2020, február 24 - 18:33 Sajtószemle

Egy kis boldogság, a sok szörnyűség előtt.

Az egész zsűri hátrafordult, mert ami ekkor jött, még soha az életben nem történt meg a tehetségkutatóban!

https://www.tudasfaja.com/az-egesz-zsuri-hatrafordult-mert-ami-ekkor-jott-meg-soha-az-eletben-nem-tortent-meg-a-tehetsegkutatoban-2/

Olcsó beteg a jó beteg – Máris üres a kassza több kórházban

"Ha megrendelem a drága gyógyszert börtönbe vihetnek, ha nemet mondok, halálra ítélek egy embert – ezt jelenti a pénzügyi szigor a gyakorlatban egy kórházi vezető szerint."

Január végén féltucatnál több kórház nem tudott rendelni gyógyszert, varrófonalat, steril anyagokat, eszközöket a betegek ellátásához. A legnagyobb adós kórházak idei kerete ugyanis már az év első négy hetében elfogyott miután a kormány nem fizette ki az év végéig az adósságaikat. Számláikon egyetlen elkölthető fillér sem maradt. Eközben az egyik törvény tiltja a fedezet nélküli vásárlást, a másik viszont előírja, hogy beteg ellátatlanul nem maradhat. A januári fizetési krízissel érintett kórházak igazgatói a fenntartóhoz, az Állami Egészségügyi Ellátóközponthoz (ÁEEK) fordultak útmutatásért: mi legyen, reteszeljék be a kapukat, vagy föloldja valaki a lezárt számláikat?

https://nepszava.hu/3068185_olcso-beteg-a-jo-beteg--maris-ures-a-kassza-tobb-korhazban

A Néppárt is gyorsítani szeretné a 7. cikkelyes eljárást – Közös levelet írtak az EP-frakciók vezetői

Ebben hangot adnak a jogállami eljárás eredménytelenségével kapcsolatos aggályaiknak.

Komolyan aggódnak az Európai Parlament mértékadó politikai csoportjai amiatt, hogy egyhelyben topog a Lengyelországgal és Magyarországgal szemben elindított 7. cikkelyes eljárás, és a tagállamok illetékes miniszterei februári ülésükön sem tűzik napirendre a témát. A képviselő-testület kereszténydemokrata, szocialista, liberális, zöldpárti és szélsőbaloldali frakcióinak vezetői pénteken levelet írtak az unió állam- és kormányfői testületét elnöklő Charles Michelnek, valamint a soros EU elnöki posztot betöltő Horvátország európai ügyekkel foglalkozó államtitkárának, Andreja Metelko-Zgombicnak, amelyben hangot adnak a jogállami eljárás eredménytelenségével kapcsolatos aggályaiknak. Az ötök a 7. cikkelyes folyamattal foglalkozó kormányközi fórum, az Általános Ügyek Tanácsa keddi ülése elé időzítették a levelüket, amely információink szerint a szocialisták kezdeményezésére született.

https://nepszava.hu/3068180_a-neppart-is-gyorsitani-szeretne-a-7-cikkelyes-eljarast--kozos-levelet-irtak-az-ep-frakciok-vezetoi

Der Spiegel: Orbán Európa költségvetésének szívócsöve!

THE TIMES

Orbán Európa költségvetésének szívócsőve címmel közölt kommentárjában a Der Spiegel rámutatott: az Európai Unió a költségvetésével az ellenségeit is tömi. Merkelnek a tárgyalások döntő kérdésévé a jogállamisági mechanizmust kell tennie. Botrány, ha nem lehetséges annak kikényszerítése, hogy a pénzt jogszerűen használják fel – írja a lap, példaként hozva fel Orbán kisvasútját, illetve azt, hogyan gazdagodnak körének tagjai. Ez semmiképpen sem lett volna könnyű vita, de Charles Michel, a Tanács elnöke most – buta módon – olyan javaslatot terjesztett elő, amely alkalmas arra, hogy az egész koncepciót nevetségessé tegye – mutatott rá a szerző.

Az EU költségvetésébe befizetendő többlet a német adófizetőknek ötmilliárd eurójába kerül, de most jó okok vannak arra, hogy az EU több pénzt kapjon, amikor komolyan fel akar lépni a klímaváltozás ellen, és végre rájött, hogy a digitalizálás nem áll le attól, hogy Európa alszik – olvasható a cikkben.

http://thehungariantimes.hu/hirmegtekintese.php?id=9136

Ezrek tüntettek a gyöngyöspatai kártérítési ügy miatt, a kormány beavatkozását hangoztatták

euronews

A kormány beavatkozását hangoztatták, és a bíróságok függetlenségének védelmét követelték a gyöngyöspatai kártérítési ügy miatt tüntetők vasárnap Budapesten.

A Szabad bíróság! Szabad Gyöngyöspata! Elnevezésű tiltakozó megmozdulás résztvevői a Nyugati pályaudvarnál gyülekeztek, innen vonultak a Markó utcai bírósági tömb érintésével a Parlament elé.

„Roma és nem roma honfitársak, mi közösen, magyarok, együtt védjük meg a bíróságok függetlenségét!”- szónokolt a tüntetés főszervezője, Setét Jenő a Kúria épülete előtt, a menet első megállóján mondott nyitóbeszédének elején.

„A Kúria és a bíróság nem cseléd, nem inas és nem szolga, hanem független igazságszolgáltatási fórum! […] Mindenkinek tiszteletben kell tartania a döntését, ha egyetért vele, ha nem!” - hangsúlyozta Setét Jenő.

