2020, február 21 - 07:27 Sajtószemle

Amerikai nagykövet: Nem támogatjuk sem Sorost, sem Orbánt

David Cornstein szerint senki nem hiszi el, hogy igazak azok a számok, amiket Kína közöl a koronavírusban megbetegedettekről, ezért sem lenne szabad fontos információkat a Huaweire bízni. Az Egyesült Államok budapesti nagykövete szerint a magyar kormány határozottan fellép az antiszemitizmus ellen, szeretne elszakadni Oroszországtól, Orbán Viktor pedig soha nem kérné tőle, hogy vegyenek le egy cikket a rövidesen elinduló Szabad Európa Rádió oldaláról. Egyébként valóban alsónadrágban pihentek Orbánnal a repülőgépen, miután a miniszterelnök Donald Trumppal találkozott a Fehér Házban. Interjú.

https://24.hu/kulfold/2020/02/20/david-cornstein-usa-amerikai-nagykovet-interju/

„Nem ismerünk pontosabb definíciót annál, amit Esterházy Péter, alaptanterven kívüli magyar író mondott”

A Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója interjút adott a Pesti Hírlapnak, amelyben egyebek mellett kifejtette a véleményét arról, hogy  mi tart „magyar irodalmi műnek” és kit tart „magyar írónak”. Demeter Szilárd szerint: „Egyetlen definíciót tudok adni a magyar irodalmi művekre nézvést: az a magyar író, aki magyar olvasónak, magyarul ír művet és azt szeretné, hogy száz év múlva magyarul olvassák ugyanazt a művet, az az én számomra nemzeti kultúrában gondolkodik. Tehát nem exportban."

Noha nem nevezi meg Demetert a Szépírók Társasága szerdán kiadott „Közlemény helyett” című szövege egyértelműen a PIM vezetőjének szavaira reflektál. Ezt írják:

„A Szépírók Társasága szerint érdekes elmejáték azon merengeni, ki számít magyar írónak. A magunk részéről e játékban nem kívánunk részt venni, annál is inkább, mert nem ismerünk pontosabb definíciót annál, amit Esterházy Péter, alaptanterven kívüli magyar író mondott: „Ha pedig valaki író és magyarul ír, az magyar író”.

Nem ismerünk „exportra termelő” kortárs magyar írót. Az utolsó ilyen talán Orczy Emma bárónő volt, A Vörös Pimpernel című regény szerzője. Nincs vele bajunk, és elég régen történt.

A további értelmetlen vitákat elkerülendő, megadnánk még egy definíciót: „Magyar az, akinek nyelve és esze magyarul forog. Becsületesen nem lehet más vizsgát találni arra, hogy kit tartsunk igazán magyarnak.” Ezt meg Illyés Gyula mondta, aki szintén kimaradt a középiskolai tantervből."

 

https://m.magyarnarancs.hu/sorkoz/nem-ismerunk-pontosabb-definiciot-annal-amit-esterhazy-peter-alaptanterven-kivuli-magyar-iro-mondott-127039

 

Egy győri panellakást adott cserébe a Várnegyedben található lakásáért Palkovics László

A budai Várnegyedben található Táncsics Mihály utcában, egy patinás műemléképületben bérel meglehetősen olcsón önkormányzati lakást Palkovics László innovációs és technológiai miniszter – derítette még ki tavaly a 24.hu. Palkovics az RTL Klubnak később azt mondta, azért költözött a Várnegyedbe, mert az anyósához akart közelebb lakni. A hvg.hu kikérte a teljes dokumentációt, amiből kiderült, hogy Palkovics már akkor a Budai Várban lakott, amikor ezt az ügyletet intézte. Ami viszont ennél is érdekesebb, hogy Palkovics

egy győri panel-lakótelepen bérelt lakást dobott be a Halászbástya szomszédságában fekvő műemlék lakásért cserébe,

 

amiért máig mindössze havi 40 ezer forint lakbért fizet. A közel ugyanakkora, 67 négyzetméteres, Cuha utcai lakás Győr nem éppen frekventált, Marcalváros 1-nek nevezett részén található, tulajdoni lapja alapján akkor is, azóta is magántulajdonban van.

https://24.hu/belfold/2020/02/20/palkovics-laszlo-varnegyed-gyori-panel/

Orbán és szövetségesei – katonai megoldások felé sodródik a világ

2020. február 20. 09:29:00 – Káncz Csaba

Az új nacionalizmus - amelyet Trump képvisel az Egyesült Államokban, Orbán Magyarországon, Bolsonaro Brazíliában és Abascal Spanyolországban - fokozatosan emeli be a hadsereget a nagypolitikába. A világ tényleg sodródik a katonai „megoldások” felé? Káncz Csaba jegyzete.

https://m.privatbankar.hu/makro/orban-es-szovetsegesei-katonai-megoldasok-fele-sodrodik-a-vilag-331039

Miniszterelnök úr, a romák is keccsölnek!

