2020, február 23 - 09:34 Sajtószemle

Az új Nat szerint az általános iskolásokat megtanítják pálinkát főzni

A pálinkafőzés tanulmányozása videofilm segítségével, a folyamat értelmezése

– bekerült egy ilyen passzus az új Nemzeti alaptantervbe, amire a 444 egyik olvasója hívta fel a figyelmet.

A desztilláció bemutatásához javasolják a pálinkafőzős mozizást: 7-8. osztályosok kémiaóráján jöhet majd elő a téma a kerettanterv szerint. Azaz bőven 18 évesnél fiatalabb gyerekek ismerkedhetnek meg a pálinkafőzés rejtelmeivel.

A kémiai kerettantervet azzal vezetik fel, hogy az „oktatás minden szakaszában törekedni kell az élményszerűségre, a tanulók számára releváns és érdekes problémák kémiai vonatkozásainak bemutatására, a gyakorlatban használható tudás elsajátításának fontosságára”.

A házi pálinkafőzés legalizálása az Orbán-kormány egyik első intézkedése volt 2010 után.

https://24.hu/belfold/2020/02/21/palinkafozes-nemzetialaptanterv-nat/

TÓTH BERTALAN: A KÉT KILÉPŐ POLGÁRMESTER ÖRÖMLÁNY, AZ MSZP ÚJRA AKARJA TÁRGYALNI AZ ELLENZÉKI EGYÜTTMŰKÖDÉST

Keményen beszólt Tóth Bertalan a DK-ba átigazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a lábtörlőjének!

Úgy tűnik, nagyon megviselte az MSZP-t az, hogy csütörtökön a Budapest III. kerületét vezető Kiss László és a XVIII. kerületet vezető Szaniszló Sándor kiléptek a pártból, és a Demokratikus Koalíció tagjaiként folytatják pályafutásukat.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke pénteki sajtótájékoztatójában nem is kímélte a két érintettet. Kiss Lászlóra és Szaniszló Sándorra célozva kijelentette:

„A politikában ők senkik nem lennének a Magyar Szocialista Párt nélkül, és nem is nyertek volna október 13-án választást, hogyha ez a közösség nem dolgozik értük, és nem áll ki értük. A két polgármester hátba szúrta ezt a közösséget!”

https://azonnali.hu/cikk/20200221_toth-bertalan-a-ket-kilepo-polgarmester-oromlany-az-mszp-pedig-ujra-akarja-targyalni-az-ellenzeki-egyuttmukodest

Az MSZP szerint a DK-s Varju László és Élő Norbert csábítja át az embereiket

origo

"Előfordulhat, hogy folytatódik az áramlás a DK felé, ahová engem is hívtak, de nem lépek ki az MSZP-ből" jelentette ki az Origónak Kovács László.

A Magyar Nemzet megkeresésére Élő tagadta mindezt,de kijelentette, hogy szerinte mindenkinek joga van arra, hogy eldöntse, „politikai hazáját hol találja meg".

Élő Norbert szerint Kiss László és Szaniszló Sándor is azt gondolhatta, hogy „a DK programja és elvei közelebb állnak hozzájuk". Élő Norbert úgy vélte, hogy a történtek nem okozhatnak problémát az ellenzéki együttműködésben.

https://www.origo.hu/itthon/20200222-mszp-dk-szaniszlo-sandor-kiss-laszlo.html

Kovács Lászlót is el akarta vinni Gyurcsány az MSZP-ből a DK-ba

Igen meghívtak a DK-ba engem is, de nem lépek ki az MSZP-ből.Nagyon szeretném, ha az MSZP nem gyengülne tovább, és a két párt megmaradna nagyon stabil szövetségben - mondta a szocialisták volt elnöke.A két pártnak külön-külön kell eldönteni, hogy egyesülnek-e vagy nem.Két külön pártként, és egyesülve is el tudom őket képzelni, nem tudom, melyik a jobb, de a mostani helyzet egy adottság - mondta.

https://www.origo.hu/itthon/20200221-kovacs-laszlo-mszps-kilepesek.html

Orbán szerint nincs esély a kompromisszumra

Meglepte a brüsszeli újságírókat a magyar miniszterelnök, aki évek óta nem tartott sajtótájékoztatót uniós csúcson, most viszont lesétált a riporterek közé.

Orbán Viktor azt mondta, áthidalhatatlanok a különbségek a költségvetési vitában. A nettó befizető országok a nemzeti össztermék egy százalékát fizetnék csak be, a szegényebb országok viszont az Európai Parlament javaslata szerinti 1,3 százalékos befizetést szeretnének.

- Szerintem nincs lehetőség arra, hogy a két álláspont között kompromisszum legyen. És ha nincs megegyezés arról, hogy mennyi lesz a költségvetés befizetési oldala, tehát hogy mennyi pénzről vitatkozunk, akkor nem tudunk arról sem beszélni, hogy a pénzt hogyan osszuk szét. Ebben a pillanatban nagyon messze vagyunk a megállapodástól, két távoli álláspont van. Valamikor a jövőben folytatni fogjuk a megbeszéléseket. Most még lesz egy kétségbeesett kísérlete a tanács elnökének arra, hogy megpróbáljon létrehozni valami megegyezést. De az egy és az 1,3 között akkora a távolság, hogy azt nem lehet áthidalni. Tehát ma megállapodás nem lesz, ez a magyar értékelése a helyzetnek – mondta a miniszterelnök.