A tüntetés résztvevői folytatásként azt skandálták, hogy „Senki nincs a törvény felett! […] Mi egyet akarunk: Szabad Bíróság, Szabad Gyöngyöspata!”

https://hu.euronews.com/2020/02/23/ezrek-tuntettek-a-gyongyospatai-karteritesi-ugy-miatt-a-kormany-beavatkozasat-hangoztattak

Városligeti csaták: változtatási tilalommal vág vissza a főváros

Miközben nyílt színen továbbra is tartják magukat a felek a „főváros nem csatatér” szcenárióhoz, valójában a választás óta folyamatosak az összecsapások politikai, gazdasági és kulturális fronton.

 

Változtatási tilalmat rendelne el a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat a Városligetben. A lépés inkább politikai üzenet, mintsem valós haszonnal kecsegető intézkedés. Ez is jelzi: miközben nyílt színen továbbra is tartják magukat a felek a „főváros nem csatatér” szcenárióhoz, valójában a választás óta folyamatosak az összecsapások politikai, gazdasági és kulturális fronton. Ennek egyik legfontosabb terepe a Liget-projekt szimbolikus jelentőségű konfliktusa, amelynek legújabb lépése a főváros által tervezett változtatási tilalomelrendelése.

Karácsony Gergely főpolgármester fontos választási ígérete volt a Liget-projekt leállítása. Ennek megfelelően már a Fővárosi Közgyűlés első ülésén kinyilvánították, hogy nem támogatják azoknak az épületeknek a megépítését, amelyek kivitelezése még nem kezdődött el, különös tekintettel az Új Nemzeti Galériára. Egyúttal bejelentették, hogy megkezdik a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) módosítását célzó munkát. Orbán Viktor kormányfő a Parlamentből üzente meg, hogy Budapesten semmi nem épül meg, amit a fővárosiak nem akarnak. A kormányfő nem a fővárosi önkormányzatról beszélt, hanem a budapestiekről. S ez nem lényegtelen különbség.

 

https://nepszava.hu/3068160_varosligeti-csatak-valtoztatasi-tilalommal-vag-vissza-a-fovaros

 

Szabad szemmel - Orbán új célpontokat talált a kifulladó bevándorlás elleni kampány ellensúlyozására

Nemzetközi sajtószemle, 2020. február 24.

https://nepszava.hu/3068219_szabad-szemmel-orban-uj-celpontokat-talalt-a-kifullado-bevandorlas-elleni-kampany-ellensulyozasara

Egymilliárd euróra büntették miattuk Magyarországot, de Rogán ügynöksége így is tőlük kér tanácsot

A vaskos állami tenderben feltűnik egy Bajkai-féle cég, és a trió, ami olyan „alaposan” őrködött a közbeszerzések körül, hogy az több százmilliárd forintos szankciót jelentett az országnak.

https://nepszava.hu/3068205_egymilliard-eurora-buntettek-miattuk-magyarorszagot-de-rogan-ugynoksege-igy-is-toluk-ker-tanacsot

A kormány a szemétszállítással is szorítani próbál a fővároson

Bár az állami NHKV kifizette a budapesti hulladékszállítás napi fenntartásához szükséges tartozása nagy részét, az idei elszámolásról még politikusok egyezkednek.

https://nepszava.hu/3068166_a-kormany-a-szemetszallitassal-is-szoritani-probal-a-fovaroson

Hamarosan elindul a nyugdíjkötvény, a MÁP Plusszal is versenyképes lehet a kamatozása

Átfogó interjút adott az Mfor.hu-nak és a Privátbankár.hu-nak Varga Mihály pénzügyminiszter, aki beszélt az új kötvényekről, a jövő évi adóváltozásokról, a német ipar visszaesése jelentette veszélyről, a kórházi menedzsment jogi felelősségre vonásáról és a beszállítóknak tett – visszautasíthatatlan – ajánlatról.

https://mfor.hu/cikkek/makro/hamarosan-elindul-a-nyugdijkotveny-a-map-plusszal-is-versenykepes-lehet-a-kamatozasa.html

VÁGÓ ISTVÁN: ENGEM NEM KELEMEN ANNA, HANEM AZ AZONNALI FOGLALKOZTAT!

Egészen szürreális módon Kelemen Anna kellett ahhoz, hogy a DK kvízmestere, Vágó István leüljön velünk interjúzni. Ha már megtörtént, nem csak a kvízműsorok vezetőinek tudásanyagáról beszélgettünk vele, hanem Gyurcsány Ferencről, 2006-ról, a fiatal Orbán Viktorról, és arról, kollaboránsok-e a TV2-nél dolgozó ellenzéki érzelmű közszereplők. Interjú.

https://azonnali.hu/cikk/20200224_vago-istvan-engem-nem-kelemen-anna-hanem-az-azonnali-foglalkoztat

Bruck András: Száz év vagány – A Nyugat pénzén a Kelet zsarnoksága – ez Orbán egyetlen újítása

Igaza van Orbánnak, az évértékelő nem önostorozásra való

Jól tette, hogy nem beszélt például az EU-pénzekről. Arról, hogy mit csinált vele, az embereivel együtt hova tüntetett el tíz év alatt úgy 30-35 milliárd eurót, irgalmatlanul sok pénzt. Hol vannak az ország jövőjét megalapozó beruházások? A sportlétesítmények nem azok. Az kidobott pénz, mintha gyártottak volna kétmillió lyukas lavórt. Amúgy, ha akár az összes aranyérmet mi nyernénk, akkor mi lenne? Attól itt a győzteseken kívül hány embernek lenne jobb az élete? Ezzel szemben Magyarország most egy harmadosztályú összeszerelő üzem, amitől viszont nagyon sok minden a lehetségesnél és a szükségesnél sokkal rosszabb. Muszáj lenne innen elmozdulni, de se szándék, se elképzelés. A Nyugat pénzén a Kelet zsarnoksága – ez Orbán egyetlen újítása. Egyedül ehhez ért, ehhez viszont nagyon. Márpedig a világ helyrebillentése, a helyes arányok visszaállítása nélkül megállíthatatlanul tovább fog hanyatlani itt minden.

