek átlagos kihasználtsága ne haladja meg a 100 százalékot.

https://24.hu/belfold/2020/02/25/felfuggesztettek-a-bortonzsufoltsagi-kartalanitasok-kifizeteset/

 

Orbánt bírálta beszédében az oxfordi agykutató, nem hozták le az MTA lapjában

A Magyar Tudományos Akadémia hivatalos folyóirata, a Magyar Tudomány Lovász László MTA-elnök megkeresése után úgy döntött, hogy nem közli Somogyi Péter világhírű oxfordi agykutató beszédének szövegét, ami erősen bírálja a magyar miniszterelnök és a kormány tudományhoz való hozzáállását, írja a Qubit.

Somogyi Péter Agy-díjas neurobiológus, a magyar, a német és az angol tudományos akadémiák rendes tagja, az Oxfordi Egyetem agykutató professzora az MTA december 2-i rendkívüli közgyűlésén szólalt fel, a szenvedélyes beszédének írott változatát pedig az MTA lapjában, a Magyar Tudományban is közlésre szánta

 

A folyóirat főszerkesztője, Falus András a lap szerkesztőbizottságával való egyeztetés és a szerkesztőbizottsági tagok többségi szavazata után Somogyi felszólalásának  közlése mellett döntött. A megjelenést a Qubit szerint a márciusi számba tervezték, de végül mégsem jelenik meg Lovász László MTA-elnök kérésére.

https://24.hu/belfold/2020/02/25/somogyi-peter-oxfordi-agykutato-orban-viktor-biralat-mta-magyar-tudomany/

 

Gyöngyöspata mézesbödön volt az NGO-k számára

Békés Bence Magyar Nemzet

2011-ben rengeteg civil zarándokolt el Gyöngyöspatára, mert az ott kialakult botrányos helyzet úgy vonzotta őket, mint mágnes a vasreszeléket. Jogvédő szervezetek, a szociális és gyermekvédelmi terület civiljei, mediációval és közösségszervezéssel foglalkozók, esélyegyenlőségi szakemberek, roma érdekvédelmi szervezetek, valamint baloldali aktivisták adták egymásnak a kilincset a gyöngyöspatai cigánysoron. Készült szociológiai kutatás és tanulmány, amellyel a készítői hakniztak Budapest értelmiségi köreiben. Született jogvédő jelentés az ott élő romák emberi jogi helyzetéről és az állam felelősségéről. Voltak közösségszervező tréningek, amelyeken azt igyekeztek elhitetni a helyi romákkal, hogy ha összefognak, akkor képesek lesznek kitörni a helyzetükből.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/gyongyospata-mezesbodon-volt-az-ngo-k-szamara-7810532/

 

Ami magyar irodalom, és ami nem az

Ágoston Balázs Magyar Nemzet

Alapvetés, hogy az új Nemzeti Alaptanterv magyar szellemiségét a magyartalan felforgatók részéről érő gyűlölködő támadások természetesen nélkülöznek bármiféle szakmai-esztétikai megalapozást. Nem az irodalmi hozzáértés, hanem az irigység és a pőre magyarellenesség fújtat a szokásos néhány tucat – ezek mindig ugyanazok –, magát kizárólagos szakmának hazudó nyomorultból.

Egykor hozzáértő, magyar szívű emberek értékelték és minősítették jeleseink munkásságát. Manapság levitézlett SZDSZ-es udvaroncok, például Demszky Gábor volt sajtófőnöke, bizonyos Nyáry Krisztián vindikálja a jogot, hogy magát irodalomtörténeti ítésznek fontoskodva kéjesen vájkáljon rég halott, így védekezni képtelen nagyjaink magánéletében. Ez persze bőben hoz a konyhára is, de sokkal fontosabb, hogy ez ideológiai-politikai hadművelet. Máskülönben nem bizonygatná buzgón például Kölcsey Ferencről, hogy homoszexuális volt; ez ugyanis őket betegesen izgatja, számukra létfontosságú, központi kérdés. Minket, normális magyarokat pedig egyáltalán nem érdekel a Himnusz költőjének, sem akármelyik másik jelesünk magánélete.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/ami-magyar-irodalom-es-ami-nem-az-7813742/

 

Gulyás Gergely: A kommunisták és bűneik velünk élnek

MTI Magyar Nemzet

A kommunizmussal szembeni küzdelem igaz harc volt – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kommunizmus áldozatainak emléknapján, kedden Budapesten.