Orbán viktort az Euronews arról is megkérdezte, a jogállamiságról is szó van-e a tárgyaláson.

Rasszista posztot osztott meg a KDNP-s képviselő

Ezt posztolta a KDNP frakcióvezető-helyettese Facebookon

Dr. Aradszki András, a KDNP frakcióvezető-helyettese ezzel a poszttal jelentkezett Facebookon:

Aradszki a parlament törvényalkotási bizottságának is tagja. Néhány évvel ezelőtt azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy „A sátán/Soros terv ellen küzdeni keresztény kötelesség” felütéssel jelentkezett napirend előtti felszólalással.

„A roma és nem roma együttélés konfliktusai, kriminális vonatkozásai” címmel hat évvel ezelőtt jelent meg tanulmány a Belügyi szemlében, annak idején részletesen feldolgoztuk, érdemes újra elolvasni, ha már ez lett a kormányzati kommunikáció új iránya.

Az elítéltek etnikai hátteréről ebben nem volt szó, ilyen témájú kutatás a kilencvenes évek végén készült utoljára, eszerint a fogvatartottak nagyjából 30-50 százaléka volt cigány származású. 

Más kérdés, hogy képviselő posztja az iskolai szegregáció és az elítélt bűnözők összetétele között von párhuzamot, ami konkrét százalékoktól függetlenül is 

polgári-keresztény-jobbközép politikustól szokatlan világnézetről árulkodik. 

https://444.hu/2020/02/21/ezt-posztolta-a-kdnp-frakciovezeto-helyettese-facebookon

Tarlós nem érti, miért hallgatott Persányi a hiányzó milliárdokról

Persányi Miklós pénteken bejelentett lemondása a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatói posztjáról ismét ráirányította a figyelmet a Városligetben épülő Biodóm jelentősen elszabadult költségvetésére.

A 17 ezer négyzetméteres buboréképület megvalósítását – rákapcsolódva a múzeumi negyed projektre – Persányi lobbizta ki az Orbán-kormánynál. Az igazgató a 2012-es tervezési időszakban 12 milliárd forintos költségről beszélt, amelyek azonban már 2017-re közel 44 milliárdra emelkedtek. Az ütemesen emelkedő árak miatt Persányinak többször kellett pénzt kérnie a kormánytól. Az utolsó körben azonban a hírek szerint figyelmeztették, hogy újabb milliárdokat már ne várjon.

Persányi azonban decemberben mégis azt közölte, hogy a beruházásra nem elég az eddig kialkudott összeg, további 20 milliárd forintra lesz szüksége a befejezéshez. Az ötszöröződő ár és a fenntartási költségek körüli bizonytalanság a kormányzatban és a fővárosi önkormányzatnál is kiverte a biztosítékot.

Tarlós István korábbi főpolgármester a 24.hu-nak pénteken azt mondta, nem érti Persányi eljárását, miért hallgatott a hiányzó milliárdokról. Tarlós nem vitatja, hogy Persányi jó szakember, mint mondta, ezért hagyta pozícióban a Gyurcsány-kormány egykori környezetvédelmi miniszterét az állatkert élén. Most viszont furcsállja, hogy a lemondott igazgató azzal védekezik, hogy ő csak a szűkebb szakmájához ért, az építési projektek kezeléséhez nem. Persányi ugyanis annak idején kiharcolta magának, hogy az állatkert vezényelhesse le az építkezést, ők írták ki a közbeszerzést, és ők kezelték a pénzeket is.

A Biodómra szánt költségvetési milliárdok például technikailag a főváros számlájára érkeztek ugyan, de onnan teljes egészében továbbutalták az állatkertnek.

https://24.hu/belfold/2020/02/21/tarlos-istvan-persanyi-miklos-allatkert-varosliget/

A hosszú bájtok éjszakái Pécsett!

1998-ban, Halottak napja után egy legenda keringett arról, hogy Simicska Lajos, az adóhatóság Orbán által kinevezett elnöke szabadságra küldött mindenkit, és informatikusokkal a Fidesz számára kényes adatokat törölt az számítógépes rendszerből. Később vizsgálat indult, de nem támasztotta alá ezen állítást, csak azt, hogy más illetéktelen személyek jogosultalanul lekértek adatokat.

2019 októberében önkormányzati választások voltak Magyarországon. Pécsett a Fidesz Vári Attila volt olimpikon vízilabdást indította polgármesterjelöltként, aki egyébként a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. igazgatója volt akkoriban. Tehát a város egyik legnagyobb cégének feje, a pécsi sportélet kiemelt irányítója.

Péterffy Attila nagyon megverte őt, és ellenzéki többségű képviselő testület alakult. Péterffy már kampányban kilátásba helyezte, hogy győzelme esetén ügyvédek egy csapatával átvilágíttatja a városi cégeket. Be is váltotta ezt.

Az ügyvédek dolgozni kezdtek. Dehát ehhez adatok kellenek. Pl. a számítógépekről. Ekkor robbant a bomba. Kiderült a következő:

2019. október 15. Péterffy Attila megválasztott polgármester írásban felhívta az önkormányzati cégek vezetőinek figyelmét iratmegőrzési kötelezettségükre. Másnap Vári Attila vezérigazgató elkérte a rendszergazdától az informatikai rendszerek felhasználó neveit, és jelszavait. Aznap ismeretlen személyek megváltoztatták ezeket, a rendszergazda már nem tudott belépni.