Jól teszed, ha menekülsz a valóság elől

https://varosikurir.hu/bruck-andras-szaz-ev-vagany-a-nyugat-penzen-a-kelet-zsarnoksaga-ez-orban-egyetlen-ujitasa/

Észak-Olaszországban hatalmas a készültség

Vasárnap az olasz kormány karantén alá helyezte a kínai koronavírus észak-olaszországi gócpontját. Az érintett térségekben felfüggesztik a termelési tevékenységet, zárva lesznek a vállalatok, gyárak, hivatalok, oktatási intézmények, üzletek, templomok, sportlétesítmények, edzőtermek. Az intézkedés Venetóban 3500 embert érint, míg Lombardiában csaknem négyezret. A karantént katonák őrzik, se ki, se be.

https://index.hu/kulfold/2020/02/24/kinai_koronavirus_olaszorszag_karanten_osszefoglalo/

Diagnosztizálták az első magyar koronavírussal fertőzött beteget

Az államtitkár bejelentette, hogy pozitív lett egy magyar állampolgár tesztje. Az illető a Japánban veszteglő óceánjárón kapta el a betegséget.

A Yokohama partjainál február 5-én karanténba helyezett Diamond Princess luxushajón három magyar dolgozott (egy zenész testvérpár és egy felszolgáló), közülük fertőződött meg valaki. A karantént február 19-én oldották fel, az utasok 22-ig el is hagyták a hajót. A személyzet azonban a fedélzeten maradt.

https://magyarhang.org/belfold/2020/02/24/megvan-az-elso-magyar-koronavirussal-fertozott/

„Nincs az a pénz” – A népszerű irodalomtankönyvek szerzője nem engedi, hogy az állam dolgozza át a könyveit

Így fokozatosan lekerülnek a tankönyvjegyzékről. Pethőné Nagy Csilla azt mondja, nélküle írhatták volna át a könyveket, ráadásul a szakmailag vállalhatatlan NAT alapján.

Narancs.hu információ szerint a tankönyvfejlesztésért felelős Oktatási Hivatal (OH) nem a nulláról kezd neki a feladatnak, felhasználnak régi, jól bevált tankönyveket is. Erre utal, hogy januárban megkeresték Pethőné Nagy Csillát, az egyik népszerű középiskolai irodalomtankönyv-család szerzőjét, aki azonban nem adta el szerzői jogait az államnak. (Pethőné Nagy Csilla néhány nappal ezelőtt azzal került be a hírekbe, hogy Facebook-oldalán „az irodalomtanítás Mohácsának” nevezte az új NAT-ot.)

https://m.magyarnarancs.hu/belpol/nincs-az-a-penz-a-nepszeru-irodalomtankonyvek-szerzoje-nem-engedi-hogy-az-allam-dolgozza-at-a-konyveit

JÖJJÖN VÉGRE A TIBORCZ-ADÓ!

azonnali

A luxusingatlanokra kivetendő adó nemcsak egy választási ígéret beváltása, de egy szociális politika alapja és kezdete is lehet. Száz évvel ezelőtt Bécsben így indult el a lakhatási kérdést a mai napig sikeresen megoldó városi politika.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere még az önkormányzati választások előtt jelentette be: ha győzni fog, extra adót vet ki a félmilliárd forintnál nagyobb értékű ingatlanokra. Mivel többek között Tiborcz István, akinek egyetlen vállalkozói teljesítménye, hogy elvette Orbán Viktor lányát, szintén rendelkezik ilyen ingatlannal, maga Karácsony is „Tiborcz-adóról” beszélt, amit a kormányfői vej bírósági úton is kifogásol.

https://azonnali.hu/cikk/20200224_jojjon-vegre-a-tiborcz-ado-techet-p%C3%A9ter

„Ahelyett, hogy a szoptatással foglalkozott volna, a Facebookot nyomkodta!”

A hálapénz kikényszerítésével vádolt SOTE-s szülészorvos perén öt fiatal nő mondta el a bírónak, hogyan kért pénzt tőlük a klinika akkori főorvosa a műtétekért. Az orvos tagadja a vádakat, szerinte a sértődött nők összeesküvést szőttek ellene.

„Este műtöttek, reggel az őrzőben éppen az ágy szélére másztam ki, amikor megjelent a főorvos. A szokásos sablonkérdések után rátért a lényegre, hogy az anyagiakat majd varratszedésnél rendezzük, neki van egy »költsége«, mert úgy szokás nála, hogy a műtőben jelen lévő csapatot ő fizeti ki, és a műtőnek is van egy »bérleti díja«! Hát, hirtelen köpni-nyelni nem tudtam, csak annyit mondtam neki, hogy nekem van fogadott orvosom (amit tudott is, mert szülésznőt is fogadtunk), és vele megbeszélem a dolgokat. Erre csak annyi volt a válasza, hogy holnap is megkeres, és elmondja a varratszedést és az anyagi részleteket. Másnap jött, és elmondta, hogy a varratszedéskor, vagy távozáskor szeretné ha rendeznénk az anyagiakat, ami a magánrendelésének a tízszerese (160ezer)!”

A posztjára özönleni kezdtek a hozzászólások, hasonló történetekkel, közöttük több olyan sztorival, amelyek ugyanabból a kórházból származnak, és ugyanahhoz az orvoshoz kapcsolódnak.

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának akkori főorvosához.