Az Idetartozunk Egyesület elnöke, Setét Jenő szemétségnek tartja Orbán szavait, amelyekkel szembe állította a romákat a nem romákkal. Szerinte a kormány azt üzeni, a cigányoknak akkor se lehet igazuk, ha azt bíróság mondja ki, és úgy érzi magát, mint a rasszista gyilkosságsorozat előtti időkben, amikor a médiából szennyes retorika ömlött. Vasárnap Budapesten az Idetartozunk szervezésében tüntetés lesz a bírói függetlenség és a gyöngyöspatai romák jogainak védelmében.

https://index.hu/belfold/2020/02/20/gyongyospata_biroi_fuggetlenseg_setet_jeno_interju/

 

Szélsőjobbos terror Németországban: 9 embert gyilkoltak meg az éjszaka egy hesseni kisvárosba

A németországi Hanau városában kilenc embert lőttek le az éjszaka, a rendőrség még csütörtök hajnalban felkereste a feltételezett elkövető lakását, ahol az ő és édesanyja holttestét is megtalálták. A feltételezett tettes egy 43 éves német állampolgár, aki az interneten összeesküvés-elméleteket terjesztett, egy videóüzenetet és egy beismerő vallomást is hátrahagyott. A hatóságok szélsőjobboldali terrorcselekményként kezelik a támadást.

 

https://merce.hu/2020/02/20/neonacik-gyilkolhattak-meg-9-embert-az-ejszaka-nemetorszagban/

 

Nőgyűlölő konteóhívő volt a hanaui merénylő

Átlagos életet élt, a rendőrséggel soha nem került összetűzésbe, legálisan tartott fegyvert, szerette a focit és gyűlölte a nőket az a 43 éves német férfi, aki szerda este 10 embert gyilkolt meg, majd magával is végzett a Frankfurt melletti Hanauban. A gyilkos hitt a buta összeesküvés-elméletekben, nem volt tagja semmilyen szélsőjobboldali szervezetnek, de gyűlölte a bevándorlókat. Az interneten radikalizálódva lett magányos terrorista. A tíz halálos áldozat közül kilencen bevándorlók vagy bevándorlók leszármazottai.

 

https://index.hu/kulfold/2020/02/20/nemetorszag_hanau_terrorizmus_utcai_lovoldozes_elkoveto/

 

Visszaszól a kulturális szakma

Sok múzeum és közgyűjtemény költözése mögött egy ok áll: az Orbán-kormány kinézte a helyüket a hatalmi reprezentációs céljaira - véli több akadémikus.

 

"Ha egy légvédelmi üteget áthelyeznek, érthető a kormány titkolózása, de ha egy évente több százezer ember által látogatott közintézményt, közgyűjteményt költöztetnek el, totálisan indokolatlan". Az Akadémiai Dolgozók Fóruma és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) szerdai kerekasztal-beszélgetésén Podani János biológus, akadémikus így jellemezte azt, hogy a kormány januárban titkos határozatban döntötte el: a Magyar Természettudományi Múzeumnak év végéig ki kell költöznie a budapesti Ludovika épületéből Debrecenbe, egy meg nem nevezett helyre. Bár a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, Fürjes Balázs bő egy héttel ezelőtt már úgy nyilatkozott, a múzeumnak csak évek múlva kell költöznie, ha már felépült új, tágasabb otthona – egy meg nem nevezett helyen,meg nem nevezett városban −, a több akadémikust is soraiban tudó kerekasztal-beszélgetés résztvevői ezt a koncepciótlanság újabb bizonyítékaként értékelték: a kormány közgyűjteményeket helyez ide-oda anélkül, hogy a terveket megismerhetné a nyilvánosság, a szakma érdemben megvitathatná, és megkérdeznék az érintetteket is. 

 

És azt is tessék megmondani, a jáki templomnak először a homlokzatáról, aztán a szentélyéről leszedett, gyakorlatilag a teljes Árpád-kori szobrászati anyagnak a kétszeresét jelentő szobrászati dísz most hol látható?” – tette fel a kérdést Marosi Ernő.

https://nepszava.hu/3067765_visszaszol-a-kulturalis-szakma

Ultimátumot kapott a kormány

A közszolgáltató cégek szakszervezetei sztrájkra is készek, ha nem kezdődnek el a bértárgyalások.

https://nepszava.hu/3067863_ultimatumot-kapott-a-kormany

150 milliárd forintot égethet el propagandára a kormány

Nettó 150 milliárd forintos keretmegállapodást írt alá a kormány kommunikációs kampányait intéző Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) tavaly karácsony előtt négy nappal - írja a G7.hu. A szerződés konkrétan 50 milliárdról szól, de kétszer meghosszabbítható, így lesz a tényleges keret 150 milliárdos. A portál úgy érzékelteti az összeg nagyságát, hogy vázolja: ha egy újabb Puskás Stadion épülne belőle, a végén 18 milliárd forint még meg is maradna. De háromszor ki lehetne belőle fizetni az új fővárosi vezetés Egészséges Budapest nevű, 5 éves programját is, vagy 7 és félszer befejezni a Biodómot. A kórházak tavaly felhalmozott 70 milliárdos adósságára több mint kétszer lenne elég az összeg. A hétköznapi élet felől közelítve: a propagandára szánt pénzből mintegy 130 millió ebéd jönne ki az olcsóbb árfekvésű éttermekben, és még a KSH szerinti, 242 800 forintos átlagkeresettel is 51,5 ezer évet kellene dolgozni, hogy összejöjjön a pénz.