Következő napon új merevlemezek és új operációs rendszerek kerültek Vári Attila

vezérigazgató, a vezérigazgatói asszisztens és egy másik személy által használt számítógépekbe. 2019. október 17. eltűnt három számítógép eredeti merevlemeze és a rajta tárolt adatok, valamint az elektronikus levelezés. 2019. december 12-én a rendszergazda részére a vezérigazgatói asszisztens megadta az új jelszavakat, a rendszergazda ismét be tudott lépni az informatikai rendszerekbe.

Eltűnt a cég teljes email levelezése, öt évre visszamenőleg

Ekkor a rendszergazda megállapította, hogy a számára 2019. október 16. és 2019. december 12. közötti időtartamban elérhetetlenné tett informatikai rendszerekben változtatások történtek. Az is megállapításra kerül, hogy a Magyar Telekom központi szerveréről eltűnt a cég teljes email levelezése öt évre visszamenőleg oly módon, hogy azt a tulajdonos sem tudja visszaállítani.

https://varosikurir.hu/a-hosszu-bajtok-ejszakai-pecsett/

Kövér László skizofréneknek nevezte a baloldalra szavazó keresztényeket! (videó)

Augusztus végén tartották a Reformátusok Szárszói Konferenciáját, de csak most vettük észre, hogy az előadások felkerültek a YouTube-ra.

A másfél órás beszélgetés legizgalmasabb részei talán azok voltak, amikor Kövér László elmerengett, szavazhat-e keresztény ember olyan pártra, amelyet ő nem tart kereszténynek. A házelnök szerint a hitből nem fakad kötelező pártelkötelezettség, de „keresztény ember nem szavazhat olyan pártokra, amelyek nyíltan vagy a gyakorlatukban tagadják a keresztény hitelveket meg az abból fakadó gyakorlati következményeket”.

Kövér kijelentette: a legrosszabb kereszténydemokrata politika is jobb, mint a legjobb nem keresztény politika.

A beszélgetés másik pontján tovább szőtte ezt a gondolatot: ha egy gyakorló keresztény olyan pártra szavaz, amely nyíltan vagy nem olyan nyíltan, esetleg csak a tetteiben tagadja meg a kereszténység programját, az „minimum skizofrénia”.

Hogy ez ne fordulhasson elő, az „a közösség felelőssége, adott esetben az egyházi közösségekről beszélek, beleértve a lelkészeket és a plébánosokat is.”

Kövér „nem akarja a lelkészeinket gyávasággal vádolni”, de azért megjegyzi, hogy a katolikus papok gyakrabban prédikálnak olyat, hogy aki „nem jófele szavaz, az a következő héten ne jöjjön templomba, csak miután többször jó alaposan meggyónt. De ő nem fog feloldozást adni, mondta a plébános úr.” Nevetés a közönség soraiban.

https://olkt.hu/kover-laszlo-skizofreneknek-nevezte-a-baloldalra-szavazo-keresztenyeket-video/

Gyurcsányék felrúghatják az ellenzéki összefogást

HírKlikk 

Dobrev Klára, a DK EP-képviselője megdöbbentő kijelentést tett péntek este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Azt mondta: online konzultációt indítanak arról, milyen együttműködés kell az ellenzéki pártok között, és amennyiben a felmérésük eredményéből az látszódik, hogy a szavazóik többsége szerint a 2022-es választáson a többi párt nélkül kell indulniuk, akkor meg fogják próbálni.

https://hirklikk.hu/kozelet/gyurcsanyek-felrughatjak-az-ellenzeki-osszefogast/3

Törvényt kapnának a „hisztikéző” írók

Könyvszakmai jogszabállyal a kortárs irodalmat is „struktúrába rakná” a PIM főigazgatója, Demeter Szilárd, aki szerint az „exportra” termelő szerzők nem is magyarok.

Hiller István volt kulturális miniszter és L. Simon László egykori kulturális államtitkár, valamint Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója és Kukorelly Endre író már több alkalommal vitázott párban a nyilvánosság előtt. Négyesben azonban csak csütörtök este először ültek le a Mandiner hetilap kerekasztal-beszélgetésén a Millenárison, hogy az aktuális kultúrpolitikai kérdéseket megvitassák. Meglehet, már félszavakból is megértik egymást, így több, a beszélgetőpartnerük által felvetett kérdésre nem reagáltak érdemben. Ezekre a moderátor, Szilvay Gergely újságíró sem kérdezett rá, a hallgatóságnak pedig nem is volt módja.

https://nepszava.hu/3068012_torvenyt-kapnanak-a-hisztikezo-irok

Oettinger állítja, napokig nem is tudta, hogy Orbán már ki is nevezte a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács élére

Arról, hogy a volt uniós biztos elvállalhatja-e a pozíciót, az Európai Bizottság dönt majd.