 

A szülész-nőgyógyászt hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja az ügyészség, három császármetszés, egy természetes szülés és egy művi vetélés levezetése kapcsán. Büntetőperének eddigi legfontosabb tárgyalása szerdán volt a Fővárosi Törvényszéken.

https://444.hu/2020/02/24/ahelyett-hogy-a-szoptatassal-foglalkozott-volna-a-facebookot-nyomkodta

Nacsa Lőrinc: A Gyurcsány-féle konzultáció csak az adatbázis-építésről szól

HÍR TV

Az ellenzék egyszerűen nem bírja megemészteni, hogy újabb nemzeti konzultációt indít a kormány. A politikai ellenfeleknek az a bajuk a nemzeti konzultációval Nacsa Lőrinc szerint, hogy az állampolgároktól kapott válaszok igazi legitim álláspontot képviselnek, aminek a kormánypártok „neki tudják vetni a hátukat”. A Kereszténydemokrata Néppárt frakciószóvivője a Bayer show legutóbbi adásában arról is beszélt, hogy a Gyurcsány-féle online konzultáció semmi másról nem szól, csak az adatépítésről.

https://magyarnemzet.hu/belfold/nacsa-lorinc-a-gyurcsany-fele-konzultacio-csak-az-adatbazis-epitesrol-szol-7812662/

 

Sorost még Horn is elhajtotta

MÉLYSZÁNTÁS

Pilhál György Magyar Nemzet

Bármennyire szeretném is, nem tudom Soros Györgyöt kihagyni a Mélyszántásból. Az ambiciózus milliárdos mélyre eresztette gyökereit, szellemiségét kigyomlálni a magyar földből embert próbáló feladat.
Évértékelő beszédében idén a miniszterelnök is kitért a nemzet kéretlen jótevőjére. „Saját szememmel láttam, hogy Soros György háromszor próbálta meg kifosztani Magyarországot – mondta Orbán Viktor.

Köszönet és elismerés Horn Gyulának [ilyet se sűrűn hallunk Orbán Viktortól, P. Gy.], hogy ezt nem hagyta. […] A harmadik kísérletre már a fia­talok is emlékezhetnek. 2015-ben emberi jogi szervezetek bőrébe bújt embercsempész-hálózatok százezrével hozták a magyar határhoz a migránsokat. És amikor Európa már rogyadozott a migráció súlya alatt, Soros bejelentette, készen áll hitelekkel finanszírozni évente egymillió migráns betelepítését.”

Persze vannak, akik egész másképpen látják a pénzembert. Legfőbb szószólójuk, Vásárhelyi Mária szociológus például évtizedek óta próbálja őrizni és továbbadni az utókornak a Soros-ájulatot. 

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/sorost-meg-horn-is-elhajtotta-7804823/

A Helsinki Bizottság védi a migránst

TÖBBSZÖRÖS GYILKOSSÁGGAL GYANÚSÍTJÁK A MENEDÉKJOGOT KÉRŐ PAKISZTÁNIT

Szemán László János Magyar Nemzet

Egy hónap időtartamra elrendelte tegnap a nyomozási bíró a 38 éves pakisztáni Ahmed Z. letartóztatását. Az ázsiai ország hatóságai szerint a férfi 2009 és 2017 között sorozatban gyilkolt pénzért, valamint sorozatrabló. Nemzetközi körözés alapján 2017-ben fogták el a magyar rendőrök, azóta többször elutasították menekültügyi kérelmét. A Soros Györgyhöz köthető jogvédők azonban pert indítottak Strasbourgban a magyar állam ellen, emiatt majdnem el kellett engedni.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-helsinki-bizottsag-vedi-a-migranst-7809788/

Szuverenista forradalom jöhet Európában

A nyugati országoknak nem kellene kioktatniuk Magyarországot a nevelés és az egyetemek szabadságáról – mondta lapunknak Marco Gervasoni olasz történész

Jánosi Dalma (Róma) Magyar Hírlap

„A legfontosabb, hogy minél több európai ország nemzeti parlamentjében kerüljenek kormányra a szuverén, konzervatív erők” – hangsúlyozta lapunknak Marco Gervasoni, A szuverenista forradalom című könyv szerzője. A Molisei Egyetem történészprofesszora a 2008-as gazdasági válság politikai és társadalmi hatásairól, valamint a konzervatívok elleni támadásokról is beszélt.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200223-szuverenista-forradalom-johet-europaban

Soros-botránytól hangos Franciaország

Marine Le Pen követeli, hogy Emmanuel Macron elnök lépjen a strasbourgi bíróság ügyében, ahol lelepleződtek a bírák és a spekuláns által pénzelt civilek személyi átfedései

Őry Mariann Magyar Hírlap

Nem maradt visszhang nélkül Franciaországban sem az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) és a George Soros által támogatott NGO-hálózat kapcsolatát részletező tanulmány, amelyről a Valeurs Actuelles francia konzervatív hetilap számolt be a múlt héten.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200223-soros-botranytol-hangos-franciaorszag

Esélyrablók

A balliberális nagyagyúak mindig elő tudnak állni valami eget verő hülyeséggel. Most például társadalomtudósaik, a pszichológusok és a szociológusok tiltakoznak a kormány nemzeti konzultációja ellen

Dippold Pál Magyar Hírlap

Petíciót is írtak, amelynek az a lényege, elfogadhatatlannak tartják, hogy a nemzeti konzultáció felülbírálja a független magyar bíróság döntését. Ráadásul azt sugallja, hogy a roma nemzetiségű magyar állampolgároknak más jogaik vannak, mint a nem cigányoknak. Sőt a konzultációs kérdés arra utal, hogy a gyöngyöspatai esetben nem érdemelnek kártérítést az általuk elszenvedett hátrányos megkülönböztetés miatt. A gyöngyöspatai cigányoknak a még a 2010 előtti időszakban bevezetett különleges pedagógiai módszereket igénylő felzárkóztatási programját a petícióírók szegregációnak nevezik.