Gulyás Gergely kiemelte: a kommunista diktatúrának világszerte 100 millió áldozata volt.

Becslések szerint 700 ezer magyart hurcoltak el málenkij robotra. Közülük 300 ezren soha nem tértek vissza. Arról nem készült statisztika, hogy hányan rokkantak meg, szereztek örök testi, lelki sebeket – tette hozzá.

Emlékezzünk azokra a generációkra, akiket meggyilkoltak, elüldöztek, kényszermunkatáborokba hurcoltak – fogalmazott a miniszter, aki azt hangsúlyozta: a titkokkal és elhallgatással övezett kommunista diktatúra mögött megtört emberi sorsok és nemzedékek vannak.

Magyarország három évtizeddel van a rendszer összeomlása és a békés rendszerváltás után. Az emlékezésért vívott küzdelem fontos eredménye, hogy Magyarország elsőként tette hivatalossá a kommunizmus áldozatainak emléknapját – mondta Gulyás Gergely.

Azt mondta, hogy a kommunista diktatúra véget ért Magyarországon, de a kommunisták és bűneik „velünk élnek”.

https://magyarnemzet.hu/belfold/gulyas-gergely-a-kommunistak-es-buneik-velunk-elnek-7818125/

Szoros kapcsolat van a börtönbiznisz és a gyöngyöspatai kártérítési per között

ORIGO

Összefügg a gyöngyöspatai kártérítések kérdése és a börtönbiznisz, mindkét ügyben a Soros-hálózat és a hozzájuk kapcsolódó személyek próbálják támadni a magyar kormányt. A két ügy - elsőre bármennyire is távolinak tűnnek egymástól - háttere és célkitűzései azonosak: minél több pénz megszerzése a magyar költségvetésből, ezáltal erőteljes politikai és pénzügyi nyomás gyakorlása a magyar kormányra, egyben a börtönviszonyok és a romák magyarországi helyzetén keresztül az ország destabilizálása.

Soros György amerikai milliárdoshoz kötődő nemzetközi hálózat magyarországi szervezetei két, látszólag egymástól különböző fronton kezdték el támadni a magyar kormányt, mindkettőről többször beszámoltunk az elmúlt hetekben. A gyöngyöspatai szegregációs perben százmillió forint kártérítést kellene fizetnie az önkormányzatnak és a tankerületnek erősen vitatott indokok alapján, a börtönbizniszben pedig 12 ezer per zajlik az állam ellen az állítólagos rossz börtönviszonyok miatt. Ezeket a pereket legnagyobbrészt Soroshoz valamilyen formában kapcsolódó ügyvédek intézik.

https://www.origo.hu/itthon/20200220-gyongyospata-es-a-bortonbiznisz-a-soros-halozat-kozos-penzszerzo-akcioja.html

Öt színházat venne át Karácsony, a kormány mindent boríthat

Karácsony Gergely főpolgármester javaslata szerint a Katonát, a Radnótit, az Örkényt, a Trafót és a Szabad Tér Színházat finanszírozná kizárólag a főváros – vagyis ennél nem engedne állami beleszólást a vezetésbe. A Szabad Tér miatt viszont minden borulhat: Gulyás Gergely közölte, ha a Közgyűlés nem az eddigi vezetőt, Bán Teodórát támogatja szerdán, a kormány felfüggeszti a tárgyalást és nem száll be a fővárosi színházak finanszírozásába.

https://hvg.hu/itthon/20200225_karacsony_gergely_fopolgarmester_katona_jozsef_szinhaz_orkeny_radnoti_trafo

Karácsony Gergely: Minden színház fenntartói joga a fővárosnál marad

Szerdán tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés Budapest idei költségvetését. Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán azt írta, hogy az egyik pont a budapesti színházak finanszírozása lesz. Ebben pedig az az ígérete a kiindulópont, amelyet a decemberi Madách téri tüntetésen tett.