Kedden jelent meg a Magyar Közlönyben a miniszterelnöki határozat a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács tagjainak kinevezéséről. A testület társelnökének Günther Oettingert, az Európai Bizottság volt biztosát nevezte ki három évre Orbán Viktor. A német politikust a Euronewsnak sikerült telefonon elérnie, nekik pedig arról nyilatkozott: arról csak csütörtökön hallott, hogy a neve megjelent a Magyar Közlönyben, mint a tanács társelnöke. Beszélt arról is, hogy

egyelőre csak elviekben állapodtak meg a kormánnyal arról, hogy szeretne szerepet vállalni a tanácsban, de szerződést még nem írt alá.

Az elviekről Orbán Viktor miniszterelnökkel és Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel konzultált. Aláírni viszont, mint nyilatkozta, még azért sem lehetséges, mert a volt biztosokra vonatkozó etikai szabályok alapján a szerződés aláírását jóvá kell hagynia az Európai Bizottságnak egy két hónapos átmeneti időszak után. Emellett ő maga is további egyeztetéseket szeretne a posztról, hogy világos legyen a feladatkör. Ezek során derülhet majd ki, hogy kap-e majd juttatást; vagyis egyelőre nem tudja, hogy pénzért, vagy ingyen vállalja-e a posztot. 

Ennek az ügynek nincs köze a korábbi biztosi tevékenységéhez, így a Paks 2 projekt jóváhagyásában játszott szerepéhez sem

https://nepszava.hu/3068021_oettinger-allitja-napokig-nem-is-tudta-hogy-orban-mar-ki-is-nevezte-a-nemzeti-tudomanypolitikai-tanacs-elere

Kentaurbeszéd - Lengyel László: A kisajátítók kisajátítása

Nem minden önkényuralom korrupt. Nem minden korrupt rendszer autokrácia. Az Orbán-rendszer korrupt önkényuralom. Egymás nélkül nem élhetnek. Autokrata eszközökkel szüli és tartja fenn a rendszer urainak gazdagodását. A törvénytelen gazdagodás szüli az önkényuralmi megoldásokat.

https://nepszava.hu/3067969_kentaurbeszed-lengyel-laszlo-a-kisajatitok-kisajatitasa

Lendvai IldikóCsak egy tánc volt…

Csak egy tánc volt, de az aknamezőn. Hárman járták, az Emberi Jogok Európai Egyezménye körül. Mindegyik rúgott, taposott egyet rajta, de hát nem lehet minden tánclépés mellé egy közlekedési rendőrt állítani, valami hasonlót már Rejtő is megírt. „Hárman párban”, mint a filmben: a KDNP, a Fidesz és a Mi Hazánk mozgalom. Az egyik: a KDNP legényesen előre lépett egy bátrat, a másik: a Fidesz hátra (párostáncban így szokás), közben azért továbbra is karolták egymást, pörögtek-forogtak: öröm volt nézni. Örült is a szíve a harmadiknak: az ifjú Mi Hazánknak, nyomban kipördült ő is a táncparkettre, kurjantott is egy-egy biztatót, csak hogy emelkedjen a hangulat. Leginkább a mezőségi csujogató illett a tánchoz: „Előre csak előre,/ Lássuk mi lesz belőle,/ Kitörjük a nyakunkat,/ Úgyse hagyjuk magunkat!”

https://nepszava.hu/3068069_csak-egy-tanc-volt

Gyurcsány, a keresztapa

Gajdics Ottó Magyar Nemzet

Elképesztő, milyen intenzitással és milyen gátlástalanul gyűri maga alá Gyurcsány Ferenc a teljes hazai ellenzéket. Elképesztő, mert továbbra sincs semmilyen érdemi mondandója a zsigeri Orbán-fóbián kívül. Ugyanakkor gátlástalan, mert előszeretettel válogat mumusként kezelt ellenfele bevált eszköztárából, de egyáltalán nem válogatós az aljasabbnál aljasabb módszerekben, ha állítólagos szövetségeseit kell sarokba szorítani.

Ha nem a hazánkról lenne szó, jót mulattunk volna már az évértékelő beszédnek titulált ripacskodásán is. Most azonban szintet lépett, amikor konzultációt hirdetett az ellenzéki összefogás szükségességéről. Olyan lett ez is persze, mint a kínai koppintott Adidos cipő. Próbál hasonlítani, de nem nemzeti, mert a fél ország véleménye eleve nem érdekli. Kerüli is a nemzeti jelzőt, mint ördög a tömjénfüstöt.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/gyurcsany-a-keresztapa-7805978/

Gyalázatos, ami a Jobbikban folyik

PIROS-FEHÉR-ZÖLD PLECSNI A GLOBALISTA POLITIKÁN · A PÁRT A BALOLDALI SZAVAZÓKAT CÉLOZTA MEG

Borbély Zsolt Attila Magyar Nemzet

Ha bárkinek volt még kétsége abban a tekintetben, hogy a Jobbik teljes mértékben feladta önmagát, akkor a párton belül lezajlott legfrissebb események ezeket teljes mértékben eloszlathatták.

A Jobbik oly mértékben prostitualizálódott, oly mértékben tagadta meg alapításkori elveit és értékrendjét, hogy ma már semmiféle sportértéke nincs annak, ha megállapítjuk, hogy e párt méltatlan a kettős keresztes, piros-fehér-zöld címerére, hogy aki még ott ül közülük a parlamenti frakcióban vagy a vezetőségben, az eladta a lelkét, hogy az egész szervezet, ahogy van, nemzetárulók gyülekezete. Ezek mára evidenciák minden magyarul gondolkodó ember számára.