A közpénz propagandába forgatásának elméleti időkerete 12 hónap, de az összeget rövidebb idő alatt is el lehet szórni.

https://nepszava.hu/3067838_150-milliard-forintot-egethet-el-propagandara-a-kormany

Lázasan kérdezgetik egymást a fideszesek a börtönkártalanításról a parlamentben

országgyűlés percről-percre

A KDNP felfedezte a globális hatalmi érdekeket az ügyben

El kell gondolkodni a strasbourgi bíróság hatályának felfüggesztésén, az Európai Emberi Jogi Egyezmény felmondásán - mondta a KDNP egyik vezérszónoka a csütörtökön az Országgyűlésben, a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetéséről szóló törvényjavaslat általános vitájában. Vejkey Imre ezt a "börtönbizniszt" érintő ügyekkel kapcsolatos strasbourgi ítéletekkel, valamint a migrációval kapcsolatos emberi jogi bírósági döntésekkel is indokolta. Azon határozott álláspontjának adott hangot, hogy az alapjogvédelem megfelelő szintje Magyarországon biztosított. Közölte azt is: a strasbourgi döntések súlyosan sértik a szuverén Magyarország kompetenciáját, "úgy tűnik, hogy a strasbourgi ítéletek mögött globális hatalmi érdekek és csoportok érdekei húzódnak meg" - jelentette ki. 

https://nepszava.hu/3067814_lazasan-kerdezgetik-egymast-a-fideszesek-a-bortonkartalanitasrol-a-parlamentben

A Fidesz nem ért egyet a KDNP-vel, nem mondaná fel az Emberi Jogok Európai Egyezményét

Kocsis Máté és a Miniszterelnökség is hangsúlyozta, hogy tiszteletben tartják az egyezményt.

https://hvg.hu/itthon/20200220_A_kormany_nem_ert_egyet_a_KDNPvel_nem_mondana_fel_az_Emberi_Jogok_Europai_Egyezmenyet

Két fővárosi MSZP-s polgármester átlép a DK-ba

Kiss László és Szaniszló Sándor lépése komoly meglepetést és az MSZP elnöke szerint csalódást okozott.

Óbuda és Pestszentlőrinc ősszocialista polgármesterei elhagyják az MSZP-t és átlépnek a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióba - írja az Index. Kiss László és Szaniszló Sándor is megerősítette az Indexnek a lépést és a portálnak küldött közös levélben azt írják: két fő oka volt az átlépésnek. Egyrészt polgármesteri programuk végrehajtásához a DK politikai közösségétől kaptak megfelelő garanciákat és politikai támogatást - írták, másrészt az európai politikát illetően az a vonal áll hozzánk a legközelebb, amelyet a Dobrev Klára vezette EP-delegáció képvisel például az európai minimálbér, minimálnyugdíj és családi pótlék kérdésében.   

https://nepszava.hu/3067841_ket-fovarosi-mszp-s-polgarmester-atlep-a-dk-ba

A menedékkérőknek járó kártérítést is megkonzultálja a kormány

AZ ILLEGÁLIS MIGRÁNSOKNAK JÁRÓ KÁRTÉRÍTÉS JOGOSSÁGÁRÓL IS KÉRDEZ A KORMÁNY A NEMZETI KONZULTÁCIÓ KÉRDŐÍVÉN

 

– jelentette be csütörtökön egy Facebook-videóban Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

 

https://index.hu/belfold/2020/02/20/kovacs_zoltan_nemzeti_konzultacio_menedekkerok_karteritese/

Orbánék rájöttek, hogy a Kubatov-lista nem helyettesítheti a közösségi oldalakat

A Fidesz-hívek öregedése miatt drasztikusan fogyhat a szavazótábor. Ezt a kormánypárt is felismerte, és új utakat, arcokat keres a fiatalok elcsábításához. Egyelőre még csak tapogatózik a virtuális térben.