„Azt mondtam ott, megvédjük a színházainkat, amelyeknek egy rossz és káros törvény veszélyezteti a művészi szabadságát. Utálatos helyzet, utálom magam is ezt a törvényt, ezért úgy kellett ebben az ügyben is számolnunk, hogy figyelemmel legyünk arra, nem csak színházakat kell finanszíroznunk ebben a városban. A vállalás betartása tehát nem veszélyeztetheti a város működőképességét”

- jegyezte meg a főpolgármester. Karácsony Gergely az alábbiakban összegezte, hogy főváros milyen irányelveket képviselt a kormánnyal szemben a tárgyalásokon:

https://nepszava.hu/3068377_karacsony-gergely-minden-szinhaz-fenntartoi-joga-a-fovarosnal-marad

MÁR A NATURE-IG JUTOTT A TERMÉSZETTUDOMÁNYI MÚZEUM KÖLTÖZÉSE KÖRÜLI BOTRÁNY HÍRE

Az egyik legrangosabb brit tudományos folyóirat, a Nature 2020. február 24-i számában számol be a Magyar Természettudományi Múzeum költöztetéséről szóló, lassan két éve tartó vitákról. A magyar kormány Debrecenbe költöztetné a múzeumot, de Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöksége korábban egyhangúan foglalt állást amellett, hogy a múzeumnak Budapesten kellene maradnia. Az elnökség, mint írták, az elmúlt két évben is hangoztatta a Debrecenbe költöztetés ellen szóló szakmai érveit, amelyek közül a legfontosabbak a következők:

https://qubit.hu/2020/02/25/mar-a-nature-ig-jutott-a-termeszettudomanyi-muzeum-koltozese-koruli-botrany-hire

A balmazújvárosi foci példája mutatja, mi történhet a magyar klubokkal, ha megszűnik a NER-pénzeső

A balmazújvárosi focit a semmire építették fe, jutatták fel az első osztályba, majd omlott össze pillanatok alatt, miközben a romok között a fideszes országgyűlési képviselő azt keresi, hogy mit lehet még elvinni.

https://foci.444.hu/2020/02/24/a-balmazujvarosi-foci-nagyon-szep-peldaja-mi-tortenhet-a-magyar-klubokkal-a-ner-idoszaka-utan

Budai Gyula: A baloldal ismét a bűnözők és a Soros-hálózat oldalán áll

Magyar Hírlap

A börtönbizniszről szóló keddi parlamenti szavazáson kiderült, hogy a baloldal ismét a bűnözők és a "Soros-hálózat" oldalán áll - mondta Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatóján.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200225-budai-gyula-a-baloldal-ismet-a-bunozok-es-a-soros-halozat-oldalan-all

Hidvéghi Balázs: A Fidesz támogatja a 7-es cikk szerinti eljárás gyorsítását

Magyar Hírlap

A Fidesz és a magyar kormány támogatja az Európai Unióban Magyarország ügyében folyó, 7-es cikk szerinti eljárás felgyorsítását, annak mielőbbi befejezése érdekében - közölte Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő kedden Budapesten újságírókkal.

A kormánypárti politikus annak a levélnek az apropóján nyilatkozott, amelyet az Európai Parlament öt frakciójának, köztük az Európai Néppártnak a frakcióvezetője írt Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, sürgetve a 7-es cikk szerinti eljárás gyorsítását.

Hidvéghi Balázs hangsúlyozta: korábban a Fidesz EP-képviselői, illetve a kormány politikusai is szorgalmazták a Magyarország ellen folyó „politikai boszorkányüldözésnek” a mielőbbi lezárását, amelyet a 7-es cikk jelent.

Mint korábban, úgy most is, a Fidesz képviselői állnak minden tárgyalás, vizsgálat elé, ám elutasítják a kettős mércét és szeretnék, ha az eljárást minél hamarabb lezárná az Európai Tanács - szögezte le

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200225-hidveghi-balazs-a-fidesz-tamogatja-a-7-es-cikk-szerinti-eljaras-gyorsitasat

Merkel gyilkos öröksége

Magyar Hírlap

Április végén választ pártelnököt a német Kereszténydemokrata Unió, a CDU

Bárki is lesz a CDU új vezetője, elég nehéz feladatok előtt áll. Először is ki kell rángatnia a CDU-t a válságból, hogy választást tudjanak nyerni. Ehhez vissza kell szerezni azokat a kiábrándult választókat, akik átpártoltak a bevándorlásellenes AfD-hez, vagy legalább visszafordítani az úton azokat, akiknek nagyobb a bizalma Björn Höckében, mint Angela Merkelben. Ez csak akkor fog sikerülni, ha legalább a bevándorláspolitikában irányt vált az új CDU-vezető, leszámol a Willkommenskulturral, és visszaadja a németek elvesztett biztonságérzetét. Ez a feladat Friedrich Merzért kiált, Merkel konzervatív kritikusáért, aki tíz év után tért vissza az aktív politizáláshoz. A konzervatív szárny támogatásáért küzd Jens Spahn egészségügyi miniszter is, aki ismert a bevándorlás és az iszlamizáció visszaszorítása érdekében tett, határozott kijelentéseiről. Ők egyszer már megmérkőztek az elnökségért: Spahn messze volt a sikertől, Merznek azonban sikerült megszorongatnia AKK-t.