Jakab Péter, Tordai Bence, Hadházy Ákos vagy Vadai Ágnes (s még sorolhatnám az ellenzéki nemzetromboló gyűlöletkórus ­tagjait a Gyurcsány házaspártól Bangóné Borbély Ildikóig) között legfeljebb IQ-különbség van, erkölcsi, politikai és stílusbeli aligha.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/gyalazatos-ami-a-jobbikban-folyik-7804919/

A teljes Soros-birodalom áll a Gyöngyöspata miatti tüntetés mögött

ORIGO

A teljes magyarországi Soros-birodalom felsorakozott a vasárnapi tüntetés mögött, amelyet a gyöngyöspatai kártérítés kikényszerítéséért rendeznek. A demonstráció főszervezője az a Setét Jenő, aki szorosan kötődik Soros szervezeteihez, és már több évtizede mindent elkövet a polgári kormányok lejáratásáért – olvasható az Origo írásában.

A tüntetésen felszólalók között Soros György ismert aktivistáit találjuk, köztük olyan szereplőt is, akinek az alapítványa személyesen Soros Györgytől kapott 3 millió forintot.

A résztvevők számát úgy próbálják növelni, hogy vidékről buszokkal szállítják őket Budapestre, a buszoknak pedig a parkolást is megszervezik. Az Origo nemrég írt az érintettekről, többek közt azt is megírta, hogy a pénz nagy része uzsorásokhoz kerülne, ha ki kellene fizetni.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-teljes-soros-birodalom-all-a-gyongyospata-miatti-tuntetes-mogott-7808927/

Szili Katalin kiállt az őshonos kisebbségek mellett

MTI Magyar Nemzet

A többségi társadalom számára is jó, ha olyan régió létrejön, ahol őshonos kisebbségi közösségek élnek – emelte ki Szili Katalin határon túli autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott szombaton Sopronban.

Úgy fogalmazott:

Európa csak akkor tudja újradefiniálni magát a globális világban, ha megtartja azt a sokszínűségét, amit az identitás sokszínűségének megőrzésével a saját erősségévé tehet.

Szili Katalin szerint öt alapelvet lenne fontos az Európai Uniónak elfogadnia a kisebbségek védelme érdekében. 

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/szili-katalin-a-tobbsegi-tarsadalom-szamara-is-hasznosak-az-oshonos-kisebbsegek-alkotta-regiok-7809059/

 

Fidesz-KDNP: A Soros-hálózat egymás ellen uszítja a magyarokat és a romákat

MTI Magyar Nemzet

A „Soros-hálózat” a gyöngyöspatai iskolaügyben egymás ellen akarja uszítani a magyarokat és a romákat, ezt a célt szolgálja a vasárnap Budapestre tervezett vonulásos tüntetés is – mondta Nacsa Lőrinc kereszténydemokrata országgyűlési képviselő a kormánypártok nevében szombaton Budapesten újságíróknak.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-soros-halozat-egymas-ellen-uszitja-a-magyarokat-es-a-romakat-7808915/
 

Tordai Bence feljelenti Dúró Dórát és Horváth Lászlót

Gyűlöletbeszéddel vádolja a képviselőket.

Tordai Bence, aki részt vett az 1992-ben meggyilkolt Danyi Zoltán emléktáblájának szombati salgótarjáni avatásán azt mondta, azért jelentik fel "ezt a két szélsőjobboldali képviselőt", mert a hétfői parlamenti ülésen olyan felszólalásokat mondtak, amelyek gyilkos tetteknek ágyazhatnak meg.

A Párbeszéd sajtóosztálya által az MTI-hez eljuttatott videofelvételen Tordai Bence közölte, Horváth László, aki Gyöngyöspata országgyűlési képviselője nemhogy enyhítené, inkább szítja a feszültséget és azt próbálja elhitetni az emberekkel, hogy az ügy áldozatai valójában tettesek. Azt hazudja, hogy azok, akik kártérítést kaptak egytől egyig tanárverők - tette hozzá.

Az ellenzéki politikus azt mondta, erre tett rá egy lapáttal Dúró Dóra, aki törvényesítené a szegregációt.

Tordai azt mondta, ezzel apartheid rendszert akarnak bevezetni.

https://hvg.hu/itthon/20200222_Tordai_Bence_feljelenti_Duro_Dorat_es_Horvath_Laszlot

HA NINCSENEK ÉRTÉKEK, MINDIG LESZNEK HASZONLESŐK, AKIK AZ ERŐ FELÉ GRAVITÁLNAK

Az MSZP-s polgármesterek DK-ba igazolásában nincs semmi meglepő, de azért őszintébb lenne, ha kerek-perec megmondanák, hogy abban hisznek: az erősebb kutya baszik, az MSZP pedig már egy félimpotens kutya.

Nem is kell olyan messzire mennünk a legutóbbi hazai példákig: Trippon Norbert újpesti alpolgármester a tavalyi önkormányzati választás után igazolt át szintén az MSZP-től a DK-hoz, Hegyi Szabolcs, a győri Momentum volt elnöke nemrég ugyancsak Gyurcsányékhoz csatlakozott, ezzel „inverz Szarvas Koppány Bendegúzzá” válva, aki pedig 2017-ben pont a DK-ból ült át a Momentumba.