Olykor szabadságharcot vívott a Facebookkal, olykor liberális fertőként állította be a közösségi média és az influencerek világát, mára azonban a Fidesznek is be kellett látnia: csakis ezeken a platformokon és ezekkel a módszerekkel tudja megszólítani a fiatalokat, akik egyre inkább távolságtartók szüleik nemzedékének politikusaival szemben. Pontosabban nem mindenkivel szemben.Különösen fájdalmas lehet Orbán Viktor számára, hogy éppen Gyurcsány Ferenctől kapott pofont a virtuális térben. Bár a DK vezérét csak harmadannyi (240 ezer) ember követi a Facebookon, mint Orbánt (680 ezer), chatbotjával annyira népszerű a fiatalok körében, hogy közönségtalálkozóin komplett vendéglátóhelyeket tud megtölteni rajongóival. Ha Gyurcsány Facebook-oldalán valaki ráklikkel az alábbi ablakra, a chatbot szórakoztató üzeneteket kezd küldeni neki:

https://hvg.hu/360/202008_fuggosegi_iszony

Egy hosszú éjszaka, 27 tagállam és ezer milliárd euró: minden, amit az uniós költségvetésről tudni kell

Összesen 1094,8 milliárd euró – ennyi pénzről dönthetnek ma az Európai Unió tagállamainak vezetői az uniós költségvetés vitájában. A magyarok számára az egyik legfőbb kérdés, hogy 2021 és 2027 között mennyi kohéziós pénz jut majd Magyarországnak: a britek kilépése miatt egészen biztos, hogy milliárdokkal kevesebb, mint hét éve, de lehet rajta korrigálni. Orbán Viktornak ráadásul a jogállamisági feltételek miatt is tartania kell. De miért verik az asztalt a hollandok és miért vitt magával öt inget a tárgyalásokra Andrej Babis? Gyorstalpaló az uniós költségvetésről.

https://hvg.hu/gazdasag/20200220_unios_koltsegvetes_Brusszel_gyorstalpalo

EU-csúcs: Charles Michel már tárgyalt Orbán Viktorral – videó

Judi Tamara (Brüsszel)         

Órákon belül kezdetét veszi az állam- és kormányfők rendkívüli csúcstalálkozója Brüsszelben, ahol az országvezetők a 2021 és 2027 közötti keretköltségvetésről (MFF) próbálnak majd megállapodni. Összetett tárgyalásoknak néznek elébe: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke gyakorlatilag az utolsó percekig egyeztet majd a tagállamokkal.

Michel nemrég Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is tárgyalt – ezt a tanácsi elnök szóvivője tudatta a Twitteren. Orbán Viktor a csúcstalálkozó margóján a visegrádi országok vezetőivel is egyezteti majd a magyar álláspontot.

Charles Michel a helyszínre érkezve elmondta: sok érdek és aggály kering a tárgyalások körül, ennek ellenére lehetséges, hogy a következő órákban és napokban a vezetők megállapodásra jussanak. Egyúttal megköszönte az állam- és kormányfőknek, hogy az elmúlt hetekben aktívan részt vettek az MFF alakításában.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/eu-csucs-charles-michel-mar-targyalt-orban-viktorralaa-7800566/

Gyárfás Tamás kérdések kereszttüzében

Magyar Nemzet

Gyárfás ma nem zavarodott bele, kedden még igen

A mai tárgyalási nap utolsó fél órájában Gyárfás Tamás felolvasta a szerkesztett, átgondolt válaszait a kedden, vádlotti vallomása után feltett bírói és ügyészi kérdésekre, amelyekbe két napja belezavarodott. Zavarodottságát a frusztrált helyzetével magyarázta és fáradtságával; három és fél napon át tett vádlotti vallomást.

A kérdések és a válaszok:

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/gyarfas-tamas-kerdesek-kereszttuzeben-7799747/

Vitára hív Orbán Viktor

Kis Ferenc       Magyar Nemzet

Döntő lépésre szánhatja el magát a Fidesz, ha az Európai Néppárt (EPP) nem mutat fogadókészséget Orbán Viktor vitaindítónak szánt memorandumára, amely a pártcsalád stratégiai irányvonalának módosítását célozza.

Régi igazság, hogy az okoskodás a tett halála, nem véletlen, hogy az Európai Unió évek óta csak árnyéka önmagának, a globális versenyben képtelen tartani a lépést az Egyesült Államokkal vagy éppen Kínával, a brexittel pedig elvesztette egyik legerősebb tagállamát. Mindez abból ered, hogy a mindenhatónak hitt brüsszeli bürokrácia csődöt mondott, a markáns politikai vezetők helyett intézményekben bíznak, amelyek a dogmatikus elveikhez próbálják igazítani a valóságot – nem sok sikerrel.

Ez a döntésképtelenség jellemzi az egykor szebb napokat látott néppártot is. Lassan egy éve nem tudnak dűlőre jutni a Fidesz ügyében, hiá­ba hoztak létre tekintélyes politikusokkal egy tanácsot, amit a bölcs jelzővel illettek, ők is csak a status quo, azaz a tagság felfüggesztésének meghosszabbítását javasolták a néppárti vezérkarnak.

Ebben a patthelyzetben írt memorandumot Orbán Viktor a pártcsaládnak, őszinte és kemény szavakkal bírálva a balra tolódást, a keresztény értékek elfeledését, az önfeladás politikáját. 