A tiltakozó nyilatkozatot több száz úgynevezett társadalomtudós írta alá. Gyöngyöspata ügyében már tüntettek is, hát persze, hogy nem Gyöngyöspatán, hanem Budapesten. És még fognak is demonstrálni. A függetlennek egyáltalán nem minősíthető momentumos Donáth Anna is lépett, már ebben az ügyben is feljelentette szülőhazáját az Európai Parlamentben. 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200223-eselyrablok

Koronavírus: Kormányzati tájékoztató a fejleményekről - élő

Olaszországban négyre emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma, itthon Észak-Olaszországban nyaraló diákcsoportot, tanáraikat és a busz sofőrjeit zárták karantén alá. Már vizsgálják őket, egyelőre tünetmentesek.

https://hvg.hu/itthon/20200224_Koronavirus

Újabb országokban jelent meg a koronavírus, Iránban legalább 12-en meghaltak

Három újabb országban jelent meg a koronavírus, Mongólia lezárta a határait, Dél-Koreában pedig megugrott a fertőzöttek száma. Iránban a hivatalos adatok szerint 12-en haltak meg, míg egy hírügynökség már 50 halálos áldozatról számolt be.

https://hvg.hu/vilag/20200224_Ujabb_orszagokban_jelent_meg_a_koronavirus_Iranban_legalabb_12_meghaltak

Pikszisbe be, pikszisből ki: bankárok feszültek egymásnak a Balatonnál

A felívelő karriert befutó Vida József bankár bizalmi vagyonkezelője jelent meg azokban a borászatokban, amelyekben eddig a bukott bankár Töröcskei István volt érdekelt.

Pénzügyi befektetésként kezelem a borászatokat. A múltam Etyekhez köt, gyerekmunkásként dolgoztam az állami gazdaságban

– mondja Vida József, a Takarékbank elnöke. Ma viszont gyerekjátéknak tűnik, hogy saját borászatai legyenek. Az utóbbi időben ugyanis a vagyonát menedzselő Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő tokaji és Balaton-felvidéki borászatokban bukkant fel. Fiatalon nem érezte tehernek a szőlőművelést, alig várta a szüretet, ma viszont ez már nosztalgia, mondja, inkább inni szereti a nedűt. Azt persze nem tudni, vajon Mészáros Lőrinc földije csak magának szerzi-e meg a borászati részesedéseket. A jelek szerint az egykori gázszerelőmester sem veti meg a bort, van már borászata Tokajban, Badacsonyban, Tihanyban is.

Rosszabb idők járnak Töröcskei Istvánra, aki korábban a jobboldal kényes üzleti megbízásainak végrehajtója volt, ám Simicska Lajos magával rántotta, és kegyvesztetté vált.

Erről szól még a cikk:

Mi történt Töröcskeivel?

Mi lesz a pincészet sorsa?

Mi köze Dörgicsének Tokajhoz?

https://hvg.hu/360/202008__dorgicsei_boraszat__tokaji_szallo__torocskei_vagy_vida__kockazati_toke

Miután bemutatták a NAT-ot, megengedik, hogy a tanárok kérdezzenek róla

Majdnem egy hónappal az után, hogy megjelent az új Nemzeti Alaptanterv, a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar bejelentette, hogy szakmai rendezvénysorozatot indít róla. A tanárok személyesen találkozhatnak az alaptanterv készítőivel, és kérdezhetnek tőlük – írja a Magyar Nemzet.

A konferenciát minden megyében megrendezik, a tervek szerint a minisztérium képviselői, illetve „lehetőség szerint” Hajnal Gabriella miniszteri biztos részvételével. A rendezvényeken kérdőíves felmérést is készítenek, majd azt eljuttatják a minisztériumhoz.

https://hvg.hu/itthon/20200224_Miutan_bemutattak_a_NATot_megengedik_hogy_a_tanarok_kerdezzenek_rola

Niedermüller: Van, hogy ballagok haza, és valaki odaszól, hogy te rohadt, szemét állat

Niedermüller Péter továbbra sem vonná vissza a rémisztő képződményes kijelentését. Első öt hónapja alatt a bulinegyed és az Airbnb korlátozásain dolgozott, és több zűrös ügyet is feltárt a fideszes vezetés időszakából. Interjú a VII. kerület polgármesterével.

https://444.hu/2020/02/24/niedermuller-van-hogy-ballagok-haza-es-valaki-odaszol-hogy-te-rohadt-szemet-allat

Képviselő úr meglőtt egy nőt, de nagyon hallgatnak róla

Vadászbaleset történt egy Tisza-parti faluban. A lövést az egyik helyi képviselő adta le, és bár az ügyről senki nem szívesen beszél, a rendőrség nyomoz. Riport.