Az aktuálpolitikán túl is számos hasonló esetet találni az egész világon, de hogy térben és időben ne kalandozzunk el túlságosan, vegyünk két hírhedt példát a huszadik század magyar történelméből.

https://azonnali.hu/cikk/20200222_ha-nincsenek-ertekek-mindig-lesznek-haszonlesok-akik-az-ero-fele-gravitalnak

Olaszországban ötvenezer ember került karanténba a koronavírus miatt

Két olasz tartományban is karantént alakítottak ki a koronavírus miatt. Olaszországban eddig két halott és 76 fertőzött van.

https://nlc.hu/egeszseg/20200223/olaszorszag-karanten-koronavirus/

Nem Erdélyben küzd a székelyekért, hanem Magyarországon küzd a magyarok ellen

A nácizás nagyon bánt, mert székely vagyok, és a székelyek sem nem nácik, sem nem kommunisták

Az Index szerint ezt mondta Demeter a Mandiner által szervezett vitán. A Mandiner című lap nem idézi szó szerint a mondatot, csak megemlíti a kultúrharcos felháborodását, amiért lenácizták.

Térjünk vissza arra a mondatra, mely – szerintem legalábbis – kulcsfontosságú ennek a kártékony figurának és a hozzá nagyon hasonló többinek a megértésében. Demeter nem náci, mert ő székely. És a székelyek nem nácik, nem kommunisták. Tehát neki születése jogán jussa a nem-náciság és a nem-kommunistaság. Ez a mondat egyben azt is jelenti, hogy aki székely, az nem magyar. Hiszen a kormány különféle tagjai és leffentyűi – Orbán Viktortól Kövér Lászlón át Huth Gergelyig vagy éppen Bayer Zsoltig – mondhatni napi rutinnal kommunistázzák le a magyarokat. Tehát a magyar simán lehet kommunista. Ugyanakkor az ellenzék soraiban egyre gyakrabban hangzik el az a felismerés, hogy a fideszes társaság egyre sűrűbben mutatja annak a jeleit, hogy egészen a náci ideológiát kezdik átvenni. Én is így gondolom, mondtam és mondani is fogom, ameddig így gondolom. Egy magyar – vagy A magyar – tehát Demeter szerint lehet náci és lehet kommunista. Egy székely pedig nem lehet. Nyilván úgy születik. Különleges. Innen már egy lépés, hogy székely szarta a magyart. Ez a mondás létezik, használják, komolyan is gondolják. A saját fülemmel hallottam.

https://kolozsvaros.com/2020/02/22/nem-erdelyben-kuzd-a-szekelyekert-hanem-magyarorszagon-kuzd-a-magyarok-ellen/

ÉLET ÉS IRODALOM

(nyerges)

EGY NAT-MINIATÚRA

Nyírő József író és honatya 1942. november 20-án ismertette a parlamentben ezt a (nagyrészt a mai kormány által is vallott) kultúrafelfogást: „Félre az útból a magyar lelkiségtől idegenkedőkkel! Azokkal, akik az úgynevezett humánum álorcájában a sajtó, az irodalom, a művészet, a lélek és a szellem területén olyan hosszú ideig büntetlenül pusztíthattak bennünket a saját hazánkban! Ennek a felfogásnak, ennek a levitézlett liberális zsidó hagyatéknak, ami sok jóhiszemű magyart is megfertőzött köztünk, ennek a burkolt propagandának a magyar életből el kell tűnnie.” Ő volt az, aki még 1945. január 16-án is (a soproni országgyűlésen) bizakodni tudott a fentiek beteljesülésében, hiszen „nagy szövetségesünk, a Német Birodalom és Vezérének segítsége lehetővé tette számunkra, hogy időnk maradjon a minél teljesebb felkészülésre, s hogy acélos kézzel ragadhassunk fegyvert a magunk megmentésére”. Hát ezt a szellemiséget akarnák némelyek eltüntetni a NAT-ból?

https://www.es.hu/cikk/2020-02-21/nyerges/egy-nat-miniatura.htm

Amerikai Népszava

Kultúra

TOMBOL AZ ELMEBETEGSÉG, NEM MEGSZÜNTETIK, HANEM BEVEZETIK A SZEGREGÁCIÓT

Miután rasszista megkülönböztetés és az egyenlő oktatástól való elzárás miatt csaknem 90 millió forintra büntette a bíróság Gyöngyöspata önkormányzatát és a magyar államot (amely ítéletet a rasszista magyar állam nem hajlandó végrehajtani), a náci ideológiát hirdető miniszterelnök, Orbán Viktor, miniszterelnöki megbizottá nevezte ki Horváth László fideszes képviselőt, a gyöngyöspatai rasszista uszítás és hangulatkeltés fő felelősét, akit inkább bíróság elé kellett volna állítani, hogy országosan kezelje a hasonló “konfliktusokat”. A “konfliktus” nem más, mint a fajgyűlöleten alapuló kirekesztés, megkülönböztetés.