A nyomás viszont nemcsak jobbról jön, a kereszténydemokratáktól a Zöldek és a baloldal is vett el szavazókat

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200225-merkel-gyilkos-oroksege

AMÍG AZ ÖSSZEFOGÁS NIEDERMÜLLEREKNEK AD POZÍCIÓKAT, DILETTÁNSOK LESZNEK A POLGÁRMESTEREINK

A DK csak egy kékesen européer Fidesz, ahol soha nincs bocsánat, ahol ha véletlenül elsül a fegyver, akkor a biztonság kedvéért még ellövik az egész tárat is

azonnali

Niedermüller Péter, Erzsébetváros DK-s polgármestere nagyinterjút adott a 444-nek, amelyben hosszan beszél arról, hogy mit kíván változtatni a VII. kerület működésén. Kár, hogy közben határozottan hitet tesz amellett is, hogy ő maga viszont egyáltalán nem akar megváltozni.

A városvezetési és egyéb szakpolitikai kérdéseket most tegyük félre, akit érdekel, elolvashatja a teljes interjút, a továbbiakban majd akkor lesz érdemes róluk beszélni, amikor véglegessé válnak, netalán elkezdődik a megvalósításuk.

 Arról viszont most is érdemes beszélni, hogy

 a DK volt EP-képviselője valahogy nem képes abbahagyni a kommunikációs ámokfutást.

Pedig ebben az interjúban aztán bőven megkapja rá a lehetőséget, nem is egyszer, de ő ehelyett rálép a gázpedálra és megint fullba nyomja a kretént.

https://azonnali.hu/cikk/20200225_amig-az-osszefogas-niedermullereknek-ad-poziciokat-dilettansok-lesznek-a-polgarmestereink

 

Az ELTE kutatói rájöttek, hogy miért gyakoribb az Alzheimer-kór a nőknél

Mint írják, a tudósok azt vizsgálták, hogy mely területekhez kapcsolódik a hippokampusz a leggyakrabban. Megnézték, hogy mely, legfeljebb 4 terület fordul elő legalább 80 százalékos gyakorisággal az alanyok agygráfjában, és ezen szomszédok eloszlását számították ki a férfiak és a nők agygráfjaiban. Azt kapták, hogy a férfiak esetében sokkal több gyakori szomszédhalmaza van a hippokampusznak, mint a nőknél.

Az agy talán legtöbbet vizsgált területe a tengeri csikóhoz hasonló alakú hippokampusz, amely a rövidtávú emlékek tárolásában és a térbeli tájékozódásban is fontos szerepet játszik. Ez a terület annyira fontos, hogy sok agykutató egész tudományos karrierje során csak az aránylag kicsiny hippokampusszal foglalkozik. A neurodegeneratív betegségek, így az Alzheimer-kór is elsőként a hippokampuszt betegíti meg, ezért is az első tünetek egyike a rövidtávú memória zavara.

Az agyi tevékenységek a különböző agyi területek együttműködéséből alakulnak ki, ezért alapvető fontosságú az agyi kapcsolatok tanulmányozása. Az agy egyes idegsejtjei közötti kapcsolatok hálózatát, az emberi konnektomot vagy agygráfot a kutatók még nem tudták teljesen feltérképezni, főleg azért, mert nem áll rendelkezésre olyan módszer, amellyel a 80 milliárd idegsejt kapcsolata felderíthető - áll az összegzésben.

https://magyarnarancs.hu/tudomany/az-elte-kutatoi-rajottek-hogy-miert-gyakoribb-az-alzheimer-kor-a-noknel-127147

 

Ne legyen népszavazás a dugódíjról! – London és Madrid példáját kell követni Budapesten is2020. FEBRUÁR 25. 06:15 -  JAKAB