Ez itt szenzáció, vadászbalesetre én itt nem is emlékszem, de ekkora biztos nem volt. Még a lövéseket is hallottam, de csak másnap derült ki, hogy mi történt. Eltaláltak egy nőt, vitték egyből Szolnokra, műteni kellett. Sokáig tartott, állítólag hét órán át szedegették szegénykém lábából a sörétet. Tudja, a sörét ilyen, rengeteg jön ki egy lövéssel, telibe kaphatta a kishölgy lábát. Hogy aztán a térd alá vagy a combjába fúródtak azok a kis szarok, azt már nem tudom

– meséli egy jól értesült helyi az ezernégyszáz lakosú Tiszasülyön, ahova azért érkeztünk, mert szerkesztőségünket egy pársoros névtelen levélben arról értesítette valaki, hogy a falu életét egy vadászbaleset kavarta fel.

https://24.hu/kozelet/2020/02/24/vadaszbaleset-kepviselo-puska-no-tiszasuly/

Kiírták az 5-ös metró első ütemének tervezéséről szóló tendert

Ma reggel a Budapest Fejlesztési Központ kiírta az ötös metró első ütemének tervezésére szóló tendert – ahogy ezt az elmúlt hetekben, Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárral együtt a BFK létrejötte utáni száz napon belülre megígértük,

közölte hétfőn Vitézy Dávid a Facebookon. A bejegyzésben Vitézy részleteket is megosztott a tervezési feladat műszaki tartalmáról, ezek a következők:

https://24.hu/kozelet/2020/02/24/5-os-metro-elso-utem-tender/

Négyzetméterenként ötven fillérért bérel területet Kaposváron az alpolgármester-közeli cég

Borhi Zsombor, egykori kétszeres felnőtt világbajnok, Európa-bajnok kajakozó második ciklusát tölti Kaposvár alpolgármesteri székében. Ő Szita Károly főállású helyettese, s ebbéli minőségében sokszor emlegetik lehetséges utódjaként. A cég, amelynek 2007-től 2019-ig az egyik tulajdonosa volt, a Pretender Kft. nevet viseli, mely kifejezésnek az angol nyelvben az egyik jelentése „tettető”, „szimuláns”, a másik viszont „trónkövetelő”.

https://orszagszerte.atlatszo.hu/negyzetmeterenkent-otven-fillerert-berel-teruletet-kaposvaron-az-alpolgarmester-kozeli-ceg/

Kukorelly Endre Demeter Szilárdról: „csinált két rossz lépést és már nem tud kikeveredni belőle”

Orbán Viktor váratlanul harctérré változtatta a magyar irodalmi életet is, ami azért érthetetlen – egyelőre –, mert vélt műveltségét köztudottan kizárólag a foci világában szökkenti szárba. A legkevésbé sem érdekelték eddig az írók, költők, legfeljebb fűzfapoéták. Ehhez a harchoz ideális alvezért talált Demeter Szilárd személyében, aki többek között a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) vezetőjeként, egyre izmosodó hatalmi pozícióból igyekszik megfelelni a vezére elvárásainak – immár önkényesen azt is meghatározva, hogy ki a magyar író.

A markáns és kendőzetlen véleményéről ismert Kukorelly Endrét kérdeztük az irodalmi diskurzus eddig nem tapasztalt viharáról.

https://hirklikk.hu/kozelet/kukorelly-endre-demeter-szilardrol-csinalt-ket-rossz-lepest-es-mar-nem-tud-kikeveredni-belole/360391

Az osztrák hatóságok felfüggesztették a vasúti átkelést az olasz határon

Az osztrák hatóságok vasárnap felfüggesztették a vasúti átkelést az Olaszországgal közös határon, miután a Velencéből induló, Münchenbe tartó nemzetközi járaton két utasnál a fertőzés tüneteit állapították meg az új koronavírussal.

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter az ORF állami rádió szerint bejelentette: az Eurocity 86-os járat részét képező olaszországi vonatot vasárnap este még a határ olaszországi oldalán állították meg, miután két női utasnál a fertőzés jelei mutatkoztak. A szerelvény mintegy háromszáz utassal vesztegel a határon, ők a hírek szerint szabadon mozoghatnak olasz területen.

 

http://www.atv.hu/kulfold/20200224-az-osztrak-hatosagok-felfuggesztettek-a-vasuti-atkelest-az-olasz-hataron

 

Tábornokok vesztegetési pere: két tábornokot jogerősen letöltendő börtönre ítéltek

Két tábornokot minősített vesztegetés miatt jogerősen három, illetve kettő év börtönnel és 27 millió, illetve 50 millió forintos vagyonelkobzással sújtott a Fővárosi Ítélőtábla hétfőn kihirdetett másodfokú határozatában.

Az összesen 17 vádlott közül már korábban, elsőfokon kettő felfüggesztett szabadságvesztés büntetése jogerőre emelkedett, további hat hétfőn kapott jogerősen felfüggesztettet. Ugyanakkor több vádlottat felmentettek, köztük van Fapál László, a Honvédelmi Minisztérium volt közigazgatási államtitkára, akinek a felmentése jogerős. Négy vádlott esetében ugyanakkor, nem jogerős a hétfői másodfokú határozat, ügyük a Kúrián folytatódik majd harmadfokon.

 

http://www.atv.hu/belfold/20200224-tabornokok-vesztegetesi-pere-ket-tabornokot-jogerosen-letoltendo-bortonre-iteltek

Ha az évértékelőn tintás a kezed, gondolj az elnöki nyúlra

Most, hogy lassan elmúlik a „miért-volt-lila-Orbán-tenyere” izgalma, érdemes felidézni Jimmy Carter esetét a nyúllal. 1979 áprilisának egyik hétvégéjén az USA elnöke farmjának halastaván  pecázgatott rozoga csónakján. Egyszer csak arra lett figyelmes, hogy egy hatalmas nyúl úszik a bárka felé sziszegve és fogát csikorgatva. Tudni kell, hogy a csak Amerikában élő mocsári nyúl (Sylvilagus aquaticus) egyrészt a legnagyobb vadon élő nyúlfajta, másrészt kiválóan úszik.

Carter evezőlapátjával elhessegette a nyulat – saját állítása alapján csak vizet fröcskölt rá, mások szerint rá is csapott a lapáttal. Este beszámolt a bizarr incidensről a legszűkebb stábjának.