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/vitara-hiv-orban-viktor-7798943/

Bayer börtönnel fenyegette az újságírót, aki a vérplazmák eladásáról írt cikket

Dühös hangvételű cikkben fenyegette börtönnel Élő Anitát, a Válasz Online újságíróját a kormánypárti publicista, Bayer Zsolt. Mindezt azok után, hogy a lap cikket közölt az állami vérplazma eladásáról, ezáltal az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatójáról, Bayerné dr. Matusovits Andreáról. A Válasz Online egyben beszámolt róla, hogy megnyerte történetének első jogerős sajtóperét: nem volt törvénytelen beszámolni róla, hogy Matusovits és az állami vérplazmatender egyik nyertese, a Vascular Plazma Kft. korábbi tulajdonosai tanulmányaikat ugyanazon a szegedi orvosi karon végezték. Továbbá a lap szerint a pályázat eredménye az említett személyek egyetemi kötődésére, személyes ismeretségére tekintettel alakult ki.

https://magyarhang.org/belfold/2020/02/20/bayer-bortonnel-fenyegette-az-ujsagirot-aki-a-verplazmak-eladasarol-irt-cikket/

Szervkereskedés

Bayer Zsolt Magyar Nemzet

Különös, amikor az ember a saját feleségét kénytelen megvédeni a nyilvánosság előtt. Saját feleségét, a nagybetűs doktornőt, az orvost, aki aneszteziológusként és intenzív terapeutaként húsz évet húzott le a műtőben, mindenhol a legnagyobb megbecsülés és szeretet övezte, aki soha, egyetlen forintot nem fogadott el senkitől, soha, egyetlen forintot sem tett el jogtalanul, akinél tisztább embert nem ismerek.

S akit most nem kevesebbel, mint szervkereskedelemmel és korrupcióval vádolt meg egy aljas és végtelenül ostoba „újságíró”, bizonyos Élő Anita. A támadásnak amúgy egyetlen oka van: az, hogy Dr. Matusovits Andrea az én feleségem. S persze ennek az aljas és becstelen támadásnak a feleségemen messze túlmutató következménye is lehet, nevezetesen az ország vérellátásának veszélyeztetése, ami egész egyszerűen bűncselekmény.

Éppen ezért a férj kötelességén túl ezért is kötelező, hogy reagáljak erre a gazemberségre.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/szervkereskedes-7796978/

Gyöngyöspata: uzsorásoknak jutna a kártérítés nagy része, ha ki kellene fizetni

ORIGO

Azok a gyöngyöspatai romák, akiknek kártérítést ítéltek meg, elenyésző számban jeleztek vissza, hogy az oktatással, továbbképzésekkel kívánnának élni – mondta Hevér Lászlóné, Gyöngyöspata polgármestere az Origónak. A településen továbbra is feszült a helyzet, és a hétvégi tüntetés ezen csak ront. 

Gyöngyöspata éppen azért kért korábban halasztási kérelmet a Kúriától, mert nem tud ekkora összeget előteremteni. Hevér Lászlóné kijelentette, bíznak benne, hogy a későbbi Kúriai fellebbviteli ítélet olyan megoldást hoz majd, ami mindenképpen rendezi a helyzetet.

https://www.origo.hu/itthon/20200220-gyongyospata-szegregacio-ciganysag-karterites.html

Borkai luxusvadászatának sötét titkai: bakra ment

Kapitális őzbakot lőtt Borkai Zsolt győri fideszes polgármester a Vésztői Vadásztársaság területén három évvel ezelőtt. De a társaság néhány tagjától úgy értesültünk, hogy a trófea ellenértékét nem térítette meg. A trófeabírálatban illetékes megyei kormányhivatal hosszú hetek óta nem válaszol lapunknak.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/borkai-bakra-ment-bekesben-126068

Már a Századvég is visszaesést mért a Fidesznél

A biztos pártválasztók körében 53%-ról 49%-ra esett vissza a Fidesz, az összes pártválasztók között pedig durván 50%-ról 46%-ra – szúrta ki a Vox Populi blog a Századvég által publikált közvélemény-kutatást.

Ez az eredmény összhangban van azokkal az adatokkal, amelyeket a többi intézet mért. „A friss adatot onnan tudhatjuk, hogy pár napja megjelent egy erősen propagandisztikus hangvételű, ám valóban érdekes számokat taglaló elemzés az intézet weboldalán. Mindenkinek melegen ajánljuk további tanulmányozásra és okulásra a cikket, mert stílusa és tartalma egyaránt fontos üzenetet hordoz a mai Magyarországról” – írják a blogon. És valóban, a Századvég anyaga, már a címében is érdekes: A ciklus közepén is tud javítani a Fidesz-KDNP. Tény, hogy a korábbi ciklusközepi eredményeknél idén jobban áll a Fidesz (a biztos választók körében 2012 januárjában 30%-on, 2016-ban 40%-on állt) de május óta csökkenő támogatottságot mutatnak a mérések.