Budapest új főpolgármestere kampányában kilátásba helyezte, hogy népszavazást ír ki a dugódíjról. Rovatunk állandó szerzője szerint egy ilyen referendum csak arra jó, hogy vele elhárítsák a döntés felelősségét. Aligha lehet kétséges ugyanis, hogy az egészség védelme mindennél fontosabb.

https://168ora.hu/itthon/ne-legyen-nepszavazas-a-dugodijrol-london-es-madrid-peldajat-kell-kovetni-budapesten-is-182181

Aláírták a BKV-nál a 10 százalékos alapbérfejlesztéséről szóló bérmegállapodást

A keddi plenáris ülésen a részletek egyeztetése után a munkavállalói és a munkáltatói oldal képviselői Karácsony Gergely főpolgármester, valamint Tüttő Kata és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesek jelenlétében a felek szignálták a megállapodást.

Ennek értelmében a cég a teljes munkaidős munkavállalók részére az év első két hónapjára egy összegben 60 ezer forint bérkiegészítést fizet ki.

Március hónaptól hatályba lép a 8 százalékos, de legalább 35 ezer forint mértékű alapbérfejlesztés

https://168ora.hu/itthon/alairtak-a-bkv-nal-a-2020-as-bermegallapodast-182216

MeToo-győzelem: bűnösnek mondta ki az esküdtszék Harvey Weinsteint, a szexuális zaklatásokkal vádolt hollywood-i producert

Bűnösnek mondta ki hétfőn egy New York-i bíróság esküdtszéke Harvey Weinstein bukott hollywoodi filmmogult nemi erőszak és szexuális támadás vádjában, ám felmentette őt a legsúlyosabb vádpont, a szexuális ragadozóként elkövetett erőszak vádja alól.

Az esküdtszék bűnösnek nyilvánította Weinsteint az egykori munkatársa, Mimi Haleyi elleni szexuális támadásban és Jessica Mann színésznőjelölt megerőszakolásában 2013-ban.

Hollywood egykori nagyhatalmú producerére 25 év börtönbüntetést is kiszabhat a bíróság. Ha bűnösnek találták volna a szexuális ragadozóként elkövetett erőszak vádjában, akár életfogytiglant is kaphatott volna.

A hét férfiből és öt nőből álló esküdtszék öt nap alatt hozta meg döntését. A bejelentés után az eddig szabadlábon védekező Weinsteint a bíró utasítására megbilincselték, és azonnal a fogdába szállították. A bíróság március 11-én hirdeti ki, hogy milyen büntetést szab ki a vádlottra.

https://168ora.hu/kulfold/weinstein-itelet-metoo-182183

Romokba dönti a turizmust a koronavírus

Nem látni a végét, de az biztos, hogy tetemes hatással lesz az ázsiai turizmusra a Kínából indult koronavírus járvány. Egy új számítás szerint a kár elérheti a 115 milliárd dollárt, és érzékelhetően visszaveti a világgazdasági növekedést is.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/turizmus-idegenforgalom-bedoles-koronavirus.700868.html

Valószínűleg nem is tudunk a koronavírusos fertőzöttek kétharmadáról

Valószínű, hogy a Covid-19-cel, azaz a Kínában megjelent új koronavírussal fertőzött betegek kétharmadáról nem is tudunk – olvasható az Imperial College London tanulmányában. Az egyetem kutatói összevetették a Vuhanból külföldre repülő utasok számát a Kínán kívül regisztrált megbetegedésekkel. A becslésük szerint a fertőzöttek kétharmadáról még nem tudunk, és ez megerősíti más vizsgálatok eredményét.

Több olyan új beteget is regisztrálnak, akinek elvileg semmi kapcsolata nincs Vuhannal vagy onnan érkezett hordozókkal. Nem minden esetben könnyű kideríteni, hogy valaki koronavírus-fertőzött-e, vagy sem, és több olyan ország is van, ahol jelentősen kevesebb a regisztrált eset, mint arra a Vuhanból érkező utasok száma alapján számítani lehetne.

Több, bárki számára hozzáférhető forrásból gyűjtöttünk adatokat, mint például nemzeti és regionális egészségügyi minisztériumoktól és helyi hírekből, hogy információt szerezzünk az utazási adatokról, a vírusnak való kitettségről és a Kínán kívüli betegek megjelenő tüneteiről

– mondta Gina Cuomo-Dannenburg, a tanulmány egyik szerzője.