Speciális helyzet az, amikor a rasszista konfliktusok kezelésével egy fajgyűlölőt bíznak meg, mintha a hatvanas évek rasszista incidenseinek megoldására a Ku Klux Klan-t kérték volna fel Mississippi-ben. Most ez történt, miután Magyarország ún. “miniszterelnöke” (az országot elfoglaló, kisajátító és megszállva tartó bűnszervezet vezetője), Orbán Viktor maga is fasiszta és náci, antiszemita es rasszista fajgyűlölő. Már Horváth testvér kinevezése előtt “felzárkóztatásnak” nevezte a szegregációt, amikor gyögyöspatai gyerekeket a származásuk, a bőrük színe alapján külön osztályokba tettek, ahol megfosztották őket az azonos szintű oktatástól. Ez emberiesség elleni bűncselekmény is. Ez olyan, mintha faji alapon az ételtől zárnák el az embereket, mert a tudás a lélek kenyere. Egyben a társadalmi érvényesülés feltétele.

https://nepszava.us/tombol-az-elmebetegseg-nem-megszuntetik-hanem-bevezetik-a-szegregaciot/

Amerikai Népszava

ORBÁN MÉG NEM TENNÉ KÖTELEZŐVÉ A FASIZMUST, DE JAVASOLJA A NÉPPÁRTNAK

Az Európai Néppárt egyre unalmasabb és visszataszítóbb operetteljárása Orbánnal szemben tovább erodálhatja az európai konzervatív jobboldalt és ezzel a demokratikus erőket Európában. A Néppárt német “tulajdonosai” nem tanultak a történelemből és nem néznek szembe azzal a ténnyel, hogy akik fasisztákkal, nácikkal érintkeznek, menthetetlenül lejáratódnak és bomlásnak indulnak. Nácikkal és fasisztákkal, mint amilyen Orbán Viktor, nem lehet békésen egymás mellett élni, nem lehet tárgyalni, kiegyezni, mert egy náci, fasiszta arcátlansága pusztítja a demokratikus politikai erőket.

Az Európai Néppárt immár évek óta képtelen egyértelműen állástfoglalni a náci szellemiségű és fasiszta államot irányító Orbán Viktor ügyében. Hazugság minden szavuk, amikor jogállamiságról beszélnek, mert Orbán Viktor Magyarországon felszámolta a jogállamot, a törvények felett álló diktátor, akire nem vonatkoznak a törvények és a bírósági ítéletek sem. Demokratikus ellensúlya nincs, hatalma korlátlan, a hatalmi ágak szétválastzása nevetséges látszat, minden hatalom az ő kezében van.

https://nepszava.us/orban-meg-nem-tenne-kotelezove-a-fasizmust-de-javasolja-a-neppartnak/

Hullanak a fejek a külügyben

Rövid időn belül három főosztályvezetőt is leváltott Szijjártó Péter a tárcájától – értesült lapunk. Forrásaink szerint a túlzott szigor már a szakmai munkát veszélyezteti.

Egyértelmű sikerként számolt be a kormánymédia Szijjártó Péter keddi, taskenti útjáról, amelyen Abdulaziz Kamilov üzbég külügyminiszterrel is találkozott. Így különösen furcsának tűnik az: a Népszava információi szerint a látogatást követően menesztették posztjáról Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Oroszország, Kelet-Európa és Közép-Ázsia főosztályának vezetőjét, Kudrjavcev Jenőt. Úgy tudjuk, az út jelentőségéhez képest a diplomatának jelentéktelen ügy miatt kellett távoznia. Ő volt a felelős – a két ország gazdasági-, diplomáciai kapcsolatait, a vitás, megoldatlan ügyeket összegző – miniszteri felkészítő anyag tartalmáért, és ezzel nem volt elégedett a miniszter. Információink szerint ugyanis az üzbég fél felvetett egy olyan témát is, amiről a felkészítő nem tartalmazott információt, Szijjártó Péter pedig emiatt váltotta le Kudrjavcev Jenőt. Azt egyelőre nem tudni, hogy a menesztett „veterán vezető” marad-e a külügyminisztérium állományában más beosztásban.

Nem ő az egyetlen vezető, akinek hasonló okok miatt kellett távoznia.

https://nepszava.hu/3068043_hullanak-a-fejek-a-kulugyben

Szabad szemmel: az illiberális demokrácia nem más, mint ködfüggöny

Nemzetközi sajtószemle, 2020. február 23.

https://nepszava.hu/3068097_szabad-szemmel-az-illiberalis-demokracia-nem-mas-mint-kodfuggony

Van Rompuy: Nem volt ok arra, hogy az EPP feloldja a Fidesz felfüggesztését

A bölcsek tanácsának tagja szerint a párt egy sor kérdésben nem mutatott kellő hajlandóságot álláspontja feladására.

https://nepszava.hu/3068098_van-rompuy-nem-volt-ok-arra-hogy-az-epp-feloldja-a-fidesz-felfuggeszteset

Kanadai Magyar Hírlap

A székely náci

Demeter Szilárdnak abban igaza van, hogy a székelyek nem nácik. Az, hogy valaki székely, nem jelenti azt, hogy az illető náci lenne. Persze, azt sem jelenti, hogy nem az. A székelyek ugyanis, csakúgy, mint a világ többi nációja, sokfélék. Vannak közöttük tehetséges és nagyszerű, tisztességes emberek, és akadnak gazemberek is. Így van ezzel minden nemzet, miért épp a székelyek lennének kivételek?