 

https://magyarnarancs.hu/belpol/mar-a-szazadveg-is-visszaesest-mert-a-fidesznel-127059

 

Megszólalt Orosz Bernadett támadója: "Nem emlékszem semmire"

Szerinte nem is okozott olyan súlyos sérüléseket.

 

Mint arról mi is beszámoltunk, Orosz Bernadettet tavaly novemberben volt barátja majdnem halálra verte - a nő Facebookra posztolt fotókat szinte felismerhetetlenségig összevert arcáról. Az ügyben nyomozó rendőr is úgy nyilatkozott, hogy ilyen brutális támadást nő ellen még nem követtek el - a támadót mégis elengedték.

 

Beszámoltunk arról is, hogy a bántalmazó férfi később ötmillió forintra perelte az áldozatát  személyiségi jogainak megsértése miatt, mert Orosz az esetről beszámoló első Facebook-posztjában leírta a férfi teljes nevét.

Orosz Bernadett támadójával, K. Istvánnal most a Bors készített interjút.

"Nem ittam sokat, ezt a véralkohol-vizsgálat is alátámasztja, így nem is értem, miért nem emlékszem semmire. Egy filmszakadás után már csak az van meg, hogy a rendőrök támogatnak és kérdezik, mi történt" - nyilatkozta az elkövető.

Az egykori alezredes bár sajnálja tettét, egyszersmind megkönnyebbüléssel nyugtázza, hogy  szerinte nem is okozott olyan súlyos sérüléseket, mint amiket a fotók sugallnak. Hozzátette, hogy szerinte nem helyes, amit Bernadett a sajtóban csinált vele.

 

https://magyarnarancs.hu/villamnarancs/megszolalt-orosz-bernadett-tamadoja-nem-emlekszem-semmire-127041

 

Orosz Bernadett szerint támadója hazudik

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, interjút adott a Borsnak Orosz Bernadett bántalmazója. K. István többek között arról beszélt, hogy nem emlékszik arra az estére, amikor a felismerhetetlenségig összeverte a nőt.

„Maga a >>nem emlékszem<<  is kiüti nálam a biztosítékot, mert nem ez az igazság. Az előző két bántalmazásra sem emlékszik?! Nem bosszú hajt, hanem az igazságérzetem aminek nagyon nem tesz jót az elkövető mismásolása” – írja Orosz Facebook-oldalán. A bántalmazott nő arról is írt bejegyzésében, hogy a legnagyobb hibát akkor követte el, amikor két héttel a megismerkedésük után K. István megcsalta. „Én pedig hagytam magam érzelmileg zsarolni és mellette maradtam” – írja.

https://magyarnarancs.hu/bun/orosz-bernadett-szerint-tamadoja-hazudik-127055

MAGYARORSZÁG LEHET AZ EGYIK LEGNAGYOBB VESZTESE AZ ÚJ EU-S BÜDZSÉNEK. ELMONDJUK, MIÉRT!

Jó ezeregyszáz milliárd euróról, az EU következő költségvetéséről szólnak most pár napig a tárgyalások Brüsszelben, most fog tehát eldőlni, hogyan fog kinézni az EU a következő hét évben. De mi ez a rengeteg szakszó, amivel az eurokraták dobálóznak? Kik fognak jól járni, s kik rosszul? Mire megy el ennyi pénz az EU-ban? És egyáltalán: miről szól az egész költségvetési vita? Képbe hozunk!

https://azonnali.hu/cikk/20200220_magyarorszag-lehet-az-egyik-legnagyobb-vesztese-az-uj-eu-s-budzsenek-elmondjuk-miert

ITT AZ IDEJE, HOGY AZ ELLENZÉK ELHAGYJA A PARLAMENTET!

Hadházy Ákos némi fáziskéséssel rájött arra, amire már pár éve kellett volna: az ellenzék az égegyadta világon semmit nem veszít azzal, ha kivonul az Országgyűlésből.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő újabb táblás akciója után közel kétmillió forint büntetést kapott Kövér László házelnöktől, mire Hadházy a Facebook-oldalán deklarálta, hogy „ezután egyszerűen – a minimális, legszükségesebb megszólalásokat kivéve – tényleg nem szabad, nincs értelme az ellenzéknek a parlamentben maradni”.

A képviselő felismerése üdvözlendő, viszont minimum nevetséges, hogy csak akkor esett le neki a tantusz, amikor gyermeteg akciójáért büntetést szabott ki rá az Országgyűlés akut munkásőr-nosztalgiában szenvedő, bajszos házmestere.

Szóval Hadházy úgy érzi, hogy a táblázás volt az ellenzék utolsó eszköze, amellyel élhetett a parlamentben, és most ezt csavarták ki a kezükből. 