 

https://index.hu/techtud/2020/02/25/kinai_koronavirus_tanulmany_betegek_ketharmada_ismeretlen/

Nem vagyok naiv, felkészültem rá, hogy esetleg hátba szúrnak – Kendernay János LMP-társelnök a Mandinernek

 

 Tárgyalásokra készülnek az LMP és a Párbeszéd újraegyesüléséről – mondja Kendernay János, aki szerint újabban divat lett a pártok „zöldre festése”. Az LMP exdiplomata társelnöke úgy látja, pártjára ráfért egy ráncfelvarrás, a Fidesz csak a felszínt kapargatja zöld ügyben, az ellenzéki hátba támadásokra pedig fel van készülve. Nagyinterjúnk!

 

https://mandiner.hu/cikk/20200225_kendernay_janos_lmp_tarselnok_a_mandinernek

 

Nyílt levél Karácsony Gergely főpolgármester úrhoz

BAÁN LÁSZLÓ
ligetbudapest.hu

Az Ön előterjesztésében egy olyan javaslat készült el és került beterjesztésre viharos gyorsasággal, amely hatásában mindenekelőtt egy zöldfejlesztési tilalmat jelent.

Kerpel-Fronius főpolgármester-helyettes úr szíves Facebook-közléséből tudható, hogy a változtatási tilalom elrendelésére vonatkozó előterjesztés szándéka egy február 10-i megbeszélés alapján fogalmazódott meg, vagyis szűk 10 nap alatt született meg ez a Közgyűlés számára most előterjesztett javaslat.

A változtatási tilalom tervezett elrendelése az aktuális jogszabályi előírások szerint nem érinti és nem is érintheti az érvényes és végrehajtható építési engedéllyel rendelkező beruházási munkálatokat, függetlenül attól, hogy azok az adott beruházás milyen fázisában tartanak, így természetesen sem a már épülő, sem pedig a még meg nem kezdett, s az Önök álláspontja szerint meg sem építendő épületekre nem vonatkozik ez a tilalom. Annál inkább vonatkozik a zöld fejlesztésekre, a parkfelület megújítására, bővítésére és a parkhasználathoz kapcsolódó ligeti létesítmények (pl. a kis botanikuskert rehabilitációja, az új futókör, a játszóterek, sétányok) megvalósítására: a változtatási tilalom minden, építési engedéllyel nem rendelkező, értéknövelő beruházást tilt, vagyis egyetlen fa vagy bokor sem ültethető el, egyetlen négyzetméternyi zöldfelület sem újítható meg a tilalom fennállása alatt, amely tilalom a Városligeti Építési Szabályzat tervezett módosításának elfogadásáig, de legfeljebb három évig tarhat. (Az előterjesztés az építési szabályzat elfogadására egyébként semmiféle konkrét határidőt nem prognosztizál.)

https://mandiner.hu/cikk/20200224_baan_laszlo_nyilt_levele_karacsony_gergely_fopolgarmester_urhoz

 

Szabad szemmel: őszre kidolgozhatják az új rendszert a jogállami normák ellenőrzésére

Nemzetközi sajtószemle, 2020. február 25.

 

https://nepszava.hu/3068328_szabad-szemmel-oszre-kidolgozhatjak-az-uj-rendszert-a-jogallami-normak-ellenorzesere

 

Jordán Tamást a Nemzet Színészévé választották

Február 25-én, kedden délután három órakor a Nemzeti Színházban találkoztak a Nemzet Színészei: Almási Éva, Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Csomós Mari, Haumann Péter, Király Levente, Molnár Piroska, Szacsvay László és Tordy Géza a színház igazgatói irodájában választották meg az Andorai Péter elhunytával megüresedett helyre a Nemzet Színészét. Törőcsik Mari és Máthé Erzsi személyesen nem tudott jelen lenni, ezért ők telefonon kapcsolódtak be a választásba. A Nemzet Színészeinek megbeszélése zárt, amelyen csak a tizenegy művész vesz részt. A Nemzet Színészei közel egy óra elteltével hozták meg döntésüket, melynek értelmében a mai naptól Jordán Tamás színművész a Nemzet Színésze cím új birtokosa. Az új Nemzet Színészének elsőként Vidnyánszky Attila gratulált telefonon.

 

https://nepszava.hu/3068418_jordan-tamast-a-nemzet-szineszeve-valasztottak

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.