Hónapokkal később, szóvivője együtt teázgatott az Associated Press fehér házi tudósítójával és mintegy mellékesen elmesélte ezt az esetet is. Másnap a hírügynökség közzétett egy rövidhírt, harmadnap pedig elszabadult a pokol. A Washington Post címoldalon hozta,

Nyúl támadt az elnökre

címmel, estére pedig mindhárom nagy híradó részletesen tárgyalta az esetet. Egész Washington a nyúl lázában égett közel egy hétig.

A jellemző republikánus publicisztikák azt feszegették, hogy mit szólnak ehhez az oroszok, a kubaiak és egyáltalán a külvilág. Az egyik későbbi kommentár odáig ment, hogy az elnök bátortalan viselkedése – vízzel fröcskölte a nyulat ahelyett, hogy utasította volna a titkosszolgálatot annak megsemmisítésére – közvetlenül összefüggésbe hozható a sikertelen teheráni túszmentéssel.

Ezzel szemben a liberális hírmagyarázók egyike a nyúllal folytatott konstruktív dialógust hiányolta és feltette a költői kérdést: vajon nem volt elég nagy a csónak ahhoz, hogy mindketten, a nyúl és az elnök is elférjenek rajta? A New  Republic cikke szerint az, ahogyan az evezővel agyonverte (!) a nyulat, pontosan jelzi, hogyan fog Izraellel bánni újraválasztása esetén. A Boston Globe szerint az eset feledtette Chappaquiddick-et és itt az ideje, hogy Edward Kennedy ismét elinduljon.

 

https://magyarnarancs.hu/politicalanimal/ha-az-evertekelon-tintas-a-kezed-gondolj-az-elnoki-nyulra-127076

 

Tíz százalékos béremelést jelentette be Kásler a pedagógusoknak

A pedagógusok legutóbb decemberben tüntettek a Kossuth téren, béremelést, órateher-csökkentést követeltek, illetve azt, hogy a kormány vonja vissza az egyeztetés nélkül átvitt szakképzési törvényt és azt az új szabályt, amely a szülők és az iskola kezéből a központi államapparátushoz csoportosítja a gyerekek iskolaérettségéről szóló döntést.

https://magyarnarancs.hu/belpol/tiz-szazalekos-beremelest-jelentette-be-kasler-a-pedagogusoknak-127130

TGM: Szóval mégis

Sok évtizedes politikai tapasztalatom van, de úgy látszik, nem segít. Bár nem gondolkoztam rajta sokat, úgy tetszett, hogy a Soros György jelképes személye köré szervezett mitológiát a szó szoros értelmében senki se hiszi el, hiszen nevetséges.

Azt hittem, hogy amikor a magyarországi szélsőjobboldali kormánymédiák „Soros-szervezeteknek” nevezik az emberi jogi, kisebbségvédő, sajtószabadság-védő, alkotmányvédő, korrupcióellenes, környezetvédő stb. egyesületeket, akkor ez metafora: azt jelzi, hogy a kormányzó szélsőjobboldal nem kedveli ezeket a csoportokat, s mögöttük valamilyen egységes rossz szándékot sejt, amihez joga van.

De most úgy látszik, hogy a képtelenséget – amely szerint a támogatásokat elnyert jogvédő csoportokat a Soros-alapítványok operatívan vezetik, irányítják – csakugyan elhiszik elég sokan.

A dolog annyira eltorzult, hogy számos jobboldali megszólaló – profi és amatőr egyaránt – már a németeket is elkezdte gyűlölni, mert nem eléggé rasszisták. A meglehetősen konzervatív Merkel kancellárt fehérellenes ultrakommunistának állítják be, aki a „Soros-terv” – értsd: „a zsidó-szabadkőműves világösszeesküvés” – szolgálatában színesekre és muszlimokra akarja kicserélni a fehér-keresztyén európai őslakosságot (le grand remplacement, amelyet Orbán miniszterelnök és sajtója „népességcserének” fordít, a jelenkori fasiszta paranoia kulcsfogalma).

Már hosszú évekkel ezelőtt emlékeztetett rá Heiner Müller – aki szerint Hitler végül megnyerte a háborút – , hogy a Führer mit is mondott híres beszédében a düsseldorfi Industrieclubban (a nagytőke egyik fontos fórumán) 1932-ben (a teljes szöveg itt). Azt ugyanis, hogy nem juthat elég mindenkinek; a fehér faj életszínvonala csak úgy tartható fönn vagy emelhető, ha a színes fajoké csökken, ezt pedig gazdasági módszerekkel nem, csak katonai módszerekkel (háborúval) lehet elérni; vastaps.

https://merce.hu/2020/02/24/tgm-szoval-megis/

Miért erősödik a Horthy-nosztalgia Magyarországon?

A második világháború előtti utolsó békeévek bemutatását célozza a Magyar Nemzeti Múzeumban látható Magyar világ 1938–1940 című kiállítás. Bár a rendezők a Horthy-korszaknak az 1945 utáni negatív megítélését kívánták ellensúlyozni, az erősen idealizált kép az egyre nyíltabban propagált Horthy-nosztalgiát tükrözi. A Hetek cikke.

 

http://www.atv.hu/belfold/20200221-miert-erosodik-a-horthy-nosztalgia-magyarorszagon/hirkereso

Ízléstelen videót készítettek a rendőrök a kerítés mellett gyalogló menekültekről

Több olvasó is eljuttatta az Indexhez azt a videót, ami a TikTok nevű közösségi oldalra került fel. Azt nem tudni, hogy a felvétel mikor és pontosan hol – feltehetőn egyébként valahol a déli határrésznél – készült, de a visszapillantó tükörből úgy látszik, hogy a videót egy rendőrautóból valószínűleg egy járőr készítette a mobiljával.