Jelezném, hogy feliratos papírokkal szelfizni vagy belógatni a házelnök mögé nem minősül érdemi politikai teljesítménynek,

https://azonnali.hu/cikk/20200220_itt-az-ideje-hogy-az-ellenzek-elhagyja-a-parlamentet

Hadházy nemcsak balhézik, a választóktól is kunyerál

A független országgyűlési képviselő botránypolitizálását más országokban minden bizonnyal szigorúbban szankcionálnák, ezt mutatják az európai példák

Nagy Gábor Magyar Hírlap

Majdnem kétmillió forintra büntette tegnap Kövér László házelnök Hadházy Ákost, aki hétfőn ismét megzavarta az Országgyűlés munkáját.

Hadházy szerdai tájékoztatóján és Facebook-bejegyzésben reagált. Elmondta, nem fog fellebbezni a döntés ellen, az ellenzéknek viszont ezek után érdemes lenne elgondolkodnia a parlamenti munka értelméről, szerinte csak a legszükségesebb megszólalásokra lenne szabad bemenniük a parlamentbe. Közösségi oldalán pedig már kuncsorgásba is kezdett. „Ha szeretne és tud segíteni, hogy Kövér László büntetése ne érje el a célját, kérem, támogasson!” – írta a képviselő.

Megjegyzendő, a független országgyűlési képviselő botránypolitizálását máshol minden bizonnyal szigorúbban szankcionálnák. 

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200219-hadhazy-nemcsak-balhezik-a-valasztoktol-is-kunyeral

Átfogó kutatás készül az Orbán-kormányról, a címe már megvan: „Újra naggyá teszik Magyarországot”

Fél éven át tartó kutatást indít az Alapjogokért Központ, amely „átfogóan vizsgálja majd a kormányzás stratégiáját, filozófiáját és céljait”. Azt ígérik, „több konferenciát, workshopot rendeznek, tanulmányokat, publikációkat adnak ki, az eredményeket pedig beépítik képzéseikbe és tehetséggondozási programjaikba is”. A címe:

„Újra naggyá teszik Magyarországot”.A kormányközeli szervezet vezetője, Szánthó Miklós ennél bővebben is kifejtette a hipotézist: „az elmúlt 10 év kormányzásának eddigi tapasztalatai arra az előfeltevésre engednek következtetni, hogy a jövőbe mutató cél a nemzeti büszkeség, önbecsülés visszaszerzése, Magyarország újbóli naggyá tétele”. A kutatás rendezőelvei pedig:

„őszinteség, bátorság és büszkeség”.

https://444.hu/2020/02/20/atfogo-kutatas-keszul-az-orban-kormanyrol-a-cime-mar-megvan-ujra-naggya-teszik-magyarorszagot

Szó sem volt leleplezésről a Pesti Srácok pedofilügyében, a rendőrség két éve kinyomozta

Jó héttel a Pesti Srácok vs Youtube-botrány kirobbanása után a rendőrség válaszolt az ügyben feltett kérdéseimre, de bőven megérte ennyit várni, mert baromi érdekes és az ügy több lényegi szálát megvilágító dolgok derültek ki.

Emlékeztetőül: majdnem két hete történt, hogy a Youtube egy pénteken minden figyelmeztetés nélkül lekapcsolta és véglegesen felszámolta a Pesti Srácok hét éve építgetett Youtube-csatornáját, rajta több száz videóanyaggal. 

Először semmit sem lehetett tudni a dolog okáról, majd a 444 írta meg elsőként, Huth Gergely főszerkesztőre hivatkozva, hogy egy olyan, nem publikus módon feltöltött videó okozta a csatorna felszámolását, amiben volt egy gyerekpornófilm-részlet. Nem véletlenül. Huth szerint ugyanis egy veszélyes pedofil bűncselekményre szerették volna felhívni az olvasóik, illetve a rendőrség figyelmét. 

Ennek a leleplező anyagnak a részeként szerepeltettek volna egy rövid részletet egy kezükbe került gyerekpornós videóból, felismerthetelenné téve a szereplőket. Huth szerint annyira a bűn leleplezése volt a céljuk, hogy a birtokukba jutott eredeti videót a rendőrségnek is megküldték. De mielőtt a leleplező anyagukat publikálhatták volna, a Youtube robotjai érzékelték a gyerekszexet és lecsaptak.

A rendőrség mostani válaszából viszont az derül ki, hogy eleve szó sem lehetett volna semmiféle leleplezésről. 

https://444.hu/2020/02/20/szo-sem-volt-leleplezesrol-a-pesti-sracok-pedofilugyeben-a-rendorseg-ket-eve-kinyomozta

Ez az ingatlanos sztori remekül bemutatja, hogy folytak az ügyek a szocialista irányítású Kispesten

A kerületi építéshatósági iroda vezetője az anyósa nevében árverésen megvett a saját önkormányzatától egy jelképes áron adott telket. Az ár azért volt alacsony, mert oda nem volt szabad építkezni. Csakhogy a szabályt nemsokára megváltoztatták, és már el is készült a ház.

https://444.hu/2020/02/20/ez-az-ingatlanos-sztori-remekul-bemutatja-hogy-folytak-az-ugyek-a-szocialista-iranyitasu-kispesten

Megint remek hírt kapott Mészáros Lőrinc, a kormány 1,5 milliárddal megemeli a BMW építkezéseire szánt keretet

A kormány megemelte a debreceni BMW-gyár infrastruktúra kiépítésére fordítható összeget bő 1,5 milliárd forinttal, így az 73 milliárd 183 millió forint lett

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat visszautal arra a 2018 novemberi határozatra, amely a 71 milliárd 183 millió forintot biztosította a majdani autógyár infrastruktúrájának (közút, vasút és közmű) a kiépítésére – írja a napi.hu.