Az viszont kínos, hogy Demeter Szilárd székelységével bizonygatja, hogy ő nem náci. Ahelyett, hogy a tetteivel és a mondataival bizonyítaná. Például úgy, hogy nem listázza a magyar írókat, nem akarja eldönteni, hogy ki magyar író, és ki nem. Demeter szerint ugyanis az a magyar író, aki magyarul ír magyaroknak, és azt akarja, hogy a műveit száz év múlva is magyarul olvassák. Ezzel még nem lenne gond, legföljebb bizonyos szövegkörnyezetben kínos, de a magyar könyvtörvény előkészítője mást is mond ezzel kapcsolatban. Hogy vannak olyan írók, akik azért írnak magyarul, mert ezt a nyelvet ismerik, de szándékosan olyan témát választanak, amelyekre nem a magyar olvasók a vevők. Exportra írnak ezek az írók, ezért, hiába írnak magyarul, Demeter szerint nem magyar írók. Mondhatna neveket, de nem mond, mert most nem akar botrányt.

https://kanadaihirlap.com/2020/02/21/a-szekely-naci/

Szirtes Ági: Gothár egy érzelmi terrorista volt

A színésznő Kadarkai Endre Klubrádión futó, Világtalálkozó című műsorában beszélt a rendezővel való munkakapcsolatáról, illetve Gothár a színészekkel való viszonyáról.

https://24.hu/kultura/2020/02/22/szirtes-agi-gothar-egy-erzelmi-terrorista-volt/

Kamerák előtt vallott Portik Tamás ártatlanul elítélt egykori testőre

Az RTL Klubnak adott exkluzív interjúban mesélt a Portik Tamás mellett eltöltött évekről és a börtönről a Prisztás-gyilkosság egyik vádlottja, Hatvani István, akit múlt pénteken mentett fel a bíróság, azután, hogy nyolc évet töltött börtönben. A sokáig megoldatlan Prisztás-gyilkosság ügyében Portik Tamást és embereit, Hatvanit, valamint Fazekas Ferencet gyanúsították meg, és ítélték el. Tavaly novemberben azonban fordulat következett és kiderült, hogy Jozef Rohac végezte ki a néhai milliárdos vállalkozót.

Hatvani azt mondta:

Nehéz dolog volt nagyon, minden nap egy megpróbáltatás. De megpróbáltam úgy túlélni, hogy mindig örültem, mindig vártam azt, hogy éppen felhívhatom a fiamat, vagy édesanyámmal tudjak beszélni.

https://24.hu/belfold/2020/02/22/portik-tamas-volt-testore-artatlan-interju/

Bosszantgatjuk az oroszokat, de a legnagyobb falatot tálcán kínáljuk nekik

A Szerbia felől épülő új gázvezeték teljesen átalakíthatja a hazai és a közép-európai kereskedelmet is. Sokmilliárdos tétje van annak, hogy milyen szabályokat határoznak meg Magyarországon. A Gazprom komoly pozíciókra számíthat, de a magyarok egyelőre húzzák az időt.

https://tldr.444.hu/2020/02/23/bosszantgatjuk-az-oroszokat-de-a-legnagyobb-falatot-talcan-kinaljuk-nekik

Kövér Lászlót is Soros Györgynek köszönhetjük

Minthogy a jelek szerint a következő napok (hetek, hónapok, évek) kormányzati kommunikációjának (és sokmilliárd forintjának) fókuszában a megunhatatlan

sorosozás

áll majd, miszerint Soros szervezi a vasárnapi tüntetést, Soros találta ki a börtönbizniszt, Soros hergeli a cigányokat, a magyarokat, a nácikat, a komcsikat, a zsidókat, a négereket, mindenkit..., szóval érdekes adalékként, és amolyan Marcel Duchamp-i értelemben vett readymade-ként bedobjuk ide Bossányi Katalin, 1989-es, Szólampróba (Beszélgetések az alternatív mozgalmakról) című interjúkötetének egy részletét, amelyben Kövér László nyilatkozata leleplezi a New York-i milliárdos legsötétebb üzelmeit: ő tehető felelőssé magáért Kövér Lászlóért is. (Megjegyzendő, hogy a pályázati anyagban vállalt feladatot, a kelet-közép-európai nacionalizmus tanulmányozását a pályázó minden szempontból, kifogástalanul teljesítette!)

https://444.hu/2020/02/22/kover-laszlot-is-soros-gyorgynek-koszonhetjuk

Gúzsba kötve táncolni: mit ígér a budapesti büdzsé?

A forráshiány miatt a főváros új vezetésének sincs több mozgástere, mint a réginek volt, Karácsonyék alig tudják érvényesíteni saját szemléletüket.

Csak addig nyújtózkodhatunk, ameddig a takarónk ér – mondta Orbán Viktor a múlt hét végén. Közben a Fővárosi Önkormányzat új vezetése nyilvánosságra hozta első költségvetésének tervezetét, amiből pontosan látszik, hogy hiába van Karácsony Gergelynek egész más testalkata, mint Tarlós Istvánnak, neki is kilóg a lába a pokróc alól.

·         Mennyi megy közlekedésre?

·         Mibe szólhatnak bele közvetlenül a budapestiek?

·         Miből lesz pénz beruházásokra?

https://hvg.hu/360/202008__budapesti_koltsegvetes__kozlekedes__beruhazasok__guzsba_kotve

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.