A felvételen az látszik, hogy a rendőr a kerítés mellett gyalogló menekülteket veszi, miközben egy másik telefonról a Ballag már a vén diák című dalt üvölteti és röhög.

Kerestük az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát, hogy kommentálják a videót, kérdésünkre a következőt írták: "A rendőrség elítéli a mások emberi méltóságát sértő megnyilvánulásokat, hangulatkeltő bejegyzéseket. A konkrét videó kapcsán a rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettesvizsgálatot rendelt el". 

 

https://index.hu/belfold/2020/02/24/ocska_poent_uztek_a_rendorok_a_kerites_mellett_gyaloglo_menekultekkel/

 

Növelte táborát a Fidesz

A kormánypártok előnye tetemes, de a kormánypártok mellett az összes párt növelni tudta szavazói számát. Kevesebb a pártnélküli, mint egy hónappal ezelőtt.

·         Megállt a Fidesz visszaesése, valamelyest, 29-ről 31 százalékra bővült is a támogatottsága.

·         Nem változott a pártrangsor második helyén lévő Demokratikus Koalíció táborának nagysága, továbbra is 9 százalékon áll.

·         A Jobbik tavaly ősz óta 6 százalékon állt, most egy hajszállal javított, a választókorú népesség 7 százaléka sorakozik fel mögéjük.

·         Az MSZP is elmozdult a negyedéve mért 5 százalékról, ezúttal 6 százalékon áll.

·         A Momentumnak a múlt havival azonos, 6 százalékos tábora van.

·         Az LMP, a Mi Hazánk Mozgalom és a Kétfarkú Kutya Párt 2-2 százalékos,

·         a Párbeszéd 1 százalékos.

·         A pártnélküliek aránya 37-ről 33 százalékra csökkent az elmúlt egy hónapban.

https://hvg.hu/itthon/20200224_Novelte_taborat_a_Fidesz

Schiffer: Kártérítés, szintlépés

A köztársasági elnöknek kötelessége lenne az Alkotmánybírósághoz fordulni.

A mesés című, „börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetése érdekében szükséges haladéktalan intézkedésekről” szóló törvényjavaslat 5.§-a azzal módosítja a büntetés-végrehajtási jogszabályt, hogy a törvény hatálybalépését követően az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatti kártalanítási igény tárgyában hozott határozatban megítélt kártalanítási összeg 2020. június 15-ig nem fizethető ki. Magyarul: az Országgyűlés a saját törvényhozási eszköztárával hiúsítja meg jogerős bírói döntések végrehajtását. Ez egészen új helyzet még a NER tízéves történetében is.

A bírói hatalmi ág autonómiájának korlátozására irányuló fideszes szándék 2010 óta tetten érhető, azonban eddig – jobbára – verbális ámokfutásokban és személyzeti ügyeskedésekben merült ki. 

https://hvg.hu/itthon/20200224_Schiffer_Karterites_szintlepes

A kórházi hitelezők zsarolásnak tekintik Varga Mihály szavait

A pénzügyminiszter egy interjúban azt mondta: "mindenki számára van egy ajánlatunk, mindenki mérlegelheti, hogy elfogadja-e.”

Zsarolásnak tekintjük a miniszter kijelentéseit – nyilatkozta lapunk megkeresésre Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára, aki már azt sem értette, milyen alapon mondhatja azt a politikus, hogy a jövőbeni közbeszerzéseken a cégek sorsa azon múlik, hogy most mennyit engednek. Mint mondta ezzel az akcióval a kormány kezdi megbontani a cégek és az állam közötti hallgatólagos megállapodást, hogy amíg kell várnak a pénzükre. Hozzátette: azt sem értik, miért a kórházigazgatók és a cégek feje fölött pattogtatják az ostort, hiszen ha egy közbeszerzés átmegy a kórházfenntartón és a Miniszterelnökségen és ott senki nem kifogásolja, sőt jóváhagyja azt, akkor most mit kérnek számon? Lehet-e egy céget hibáztatni, mert az ajánlatát elfogadták? Varga Mihály egyszerűen rossz helyre címzi a szemrehányásait – mondta végül Rásky László.

https://nepszava.hu/3068268_a-korhazi-hitelezok-zsarolasnak-tekintik-varga-mihaly-szavait

Mérlegen Assange és a sajtószabadság

Megkezdődött a WikiLeaks alapító pere a londoni bíróságon. Jogvédők, újságírók és orvosok tiltakoznak kiadatása ellen. Az Egyesült Államokban 175 éves büntetés várhat rá.

Egyesek szemében hős, a sajtószabadság élharcosa, mások szemében meggondolatlan szélhámos, aki emberek életét kockáztatta, amikor katonai és titkosszolgálati dokumentumok tömkelegét hozta nyilvánosságra mindenféle szűrés nélkül az általa alapított WikiLeaks portálon. Julian Assange hétfőn kezdődött perének tétje, hogy kiadják-e az Egyesült Államoknak, ahol az ügyészek 18 vádpontot állítottak össze ellene. Ha a jelenlegi börtöne, a Belmarsh közelében lévő bíróság, a Woolwich Crown Court végül kiadatása mellett dönt, akkor az Egyesült Államokban akár 175 éves börtönbüntetésre is ítélhetik kémkedés és emberéletek veszélyeztetése miatt. Egykori segítőjét, a titkos dokumentumokat megszerző volt katonát, Chelsea Manninget az amerikai bíróság már korábban 35 év börtönbüntetésre ítélte árulás és kémkedés vádjával. Vélhetően Assange sem úszná meg olcsóbban, hacsak Donald Trump amerikai elnök meg nem kegyelmez neki.

https://nepszava.hu/3068221_merlegen-assange-es-a-sajtoszabadsag

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.