Idén januárban a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közölte, hogy az Ebes és Debrecen közötti vasút felújítási összegét megemelte. A vasútépítést még 2017 decemberében nyerte meg a Mészáros Lőrinc-féle V-Híd Építő Zrt., együtt a multimilliárdos mások cégével, az R-Kord Építőipari Kft.-vel, nettó 13 milliárd 778 millió forinttal. A munkát az uniós Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) finanszírozza. Ez az összeg módosult 15 milliárd 283 millió forintra.

A különbség 1 milliárd 592 millió forint. 

A most megemelt és a vasútépítésre szánt többlet szinte azonos a két Mészáros érdekeltségű cég megemelt kivitelezési összegével.

https://168ora.hu/penz/meszaros-lorinc-bmw-keret-emeles-epitkezes-ut-vasut-181967

Brexit - Állásajánlat, szakképzettség és angol nyelvtudás kell a munkavállaláshoz

A szerdán ismertetett részletek szerint megfelelő állásajánlathoz, az állásajánlatnak megfelelő szakképesítéshez és angol nyelvtudáshoz köti a brit kormány a jövő évtől a külföldiek nagy-britanniai munkavállalásának engedélyezését. Az új rendszer kimondott célja az alacsony szakképzettségű külföldi munkaerő foglalkoztatásának megszüntetése.

A konzervatív párti brit kormány az ausztráliai pontozásos elbíráláshoz hasonló, egységes - vagyis az Európai Unióból (EU) és az unión kívüli országokból érkezőkre egyformán érvényes - bevándorlási szabályozást kíván életbe léptetni a brit EU-tagság január 31-i megszűnése után kezdődött 11 havi átmeneti időszak lejártával, vagyis 2021 januárjától.

https://168ora.hu/kulfold/brexit-allasajanlat-szakkepzettseg-es-angol-nyelvtudas-kell-a-nagy-britanniai-munkavallalashoz-2021-tol-181949

AKÁR HÁROM ÉVET IS KAPHAT AZ LMP-S PARLAMENTI KÉPVISELŐ

övő hét pénteken 13 órakor kell Demeter Mártának megjelennie a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, ahol az előkészítő üléssel megkezdődik a hivatali visszaélés miatt ellene indított per – értesült a Magyar Nemzet.

A Központi Nyomozó Főügyészség novemberben emelt vádat az LMP-s parlamenti képviselő ellen, aki 2018 őszén – az Ország­gyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnökeként – írásbeli kérdésekkel fordult az illetékes miniszterekhez, azt tudakolva, hogy a honvédség Airbusával miért utaztatták törvénytelenül Orbán Viktor lányát, majd minderről közösségi oldalán is beszámolt. Kiderült azonban, hogy ilyen nem történt, valójában egy Orbán vezetéknevű magyar katona és családja utazott a gépen, engedéllyel.

A Fidesz az esetet követően feljelentette Demetert, valamint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult. Ez utóbbi megállapította, hogy a Demeter Márta által megtekintett honvédségi iratokban egy esetleges névazonosságon kívül semmilyen más olyan tény vagy körülmény nem szerepel, amiből arra lehetne következtetni, amire az ország­gyűlési képviselő jutott. Kitértek arra is, hogy a nyilvánosságra került adatok megismeréséhez való jogot számos törvény korlátozza, amiről az LMP-s politikust tájékoztatták.

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/birosag-ele-all-demeter-marta-7796246/

 

Újabb milliárdok a Várra: most a Csikós udvarra költenek 5,8 milliárd forintot

Újabb munkákat kapott a Budai Várban a kormányközeli West Hungária Bau Kft. és a Laki Épületszobrász Zrt. párosa. A két cég már eddig is szépen kaszált az ott zajló építkezésekkel, most további nettó 5,8 milliárd forinttal gyarapodhatnak. A pénzből a Csikós udvar revitalizációját kell elvégezniük.

 

https://blog.atlatszo.hu/2020/02/ujabb-milliardok-a-varra-most-a-csikos-udvarra-koltenek-58-milliard-forintot/

 

Szabad szemmel: Orbán memoranduma felér egy gyújtogatással

Nemzetközi sajtószemle, 2020. február 20.

 

https://nepszava.hu/3067782_szabad-szemmel-orban-memoranduma-feler-egy-gyujtogatassal

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.